Diskuse » Archiv 2018 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 09. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 09. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 03. března 2018 - 22:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 6-2010
Risan: Příčinou hospodářských krizí není kapitalismus, ale státy. Problémem je státní monopol na peníze. Cituji část článku od Urzy, kde se to pokouší vysvětlit:

"Závěrem je třeba dodat, že státy většinou nedělají tyto machinace s penězi samy, aby to nebylo moc okaté. Ve skutečnosti používají k podobným lumpárnám banky, jež poměrně sofistikovaným způsobem vytvářejí peníze z ničeho (k tomu dostávají povolení od státu; o zisky se vlády s bankami dělí pomocí jiných komplikovaných a neprůhledných mechanismů). Detailní popis těchto praktik by patrně vydal na spousty knih. My však tolik prostoru nemáme, takže si jen ukážeme dva nejzásadnější důsledky výše uvedeného jednání: stálá inflace a ekonomické cykly (které jsou příčinou hospodářských krizí). O principech toho, jak ke vzniku hospodářských cyklů dochází, si může náročnější čtenář přečíst například v knize „What has government done to our money?“ od mého oblíbeného autora Murrayho Newtona Rothbarda, případně „The Theory of Money and Credit“ (vydané již roku 1912!) od Ludwiga von Misese, nebo zagooglovat heslo „Austrian business cycle theory“; méně náročný čtenář se snad spokojí s odůvodněním, že nic jako ekonomické cykly či stálá inflace neexistovalo, dokud státy nezačaly ovládat peníze. Skutečně rád bych se tomuto tématu věnoval více do hloubky, protože nástroje, kterými vlády s pomocí bank ovládají peníze, jsou skoro až ďábelské; snad se k tomu dostanu v nějakém jiném seriálu."

I tyhle ceny stodvacítek jsou trochu taková bublina. Růst cen těchto aut není hnán ani tak vzácností komodity (jak je mylně podsouváno výše)
Nic nepodsouvám. Jasně jsem napsal: "Víte vůbec, že cena se odvíjí mj. i od vzácnosti té či oné komodity?" Ty dvě písmenka mj. znamenají "mimo jiné". Mimo jiné znamená, že těch faktorů ovlivňujících cenu je celá řada, vzácnost komodity je jen jedna z nich. Naučte se chápat text.

Proč jsou běžné a ničím nezajímavé Škody 120 nabízeny za 100 tisíc nevím. Ani nevím, jestli jsou zatím pouze nabízeny (to ještě nic neznamená), nebo zda už byla některá za takovou cenu prodána. Pak by bylo dobré se zeptat přímo konkrétního kupujícího, co ho vedlo k tomu, aby byl ochoten zaplatit takovou sumu. Těch důvodů může být spoustu, ale já je fakt neznám. Já bych to nechtěl ani zadarmo, ale zase třeba utrácím hodně peněz za jiné věci, nad kterými ostatní nevěřícně kroutí hlavou. Že bych taky nafukoval nějakou bublinu? To jako fakt, že když si za svoje peníze koupím, co uznám za vhodné a za kolik uznám za vhodné, tak tím škodím ekonomice a způsobuji krize? Co s tím chcete dělat, páni ekonomové?
Sobota, 03. března 2018 - 22:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 2-2013
A to já bych zas věděl, co je k tomu nákupu vede. Když se na podzim v Prostějově prodal za 70 tisíc ten odrbanej Žigul, tak to myslím bylo pěkně vidět v tom videu s novým majitelem. On si prostě jednoho krásnýho dne řekl, že už má všechno a jediný co nemá, je starý auto a protože měl jeho otec 2107, tak sedl k internetu a během pár dní, aniž by si o tom předtím cokoliv zjišťoval, tak šel a koupil první auto, který tam na něj vyskočilo. Budiž, ani to nechci odsuzovat, ale ani to nijak nevelebím.

Jinak Venco (snad si můžeme tykat), když to tak popisuješ, tak nevím, který z těch politicko-ekonomických směrů je pro člověka horší. Jestli socialismus, se svým centrálně plánovaným hospodářstvím, který nutí člověka ponížit se i v nejzákladnějších lidských potřebách a stát nekonečný fronty i na toaletní papír a nebo kapitalismus se svým volným trhem, kde je zase člověk nucený snížit se na úroveň lovců mamutů a bojovat o přežití, protože tu platí právo silnějšího, který zároveň určuje tempo.
Neděle, 04. března 2018 - 00:51:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 6-2010
cendix: Tykání mi samozřejmě nevadí. [happy] Ale tak to je na Tobě, pro co se rozhodneš. Já osobně preferuju volný nepokřivený trh, svobodu a kapitalismus. A ano, třeba i anarchokapitalismus, to ale zatím ještě dlouho nebude. Jenže to co chci já není důležité. Důležité je to co chce většina a říká se tomu demokracie. Já se musím podřídit většině, byť s ní nesouhlasím. A to je to právo silnějšího. Takže ne v kapitalismu a volném trhu, ale v demokracii a ve státě, v jakémkoli státě platí právo silnějšího. Proč Babiš vyhrál volby? Protože byl silnější! Co se stane, když se rozhodnu nepodřídit většině a žít si podle svého přesvědčení? To znamená nebudu platit daně, nebudu respektovat hloupé zákony od hloupých politiků... Správně! Zaúřaduje právo silnějšího - v tomto případě je ten silnější stát a jeho represivní složky. Nejprve mi pravděpodobně přijde výzva k uhrazení nezaplacených daní a tučné penále navrch. Když i to budu ignorovat, přijdou uniformované opice od Policie a když s nimi odmítnu spolupracovat, budu za použití násilí (oni tomu říkají donucovací prostředky) nedobrovolně a proti mé vůli umístěn nejprve do policejní cely a po soudním procesu i do té vězeňské. Kdo je tedy silnější, já, nebo stát?

Proč by v kapitalismu a na volném trhu (což je prakticky totéž) mělo platit právo silnějšího? Dobrovolná směna je založena na užitku a prospěchu obou stran směny, tudíž na dobrovolném obchodu vydělá jak kupující, tak prodávající, koneckonců proto to oba dělají. Kdyby to pro jednu, nebo obě strany bylo nevýhodné, k obchodu by nedošlo. Tady totiž neplatí, že když jeden bohatne, tak druhý chudne. Tady bohatnou všichni. A bohatství, neboli užitek nelze měřit jen penězi, jsou věci, které nám přináší jiný typ užitku (sledování filmu, návštěva koncertu, sex...) než finanční.

Dám jeden hezký příklad: Máme dva kamarády, řekněme Honzu a Pepíka s tím, že Honza je vegetarián a Pepík miluje maso. Honza vlastní propečený steak a Pepík má zase na zahradě záhon se zelím. Pokud se dohodnou, že si vzájemně vymnění steak za zelí, budou na tom oba po této směně lépe. Pro vegetariána Honzu má zelí větší hodnotu, než pro Pepíka a naopak - Pepík si raději dá steak, než zelí. Oba na tom vydělali a nikdo nezchudl. A dokonce ani nebylo nic vyprodukováno navíc, pořád tu je jeden steak a jedna hlávka zelí, jako před směnou. To zbohatnutí obou je pouze na základě toho obchodu, té směny. Takhle to funguje na volném trhu, žádné právo silnějšího a podobné nesmysly. To až když se do toho začne montovat stát a začne nařizovat, zakazovat, regulovat a říkat co a jakým způsobem můžeme, nebo nemůžeme kupovat a prodávat, pak teprve platí právo silnějšího. A celá slavná demokracie je na principu práva silnějšího přímo založena. Co jsou volby? Referenda? Hlasování o věcech, o kterých by se hlasovat vůbec nemělo? Demokracie je svinstvo. Ale zatím to je nejmenší svinstvo ze všech svinstev, které jsme jako civilizace kdy vyzkoušeli.
Neděle, 04. března 2018 - 06:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 745
Registrován: 8-2015
Prepregy byly i na Oplu Rekord (domácí tuning, už jsem to sem asi dával? Fotky jsou z inzerátu [happy] Toto vozidlo bylo v roce 2013 na prodej za 500 E [happy]


Jako dítě jsem škodovková světla viděl na Mercedesu [happy]
Neděle, 04. března 2018 - 08:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 8-2012
To nechápu jak někdo může na Opel nabastlit celej předek ze stodvácy. To je jak tygrovi našít prasečí hlavu.
Neděle, 04. března 2018 - 09:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1072
Registrován: 3-2011
kwasi: zabudol si na fotku s tými prepregmi

EDIT: k vyššie inzerovanej Š120 z "aaačiek" - tá cena bude podľa mňa kvôli zachovalosti auta, aspoň čo je vidno z fotiek. Je to síce, ako bolo napísané, to najobyčajnešie auto z konca 80. rokov, ale v takom stave ich veľa nebude. Osobne by som za ňu dal štvrtinu, maximálne tretinu tej ceny.

(Příspěvek byl editován uživatelem Fero.)
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Neděle, 04. března 2018 - 09:49:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 1-2015
Ten Opel vypadá hezky ,je vidět ,že ten kdo to dělal měl estetické cíťění pro linie,tyto Oplíky jsem měl a nevidím žádné špatné linie a tvary,myslím že hnidopichové ba se měli zamyslet ,zda by to dokázali oni sami.Určitě tomu autu prodloužil život ,než aby si místo opravy ,koupil nějakou novodobou sr..čku ,která vydrží určitě méňe než celkově tento Opel.
Neděle, 04. března 2018 - 10:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 10-2007
Venca21: trochu lituju, že jsem se do diskuse zapojil. Protože ta diskuse evidentně nekonverguje, ale diverguje. Nejdřív, podsouváte ostatním, že chtějí, aby ceny určoval stát (přitom se všichni pozastavovali jen nad chamtivostí soukromých subjektů), pak se objeví teorie hodnoty podle vzácnosti komodity (a její souvislost s tématem následně popíráte), teď se zase dočítám, že bublinu nafukuje kupující (kde se toto proboha vzalo, když od samého začátku se bavíme o tom, jak destruktivně přistupují k cenám někteří prodávající). Nemám sílu neustále reagovat na takové odbíhání a rozplizávání diskuse do šířky, protože to si budeme jenom vzájemně vyvracet další a další argumenty, méně a méně související s původním tématem, ale ničeho se nedobereme. To je tak akorát cesta k tomu, abychom si v zoufalství nad nepochopením začali nadávat. Tedy promiňte, ale končím.
Neděle, 04. března 2018 - 11:18:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 8-2012
Pravda, jsem hnidopich v tomhle případě. To auto je v originálu hezký a když to někdo opravoval, tak to mohl dát do normálního stavu. Proti samotnýmu zpracování nic nemám, je to řemeslně zpracovaný hezky. Auto na mě působí spíš dojmem, že to je záměr a to mě příjde nepochopitelný. My jsme doma měli taky bastl a vcelku solidní, byla to lada 2102 s čumákem z Lady 2106 a škodu 100 s dvouokým čelem předělaným (přebouchaným) na čtyřoko. Dle mého názoru to byly předělávky směřující vývojově jaksi dál. Proto mi příjde poněkud degradující ta předělávka u auta ,které ve své době bylo luxusní (a dodnes je) oproti Škodě 120. Je to jen můj pocit, mám to tak zažité. Pokud by to byla fotka auta z Havany, tak mlčím a obdivuju jejich um udržet jakýmkoliv způsobem auto v provozu.
Neděle, 04. března 2018 - 11:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 746
Registrován: 8-2015
Myslel jsem, že prepregy jsou plastové nárazníky? Jako na Škodě 120 novější typ? a ten Opel je na fotce 4 má? Předpokládám že majitel za totáče originální díly nesehnal, tak použil to, co bylo? [happy] Na komfort jízdy to nemá vliv [happy] Mi přestavby nevadí, jsem rád, že se vezu, považuji přestavby za prodloužení životnosti např. havarovaného vozidla [happy] Asi jsem to již psal, líbí se mi polské, anglické apod. předpisy umožňující stavět auta ze šrotu, parní samohyby apod. [happy] Naše předpisy zakazující stavět auta a traktůrky ze šrotu považuji za špatné, horší je jen Severní Korea, kde jsou prý zakázána soukromá auta? A arabské státy, kde žena nesmí řídit auto [sad] Proč mám vyhazovat auto, kde se např. pokazil motor (a nový nejde sehnat), když tam přes mezikus můžu namontovat jiný, který toto auto utáhne? Takto Poláci prý tunili Trabanta maluchovým motorem, jiný Trabant měl motor z Wartburga apod. [happy] Pokud dáváš silnější motor, musí být silnější brzdy, jinak ať si každý staví co chce, pokud budou fungovat brzdy, řízení a motor [happy] Anglické parní samohyby také mají spz [happy] Zde je jeden: https://www.youtube.com/watch?v=ukTjY9qj0Wo
Neděle, 04. března 2018 - 11:47:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 1-2009
Kwasi: Mimo Saudskou Arábii (právě teď se to v ní mění) můžou ženy řídit auto teoreticky ve všech státech. A třeba v městě Dubaji (roku 2002) jsem viděl řídit auto ženu stejně často jako tady.
Neděle, 04. března 2018 - 15:05:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1073
Registrován: 3-2011
kwasi: z prepregov máš za 5, sadnúť a doštudovať [lol]
Sú mierne odlišné od toho, čo je na tom Opli, alebo čo máš na svojej Š120
foto 1
foto 2
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Neděle, 04. března 2018 - 17:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 8-2015
Dnes jsem opět fotil na Jižních Svazích ve Zlíně, modrá Škoda 120 podle kolemjdoucích prý invalidní sousedky a má Škoda 120 a Mercedes [happy] Jiná stejně zelená Škoda 120 mi ujela u obchodu [happy]
Neděle, 04. března 2018 - 18:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 6-2010
Risan: Nejprve bych chtěl napsat toto: Osobně Vás neznám, znám jen Vaše příspěvky zde na tomto fóru a vždy se mi Vaše názory velmi líbily a abych řekl pravdu - předpokládal jsem, vzhledem k úrovni Vašemu vyjadřování a celkovému vyznění (nevím jak to přesně vyjádřit, prostě jsem vždy z Vašich příspěvků cítil určitou zkušenost, moudrost), že budete starší muž 50 a více let. No a podle Vašeho profilu jste dokonce ještě o dva roky mladší než já - tím spíš obdivuju Váš ohromný přehled.

A teď k věci - Není důvod si tu nadávat, mě klidně nadávat můžete, třeba i sprostě, mě to nevadí, ale já to dělat nebudu. Pro mě je cílem diskuze najít shodu, přesvědčit druhou stranu, vyvracet omyly, ne se hádat, nebo urážet a nadávat. A je mi jasné, že ne vždy se podaří najít shodu, přesvědčit protistranu, nebo vyvrátit omyl, pak se nedá nic dělat a respektuju to.

A nyní konkrétně:

Nejdřív, podsouváte ostatním, že chtějí, aby ceny určoval stát (přitom se všichni pozastavovali jen nad chamtivostí soukromých subjektů)
Tady s Vámi souhlasím, tady jsem se dopustil argumentačního faulu a omlouvám se za to. Pro pochopení proč jsem tak argumentoval - vždycky mám prostě pocit, že když někdo kritizuje chování soukromých subjektů, že zároveň volá po silné ruce státu, aby to vyřešil. Z toho mám prostě strach. Děsím se všech státních zásahů do životů svobodných lidí. Proto jsem reagoval takto podrážděně a vlastně to byla taková obranná ulita.

pak se objeví teorie hodnoty podle vzácnosti komodity (a její souvislost s tématem následně popíráte)
Tady to zbytečně hrotíte ode zdi ke zdi. Já jsem přece nenapsal nic jiného, než že cena závisí MIMO JINÉ na vzácnosti komodity. Nejprve jste to pochopil jako kdybych tvrdil, že cena závisí POUZE na vzácnosti komodity a když jsem Vás poopravil, tak zase píšete, že to všechno popírám. Tady to opravdu není ani černá, ani bílá, ale šedá.

teď se zase dočítám, že bublinu nafukuje kupující (kde se toto proboha vzalo, když od samého začátku se bavíme o tom, jak destruktivně přistupují k cenám někteří prodávající)
No a tady došlo k naprostému nepochopení. Přece kupující a prodávající jsou dvě strany jedné mince, nebo snad ne? U každého obchodu je jedna strana prodávající a druhá kupující. A někde uprostřed je cena. Cena, která vyhovuje oběma stranám. A tady se tvrdilo, že ceny těch Škodovek jsou nafouklá bublina. A já se zde snažím vyvrátit omyl, protože se domnívám, že o žádnou bublinu nejde. Proto jsem uvedl ten příklad s tím mým utrácením. Ale je přece úplně nepodstatné, že já jsem v tomto případě kupující, protože na druhé straně je prodávající. Nebo si myslíte že je možné něco koupit, aniž by to někdo prodal? A nebo prodat, aniž by to někdo koupil? Já nechápu, že tady musím vysvětlovat tak základní věc, jakou je princip obchodu.
A proč si vlastně myslím, že nejde o bublinu? Protože cena téhle konkrétní Škodovky může být třeba těch 100 tisíc (pokud ji tedy za to někdo koupí), ale to neznamená, že automaticky každá další taková Škodovka se prodá za stejnou cenu. Tam bude zase jiný prodávající a jiný kupující. Nebo prodávající zůstane stejný (Áčka), ale kupující pravděpodobně už nebude znova ten, co koupil tu první Škodovku. Proč by kupoval dvě? A i kdyby - tak koupí dvě po 100 tisících, no. A případnou třetí už nekoupí a může ji mít někdo jiný třeba za polovinu. A nebo za dvojnásobek. To opravdu záleží na tom, kdo bude ochoten kolik zaplatit. Áčka můžou požadovat co chtějí, ale když nikdo nebude jejich nabídku akceptovat, budou muset jít s cenou dolů. Nebo počkat dalších X let, až to auto bude tu hodnotu skutečně mít (pokud jim mezitím neshnije). A vlastně je to jejich věc, jak s tím autem naloží. Protože "Pane" říká jim, ne nám tady. A tahle poslední věta shrnuje vše, co jsem tady ve všech těch slohovkách psal a myslel. [happy]
Pondělí, 05. března 2018 - 00:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 229
Registrován: 7-2017
Doplním zde ještě starší diskuzi o autech značky Yugo - jediné Cabrio v ČR je na prodej: https://www.spechato.cz/inzeraty/Zastava-Yugo-Sport-Kabrio-1-3-EF I-1kPw.html
Pondělí, 05. března 2018 - 14:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 558
Registrován: 10-2014
Venca 21: Plně souhlasím s Tvými úvahami[ok]...musíš ale pochopit, že většina zde diskutujících jsou srdcaři, co těžce nesou, že se jejich koníčku zmocňují oteplákovaní tlustí zátylkové (nic proti nim), co v tom vidí jen kšeft..[uhoh]
Tedy mě je to jedno, Kachnaři jsou vesměs pohodáři..[wink]
Pondělí, 05. března 2018 - 18:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4195
Registrován: 11-2006
JFK: spíš bylo, je to inzerát starý 4 roky.
Pondělí, 05. března 2018 - 20:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 8-2015
CZ vozík ze Škody 1000MB: http://www.autoforum.cz/zajimavosti/tento-kus-skody-1000-mb-je-vi c-nez-projev-kutilstvi-je-drazsi-nez-cela-auto/
Úterý, 06. března 2018 - 10:23:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1886
Registrován: 10-2007
Venca21: Díky za poklonu, to teda jsem zvědav, jak přechytralý budu v těch padesáti [lol]. Ale pokud mne berete tak vážně, tak bych se přimlouval, abyste úplně nevěřil, že kapitalismus se prouchal kvůli státům. To prosím není obhajoba současného pojetí státu, toho jsem velmi dalek. Ono to totiž zní všechno krásně logicky, jenže není jasné, jestli náhodou nedošlo k pár záměnám příčiny a následku. Když věci vychází moc jasně, může být jedním z důvodů právě taková záměna. Pak jde totiž odvozování výroků velmi snadno. Osobně si spíš myslím, že kapitalismus jako systém s velmi distribuovanou (ekonomickou) mocí je velmi citlivý na deficit morálky u všech aktérů. Ne náhodou vznikl a slavil úspěch právě ve společnosti s velmi rozvinutou morálkou (křesťanství) a ne náhodou s odhozením tohoto konceptu sebekorekce také kapitalismus selhává. Nejjednodušším příkladem je právě to "levně koupil - draze prodal." Jakmile se v tomto aktéři neudrží na uzdě, rozjíždí se spirála. Státy se sice snaží deficit morálky různými centrálními opatřeními nahrazovat, ale to věci v celku spíš zhoršuje (protože centrální opatření jsou protikladem distribuované moci omezované morálkou). A tak se hned nepozná, co je příčina a co následek.

Jožin z Bažin: srdcařům jsem vždycky v podobných situacích říkal, ať se nevztekají a jsou naopak rádi, že jim oteplákovaní zhodnocují majetek, aniž by sami museli hnout prstem. Pokud to ovšem není ta bublina, že. Taky bych mohl nakoupit pár stodvacítek, umejt, vytepovat, stočit tachometr a draho je nabízet. Ale nějak se mi do toho nechce. Nemám žaludek na to, abych se díval kolouškům do očí. A dokonce, když vidím, kam jsme došli za posledních sto let s lidma, co na to žaludek měli, ani nezávidím těm, co ten žaludek na to mají. Spíš je mi jich líto. Jsou sice o pár tisícovek bohatší, ale vyměnili je za kus duše. Jim je to jedno, protože to ani neumí poznat. A tuhle neschopnost jim teda nezávidím.
Úterý, 06. března 2018 - 16:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 255
Registrován: 10-2014
[ok][ok][ok].Velmi přesně a výstižně napsáno,naprostý souhlas.
Úterý, 06. března 2018 - 16:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 559
Registrován: 10-2014
Risan: Tvá specifikace kapitalismu je velmi výstižná. Mě osobně v dnešní době, víc než cokoliv jiného, vadí deficit morálky, morální vzory jsou dehonestovány a na piedestal jsou vyzdvihováni ti, "co v tom umí chodit".

"Nic nového pod sluncem" - stačí si přečíst Shakespearův Sonet 66...
Úterý, 06. března 2018 - 22:06:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 11-2006
Jožin: přesně tak. Osobně kapitalismus v této podobě, jaké je, nemusím. Má svá pozitiva, ale i hromadu negativ. Obávám se ale, že to tak bude u každého "ismu". Ovšem co mi vadí ještě více, je přesně to, co ty píšeš. Plus já k tomu ještě přidávám dnešní rádoby korektnost, která Evropu pošle do propadliště dějin.
Středa, 07. března 2018 - 00:59:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 6-2010
Zajímavé, jak si každý kapitalismus vykládá po svém. Vlastně se tomu ani nedivím, ze všech stran tu už 28 let zní, že tady "máme kapitalismus". Takže je třeba to uvést na pravou míru.
Pokud bych chtěl jasně a stručně definovat podstatu kapitalismu, pak říkám, že kapitalismus = volný trh. Vše ostatní jsou nejrůznější státní zásahy od daní, zákazů, regulací po dotace. Pak tu je ještě státní sektor. To je školství, zdravotnictví, soudy, policie, armáda, veřejná správa...

Připouštím, že kapitalismus (volný trh) může fungovat i v rámci státu, pokud bude stát sparavovat pouze výše uvedené státní instituce a soukromý sektor nechá na pokoji - tzn. žádné zákazy, žádné regulace, žádné dotace, pouze rozumně nastavené daně pro chod státu.
Jenže tohle tady nemáme. Máme zde podivný hybrid mezi volným trhem a centrálním plánováním, okořeněný již jmenovanými státními zásahy. Tohle opravdu není čistý kapitalismus.

Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak dobrým příkladem je sport, ideálně běh. Volný trh vidím jako dnešní závod běžců, kteří mají jen pár omezení - nesmí předčasně vyběhnout z bloků, nesmějí běžet mimo trať, nesmí faulovat soupeře a samozřejmě - NESMÍ DOPOVAT! Zvítězí ten, kdo je nejlépe připraven, kdo je nejrychlejší, kdo má nejvíce štěstí, zkrátka ten nejlepší.
Nyní jak by to vypadalo, kdybych běžce přirovnal k dnešnímu stavu: Stát v rámci "zlepšování" podmínek závodu všem běžcům dá na nohu ocelovou kouli (daně). Hmotnost koulí jednotlivých závodníků není stejná, liší se podle úspěchů atletů v minulosti (progresivní zdanění). Dále pak závodníkům sváže ruce (regulace), některým zaváže i oči (koncese, licence apod.). Několika z nich navíc pověsí na záda těžký bágl (zákoník práce, minimální mzda,...). A pár vybraným favoritům, o kterých si stát myslí, že by měli být úspěšnější, dá určitou dávku dopingu (dotace), vše naprosto legálně a s velkou reklamou. A pak řekne: "Běžte!" Myslíte, že i v tomto případě vyhraje ten nejlepší? A nebudou na sebe vzájemně závodníci ukazovat prstem a žádat po státu : On má jen 3kg kouli a já 5kg. Dejte mu taky 5kg! Jiný zas bude volat: Já mám zavázané oči a támhleti ne. Zavažte jim je také, ať je to spravedlivé!" K čemu to povede? Je to chyba sportu, (volného trhu, kapitalismu) že je to takový bordel, nebo vina státu a těch jeho geniálních opatření? A nebylo by lepší, aby nikdo neměl ty koule na nohou, nikdo neměl svázané ruce, ani zavázané oči a aby nikdo nebral doping a stát jen kontroloval, zda někdo nevyběhl dřív z bloků, nezkřížil dráhu soupeři a případné viníky diskvalifikoval? Neměl by pak ten závod opět smysl?
Středa, 07. března 2018 - 01:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4198
Registrován: 11-2006
Líbí se mi Tvé přirovnání s běžci. Ostatně, já si také myslím, že u nás funguje jakýsi hybrid, místo čistého kapitalismu. Na druhou stranu, funguje to někde ve Světě jinak? Věz, že jako drobnému podnikateli jsou veškeré zátěže ze strany státu moc dobře známé. Ale jak bys to ideálně nastavil? Pokud by stát jen kontroloval, ale nekasíroval, z čeho by žil? teď nemyslím, z čeho by platil tisíce úředníků a stovky politiků. Ale kdo a za co by opravoval silnice? kdo by se staral o nemocné?

V tomhle vidím nevýhodu kapitalismu já. Je to moje určitá nevýhoda. Dnešní systém je nastaven tak, aby vyhrál ten nejsilnější, nejrychlejší, který si třeba pomůže dopingem. Jenže co když i on jednou spadne a křupne mu v páteři? V tu chvíli by měl přispěchat stát s pomocí? ale kde na to stát vezme? A nebo ten dotyčný prostě bude muset zemřít, protože už není ani nejsilnější mezi nejslabšími?

V idelální společnosti by to asi mělo být nastaveno zcela jinak. Jenže ideální společnost ještě v dějinách lidstva asi nebyla a asi nikdy nebude...
Středa, 07. března 2018 - 08:57:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1887
Registrován: 10-2007
Opět ten samý problém. Nikdo se tady kapitalismus nepokusil "vykládat" po svém (žádné definice tu nepadaly), ale příspěvek Vencův na tom najednou staví. Takže opět skok stranou od podstaty. Když už jsme u toho, nesouhlasím s tím, že definicí kapitalismu je volný trh. To je jedna z podmínek, aby kapitalismus fungoval, ale podstata systému je jinde. Moc se mi nelíbí ani příklad s během. Ano, prvek soutěže je další podmínkou, ale opět ne jedinou. A pokud je prvek soutěže smyslem sám o sobě, začne generovat potíže ještě větší. Původně pro lidstvo užitečný princip kumulace majetku se zvrhne a začne lidstvu škodit. Končí to zpravidla krvavě - fašismy, socialismy, komunismy, válkami. Celá argumentace o tom, jak státy škodí kapitalismu, poněkud bledne v momentě, kdy si člověk představí, že státy ovládnou největší kapitalisté (teď nemám na mysli malé ryby jako Bureš) a všechny ty věci, které státy dělají, mají sloužit k tomu, aby největší kapitalisté mohli pokračovat v rozvoji v duchu kapitalismu, dál a výš. Jakpak se bude zajišťovat volná soutěž? Jediná možnost, jak udržet fair-play, je v hlavách těch hochů, co drží v rukách kapitál. Jejich vlastní morálka. To jsem měl na mysli.

Venco, já chápu, jak a komu chcete otevírat těmi příměry oči, ale myslím, že to nedopadne. Ani u starých unavených anarchistů, ani u socialistů, kterých je všude plno.
Středa, 07. března 2018 - 10:51:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 561
Registrován: 10-2014
Já si myslím, že Risan to napsal naprosto výstižně-Osobně si spíš myslím, že kapitalismus jako systém s velmi distribuovanou (ekonomickou) mocí je velmi citlivý na deficit morálky u všech aktérů. Pokud je lidstvo morálně na výši, tak mu nedělá problém společná správa věcí veřejných, nedělá mu problém v druhém vidět sebe sama, pomoci druhému v nesnázích atd. Podle mě je lidstvo ještě nezralé na sílu, kterou představuje moc ukrytá v penězích. A různé -ismy jsou jen pokusy o to, jak se s touto mocí smysluplně vypořádat.
Ono vůbec otázka soukromého vlastnictví je zajímavý fenomén, ale to by bylo na delší debatu...

Edit: koukám, že už tu Risan odpověděl - ve fungování společnosti na principu soutěže tu opravdu nevidím východisko, ne, že by v soutěži jako takové bylo něco špatného, ale systém soužití se na tom stavět nedá.

(Příspěvek byl editován uživatelem jožin_z_bažin.)
Středa, 07. března 2018 - 12:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 10-2007
Poslyšte, Vy si tu klidně řešíte problémy planetárního dosahu, a já mám olej ve vodě! :-D (Teda možná nemám, budu se na to muset podívat pořádně a za lepšího světla :-)

Jinak tohle je hodně komplikované téma a vůbec se mi do něj nechce. Tak jen ve stručnosti: Potíž s volnou soutěží je mj. v tom, že ráda konverguje k monopolu vítěze. Respektive v určitém okamžiku si část hráčů začne přetvářet hřiště i pravidla. Jako reset se v minulosti osvědčily války… Ale především: lidi jsou lidi a vždycky budou hledat taková řešení, která budou považovat pro sebe za nejvýhodnější. Socialistickým i anarchokapitalistickým teoriím navzdory.
Středa, 07. března 2018 - 12:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1888
Registrován: 10-2007
Jako reset se v minulosti osvědčily války… Ale především: lidi jsou lidi a vždycky budou hledat taková řešení, která budou považovat pro sebe za nejvýhodnější.

Tahle dvě zdánlivě nesouvisející tvrzení myslím spolu souvisí víc, než to vypadá. Lidi jsou neuvěřitelně vynalézaví a tak dokážou obrátit ve svůj nástroj i to, co bylo původně namířeno proti nim. Takže velcí kapitalisté klidně využijí ve svůj prospěch válku (to už jsme mohli pozorovat) nebo stát a socialismus (právě probíhá). Dá se ještě vůbec udělat reset, aby po něm něco zbylo?
Středa, 07. března 2018 - 15:45:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 718
Registrován: 10-2007
Těžko říci. Navíc něco jiného je udělat reset a něco jiného došlo k resetu. Ten kolaps nebo náhlá (nebo i pozvolná) změna struktury může přijít ze směrů, odkud to nikdo nečeká.
Určitá cesta na individuální úrovni je vytvořit kolem sebe a svých blízkých jakýsi ostrůvek positivní deviace. Druhá strana tedy zatím rovněž nezahálí, to je fakt…
transit01
Středa, 07. března 2018 - 17:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2373
Registrován: 9-2012
jenom tak mimo tému kluci, můžu dát sedačky ze škodovky 120 s opěrkama do kila?
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Středa, 07. března 2018 - 18:01:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 3-2011
Na nasledujúcom odkaze nájdeš medzi riadkami odpoveď na svoju otázku. Mimochodom tá stovka bola v roku 2011 inzerovaná za 250,-€, dneska by ju predal v takomto stave aj za päťnásobok.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

transit01
Středa, 07. března 2018 - 18:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2374
Registrován: 9-2012
Aha, takže bych to musel překopat, se mi nechce, chjo
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Polabský
Středa, 07. března 2018 - 19:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1006
Registrován: 10-2010
transit01:
"Aha, takže bych to musel překopat, se mi nechce, chjo
"

Pro vyřešení otázky výměny sedaček vřele doporučuji odkaz:
"www, "pečení holubi - létání"

Hezký den Všem [biggrin] !!
Středa, 07. března 2018 - 22:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 6-2010
Opět ten samý problém. Nikdo se tady kapitalismus nepokusil "vykládat" po svém (žádné definice tu nepadaly), ale příspěvek Vencův na tom najednou staví.
I prd velebnosti. Já jsem jen reagoval na Jožinovu větu "Tvá specifikace kapitalismu je velmi výstižná." a na Mirousovo reakci "přesně tak. Osobně kapitalismus v této podobě, jaké je, nemusím." Prostě jsem jen chtěl nějak vyjasnit pojmy, aby bylo jasné, o čem se bavím. Připadalo mi, že se tu bavíme jeden o voze a druhej o koze. Tak z toho zas nedělej tragédii, o nic nejde.

Rád bych zareagoval na předchozí příspěvky, ale už nějak nemám sílu tady rozepisovat dlouhé elaboráty. Tohle téma je tak obsáhlé a složité, že nejde vtěsnant do několika stručných vět (to možná dokážou spasitelé typu Okamury, Konvičky, Hampla a podobní).

Tak bych to jenom shrnul tak, že všichni máte v něčem kus pravdy a v něčem bych dost silně oponoval. Kdyby téma anarchokapitalismu a všechny otázky s tím spojené (věčný evrgrýn těchto debat - KDO BY STAVĚL SILNICE, BEZ STÁTNÍHO ZDRAVOTNICTVÍ ZEMŘEME, nebo i ty otázky týkající se monopolu na volnékm trhu a mnoho jiných) opravdu někoho zajímalo, pak doporučuji Urzovy stránky o anarchokapitalismu. Předem upozorňuji, že to není čtení na 10 minut, ani na jeden večer, spíš na více dlouhých večerů. Já jsem si to všechno poctivě přečetl, k některým věcem se často vracím, abych to znovu a lépe chápal. Mě to dává smysl, všechno tam logicky zapadá do sebe. Na jiné to může působit dojmem hezké pohádky, nebo jako absolutní slátanina o ničem. Tak už to bývá. Samozřejmě, že to není přesný recept na ideální společnost bez chyb. Je to jen jakýsi nástin, jak by to eventuelně mohlo vypadat a fungovat se všemi chybami i nedostatky. Nikdo netvrdí, že v ancapu budou samí andělé, bude to normální společenství ze stejných lidí jako jsou dnes - poctivých, chytrých, pracovitých i primitivních, hajzlů a lajdáků.
Středa, 07. března 2018 - 22:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4199
Registrován: 11-2006
Transite, můžeš mi nastínit Tvé myšlenkové pochody? chápu správně, že řešíš tu stovku pod spadlým přístřeškem? Je nějaký logický důvod, proč ve fázi vrakoidního stavu řešíš, jaké tam nacpat sedačky?
Středa, 07. března 2018 - 22:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 562
Registrován: 10-2014
Ono totiž Venco je to tak: každý máme v hlavě nějaké prisma, kterým nahlížíme na svět okolo a to, co je nám společné je to, že nám v tomto světě možná něco chybí. Svoboda, láska, pocit sounáležitosti, někomu starej vehikl, peníze,jistoty, společenský status a já nevím, co všechno ještě. V čem vidím přínos těchto debat je poznání,že ještě existují lidi, co to nemají v hlavě vymetený, co se navzájem respektují v odlišných názorech a nekydají si hnůj na hlavu. Takže Tobě děkuji za hezké elaboráty a odkaz o anarchokapitalismu, Risanovi za morální nadhled, Jabbervockymu za "Zen a umění údržby motocyklu", Mirousovi za otcovsky trpělivý přístup k tomu našemu puberťákovi, Martinovi 100 za šťavnaté bonbónky a spoustu dalším za to, že tu udržují komunikaci na příjemné inteligentní výši [happy]
Čtvrtek, 08. března 2018 - 08:52:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 720
Registrován: 10-2007
Tož to rádo se stalo :-) Dobrá knížka, viď? Jinak když jsme u toho děkování, tak kromě jiných věcí (francouzská vodní drůbež a tak) já Tobě děkuji za Mládka s Pešákem. Kdykoli je vidím, musím se uculovat :-)
transit01
Čtvrtek, 08. března 2018 - 10:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2375
Registrován: 9-2012
Miro, vole, to auto točí. Ridicova sedačka je zničená, že se na ni nedá sedět, proto me zajímá jestli bych tam mohl jebnout po tom všem sedačku ze 120. Spíš mi řekněte někdo, prosím, jestli spojka musí jít až dolů, nebo je to taky v kopru. Protože jde jenom asi do půlky.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Čtvrtek, 08. března 2018 - 11:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4201
Registrován: 11-2006
Podle mě by měla jít až dolu. Buď bude po tak dlouhém stání přirezlá a nebo může být asi i špatný spojkový válec, i když to by asi šla zase až moc zlehka. Obojí se dá vyřešit.
transit01
Čtvrtek, 08. března 2018 - 12:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2376
Registrován: 9-2012
To bude asi fakt prirezly, máš pravdu, dik. To se naštěstí dá řešit vcelku normálně.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Čtvrtek, 08. března 2018 - 18:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 261
Registrován: 10-2014
Spojkovej pedál má jít určitě až na podlahu,pokud ti šel sešlápnout jen částečně tak si jen zatlačil pístek do spojkového válce který bude vyrezlý,v lepším případě bude zoxidovaný pístek samotný.Může být zarezlý i pracovní válec.Ten najdeš po odklopení zadních opěradel,pod středovým deklem nad převodovkou.Na ní je bakelitová krytka špatně definovatelného tvaru,zajištěná proti ztrátě stejně podivnou pružinou.Po demontáži krytky vyjeví se ti pracovní válec v celé své kráse.Bohužel oprava či rozpohybování obého spočívá v demontáži z vozu,rozebrání,vyčištění,přegumičkování,v horším případě vyhození a náhrazení novými díly.Pracovní válec je totožný ze 120,Hlavní válec nevím.Bakelit je starší tvrdší bratr plastu tmavěhnědé barvy.
Vechtr
Čtvrtek, 08. března 2018 - 18:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 12-2015
Hlavní válec je jiný než na 120 a sehnat se nedá, s trochou štěstí leda opravná sada gumiček.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 19:14:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1889
Registrován: 10-2007
Není stejný na šestsettřináctkách? Teda ne, že by to znamenalo, že je lépe sehnatelný, ale něco takového se mi zdá. Už jsem to ale 15 let neřešil, tak mi to vypadlo z hlavy. Pracovní válec spojky je určitě dělaný v Tatře, ale hlavní z něčeho byl. Na šestsettřináctkách jsou ovšem dva typy.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 19:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4187
Registrován: 4-2003
Venca21:
"Kdyby téma anarchokapitalismu a všechny otázky s tím spojené (věčný evrgrýn těchto debat - KDO BY STAVĚL SILNICE, BEZ STÁTNÍHO ZDRAVOTNICTVÍ ZEMŘEME, nebo i ty otázky týkající se monopolu na volnékm trhu a mnoho jiných) opravdu někoho zajímalo, pak doporučuji Urzovy stránky o anarchokapitalismu."
Když tu padla zmínka o Urzově ankapu, dovolím si drobnou poznámku. Pakliže se někdo hodlá pouštět do kritiky, měl by o kritizovaném mít nějaké povědomí. Urza opakovaně dokazuje svoji neznalost fungování současného systému. Přesto za něj vymýšlí náhradu v podobě ankapu. A pak přichází další aspekt - pokud někdo vymýšlí nový systém, měl by ho mít důkladně promyšlený, a to v širších souvislostech a do hloubky. Urza sice popsal stohy pomyslného papíru, ale širší souvislosti a hlavně důsledky mu unikají a nikterak je nepostihuje. Na dotazy, jak by to či ono v praxi fungovalo, až moc často z jeho úst zní "to se pak nějak vyřeší". V neposlední řadě z něj čiší neskutečná naivita, naivní víra v lidi, kdy si snad ani nepřipouští existenci různých sociopatů a jinak narušených jedinců dychtících po moci za každou cenu, pro jejichž ukojení je ankap ideálním zřízením. Chce se vymanit zpod knuty státu, no ve finále skončí pod knutou korporace. Ankap je zkrátka utopie nereflektující reálné vlastnosti reálných lidí, jejich interakce a jeho propagátoři nejsou s to vymodelovat možné důsledky takového systému.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
transit01
Čtvrtek, 08. března 2018 - 19:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2377
Registrován: 9-2012
Děkuju za rady, až na to přijde čas tak na to mrknu. Nevím, nikdy jsem se s tím nesetkal, a co jsem se kde ptal, tak nikdo neveděl, ten pedál jde fakt jenom asi do půlky, a pak tam není ani šance to zmáčknout níž. U výše zmiňované 120 zase leží spojkový pedál na zemi.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Čtvrtek, 08. března 2018 - 20:14:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 11-2006
Ty bereš obě auta?

No už se nám to krátí, jaro klepe na dveře a své miláčky začneme probouzet ze spánku. V mém případě se půjde poprvé na STK a do konce března by měl Fiat drandit.
transit01
Čtvrtek, 08. března 2018 - 20:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2378
Registrován: 9-2012
Bože jem ne dvě auta, to nikdy.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
-OndraS
Čtvrtek, 08. března 2018 - 20:24:51  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Jaký probouzení ze spánku, já Camarem jezdil celou zimu [lol]
Čtvrtek, 08. března 2018 - 22:22:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4203
Registrován: 11-2006
Tak v té Vaší kotlině nevíte, jak vypadá sníh, takže se není čemu divit [proud][andel]
Čtvrtek, 08. března 2018 - 23:09:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 6-2010
Doktor: Děkuji za názor. Ano, to co píšeš může být pravda. Nikdo neví, jak by přesně takový ankap vypadal, protože je založen na volném trhu a volný trh je nepředpovídatelný. Pan Urza nemůže mít nic promyšleného dopředu, nemůže nikomu plánovat jeho život. To by byl sociálním inženýrem, nikoli anarchokapitalistou. Pan Urza navíc netvrdí, že ankap bude 100% životaschopný, jen říká, že myšlenka anarchokapitalismu zatím nebyla vyvrácena (což ale neznamená, že se tak jednou nemůže stát), proto se na ni musí hledět jako na nevyvrácenou. Obdoba presunce neviny. Naopak např. myšlenky komunismu byly vyvráceny dávno před tím, než se je Marx a podobní dobrodruzi snažili zrealizovat. A někteří se o to pokoušejí dodnes. A přestože směry jako komunismus, nebo socialismus, případně i fašismus lze naplánovat nepoměrně snadněji, než anarchokapitalismus, přesto se v reálu vyvinuly do zcela jiných rozměrů, nežli si vůbec jejich duchovní otcové dovedli představit.

V neposlední řadě z něj čiší neskutečná naivita, naivní víra v lidi, kdy si snad ani nepřipouští existenci různých sociopatů a jinak narušených jedinců dychtících po moci za každou cenu, pro jejichž ukojení je ankap ideálním zřízením. Chce se vymanit zpod knuty státu, no ve finále skončí pod knutou korporace.
Ale no tak. Tohle přece není specialita jen ankapu, to přece platí (možná mnohem více) i pro demokracii. V demokracii snad nejsou jedinci dychtící po moci? A je pro ně nějaký problém se k té moci dostat? I tenhle problém Urza v textu zmiňuje a nevylučuje, že by k něčemu takovému mohlo dojít. No následky by byly "hrozivé" - z ankapu by se opět stal nějaký stát. To je jako kdyby někdo v listopadu 89 říkal, že je vlastně zbytečné se pokoušet o nějakou demokracii, protože svobodné volby mohou vyhrát mocichtivý komunisté a vrátíme se tam, kde jsme nyní. (mimochodem ono se to dnes skoro děje) [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Venca21.)
Pátek, 09. března 2018 - 08:45:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 2-2013
Mirous: To já už drandím asi tři týdny, co u nás slezl sníh. Do 500 m vzdálenýho obchodu jezdím zásadně 3km oklikou, aby se to zahřálo [lol] Jinak hodně štěstí u STK, mě to čeká za půl roku
Pátek, 09. března 2018 - 09:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1890
Registrován: 10-2007
Však jste to četli ve vedlejším vlákně, jak to dělá moderní občan. Dá se to "do servisu", kterému se samozřejmě legálně zaplatí za zprostředkování STK, a jaképak strachy. Jako bonus se Vám ještě moderní občan může divit, co máte proti technikům STK, jestli náhodou nejste pirát, co s nebezpečným vrakem chce vraždit. Na takový gaunery musí být přísnost, ale "slušný člověk" se nemá čeho bát, pochopitelně. Protože technik na STK je přece chudák, co dělá jen svou práci, a všechny tyhlety kecy.

Jo, počkejte, až naši moderní občani odhlasují měření sociálního kreditu, který už v Číně s přispěním prvků volného trhu funguje (viz odkaz z Jabberwockyho příspěvku č. 718). To takhle neprojdete s polákem u STK, protože se technikovi nebude líbit, jak jsou vyražený výrobní čísla, a hned Vám klesá skóre. A už Vám zvednou povinný ručení, v Tescu Vám neprodají kuchyňský nůž na maso (protože takoví vyvrhelové by s ním mohli chtít vraždit) a Vaše dítě bude mít 35% penalizaci u přijímacích zkoušek na výběrové školy.
Pátek, 09. března 2018 - 09:40:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2013
A já vůl si myslel, že vždycky bylo špatně jenom to, že měl člověk strýčka v Západním Německu. [lol]
Pátek, 09. března 2018 - 10:08:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4188
Registrován: 4-2003
Venca21:
"Pan Urza nemůže mít nic promyšleného dopředu..."
A o čem pak jsou ta kvanta publikovaného textu? Pokud někdo prodává hrnce, nestačí o nich vzletně hovořit, musí o nich i něco vědět - jak fungují, jak by fungovat neměly, co se s nimi může dělat a co ne, jaké mezní situace mohou nastat. Když neví, nepůsobí důvěryhodně. A Urza právě o širších souvislostech a možných důsledcích nemá potuchy. Pak ankap zřejmě zůstane navždy nevyvrácen, neboť v podstatě není ani co vyvracet.
Venca21:
" ...nemůže nikomu plánovat jeho život. To by byl sociálním inženýrem, nikoli anarchokapitalistou."
O plánování něčích životů nepadlo ani slovo. A vymodelování možných důsledků, čehož Urza není schopen, je možné i pro anarchokapitalisty, pokud mají povědomí o příslušných oborech (politologie, sociologie, psychologie, bezpečnostní studia a řada dalších). Chce-li se někdo pouštět do vytváření nového společenského řádu, měl by být vybaven patřičnými znalostmi a schopnostmi.
Venca21:
"Tohle přece není specialita jen ankapu, to přece platí (možná mnohem více) i pro demokracii."
V daném kontextu nemáš pravdu. Ano, v demokracii se můžou dostat, a dokonce se i dostávají, do vedoucích pozic jedinci patologicky prahnoucí po moci. Ale jednak jejich cesta k moci není tak jednoduchá a přímá a jejich pozice trvalá a jednak svoji "gubernii" nemohou přetvořit na svůj majetek. Mohou se o to více či méně úspěšně snažit, no stále to nebude lege artis. A pokud by se jim to přesto zdařilo, pak už nelze hovořit o demokracii.
Venca21:
"No následky by byly "hrozivé" - z ankapu by se opět stal nějaký stát."
Nikoliv stát v současném pojetí. Spíše součást korporace nebo něčího "impéria".
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 09. března 2018 - 12:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4204
Registrován: 11-2006
Risan: to fakt takhle v Číně funguje? :D Tak to bych byl asi zařazen mezi odpad společnosti..

Cendix: no mé auto čeká první STK po šesti letech a po roce dávání do kupy se snad konečně dočkám. Né, že by na tom bylo rok práce, ale tak nějak mě teď drtí nějaká choroba tak nebyla síla a ani čas. O to víc se ale teď těším. Tak doufám, že vše proběhne bez problému. [kladivo]

Na STK to opravdu zálěží, na koho člověk narazí. Byl jsem na STK s přívěsem, je to měsíc. Nejdřív technikovi vadilo, že nemám vyražené VIN, že je jenom na štítku. Ale tak to tehdy prostě bylo a vždy se s nimi kvůli tomu hádám (zatím vždy úspešně). Pak mu vadil jiný rozměr pneu, což moc nechápu, protože tam jsou stále ještě originál z výroby, na discích ze sto dvacítky. (poslední STK jsem absolvoval s R13 na levém kole a s R14 na pravém - rezerva - a ani si toho nevšimli). Ale v TP je prostě uvedeno nějaké staré označení a to nebyl schopen pochopit.

Vedle mě dělal první STK pán s kompletně zrenovovanou Jawou 350. Motorka jako nová, ale technik se mohl pos***, že nemá zástěrku. Pán se mu snažil půl hodiny vysvětlit, že v roce výroby motorky to povinnost nebyla a z výroby jí tedy neměla, ale PAN technik byl neúprosný a tak tam museli vystřihovat alespoň náhražku z černého igelitu a lepit jí na blatník, aby to na fotce vypadalo.

Je to vskutku divné zaměstnání. Na jednu stranu pruděj kvůli kravinám, na straně druhé prochází vraky, spousta techniků se možná teď až moc bojí...nevím. Jaká je jejich odbornost automechanik? ale to bych šel raději někam dělat do servisu, kde bych měl minimálně lepší prachy.
Pátek, 09. března 2018 - 17:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 3-2011
Mirous: vieš približne zhrnúť, čo si na Fiate dával dohromady? Viem, že ťa trápili brzdy, nejaké trubky k nim a pod.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pátek, 09. března 2018 - 18:12:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4205
Registrován: 11-2006
No nejdřív oprava elektroinstalace, výměna provozních kapalin, vyčištění karburátoru, kompletně brzdy včetně trubek a tady jsem se zasekl. 4x jsem to rozložil a zase složil, s tátou jsme to dávali dohromady, ale nepřišli jsme na to. Furt to špatně brzdilo. Tak jsem to tady dal jednomu pánovi a ten mi volal, že je to zřejmě špatný brzdový válec, ten byl ale fungl nový, takže mě nenapadlo, že je rozbitý. No a ještě se dávaly nové silentbloky k řazení a ještě to má pán na seřízení motoru, protože to neumím. Do konce března snad bude, protože 13. dubna musí jet na svatbu švagrový [happy].

Takže v podstatě prkotiny, ale ty brzdy mi daly zabrat. A ve výsledku bylo řešení prosté.
Pátek, 09. března 2018 - 18:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 32
Registrován: 2-2013
To já mám od poslední technické v lehkých závadách, že nesedí číslo karoserie, což jsem trošku nepochopil, protože 27 let předtím si toho nikdo nevšiml [lol]. Nejvtipnější ale bylo, když ten technik vylezl z toho kanálu, kde se kontroluje spodek s tím, že jde vidět, že to auto moc nejezdí, protože to má na podvozku pavučiny [lol]
Pátek, 09. března 2018 - 19:53:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 11-2012
Když dělají na STK problémy, tak to chce příště jet jinam. My tady máme STK, kde jsou rozumní. Ne, že by pouštěli vraky, ale prostě neřeší blbosti. O ves vedle je STK, kde řeší každou ptákovinu, všichni tam stále jezdí a nadávají, nechápu.

Mirous: K novým dílům z Polska, Maďarska, atd. Tvůj brzdový válec byl sice nový, ale mohl to být pěkný šmejd. Je hezké, že se nové díly vyrábějí, ale dost často to jsou šmejdy. Takže doporučuji shánět originální socialistické díly. Vím o čem mluvím, mám Žigulíka a s novo-výrobou sem si užil až až...
Pátek, 09. března 2018 - 21:56:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 262
Registrován: 10-2014
Jo jo,některé nové díly z druhovýroby jsou docela o hubu,zadní prasátko na škodovku zcela bez gumiček a naštěstí hned při odvzušňování totální destrukce-roztržení hlavního brzdového válce no name výrobce.[smrt]Možná najdu i fotku...