Diskuse » Archiv 2018 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 01. 02. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 01. 02. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 16. ledna 2018 - 17:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7055
Registrován: 12-2005
Pajzáku na táboře se musí něco jíst a tahej zásoby pro 30lidí na hrbu. Taky občas musíš někoho odvézt k doktoru.....
Na některých táborech taky není pitná voda a denně hektolitrů vody taky nikdo nosit nebude x kiláků.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 16. ledna 2018 - 17:54:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4136
Registrován: 4-2003
Pajzák:
"Mohu jakožto tábory nepoznamenaný vznést dotaz, k čemu tato táborová auta sloužila?"
Jezdilo se jimi na nákupy, dovoz a odvoz materiálu v průběhu tábora, v případě vážnějšího zranění či onemocnění odvoz dítěte do nemocnice nebo domů. Zkrátka takové hotovostní vozidlo. No pro vodu se u nás jezdilo s dvoukolákem. Účastnily se výhradně vozy značky Škoda, jednou "stovka", pak 105/120.

Našel jsem i pár fotek:
Rok 1996 - táborová je ta hnědá, za ní Trambus s naloženým táborovým vybavením.
Rok 1998 - víc halogenů, víc Škoda. Jediný tábor, na který se jelo autobusem, neboť byl výjimečně daleko, hodně daleko a pěšky bychom šli dlouhou, hodně dlouho.
A náš první tábor v létě 1991 - Unimog, stará Multikára. To všechno odnes čas...
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 18:33:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1446
Registrován: 6-2015
Omlouvám se za špatně položenou otázku. Slovo "tato" bylo vztaženo k autu za pětikilo bez papírů. Že je třeba vozit zásoby, samozřejmě chápu, ale takovou logistiku bych očekával po veřejných komunikacích a tudíž s řádně přihlášeným a pojištěným vozidlem.
Úterý, 16. ledna 2018 - 19:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 676
Registrován: 10-2007
Pajzáku, byla první půlka devadesátek. Opicajti byli zalezlí, protože se ještě neprobrali z plyšáku. Já možná ani nebyl zletilej (záleží na roce). S Bleskem se jezdilo do nejbližší Jednoty po silnicích třídy nižší než nízké, případně po lesní cestě někam pro dřevo nebo pro vodu. Trabant možná papíry měl, to už nevím. Ale obecně vzato byla prostě jiná doba. Pamatuju, že největším strašákem byl hygienik, na to jsme si dávali pozor. Děravý Blesk bezpapírák bylo jen takové nejasné risiko, že když něco, bude se to muset ukecat. A ono nikdy nic. Dneska je všechno jinak. Vždyť taky píšu, že už se to nevrátí.
Hele, na country candrbálech se střílelo z perkusáků, občas se servali Seveřani s Jižanama, teda než nám dali do držky "vidláci", v trampských putykách se nalejvalo patnáctiletejm... Blesk do téhle veselé anarchie zapadal a nikdo to neřešil. Netvrdím, že to tak bylo všude, já tehdy osciloval mezi skauty a trampy a samozřejmě Junák si věci řešil o dost systémověji. Ale i tyhle tábory nadivoko se tenkrát myslím docela dařily. Dnes si říkám, že jsme měli víc štěstí než rozumu, ale dneska jsem taky spořádanej paprika středního věku, zatímco tenkrát jsem měl kolty proklatě nízko u pasu :-D
Úterý, 16. ledna 2018 - 19:33:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7057
Registrován: 12-2005
Jo to si pamatuju . Každej druhej v lese měl u boku perkusák, kule odlejvaný doma u sporáku. To byla doba.... taky sem si coby špunt párkrát vystřelil. Na čundry se občas jezdilo gazíkama obsazenýma lidma kolik se vešlo tak aby to nepadalo z auta na cestu.... takovej indickej styl cestování. Dneska by se z toho čerti posrali [smrt] [rofl]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Úterý, 16. ledna 2018 - 19:49:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 677
Registrován: 10-2007
Ano, přesně takhle jsme tenkrát používali jakési polomrtvé ARO. Teda pokud se nejelo UAZem, co v něm byl načerno motor z avie. S buchankou jsme zapadli v potoce a sháněli po okolních JZD traktor. No a protože jsme byli blbí, taky nám sletěl kamarád se skály, i když to se děje i dneska.
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 19:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1448
Registrován: 6-2015
Já jsem jen vycházel z toho, že jsi psal něco o trabantu, který asi papíry dle tvého vyprávění měl. Spíš jsem čekal, že ta auta bez papírů sloužila k blbnutí na louce a okolí,což je teda zrovna věc, za kterou bych tábor hnal k odpovědnosti, a to především, pokud by v tom byly děti prevazeny i po verejnych komunikacích. Narozdíl od z mého pohledu prkotin typu zelené vody v rybníku, teplé vody ve sprse jen jednou týdně a nocovani v přírodě pod sirakem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
transit01
Úterý, 16. ledna 2018 - 20:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2309
Registrován: 9-2012
Funguje to i dneska. Když jsme vzali tu moji červenou franzockskou nádheru na pozemní komunikaci, tak po nás taky nikdo neházel očka, i když průser by to byl ukázkovej. Kdyby to nečoudilo jako prase tak jsme mohli jet do prahé. Papíry to sice má, ale fakt zase je že řidičoj bylo ještě méně než mě.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 20:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1449
Registrován: 6-2015
Ja su asi starej. Krom Ify, T148 a 512 kombajnu v 8 letech na znich na poli jsem az do autoskoly za volantem nesedel. A su za to moc rad, neni podle me nic horsiho nez ziskat blbé návyky ještě předtím, než se začnu oficiálně učit. Nemluvě o zákazu řízení vyslovenem ještě pred autoskolou nebo jeste lepe behem ni, aby mimi propadlo kurzovne. Kdyz uz to vydrzim skoro 18 let, tak si fakt v tomto ohledu neposeru svuj ridicksky sen kvuli par metrum ujetym par dni predem.
transit01
Úterý, 16. ledna 2018 - 20:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2310
Registrován: 9-2012
no, a někdo naopak říká, že je dobrý, žes alespoň trochu trénoval před autoškolou, znám spoustu lidí, kterým to pomohlo. já to řízení třeba zrovna v krvi nemám, a ještě ke všemu ta spojka v tom pežotu je otřesná. Ale pár ujetejch metrů nikoho nikdy podle mě ničeho zápornýho nenaučilo.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Úterý, 16. ledna 2018 - 20:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3502
Registrován: 1-2010
Téměř každý z generace, která v těchto letech žádá o papíry, v autě před autoškolou už seděl. Někteří to párkrát pocukali na poli, někteří dojeli z vesnice do vesnice a pak znám jednoho experta, který jezdil do autoškoly vlastním autem [lol]
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 20:48:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1451
Registrován: 6-2015
No, já si tohle nedovolím posoudit. Naučit se rozjet na rovině či do kopce je asi v pohodě, i když si myslím, že zrovna tohle musí zvládnout behem kurzu i ten, co uviděl volant poprvé v životě až při první hodině. A když ne, nemá za volantem co dělat.
Mě spíš děsí převzetí těch všeobecně šířených pravd a pravidel, jako je ježdění prostředním či levým pruhem, při odbočení vpravo se klidne cpat do pravého pruhu navzdory protijedoucím, i když by se tím dalo kolonu odnaproti eliminovat, přechody ignoruj, oni si počkají, popř. V nejhorším případě pridej a ujed jim (obvykle je za "učitele" nejchytřejší dva měsíce fungující kamarád).a to nemluvím o tom, ze se rada techto pokusu odehrava na parkovisti obchodnich center, kde vetsinou plati pravidlo prave ruky o cemz nikdo ze zúčastněných nemá ani páru.

Vidim tady trosku analogii s ucenim ve skole. Nasi me naucili cist ve 3 letech a psat tiskacimi pismeny ve 4 a vetsinou psacich v 5. Ale nikdo nedohledl na drzeni tuzky, tudiz jsem od 1. tridy sklizel mizerne znamky za úpravu a dnes si nedovolim psacim pismem cokoliv naskrabat. A dcerka je na tom podobne, zena ji nechala psat, jak ji vyhovuje, ja to bohuzel nezmenim (prikladem uz vubec ne), takze holka, jiz (stejne jako me pred lety) chteli zaradit rovnou 2 tridy, plynne cte, zvlada ctyrciferna cisla i operace mezi nimi (ve skole jsou zatim u devitky... poznat, napsat, ji zajima nasobeni), teprve v patek dostala v prvni tride inkoustove pero.
(Ano, ja jsem tehdy byl posledni.) Jako jedna ze ctyr poslednich z dvaadvaceticlenne třídy, z toho dve holky maji asistentku a jsou trosku jinde, i kdyz jim denni kontaktu s ostatnimi ohromne pomaha.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Úterý, 16. ledna 2018 - 21:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 678
Registrován: 10-2007
Pajzáku, ta auta rozhodně nebyla určená na žádné krosení po lesích, lukách a stráních. My jsme dost vážně brali woodcraft (nebo aspoň to, o čem jsme si mysleli, že je woodcraft) a za tohle by nás Manitou potrestal a poslal na nás hajného :-) Co se týče převážení dětí, tak ano, když nebylo zbytí, tak jsme Bleskem vozili i děti. Minimálně, ale dělali jsme to. Nebyl žalobce, nebyl soudce a naštěstí nebyl ani průser. Suď tohle po čtvrt století… Jinak Blesk, pokud vím a jak jsem psal, skončil svou pouť právě při svážení dětí z nějakého bobříkoodvahového nocování v lese, když přišla vichřice s průtrží a následně lokální povodeň. Nějak se jim podařilo se čelně srazit s táborovým trabantem v zatáčce silnice. Nebyl jsem u toho, byl to myslím další běh, ale vzhledem k počasí to muselo být v malé rychlosti. Obě auta byla naštěstí v ten moment prosta dětí. Nějací zranění snad byli, zlomená ruka, rozbitý kokos, tak něco. Blesk šel do hutí, o trabantu nevím. Nikam se to nehlásilo a zase žádný žalobce nebyl.

Doktor: To jsou super fotky! Hodně záleží na typu tábora. Oddílové děti vydrží obecně víc a taky jsme jezdili pro vodu takhle. I dvoukolák jsme měli stejný. Ale to bylo jindy, jinde a s jinými lidmi.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jabberwocky.)
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 21:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 6-2015
No, pri popisu zraneni nemam zrovna pocit, ze to bylo.v male rychlosti a vlastně o nic neslo. Mozna je pak realna debata, jestli detem vic skodi toto nebo treba fotografovani v plavkach. Ale to uz jsme hodne jinde.
Úterý, 16. ledna 2018 - 22:29:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 10-2007
Ty se na to pořád díváš dnešní optikou. Já přece neříkám, že to bylo to nejlepší možné a že se to má dělat jenom takhle. Tenkrát se to tak dělalo. Tenkrát to nikomu nepřišlo divné. A protože jsem byl mladej, vzpomínám na to rád a s nostalgií. I když ta vůně svobody a anarchie ve vzduchu, to nebylo jen mládím :-) Naši tatíci a dědci zase takhle vzpomínají na první poválečné roky.
Úterý, 16. ledna 2018 - 22:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4138
Registrován: 4-2003
Pajzák:
"Mě spíš děsí převzetí těch všeobecně šířených pravd a pravidel, jako je ježdění prostředním či levým pruhem"
Pajzáku, věř, že pubescent řídící bez "papírů" auto ve stadiu klinické smrti, rozhodně nebude jezdit prostředním ani levým pruhem.
Pajzák:
"při odbočení vpravo se klidne cpat do pravého pruhu navzdory protijedoucím, i když by se tím dalo kolonu odnaproti eliminovat"
Tomuto nerozumím, co je tím myšleno.

--- --- ---
Jabberwocky:
"Hodně záleží na typu tábora. Oddílové děti vydrží obecně víc"
My jsme byli oddíl a navíc z vesnice. Na tábory jsme jezdili takto společně, cizí jsme nepřibírali. Vše jsme si stavěli (a bourali) sami, sami se ve službách starali o chod tábora, jako bylo vaření, ježdění s kárkou pro vodu, dělání dřeva etc. Takto jsme začínali - postavit tee-pee, vztyčit totem, potok přehradit, ať je kde se koupat. V roce velké vody, tedy v roce 1997, jsme přehradu ani nepotřebovali, to byla voda všude. A pro pitnou vodu jsme si jezdili do studánky. Studánka je teď po revitalizaci, zdobí ji pěkná cedulka, z jakého fondu byla dotace, jen ta voda už není pitná... Jo, to už není pravdou. Však je na fotce vidět, že i ta tráva byla zelenější :-)
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 23:02:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1457
Registrován: 6-2015
1) Pubescent jedoucí "pod dohledem zkušeného" o dva měsíce staršího držitele papírů pojede zcela nezávisle na vůli okolí a možná i své vlastní. Prostě si vybere pruh pojede a pochybuju, že mu dozor vysvětlí, ze by bylo lépe jet pomaleji a případně u kraje.

2) Odnpcerna viceproudou komunikcit. Každý myslící tvor se stočí vpravo do pravého pruhu, aby z protisměru jedoucím umožnil zařazení do pruhu levého a eliminaci kolony z tohoto směru. Zatímco blb protijedoucího s.klaksonem zablokuje a nacpe se do levého.
Úterý, 16. ledna 2018 - 23:12:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 680
Registrován: 10-2007
Doktor: Já jsem právě zažil obojí, zčásti samozřejmě coby dítě. MOP tábory pod hlavičkou ČSOP ještě za komárů, a to jak čistě oddílové, tak z moci SSM rozšířené o děti neoddílové (říkali jsme jim tenkrát sateliti), počátkem devadesátek pak tábory oddílové skautské i první tábory organisované na „komerční“ bázi, s vedoucími z řad otrlých trampů a panelákovými dětmi vyznávajícími techno :-D Takže mám srovnání. Ty oddílové tábory pochopitelně naprosto vedou – dojet vlakem a pak pěšky, všechno si postavit sami, pak zas zbourat. To u komerčně organisovaných táborů nešlo, takže se to všelijak lepilo a v rámci toho lepení se srazily i ty dva pekelné povozy… A jak říkáš, tráva byla zelenější a všechno to odnes' čas :-)
Úterý, 16. ledna 2018 - 23:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4140
Registrován: 4-2003
Pajzák: 1) Pubescent, ač pubescent, bývá natolik soudný, že bez řidičáku s polovrakem nebude vyhledávat komunikace o dvou a více pruzích v jednom směru.
2) I přes jisté problémy v skladbě tvých slov už chápu, co myslíš. Každopádně prve jsi to psal tak, že je chyba při odbočování vpravo vjíždět do pravého pruhu.

--- --- ---

Jabberwocky: Rovněž jsem zažil organizované tábory, ovšem jen s pozice dítěte - účastníka, a to pořádané zaměstnavatelem máti pro děti zaměstnanců. Bylo tam fajn, no les je les a woodcraft je woodcraft a spaní při plápolajícím ohni v tee-pee se nic nevyrovná. Snad jen spaní při plápolajícím ohni pod širákem s noční oblohou nad sebou.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 23:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1458
Registrován: 6-2015
Ad 2) odbočení, pardon. Mobil, co poté chcípnul.
Pajzák
Úterý, 16. ledna 2018 - 23:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 6-2015
Ano, omlouvám se, patřilo tam samozřejmě "do leveho".
Středa, 17. ledna 2018 - 00:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 681
Registrován: 10-2007
les je les a woodcraft je woodcraft a spaní při plápolajícím ohni v tee-pee se nic nevyrovná. Snad jen spaní při plápolajícím ohni pod širákem s noční oblohou nad sebou.

Amen.
-OndraS
Čtvrtek, 18. ledna 2018 - 17:03:47  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Jako každou zimu, i letošní musím pogratulovat všem, kdo mají pro své milované vozy staršího data nějakou garáž nebo aspoň střechu.

transit01
Čtvrtek, 18. ledna 2018 - 18:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2311
Registrován: 9-2012
něco na tom bude

vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Pátek, 19. ledna 2018 - 09:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 10-2007
https://www.novinky.cz/auto/460773-vzacnou-skodu-favorit-s-elektr opohonem-zachranili-z-nemecka-nyni-je-na-prodej.html

Jako obvykle mě na tom zaujaly spíš detaily, například že komunikují s automobilkou Škoda Auto, aby určili rok výroby a podle toho mohli auto nechat otestovat. Přitom tam sami píšou, že výrobcem byla Škoda Elcar Ejpovice. Tohle s.r.o. ale nemělo s boleslavskou automobilkou tehdy už vůbec nic společného, patřilo do plzeňského koncernu. Škoda Auto se od toho v podstatě distancuje. Tipuju si, že maximálně si "něco vymyslí" pan Nachtmann z muzea, protože ten neříká "já nevím", i kdyby to měla být pravda. Rok výroby auta můžou jen odhadovat plus mínus rok. V Ejpovicích sice brali z Boleslavi Favority, ale "vyrobit" Eltru mohli klidně až za rok či dva. Eltry mají vlastní VIN, začínající TMDDE. V něm je sice písmenko kódující rok výroby, ale často to nesedí.

Náhodou jsem se potýkal s podobným problémem, jako je popsaný v článku, takže jsem taky pátral a zjišťoval. V Plzni nemají z Ejpovického závodu nic, všechno zmizelo v propadlišti dějin. Samotné s.r.o. je v likvidaci, bývalí jednatelé nemají taky nic a v podstatě s tím nechtějí mít nic společného. Takže dnes Vám už nikdo nic nedohledá, nic nepotvrdí. Holt devadesátky, na který už se dneska nesmí ani vzpomínat (viz debata o zážitcích z tábora).

Poslední věc - provozovat takový elektomobil jako veterán je spíš pro zlost. Když si vezmete, že s tím vyjedete párkrát za rok na nějakou akci nebo výstavu, baterky Vám stejně každých 5 let odejdou, ať jezdíte nebo ne a tak náklady na kilometr jízdy budou astronomické. Jako bonus se občas ty baterky roztrhnou a vytečou, poleptají všechno okolo. Vyndávat je před každým odstavením a před zprovozněním je tam zase dávat, to je pěkný opruz, je toho 400 kilo. Zkrátka - je potřeba dobře se rozmyslet, zda má vůbec cenu k tomu chtít papíry. Podle mě je to tak do muzea - postavit to tam tak, jak to leží, vykašlat se na baterky, na nabíječku a na testace.
Pátek, 19. ledna 2018 - 17:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3429
Registrován: 9-2006
V pětadevadesátém roce brázdil plochy ruzyňského letiště elektromobil CELNÍ SPRÁVY Praha (byl těžký, při sebemenší akceleraci ručička ampérmetru mizela v červených polích z ciferníku a baterie taktak vydržely cestu z letiště Ruzyně ke mně do Hostivaře k designovému polepu a zpět). Byla to hrozná jízda [ko][nene] ...


S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
-OndraS
Pátek, 19. ledna 2018 - 19:48:06  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Co ten vejfuk tam [happy] Favorit Plug-in Hybrid [biggrin]

Co v tom bylo za baterky? Louhovky?
Pátek, 19. ledna 2018 - 19:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1860
Registrován: 10-2007
Olověné trakční.
-OndraS
Pátek, 19. ledna 2018 - 21:05:10  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
A nebyly by nějaké detaily ohledně regulace? Předpokladám nějakou kisnu s tyristorem a motor sériový, tzn takovej menší trolejbus?
Vechtr
Sobota, 20. ledna 2018 - 09:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 12-2015
Těch elektrofavoritů bylo víc a jezdily v běžném provozu, snad se to vyváželo do Švýcarska. Jeden známý ho má s origo papíry, ale už je to hodně přebastlené. Motor je stejnosměrný, baterky NiCd, má to původní převodovku, ale prý stačí mít trvale zařazenou čtyřku. Jezdí s tím v běžném provozu. Regulace je pulzní, asi i s rekuperací.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Sobota, 20. ledna 2018 - 21:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 8-2014
Našel jsem inzerát, třeba někdo bude mít zájem. https://stroje.bazos.cz/inzerat/84659394/DACIA-traktor-4X4-PICK-U P-za-neco-vymenim-.php
Neděle, 21. ledna 2018 - 15:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 718
Registrován: 8-2015
Dva moskviče a škodovka Zlín Jižní Svahy 2018-01-21. Dotaz: Mají ty moskviče záměnné motory, popř. další díly? Díky. Slyšel jsem, že nějaký Kubánec dával moskvičový motor na žigulovou převodovku, ale to muselo být na mezikus. [happy]
Pondělí, 22. ledna 2018 - 20:09:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 720
Registrován: 8-2015
Má Škoda 120 dnes byla odvezena do servisu [happy] Už se těším, až zase budu jezdit [happy]
Úterý, 23. ledna 2018 - 03:39:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 482
Registrován: 8-2012
Kwasi- dej pak vědět co tomu bylo. Jinak myslím, že když jsi tu posledně dával fotku toho Moskviče 407, tak měl ještě značky. Tak snad nejde pomalu do kytek, vypadá ještě dobře. Nebyla by fotka interiéru?
Úterý, 23. ledna 2018 - 08:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1397
Registrován: 1-2013
Paveljosef: ten Moskvál stojí na Svazích ve Zlíně už několik let [biggrin]

a taky koukám,že už je bez značek... že by depozit?

edit: foto ze Seznam panoráma které byly focené 3.7.2017

asi je i na prodej a značka za sklem



(Příspěvek byl editován uživatelem JohnyTDI.)
Středa, 24. ledna 2018 - 06:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 483
Registrován: 8-2012
A nebo je za oknem líbesbfríf pro policajty. Jak se tomu sundají značky tak je to v řiti. To je zralý na výzvu za stěrač. Takovej Moskvic s dokladama je vzácnost.
Čtvrtek, 25. ledna 2018 - 12:46:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 10-2007
Ondro, dlužím odpověď. Dám sem dva obrázky - štítek motoru z Eltry a víko krabice s regulátorem:



Ale co je v krabici, to se přiznám, že nevím. Já to nikdy v rukách neměl, přímo Eltru nemám. Zapojení motoru je ale jasné, je vidět, že jde o sériový motor. Dvě svorky vlevo jsou na připojení trakční baterie a úplně vpravo je asi schématicky naznačený nějaký kulatý konektor, přes který se připojuje potenciometr coby snímač polohy pedálu akcelerátoru a ta cívka pod tím bude hádám nějaký indukční snímač otáček či co.
Čtvrtek, 25. ledna 2018 - 13:04:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 6-2011
Na jediném táboře, na kterém jsem byl (cca 2000), byla jako táborové auto klasická ŠKODA 120, ale dle mě patřila jednomu z organizátorů, prostě skupina VŠ a pod Grálem dělali tábory...
Tábor byl v údolí, a když pár dní pršelo, byl problém vyjet.
Při konci táboru se škodovka naložila, přívěs taky, a už v mírném kopečku hrabala. Tak se tlačila... Kluk co tlačil napravo, upadl po té, co se škodovka chytla a rozjela se... A jen díky tomu, že měl přívěs menší rozchod, ho kolo přívěsu nepřejelo... V tý době asi sranda, teď už mi to ale tak vtipné nepřijde...
-OndraS
Čtvrtek, 25. ledna 2018 - 17:27:19  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Risan - dík, zajímavé. Čili motor je DC sériový, no prostě jako u šalin a trajfů. A velikostně jako nádražní vozejk, i ta regulace bude podobná.
Pátek, 26. ledna 2018 - 09:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 10-2007
Zajímavé je, že oslovili VÚES Brno kvůli motoru a "garážovku" ELIS Plzeň, když měli ve vlastním koncernu jistě dost lidí se zkušenostmi s elektrickými pohony. VÚES tedy nebyl taky žádný nováček v oboru, vývojová skupina pro elektromobily tam byla ustanovena už v roce 1968, dostali státní úkol (prachy) a dělali hned zajímavý pohon s dvojicí DC sériových motorů přímo na kola a vlastní regulací, nakonec pro zkoušky v roce 1971 postavili vlastní vůz EMA-1. Pak v tom samém autě zkoušeli i asynchronní motory. Pak stavěli elektrické dodávky (jeden DC sériový motor s převodovkou a rozvodovkou) EMA-2. Dál to byl elektrický tahač nepojízdných vozů po závodech ČSAO a perličkou byly pohony v kolech pro autobus používaný na olympiádě v Moskvě. Vyvinuli i generátor s pohonem plynovou turbínou z Belazu.
Pátek, 26. ledna 2018 - 13:05:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2017
Pajzák: Pokud je někdo idiot, tak se vyseká, papíry nepapíry. A je úplně jedno, jestli poprvé sednul sám za volant až když měl papíry. Autoškola nikoho nenaučí zvládat krizovky a když se do ní idiot dostane vlastním přičiněním, no tak skončí v lepším případě v poli. Mám na mysli kontrétní typy, třeba ten, který musí za každou cenu předjet - má přece lepší auto a nebude se zahazovat za sockou ve starém krámu. Anebo klidně vjede do levého, aby ho ten s horším autem nepředjel. Nebo papínkův synáček - to bylo i za Husáka - papíry dostat musel, ikdyž byl blbý jak kostelní věž.
A že se jezdilo i bez papírů a na stroji bez papírů? Vesnický Agrozet TZ-4K-14 moc nelítal, rozhodně se s ním nedalo překročit tehdejších 60 km/h v obci. Ostatně na bicyklu můžete do provozu bez řidičáku i dnes. Že někteří kolomamrdi nemají soudnoust, to ani případná kološkola neyvřeší.
PS: Tím "pubescentem" vedle řídícího bez papírů býval často otec. Ve světě to leckde mají dodneška oficiálně - nauč se doma, přijď ke zkoušce. Carmageddon se tam ale nekoná.
Pátek, 26. ledna 2018 - 20:59:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 721
Registrován: 8-2015
Má Škoda 120 již byla opravena [happy] Byl zkrat na kabelu od startéru, rozsypaný startér a baterie. Mám nový startér s reduktorem a startuje pěkně. [happy]
Pátek, 26. ledna 2018 - 22:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 484
Registrován: 8-2012
No vida a můžeš zase jezdit. Měnili Ti i ten motor, nebo ne?
Sobota, 27. ledna 2018 - 07:15:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 722
Registrován: 8-2015
Motor jsme zatím neměnili.
Sobota, 27. ledna 2018 - 18:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 723
Registrován: 8-2015
Svou škodovku jsem po návratu ze servisu ihned zapojil do práce [happy] Zítra povezu železo a papír do šrotu [happy]
Nový startér s reduktorem startuje krásně [happy]
Neděle, 28. ledna 2018 - 18:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 8-2014
Já nevím no... opravdu je potřeba fotit papír naházený ve "stodváce"?
Auta stojí, vlaky jedou...
[auto][auto][auto][auto]
[masinka][tramvaj][tramvaj][tramvaj]
Neděle, 28. ledna 2018 - 19:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 6-2010
To není jen tak obyčejný papír. To je papír v zelené stodvacítce! [biggrin]
Neděle, 28. ledna 2018 - 19:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1055
Registrován: 3-2011
kwasi: radšej sem daj fotku toho rozsypaného štartéru a kde to robilo skrat na kostru
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Neděle, 28. ledna 2018 - 19:56:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 724
Registrován: 8-2015
Startér i baterii jsem dnes odvezl do šrotu spolu s papírem [happy] Nepoznal jsem na něm nic, podle mechanika se zasekl pastorek startéru, motor točil startérem a rozbil ho. Startér prý smrděl jak spálená vrtačka [happy] Byl prý načatý už dříve, tohle ho dorazilo. Kabel startéru měl být někde prodřený?
Dávám fotky dodávkových Felicií, plakátu asi Garda Lada Bastarda? a odvozu víček pro postiženou holčičku https://naseklarinka.webnode.cz/novinky/ a peří do sběrny [happy]


Pondělí, 29. ledna 2018 - 11:43:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 485
Registrován: 8-2012
Mě takhle odvařila startér vadná spínačka u Feldy. Dva kiláky z pošty domů a bylo vymalováno. Jinak se divím, že si zasíráš tapecy a celej vnitřek borčusem, když máš to auto rád.
transit01
Pondělí, 29. ledna 2018 - 13:31:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 9-2012
Když eště sněžilo, taxem potkal tuhle nádheru, skoro mi to přišlo škoda tahat to do těch sr...

V ústí kousek vod Hlaváku sem potkal tohle emko na krutopřísných kolech.

V Hradci jsem viděl a nevyfotil krásnou patinovou modrou Zastavu (měl jsem z ní Zástavu tak jsem nestih fotit), ale tohle taky potěšilo.

Někdy v týdnu když sem šel večer z piva jsem v RK potkal tohle(fotky taky tak vypadaj, blesk pro mě neexistoval), asi už taky veterán.

a solidně unavený emko vod kámošky z Chocně. vrak jako vrak ale je hezký dyž si na vás vzpomene

vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Pondělí, 29. ledna 2018 - 19:13:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 243
Registrován: 10-2014
KwasiTo na plakátu není http://www.foltyn.cz/car/skoda-mtx160rs.htm co jsi asi myslel,ale podle nezaměnitelného znaku na masce je to toto http://cloudlakes.com/gallery/2683585-audi-quattro-s1.html či spíše replika.
Transit"krutopřísná kola" jsou buď podomácku otočené límce na klasických třináctkách,nebo v lepším případě originály z vývozovky.
Úterý, 30. ledna 2018 - 11:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 688
Registrován: 10-2007
Tak „kočárku s hovnospojkou“ (Kia Pregio, jak mnozí víte) je letos dvacet, navíc má v sobě mazdí techniku někdy z osmdesátých let, čili jsem se rozhodl ho považovat za youngtimer a vložit svůj dotaz sem.

Chtěl jsem se po necelých třech letech provozu a něco přes 10 tis. najetých km podívat na ventilové vůle. Ale ouha! Předepsaná vůle výfukových ventilů je 0,38 mm. A já mám pochopitelně sadu spárových měrek v krocích po 0,05 mm, čili buď 0,35 mm, nebo 0,4 mm. A teď, babo, raď. Řešili jste někdy někdo podobný problém? Má smysl shánět přesnější měrku (Würth je třeba dělá v kroku po 0,02 mm), nebo se mi ty tři setiny mm stejně vejdou do tolerance volšových rukou a všelijakých provozních nepřesností?

Jo a ještě mě napadá, máte někdo dobré zkušenosti s nějakou konkrétní značkou momentových klíčů? Já vím, správný mechoš má momenťák v ruce, ale já ho tam prostě nemám. A trochu se zdráhám dát 4 až 6 tis. za profi klíč, jenže zase u těch levnějších se bojím, že to bude měřit hausnumera, když k tomu není ani kalibrační protokol…

Děkuju!
Úterý, 30. ledna 2018 - 17:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 10-2007
Vůli bych nastavil na měrku 0,40 a netrápil bych se tím, momentový klíč bych koupil Wisent v Bauhausu. Je to jejich značka, 1/4 a 3/8 čtyřhran se vejde tuším do 1500,- a kalibrační protokol nějaký německý to mělo. Přišly mi docela slušné.
Úterý, 30. ledna 2018 - 19:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 10-2014
Tu vůli bych,jak píše Risan řešil obdobně,také směrem nahoru ty dvě setinky nejsou opravdu až tak nutné.Momenťák neporadím,mám ho dlouho byl tehdy zakoupen v pegas autodíly cena do někde okolo dvouapůl tácu a po pěti letech,když se naskytla možnost kontroly a kalibrace tuto nepotřeboval,teď má tak patnáct let a má mou důvěru[lol]
Úterý, 30. ledna 2018 - 20:58:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 1-2013

Youngtimerem za každého počasí![talker]
Středa, 31. ledna 2018 - 11:17:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 690
Registrován: 10-2007
Děkuji za odpovědi. Ten Wisent nevypadá zle (aspoň dle letáku). Jinak jsem koukal, že pořídit se dají klíče i v ceně jangtajmrů: klik :-D
Středa, 31. ledna 2018 - 19:14:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 2-2009
Jedna modrá lehce dobově otuněná stodvacítka škodovka[auto]


http://marek275.rajce.idnes.cz/
transit01
Čtvrtek, 01. února 2018 - 11:50:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2316
Registrován: 9-2012
dvě hnědé lehce oušustlé stodvodactíky škodovky a jeden hnusnej ital v poměrně dobrým stavu


vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Čtvrtek, 01. února 2018 - 17:17:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1058
Registrován: 3-2011
transit01: ako sa má stovka, alebo pacient pri prevoze podľahol zraneniam?[proud]
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors