Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 10. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 10. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Středa, 07. března 2018 - 11:52:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7292
Registrován: 8-2012
Holt budou muset zmizet vlaky
To budou na SŽDC samozřejmě úplně nejspokojenější [happy].
"Postavil si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi".
Postavili si nádraží u kolejí na Pardubice, ale jezdily jim tam vlaky.
Hele, upřímně: když zmizí LEO, tak se zas tak moc nestane. Jenže "zmizet" Žlutozlo se už tak snadno nepodaří, navíc on je už v té kategorii "600-800 lidí" a hlavně by ho Jediná Správná Dráha ani nedokázala nahradit. Ale čtyřvozovky např. Ex2/R18 se budou "objednávat" dál (vždyť to je jediná možnost, jak dostat do ČD peníze na Ex1), příměsto poroste pořád (a znovu připomínám, že problém není ani tak propustnost tratí, pokud samozřejmě není každoroční výluka v údolí Orlice, ale průjezdnost uzlů).
Samozřejmě, můžeme železniční dopravu vrátit do stavu v roce 2011, vrátit lidi po reko D1 a dostavbě D35 zase do aut, hlavně aby se nemuselo nic dalšího stavět na "koridorech" a místo toho se dál mohly vymejšlet hověziny typu elektrizace Veselí n.L. - Velenice.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 07. března 2018 - 12:04:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8707
Registrován: 4-2003
Orky:Holt budou muset zmizet vlaky pro 200-300 lidí,

.......kdežto ty, co jich vozí dvacet až třicet, se budou i nadále objednávat ve velkém, protože babička z Dolní Lhoty je zvyklá jezdit k doktorovi vlakem - v autobusu se jí chce totiž občas blinkat a také má problém s udržením moči a stolice [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 07. března 2018 - 12:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1175
Registrován: 11-2005
Podle mě by rozdělení osobáků Praha - Ústí v Kralupech zas taková bolest nebyla. Stejně tam čumákují 5-10 minut kvůli předjetí rychlíkem (a to i v případě nepředjetí, protože takt), takže se stejně vyplatí, do toho rychlíku přelézt.
Středa, 07. března 2018 - 12:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6512
Registrován: 5-2002
H_k: Na současné infratruktuře je slušná rezerva v podobě nárůstu délky vlaků dálkové dopravy.

Tak to je ještě mnohem slušnější u vlaků místní dopravy, co si budem povídat.


Při vhodné stavbě vlaků lze po valnou většinu času, zajistit ještě na dost dlouhou dobu to, aby byl prostor jak pro nákladku tak osobku.


Pouze dneska. Pokud se , narozdíl od SŽDC , budeme dívat do budoucna, a nákladka poroste o pitomé 3% ročně, tak jste za chvíli v tom průšvihu znova. Lidé vyhnaní nebo v nějakém větším vlaku, nákladky je o ty dvě tři trasy za hodinu víc - a pak jako co?

Možná prostě nejzákladnější železniční páteř v ČR nebude postačovat jako dvoukolejka, nehledě na to jak moc zakážeme konkurenci v osobce?
Středa, 07. března 2018 - 13:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11733
Registrován: 5-2004
Tak ona ta nákla}dka taky neporoste donekonečna. Nějaká ta krize už bude za dveřma (opakuje se co deset let) a pak to zas padne někam k roku 2010.
Středa, 07. března 2018 - 13:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6513
Registrován: 5-2002
Celková nákladka jo, ale podíl železnice / silnice může růst opravdu dlouho, vzhledem k tomu jaké minimum tržního podílu nyní dráha má. Ta krize to může paradoxně urychlit. Stejně tak může krize přesunout další fabriky ze západu sem, zvýšit import čehokoliv... Nejsme Itálie nebo Řecko zase...
Středa, 07. března 2018 - 13:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15942
Registrován: 5-2002
S499: CoCo prosím? Jaké omezení?
Ab 1992 musste die Höchstgeschwindigkeit einzelner Loks wegen schlechter Fahreigenschaften auf 160 km/h begrenzt werden.
So hat Tante Wiki gesagt...

Úpa: Vždyť sjezdaři méli ject dle místních odporníků autem
Kupříkladu zde na Helmu (a pod Kronplatzem, ale to je asi tak vše) sice vlak staví taky, ale nějaké velezástupy se nekonaly.

Jak vidno, tak auty a autobusy tam toho přijelo mnohem víc, a to jsou do areálu ještě další nástupní místa bez železnice (Sexten aj.).
Mladějov
Středa, 07. března 2018 - 13:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12177
Registrován: 3-2007
David 13773 : nemám teď kdy na delší diskusi, a nechtěl jsem už o tom hovořit, ale podotýkám, že opravdu nejde o to, jestli např. v TOMTO GVD jede do Svitav jeden pár nebo čtyři, nebo jestli těch 15-20 lidí mi přičítáte v Lichkově nebo v Letohradě, cupujete můj příspěvek úplně zbytečně skoro až autisticky, bez pochopení gró věci.
Nic ve zlém.

Já tím (a myslím si, že to i z mých ostatních příspěvků jasně vyplývá) shrnutí a závěr ten, že leckde jezdí 471 na vlacích, které by lehce nahradilo vozidlo menší velmi snadno.
Nemyslel jsem, že vám to budu muset takto polopaticky vysvětlovat.

A shrnuji prostě stav posledních let, ne, jestli v tomhle GVD je to přesně takto nebo malinko jinak, proboha.

Jde o pojmenování problému a rámcový návrh jeho řešení.

Máte jiný, lepší návrh řešení ? Sem s ním.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 07. března 2018 - 14:10:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2536
Registrován: 9-2003
Hajnej: jo, ale jednotlivé kusy a od roku 1992, čili to omezení plynulo z opotřebení (článek se zmiňuje i o tom, že Německá Dráha omezovala výdaje do údržby neperspektivní řady) a ne z principu, že je to šestikolo. Na 103 nešahat [rofl] .
NOBLE BRICKS
Středa, 07. března 2018 - 14:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13775
Registrován: 12-2007
cupujete můj příspěvek úplně zbytečně skoro až autisticky, bez pochopení gró věci.
Gró věci především nepochopil předřečník Mladějov - totiž konkrétní počty takto ušetřených Elefantů (tzn. reálný výsledek celé změny) namísto líbivých hesel typu "žádné Elefanty již do České Třebové/Svitav/Lichkova", v čemž se ve skutečnosti skrývá JEDNA JEDINÁ ušetřená jednotka.

Máte jiný, lepší návrh řešení? Sem s ním.
Důkazní (resp. "návrhové") břemeno je na předkladatelích návrhu (pominu-li skutečnost, že několik námětů jsem sem během včerejška napsal).

Mmch. počet vlakových spojů/oběhů, na které se vůbec dá přidat další Elefant, je tak jako tak omezen (platí-li, mj. s ohledem na délky nástupišť, pravidlo "v běžném provozu max. 2 Elefanty na jedné soupravě") - jen na ty spoje, na kterých dosud i ve špičce jezdí jen sólo Elefant.
Z čehož mj. vypývá, že pokud dnes kapacitně nedostačují soupravy vedené dvojitým Elefantem, tak je problém někde jinde.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 07. března 2018 - 14:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2811
Registrován: 5-2002
Stejně tak může krize přesunout další fabriky ze západu sem

A jo..., že to nevědí v Zýmencu, když (nejen) tady fabriku zavřeli a novou staví na Ostrovech. https://www.novinky.cz/ekonomika/465361-siemens-chce-v-anglii-pos tavit-tovarnu-za-sest-miliard-brexitu-navzdory.html

Za poslední krize se fabriky odtud stěhovaly do Rumunska. V sobotu mi říkala jedna studentka z "automotive", že se řeší přesun jejich firmy (výroba) buď do Rumunska nebo do Tunisu [coze]. Ještě je také v záloze Ukrajina, po dokončení její kolonizace [wink]. Na přesunování fabrik sem nebo tam má krize nebo konjunktura velmi malý vliv.
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Mladějov
Středa, 07. března 2018 - 14:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12178
Registrován: 3-2007
Důkazní (resp. "návrhové") břemeno je na předkladatelích návrhu

Ale já nedělám práci, kde bych vyčísloval..to mi nikdo nezadal, žádnou práci nepíši, profesně dělám něco jiného. Si to s něčím pletete. Udělat by se to dalo a i bych to zvládl, jistě, ale to neznamená, že to musím napřed udělat, než to napíšu sem, proboha.
Opakuji - shrnul jsem to (nejen do Lichkova).
Vy nejen že jste neshrnul nic, ale úplně hloupě a fakt autisticky řešíte akorát, že do Lichova to jezdí jinak, než jsem paušálně napsal.



Já nejsem, vážený pane, nic povinen řešit, ani předkládat nějakou ozdrojovanou práci, já jsem tady v dobré víře něco navrhl a předpokládám diskusi o smyslu celého příspěvku, ne vytrhnout jen jeden bod a to cupovat. Ono totiž to chce číst a chápat celé a v souvislostech. A speciálně pro vás - nechovejte se tak strašně formálně a koženě ala "důkazní břemeno je na předkladatelích návrhů" - to je směšné, tím víc, že sám k ničemu většinou nepřispíváte : jen kritizujete detaily (a nejsem sám, komu to tak děláte).

Vy totiž nejste s to přijít ani se způsobem rychlého řešení problému, natož s návrhem jeho realizace (postupu, technologie).

To, kdybyste sem dal jako oponentní návrh, super, je o čem se bavit.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 07. března 2018 - 15:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14106
Registrován: 10-2004
Bram:
".......kdežto ty, co jich vozí dvacet až třicet, se budou i nadále objednávat ve velkém, protože babička z Dolní Lhoty je zvyklá jezdit k doktorovi vlakem - v autobusu se jí chce totiž občas blinkat a také má problém s udržením moči a stolice [crazy]."
Ty se klidně můžou zrušit taky, ale jejich zrušením se moc prostoru pro nákladní dopravu nezíská, protože nepovede k tomu, že nákladní doprava na trati 010 získá prostor pro to, aby nemusela skoro každou stanici do strany a čekat na předjetí dálkovými vlaky.
Středa, 07. března 2018 - 15:31:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13776
Registrován: 12-2007
Ty se klidně můžou zrušit taky, ale jejich zrušením se moc prostoru pro nákladní dopravu nezíská, protože nepovede k tomu, že nákladní doprava na trati 010 získá prostor pro to, aby nemusela skoro každou stanici do strany a čekat na předjetí dálkovými vlaky... a krom toho je vyjádření co jich vozí dvacet až třicet, se budou i nadále objednávat ve velkém, protože babička z Dolní Lhoty je zvyklá jezdit k doktorovi vlakem také slušnou demagogií, kdy 20 - 30 osob je "zjednodušeno" do "jedné babičky".

Slušná demagogie (přinejmenším od chvíle, kdy Elefanti opustili trať do Mošnova; tzn. v situaci, kdy jsou nasazováni výhradně na slušně vytížené vlaky spojující velká města Moravskoslezského kraje) je i 4) Nějaká dohoda s Moravou - tam taky jezdí leckde prázdné Elefanty.

Ostatně, inspirace z tohoto kraje: https://ostrava.idnes.cz/unucka-moravskoslezsky-kraj-vlaky-vlak-s oupravy-fvd-/ostrava-zpravy.aspx?c=A180120_377720_ostrava-zpravy_ jog

Pokud Praha/Středočeský kraj pociťují nedostatečný počet/nedostatečnou kapacitu svých příměstských spojů, mohou jít také touto cestou logického navýšení počtu/kapacity souprav (namísto scestného uvažování "odkud co sebrat").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Středa, 07. března 2018 - 23:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 482
Registrován: 12-2007
Mladějov: jen pro Vaší informaci, s autistou se z principu diskutovat nedá a čím více se mu budete snažit oponovat, tím jeho reakce budou agresivnější. [wink]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 00:05:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13778
Registrován: 12-2007
A ještě jeden aspekt k 4) Nějaká dohoda s Moravou - tam taky jezdí leckde prázdné Elefanty.

Přehled výkonů CityElefentů na Ostravsku: http://sledovani.55p.cz/bohumin_441_2018/index.php?disp=vykony
12 jednotek řady 471, 10 turnusových dní. Z toho 9 dní je celodenních, celotýdenních.

Počítám-li správně, tak zdvojení dosud sólových Elefantů na posilových "špičkových" spojích okolo Prahy znamená:
- posilové spoje Praha X:47 - Strančice X:22 h : 2 soupravy navíc
- posilové spoje Lysá X:40 - Praha X:17 - Strančice X:52 h: 3 soupravy navíc
- posilové spoje Český Brod X:08/X:38 - Praha X:47/X:17 - Řevnice X:22/X:52 h: 6 souprav navíc
Úhrnem tedy 11 souprav do turnusu.

Pro ilustraci - ztráta VŠECH Elefantů z Ostravska ( = nutnost jejich celodenní, celotýdenní náhrady jinými odpovídajícími soupravami) vystačí sotva na zdvojení posilových spojů na uvedených čtyřech tratích okolo Prahy. Kdy navíc jde o nasazení výhradně ve špičce pracovních dní. V ostatních částech dne/týdne jsou tyto soupravy víceméně nepotřebné.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 08:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 213
Registrován: 7-2017
Cisalpino: a což teprve autista milující auta [biggrin]
Čtvrtek, 08. března 2018 - 14:46:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 483
Registrován: 5-2007
David: A proč by se v současné době všechny tyhle vlaky měli zdvojovat? V ranní špičce již nyní jezdí většina stránčických vlaků 2x471, což souvisí i s jiným konceptem provozu ráno než odpoledne. A také jezdí 2 soupravy ve složení 2x471 na rameni Český Brod - Řevnice (9905/9912 a 9902/9917/9922/9935). V odpolední špičce je v současné době kapacita dostatečná na těchto vlacích. Kritickými vlaky jsou nyní jen ty v ranní špičce jako 9916, 9921 nebo 9115. Proto by se měli hledat úspory v ranní špičce (ne omezovat vlaky), ale hledat řešení v dalších soupravách, podobně jako patra. Nebo třeba využít toho, že soupravy od R a Rx jezdí na smíchovské nádraží. Když už funguje spojení 9911/885 nějaký ten pátek, proč by třeba nemohl InterPanter dát jedno kolo do Radotína (např. 9915 od 876) a 9914 by již do Radotína vezl ešus od 9106, který nyní jezdí na ONJ. Sice je to dlouhodobé řešení, ale úspora 1x471 by byla, která by se dala využít jinde.
Upozornění pro cestující: Příčinou zpoždění je obrat soupravy od zpožděného vlaku. <img src="https://www.k-report.net/discus/clipart/vypravci.gif" border=0>
Čtvrtek, 08. března 2018 - 15:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13780
Registrován: 12-2007
V ranní špičce již nyní jezdí většina stránčických vlaků 2x471
Upřesním, že v předchozím příspěvku jsem počítal stav platný pro odpolední špičku + dle pravidelného řazení (tzn. vložené řevnické/strančické/lyské/českobrodské spoje výhradně sólo).

Doplnění - vyvrácení dalšího tendenčního údaje v příspěvku, který stál na počátku této polemiky.
použitím několika opatření najednou by se dal dostatek 471 pro StČ zajistit:
(...)
1) Nezajíždění 471 do pohraničních končin typu Lichkov
(...)
2) Nezajíždění ani do Třebové, Svitav, v podstatě rozhodně za Pardubice a možná ani za Kolín


Mezi Kolínem a Pardubicemi v současnosti existuje JEN JEDEN "elefantový" oběh z kategorie "soupravu z něj ušetřenou lze použít ve špičce pracovních dnů okolo Prahy"**. Jde o tentýž oběh jako na Třebovou + Lichkov (9:40 h z Kolína, ve 12 h v Třebové, ve 14 h z Třebové, po 16. h v Kolíně, poté přes Pardubice do Lichkova; druhý den v 6 h ráno z Lichkova, v 7:20 h v Pardubicích, po 8. h v Kolíně).

Body 1 + 2 tedy v součtu dohromady vygenerují úsporu JEDNÉ jediné soupravy (srov. s tvrzením Možná by i stačilo 1+2. )

** Ostatní "elefantové" spoje v pracovních dnech mezi Kolínem a Pardubicemi jsou ve stylu "před ranní špičkou" (okolo 5. hodiny ranní, kdy pak z Kolína pokračují na Prahu coby 2. jednotka v soupravě) či naopak "po odpolední špičce (po 19. h, kdy do Kolína přijely od Prahy a pokračují na Pardubice), tzn. z hlediska diskutovaného tématu irelevantní.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 16:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2764
Registrován: 5-2002
Já bych ještě dodal, že myšlenka "471 na Lichkově je trapárna" je platná jen na první pohled. Nejpozději od Letohradu je v tom vlaku o řád více lidí, a na 7:20 do PCE jde jednoznačně o nejsilnější vlak. Možná by Rosťav nebo někdo mohl poreferovat přesněji, já bych tipoval obsazenost kolem 150 lidí, a k tomu schopnost jízdy 140 km/h je zrovna u Sp celkem fajn.
Ne že by ten ešus nemohl pryč, ale náhrada musí být velkou elektrikou / jinou, novou jednotkou, nějaká 810 a podobné nápady jsou zcela mimo.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 16:58:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8718
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:Já bych ještě dodal, že myšlenka "471 na Lichkově je trapárna" je platná jen na první pohled.

To je úplně jedno, protože je to trapná myšlenka VŽDY - i pro 150 lidí to znamená, že jednotka bude mít obsazeno sotva polovinu míst k sezení [angry].

A pokud se má něco udělat pro místní, tj. nenasrat je přestupem v Ústí nad Orlicí a zároveň nekončit jízdu kapacitní jednotky (teď míním daleko více odpovídající Regiopanter) v prdelním Lichkově, je třeba protáhnout trolej až do Králíků. Od svých známých na SŽDC jsem slyšel o problému s průjezdnou výškou pod silničním mostem v Králíkách. Pokud to nejde vyřešit, tak se na to vykašlat a zastávku zbudovat zde: https://mapy.cz/s/2s30P

A s trolejí končit těsně před mostem a neuhýbat s ní do boku, jak je u jejich konců nad jinak pokračující kolejí zvykem [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Čtvrtek, 08. března 2018 - 17:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12181
Registrován: 3-2007
"Regiopanter + je třeba protáhnout trolej až do Králíků. "

V tomhle se naprosto shodnem.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 18:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 688
Registrován: 3-2009
Sp vlakem Lichkov - Pardubice občas opravdu jezdívám, v průměru tak jednou týdně, střídavě různé dny v týdnu.
Obsazenost mezi Chocní a Pardubicemi bývá cca 75% míst k sezení, pondělky o něco více.
Takže o nějaké plýtvání kapacitou si myslím že opravdu nejde.

Tj. pokud by Elefant odsud zmizel, tak by se musel nahradit něčím přibližně stejně kapacitním...
Čtvrtek, 08. března 2018 - 18:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 12-2007
je třeba protáhnout trolej až do Králíků.

V cílovém stavu určitě ano. Do té doby je otázkou, zda (až na přímé vlaky do Pardubic) neomezit elektrickou trakci a nepreferovat raději co nejvíce přímé diesely Ústí - Králíky (- Štíty).
Kromě silničního mostu v Králíkách mám obavy ještě o měnírnu v Jablonném, zda by to utáhla.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 22:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 8-2017
Od svých známých na SŽDC jsem slyšel o problému s průjezdnou výškou pod silničním mostem v Králíkách. Pokud to nejde vyřešit, tak se na to vykašlat a zastávku zbudovat zde: https://mapy.cz/s/2s30P

A s trolejí končit těsně před mostem a neuhýbat s ní do boku, jak je u jejich konců nad jinak pokračující kolejí zvykem [wink].


Timhle způsobem může ta trolej za tim mostem zase pokračovat, ne? K tomu se osadí p*ča ze dvou úhlů a máme z pohledu provozu úplně normální stahovačku.
Čtvrtek, 08. března 2018 - 23:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8087
Registrován: 5-2002
K tomu se osadí p*ča ze dvou úhlů a máme z pohledu provozu úplně normální stahovačku.

A z pohledu strojvedoucích pár urvaných smetáků.

Ať tam jsou klidně neutrální pole, ať je to pod mostem uzemněné, ale ať je to pod mostem sběračem sjízdné.

Na stanovištích hnacích vozidel stále sedí jen lidé.
Pátek, 09. března 2018 - 03:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 5-2002
Bram: Teď jste ovšem tzv. objevil Ameriku. :-) Já reagoval primárně na to, jak byl návrh nahradit ten ešus motorákem, samozřejmě že to nemusí být konkrétně 471.

Jis: mám obavy ještě o měnírnu v Jablonném, zda by to utáhla.
S 25 kV to problém nebude. [happy]

Do té doby je otázkou, zda (až na přímé vlaky do Pardubic) neomezit elektrickou trakci a nepreferovat raději co nejvíce přímé diesely Ústí - Králíky (- Štíty).
Na tuto otázku je odpověď myslím dost jednoznačná, frekvence "nahoře" a "dole" jsou zásadně rozdílné. Maximálně by mohlo být k úvaze změnit přestupní bod Lichkov za Jablonné, ale to by taky mohlo znamenat horší proběhy. Leda snad, přidat do oběhu na 021 jednu soupravu a řešit to prodloužením hradeckých Sp (plus k tomu lichkovský pendl o hodinu vedle, ideálně tímtéž oběhem), ostatně tím směrem Králíky spádují spíš. No nic, cílově je stav "dokončení elektrizace" samozřejmě správný.
Jde mi hlavně o to, že kolikrát to hledisko "obsazenost" není to primární, on taky nikdo nenavrhuje 814 na Os Benešov - Čerčany, kde by čistě z hlediska velikosti nejspíš taky stačila.
Pátek, 09. března 2018 - 08:23:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8720
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba:S 25 kV to problém nebude.

S 25 kV to nebude problém až za třicet let [crazy].

Tohle vadné uvažování dráhu akorát ubíjí. Změny jsou potřeba ihned, jenže na dráze jde všechno strašně pomalu. Od roku 2011 se ví, že je potřeba výhybna Bezpráví. Je rok 2018, výhybna Bezpráví neexistuje a nebude existovat ani v roce 2020. A to jen proto, že se na dráze vymýšlí důvody, proč něco nejde [crazy].


Jis:mám obavy ještě o měnírnu v Jablonném, zda by to utáhla.

Neexistuje náhodou návěst Jízda sníženým výkonem? Holt by se trochu upravil článek 3439 předpisu SŽDC D1, který by umožnil tuto návěst umístit trvale i na trolej či vedle koleje a holt by se muselo stanovit, jaký může mít Regiopanter maximální odběr v úseku Lichkov - Králíky. I s 500kW trakčního odběru by se tam v pohodě dokolébal. Sice by to nebyla žádná krasojízda, ale dojel by tam. A s tímto odběrem by tam určitě dolezla i náhradní souprava 163 + 2 Bdmtee + Sysel[wink].

Také by se nejspíš v úseku Lichkov - Králíky vyskytoval nejčastěji pouze jeden vlak [wink].

Dolní Lipku zatrolejovat co nejjednodušeji, tj. jen koleje 1,3 a 5, což úplně stačí i pro případ, že by si někdo v budoucnu vzpomněl, že chce zatrolejovat i úsek Dolní Lipka - Hanušovice - Bludov/Postřelmov.

Prostě bych raději hledal řešení, než vymýšlel důvody, proč to nejde a proč se má dlouhá desetiletí čekat na něco, co možná do těchto končin nikdy ani nepřijde (protože Polsko a 3kV forever) [wink].


M250.0:Timhle způsobem může ta trolej za tim mostem zase pokračovat, ne? K tomu se osadí p*ča ze dvou úhlů a máme z pohledu provozu úplně normální stahovačku.

Proč proboha musíš za každou cenu vymýšlet takovéhle bejkárny? [coze]

Petr Šimral to snad vysvětlil dostatečně, abys to konečně pochopil [wink].



(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 09. března 2018 - 10:05:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1581
Registrován: 12-2007
Tomáš Záruba: Na tuto otázku je odpověď myslím dost jednoznačná, frekvence "nahoře" a "dole" jsou zásadně rozdílné.

To sice ano, ale pokud základní hodináč Ústí - Lichkov - Králíky bude ve dvoučlánkovém motoru (cca 120 míst) a do toho budou ve špičkách vložené Sp Pardubice - Ústí - Jablonné (- Lichkov) v elektrice (do +- půlhodinového prokladu s Os), tak by to kapacitně bylo ok.

S 25 kV to nebude problém až za třicet let

Tak tak, na to nelze čekat.
Pátek, 09. března 2018 - 10:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15964
Registrován: 5-2002
Bram: Je rok 2018, výhybna Bezpráví neexistuje a nebude existovat ani v roce 2020. A to jen proto, že se na dráze vymýšlí důvody, proč něco nejde
Odbočku by Ti tam možná i dali, ale když Ty jsi rozežranej a chceš hned výhybnu, tak se nediv... [wink]

Ale teď vážně - sice ne hned v roce 2020, ale přece jen mají v relativně nevelké oblasti spatřit světlo světa hned tři nové odbočky: Káraný, Pařeziny a Vavřineč, krom toho se mají značně rozšířit i Skály.
Že by (zatím) nikdo nestihl vymyslet důvody, proč to nejde...?
Pátek, 09. března 2018 - 10:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 413
Registrován: 8-2017
Bram: Já nevim, jestli je větší bejkárna to, co píšu, nebo tvoje stěhování nádraží.
Neznám přesnou výšku toho mostu, pokud by se tam vešel uzemněnej špagát, jak píše PŠ, bylo by to samozřejmě lepší.

Mimochodem, neumí si stahovačky pošéfovat AVV (když už jsme tu troubu tak rozhicovali)? [wink]
Pátek, 09. března 2018 - 10:54:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8724
Registrován: 4-2003
M250.0:Já nevim, jestli je větší bejkárna to, co píšu, nebo tvoje stěhování nádraží.

Ale já v tom mám zcela jasno - nenavrhuji totiž žádné stěhování nádraží, ale pouze zastávku, respektive nástupiště u traťové koleje. radši takhle polopaticky, abys to byl schopen pochopit [proud].


Hajnej:Odbočku by Ti tam možná i dali, ale když Ty jsi rozežranej a chceš hned výhybnu, tak se nediv...

To je dané tím, že kolejové spojky, které jsem měl na mysli, reálně totiž nejsou ani odbočka, ani výhybna. Jsem si tyto dva pojmy trochu zamotal [proud].

Ale teď už za chvíli půjdu uspokojit svojí skutečnou nenažranost raději do jídelny [jidlo].
Pátek, 09. března 2018 - 13:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1582
Registrován: 12-2007
Bram: Možné řešení to je, ale úplně nevím, jak vyřešit vazby na autobusové linky. (zastávka u mostu sice je, ale bez pořádného zálivu a bez možnosti delšího pobytu busů)
Pátek, 09. března 2018 - 13:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15965
Registrován: 5-2002
M250: Mimochodem, neumí si stahovačky pošéfovat AVV (když už jsme tu troubu tak rozhicovali)?
Ne, záměrně jsme je tam nedávali, protože významná část jich je někde uvnitř zhlaví, které by pak nemohlo být jako blackbox. A než některé ano a některé ne, tak raději jednotně žádné.

Bram: To je dané tím, že kolejové spojky, které jsem měl na mysli, reálně totiž nejsou ani odbočka, ani výhybna. Jsem si tyto dva pojmy trochu zamotal
Mnemo je celkem jednoduché: odbočka má konfiguraci trať-zhlaví-trať, kdežto výhybna má konfiguraci trať-zhlaví-kolej-zhlaví-trať.
Pátek, 09. března 2018 - 13:51:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 5-2002
Výhybna je dopravna se staničními kolejemi, odbočka bez nich.

Preventivně dodávám, že jestli někdo vytáhne Židenice, tak se budu zlobit!! [biggrin]
Pátek, 09. března 2018 - 14:01:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8726
Registrován: 4-2003
Hajnej:Mnemo je celkem jednoduché: odbočka má konfiguraci trať-zhlaví-trať, kdežto výhybna má konfiguraci trať-zhlaví-kolej-zhlaví-trať.

Já vím, ale když jde o kolejové spojky, tak z nich tu výhybnu občas udělám. To se mi stává a patrně se s tím do budoucna úplně nevypořádám [nene].

Pro mne je odbočka prostě třeba odbočka Jeneček [wink].


Sants:Výhybna je dopravna se staničními kolejemi, odbočka bez nich.

Preventivně dodávám, že jestli někdo vytáhne Židenice, tak se budu zlobit!!


A teď si představ, že budu zlobit ještě víc a vytáhnu odbočku Zbiroh [biggrin].
Pátek, 09. března 2018 - 15:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2766
Registrován: 5-2002
Bram, Jis: Proč si myslíte, že 25 kV je na dlouho? Naopak by to bylo docela vhodné spojit s těmi Králíky, trať by už měla na to v podstatě vyhovovat z UO, tak co by na tom mělo (nad rámec úpravy napáječky za nějaké desítky mega) mělo trvat tak dlouho?
To Polsko bych nepřeceňoval, stejně není 3 kV jako 3 kV a smí tam jen uzpůsobené mašiny. Přijde mi, že lepší by bylo umožnit vjezd "čistých Polek" až do Lichkova, třeba i za cenu přepínatelných trolejí (v části kolejiště) zde. Ideálně to pak spojit se zrušením stahovačky ve stoupání na čáře.

Těch 25 kV by mohlo mít tu výhodu, mimo jiné, že by se mnohem levněji dala drátovat 021, neb by na ní celou "dosáhly" Jablonné a Týniště. Přece jen tahání Trilobitů do HK bude nejpozději po zdvoukolejnění 020 poněkud z módy, a zase přestupovat by taky dobře nebylo. Umím si docela dobře představit záměr projektu, kde by ET 021 a Králík (Č. Vody??) spolu s přepnutím soustavy nad UO bylo hodnoceno jako jeden projekt.
Pátek, 09. března 2018 - 16:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8728
Registrován: 4-2003
Tomáš Záruba: Proč si myslíte, že 25 kV je na dlouho?

Protože díky tomu, že elektrizace Letohrad - Lichkov je v podstatě zánovní, tak nikdo se nebude chtít do toho vrtat. Tahle trať patrně přijde na střídavinu jako jedna z posledních.


Naopak by to bylo docela vhodné spojit s těmi Králíky, trať by už měla na to v podstatě vyhovovat z UO, tak co by na tom mělo (nad rámec úpravy napáječky za nějaké desítky mega) mělo trvat tak dlouho?

Aha, takže žst. Letohrad už je po přestavbě. Nějak jsem si toho ale nevšimnul. Neměl bych tedy zajít k očnímu?!?


Těch 25 kV by mohlo mít tu výhodu, mimo jiné, že by se mnohem levněji dala drátovat 021, neb by na ní celou "dosáhly" Jablonné a Týniště.

Pominu li fakt, že drátovat trať 021 je nesmysl, tak co by bránilo fyzicky udělat stykové místo před Letohradem a zadrátovat jí střídavě?


Přijde mi, že lepší by bylo umožnit vjezd "čistých Polek" až do Lichkova, třeba i za cenu přepínatelných trolejí (v části kolejiště) zde.

Mne takové evidentní blbosti ve stanici o velikosti a uspořádání Lichkova lepší tedy nepřijdou [crazy].
Pátek, 09. března 2018 - 16:35:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3495
Registrován: 5-2004
Tak ještě jedna možnost by byla: nechat LeLi jak je, za Lichkovem udělat styk a zadrátovat 25 kV celý cancour až do Štítů, kde by byla trafačka (protože tam je 110kV vedení vzdálené od stanice ani ne 2 km).
Pátek, 09. března 2018 - 19:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7295
Registrován: 8-2012
Naopak by to bylo docela vhodné spojit s těmi Králíky ... i za cenu přepínatelných trolejí (v části kolejiště) ... by se mnohem levněji dala drátovat 021
Já nevím - venku je šest nad nulou, čili že ti zase elektrofilně jebe asi nebude z tepla? [uhoh]
(Ale jo, Němci zas plánují drátizaci do Kamenz, kam bohatě stačí desiro, prostě už to chce nějakou tu krizičku, která by to rozhazování z ničího zas trochu utlumila.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 09. března 2018 - 20:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12158
Registrován: 8-2004
Sants:
"Výhybna je dopravna se staničními kolejemi, odbočka bez nich."
To jsem si také myslel (a pořád jsem o tom přesvědčen), ale byl jsem zrovna nedávno (tak týden a půl zpět?) přesvědčován erudovanými odborníky, že to tak být nemusí. (Šlo o případ trať-zhlaví-kolej-trať.)
Sants:
"Preventivně dodávám, že jestli někdo vytáhne Židenice, tak se budu zlobit!!"
Netřeba sahat až do Brna. V Praze se také takový případ najde.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 09. března 2018 - 22:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6122
Registrován: 12-2011
Zadrátovat Štíty? Neblbnite [rofl]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 10. března 2018 - 07:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 5-2014
Senioři a studenti vlakem zdarma
https://www.novinky.cz/domaci/465773-seniori-a-studenti-vlakem-zd arma.html
Sobota, 10. března 2018 - 08:27:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6517
Registrován: 5-2002
http://zdopravy.cz/z-jizdneho-zdarma-ma-byt-sleva-75-na-vlaky-i-a utobusy-za-6-miliard-rocne-8877/

Stejně hrůza... Ty lidi nepřibydou do Mšena, ale samozřejmě zase nejvíc na koridoru, kde je ale jakákoliv další kolej zbytečná, takový drát do Králík, to by bylo... [crazy]

(Co na tom že za těch 6 miliard ročně by se toho zkapacitnilo docela dost)

Takže bohužel krom vozby dotovaných seniorů a studentů železnice neporoste, nebude kam.
Sobota, 10. března 2018 - 10:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12159
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"ale přece jen mají v relativně nevelké oblasti spatřit světlo světa hned tři nové odbočky: Káraný, Pařeziny a Vavřineč, krom toho se mají značně rozšířit i Skály."
V této oblasti ještě Hákov.[blush][vypravci]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 10. března 2018 - 10:12:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4821
Registrován: 12-2004
intelpetr: Je potřeba k tomu postavit trať kolem Jedlí až do Zábřeha. Pak se určitě zadrátování vyplatí,protože pojede Ex a R vrstva z Králík až do Brna, resp. Prahy.
Sobota, 10. března 2018 - 10:40:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 7-2017
Zzz: ale houby, stačí oprášit staré plány a protáhnout trať ze Štítů údolím Březné do Hoštejna, jak se plánovalo v roce raz dva. A tam udělat triangl aby se dalo jezdit bez úvrati na Prahu i Brno[biggrin]
Sobota, 10. března 2018 - 10:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4822
Registrován: 12-2004
ZFJ: Dobrá, Bůh Vám žehnej! Stavte a meliorujte[happy]
Sobota, 10. března 2018 - 10:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7300
Registrován: 8-2012
Senioři a studenti vlakem zdarma
A teď teprve začne pořádnej jančurobijeckej řev, jak Žlutozlo zneužívá státní dotace, aniž by se vobětoval pro babičky na lokálkách [biggrin][crazy].
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
D.S.
Sobota, 10. března 2018 - 11:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 12-2017
Myslím, že je i v zájmu státu, aby se případné jízdné zdarma týkalo jen vlaků a autobusů ve veřejném závazku jedno jakého dopravce. Ale obecně s jízdným zdarma nesouhlasím.
Rybák
Sobota, 10. března 2018 - 11:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1156
Registrován: 5-2008
Je zajímavé, že studenti mají dost peněz na značkové oblečení, diskotéky, cigarety, nové mobily, ale vlak by měli chudáci zadarmo, protože přece nemají žádné peníze... [crazy] (nemluvě o tom, že vysokoškolský studenti obvykle už dostávají ubytovací stipendium a část jich ani nedostuduje, jen využívají možnosti nic nedělání na účet jiných a toho, že mohou pobírat takovéto výhody)...

(Příspěvek byl editován uživatelem Rybák.)
Sobota, 10. března 2018 - 11:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6126
Registrován: 12-2011
Rybáčku, to si myslíš, že studenti dostávají miliony? Moje stipendium činí nějakých 18 stovek na semestr, to nestačí ani na jeden měsíc na kolejích. Dnešní doba nutí většinu studentů při škole pracovat, ale to Rybáci nevidí.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 10. března 2018 - 12:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7307
Registrován: 8-2012
je i v zájmu státu, aby se případné jízdné zdarma týkalo jen vlaků a autobusů ve veřejném závazku
V zájmu státu je nemít jízdné "zdarma" vůbec. To je prostě jen populismus šéfa ANOfertu (někdy ke konci roku by mohly být předčasné volby, tak může ukázat, jak "maká").
Stejně je zvláštní, že každý prd se řeší rozpočtově v parlamentu, ale nakonec může šest miliard vláda prostě vyhodit z okna obyčejnou vyhláškou...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 10. března 2018 - 12:59:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 667
Registrován: 6-2003
T.H. Stejně je zvláštní, že každý prd se řeší rozpočtově v parlamentu, ale nakonec může šest miliard vláda prostě vyhodit z okna obyčejnou vyhláškou...

No to taky čumim. To je ohromnej ranec, to kdyby se každý rok nainvestovalo do infrastruktury aby
rychleji pokročily nejpalčivější věci (ať už na silnici nebo železnici), ach jo.

Pokud to ale nakonec dopadne aspoň tak, že to nebude zcela zdarma a jen vlaky, ale "jen" 75% sleva a to i na autobusy (=tj. rozšíření současného systému žákovského jízdného na důchodce a zvýšení slevy) tak zaplaťpámbu aspoň za to - tím v ekonomice těchto přeprav zůstane aspoň částečná zpětná vazba (=i když je cena uměle nízká, tak přesto aspoň něco musí cestující zaplatit ze svého, což aspoň částečně reguluje poptávku) zatímco při jízdném zcela zdarma tato zpětná vazba zcela mizí (=čím víc cestujících, tím větší ztráta, bez jakékoliv zpětné vazby).
Sobota, 10. března 2018 - 13:15:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9587
Registrován: 12-2009
Dnešní doba nutí většinu studentů při škole pracovat,
Strašná to doba.[proud]
Holt život není jen párty (kýbl).[wink]
Sobota, 10. března 2018 - 13:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6519
Registrován: 5-2002
No i se 75% slevou to bude zlo, učení studentů že VD je podřadného, za mizivou cenu. Ekonomický růst nám prostě nesvědčí, stát to zvládne rozházet a ještě pokřivit myšlení lidí...
Sobota, 10. března 2018 - 15:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3522
Registrován: 8-2010
intelpetr:
"Rybáčku, to si myslíš, že studenti dostávají miliony?"

Miliony ne, ale na chlast a cigára peníze mají [satan]

Je to populistický nesmysl, současný systém sleva na cestu škola>bydliště je vyhovující a když pojedu jinam tak nemám problém si to zaplatit. A to říkám jako student.

Navíc to prosazuje vláda která nemá důvěru a má ve svém čele trestně stíhaného StBáka a dotačního podvodníka. Už i proto je potřeba k tomu přistupovat kriticky.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Sobota, 10. března 2018 - 16:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1066
Registrován: 5-2002
Hroch:
"trať-zhlaví-kolej-trať"
To je jasná výhybna (nebo žst). Je potřeba si zvyknout na "nulová" zhlaví - viz svého času Hlubočepy. To, že D1 nepracuje korektně s "nulovými" zhlavími, se nám teďka v řadě případů pěkně mstí (jízda podle rozhledových poměrů, vjezd na obsazenou kolej / na kolej obsazenou vozidly) [sad]
Sobota, 10. března 2018 - 17:00:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3813
Registrován: 4-2006
Johny11: Za poslední krize se fabriky odtud stěhovaly do Rumunska. V sobotu mi říkala jedna studentka z "automotive", že se řeší přesun jejich firmy (výroba) buď do Rumunska nebo do Tunisu [coze]. Ještě je také v záloze Ukrajina, po dokončení její kolonizace [wink].

A co to bude znamenat pro nákladní železniční dopravu v ČR? Že bude pořád růst, protože nějak se to zboží z fabrik na východě ke spotřebitelům v západní Evropě dostat musí. A s rostoucí vzdáleností se železnice stává výhodnější.
Sobota, 10. března 2018 - 17:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12160
Registrován: 8-2004
Sants:
" "trať-zhlaví-kolej-trať" To je jasná výhybna (nebo žst)."
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)