Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 24. 07. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 24. 07. 2018

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 22. července 2018 - 19:27:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2976
Registrován: 5-2002
Elektřina z hnědého uhlí, která se vyrábí hlavně v Ústeckém kraji, se na celkovém objemu dodané elektřiny podílí necelými 44 %.
Jiní ekologisté řvou, že se u nás vyrábí moc elektřiny z uhlí, hnědého zejména. Pozor, aby vás za těch "necelých" neupálili ve fluidním kotli...

křížové financování není u ČD nic neobvyklého
Pekař, krterý peče chleba, rohlíky a další sortiment také zpravidla režijní náklad řeší an bloc a ne rozpočítáváním na jednotku chleba, rohlíku nebo koláčku. To je libůstka nadnárodních korporací, které musí uživit stovky kontrolérů, analytiků a jiných zbytečných lidí.

Aneb system krajskejch vyberek stylem "u nas tenhle a za carou nezajem" nejspis casem pohrbi regio pro cesty mezi kraji
Důsledek "krajského zřízení" po roce 2000. Na začátku tady tyhle věci byly (s přestupem pomalu přesně na hraniční čáře), pak se to trochu srovnalo a s novou generací krajských vyžírků se vracíme do stejné řeky.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Mladějov
Neděle, 22. července 2018 - 19:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12652
Registrován: 3-2007
Já píšu, že chtějí někoho jiného - a asi bych postupoval, být "krajem" podobně. Konkurence dělá zázraky.

A podstatnou "závadou" je pro ČD nutnost výběrového řízení na ta vozidla, i se zanedbáním byrokracie typické pro ČD prostě nemaj proti přímému nákupu proti Jančurovi šanci.
To jsem myslel, že takový odborník ví..

Sranda je, jak je z toho najednou linka s vozidly DB do DD na Flugháfn [biggrin], aneb přání Marcela Štancla otcem myšlenky - a jen taková technická - kolik tak maj asi DB jednotek na 3kV ss ?a
Neděle, 22. července 2018 - 19:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12051
Registrován: 5-2004
Jestli jsem to na mobilu dobre precet tak tam je 130 a neni 090. Tedy konec ramene decin - most a navrat k necemu co uz bylo v podobe praha-decin nekde zlomene? Treba jako kdysi v roudnici? S tim ze ustecka cast by byla v panterech?
Neděle, 22. července 2018 - 19:36:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8655
Registrován: 8-2012
RGJ přijde a koupí
Jasně, třeba někde v trafice.
On si samozřejmě dělá svůj multikriteriální výběr taky, jako každý z nás dnes a denně. Akorát se s průběhem nesvěřuje šotouškům, takže ti to pak vidí, jako že "přijde a koupí" (čtyři traxxy v Kasselu na benzínce, zřejmě).
Zákon o zadávání veřejných zakázek je důsledkem toho, že se ve státních firmách kradlo, ani se poledne nedrželo.
Výběrko se dá zprocesovat za tři měsíce, max. půl roku, když se chce, nehledají se místo toho důvody pro ublíženost a nefabrikují kecy o "nemají šanci", když se jim to nenabagruje napřímo.

s přestupem pomalu přesně na hraniční čáře
Nic takového nebylo. A pokud chcete argumentovat Kláštercem, tak tam to naopak byl nedostatek dvoulampovek u Dopravce, ne rozhodnutí kraje.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Neděle, 22. července 2018 - 19:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12653
Registrován: 3-2007
PV : Nene. Já to pochopil jako po 130 Most - Bílina, aby propojili 131 a 123 dotovanými spoji navíc - ty vlaky tam budou přejíždět.

Panterů se to týkat nebude, mmch oni mají do 2023? přikázanou trať (dotace EU) a to by kraj nekomplikoval.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 22. července 2018 - 19:46:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8656
Registrován: 8-2012
mmch oni mají do 2023? přikázanou trať (dotace EU) a to by kraj nekomplikoval
Šotoušci už přece přišli s tezí, že je ubohý Národní bude muset Žlutozlu odevzdat [biggrin]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 22. července 2018 - 19:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 757
Registrován: 7-2017
TH: Řeknu to jinak, když si ČD dají do výběrka nějaká kritérium typu „moc rychlé” dodání a výběrko někdo napadne... A RGJ si to zvládne potichu vyjednat. Pořád to je porovnatelné?
Neděle, 22. července 2018 - 19:51:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1633
Registrován: 12-2007
Takže popořádku:
1) Rozsah výkonů je takový, že kompletní provoz je na 123, 131, 073. Na 130 se jede jeden pár, na 072 do Štětí taktéž jeden pár. Pak nějaké posily do Litvajzu a pendly Kadaň - Prunéřov.

2) Jsou požadovány elektrické jednotky (ne nutně nové, ale v každém případě nízkopodlažní). Nicméně první dva roky je přechodné období a může jezdit téměř cokoliv. Zda tohoto Radim využil, nebo nabídl elektriky už od začátku, to netuším.
Pokud mám tipovat konkrétní typ vozidla, tak asi dvouvozový Panter.

3) Cena cca 148 Kč/vlkm je poněkud nízká. Otázkou je, zda touha po regionálce u Radima nevedla k podstřelení ceny.

4) Rada kraje o výběru dopravce takto rozhodla. Teď musí oznámení dva měsíce viset na úřední desce, pak lze uzavřít smlouvu. Během této doby může být rozhodnutí napadeno.
Neděle, 22. července 2018 - 20:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8657
Registrován: 8-2012
když si ČD dají do výběrka nějaká kritérium typu „moc rychlé” dodání
Ale to přece ČD dělají úplně běžně - dodání "pozítří", správně široké dveře... máte pocit, že ty pantery nakonec nekoupily nebo co se tu snažíte vyfabulovat za virtuální realitu?
Hele, a když je to tak dyzgrymynuje, proč teda ČD netlačí na co nejdřívější vypsání výběrek a naopak hučí do hejtmanů a ministerstva, že je dost času a stačí to před koncem 2019 zase nabagrovat napřímo jim? [biggrin][crazy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 22. července 2018 - 20:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2977
Registrován: 5-2002
Nic takového nebylo. A pokud chcete argumentovat Kláštercem, tak tam to naopak byl nedostatek dvoulampovek u Dopravce, ne rozhodnutí kraje.

Pokud si to dobře pamatuji (ale vy to určitě dohledáte a vyvrátíte mi to), tak to bylo přerušení, resp. výrazné omezení vozby Os mezi Plzeňským a Karlovarským krajem, Plzeňským a Budějovickým, Budějovickým a Středočeským, Budějovickým a Vysočinou, Jihomoravským a Pardubickým (rozlomení ramene Brno - Česká Třebová... Jak píšu - je to zpaměti, v řadě případů to nepochybně reagovalo i na případnou novou spádovost.
Nepopírám, že zejména v devadesátých letech fungovala jistá setrvačnost navazující na přepravní potřeby definované v předchozích desetiletích, ale vytvoření krajů znamenalo v řadě případů, nejen v dopravě, snahu o vytvoření maximálně autonomních "baronátů", kde potřeby obyvatelstva byly méně významné (eufemismus), než potřeby politických reprezentací rozdělit si koryta a penězovody.
A trvám na tom, že aktuální generace regionálních politikářů (ano, jsme demograficky o generaci dál a ta obměna reálně existuje) si opět přerozděluje korýtka a penězovody. Voliče budou potřebovat až za dva roky, takže teď je ideální čas na šméčka. Za rok už by to bylo příliš nebezpečné.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Neděle, 22. července 2018 - 20:17:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 553
Registrován: 8-2017
Milý T. H., tohle jsem psal speciálně pro vás [wink]:
Jenom jsem si dovolil vyjádřit nesouhlas se způsobem vynakládání veřejných prostředků, neb v regínách (nebo nějakých jiných ojetinách, ať mě někdo neobviňuje z nadržování ČD) by ta cena byla mnohem nižší.

Opakuju - tím ale spolehlivě vyšachovali ČD. Pochopte, že prostě chtějí někoho jiného, než ČD (a už vám to píšu podruhé).
To se mi zdá jako nesmysl. To patro mají ČD dokonce vlastní, spoustu přebytečných stejnosměrných lokomotiv jakbysmet a Pantery taky nebudou vázaný na konkrétní kraje dlouho.
Neděle, 22. července 2018 - 20:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8658
Registrován: 8-2012
ale vy to určitě dohledáte a vyvrátíte mi to
Dobrej pokus [happy]. Ale neměl byste spíše svá vágní tvrzení obhájit, než že je vám bude někdo vyvracet?
rozlomení ramene Brno - Česká Třebová
Můžete popsat třeba tohle rozlomení a přestupy (zřejmě v Březové nad Svitavou) zaviněné kraji (tj. nikoli tím, že na "Devadesáti lánech" je taky změna napájecího systému...)?

speciálně pro vás
Je mi jasné, že speciálně regíny nebo nějaké jiné ojetiny jsou přípustné v okamžiku, kdy to vyhrává správný vlastník regín/ojetin (zatímco jiné ojetiny jsou hnusné německé tramvaje apod.).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Neděle, 22. července 2018 - 20:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12654
Registrován: 3-2007
> spoustu přebytečných stejnosměrných lokomotiv jakbysmet

Můžete mi sdělit konkrétní řady a počet těch přebytečných ? O asi pěti shnilých patrech DDR, co je potřebujou jinde, nemluvím.

Woni maj nadbytek právě těch šukafonů, nebo relativní dostatek regín -a ty tam právě UK nechce.
Jestli v tom nevidíte jistý záměr, nebudu vás nutit.

Jinak je mi to celé osobně dost jedno a zmenšování hegemonie a pád monopolu ČD považuji za v čase neodvratný krok - jednou to přijít muselo. Jakkoli tady někteří pořádají přímo hysterické kampaně za jednu či druhou stranu, což tak úplně nechápu, resp. mi to připadá dost omezené.
Neděle, 22. července 2018 - 21:00:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 554
Registrován: 8-2017
Třeba tyhle: odkaz

Pater maj na Vysočině taky víc, jak 5. Ne, opravdu v tom nevidím znevýhodnění ČD. Pokud nechtěj konkrétní řadu, dá se to taky napsat do podmínek (podobně jako má Plzeňský kraj ve výběrku na Beroun - Klatovy výslovně uvedeno, že nechce Bdmtee.)
Mladějov
Neděle, 22. července 2018 - 21:04:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12656
Registrován: 3-2007
Tak ty už jsou asi dávno prodaný, ne ?? Kouknul jste se na datum - 2015 ???

A stejně byste potřeboval řidičáky - tahle debata nemá smysl, prostě to dostal pružnější.
Nesni
Neděle, 22. července 2018 - 21:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1753
Registrován: 6-2014
Mladějov:
Sranda je, jak je z toho najednou linka s vozidly DB do DD na Flugháfn ... jen taková technická - kolik tak maj asi DB jednotek na 3kV ss ?a
Ta možnost se nabízí, protože jaké malé elektrické vozidlo by šlo na trať 073? Spojení s jinou tratí vypadá logicky, tak proč ne zrovna s tou uvažovanou linkou? Spolupráce Regiojetu s Deutsche Bahn přeci není žádná novinka. A DB nepotřebují žádné takové jednotky. Buď může jet klasická push-pull souprava s vícesystémovou lokomotivou. Nebo, a to mě opravte, jestli je to hloupost, může jednotka jezdit sama po německém území a z Bad Schandau do Ústí ji bude vozit lokomotiva, čímž se sníží počet potřebných lokomotiv.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Neděle, 22. července 2018 - 22:24:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8333
Registrován: 5-2002
ad Nesni: Proboha [angry]

Kolik má DB vícesystémovek?
Tušíte, že existuje něco jako peníze?
[angry][angry][angry]
Neděle, 22. července 2018 - 22:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 556
Registrován: 8-2017
Mladějov: Prodaný jsou Cargu, takže jako kdyby nebyly. Jiný dopravce by řidičáky shánět nemusel?

Ale souhlasím, že další debata nemá moc smysl, jenom mám pocit, že vaše domněnka, že kraj se chtěl mocí mermo zbavit ČD, je hodně na vodě.
Zajímavý je spíš to, že ostatní zájemci nabídli o 50 Kč/km víc, pokud teda pan náměstek nekecá.
Neděle, 22. července 2018 - 23:12:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14019
Registrován: 12-2007
Přinejmenším jedna z těch tratí bude muset být (přinejmenším dočasně) obsluhována vozidly nezávislé trakce - a to trať Teplice - Litvínov, pokud tedy nebude elektrizace úseku Louka u Litvínova - Litvínov dokončena právě do 12/2019.

Mmch. vyčlenění této tratě do odlišného provozního souboru než Os-130 = zřejmě stav, kdy ani po zadrátování úseku Louka u L. - Litvínov nebudou Os-134 z Teplic prodlouženy dále do Ústí = nakonec jiné řešení než svého času prezentovaná verze "výsledný 30min. interval Os vlaků mezi Ústím a Teplicemi (resp. Oldřichovem u Duchcova)"?
Neděle, 22. července 2018 - 23:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6702
Registrován: 8-2007
M250.0:
"Mladějov: Prodaný jsou Cargu, takže jako kdyby nebyly. Jiný dopravce by řidičáky shánět nemusel?
"
Nemusí.Mají tam jezdit električtí Žraloci.Někteří budou hořekovat,že je to těžké,žere to jak tank(protože to psali v Železničáři )...[rofl][rofl][rofl]
Pondělí, 23. července 2018 - 00:13:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3585
Registrován: 8-2010
Hmm, tak už se nedivím Ťokovi že chce konec současného vedení ČD. To vedení je evidentně neschopné, když nikde kde se vyhlásí soutěž nebo kde se porovnává více nabídek nejsou schopny ČD uspět (Šumava, Rychlíky Plzeň - Most). Rád bych si přečetl zprávu, že ČD někde v soutěži vyhrají (třeba na jihu Čech), ale toho se asi patrně nedočkám. RegioJetu to ale přeju, má šanci se ukázat. Jenom to uznávání těch jízdenek a třeba i těch IN karet by bylo fajn, ale to u nás samozřejmě prostě nejde.

Jinak když už jsme u toho co bude po roce 2019 tak dle Krtka byla prodloužena smlouva v Královehradeckém kraji do roku 2021 a v Moravskolezském kraji by měla být taky nějaká nová smlouva s ČD.

Byl jsem optimista, ale až skončí možnost přímých zadání vidím budoucnost ČD dost černě.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pondělí, 23. července 2018 - 07:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2635
Registrován: 1-2006
To není jen neschopností vedení.
Když firma musí uživit GŘ a všechny další články "řízení" plus k tomu spoustu velkých i malých dojících penězovodů (neb to je její pravý státní účel, nikoli nějaká doprava), tak nemá šanci se nákladově vejít do ceny kohokoli, kdo tohle všechno platit nemusí.
Jsem hrdý na svou vlast:
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.
Pondělí, 23. července 2018 - 13:47:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1472
Registrován: 9-2003
Rychlíky Liberec - Pardubice zůstávají na další dva roky Českých drahám: https://zdopravy.cz/drahy-uhajily-pred-konkurenci-trat-pardubice- liberec-cena-klesla-14047/
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Pondělí, 23. července 2018 - 13:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3586
Registrován: 8-2010
Lokom: [ok] Tak aspoň někde ČD uspěly i když jen na dva roky.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pondělí, 23. července 2018 - 13:54:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8664
Registrován: 8-2012
vidím budoucnost ČD dost černě
Ale no tak, trochu optimismu! Privátům se ještě pustí nějaké ty čučky typu Pardubice-Liberec (za dva roky; teď ještě MČD tak dlouho zjemňovalo zadání, až se tam vešly i dejchavičný 854+054+954) nebo třeba "motorový soubor Bělá nad Radbuzou" [happy], aby se v tom plácali a dali pokoj, až se budou bagrovat "síťové" R- a Ex-linky tomu národnímu, tradičnímu, správně orientovanému Dopravci...
ČD dokonce udělaly chybu, když se naopak nedomohly vypsání všeho najednou v 2019, protože to by samozřejmě nikdo jiný nestačil byť jen obeslat.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 23. července 2018 - 14:12:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2638
Registrován: 1-2006
Lokom + Honza7887:
To se to na jedné lince "uspívá", když rozdíl proti reálným nákladům MD dosype skrz ostatní linky.
Či se přinejhorším zase za pár miliard "prodá" SŽDC něco při založení a.s. zdarma vyfasovaného .
Jsem hrdý na svou vlast:
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.
Pondělí, 23. července 2018 - 17:54:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5083
Registrován: 12-2004
Vyjádření pana Komínka vč. náznaku možnosti "odejití" ČD i z jiných tratí:
https://zdopravy.cz/kominek-cd-byly-o-stokorunu-na-kilometr-drazs i-chystame-dalsi-poptavkove-rizeni-14055/
Pondělí, 23. července 2018 - 18:57:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8358
Registrován: 5-2002
eco24.cz: Nově založený Student Agency Holding vydal v roce 2012 dluhopisy za 900 milionů s 12% úrokem a svému majiteli Jančurovi je předal v rámci účetní operace. Stačilo, že podnikatel převedl své tři firmy pod střechu holdingu. V tomto případě se z daňového základu odepisuje 110 milionů a Jančura dostává jako nezdaněnou dividendu částku o dva miliony nižší.

Mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj vysvětluje, že nejde o obcházení daňových povinností. Dluhopisy jsou u Jančury zaparkovány dočasně a podnikatel je okamžitě nabídne investorům, až RegioJet získá smlouvu na provozování nějaké dotované trati a bude potřebovat koupit pár souprav. To se však zatím nestalo, protože soutěží z poslední doby se Jančurova firma buď neúčastnila, nebo neuspěla. Daňové výhody pro holding a jeho majitele tedy vznikly pouze jako vedlejší a nezamýšlený účinek. Ondrůj zdůrazňuje, že „peníze z úroku z dluhopisů byly vráceny zpět do firmy a použity pro další rozvoj podnikání“. Dokumenty o tom nejsou k dispozici veřejnosti, podle mluvčího ale byly odeslány bankám i finanční správě.
Takže zase něco o tom odkud si přilepšují ti nestátní dopravci.
Úterý, 24. července 2018 - 00:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1473
Registrován: 9-2003
HB: Tak nevím, ale při dotované dopravě se vždycky z eráru dosypává, ne? A jinak, vzpomeňme jak ČD prodaly pod budovy pod cenou. Na čí příkaz asi...? Samy od sebe to neudělaly.
Dopravní statistiky na www.ioda.cz a zajímavosti na www.facebook.com/IODA2013
Úterý, 24. července 2018 - 00:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 5-2002
Mladějov, Apollo, TH: Já ten příklad z Bonfolu samozřejmě nemyslel tak, že zrovna tohle by tu po přestavbě na 3/25 kV jezdilo, proboha. Popisoval jsem, co se mi vybaví pod pojmem "elektrický vůz", tj. něco malého, jakási "820 se sběračem", zatímco u nás je zaužíváno, že co je elektrické, tak je velké (resp. to platilo do dvouvozového pantera, ale i ten by byl třeba na 131 asi moc).
Úterý, 24. července 2018 - 08:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6704
Registrován: 8-2007
TZ:S novými TSI už "něco malého " nikdo nevyrábí ani v nezávislé trakcí.Kéž by se povedlo u nás koupit a schválit elektrické vozidlo velikostí Desira(šestinápravové,dvouvozové pro asi 120 lidí).
Takové vozidlo by našlo uplatnění na mnoha tratích.
Úterý, 24. července 2018 - 08:12:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8671
Registrován: 8-2012
u nás je zaužíváno, že co je elektrické, tak je velké
Čí je to asi práce?
P.S. Kousek za humny (hodinu letadlem) jezdí třeba tohle, koupit se to dá (v třetí generaci) diesel i elektrické od 1500V po 25kV, všechno je to modulární stavebnice - fakt není potřeba (za účelem zesměšnění Žlutozla nebo jen z neznalosti?) vymýšlet reko nějakého švýcarského pekáče...

S novými TSI už "něco malého " nikdo nevyrábí
Zřejmě tuhle vaši definitivní tezi zapomněli sdělit třeba do Bussnangu.
elektrické vozidlo velikostí Desira(šestinápravové,dvouvozové pro asi 120 lidí
Šestinápravové (pravda, jen dvě hnací, ale kolem Ústí by to asi nebyla zásadní obtíž), dvouvozové (plus powerpack), míst k sezení "co si kdo poručí" (ODEG má k sezení 100+10 klapaček, Veolia 126), rozšířitelné na troj- i čtyřvozovku, spřahovatelné a řiditelné až 4 najednou... já nevím, tohle přece jezdí třeba v Tatrách už skoro dvacet let, takže je to asi jen o tuposti a nedostatku představivosti.

No jo, jako bych to už slyšel: "hnusná německá tramvaj" [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 09:01:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8359
Registrován: 5-2002
T.H. Ale Škodovka toto nevyrábí! A to je problém.
Úterý, 24. července 2018 - 09:17:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8672
Registrován: 8-2012
Regiojet nemusí dělat fake-výběrka s kritériem "výrobce musí mít sídlo v Plzni" [happy]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 12:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6705
Registrován: 8-2007
TH:No vozidlo velikosti 820(delka do 20 metrů), jak psal TZ,nevyrábí ani v Busnagu[nene].
Ani větší vozidla do 30 metrů již asi nikdo nové nevyrábí.
Tak snad Jančura koupí nějaké el.vozidlo 40 m dlouhé(např.ten Stadler GWT,dvouvozovou Pesu,nebo něco podobného).
Úterý, 24. července 2018 - 12:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8676
Registrován: 8-2012
vozidlo velikosti 820(delka do 20 metrů) ... ne že "dneska" nikdo nevyrábí, ale nikdo nekupuje. Takové vozidlo totiž nemá ekonomické opodstatnění, šlo jen o prvofázové zesměšnění "nemá vozidla a nikdy nevyjede" (odbornější modrogumídci už zase hledají obrázek M131.1).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 12:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8360
Registrován: 5-2002
T.H. Regiojet nemusí hlavně dělat žádná výběrka a může si rovnou zajet pro vytipované vozidlo do fabriky a objednat dodávku. V tom má státní dopravce určitě hendykep. A paradoxně to dodržení zákona o VZ vede k tak drahým dodávkám...
Úterý, 24. července 2018 - 13:10:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8677
Registrován: 8-2012
paradoxně to dodržení zákona o VZ vede k tak drahým dodávkám
Tak znova: zákon o zadávání veřejných zakázek je důsledkem toho, že se z "ničích" peněz kradlo, ani se poledne nedrželo. Tyhle pohádky o tom, jak jsou ČD znevýhodněný a musí kupovat správně široké dveře za draho, jsou srdceryvný a svědčí o vaší obrazotvornosti, ale realita je úplně jiná. A pokud si snad stěžují na časové "znevýhodnění", potom je zvláštní, že netlačí kraje do co nejvčasnějšího vypsání soutěží, ale naopak se je snaží brzdit... divný, viďte?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 13:22:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6706
Registrován: 8-2007
TH:Teď se bavíme o vozidlech Žlutého dopravce.Tak nemusíte stále bojovat s modrogumítky.[rofl]
Úterý, 24. července 2018 - 13:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8680
Registrován: 8-2012
A kdo tu teda matlá cosi o hendykepu [happy] státního dopravce, co?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 14:42:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3712
Registrován: 11-2008
Konkrétní dotaz: Cestující jezdící pravidelně do zaměstnání z Litoměřice město - Mělník. Jednu cestu jezdí rychlíkem a zpět osobákem. Dneska používá u vlaku ČD kartu IN25 + měsíční ( čtvrtletní) traťovou jízdenku. Pokud se změní dopravce, tak na tu cestu rychlíkem bude moci dál používat jízdenku ČD. Ale při zpáteční cestě osobním vlakem pojede část cesty s ČD a ve Štětí bude muset přestoupit do vlaku dopravce RJ. Tam mu jízdenka ČD platit nebude. Takže zaplatí další jízdné, které má dnes už zaplacené. Měsíční ( roční ) jízdné DÚK mu nepomůže, neb v úseku Štětí - Mělník neplatí. Stejně jako PID neplatí ze Štětí do Litoměřic. Ve výsledku se jízdné pro "přeshraniční" cestující zdraží a to možná dost podstatně. A cestující, kteří jezdí pravidelně ze stanic, kde rychlíky nestaví to budou mít zřejmě ještě dražší . Rozdělit osobní dopravu mezi dopravce na hranicích krajů ( často v provozně nevhodné stanici ) není moc vhodné. Proč to tomu RegiJetu nedají až do Lysé nad Labem ? ……………[andel] Podobně by to mohlo dopadnout, kdyby třeba Pardubický kraj dal osobní dopravu taky soukromému dopravci a vlaky jezdily v trase Pardubice - Záboří nad Labem a jiný dopravce zase Záboří nad Labem - Kolín - ……… A kdyby byli politici důslední, tak by vlaky končili na zastávce Týnec nad Labem, neb tam končí Pardubický kraj a Záboří nad Labem je už Středočeský kraj …….[happy][lol][lol][lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Úterý, 24. července 2018 - 14:59:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8339
Registrován: 5-2002
Přečti si prosím pořádně, o co jde.

Na trati Štětí - Ústí se jedná o jediný pár vlaků pozdě večer do Štětí, zde spánek a brzo ráno do Ústí. A nic na to ve Štětí nenavazuje.
Úterý, 24. července 2018 - 15:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8683
Registrován: 8-2012
a ve Štětí bude muset přestoupit do vlaku dopravce RJ
A z toho umře. Jenže to vytváření obrazu nadcházející apokalypsy má jeden nedostatek: ten Žlutozlej do Štětí bude akorát dnešní hypernova, jezdící do toho Štětí "spát" (6459//6450 od Bílinky).
A jinak je to zas akorát umělej příklad, jako obvykle ty gumácký bejvaj´, že? Těch "zdražení a to dost podstatně" (nebude tam hlavně platit režimka...) tu teď začne kanonáda, nějaký ten Ohníč - Strunkovice nad Blanicí a tak.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 16:04:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3713
Registrován: 11-2008
Vzniká asi nedorozumění. Ústecký kraj chce přece dát dopravní obslužnost osobních vlaků na trati 072 v úseku Ústí - Štětí dopravci RJ. Já to chápu tak, že všechny osobáky. Nebo to je jinak ? Nebo na trati 072 dostane RJ jen ten končící osobák ve Štětí ? Nebo bude RJ jezdit až do Lysé ? Jak to tedy bude, ať si rozumíme. Všechny osobáky nebo jen ten jeden ?
Úterý, 24. července 2018 - 16:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 764
Registrován: 7-2017
TH: Jestli to s těmi zdraženími není tak, že jsou opravdová, ne jak prezentujete vy, že to je dokonalé, když nejsou traťovky.
Úterý, 24. července 2018 - 16:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1634
Registrován: 12-2007
Výpravčíxy: V rámci provozního souboru EMU120 (to je ten soubor, kde zvítězil RJ) bude na trati 072 jezdit pouze jeden pár vlaků Ústí - Štětí (pozdě večer Ústí -> Štětí, ráno opačně).
Všechny ostatní osobní vlaky na 072 zůstanou ČD (na základě přímého zadání).

Pro upřesnění ještě dodávám, že všechny ostatní výkony mimo soubor EMU120 v elektrické trakci v objednávce Ústeckého kraje zůstanou ČD.

Takže ještě jednou shrnutí, co bude jezdit RJ: (pro jistotu, ať nevznikají dohady o nesmyslech)
123 - všechno, cca stávající rozsah výkonů
131 - všechno, cca stávající rozsah výkonů (výhledově možná prodloužení z Bíliny do Mostu)
130 - pouze jeden pár denně Ústí - Most přes Teplice
073 - všechno
072 - jeden pár (viz výše)
132 - pouze pendly Kadaň - Prunéřov (+ nějaký ranní a večerní návoz do/z Mostu)
134 - pouze posily Litvínov - Teplice v ranní špičce (nad rámec základního hodinového taktu)
Úterý, 24. července 2018 - 16:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2896
Registrován: 5-2002
TH: šlo jen o prvofázové zesměšnění "nemá vozidla a nikdy nevyjede"
Zase si do mě promítáš nějaký svý dojmy? Tak polopatě, já mám z daného vývoje v zásadě radost, pouze bych rád aby se už konečně vyřešil ten tarif. Jak si vůbec můžeš myslet, že kdokoliv kdo prošel nějakou pozicí na objednatelově straně vztahu s dopravcem a byl tak nucen jednat se "středními řídicími články" ČD, má snahu jim nějak nadržovat? Nikdy jsi se s nimi nepotkal nebo jak? Dále, jak je o mě známo, mám v oblibě švýcarský systém VHD (až na nějaké ty mušky dané kulturně-historicky, např. pokud jde o noční MHD a tak). Proč se tedy domníváš, že jsem zastánce systému "jedna síť - jeden dopravce"??? To si fakt tak strašně moc potřebuješ bůhvíproč do mě rejpat, že mi připisuješ úplně nesmyslné postoje?
Nech už toho.
Úterý, 24. července 2018 - 16:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8685
Registrován: 8-2012
Vzniká asi nedorozumění
Nedorozumění nevzniká, soubor vlaků co "chce přece dát" je naprosto jasně popsaný, jen vám holt zas zablikalo modré světýlko kvůli zákeřnému útoku na tradiční národní jistoty Jediného Správného Dopravce...
Ale nebojte, ta 072 taky jednou půjde do soutěže, smyšleným příkladům navzdory.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 16:30:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 765
Registrován: 7-2017
TH: Líbí se mi, jak reagujete jen na to, co se dá vámi správně ideologicky otočit a jádro příspěvku pro vás neexistuje.
Úterý, 24. července 2018 - 16:43:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8686
Registrován: 8-2012
Záruba: především nejseš dost hloupej na to, abys tu trousil "mně se vybavilo třeba takového něco" silně podobného oné legendární Žaludově M131.1 "nic jiného pan Jančura nesežene". Čili ten důvod musí být jiný.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 17:11:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2897
Registrován: 5-2002
Důvod je ten, že by se mi skutečně nějaká "elektrická 820" líbila a napadlo mě, že daný vývoj by k ní třeba mohl směřovat. Obrázek je zvolen zcela náhodně tak, že jsem se tam před 10 lety projel a tak jsem si teď prostě vzpomněl zrovna na to. O "Žaludově Hurvínku" nic nevím a mám jiné věci na práci než archivovat všechna vzájemná trapná napadání dopravců mezi sebou.
Už jsi ochoten konečně uznat, že do mě střílíš zcela mimo terč? A opakuji, proč si vůbec myslíš, že zrovna já mám "jednodopravcovitý" postoj? Tady mi uniká veškerá logika.
Úterý, 24. července 2018 - 18:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8687
Registrován: 8-2012
Znovu opakuji: nejseš standardní zpovykanej šotoušek, nejseš dost hloupej na to, abys "elektrickou 820 po konverzi" mohl dobrovolně pokládat za možné řešení "krátké soupravy" (zvlášť když domovinou třeba toho GTW 2/6 je MThB). Prostě máš toho Jančuru za debila a důvod je přitom zřejmý: jeho open-access je tatíčkovsky neqedlatelný a to tě sere.
Ad švýcarskost: vždyť tu jednodopravcovitost (a jeho kantonální/státní vlastnění) vydáváte ve svých šotopublikacích za obrovskou přednost (bez ohledu na to, že to v kalvinistických a přímodemokratických, čili úplně jiných poměrech nepřenositelně fungovat může), tak co to na mě teď hraješ?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 19:15:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 5-2002
TH: No, a nebo prostě jen nevidím svět tak černobíle resp. stylem "my vs. oni" a chápu, že je na něčem možno vidět výhody a nevýhody, a to někdy celkem vyrovnaně. Takže se s dovolením nezařazuji do žádné z obvyklých škatulek "příznivců/odpůrců Jančury/ČD/kohokoliv", takže si pak do mě vlastně promítá své antagonismy skoro každý. [happy]
Úterý, 24. července 2018 - 19:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8690
Registrován: 8-2012
a nebo prostě jen nevidím svět tak černobíle resp. stylem "my vs. oni" a chápu, že je na něčem možno vidět výhody a nevýhody
Jo to bude vono, proto tu vlastně budujete to české Švýcarsko jakousi "třetí cestou", což ti následně způsobuje ony nepřekonatelné ideové obtíže stylem "od každého trošku", takže stojíš mimo všechny, samozřejmě hlavně nad nimi... Protože třeba oním jednodopravcovitým přece být lze i nelze zároveň, jak se to zrovna dialekticky hodí do krámu [happy].
A ještě k tomu jednotarifu: už tu mohl být deset let a teď bychom to tu vůbec neřešili (nádražníci by buď měli nějakou "ATOC-režimku" anebo by už pomřeli z nutnosti kupovat si jízdenky). Ale tady se holt řeší problémy až na základě "důkazu průserem", což jednou prostě přijít musí.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Adamek
Úterý, 24. července 2018 - 20:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 10-2007
Respektuji právo kraje najít nejlevnějšího dopravce, co mi ale nejde na rozum, je objednávání jednoho páru nebo několika párů na trati, kde dál bude jezdit ČD.
Když soutěž, tak přeci na celé trati (souboru tratí)?
Úterý, 24. července 2018 - 20:23:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8691
Registrován: 8-2012
Když soutěž, tak přeci na celé trati (souboru tratí)?
Když soutěž, tak provozní soubor ("oběh"). I dnes jede hypernova od "Bílinky" poslední obrat do Štětí a první ráno zpět, protože by jinak stála (přes Úpořiny tou dobou už nemá smysl jezdit).
Co je na tom nepochopitelného?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 20:25:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2899
Registrován: 5-2002
TH: Protože třeba oním jednodopravcovitým přece být lze i nelze zároveň, jak se to zrovna dialekticky hodí do krámu
Aneb kdo nejde (dostatečně jednoznačně a bezhlavě) s námi, jde proti nám... Tak jo, dobrou zábavu.

A ještě k tomu jednotarifu: už tu mohl být deset let a teď bychom to tu vůbec neřešili (nádražníci by buď měli nějakou "ATOC-režimku" anebo by už pomřeli z nutnosti kupovat si jízdenky). Ale tady se holt řeší problémy až na základě "důkazu průserem", což jednou prostě přijít musí.
Souhlasím. A teď si mě zatřiď. [happy]

Adamek: Rozumnější je soutěžit oběhy.
Úterý, 24. července 2018 - 20:33:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8693
Registrován: 8-2012
Aneb kdo nejde (dostatečně jednoznačně a bezhlavě) s námi, jde proti nám
Já se třeba nestydím za to, že jsem "vícedopravcový" (protože konkurence prostě funguje a open-access dokopal Č(S)D, které už dostaly dost dlouhou možnost se historicky znemožnit, k neuvěřitelným výkonům). Ale musel bych si připadat jako kokot, abych zároveň s "vícedopravcovitostí" propagoval "kantonální jednodopravcovitost". Asi to je v té dialektice "kdo nejde s námi"... dobrou zábavu.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 24. července 2018 - 20:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 768
Registrován: 7-2017
TH: Něco jiného je OA a něco jiného ZDO. V OA ať se platí třeba krví jednorožce.
Úterý, 24. července 2018 - 21:44:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8695
Registrován: 8-2012
Něco jiného je OA a něco jiného ZDO
OK, tak třeba "výběrové řízení na Jizerskohorskou železnici dokopalo Č(S)D, které už dostaly dost dlouhou možnost se historicky znemožnit, k neuvěřitelným výkonům". Můžu to tak nechat?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.