Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Tratě na Vysočině » Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 15. 04. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na Vysočině do 15. 04. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 05. dubna 2019 - 21:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 966
Registrován: 8-2017
Dnes R 654 (bývalý Hejtman) urazí trasu Havlíčkův Brod-Kostelec u Jihlavy za 42 minut
Nutno odečíst dvě minuty z tříminutového pobytu v Iglau Hbf.

Protijedoucí vlak nestihne zpoždění pokrátit a celý systém se do ukončení provozu zhroutí.
Při větším zpoždění lze přeložit křižování do Kostelce a Sedlejova.

A pokud se i v příštím roce budou na lokálce přestavovat výhybky na klíče, to nás teprve čeká masakr. [lol]
SŽDC holt potřebuje důkaz průserem.

Nejlepší řešení by byla stavba výhybny mezi Telčí a Dačicemi a zapojení do uzlu Kostelec se slušnou časovou rezervou.
Na slušný časový rezervy není dnešní cestující zvědavý.

Za současného stavu infrastruktury musím konstatovat, že nejlepší koncept (podobně jako na trati Světlá-Zruč) je netaktový jízdní řád.
A poslední zhasne. Dochází vám vůbec, že buď se s tou tratí něco udělá (jak po stránce objednávky, tak po stránce infrastruktury, ale nezbytně v tomto pořadí, protože SŽDC těžko bude tím iniciátorem), nebo za pár let skončí?
Navržený koncept je obrovským skokem dopředu a já držím palce, aby díky němu začaly počty cestujících na této trati růst.
Pikehead
Pátek, 05. dubna 2019 - 21:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4900
Registrován: 3-2007
Můžu potvrdit, slušný časový rezervy si strčte někam. Atrakce typu čtvrthodinový pobyt v Telči nebo desetiminutový přestup v Kostelci, korunovaný vymetáním úplně všeho cestou do HB bylo opravdu zoufalé...
363084
Pátek, 05. dubna 2019 - 21:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 651
Registrován: 1-2010
Navržený koncept je obrovským skokem dopředu a já držím palce, aby díky němu začaly počty cestujících na této trati růst.
a proto na tu trať navrhuješ D3? [biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]
Sorry, tohle už je na mě vážně trošku moc...
Pátek, 05. dubna 2019 - 21:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 967
Registrován: 8-2017
A to se vylučuje? Cestující se budou rozhodovat, jestli jet vlakem podle způsobu organizace dopravy?
Pátek, 05. dubna 2019 - 21:51:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 6-2016
M250.0: Nutno odečíst dvě minuty z tříminutového pobytu v Iglau Hbf. [happy]
Jedna minuta v Jihlavě stačí? Co když se v Brodě zpozdí rychlík nebo v Jihlavě bude velká frekvence cestujících? Předpokládám, že se přeloží křižování do Kostelce, vlak bude spěchat do Dačic a za 2 hodiny přijede protijedoucí vlak do Třeště včas díky pobytu v Telči. To by mohlo celkem fungovat, to uznávám. [ok]

Na slušný časový rezervy není dnešní cestující zvědavý.
Nesouhlasím, ujetí přípoje a čekání 2 hodiny na další spoj je horší než "časová rezerva." Slušné rezervy jsou dnes v Havlíčkově Brodě a nikdo s tím nemá problém. Přestup trvá 8-17 minut v závislosti na tom, odkud kam přestupujete. Kdyby vlaky do Brodu později přijížděly a dřív odjížděly, tak by systém byl náchylnější ke zpoždění a ujetí přípoje.

Co se týče Kostelce u Jihlavy, tak rychlíky Brno-Plzeň bývají často zpožděné, protože téměř celé vedou po jednokolejce (větší riziko výluk) a v létě je občas zpožďují cyklisté (nakládání kol do vlaku). Proto v případě, že Os-227 budou vázány na ně, je určitá "vata" žádoucí. Když bude v Kostelci 8 minut na přestup a v Telči 5 minut pobyt, tak to cestující ani nepocítí. Za sebe navrhuji postavit výhybnu Slaviboř nebo Velký Pěčín.

A poslední zhasne. Dochází vám vůbec, že buď se s tou tratí něco udělá (...), nebo za pár let skončí?
To si uvědomuji. Jenže příčinou nízkého počtu cestujících na této trati není netakt sám o sobě, nýbrž nedostatečná objednávka ze strany kraje (chybějící spoje ve špičkách a v okrajových časech o víkendu).

Dovolím si řečnickou otázku: je lepší (na jakékoli lokálce) netakt s obousměrnými přípoji v uzlové stanici nebo takt, kde se jeden přepravní směr zcela obětuje?

(Příspěvek byl editován uživatelem Alex7.)
363084
Pátek, 05. dubna 2019 - 22:00:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 652
Registrován: 1-2010
Ale jo, D3 je pokrokoková, budoucnost železnice. Hlavně rychlost přepravy se několikanásobně zvýší[biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]

Asi by bylo dobré utnout zdejší šotoúvahy..(nejen) budoucí grafikon se bude muset odjezdit za stávajícího stavu. Možná by samovraty byly řešením,ale s tím určitě nepočítejte...Však ono to nějak dopadne..Já osobně bych řešil zásadnější otázku - s čím to chtějí ČD odjezdit? To by těch Sharků k novému GVD muselo dorazit podstatně víc..Ale co, nakonec cestující už si např.na trati 238 zvykli, že místo Regionovy může jezdit sólo 810. Proč? Protože nebylo k dispozici nic jiného..Však ono bude ještě daleko hůř...
Pátek, 05. dubna 2019 - 22:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14884
Registrován: 10-2004
Alex7: Příčinou nízkého počtu cestujících na 227 je spíš zoufalá jízdní doba do cílových měst nebo významných přestupních uzlů, obzvlášť je-li cestou přestup v místě s malou cílovou dopravou (Kostelec). Netakt s pravidelnými obousměrnými přípoji zpravdila neexistuje.
Pátek, 05. dubna 2019 - 22:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 969
Registrován: 8-2017
Jedna minuta v Jihlavě stačí?
Když stačí na městě, stačí i na hlavním.

Slušné rezervy jsou dnes v Havlíčkově Brodě a nikdo s tím nemá problém.
V HB dejme tomu, protože tam málokdo přestupuje denně, ale mezi tím jet v Kostelci přímo se tříminutovou úvratí nebo s s desetiminutovým přestupem vidím podstatný kvalitativní rozdíl, zvláště při denním dojíždění.

Co se týče Kostelce u Jihlavy, tak rychlíky Brno-Plzeň bývají často zpožděné, protože téměř celé vedou po jednokolejce (větší riziko výluk) a v létě je občas zpožďují cyklisté (nakládání kol do vlaku).
Proto je lepší na ně ve směru od Budějovic vůbec nevázat, jak je navrženo.

Proto v případě, že Os-227 budou vázány na ně, je určitá "vata" žádoucí. Když bude v Kostelci 8 minut na přestup a v Telči 5 minut pobyt, tak to cestující ani nepocítí. Za sebe navrhuji postavit výhybnu Slaviboř nebo Velký Pěčín.
Takže Vám na jednu stranu vadí nestabilita navrženého konceptu, na druhou stranu navrhujete vázat na rychlíky v Kostelci, což kromě dennodenního pruzení cestujících přestupem pár minut před cílem znamená vzhledem ke spolehlivosti těch rychlíků nestabilitu ještě větší. Nechápu.

Jenže příčinou nízkého počtu cestujících na této trati není netakt sám o sobě, nýbrž nedostatečná objednávka ze strany kraje (chybějící spoje ve špičkách a v okrajových časech o víkendu).
Netakt sám o sobě ne, jako spíš celková pomalost pro dojíždění do Jihlavy, umocněná přestupem v pustině, nejlíp ještě podchodem.

je lepší (na jakékoli lokálce) netakt s obousměrnými přípoji v uzlové stanici nebo takt, kde se jeden přepravní směr zcela obětuje?
viz Orky.

363084: Ale jo, D3 je pokrokoková, budoucnost železnice.
A víte, že docela jo? Budoucnost železnice je (i) o snižování poštu igráčků, kteří se hodinu padesát šťourají v nose, minutu přehazují výhybku a 9 minut pobíhají po stanici s klíčema.

s čím to chtějí ČD odjezdit?
S 841.
Pátek, 05. dubna 2019 - 23:03:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 233
Registrován: 6-2016
M250.0: V HB dejme tomu, protože tam málokdo přestupuje denně, ale mezi tím jet v Kostelci přímo se tříminutovou úvratí nebo s s desetiminutovým přestupem vidím podstatný kvalitativní rozdíl, zvláště při denním dojíždění.
Souhlasím, minimálně ve špičkách by měly jezdit z/do Jihlavy přímé spoje, ať je koncept jakýkoli.

Takže Vám na jednu stranu vadí nestabilita navrženého konceptu, na druhou stranu navrhujete vázat na rychlíky v Kostelci, což kromě dennodenního pruzení cestujících přestupem pár minut před cílem znamená vzhledem ke spolehlivosti těch rychlíků nestabilitu ještě větší. Nechápu.
Myslete i na turisty. [happy] Podél tratě se nachází 3 turisticky atraktivní města (Telč, Dačice, Slavonice) a 2 oblasti atraktivní pro cyklisty (Česká Kanada, Waldviertel).

V pracovní dny je lepší vést ze Slavonic přímé spoje do Jihlavy. Ale o víkendu je žádoucí vázat vlaky i na rychlíky do Brna. O sobotách by přípoje v Kostelci využívali turisté cestující do výše zmíněných měst. O nedělích by zase přípoje na rychlíky uvítali studenti (v Brně a v Budějovicích jsou univerzity, v okresních městech řada středních škol).
Sobota, 06. dubna 2019 - 00:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 8-2017
Souhlasím, že o víkendech by vazby v Kostelci byly vhodnější - jednak levnější a jednak o víkendu moc nebude autobusová alternativa (linka 330 má jezdit jen v kladiva a na 340 jsou jenom 3 páry).
363084
Sobota, 06. dubna 2019 - 08:21:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 653
Registrován: 1-2010
M250.0: no nic,synku, snažil jsem se ti vysvětlilt, že s D3 jsi hodně ustřelil, ale vidím, že to nemá absolutně žádnou cenu..[crazy]. Ke snižování počtu igráčků už odborníci naštěstí vynalezli bezpečnější způsob, než je D3. Mimochodem, mě jako cestujícímu by hodně vadilo, kdyby ta trať byla D3. Při takovém provozu by to byla časovaná bomba. Kdo někdy měl tu čest s D3, ví o čem píšu [wink]

No a ke Stadlerům - ty už chybějí teď....
VIA
Sobota, 06. dubna 2019 - 11:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 8-2017
A proc chybeji ty stadlery? Muze nekdo upresnit jejich stav?
Pikehead
Sobota, 06. dubna 2019 - 15:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4906
Registrován: 3-2007
No pro pana Kupce je dost výzva je udržet v provozu a objednatel není dostatečně asertivní, protože nepochopil, že bez smluvních sankcí, dejchání na záda/kopání do prdele, nebo konkurence je "Národní Dopravce" jenom rozkliženej státní podnik, kterej sám od sebe fungovat prostě nebude.
Sobota, 06. dubna 2019 - 21:52:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18949
Registrován: 5-2002
363: nejsem si vědom, že bych tu psal cokoliv o samovratech
U mně je to přesně naopak - já psal (jen) o samovratech a přišili mi tu D3...
Neděle, 07. dubna 2019 - 19:07:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Registrován: 8-2017
363084: no nic,synku, snažil jsem se ti vysvětlilt, že s D3 jsi hodně ustřelil
Díky tati [wink], sice jsi nepředložil ani jeden důvod (kromě §1 - nikdy se to tak nedělalo), ale díky za to vysvětlení.

Ke snižování počtu igráčků už odborníci naštěstí vynalezli bezpečnější způsob, než je D3.
To sice jo, ale taky podstatně dražší. Zatáhnete ten rozdíl z vlastní kapsy? Opakuji, že radioblok by byl ještě bezpečnější než DOZ, přitom nezanedbatelně levnější.

Mimochodem, mě jako cestujícímu by hodně vadilo, kdyby ta trať byla D3.
No tak by tam jelo o jednoho režijkáře míň. Žádná ztráta. [lame]
Neděle, 07. dubna 2019 - 19:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7192
Registrován: 8-2007
Pikehead:No pro pana Kupce je dost výzva je udržet v provozu

A jak je to možné,že je to poruchové a nevyrobila to Škodovka?[proud]
Určitě to má vynikající parametry životního cyklu,vysokou dispomibitu a velmi nízké energetické nároky...[biggrin]

Samá pozitiva renomovaného výrobce a elementární poučky nefungují?
Pondělí, 08. dubna 2019 - 18:07:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 5-2002
K oné "pomalosti" D3: nenapadá mě nic, v čem by moderní D3 se samovraty a ohlašovací povinností přes radiové vlny měla být pomalejší.
Ale napadá mě, v čem je rychlejší: v protisměrném vjezdu na stejnou kolej za účelem spojení dvou motoráků. V tom je oproti D1 naprosto nedostižná. A v možnosti něco takového dělat třeba na zastávce - to by D1 nedala vůbec.
Pondělí, 08. dubna 2019 - 18:34:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14888
Registrován: 10-2004
Aktualizace návrhu JŘ VDV
363084
Pondělí, 08. dubna 2019 - 18:59:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 654
Registrován: 1-2010
M250.: tak jasný, Radioblok se v poslední době tak masivně rozšiřuje na naše tratě, že je naprosto reálná jeho instalace na trať 227 od prosince 2019...A jen takový detail, D3 kterou tu řešíme nemá s radioblokem nic společného. Na ten máme trošku jiný předpis.

nikdy se to tak nedělalo
a pěvně věřím, že ani dělat nebude, že se nenajde šílenec, který by D3 s tak hustým provozem povolil. Ano, i při nedávné nehodě u Ronova byla hovorová kázeň naprosto ukázková a přesto jeden z fírů po ohlášení odjel..V tom je obrovské nebezpečí D3. A i proto by nikdy neměla být zaváděna na tratích s hustším provozem. Odborníci už se k tomu vyjádřili několikrát. Ačkoliv, nekonzultovali to s odborníky z k-reportu, to je pravda...
Ale klidně tu zas spusť tu o Radiobloku [happy]
Pondělí, 08. dubna 2019 - 20:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 7-2017
Tak kdyby to někoho zajímalo, tak po dobu výluky Luka n/J - OK bázuje v Okříškách dvojče 742.129+079 a v neděli tam také byla 742.430.

Jinak např. "patráková" souprava od 4816 točí hned zpět na 4817:

Pondělí, 08. dubna 2019 - 23:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 978
Registrován: 8-2017
tak jasný, Radioblok se v poslední době tak masivně rozšiřuje na naše tratě, že je naprosto reálná jeho instalace na trať 227 od prosince 2019
To nikdo netvrdil. Ten tebou zmiňovaný bezpečnější způsob snad od prosince reálný je?

i při nedávné nehodě u Ronova byla hovorová kázeň naprosto ukázková a přesto jeden z fírů po ohlášení odjel..V tom je obrovské nebezpečí D3.
Zatímco D1 s telefonickým dorozumíváním je proti lidské chybě dokonale chráněná. [crazy]
363084
Úterý, 09. dubna 2019 - 07:04:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 655
Registrován: 1-2010
je to marný, je to marný, je to marný [kladivo]
Úterý, 09. dubna 2019 - 17:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 799
Registrován: 2-2013
nějaké humpolecké manipuláky z dubna

https://www.youtube.com/watch?v=etp3j6CuEGY&t=53s
Úterý, 09. dubna 2019 - 21:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 3-2015
Ad Orky: No to je hezké, 212 stále úžasně do**baná, nenávaznosti ve Světlé na R a přestup s prostoji v Ledči. :-( Mezi krajem Vysočina končícím v Ledči a Středočeským končícím ve Zruči, přip. ve Zbraslavicích je totální pusto a prázdno. Lze ještě nyní do procesu příprav nějak zasáhnout? Komu má smysl psát připomínky?
Úterý, 09. dubna 2019 - 23:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 6-2016
Děkuji za odkaz. U mnoha tratí jsem příjemně překvapen, jen v menšině případů cítím zklamání.

212: Jeden z nejhorších návrhů, oproti současnosti nepřináší zásadnější zlepšení. Kvůli chybějícím výhybnám ve Smrčné a Chřenovicích je trať nevhodná pro zavádění taktového grafikonu, v návrhu VDV je asymetrický takt s křižováním ve Světlé nad Sázavou. Docela mě zaráží, že poslední večerní spoje jsou vedeny jen v kladiva. Chtělo by to, aby spoje po 21. hodině byly vedeny i o víkendech.

225/239: Tady jsem tentokrát spokojen. Osobní vlaky Jihlava-Havlíčkův Brod budou zapojeny do Brodu v lichou celou, takže budou zajištěny tolik vytoužené přípoje na rychlíky do jižních Čech i v "neprotočených" časových polohách. Opravdu skáču radostí. [proud] Úsek Horní Cerekev-Počátky Žirovnice je stále bez osobní dopravy, zde by se chtělo domluvit s Jihočechy, aby některé osobáky z Jindřichova Hradce protáhli až do Horní Cerekve. Jestli se nepletu, tak Jihočeský kraj deklaroval, že osobáky na svém území zachová.

230: Návrh se mi líbí. Vidím, že oproti starším návrhům pojede víc osobáků z Brodu do Kolína. Všiml jsem si, že se nově objevil spoj na 8. ráno do Brodu a ve 14 hodin z Brodu. Se zrušením půlnočního rychlíku z Prahy do Brodu ale stále nejsem smířený. Oproti tomu, co se s tratí navrhovalo v roce 2015, je to obrovský rozdíl. Podobně u lokálky do Humpolce je obrovský rozdíl mezi 2015 a 2018. [ok]

240/252: Návrh JŘ je jedním slovem úžasný. Zachovávají se přímé Os Jihlava-Brno formálně rozdělené v Náměšti nad Oslavou, vzniká taktový uzel Studenec v S:00, který dokonale pasuje na Křižanov v L:00. Lokálka z Velkého Meziříčí do Studence je tak zachráněna. [vypravci] Jediné, co lze návrhu vytknout, je souběžná jízda Os a R mezi Jihlavou a Okříškami. Chápu ale, že lépe to ale vyřešit nešlo.

S jízdními řády na ostatních tratích jsem spokojen, příp. mám jen drobné výtky. Tak nakonec to na železnici nebude taková katastrofa, jak to zpočátku vypadalo. Léta příprav se vyplatila, tvůrci jízdních řádů se evidentně poučili z velkého třesku na Pardubicku. Opravdu musím grafikonistům vzdát hold. Když ještě k tomu budeme mít nejmodernější vozový park v ČR (pavouci, panteři, žraloci), tak bude moci být Vysočina právem hrdá. [wink]
Středa, 10. dubna 2019 - 16:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 4-2009
Alex7: 240 - no ten je tedy úžasný, rychlíky do Brna budou +- z Tetčic poskakovat pár minut za osobákem, v pracovní dny osobáky nyní končící v Náměšti budou dopoledne hodinu zbůhdarma zevlovat v Rapoticích, o víkendu všechny, čímž např. Kralice n/O. s většinovou spádovostí na Brno přijdou prakticky o polovinu spojů a to včetně lidí z okolních obcí, pro které je výhodné z Kralic do Brna použít vlak. Dnešní 4821 výchozí z Náměště, dnešní 4819 výchozí z Rapotic, 4856 vyjma pátku a soboty končící v Náměšti, 21:03 osobáček z Budišova do Náměště k rychlíku do Brna, ten bude narvaný k prasknutí ... perla vedle perly!

zrušení odpoledních vlaků Nedvědice - Nové Město a zpět, to je taky úžasný [ko][ko]
Středa, 10. dubna 2019 - 16:50:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1225
Registrován: 4-2009
Jindřich Rosa: patráková souprava jen v pátek, pondělí - čtvrtek jsou to bymáky od 4834
Středa, 10. dubna 2019 - 18:05:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 6-2016
Martin ben: Nestudoval jsem jízdní řád tratě 240 do detailu, ale na první pohled je mnohem lepší než jiné/starší návrhy. V jednom z návrhů se měly osobní vlaky Jihlava-Brno rozdělit na 3 nebo dokonce na 4 izolované části. Současný návrh jsem pochválil proto, že koncept s přípojovou skupinou v sudou celou ve Studenci je nejlepší možný pro lokálku od Velkého Meziříčí.
Martin_ben:
"zrušení odpoledních vlaků Nedvědice - Nové Město a zpět, to je taky úžasný [ko][ko]"
Ano souhlasím, zrušení špičkových posil na trati 251 je chyba. Ve svém minulém příspěvku jsem zmiňoval jen tratě, kde jsem v minulosti nebyl spokojen s návrhy a až teď mě příjemně překvapily. Nezmiňoval jsem tratě, kde jsou návrhy docela dobré, ale obsahují drobné chyby.

224 – Špičkové posily Pelhřimov-Tábor jsou řešeny jen jedním párem školních spojů. Lepší by bylo, kdyby ve špičkách jely 3 páry každý pracovní den (3 spoje ráno, 3 spoje odpoledne)

238 – Chybí spojení z odpolední směny ve Ždírci nad Doubravou. Stačí zrušit spoj po 20. hodině z Hlinska do Brodu a posunout ho o 2 hodiny později.

250 – poslední spoj v neděli ze Žďáru nad Sázavou do Havlíčkova Brodu pojede už v 19.35, oproti dnešku se nic nezmění. Rozumný objednavatel by namísto posledního večerního rychlíku z Brna, který v neděli nejede, poslal jako náhradu osobák. Nabízí se Os od Brna s příjezdem ve 21.21 do Žďáru protáhnout až do Brodu a v pondělí ve 4 ráno jej vést jako výchozí z Brodu. Os ve 4.37 z Brodu pak posunout o 10 minut později, příjezd v 5.11 do Žďáru je zbytečně brzo.
Středa, 10. dubna 2019 - 18:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14889
Registrován: 10-2004
Alex7: Dle plánu MD by měl jet 992 denně a i z hlediska párovosti vlaků to vychází na to, že si projektant zapomněl vymazat poznámku "27".
Středa, 10. dubna 2019 - 20:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 8-2018
Současný návrh jsem pochválil proto, že koncept s přípojovou skupinou v sudou celou ve Studenci je nejlepší možný pro lokálku od Velkého Meziříčí.

to asi ano, ale bude to horší pro přípoje v Náměšti nad Oslavou a tam se to týká více směrů, než jenom Budišova
Středa, 10. dubna 2019 - 20:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5444
Registrován: 12-2004
-ds- : Většina šotoušů ale nepotřebuje do "nějakých směrů" z Náměště, co to jako zkoušíte ?!!?...[happy]
Z šotoušského hlediska je důležitý přestup do vzduchem přeplňovaného šukafonu směr Křižanov.[ok]
Středa, 10. dubna 2019 - 21:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 8-2018
Z šotoušského hlediska je důležitý přestup do vzduchem přeplňovaného šukafonu směr Křižanov

já to chápu... [wink]

bude existovat spojení z Brna do Velkého Meziříčí po kolejích a to jde [kladivo]
Středa, 10. dubna 2019 - 21:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 5-2007
Zzz: člověku kterému není lhostejný provoz na trati, kde vlaky jezdí desítky let musí být hned šotouš... ?
A proč vlaky na 252 jezdí poloprázdné ? Protože JŘ stojí za h...o ! Místo aby spoje jezdily v časech vyhovujícím cestujícím, tak jezdí v taktu a basta.
749 018-8 749 051-9 749 107-9 749 121-0 749 243-2 751 050-6 751 053-0 751 103-3 751 106-6 751 142-1 ... stroje z LD Jihlava
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 08:13:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14890
Registrován: 10-2004
Bytls: Vlaky na lokálkách jezdí poloprázdné proto, že jich jezdí málo (=musí se na ně dlouho čekat), lidi jsou čím dál tím línější chodit mnoho set metrů až několik kilometrů pěšky na zastávku v polích a jsou pomalé. To celé je podrtženo tím, že auto jede bez čekání, je pár metrů od baráku a je rychlé. Lokálky, zejména v oblastech s malým počtem obyvatel, budou skomírat s taktem i bez něj.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 09:44:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 9-2018
Aktualizace návrhu JŘ VDV


problematický zůstává 6, resp.5 min systémový nepřípoj v Okříškách z 241 směr Brno.Už se to řešilo ale toto asi není dobré, zvláště když ve Znojmě je naopak času dost.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 10:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14891
Registrován: 10-2004
sotous: Protože kraj preferuje rychlou vazbu na Jihlavu i za cenu toho nepřípoje, spojení do Třebíče by mělo být řešeno přímými autobusy.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 10:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5445
Registrován: 12-2004
Orky:Souhlas.

Bytls: Nemusí být nutně šotouš ve špatným smyslu slova, ono většina lidí co sem lezem, jsme nějak "dopravně postižení"...

Jinak si myslím, že ne každá přeprava osob musí být nutně po kolejích a v případě relace Studenec - VM jde podle mě o ukázkový příklad, kde by měl jet autobus(ne ale kopírující přesně vlak).
V tom návrhu JŘ stačí dodělat jen jeden pár spojů po 18:30 z VM směrem na Budišov a víkend.

Myslím, že až budou v provozu linky "ponovu" přes Budišov, ubyde z vlaku ještě víc lidí a to už jich tam v šukafonu jede minimum.
Naposled jsem tam jel nedávno odpo. v kldiva ze Studence se dvěma lidma, z Budišova do VM už sám a to jako projížděč, abych se podíval, co se změnilo. To jen tak pro příklad.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 11:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 9-2018
ZZZ:

rychlou vazbu - ale odkud? Ze Znojma a MB mají jezdit páteřní busy přes Želetavu které pojedou do centra Jihlavy, takže o rychlosti to zase až tak nebude. Stanice od Jaroměřic dál nahoru je 0 k nule, v původním návrhu se to dokonce mělo projíždět.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 11:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 5-2006
Nad vazbou z 241 v Okříškách na Brno by bylo dobré se zamyslet. Svižnější vozidla? Dřívější odjezd ze Znojma? Nicméně přiznám se, že nevím kolik má být času ve Znojmě.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 12:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 8-2018
Nad vazbou z 241 v Okříškách na Brno by bylo dobré se zamyslet. Svižnější vozidla? Dřívější odjezd ze Znojma? Nicméně přiznám se, že nevím kolik má být času ve Znojmě.

a nebude náhodou limitující prvek to, kde se ty vlaky na 241 křižují?
Prostě Okříšky - Šumná asi nejde sjet za nějakých 50 minut a tím to je dáno, že prostě na Brno/od Brna vázat nejde, pokud se křižuje v Krahulově.

Výhrou a záchranou pro tuto trať je jedině to, pokud bude napojeno přímo a rychle do Třebíče. Protože bez toho, aby železnice nepodchytila tento velmi silný přepravní proud, to moc k životu nebude.


Myslím, že až budou v provozu linky "ponovu" přes Budišov, ubyde z vlaku ještě víc lidí a to už jich tam v šukafonu jede minimum.

já jsem jel asi před 2 - 3 lety ze Studence kolem 16.30 do VM (taky šoto [happy]) a bylo asi tak 11 lidí, ale téměř vše vystoupilo v Budišově a asi 2 lidi myslím v Pozďatíně.Z Budišova potom už jenom já.
Od doby, kdy jede z Třebíče do Budišova bus v 16:30, bych čekal v tomto vlaku velký úpadek a dle čísel od Vás se to potvrzuje.
Dělat vazbu od Třebíče za každou cenu je zbytečné, samozřejmě, když se ve Studenci křižuje, tak je i od něj, ale dělat křižování ve Studenci kvůli tomu, aby byla "dobrá" vazba od Brna i Třebíče a pohnojit tím jiné věci je špatně.
Tím nechci říct, že to křižování ve Studenci je úmysl kvůli Budišovu, prostě to asi shodou okolností vyšlo, ale bylo by špatně to mít jako středobod konstrukce GVD
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 18:58:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6041
Registrován: 11-2009

Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 21:52:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 980
Registrován: 8-2017
Milan11111: Já myslím, že se někdo zamyslel a rozhodl moudře. Přímý autobus linky 370 sjede Moravské Budějovice - Třebíč za půl hodiny, vlak přes Okříšky by to jel zhruba hodinu, přičemž přestup na Jihlavu by se protáhl asi na 20 minut, což už je pro častější dojíždění neakceptovatelně mnoho.

Z obcí na jih od Moravských Budějovic bude na ten bus vazba, takže ani ty o spojení do Třebíče nepřijdou, naopak to bude takto výrazně rychlejší. Stařeč a Šebkovice budou mít přímé busy celotýdně, Hvězdoňovice a Kojetice aspoň ve všední dny.

-ds-: Křižování v Šumné podle mě není středobod vesmíru, kdyby to bylo potřeba, dá se křižovat v Grešlovém Mýtě. Ale ono není.
Křižování ve Studenci tak nějak přirozeně vychází, pokud to nechcete úplně roztrhnout v Náměšti.
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 22:59:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 8-2018
Křižování v Šumné podle mě není středobod vesmíru, kdyby to bylo potřeba, dá se křižovat v Grešlovém Mýtě. Ale ono není.

a jste si jist, že se pak v úseku GM - Znojmo dá aplikovat hodinový interval?
Čtvrtek, 11. dubna 2019 - 23:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 8-2017
Jist si nejsem, ale odhaduji, že by to vyšlo.
Pátek, 12. dubna 2019 - 07:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 12-2007
Samozřejmě by šlo udělat křižování na Grešle, dokonce mám k tomu zkreslený i GVD. Přesnej hodinovej takt pak sice nejde udělat, ale ranní špička by zůstala tak, jak je, takže se jedná o dva vlaky odpoledně, kde by v tom čase musel být takt trochu narušenej (což podle mě není tragédie), navíc by se dal hezky zavést odpolední Sp místo toho jednoho vloženýho vlaku. Nicméně takto ten návrh asi prošel přes JMK, možná i díky přestupním vazbám na Šumné, kde jezdí bus...nevím. Osobně bych taky preferoval jinou variantu GVD (jsou v podstatě 3 možnosti - kříž Šumná, Grešlo nebo MB), aby bylo možné přidat libovolně Sp vlaky do budoucna.
Pátek, 12. dubna 2019 - 13:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 763
Registrován: 3-2009
238 – Chybí spojení z odpolední směny ve Ždírci nad Doubravou. Stačí zrušit spoj po 20. hodině z Hlinska do Brodu a posunout ho o 2 hodiny později.
Až na to, že ve Ždírci se střídají směny 5/13/21... takže spojení z odpolední směr Chotěboř tam je.
Sobota, 13. dubna 2019 - 07:25:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 8-2018
Samozřejmě by šlo udělat křižování na Grešle

a jak to vychází s oběhy souprav, obraty, návaznostmi (včetně bus)?
Sobota, 13. dubna 2019 - 08:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 965
Registrován: 5-2006
Jeden článek o věcech známých.
Sobota, 13. dubna 2019 - 09:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8593
Registrován: 6-2006
Včera si do Humpolce zajelo, když ne Brejle, tak dvojče 141+158:
Sobota, 13. dubna 2019 - 10:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2199
Registrován: 9-2008
Ke zrušení Os do Cerekev - Stojčín mám dotaz na někoho povolaného:
Proti zrušení těchto osobáků nemohu nic namítat, jejich provoz je neudržitelný a nezachranitelný. (A ne, ani znovupropojení s jihočeskými vlaky, ani úžasné úpravy JŘ jim nemají šanci jakkoli pomoci, ta trať tu prostě vede územím s minimálním počtem obyvatel a v lokální přepravě nedokáže pokrýt nejžádanější přepravní proudy lépe, než autobus.) Jediné, co mi ale vadí, je dopad na turistiku, a to je také to jediné, v čem považuji vyjádření kraje ("Z hlediska cestování s jízdními koly do oblasti vrchu Javořice bude poptávka dostatečně pokryta zastavením rychlíků v Batelově, Horní Cerekvi a Počátkách-Žirovnice.") za nepravdivé.
Stanice Jihlávka je ideálním východištěm nejen pro cyklistické, ale i pro pěší výlety do oblasti Javořice a Roštejna. Zastavování v Horní Vsi, odkud se dá vyrazit přes hrad Janštejn, holt nahradí prodloužená docházka po silnici až na nádraží v H. Cerekvi, ale Jihlávku opravdu Cerekev ani Stojčín nenahradí (pro cyklistu možná částečně, pro pěšího turistu vůbec).
Proto bych považoval za logické, že kraj, pokud chce podporovat turistický ruch, by si v letní sezóně o víkendech (o prázdninách možná denně) objednal zastavování R v Jihlávce (á la model Bezděz nebo Staré Splavy). Chci se zeptat někoho znalejšího, jestli tohle kraj vůbec zvážil, nebo jestli to chtěl, ale stát mu to zatrhl, nebo jestli se na to úplně vykašlal a nemá o turisty zájem.
Případně (návrh autobusových JŘ neznám) jestli bude zaveden nějaký víkendový provoz autobusů, aby se turisté do tohoto ideálního východiště výletů dostali.

Díky za odpověď.

EDIT: Tak jsem se proklikal k návrhům autobusových JŘ, a nějaké ty víkendové autobusy se v oblasti pohybovat budou (konkrétní polohy a trasy asi nemá smysl hodnotit, to se může průběžně měnit; např. jednu z linek, kterou zmiňuje mluvčí kraje, jsem v té podobě ani nenašel), takže pěší turista si snad nějak poradí, cyklista bude muset dojet ze Stojčína. Ale i tak by mne zajímalo, jestli to zastavování R v Jihlávce bylo na stole jako zvažovaná varianta, protože by bylo pro turisty rozhodně nejvýhodnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)
Sobota, 13. dubna 2019 - 11:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14892
Registrován: 10-2004
Mašotouš: Nebylo by lepší se zeptat přímo na kraji, kde jsou povolané osoby, které na K-report nechodí? Dokonce pod návrhem JŘ je dokonce možnost se přímo zeptat.
850.015
Sobota, 13. dubna 2019 - 13:00:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2403
Registrován: 2-2012
Tak v Jemnici opět Singrovka 820.528[masinka][fotic][vypravci]

Vyrazili z Krnova...
Sobota, 13. dubna 2019 - 22:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1670
Registrován: 12-2007
-ds-: oběhy souprav prakticky totožný, právě by to umožnilo zavést i odpolení Sp (i když to má nějaké ale). Návaznosti na vlaky by se zlepšili, v Okříškách na oba směry, ve Znojmě přiblížení uzlu a přes léto v MB na Jemnici taky zlepšení návazností. Prověřovat ještě busy není v mých silách, navíc linkdy IDS nemám návrhy. Co vím, tak bus linka Zn-MB-Tr by měla být proložená právě s S81, takže tady by se to malinko přiblížilo, ale asi nic zásadního.
Neděle, 14. dubna 2019 - 07:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 8-2018
např. jednu z linek, kterou zmiňuje mluvčí kraje, jsem v té podobě ani nenašel
myslíte toto?
https://www.kr-vysocina.cz/assets/File.ashx?id_org=450008&id_doku menty=4094241

oběhy souprav prakticky totožný, právě by to umožnilo zavést i odpolení Sp (i když to má nějaké ale)

pokud návrh nezveřejníte, tak těžko o něm takto diskutovat

Návaznosti na vlaky by se zlepšili, v Okříškách na oba směry,

takže na Jihlavu reálně prodloužily = z mého subjektivního pohledu zhoršily
je zde následně "tradiční" otázka, kolik zajíců honit, abychom vůbec něco ulovili...

Prověřovat ještě busy není v mých silách, navíc linkdy IDS nemám návrhy

hůře by fungovala Šumná a v Moravských Budějovicích by od Znojma byly příliš dlouhé přestupy, např. směr Jemnice.
https://www.kr-vysocina.cz/aktualizace-navrhu-jizdnich-radu-k-nbs p-28-2-2019/d-4087993/p1=95638
linka 370

je fakt, že sice návrhy na busy kraj zveřejnil, ale bez nějakého seznamu obcí a linek přes ně jedoucí, je obtížnější se v tom orientovat

tak bus linka Zn-MB-Tr by měla být proložená právě s S81

já myslím, že by se k sobě spíše přiblížily oba segmenty. Bus má jet ze Znojma ve čtvrt, na kříž v GM musíte vyrazit o půle, takže výsledný int. 15/45.
I když tak bus linka má přece jen "obslužnější" charakter a zejména o víkendu "vymetá", co se dá, takže se jízdní doby "rozjíždí".
Neděle, 14. dubna 2019 - 08:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14893
Registrován: 10-2004
-ds-: je fakt, že sice návrhy na busy kraj zveřejnil, ale bez nějakého seznamu obcí a linek přes ně jedoucí, je obtížnější se v tom orientovat
Přesně. VDV se připravuje už několik let, ale že by byl někde nějaký plánek linek, jsem nezaregistroval.
Neděle, 14. dubna 2019 - 09:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 1-2015
Včerejší návoz motorového vozu 820.528 na pavidelný provoz do Jemnice.

Neděle, 14. dubna 2019 - 10:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2200
Registrován: 9-2008
-ds-: Jsou zmiňovány linky "Batelov – Horní Dubénky – Jihlávka – Počátky – Stojčín – Jindřichův Hradec" a "Horní Cerekev – Horní Ves – Počátky – Žirovnice – Kamenice nad Lipou". Tu první jsem právě nikde mezi JŘ VDV nenašel (pouze Batelov - Počátky bez pokračování na Jindřichův Hradec i bez návazností tím směrem, což dostupnost Jihlávky dost omezuje). Ale nemohu než souhlasit, že bez seznamu obcí i bez plánku se v tom hledá špatně a mohl jsem něco přehlédnout.

Orky: Máte samozřejmě pravdu. Ale jako turista odjinud se obecně radši zeptám tady, třeba jsem přehlédl něco, co diskutéra znalého místní situace okamžitě praští do očí a chybný předpoklad mi vyvrátí. Teprve pak budu psát na oficiální místa.
Neděle, 14. dubna 2019 - 13:00:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 984
Registrován: 8-2017
Orky: Aspoň páteřní linky jsou tady.
Neděle, 14. dubna 2019 - 21:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 8-2018
Aspoň páteřní linky jsou tady

to je evidentně nějaké stará verze, např. linka 340 nejede do JH, ale do Počátek (Stojčína).


Jsou zmiňovány linky "Batelov – Horní Dubénky – Jihlávka – Počátky – Stojčín – Jindřichův Hradec" a "Horní Cerekev – Horní Ves – Počátky – Žirovnice – Kamenice nad Lipou". Tu první jsem právě nikde mezi JŘ VDV nenašel (pouze Batelov - Počátky bez pokračování na Jindřichův Hradec i bez návazností tím směrem, což dostupnost Jihlávky dost omezuje).

ta první linka nikde není, asi přestala "existovat".
asi bych Vám doporučil toto:
https://www.kr-vysocina.cz/assets/File.ashx?id_org=450008&id_doku menty=4094220
a potom z Horního Bolíkova po zelené

případně jsem našel toto:
https://www.kr-vysocina.cz/assets/File.ashx?id_org=450008&id_doku menty=4093713
https://www.kr-vysocina.cz/assets/File.ashx?id_org=450008&id_doku menty=4093714
Radekedar
Pondělí, 15. dubna 2019 - 22:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 6-2008
Pro -ds-, Orkyho, Mašotouše i další:

Nepřináším sice přímo plánek, avšak alespoň jsem z návrhů v PDFkách vytahal rejstřík linek dle zastávek
http://vdv.radekpapez.cz/seznam-linek-VDV-20190415.pdf