Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 03. 01. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 03. 01. 2019

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 01. ledna 2019 - 01:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3124
Registrován: 5-2002
No a pojízdný hotel pro většinu není substitutem hotelu se základy pevně v zemi.
Jistě. Je to ubytování kvalitativně horší, avšak s výhodou úspory času za současné možnosti se vyspat (byť nikoli "prvotřídně"). Jsou případy, kdy se to hodí víc, než spát v místě nebo doma a jet večer/ráno. Stejně jako jsou případy opačné. Pohádky o zlounech s tím nemají co dělat.
Úterý, 01. ledna 2019 - 12:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8683
Registrován: 4-2003
avšak s výhodou úspory času za současné možnosti se vyspat

Já jsem asi divnej, ale úsporu času tam žádnou nevidím. Do destinace kam by jezdil takový hypotetický noční vlak lítá obvykle několikrát za den letadlo. Takže ráno vstanu, nasnídám se a mezitím se za vrátky zjeví auto (služebák, taxík), který mě odveze na letiště na ranní odlety. Dtto odpoledne po skončení jednání, večer zase spím doma. v principu je to o tom, že do práce zmizím o něco dřív (což doma nikomu nevadí) a večer přijedu z práce o něco později.

A teď to srovnejme s vlakem - to abych den předtím vůbec nejel domu, nějak oxidoval do pozdního večera po Praze (v práci, do hospody?), potom na vlak, v něm se trmácel celou noc, pak fungoval na místě, pak zase na tom místě strávil jalový čas až do pozdního večera, vlakem se trmácel do Prahy a šup rovnou do práce. Doma se objevím utahaný třetí den večer, zásadě jsou zabitý tři večery.

Jako kdybych poslal kolegu na takovouhle služebku vlakem místo letadla, tak mě ti lidi většinově "zabijou". V době flexibilních pracovních dob, home office a podobně nikomu nemůžu takhle brutálně zasahovat do soukromí. On je sakra rozdíl "já to tak chci" (viz víra v existenci pekla) vs. "někdo mě do toho tlačí a začnu přemýšlet o klubu, kde se k lidem chovají lépe".
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 01. ledna 2019 - 15:00:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 7-2017
RadekŠ: poznal jsem dost lidí kteří létají velmi neradi (je jich víc než si myslíme - vím z vlastní zkušenosti). Ti jedou většinou autem, nicméně spací vůz by využili mnohdy raději. Takže nic není černé ani bílé.
Úterý, 01. ledna 2019 - 15:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 633
Registrován: 7-2017
Hmm. Ono to z práce domů a pak k tomu vlaku nejde služebákem/taxíkem? A ty letadla všude lítají v taktu nebo aerotaxi?
Úterý, 01. ledna 2019 - 16:02:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8684
Registrován: 4-2003
Mot: i kdyby to šlo, tak to vůbec nic neřeší.

ZFJ: nic není černobílé, třeba desítky % populace se v nočním vlaku nevyspí.

Faktem je že letadla dávno převálcovala noční vlaky.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Úterý, 01. ledna 2019 - 16:41:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 5-2002
RadekŠ: Tobě to nevyhovuje, OK. Já zas úplně nesnáším brzké ranní vstávání (= na takovém jednání bych byl polomrtvej) a bydlím v Praze, takže "zda v ní zůstat" je nulové dilema a naopak ocením, že se ráno proberu až (skoro) na místě. Nevím, proč to hrotit do pozice "když to není nic pro mě, tak to není k ničemu".
Úterý, 01. ledna 2019 - 17:16:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14734
Registrován: 10-2004
Každému vyhovuje něco jiného, někomu auto, někomu letadla, někomu noční vlak... Tady je spíš otázkou, zda má tuto noční službu garantovat stát. Česká republika od dotování nočních vlaků ustupuje, tedy alespoň od těch, jejichž hlavní úlohou je právě pojízdný hotel, takový už nedotuje žádný. MD na svých vlacích takové služby toleruje, ale aby zavádělo kvůli tomu vlaky v ideální poloze, která je tako pro každého trošku jiná, to už nedělá. A tak spací vozy hnijou dlouhé hodiny v Břeclavi, což zdejší šotouše vytáčí. MD pro své vlaky vybírá časy, které jsou použitelné pro sedačkové denní dojezdy v rámci ČR, což relace typu Brno - Praha v čase 3:00-6:00 evidentně není.
Nesni
Úterý, 01. ledna 2019 - 17:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1908
Registrován: 6-2014
populace se v nočním vlaku nevyspí
Při vstávání ve 3 ráno na letadlo se ovšem taky nevyspí. Výběr dopravního prostředku ale souvisí i s penězi. Nocleh doma + letenka za pár babek + taxík je levnější varianta než noční vlak. U služebních cest pak rozhoduje zaměstnavatel a taky si vybere tu levnější, leteckou variantu.
Úterý, 01. ledna 2019 - 18:16:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12455
Registrován: 5-2004
Ono je otázka zda na služebku to letadlo vyjde až tak lacino. Protože služební cesty se obvykle neplánujou tejdny dopředu aby se vyloudila letenka za pár šušní ale jede se tehdy kdy je to potřeba. A dva-tři dny dopředu to s tou lácí zázrak nebude. nemluvě o tom že nízkonákladovky jsou dost nespolehlivej podnik lítající z podstaty věci na prdelní letiště v prdelní dobu.
Úterý, 01. ledna 2019 - 18:48:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6817
Registrován: 5-2002
Při vstávání ve 3 ráno na letadlo se ovšem taky nevyspí.

Taky se dá letět večer a v destinaci jednu noc přespat, ale někdo třeba vstává v pohodě. Jedno je jistý - z nočního vlaku bych nevylezl připravený na práci, pokud bych neměl soukromý kupé a sprchu. Denní spoj s průměrnou rychlostí aspoň 160 by bylo něco jiného, na celý západ Německa / NL by takové spojení bylo super alternativou lítání nebo autu....

Ono je otázka zda na služebku to letadlo vyjde až tak lacino. Protože služební cesty se obvykle neplánujou tejdny dopředu aby se vyloudila letenka za pár šušní ale jede se tehdy kdy je to potřeba. A dva-tři dny dopředu to s tou lácí zázrak nebude.

Většinou je taky cíl se někam dostat a udělat práci dobře, ne levně. Už mi firma kupovala zpáteční do Amsterdamu za 16 tisíc. Ale jindy naopak letenka na Londýn - City byla ještě o trochu levnější než na Heatrow a levný celkově, 2 týdny předem.

nemluvě o tom že nízkonákladovky jsou dost nespolehlivej podnik

Největší zpoždění v poslední době jsem měl akorát s KLM... Jinak zpoždění z viny dopravce = kompenzace kolikrát převyšující cenu letenky, to si právě nízkonákladovky nemůžou dovolit

lítající z podstaty věci na prdelní letiště v prdelní dobu.

To je totální nesmysl. Buď lítaj taky do velkých hubů jako Easyjet třeba, nebo naopak navíc na prdelní letiště kam jinak neletí nic - třeba s Jet2 se dá občas dostat z Prahy do Nottinghamu - což je ovšem super, když to člověku ušetří hodiny pozemního přesunu odjinud.
Nesni
Úterý, 01. ledna 2019 - 20:00:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 6-2014
se dá letět večer a v destinaci jednu noc přespat
Ovšem to jsou pro firmu další náklady. Levnější je zaměstnancům vysvětlit, že takový postup by byl zásahem do jejich soukromí a oni mají přespat doma.[kladivo]

někdo třeba vstává v pohodě
Jistě, každý jsme jiný. Ale běžná kancelářská krysa zvyklá chodit do práce na 8:00 nebo i na později bude po vstávání ve 3 ráno možná trochu vykolejená.
Úterý, 01. ledna 2019 - 20:09:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3340
Registrován: 3-2006
Petr_vlček:
"Ono je otázka zda na služebku to letadlo vyjde až tak lacino."
Vychází levněji, jen je problém s nářadím a materiálem. To se většinou řeší, buď, že se pošle kontejner cargem (většinou mimo Evropu, nebo na východ od Slovenských hranic), nebo jede jeden obětavec autem, který to na místo odveze. S tím nářadím, je už problém i vlakem. Pokud je to v EU, tak je řešení že se tam to nářadí koupí a nechá ho tam. Pak jde jet vlakem nalehko, například do Hamburku a těch pár km už člověka dovezou místní autem.

Petr_vlček:
" Protože služební cesty se obvykle neplánujou tejdny dopředu aby se vyloudila letenka za pár šušní ale jede se tehdy kdy je to potřeba. "

Většina zahraničních služebních cest je známá minimálně 14 dní předem a to například Pelikán zvládá za slušné peníze, spíš je problém s případným létáním sem a tam, když není přímá linka z Prahy, nebo je plně obsazená. Pak je to jak u blbých např. Praha-Frankfurt(přestup)-Vídeň(mezipřistání)-Sofie a zpátky Sofie-Istanbul(přestup)-Vídeň(přestup)-Praha
Úterý, 01. ledna 2019 - 21:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3602
Registrován: 5-2002
z nočního vlaku bych nevylezl připravený na práci, pokud bych neměl soukromý kupé a sprchu. Přesně tak, a potom už cena může být srovnatelná s cenou za let večer a přenocováním v hotelu.

U nás v práci jsou služebky drtivé většině letadlem, méně často autem nebo denním vlakem, pokud to netrvá moc dlouho, ale nočním vlakem už nikdo nejel dost dlouho.
Úterý, 01. ledna 2019 - 21:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6336
Registrován: 8-2006
Proč to všichni stáčíte JENOM na služebky?[uhoh]
Úterý, 01. ledna 2019 - 23:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3342
Registrován: 3-2006
čelakovičan:
"Proč to všichni stáčíte JENOM na služebky?[uhoh]"

To bude tím, že všichni mají toho cestování dost v práci a na cesty za hranice všedních dnů moc času (někdy ani chuti) nezbývá.
Je to stejné jako s [auto] nejvíc jich jezdí jako služební, nebo jako přibližovadla do práce.
Nechic
Středa, 02. ledna 2019 - 09:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 4-2010
Noční vlak je hlavně prostředí, které na většinu lidí nepůsobí klidně a bezpečně. Sice dobrodružně a zajímavě, ale to je pro dobrodruhy. Kdo chce klidný spánek na práci, ten nočním vlakem nepojede už kvůli pocitu, kdo ví koho potká cestou na záchod
Středa, 02. ledna 2019 - 10:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 678
Registrován: 6-2003
Nechic: Kdo chce klidný spánek na práci, ten nočním vlakem nepojede

Ono to neplatí všeobecně, kolik lidí tolik chutí. Já jsem do Budapešti nočním vlakem na služebky jezdíval, a vzpomínám na to jako na nejpohodlnější způsob dopravy. Samozřejmě v singl lůžku, takže to bylo drahé, ale zas se nemusely platit další 2 noci v hotelu, čímž se to vyrovnalo.

Teď když tam jedu, tak spíš autem na otočku, ale to je kvůli rodině, abych s ní byl celý večer doma, ne kvůli kvalitě spánku v nočním vlaku, s tím nemám problém.
Středa, 02. ledna 2019 - 10:41:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2980
Registrován: 12-2007
Čím rychlejší bude železnice a levnější letenky, tím více bude noční vlaková doprava upadat. Je možná pro někoho romantická, ale většina cestujících o takové romantické nebo dobrodružné cestování nestojí a bude cestovat přes den autem, železnicí, letecky anebo autobusem. Tipuji, že tak za 20 let povede z Prahy jenom jeden ubytovací vlak, a to Slovakia, který bude sestaven pouze z lůžkových a lehátkových vozů, přičemž několik vozů se v Bohumíně odpojí a přidá se k ubytovacímu vlaku z Vídně nebo Budapešti a to ve směru na Varšavu. Podle mne i Rusové časem vzdají dopravu lůžkovými vozy do Prahy nebo do Nice, stejně tak časem skončí noční vozy do Curychu nebo z Prahy do Budapešti. A Bohemia nebude zapotřebí.
Středa, 02. ledna 2019 - 10:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 4-2007
Wagon: Za dvacet let žádný noční vlak nepojede. Protože WLABmz budou mít hotovo a nic nového se už kupovat nebude. Ale jinak jsi se moc netrefil. Ono nejde o to, že by lidi nechtěli cestovat v noci, ale o to, že ty lůžkové vozy jsou zkrátka drahá sranda. Si vezmi, kolik jede autobusů v noci.
Nechic
Středa, 02. ledna 2019 - 10:59:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 4-2010
Já výhody nočních vlaků nepopírám. Už to, že můžete nastoupit i jinde, než v metropoli metropolí. (třeba v Břeclavi, Olomouci, Ostravě apod.), také si myslím, že noční vlak by zaujal, pokud by jeho cílová destinace byla dál než "na otočku autem", což je třeba Budapešť nebo Berlín. Ale záviselo by to na infratruktuře. Kdyby noční vlak jel řekněme průměr 120kmh, máme to 8x120kmh, za noc skoro o 1000km dál a to už je jiná.

Ale pořád tu máme ten problém, že mnoho lidí noční vlak nepovažuje za bezpečený ani jako záruku klidu, tedy pokud potřebuje být na druhý den vyspaný, tak jej nevyužije.
Středa, 02. ledna 2019 - 12:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2981
Registrován: 12-2007
Dj_la_défense: Většina nočních autobusových spojů míří na Východ, zejména na Ukrajinu, do Rumunska, Bulharska apod. Dost spojů jezdí v létě k Jadranu. Jistě existují i spoje směřující na Západ, ale zase tak moc jich není a asi je pravděpodobně využívají lidé s nižším příjmem, předpokládám především studenty a dále zaměstnanci pracující na Západě s nízkým příjmem. Ale cenově se nedá porovnat jízda nočním autobusem s jízdou lůžkovým nebo lehátkovým vozem, přičemž ubytovací vlaky a mezinárodní autobusy nejsou nijak dotovány. Takže prostě ubytovací vlaky mají perspektivně smůlu.
Středa, 02. ledna 2019 - 13:18:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8685
Registrován: 4-2003
Proč to všichni stáčíte JENOM na služebky?

Velice jednoduše...protože to je celoročně trvalý zdroj cestujících.

by se vyloudila letenka za pár šušní ale jede se tehdy kdy je to potřeba.

Tak to snad tu Vlček-next byznys-dej zaplatí zákazník ne?

Při vstávání ve 3 ráno na letadlo se ovšem taky nevyspí.

Já jsem před měsícem na ranní let do Rigy vstával v 6:00= ve stejný čas jako kdybych vstával do práce. Auto bylo objednaný na 6:40, přijelo v 6:32. Stihl jsem se v klidu obléknout nasnídat, krátce vyvenčit psa v přilehlém lesíku a jelo se. Na havliště je to necelých 40 minut.

----------

Jinak tady točíte prázdnou slámu, vy vidíte v KJŘ SŽDC nějaký noční vlaky?? Dyť tam skoro nic neni, za 20 let tam nebude nejspíš vůbec nic.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Středa, 02. ledna 2019 - 14:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3236
Registrován: 4-2015
protože to je celoročně trvalý zdroj cestujících.
Tak to dnes leisure taky (Krakow, Bp. ...).
West code was broken.

Středa, 02. ledna 2019 - 14:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18143
Registrován: 5-2002
S499: Jak jste přišel na "přirozenou absenci retardéru" u hydrodymamické převodovky?
Nejspíš se podíval na hydraulické schéma nějaké převodovky.

Téměř každý městský autobus vás přesvědčí o opaku
Jenže ten má a) hydromechanickou převodovku a b) s výjimkou konstrukcí jako DIWA je tam ten retardér zvlášť (má extra lopatkový kola).

TH: Nevím, čemu vy říkáte "retardér", ale hydrodynamická převodovka je právě jakási "hydrodynamická brzda" (když ten rotor v měniči zastavíte).
Pokud tím "rotorem" myslíš čerpadlo, tak jeho zastavení zdaleka ne všechny HD převodovky umožňují, ba dokonce je na místě tvrzení, že to umožňují spíš výjimečně (již zmíněná DIWA).
Středa, 02. ledna 2019 - 15:17:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 7-2017
RadekŠ: Jenže všechno tohle platí pouze a jenom pro Pražáky. Odjinud to je na letiště (poněkud) delší cesta.
Mladějov
Středa, 02. ledna 2019 - 15:25:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13383
Registrován: 3-2007
No a na nádraží, kde staví noční vlak v rozumném čase, tuplem.

Hele, není sté točení tohoto tématu už trochu obsolete ? Prostě, co se ČR týče, Němci ztratili o provozování nočních vlaků Praha - Amsterodam/Porúří zájem a zůstávají tady tradiční linky do Košic, Budapešti a Varšavy přes Krakov a to zřejmě do doby, až bude potřeba obnovit vozový park.
Aby ČD (nebo jakýkoli jiný dopravce) platil lůžka s 0-30 lidma přes celé Německo jen proto, že se to někomu líbí, nebo by tím třeba i jel - jak tady psali jiní - hodně drahá sranda a jsem názoru, že ČD budou mít v dalších letech úplně jiné starosti (i finančního rázu), než tři vagony do Porúří.
Středa, 02. ledna 2019 - 16:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8687
Registrován: 4-2003
Jenže všechno tohle platí pouze a jenom pro Pražáky.

A jaktože to platí pro mě, ačkoliv nejsem Pražák a dopravu na havliště mi "komplikuje" neexistence severního obchvatu Prahy? Jaký je akční rádius hodiny jízdy autem z Havliště? Po D5 dojedete fklidu někam za Plzeň, opačně někam do oblasti Mladý Boleslavi.

Krom toho mimo Prahu to není systém, ale náhoda že zrovna tudy něco jede, z Brna do Pešti ani nikdo normální nepojede lůžkovým vozem atd.

--------

Ale ono je to stejně jedno, žádný argumenty nenaženou lidi do lůžkových vlaků a dopravcům to nezačne zázračně vydělávat.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 02. ledna 2019 - 16:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3129
Registrován: 5-2002
z Brna do Pešti ani nikdo normální nepojede lůžkovým vozem
Já bych fakt takto negeneralizoval.
Středa, 02. ledna 2019 - 17:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8688
Registrován: 4-2003
Z Brna do Budapešti je to necelých 350 km (slovy třistapadesát).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Nechic
Středa, 02. ledna 2019 - 18:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2387
Registrován: 4-2010
Z Brna ne. Z Hradubicka už se jezdí, skoro každý koho odtamtud znám do Budapešti nočním vlakem jel a to nejsou šotouši.
Středa, 02. ledna 2019 - 18:50:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3130
Registrován: 5-2002
Nechť jsem tedy v Brně a je nějaká dopolední schůzka v Budapešti. Můžu jet buď 18:24 a spát v místě (pokud mě ubytují ve 23 hod a budu jíst ve vlaku, jinak 16:24) = ztracený večer. Nebo ráno vstát někdy v 5 (grrr) a jet 6:24, ale příjezd 10:20 už toho mnoho stihnout neumožní. V mezičase jedou nějaké busy s odjezdem kolem 2 ráno a JD cca 5 hodin, ale to asi nebereme vážně jako možnost.
No a nebo si dám 7 hodin spánku od 1 ráno (= jen o málo později, než kdy je asi tak pro mě nejdříve reálné usnout) do osmi, abych v půl deváté vylezl v BP a na devátou či půl desátou někde byl, svěží a čerstvý. K dokonalosti tomu chybí jen poloha z Prahy o 1-2 hodiny dříve, ale to je holt kompromis.
Středa, 02. ledna 2019 - 19:23:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8690
Registrován: 4-2003
No a nebo si dám 7 hodin spánku od 1 ráno

To si dáš náhodou jenom proto, protože tam náhodou něco zatím jede a ty seš náhodou šotouš.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 02. ledna 2019 - 19:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3262
Registrován: 4-2007
RadekŠ: Neobhajuju efektivitu nočních vlaků, ale skutečně tím nejezdí jen šotouši. U bráchy v práci jezdí služebky do Varšavy na noc, kamarádka jezdí zase pravidelně do Tater.Takže nikdo z šotookruhu.
Středa, 02. ledna 2019 - 19:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 7-2017
RadekŠ:
"No a nebo si dám 7 hodin spánku od 1 ráno

To si dáš náhodou jenom proto, protože tam náhodou něco zatím jede a ty seš náhodou šotouš."

Ono to náhodou a jeho trvání bude doufejme krýt s dokončením RS a navazujícími (Kúty - Bratislava) a tak dále, kdy by se ta dnešní JD mohla zkrátit z těch 6:30h z Prahy na cca 3:30h z Prahy do Budapešti - potom se to noční spojení skutečně uživí hůře. Ale do té doby bych se nebál.
Středa, 02. ledna 2019 - 19:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9634
Registrován: 4-2003
RadekŠ:To si dáš náhodou jenom proto, protože tam náhodou něco zatím jede a ty seš náhodou šotouš.


Málopravděpodobné (pracovní cesta člověka ochotného cestovat nočním vlakem do Budapešti) krát málopravděpodobné (noční vlak bude vyhovovat svojí polohou pro příjezd na pracovní schůzku) krát málopravděpodobné (schůzka bude zrovna v Budapešti a ne někde jinde ve světě, kam to třeba vlakem vůbec nejde), je málopravděpodobné na třetí.

To je pravděpodobnost limitující k nule a tím se nemá smysl zabývat, což ekonomicky uvažující dopravci i činí [wink].

Aneb až dožijí WLABmz, bude spacím vlakům nejspíš konec, tedy krom VSOE a dalším speciálním vlakům, kde jízdné s ubytováním bude pěkně mastné [biggrin].
Středa, 02. ledna 2019 - 19:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8692
Registrován: 4-2003
U bráchy v práci jezdí služebky do Varšavy na noc, kamarádka jezdí zase pravidelně do Tater.

To u mě v práci taky, akorát je to minoritní, prostě Bonn,Brusel, Riga, Paříž, Frankfurt, Londýn, Bari,... se vlakem rozumně jezdit nedají a těchto cest je většina.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 02. ledna 2019 - 20:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9635
Registrován: 4-2003
Dj la défense:kamarádka jezdí zase pravidelně do Tater.

To je ale jedna z mála relací v Evropě pro vlak se spacími vozy, která je schopna se držet ještě pěkných dvacet let. Řekl bych, že je to opravdová výjimka, daná jednak tradicí, jednak zvykem vlakem do Tater jezdit a hlavně možností se po přestupu na zubačku či TEŽku do penzionu vlakem z ČR (zejména z Prahy) vůbec dopravit. Ale i toto spojení časem (shodou okolností v čase, kdy budou vyřazovány poslední WLABmz) zanikne - modernizace trati Žilina - Košice spolu s modernizací trati Hranice - Púchov umožní jízdní dobu z Prahy do Popradu pod pět hodin a to bude znamenat, že poptávka po noční dopravě silně poklesne i zde natolik, že noční vlaky tu patrně přestanou jezdit...
Středa, 02. ledna 2019 - 20:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 7-2017
RadekŠ: Operujete tu s WLABmz v budoucím čase, tak já totéž udělám s Vašimi relacemi (za těch 20 let):

(Beru to vůči Praze; když to budu brát vůči třeba Plzni, dopadne to pro letadlo hůř a pro vlak líp):
1) Bonn: Dost se mu pomůže VRT Praha - Dresden.
2) Brusel: Jen možné dílčí zrychlení, ale tunel Beroun + ABS Plzeň - München tomu dost pomohou.
3) Paříž/Frankfurt pomáhá řešit tunel Beroun + ABS Plzeň - München;
4) Riga: Tam letadlo bez diskuse.
5) Londýn: Letadlo; byť VRT není nereálná, pokud by letadlem někdo nechtěl. Opět ale visí na verzi ABS Plzeň - Mnichov (a navazující Schwandorf - Nürnberg; případně vyřešení Cheb - Nürnberg) .
6) Bari: Dneska vlakem šílené šoto, na letadlo to asi pořád zůstane; je opět potřeba Beroun + ABS Plzeň – Mnichov nebo nová Summerauerbahn, a Brenner bassistunnel srazí hodinu. K tomu se plánují další infrastrukturní opatření. I potom to ale bude spíš „když to nepůjde jinak“.

Jak je vidět, všehny tyhle relace visí na neexistenci spojení z Plzně na západ. Přitom Plzeň - Mnichov by šlo za 2h stíhat i s běžnou soupravou na 200 km/h (Vp = 160 km). [sad]



(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Nechic
Středa, 02. ledna 2019 - 20:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 4-2010
Budoucnost vidím spíš v něčem jako LE Premium / Railjet Business. Tedy denně-noční vlak s polohovatelnou sedačkou vhodnou i k menšímu šlofíku. Pak to bude vlastně dálkový noční rychlovlak jedoucí 200+ rychlostí 8 a více hodin (Paris-Madrid se tomu blíží)

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Středa, 02. ledna 2019 - 21:39:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3131
Registrován: 5-2002
Bram: Málopravděpodobné (pracovní cesta člověka ochotného cestovat nočním vlakem do Budapešti) krát málopravděpodobné (noční vlak bude vyhovovat svojí polohou pro příjezd na pracovní schůzku) krát málopravděpodobné (schůzka bude zrovna v Budapešti a ne někde jinde ve světě, kam to třeba vlakem vůbec nejde), je málopravděpodobné na třetí.

Hezký pokus, nicméně to třetí tu nemá co dělat (bavíme se o konkrétním, Radkem zvoleném případě), to druhé je naopak silně pravděpodobné (dojezdy nočníků do významných center těm dopoledním jednáním obvykle vyhovují velmi dobře). O tom, zda "ochota jet nočníkem" je málo nebo středně pravděpodobná se hádat nechci, ale i kdyby to bylo 5%-10% těch cest, tak ty jsou nejen z toho Brna, ale i z Hradubicka, Prahy (a to se pak sčítá, nenásobí). Plus turisti, přičemž přesun Praha <-> Budapest v rámci středoevropského pobytu je zcela typický. Že by to nenaplnilo 1-2 lůžka?? A pozor, bavíme se o případu, kdy je využito prinicipielní výhody dráhy že se tohle dá "přilepit" k okrajovým denním vlakům, které by beztak jely.

Je samozřejmě možné, že jednoho dne vylezou ty přímé vícenáklady nad rozumnou mez, ale o ceně není debata. Debata vznikla o tom, že to letadlo má být snad dokonce POHODLNĚJŠÍ alternativa, což je tedy dost šílená teze. Vlastně jde o krádež času spánku zaměstnance ve prospěch finanční úspory (?) zaměstnavatele, něco jako "řidiči berou přece vysoké diety, tak na co ještě normální mzda" (a v nemoci starej se). Možná by bylo zajímavé rozebrat, zda vůbec něco takového lze nařídit... Nicméně ano, vždy bude i v relaci s dobře pasujícím nočníkem nemalá skupina lidí, co "to vorvou" letadlem navotoč namísto jet v klidu lůžkem (třeba se jim tam blbě spí, nebo jsou ochotni omezit spánek pro cenovou úsporu nebo něco), ale to je tak asi na úrovni jízd nočníkem na sedačku. Taky to jde. [happy]
Středa, 02. ledna 2019 - 21:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3132
Registrován: 5-2002
Nechic: To si naopak myslím, že je právě přesně to, co nemá žádnou šanci. Kde je tam potom nějaká výhoda proti poklimbávání v letadle? Já bych vliv VRT na noční dopravu očekával pouze v tom, že se prodlouží km vzdálenost na kterou se ještě bude odehrávat. A v tom, že vymizí nabídky nočních cest v relacích původně přes 5-6 hod a nově dosažitelných za 1-2 hod., pokud nějaké takové případy někde jsou. "Menší šlofík" by měl být standard přes den.
Mladějov
Středa, 02. ledna 2019 - 21:55:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13389
Registrován: 3-2007
>To si naopak myslím, že je právě přesně to, co nemá žádnou šanci.

Pro mne taky ne [proud], ale to je právě ono : Že každý preferuje něco jiného - a ten Radkův případ dvou nocí zbytečně mimo domov nebyl až tak špatný. Ne každý je šotouš, pro kterého je čas na cestách zážitkem a ne každý se ve vlaku vyspí.
A pokud budu do té Budapešti potřebovat jezdit dvakrát či víckrát měsíčně, tak bych chtěl vidět toho, kdo by to podnikal vlakem - ono taky lidi maj rodiny a nebaví je trávit mimo domov víc, než je nutné - zas kromě šotoušů.

Koukám už to taky točím posté - tohle nikam nevede, lidi hlasujou nohama, já bych to viděl na zachování SQ. Představy lůžkových expresů do Londýna či kam už jsou úplně mimo realitu.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 02. ledna 2019 - 22:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14740
Registrován: 10-2004
Mladějov: Stačí jediné - pojízdné hotely nedotovat. A máš SQ zajištěno. A je otázka, co se stane, až přijde pravicovější vláda, ktará bude víc nakloněná konkurenci a linka Ex3 skončí bez dotací. Pak možná nebude za co ty lůžkové vozy, zejména večer z Prahy, zapojovat.
Středa, 02. ledna 2019 - 22:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3133
Registrován: 5-2002
Mladějov: Ale jistě, však to výše píšu, vždy to bude někomu (v rámci dané relace a skupiny cestujících) nevyhovovat. Ano, třeba i faktor "celkový čas strávený mimo domov" roli hraje, jen to není jednorozměrné (protože "dostatečný spánek" stojí více méně přesně proti tomu). A není to jen o lůžkových vlacích, ta se jen občas naskytnou jako vhodné řešení problému. Když jsem třeba kolem Jihlavy měl nějaká ta dopolední jednání, tak jsem tam prostě někdy taky v klidu přespal raději než "spát hezky doma" a pak vstávat uprostřed noci. Ty 1-2 noci bez manželky už se po třicítce dají vydržet.[proud]

Já přece nikomu neberu jeho preference. Ale naštval mě Radek s jeho "nikdo normální" a podobnými absolutními kvantifikátory. Trochu z toho na mě dýchl devadesátkový výsměch ježdění vlakem, tak jsem se zkrátka zapojil do diskuse přestože je mi jasné, že její význam je nula.
Nesni
Středa, 02. ledna 2019 - 23:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 6-2014
RadekŠ:
jsem před měsícem na ranní let do Rigy vstával v 6:00
No ale to jste jel s dost malou časovou rezervou. Alespoň mně připadá 40 minut málo (7:20 - 8:00). Možná máte v zaměstnání takové postavení, že si to můžete dovolit, ovšem ne každý je na tom tak dobře.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 00:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8694
Registrován: 4-2003
Pak možná nebude za co ty lůžkové vozy, zejména večer z Prahy, zapojova

Asi tak, po ftákách můžete mít za pár let a na rozdíl od vlaků v občanské části dne v regionálně tohle bude fakt voličům jedno.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 00:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 7-2017
Za Railjet i za Railjet „Neo“ lůžko připojit kdyžtak jde. [happy]
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 03:54:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 5-2009
Tahle diskuse má víc větví, hádky tu probíhají i o tom zda lidé rádi cestují v noci. Za sebe odpovídám: nejraději! A určitě nejsem sám. Poptávka ve společnosti tady je. Že to DB raději paktuje s hotely, je jasné. Nemusí nic dělat, nic provozovat, v Německu je pracovat v noci i tak sprosté slovo.

A jak to dělají ti méně majetní, co na hotel v režii DB nemají? No stačí se podívat na obsazenost v podstatě jakékoli noční Flixbus linky kdekoli v Německu. Všechno narvané autobusy bez ohledu na roční dobu.

Takže poptávka tu samozřejmě je, tak proč by se tu o tom nesmělo diskutovat? Mně to propojení s hotelovou lobby moc ok nepřijde, ale nač si stěžovat, všechno je dovolené (jako nic proti, ale Němci neskáčou radostí, že státu je u zadku kompletní dálková doprava, o okrajových časech už vůbec nemluvě).

Jinak s těmi služebkami si to moc nedovedu představit, já jsem teda nikdy ve vlaku nespal víc než pár hodin. I tak byl ale ten den vždycky "ušetřený".
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 06:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9637
Registrován: 4-2003
Klavirista:A jak to dělají ti méně majetní, co na hotel v režii DB nemají? No stačí se podívat na obsazenost v podstatě jakékoli noční Flixbus linky kdekoli v Německu. Všechno narvané autobusy bez ohledu na roční dobu.

Jenže to je přesně ono - v noci je skoro všude frekvence právě tak na autobus a využívají to méněmajetní, kteří oproti cestě s DB ušetří jak za vlak, ta za hotel.

Ne na vlak a už vůbec ne na vlak se spacími vozy, za které se připlácí. Samozřejmě, že pro některé relace by byla ideální kombinace jeden vůz normální a jeden vůz spací. Ale jaká by musela být cena jízdenky do takového vlaku, aby se zaplatil?!? Nebo ho má dopravce křížově z něčeho dotovat?!?

Mezi námi, luxusní autobus, který se dá pro pohodlnou (a oproti vlaku reálně levnou) noční dopravu pořídit, vyjde na zlomek ceny lůžkového vozu. Už jen z tohoto důvodu není možné očekávat, že za cenu jízdného plus nějaký směšný příplatek za lůžko lůžko lze beze ztrát noční dopravu spacími vozy provozovat.


Jinak s těmi služebkami si to moc nedovedu představit, já jsem teda nikdy ve vlaku nespal víc než pár hodin.

A tím se to celé vysvětluje. Něco jiného je přijít na jednání odpočatý a vysprchovaný z hotelu (kde jsem si navíc došel v pohodě a klídku na vydatnou snídani) a něco jiného je přijít zvalchovaný a umolousaný ze spacího vozu, přičemž cestou z nádraží baštím bagetu... Mne to nějak nevadí ba i celkem vyhovuje, ale bude to tak přijatelné pro více lidí?!?


Tomáš Záruba:Hezký pokus, nicméně to třetí tu nemá co dělat (bavíme se o konkrétním, Radkem zvoleném případě)

Právě, že má. Kolik lidí denně jezdí z Prahy služebně na jednání do Budapešti? Jsou to alespoň desítky lidí? Stovky to nejsou určitě [nene].

to druhé je naopak silně pravděpodobné (dojezdy nočníků do významných center těm dopoledním jednáním obvykle vyhovují velmi dobře).

Jenže když to vezmeme v reálné situaci, tak bude co bude lepší? Vychrupání se v klidu na hotelu, ranní vysprchování se, klidná a vydatná snídaně, poté (ve většině případů) odjezd taxíkem od hotelu na jednání, kam člověk dojede akorát včas před jeho zahájením, nebo stav, kdy člověka vlak (občas i se zpožděním a ne vždy zcela dobře vyspaného - je to silně individuální) přiveze na nádraží, kde si dotyčný musí taxík objednat sám (v hotelu to přitom za něj rádi udělají) a na jednání může přijít ve stresu a navíc ne dobře najedený (bageta a kafe koupené na nádraží)?


A pozor, bavíme se o případu, kdy je využito prinicipielní výhody dráhy že se tohle dá "přilepit" k okrajovým denním vlakům, které by beztak jely.

Jenže tyto vlaky jsou právě ideálními adepty na to, aby přestaly jezdit - poptávka po nich je minimální, většinou tak právě akorát na autobus. A k silničním autobusům nikdo spací vůz připojovat nebude a k ty kolejové jsou pro tento účel tak trochu nevhodné [wink].

Mimochodem toto: dá "přilepit" k okrajovým denním vlakům, které by beztak jely. ...mi v uších zní podobně, jako když jistý Špidla zašpidlal, že ZDROJE JSOU [proud].
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 08:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8695
Registrován: 4-2003
Trochu z toho na mě dýchl devadesátkový výsměch ježdění vlakem

Stačí si porovnat letový a jízdní řády před čtvrtstoletím a dnes. To je jediná pravda bez ohledu na to co si kdo myslí a či všelijaké odvozené podsouvací derivace. Zákazník rozhoduje. Tyto trendy se dají nejspíš extrapolovat.

Brusel: Jen možné dílčí zrychlení, ale tunel Beroun + ABS Plzeň - München tomu dost pomohou.

K tomu že podíl vlaku nebude činit 0,0005 %, ale 0,05 % a bude to něco, co odveze regionálka u Prahy za půl vteřiny.


propojení s hotelovou lobby

Ještě chybí ty pověstné zednářské lóže.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:11:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1293
Registrován: 5-2002
Klavirista:
"Tahle diskuse má víc větví, hádky tu probíhají i o tom zda lidé rádi cestují v noci. Za sebe odpovídám: nejraději!"
Přesně tak.
Tuhle jsem taky vyrážel z Rigy ku Praze - o půlnoci. Autem [wink]

Ale vážně - lůžkový vůz v singlu je docela civilizovaný způsob cestování. Jenomže ekonomika velí neúprosně: nevydělává to. Holt jsme svědky konce jedné éry.
Hlavně simvás nevymyslete dotace...
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:21:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 840
Registrován: 9-2016
Během svého života jsem vyzkoušel hodněkrát oboje, tedy jak noční vlaky tak hotel. A musím říci, že hotel u mne vítězí. Pokud máte důležitou schůzku, je varianta vlak / auto + hotel nejlepší. Odpočaty, najezený, čistý se lépe trefíte do počátku akce než po dlouhé cestě. Už jenom tím, že při cestě si dáte rezervu na příjezd třeba hodinu kterou většinou nepotřebujete (ale nikdy nevíte, jak to zrovna pojede), takže pak zbytečně v cíli zevlujete. Jednání je např. od 9:00, ale váš noční vlak tam dojíždí v 7:12 (+30 minut MHD).
Abych jel nočním vlakem třeba do Tater na výlet a večer zpět nočním vlakem domů, tak to mi připadá celkem drahý špás. Naopak si dokážu představit, že bych tam jel nočním autovlakem na týden a za týden opět autovlakem na noc zpět. Takže lůžkové / lehátkové vozy + autovozy jsou asi jediné, co je použitelné. Z Prahy do Popradu, B. Bystrice, Zadaru, Splitu či Hannoveru. Vlak musí ale umět přibrat vozy na trase (tedy např. Brně, Olomouci,...).
Zde je ale důležitá i cena. Ta pro dvě osoby + auto musí být odpovídající ceně PHM a přímých poplatků (dálnice, tunely,...). Jenže to je utopie, cena je mnohem vyšší. Takže pro čtyřčlennou rodinu nakonec vyjde auto + motel levněji.
Nejsem sice přívržencem jakýchkoliv dotací, ale když už jsou, tak právě tato kombinace by měla být dotována. Koneckonců kombinovaná nákladní doprava má také finanční úlevy. A proč to "+ auto". Protože jednak do něj naskládáte oblečení a pomůcky na pobyt, jednak se nějak potřebujete dostat do skutečného cíle a také jej máte k dispozici na menší výlety.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 841
Registrován: 9-2016
Sants: Jak jsem psal, nejsem přívržencem dotací. Ale v dotovaném světě si dovedu představit dotaci právě na noční autovlaky.
Nechic
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 4-2010
Tak zapomínáte, že i automobilová doprava docela pokročila. Auto není luxusní prostředek a pohodlné auto lze lacině pořídit i 5-10 let staré a stále bude pohodlné. O business zákaznících, kteří dostávají operáky za hubičku na nejnovější vozy nemluvě. Pak prostě taková Budapešť z většiny ČR vychází nejpohodlněji tím Superbem. O velké části Německa a Rakouska nemluvě. Tohle do statistik promlouvá asi nejvíc.

Pokud se chceme bavit o relacích motivujících k noční cestě vlakem, tak by to muselo být minimálně Slovinsko, Švýcarsko, Belgie nebo nějaká země, kam se člověk bojí auto vzít a letiště je příliš daleko (části Rumunska,Srbska,Ukrajiny)

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Nechic
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 4-2010
Makus: Dnes se rozjíždí autopůjčovnový business v takových obrátkách, že obratně dostanete na nádraží auto jen kliknutím do telefonu. Taková věc může být součástí nákupu jízdenky. Mě spíš vadí, že není nějaký zjednodušený způsob jak přepravovat motorky/skútry.
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:39:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12458
Registrován: 5-2004
"Abych jel nočním vlakem třeba do Tater na výlet a večer zpět nočním vlakem domů, tak to mi připadá celkem drahý špás. Naopak si dokážu představit, že bych tam jel nočním autovlakem na týden a za týden opět autovlakem na noc zpět."

Tak proto loni nešlo tejden předem koupit lůžka na Slovakii prakticky kdykoli během roku...
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8696
Registrován: 4-2003
že obratně dostanete na nádraží auto jen kliknutím do telefonu

To na letišti taky, už asi půl století. Letiště na rozdíl do nádraží v centru města má tu výhodu, že bývá připojeno na nějaký obchvat a člověk se nezdržuje výjezdem z centra.

když už jsou, tak právě tato kombinace by měla být dotována.

Právě tahle kombinace by NIKDY dotována neměla, protože převážíte obrovskou mrtvou hmotnost sem a tam a přínosy jsou nula.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:54:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3241
Registrován: 4-2015
Letiště na rozdíl do nádraží v centru města má tu výhodu, že bývá připojeno na nějaký obchvat a člověk se nezdržuje výjezdem z centra.
No to je úžasná výhoda! [biggrin][biggrin][biggrin]
A všiml jste si, že lidi většinou cestují do města a ne ven, he?

Pak prostě taková Budapešť z většiny ČR vychází nejpohodlněji tím Superbem.
To tedy ani omylem. Nejlevněji vychází VJE ČD (i když se to asi nehodní do představy zdejších autíčkářů).
West code was broken.

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 09:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8697
Registrován: 4-2003
Belgie nebo nějaká země, kam se člověk bojí auto vzít

[lol][lol][lol][lol][lol][lol][lol][lol]

Když se teď rozhodnu ject autem známým do Belgie, tak zvednu [zadnice] od monitorů v z pracovně, dojdu do garage a jedu. Je to tam 820 km, to budu u nich ultra-klidnou jízdou "s prstem v nose" před večeří i s rezervou kdyby byla na Autobahn nějaká Stau.

Nevšiml jsem, si, že by tam byli lvi, tygři, že by mi měl auto rozšlapat slon. Taky tam nejsou díry, kam by se vešla i T815 i s vlekem.

Mě fascinuje, jak se ka káčku dělá z přepravy A do B pomalu vědecká činnost.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 03. ledna 2019 - 10:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8698
Registrován: 4-2003
No to je úžasná výhoda!

Pokud cestujete do z/do jinýho města než je letiště, tak to je právě ta dominantní klientela pro autopůjčovnu.

...nejpohodlněji tím Superbem.
To tedy ani omylem. Nejlevněji...


Hodinky... holinky.[proud]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."