Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » „Vlára“ a okolí » Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 15. 12. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 15. 12. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 19. listopadu 2018 - 17:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 7-2017
Portáš. ..Upřímný dík za pochvalu,ale. . . nejsem pan.. . Snad tu večer ještě něco přidám. . . .[masinka]
Pondělí, 19. listopadu 2018 - 19:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 182
Registrován: 7-2017
Zdravím . . . . Když už pan Mladějov obšírně a hlavně zasvěceně zhodnotil tehdejší dobu, dovolím si přidat něco z doby, dalo by se říci "předrevoluční"?
Ještě zdravím 499001 jehož pracoviště se bude tento příspěvek týkat.
Nevím v jakém postavení byl vůči svým kolegům vzpomínaný strojmistr,ale asi vrchní strojmistr? Jméno mu nechám, ale byl známý pod přezdívkou "majitel depa". Nebyl jen jím, ale byl zároveň i předsedou ZV KSS (nepotřebují to někteří z Vás už rozluštit?). Nebyl jsem s ním bůhvíjaký kamarád, protože jsem nebyl členem partaje, ale v tom on rozdíl nedělal. V depu byli různí strojmistři, to mi pamětníci jistě potvrdí, ale "majitel depa" pokud se fíra ocitl v nesnázích s technickým stavem mašinky, téměř okamžitě sjednal nápravu či pomoc, což se několikrát stalo i mně. Na druhé straně tam byl zase strojmistr-nepartajník, kterému, když jsem zavolal, že mi mašina dlouho nevydrží, po vyslechnutí mé žádosti o pomoc řekl jen "dobre" položil telefon a víc se mě nestaral, zkrátka pomoz si sám.
O zážitcích s ostatními strojmistry už jsem se zmínil v předchozích příhodách. Vraťme se ale k "majiteli depa". On to byl, kdo nás ještě v parní éře "ohodnotil" slovy že " Keď pojde sto čet na rušni bohuprísám neviem kto to je, ale keď idete vy dve k. . .y, vás poznám na 100%, je vás počut už keď sa rozbiehate z Trenčína(7km daleko)". Považovali jsme to ale za vyznamenání.
Jednou jsem měl noční třetí zálohu v T. Teplé. Její práce spočívala v otáčení souprav a obsluze cukrovaru v době řepné kampaně. Noční utekla, konec byl v sedm ráno, ale mně jel vlak domů až 9:45 hod. Vyhnul jsem se s karkulou nulkou za vodárnu, kde nebylo vidět, a dobré dvě hodiny jsem si ještě na vyhřátém pultu pospal. Po deváté jsem se dohnal do depa. Odevzdával jsem "majiteli depa" papíry a klíče od mašinky když v to na mě spustil "Bohyňu, kde si bol doteraz, keď ťa nikde nebolo? Dočkaj , to si vybavíme nabudúce, a hybaj domov".
Měl jsem dva dny volna a na další šichtu jsem nastupoval za jeho směny. Se strachem jsem šel do depa co mě čeká? K mému údivu tam ale byl jiný strojmistr. Později jsem se dozvěděl, že "majitel" dostal těžký žlučníkový záchvat a leží po operaci v nemocnici. Marodil půl roku a když přišel, už mi nic nevzpomenul.
"Čas oponou trhnul", ocitl jsem se v turnuse na Sergejích a "majitel" užíval zaslouženého důchodu.Jeli jsme s nějakým Pn.vl. do Blavy, ale v Ladcoch nás pustili do boku na čtvrtou kolej. Při vjezdu na nás výpravčí zavolal, že máme stopnout motor. Potáhl jsem po odj. náv. a zastavil. Kousek vedle koleje měl políčko, takovou dlouho nudli "majitel depa", který na něm i se svou nevěstou vykopával brambory. Slezl jsem z mašinky dolů a šel za ním. Pozdravil jsem se s ním , podali jsme si ruce, chvíli debatili. Protože už byl tři čtyři roky v důchodu, povyptával se mě co v depu nového. Poté spustil sám od sebe : Vieš čo Ivan, keď som bol strojmajster, mal som veľa kamarátov. Odvtedy keď som išiel do dochodku si na mňa nikto ani nevspomenul. Si prvý po tých rokoch s kým som sa z depa stretnul. Som rád že sme sa videli".
Ano, "majitel depa" byl kovaný komunista, a některé jeho průpovídky si pamatuji dodnes, ale byl na něj stoprocentní spoleh. Byl jsem z toho jeho monologu trošku smutný.
No stará garda strojmistrů odešla , přišli noví, a ti se též postupně vytratili. Kdo tam strojmistruje dnes mohu jen tušit.
Tož tak to tehdy bylo, přeberte si z toho co chcete, bylo tehdy vše špatně a špatné? Když vidím dnes ty mašinky bez údržby ,bez péče lok čet, hnané na doraz, kvůli techn. stavu vlak, který jsme tehdy v pohodě odvezli s jednou mašinou nyní to pro jistotu vezou lokomotivy dvě ? Tak zatím. . . . . .[masinka]
Pondělí, 19. listopadu 2018 - 21:43:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 11-2006
Nuž, na to zlé se většinou po letech zapomene a na dobré si člověk vzpomene rád. Ono to nikdy nebylo a ani nebude o stranické uvědomnělosti, vždy je to jen o lidech. Jací jsou uvnitř a jestli se jen přetvařují nebo řeknou, co si myslí. Ale nemíním hodnotit politickou scénu, raději zhodnotím dnešní stav na železnici svýma očima. Standard, na který jsme byli naučení před 30 lety dnes prostě nefunguje z jednoho jediného důvodu. Nikdo si to nepřeje. Dnes se opravují mašiny na tzv. "dohodnutý stav". Srdce mi to někdy trhá, když vidím, jakou kaliku pouštíme zpátky do provozu. Někdy mám pocit marnosti, že nikdo z naší vrchnosti nestojí o kvalitní práci, o kvalitní specialisty, co umí mašinu opravit. Ne jen vyměnit celky za nové, mnohdy horší, než ty původní. Kdysi tenhle proces jeden můj kolega v Žilině nazval "cúfaná". Jeden krok dopředu, dva dozadu. Jsem zvědav, jestli se někdo konečně probere a nebo se stane nějaký zázrak, a půjde to tak, jako kdysi. Všechno mělo svůj řád a postupnost. Dnes řídí všichni všechno a také to podle toho vypadá. Ale abych tu jen nebrečel, mám ještě stále chuť občas udělat něco navzdory těm hloupým nařízením a vyrobit nějakou ptákovinu pro zlepšení celkové atmosféry.[wink]
Jsem první a zároveň i poslední bobina ve státních službách . . . E 499.001
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Mladějov
Pondělí, 19. listopadu 2018 - 23:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13163
Registrován: 3-2007
Ale já přece nepsal nic o komunistech, to jste si tam dosadili vy..já psal o lidskej sviních, jestli mi někdo nabízí kamarádsky symbolické přiťuknutí sám ožralý a za půl hodiny přijde s detalkolem, tak je prostě svině - a co s tím má jako dělat partaj ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 20. listopadu 2018 - 07:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 7-2017
Mladějov. . . . Nepoznáš souvislosti, i když by se trubička zbarvila, nic by se nestalo, chtěli jen vědět, jestli se dá po jednom půldecáku nafoukat, nic víc, nic míň. Určitě mně to půldeci nevnutili proto, aby mě dostali do průšvihu . . . . . . . . . . .[masinka]
Úterý, 20. listopadu 2018 - 14:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1586
Registrován: 4-2014
Přátelé - p. Kolekač má hezké vzpomínky a příhody, které zažil na svém pracovišti, dnes už se takovéto příběhy na železnici zažít nedají, byla prostě jiná doba a lidé měli k sobě tak nějak blíž, než dnes. Dnes vládne na pracovišti přísnost, skrytá nenávist a jeden se předhání před druhým jak nejlépe donášet šéfovi, aby pak šéf mohl rozdávat letenky na úřad práce.
U nás v Západních Čechách znám výpravčího, který řídil dopravu na svěřeném nádraží při nočních směnách z hospody a nikdy se nic nestalo, dnes něco nemyslitelného.(Bylo to takové menší nádražíčko velikostí asi jako u vás na Moravě je Bzenec).
Úterý, 20. listopadu 2018 - 17:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 2-2009
Luboš_3.21 Trochu neštastný příklad. Pochopil bych, kdyby si zajel na poštu nebo do obchodu.
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Úterý, 20. listopadu 2018 - 17:40:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 3-2018
Luboš 3.21: šéf mohl rozdávat letenky na úřad práce A koho by na jejich místa v dnešní době sehnal? Všichni vzpomínají jen na to dobré, přirozeně, ale s komunisty byla pakárna příšerná. Pak přišla jiná doba a dnes jsme se do té komunistické éry zas tak trochu vrátili. Jen se ta strana teď jmenuje jinak. Ale lidé, kteří nemají charakter a jde jim jen o vlastní prospěch, tam lezou zas...
Úterý, 20. listopadu 2018 - 19:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9718
Registrován: 6-2004
Luboš_3.21: [ok]

takových historek život v provozu, kdy na noční bylaly téměř v každé trochu větší žst. (okolo r. 1989) mraky lidí, přinášel dost a dost... všude plno rachoty, vozů, vleček, jeden se nezastavil... někdy po dvou denních jsem (ač mlád) sotva nohy táhl... Dnes všude počítače, odosobněná železnice, umělá hlášení bez živého operátora, posprejovaná a opuštěná nádraží bez restaurací a bufetů, dálkovina... takové barvitě vykreslené a životem psané příběhy, jaké zde k radosti nás všech publikuje pan nádražák Kolelač, už prostě zažít ani nejde...
Úterý, 20. listopadu 2018 - 20:01:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 4-2014
Fany - přesně tak, přesně taková jestli to mohu nazvat "počítačová novodobá železnice" je i na našem nádraží. Dříve probíhal průběžný posun po většinu dne a i noci. Dnes v dopravní kanceláři trůní počítač a nikdo u něj, mrtvo, liduprázdno.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Úterý, 20. listopadu 2018 - 20:10:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 184
Registrován: 7-2017
Jsem rád , že se debata alespoň trochu rozjela i díky vám všem.
Tipl bych si, že u nás v depu byl poměr členové strany versus nestraníci tak půl na půl. Já sám jsem byl bezpartijní (ale o tom až později).
Můj pomocník byl "univerzál", byl ve straně, ale poctivě jako věřící navštěvoval nedělní mše. Když jsem se ho zeptal ,jak to jde dohromady, tak mi odpověděl "Vieš Ivanko, ja už som starý, a musím už myslieť aj na p.Božka", no takových, od L.Rovných tam bylo povíc, ale na slovenském "vidieku" to bylo celkem běžné,a určitě nejen tam, že ?
Vzpomínal jsem, že jsem v partaji nebyl, i když. Jednou při nástupu služby si mě vzal bokem náš vedoucí, a řekl mně "Vieš Ivanko, ty si taký mladý, šikovný chalan, čo by si povedal tomu, keby si vstúpil do strany?". Odpověděl jsem mu že to je velmi vážné rozhodnutí a že si to musím rozmyslet .Otevřeně jsem mu nemohl řict že do partaje nepůjdu, i když pokud bych na to kývl , měl bych v depu bezesporu výhody o kterých si nestraník, pokud tam neměl dobrou "tlačenku" mohl nechat zdát, tak jako já jehož snem bylo jezdit v turnuse na Mn.vlacích na jednomužce do Veselí n./M. Musím ale doplnit, že na tyto privilegia doplatil svým životem můj nejlepší kamarád, spolužák, kolega J.K, který právě "díky" jednomužce zahynul při srážce vlaků mezi H.Srním a Nemšovou. Nakonec i jako leťák jsem podstatnou část odsloužil i na těchto vlacích a vzpomínané trati.
Ale jak to dopadlo s mým vstupem do strany? Neměl jsem chuť to učinit, největším problémem ale bylo, jak to odůvodnit vedoucímu. Raději jsem se mu snažil vyhýbat, a do depa jsem se vždy plížil zadem přes "figuru".
Dařilo se mi to asi čtrnáct dní, když jsem mu mezi odstavenými motory "na Sibíri" vběhl zrovna do náruče. Pozdravili jsme se, podali si ruky, a on se mě zeptal, "tak ako si sa Ivan rozhodol? Odpověděl jsem mu "vedoucí, 14 dní kde chodím, tam na to myslím, ale vy byste mě i tak nevzali". Ještě chvilku jsme debatili, ale už jen tak aby řeč nestála.
Nakonec po "něžné" jsem se na tu jednomužku do Veselí dostal, ale to už na tomto rameni nákl. doprava skomírala a zanedlouho se zastavila úplně, ale pár ne-uvěřitelných příhod na ní se mi přece stalo, jsou uloženy ve zdejším archívu stejně tak jako jiné.
No a když debatíme o komárech, tak alespoň jeden zážitek o jednom. Jezdil jsem dost dlouho nákl. v "super" turnusu v nákl dopr. do Topolčian,byl 36 denní, prostě bomba kolik v něm tehdy měli TV. Měli jsme skvělou mašinku 742 339-5, už jsem ji kdysi vzpomínal. Na ní jsme byli čtyři fírové, dva motoroví a dva přeškolení z páry. Jeden z nich, Vincko měl pár let do penze. Rozdělil jsem mašinku na 4 díly a každý si čistil jeden z nich. Vincko sice trochu prskal, někdy jsem ho i trochu seřval, ale zanedlouho jsme z ní měli limuzínu, nejhezčí stroj z těch které se tam točili a Vincko na mě nedal dopustit. Dokonce ochoz jsme měli naleštěný a zábradlí natřené bílým lakem bezchybně čisté. jednou jsem přišel na mašinu, střídal jsem kolegu, všiml jsem si, že je zábradlí u schodků do kabiny rezavé, zeptal jsem se kolegy od čeho to může být, když nepršelo. On mi odpověděl" že to asi niekto oš..l, ale že on to nebol". podíval jsem se do odevzdávkové knížky. Noční postrky dělal s naší mašinou podle turnusu fíra z jiného stroje, jeho jméno se v knížce skvělo. Náhodou jsem ho potkal v depu když mně končila šichta. Zaútočil jsem slovně na něj ne celkem slušně " . . . . . . ty si nám och. . l mašinu!", začal vykřikovat a vyhrožovat, že mě nechá předvolat na stranický výbor. Odpověděl jsem mu napřed , že mu kašlu na stranický výbor(i když jsem použil ostřejší slovo)", ale potom se mi to rozleželo v hlavě, a řekl jsem , že tam půjdu, ale až očistí to zábradlí.
No, dopadlo to tak, že zábradlí za stálých nadávek a vyhrůžek očistil, ale od úmyslu mě předvést na výbor upustil, zřejmě si byl svého činu vědomý. Jinak komunista byl jak poleno, a nebo to alespoň hrál, protože pokud vím, byl hebrejské víry a nechal se dokonce i kompletně přejmenovat.
Tož tak, nebylo tenkrát přeci jen na dráze veseleji ? Dobrou noc. . . . . . . . . . . . . . [masinka]
Úterý, 20. listopadu 2018 - 20:55:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 8-2009
Ono těch"kovaných" soudruhů co v neděli sedli do auta a jeli i 50 kiláků na mši do kostela kde je nikdo neznal jsem taky pár znal. Ale hold to byla jiná doba, kdo nezažil nepochopí[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pátek, 23. listopadu 2018 - 18:58:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 11-2006
Kolelač:
na tyto privilegia doplatil svým životem můj nejlepší kamarád, spolužák, kolega J.K, který právě "díky" jednomužce zahynul při srážce vlaků mezi H.Srním a Nemšovou.
Když už si nakousl i tuto smutnou kapitolu, cítím potřebu to okomentovat. Já jsem v Teplé služebně sice nejmladší, ale zase na druhou stranu jsem ještě jeden z těch, kteří se snaží ctít železničářské tradice. Mezi ně jsem letos zařadil i vzpomínkovou akci před zahájením tradičního memoriálu na hřišti v Trenčianské Teplé a zblbnul jsem zástupce FS i OZŽ natolik, že jsme se k Jožkovu pomníčku v km 6,4 vypravili. Jako správní železničáři - jak jinak - vlakem. A když už vlakem, tak vlastním. Na některé věci by se nemělo zapomínat. Tož tak. [wink]

Jsem první a zároveň i poslední bobina ve státních službách . . . E 499.001
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pátek, 23. listopadu 2018 - 19:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 9-2015
E499001:
Pěkné. Tož tak. [happy] ˇMladý Moravák sloužící v Teplé?
Pátek, 23. listopadu 2018 - 19:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 11-2006
Moravák jen napůl po tátovi a mladý už dávno ne. Služebně nejmladší v Teplé sice jsem, ale jinak mám odslouženo na dráze 31 let.[wink]
Jsem první a zároveň i poslední bobina ve státních službách . . . E 499.001
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Sobota, 24. listopadu 2018 - 09:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 185
Registrován: 7-2017
E499001. . . Upřímný dík za příspěvek, i za vzpomínku na Jožku. . . . Škoda, že na tom prvém fotu mi není povědomá ani jedna tvář,i když nabeton tam nějaký bývalý kolega je, ale tak dík. Snad se jednou zase do Teplej podívám. . . . . určitě. . . . . . . .[masinka]
Sobota, 24. listopadu 2018 - 13:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 8-2017
Já bych tu dobu vrátil hned. Rozhodně jsme se měli líp. Žádný fronty na úřadě práce, žádní bezdomovci, nebyla zdaleka taková trestná činnost, organizovaný zločin jsme znali jen z věcí jako seriál Chobotnice, naše firmy patřily nám, a ne nadnárodním zmetkům, žádný odporný reality show v televizi, ani jsme si nedovedli představit tu dnešní přeamerikanizovanost a přesexovanost, lidi na sebe skutečně byli vlídnější. A na železnici to taky vypadalo x - krát líp, vlakem se dalo jet bez přestupu skrz celou republiku, a i na tratích menšího významu byl pořádný provoz, zatímco dneska to tam zeje prázdnotou, a jediný, co zajímá ty nahoře, jsou koridory, IDS velkých měst a VRT chiméra.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza_-_St..)
Sobota, 24. listopadu 2018 - 14:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6547
Registrován: 12-2011
Pak se nelze divit, že v parlamentu dosud sedí komouši a na Hradě vládne hnůj, když tu dosud žijí lidi s takovými mentálními pochody.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 24. listopadu 2018 - 15:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2017
Já doufám, že duchaplný příspěvek uživatele Honza-st byl myšlen ironicky. Se mi nechce věřit, že takto může někdo normální uvažovat. [coze]
Sobota, 24. listopadu 2018 - 19:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 3-2018
Lidé tohoto ražení si neuvědomují, že relativní "pohoda klídek" osmdesátých let (pokud jste teda drželi hubu a krok) by ať chceme nebo nechceme i za komunistické vlády musel nevyhnutelně skončit. Hospodářství na tom bylo čím dál hůř, naše výrobky byly naprosto nekonkurenceschopné se světem a udžet tady izolaci od politického vývoje v okolních zemích bylo taky nemožné. Ledaže bychom z ČSSR udělali evropskou Severní Koreu. Od té doby už uplynulo 30 let a svět je trochu jinde.
Lajos
Neděle, 25. listopadu 2018 - 18:10:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 144
Registrován: 8-2014
Pánové,
vy_erte se na politiku.
Na tom pomníčku panu Kolínkovi je chybné datum - jmenovitě letopočet.
Nehoda, na jejíž následky deset dní po té zemřel, se stala hned v (porevolučním) roce 1990.
17.09.1990, proti sobě strojně 742.388 a 753.062. Úlomek z té valašské "trojky" pak býval na pomníčku, než nepochopitelně zmizel.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
Neděle, 25. listopadu 2018 - 20:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 186
Registrován: 7-2017
Lajos . . . . . . Máš naprostou pravdu. Neměl jsem asi toto téma otevírat, i když to bylo myšleno v dobrém, jako vzpomínka na časy minulé. . . . . [masinka]
Pondělí, 26. listopadu 2018 - 14:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8383
Registrován: 6-2006
Ale no tak, příspěvky o vládnoucím hnoji na Hradě tu nemají co dělat. Musíte to jednoduše vydržet a také budete staří a upřímní.
S tou současnou kriminalitou v ulicích, by se také mělo něco dělat. Se nedivím, že se leckomu stýská. Výmluvy v tv, že soudy a kriminály potřebují ulehčit, mě neberou.
Pondělí, 26. listopadu 2018 - 20:16:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
Registrován: 7-2017
Zdravím. . . . .Tak mi poslal kamarád historické foto našeho stroje 556 041. Bude ale ještě staršího data, protože pokud si pamatuji, dosadili jsme na dveře dýmnice i reflektor, a též stav či lépe čistota lokomotivy dokazuje že ještě nebyla v "rukách", či v turnuse.
No, a víte, jak se dalo docílit perfektního lesku parní mašinky ve velmi krátké době? Na čistící vlnu jste na horkém parním kotli mohli zapomenout. Na to měli ale "gríf" staří pomocníci v parní trakci. V konvi si připravili směs nafty s malým obsahem oleje. Natáhli ji do "špricky" na jejíž konec potom přiložili palec a tlakem na píst vytvořili neskutečnou mlhu , či chcete-li aerosol kterým ze dvou tří metrů od stroje pokryli perfektně tenkou vrstvou emulze za chvíli celou mašinku, ta se leskla jak oni říkali jako "psovi k. . . y". Já sám jsem to párkrát zkoušel, ale výsledek byl vždy spíž žalostný. ,
Ke konci parní trakce se asi stalo, že motorizace Považí probíhala pomalejším tempem než jaké se předpokládalo , a tak i ubývající parní mašinky byly ještě z jejich posledních sil nasazovány na výkony někdy i dost kuriozní, jako třeba na os.vl 2802/2813 Žilina - Blava hl. a zpět.
Proč kuriozita? Poněvadž vzpomínané os.vl. měly stanovenou rychl. 100km/hod, které štokr nemohl dosáhnout(a přece ji dosahoval, i když už to na jeho chování bylo dost poznat).Krom toho potřeboval i pobyty k doplnění vody ve větších stanicích. Pro nás ale byla věc cti dodržovat jízdní časy a do cílové stanice dojet včas.
Neměl jsem tu tůru vůbec rád. Odjezd byl ráno ze Žiliny asi po čtvrté hodině a do Blavy jsme dojeli před desátou hodinou. V Blavě po odstavení mašiny v depu byl odpočinek do sedmnácté hodiny na nocležně. No jaký to byl odpočinek či spánek přes den si asi dovedete představit.
Z Blavy byl odjezd okolo 17.30 hod a příjezd do T.Teplé, kde nás střídali kolegové, byl ve 21.50. Poslední vlak Mos 14118 domů na Moravu měl ale odjezd ve 21.40 hod. Takže co mi zbývalo, než jít zase naštvaný spát na teplanskou nocležnu. Tedy opravdu tůra jak blázen.
Naštěstí mě tato túra nějakým snad zázrakem obcházela, a nebo se stalo, že v Blavě nás neposlali na nocležnu, ale po dozbrojení jsme jeli ihned na Blavu-východ nebo Vlčí hrdlo pro nějaký Pn.vl.
Nakonec dost příhod s touto mašinkou už jsem zde uveřejnil dříve, takže opakovat se raději nebudu.
V pátek 30.11. mě pozval kamarád na výlet do Přerova na prohlídku, či exkurzi do tamního DCP Přerov. Snad odtud přivezu nějaké zážitky a fota.
Na 10.12 mne pozval bývalý kolega fíra, Emil B.(ten co mi poslal foto 041) na setkání veteránů-bývalých kolegů v T.Teplé. Snad i tam něco ulovím ?
Když tak přemýšlím o tom našem štokru 041, jaké by měl asi označení po "novém", dalo by se to nějak vydedukovat? Ale asi ne. Mějte se. . . . . . . [masinka]
Pondělí, 26. listopadu 2018 - 20:27:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2556
Registrován: 11-2006
10.12.pokud to vyjde, tak se u Zaka pravděpodobně setkáme. S Emilem jsme staří přátelé, tak si na něho také rád počkám.[wink]
Jestli se nemýlím, štokr je vyfocen v depu v Teplé na "druhé" koleji 8a kousek před točnou.

(Příspěvek byl editován uživatelem E499001.)
Jsem první a zároveň i poslední bobina ve státních službách . . . E 499.001
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pondělí, 26. listopadu 2018 - 21:00:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 1-2009
1.12.2018 s čerty do skanzenu s EP 1000:
https://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/2071-s-certy-do-skanzenu


(Příspěvek byl editován uživatelem 754_0669.)
Trainweb.cz
Středa, 28. listopadu 2018 - 20:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 7-2017
Zdravím. tak jsem o5 zde. . . . . Už jsem napsal celkem dost příběhů, které jsem prožil jako pomocník strojvedoucího-amatér. Jako motorový fíra jsem svolil k tomu , že za plat strojvedoucího pomohu vyřešit velký nedostatek pomocníků v ubývající už parní trakci, ale takových"rychlokvašek" nás bylo tuším 4-5? Bylo to něco nového a túry na páře mi nepřipadaly nijak namáhavé, tedy pokud bylo vše v pořádku .
Po nástupu služby v depu, jsem si celou mašinku komplet namazal, a že těch míst bylo. Jednou nám přišel na kontrolu cvičný (ten který v předchozím příběhu na mě číhal nad ránem v Bojkovících)a zeptal se mě, jestli mám všechno namazané? Řekl jsem mu že ano. Slezl z mašiny dolů a "objevil", že nějaká maznice která mazala kotlové saně je téměř prázdná. Tak o této jsem ale bohužel ani neměl tušení, a podle toho, kolik oleje v ní bylo, tak ji asi nedomazal nikdo už dost dlouho přede mnou. Skončilo to ale jen "instruktáží" od dotyčného cvičného " o možnej deštrukcii kotla", prémie mi vzít nemohl, protože to byla podmínka se kterou jsem topit na páru šel.
Později, snad za půl hodiny, jsem se na něm zase "zahojil" já, poněvadž mě hned z T.Teplé "odstavil" z mého místa a jal se topit on. Projeli jsme Nemšovou, H. Srní když nám začal klesat tlak v kotli . Podíval jsem se do pece a tam na topeništi byly "vytrhané diry" v ohni. Pohrabáčem jsem oheň upravil. Pro formu pohodil se štěstím pár lopat (proč se štěstím, o tom později), potom už jsem jel na přikladač a byl klid.
No a teď o tom "štěstí". To nás opustilo u vlaku s cisternami z Bratislavy. Už jsem to vzpomínal, že náš Štokr 041 měl dvě "mouchy", hřála pátá levá osa, a přikladač mlel nadrobno, téměř na prach uhlí.
S cisternani o váze 1750 t, jsme se vyšplhali okolo cihelny v Pezinku a pokračovali do Trnavy směr Žilina. Někde za Cíferem můj fíra, jinak velký špekulant, kterému stále nešlo do hlavy proč přikladač mele uhlí nadrobno vydedukoval, že ve šneku v tendru bude namotané dřevo (což se občas stávalo), a to podle něho způsobuje drcení uhlí.
V Trnavě po zastavení u vodního jeřábu jsem strčil chobot do tendru, pustil vodu, obešel jsem stroj, a hřbetem ruky jsem kontroloval teplotu ložisek. Vše, až na pátou osu bylo v pořádku. Fíra zatím nemeškal a uvedl přikladač do opačného chodu v přesvědčení, že se dřevo ze šneku nějak vymotá, či dostane ven a přikladač bude řádně pracovat. Bohužel, "díky" tomu opačnému chodu se ozvalo cvaknutí, a šnek se zastavil Ve spoji zalomených šneků se přecvakla nějaká už zřejmě unavená závlačka, či kolík, přikladač se stal nefunkčním. Fíra jen prohlásil "A je to v r**i, pojdeme na lopatu).
No, užil jsem si to tedy do sytosti. Nešlo ani tak o to házet lopatou, ale spíš o to, trefit s ní vždy do pece a navíc házet rovnoměrně do všech čtyřech rohů topeniště. Od "netrefování", kdy se mi podařilo sem tam natvrdo trefit rám dvířek mě už bolely celé ruky. Ke cti fíry ale budiž řečeno, že se se mnou celkem pravidelně v té činnosti s nadávkami střídal. Takže nakonec jsme se po pár zastaveních Trenčína a Púchově na vodu dokutáleli do Žiliny.
Nazpět nám dispečer dal vlak 62222 což byla teplanská zátěž. V depu pak závadu odstranili.
A víte jak se ze "Štokru" 556 041 dala zakrátko udělat "Unrra" 456 041? Vezli jsme celkem těžký "šutr" Z Mníchovej Lehoty do Žiliny. V Púchově jsme jen krátce dobrali vodu, fíra s kladivem obešel mašinku a zakrátko jsme mazali dál, bez zastavení až do Žiliny předn. Tam nás odvěsili, jeli jsme do depa dozbrojit stroj. Při dobírání vody fíra znovu obešel mašinu. Vylezl do kabiny a prohlásil : "je to v p**i, vytavilo sa nám na prvej osi ložisko". Slezl jsem dolů a šel se na to podívat. Z ložiska spojnice se ještě kouřilo a z maznice prskal vřelý olej. Myslel jsem, že mašina je kaput, ale fíra mě vyvedl z omylu . Zdemontovali jsme spojnice na pátou osu na obou stranách dali je na ochoz lokomotivy, přidrátovali a s pětikoláku se rázem stal čtyřkolák. Když jsem se fíry zeptal, proč jsme neshodili jen tu vytavenou spojnici, tak mi odvětil, že ta druhá by se zasukovala?
No, ze Žiliny jsme i tak vzali "normu" a "čtyřkolák" ji celkem bez problémů do T.Teplé zvládl.
Tož tak. . . . . . . . . . . . . . [masinka]
Středa, 28. listopadu 2018 - 23:06:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2018
Dneska ráno nějak zahořel v Bzencu 1722...někdo nějaké podrobnosti?
Já jen vím, že z Bučovic vypraven náhradní bus do Brna.
Čtvrtek, 29. listopadu 2018 - 07:19:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 2-2009
https://hodoninsky.denik.cz/pozary/vlaku-zacal-horet-podvozek-uha sil-ho-strojvedouci-20181128.html
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Pátek, 30. listopadu 2018 - 19:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 189
Registrován: 7-2017

. . . . . .
Zdravím, posílám pár fotek z dnešní návštěvy v CDP Přerov. . . .Řídící panel "Horní Vláry" + předválečný protototyp "pragotronu", který přežil v plné kondici už několik režimů v této zemi a přežil i modernizaci žel . st. Přerov. Doufám, že tam na II. nástupišti vydrží ještě drahná léta. . . . . . . . .[masinka]
Pátek, 30. listopadu 2018 - 20:47:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 171
Registrován: 3-2018
Kolelač: To Veselí je nějaké fialové. Nemělo být dnes zapojeno?
balik
Pátek, 30. listopadu 2018 - 21:00:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2416
Registrován: 11-2002
Kolelač:
Od dnešního rána už mělo být Veselí připojeno a řízeno taky z CDP (na Vašich snímcích je ještě fialové). Asi se při ukončení výluky něco nepovedlo?
Na tom je zajímavé, že podle provozního řádu se osazenstvo na sále nezvětší - úsekový dispečer 1F (ten vlevo, co má reliéf přes 3 monitory) řídí vše od Vlár. Průsmyku až po Hradčovice, úsekovému dispečerovi 2F kromě trati Kunovice - Ostroh přibude právě i celé Veselí (a těch přejezdů [coze] ! A těch sousedů...). Teda řešit tady mimořádnosti - žádná sranda! No a Veselané, lesti to dobře chápu, zůstávají doma, ale za míň?
Pátek, 30. listopadu 2018 - 21:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 190
Registrován: 7-2017
Starý Hanák: Bohužel, jsem jen bývalý fíra, není to má "parketa",takže Vám v tom nepomohu, ale až Veselí spustí, určitě se to zde zjeví týž den. . . . . . .[masinka]
Javorina
Neděle, 02. prosince 2018 - 10:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 576
Registrován: 9-2007
Termín (den) zapojení Veselí do dálkového řízení z CDP Přerov se stihnul, takže od pátku 30. listopadu je Veselí skutečně řízeno z Přerova [vypravci]

A včera vyjel z Veselí do Strážnice zvláštní mikulášský vlak s EP 1000.
Úterý, 11. prosince 2018 - 19:55:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 927
Registrován: 12-2007
Poněkud opožděně Mikuláš z Vnorov i ode mně [vypravci] [masinka]
https://www.youtube.com/watch?v=INI4WlzONV0
Najbrt-Neberem do šrotu s ním
Najbrt-Vyvrchol nevkusu
Najbrt-Hnusnější, než jsme kdy čekali
Najbrt-Welcome in the darkness time
Středa, 12. prosince 2018 - 08:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 3-2013
https://zdopravy.cz/arriva-ma-dalsi-zakazku-od-kraju-bude-jezdit- na-vlare-vetsinu-uhajily-cd-20749/?fbclid=IwAR3mMrFiIvpi-XMlVJwQw Z2R9ChqrrxiMblrVyAnZQtiTuDJP9aTyzhWyUQ A je to tady [angry]
Středa, 12. prosince 2018 - 10:33:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6566
Registrován: 12-2011
Ano, přijde jiný dopravce. Čtete dobře. I zde se cestující dočkají lepších služeb.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
eber
Středa, 12. prosince 2018 - 11:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 11-2013
V současné situaci je to podle mého názoru krok zpět. Je to pomyslný skok z útesu, kdy nevidíme na dno. Možná "dopadneme" dobře, možná to bude šeredně bolet [uhoh] Nástupu Arrivy se bojím z toho důvodu, že náš kraj, jako jeden z posledních, vůbec nemá Integrovaný dopravní systém.

Jak moc se ztíží cestování lidem, kteří se budou pohybovat po tratích provozovaných Arrivou i ČD? Budou si muset kupovat více jízdenek?
Jak to bude s navazováním spojů? Prodlouží se tím ještě více jízdní doby?
Co znamenají ty "lepší služby"? Je to WiFi v motorácích? Já bych byl rád, aby v motorácích fungovaly základní služby, jako třeba WC... Za těch několik let, kdy jsem jezdil vlakem po Vláře denodenně (i teď jezdím alespoň párkrát za týden), se mi nikdy nestalo, že by se kupříkladu to WC nedalo někde v soupravě použít. Musíme si uvědomit, že těmi vlaky jezdí třeba i spoustu straších lidí. Naopak o jednotkách ř. 845 víme, že tam WC mnohdy při jízdách mezi Prahou a Trenčínem nefungovalo. Dojde ke zlepšení situace?
A kde vlastně bude probíhat servis Arriváckých jednotek?
Zavedením Arrivy také dojde k dalšímu rušení těch málo obsazených zastávek (a tím pádem otevřených čekáren), kterých už opravdu moc není. Nebo snad Arriva ty dosud otevřené přepážky nahradí svými lidmi?
Těch otázek je mnohem více a zatím jsem nikde nezískal odpověď, která by mne uklidnila.

Proto se příchodu Arrivy obávám. Co si o tom myslí ostatní pravidelní přispěvatelé našeho Vlárského vlákna? Napište. Alespoň se tady ta diskuze trošku zaplní [vypravci]
750371
Středa, 12. prosince 2018 - 11:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12797
Registrován: 9-2007
Kdo má byť minimální technické vzdělání asi ví, že wifi na některých úsecích nepůjde, ani kdyby tu jezdil zlatý v růžové košilce...Ale co, mnozí také nakupují v sekáčích...

DB se z ČR dělá odkladiště ojetin, Polák po eféře s posypovou solí v jídle nasadil vyšší level, a to pesticidy v ovoci...

No jen tak dál...[ok]

Na druhou stranu dobře všem těm ubrečeným stěžovatelům, kteří zahlcovali po reko dráhy média o tom jaký je špatný JŘ, soupravy atd. Ale kde budou brečet nyní?
s Ropidem na věčné časy...ámen...
Středa, 12. prosince 2018 - 11:34:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 2-2009
intelpetr:Ano, bude líp[biggrin][ok]
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Středa, 12. prosince 2018 - 19:03:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 6-2017
Z pohledu cestujiciho vidim plusy i minusy. Plusem jsou lepsi soupravy. 810, nebo Bmx(ktere doufam uz na Javorine take nebudou) jsou opravdu katastrofa. I ta 845, kterou jsem nekolikrat jel z Phy na Slovacko je proste pohodlnejsi. WiFi ani tak na kratke trasy neocenim, pro nekoho to urcite muze byt plus. Minusem je, jak jiz vetsina zminila, stav obsluhy na zastavkach. Coz bych se rad zeptal zde znalejsich - je ve smlouve kraje obsazeno i toto? SZDC vlastni take cast nadrazi a zamestnancu, nemylim-li se, tudiz by uplne k hromadnemu ruseni dojit nemuselo...?
Středa, 12. prosince 2018 - 20:02:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 2-2018
Všude soukromníci ale jak se to vyřeší s obsazením zastávek, údržbou atd.. Zbytečnosti... zlatí brejlácí či hydry než nějaké jednotky co nemají ani klimu.. neříkám že to co tady jezdí klimu má .. Ale třeba takový žralok ji má ... A kraj by měl žádat spíš jednotky nízkopodlažní a klimatizované... Ale to jim Arriva nemůže nabídnout...
Středa, 12. prosince 2018 - 20:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8521
Registrován: 5-2002
A kraj by měl žádat spíš jednotky nízkopodlažní a klimatizované...

Já si myslím, že kraj hlavně žádá to, na co má...
Středa, 12. prosince 2018 - 20:11:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6567
Registrován: 12-2011
Kdo není trouba, ten by se dočetl, že Arriva bude jezdit primárně s motorovými vozy Alstom Lint (není tam však uvedeno, že to bude pronájem od Leo Expressu). Bude to velký pokrok oproti muzejnímu vozovému parku, co nabízí současný dopravce.

Já bych se nezlobil ani za Arrivácké 845, kdyby obstaraly spoje na dolní Vláře, pro pravidelné dojíždějící by byly rozhodně pohodlné, rozhrkaných Bdtn mám za ty dlouhá léta už opravdu dost.

Brejle budou chybět rozhodně, ale bude se to muset přežít [wink]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 12. prosince 2018 - 20:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 191
Registrován: 7-2017
Zdravím. . . . .Odbočím trošku na jiné téma . . . . . 10. prosince t.r proběhlo v restauraci "U Zaka" v T.Teplé setkání kolegů-firů dnes už na zaslouženém odpočinku, kteří se zhusta podíleli i na provozu na Horní Vláře.
Sešlo se nás tam bývalých kolegů a kamarádů víc jak padesát. Atmosféra, prostředí i pohoštění vše bylo na 1***, o tom svědčí i přiložená fota. I když jsem se se svými kolegy setkal po víc jak třiadvaceti létech a zprvu jsem měl potíže některé z nich vůbec identifikovat, zanedlouho po vzájemném představení proběhla velká debata a vzpomínání.
Opravdu bylo po celé odpoledne i večer o čem hovořit. Dík bývalým teplanským kolegům za překrásný den[ok]
. . . . . . . .. ...Vzpomenul jsem toto setkání i svému kamarádovi ve Veselí n/Mor. s tím, že je velká škoda že jsme se už velmi dlouho nesetkali bývalí spolužáci z ročníku 1950 kteří jsme měli teoretický výcvik ve veselské výtopně v roku 1966-1968. Bylo nás tam tehdy učňů okolo pětadvaceti.
Vzápětí jsem od něj obdržel trošku překvapivou odpověď , že ti měli přece setkání o pár dní dříve a to v pátek 7.prosince t.r. Jsem z toho trošku smutný, prožili jsme tehdy spolu krásná dvě léta, a nakonec i při svém povolání mašinfírů jsme se i potom zhusta na kolejích potkávali.
Tímto je alespoň na dálku pozdravuji a snad někdy příště ? . . . . .[masinka]
Středa, 12. prosince 2018 - 20:25:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 6-2017
Intelpetr: to znamena, ze vsechny Sp Brno-Vlara budou koncit v UH a ani v ranni a vecerni spicce nepojedou? To mi prijde jako nesmysl, vzdyt i R z Luha budou jezdit porad dal .
Středa, 12. prosince 2018 - 20:41:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6569
Registrován: 12-2011
Čekám, že ano.

Ale nějaký Arriva express Brno - Bylnice (Slovensko) by neurazil.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 12. prosince 2018 - 21:00:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 6-2017
AEx Brno-Nitra je krasna predstava. Jinak by me jeste zajimalo, kde budou vozidla deponovane...
Středa, 12. prosince 2018 - 23:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 607
Registrován: 1-2014
intelpetr:
Ano, kdo neni trouba take cte, ze mimo 10 ks od Alstomu, ma jezdit 11 ks 845, ktere maji byt postupne nahrazeny Stadler GTW.
Ted uz by me jen zajimalo, s cim se vytahnou na AEX?
Asi by bylo divne mit krajskou linku Os a Sp v Lintech a expresy i nadale v 845...?
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 07:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2579
Registrován: 11-2006
Kolelač: [ok] Fotil to Emil?
Jsem první a zároveň i poslední bobina ve státních službách . . . E 499.001
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 08:04:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 8-2017
Ted uz by me jen zajimalo, s cim se vytahnou na AEX?

Třeba s ničím? Smyslem téhle linky bylo udělat si jméno, ukázat schopnost provozovat dopravu a díky tomu dostat nějakou linku v závazku. Což se splnilo a dál je tímto linka zbytná. DB nejsou charita.
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 09:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 7-2017
E499001. . . . . . . . Ano, fotil to Emil, a to i přes můj zákaz , že se na žádném fotu nesmím objevit. I Vám p. "majiteli" Hurvínka poděkování za krásné odpoledne [ok] . . . . . . [masinka]
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 10:45:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6570
Registrován: 12-2011
ma jezdit 11 ks 845

Což je jen přechodné řešení do dodání nových Stadlerů. I tyto dočasná vozidla ale budou krokem vpřed [proud]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Slanour
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 11:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 642
Registrován: 6-2008
Servis bych předpokládal například ve Veselí v DPOV, těch pár kolejí, co tam má ČD pronajaté od nich, nestojí ani za řeč. Jinak eště tady ti věční obhajovatelé soukromníků neodpověděli na to, jak to bude s prodejem jízdenek např. v Popovicích, Záhorovicích aj., kde sou dodnes lidé zvyklí kupovat lístek u kasy? A co třeba až se něco vy[zadnice]? Jak to má ošetřené soukromník?
Slaňour
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 12:07:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14374
Registrován: 12-2007
jak to bude s prodejem jízdenek např. v Popovicích
Tam už se jízdenky několik let neprodávají.
Údaj o neexistenci výdejny jízdenek v této zastávce - viz i stránky ČD.
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 12:28:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6571
Registrován: 12-2011
Nevytížené pokladny zavírají i ČD. V dnešní době moderních technologií není problém jízdenku zakoupit v e-shopu, popřípadě penzista si jízdenku za babišné zakoupí u čety.

Nedávno jsem navštívil Estonsko a tam nefungují regionální kasy žádné, jen v Tallinnu byla informační přepážka. Kdo si nekoupí jízdenku v e-shopu, koupí si ji s příplatkem ve vlaku (ten příplatek je nižší než u nás a četa má i karetní terminál). V Německu jsou zase všude jízdenkové automaty a kasy pouze ve velkých uzlech.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Lajos
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 20:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 145
Registrován: 8-2014
Slanour: žádné koleje nejsou ve veselském DPOV Českými drahami pronajaty, všechny spravuje tato dceřinka a vozidla ČD i ČDC tam najíždějí za účelem provozní údržby, plánovaných prohlídek nebo neplánovaných oprav. Tak tomu je od 1. 3. 2018.
https://www.railtrains.sk/
http://www.zdankoweb.estranky.cz/
http://www.lignitove-drahy.estranky.cz/
eber
Pátek, 14. prosince 2018 - 12:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 11-2013
Spíše než zavírání pokladen mi vadí uzavření čekáren a tím zhoršení kultury cestování zvláště za špatného počasí a v zimě. Je možné, že by se to postupně všechno zavřelo i za ČD, ale Arriva to bohužel všechno urychlí, neb jsem nikde nenašel zmínku, že by z jejich strany byla snaha o zachování... [uhoh][smrt]
Pátek, 14. prosince 2018 - 23:21:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6573
Registrován: 12-2011
Čekárny patří SŽDC. ČD se o čekárny staraly do převodu budov. Ohledně zachování čekáren bych čekal, že nějakou aktivitu projeví místní samosprávy, které by se mohly na provozu čekáren podílet, technicky (úklid, zamykání) i finančně.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Sobota, 15. prosince 2018 - 00:18:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 610
Registrován: 1-2014
eber:
Cekarny ve vetsich a uzlovych stanicich snad zustanou - tedy minimalne UH, Kunovice, UB, Bojkovice, Slavicin, Bylnice... Ujezdec?

Jen zalezi jakou budou mit otviraci dobu. Nevim jak to je v nyni Hradcovicich, Sumicich, Nezdenicich, Pitine a
Bohuslavicich ?