Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Fotografie, videa, zvuky předcházející | další

Fotografie, videa, zvuky

dolů
   autor příspěvek
Kůň
Sobota, 05. ledna 2019 - 21:48:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1706
Registrován: 1-2012
Dobrý večer pánové, momentálně tu žádná diskuze nejede, tak snad nebude vadit, když se na vás obrátím s (možná troufalou) prosbou. Nesouvisí to vůbec s dopravou. Jednou ročně jezdím fotografovat dvoudenní přednáškové semináře. Je to v přednáškovém sále cca 12 x 25 metrů, ale fotím tak zhruba nejdále z 10 metrů. Místnost je zatemněná svislými žaluziemi, ale úplně netěsní, takže tam světlo jde. Takže pokud je venku světlo, tak jsou fotky víceméně OK, ale jak se venku zešeří, tak mívám problém s ostřením. Prostě objektiv ostří klidně i tři čtyři vteřiny, motorek jezdí sem tam a pak se teprve chytne a ještě špatně. AF světlo mám zapnuté, ale nepomáhá to. Při přednášce je samozřejmě zhaslé světlo a svítí pouze dataprojektor.

Fotím s D5100 + 18-105 (set), většinou ISO 250, 1/160s, f6,3, jak se stmívá, tak musím přidávat na ISO 320, 1/100 a f4. Blesk externí v manuálním režimu (protože Olympus a Nikon se spolu nebaví). Je to tento blesk a máme ho už asi 10 let, ne-li víc. Ostřicí bod jeden a ten samozřejmě zaměřuji na tvář přednášejícího. Přikládám dvě fotky, na první je jasně vidět, že to zaostřilo někde vpravo dole na notebook, na druhé fotce ani nevím kam a přijde mi i s externím bleskem dost tmavá. Ještě dlužno dodat, že fotím odrazem pod úhlem asi 45°, jednak abych neoslňoval přednášející, druhak protože ty fotky jsou pak přesvícený.

Tak se chci zeptat prosím, kde může být chyba? Předpokládám, že ve většině případů to je mezi židlí a klávesnicí, v tomto případě mezi zemí a spouští, ale kde? Na manuál se mi moc ostřit nechce, to bych v té tmě asi netrefil... Mám ještě starší E-PL5 a táta letos (loni) nově OM-D E-M10, takže tam blesk bude fungovat automaticky, to vyzkouším, ale nevím jestli si poradí s ostřením... Za rady, tipy, ... děkuji.

obrázek 1, obrázek 2

Fotky jsou bez úprav, kromě těch černých obdélníků, pochopitelně [happy].
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Zlin__24tr
Sobota, 05. ledna 2019 - 22:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3358
Registrován: 3-2005
Kůň:
"AF světlo mám zapnuté, ale nepomáhá to."
To mám trvale vypnuté, protože mimo přímý portrét, je mi většinou k ničemi a zbytečně přitahuje pozornost :-).

Kůň:
"Ostřicí bod jeden"
No já nevím, ale v EXIFu vidím "Maticové měření" a nikoliv "Bodové měření". Takže bod asi není jen jeden [proud].
Předpokládám tedy, volba měření správně je na "bodové", ale režim AF ja stále na Auto/3D (tudíž jako by nebylo). Takže je potřeba překlikat AUTO/3D/d11/dxx?
Ale možná se pletu...

--------------

PS: Když už tu píši, trocha inzerce. Na ceně se lze případně (rozumně) domluvit :-).
Nikon D7200, 18-140
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:. ICQ: 271 444 785
Kůň
Sobota, 05. ledna 2019 - 22:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1707
Registrován: 1-2012
Zlin__24tr: Zaostřovací režim mám AF-S (jednorázově), režimy na výběr "činnosti zaostřovacích polí": jednotlivá zaostřovací pole (na matnici [doufám, že to nazývám správně] mi svítí jeden bod, to používám) a automatická volba zaostřovacích polí (na matnici svítí různé body).

Dynamická volba polí a 3D sledování objektu lze zadat u režimu AF-C (kontinuální zaostřování). Toto ale nevyužívám, protože mám subjektivní dojem, že to pak přeostřuje jinam (samozřejmě když fotím MHD a vlaky, tak to naopak používám).

Měření expozice je matrix (maticové) - to bude pravděpodobně to, na co poukazujete.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Zlin__24tr
Sobota, 05. ledna 2019 - 23:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3359
Registrován: 3-2005
Kůň: To jsem se do toho hezky zamotal[lame][happy].

Jediné co mě napadá, přítáhnout dotyčnou hlavu na nejdelší ohnisko, donutit zaostřit na bod, luponout na skle "M", oddálit změřit expozici (bez ostření) a cvaknout... Takové pomocné manuální ostření.
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:. ICQ: 271 444 785
Pondělí, 21. ledna 2019 - 20:17:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 6-2008
Zlin__24tr:
"Kůň:
"Ostřicí bod jeden"No já nevím, ale v EXIFu vidím "Maticové měření" a nikoliv "Bodové měření". Takže bod asi není jen jeden [proud]."

Jak už bylo řečeno, maticové měření je měření expozice, to nemá s ostřením nic společného. To je měření množství světla, nikoli měření vzdálenosti.

Zlin__24tr:
"Kůň: To jsem se do toho hezky zamotal[lame][happy].

Jediné co mě napadá, přítáhnout dotyčnou hlavu na nejdelší ohnisko, donutit zaostřit na bod, luponout na skle "M", oddálit změřit expozici (bez ostření) a cvaknout... Takové pomocné manuální ostření."

To nepomůže, bude to spíše ještě horší. Při změně zoomu se mění místo zaostření. To bys musel mít speciální objektivy, které jsou výrazně optimalizovány, aby na toto netrpěly, což se týká profesionálních zoomovacích video objektivů, ale rozhodně ne běžného seťáku.

Kůň:

Ona D5100 nemá nějak excelentní autofokus, citlivost od -1 EV je na dnešní dobu podprůměr, nicméně v těchto podmínkách by to mělo ostřit dobře. Každopádně jednu z chyb vidím v tom, že ostříš na tvář. Na tváři není nic ostrého a kontrastního, aby se tam AF systém snadno chytil. Ideálně ostři na něco, co je ve stejné vzdálenosti a je tam něco ostrého a kontrastního (mikrofon, rozhraní černého obleku a bílé košile, ideálně aby to bylo svislé nebo vodorovné,...). Z této vzdálenosti centimetr sem nebo tam nepoznáš (bude to stejně v hloubce ostrosti) a AF systému rozhodně hodně pomůžeš, když mu předhodíš něco jasně ostrého. AF světlo si klidně vypni, na tu vzdálenost bude jeho přínos v podstatě nulový.

Co mohu doporučit, je jednoduchá věc. Pokud se při focení moc nehýbeš a fotíš pořád na plus minus stejnou vzdálenost (a neměníš zoom), zapni live view, zaostři v live view (opět, ideálně na něco s ostrou svislou hranou v dané vzdálenosti a dobře osvětlené) a hoď to na MF. Dál už na to nešahej. Pokud je člověk třeba 7 metrů daleko, tak i clona F3,5 pokryje hloubkou ostrostí vše od zhruba 3 metrů do nekonečna. Takže klidně můžeš i o dva tři metry blíž, aniž by ses bál, že to bude neostré. Totéž platí pro lidi v sále.
Homepage - autobusy.mino-art.cz (galerie autobusů)
Kůň
Středa, 13. února 2019 - 19:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 1-2012
Díky moc pánové, vyzkouším [vypravci].
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Kůň
Čtvrtek, 28. listopadu 2019 - 18:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1923
Registrován: 1-2012
Zdravím, tak abych navázal na diskuzi ze začátku roku, tak jsem to vyřešil tak, že jsem si vzal rovnou foťák Olympus, kde samozřejmě blesk Olympus funguje v automatu a myslím, že tam rozdíl byl znát. S ostřením snad vůbec problém nebyl. Tedy ještě jednou děkuji.

Ale proč píšu nyní.

Chci se zeptat, jestli někdo nemáte, případně jste třeba neměl objektiv 4/3" Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm / F2.8-4.0 ASPH. / Power O.I.S.

Začal jsem o něm uvažovat. Recenzi pana Šurkaly na Digimanii jsem samozřejmě četl a vychází z toho výborně. Na nějakých anglických stránkách, kde je graf ostrosti fotek (snad jsem to pochopil správně), tak je taky v zelených číslech.

Jenže mě zaujala jedna recenze z Heureky: odkaz (od uživ. jaryj 7.8.18 v záložce všechny recenze). Což zrovna ostrost je to, co bych rád zlepšil, oproti setovému objektivu 14-42, co mám.

Tak by mne zajímalo, jestli to tak opravdu je, jestli ho někdo nemáte vyzkoušený.

On by se mi zamlouval i Olympus v PRO řadě 12 - 40 f/2.8 jenže blbý je, že končí tou 40, to bych si nepolepšil a Olympus PRO 12 - 100 má zase f/4 v celém rozsahu, tedy i na 12 mm. To je taky na pytel, na to, kolik stojí. Dva objektivy se mi samozřejmě tahat nechce, teda spíš se mi je nechce v terénu přehazovat.

Tak kdyby někdo něco věděl, nebo věděl i o jiném objektivu, co by byl kolem 55 - 100 mm s dobrou clonou a nestál 50 000, tak budu rád [happy]. Díky moc.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.