Diskuse » Archiv 2019 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Plzeňském kraji » Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 17. 10. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Doprava v Plzeňském kraji do 17. 10. 2019

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 20. září 2019 - 09:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5735
Registrován: 2-2005
P2 nám diskuzi odvedl nepodstatným směrem ohledně (ne)dodržování pravidel Terminálu, takže zpátky k tématu:

Promiň, ale než se dostat tímhle způsobem do spárů PMDP, radši se budu mačkat v tom přednádražním prostoru mezi mosty beze strachu, že mi někdo naúčtuje dva tisíce za bůhvíco.

TOBĚ někdo něco naúčtuje? Ty jsi dopravce? Organizátor?
Celý ten odstavec vyznívá tak, že jsi tu výluku organizoval TY. Pokud ano, tak alespoň chápu neustálé hledání záminek, proč nejde jezdit na Terminál.
Pokud ne, tak se nemusíš bát. Tobě nikdo nic nenaúčtuje. A pokud dostaneš v instrukcích požadavek "vyložit lidi tam, odjet pryč, naložit lidi na stanovišti X, odjet na trasu, tak jistě nemáš problém toto dodržet, když to stejně děláš. Všichni řidiči na výluce přece jsou, jak jsi nedávno psal, samostatné myslící bytosti. Takže s dodržením základních pravidel jistě nemají problém a paranoia z pokut není na místě.

Za další: PMDP je městská organizace, která podléhá městu. Minimálně na stejné úrovni je SVS, ne-li na vyšší. O POVEDU, který dopravu v kraji má organizovat, ani nemluvím, ten by měl být ještě o level výš. To si vážně neumíte udělat pořádek s provozovatelem jednoho miniautobusáku? Nebo to nikdo ani nezkusil? To asi spíš, co?
Ostatně pochybuji, že PMDP plánuje, odkud která linka odjede. To dělá nejspíš někdo z POVEDU, že? PMDP tam jen zametá chodník, pouští busy na nádraží, udržuje odjezdové tabule a vybírá poplatky, aby bylo v budoucnu na údržbu. A pokud dostane PMDP od nadřízeného orgánu instrukce, jak se upraví odjezdové stání v souvislosti s výlukou, tak to nahraje do systému, busy pustí a poplatky naúčtuje. Ale nejdřív by jim to musel někdo říct. Ale to nejspíš nikdo ani nezkusil.

Jak si nějaký drážní plánovač výluk obhájí, že v Plzni posílá autobusy na zpoplatněné autobusové nádraží, zatímco všude jinde se odjíždí z ulice před nádražím a nebo z aut.n., kde to nestojí ani korunu?

Jak? Město nám zakázalo stát na svém pozemku na parkovišti s odkazem na autobusák. Nikde jinde v okolí nelze autobusy odbavit. Na rozdíl od všech dalších měst je tedy v případě Plzně nutné zaplatit XXX tisíc korun za odbavení na AN. Nebo ukončit výluku v Plzenci a lidi zase natlačit do vlaků, což nás ale bude stát skoro stejně a naštve to násobně víc lidí. Podpis, razítko, nazdar.

Vymlouvat se na PMDP tedy není na místě: Drážního plánovače výluk to nenapadlo (a asi by ani nechtěl, bo poplatky), POVED navzdory svému jménu do toho nijak nezasahuje, město nejspíš skrze svou organizaci SVS vydalo souhlas se záborem parkoviště, protože z této organizace nikoho nenapadlo, že si nechali postavit autobusák za rohem, který má jiná městská firma ve správě. Výsledkem téhle nekompetentnosti je to, co vidíme před nádražím.
Jasně, nějak to vydržíme. Ale nejsme přece na Ukrajině, abychom to nějak vydrželi. Máme opravený vlakáč, nový autobusák, všechny předpokladky udělat dopravu v rámci možností trochu snesitelnou, když ne komfortní. Ale ne, my to pustíme z hlavy a budeme zpětně hledat důvody, jak si obhájit nevyhovující stav, abychom nemuseli přiznat, že nás použití autobusáku pro autobusy ani nenapadlo.

Za celou tuto diskuzi tady nikdo nenapsal "my jsme Terminál řešili, ale PMDP do toho hodilo vidle, nebo POVED řekl, že to nejde, protože..., nebo že to sice ČD nenapadlo, ale my chytří kluci ze SVS jsme si vzpomněli, zamítli jsme přednádražní prostor a postrčili je za roh" Ne. Buď se na to výše zmíněné instituce vybodly nebo je to ani nenapadlo.

Každopádně by všichni cestující ocenili, kdyby se nad tím příště někdo zamyslel a udělal to lépe. Je Vás tam na to dost.

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Pavel2
Pátek, 20. září 2019 - 12:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17361
Registrován: 8-2002
t_15:
dobře jsi chlapcům nastavil čulibrka [biggrin]

ale víš jak to je - vždycky stály výlukový autobusy před budovou. proč by jako teď měly jezdit na terminál? někdo si prostě ještě neuvědomil, že tu máme nový AN, na kterým by autobusy logicky měly zastavovat. tedy logika vždycky se to tak dělalo/nikdy se to tak nedělalo.

další zádrhel bude v tom, že do organizace mluví přehršel subjektů a ještě víc lidí. rozsekat odpovědnost mezi 5 nebo i 20 lidí, přičemž by to zvládnul zorganizovat (ve smyslu zastřešit, mít odpovědnost za akci od nebes až po sklep) jeden nebo dva lidi, je spolehlivá hodně široká dálnice do pekla. nikdo za nic nemůže = socialismus. někteří z nás výsledek ještě pamatujou.

naučit lidi myslet jinak je prostě těžký.
Pátek, 20. září 2019 - 14:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1989
Registrován: 4-2003
Prozradím vám jednu veřejnou informaci, že Poved, jako společnost s ručením omezeným má dva společníky - Plzeňský kraj s obchodním podílem 66 % a Statutární město Plzeň s podílem 34 %, takže samo město Plzeň má možnost jako nástroj své politiky využívat Poved z pozice spluvlastníka, byť menšinového.
Pavel2
Pátek, 20. září 2019 - 22:46:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17362
Registrován: 8-2002
suri: samozřejmě víme [happy]
ale i tak díky.

až si MMM uvědomí, že má k ruce MJ a třeba ještě někoho dalšího šikovnýho, dokážou přesvědčit i lidi na ČD, kraji, SVS, PMDP, městě atd. a za 3 roky se naopak můžou všichni divit, proč výlukový autobusy zastavovaly jinde [happy]

btw dnes odpo jsem zaskočil na Hlavák a v dlážděným půlkruhu před budovou stálo asi 5 osobáků vč. taxíka. autobusům ale odbila hodina, takže museli nakládat osazenstvo, takže si do oblouku stouply do druhý řady. úžasný.

paní v infocentru která se tvářila jako šéfová (údajně dozorčí) jsem položil otázku: kdo je odpovědnej za výluku?

nebudu vás napínat, nedobrali jsme se uspokojivýho výsledku. výluka na kolejích je pochopitelně věc SŽDC, autobusový dopravce si soutěží ČD, ale jelikož je to zakázka za hodně prachů, výběrko dělá asi GŘ ČD v Pze a to plzeňský oblastní ředitelství má jen sekundární fci.

pak je třeba vzít na vědomí, že v oblouku nejsou zneplatněný značky K+R parkoviště + zákaz stání s dodatkovou tabulkou Zásobování na 15 minut stání povoleno. takže je otázka jestli i přivolaná MP by vůbec byla schopná auta z oblouku vyhnat.

prostě se do toho musí obout osoba, která má jasnou vizi a postavit si všechny osoby a detaily do latě. jinak se tam nezmění VŮBEC NIC. nikoho totiž ještě nenapadlo autobusy odlifrovat na autobusák [nene]
Sobota, 21. září 2019 - 14:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18695
Registrován: 5-2002
TOBĚ někdo něco naúčtuje? Ty jsi dopravce? Organizátor?

Pokud nějaký tvůj řidič něco provede a na firmu ti přijde složenka k proplacení, zaplatíš ji coby dopravce sám? Nebo jí předáš řidiči, ať se stará?
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Sobota, 21. září 2019 - 15:32:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5736
Registrován: 2-2005
To záleží na tom, za co ta složenka je a jestli jsem na ten problém řidiče upozornil.

Pokud jsem řidiči řekl, ať se jede odstavit někam pryč a on to neudělá, je vůl on. Pokud ne, jsem vůl já a platím to za něj.

Každopádně argumentovat nějakým sazebníkem pokut v diskuzi o tom, proč autobusy nejezdí na autobusák, je celkem k ničemu...podle stejné logiky bychom museli těm myslícím řidičům z NAD zakázat vůbec jezdit po silnici...co kdyby je někdo vyfotil a přišla by složenka, že?

A nic z výše uvedeného nic nemění na tom, že jste se na to vykašlali...a byl bych nerad, kdyby se na to zapomělo rozmělněním v nějaké podřadné diskuzi o pokutách...tak na ten autobusák příště myslete. Díky
MHD je pro lidi ! ! !
Pajzák
Sobota, 21. září 2019 - 15:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3044
Registrován: 6-2015
Vřele doporučuji navštívit výluku v Olomouci. Jakoukoli. Před pár lety proběhla rekonstrukce přednádražních prostor a výsledkem je, že se jezdí z ulice Táborská na druhém konci podchodu pro pěší. Podchod tam vedoucí je jen jeden, tudíž je potřeba do něj dojít z jiných částí nádraží dojít a pak se dostat k autobusu. A jak to tam vypadá, se musí vidět.

https://mapy.cz/zakladni?x=17.2810707&y=49.5917927&z=18&pano=1&so urce=stre&id=108750&pid=69127280&yaw=4.992&fov=1.257&pitch=0.211

Do tohoto prostoru se musí vejít až 10 autobusů. A doporučuji prostudovat i příjezd k tomuto stanovišti, zvláště nyní, kdy je zavřená ulice Jiráskova a auta stojí všude možně.
Pavel2
Sobota, 21. září 2019 - 18:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17364
Registrován: 8-2002
MJ: jsou i lidi co si s nějakýma složenkama na pokuty vytírají pozadí [biggrin]
...cože přišlo? dopis? jakože obyčejnou poštou? a kdy to bylo? my tady nic nemáme, sekretářka to hledala a nic nenašla... a můžete to poslat znova? [lol]
Pondělí, 23. září 2019 - 12:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 5-2009
I já si zde dovolím něco k NAD u plzeňského hlavního nádraží napsat, a to z pozice osoby, která během léta s NAD na parkovišti před plzeňským nádražím přicházela bezprostředně do styku. Předem avizuji, že souhlasím s Vojtovo názory.

Výhodou stávajícího stanoviště je, že jsou na něj lidé zvyklí, a je zde relativně více prostoru pro autobusy (ale za cenu poměrně razantního omezení parkování pro IAD, což by na terminálu nehrozilo). Ani zvyk lidí však není nikterak zásadní překážkou, v létě, byla některá z navigačních cedulí k NAD v podchodu špatně otočena, a cestující „slepě“ následovali ceduli na I. nástupiště či přímo na terminál.

Zajímá mě názor řidičů (jako oněch samostatně myslících bytostí) na manévrování v nástupním (vydlážděném oblouku). Vzhledem k tomu, že umístění stanoviště NAD nedoprovází zde již zmiňované zneplatnění zóny K+R ani zásobovacích stání, poměrně často stojí autobusy až v druhé řadě, čím je zablokován průjezd celým obloukem i pro ostatní vozidla. Druhá otázka, je jak by bylo zneplatnění těchto zón respektováno, neboť každý musí s autem zajet pokud možno co nejblíže (řada lidí byla schopná zastavit i ve vyblokovaných parkovacích stáních pro autobusy, označených minimálně třemi přenosnými dopravními značkami – minimálně jednou byla volána policie, a žádný z nutných důvodů neobstál, a všichni byli pokutováni…). Velmi často, tak autobusy nemohou nástupním obloukem projet souvisle, ale s couváním. Riziko střetu s osobou při couvání je zde dle mého názoru mnohem vyšší než na CAN, než na terminálu… V ideálním případě proudy lidí směřujících z haly k autům zastaví pud sebezáchovy, v horším případě bus koordinátor (který ale také nestihne vše)… Při manévrování autobusu v prostoru nástupní zastávky a oblouku došlo během tohoto léta také k minimálně jedné srážce NAD s autem (popojíždějící auto ve vnitřním oblouku, vs. bus). Ano, pokud by celý dlážděný nástupní oblouk byl bez aut a dodávek na vnějším okraji, šlo by to mnohem lépe (i tak, ale některé autobusy mají s „rejdem“ problém, zvláště když na výjezdu stojí vozidla taxislužby). Ani toto by myslím na terminálu nehrozilo…

Z pohledu dlouhodobějšího odstavování vozidel je vyblokované parkoviště na pohled výhodné, nicméně myslím si, že je věcí dopravce, kde si vozidla ponechá mezi jednotlivými spoji a při organizování výluky by to nemělo být určující (všechny autobusy se nevejdou ani na plac před nádražím ani na terminál využívaný dalšími spoji). Přesto, pokud jsou nějaká vozidla před nádražím odstavována na noc, mohla by být odstavována i na terminálu? V létě docházelo k opakovaným pokusům (někdy bohužel i úspěšným) o vloupání do odstavených autobusů. Kamerové pokrytí prostoru před nádražím je velmi chabé, terminál na tom je myslím také lépe.

A z pohledu cestujících… terminál je dostupný přímo podchody, při dobré navigaci lze při přestupech ze zpožděných vlaků zkrátit přestupní čas, nedochází k tak velkému přenášení zpoždění (při křižování pak může rozhodnout každá minuta…) nebo naopak se do čekací doby vejde i vlak přijíždějící s větším zpožděním. Na stávajícím přednádražím prostoru je většina laviček vystavena povětrnostním vlivům, na těch několik laviček, co jsou pod střechou si člověk znalý raději nesedá, neboť je často využívá řada místních individuí. Opět si myslím, že terminál dokáže cestujícím nabídnout lepší zázemí po většinu roku (uznávám, že v zimě je na tom terminál velmi špatně). Kultura přednádražního prostoru je někdy kapitolou sama pro sebe, například v takovémto prostředí cestující na NAD čekali včera večer.



Už z říše fantazie, by pak v ideálním stavu byla řešení typu rozdělení stanovišť na terminálu pro NAD dle charakteru spoje (zastávkový na 9/rychlíkový na 10) či dle cílových destinací (při souběhu výluk do více směrů – 9 do Domažlic, 10 do Nepomuka).
Čili shrnuto, stávající parkoviště u nádraží není úplnou katastrofou, roky to bylo asi ještě horší. Ale nově vybudovaný terminál, nabízí dle mého, snad ve všech aspektech kvalitativní posun (pro cestující, pro řidiče (tedy pro ty, kteří budou dodržovat "pravidla PMDP")). Obhajovat stávající řešení, lze tak jen těžko.

Rozumím výhledovému vyššímu využití terminálu, což vnímám jako největší problém, pro převedení. I zde si ale myslím, že by se nějaké řešení vymyslet dalo (terminál by sloužil pro nástup a výstup NAD, odstavení vozidel je na dopravcích - např. U Ježíška, čili NAD by obsadila např. 2 stanoviště, nabízí se „výstupiště“ – nějaké výstupiště předpokládám bude na terminálu vždy). Ostatní spoje vysadí cestující ve volných stáních (kolikrát nastane po převedení dalších linek na terminál situace, že bude na terminálu všech 10 (nebo při převedení NAD např. 8) stání současně obsazeno odbavujícími vozy – jednou, dvakrát ve špičce?). Ano nejsem insider, nevidím do toho, možná mě, chlapci z Povedu vyvedou z omylu… ale opravdu mi přijde, že tak vytížené to nikdy nebude.

Samozřejmě nejlepší řešení by bylo terminál zvětšit (v ploše mezi odstavnou plochou a Šumavskou ulicí má někdy vyrůst budova se zázemím terminálu? – je to vůbec v nejbližší řadě let reálné?), to by vyřešilo řadu problémů. Výluky v plzeňském uzlu asi jen tak nepřestanou. Dost by mě zajímalo, zdali se při projektování terminálu uvažovalo právě o převedení NAD, nebo to "nikoho nenapadlo/netrápilo."

Ale ano, alespoň jedno pozitivum stávající stav s NAD před nádraží má. Na jaře to bylo ještě horší. Před dosazením sloupků byla NAD odstavována všude kde to jen šlo. Nutnost pro cestující obíhat a hledat svůj autobus... Časté rizikové situace při couvání vozidel, a o kultuře cestování, když se člověk při čekání nachází u výfuku vedle startujícího autobusu...



Úplně na závěr... ano, čím větší nádraží, tím více jsou asi stanoviště autobusů problémovější. Vybavuji si, jak jsem v létě ve Švýcarsku zažil železniční mimořádnost a operativní NAD. Na nádražní tabuli svítila informace, od kterého stanoviště podzemního autobusového terminálu (spojeného s nádražím) autobus odjíždí - a věřím, že tento nádražní terminál byl i absolutně i relativně (počet autobusů na jedno stání) vytížen o dost více. V cílové stanici autobus NAD do podobného terminálu pro autobusy spojeného s vlakovým nádražím nezajížděl, ale vysypal nás rovnou před nádražím. Čili ano, vždy to lze dělat různě... Proč by ale Plzeň nemohla být jednou příkladem jak to lze dělat lépe, než příkladem jak to dělají všude jinde?

(Příspěvek byl editován uživatelem zdeněk_k.)
Martinmarilynmanson
Pondělí, 23. září 2019 - 19:17:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10960
Registrován: 12-2007
rozdělení stanovišť na terminálu pro NAD dle charakteru spoje (zastávkový na 9/rychlíkový na 10) či dle cílových destinací (při souběhu výluk do více směrů – 9 do Domažlic, 10 do Nepomuka).
Čistě mimochodem, zpravidla na jeden směr jezdí min. 3 vozy - jak by se na nástupiště o 20 metrech vešly? Jak by najížděly ty autobusy, když v mém reálném příkladě, o pár řádek bláta výš, kolem třetí hodiny se tam dalších 9 busů opravdu nevejde?

Ve chvíli, kdy se výrazně zvýší odstavné plochy, začnou sem jezdit linky i od Kralovic, Manětína aj., takže pak budou zabrána všechna stanoviště, kromě asi dvou výstupních.

Výstupní linky nepočítám, ty tam stejně zajíždějí jen, když tam mají pauzu, jinak lidi vyhazují na zastávkách MHD.
Dělá to jeden řidič jedoucí na 460010, ostatní naštěstí ne. No, alespoň víme, kdo z brigádníků porušuje licenci a předpisy [biggrin]

Nástupiště č. 10 má nástupní hranu stejnou jako ostatní, zbytek je chodník.
Be clever - use public transport!
Martinmarilynmanson
Pondělí, 23. září 2019 - 20:01:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10962
Registrován: 12-2007
A pár C934(E) ČSAD a jedna LC936: odkaz
Be clever - use public transport!
Pondělí, 23. září 2019 - 20:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5737
Registrován: 2-2005
On bude největší problém v tom, že to nikoho z POVEDu nenapadlo dřív, než normální kaštany...tak teď kopou kolem sebe a vymýšlejí, proč to nejde

MMM:
Teď se i kolem třetí jezdí jen z nástupišť 1-5, zbytek je prázdný. A i na dobu "někdy" je několik variant možných řešení.

Z brigádníků licenci nikdo neporušuje a já tam ani od června nebyl. Tedy ne s autobusem.

A ano, vysoký chodník ZA nástupištěm 10 je taková katastrofa, že se to vůbec nedá srovnávat s nastupováním ze silnice do autobusů stojících mezi auty všeljak, jak se samostatně myslící bytosti zrovna vejdou. [crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem trollino 15.)
MHD je pro lidi ! ! !
Martinmarilynmanson
Pondělí, 23. září 2019 - 20:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10963
Registrován: 12-2007
A i na dobu "někdy" je několik variant možných řešení.
Například?

On bude největší problém v tom, že to nikoho z POVEDu nenapadlo dřív, než normální kaštany...tak teď kopou kolem sebe a vymýšlejí, proč to nejde
Promiň, ale tohle je taková ta typicky rozdělovací věta, jakejch je teď všude kolem plno. Když tu někdo napíše nějaký smysluplný podnět, tak na něj v rámci možností reaguji, a je-li to OK, tak se to snažím uvést v praxi. A pokud mi to smysl nedává, tak se tomu logicky bráním.
Be clever - use public transport!
Pondělí, 23. září 2019 - 22:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1780
Registrován: 7-2017
Trollino_15: I kdyby se to teď zavedlo tak, jak tu zastánci přesunu NAD na terminál píší… Jak se to bude řešit po převedení linek na terminál (12/2020), kdy tam ta kapacita prostě nebude? Má cenu to na rok měnit?
Pavel2
Pondělí, 23. září 2019 - 23:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17368
Registrován: 8-2002
důležitý je umět si přiznat chybu a počit se z ní. a občas je i potřeba prezentovat navenek, že něco vnímáme jako ne-úplně-nejlepší řešení.
Úterý, 24. září 2019 - 12:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5738
Registrován: 2-2005
Například zavedení výstupní stanice před stanicí trolejbusů směr Doubravka. Místo tam na to je a uvolnil by se prostor pro NAD. Nebo vhodnou reorganizací linek odjíždějících z jednotlivých nástupišť. Na to je potřeba se podívat, jestli to lze. To ale dosud nikdo neudělal a nelze tedy říct, že to po 12/2020 nepůjde udělat tak, aby (třeba) nástupiště 9+10 zůstaly jako NAD + náhradní výstupní jak píšu výše.

Ale hlavně původně neměl být Terminál terminálem, ale pouze řadovým přestupním uzlem a hlavní AN měl být CAN, abych citoval MMM. Tedy je na místě se ptát, proč POVED z Terminálu dělá CAN? Nezdá se mi, že by se majitel CANu nebyl schopný dohodnout na vjezdu od prosince 2020.
Pokud jste z toho chtěli dělat CAN, měla se tomu přizpůsobit i celá ta stavba. Pokud z toho děláte CAN jaksi ex post, tak se není čemu divit, že je těch autobusů najednou moc [crazy]

Slyšíme, že teď to nejde, protože tam za 15 měsíců budou jezdit autobusy. Hustý.
Slyšíme, že se na terminál nevejdou autobusy, které zde mají z logiky NAD konečnou, zatímco zde násilím tlačíme linky, které by zde vůbec konečnou mít nemusely/neměly. A následně slyšíme, že to nejde, protože autobusů je moc, protože Terminál nahradí CAN, což nikdy nemělo být, ale bude to. Že na to nebyl stavěný a dimenzovaný nevadí.
A z těch vtipnějších slyšíme, že autobusy NAD na terminál nemůžou, protože by samostatně myslící bytosti mohly dostat pokutu. A že jedna městská organizace není schopná instruovat jinou městskou organizaci, aby zajistila vjezd autobusů podle plánu, který zorganizuje organizace, v níž má město menšinový podíl [crazy]

Dosud se nikdo z pověřených nezabýval myšlenkou, jak to udělat, aby to šlo.

PS: Třeba u linky 490660 mě uniká
a) proč vůbec jezdí na Terminál, když je většina obcí dostupných vlakem, který jede také na Terminál? Jede to zbytečně přes město a zbytečně to blokuje zastávky v Tylovce pro trolejbus.
b) proč má vlastní nástupiště č. 5? Pokud jsem dobře koukal, tak se jednou (!) denně stane, že v případě přesměrování této linky k nástupišti č. 1 by byl rozdíl mezi odjezdy spojů 5 minut, dvakrát denně 7 minut a jindy 10 a více minut. Ano, třikrát denně to vyjde s odřenýma ušima, ale když už máme malý Terminál, který má z nepochopitelného důvodu nahradit AN se čtyřnásobkem míst, tak se holt třikrát denně musíme uskromnit (nehledě na fakt, že za nástupištěm 1 následuje chodník, takže odbavení dvou busů zároveň tady není problém). Je to pořád lepší, než nutit ty davy z NAD motat se mezi autobusy, lézt do silnice a nastupovat ze silnice do schodů na místě, které je k tomu nevhodné a cestovat busem do místa, kde to mají daleko úplně na všechny druhy návazné dopravy.
Druhá linka z nástupiště 5 jede jen o víkendu. A hned je další nástupiště volné. Ale to by se nad tím musel nejdřív někdo zamyslet.
MHD je pro lidi ! ! !
Úterý, 24. září 2019 - 12:37:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5593
Registrován: 9-2005
Například zavedení výstupní stanice před stanicí trolejbusů směr Doubravka.

Hádám, že se to nebude líbit městu (PMDP), neb by tím přišlo o část poplatků za vjezd na terminál.


Tahat NAD na Terminál mi nepřijde jako příliš šťastný nápad.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Úterý, 24. září 2019 - 13:59:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5739
Registrován: 2-2005
Hádám, že se to nebude líbit městu (PMDP), neb by tím přišlo o část poplatků za vjezd na terminál.
Poplatky by město získalo zpět (a víc), pač by je vybralo z autobusů NAD, takže by to nikoho trápit nemělo. A výstupní u trolejbusů by mohla být jen dočasná, je to nejmenší zlo.

Tahat NAD na Terminál mi nepřijde jako příliš šťastný nápad.
Problém je v tom, že nikde v okolí není žádný vhodnější prostor. A přestože někdo měl ten skvělý nápad udělat z Terminálu CAN, je pro cestující nejlepší varianta vymyslet, nebo se o to alespoň pokusit, jak to tam nacpat. A nebo si přiznat, že CAN je Terminálem v této konfiguraci nenahraditelný a necpat tam za každou cenu všechny linky.

A v současném stavu se na parkoviště před nádraží nejezdí ne proto, že by se to jinam nevešlo, to jsem zde snad již vyvrátil dostatečně, ale proto, že se to tak dělalo vždycky, nikdo nad tím nepřemýšlí a přestože se dávno změnil celý prostor mnohem příznivěji k veřejné dopravě, není toho využíváno s odkazem na to, že tam za 15 měsíců bude jezdit linkový autobus.

PS: Pochybuji, že se poplatky vybírají podle skutečného vjetí za závoru. Nejspíš se spočítá počet spojů, vynásobí se to příslušnou částkou a pošle se faktura. Ale třeba si dispečer PMDP dělá celý den čárky [proud] Jinými slovy PMDP jako provozovatel na tom jistě tratit nebude ani v případě, že bus ČSAD vyklopí lidi před zastávkou trolejbusů.
PS2: I přes to, že se u východu z podchodu bude stavět ten barák se zázemím, nepřemýšlel někdo nad nějakou náhradní zastávkou ve zbývajícím prostoru? Kdyby se tam udělal nějaký "bypass" ve směru od mostů do Šumavské, označený zákazem vjezdu (nebo závorou s kamerou, aby PMDP nepřišly o peníze za vjezd), dalo by se to použít jako stanoviště NAD úplně nejlíp a mělo by to trochu řád.
MHD je pro lidi ! ! !
6540131
Úterý, 24. září 2019 - 15:00:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 9-2017
Pokud jste z toho chtěli dělat CAN, měla se tomu přizpůsobit i celá ta stavba. Pokud z toho děláte CAN jaksi ex post, tak se není čemu divit, že je těch autobusů najednou moc.
Motáš se v kruhu. Veškeré autobusy v ZVS se tam vejdou, i když tam začne jezdit další tuna linek (pro odhad se stačí podívat do JŘ z VZ). Jen se tam nevejde tvá vysněná NAD. Btw prakticky všechny linky, a to jak autobusové, tak drážní, odjíždějí po uzlu v celou nebo v půl, NAD pak odjíždí shodně. Drážní uzel lichá/sudá celá je a bude fixní. Opravdu by mě zajímalo, jak bys chtěl narvat už na tak malý plac další stovky lidí a třeba 6 autobusů NAD. Vezměme si orientačně lichou celou:

Autobusy VLD:
Zruč 15:00
Manětín 15:00
Štěnovice 15:00
Volduchy 15:00
Rokycany 15:03
Kralovice 15:05
Klatovy 15:05
Vary 15:05
Úterý 15:05
Losiná 15:10
Chrást 15:10
Zruč 15:15
Mokrouše 15:15

dráha:
Strakonice 14:58
Cheb 15:05
Radnice 15:05
Nepomuk 15:08
Rokycany 15:09
Plasy 15:10
Domažlice 15:10
Domažlice 15:18

Jsou vypsané jen odjezdy. Nezapomeň, že ve shodnou dobu řada autobusů přijíždí a že každý vlak bývá nahrazen minimálně dvěma autobusy.

Jak chceš ty stovky lidí ukočírovat (pokud by se tam motali i zmatení lidé z vlaku)? Co když bude souběh výluky směr Domažlice a Strakonice?

Město Plzeň CAN nechce, většina části je v jeho majetku a plánuje jej zbourat, to už je zkrátka a dobře hotová věc.

(Příspěvek byl editován uživatelem 6540131.)
Úterý, 24. září 2019 - 15:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1995
Registrován: 4-2003
Nestálo by za úvahu větší využití zastávky Plzeň,,Železniční nějakými průjezdnými linkami v ZVS? Teď téměř nevyužité, přitom dobré napojení na silniční síť a samozřejmě dobrá dostupnost nádraží. Na stanoviště NAD se to sice absolutne nehodí, ale v budoucnu až toho bude na terminál jezdit mnohem víc, by mu mohla odlehčit.
Úterý, 24. září 2019 - 15:44:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5740
Registrován: 2-2005
Opravdu by mě zajímalo, jak bys chtěl narvat už na tak malý plac další stovky lidí a třeba 6 autobusů NAD
Hrana nástupišť 9 a 10 i s chodníkem je nějakých 90 metrů. To je 7 autobusů za sebou i s rezervou

Jak chceš ty stovky lidí ukočírovat (pokud by se tam motali i zmatení lidé z vlaku)?
Tak jak dneska? Kluk, co bude ukazovat do podchodu, který je jinak skoro nevyužitý?

Nezapomeň, že ve shodnou dobu řada autobusů přijíždí a že každý vlak bývá nahrazen minimálně dvěma autobusy.
Do mnou navrhované výstupní zastávky v zálivu s trolejbusy (ty využívají 36 metrů) se bez problémů vejdou tři autobusy za sebe.

Co když bude souběh výluky směr Domažlice a Strakonice?
Tak na to ČD stejně neseženou autobusy [proud]

Město Plzeň CAN nechce, většina části je v jeho majetku a plánuje jej zbourat, to už je zkrátka a dobře hotová věc.
V pořádku. Pak ale bylo na místě vymyslet dopředu smysluplné řešení a ne nacpat všechno na Terminál. Třeba větší terminál. Nebo ukončení linek na kraji s návazností na tramvaj (viz Kaplířka, Slovany).
Takhle se z té krajské veřejné dopravy ztrácí to, čím by se měla pyšnit - organizací. Škoda.

Suri: [ok] Ale určitě bude nějaký důvod, proč to nejde [biggrin]
MHD je pro lidi ! ! !
Martinmarilynmanson
Úterý, 24. září 2019 - 17:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10964
Registrován: 12-2007
Nestálo by za úvahu větší využití zastávky Plzeň,,Železniční nějakými průjezdnými linkami v ZVS
Protože je to daleko od zastávek hlavní nádraží.

Nebo ukončení linek na kraji s návazností na tramvaj (viz Kaplířka, Slovany).
Jenže i tyhle přestupní uzly jsou omezené a třeba Kaplířova bude nacpaná VLD na maximum. A znovu říkám, že kvůli občasným výlukám roze*rat pravidelnou dopravu fakt není smyslupný styl.

K ostatnímu se vyjadřovat nehodlám, někdo ty argumenty nechce slyšet. Až budu mít ale někdy čas, vypíšu sem plánované odjezdy dle nástupišť
Be clever - use public transport!
Úterý, 24. září 2019 - 18:30:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1996
Registrován: 4-2003
Protože je to daleko od zastávek hlavní nádraží.

V neděli jsem si ty trasy mezi zastávkami fyzicky prošel a daleko to není - vždyť je to jen pár metrů od kolejí 11 a 12 (bývalé nástupiště č. 6), výstup do Železniční ulice po schodech i bezbariérově výtahem, vzdálenost mezi zastávkami v Železniční ul. a terminálem je jen nějakých 280 m, což je např. zhruba na úrovni vzdálenosti ze 7. nástupiště v Praze hl.n. od metra. Aspoň že od 1. října začne zastávku v Železniční u tří párů spojů využívat Flixbus, snad jich časem přibude a mohl by se časem přidat Regiojet, přesun mezi Plzeň,Divadlo Alfa, kde tato dálková bus doprava zastavuje a hl. n. teď moc user friendly fakt není.

Kaplířova...

Pokud se nezmění linkové vedení MHD tak Kaplířova má tu nevýhodu, že nemá přímé spojení s hlavním nádražím a tudíž spolehlivost př potřebě přesunu mezi hl. n. a Kaplířovou nemusí být valná v případě těch spojů ukončených v Kaplířově
Pavel2
Úterý, 24. září 2019 - 19:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17371
Registrován: 8-2002
úplně zrušit CAN je kravina. mělo by zůstat nějaký univerzálně použitelný přestupní místo mezi libovolnýma linkovýma autobusama, v případě že se všechny linky nenarvou na satelitní miniautobusáčky typu Terminál, Kaplířova, Slovany. a tedy nezmenšovat příliš ani nerušit CAN předčasně, než se miniautobusáčky zaběhnou.

to je doslova antikoncepce ve stylu ode zdi ke zdi. nejdřív vadila vzdálenost CAN - vlakáč, tak teď pošleme CAN úplně do kytek a regionální linky rozprsknem na několik mininádražíček po celým městě.

až bude někdo chtít přidat další linky/spoje, řekne Poved že to nejde páč vozy nemají kde odbavit cestující, řidiči nemají kde odstavit autobus ani se nemůžou vychcat jinam než na kolo? nebo se budou šoupat konečný třeba z Terminálu na Slovany aby se na Terminál vešla nová linka?

něco odstřelit je snadnější než si myslíte, ale vymyslet a uvést do života něco, co dlouhodobě funguje, je myslím mnohem obtížnější, zvlášť když má být provázaný nejlépe všechno se vším. to se pak vytáhne zespoda jedna karta a celej domek se sesype [happy]
Středa, 25. září 2019 - 09:20:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5594
Registrován: 9-2005
Město Plzeň CAN nechce, většina části je v jeho majetku a plánuje jej zbourat, to už je zkrátka a dobře hotová věc.

Tak SUDOP pro město už namaloval nový, zmenšený CAN, jen na pozemcích města. Jestli je to jen studie do šuplíku anebo páka na Zemka, ví jen asi pár zasvědcených.
Středa, 25. září 2019 - 09:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18696
Registrován: 5-2002
Čistě mimochodem, zpravidla na jeden směr jezdí min. 3 vozy - jak by se na nástupiště o 20 metrech vešly?

Dnes se to řeší takž, že když se tak nějak naplní první vůz, pošle ho "oranžová paní" s náskokem a zbylé dva vozy vypraví na čas. (Případně třetí jede se zpožděním kvůli čekání na zpožděné přípoje.)

Například zavedení výstupní stanice před stanicí trolejbusů směr Doubravka. Místo tam na to je a uvolnil by se prostor pro NAD.

Je okamžik, kdy je tam systematicky a plánovaně odstaven autobus linky 35, protože v terminálu na něj není na těch dvou stanovištích PMDP místo.

Pokud jsem dobře koukal, tak se jednou (!) denně stane, že v případě přesměrování této linky k nástupišti č. 1 by byl rozdíl mezi odjezdy spojů 5 minut, dvakrát denně 7 minut a jindy 10 a více minut.

A koukal jsi taky do jízdních řádů platných od 6/2020 dál?

Hádám, že se to nebude líbit městu (PMDP), neb by tím přišlo o část poplatků za vjezd na terminál.

Nemyslím si. Když se řešilo, jak bude terminál zpoplatněn, prosazoval jsem (úspěšně), aby to nebylo podle reálných vjezdů/odjezdů (což generuje zbytečnou administrativu), ale podle počtu spojů v JŘ. A aby se zpoplatňovaly buď jen vjezdy a nebo jen výjezdy.

Důvody: Pokud by se platilo podle reálných vjezdů, bude dopravce extra platit za to, když bus o delší pauze odjezde z terminálu do garáží natankovat a za půl hodiny se zase vrátí. A nebo budou řidiči zastavovat pro výstup mimo terminál, aby se ušetřilo za vjezdy. (Praxe od Štáhlicha z Florence z roku 2007.)
Počet spojů v JŘ je jasně daný a dá se snadno spočítat, pro počítač je to práce na pár vteřin. Kolik těch vjezdů a výjezdů bylo reálně, pak může být každému jedno. Počet vjezdů a výjezdů je zhruba stejný, takže je jedno, co z toho zpoplatníme.

Btw prakticky všechny linky, a to jak autobusové, tak drážní, odjíždějí po uzlu v celou nebo v půl, NAD pak odjíždí shodně.

Na současné výluce jezdí v odpolední špičce:
xx:55 dva tři přímé busy Nepomuk (za osobák)
xx:00 jeden zastávkový bus do Nezvěstic
xx:08 dva tři zastávkové busy do Nepomuku
xx:28 dva zastávkové busy do Blovic
A někdy kolem půl jedí v liché hodiny rychlík, to budou tři čtyři vozy.

Co když bude souběh výluky směr Domažlice a Strakonice?
Tak na to ČD stejně neseženou autobusy [proud]


[proud] Zažil jsem souběh výluk na Domažlice a Chrást. To jde.


Z jiného soudku:



Přijede autíčko k nádraží, zaparkuje do vyblokovaného prostoru pro autobusy a přenosná značka se přenese. A je to. [kladivo] (A soukromě bych řekl, že to auto patří Marku Kůsovi z KT busu, mimochodem, velmi nesympatický pán se slovníkem, za který by se nemusel stydět žádný dlaždič.)
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 25. září 2019 - 10:36:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5742
Registrován: 2-2005
Myslím, že i z příspěvku MJ je patrné, že některé problémy se řeší už i dnes a už dnes jsou řešitelné (odjezd plného busu dřív).

A koukal jsi taky do jízdních řádů platných od 6/2020 dál?

Zběžně. Například mi, ve shodě se Surim, není jasné, proč linka 460 331 nemůže jezdit přes Železniční a terminál vynechat. Jediný problém, pokud se to tak dá nazvat, je přestup na tramvaj. Ale ten je řešitelný třeba zastavováním U Duhy (hlavně pro lidi od Lhůty).
Takže jediná otázka zůstává, jestli je potřeba přestup na tramvaj pro lidi ze směru z Nadryb, kde se ale dá dostat do centra buď z Bílé Hory linkou 20, nebo libovolným trolejbusem od Stavebních strojů.

Jinak, s ohledem na vedení té linky se mi zdá, že přestup na MHD je na jiných zastávkách zajištěn dostatečně.

Co se dalších linek týká, už se budu opakovat: Není mi jasné, proč je snaha za každou cenu všechny linky z CAN přesměrovat na Terminál. Logické by bývalo bylo postavit adekvátně velké nádraží, když už tedy musíme nutně zrušit CAN. A nebo vystavět terminály ala Kaplířka, ale na každým konci města. Pak by byl Terminál pro severovýchod a jihovýchod města a nebyl by žádný problém. I ty páteřní linky a NAD by se tam vešly. Pro severo-západ "něcojakoCAN" (viz MK) a pro jihozápad Kaplířka. Jenže se to zaseklo někde na půli cesty, dávají se od toho ruce pryč, rve se všechno, co zbylo na CANu, na jeden miniautobusák mimo jiné s argumentem přestupu na vlak a uniká nám, že stovky lidí přestupujících do autobusů tak činí mimo rozumnou zastávku, mezi autama, ze silnice a z naprosto neadekvátních prostor.
MHD je pro lidi ! ! !
Martinmarilynmanson
Středa, 25. září 2019 - 14:43:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10965
Registrován: 12-2007
to je doslova antikoncepce ve stylu ode zdi ke zdi. nejdřív vadila vzdálenost CAN - vlakáč, tak teď pošleme CAN úplně do kytek a regionální linky rozprsknem na několik mininádražíček po celým městě.

vystavět terminály ala Kaplířka, ale na každým konci města
[biggrin][biggrin][biggrin][biggrin]
Be clever - use public transport!
Středa, 25. září 2019 - 19:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Registrován: 5-2009
Martin_j:
"
Z jiného soudku:



Přijede autíčko k nádraží, zaparkuje do vyblokovaného prostoru pro autobusy a přenosná značka se přenese. A je to. [kladivo] (A soukromě bych řekl, že to auto patří Marku Kůsovi z KT busu, mimochodem, velmi nesympatický pán se slovníkem, za který by se nemusel stydět žádný dlaždič.)"

Myslím, že to je dovedeno k dokonalosti tím, že Mercedes má za čelním sklem označení autobusu náhradní dopravy. Alespoň v neděli ji měl.
Středa, 25. září 2019 - 20:19:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 7-2017
Kdo tedy rozhoduje o tom, kde budou parkovat autobusy NAD? Současný stav je opravdu velice špatný, stejně tak prostor pro zásobování před nádražím je nedostatečný. Co takhle během výluk úplně vyloučit veřejné parkování před nádražím, ve prospěch NAD?
Pajzák
Středa, 25. září 2019 - 20:42:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3057
Registrován: 6-2015
Zdeněk K.: Naprosto běžná praxe, taky mám takovou cedulku.
Pavel2
Středa, 25. září 2019 - 21:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17372
Registrován: 8-2002
Mercedes má RZ z ORP Domažlice. třeba si koupil ojetýho [wink]
naposled když jsem byl na hlaváku byl výlukovou autobusovou cedulí označenej i VW T5/T6 s obsaditelností asi 8 židlí plus řidič [biggrin]

MMM:
kdyby už ty miniautobusáky s dostatečnou kapacitou v počtu 5 ks (Bory, Slovany, Lochotín, Doubravka, Škvrňany) stály, tak by se to dalo pochopit. ale zatím jsme v jakýsi mezifázi, která připomíná chaotický hledání optimálního stavu. což ve výsledku působí jako absence koncepce. nejdřív zrušíme CAN a pak čumíme jako tele na nový vrata že k hlaváku s pětinovou kapacitou oproti CANu se všechno nevejde. (ilustrační příklad)
Pajzák
Středa, 25. září 2019 - 21:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3058
Registrován: 6-2015
Jaký je rozdíl ve vzdálenosti terminálu a současného odjezdového stanoviště od kolejí?
Čtvrtek, 26. září 2019 - 11:36:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18697
Registrován: 5-2002
https://mapy.cz/zakladni?x=13.3867096&y=49.7437267&z=18

Terminál vidíš na sever od kolejí, NAD odjíždí z oblouku před nádražím (symbol K+R). Parkoviště před obloukem slouží busům, parkoviště za obloukem je pro auta a čtyři vozy taxi.

EDIT: Na letecký snímek ani nepřepínej, je z doby před přestavbou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin_j.)
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Sobota, 28. září 2019 - 23:20:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3710
Registrován: 6-2011
2014: Sorky C 9.5 5P6 8640 a 1P3 4841 se střídají na turnusech Liblín-Kralovice a Liblín-Plzeň. První jmenovaná tu před rokem nahradila PMV 65-81, která se poté objevuje jako záloha v okolí Žihle.

2019: 5P6 8640 a 1P3 4841 se znovu shledávají. 1P3 4841 sice působí po odchodu svého řidiče již jen jako záloha, ale právě jako záloha nyní nocuje v Břasech. Zatímco její bývalá kolegyně odsud vyjíždí stále na stejnou linku, 4841 se vůbec poprvé v tomto týdnu vydává na výkon Rokycanské provozovny Radnice-Liblín a Radnice-Zbiroh, kde nahrazuje rozbitou 8A4 8806.


Středa, 02. října 2019 - 09:41:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18699
Registrován: 5-2002
Vyfoceno na čekárně ve Stodě. Chytrému napověz.


Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Čtvrtek, 03. října 2019 - 12:44:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 8-2007
jak se upraví odjezdové stání v souvislosti s výlukou, tak to nahraje do systému,
To se každou výlukou změní odjezdová stání odkud autobusy odjíždí? Cestující budou autora nápadu velice milovat. [lol]
Pátek, 04. října 2019 - 00:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5746
Registrován: 2-2005
Bkv: jestli to není myšleno tak, že se do systému ma stejné nástupiště nahrají změny podle aktuálního cíle NAD?
MHD je pro lidi ! ! !
Pátek, 04. října 2019 - 23:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 6-2011
4841 stále v akci <3


Středa, 09. října 2019 - 08:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18703
Registrován: 5-2002
Od června 2020 začne v kraji velké porušování dopravních předpisů a některé zastávky tak nebudou moct být legálně vůbec obslouženy [kecal]


Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Čtvrtek, 10. října 2019 - 16:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5596
Registrován: 9-2005
Myslím, že je to dostatečný důvod, aby byla zrušena smlouva s Arrivou a po červnu bude nadále zajišťovat dopravu tradiční dopravce. A pan M_j ostrouhá...[biggrin]
Čtvrtek, 10. října 2019 - 17:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18707
Registrován: 5-2002
Jen aby se vědělo:

https://zdopravy.cz/arriva-spustila-novou-nocni-mezinarodni-linku -z-domazlic-do-nemecka-35568/

https://www.landkreis-cham.de/service-beratung/personennahverkehr /nachtschwaermer/

http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L000197_191001_239529.pdf
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Čtvrtek, 10. října 2019 - 19:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3719
Registrován: 6-2011
Výluka na t.175 je tentokrát zajišťována Ptáčky, dnes 7P3 1091.


M_j: Pěkný, co tam lze očekávat za bus?
Pátek, 11. října 2019 - 18:01:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18708
Registrován: 5-2002
Ptáš se moc brzy na to, abych mohl odpovědět. Zkus to tak za dva týdny. Nejspíš to bude něco, do čeho se dají namontovat dvě kasy. Přes léto je měl standardně Neoplan a Crossway, loni s tím jezdila SORka.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pátek, 11. října 2019 - 22:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3721
Registrován: 6-2011
Tak to já se pak ještě ozvu, pokud by jela C 9.5, C954E, nebo třeba recreo, tak bych si udělal šotovýlet [proud]
Sobota, 12. října 2019 - 11:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18710
Registrován: 5-2002
Tak SORky zásuvku na německý strojek mají... I do Pasova už se jedna z nich podívala. I na Javor. A druhá zas jezdila linku do Drachselsriedu.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Sobota, 12. října 2019 - 19:13:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3724
Registrován: 6-2011
Sorka 9.5 by mě potěšila, v Berouně a Hořovicích je koukám už vyházely, u vás se jim zjevně daří [happy]


Výluka na t.176 je taky zajišťována Ptáčky, dnes 7P0 9855. Docela se mi stýská po rozpadlých smrdutých C934(E) od K Servisu [proud]
Pavel2
Sobota, 12. října 2019 - 22:08:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17399
Registrován: 8-2002
objevila se tu novinka:

bohužel jsem nemohl blíž ani vyfotit vůz z jiný strany, protože se neustále ometali okolo nějaký lidi a posléze nasedli a zmizeli. vzhledem k místu výskytu a osazenstvu bych tipoval majitele Ergis & Group/Simply Distribution.



Karosa HD 12 ex Jedličkárna byla na servisu, ale celkově je vidět už několik let jak jde ten vůz do háje, přitom asi najede minimum kilometrů.
modrožlutá C734 1P7 0286 byla už loňský léto dlouhodobě odstavená v Horní Bříze a jak je na tom dnes netuším.
Úterý, 15. října 2019 - 19:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2001
Registrován: 4-2003
Nějak nerozumím tomu, proč POVED začal zveřejňovat návrhy jízdních řádů autobusů platných až od 14.6.2020 po okresech (nejdřív Plzeň-sever, Rokycany, pak Tachov) a přitom se od 15.12.2019 mají měnit autobusové jízdní řády dost podstatným způsobem v oblastech podél tratí 182, jižní 170+183, 184, 185, tedy v okresech Klatovy, Domažlice, Plzeň-jih a ticho po pěšině. Přitom sám POVED na svých stránkách slíboval, že "přesné jízdní řády (=myšleno tyto podél tratí 182, 183, 184, 185) budou zveřejněny v průběhu prázdnin.". Zveřejněno v průběhu prázdnin nebylo nic a není doteď, POVED se na to vybodnul. Místo aby se zveřejnilo logicky nejdřív to, co bude podstatně překopáno už co nevidět (=za dva měsíce), tak se na to jde od konce a plevelí se web změnami od června 2020. Schválně, jestli nám ty přesné jízdní řády ukážou aspoň týden před začátkem jejich platnosti....
Úterý, 15. října 2019 - 21:14:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5597
Registrován: 9-2005
Je to o tom, že každý návrh a představy organizátora musí být sladeny s realitou a aktuálními možnostmi dopravce. Momentálně probíhají nekolikafazovy jednání a něco ke zveřejněni bude skutečně až ke konci listopadu. Více k tomu nelze zatím napsat. P. S. Vsadím se, že realita v červnu 2020 bude taky trochu jiná než současné představy. 😉

(Příspěvek byl editován uživatelem M_k.)
Úterý, 15. října 2019 - 21:36:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 4-2003
M_k: tak se nemá v červnu slibovat, že se to zveřejní v průběhu prázdnin, pokud tedy nějaký vtipálek z POVED nemyslel prázdniny zimní.[lol]

Není solidní zveřejnit to třeba až týden před změnou v prosinci, aby lidi neměli vůbec žádný prostor zařídit se případně jinak, pokud jim nová podoba jízdních řádů nebude vyhovovat. Loni byly nové jízdní řády dominantního bus dopravce v kraji taky zveřejněny v CIS až jako jedny z posledních těsně před prosincovou změnou, ale tam se jednalo vesměs o opsání jízdních řádů z předchozího období. Teď v té oblasti okresů Plzeň-jih, Domažlice, Klatovy slibují, že jízdní řády autobusů budou vycházet ze zveřejněných verzí "nových dopravních řešení", ovšem "s přihlédnutím k omezením u stávajících dopravců (některé z navržených posilových spojů, večerních spojů a víkendových spojů pojedou až od 14.6.2020)" - které to ale budou a u kterých linek, to se nemáme šanci dva měsíce před začátkem platnosti dozvědět.
Úterý, 15. října 2019 - 21:48:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5598
Registrován: 9-2005
Ne, není to reálné dříve. Ostatně i jinde jsou v CISu JR běžne až ke konci listopadu.
Pavel2
Středa, 16. října 2019 - 07:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17405
Registrován: 8-2002
včera další ojetá C954E z ČSAD SČ nově u ČSAD:
8S3 5635 https://seznam-autobusu.cz/vuz/35734

prej už tu jezdí měsíc. jde to fofrem do kytek...
Středa, 16. října 2019 - 09:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12598
Registrován: 4-2006
Ad Pavel2 a není zatím něco jiného?
Nechystá se nějaký přesun na východ mladších vozů.?
Vrabci něco štěbetali 😁
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


V květnu 2019 chystám pro přátele malé překvapení.
Středa, 16. října 2019 - 12:25:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3725
Registrován: 6-2011
Ares1:
"Nechystá se nějaký přesun na východ mladších vozů.? "

To by šlo brát jako jde to fofrem do kytek..., ne? [lol]


Jinak tahle je tu opravdu již měsíc a půl. Jezdí v Rokycanech, teď by měla relativně stále jezdit Liblín-Plzeň
Středa, 16. října 2019 - 14:13:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12599
Registrován: 4-2006
To jistě máš pravdu. Možná opravdu Plzeň potřebuje tolik vozů. Ale aby nam neproběhla akce kulový blesk.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


V květnu 2019 chystám pro přátele malé překvapení.
Středa, 16. října 2019 - 19:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3726
Registrován: 6-2011
To zjistíme podle situace v listopadu...co vím, akci kulový blesk plánovali na říjen
Pavel2
Středa, 16. října 2019 - 20:13:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17406
Registrován: 8-2002
Ares1:
ale jistě, nějaký přesuny budou, jen si furt nepamatuju ty moravský lokace.

a (asi hloupej) doplňující dotaz: ony se vyřadily nějaký místní vysloužilý vozy, který byly nahrazený těma ČSAD SČ? víme SPZ?
už existuje odhad kolik vozů bude naše ČSAD pro konečnej stav potřebovat?
Středa, 16. října 2019 - 20:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12600
Registrován: 4-2006
Tak moravský lokace jsou 3.
VALMEZ, ZLÍN, VSETÍN.
Slavičín přebírá Arriva takže ta si dotáhne svoje. Každopádně jde o vozy 2006 a mladší.
No uvidíme oč Plzeň a zda vůbec přijde. Ale na Moravě je i spousta Recreí. Škoda že Plzeň nepozná Číňany. [biggrin]
Nevím spekuluji ale nemají ty 954 právě proto že dojde k přesunu. Ono pokud to bude směna tak než to dojede tam a zpět, něco lehne cestou. Uvidíme.
pyrotechnik:uvidíte-li mě utíkat,snažte se mě předběhnout....

www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních Čechách a nejen tam


V květnu 2019 chystám pro přátele malé překvapení.
Pavel2
Čtvrtek, 17. října 2019 - 00:01:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17408
Registrován: 8-2002
jako že mladší než 2006 pudou do Z-kraje a nám zůstanou vraky?
větě o 954 nerozumím.