Diskuse » Archiv 2018 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 13. 07. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 13. 07. 2018

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 01. července 2018 - 17:04:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 2-2013
Já teď možná trošku odběhnu od momentálního tématu, ale nedá mi to a musím si postěžovat. Včera jsem se zúčastnil obnovenýho Veteranfestu ve Slavkově u Brna. Akce to byla celkem pěkná, na to, že to pořadatelé dělali poprvé, tak jim to až na drobnosti vyšlo (tou drobností teda bylo vytvoření kolony přijíždějících aut, kde bylo nutný asi hodinu čekat a popojíždět, než se člověk vůbec dostal do areálu, což vedlo k tomu, že většina aut vařila, ale byla to jejich premiéra a věřím, že se do budoucna poučí). Děsně mě ovšem mrzela a zklamala jiná věc. Přístup návštěvníků k vystavovaným strojům. Já jsem až doteď na žádné až takhle velké akci (bylo tam přes tisíc strojů) nebyl, takže nemůžu srovnávat, ale skutečně mě to vyděsilo. Už při akci bylo vidět, jak některý dětičky jezdí autíčkama s tvrdýma plastovýma kolečkama po embéčku, evidentně po celolaku, u kterýho zrovna nestál jeho majitel a usmívající se rodič si to ještě fotí, dál lidi, co bez uzardění sedí na kapotě nějakýho stařečka (a jejich váha přitom dosahuje průměrně jatečního prasete), lidi, co se dobývají do zamčenýho auta a když zjistí, že ani mohutný lomcování klikou jim nepomůže, tak si do něj klidně kopnou, protože se prostě chtěli vyfotit, děti, který kroutili vším možným, čím vůbec kroutit šlo a jejich opět se smějící rodiče. A mohl bych pokračovat dál. Ale po příjezdu domů a v průběhu dnešního dne se na události na fcb začaly množit stížnosti, kde se objevují stížnosti od lidí, kteří našli auto ohmataný, upatlaný od zmrzliny, ale dokonce s hlubokými rýhami v laku a nebo vyrytým nápisem. Vrcholem je (aspoň pro mě) koment od pána, kterýmu se stalo, že mu jedno dítě skákalo po autě a když na to upozornil jeho rodiče, tak se mu dostalo ublížené odpovědi ať to teda nevstavuje, když o to má až takovej strach. Já se s něčím takovým ještě nikdy nesetkal (jezdil jsem jenom po srazech značky, nebo srazech socialistických vozů, který nejsou zaměřený přímo na účast lidí a nevybírá se tam vstupný a nebo na menších srazech typu Holešov, kde není ta účast až tak monstrózní a je tam menší vstupný). Dost jsem o tom přemýšlel, čím by to mohlo být, ta sprostota lidí, dělat si co chtějí a asi jsem na to přišel. Je to právě tím vstupným. Čím víc člověk vysolí, tím víc v něm stoupá pocit, že za svý peníze si prostě musí něco užít. Ale to si vážně myslí, že za 140 korun, který ho nota bene nikdo nenutil dát, může beztrestně zničit něco, co jeho majitel opečovává jako oko v hlavě, shání na to pracně díly, má to pro něj obrovskou hodnotu finanční (o citové ani nemluvím) a jede třeba stovky kilometrů, aby to mohl předvést? Trošku mi to ten zážitek z výstavy zkazilo a upřimně přemýšlím, že už bych příště právě kvůli tomu asi nepřijel a myslím, že nejsem sám. Je to smutný hlavně vůči organizátorům, kteří se snažili udělat bezva den (i když jim něco nevyšlo) a ostatním slušným lidem, kteří se přišli potěšit a neničit.
-OndraS
Neděle, 01. července 2018 - 17:43:44  
Neregistrovaný host
No, tak ještě štěstí že jsem to zaspal, ačkoliv jsem původně chtěl vzít MonteCarlo a jet tam.
Spratkovitost mrňousů, a co hůř, klackovitost rodičů se vyskytuje již déle, a má bohužel stupňující tendenci. Dobře vidět třeba na dni otevřených dveří v Řečkovicích. Nejprv jsme vystavovali jen tak, druhej ročník stál u každýho vozu už bachař, další ročník už musely byt vozy zamčený a čtvrtej ročník byly obehnany páskou a zábradlím, až jsem se už skoro za nás styděl, že to takhle hrotíme. Bohužel pro ty, co se chovají slušně a chtěli by se dovnitř opravdu v dobrém úmyslu podívat nebo slušně sednout za volant.
Naštěstí jezdím jenom na srazy amerik, kde krom nižší návštěvnosti externích návštěvníků se navíc hodně známe navzájem, takže si svoje auta uhlídáme.

Ale už jsem zažil i před prací, že jdu k autu a von mi na kapotě sedí nějakej idiútek a druhej ho fotí. Navíc to byla zrovna tehdy bráchova amerika, co jsem si půjčil. Odpovědí mi bylo, abych se hned nepoto. Neuvěřitelný. Když jsem byl v jejich věku, nikdy bych si nedovolil ani nikomu lýzt po autě, natož mu pak rozporovat nějaké výtky. A ani bych mu netykal.
Ty jo a je mi 36 a vždycky při takovýchdle incidentech mám dojem že jsem asi už starej. A musím děkovat rodičům, že mi uměli dát facana.
Neděle, 01. července 2018 - 18:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 293
Registrován: 10-2014
Asi jsem to už psal,ale když jsem upozornil hrdou matku dítěte sedícího na kapotě mé Cortiny a vesele kopajícího nožičkama za účelem pořízení kůůl fotky, jestli jí to přijde normální,dostalo se mi odpovědi abych se neposral a proč tam vůbec stojím, když se o to tak bojím,je to přece ze železa...Do Slavkova jsem nejel přesně z důvodu poskakování v koloně na příjezdu do zámku.Když to ještě pořádal p.Gomola byla možnost příjezdu již v pátek večer a člověk měl možnost posedět s přáteli,ugrilovat a následně tam přespat.Ráno pohoda žádná honička,v klidu projít burzu a odpoledne domů.Při tom množství vystavujících se to prostě nedá bez kolon zvládnout za jedno ráno.
Neděle, 01. července 2018 - 19:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 419
Registrován: 10-2007
-OndraS : a jo, vlastně...Camaro jsem kdysi dávno poměrně často prohlížel kousek od paneláku.A tam to bylo s jinými světly,zadními. Tam nebyl takovej panel,tenhleten...tam to bylo takové podělené.
Disciplína:probíráme to tady s přítelkyní, umně říka, že je to snad možná i tím,jak je teď všechno dostupný a všeho je moc. Nikdo si nic neváží a lidi všechno berou tak nějak samozřejmě. Asi je to dobou,nebo se lidi pokurvili...chybí úcta...ke všemu...a v neposlední řade je to, výše zmíněný, pocit jakéhosi sdíleného vlastnictví za sto korun... ,,zaplatil jsem,mohu cokoliv urvat,zkoušet,otvírat"
Právě pro takové ,,balíčky zážitků" doposud srazy nemusím...a to máme doma ,,jenom" E34...
To by ještě bylo, aby někdo sednul na kapotu a já bych ho vymáknul...
Jsme vrstevníci a vnímám to stejně...není to o věku...chybí úcta...
k těm amerikám mám pár otázek,kdyby to neobtěžovalo,kontaktuj mě na adamik.mato@gmail.com.Ďekuji
NRA 07-71 . . .
Neděle, 01. července 2018 - 19:27:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 431
Registrován: 2-2009
Nově objevené kilečko[jidlo]

Renault R4[ok]

A dva youngy z Rakouska[fotic]


http://marek275.rajce.idnes.cz/
-OndraS
Neděle, 01. července 2018 - 21:11:09  
Neregistrovaný host
To audikupé je moc pěkný [ok], takový subtilní sloupečky, střídmý design. Moc líbí!

Buboo- dotazy klidně sem, stejně toho moc vědět nebudu, já mail moc nejedu, na tabletu mi totiž blbě funguje. Nedá se tam skoro psát.
Pajzák
Neděle, 01. července 2018 - 21:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 6-2015
Ondro, však v tom inzerátu píše, že je to ojedinělý kus... Což je asi dobře, řekl bych.

Ve Slavkově jsem taky byl, s dětmi (7+3), které měly zákaz na cokoli sahat, a nedělalo jim sebemenší problém toto respektovat. Stejně jako odmala vědí, že s příjezdem hromadného prostředků se schovává jídlo, zavírá pití, že není důvod sedět, je-li obsazeno apod. Když mi někdo tvrdí, že to dítěti přece nejde vysvětlit, tak to bude asi tím, že je idiot... Jediné auto, se kterým se prostě museli vyfotit, bylo zcela nečekaně tohle:


Řečkovice bych asi podepsal. Mimochodem, tam velmi děkuji za symbolické vstupné i jízdné, které seznam účastníků k mému milému překvapení skvěle vyselektovaly. Člověk by až nevěřil, jak málo stačí. Měl jsem tam jednou na starosti RTO, ovšem se skvělým zabezpečením. Tehdy tříletá dcera si v době, kdy se nejelo, vždy zabrala volant a nikoho tam nepustila. Pár dětí to zkusilo, ale odehnala je vždycky jen pohledem. Najal si ji i kolega na hlídání ešelky.[happy]

Pondělí, 02. července 2018 - 09:36:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1941
Registrován: 10-2007
S tím Slavkovem a lidma, co na všechno hrabou, to není asi nic nového. Když jsem tam dovezl před dvanácti lety vystavit auto po renovaci a zapomněl jsem zamknout boční dveře do nákladového prostoru, nestačil jsem se divit. Přišel jsem k autu a lidi si to normálně otevřeli a prolézali.

No co, prostě jim někdo (stát/město/spolek) nachystal zábavu na sobotu, aby se doma v kuchyni nenudili. Však tak to má být, ne? V televizi jim každých dvacet minut tlačí do hlavy, že celý svět je tady nachystaný jenom pro ně, oni jsou páni a můžou si vybírat, co se jim zrovna líbí.

Moc se ale neradujme, že my jsme ti veteránisti, co víme, že se to nedělá. Tuto sobotu jsem se vykašlal na Slavkov a na auta a byl jsem na akci na letišti v Kunovicích. Mraky diváků, kteří museli samozřejmě zkoušet, jestli se ta vrtule spíš ohne nebo spíš ulomí (i když to bylo za páskou a za zábranami). Tak chudáci pořadatelé museli skoro ke každé mašině postavit někoho ve vestě, aby jim to rozmlouval. No ale teď proč to píšu. Večer, když už diváci odešli, jsem slušně poprosil chlápka, co tam byl se Spitfirem, jestli můžu blíž a podívat se, vyfotit. A on na to, že když nebudu za nic tahat a ničím kroutit, tak teda jo. Tak jsem jenom polkl na sucho a raději se k tomu moc nepřibližoval. Přestože věděl, že vystavuju ob jednu mašinu od něj, že mám visačku, že jsem oblečený trochu jinak než diváci, že ste nejspíš umím chovat slušně ke starým letadlům a tuším, co to obnáší, stejně měl strach, že se k tomu budu chovat jako trouba, co přišel právě s dětičkama podívat se, co že mu to nachystali za bžundu, aby to mohl přemoudřele okomentovat.
Pondělí, 02. července 2018 - 15:40:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9443
Registrován: 5-2002
V sobotu 14.7.2018 pořádáme vzpomínkovou akci na zaniklou lokálku Smidary - Vysoké Veselí. Součástí akce jsou komentované jízdy autobusem po trase lokálky.
Rádi bychom pozvali všechny zájemce o historii do obce Sběř, kde místní nadšenci budou mít drobný doprovodný program a pokud se nás sejde víc se starými auty, mohli bychom jeden odpolední okruh absolvovat i auty - na přiloženém letáku je vyznačen čas, kdy plánujeme společnou jízdu autobusu a aut.
Další informace o akci najdete na http://www.pshzd.cz/.


Úterý, 03. července 2018 - 23:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4366
Registrován: 11-2006
Problém je, že tohle chování není zdaleka jen na srazech. Rodiče jsou dneska na facku a jejich děti jsou "nadlidi", co smějí vše. Na jaře jsme byli ve skanzenu v Zubrnicích (doporučuji na výlet), kde je i krásné nádražíčko a možnost projet se tam na drezíně. Nějaký tatínek rozjel drezínu "plnou parou" vzad neohlížejíc se za sebe, přičemž u kolejí mu stálo tak čtyřletý dítě. U kolejí tak blízko, že by dítě sejmul. Moje pohotová žena hned přiskočila a na poslední chvíli dítě popadla a uhnula. Načež se přiřítila maminka, co si před tím fotila selfíčko a místo aby poděkovala, tak ještě měla kecy, že každý na to dítě dnes řve (protože jsem samozřejmě na dítě řval, aby uhlo). No, moje žena řekla něco o kravách a raději mě odvedla, protože v tu chvíli sem měl chuť je tou drezínou praštit po hlavě...

Na akcích typu srazu aut je to skutečně žalostné. Najdou se naštěstí vyjímky, že slyším maminku "nešahej na to auto" a pod., ale je to spíš náhoda. Přitom je zajímavé, že drtivá většina mých známých vrstevníků, co už mají děti, vychovávají skutečně svědomitě a na takové chování mají podobný názor, jako já. A když si člověk ten počet lidí sečte, je to slušný vzorek populace. Co jsou tedy zač ti, kteří nechávají smrady škrábat lak, to fakt nevím. Ale sekal bych jim za to ruce.

Jen tak pro zajímavost, Slavkov byla první veteránská akce, kterou jsem kdy v životě navštívil, to bylo tuším v roce 2005.
Středa, 04. července 2018 - 00:58:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7308
Registrován: 12-2005
Jo kamarádovi ve Slavkově někdo poškrabal zcela úmyslně busika...stihnul 3 písmena. [angry]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 04. července 2018 - 01:03:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4368
Registrován: 11-2006
Modrý s broukem na vleku? To jsem četl a nebyl to evidentně jediný případ. Šílené a ještě co mě překvapuje, tisíce lidí a nikdo neviděl někoho rýt do laku?
Středa, 04. července 2018 - 05:53:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 526
Registrován: 8-2012
Ten Slavkov je prokletej. Kolegum ze Skutrklubu tam děcka zpusobily hromadnej pád několika skutru.Většina jich byla po renovaci. Našeho mladýho učím, aby nešahal na cizí auta a motorky už jen pro to, že nejsou naše. Lidi si dovolí dneska hodně a ještě mají kecy. Naštěstí je tu skupina lidí kteří tyto VŠEMOHY umí vyškolit. Není nad to posadit bez zeptání dítko na v řadě zaparkovanýho Harleye. Myslím, že pán už nebude fotit nikoho nikdy na ničem a nikde. I když byli ještě slušní a fyzicky na něho kluci nešáhli.
Středa, 04. července 2018 - 07:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7309
Registrován: 12-2005
Mirous - jj Lukovo modrej konvoj....

Vzpomněl sem si na dobu kdy jsem bydlel na celkem rušný ulici kudy se chodilo k učňáku a měl sem trabanta.
Jednou vylezu před barák a na kapotě sedí zobák rozpráví nad cigaretkou s dalším zobákem bohorovně s celým světem u prdele.
Přijdu k nim jako nic a chválím trabanta, že už se to moc nepotká a je dobře že i mladší generace mají zájem o takový auta. Týpek že jo že trabik supr, poděkoval za chválu jako by nechumelilo.
Tak sem mu řek že bych se s tím chtěl někdy svézt.... A po dramatický pauze sem řek že se asi svezu hned a šel sem si odemknout dveře.
Protáhlý xichty těch dvou stupidů byly k nezaplacení. Překvapení střídala hrůza z očekávání skutků budoucích [rofl]
Inu poradil jsem jim ať si seženou vlastního trabanta aby nemuseli vysedávat na cizím a odjel.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Čtvrtek, 05. července 2018 - 19:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7310
Registrován: 12-2005
Známý koupili na začátku roku fiata. Dříve vlastnili stejnýho tak si na starý kolena udělali radost když se objevil Fiat ve stejný barvě.
Teď našli starý fotky původního auta focený v Itálii v roce 74.
Přidávám fotku z trajektu kde je to jedna lahůdka vedle druhý.



A Transitoj pro inspiraci posílám kilo kterým si dědek přijel do Lidlu pro basu piváků.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
transit01
Pátek, 06. července 2018 - 07:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2510
Registrován: 9-2012
Kilo krásný, závidím dědkoj takovou kastli [satan]
Já jsem se teď trochu odreagoval od kila a přešel o levelv vejš.


Ta zelená, to je ta co stála na zahradě s kilem, je na papírech ale totálně po smrti, chybí doslova polovina podlahy a lemy jsou taky nasračku, budu si z ní brát třináctky kola s puklicema na kilo. Ta bílá byla ještě předevčírem pojízdná, je tam obrovská vůle, je taky na sračku a je ekologicky zlikvidovaná.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Pátek, 06. července 2018 - 18:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 527
Registrován: 8-2012
Transite, jestli můžeš, tak z tý pojízdný vem víčko rozdělovače, kondík a cívku a kabely apod.
Pátek, 06. července 2018 - 18:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7312
Registrován: 12-2005
Stovka má narozdíl od 120 nízký víčko a jinej rozdělovač takže mu to mnoho platný nebude [wink]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pátek, 06. července 2018 - 21:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 528
Registrován: 8-2012
Martine dík za info, bo sem myslel, že je to stejný.
transit01
Sobota, 07. července 2018 - 21:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2512
Registrován: 9-2012
Ten rozdělovač je stejně po smrti.



Ten Trabant vypadal jako těsně před smrtí, krčel se tam v rohu parkoviště a slouží napůl jako sklep, akorát místo u řidiče je volné aby ho mohl majitel přeparkovat když je potřeba, ale když jsem fotil tu škodovku, tak se z balkona ozvalo "né že mi to ukradneš!", viděl jsem tam pána tak cca 80 let, nevěděl jsem co říct tak jsem radši šel. Zajímavý kraj a město.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Sobota, 07. července 2018 - 22:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7316
Registrován: 12-2005
Kam až s tím barykem dojeli? Před pár týdny sem ho viděl jak prchal z Plzně směr Šumava a v autě bicykly.

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
transit01
Sobota, 07. července 2018 - 22:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 9-2012
K perníčkářům [wink]


Citroenů AX jsem tam viděl asi 10, všechny byli pojízdné.
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Neděle, 08. července 2018 - 01:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3918
Registrován: 3-2005
Stylově vyzdobený a decentně otuněný CX
DENNIS*EMO-KIDS
Neděle, 08. července 2018 - 08:49:02  
Neregistrovaný host
to vypadá že i ten vozík má hydro odpružení [wink]
Neděle, 08. července 2018 - 09:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 768
Registrován: 10-2007
Krátká zpráva o stavu vozového parku v Portugalsku: Průměrné stáří vozů je opticky vyšší než u nás (dobře se to zjišťuje, protože na portugalských SPZ je měsíc a rok registrace vozidla). Patnáct až dvacet let je celkem norma. Youngtimerovské klasiky je ale vidět pomálu. Zatím jeden Renault 4, jeden Triumph Spitfire, asi dvakrát stará Panda a jedna neidentifikovaná starší dodávka. Jo a na letišti MB 100.

Jinak, Transite, ten triumph taky nestartuje :-) Předevčírem ho Portugalec ještě nahodil, ale smradu a černého čoudu kolem plno. Když se motor ohřál, bylo to znatelně lepší a i chod se srovnal. Včera večer to ale už nenatočil a pravděpodobně uchlastal. Anglicky umí jen málo, takže pokusy o konversaci na téma zalitých svíček a stáří benzínu nikam nevedly. Prý to dlouho stálo a snad dával asi čtyři litry nového beňa, ale jestli jsme si rozuměli, tím si jistý nejsem. Každopádně triumph je hezká zaprášená patinovka s mírnou korosí, zašlými chromy a původním černým lakem. Fotky dám, až najdu odpovídající kabel.
Pajzák
Neděle, 08. července 2018 - 11:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1905
Registrován: 6-2015
Dva kontrasty z jedné ulice.
Jef
Neděle, 08. července 2018 - 14:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5753
Registrován: 5-2002
Krátká zpráva o stavu vozového parku v Portugalsku: Průměrné stáří vozů je opticky vyšší než u nás (dobře se to zjišťuje, protože na portugalských SPZ je měsíc a rok registrace vozidla). Patnáct až dvacet let je celkem norma. Youngtimerovské klasiky je ale vidět pomálu.

Ale to je doufám poznatek někde od moře, ne z uliček Lisabonu nebo Porta? Jinak by to s těmi klasiky bylo velké zhoršení proti roku 2013, kdy jsem v Lisabonu za asi tři dny potkal kdeco. Pár fotek jsem tehdy i posílal do diskuse o SPZ (mimochodem i jeden Spitfire tam mám, no a R4 jsem viděl opakovaně, vyfocené mám nejméně dva...)
Neděle, 08. července 2018 - 14:45:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 769
Registrován: 10-2007
Je to poznatek jak od moře, tak z Lisabonu. Aspoň tam, kde jsem se pohyboval, jsem žádnou středomořskou klasiku neviděl. Zapomněl jsem zmínit jedno piáno. Černé značky měl jen ten triumph.
Neděle, 08. července 2018 - 16:32:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7317
Registrován: 12-2005
Nu vono po skončení krize i Portugalsko dost vyzobali veteránisti, krpálci a handlíři.....
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
transit01
Úterý, 10. července 2018 - 11:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2516
Registrován: 9-2012
Ta škodovka by se možná hodila do tématu vedle, ale je to foceno asi pět kroků od sebe tak se mi to nechce rozdělovat.


vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Pajzák
Úterý, 10. července 2018 - 20:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1910
Registrován: 6-2015
Nečekané setkání v pražských Holešovicích. Pětadvacítku jsem neviděl, ani nepamatuju.
Středa, 11. července 2018 - 10:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1942
Registrován: 10-2007
Jak jsem četl Jabberwockyho zprávu, tak jsem si uvědomil, že jsem v Portu byl naposled někdy před třinácti lety a nic moc extra jsem tam taky neviděl. Občas něco staršího a zajímavějšího, ale neřekl bych, že nějak výrazně víc než třeba u nás.

Mě o víkendu zaujal tenhle zachovalý Jolly. Tak jsem udělal snímek zatiší s popelnicemi, abyste na k-reportu měli radost. Má i docela pěknou a zajímavou značku, někteří si užijí dvakrát.



Když máte víkendový dům na pěkném slunném místě, je ideální tam do garáže pořídit tohle. Dostanete-li chuť se vykoupat na jiné pláži než na té, kterou máte poblíž, nebo pokud chcete jen tak vyrazit na zmrzlinu, nemůžete to udělat stylověji. U nás trochu nepraktické, protože zaparkováním tohoto do garáže cenu víkendového domu zdvojnásobíte, ale stejně...

Musím říct, že jsem se přitom focení poctivě snažil analyzovat svoje pohnutky, a stejně jsem nepřišel na to, proč někdo fotí na ulici škodovky nebo žigulíky.
Středa, 11. července 2018 - 11:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7090
Registrován: 3-2007
Pajzák: [jidlo] Nádherný kúsok. No nielen 25ku, ale ani Safrane si nepamätám, že by som v posledných rokoch videl [uhoh]
Jef
Středa, 11. července 2018 - 15:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5763
Registrován: 5-2002
V Praze i okolí mi zatím přijde Safrane celkem častý, i nějaká ta 25 občas někde vykoukne.
Co ale nějak poslední dobou úplně zmizelo, to jsou před pár lety ještě časté (a kdysi skoro všudypřítomné) Renaulty 21...
Středa, 11. července 2018 - 15:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1131
Registrován: 3-2011
Risan: stejně jsem nepřišel na to, proč někdo fotí na ulici škodovky nebo žigulíky.
tú vetu by sa zišlo doplniť o niečo v zmysle "a následne to strkať na Kreport"
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Středa, 11. července 2018 - 16:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 10-2014
Risan,FeroTřeba proto, že nezažil dobu kdy defacto na ulici nic jiného nestávalo+tráboše warany atd...
A je to pro něj relikvie jako pro nás dříve narozené třeba minor, štejcna, šescetrojka...
Přijdou možná další,mladší a budou tu Fáčka,feldy,jedničkový okty...[wink]
Středa, 11. července 2018 - 16:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1943
Registrován: 10-2007
Sběratel kuriozit: to já beru, ale i tak - když potkám šestsettrojku nebo stejšna nebo minora, tak stejně jej hned nefotím a nevyvěšuju to na internet. A to se pořád bavíme o řádově nižším výskytu než u žigulů nebo stodvacítek dnes. Když potkám šestsettrojku, stejšna nebo minora, podívám se, řeknu si, že to je pěkné, vidět takovou věc v provozu, že mám asi štěstí, pokochám se, a jdu dál. Proč bych o tom měl informovat svět?

Prosím ale nechtěl jsem vyvolat debatu na toto téma, zvláště ne s lidmi, kteří to tady stodvacítkama a žigulama netapetují. To nemá žádný smysl. A ti co tapetují, o tom debatovat stejně nebudou. Ještě by mi chybělo, aby mi (jako obyčejně) nějaký chytrák přišil, že bych jim to chtěl snad zakazovat.
transit01
Středa, 11. července 2018 - 17:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 9-2012
Vyfotit na ulici Žigula nebo Stodvácu ve mě prostě vyvolává nepopsatelný pocit blaha. A vyvěsit to na internet kde to nikomu nepřekáží to zdvojnásobňuje. Kdo chce, ať se dívá, kdo ne, tak může zavřít oči, nebo je pravo nahoře křízek.

Každopádně u tohohle stroje to byl pocit až orgasmický.

vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Středa, 11. července 2018 - 20:49:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1132
Registrován: 3-2011
Risan: hoci ste nechceli vyvolať debatu, svojim príspevkom 1943, sběratelovou a transitovou reakciou sa aspoň z mojho pohľadu pripravila pôda pre rozvinutie diskusie.
a) Budem reagovať na zvláště ne s lidmi, kteří to tady ... netapetují. Neskromne predpokladám, že do tejto množiny patrím aj ja. Treba však dodať, že v čase - ak budeme predpokladať, že transit01 má aktuálne 18 rokov, tak v čase, keď som bol cca o rok starší, som rovnako na ulici fotil rôzne produkty RVHP automobilového priemyslu. Druhá vec je, že som to sem nedával, nakoľko som nevidel a doteraz nevidím zmysel sem pridávať rôzne fotky tohto "žánru". Nehovoriac o tom, že som automobilovú diskusiu nenavštevoval ani ako neregistrovaný. Toto popíšem presnejšie neskôr.

b) To, čo ma viedlo k foteniu (resp. občas, ak uznám za vhodné, vedie) bolo asi to, čo uviedol "Sběratel_kuriozit", teda "je to pro něj relikvie". Neviem, či tento popis na 100% opisuje dôvod fotenia, ale zatiaľ má asi najbližšie k skutočnej príčine. Ak nerátam rôzne "domněle" zaujímavé situácie, tak ak sa nad tým zamyslím, tak v podstate sa nedá racionálne povedať, prečo som si to či ono vyfotil. Snáď na pamiatku, alebo ako pripomienka niečoho uplynulého, čo si pamätám ako malé decko, doby, keď boli takéto autá "mejnstrím"? Ťažko povedať. V tomto budú podľa mňa podobné myšlienkové pochody aj u prispievajúceho "transita01".
Tento bod ďalej rozviniem. Osobne pochádzam z Humenného, kde som aj spáchal drvivú väčšinu fotiek. Pre mňa malo význam fotiť autá, ktoré mali ŠPZ tohto okresu (prípadne susedné okresy pôvodne patriace pod HE). Ak by som videl napr. Škodu 100, žigulíka alebo niečo iné pred popradským Kauflandom, s najväčšou pravdepodobnosťou by som to auto nefotil, pretože mi to nič nehovorí, je mi to cudzie.

c) V tomto bode skúsim stručne uviesť dôvody prispievania (zatiaľ) bežnými fotkami áut do diskusie. Ak to mám brať podľa seba, ako som spomínal, fotenie kadečoho po ulici mi síce do určitej miery nie je cudzie, ale nevidím význam dávať to sem bez zjavnej príčiny. To môže prameniť z toho, čo som písal, že je pre mňa zaujímavé fotiť na "domácej pôde". Ak ja sfotím na ulici, parkovisku atď. starú plečku a dám to sem, môžem mať z toho nejaký nostalgický pocit, ale ku zvyšku čitateľov diskusie sa tento pocit neprenesie, nezdieľajú ho so mnou a tým pádom takýto príspevok ostáva nepochopený a javí sa ako zbytočný. Toto je asi najdôležitejšia časť z mojej úvahy. Čiže ak transit01 vyfotí niekde u nich to, čo vyfotí (aj za cenu protisvetla, rozmazanej fotky, v pohybe a pod.) a dá to sem, zrejme to tu dáva z toho dôvodu, že má nejaký pocit (ako sám popisuje "orgazmický" [biggrin] )ale tento pocit ostatní čitatelia nezdieľajú. Tu by nie že priamo pomohlo, ale ak by sa sem zišlo viacero prispievajúcich s rovnakým záujmom niekde z "transitovska", dala by sa viesť určitá diskusia, netvrdím, že racionálna, v akokeby uzavretom kruhu, kde by si navzájom vymienali fotky a dojmy s tým spojené, čiže by sa nejednalo o jednotlivé "výstrely do tmy" alebo teda "výstrely" jednotlivca. Osobne si niektoré jeho fotky "z ulice" pozriem, popozerám auto, nejaké detaily, všimnem si okolie, prípadne niečo, čo na fotke nebolo predmetom fotenia, ale aby som z toho mal nejaký zážitok...nie. Tým zase nechcem dávať transitoj návod, aby sem ťahal kamarátov - rovesníkov.
Tu ešte dodám, že by bolo zaujímavé vedieť, ako by reagoval samotný transit01, ak by som napríklad ja (alebo ľubovoľný iný diskutujúci) sem začal pravidelne prispievať obyčajnými fotkami z ulice, hoci by tam boli emkové sedany od AZNP, a pod. Teda, či by z nich mal onen "orgazmický" pocit, alebo by si to prezrel z čistej zvedavosti a nenašiel by tam nič pozoruhodné.

d) Tento bod bude určený viacmenej Risanovi, bude to taká otázka. Transit01 teda spomína orgazmický pocit pri fotení, tu som si spomenul na železničnú diskusiu, typicky vlákno o lokomotívach radu 751/752/749. Tam tiež poniektorí zažívajú "orgazmny" hlavne pri rozjazdoch z dôvodu zvukového prejavu týchto strojov. Tou otázkou je teda, ako hodnotíte (sám uvádzate, že [v rámci automobilovej diskusie] nevidíte zmysel vo fotení áut), teda ako hodnotíte záujem o fotenie železnice - najobľúbenejším fotoobjektom sú vo všeobecnosti lokomotívy. Ďalej v prípade väčších miest sa to môže týkať fotenia MHD - električky/šaliny/briky, trolejbusy a autobusy, alebo len u záujemcov o autobusovú dopravu fotenie autobusov. Aký máte na toto fotenie názor? Pritom sa jedná o záľubu fungujúcu dlhé desaťročia, aspoň v prípade železníc. Pýtam sa z dôvodu, že ak sa nad tým ja zamyslím, tiež v podstate nevidím v tomto prípade význam fotiť to, hoci tomuto foteniu sa nebránim, práve naopak, niektoré fotografie dokonca publikujem na stránkach s príslušným zameraním, nie je s tým nijaký problém a nikomu to ani nepríde divné. Čo zase môže súvisieť s tým, čo som spomínal vyššie - [EDIT vymazané slovo "chýbajúci"] okruh prispievateľov s rovnakým záujmom.
Určite bude dobré ak sa zapoja aj ostatní do prípadnej diskusie.

(Příspěvek byl editován uživatelem Fero.)
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Středa, 11. července 2018 - 21:21:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 827
Registrován: 4-2006
Obecně - měli jste někdy nějaký konflikt se řidičem/majitelem, že si fotíte jeho vůz, resp. jeho samého, pokud byl za volantem?
Středa, 11. července 2018 - 23:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7324
Registrován: 12-2005
Pokud u auta někdo je slušně se optam. Pokud není nikdo fotím.
Nikdy nebyl problém na můj dotaz jsem se vždy setkal s kladnou odpovědí. U starých lidí max s podivem proč si chci vyfotit tu jejich starou plečku. Bavíme se o veřejných plochách, nikoli focení přes vrata. Ale často jsem po dotazu a vysvětlení směl fotit na dvorech či v garážích.
A pokud na mě někdo cizí očividně k autu nepatřící haleká proč to fotím tak dle jeho tónu odpovídám v rozmezí "Co je vám do toho?" přes "Líbí se mi to tak to fotím" po "Kradu auta na objednávku a jeden bohatej rusák zrovna tuto shání."
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 11. července 2018 - 23:36:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 828
Registrován: 4-2006
"Kradu auta na objednávku a jeden bohatej rusák zrovna tuto shání."

To určitě při focení nějakýho uzrálýho Fáčka, co? [wink]

Serious: Co by myslíte bylo dneska cennější? Vyvoněná 136 L z roku 88/98 mebo raději vyvoněnej Solitaire, BlackLine, SilverLine, CopmfortLine z roku 93/94? [wink]
transit01
Čtvrtek, 12. července 2018 - 07:59:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2519
Registrován: 9-2012
Vždycky jsem auta fotil na tajňáka. Když u toho byli lidi nebo majitel, prostě to nešlo, ale to mi bylo deset. Teď o osum let později už fotím bez jakékoliv zábrany (někdy až doslova, protisvětlo, atd). Když je u auta majitel, slušně se ho optám, nikdy zatím nikdo neměl problém. Před lety jsem dostal dvakrát céres od někoho, že co si to fotim, a teď naposled po mega dlouhé době před pár dny v PCE u té krásné oranžové škodovky.



vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Čtvrtek, 12. července 2018 - 10:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 10-2007
Fero, klidně můžeme debatovat (můžem si i tykat), já debatuju rád, ale nemám už dobrý pocit, když tuto nástěnku na fotky sviním nějakými dlouhými texty. Zvláště na téma již mnohokrát omleté a vždy bez nějaké významné shody.

Nemám nic proti focení aut na ulici, i když sám to běžně nedělám. Musí mne něco opravdu zaujmout, což u aut je málokdy. Možná paradoxně jsem si toho víc užil na opačné straně. Cizí lidi fotí moje auto. Nejvíc to funguje třeba na furgonet. Tohle lidem připadá hodně bizarní, protože to poznávají a zároveň nepoznávají. To jsou někteří schopní mě za jízdy zastavovat a blokovat, aby si to mohli vyfotit. To je už trochu moc. U tatrovek nebo metalexe se třeba lidi podívají na zajímavé auto, ale skoro nikdo nefotí.

Všechny ty moje narážky na tapetování škodovkama a žigulama tady dávám jenom proto, aby se kluci mohli zamyslet, jestli by náhodou svoji činnost nemohli zdokonalit. Čerta starého je mi po tom, co kde jak fotí, jestli ty snímky potom mažou nebo si je schovávají, jestli je nějak třídí a popisují nebo je hází prostě na jednu hromadu. Možná v tom je zakopaný pes. Jestli je nějak třídí, aby se v nich vyznali, mělo by to mít nějaký rozumný klíč. A to by mohlo být zajímavé, třeba bychom se dozvěděli, jestli ty snímky znamenají něco víc než jen "hurá, vidím stodvacítku". Zatím v tom nemohu rozpoznat žádný systém. Samotné "hurá, vidím stodvacítku" (+ následující pohnutka "tento radostný okamžik si zaznamenám prostředky, které mám k dispozici") také není nc špatného, ale co čekají za efekt od zveřejnění toho snímku, toho se nemůžeme dobrat ani jeden z nás dvou.

No a s tím souvisí otázka na mne ad d). Fotografování vlaků a jiných prostředků hromadné dopravy mi připadá možná o chlup smysluplnější. Zde i samotný snímek bez vysvětlení, proč je zajímavý (to mi u těch fotek zde zoufale chybí), může prozradit pozorovateli spoustu informací. Jednak jsou jednotlivé objekty dobře odlišitelné (je jich méně, mají jasnou příslušnost k provozovateli, depu atd.), jednak se pohybují v rámci nějakého organizovaného systému (linky, oběhy vozidel), jsou vázané na infrastrukturu. Lze tak sledovat, jak se vozidla mění v čase (chátrání, opravy a renovace, změny), jak jsou nasazována (případně v jakých soupravách) a tak dále. Auto na ulici je prostě dokonale anonymní, nedohledám jeho minulost, využití, způsob provozu atd. Prostě kdesi stála omšelá oranžová škodovka. Ale z toho nemám nic. Ani ten fakt, že někde stála nějaká omšelá škodovka na ulici není nijak překvapující. To přece všichni víme, že někde nějaká omšelá oranžová škodovka může stát. Sice jich už moc není, ale víme, že někde asi nějaké jsou. A kdosi na ni náhodou narazil. No a co?

OK, předchozí odstavec se snažil racionálně popsat focení vlaků a podobných věcí, i když vím, že to celé není pouze v racionální rovině. A je to tak jistě v pořádku. Také mohou být krásné, vyvolávat nostaldii a c co já vím co ještě. Já mám taky rád vlaky a občas si nějaký vyfotím. Dokonce jsem si už i nějakou tu mašinku z leptu pro sebe postavil. A až nebudu vědět roupama co by, tak si určitě nějakou opravdovou koupím. Alespoň prasátko, když už jsem ten tatrovkář. Ale jsme lidé, ne zvířata. Proto prosím mějme na paměti obě roviny - jak tu emocionální, tak tu racionální. Pokud si dělá někdo snímky pro sebe, nemusí racionální složku vůbec uvažovat, ať si to prožívá, jak uzná za vhodné. Ale když s tím jde mezi ostatní lidi, je prosím více než vhodné ji také zapojit.

Jako omluvu pro ty, kteří nemají rádi dlouhé texty, přidám ještě jeden snímek z víkendu. To jsem vám takhle šel po ulici a najednou jsem narazil na zaparkované auto. Tak jsem se zaradoval, že jsem ho hned fotil a teď to plácnu na net. Ani nevím, proč to dělám.



A k aktuálnímu tématu diskuse: miliardáři z jachty na mě nevyběhli a po maríně mě s diamanty posázenou špacírkou nad hlavou nehonili. Holt asi to mají jinak než důchodci u Kauflandu.
Pajzák
Čtvrtek, 12. července 2018 - 13:25:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1912
Registrován: 6-2015
Risan:
"... ale co čekají za efekt od zveřejnění toho snímku, toho se nemůžeme dobrat ani jeden z nás dvou. "
Já nijak moc nefotím, max. něco prásknu mobilem, když mě to zaujme nebo tuším, že to zaujme někoho jiného. A třeba i příspěvek Tomina č. 7090 ti na tvůj dotaz bez otazníku může odpovědět. Že to třeba jen potěší někoho jiného. Jasně, když to budou fotky dvaceti aut týdně a tyto se budou lišit jen barvou a místem vyfocení, tak tento účel asi plnit nebudou.
Čtvrtek, 12. července 2018 - 16:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4375
Registrován: 11-2006
Tak fotografování železnice a stodvacítky na ulici je zcela něco jiného. Tedy alespoň v té rovině, jaké to znám já. Totiž já vláčky miluji a fotím. A to z několika důvodů. Zaprvé, celkově mám rád fotografii a chtěl jsem se trošku naučit fotit, dozvědět se něco o kompozici a podobně. Koupil jsem si lepší foťák a co teď otázka, co budu fotit. Vlaky mám rád, malebná trať mi sousedí se zahradou, zároveň je člověk tak nějak anonymní a nemusím se teoreticky nikde dovolovat či shánět modelky. Zároveň jsem v přírodě, kde jsem sám a můžu "rozjímat" (ve městech nefotím). Železnice, v té lokálkové podobě, je pro mě i určitá romantika. Železnice, narozdíl od silnic, je tak nějak spjata s přírodou. Stavby (nádraží, stanice, hradla), ty staré, jsou citlivě umístěné a jejich vzhled nenarušuje okolí. A konečně, jak napsal správně Risan. U nás na trati jezdí co dvě hodiny už několik let stále stejné soupravy. Když jede něco mimořádného, je to důvod k radosti a focení.
Snaha o umístění fotek do jedné (ne)chvalně známé galerie mě velmi pomohla alespoň k základním znalostem o focení a editování a díky za to lidem, kteří mé fotky stále dokola kriticky odmítali. Dvě tam mám, takže je to pro mě alespoň malé ocenění té snahy. Bohužel, nemám poslední dobou na to čas. Jedna věc je jít k trati a vyfotit, druhá věc je sedět hodiny u PC a editovat, což neumím a je to pro mě za trest a nebaví mě to.

Zatímco když vyfotím auto na ulici, beru to jako určitý dokument něčeho. Včera jsem fotil na D1 Zila s prapodivnou značkou a chci to dát do komory SPZ. Zároveň mi nejde do hlavy, že ZIL plazící se šedesátkou může beztrestně na dálnici. Chápu fotky v SPZ vláknech, kvůli kterým auta občas fotím a snažím se tak nadšencům o SPZ nějak pomoci v určité evidenci, nebo proč to vlastně občas oceňují.

Abych to shrnul, je focení a focení. Kdyby Transit měl zrcadlovku/ jiný lepší foťák a uměl editovat, může mnohdy udělat zajímavé fotky. Koneckonců, jsou lidé, co na focení vraků postavili kariéru. Kdyby vyfotil občas Tatru, rád se podívám jako na dokument, co člověk může potkat. Stejně tak na fotky z různých srazů, se podívám. Ale fakt je, že mraky nicneříkajících stodvacítek nějak přehlížím. To není jen o Transitovi a ne jen na K-reportu, jen Transit je tu takový náš představitel tohoto divno focení...

Mimochodem, za 12 let na K-repu vidím snad první Risanovu fotku [fotic] (a asi na dlouho poslední [proud]).
Čtvrtek, 12. července 2018 - 18:16:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 830
Registrován: 8-2015
Fotky z dovolené přejezd mé Škody 120 přes dřevěný most v Bystré nad Jizerou http://www.cesky-raj.info/dr-cs/1102-dreveny-kryty-most-v-bystre- nad-jizerou.html

A přetížený osobák před námi [happy]
-OndraS
Čtvrtek, 12. července 2018 - 18:42:57  
Neregistrovaný host
Risan - no tak dals to sem proto, abych mohl přemejślet, co to je za auta. Teda to zadní vím z hlavy pač to je známej ksicht, to přední myslim.
Čtvrtek, 12. července 2018 - 19:47:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7326
Registrován: 12-2005
Karmann Ghia typ 14 to druhý je MG spider že začátku 80. let cca.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
-OndraS
Čtvrtek, 12. července 2018 - 20:07:38  
Neregistrovaný host
Aha, tak jsem myslel že to druhý je Alfa Spider. Ale asi proto že jsem byl línej si ji vygůglit, jak vypadá přesně. Teď koukám že těch rozdílů je tam dost.
Čtvrtek, 12. července 2018 - 20:47:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 2-2013
Mí drazí kolegové z řad obdivovatelů starých křápů (čti youngtimerů), situace dospěla do té míry, že jsem se začal (zatím jenom) poohlížet po něčem, co bych si pořídil ke škodovce. A protože mám díky ní nějaký zvláštní citový vztah k autům RVHP konce 80. let, padla moje volba na poslední žiguly klasické koncepce (2104/2105/2107 je mi celkem jedno co z toho to bude, i když co si budem povídat, nulasedmička je nulasedmička). Protože zatím ale ještě nejsem tak odborně a technicky na výši, abych poznal relativně zachovalý auto od naleštěné bídy, chtěl jsem vás, kteří se v tom vyznáte, poprosit o radu, na co si dát při nákupu tohohle typu auta pozor, aby to bylo i pro potěchu a ne jenom samožer peněz (samozřejmě chápu, že něco to stát bude). Moc díky za všechny rady.
transit01
Pátek, 13. července 2018 - 09:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2522
Registrován: 9-2012
Ad. focení stodvacítek - Je to proste car spotting, patří to k mýmu životu a prostě auta takhle fotím na ulicích už 9 let, já si to kolikrát ani neuvědomuji, a prostě tasím mobil a fotím každou škodovku. zdá se mi že to je nějaká neléčitelná forma lehkého autismu. Myslim ze můj phone fotí hezky, dřív jsem s sebou všude tahal fotak když jsem mel ještě horšího samsunga (z toho byli takové ty malinke neštastne fotky), ale ted uz mi to proste prijde zbytečné když mam P9 od huhaweie a ten foti solidne,
vysokej jalovec, vysokej jako já, ve stovce sedím já, a cejtím se jako pán
Jef
Pátek, 13. července 2018 - 10:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5765
Registrován: 5-2002
to druhý je MG spider že začátku 80. let cca.

Ano, je to MGB Roadster, ale vyrábělo se to jen do roku 1980, kdy klasické sporťáky MG skončily.
S tím plastovým předkem podle amerických bezpečnostních předpisů se dělaly od roku 1974, takže zřejmě jde o kousek z druhé půlky 70. let.
Zlin__24tr
Pátek, 13. července 2018 - 11:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3331
Registrován: 3-2005
Fero:
"Ďalej v prípade väčších miest sa to môže týkať fotenia MHD - električky/šaliny/briky, trolejbusy a autobusy, alebo len u záujemcov o autobusovú dopravu fotenie autobusov. Aký máte na toto fotenie názor? Pritom sa jedná o záľubu fungujúcu dlhé desaťročia, aspoň v prípade železníc. Pýtam sa z dôvodu, že ak sa nad tým ja zamyslím, tiež v podstate nevidím v tomto prípade význam fotiť to."

Primárním účelem mého zběsílé focení je dokumentace vozidla (primárně MHD) a hned v ruku v ruce jde s tím i dokumentace okolí, města - zachycení doby focení. Případné publikování kulhá díky kvantitě a mé akurátnosti při následné editaci (a také aktuálním jiným mým prioritám - prostě když už je čas a místo, tak hlavně vyrazím fotit).

Trochu tapetování, když už si tu vylívám šotosrdíčko:
Klasická dokumentace vozu s oriantací na objekt - "zlatý šotořez". Kvalitativně pěkná fotka, ale krom vozu nezachycuje téměř nic. Tyto fotky jsou vysoce hodnoceny v "odborných kruzích".


Ale pak jsou fotky, kde je MHD jen tak mimoděk, ty mám většinou "do šuplíku". Nejradši a největší radost mi dělá kombinace ideální fotky plus přilepit k tomu i okolí. Jsou "proti proudu", neb "odborná (šoto)veřejnost" kritizuje lidi, sloupy a já nevím co ve fotce. Ale já je tam chci a tyto fotky ocení až za delší časový horizont, a to jen někdo - znalý místa focení (místní a nebo kronikář[biggrin]). Že ulice byla toková a maková, lampy, značení apod...

nebo:


Extrém už jsou vyloženě "reportážní fotografie o ničem". Ta musí "uzrát" časově ještě více. [kecal]


A konečně k autům, je to v podstatě to samé. Ale ne cíleně [proud]



konec OT[vypravci]
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:. ICQ: 271 444 785
Pátek, 13. července 2018 - 12:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7333
Registrován: 12-2005
Jo tak to znám. Z mých fotek se občas může odborná veřejnost zvencnou. Slunce jde z blbý strany, poslední vagón je ustřiženej, tady ten strom v půlce druhýho vozu, proč tam vlezla ta pohledná slečna do záběru, přes tu stodvácu není chudák tramvajka skoro vidět.....
Jenže v jízdě fotím situaci nikoliv primárně vozidlo. To se šotoušům blbě vysvětluje. Katagolový snímky vozidla fotím když někde stojí.

A zásadně u mobilfotek ponechávám exif a to je na některou nejodbornější veřejnost* jak rudej hadr na bejka.

* čti kindermafii
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
-OndraS
Pátek, 13. července 2018 - 14:37:04  
Neregistrovaný host
No, a když je pak fotka stará dvacet let, 15Tr nebo T3 tam je furt stejná, ale prostředí je jiný a nakonec clověk u fotky MHD čučí spíš po těch Moskvičích co jezdí okolo.
Pátek, 13. července 2018 - 16:10:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 46
Registrován: 11-2012
Zlin__24tr:
Ano, ano, ano!
Kolikrát si říkám, že je škoda, že si sám pro sebe nefotím přesně tyhle výjevy: ulice, auta, MHD
Rozhodně v tom pokračujte. Ale "Odborný kruh" ze mě asi nikdy nebude...
Pátek, 13. července 2018 - 19:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 830
Registrován: 4-2006
Trajfly: To tripple-Fa je ze kdy? [ok][fotic][jidlo]
Pátek, 13. července 2018 - 20:58:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 3-2007
Ad Zlín_24TR: tyhle fotky budou za pár desetiletí nejvíc ceněné, protože zachycují tehdejší vzhled města a jeho proměny...
Pátek, 13. července 2018 - 22:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9452
Registrován: 5-2002
Příprava na zítřejší akcičku na zrušené trati Smidary - Vysoké Veselí.