Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 07. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 19. 07. 2018

dolů
   autor příspěvek
Středa, 11. července 2018 - 00:58:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2881
Registrován: 5-2002
Ono těch německých 1000 osob je taky prostě nějaké v konečném důsledku politické rozhodnutí státu, který se už kdysi rozhodl "zrušit lokálky" (a nyní si nepřeje "přiznat chybu") a kde je navíc nějaká hustota obyvatel (alespoň v určitých oblastech), takže se tam obšas vyskytne pražský úkaz "rozumného obsazení úplně jakékoli blbosti".
Čili to asi nelze brát jako nějakou vesmírnou konstantu. Tím samozřejmě nehodlám obhajovat Štíty atd., ale dle našich poměrů lze podobnou hranici odhadnout daleko spíš někam ke 100 lidem denně, aby z toho nevylezly "Římanovy krvavé mapy".

Tedy pokud je řeč o tom, kam se "vyplatí" vlak, nějak je to za pár dní na mě ke čtení moc. [happy]
Středa, 11. července 2018 - 01:31:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13972
Registrován: 12-2007
Ono těch německých 1000 osob je taky prostě nějaké v konečném důsledku politické rozhodnutí státu, který se už kdysi rozhodl "zrušit lokálky"
Navíc to je číslo nezohledňující náklady na dosažení takového stavu.

Extrémním (a v Německu ne neobvyklým, viz i kousek za hranicemi např. okolo Viechtachu** či Chamu) stavem je "na všechny spoje postačí sólo motorák, zato mezi 7. a 8., jakož mezi 13. a 14. hodinou, je na 2 párech spojů potřeba souprava ze tří motorových vozů") atd.

S tím souvisí i další aspekt - vysoká nákladovost spojů v období přepravní špičky vlivem o to vyšší potřebnosti souprav, které po zbytek dne nemusejí najít uplatnění.

Mmch. na mnoha německých lokálkách těch 1000 cestujících za den určitě nejezdí (z vlastní zkušenosti např. lokálky provozované Agilisem západně od Chebu), přesto tam je osobní doprava v rámci dlouhodobého kontraktu objednána.

** Viz též zajímavá zpráva z 5/2018: odkaz, v níž mj. stojí, že ona hranice "1000 cestujících za den" je "nicht realistisch" a která uvádí, že původně dvouletý zkušební provoz osobní dopravy na trati Gotteszell - Viechtach (na bavorské straně Šumavy) byl prodloužen o další 3 roky (byť onoho počtu 1000 cestujících za den tam není dostaženo).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 11. července 2018 - 08:33:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8289
Registrován: 4-2003
Omlouvám se, ale lepší odpověď neumím poskytnout.

A tím pádem z toho neplyne, co tvrdíte.

Dotování "prázdných" autobusů samozřejmě samo o sobě venkov nespasí, ale je to jeden z důležitých faktorů, který může zabránit vylidňování venkova.

A proč by měl někdo zabraňovat vylidňování venkova, což je proces fakticky probíhající někdy od doby průmyslové revoluce (to se snad bere v dějepisu už na základce) a docházelo k tomu i za Husáka, existenci hustý autobusový sítě, nedostatku bytů a aut navzdory?

Čímž se všem z těch zastávek zhoršilo spojení. To prostě dobře není.

To je naprosto marginální problém, který navíc nemá prvky systémového řešení, navíc všem z tý obce asi sotva. . Možná jste taky mohl postřehnout drobný detail, totiž , že třeba z Chomutova do Loun vede už nějakou dobu dálnice, takže autobus logicky jede po ní a nevymetá díry typu Postoloprty. A co by měl dneska vymetat? Chlumčany a Panenský Týnec, kde dodnes vymetá vymeták z Loun do Prahy?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 11. července 2018 - 08:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8290
Registrován: 4-2003
Ale než pojede něco zpět, máte hluché místo, prostoj, kdy nevíte co dělat nebo se strachujete, že domů vůbec nedojedete.

To vážně nechápete, že dneska dospělej člověk v produktivním věku není většinově zvědavej na to, že bude na autobusáku čekat každej den třeba 20 minut a tím pádem Vaše úvahy jsou mimo jeho realitu uvažování?
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 11. července 2018 - 10:48:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 5-2002
nějaké v konečném důsledku politické rozhodnutí státu To zcela samozřejmě. A proto bych i u nás uvítal, kdyby někdo jasně uvedl pravidla, kdy se doprava objednávat bude a kdy ne. A případné výjimky by si musel zdůvodnit (např. neexistencí paralelní silnice, nutností udržovat trať pro silnou turistickou sezónu, nízkými náklady díky využití vozidel z jiné trati a podobně).
aby z toho nevylezly "Římanovy krvavé mapy" No tak by vylezly, no. 100 lidí denně - to je jedna plná 810 s vlekem.[uhoh] Nebo jinak, při pěti párech spojů je to jen 10 lidí na vlak!
Ale nějak se musí zohlednit i délka trati. Kdybyste o tom někdo věděl víc, byl bych rád, kdybyste se podělil o znalosti. Dík.

ROPID jde cestou midibusíků, kde na jeden spoj a jednoho řidiče nepřipadá nikdo. ROPID by by první, kdo by si měl taková pravidla stanovit (komu by měla být taková pravidla stanovena). Chtěl bych slyšet zdůvodnění, proč tak tlačil na vylepšení Semmeringu, objednává Mochovku, ale o trati 070 snad ani neví, že existuje.

ze zastávkové linky odčerpali dálkový cestující a pak tu zastávkovou linku zrušili. Ti dálkoví cestující by se odčerpali tak jako tak. Když ne do dálkové linky, tak do aut.
Na trase Praha - Liberec, kterou uvádíte (ostatní tak neznám), je dneska z tohoto hlediska dobrý stav: dálková bezzastávková linka, linka pro místní obsluhu (Liberec - Boleslav) jezdící relativně často a pak samozřejmě dost spojů Boleslav - Praha. K ideálu tomu chybí asi navázat spoje linky LB - MB v Boleslavi na ty pražské spoje, pak by i ti z Hodkovic atd. měli spojení do Prahy a koneckonců, kdo by se v Liberci nevešel do Jančury, tak by mohl do Prahy takhle. Mezi Vary a Rakovníkem je asi problém, že Bochov, Lubenec a spol. nevygenerují dostatečnou poptávku na to, aby se taková zastávková linka uživila. Ale znova, když budete Varáky otravovat zajížděním do těchto městeček, tak se na hromadnou dopravu vyprdnou a nebudete mít ani jednu linku.
Středa, 11. července 2018 - 10:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8545
Registrován: 8-2012
Ti dálkoví cestující by se odčerpali tak jako tak. Když ne do dálkové linky, tak do aut
No přesně tak, prostě osmdesátá léta minulého století, kdy to auto stálo násobky roční mzdy a ještě se na něj dělaly pořadníky, prostě k lítosti šotoušů skončily, zbohatli jsme a odchod cestujících z "vymetáků" nezavinil nějaký Jančura, ten naopak (třeba na tom Liberec-Praha) přivedením 21. století do autobusové dopravy zabránil ještě výraznější automobilizaci relace...
pak by i ti z Hodkovic atd. měli spojení do Prahy
Hodkovice (a Turnov) mají spojení do Prahy ("zastávkovým" [happy] ) Jablonečákem (530 201). Takže važte slova, aby vás tu nějaký ten Nechic neobvinil, že chcete odčerpat cestující [biggrin]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 11. července 2018 - 11:04:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13973
Registrován: 12-2007
A případné výjimky by si musel zdůvodnit (...) nutností udržovat trať pro silnou turistickou sezónu
Mícháte dohromady aspekt osobní dopravy (objednatel/dopravce) vs. sjízdnosti tratě (správce infrastruktury).

ROPID by by první, kdo by si měl taková pravidla stanovit (komu by měla být taková pravidla stanovena) = de facto stav, kdy o osobní dopravě nerozhoduje ten, kdo platí (krajský úřad či jím zřizovaná organizace), ale jiná instituce (onen "někdo" z proto bych i u nás uvítal, kdyby někdo jasně uvedl pravidla, kdy se doprava objednávat bude a kdy ne.).

Ale nějak se musí zohlednit i délka trati.
Však v onom (reálně na mnoha místech nedosahovaném/nedosažitelném) německém "pravidle tisíce cestujících" zohledněna je (počet cestujících je přepočten na km).

Mmch. v případě vámi odkazované "případové studie" s tratí do Burglengenfeldu nedaleko Regensburgu je situace o to zajímavější v tom, že dnes mezi Schwandorfem a Regensburgem jezdí 2 páry "Os" vlaků za hodinu + 1 pár vlaků zrychlených.

Při obnovení osobní dopravy do Burglengenfeldu by mohla nastat situace, kdy by do něj jezdil jeden z těch párů vlaků, které z Maxhütte dosud pokračují směrem na Schwandorf.

Tzn. de facto nenavýšení počtu vlakových spojů, pouze jejich "uhnutí jiným směrem", přesto nemožné, bo údajný ukazatel rentability** v počtu 1000 cestujících (mmch. pozor, jedná se o POTENCIÁL počtu cestujících, nikoliv "počet cestujících, kteří po dané trati v současné době jezdí") přepočtených na km.

** Kterýžto pojem je v tomto případě z principu nesmyslný, protože rentabilita vyjadřuje poměr mezi výnosy (resp. přínosy) a náklady, zatímco ono "pravidlo tisíce cestujících" je jen jedním (a nikoliv jediným) parametrem na straně přínosů (tzn. nejen že nejsou zohledněny náklady, ale nejsou brány v potaz ani další přínosy).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 11. července 2018 - 11:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3523
Registrován: 5-2002
de facto stav, kdy o osobní dopravě nerozhoduje ten, kdo platí O tom by měl rozhodovat ten, kdo dává peníze - a to Ropid není, ten jen přerozděluje peníze od StČ kraje a Prahy. Takže politické rozhodnutí kraje + Prahy. Ale dovedl bych si představit, že podobná podmínka bude stanovená i na celostátní úrovni u prostředků, které na ZDO poskytuje krajům stát. Znovu podle hesla "kdo platí, ten poroučí".
S tím, že pokud se "někde najdou" další peníze, tak není problém si objednat dopravu i tam, kde ji používá méně lidí.
Kterýžto pojem je v tomto případě z principu nesmyslný Jistě, to je obecný problém hodnoceni efektivity peněz vynakládaných státem, kraji, obcemi,... Jenže efektivitu i takového utrácení peněz je potřeba nějak měřit.
Středa, 11. července 2018 - 11:58:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13974
Registrován: 12-2007
Jistě, to je obecný problém hodnoceni efektivity peněz vynakládaných státem, kraji, obcemi,...

Takže znovu:
Rentabilita = poměr mezi vynaloženými náklady (i ve veřejném sektoru jde převážně o náklady finanční) vs. získanými výnosy (resp. ve veřejném sektoru především nepeněžními přínosy).

"Pravidlo tisíce cestujících" = jeden (nikoliv jediný) z nepeněžních přínosů.

Mmch. dalším úskalím je (kromě již uvedeného) nezohlednění struktury oněch cestujících.

Např.: na trati X v průměru za den jezdí (přepočteně na km) např. 700 školáků, 200 důchodců a 100 osob v produktivním věku.
Na trati Y v průměru za den jezdí (přepočteně na km) např. 300 školáků, 200 důchodců a 400 osob v produktivním věku.

Z hlediska "pravidla tisíce cestujících" je první jmenovaná trať "rentabilní", druhá nikoliv.
Z jiných hledisek může být přínosnější (+ dost možná také nákladově levnější, protože "školní špička" je jedna z nejostřejších - viz jeden z mých předchozích příspěvků) osobní doprava na druhé jmenované trati.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 11. července 2018 - 12:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8291
Registrován: 4-2003
O tom by měl rozhodovat ten, kdo dává peníze

Já tedy žiju v domnění, že peníze dává daňový poplatník = volič.

Ale dovedl bych si představit, že podobná podmínka bude stanovená i na celostátní úrovni u prostředků,

To je jenom hraní s papírovýma škatulkama, který obvykle neřeší vůbec nic. Akorát se v tom tedy leckdo dovede neuvěřitleně vyžívat.[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 11. července 2018 - 20:51:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12367
Registrován: 8-2004
Brr:
"aby z toho nevylezly "Římanovy krvavé mapy"
No tak by vylezly, no."
[ok]
Brr:
"nějaké v konečném důsledku politické rozhodnutí státu To zcela samozřejmě. A proto bych i u nás uvítal, kdyby někdo jasně uvedl pravidla, kdy se doprava objednávat bude a kdy ne. A případné výjimky by si musel zdůvodnit"
Asi nikdy nepochopím tu obsesi z vymýšlení nových pragrafů, úřadů, úředníků(, tabulek, ...)
Kdo jiný by to měl posuzovat než místně příslušné zastupitelské sbory (resp. jimi pověření jedinci/organizace)? Proč se má zakazovat/přikazovat, co má nebo nemá zastupitelský sbor z jemu svěřené části daní pořídit/zafinancovat?
Brr:
"de facto stav, kdy o osobní dopravě nerozhoduje ten, kdo platí
O tom by měl rozhodovat ten, kdo dává peníze - a to Ropid není, ten jen přerozděluje peníze od StČ kraje a Prahy. Takže politické rozhodnutí kraje + Prahy."
Jestli Ti úředníci sedí přímo na kraji nebo v jím zřízené samostatné organizaci je z hlediska merita probíhající debaty celkem irelevantní.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 11. července 2018 - 21:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2969
Registrován: 5-2002
Já tedy žiju v domnění, že peníze dává daňový poplatník = volič.

V zastupitelské demokracii, kde není navíc majetkový census (čili existuje všeobecné volební právo omezené pouze věkem zdola), nikoliv.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Čtvrtek, 12. července 2018 - 13:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3525
Registrován: 5-2002
Hroch: tak, jak to píšete, by to mělo fungovat v ideálním případě. Jenže, přinejmenším v případě Ropidu, se mi zdá, že oni dostali hromadu peněz a s ní si hrají s vláčky. Možná jsem paranoidní, ale jako důvod k obnovení provozu do Mochova mi připadá jen přání ropidích šotoušů, aby se "zachránila lokálka". Stejně tak provoz na Semmeringu je kvůli tomu, aby se nějak využila pražská kultovní trať. Samozřejmě, tohle nikdo na plnou hubu nikde neřekne. Naopak, 070 je pro šotouše nezajímavá, a tak se tam ještě roky budou moct ploužit hydry krokem z Vysočan do Satalic.
A když podobnou uzdu na ambice organizátorů dopravy potřebují Němci, tak si nedělám iluze o tom, že by u nás potřeba nebyla.
Čtvrtek, 12. července 2018 - 14:02:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13975
Registrován: 12-2007
A když podobnou uzdu na ambice organizátorů dopravy potřebují Němci
Takže znovu: reálně to tam není dodržováno (viz Viechtach, kde i po téměř dvou letech od obnovení osobní dopravy jezdí "jen" asi 500 cestujících denně přepočtených na kilometr, přesto tam byl provoz prodloužen přinejmenším o další 3 roky).

A (opět opakuji) viz mnoho dalších německých tratí, kde osobní doprava dlouhodobě existuje, ačkoliv těch cestujících tam ani náhodou 1000 za den nejezdí (podívejte se sám kousek za hranice, např. do Grafenau, Helmbrechts atd. atd.).

Tzn. konečné slovo IMHO stejně mají i v Německu jednotliví objednatelé (max. se na toto "pravidlo" mohou vymluvit, ale stejně tak je dle svého uvážení mohou i "porušit"; ostatně, žádné sankce za jeho "porušení" stejně nejsou - ?).
djst
Čtvrtek, 12. července 2018 - 14:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 828
Registrován: 8-2014
Brr:
"Stejně tak provoz na Semmeringu je kvůli tomu, aby se nějak využila pražská kultovní trať. Samozřejmě, tohle nikdo na plnou hubu nikde neřekne. Naopak, 070 je pro šotouše nezajímavá, a tak se tam ještě roky budou moct ploužit hydry krokem z Vysočan do Satalic."
No, věřte, že v určitých časech je Semmering využíván poměrně hodně a rozhodně nejde o výletníky, ale o pravidelně či nepravidelně dojíždějící. Mám tím na mysli samozřejmě běžnou linku S65, nikoliv Pražský motoráček.
A nechápu, jak souvisí atraktivita nebo neatraktivita tratě pro šotouše s pomalou jízdou z důvodu nebezpečí padání kamení na trať. Nebo snad máte na mysli něco jiného?
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Čtvrtek, 12. července 2018 - 16:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13976
Registrován: 12-2007
Ještě dovětek - uvážím-li, že ta "hranice rentability v počtu cestujících přepočtených na km a den" se týká POTENCIÁLNÍHO počtu cestujících, tak vcelku věřím, že (když by na to přišlo) by se u pražského Semmeringu vy(pseudo)argumentovalo něco ve smyslu "tisíce (či v případě ČR jiného počtu) cestujících zde lze dosáhnout při zavedení celodenního celotýdenního 30min. intervalu spojů + souběžného omezení MHD".

Čímž se dostáváme k dalšímu úskalí takového či obdobného "pravidla počtu cestujících coby hranice tzv. rentability": mějme trať, po níž ve vlacích jezdí (vše přepočtené na km) 800 cestujících denně ve vlacích; v autobusové lince (která po většinu trasy vede zdánlivě souběžně se železnicí, ale např. obsluhuje více zastávek či některou z obcí, která je od tratě např. vzdálena 2 km) jede denně 400 cestujících.

Po "aplikaci pravidla minimálně tisíce cestujících" zrušíme onu souběžnou autobusovou linku (+ odpovídajícím způsobem posílíme vlakové spoje). Z oněch 400 "dosud autobusových" cestujících však do vlaků přejde jen 200 z nich.

U vlaků je dosaženo "rentabilní" hranice 1000 cestujících. Ve skutečnosti však veřejná doprava ztratila 200 cestujících denně.
Pikehead
Pátek, 13. července 2018 - 07:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4259
Registrován: 3-2007
A tím bojujete o autobus 123, nebo odkud jste tento případ vzal?
Pátek, 13. července 2018 - 08:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8292
Registrován: 4-2003
Petr Vlček: to jako bylo kde? Že totiž v uvedené době jezdil autobus prakticky do každý [zadnice]

Kousek od Vlčkovic haciendy , Újezdec.

(to že kilometr za obcí na rozcestí byla a je zastávka linky Rakovník-Skryje není doprava do obce)
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 13. července 2018 - 09:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12022
Registrován: 5-2004
Tak v tom případě nejezdil autobus skoro nikam. V nejednom horským oudole se najdou baráky odkud to je/bylo na autobus kilák a víc.

Mch v těch 70-tejch se kilák pěšky bralo jako standard a ne "jako na umření". To chodila i moje přes 80 let stará babička a divný ji to nepřišlo.
Pátek, 13. července 2018 - 10:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 10-2017
Dobrý den, nevíte nějaké novinky v GVD 2019, které budou v Karlovarském kraji? (Linky Ex6, R5, Sp U2...) Děkuji.
Pátek, 13. července 2018 - 10:58:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8568
Registrován: 8-2012
těch 70-tejch se kilák pěšky bralo jako standard a ne "jako na umření". To chodila i moje přes 80 let stará babička a divný ji to nepřišlo
Dneska 80 let starou babku někdo odveze autem až k tomu doktoru a divný to přijde akorát pár dřívbylolípákům.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 13. července 2018 - 11:10:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12024
Registrován: 5-2004
Hele ty dřívbylohůřníku, on ji K DOKTORU tehdy POKUD BYLO TŘEBA někdo odvez taky. Kupodivu těch aut nebylo zas až tak málo - v 70 letech už se nejezdilo na koních ani kravskejma potahama.

Ona tehdy totiž společnost fungovala (až na pár exitů) poněkud jinak a lidi si daleko víc pomáhali. Dodnes to přetrvává na menších vsích kde se to moc nestěhuje.
Pátek, 13. července 2018 - 11:19:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8570
Registrován: 8-2012
Kdo to byli ti exiti?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 13. července 2018 - 11:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8294
Registrován: 4-2003
Mch v těch 70-tejch se kilák pěšky bralo jako standard a ne "jako na umření".

V tý době se to právě lámalo v první vlně, akorát v tom holt někdo zastydl dodnes.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Pátek, 13. července 2018 - 11:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2668
Registrován: 4-2015
To chodila i moje přes 80 let stará babička a divný ji to nepřišlo.
To chodím denně, kolega dva a řekl bych, že je to minimum, pokud jeden nechce předčasně chcípnout z obezity nebo něčeho podobnýho. Ideální by bylo samozřejmě ještě více.
West code was broken.

Pátek, 13. července 2018 - 12:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8295
Registrován: 4-2003
To chodila i moje přes 80 let stará babička a divný ji to nepřišlo.

Mým sousedům v cca 75 letech nepřijde vůbec divný, že nemají internet.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 13. července 2018 - 13:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14336
Registrován: 10-2004
Brr: Objednavatelem na území středočeského kraje není ROPID, ale středočeský kraj. Co se týká přípravy objednávky, taky tady je vliv ROPIDu čím dál tím menší, tady to má již na starosti koordinátor IDSK. Ostatně i na stránkách ROPIDu je k návrhu jízdního řádu napsáno, že připomínky k návrhu jízdního řádu na území středočeského kraje je potřeba směřovat na IDSK, na ROPID pouze v rámci Prahy. Doporučuji se v tomto směru spíše opírat do šotoušů na IDSK.
Pátek, 13. července 2018 - 14:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17069
Registrován: 5-2002
Vlčoun: Mch v těch 70-tejch se kilák pěšky bralo jako standard a ne "jako na umření"
Copak o to, kilák na metro chodím dodnes a neumírám z toho - akorát tomu neříkám "bydlím na metru", ale podle skutečnosti "mám to 10 minut na metro".
Zastávek "Kotěhůlky, Vystrkov, rozc. (1,0)" byly mraky a žít se s tím dalo (pokud zrovna nepadaly trakaře), ale ani tenkrát se tomu neříkalo "jezdí mi autobus až do dědiny".

Koneckonců tyhle dva opuštěný zálivy taky naznačujou, že v době, kdy dřív bylo líp, tu nejspíš byla zastávka "Nehvizdy, Nehvízdky, rozc. (0,9)", zatímco dneska přímo do těch Nehvízdek jezdí 655...
Pátek, 13. července 2018 - 14:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12025
Registrován: 5-2004
Z tohoto pohledu byla jedna větší ves kam bus nejezdil (a nejezdí) a to Bystrá nad Jizerou. Ani v době kdy jezdily busy nahoru do Buřan nebo Dušnice (kde dnes už trvale žijou asi 4 rodiny). Jestli tomu bránil most v Loukově nebo celkovej nezájem nevím.
Pátek, 13. července 2018 - 16:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8315
Registrován: 5-2007
Hajnej: u strýka majú dokonca rázc. 2,0 a žijú... Dokonca aj ten autobus používajú (sice je ďaleko, ale jazdí to tam každú chvíľu).
Pátek, 13. července 2018 - 19:13:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12373
Registrován: 8-2004
Brr:
"Jenže, přinejmenším v případě Ropidu, se mi zdá, že oni dostali hromadu peněz a s ní si hrají s vláčky. Možná jsem paranoidní, ale jako důvod k obnovení provozu do Mochova mi připadá jen přání ropidích šotoušů, aby se "zachránila lokálka"."
To sice souhlasím. Ale jednak si nemyslím, že nějaký další úředník na dalším úřadě tomu zabrání (to je čistě o tom, zda to bude nebo nebude nějaký lokálko-šotouš). Jednak je to o tom, že to lidem nevadí (a to i na mnoha jiných místech, v mnoha jiných odvětvích). Kolik nás bylo, co napsali k návrhu JŘ připomínku na zrušení těch vlaků? A místo toho zaplatili třeba nějaké Sp...
Brr:
"Naopak, 070 je pro šotouše nezajímavá, a tak se tam ještě roky budou moct ploužit hydry krokem z Vysočan do Satalic."
Teď nevím, zda narážíte na vozidla nebo trať...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 14. července 2018 - 09:18:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3526
Registrován: 5-2002
Teď nevím, zda narážíte na vozidla nebo trať... Spíš na vozidla. 854+3klasy (páteční R o půl čtvrté) jede z Vysočan k Hloubětínu tak, že si člověk myslí, že bude muset vystoupit a zatlačit.[wink]
K té první části: zas mi připadá takové divné se jen trpně koukat,jak si někdo hraje s vláčky za cizí peníze. (Tím tedy nechci říkat, že Ropid/IDSK neudělali v dopravě v Praze a StČ kraji nic dobrého, to v žádném případě.)
Pondělí, 16. července 2018 - 14:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4753
Registrován: 3-2004
Hele ty dřívbylohůřníku, on ji K DOKTORU tehdy POKUD BYLO TŘEBA někdo odvez taky. Kupodivu těch aut nebylo zas až tak málo - v 70 letech už se nejezdilo na koních ani kravskejma potahama.

To ovšem znamená, že můj otec, když mluví o svém dětství na vesnici v 60. a 70. letech zřejmě lže [happy]

Ona tehdy totiž společnost fungovala (až na pár exitů) poněkud jinak a lidi si daleko víc pomáhali. Dodnes to přetrvává na menších vsích kde se to moc nestěhuje.

Okouzlení "nezkaženým venkovem" máme v literatuře již od 19. století a zdá se, že to stále trvá. Mohu vás ubezpečit, že koncentrace kurev je neměnná - ovšem stává se, že čím represivnější režim, tím jsou víc na koni. [happy]
Pondělí, 16. července 2018 - 21:02:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17110
Registrován: 5-2002
Hsl: ovšem stává se, že čím represivnější režim, tím jsou víc na koni
To je jak v tom vtipu s tou babičkou, co v padesátkách přišla na MNV a pozdravila předsedu vztyčenou pravicí (a na jeho pokárání, že se doba změnila, odpověděla, že doba se sice změnila, ale on tam sedí furt)...
Úterý, 17. července 2018 - 20:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12379
Registrován: 8-2004
Brr:
"zas mi připadá takové divné se jen trpně koukat,jak si někdo hraje s vláčky za cizí peníze"
Uznávám, že připomínka asi moc nezabere a to i když napíšete radnímu (usuzuji z vlastní zkušenosti). Doba se změnila, jak píší mí předřečníci...[sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 18. července 2018 - 07:15:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8299
Registrován: 4-2003
No tak vlaky do Mochova jezdí prostě protože je kraj ochoten dát víc šušní na vlaky a je to místo, kde je kapacita trati i vozidlo.

To že by 070 mohlo jezdit něco lepšího- no jasně - ale to se ZDO do Mochova nesouvisí.

PS: Místo psaní se můžete dát na politiku - teď jsem jednoho takovýho potkal - ve stádiu slibotechna bez znalosti věci. Tak za 3/4 roku bude ve stadiu "udiven, zaskočen a překvapen" a bude se kroutit jako had.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 18. července 2018 - 08:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9227
Registrován: 4-2003
RadekŠ:To že by 070 mohlo jezdit něco lepšího

Nemohlo - trať 070 je zcela bez výhledu do budoucna jak ze strany SŽDC, tak ze strany objednatele. Objednatel by asi neměl problém objednat více vlaků,(a možná i požadovat lepší soupravy), jenže to bohužel vzhledem ke stavu infrastruktury není ani potřebné a projevilo by se to jen tak, že by to objednatele stálo více peněz, než dnešní muzeum. 854 a až 3 x 054 jsou na tu infastrukturu, co zde je, nakonec plně vyhovující (nová vozidla by zrychlení vzhledem ke stavu infrastruktury nepřinesla) a cestující je většinově (zatím) nevnímají jako zastaralé a na první pohled odpudivé vozidlo...


Nedávno se tu několik jedinců vztekalo, že trať 070 má malý potenciál a že maximum je tak druhá kolej Čakovice - Měšice a nic víc. Vše bylo za vzteku zmíněných jedinců vyvráceno, ale dít se samozřejmě nebude nic, takže očekávám, že 854 a 054 zde tak ještě dalších deset až patnáct let vydrží. V roce 1968 nejspíš nikdo nepředpokládal, že řady M296.1 a 2 budou ve skutečně plném provozu i v roce 2018 (tj. s daleko většími kilometrickými proběhy, než třeba v roce 1980) a že s velkou pravděpodobností tomu tak bude i v roce 2028 [coze].
Středa, 18. července 2018 - 08:22:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 530
Registrován: 8-2017
(nová vozidla by zrychlení vzhledem ke stavu infrastruktury nepřinesla)
To si myslíš, nebo víš? V příštím GVD má dojít k přeložení křižování kvůli nové zastávce v Neratovicích. Opravdu by se stávající model s novými vozidly nesjel i se zastávkou navíc?
Středa, 18. července 2018 - 09:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9228
Registrován: 4-2003
M250.0:Opravdu by se stávající model s novými vozidly nesjel i se zastávkou navíc?

Píšu o zrychlení, ne o zachování současného modelu se zastávkou navíc. Udělej si v tom trochu pořádek, ať zbytečně nepolemizuješ s něčím, o čem vůbec nepíšu.

Že by současný model se zastávkou navíc nová vozidla sjela (a bylo by to dostatečně stabilní) je docela možné, nezkoumal jsem to.
djst
Středa, 18. července 2018 - 13:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 845
Registrován: 8-2014
Bram:
"Nedávno se tu několik jedinců vztekalo, že trať 070 má malý potenciál a že maximum je tak druhá kolej Čakovice - Měšice a nic víc. Vše bylo za vzteku zmíněných jedinců vyvráceno, ale dít se samozřejmě nebude nic, takže očekávám, že 854 a 054 zde tak ještě dalších deset až patnáct let vydrží."
Opravdu velice nerad se tady pouštím do sporů, ale vaše nadání vše překroutit hodné minimálně nějaké židle na Hradě mě k tomu donutilo. Takže předně: nikdo tady neříkal, že 070 nemá potenciál. Naopak, k té diskusi o tom, jak situaci zlepšit, jsme přišli právě proto, že jsme si všichni byli vědomi potenciálu tratě a toho, že je potřeba to nějak řešit. Dále jsme se dohadovali pouze o infrastruktuře z hlediska propustnosti a eliminace přenosu zpoždění, nikoliv o vozidlech, kde jsme se shodli, že 070 si zaslouží něco víc, než 854+Bdtn.
Zdvoukolejnění úseku Čakovice - Hovorčovice (- Měšice) bylo navrhováno jako přednostní opatření, nikoliv jediné. To jsme různě zdůvodňovali, a prakticky jediný váš argument byl ve stylu: "Je potřeba řešit úsek odb. Skály - Satalice, kde je úzké hrdlo. Čakovice - Měšice není úzké hrdlo". Poté, co vám bylo vysvětleno, že nejkratší mezistaniční úsek na celé trati Praha-Vysočany - Turnov opravdu nemůže být nejužším hrdlem jste vy a někteří další přešel k argumentaci, že "na Odb. Skály se často stojí". Ve směru do Prahy se tam ale stojí pochopitelně kvůli tomu, že v 2. TK Skály - Vysočany jsou jen dva traťové oddíly, což bude doufám vyřešeno instalací autobloku namísto AHr. Hloubětín při modernizaci hlavní tratě. No a nakonec se zjistilo, že ve směru z Prahy se tam stojí proto, že je tak nakreslen GVD a že někteří strojvedoucí tam krátí jízdní dobu. Tolik fakta, každý si to může najít v archivu. Konečný úsudek nechám na každém diskutujícím samém.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Středa, 18. července 2018 - 16:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8303
Registrován: 4-2003
854 a až 3 x 054 jsou na tu infastrukturu, co zde je, nakonec plně vyhovující

To samozřejmě není pravda, už jenom protože se otevře Neratovice sídliště a s nima 854 nesjedou stávající GVD.

Ale na leckoho leckde je potřeba postupně a pomalu.[crazy]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 18. července 2018 - 16:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 6-2018
Potenciál té trati 070 a návazné do Liberce, je plně srovnatelný s potenciálem trati 220. Liberec s Jabloncem jsou na obyvatele srovnatelné s Budějovicemi a Krumlovem - obojí má i srovnatelný turistický potenciál jen Jih v létě a sever v spíše v zimě, Mladá Boleslav je významem s Táborem srovnatelná a průmyslem je to centrum ČR... Silná dojížďka do Prahy je z Mělníka, Neratovic a vesnic u Prahy, jen není realizována v takovém měřítku vlakem jako Praha - Benešov. Navíc případné zdvoukolejění, elektrifikace a modernizace by tady byla až do Turnova v podstatně jednodušším terénu než Praha - CB.

Dle posledních sčítání dopravy na silnicích byly všechny úseky D10 z Prahy až po Turnov s nejrychleji rostoucím dopravním zatížením, obdobně na tom byla i silnice I/35 Turnov - LBC a již dnes se zcela vážně uvažuje o rozšíření na 3+3 pruhy minimálně z Prahy do Staré Boleslavi, možná až po MB-Kosmonosy. Ta D10 to také nemusí zvládat věčně, automobilka se v Boleslavi pořád zvětšuje a s tím poroste jak nákladní doprava (zejména subdodávky automobilky, ty po kolejích ani jet nemůžou), tak osobní doprava lidí tam pracujících.

Čili elektrifikace, zrychlení, zdvoukolejnění a slušné příměsto Praha - ME, expres Praha - MB - Liberec a do toho nějaké rychlíky na Tanvald v současném schématu zastavování by prostě ty cestující našli. Jasné, je to o penězích, ale na takovéhle projekty by prostě bylo dobré a smysluplné nějaký rozumný a udržitelný model financování najít.
Bkp
Středa, 18. července 2018 - 17:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7982
Registrován: 8-2003
Skoro bych řekl, že potenciál liberecké trati je větší, než českobudějovické, ale pro něco jako koridor je v libereckém případě použitelné jen pražské a liberecké nádraží, zbytek musí být novostavba k současné trati, což je dost rozdíl oproti jižnímu případu.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Středa, 18. července 2018 - 17:52:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2886
Registrován: 5-2002
Potenciál libereckého směru je samozřejmě podstatně větší, než Budějovic. Jenže zatímco na jih byly nad tou příšernou parodií na hlavní trať aspoň dráty a tak se tam "z tradice" držela alespoň akceptovatelná nabídka (a k tomu ty vlaky byly trakčně schopné "vyjíždět" všechna ta krátká zrychlení na závratných 90-100 km/h) plus tam NEBYLA DÁLNICE, tak na sever po trati (tehdy) mnohem lepších parametrů jezdily a dosud jezdí takové motorové sračky, že to na jednokolejce prostě nemůže dobře dopadat, tradičně byl směr Liberec přestup a ještě ke všemu D10 je celá hotová už dávno. Navíc se to na 070 dodnes nepodařilo solidně ztaktovat (tedy není něco jako R v 60/120 min., navíc odpudivé prostoje).
Takže tam ve výchozím stavu bylo/je méně lidí a menší objem dopravy, takže každá CBA postavená primárně na časových úsporách ("akce typu koridor") musí zákonitě dopadnout hůř. Šanci tam má jedině něco, co bude buď velmi levné nad rámec beztakt nutné údržby (= nějaká "celková obnova tratě plus dráty") a umožní to trochu zrychlit, trochu provozně zefektivnit a tak, nebo - popř. jako druhý krok později - něco, co doslova "vytáhne lidi z aut", což samozřejmě není nic s JD hodina nebo více.
Opatřením ad (I) se dílem opovrhuje, dílem se mu aktivně brání "aby to nezpochybňovalo Milovice", opatření ad (II) se na základě neplatných pokusů o koridorový přístup považuje předem za nereálné (a když už se zkusí, tak se to udělá příliš těžkopádně tedy draze a snižší provozní efektivitou). Výsledek v podobě nicnedělání je tedy, bohužel, zcela logický. A vlastně je to celé jen historická náhoda, neb kdyby se 1985-1990 nedrátoval Tábor, ale Turnov, tak to dopadlo na 90% přesně obráceně.
Středa, 18. července 2018 - 18:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 443
Registrován: 12-2003
Má pravdu předsedo..
Středa, 18. července 2018 - 18:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12044
Registrován: 5-2004
Az zas nekdo bude mektat o zbytnosti s65, tak s34 v rezimu "odjezd z cakovic 0, prijezd dalsiho 0" se stava vyjimecne mezi tchyni a rudnou. Pricemz cakovice jsou obdobou zlicina.

Jo, bylo to dopoledne. Ovsem nastup do nasledneho poledniho hydratu smer praha byl 8 ks...
Středa, 18. července 2018 - 18:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12383
Registrován: 8-2004
RadekŠ:
"To že by 070 mohlo jezdit něco lepšího- no jasně - ale to se ZDO do Mochova nesouvisí."
S opravdovou ZDO (autobusy) to nesouvisí. Se šotovláčky (což de facto žádná není ZDO) to souvisí, protože za ty prostředky by se dalo třeba na té 070 zaplatit něco živějšího.

djst:
Obdivuji Vaši snahu, ale jestli padne na úrodnou půdu [uhoh]...
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 19. července 2018 - 07:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 684
Registrován: 11-2007
ad Tomá Záruba:Kdysi jsem měl k Tvým názorům jisté výhrady ale poslední dobou mně přijdou velmi fundované a rád si je prečtu. Je vidět, že to máš v hlavě srovnaný a že víš o čem píšeš[ok]
Čtvrtek, 19. července 2018 - 08:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8628
Registrován: 8-2012
plus tam NEBYLA DÁLNICE
A to je to podstatné. Žádná šotovylepšení nebudou mít takový efekt, jako když bude ta dálnice i do Budějovic.
umožní to trochu zrychlit, trochu provozně zefektivnit
Anoano, elektrizace zvyšuje rychlost, zlepšuje bezpečnost a atraktivitu území pro investory [happy]. Elektrizační dogmata stále živá...
něco, co doslova "vytáhne lidi z aut"
Pořád mi není jasné, proč by se za dlouhé desítky miliard (JD pod hodinu) měli "doslova tahat lidi z aut", aby se následně podobně dlouhými penězi dotoval provoz Jediného Správného Dopravce (ne, nebylo by to jinak) takto vytaženým. Šotoušek z skorocentra Prahé se prostě s autem jako předmětem denní potřeby nedokáže smířit?
kdyby se 1985-1990 nedrátoval Tábor, ale Turnov
...tak by do Turnova teď jezdila plesnivá béčka s peršingem a přepřahalo se do brýlofffce (taková druhá Jaroměř), prostě šotoráj. A souběžně by se jezdilo po I/10 přes náměstí v Mnichově Hradišti, možná po krvopotně dokončovaném obchvatu Mladé Boleslavi, rozpadajícím se mostě přes Labe v Brandýse a nedejbože v kilometrových kolonách od Dubče klíčovským kopcem do Vysočan. Takový Karlovy Vary reloaded. Děkuji, ale jsem rád, že to dopadlo takhle.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 19. července 2018 - 08:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9233
Registrován: 4-2003
Hroch:Obdivuji Vaši snahu, ale jestli padne na úrodnou půdu ...

Tak jsem zvědav, zda v té úrodné půdě začne růst konečně druhá kolej mezi Čakovicemi a Měšicemi a také začne růst přestavba stanice Neratovice do podoby, která odpovídá současným potřebám. A v neposlední řadě také mohla začít růst třeba odpor vyvolávající druhá kolej mezi odbočkou Skály a Satalicemi, když už se tam tak rozpadá skalní zářez [biggrin].


djst:Zdvoukolejnění úseku Čakovice - Hovorčovice (- Měšice) bylo navrhováno jako přednostní opatření, nikoliv jediné. To jsme různě zdůvodňovali, a prakticky jediný váš argument byl ve stylu: "Je potřeba řešit úsek odb. Skály - Satalice, kde je úzké hrdlo. Čakovice - Měšice není úzké hrdlo".

Tyhle bláboly si laskavě odpust, co kdybys nejprve si celou zmíněnou diskusi nejprve prošel a pak tu něco psal?!? Vůbec z mé strany nepadlo žádného slova o tom, že Čakovice - Měšice není úzké hrdlo, naopak jsem psal, že Čakovice - Měšice potřeba zdvoukolejnit je. Tak co mi to tu podsouváš?!?

Zdvoukolejnění úseku Satalice - Skály by bylo vhodné (mimo jiné!!!) i kvůli tomu, že se do úseku Vysočany odbočka Skály bude brzy zasahovat ve velké míře, tak se to mohlo vzít naráz alespoň tak, že by tato stavba byla na eventuální zdvoukolejnění směr Satalice připravena. Pak tu létaly argumenty, zbytečnost, malý potenciál trat 070, vyřeší to AVV, bude VTR od Balabenky do Lovosic a až ve směru Neratovice se bude jezdit tudy atd.. Že se VRT v nejbližších dvaceti letech neuvede do provozu, to je třeba brát jako fakt, o kterém nemá smysl polemizovat. Takže dalších dvacet let to bude stát mezi Neratovicemi a Prahou za pendrek.

Podstrkovat mi, že nechci zdovoukolejnění mezi Měšicemi a Čakovicemi už je opravdu hodně přes čáru, protože můj dlouhodobý názor je, že na trati 070 mají být dvě koleje v celém úseku odbočka Skály - Neratovice, či ještě lépe až do Všetat. Mezitím se tu najde jedinec, který mi podstrkuje opak. Opravdu nestíhám kroutit hlavou [nene].


RadekŠ:To samozřejmě není pravda, už jenom protože se otevře Neratovice sídliště a s nima 854 nesjedou stávající GVD.

Ale na leckoho leckde je potřeba postupně a pomalu.


Začni laskavě u sebe a spočítej si, kolik bys musel nakoupit nových souprav na to, abys na trati 070 nahradil všechna stávající vozidla. Snad není těžké si domyslet, proč se asi tedy mění koncept GVD a nekupují nová vozidla... Do nových vozidel na trati 070 nikdo nepůjde, alespoň ne teď. Dá se totiž předpokládat, že pokud se koupí motorové jednotky pro trať Praha - Kladno, tak po přestavbě a elektrizaci této trati přejdou právě na trať 070, která bude vypadat stále stejně jako dnes.

Můžu si o tom myslet cokoliv, ale vzhledem k tomu, že vývoj na ČD a SŽDC sleduji dlouhodobě, tak si jsem skoro jist, že to dopadne nějak takto...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 19. července 2018 - 08:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 533
Registrován: 8-2017
Dá se totiž předpokládat, že pokud se koupí motorové jednotky pro trať Praha - Kladno, tak po přestavbě a elektrizaci této trati přejdou právě na trať 070, která bude vypadat stále stejně jako dnes.

S hydrami na věčné časy a nikdy jinak. Jakou očekáváš jejich životnost? Aspoň dalších 50 let?
Mladějov
Čtvrtek, 19. července 2018 - 08:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12617
Registrován: 3-2007
Tohle já vždycky miluju, tedy dotazy šooobce typu "jakou očekáváš jejich životnost" ?
Ono je to totiž v 99 % případů úplně jinak (a do toho 1% spadají třeba žabotlamy na ML a to díky šotoropidu, který je výslovně vyžaduje).
Životnost..bude nejspíš tak do 10 let, ale ne proto, že by to nemohlo jezdit dál, ale proto, že se něčím na úrovni doby NAHRADÍ.
V příměstské nejlépe něčím kapacitním a dynamickým. Totéž Kladno.
Čtvrtek, 19. července 2018 - 08:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9235
Registrován: 4-2003
M250.0:S hydrami na věčné časy a nikdy jinak. Jakou očekáváš jejich životnost? Aspoň dalších 50 let?

Alespoň 10 let tu budou stoprocentně. O tom nemám vůbec žádné pochyby.

Počítej teď se mnou: Objednatel by musel nová vozidla požadovat dlouhodobě, aby s tím ČD byly nuceny něco dělat. To je tak dva roky minimálně. Pak je třeba vypsat výběrové řízení na jejich pořízení. Rok minimálně, než to celé proběhne. Další dva až tři roky uplynou, než vozidla budou dodána a začnou v potřebném počtu jezdit. To vše v případě, že se bude jednat o žraloky, tj. vozidla, na které jsou ČD již zařízena...

Nějaké "komplikace" typu výběrového řízení na provoz linky (respektive dvou linek S3 a R3) teď raději neuvažuji [nene].

Osobně bych si nová vozidla na trati 070 přál, ale nějak se mé přání nestřetává s realitou...
Mladějov
Čtvrtek, 19. července 2018 - 08:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12619
Registrován: 3-2007
>To vše v případě, že se bude jednat o žraloky, tj. vozidla, na které jsou ČD již zařízena...

Tomuhle úplně nerozumím : na 840,841 "není zařízena" ? Jak musí být speciálně zařízena na současné moderní motoráky ?
Žraloci třeba v Praze a okolí nikdy nejezdily, trakže to bude ve Vršovicích stejné zjevení, jako kdyby přijelo Desiro (samozřejmě chápu zkušenosti z provozu a lidi, kteří to erudovaně vyškolí dílnu i strojvedoucí, opíraje se třeba o zkušenosti z Plzně).

Holt bohužel dědictví nekompetentního Rathistánu je v železničních vozidlech ve StČ hodně vidět - porovnej třeba kraj Ústecký.
Včetně nekoncepčního vyhazování peněz na Mochovky , turistická linka do přírody v so, ne je totiž úplně jiná káva (a ne k rozvodně Čechy - střed [proud]).
Čtvrtek, 19. července 2018 - 08:56:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 8-2017
Bram: Tak počítej taky: O nové trati na Kladno se mluví už přes dvacet let a pořád není vidět světlo na konci tunelu.
Nehledě na to, že situace prostě není taková, že by se deset* moderních jednotek (i kdyby se nakrásně z Buštěhradky uvolnily) jinde po republice neuživilo, když leckde pořád jezdí veselá kráva s krabičkama nebo šukafoní ropovody a v horizontu těch zhruba 10 let se budou muset začít nahrazovat regíny.

Mladějov: NAHRADÍ
Ovšem Bram tady právě prorokuje jejich nenahrazení, čili nejspíš podobný osud, jako u těch žabotlamů.

*Spíš 5, protože Kladno - Kralupy ani Kladno - Rakovník se drátovat nemá ani v nejdivočejších šotosnech.
Čtvrtek, 19. července 2018 - 09:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9237
Registrován: 4-2003
Mladějov:Tomuhle úplně nerozumím : na 840,841 "není zařízena" ? Jak musí být speciálně zařízena na současné moderní motoráky ?

840 a 841 již nově nekoupíš kvůli TSI, čili to nemá smysl řešit. Osobně považuji žraloky za jediná v úvahu připadající nová vozidla [wink].


Jak musí být speciálně zařízena na současné moderní motoráky ?

Vždyť si tady sám odpovídáš: Žraloci třeba v Praze a okolí nikdy nejezdily, trakže to bude ve Vršovicích stejné zjevení, jako kdyby přijelo Desiro (samozřejmě chápu zkušenosti z provozu a lidi, kteří to erudovaně vyškolí dílnu i strojvedoucí, opíraje se třeba o zkušenosti z Plzně).

Žraloky ČD znají, mají s nimi zkušenosti a Plzeň od Prahy není daleko, aby se nemohla údržba eventuálních pražských žraloků dělat částečně i tam. Zároveň mohou jezdit i zaškolení pracovníci údržby z Plzně do Prahy a na údržbu v Praze dohlížet a předávat zkušenosti [wink].


Holt bohužel dědictví nekompetentního Rathistánu je v železničních vozidlech ve StČ hodně vidět - porovnej třeba kraj Ústecký.

To ještě bude vidět asi hodně dlouho...[sad]
Čtvrtek, 19. července 2018 - 09:19:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9238
Registrován: 4-2003
M250.0:Tak počítej taky: O nové trati na Kladno se mluví už přes dvacet let a pořád není vidět světlo na konci tunelu.

S tím já také počítám a o nových vozidlech na 070 se bude uvažovat až tehdy, až to s modernizací tratě na Kladno NEDOPADNE dobře a bude v roce 2028 jasné, že hydry tu do pěti let nic modernějšího převedeného odjinud nenahradí.

To je prostě můj názor na extenzivní rozvoj dopravy v Praze a Středočeském kraji.


Nehledě na to, že situace prostě není taková, že by se deset* moderních jednotek (i kdyby se nakrásně z Buštěhradky uvolnily) jinde po republice neuživilo, když leckde pořád jezdí veselá kráva s krabičkama nebo šukafoní ropovody a v horizontu těch zhruba 10 let se budou muset začít nahrazovat regíny.

Samozřejmě, že uživilo.

O nahrazování regín si nedělám iluze - maximálně nějaká generálka, protože nahradit jí novým vozidlem, znamená větší náklady pro objednatele celkově, což pro mnoho tratí bude znamenat jistou smrt...
Čtvrtek, 19. července 2018 - 09:27:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 685
Registrován: 11-2007
ad Bram:A to že žralok není zrovna nejspolehlivější vozidlo a to už nemluvím o té příšerné spotřenbě Ti nevadí?[wink]
Čtvrtek, 19. července 2018 - 09:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9239
Registrován: 4-2003
Dj_tiësto:A to že žralok není zrovna nejspolehlivější vozidlo a to už nemluvím o té příšerné spotřenbě Ti nevadí?

Spolehlivost hodnotit nebudu, o příšerné spotřebě vím. Samozřejmě je mi různými kosmickými loděmi z ústeckého kraje, která tato vozidla patrně občas i řídí, stále předhazováno, že tomu tak není [proud].
Mladějov
Čtvrtek, 19. července 2018 - 09:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12620
Registrován: 3-2007
Mladějov: NAHRADÍ
Ovšem Bram tady právě prorokuje jejich nenahrazení, čili nejspíš podobný osud, jako u těch žabotlamů.

*Spíš 5, protože Kladno - Kralupy ani Kladno - Rakovník se drátovat nemá ani v nejdivočejších šotosnech.
}

Takže jezdit moderními kapacitními jednotkami na Kladno A Turnov (a využít synergii) není možné ?

Jinak mám obavu, že Brama ne tak úplně chápete - tady totiž nejde jen o vozidla, ale o koncepci, o stanovení priorit. Pouhé nakoupení vozidel je jen dílek (fotičům to ale stačí).