Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 18. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 14. dubna 2018 - 23:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8145
Registrován: 5-2007
Pilatus: Vyšiel (teda u ZSSK).
Neděle, 15. dubna 2018 - 09:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1366
Registrován: 2-2010
ad Pilatus: Bylo jich prý málo a hned byli u ZSSK vyprodané.
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Pondělí, 16. dubna 2018 - 13:44:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2093
Registrován: 12-2007
6 let jsem denně dojížděl S3 Kbely-Vršovice a musím podpořit Bramovu úvahu z pohledu cestujícího. Za 2 kolejný úsek Skály-Satalice by bylo opravdu hodně muziky. Co nafty by se ušetřilo, když se hydra s vlekem/vleky nějak slušně rozjede z Vysočan, zastaví přes odb. Skály a pak se velmi líně rozjíždí do Satalic? Nemluvě o pátečních extrémech hydry se 3 vleky..
Jenže v době, kdy ani po 30 letech není dokončen 1. TŽK, se dvoukolejný úsek do Satalic jeví jako hudba velmi vzdálené budoucnosti.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pikehead
Pondělí, 16. dubna 2018 - 13:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3983
Registrován: 3-2007
No zase je dokončena generální oprava a elektrizace jakési lesní trati v bažinách u Gmündu, teď se jde vyhodit 6 miliard ročně namísto toho, aby se daly do zvýšení kvality...

Spíš bych řekl, že je potřeba mít silného zastánce, který za tu věc kope. V oblasti provozu se třeba povedla spousta věcí Ropidu, ale na infrastrukturu jsou stále nějak krátcí (resp. asi stojí za zlepšeními na Hrbaté, ale to trvalo do "cílového" stavu snad 5 roků). Komu se povedlo vylobovat zlepšení infrastruktury je určitě JHMD a údolí Desné, a ti to oba dělali "na svém"... další mě moc nenapadají.

Bohužel SŽDC si samo sobě práci (a na poměrně marginální trati) přidělávat asi nechce.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 14:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3158
Registrován: 9-2007
Já začal ode dneška v pracovní dny dojíždět z Čakovic do Vršovic a první jízda teda nic moc - 9505 si přivezl pět minut, ale stál:

- v odb. Skály
- na Balabence
- v tunelu na hl.n.
- na hl.n.
- v tunelu za hl.n.

což v součtu vytvořilo zhruba 15 minut zpoždění. Do práce to naštěstí stíhám, ale stejně mi přijde tento stav jako naprosto otřesný. Ani ne tak proto, že vlak každou chvíli stojí, ale spíše proto, že jakékoliv zlepšení je v nedohlednu, protože si opravdu neumím představit, že by se najednou ze dne na den začala:

- zkapacitňovat Balabenka
- z Vysočan do Skal by vedla čtyřkolejka a dále dvě koleje až do Neratovic
- a obecně z trati 070 bylo něco, jako je třeba trať ŽelRuda - Klatovy.

Nevím, jaký význam tahle trať má, ale troufám si tvrdit, že mnohem účelnější by byl v takovém stavu úsek Praha - MB, než ŽelRuda - Klatovy. Vím, že by to znamenalo řadu výluk, ale vzhledem k potenciálu, co tato trať má, to spolu s možnostmi motorových jednotek současné doby dává poměrně hodně atraktivní S-Bahn. Opět a stále, nelze se dívat na současný provoz, je nutné se dívat do budoucnosti. Kdo pojede autobusem z Boleslavi na ČM 40 minut, když by rychlíkem dojel z MB do centra Prahy za stejný čas? [wink] Dvojice (či trojice) 844, jedna pojede z Tanvaldu, druhá z MB město, spojí se v MB... [andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Pondělí, 16. dubna 2018 - 15:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8875
Registrován: 4-2003
Pikehead:V oblasti provozu se třeba povedla spousta věcí Ropidu, ale na infrastrukturu jsou stále nějak krátcí (resp. asi stojí za zlepšeními na Hrbaté, ale to trvalo do "cílového" stavu snad 5 roků).

Jak už tu prozradil Quenya, ROPID navázal kontakty s ŽESNADem a za mnohé už zjevně bojují společně - viz trať 171 [wink].

Bohužel, hrbatá mi přijde jako POMSTA, kterou SŽDC provedla. Za nulového navýšení financí šlo udělat daleko lepší kousky. To, co tu vzniklo, je za ta léta odříkání (výluky) a nemálo financí naprostý otřes s dlouhodobou konzervací tohoto stavu i do budoucna [crazy].

Jistě, svému účelu to jakžtakž slouží, je to tisíckrát lepší, než původní stav, ale výsledek je takový, jako kdybych nahradil Trabanta Škodou Fabia (nic proti ní) za cenu Superba [crazy].
Pondělí, 16. dubna 2018 - 15:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8876
Registrován: 4-2003
R1463 Úpa:6 let jsem denně dojížděl S3 Kbely-Vršovice a musím podpořit Bramovu úvahu z pohledu cestujícího.

Za tyhle postřehy jsem velmi rád - běžný cestující, co popíše stávající stav teoretikům (Orky a djst). Díky [wink].

Taktéž děkuji diskutujícímu Vantju [wink].


djst:Já tedy musím souhlasit s Orkym, že Skály - Satalice není úzké hrdlo a že úzkými hrdly jsou první tři jím jmenované úseky.

Přečti si, co napsali ti, co jsem o pár řádků výše jmenoval [wink].

Jen k tomu dodám - infrastrukturu je potřeba nadimenzovat i na určité nepravidelnosti v případě částečně jednokolejné trati. A speciálně zde - mezi Vysočany a odbočkou Skály jsou provozně dvě dvoukolejné tratě, které mají společnou jednu kolej, přičemž jedna dvoukolejná trať se dále od Skal mění na jednokolejnou. Fakt závisí na úhlu pohledu a určitých zkušenostech se zdejším provozem, které jak Tobě, tak Orkymu zjevně chybí.....
Pondělí, 16. dubna 2018 - 16:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3159
Registrován: 9-2007
K tú Satalice - odb. Skály ještě jeden postřeh - já jezdím vlakem z nebo do centra téměř denně a skutečně mohu potvrdit, že téměř vždy v protisměru nějaký vlak stojí, nebo stojí vlak, kterým jedu. To opravdu není úzké hrdlo, když tam vždy musí jeden vlak zastavit, aby projel druhý? [crazy]

070 má obrovský potenciál - kouknu na mapy.cz a vidím. Rajská zahrada, Třeboradice, Měšice zastávka, Neratovice sídliště, Mlékojedy,... pak by ještě pomohla lávka z nové zástavby v Letňanech (místo zbytečné zastávky) a bylo by. Vzhledem k trase by nebyl problém část zdvoukolejnit, modernizovat na vyšší traťovou rychlost a hned bychom byli s atraktivitou úplně někde jinde (ačkoliv trať je velmi atraktivní už teď, v tak děsném stavu, v jakém je).

Zhruba stejně na tom je i trať 120, ale k mému úžasu se s ní vůbec nic neděje. Obecně mi přijde, že jsou v Česku obavy ze všeho velkolepého. Trať Praha - ČB je sice výjimkou, ale právě panem Bram popsaná trať 173, se svou nedostatečnou kapacitou a natřískanými 814, opět s žádnou vidinou na zlepšení... opravdu nebylo v úseku Řeporyje - Rudná místo na druhou kolej, nebo se nepočítá s tím, že za 10 let bude periferie Prahy jednou tak velká, jako je teď a vše to budou, oproti dnešku, odvážet celé dvě spojené 814, jinak se stejným intervalem, protože na další spoje na trati nebude místo? [crazy]
Pondělí, 16. dubna 2018 - 16:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16317
Registrován: 5-2002
Bram: ROPID navázal kontakty s ŽESNADem a za mnohé už zjevně bojují společně - viz trať 171
"Ypsilonové" obraty v Berouně a v Řevnicích, které mají na propustnost vliv docela zásadní, jsou někdy z počátku dekády...
Pondělí, 16. dubna 2018 - 17:19:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8879
Registrován: 4-2003
Hajnej:"Ypsilonové" obraty v Berouně a v Řevnicích, které mají na propustnost vliv docela zásadní, jsou někdy z počátku dekády...

To vím, vlamuješ se tedy otevřených dveří [proud].

V tomto případě se ale jedná se například o provizorní odbočku Lom, kterou by ROPID s ŽESNADem viděli rádi jako trvalou. Stačí to takto?
Pondělí, 16. dubna 2018 - 18:16:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14206
Registrován: 10-2004
Vantju:
"K tú Satalice - odb. Skály ještě jeden postřeh - já jezdím vlakem z nebo do centra téměř denně a skutečně mohu potvrdit, že téměř vždy v protisměru nějaký vlak stojí, nebo stojí vlak, kterým jedu. To opravdu není úzké hrdlo, když tam vždy musí jeden vlak zastavit, aby projel druhý?"
Jestli to nebude tím, že grafikon je nakreslen tak, že prakticky libovolné zpoždění vlaku od Satalic znamená to, že vlak od Vysočan bude stát před odbočkou. A je-li pomalá Skály-Vysočany, tak se tam stojí prakticky vždy. Ať se udělá podstatně levnější druhá kolej Čakovice - Třeboradice, která umožní obousměrný proklad rychlíků a osobáků, tím se posune osobákový takt do Prahy o 4 minuty dříve, tím se posune dnešní papírové míjení někde pod Hutěmi pod Klíčov a bude po problémech.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 18:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7270
Registrován: 1-2007
Hajnej: Jako doplnění nulté koleje pro obraty podobně jako v metru? O tom se kdysi hovořilo v souvislosti s přestavbou Černošic na stanici, ale už to nějak utichlo.
djst
Pondělí, 16. dubna 2018 - 19:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 779
Registrován: 8-2014
Bram: Po 070 opravdu zas tak často nejezdím, to máte pravdu. A nerozporuji, že neustále stojíte na Skalách, to vám věřím, taky jsem tam několikrát stál. Další kritická místa jsou Balabenka a Čakovice.

Ale stojím si za tím, co říkám já a co říká Orky. Na Skalách se prostě stojí proto, že je tak nakreslený grafikon. Kdyby se doplnila 2. kolej Čakovice - Hovorčovice (popř. až do Měšic, ale tohle vcelku stačí), umožnilo by to zkonstruovat grafikon tak, že by i problém na Skalách zmizel, minimálně ve směru z Prahy. Ve směru do Prahy si 4. kolejí Skály - Vysočany moc nepomůžete, protože se tak akorát přesune kolize ze Skal do Vysočan.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
djst
Pondělí, 16. dubna 2018 - 19:16:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 780
Registrován: 8-2014
Mouka:
"Hajnej: Jako doplnění nulté koleje pro obraty podobně jako v metru? O tom se kdysi hovořilo v souvislosti s přestavbou Černošic na stanici, ale už to nějak utichlo."
Ano, asi například projekt "Optimalizace trati Černošice-Karlštejn" od SUDOPu z roku 2013 navrhuje toto řešení:

Končící vlaky by přijely na 0. kolej, kde by vysypaly cestující, popotáhly na kolej 0b, odkud by se pak před odjezdem přestavily na 1. kolej k nástupišti (všechny vlaky do Prahy by tak odjížděly z jedné koleje).

Jako zajímavost přikládám i tenkrát naprojektované řešení stanice Zadní Třebaň:

pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Pikehead
Pondělí, 16. dubna 2018 - 19:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3991
Registrován: 3-2007
djst: Obratová kolej se měla dělat v Mokropsech.

Zadní Třebaň je "zajímavá" [coze] Příjezd a odjezd na barvu by byl velký problém?
Pondělí, 16. dubna 2018 - 20:31:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8881
Registrován: 4-2003
Orky:Jestli to nebude tím, že grafikon je nakreslen tak, že prakticky libovolné zpoždění vlaku od Satalic znamená to, že vlak od Vysočan bude stát před odbočkou.

Ne, od Vysočan stojí před Skalami každá S34 VŽDY, tj. i když není zpoždění a v bezvýlukovém stavu, tj. bez PJ 30 km/h v zářezu mezi odbočkou Skály a Satalicemi. Aby to vyšlo bez stání na Skalách, je potřeba jet od Vysočan odhadem 40 km/h, pak to těsně vyjde a to si přiznejme, že asi není nejrozumnější řešení. Už když se funí s přívěsem sotva šedesát, tak to nevychází a když se jede s S34 sólo povolených osmdesát, tak se tam hnije hodně dlouho. Obdobný problém by měl být vzhledem k časovým polohám vlaků i na S3. Jinak odjezdy S3 a S34 v Satalicích směr Vysočany berte jen orientačně - je tam v SJŘ u času odjezdu trojúhelník [wink].

Zpoždění vlaku jedoucího od Neratovic do Vysočan se naopak řeší většinou křižováním v Satalicích [wink].

Přiznám se, že by mne zajímalo, jak s tím vším zamíchá zastávka na Rajské Zahradě....


djst: Ve směru do Prahy si 4. kolejí Skály - Vysočany moc nepomůžete, protože se tak akorát přesune kolize ze Skal do Vysočan.

Nic proti, ale tyhle úvahy mne fakt dostávají do kolen..... Jednak by se úsek, kde si koliduje plno vlaků zkrátil na úsek Vysočany - Balabenka, za druhé by šlo pozdržet vlak ve Vysočanech, tj. v místě, kde dochází (a patrně i po dokončení Rajské zahrady i bude docházet) k velkému obratu lidí (MHD, pracovní příležitosti,....). Zdržovat vlaky kdekoliv jinde?!? Proč?
djst
Pondělí, 16. dubna 2018 - 20:58:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 782
Registrován: 8-2014
Bram:
"Ne, od Vysočan stojí před Skalami každá S34 VŽDY, tj. i když není zpoždění a v bezvýlukovém stavu"

Ukažte mi, prosím, v přiložené plachtě, které všechny vlaky mají v ideální stavu, tj. žádné zpoždění, zastavení na Odb. Skály. Já vidím pouze 6 rychlíků ve směru od Satalic do Vysočan. Žádná S34.
application/pdfPlachta pro 070 a 231.
L524_537.pdf (491.1 k)

Bram:
" Jednak by se úsek, kde si koliduje plno vlaků zkrátil na úsek Vysočany - Balabenka, za druhé by šlo pozdržet vlak ve Vysočanech, tj. v místě, kde dochází (a patrně i po dokončení Rajské zahrady i bude docházet) k velkému obratu lidí (MHD, pracovní příležitosti,....)."

Je úplně jedno, kde spolu vlaky kolidují, ale zda kolidují. Ano, v dnešním stavu, kdy je od AHr Hloubětín do Vysočan dlouhá cesta možná, ale můžete si všimnout, že jako jedno z prioritních opatření navrhuji autoblok v 1. a 2. TK.
A k pozdržování vlaku ve Vysočanech: úrovňové perony se s takovými akcemi "jeden vlak přijíždí a druhý odjíždí" příliš neslučují.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Pondělí, 16. dubna 2018 - 21:02:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12211
Registrován: 8-2004
Pikehead:
"Komu se povedlo vylobovat zlepšení infrastruktury je určitě JHMD a údolí Desné,"
Myslím si, že docela úspěšný je Liberecký kraj.
Vantju:
"Rajská zahrada, Třeboradice, Měšice zastávka, Neratovice sídliště, Mlékojedy,... modernizovat na vyšší traťovou rychlost a hned bychom byli s atraktivitou úplně někde jinde"
K čemu vyšší traťová rychlost, když tam nasekáte jednu zastávku na druhou? Jedno přání popírá druhé...[crazy]
Orky:
"Ať se udělá podstatně levnější druhá kolej Čakovice - Třeboradice, která umožní obousměrný proklad rychlíků a osobáků, tím se posune osobákový takt do Prahy o 4 minuty dříve, tím se posune dnešní papírové míjení někde pod Hutěmi pod Klíčov a bude po problémech."
Chtít po některých diskutérech souvislosti...[uhoh]
Bram:
"Přiznám se, že by mne zajímalo, jak s tím vším zamíchá zastávka na Rajské Zahradě..."
To spíš Neratovice Sídliště.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 16. dubna 2018 - 21:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14207
Registrován: 10-2004
Bram: Naříkal jsi náhodou kdysi, že S34 je zbytečné plýtvání pěnězi z pražského rozpočtu (něci jako S65)?
V Satalicích v GVD (nákresném jízdním řádu), žádné trojúhelníčky nejsou, jak na příjezdu, tak na odjezdu jsou jasné časové údaje. Co se týká průjezdu odbočky Skály, tak ve směru do centra mají projíždět vlaky S34 v X:29, ve směru z centra v X:32. Při průměrné rychlosti 60 km/hod by se měly potkat někde pod mostem do Kyjí. Pokud to funguje tak, že S34 pořád stojí na Skálách, je potřeba to řešit nějakým posunem.

Hroch: Jaké souvislosti? Chcete říct, že trať vedená prakticky po povrchu nebude levnější než trať vydlabaná ve skalním zářezu nebo pochybujete o tom, že druhá kolej z Čakovic do Třeboradic posune zastávkový takt o pár minut dříve? Na druhou stranu je fakt, že jestli v rámci modernizace trati vzniknou zastávky Neratovice sídliště, Měšice obec, Třeboradice, Letňany a Nouzov, tak buď budeme tam, kde dneska, nebo se bude křižovat v Satalicích. Přitom jedinou akceptovatelnou zastávkou je Neratovice sídliště a Měšice obec výměnou za projíždění nádraží. Vše ostatní je zbytečnost.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 21:30:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3160
Registrován: 9-2007
K čemu vyšší traťová rychlost, když tam nasekáte jednu zastávku na druhou? Jedno přání popírá druhé..
Píšu/píše se tu o druhé koleji do Všetat. I kdyby měly rychlíky jezdit po hodině, věřím, že u dvoukolejky dojde k minimu kolizí. Vím, že ty zastávky jsou poměrně blízko sobě, ale

a) jsou převážně okolo jiných zastávek, kde nízká rychlost nevadí a po ní následuje relativně dlouhý úsek
b) od Všetat dál už jich víc prakticky netřeba (naopak třeba taková zastávka Zdětín u Chotětova, je vlastně k něčemu?) a tam by se vyšší traťová rychlost projevila dostatečně.

A jinak jako nevím, opravdu je zrychlení ze 100 km/h na 120 km/h tak závratné a opravdu vůbec nikdy ho nelze realizovat spolu s výstavbou několika nových zastávek v aglomeraci?

Ale jinak jo, uznávám, že ty zastávky jsou asi tak, jak píše Orky. Beru tedy návrhy zpět, jen si stojím za tím, že ta trať by ale zcela jistě měla být po Všetaty dvoukolejná a mělo by se po ní jezdit minimálně 120 km/h, ideálně 140 km/h (je vůbec nějaký úsek 070, kde by se těch 140 km/h po modernizaci jezdit mohlo?). Těch 140 teda je čirá teorie [lol] ale na tom, že 070 potřebuje modernizaci, se doufám shodneme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vantju.)
Pondělí, 16. dubna 2018 - 21:53:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8882
Registrován: 4-2003
djst:Ukažte mi, prosím, v přiložené plachtě, které všechny vlaky mají v ideální stavu, tj. žádné zpoždění, zastavení na Odb. Skály. Já vidím pouze 6 rychlíků ve směru od Satalic do Vysočan. Žádná S34.


Tak předně, na plachtě není zobrazeno pár věcí, které ve skutečnosti existují:

1) Odbočka Skály není v jednom bodě, ale je od vjezdu k vjezdu dlouhá nějakých 830 metrů. Kilometrická poloha 12,5 odpovídá návěstidlu VL (vjezdové od Satalic v km 12,501) a vlak od Vysočan stojí u 101S, případně u 2S, které jsou ale v km 11,679.

3) Výše uvedené znamená, že vlak od Vysočan dojede ke kilometru 11,679 a má na to od Vysočan (km 6,6) na celých pět km sedm minut. Při té šedesátce, kterou souprava 810 + 010 sotva funí, to dá o něco málo rychleji - šest minut. Samotná osmsetdesítka to dá za pět minut s prstem v nose a když se pojede povolených osmdesát, mělo by k tomu stačit o pár sekund více, než 4 minuty. Tak by to měli patrně jezdit i od nového GVD brabenci, tedy řada 813, kterou si KŽCD objednala ve Zvolenu.

3) Stavět vlakovou cestu pro vlak z Vysočan do Satalic nelze stavět tehdy, když protijedoucí vlak bude v km 12,5. Odhadem je nutno zajet do cca km 12,3, kdy by to už mělo jít stavět. Nějaké sekundy prodlevy dispečera jsou tam většinou také.

3) Vzhledem k nástupu lidí v Satalicích je půlminutový pobyt tamtéž iluzí - vždy je delší.

Už je trochu jasné, proč na plachtě jsou poněkud zavádějící údaje a proč se to nestřetává v případě úseku Vysočany - odbočka Skály - Satalice s realitou?



(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pikehead
Pondělí, 16. dubna 2018 - 22:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3994
Registrován: 3-2007
Hroch: Ještě mě napadají třeba Milovice, Opava a Šumperk - významné mimokoridorové zlepšení a asi se to nestalo úplně samo od sebe. Takových lidí by bylo potřeba v Praze deset a za dvě dekády bychom možná měli poloviční Curych. [happy]
Pondělí, 16. dubna 2018 - 22:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8883
Registrován: 4-2003
Orky:Naříkal jsi náhodou kdysi, že S34 je zbytečné plýtvání pěnězi z pražského rozpočtu (něci jako S65)?

Kupodivu neříkal. To se jen nějaký Orky nachází v argumentační nouzi a neví už kudy kam. Bezhlavé kopání nožičkami kolem sebe je toho názornou ukázkou [biggrin].

S65 vozí lidi paradoxně akorát o víkendu, v pracovní dny je to slabota. Proti tomu je S34 velmi vytížená linka a lidé dost prskali, když se museli vtěsnat pouze do motorového vozu během výluky, kdy vlaky linky S3 měly konečnou na Masarykově nádraží a nešlo objíždět přívěs.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 22:08:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8884
Registrován: 4-2003
Hroch:To spíš Neratovice Sídliště.

Jenže Rajská Zahrada realitou bude stoprocentně (a její vliv na GVD si bude tedy možno za několik let i prakticky ověřit), kdežto Neratovice Sídliště je ve hvězdách....
Pondělí, 16. dubna 2018 - 22:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14208
Registrován: 10-2004
Bram: Cituji přímo Tebe z diskuze Metro a spol., Sobota, 04. ledna 2014 - 17:13:30, příspěvek 4071: "Když Praha může platit nesmysly typu S65, S34, ML a mnohé dalšího............". Ale to jsi zřejmě ještě nejezdil pro KŽC.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 23:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2808
Registrován: 5-2002
Bram: Asi byste si měl zopakovat definice, resp. jak se časy v GVD vztahují ke konkrétním bodům na trati. :-) Aneb Skály tam a Skály zpět nejsou totéž, klíčové slovo provozní intervaly.
Úterý, 17. dubna 2018 - 06:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8885
Registrován: 4-2003
TZ: Asi byste si byste si měl zopakovat definice, resp. jak se časy v GVD vztahují ke konkrétním bodům na trati. :-) Aneb Skály tam a Skály zpět nejsou totéž, klíčové slovo provozní intervaly.

To nechť udělají jiní, co tvrdí, že je vše O.K. a že nedochází k žádným kolizím - papírově k nim opravdu nedochází, reálně však ano [wink].



Orky: Cituji přímo Tebe z diskuze Metro a spol., Sobota, 04. ledna 2014 - 17:13:30, příspěvek 4071: "Když Praha může platit nesmysly typu S65, S34, ML a mnohé dalšího............". Ale to jsi zřejmě ještě nejezdil pro KŽC.

Akorát už jsem se v té době začal četněji vyskytovat ve Kbelích (nemělo to ale nic společného s KŽCD [nene]) a pak jsem začal S34 využívat jako cestující a musel jsem si sám pro sebe přiznat, že tu lidi jezdí a že to tak marné není, na rozdíl od S65. U KŽCD se vyskytuji až od podzimu 2015.

Přitom tady jde o úplně něco, než o S34 samotnou. Trať 070 má potenciál se stát příměstskou tratí s takovým zatížením, jako mají ostatní elektrizované dvoukolejné tratě (091, 171, 221, 231). Jenže trať není ani dvoukolejná, ani elektrizovaná. Byla li by, S34 zanikne a stane se součástí S3, která by s KŽCD neměla nejspíše už nic společného - KŽCD není dopravce takové velikosti, aby si mohl dovolit pořídit vozidla, kde by se při jejich počtu a ceně jednalo již o částky v řádu miliard.

Tady se bavíme o potenciálu trati, ovšem nějaký Orky si místo toho chce poléčit nějaké bebíčko. I to je možný přístup k věci, ale ukazující hlavně na lidskou slabost pana Orkyho a to je pro věc silně kontraproduktivní [crazy].

Vzhledem k tomu, jaký nezájem a bezkoncepčnost předvádí SŽDC v případě trati 070, ale očekávám, že řada 813 bude mít na S34 práci zajištěnou na hodně dlouho. I kdyby se dnes SŽDC rozhodla, že trať v úsecích Neratovice Sídliště - Čakovice a Satalice - odbočka Skály zdvoukolejní a zmodernizuje, tak reálně to nějaké plody přinese až za deset let....
Úterý, 17. dubna 2018 - 09:20:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14209
Registrován: 10-2004
Bram: Fakt jsi chudák s těmi fauly v každým příspěvku. Asi se tě dotklo, že jsem tě nachytal při lži, viď? Já si nepotřebuju nic léčit, já se jen snažím upozornit na to, že tu upřednostňuješ prkotiny nad důležitějšími věcmi. A těch jsou i na 070 spousty oproti dvoukolejce Skály - Satalice (viz výše).
070 nemá moc šancí dosáhnout úspěchu tratí 011, 091, 171, 221, 231 i za předpokladu, že by se zrušily autobusy Neratovice - Praha a vše náslině nahnalo do vlaku. U Mělníka a Mladé Boleslavi vlak i zdůvodů umístění nádraží v lokalitách nemá šanci vyhrát a Neratovice to nespasí. Tratě 011, 171 a 221 už přesáhly počtem cestujících ve vlacích PID 20 tisíc cestujících / den, zbylé dvě jen 16, ale 091 k tomu rychle spěje a 231 20 tisíc dosáhne zřejmě již v údajích za minulý rok díky integraci rychlíků. Je u nich další potenciál k růstu, zejména pokud dokáží podchytit dálniční frekvenci zavedením spěšných vlaků. 070 za roky 2009 až 2014 stoupla z 2500 na 4400 a nárůst se fakticky zastavil. Neratovice mají 16 tisíc obyvatel a potenciál navazných linek kolem této trati moc není. Myslím si, že 070 v příměstské dopravě tratě z dvoukolejné pětky nedožene, jestli jednou přesáhne 10 tisíc, tak to bude úspěch.
Souhlasím s tím, že by cílem mělo být zdvoukolejnění, ale SŽDC musí spravovat celou síť a jsou nepochybně důležitější stavby (jak z hlediska potřeby provozu tak z hlediska technického stavu tratí), rozpočet není nafukovací a úprava 070 není připravená, natož aby bylo zahájeno nutné byrokratické kolečko.
Úterý, 17. dubna 2018 - 09:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 2-2005
Už se někde zveřejnily JŘ platné od změny 10.6.2018? Děkuji.
Úterý, 17. dubna 2018 - 09:45:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2556
Registrován: 12-2007
Orky: Nechci se plést do vašeho sporu s Bramem, nicméně trať 070 by kromě zdvoukolejnění a elektrizace také měla vyřešit ten neúměrně velký oblouk mezi Vysočany a Čakovicemi přes Satalice a dále se musí rozhodnout, zda hlavní směr na případný pátý koridor do Liberce bude tažen přes Všetaty nebo přes Milovice. Pokud se týká Mladé Boleslavi, tak tam se snad plánuje nové nádraží anebo spíše asi průjezdný železniční uzel blíže centra Mladé Boleslavi. Ale myslím, že v současné době trať 070 rozhodně nepatří mezi priority Ministerstva dopravy nebo SŽDC.
Úterý, 17. dubna 2018 - 09:53:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16322
Registrován: 5-2002
Bram: to, že o úzkém hrdle mezi Satalicemi a Skálami nevíš, neznamená, že neexistuje
Ono je to trošku jinak...
To "úzké hrdlo" neboli hezky česky bottleneck je terminus technicus, pod kterým se rozumí výrazné, kritické a rozhodující omezení, které zpravidla už samo o sobě dokáže omezit propustnost nějakého systému, a jehož odstraněním ta se propustnost obvykle víceméně automaticky zvýší.
Existuje mnoho dalších způsobů, jimiž může být systém uškrcen, ale které nejsou úzkým hrdlem, protože nestačí se zaměřit jenom na ně, ale je potřeba vyladit celej systém.

Jedu li jako strojvedoucí S34 s vlakem od Vysočan, tak VŽDY čekám na Skalách na protijedoucí vlak
Viz výše - to ještě pořád nemusí nutně znamenat úzké hrdlo. Může to být nějaká závada v řízení provozu. Nejpravděpodobnější příčinu najdeš na konci příspěvku.

má na to od Vysočan (km 6,6) na celých pět km sedm minut
Ona je ta čára tak ležatá proto, aby ses před půl lichý stihnul potkat hnedle se dvěma vlakama:
- s rychlíkem od Tanvaldu, aby Ti nejezdil do lidí
- s pravidelnou protijedoucí S34.
Zrovna tenhle problém se ale dá řešit například peronizací Vysočan, kdy můžeš odjíždět současně s vjezdem rychlíku. Ta se navíc bude dělat tak jako tak, protože přinese i jinej užitek, než vystřílená větší díra ze Skal do Satalic.
Pokud by se na 070 mělo něco zdvojkolejňovat, tak především Satalice - Čakovice (motá se tam S34 a jsou tam Kbely) a pak ještě nějakej příhodnej kus či dva dál k Neratovicím (to ale z palce cucat nehodlám).

No a teď to slíbené roz(h)řešení Tvého "skalního" problému: V daném případě se nejedná ani tak o úzké hrdlo, jako mnohem spíš o neschopnost fíry držet čáru... [nene]
Úterý, 17. dubna 2018 - 09:54:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8085
Registrován: 4-2003
Kdežto Neratovice Sídliště je ve hvězdách....

Zastávka Nerovice sídliště bude zprovozněna koncem letošního roku.

Na Skalách se prostě stojí proto, že je tak nakreslený grafikon. Kdyby se doplnila 2. kolej Čakovice - Hovorčovice (popř. až do Měšic, ale tohle vcelku stačí), umožnilo by to zkonstruovat grafikon tak, že by i problém na Skalách zmizel, minimálně ve směru z Prahy.

Takhle jednoduchý to prostě není. Krom toho občasný stání na Skalách nemá na plnění GVD podstaný vliv.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Cogwheel
Úterý, 17. dubna 2018 - 10:18:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5433
Registrován: 1-2012
Z Čakovic na Hovorčovice se těleso pro druhou kolej budovalo už někdy před 80 lety (či za války?) - ale tehdy to nedostavěli. [sad] V nynější zastávce Praha-Kbely také krátce fungovala výhybna, což už také dávno není pravda.
Úterý, 17. dubna 2018 - 10:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8890
Registrován: 4-2003
Hajnej:Viz výše - to ještě pořád nemusí nutně znamenat úzké hrdlo. Může to být nějaká závada v řízení provozu. Nejpravděpodobnější příčinu najdeš na konci příspěvku.

Zjisti si prosím nejdříve, o čem se tu hovoří a pak se k tomu vyjádři. Dík [wink].

No a teď to slíbené roz(h)řešení Tvého "skalního" problému: V daném případě se nejedná ani tak o úzké hrdlo, jako mnohem spíš o neschopnost fíry držet čáru...

To se mám plazit jen proto, aby to do Skal pěkně vyšlo? To jsou fakt blbé nápady [nene].


Zrovna tenhle problém se ale dá řešit například peronizací Vysočan, kdy můžeš odjíždět současně s vjezdem rychlíku.

Přestavba Vysočan také bude, nemá smysl to sem tahat.

Pokud by se na 070 mělo něco zdvojkolejňovat, tak především Satalice - Čakovice (motá se tam S34 a jsou tam Kbely) a pak ještě nějakej příhodnej kus či dva dál k Neratovicím (to ale z palce cucat nehodlám).

Tak s tím cucáním z palce už konečně přestaň [wink].



Orky:Fakt jsi chudák s těmi fauly v každým příspěvku.

Díky za trefné popsání chování diskutujícího Orkyho [wink].


Asi se tě dotklo, že jsem tě nachytal při lži, viď?

Mne se nic nedotklo, jen mi přijde vadné zoufale hledat můj čtyři roky starý příspěvek a vrtat se v něm. Já jsem na něj už zcela zapomněl, proto jsou zcela mimoňské i řeči o lži......[nene]

Vysvětlení, proč jsem v tomto případě změnil názor, jsem poskytl a nemám tedy k tomu co více dodat [wink].


070 nemá moc šancí dosáhnout úspěchu tratí 011, 091, 171, 221, 231 i za předpokladu, že by se zrušily autobusy Neratovice - Praha a vše náslině nahnalo do vlaku. U Mělníka a Mladé Boleslavi vlak i zdůvodů umístění nádraží v lokalitách nemá šanci vyhrát a Neratovice to nespasí.

Mladou Boleslav sem netahej, odtud osobním vlakem do Prahy nikdo nikdy jezdit nebude, vlčky a spol. nepočítám [wink].


Beroun má méně vhodnou polohu nádraží, než Mělník a S7 tam prázdná nejezdí a busy také nikdo nezrušil (neprošlo to, což je dobře) [wink].


Tratě 011, 171 a 221 už přesáhly počtem cestujících ve vlacích PID 20 tisíc cestujících / den, zbylé dvě jen 16, ale 091 k tomu rychle spěje a 231 20 tisíc dosáhne zřejmě již v údajích za minulý rok díky integraci rychlíků. Je u nich další potenciál k růstu, zejména pokud dokáží podchytit dálniční frekvenci zavedením spěšných vlaků.

Kdežto 070 nic podchytit asi nesmí [biggrin].


Neratovice mají 16 tisíc obyvatel a potenciál navazných linek kolem této trati moc není. Myslím si, že 070 v příměstské dopravě tratě z dvoukolejné pětky nedožene, jestli jednou přesáhne 10 tisíc, tak to bude úspěch.

Samotné Neratovice mají tolik obyvatel, jako Černošice, Dobřichovice a Řevnice oficiálně dohromady. Kolik jich tam je skutečně, těžko říci. Tišice, Měšice, Hovorčovice a Všetaty jsem si proto dovolil neuvažovat, ale dohromady mají cca 10 tisíc obyvatel.

A vzhledem k tomu, že dnes je na 070 už 4400 lidí, tak těch 10000 lidí při částečném zdvoukolejnění, navýšení počtu vlaků a též i výměnou vozidel se dosáhne zcela hravě. Jen by to chtělo směřovat k cílovému stavu, kterým by měla být krom částečného zdvoukolejnění v co největší možné délce i elektrizace. A hlavně si to konečně jako cílový stav nadefinovat [wink].
Úterý, 17. dubna 2018 - 11:36:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16323
Registrován: 5-2002
Bram: To se mám plazit jen proto, aby to do Skal pěkně vyšlo?
Ano. Řídit vlak není jen "dát kouli do okna" a valit to traťovou... [nene]

To jsou fakt blbé nápady
Doprava není jen o rekordech, ale taky o plynulosti. Ale neboj, nejsi sám, kdo to nechápe.

Přestavba Vysočan také bude, nemá smysl to sem tahat.
Jistěže má - peronizace rozváže vzájemné polohy vlaků ve Vysočanech, čímž bude mj. možné efektivněji řešit provoz u Skal. [wink]
Úterý, 17. dubna 2018 - 13:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8892
Registrován: 4-2003
Hajnej:Doprava není jen o rekordech, ale taky o plynulosti. Ale neboj, nejsi sám, kdo to nechápe.

Aha, takže když se snažím navrhnout řešení pro plynulost provozu, je to špatně a navíc plynulost provozu nechápu [coze].

Ano. Řídit vlak není jen "dát kouli do okna" a valit to traťovou...

To také zjevně nevím a proto jezdím tak, abych na Skalách stát pokud možno nemusel. Jenže stačí li mi pro tento účel rychlost sotva padesát kilometrů za hodinu, je tedy zbytečné se v rámci rekonstrukce snažit zvýšit současnou traťovou rychlost [wink].


Vždy, když se uchýlíš k takovým absurdním argumentům, tak mne je jasné, že už jde o stav argumentační nouze [biggrin].


Jistěže má - peronizace rozváže vzájemné polohy vlaků ve Vysočanech, čímž bude mj. možné efektivněji řešit provoz u Skal.

Však to vykompenzuje zastávka Rajská zahrada a mezi Vysočanami a Balabenkou se pak bude jezdit zcela stejně, jako se běžně jezdí dnes - od Vysočan na Balabenku po koleji 202 [wink].
Úterý, 17. dubna 2018 - 13:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3161
Registrován: 9-2007
"Ano. Řídit vlak není jen "dát kouli do okna" a valit to traťovou..."
Jojo, cestujícím přijde úplně normální, že se vlak táhne čtyřicítkou... [crazy] není lepší se snažit problém vyřešit, než se tu schylovat k takto absrudním řešením?

A vůbec, proč se pořád počítá se současným modelem počtu spojů? [crazy] Opravdu tu v nikom ta neustále se zvyšující poptávka po železnici v okolí Prahy nebudí dojem, že je třeba se začít co nejdříve připravovat na budoucnost? Z Vysočan do Satalic sice jsou místa, kde by čtvrtá kolej asi byla problém, ale na druhou kolej od Skal do Všetat mi přijde místa dostatek..
Úterý, 17. dubna 2018 - 14:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 5-2002
Jestli to nebude tím, že grafikon je nakreslen tak, že ... tím se posune osobákový takt do Prahy o 4 minuty dříve,
V Praze je takových kolizních míst několik a posunutí taktu o 4 minuty může znamenat problém jinde.
měla vyřešit ten neúměrně velký oblouk mezi Vysočany a Čakovicemi přes Satalice To je jiná věc - tak pro další generace. hlavní směr na případný pátý koridor do Liberce To taky.
Naopak, modernizaci 070 je potřeba udělat hned teď, i když tyhle věci přijdou podstatně později. Čekat na nějaké rozhodnutí o 5. koridoru nebo na stavbu trati Čakovice - Vysočany přes Letňany znamená odsoudit trať 070 k naprosté nepoužitelnosti, protože do doby rozhodnutí o tomto nadobro zchátrá. Stav 170 budiž varováním - tak dlouho se čeká na rozhodnutí o tunelu, až tunel nemáme, zato trať je v katastrofálním stavu a výluky se tam budou muset dělat.
příměstskou tratí s takovým zatížením, jako ... (091, 171, 221, 231). S těmi třemi posledními si nejsem tak jist, ale srovnatelná s 091 asi ano.
K čemu vyšší traťová rychlost, když tam nasekáte jednu zastávku na druhou? Pro nějaké R/Sp.

Abych pravdu řekl, docela bych si dovedl představit, že ROPID řekne, že s výjimkou S65 na všech linkách bude chtít minimálně 15 min. takt ve špičce, s tím, že rozdíly v poptávce se budou vyrovnávat místo délky intervalu velikostí vozidel. Ono to k tomu směřuje - když se zavedly čtyři vlaky za hodinu, tak se prskalo, že "to je zbytečný", "půlhodina musí stačit" a "kdyby radši zavedli další vlak do Heřmaniček" a dnes už i některé vlaky na krátkém rameni jezdí zdvojené.
Úterý, 17. dubna 2018 - 14:00:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16324
Registrován: 5-2002
Bram: když se snažím navrhnout řešení pro plynulost provozu, je to špatně
Nikoliv, špatně je to, že se z toho snažíš dělat Jediné Správně Řešení, ať to stojí, co to stojí, a všichni ostatní jsou podle Tebe blbci, co tomu nerozumějí a/nebo se rovnou snaží pohřbít dráhu, zejména henten "potenciál" (kterej se podle jinejch vizí jednoho krásnýho dne v rychlý vrstvě uhne u Líbeznic do VRTkovýho tunelu).

Jenže stačí li mi pro tento účel rychlost sotva padesát kilometrů za hodinu, je tedy zbytečné se v rámci rekonstrukce snažit zvýšit současnou traťovou rychlost
Chyba v úvaze - týká se jen S34 a jen tehdy, pokud odjela na čas.

a proto jezdím tak, abych na Skalách stát pokud možno nemusel
To je divné - proč jsi tedy psal "Jedu-li jako strojvedoucí S34 s vlakem od Vysočan, tak VŽDY čekám na Skalách na protijedoucí vlak" (#8855) respektive "Ne, od Vysočan stojí před Skalami každá S34 VŽDY" (#8881).
Neprotiřečíš si tak trochu...?
Nedostáváš se spíš Ty do stavu argumentační nouze...?

od Vysočan na Balabenku po koleji 202
Snad 302, ne...?
Úterý, 17. dubna 2018 - 14:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16326
Registrován: 5-2002
Vantju: není lepší se snažit problém vyřešit, než se tu schylovat k takto absrudním řešením?
Za pět let bude úsek Skály - Vysočany vypadat úplně jinak, takže rozhodovat o tom, jestli budeme rozšiřovat cca kilometr zářezu *), by se mělo v kontextu nějakého dlouhodobějšího výhledu, než je letošní grafikon.

*) navíc jde o trasu, která z Čakovic na Balabenku vykazuje cca 300% okliku, což je docela vážný důvod k zamyšlení, jestli je to fakt ta pravá trasa pro cokoliv dálkovějšího, než místní obsluha.
Úterý, 17. dubna 2018 - 14:32:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3476
Registrován: 5-2002
jestli je to fakt ta pravá trasa pro cokoliv dálkovějšího, než místní obsluha. Ta pravá trasa to není, ale než se rozhodne, kudy ta pravá trasa povede, natož aby se postavila, tak to uplyne hodně vody ve Vltavě. Proto by se hodilo mít i tu nepravou trasu dobře vybudovanou. Krom toho, až ta "pravá" trasa bude k dispozici, tak bude i místní obsluha tak silná, že si vyžádá svoji dvoukolejku.
Úterý, 17. dubna 2018 - 17:15:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16327
Registrován: 5-2002
Brr: Proto by se hodilo mít i tu nepravou trasu dobře vybudovanou
Otázkou je, jestli potřeba začít ausgerechnet tím nejdražším úsekem s relativně nejmenším přínosem k celkové propustnosti tratě.
Kdyby to bylo opravdové úzké hrdlo, na kterém to stojí a padá, tak budiž, ale ono fakt není...
Úterý, 17. dubna 2018 - 18:30:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8893
Registrován: 4-2003
Hajnej:Nikoliv, špatně je to, že se z toho snažíš dělat Jediné Správně Řešení, ať to stojí, co to stojí, a všichni ostatní jsou podle Tebe blbci, co tomu nerozumějí


Nikoliv - upozornil jsem na problém a ihned se našlo několik jedinců, kteří mi do očí tvrdí, že žádný není - včetně Tebe.

a/nebo se rovnou snaží pohřbít dráhu, zejména henten "potenciál" (kterej se podle jinejch vizí jednoho krásnýho dne v rychlý vrstvě uhne u Líbeznic do VRTkovýho tunelu).


Až na to, že ten jeden krásnej den nastane tak nejdřív za dvacet let. Dodnes nemáme ani spojku Milovice - Vlkava, která tak by mohla sloužit pro lepší spojení Prahy a Mladé Boleslavi celkově nějakých čtyřicet let.

To je prostě nemoc drážních lidí, že se rádi do krve hádají desítky let o pár kilometrů kolejí, zatímco u silnic se třeba postaví obchvat Olbramovic, ačkoliv se ví, že relativně nedaleko v budoucnu (oproti VRTce do Líbeznic) tu bude D3.

Chyba v úvaze - týká se jen S34 a jen tehdy, pokud odjela na čas.

Jízdní řád, se kterým si mohu s technologických důvodů vytřít akorát [zadnice], by mělo být řešení dočasné, nikoliv však s jednotkou jeden furt.


To je divné - proč jsi tedy psal "Jedu-li jako strojvedoucí S34 s vlakem od Vysočan, tak VŽDY čekám na Skalách na protijedoucí vlak" (#8855) respektive "Ne, od Vysočan stojí před Skalami každá S34 VŽDY" (#8881).
Neprotiřečíš si tak trochu...?
Nedostáváš se spíš Ty do stavu argumentační nouze...?


Ty už doopravdy nevíš kudy kam [biggrin]. Jednoznačně jsem psal, že stání si mohu odpustit tehdy, jedu li pod padesát. A traťovou rychlost bych měl využívat, ne se plazit jako šnek, jen proto, že infrastruktura nic jiného neumožňuje. Ovšem chápu, že pro Tebe není smysl železnice v uspokojování potřeb zákazníků, ale kdesi jinde (hračka výzkumníků, hračka projektantů atd.). Pak se není od Tebe problém dozvědět, že čtyři koleje mezi Chocní a Českou Třebovou jsou píčovina.......[crazy]
Úterý, 17. dubna 2018 - 19:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14210
Registrován: 10-2004
Hajnej:
"Otázkou je, jestli potřeba začít ausgerechnet tím nejdražším úsekem s relativně nejmenším přínosem k celkové propustnosti tratě.
Kdyby to bylo opravdové úzké hrdlo, na kterém to stojí a padá, tak budiž, ale ono fakt není..."
A to do toho ještě vstupuje záležitost, jak by pokračovala výstavba dál. Jednoduché napojení na stávající tříkolejnou trať fakticky znamená to, že na 070 bude s provozem vlevo, což by prošlo v případě dočasné dvoukolejky do Satalic, ale dál už asi ne. Zdvoukolejnění 070 generuje přesmyk a asi jediné vhodné místo je vyřešit ho na Skálách. A jdeme zřejmě do desetimístné částky, budeme míst krásný přesmyk s 1,5 km dlouhou dvoukolejkou s přípravou dál a na úseku Čakovice - Neratovice se nám to zatím sype i díky zastávce na sídlišti Neratovice. Sídliště Neratovice totiž přispěje k tomu, že se prodlouží jízdní doby. Tím se ze střídání "taktu" na osobácích 57/63 stane něco jako 55/65, což může zhoršit koordinaci s vlaky Lysá - Praha.
To, že Bram musí nachvíli zastavit na Skálách, je jeden z nejmenších provozních problémů na 070 na úseku, který je jedním z posledních, který se dá považovat za skutečné úzké hrdlo (jak bylo popsáno výše). Pokud to má být problém, je teď potřeba hledat řešení provozní.
djst
Úterý, 17. dubna 2018 - 19:24:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 784
Registrován: 8-2014
Bram: Nikoliv - upozornil jsem na problém a ihned se našlo několik jedinců, kteří mi do očí tvrdí, že žádný není - včetně Tebe.

Já netvrdím, že problém není, a dovolím si tvrdit, že to tady netvrdí nikdo. Nicméně já, a hádám, že i Orky a Hajnej říkáme, že:
a) problém se má (a dá) řešit i jinak, lépe a levněji, než navrhujete,
b) na Skalách s S34 stojíte, protože:
b1) protijedoucí vlak má zpoždění (což při zpožděních do 4-5 minut naše návrhy vyřeší)
b2) nedržíte se jízdního řádu. V dopravnách, kde projíždíte, si čas hlídat nemusíte, ale pak se nesmíte divit, že vás zastaví, protože vlak s náskokem prostě přednost nemá.

Ona diskutovaná odbočka se navíc nejmenuje Skály jen tak pro nic za nic - přesně vypovídá o charakteru úseku tratě do Satalic. Tam by vyšla druhá kolej hodně draho a moc bychom si nepomohli. Ono to totiž opravdu není tak jednoduché, že řeknete, "tady stojím, tady je potřeba dvoukolejka". Ale zkusím to vysvětlit ještě jednodušeji. Zatímco teď máte mezi Odb. Skály a Satalicemi 2 km jednokolejky (tedy 2 km bez možnosti křižování), tak mezi Čakovicemi a Měšicemi je té jednokolejky kilometrů 7, navíc s jednou zastávkou. Zkrátit 7 na 5 dává větší smysl než 2 na 0.
Stejně tak se může změnit GVD a budete pravidelně křižovat až v Satalicích. To budete zase řvát, že je potřeba druhá kolej minimálně Satalice - Kbely???

(Příspěvek byl editován uživatelem djst.)
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Úterý, 17. dubna 2018 - 20:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12212
Registrován: 8-2004
Orky:
"Hroch: Jaké souvislosti? Chcete říct, že trať vedená prakticky po povrchu nebude levnější než trať vydlabaná ve skalním zářezu ..."
Ve svém předchozím příspěvku jsem neměl na mysli zrovna Vás.[nene][wink] (Je vidět, že i přísloví o potrefené huse má své výjimky.)
Vantju:
"A jinak jako nevím, opravdu je zrychlení ze 100 km/h na 120 km/h tak závratné"
Nevím, jaké máte měřítko "závratnosti", nicméně >100 km/h znamená nyní mj. GSM-R a ETCS, což není zrovna za hubičku. Nemluvě o stavu svršku...
Bram:
"Jenže Rajská Zahrada realitou bude stoprocentně (a její vliv na GVD si bude tedy možno za několik let i prakticky ověřit), kdežto Neratovice Sídliště je ve hvězdách...."
Nepsal jste vedle, že si dáte pozor? Musím uznat, že máte docela talent psát nesmysly a čím větší, tím kategoričtěji je hlásat. A netýká se to jen událostí, ale i uživatelů.
Bram:
"Až na to, že ten jeden krásnej den nastane tak nejdřív za dvacet let. Dodnes nemáme ani spojku Milovice - Vlkava, která tak by mohla sloužit pro lepší spojení Prahy a Mladé Boleslavi celkově nějakých čtyřicet let."
A proto za celé ty desítky let, co o tom někteří "machři" básní, nejezdí z Lysé a Milovic do Boleslavi ani přímá autobusová linka (nejlépe v nějaké použitelném intervalu vč. víkendu)... [crazy]
Doprava z Prahy do MB se pochopitelně odehrává primárně po D10 a uvedená spojka na tom nemůže nic podstatného změnit.

Wagon vs. Brr:
nicméně trať 070 by kromě zdvoukolejnění a elektrizace také měla vyřešit ten neúměrně velký oblouk mezi Vysočany a Čakovicemi přes Satalice a dále se musí rozhodnout, zda hlavní směr na případný pátý koridor do Liberce bude tažen přes Všetaty nebo přes Milovice
Ta pravá trasa to není, ale než se rozhodne, kudy ta pravá trasa povede, natož aby se postavila, tak to uplyne hodně vody ve Vltavě. Proto by se hodilo mít i tu nepravou trasu dobře vybudovanou.
To je klasický příklad střetu vizionáře a konzervativce. A trať 070 je naprosto typickým příkladem toho jak to vypadá, když je střet vizionářů a konzervativců dlouhodobě vyrovnaný [happy] - tedy ani jedna strana nemá sílu prosadit své řešení, ale má sílu na to zablokovat oponentní řešení.
Jako ve sportu, kde fanoušci remízu neslaví, i tady uživatelé nemají nad remízou co slavit. Jen v tom sportu je obvykle předem dáno, jak dlouho zápas trvá a zda a jak dlouho se případně prodlužuje. Tady se hraje "do úplného rozhodnutí, do posledního muže" (cit. Šíleně smutná princezna).[lol][crazy][crazy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 17. dubna 2018 - 23:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3477
Registrován: 5-2002
To je klasický příklad střetu vizionáře a konzervativce. Nevím, jestli bych se považoval za konzerativce - mně by se ta VRT směrem k Neratovicím líbila. Ale jestliže příprava stavby trvá 10 let, k tomu nějaké roky na rozhodnutí, že se bude stavět a na samotnou stavbu, tak jsme někde u roku 2035 - když to půjde dobře.
Do té doby je potřeba tu 070 nějak zkulturnit.
jak to vypadá, když je střet vizionářů a konzervativců dlouhodobě vyrovnaný Mně spíš připadá, že SŽDC existenci této trati nějak nezachytila. Koneckonců, ta VRT s tím nemá tak moc co do činění. I po jejím postavení bude na 070 dostatečný provoz na to, aby vyžadoval aspoň částečné zdvoukolejnění.
Mně se velmi líbí, jak se protáhlo zhlaví Mikulova. Tak bych si pro začátek představoval přestavbu Čakovic, ten zářez u Skal může teda klidně počkat, jak vidím, není na to jednotný názor.

Jak se má organizovat provoz na tříkolejce po modernizaci?
Úterý, 17. dubna 2018 - 23:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16328
Registrován: 5-2002
Bram: ihned se našlo několik jedinců, kteří mi do očí tvrdí, že žádný není - včetně Tebe
Nemáš pravdu - já jsem si toliko dovolil nesouhlasit s označením úseku Skály - Satalice za úzké hrdlo. A na tom trvám i nadále, přičemž to samozřejmě nic nevypovídá o tom, že bych byl a priori a navěky proti zdvojkolejnění tohoto úseku...

nikoliv však s jednotkou jeden furt
O žádném furtu tu nikdo nemluvil, to sis nějak dofabuloval. Pouze se rozporovalo musení v horizontu jednoho hnedu.

A traťovou rychlost bych měl využívat, ne se plazit jako šnek, jen proto, že infrastruktura nic jiného neumožňuje
Traťovou rychlost bys měl využívat pouze tehdy, je-li to účelné k dosažení plánovaných jízdních dob. Jinak je to kvaltování k hownu...

Ty už doopravdy nevíš kudy kam
Obávám se, že mé názory jsou poněkud konzistentnější, než ty Tvoje.

Ovšem chápu, že pro Tebe není smysl železnice v uspokojování potřeb zákazníků, ale kdesi jinde (hračka výzkumníků, hračka projektantů atd.).
No jo, vysírka přes tričko - a pak kdo je v argumentační nouzi...
Středa, 18. dubna 2018 - 07:56:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8895
Registrován: 4-2003
Hajnej:Traťovou rychlost bys měl využívat pouze tehdy, je-li to účelné k dosažení plánovaných jízdních dob. Jinak je to kvaltování k hownu...

Ale já ani tu traťovou rychlost vzhledem k použitému vozidlu (810 + 010) ani zdaleka nedosáhnu a přesto je to dostačující na to, abych na Skalách stál.

To, čím se tu oháníš, není nic jiného, než vědomá obhajoba nejen současných, ale i budoucích nedostatků železniční infrastruktury v České republice.



No jo, vysírka přes tričko - a pak kdo je v argumentační nouzi...

To naopak sedlo jak [zadnice] na hrnec [wink].


Orky:A to do toho ještě vstupuje záležitost, jak by pokračovala výstavba dál. Jednoduché napojení na stávající tříkolejnou trať fakticky znamená to, že na 070 bude s provozem vlevo, což by prošlo v případě dočasné dvoukolejky do Satalic, ale dál už asi ne.

Na levostranném provozu 070 třeba až do Neratovic by nebylo nic špatného - technologicky žádný problém oproti pravostrannému provozu.

Hroch:A proto za celé ty desítky let, co o tom někteří "machři" básní, nejezdí z Lysé a Milovic do Boleslavi ani přímá autobusová linka (nejlépe v nějaké použitelném intervalu vč. víkendu)...

Jistě a proto je lepší nedělat vůbec nic. I to je cesta, protože to nestojí ani námahu a ani finance. Výsledky tohoto "snažení" dnes vidíme nejen na 070 denně [crazy].

Doprava z Prahy do MB se pochopitelně odehrává primárně po D10 a uvedená spojka na tom nemůže nic podstatného změnit.

Mohla by, ale nechce se, neboť trať mezi Vlkavou a MB by musela podstoupit poněkud jinou přestavbu, než dnes SŽDC realizuje.

Nepsal jste vedle, že si dáte pozor? Musím uznat, že máte docela talent psát nesmysly a čím větší, tím kategoričtěji je hlásat. A netýká se to jen událostí, ale i uživatelů.

Hrochu, zameť si laskavě před vlastním prahem [wink].

A co se týká Neratovic sídliště, budu jen rád, vznikne li co nejdřív, byť jsem to nezaregistroval. Alespoň na trati zamíchá na trati 070 řádně kartami a konečně se projeví potřeba s tratí 070 také něco dělat. Jen tak dál, ačkoliv SŽDC by si pro zachování teplíčka a smrádku jistě přála, aby tato zastávka nevznikla.
Středa, 18. dubna 2018 - 08:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
Registrován: 12-2003
Skály - Satalice opravdu není úzké hrdlo. Že se tam stojí je naprosto normální zpožděné křižování na jednokolejné trati, nic víc. Na možnosti konstrukce GVD to zásadní vliv nemá. Jediné 2 věci, co jsou tam k řešení - návěstidlo od Vysočan je zbytečně daleko, což zdržuje. Stejně tak jako středověké zabezpečovací zařízení..

Druhá kolej by opravdu měla primárně smysl z obou stran Čakovic..

Co se týče směrových poměrů. Úsek Čakovice - Neratovice by těch 120 dal. Neratovice - Všetaty je skoro přímka, klidně 140 km/h.
Středa, 18. dubna 2018 - 10:08:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3164
Registrován: 9-2007
Dnešní 9505 projel Skály přímo, ale čekala protisměrná 854 s vlekem. Na druhou stranu je fakt, že 9505 měl pár minut zpoždění, takže by jinak vyšlo křižování snad v Satalicích. Je fakt, že kdyby na 070 a 231 to středověké ZZ nebylo, tak by byl provoz jednodušší... každopádně, 070 opravdu není trať, co by měla být jednokolejná a s elektromechanikou, minimálně na období "furt".

Nevím, kudy a jak má vést výjezd VRT z Prahy, ale, jak už tu bylo zmíněno, k jeho vybudování dojde někdy v roce 2035 a přijde mi jako naprostý nesmysl, aby jedna z páteřních tratí v Praze byla i v roce 2035 závislá na 854 a na elektromechanice. Pro Kbely i Satalice skvěl poslouží jako alternativa k metru, teoreticky i pro Čakovice, přičemž zbytek měst na trati je snad jasný. Tak či tak by měla být 070 minimálně ze Satalic do Všetat dvoukolejná a že se tam bude jezdit 140 je naopak jen dobře - nevím, jak jízdní doby počítat, ale 844 této rychlosti v pohodě dosáhne a atraktivní to bude ažaž. A veřejná doprava snad musí být atraktivní, ne?

Omlouvám se, přijde mi, že melu páté přes deváté.. ve zkratce jsem chtěl napsat, že nerozumím tomu, proč je doteď 070 v takovém stavu, v jakém je a myslím si, že je nejvyšší čas, aby se s tratí začalo něco dělat. Jistě, že slouží a sloužit bude regionální dopravě, ale to neznamená, aby se odhrnula někam bokem jen proto, že pro dálkovou frekvenci bude časem sloužit nová trať (navíc s očekávaným vznikem až bůhví kdy).
Středa, 18. dubna 2018 - 11:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16332
Registrován: 5-2002
Bram: vědomá obhajoba nejen současných, ale i budoucích nedostatků železniční infrastruktury v České republice
Ale houby. Současnej stav nikterak neobhajuju, ale jen a pouze respektuju, ono s ním v reálném čase ani nic jinýho dělat nejde. Respektoval ho i grafista a troufám si říct, že poslkládal grafkon celkem slušně - na to, kolik je tam omezujících podmínek (z nichž letos například zmizí Čelákovice).

No a ten budoucí stav? Za čtyři-pět let to, co teď odstojíš u návěstidla, strávíš pobytem na Rajské Zahradě, čímž zároveň posloužíš cestujícím, kteří tam chtějí nastupovat/vystupovat, popřípadě nebudeš muset odjíždět tak brzo z Vysočan.
Z tohohle pohledu mi prostě Tvoje třískání pěstičkou "já tu dvojkolejku do Satalic a chci a chci a chci" přijde být trochu směšné...

konečně se projeví potřeba s tratí 070 také něco dělat
Jistě - například zde již někým zmiňované zdvojkolejnění z Neratovic do Měšic. Díky němu by mj. bylo možné, aby se rychlíky místo křižování v Neratovicích potkávaly na širé trati.
No a to mnou zmiňované zdvojkolejnění ze Satalic do Čakovic by ho pak docela šikovně doplňovalo, aby odpadl i R/Os kříž v Čakovicích. No a tím se Ti posouvá "skalní" kříž se S34 dál na trojkolejku, takže jednokolejnost zářezu už nebude zdaleka tolik bolavá, jako je dnes.

Romanero: Jediné 2 věci, co jsou tam k řešení - návěstidlo od Vysočan je zbytečně daleko, což zdržuje.
V historicky krátké době za ním budou výhybky, takže pak už to zbytečně daleko nebude.

Stejně tak jako středověké zabezpečovací zařízení
Bejvávalo. Teď je tam dálkově ovládaná ESA...
Středa, 18. dubna 2018 - 11:25:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8089
Registrován: 4-2003
Dnešní 9505 projel Skály přímo, ale čekala protisměrná 854 s vlekem. Na druhou stranu je fakt, že 9505 měl pár minut zpoždění, takže by jinak vyšlo křižování snad v Satalicích. Je fakt, že kdyby na 070 a 231 to středověké ZZ nebylo,

Prosmvás, tam (Vysočany-odb. Skály)je už několik let elektronický stavědlo a to že protivlak stál před Skálama se zebezpečením ani nijak nesouvisí.

Hlavní problém na 070 jsou úrovňový přechody přes koleje.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 18. dubna 2018 - 13:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3478
Registrován: 5-2002
zdvojkolejnění z Neratovic do Měšic. No nevím. V Neratovicích a skrz Zlonín vede trať hustou zástavbou.
Co se dá zdvoukolejnit bez problémů: Neratovice jih - před Zlonín, jižně od Zlonína - Měšice, jižně od Měšic - Čakovice - Kbely k Semilské ulici, pak od letiště do Satalic.
Přes Kbely by bylo vše stavebně bez problémů, ale asi by se našli odpůrci z obyvatel okolních domů. Skrz Měšice si zdvoukolejnění moc představit nedokážu, asi by si vyžádalo dost záborů, pokud by tam měla vzniknout i zastávka.
Středa, 18. dubna 2018 - 13:37:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8897
Registrován: 4-2003
Hajnej:Z tohohle pohledu mi prostě Tvoje třískání pěstičkou "já tu dvojkolejku do Satalic a chci a chci a chci" přijde být trochu směšné...

Celé to začalo přitom takto mým příspěvkem:

Ta trať 070 se nám nějak začíná pěkně rozpadat, přičemž žádné zlepšení v dohlednu se evidentně konat nebude.

Přitom jde o příměstskou trať s velkým potenciálem, jenže SŽDC si zjevně nepřeje nic jiného, než současný stav i do budoucna a proto dělá mrtvého brouka. Minimálně by to chtělo zdvoukolejnit ty úseky, kde by to nebyl problém a kde by to s ohledem na problémy s letištěm snad šlo, tedy Skály - Satalice, který bůhvíproč není zahrnut do rekonstrukce trati Vysočany - Horní Počernice. Asi zjevně proto, aby to nebylo tak jednoduché, kdyby si někdo na zdvoukolejňování úseku Skály - Satalice časem vzpomněl. Pak by šlo určitě zdvoukolejnit tento úsek: https://en.mapy.cz/s/2y5dr Tam už se těleso udělalo již za druhé světové války, ale druhá kolej tu nikdy nebyla, využito je to částečně jen pro výtažnou kolej v Čakovicích. Pak by šel zdvoukolejnit i tento úsek: https://en.mapy.cz/s/2y5eO Tam by to chtělo ale několik přeložek, asi největší u Měšic, aby se tu dalo jezdit alespoň 120 v celém úseku. Spolu s výstavbou zastávky na sídlišti v Neratovicích bychom měli velmi slušnou příměstskou trať. Ale jen v trakci nezávislé, protože letiště Kbely. Zajímalo by mne, co by bylo nutné udělat, aby tam vůbec drát nad kolejemi mohl být natažen. Zda by nestačilo udělat jen beznapěťový úsek, ale sjízdný se zdviženým pantografem, kde by se v případě eventuálního uváznutí vlaku dal tento úsek připojit i elektricky.....

Tak konec snění, SŽDC stejně žádné kroky k modernizaci trati 070 neudělá .


Takže jsem si dovolil se zamyslet nad tím, co by šlo pro zlepšení stavu na trati 070 udělat (evidentně jsem si dovolil hodně) a.........

......a zbytek se dá popsat takto: Přilétlo okamžitě několik lidí (Orky, djst), co vynaložili kvantum energie na to, aby problém, který jsem dále vysvětlil, popřeli. Chytli se jak howna košile mé zmínky o druhé koleji mezi Satalicemi a odbočkou Skály, aniž by si všimli toho, že bych byl rád i za druhou kolej zhruba od konce výtažné koleje v Čakovicích až k zastávce Neratovice Sídliště. A nakonec se do zbytečných vysírek Orkyho vůči mne zapojil s oblibou Hroch a Hajnej. Holt některé lidi ta hnědá barva neskutečně vábí [biggrin].

Osobně bych viděl jako daleko lepší řešení investovat energii pro to, aby věci se pohnuly směrem k zlepšení stavu trati 070 po všech stránkách (kapacita, rychlost,...) a ne vymýšlení důvodů, proč tyto věci nejdou a proč jsou vlastně zbytečné (zbytečná druhá kolej v některých místech, údajný nedostatek potenciálu, atd.) [nene].

Přijde mi to jako analogie s variantou 4e Plzeň - Domažlice, kde se vymýšlí vše možné i nemožné pro to, aby prošla, čili abychom tam měli maximálně tak pozlacenou koňku.....[crazy].
Středa, 18. dubna 2018 - 13:51:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16333
Registrován: 5-2002
Hele, já se do toho zapojil v okamžiku, kdys nám tu začal fabulovat "úzké hrdlo" Skály - Satalice, přičemž jsi tak navíc činil formou chytroušování ve stylu "A to, že o úzkém hrdle mezi Satalicemi a Skálami nevíš, neznamená, že neexistuje".
To se pak nesmíš divit, že se na to někdo podívá důkladněji. Zkus své nápady prezentovat méně kontroverzním způsobem, možná budeš příjemně překvapen...
Středa, 18. dubna 2018 - 14:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8898
Registrován: 4-2003
Hajnej:To se pak nesmíš divit, že se na to někdo podívá důkladněji.

Tvá důkladnost podívání se je vskutku dojímavá - jednak jsi vůbec nic nezjistil a měl jsi potřebu to zakamuflovat tvrzením, že je nutné jet dle jízdního řádu. Což při odjezdu dle jízdního řádu a jízdou výrazně nižší rychlostí než traťovou od Vysočan na Skály, což necelá šedesátka je, se čeká stejně. Proto je nesmysl u Tebe například toto: Řídit vlak není jen "dát kouli do okna" a valit to traťovou...

........traťovou to totiž při necelé šedesátce nevalím ani omylem [wink].

Je mi to upřímně líto, ale nedá se svítit - měl bys být občas více přemýšlivý a méně startovací [nene][biggrin].
Středa, 18. dubna 2018 - 15:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 8-2017
Jistě - například zde již někým zmiňované zdvojkolejnění z Neratovic do Měšic. Díky němu by mj. bylo možné, aby se rychlíky místo křižování v Neratovicích potkávaly na širé trati.

No to by byla fakt pecka. [crazy] Na přípojných tratích by se křižovalo asi ve Chvatěrubech a neexistujícím Kostelci.
Středa, 18. dubna 2018 - 16:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14213
Registrován: 10-2004
M250.0: S ohledem na koncepty na okolních tratích a uzly by měla být prioritou číslo jedna pro druhou kolej úsek Čakovice - Hovorčovice.
Středa, 18. dubna 2018 - 17:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16335
Registrován: 5-2002
M250: Na přípojných tratích by se křižovalo asi ve Chvatěrubech a neexistujícím Kostelci.
Ono se od Brandejsa jezdí k rychlíkům...?

Orky: S ohledem na koncepty na okolních tratích a uzly by měla být prioritou číslo jedna pro druhou kolej úsek Čakovice - Hovorčovice.
Os uzel v půl v Nera by zůstal, čímž zbývá pořešit jen kralupskou trať.
Myslím, že za její zrychlení, přinejmenším na těch 80, které snese i oblouk z Chvatěrub na Úžice, popřípadě i na 90-100 na neratovickém konci, by se asi nikdo nezlobil (a Bram by mě možná i pochválil [wink])...