Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost...) » Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 08. 12. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 08. 12. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 24. listopadu 2019 - 22:27:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4248
Registrován: 9-2007
Mladějov: O větu výše máš doznání. [wink] Šetřím na mnohem větší výlet, proto jsem si tentokrát
vrtal koleno (a stejně jsme utratili o 1400 Kč víc, než jsem plánoval; a to jsem se ještě držel, protože objevení třeba této knížky mi díru v rozpočtu málem podstatně zvětšilo).

A obecně, v přepočtu 662 Kč za EgroNet koupený v Německu je pořád příjemná cena, protože zmíněná kombinace jízdenky po Johanngeorgenstadt a SoNe+ KV kraj koupené v Česku by vyšla na podobnou cenu (cca. 590 Kč). Moc tedy děkuji za reakce, nakonec ta optimální varianta vlastně nebyla vůbec nijak složitá. [happy]

A omlouvám se za opětovné použití toho patvaru, vím, že už jsem ho použil dříve. [proud] Já do toho slova schovávám nějakou variantu, která se zdá nejlepší, ale s ohledem na určité meze – nejlevnější by určitě bylo to, co popsal pan ASM, ale teda vyměnit řetězcový hotel ve Zwickau za... je tam vůbec nějaké ubytování? No ušetřil bych dost, ale není to úplně to, co bych nazval jako optimální. Totéž se dá říci o variantách cest, ne vždy je vhodná nejlevnější varianta, pokud je třeba výrazně delší anebo na více přestupů.. avšak stále je při porovnávání těch variant vhodné přihlížet k ceně, protože pořád platí, že uspořené peníze lze využít jinak a jinde.

Pokud bych tedy jako příklad vzal nějakou cestu, kterou lze realizovat dle deseti různých plánů, můžou být ze všech možných plánů optimální (vyhovující?) plány čtyři z nichž jeden je... [biggrin] optimální? Předchozím stupněm tohoto pojmu je tedy pojem jaký, prosím? Rád si zdokonalím úroveň komunikace, abych se příště vymýšlení neexistujících slov vyhnul.
Neděle, 24. listopadu 2019 - 22:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 484
Registrován: 6-2019
V Potůčkách je nějaký privát, v Blatné a Perninku cosi jako penziony a hotely, ale kvalita nebude valná. Jako šotouš jsem spával ve stráních nad dopravnou Potůčky a prvním ranním Os se vracel domů, ale chápu, že v tomto případě to bylo nerealizovatelné.
řetězcový hotel Někdy je beru, někdy ne. A některý jsou docela hrůza, např. IBIS Budget, to je fakt jen na jednu noc a jen spát (ale prý se to regionálně liší, ale ve F fakt nebrat).

Předchozí stupěň je suboptimální řešení, ale krom mě jsem ho viděl používat jen ve skriptech. [wink]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 26. listopadu 2019 - 11:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 9-2015
Mě teda udivuje, že se nějak nejste schopní shodnout, jak to funguje dodnes s úhradou krajů Českým drahám, tedy v tom netto tarifu. Dokázal by někdo nějak trochu s jistotou popsat, jak tedy to financování přesně probíhá/probíhalo?
Mladějov
Úterý, 26. listopadu 2019 - 11:24:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14250
Registrován: 3-2007
Vantju : Hele, až tohle šotorajzování tvojí paní přestane bavit (a tipuji tak max. do tří let), tak si prostě občas uděláš projížděcí výlet na Egronet sám a když spolu vlakem někam, tak dosti zřídka jako zajímavý výlet, jehož cílem není prvotně hoblovat tratě.
Nakonec až "ohobluješ" jízdní výhody, tak to poznání, že sedět ve vlaku není všechno, dojde 99 % socializovatelných lidí, přátel železnice, co mají nějaký trvalý vztah. Natož pokud si pořídíte prťavce a peněz nebude nazbyt.

Někomu ne, jistě, i takového znám.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 11:44:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 491
Registrován: 6-2019
Hele, až tohle šotorajzování tvojí paní přestane bavit (a tipuji tak max. do tří let)
Já tipuji, že je to oba bude bavit dlouhodobě, tedy klidně pořád.

tak to poznání, že sedět ve vlaku není všechno,
Ještě taky existuje poznání, že sedět doma na [zadnice] je ještě horší.

Natož pokud si pořídíte prťavce a peněz nebude nazbyt.
Á, pán je odborník i na malé děti... Cestování s dětmi nemusí být vůbec drahé, naopak. To je jen o stavu ducha, když se někomu nechce, tak je to obvykle horší než když to nejde.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Babilon
Úterý, 26. listopadu 2019 - 12:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 12-2007
Dokázal by někdo nějak trochu s jistotou popsat, jak tedy to financování přesně probíhá/probíhalo?
Co jsem viděl pár smluv (nečetl jsem je zdaleka všechny, tak netvrdím, že je to tak ve všech), tak dopravce odjezdí určený výkon a za to dostane určenou částku. Cena je určená dopředu, žádné zpětné dopočítávání nějaké prokazatelné ztráty. (Částka na první rok je dána fixně, na další roky je korigována podle inflace, objednávaných vlkm, případně neočekávaných vlivů typu skokové zdražení phm.)
Úterý, 26. listopadu 2019 - 12:53:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 9-2015
A mimochodem, jak je to s babišným, když se přejde z netto na brutto? Předpokládám, že babišné dostával dopravce (ČD) a nově ho asi dostane kraj?
To by mohla být pro ty kraje dost motivace. Ale na druhou stranu, tato část vyúčtování (babišné) je (na rozdíl od obyč.jízdného) asi pro kraj dost transparentní a dostupná - i když kraj je třetí stranou, tak mu je nejspíš známo, kolik stát proplatil na babišném Českým drahám. Leda možná nejsou tak úplně jasné územní (krajské) podíly. Pak jedině že by se kraje domnívaly, že "právě my doplácíme na ten sousední kraj".
Nebo nevím, proč ty tendence sebrat příjmy od cestujících Českým drahám vybublaly právě letos. Fakt je, že obsazenost se zvyšuje, někde docela fatálně, a jako cestujícího mě trochu udivuje, že dráhy deklarují např. +2% ročně. To se mi při tak často přeplněných vlacích moc nezdá. Tak bych se nedivil, kdyby s ohledem na režim vyúčtování opravdu deklarovaly ČD méně. Ale nechci podezírat - jen přemýšlím, proč se ta nová tendence objevila právě letos.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 12:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 9-2015
>> Babilon
Dík za vysvětlení. Tak pak by motivace vypadala třeba na to, že navýšení počtu cestujících začíná být znatelné, a ČD na snížení cen nechtěly slyšet..?
Úterý, 26. listopadu 2019 - 12:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2366
Registrován: 6-2007
Fakt je, že obsazenost se zvyšuje, někde docela fatálně, a jako cestujícího mě trochu udivuje, že dráhy deklarují např. +2% ročně. To se mi při tak často přeplněných vlacích moc nezdá"

Z logiky věci, většina lidí jezdí ve vlacích plných. V prázdných vlacích je pozorovatelů méně. Takže takové pozorování je tím nutně ovlivněno.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4250
Registrován: 9-2007
To až tak hoblování nebylo, ostatně i já už začínám v určitých oblastech dospívat. Mám dost kamarádů z DE, jeden dělá signalistu ve Zwickau a právě tato návštěva byla cílem cesty. Pár hodin jsme se zdrželi v Plauen, kde jsem plánoval procházku centrem (a má paní navrhla, že si raději projedeme více ze sítě tramvají), do toho krátká návštěva Sokolova i s průvodcem... další den jsme spali do jedenácti, po snídani jsme si projeli Zwickau Zentrum a stejně poklidným tempem jsme přes Potůčky dojeli do Prahy. Nebyl to vyloženě hoblovací výlet, přiznám se, že když mi kdysi kamarád poslal nějaký plán na Chorvatsko, kde se pět dnů v kuse jezdilo z konečné na konečnou, tak mě to neoslovilo a raději jsem si jel po svých, jinam a s návštěvou města či zajímavého bodu. Jak jsem psal už několikrát dříve, cíl projet toho co nejvíc mám, ale "nedřu" to nadoraz tak, že se všude zdržím deset minut a musím toho najet co nejvíc. [happy] Ono se to spíše bude ubírat tímto tempem, tedy cestování nepomine, jen se bude zklidňovat a pokud se za pár let něco změní, tak snad jen to, že v nějakém tom městě se zajímavým provozem MHD otočíme jen jednu trať a zbytek strávíme procházkou po městě či v nějaké místní restauraci.
Mladějov
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:35:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14253
Registrován: 3-2007
AŠM má se mnou poslední dobou neznámo proč nějaký problém, pozoruju.
Mmch, to "i takového znám" nebylo na tebe, ale když kejháš..

V: Fpoho, prostě o tom jen povídáme, já (opakuji) jen chtěl říct, že to obvykle přejde [wink] .
Průvodce byl tipuji po čtvrtečním srazu AŠM ?
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 493
Registrován: 6-2019
AŠM má se mnou poslední dobou neznámo proč nějaký problém, pozoruju.
AŠM pouze opravuje zjevné účelové manipulace, například tvrzení "peněz nebude nazbyt". Mimo jiné.
Nevidím jediný důvod, proč by Vantjůovi nemohli jezdit po světě s dětmi, jako tisíce jiných.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Babilon
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:51:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4245
Registrován: 12-2007
Tak pak by motivace vypadala třeba na to, že navýšení počtu cestujících začíná být znatelné, a ČD na snížení cen nechtěly slyšet..?
Nejde ani tak o relativně mírné navýšení počtu cest studentů jako o poměrně velké navýšení příjmů za dopravu studentů mezi školou a domovem, které mělo podle mě jít objednatelům a ne dopravcům. ČD dostávaly od studentů jedoucích do školy 60 % plného jízdného (sleva byla cca 40 %), zbytek byl schován v platbě objednatelů. Nově mají ČD za studenta 100 %, přičemž platba objednatelů se nezměnila. Za každého studenta z/do školy tak mají ČD (a obecně všichni jezdící v závazku) zcela bezpracně 40 % navíc (u žáků ještě více). Je logické, že se to objednatelům nelíbí.
[Všechna uvedená procenta jsou vůči plnému jízdnému.]
Mladějov
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14254
Registrován: 3-2007
Ale já nepsal o ježdění s dětmi, to jsi úplně blbě pochopil.

A nemám potřebu účelových manipulaci, už se zklidni v těch útocích, nebo si budu myslet, že jsi vážně blázen.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 6-2019
Nepochopil jste to špatně. Napsal jsi:
Natož pokud si pořídíte prťavce a peněz nebude nazbyt.
Nechápu, proč by zrovna mladý, schopný a pracovitý lidi se zájmem o obor, VŠ a znalostí několika jazyků, měli mít zrovna v Praze málo peněz. To je naprostý blábol.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 26. listopadu 2019 - 13:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 6-2019
už se zklidni v těch útocích, nebo si budu myslet, že jsi vážně blázen.
Je úplně jedno, co si myslíš, vyjadřoval jsem se jen k obsahu tvého příspěvku.
(jo a pozor, jde po tobě i PJ na sousedním DF [lol][wink])
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 26. listopadu 2019 - 14:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1494
Registrován: 11-2005
Mladějov: mohl by sis sám svoje příspěvky po sobě přečíst? Zaprvé, osobní útoky vycházejí od tebe (doomsaying směrem na Vantju a vyloženě osobní na AŠM). Zadruhé, propadáš klasické iluzi, že "jak to mám já, tak to má 99% lidí". Zatřetí, co tě vede k tomu, přát ostatním lidem negativní věci do budoucna (paní přestane bavit, peněz nebude nazbyt).
Úterý, 26. listopadu 2019 - 14:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 6-2019
propadáš klasické iluzi, že "jak to mám já, tak to má 99% lidí".
Jo, díky za upřesnění.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Mladějov
Úterý, 26. listopadu 2019 - 15:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14255
Registrován: 3-2007
Libcha : Mýlíte se, ono jde o chování AŠM i mimo toto DF.

A podsuv, že někomu přeju něco negativního..volovina.
Jsem chtěl něco přátelsky s pochopením napsat Vantjuovi, no ořváváte mne statečně, takže považujte toto vlákno mnou za ukončené - nemíním se tady štěkat jako patnáctiletej puboš, ani vysvětlovat někomu třetímu a čtvrtému detaily.

Holt AŠM (cituji jeho tvrzení) rád občas někoho nasere - tak ať si poslouží na někom jiným.

Čest.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 15:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 497
Registrován: 6-2019
Holt AŠM (cituji jeho tvrzení) rád občas někoho nasere - tak ať si poslouží na někom jiným.
To je sice pravda, ale k tomu si vybírám úplně jiné lidi.

Libcha se vůbec nemýlí - naopak trefil do černého.

Jsem chtěl něco přátelsky s pochopením napsat Vantjuovi
A tak jsi napsal naprostý blábol.
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Úterý, 26. listopadu 2019 - 19:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 627
Registrován: 1-2004
Nerad se někomu pletu do diskuse, takže jen na okraj:

Slova "a peněz nebude nazbyt" jsem třeba já pochopil tak, že s prckem jsou CELKOVĚ, tj. nejen na cestování (jak bylo pochopeno jinými a dále podsouváno) větší výdaje. A domnívám se, že právě tak to Mladějov myslel.

Tím svůj vstup do Vaší diskuse končím.
Úterý, 26. listopadu 2019 - 19:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 498
Registrován: 6-2019
Tak to snad ví každý... [crazy][crazy][crazy]
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Čtvrtek, 28. listopadu 2019 - 09:16:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1660
Registrován: 5-2010
Dnes ráno jsem si vyzkoušel zadat do Mého vlaku spojení z Ostravy do Brna po změně GVD. Samozřejmě to hledá buď přes Olomouc či přes Břeclav. V procesu pokračuji a e-shop zvládá vydat přes body bezplatnou jízdenku z Ostravy do Brna přes Břeclav. Nejkratší trasa je sice přes Kojetín, jenže tu jede Jančura, takže tu už nekalkulují, takže jízda oklikou je povolená. Jinak v článku na Zdopravy o vymazání dotované konkurence ve vyhledávači ČD se píše zajímavá informace:

Ve hře je i možnost, že by ČD mohly mít provizi z prodeje jízdenek jiného dopravce. „S Českými drahami ještě vedeme jednání o možnosti prodeje takzvaného lomeného jízdného na naše spoje na lince R8. Předložili jsme ČD návrh na konkrétní podobu této spolupráce a jednáme o možné spolupráci,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Lomené jízdné by znamenalo, že si cestující bude moci na pokladně ČD koupit jízdenku složenou z tarifů a tras dvou dopravců. Ondrůj připomněl, že RegioJet bude u závazkových linek informovat i o návazných spojích Českých drah. „Například v informační sekci stránek pro linku R8 máme proklik na návazné spoje v rámci všech tří systémů IDS – tedy včetně spojů ČD. Cílem je, aby palubní personál měl v odbavovacích zařízeních aplikaci s on-line aktualizovaným jízdním všech spojů a cestujícím byl schopen poskytnou informace o návazných spojích všech dopravců,“ dodal Ondrůj.
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Čtvrtek, 28. listopadu 2019 - 09:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 7-2017
Tak hlavně že se lomené jízdné třeba s GWTR zrušilo a dnes to jinde objevují jako novinku. Fakt ty dráhy nechápu.
Komis
Čtvrtek, 28. listopadu 2019 - 12:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 649
Registrován: 2-2019
Neví někdo ze zdejších pokladníků, zda můžu zažádat o duplikát InKarty (dříve pokračovací karta) na pokladně ve dvouměsíčním předstihu, ale s počátkem platnosti až v lednu 2020?
E-shop to umí u duplikátu InKarty jen se stejným počátkem platnosti, jaký má žádost, tj. vlastně v týž den, kdy žádám. Posunout se to nedá. Musel bych tedy čekat až do ledna. Chci maximálně využít délku platnosti staré InKarty.
Pikehead
Neděle, 01. prosince 2019 - 10:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5701
Registrován: 3-2007
Nevystaví pokračující kartu tak, aby navazovala následujícím dnem na tu současnou?
Komis
Neděle, 01. prosince 2019 - 13:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 651
Registrován: 2-2019
V to chci doufat. Ale cestě na pokladnu se nejspíš tak jako tak nevyhnu.
Pikehead
Neděle, 01. prosince 2019 - 17:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5707
Registrován: 3-2007
Prej 60 dní před koncem platnosti staré jde v eshopu lze zažádat jako "nová IN za 100 Kč" a vybrat tam duplikát/pokračování. Dokonce pokud nějaká aplikace s platností přesahující životnost původní karty, tak je ten duplikát zadarmo.

S tím, že bude navazovat přesně další den je to moje spekulace, ale výše uvedené zjištěno nedávno na infu ČD.
Komis
Neděle, 01. prosince 2019 - 21:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 652
Registrován: 2-2019
Ano, to jsem všecko zkusil, přesahující aplikace bude navazovat na nové kartě, duplikát bude možná i zadarmo, ale zda bude nosič platit už od začátku prosince, nebo až od konce ledna se mi zjistit nepodařilo.
Vypadá to, že to začne platit hned od prosince a dostanu předběžnou InKartu (nebo na e-shopu potvrzení), než se vyrobí nová.
Pezos
Pondělí, 02. prosince 2019 - 19:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 4-2014
Bude platit ode dne podání žádosti a dostanete potvrzení. Třeba mně to vyhovovalo, protože jsem během doby výroby mohl využívat starou kartu, kterou jsem vrátil až při přebírání nové karty.
Zde pozor, bez vrácení (resp. blokace) staré karty nejde vydat nově vyrobenou kartu (v mém případě nejspíš proto, že staré kartě ještě neskončila platnost). A jako důvod vrácení nejde zadat "konec platnosti". I pokladní v tom procesu byla trochu nejistá [proud]
Pondělí, 02. prosince 2019 - 19:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2774
Registrován: 9-2003
Lze platit za jízdenku kupovanou u průvodčího elektronickou peněženkou na IN Kartě? Předpokládám, že jo, když to údajně jde i platební kartou, ale radši se zeptám ...
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Pezos
Pondělí, 02. prosince 2019 - 19:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1558
Registrován: 4-2014
Pokud je to opravdu EPIK (ne ČD Kredit), tak ano.
Komis
Pondělí, 02. prosince 2019 - 22:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653
Registrován: 2-2019
Pezos, Pikehead: Díky za informace.
Komis
Úterý, 03. prosince 2019 - 12:05:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 655
Registrován: 2-2019
Na webu ČD se objevily nové SPPO s platností od 15. prosince 2019.
Babilon
Úterý, 03. prosince 2019 - 13:17:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4253
Registrován: 12-2007
Na webu ČD se objevily nové SPPO s platností od 15. prosince 2019.
Tak jsem to v rychlosti proletěl. Jediné, co mě zaujalo, je nákup jízdenky v Libereckém kraji ve vlacích Os a Sp bez přirážky i v případě otevřené pokladny.
Komis
Úterý, 03. prosince 2019 - 14:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 2-2019
Dobrý je taky čl. 298 o odškodnění cestujících, kteří s časovou jízdenkou zažívají opakovaná zpoždění vlaků 60 minut a více, nebo jejich odřeknutí. [biggrin]
Pajas2
Úterý, 03. prosince 2019 - 15:46:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 10-2009
Komis:
"Dobrý je taky čl. 298 o odškodnění cestujících, kteří s časovou jízdenkou zažívají opakovaná zpoždění vlaků 60 minut a více, nebo jejich odřeknutí. [biggrin]"
Zase je tam ta věc s naháněním průvodčího, aby něco potrvdil. V problémových situacích věc obvykle nemožná. Případně mi to způsobí další zpoždění, než ho seženu. Jinak naprosto zbytečný článek, počet přiznaných odškodnění očekávám 0 za rok. [happy]
Babilon
Úterý, 03. prosince 2019 - 16:28:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 12-2007
Myslím, že Vlček těch potřebných 50 zpožděnek za rok sežene.[biggrin]
Babilon
Úterý, 03. prosince 2019 - 16:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4255
Registrován: 12-2007
Mimochodem, pod pojmem "výše zpoždění v cílové stanici uvedené na jízdence" se rozumí zpoždění vlaku nebo zpoždění cestujícího?
Úterý, 03. prosince 2019 - 20:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 786
Registrován: 10-2011
To jako vážně potřebuji na odškodnění u In100 50 zpožděnek nad 60 minut? To opravdu je naprosto nesmyslný alibismus.
Mladějov
Úterý, 03. prosince 2019 - 21:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14279
Registrován: 3-2007
[biggrin][biggrin][biggrin]

Odškodnění je kolik ? Třicet korun ?
Úterý, 03. prosince 2019 - 21:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 4-2019
Jelikož někdejší jizdenka.cz je v křemíkovém nebi, dovolil bych si poprosit někoho od pokladny o následující cenu:
CityStar Bohumín - Čadca, použité vlaky tam i zpět EN Slovakia (už v novém JŘ), 2 dospělí (IN50+IN25) + 2 děti (10 a 6 let).
Povinné rezervace prosím neuvažovat, předpokládají se zakoupená lehátka samostatně. Děkuji!
Úterý, 03. prosince 2019 - 22:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2367
Registrován: 6-2007
Pokud dobře počítám, tak 9.8+7.4+3.7+3.7 = 24.6 EUR (642 Kč).
Pikehead
Úterý, 03. prosince 2019 - 22:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5713
Registrován: 3-2007
Babilon:
"Myslím, že Vlček těch potřebných 50 zpožděnek za rok sežene.[biggrin]"
[rofl] [rofl] [rofl]
Úterý, 03. prosince 2019 - 22:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 4-2019
Oto: děkuji mnohokrát.
Úterý, 03. prosince 2019 - 23:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 7-2017
Keďže EN je povinne miestenkovy cez hranicu, nie je možné zakúpiť len samostatný lístok bez rezervácie
Komis
Středa, 04. prosince 2019 - 00:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 2-2019
Dráha pravděpodobně předpokládá, že v současné provozní situaci dá 50 zpožděnek jako malinu každý. [happy]

Škoda že se vrací jen čtvrtina ceny, tím pádem je za jednu zpožděnku jen půl procenta. [proud]
Středa, 04. prosince 2019 - 09:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2368
Registrován: 6-2007
Keďže EN je povinne miestenkovy cez hranicu, nie je možné zakúpiť len samostatný lístok bez rezervácie

Však on psal, že bude mít samostatnou rezervaci lehátka.

Ovšem levnější by samozřejmě bylo rozdělit to na hranici na vnitrostání jízdenku a CityStar (350 + 131 = 481 Kč).
Středa, 04. prosince 2019 - 10:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2017
Prosím místní znalce - pokud chtějí a mohou - o laskavou radu pro případ, že se v pátek 20.12. 2019 vydá vlakem 5 dospělých a 1 ani ne roční dítko z Prahy do Míšně a týž den zpět. Všichni dospělí mají IN-kartu 25, 1 je student s ISIC. Co si mají koupit za jízdenky? V Drážďanech (-hl.n. nebo -Novém Městě) je čas nejen na přestup, ale i na příp. koupi jízdenky Drážďany - Míšeň. Vlak Praha - Drážďany je dán pevně (EC), zpátky by si cestující rádi zachovali volnost - ale kdyby pevně daný vlak Drážďany - Praha (EC) vedl k podstatné úspoře, překousnou to! Díky předem za případné rady.
Středa, 04. prosince 2019 - 10:22:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 4-2019
Oto: tato možnost mě napadla ještě dodatečně, děkuji za potvrzení mé teorie :-)
Středa, 04. prosince 2019 - 12:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2369
Registrován: 6-2007
DPH_-_VAT:
"v pátek 20.12. 2019 vydá vlakem 5 dospělých a 1 ani ne roční dítko z Prahy do Míšně a týž den zpět. Všichni dospělí mají IN-kartu 25, 1 je student s ISIC."

Akčních cen takhle před Vánoci už tam moc není. Pokud musíte jet EC, a ještě flexibilně, tak mě nenapadá nic jiného, než vnitrostátní zpáteční jízdné na hranice (1272 Kč, skupinová a studentská sleva) a dále mezinárodní zpáteční skupinová jízdenka pro 6 osob (3351 Kč). Vás je sice jen 5, ale asi vždycky můžete říct, že ten šestý nejel. Celkem 4623 Kč.

Pokud by vám stačil rychlík a osobní vlaky (o 40 minut delší cesta a o 1 přestup navíc), tak to by bylo za 1178 Kč (vnitrostátní zpáteční jízdné do Hněvic a Labe-Elbe zakoupená ve vlaku od průvodčího).
Středa, 04. prosince 2019 - 13:29:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 11-2019
Jízdenka: ELBE-LABE je bezva.
Středa, 04. prosince 2019 - 14:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 12-2017
Děkuji! Ta "skupinová a studentská sleva" na hranice, to by znamenalo jízdenku pro každého zvlášť? A ta "mezinárodní zpáteční skupinová jízdenka" je z hranic do Míšně? A předpokládám správně, že přesun termínu cesty z pátku na sobotu by ve vlacích kategorie EC cenu nesnížil?

DPH_-_VAT:
"v pátek 20.12. 2019 vydá vlakem 5 dospělých a 1 ani ne roční dítko z Prahy do Míšně a týž den zpět. Všichni dospělí mají IN-kartu 25, 1 je student s ISIC."
Akčních cen takhle před Vánoci už tam moc není. Pokud musíte jet EC, a ještě flexibilně, tak mě nenapadá nic jiného, než vnitrostátní zpáteční jízdné na hranice (1272 Kč, skupinová a studentská sleva) a dále mezinárodní zpáteční skupinová jízdenka pro 6 osob (3351 Kč). Vás je sice jen 5, ale asi vždycky můžete říct, že ten šestý nejel. Celkem 4623 Kč.

Pokud by vám stačil rychlík a osobní vlaky (o 40 minut delší cesta a o 1 přestup navíc), tak to by bylo za 1178 Kč (vnitrostátní zpáteční jízdné do Hněvic a Labe-Elbe zakoupená ve vlaku od průvodčího).
Středa, 04. prosince 2019 - 17:00:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 6-2007
Ta "skupinová a studentská sleva" na hranice, to by znamenalo jízdenku pro každého zvlášť?

Skupinová pro 4 za 1166 Kč a 1 pro studenta za 106 Kč. Zakoupené v předprodeji před 15.12. by to bylo ještě za staré ceny, takže asi o 7% levnější.

A ta "mezinárodní zpáteční skupinová jízdenka" je z hranic do Míšně?

Ano, na úsek Schoena(Gr)-Meissen. Možná to taky od 15.12. zdraží, ale nevím o kolik.

A předpokládám správně, že přesun termínu cesty z pátku na sobotu by ve vlacích kategorie EC cenu nesnížil?

Nesnížil. Ledaže byste měli hodně ČD bodů a koupili si za ně Skupinovou víkendovou jízdenku.
Babilon
Neděle, 08. prosince 2019 - 10:22:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4265
Registrován: 12-2007
Není nad fundovanou odpověď od odborníků přímo z kraje. (https://www.id-zk.cz/nejcastejsi-dotazy)

Dotaz: Když budu chtít cestovat vlakem z Huslenek do Brna, kolik budu potřebovat jízdenek?

Odpověď: Stačí dvě. První si koupíte ve vlaku Arriva přímo u průvodčího a dojedete s ní do Vsetína. Pro druhou část cesty až do Brna si zakoupíte jízdenku u Českých drah. Jelikož jde o mezikrajskou trasu, pojedete za tarif Českých drah a jízdenku si můžete koupit online.
Nesni
Neděle, 08. prosince 2019 - 12:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 6-2014
Zajímavý je ten pokyn nevyhazovat jízdní doklad z předchozího vlaku, aby byl člověk odbaven bez manipulační přirážky. Autor si neuvědomuje, že papírová forma jízdenky není dnes povinná. U ČD stačí znát kód transakce, u Regiojetu číslo jízdenky. Zajímalo by mě, jak si průvodčí Arrivy toto bude ověřovat.
Neděle, 08. prosince 2019 - 12:19:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7197
Registrován: 12-2011
Nejlepší je ten Busline na konci [rofl]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Neděle, 08. prosince 2019 - 12:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10509
Registrován: 8-2012
Zajímalo by mě, jak si průvodčí Arrivy toto bude ověřovat
Předpokládám, že u Arrivy nebude platit Drážní princip "cestující je podvodník, pokud neprokáže opak", takže bude stačit nějaké prohlášení. Ano, pro mnohé je to revoluční myšlenka.
電車オタク
Adamek
Neděle, 08. prosince 2019 - 17:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1104
Registrován: 10-2007
Nesni:
"Zajímalo by mě, jak si průvodčí Arrivy toto bude ověřovat."
Asi stejně, jako si dnes ověřují průvodčí ČD jízdenky v nepapírové formě vydané ostatními dopravci. Tedy, pokud ukážu v rychlíku z Budějic do Prahy QR kód GW Trainu, může mi průvodčí
- normálně prodat jízdenku bez přirážky
- začít vysvětlovat, že musí být doklad papírový a účtovat 40 korun navíc (ačkoli SPPO nic o papírové jízdence neříkají)

V podstatě pravidlo manipulační přirážky má za cíl, aby cestující ve frekventovaných stanicích využívali otevřené pokladny, případně web a neunikaly tak tržby. To, že někteří průvodčí nemají základní sociální schopnosti a to pravidlo si vykládají jako buzeraci i těch cestujících, kteří fakt nemají v úmyslu jet načerno, je věc jiná.
Miloš_jonák
Neděle, 08. prosince 2019 - 18:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312
Registrován: 12-2007
Adamek:
"To, že někteří průvodčí nemají základní sociální schopnosti a to pravidlo si vykládají jako buzeraci i těch cestujících, kteří fakt nemají v úmyslu jet načerno, je věc jiná."
A nemůže to být třeba tím, že průvodčí jsou k takto buzeračnímu jednání nuceni, protože za [zadnice] mají potenciálního vlakového revizora, který čeká na svůj úlovek a je schopen se v tom vrtat? Nechci obhajovat jestli je to dobře nebo špatně, ale z pohledu průvodčího je jednání logické, protože zbytečné problémy nikdo nepotřebuje.