Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 10. 03. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 10. 03. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 10. března 2019 - 10:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 5-2014
Orky: Vaší analýze upřímně moc nerozumím. Co já vidím, je omezení R917 a zrušení R903. Že jednou týdně pojede večerní vlak z Brna do Olomouce mi až tak trn z paty nevytrhne. To je pro mě výsledek této optimalizace. Ano, díky Vašemu vysvětlení uznávám, že za to i mohou mamlasové z KISDOKu. A doufám, že tedy příště nezruší i vlak v 17:15, když už nyní bude on na trase Brno - Šumperk okrajovým :'o)

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Neděle, 10. března 2019 - 10:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3528
Registrován: 3-2006
Cisalpino:
"BoH: Souhlasím, pokud v případě Plzně je rozdíl v jízdní době 10 minut, pak by bylo spíše logické mít hodinovku R a ty Ex jako posila v silné časy, kdy ta mezikrajská frekvence to naplní a ne naopak, aby v okrajových časech jel poloprázdný vlak 100 km bez zastavení ovšem za peníze všech... (př. Ex 363, Ex 362-víkend,...)

(Příspěvek byl editován uživatelem Cisalpino.)"

Ono je to vůbec divné, Expresům vadí zastavení ve středočeském kraji, kterým projíždí bez zastavení,ale v Praze staví i na Smíchově. Pokud by projížděl Smíchovem, může zastavit v Berouně. Smíchov lze obětovat, protože tam není návaznost na jinou expresní linku a kdo chce dojede na hlavní MHD. Ale ono to značí, jak to dopadne s RS, rychlovlak sice z tunelu uhne do Berouna, který projede, ale pak proskáče po staré trati až k Plzni. Prostě bude VRT Praha-Beroun, ale stavět to tam nebude a dál nebude nic.
Neděle, 10. března 2019 - 10:57:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3617
Registrován: 5-2002
Ex, R, Sp a Os jsou naprosto rovnocenné linky, ani jedna z nich není substitutem jiné. Klidně může dávat smysl omezit rychlíky a nechat základní takt Ex - třeba, když ty mezizastávvky mají velmi slabou frekvenci a je jich hodně.
Koneckonců, na mnoha páteřních tratích ve "venkovských" úsecích je tou nadstavbou vrstva osobních vlaků - nejmíň obsazená, nejvíc náročná na energii (časté rozjezdy), nejvíc vyžírající kapacitu (i pro náklady)...
spíše logické mít hodinovku R a ty Ex jako posila v silné časy Tedy vést vlaky z Mnichova a Chebu mezi Prahou a Plzní jako rychlík? Ono výhoda těch Ex je i v tom, že lidem "za Plzní" nabídne rychlé spojení do Prahy. Domnívám se, že počet lidí, co ocení rychlé spojení z Chebu, Mariánek, Domažlic... do Prahy je víc než těch, co z těchto měst jedou do Berouna, Hořovic atd.

...
R21 čtyřhodinová díra (nově jen o víkendu)

Tady má i R co dělat, aby se chytal.
R22 čtyřhodinová díra, zkrácení do Nového Boru
Tahle linka je podle mě mimo letní sezonu na odstřel.
R23 chybí okrajové spoje
Nesmyslně vedená celá linka, zřejně jen proto, aby "Litoměřice a Mělník byly na mapě dálkové žel. dopravy".
R25 zrušena
Ta neměla smysl už vůbec. Mimochodem, kdo mermomocí chce jet z Chomutova do Prahy vlakem, má dobré spojení přes Ústí. Kladno/Rakovník - Chomutov je tak na autobus, kdoví jestli.
R26 proškrtána k nepoužitelnosti
Oproti dálnici vlak nemá šanci, navíc nevede do velkých měst (Písek a Strakonice to fakt nejsou a pro Příbram nemá vlak smysl - na to je přímá D4 moc dobrá).

Takže zbývá jen dvouhodina do Plzně a Ústí.
Jako problém mi připadjí spíš pozdní příjezdy prvních rychlíků do koncových stanic na některých linkách. Třeba do Chebu od Varů.

Mimochodem, kdyby byla pořádná trať z Prahy do Neratovic, tak R21 bude jezdit bez mezer, R23 by se místo do Kolína vedla do Prahy a měla by smysl jako rychlé spojení pravého břehu Labe s Prahou a spojení Prahy s Lípou by bylo taky konkurenceschopnější vůči autobusům - pak by se i ta R22 dala stočit do Prahy. Spojení Boleslavi s Kolínem by zajistily osobáky, co by jely jako Sp z Nymburka do Kolína.

Kdyby byla pořídná trať z Prahy někam k Mostu, tak taková R25 pojede tam.
Kdyby byly ... nemusely by bejt rybníky.
Neděle, 10. března 2019 - 11:05:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14803
Registrován: 10-2004
BoH: Za to 901 pojede i v sobotu, a sedlový dle nového čísla 907 (12:56 z Olomouce) denně. Důležité spojení Olomouce a Šumperka určitě zůstane zachováno osobními vlaky, a to jek přes Zábřeh tak přes Uničov. A těch pár lidí, co pojedou takhle pozdě večer z Brna za Olomouc, si holt cestou přestoupí.
Neděle, 10. března 2019 - 11:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 89
Registrován: 1-2019
Brr:
"R23 chybí okrajové spoje
Nesmyslně vedená celá linka, zřejně jen proto, aby "Litoměřice a Mělník byly na mapě dálkové žel. dopravy". "

Děláte si srandu?

Tato linka má v Kolíně přípoje směr Havlíčkův Brod a Ostrava. Slouží ke spojení Ústí nad Labem, Litoměřic a Mělníka se vzdálenějšími částmi republiky.

Doufám, že nepracujete na MD. Pokud ano, tak Pán Bůh s námi.
Martinmarilynmanson
Neděle, 10. března 2019 - 11:25:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10834
Registrován: 12-2007
R25 zrušena
??? A tole je zase co za výplod? [crazy]
Be clever - use public transport!
Neděle, 10. března 2019 - 11:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3780
Registrován: 9-2007
M250: Brr to za mě popsal dostatečně, Vy mícháte jabka s hruškama, do toho rajčata, do toho občas meloun,... nejsem tedy takový extrémista, abych se zamýšlel nad nesmyslností R23 (a to bych si dokonce i dovolil oponovat, neboť zrovna tahle linka zajišťuje mnohem více potenciálních přepravních proudů, než jen "zajištění Litoměřic a Mělníka na rychlíkové mapě; navíc do Kolína jezdí i pro zajištění rychlého spojení Ostrava/Olomouc/Brno - Nymburk/Poděbrady/Mělník/Litoměřice/Ústí), ale není rok 1995, rychlé dálkové spoje nejsou nadstavba rychlíků, ale představují efektivní zajištění spojení pro ty, kteří cestují mezi bodem A a B, nepotřebují zastavení v bodech C, D a E a ono zastavení tam nevygeneruje asi 10% z toho, co vygeneruje přepravní poptávka mezi A a B. Tak proč linku nerozdělit na zastávkovou a rychlou? A pokud C, D a E v některých částech dne generuje tak málo přepravených osob, že se dané zastávkové spoje nevyplatí vést.. ale nejsem toho úplný příznivce, jako zastánce toho, že poptávka se odvíjí od nabídky, bych byl rád, kdyby se zastávkové spoje neomezovaly, ale zase pokud je to zcela odůvodnitelné plýtvání...

A rychlík Praha - Liberec je ten meloun, ten s expresy nijak nesouvisí a MD by ho nezaplatilo ani kdyby žádné Ex nejezdily. Čas prostě hraje svou roli, současná trať není na rychlé spojení stavěná a pokud by nějaké přímé spojení opravdu prostě muselo existovat, tak pokud umí 854 a Bdtn komunikovat s Btn753, můžou si to v Turnově s pardubickým rychlíkem přehazovat. Zda to ale opravdu bude "vítězství" a nebude lepší z té 854 vystoupit a přejít si do protější 843... nevím, no. A jízdní doba centrum-centrum pořád 2:36, autobus centrum-centrum pořád 1:25.

Mořepetr: To ale je logické, expres slouží ke spojení Prahy a Plzně. Smíchov je na území Prahy a zkracuje cestu z mnoha míst na druhém břehu Vltavy, Beroun už ale se spojením Prahy a Plzně nijak nesouvisí, měl by tedy logicky zůstat rychlíkové lince mezi oběma městy, zastavující i v Rokycanech nebo Hořovicích. Ta by se ale samozřejmě neměla omezovat, aby to rychlé spojení existovalo i nadále s Prahou či Plzní každou hodinu.. nebo to dobře napsal Cisalpino.
Neděle, 10. března 2019 - 11:32:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3618
Registrován: 5-2002
Nedělám (ani na MD, ani srandu).
Slouží ke spojení Ústí nad Labem, Litoměřic a Mělníka se vzdálenějšími částmi republiky
Tak ať to trochu používají. Na čtyřvozové Exy se tu pičuje, ale linka, co jezdí třívozová (a podle mých, pravda, nesystematických pozorování jezdí i ty tři vozy skoro prázdné) nikomu nevadí.
Ústí má spojení přes Prahu (pomocí (skoro)expresů v hodinovém taktu a spojení je i na expresy, co v Kolíně nestaví), z Mělníka je to busem do Prahy bez problémů, takže zbývají jen Litoměřice.
Problém téhle linky je, že míjí zdaleka největší cíl cest.
Neděle, 10. března 2019 - 11:32:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1479
Registrován: 5-2014
Orky: Dobře, uznávám, že se tedy to ranní omezení týká jen neděle, což by neměl být zásadní problém. Samozřejmě je možné se s určitými postupy dostat do Šumperka i s přestupy (a především naštěstí zatím fungují vazby přes Českou Třebovou).

Nicméně modelový příklad R 917 k pátečnímu večeru: Pokud by byl skutečně ukončen v Olomouci, tak se tam dostanu 20:52. Z Olomouce můžu dále pokračovat 21:57 přes Uničov, nebo 22:37 přes Zábřeh. Místo 21:41 se do Šumperka dostanu cca 23:30. To mi nepřijde jako adekvátní alternativa [happy]
Neděle, 10. března 2019 - 11:38:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 899
Registrován: 8-2017
Pan_Hloupej: Omlouvám se, bral jsem to ze staré tabulky a nevšiml si, že došlo k přečíslování. Zrušena byla linka Lužná u Rakovníka - Jirkov, dříve jezdící pod číslem R25.

Mořepetr: Pokud obětujete Smíchov, obětujete zhruba půlku frekvence těch expresů. Návaznost na jinou expresní linku opravdu není tím zásadním kritériem. (Nebo záleží jak to berete - metro B je svým způsobem vrámci Prahy expresní linka.)

Brr: Ono výhoda těch Ex je i v tom, že lidem "za Plzní" nabídne rychlé spojení do Prahy.
Na čtvrt na jedenáct večer a v pět ráno zpátky? Řeč byla o okrajových spojích.

Domnívám se, že počet lidí, co ocení rychlé spojení z Chebu, Mariánek, Domažlic... do Prahy je víc než těch, co z těchto měst jedou do Berouna, Hořovic atd.
Zbytečně omezujete cílovou skupinu. Přitom poptávka po spojení Praha - Hořovice je zcela jistě větší než Praha - Cheb.

R21: Tady má i R co dělat, aby se chytal.
Co to je chytal? Účelem objednávané dopravy je zajistit kvalitní plošnou obsluhu území předně tam, kde se nechytá doprava komerční.

R22: Tahle linka je podle mě mimo letní sezonu na odstřel.
Provozovat linku pouze v letní sezóně je s prominutím blbost. Pravdou je, že severně od Mladé Boleslavi by stačila jednovrstvá obsluha, ale tady je problém, že MD a kraje si hrají každý na vlastním písečku místo vytváření společných produktů tam, kde by to bylo účelné. Nebo ať klidně tahle objednávka přejde na kraj, ale ať na to kraj dostane peníze.

R23: Nesmyslně vedená celá linka, zřejně jen proto, aby "Litoměřice a Mělník byly na mapě dálkové žel. dopravy".
V zásadě souhlas, tohle by spíš měly hradit kraje, ale opět - musí na to dostat prachy.

ex R25: Ta neměla smysl už vůbec. Mimochodem, kdo mermomocí chce jet z Chomutova do Prahy vlakem, má dobré spojení přes Ústí. Kladno/Rakovník - Chomutov je tak na autobus, kdoví jestli.
Taky je spousta dalších měst a městeček po trase. Souhlasím, že to na 124 není na dvě vrstvy, ale ministerstvo to alibisticky přehodilo na kraje a skončilo to regínou po čtyřech hodinách. Opět příležitost pro kompromisní produkt a promrhaná šance, kdy budou dvě jednotky z R24 jezdit obě do Rakovníka místo aby se jedna utrhla a jela do Chomutova.

R26: Oproti dálnici vlak nemá šanci, navíc nevede do velkých měst (Písek a Strakonice to fakt nejsou a pro Příbram nemá vlak smysl - na to je přímá D4 moc dobrá).
Zase bych si dokázal přestavit vedení jako Sp. Oproti loňsku se výrazně zlešila trasa na 173 a už se nikde zbytečně nehnije. Akorát si Loděnice v S:00 moc nerozumí s Příbramí v L:00 a jízdní doby jsou zbytečně natažené (teď se tedy využijí při modernizaci Berouna, ale potom to nebude mít smysl). Dokážu si představit přeložení křižování do Milína a jižně od Březnice vést tuto linku jako jedinou. Naráží to ale zase na roztříštěnou objednávku.

Jako problém mi připadjí spíš pozdní příjezdy prvních rychlíků do koncových stanic na některých linkách. Třeba do Chebu od Varů.
To taky.

Kdyby
A to je právě to, že se objednává ne podle dopravních potřeb, ale podle momentálního stavu železniční infrastruktury.

Vantju: představují efektivní zajištění spojení pro ty, kteří cestují mezi bodem A a B, nepotřebují zastavení v bodech C, D a E a ono zastavení tam nevygeneruje asi 10% z toho, co vygeneruje přepravní poptávka mezi A a B. Tak proč linku nerozdělit na zastávkovou a rychlou? A pokud C, D a E v některých částech dne generuje tak málo přepravených osob, že se dané zastávkové spoje nevyplatí vést.. ale nejsem toho úplný příznivce, jako zastánce toho, že poptávka se odvíjí od nabídky, bych byl rád, kdyby se zastávkové spoje neomezovaly, ale zase pokud je to zcela odůvodnitelné plýtvání...

A tohle je případ Budějovic?
Jinak vidím rozdíl v tom, že pokud vedu v okrajových časech pouze expresní linku, tak mají C, D a E prostě smolíka, zatímco pokud jede rychlík, tak dojedou cestující z A do B (ó hrůza) o 10 minut později.

A rychlík Praha - Liberec je ten meloun, ten s expresy nijak nesouvisí a MD by ho nezaplatilo ani kdyby žádné Ex nejezdily.
To jste ještě nepochopil, že vůbec nehoruji pro rychlík Praha - Liberec, ale proti expresům do Budějovic?
Neděle, 10. března 2019 - 12:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14804
Registrován: 10-2004
BoH: Tak ať si Olomoucký kraj své vlaky posune tak, aby na ten rychlík vázaly.
Neděle, 10. března 2019 - 12:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1480
Registrován: 5-2014
Orky: Sám víte, že to tak jednoduše nejde. Když pominu rozpad vazeb jinde, tak nelze na každý vlak mít návaznost, i když bych si to přál.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Neděle, 10. března 2019 - 13:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 7-2017
Moře_petr: Smíchov obětovat nelze, jak píší předřečníci. Pod to se podepíšu.

M250:

Cisalpino: Okrajový Ex567 zastaví i ty Hořovice - Rokycany. Že nestaví dnes 363 je chyba - bude nahrazeno R, tak stavět nemusí.

Souhlasil bych se zastavováním prvního Ex (364) v Hořovicích (kam dá se dojet Os z Berouna, kde je předjížděn, kdo by musel do Mnichova ráno), to by časově snad vyšlo bez rozvrácení GVD.
Další zastavení by vedla k nestihnutí Plzeň X:00 a časový posun ráno z Prahy není možný kvůli rozvratu GVD na 171.
Kvituji zastavování posledních Ex Hořo + Rokycany (první nemá S7 a druhá je frekvence navíc v době, kdy už není nutné dojet do Plzně přesně na X:00). Jinak je ale lepší R, kvůli oboustranné vazbě na Mirošov, kterou Ex nemá a vzhledem k jiné konstrukci Ex uzlů prostě mít nemůže.

A dostávám se k tomu, co chci říct: R16 plní/má plnit tyhle úlohy:
1) Doprava Rokycansko/ Rokycany - Plzeň hl. n. (X:30 uzel 175 + bus)
2) Uzel X:30 Klatovy a X:00 Nýrsko
3) Doprava Plzeň - Rokycany - nácestné obce - Praha hl. n. s vazbou na uzel X:00 Praha hl.n.
4) Výhledově odjezd z Prahy v X:30.

Ex6 plní:
1) Rychlé spojení Praha - Plzeň hl. n. s vazbou na uzel X:00 Plzeň [přestup na Sp vrstvu Klatovy/Cheb a Os kamkoli jinam]
2) Rychlé spojení Praha - sídla za Plzní s jejich obsluhou v režimu R, kde musí stíhat:
3D) Uzel X:00 Domažlice
3C) Uzel X:30 Cheb
4) Přeshraniční spojení ve vazbě na uzel v Chebu, respektive průjezd uzlem Domažlice dál.
Toto NELZE stíhat jednou linkou, požadavek uzel X:30 Rokycany a X:00 Plzeň s cestovní dobou 10 minut Rokycany - Plzeň hl. n. znamená 20minutové hnití v Plzni, které je NEOSPRAVEDITELNÉ.

Co se týče Budějovic: To, že jihočeský kraj má naprosto zoufalou objednávku NENÍ problém MD - to si má řešit kraj sám. MD zaplatí PK do Klatov taky jen dvouhodinu, zbytek platí kraj.

Co se týče Hořovic, už jsem to sem psal: To si mají zaplatit šotouši v STČ kraji, Plzeňský kraj díru doplňuje do Rokycan, bez spolupráce Stč kraje díry budou dál. Pokud by měl jet Ex v režimu R, tak z Prahy rozbijete 171, uzel v Rokycanech nestihnete, nebo stihnete, ale zas budete hnít v Plzni. Tohle mají řešit kraje.


(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Neděle, 10. března 2019 - 13:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 512
Registrován: 7-2017
M250.0: To jste ještě nepochopil, že vůbec nehoruji pro rychlík Praha - Liberec, ale proti expresům do Budějovic?

To je ale velká pitomost. Expresy ČB-Praha spojují jihočeskou metropoli s Prahou za 2 hodiny. To je velmi dobré, i vůči silnici (nedostavěné, věčně zacpané).
Neděle, 10. března 2019 - 14:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6851
Registrován: 5-2002
Souhlasil bych se zastavováním prvního Ex (364) v Hořovicích (kam dá se dojet Os z Berouna, kde je předjížděn, kdo by musel do Mnichova ráno), to by časově snad vyšlo bez rozvrácení GVD.
Další zastavení by vedla k nestihnutí Plzeň X:00 a časový posun ráno z Prahy není možný kvůli rozvratu GVD na 171.


Z Prahy by mohl jet o 3 minuty dřív, to by na 171 vyšlo, a stavět Hořo / Rokycany... Jinak to může být výchozí z Plzně, k čemu je expres v klasice pro 20 lidí? Jede před ním ještě normální rychlík, takže kdo čeká v noci na první ranní spoj už je v rychlíku... Naopak pro posilu na sedmou do Plzně by kraj potřeboval další soupravu, v tak exponovaný čas, a tady projíždí jedna prázdná...
Neděle, 10. března 2019 - 14:10:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3781
Registrován: 9-2007
Pojedu odzadu: Ne, nepochopil, protože jste jako první reakci zmínil, že Liberec si přímé spojení s Prahou nezaslouží, úplně mimo téma diskuze. Pak jste se to otočil proti expresům.

No a k té citaci, protože v tom prostě nemám jasno. Na jednu stranu zastávkové spoje na úkor expresů omezovat nechci, na druhou stranu, pokud skutečně je největší poptávka v daný čas jen mezi A a B a ne mezi E a B, D a C nebo D a A,.. ale zase by se tím zhoršila možnost pro ty z C, D a E, kterým by se ten vlak hodil. Zkrátka v tom nemám jasno, to je o posouzení jiných.

Mám ale jasno v tom, že pokud je poptávka po spojení A a B dost vysoká, je nesmysl nezavádět přímé rychlé spojení mezi oběma městy, i přes existenci rychlých spojů se zastávkami mezi C, D a E. A víc už k tomu asi nemám co napsat.
Neděle, 10. března 2019 - 14:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 7-2017
H_k: Aby to mohlo být výchozí z Plzně, musel by se tam utnout Ex363 a když se to udělá, tak se zas ráno nedá na rozumně brzo dostat do Mnichova. Ovšem zastavení v Rokycanech by asi projít mohlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Neděle, 10. března 2019 - 14:35:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 8-2017
Z_F_J: S termínem metropole jako označením Budějovic bych souhlasil jen v jeho druhé části. [wink]
Nic proti Budějovicím, ale pokud skutečně generují poptávku po expresní vrstvě, tak ji uživí i v komerčním režimu, podobně jako ten Liberec, akorát po kolejích. Ne samozřejmě ve chvíli, kdy koridor není hotový a každou chvíli se koná výluka s NAD. Jenže na MČD měl někdo evidentně velký strach, že by trať obsadil soukromník, tak se nabagrovaly expresy Národnímu dopravci ještě předtím, než taková nabídka začně dávat smysl.

H_k: Z Prahy by mohl jet o 3 minuty dřív, to by na 171 vyšlo, a stavět Hořo / Rokycany
Souhlas, ten ranní "zveřejněný soupravák" do Řevnic může klidně jet zrychleně.

Vantju: je nesmysl nezavádět přímé rychlé spojení mezi oběma městy
Dobrá, měl by tedy stát znovu začít objednávat expresy Praha - Ostrava?
A pokud ne, ani do Ostravy ani do Liberce, tak proč do Budějovic nebo Brna ano?

Aby bylo jasno: Já nemám nic proti existenci expresní vrstvy, ani po silnici ani po kolejích. Ale stát by se měl chovat trochu konzistentně ve věci její objednávky.
Což platí i pro rychlíkovou vrstvu: Na jednu stranu platí vymetání řídce osídlených oblastí Nízkého Jeseníku či Podbořanska a na druhé straně rezignuje na spojení dvou sousedních krajských měst Jihlavy a Pardubic.
Neděle, 10. března 2019 - 14:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1347
Registrován: 7-2017
M250: Protože do Ostravy se komerční doprava horkotěžko celodenně na nule uživí, do Brna a Budějc vede rozumná trať, kdežto do Liberce ne.
Neděle, 10. března 2019 - 14:42:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12710
Registrován: 8-2004
Tantin27 (1338):
Stát dálkový bus podle zákona objednat NEMŮŽE.
Což ale není fyzikální zákon, tedy věc nezměnitelná.[nene]

Brr (3617):
Klidně může dávat smysl omezit rychlíky a nechat základní takt Ex - třeba, když ty mezizastávvky mají velmi slabou frekvenci a je jich hodně. Koneckonců, na mnoha páteřních tratích ve "venkovských" úsecích je tou nadstavbou vrstva osobních vlaků - nejmíň obsazená, nejvíc náročná na energii
...
Spojení Boleslavi s Kolínem by zajistily osobáky, co by jely jako Sp z Nymburka do Kolína.

Zjevně nedokážete udržet myšlenku ani těch pár minut než dopíšete celý příspěvek.[crazy]

A s tím pragocentrismem (všechny linky otočit do Prahy) byste to také nemusel tak přehánět.

Brr:
"Ústí má spojení přes Prahu (pomocí (skoro)expresů v hodinovém taktu a spojení je i na expresy, co v Kolíně nestaví), z Mělníka je to busem do Prahy bez problémů, takže zbývají jen Litoměřice.
Problém téhle linky je, že míjí zdaleka největší cíl cest."
Ne, to není problém této linky. A nějak se Vám tam poztrácelo těch měst víc.
Tantin27:
"R16 plní/má plnit tyhle úlohy:
1) Doprava Rokycansko/ Rokycany - Plzeň hl. n. (X:30 uzel 175 + bus)"
Když už tu tak všichni horují za to, co všechno by si měly řešit kraje, tak toto je také jedna z věcí, kterou si může řešit kraj a není třeba tím svazovat celostátní objednávku.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 10. března 2019 - 14:48:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12597
Registrován: 5-2004
Ono po "expresizaci" se to ma tak, ze z berouna na nemecko je to jedine o aute (rano o vikendu neni do plzne nic a vecer taky ne - normalni clovek nebude rano ani v noci hnit na houmlespilsen hbf hodinu a pul).

No a co vim od lidi tak do prahy se jede vlakem pokud je odjezd pred devatou kdy jezdi ryvhlik. Dopoledne si malokdo bude pamatovat nahodny vystrely s cetnosti stejnou jak ze stojcina do jindrichova hradce a jede autem.
Neděle, 10. března 2019 - 14:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 901
Registrován: 8-2017
Do Brna se evidentně taky uživí, žlutý pán nedělá charitu. Do Liberce se taky uživí. Proč by se neměla uživit do Budějovic? Proč by to měl zrovna Budějovicím stát platit? Fakt jenom proto, že tam vede trať?

Plzeň a Ústí jsem ochoten se skřípěním zubů překousnout, protože ty vlaky pokračují dál a jedná se vlastně o jakési pásmové rychlíky, navíc se jadná o oblasti s mnohem hustším osídlením.
Neděle, 10. března 2019 - 14:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14805
Registrován: 10-2004
M250.0: Takže tomu mám rozumět tak, že lidi z Prahy do Budějovic mají jezdit spěšňákama (současné rychlíky zastavovací politikou nic jiného nejsou) za ušetřené prostředky objednat rychlíky Pardubice - Jihlava s několikanásobně menší poptávkou? Kdyby stát nedoplácel krajům v rámci memoranda za nesmyslné vlaky pro pár jedinců na lokálkách, mohl bez problémů objednávat systémy spěšných vlaků na řadě jiných tratí jako třeba Pardubice - Jihlava. Za současné situace chápu to, že se snaží udržet cestující předvším na tratích s několikanásobně vyšší poptávkou, čí potencionální poptávkou. Rezignovat na expresní vrstvu by ve výsledku vedlo ke ztrátě většího množství cestujících než k zisku z nových spěšňáků na vedlejších tratích.
Neděle, 10. března 2019 - 14:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6852
Registrován: 5-2002
Když už tu tak všichni horují za to, co všechno by si měly řešit kraje, tak toto je také jedna z věcí, kterou si může řešit kraj a není třeba tím svazovat celostátní objednávku.

Taky je naivní si myslet, že někdo z Mirošovky bude dojíždět vlakem do Prahy s přestupem na nespolehlivý rychlík, na posledních 10 minut cesty... Od Prahy se to rozhodí až se bude dělat Smíchov nebo most , od Klatov to jezdí nespolehlivě běžně už dneska, stačí jediná výluka, problém na horách nebo cokoliv a přípoj je v tahu... O víkendu to znamená 2 hodiny čekat v Rokycanech, přitom z Plzně do Hrádku / Mirošova jde o 20- 30 minut jízdy...
Neděle, 10. března 2019 - 15:02:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3529
Registrován: 3-2006
Ad Vantju, Tantin27, M250.0: Jenže on se Smíchov , na nějaký čas, bude muset obětovat, kvůli rekonstrukci mostu přes Vltavu. Nebo by musel být Západní expres výchozí ze Smíchova. Protože i když se nejdřív postaví nový most, přeci jen tam nějaké snížení propustnosti bude. A že by se všechno z osobáků hnalo metrem, to si nemyslím.

Jen k tomu, že primárně Západní expres spojuje Prahu a Plzeň, ano, jenže při zahájení bylo prezentováno něco jiného, že jde o spojení Prahy a Bavorska.odkaz
Takže R16 by měl doplňovat, nikoliv nahrazovat v taktu. A pokud ano, měl by stavět v co největším počtu stejných stanic.
Neděle, 10. března 2019 - 15:08:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 902
Registrován: 8-2017
Orky: Rychlíky do Budějovic nestaví víc než jiné vlaky této kategorie. Poptávku po expresní vrstvě by pokryla komerční nabídka. První vlaštovka už tu byla, ale státní konkurenci těžko odolat. Druhá vlaštovka se objeví v dobnu, ale od příštího vlaku bude její trasa vyblokována státní objednávkou.
Variantně si umím představit udělat ze současných R opravdické spěšňáky, tedy zastavit ve všech smysluplných stanicích po cestě a na jih od Benešova zcela zrušit osobáky. Potom by Ex, stavící navíc ve Veselí, mělo smysl objednat. Trať 220 ale strukturou svého osídlení není na 3 objednávané vrstvy.

objednat rychlíky Pardubice - Jihlava s několikanásobně menší poptávkou
Doufám, že nepatříte k těm, kteří smysluplnost jednotlivých vlaků posuzují jen podle toho, kolik v nich sedí cestujících. Pak bychom mohli vyškrtat všechny okrajové spoje atd.

Kdyby stát nedoplácel krajům v rámci memoranda za nesmyslné vlaky pro pár jedinců na lokálkách
Od Vás bych takovýto argumentační klam nečekal. Stát přispívá krajům na veškerou regionální dopravu, tedy i na plné ešusy u Prahy.

Za současné situace chápu to, že se snaží udržet cestující předvším na tratích s několikanásobně vyšší poptávkou, čí potencionální poptávkou.
Z rychlíků, jimž se s každým kouskem koridoru zkracuje jízdní doba nemají cestující důvod prchat.
Neděle, 10. března 2019 - 15:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 7-2017
PV: Proto říkám zastavit Ex 362 Hořo + Rokycany (přestup Os/Ex v Hořo) pro těch pár, co potřebují Beroun - Německo. Stihlo by se to.

Hroch: Však to kraj řeší. [happy] Základní sedlovou státní dvouhodinu do Rokycan, narozdíl od Středočechů na druhou stranu, posiluje Sp, na druhou stranu 2h do Klatov posiluje taky. A je to meziregionální objednávka, takže požadavek Praha odj. X:30, Rokycany X:30, Klatovy X:30 a Nýrsko X:00 mi přijde jako rozumný cílový stav. Za šoušouše v STČK a dopravní pravěk v JČ fakt nemůže MD.


M250: Opravdu? Včetně okrajových vlaků? To je ten průšvih s komercí. [happy] R vrstva má obvykle jinak koncipované uzly a nestačí. R16 do Plzně třeba v noci stačí, ale R19 rj 372 fakt nenahradí.

HK: Tohle je holt to, že v ČR funguje jen důkaz průšvihem a se 183 se holt něco udělá až v moment, kdy se přeloží křižování do Chlumčan...

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Neděle, 10. března 2019 - 15:11:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3783
Registrován: 9-2007
Mořepetr: Ale vždyť to "měl by stavět v co největším počtu stejných stanic" a "že jde o spojení Prahy a Bavorska" se přece vylučuje, ne? K čemu je velmi vysoké frekvenci osob, pendlujících mezi Prahou a Plzní, zastavení v Berouně? A k čemu je při cestě Praha - Regensburg nebo Praha - Mnichov zastavení v Berouně? A kolik lidí denně cestuje z Berouna do Schwandorfu/Regensburgu/Mnichova? A to těm lidem nestačí půlhodinový přestup v Plzni? Tady opravdu není o čem diskutovat, nanejvýš o doplnění rychlíků Praha - Plzeň na hodinový interval po celý den, ale rozhodně ne o zastavování vlaků Praha - Mnichov v Berouně.
Neděle, 10. března 2019 - 15:20:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 7-2017
Vantju: Celodenní hodina R16 stojí a padá na zájmu Středočechů, nikoho jiného. Stačí vyměnit část šotoušů… [crazy][crazy] PK s tím očividně problém nemá (izolovaně to v úseku Rokycany - Kařez nemá smysl, tak se jezdí jen do Rokycan). Státní 2h v R zajištěná je. A Exy jsou tvořeny 2h v R Cheb - Plzeň a 2h Domažlice - Plzeň, které z Plzně jsou zrychlené. Ten nadstandard mají ve finále jen ty Budějovice. [happy] Plzeň je jen šikovně umístěná.
Neděle, 10. března 2019 - 15:20:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6853
Registrován: 5-2002
Tady opravdu není o čem diskutovat, nanejvýš o doplnění rychlíků Praha - Plzeň na hodinový interval po celý den, ale rozhodně ne o zastavování vlaků Praha - Mnichov v Berouně.

Tak řeší se tu hlavně první ranní Ex do Plzně / na Mnichov, ten jezdí prázdný, se zastavením Hořo / Rokycany by ho mohla využít aspoň denní dojížďka do Plzně, když už se tedy z nějakého důvodu ten prázdný vlak vypravuje.

(Plus víkendy ráno zase nejede ten R před ním)
Neděle, 10. března 2019 - 15:29:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3784
Registrován: 9-2007
Aha, pardon, s tím tedy ještě souhlasím, jak to výše popsal Tantin27.

A ten "prázdný" vlak se vypravuje i proto, aby bylo možné se dostat do Mnichova nějak rozumně před polednem. Že tam cesta trvá strašně dlouho je sice druhá věc, ale smysl takového vlaku bych rozhodně nezpochybňoval, i přes nevelkou obsazenost.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Neděle, 10. března 2019 - 15:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 686
Registrován: 12-2007
Vantju: Jenže pokud pojedu do Německa, tak mě překvapivě budou zajímat právě ty okrajové spoje, kde není z čeho přestoupit, po Ex 363 už z Plzně nic nejede a před 362 o víkendu také nic (Os 7802 i R 778 jen v X). Přes den přestup problém není.

ad Smíchov: Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že zejména pokud člověk nemá čas, tak je výhodnější na metro přestupit již na Smíchově než riskovat cestu na hl.n., která se čekáním na odjezd, couráním a postáváním v tunelu nebo před reálně umí protáhnout i na 15-20 minut...

(Příspěvek byl editován uživatelem Cisalpino.)
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Neděle, 10. března 2019 - 15:44:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 903
Registrován: 8-2017
Tantin27: rj372 je sice součástí Ex3, nicméně zastavovací politikou má blíž k rychlíku. Takové spoje bych klidně v objednávce nechal. Za povšimnutí ale stojí, že o pouhou půlhodinu dřív (tedy rovněž v okrajový čas) jede komerční RJ 1036.
Neděle, 10. března 2019 - 15:49:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14806
Registrován: 10-2004
M250.0: Pokud by na trati nebyly systémové expresy, tak rychlíky nemají co stavět v Olbramovicích, Plané a Soběslavi, to je na takové trati úloha pro spěšné vlaky. A protože tu expresy jsou, tak mohou rychlíky stavět více.
Poptávka je jedním ze základních parametrů, jak posuzovat smysl vlaků. A smysl dálkové dopravy je vozit větší množství lidí. A je nesmysl rušit vlaky, které vozí tříciferné množství lidí jenom kvli tomu, aby se objednaly jiné, které budou vozit malé desítky. Co se týká okrajových spojů dálkových vlaků, tak jsem tady asi jeden z mála, který chápe, proč stát nechce objednávat příliš okrajové spoje. Je to právě o tom, že jejich využití by bylo tak mizivé, že je ekonomicky neobhajitelné.
Kdyby stát zrušil memorandum, tak by donutil kraje objednávat skutečně potřebné vlaky. Navíc zavedením nové vrstvy spěšných vlaků by na řadě míst naopak krajské peníze ušetřil.
Z rychlíků, které zrychlení spolknou tím, že zastaví v dalších dírách navíc, cestující ve většině případů prchnou na podstatně rychlejší dálnici. A i ta D3 jednou bude.
Neděle, 10. března 2019 - 16:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3230
Registrován: 5-2002
Z těch myšlenek typu "objednávaný vlak musí být pomalý, aby byl tak nějak pro všechny" je mi na zvracení. Víc k tomu asi psát nemá cenu a obdivuju Tantina a další, že se o to snaží.
Neděle, 10. března 2019 - 16:10:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1481
Registrován: 5-2014
Tomáš_záruba: Tak teď nevím, jestli jste blázen, anebo tak natvrdlý. Nikdo, skutečně nikdo nenapsal, že vlak má být pomalý. Pouze je tady diskuse o tom, kam mají jít primárně finanční prostředky přerozdělované MD do železniční dopravy. ... Vážně nevím, co se Vám stalo, dříve jste diskutoval poměrně rozumně, i když ne vždy člověk se vším souhlasil. Ale o tom je diskuse. Nyní Vám je zjevně na zvracení, protože tady zvratky skutečně s prominutím vypouštíte.
Neděle, 10. března 2019 - 16:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 904
Registrován: 8-2017
Pokud by na trati nebyly systémové expresy, tak rychlíky nemají co stavět v Olbramovicích, Plané a Soběslavi, to je na takové trati úloha pro spěšné vlaky.

Léta jezdili cestující rychlíky stavějícími v Soběslavi a Olbramovicích a nikomu to nevadilo. Od té doby se těm rychlíkům zkrátila jízdní doba a nebýt zavedení expresní vrstvy, mohla se zvýšit i kvalita nasazovaných vozů. Nemyslím si, že by si cestující v dané relaci měli na co stěžovat.

A smysl dálkové dopravy je vozit větší množství lidí.
Já naopak dotovanou dopravu považuji za službu občanům. Dotovaná doprava tedy nemusí honit počty cestujících, aby se uživila, naopak má zajistit dopravní potřeby všem, z jejichž daní se platí. A jenom proto, že někdo v 90. letech rozhodl, že se do Budějovic postaví koridor, nemají Budějovice automaticky nárok na kvalitnější obsluhu než zbytek republiky.
S okrajovými spoji je to podobné, zde navíc jejich existence přináší cestující i dřívějším vlakům, protože člověk se rozhodne pro vlak jen tehdy, pokud se nemusí bát, že se někde zpozdí a ujede mu poslední spoj. Ale to bohužel není na první pohled vidět.

Kdyby stát zrušil memorandum, tak by donutil kraje objednávat skutečně potřebné vlaky. Navíc zavedením nové vrstvy spěšných vlaků by na řadě míst naopak krajské peníze ušetřil.
Čím víc se toho bude řešit na nižší úrovni, tím lépe to bude skutečně řešit místní potřeby. Slovensko nám budiž odstrašujícím příkladem.
Já bych naopak šel cestou opačnou - vyjmout z ministerské objednávky vlaky plnící především funkci rychlé regionální dopravy (přinejmenším R22 - R27) a peníze převést na kraje. Na většině těchto tratí by pak mohla vzniknout kompromisní spěšňáková vrstva, čímž by se výrazně ušetřilo.

TZ: Častěji zastavující nerovná se pomalý. Jinak viz BoH. Ostatně podívejte se, jak vypadá objednávka dálkové dopravy v námi tolik obdivovaném Německu nebo Rakousku.
Neděle, 10. března 2019 - 16:17:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3231
Registrován: 5-2002
Nikdo, skutečně nikdo nenapsal, že vlak má být pomalý. Pouze je tady diskuse o tom, kam mají jít primárně finanční prostředky přerozdělované MD do železniční dopravy.

To je ale prakticky totéž.
Neděle, 10. března 2019 - 16:20:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 7-2017
M250: Bez Exů 4. koridor nemohl nikdy vyjít, i s nimi je na krev. Nejste ten, kdo na SŽDC „zapomněl“ započítat Ex6 spolu s nákladkou do tunelu Beroun, protože se „mu to nezdá“? [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Neděle, 10. března 2019 - 16:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3232
Registrován: 5-2002
M250: Ostatně podívejte se, jak vypadá objednávka dálkové dopravy v námi tolik obdivovaném Německu nebo Rakousku.
Mnou obdivovaném??? Třeba Německu s jejich dvouhodinami se dlouhodobě vysmívám. Pro inspiraci je nutno pokračovat dále na jihozápad.

Dotovaná doprava tedy nemusí honit počty cestujících, aby se uživila, naopak má zajistit dopravní potřeby všem, z jejichž daní se platí.
No tak všem asi těžko, a pokud "co nejvíce", tak to právě vede na ty nejvíce obsazené vlaky.[proud]
Miloš_jonák
Neděle, 10. března 2019 - 16:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 254
Registrován: 12-2007
Orky:
"Pokud by na trati nebyly systémové expresy, tak rychlíky nemají co stavět v Olbramovicích, Plané a Soběslavi, to je na takové trati úloha pro spěšné vlaky. A protože tu expresy jsou, tak mohou rychlíky stavět více."
Teoreticky dtto i Plzeň a je otázka do pranice pokud by nevznikly Ex6 zda by dnes např. v Kařezu či Zdicích vůbec ještě nějaký R16 zastavoval...
Neděle, 10. března 2019 - 16:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1482
Registrován: 5-2014
Tomáš_záruba: [crazy] Jak to může být totéž? Já, M250.0 a ani nikdo další netvrdí, že koncepce expresů je špatná. Naopak, čím více vrstev, tím lépe. Nicméně množství peněz není neomezené a nelze uspokojit všechny. Podle mě je například lepší mít na Plzeň R po hodině a Ex po dvou, než R po dvou a Ex po hodině. Samozřejmě, ideálně je mít R i Ex po hodině, to nikdo nerozporuje. Že Vy máte na to opačný názor není špatně. Špatné je, pokud kvůli tomu tady všechny začnete urážet.
Neděle, 10. března 2019 - 16:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 905
Registrován: 8-2017
No tak všem asi těžko, a pokud "co nejvíce", tak to právě vede na ty nejvíce obsazené vlaky.[proud]
No a kdy tedy bude obsazenost vlaků vyšší - pokud pojedou za sebou Ex a R nebo když pojede jenom R? [proud]

Pro inspiraci je nutno pokračovat dále na jihozápad.
Do Španělska? [biggrin]

Tantin: Na SŽDC opravdu nepracuji. Čtvrtý koridor ještě není hotový, tak není možno posuzovat, jestli byly dosaženy cíle. Kdyby se situaci nechal volný průběh, tak by expresy nejspíš vznikly po jeho celkovém dokončení v režimu open-access (nebo dost možná už po dokončení aktuálně rozestavěných úseků). Náznaky už tu byly.
Neděle, 10. března 2019 - 16:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 7-2017
BoH: A já tu asi píšu do toho větru, co nám tu na západě vane, že se to k vám nedonese, že to jsou tři R linky á 2h, z nichž dvě jsou mezi Plzní a Prahou zrychlené na Ex. A pokud lidem nestačí 2h v Ro, Hořo a Ber, pak musejí tlačit na Středočeské organizátory motoráčků, aby byli tak laskavi a ty 3 páry se doplatily, stejně jako je platí a bude platit Plzeň do Klatov (teď Sp, od GVD doplatek na R á 60 minut).

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Neděle, 10. března 2019 - 16:40:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1483
Registrován: 5-2014
Tantin27: Upřímně? Nevím, co tady píšete. Pokud to neadresujete mně, tak skutečně každý příspěvek nečtu. Navíc se jednalo i ilustrační příklad (když se Vám nelíbí, tak si to aplikujte na České Budějovice). Děkuji [happy]
Neděle, 10. března 2019 - 16:45:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6397
Registrován: 8-2006
Orky: Jenže stát naopak chce objednat příliš okrajové spoje - viz nový Hradečan ve 4:07[uhoh] z HK do Prahy. A následný v 5:07 tam nemá omezení, takže asi bude jezdit i o svátcích a víkendech. To chci vidět tu obsazenost v neděli v 5 ráno z HK.[uhoh] Místo toho si dovedu představit hodinu R přes den třeba na tu Plzeň, nebo někam jinam.
Bkp
Neděle, 10. března 2019 - 17:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8069
Registrován: 8-2003
M250.0:
"Léta jezdili cestující rychlíky stavějícími v Soběslavi a Olbramovicích a nikomu to nevadilo. ... Dotovaná doprava tedy nemusí honit počty cestujících, aby se uživila, naopak má zajistit dopravní potřeby všem, z jejichž daní se platí."

Vadilo to těm, kteří tím nejezdili a změnou provozního modelu začali jezdit vlakem.
Představa, že vlaková doprava, byť dotovaná, nemusí "honit počty cestující" je samotné popření smyslu vlaku coby hromadného dopravního prostředku a tedy do nebe volající blbost. Ale chápu, že některým stačí jeden vlak z Prahy do Tábora za den, hlavně když bude zase jezdit rychlík z Liberce přes Jihlavu do Znojma, sice tím prakticky nikdo nepojede, ale bude to služba veřejnosti. Naštěstí tento přístup, který zhruba mezi roky 1994 a 2004 (spolu)zavinil katastrofální odliv cestujících je překonaný.
Neděle, 10. března 2019 - 17:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 8-2017
Ale chápu, že některým stačí jeden vlak z Prahy do Tábora za den, hlavně když bude zase jezdit rychlík z Liberce přes Jihlavu do Znojma, sice tím prakticky nikdo nepojede, ale bude to služba veřejnosti.
To tady ale naštěstí nikdo nepožaduje.
Jinak hnát to do absurdna umím taky: Pokud chce stát přednostně objednávat vlaky, které povezou velký počet cestujících bez ohledu na souvislosti, tak ať objedná po půl hodině expresy do Ostravy.
Neděle, 10. března 2019 - 17:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 7-2017
M250: To nemůže udělat, protože by se tam nevešly. [lol] A vyhlásit § o přetížení dráhy je taky myšlenka z anarchistických kroužků… [vypravci]
Neděle, 10. března 2019 - 17:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3530
Registrován: 3-2006
Vantju:
"Mořepetr: Ale vždyť to "měl by stavět v co největším počtu stejných stanic" a "že jde o spojení Prahy a Bavorska" se přece vylučuje, ne? K čemu je velmi vysoké frekvenci osob, pendlujících mezi Prahou a Plzní, zastavení v Berouně? A k čemu je při cestě Praha - Regensburg nebo Praha - Mnichov zastavení v Berouně? A kolik lidí denně cestuje z Berouna do Schwandorfu/Regensburgu/Mnichova? A to těm lidem nestačí půlhodinový přestup v Plzni? Tady opravdu není o čem diskutovat, nanejvýš o doplnění rychlíků Praha - Plzeň na hodinový interval po celý den, ale rozhodně ne o zastavování vlaků Praha - Mnichov v Berouně."
A to je přesně ono, vymlácení taktu je cesta do pekel, ale pokud na to nemám, tak to co jede nechám aspoň zastavit. Ten Smíchov jsem zmínil, že není kde brát čas na zastavení, samozřejmě, že čím víc zastávek tím líp pro naplnění vlaku. Ono z Prahy do Mnichova také moc lidí každé dvě hodiny nebude. Možná dokonce i nějaké procento cestujících z Prahy, budou tvořit cestující z Příbramska, Berounska a Hořovicka.
Bkp
Neděle, 10. března 2019 - 17:37:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8070
Registrován: 8-2003
M250:
Ale požaduje. Navíc někdo vytíženost jednotlivých linek nepovažuje za zase tak důležitou. Doporučuji se konečně smířit s faktem, že kvalitní doprava (tzn. mj. krátký interval) na klíčových tratích (a ano, tak kde mají lepší trať mají výhodu před těmi, kteří ji nemají) je důležitější, než na ostatních tratích.
Neděle, 10. března 2019 - 17:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3531
Registrován: 3-2006
Cisalpino:
"
ad Smíchov: Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že zejména pokud člověk nemá čas, tak je výhodnější na metro přestupit již na Smíchově než riskovat cestu na hl.n., která se čekáním na odjezd, couráním a postáváním v tunelu nebo před reálně umí protáhnout i na 15-20 minut...

(Příspěvek byl editován uživatelem Cisalpino.)"

O tom není sporu. Jen upozorním, že tuto možnost lidé dále na trase do Plzně lidi nemají.Pro ně zůstává nejrychlejší kolejovou dopravou rychlík ( a tím nemyslím Švejka).
Neděle, 10. března 2019 - 18:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 4-2003
A pokud lidem nestačí 2h v Ro, Hořo a Ber, pak musejí tlačit na Středočeské organizátory motoráčků, aby byli tak laskavi a ty 3 páry se doplatily, stejně jako je platí a bude platit Plzeň do Klatov (teď Sp, od GVD doplatek na R á 60 minut).

Jsem zvědav, jak to nakonec s rychlíky Plzeň-Klatovy dopadne, jestli skutečně Plzeňský kraj objedná rychlíky na hodinovku od 4:30 do 21:30 (17 párů denně + 1 v pracovní dny), a jak to bude s jejich případným pokračováním do Prahy v časech, ve kterých ministerstvo dopravy úsek Plzeň-Praha neobjedná (časy 9:21, 11:21, 21:21 a 22:21), podobný rozsah je to v opačném směru. Pokud by se k objednávce nepřipojil Středočeský kraj, tak to vypadá na krajské rychlíky Rokycany-Klatovy? Plzeňský kraj určitě nebude doplácet středočeský a pražský úsek
Neděle, 10. března 2019 - 18:12:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1353
Registrován: 7-2017
Suri: Ano, jediné logické řešení, které mě napadá, je tohle.
Neděle, 10. března 2019 - 18:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3619
Registrován: 5-2002
Tantin27 (1338):
Stát dálkový bus podle zákona objednat NEMŮŽE.
Což ale není fyzikální zákon, tedy věc nezměnitelná.[nene]

Brr (3617):
Klidně může dávat smysl omezit rychlíky a nechat základní takt Ex - třeba, když ty mezizastávky mají velmi slabou frekvenci a je jich hodně. Koneckonců, na mnoha páteřních tratích ve "venkovských" úsecích je tou nadstavbou vrstva osobních vlaků - nejmíň obsazená, nejvíc náročná na energii
...
Spojení Boleslavi s Kolínem by zajistily osobáky, co by jely jako Sp z Nymburka do Kolína.
Zjevně nedokážete udržet myšlenku ani těch pár minut než dopíšete celý příspěvek

A nebo někomu (mně ne) dělá problém pochopit, co je "mnoha" - zrovna u trati, která napájí docela velké město s obrovskou fabrikou a pustinou taky nevede, bych malou frekvenci na mezizastávkách nečekal, takže tohle do těch "mnoha" nespadá - to spíš úseky, jako Třebová - Zábřeh nebo Benešov - Budějovice. Mezi Plzní a Prahou si nejsem možná projíždět něco mezi Zdicemi a Kařezem.

A s tím pragocentrismem (všechny linky otočit do Prahy) byste to také nemusel tak přehánět.
Já to s ním nepřeháním, není moje vina, že Praha je zdaleka nejvýznamnějším městem v ČR a co se Čech týče, tak je jejich pupkem.

Brr:
Ústí má spojení ...
Ne, to není problém této linky. A nějak se Vám tam poztrácelo těch měst víc.
Tak v čem vězí to, že na této lince jezdí třívozové prázdné rychlíky? Uznávám, ztratilo se Štětí, Všetaty a Stará Boleslav.

je otázka do pranice pokud by nevznikly Ex6 zda by dnes např. v Kařezu či Zdicích vůbec ještě nějaký R16 zastavoval Přesně tak, díky zavedení Ex budou mít rychlejší spojení i lidé z menších míst (+ nezapomínal bych na integraci úseků Praha - Beroun a Praha - Benešov).

Pokud chce stát přednostně objednávat vlaky, které povezou velký počet cestujících bez ohledu na souvislosti, Neměl bych s tím problém. Uvítal bych třeba, kdybych se mohl někde dočíst, kolik na jednotlivých linkách činila dotace na osobokilometr.

Bkp[ok]
Neděle, 10. března 2019 - 18:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12711
Registrován: 8-2004
Tantin27:
"Však to kraj řeší. ... A je to meziregionální objednávka, takže požadavek Praha odj. X:30, Rokycany X:30, Klatovy X:30 a Nýrsko X:00 mi přijde jako rozumný cílový stav."
Ale také se nabízí řešení, že si kraj zaplatí hodinovku přímých vlaků Mirošov - Rokycany - Plzeň, která bude mít směrovou vazbu (třeba i volnější) na Prahu. Tím padne potřeba mít u dálkovky Praha - Plzeň Rokycany v X:30 a může se změnit náhled na počty vlaků Praha - Plzeň, resp. na jejich složení (Ex vs. R) a zastavovací politiku - zejména v sedle.

M250.0:
si umím představit udělat ze současných R opravdické spěšňáky, tedy zastavit ve všech smysluplných stanicích po cestě a na jih od Benešova zcela zrušit osobáky.
Souhlas.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 10. března 2019 - 18:15:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3620
Registrován: 5-2002
ministerstvo dopravy úsek Plzeň-Praha neobjedná (časy 9:21, 11:21, 21:21 a 22:21) Jinými slovy, celý řev je kvůli jednomu chybějícímu vlaku dopoledne, v poledne, pozdě večer a v noci.[crazy]
Neděle, 10. března 2019 - 18:20:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1354
Registrován: 7-2017
Hroch: V ten moment mi zas nevyjdou Klatovy X:30, které jsou docela vhodné (znamená to Plzeň cca X:17, což je docela dobrý čas na dojížďku na celou hodinu).
Neděle, 10. března 2019 - 18:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82
Registrován: 6-2004
No jo. Asi si dle vás ten Liberec rychlik do Prahy nezaslouží. Pořád melete o dálnici. Ta mimochodem do Liberce nevede, pan Ťok ji vyřadil ze sítě. Proč se buduje dálniční spojení Prahy s Plzní, s Hradcem, s Ústím,.... proč se budují koridory s Plzní, s Hradcem, s Ústím . vždyť je to duplicitní. Pokud se třeba do Budějovic vybuduje koridor, proč ještě dálnici? Myslím, že by se na všechny strany od Prahy mělo hledět stejně. Takže do Liberce nemáme ani koridor, ani dálnici.
Neděle, 10. března 2019 - 18:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1355
Registrován: 7-2017
Brr: Od GVD škrtněte ten v 22, bude doplněn. Ex zastaví v Ro + Hořo. Takže je tu vztek kvůli tomu v 9 a 11h a 21h v úseku Rokycany - Beroun, kde holt má vyšší prioritu obsluha ČIsté než Hořovic. [ok][crazy][crazy][crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)