Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost...) » Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 16. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 16. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 30. března 2018 - 22:07:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7617
Registrován: 8-2012
To myslíte jako během přestupu v Děčíně? Že by se při zpoždění přestupní doba produžovala
Kolik je na "přestup" mezi EC z Pupku (což je dál Produktklasse C, takže tam regiojízdenky neplatí) a U28 do Bad Schandau? No a kvůli pohodlí si přece můžete připlatit horentní sumu 40 korun za vydání ve vlaku, popř. použít přímo k tomu určené jízdenky "+DB", tak tu nestrašte nějakou Sodomou, že šotouši pojedou autem.
ovšem spoustu jízdenek ve vyspělé ČR ne
Ve vyspělé ČR není Čudná dráha schopná odbavovat cestující v DÚK na čipovou jízdenku (sice to v POPkách má, ale čeká na podojení kraje o nějakou tu kačku na odbavovací systém). Tak co si chcete kupovat na internetu? [biggrin]
P.S. myslíte si, že by VVO bylo nadšené prodejem jejich celodenní jízdenky za zlevněnou sazbu pro "české socky" komukoli na internetu, tj. i Němcům? Už prodej VJE z Německa "do Prahy" pro cesty jen do Drážďan apod. je provázen slyšitelným mit den Zähnen knirschen.

Ponovu pokud pojedem tak zajiste autama
No tak zajisté, vždyť tím tu vyhrožujete prakticky pokaždý.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Rybák
Sobota, 31. března 2018 - 00:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1176
Registrován: 5-2008
Z mobilu koupíte klidně letenku v Indonésii nebu autobus v Chile, ovšem spoustu jízdenek ve vyspělé ČR ne.

To je ovšem u přeshraničních výhodných jízdenek záměr aby šly koupit jen na určených místech v den odjezdu, protože pokud by šly koupit v předprodeji nebo přes eshop, pak už by se o oblíbeném "zneužívání" dalo mluvit zcela suverénně neboť pro německé vnitro cestující by to byla brána do zcela nové dimenze.
Sobota, 31. března 2018 - 01:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2203
Registrován: 6-2007
Kolik je na "přestup" mezi EC z Pupku (což je dál Produktklasse C, takže tam regiojízdenky neplatí) a U28 do Bad Schandau?

Produktklasse C je právě regionálka, ale rozumíme si. Tím ale celkovou jízdní dobu prodloužíte o dalších 30 minut.

No a kvůli pohodlí si přece můžete připlatit horentní sumu 40 korun za vydání ve vlaku,

Jo, elitní šotouši z tohoto fóra [happy] na to přijdou. Ale spoustu těch méně znalých šotoušů to odradí, protože www stránky (ČD, DÚK) možnost nákupu ve vlaku a výši té přirážky nezmiňují.

ČD tam doporučují použít VJE, což je správně, EC je pro tuto relaci určeno.
Ale jak jsem psal, bylo by vhodné, aby ČD+DB přizpůsobily její cenu a kontingenty alespoň tak, jak to udělaly ČD+ÖBB na trati do Vídně. Až tam nastoupí open-access dopravci, už bude pozdě měnit image "drahých molochů".

To je ovšem u přeshraničních výhodných jízdenek záměr aby šly koupit jen na určených místech v den odjezdu, protože pokud by šly koupit v předprodeji nebo přes eshop, pak už by se o oblíbeném "zneužívání" dalo mluvit zcela suverénně

To je jasné, je to tak i u SONE+DB. Jenže DÚK neprodává po internetu a mimo kraj nic, ani čistě české jízdenky. Takže se bojí nejen Němců, ale i bohatých obyvatel okolních českých krajů.

neboť pro německé vnitro cestující by to byla brána do zcela nové dimenze.

Levnější to je, ale koruna roste a že by sleva cca 40% byla brána do zcela jiné dimenze? Co potom bude Babišových 75% [happy]?
Sobota, 31. března 2018 - 10:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7620
Registrován: 8-2012
bylo by vhodné, aby ČD+DB přizpůsobily její cenu a kontingenty alespoň tak, jak to udělaly ČD+ÖBB na trati do Vídně
S tím já souhlasím (akorát se to holt stane až s příchodem konkurence provázené modrogumními kecy, že konkurence na železnici nefunguje, oni to přizpůsobení ceny připravovali dlouhodobě a jen se to tak náhodou sešlo [happy] ).
Jen mi furt není jasné, proč kvůli nevhodným cenám a kontingentům VJE dostává psí hlavu Ústecký kraj za regionální jízdenky.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 31. března 2018 - 22:19:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 385
Registrován: 4-2013
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2436721-ctyri-miliony-cec hu-zaplati-mene-za-jizdne-sleva-vyjde-stat-na-sest-miliard-rocne

Tohle opravu zbytečné vyhazovaní peněz, myslím že by bylo lepší jak tvrdí v článku p.Ferjenčík/Piráti že by se přesunulo jízdné do snížené sazby DPH takže by mohli snížit těm ,,chudákům" studentům jízdné o DPH tedy o 5%. Větší snížení bych nedával . Když muže mít mládež na cigára tak muže mít na jízdné ve vyši jako je nyní....
Nesni
Neděle, 01. dubna 2018 - 22:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1677
Registrován: 6-2014
Ještě bych se chtěl vrátit k jízdenkám PID kupovaným v pokladnách ČD. Text na stránkách ROPIDu doznal změn a teď se v něm uvádí: Prodej jízdenek PID na pokladnách Českých drah je výhodný i pro Pražany, kteří vyráží vlakem na výlety po okolí. „Pokud už mají jízdenku pro Prahu, třeba předplatní kupon na Lítačce, stačí, když si u pokladny na nádraží dokoupí pouze lístek pro potřebný počet tarifních pásem za Prahou, a můžou nasednout do vlaku. Například cesta rychlíkem z Prahy do Kutné Hory dosud vyšla na 103 Kč při běžném jízdném ČD a na 77 Kč se slevou IN25. Pokud cestující využije jízdné PID a dokoupí si k pražské Lítačce sedmipásmovou jízdenku do Kutné Hory, zaplatí jen 54 Kč,“ popisuje další výhodu systému Petr Tomčík, ředitel organizace ROPID.

Jak ale v Praze koupit jízdenky jen pro vnější pásma, když je na jízdence pevně uvedeno pásmo výdeje, tj. některé z pražských pásem?

(Příspěvek byl editován uživatelem Nesni.)
Neděle, 01. dubna 2018 - 23:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 506
Registrován: 12-2007
O víkendu v jednom z děčínských R zakoupena 1-denní DÚK bez přirážky a průvodčí neměl jedinou námitku, celý nákup trval asi tak 20 vteřin a jízdenka byla použita pro cestování v ústeckém kraji včetně busu 451 Ústí-Krásný Les, takže moc nechápu ty emoce kolem zneužívání a přirážek...

P.S. pro T.H. - výchozí stanicí cesty nebyla Praha ani její nejbližší okolí
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Neděle, 01. dubna 2018 - 23:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6166
Registrován: 12-2011
juki: A důchodci s taškama na kolečkách by na ty cigáŕa taky měli...
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Neděle, 01. dubna 2018 - 23:44:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2014
[new] Sleva 50% na Celodenní jízdenku o dubnových víkendech. [ok]
Babilon
Pondělí, 02. dubna 2018 - 00:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3798
Registrován: 12-2007
Jak ale v Praze koupit jízdenky jen pro vnější pásma, když je na jízdence pevně uvedeno pásmo výdeje, tj. některé z pražských pásem?

Předpokládám, že bude fungovat pásmový posun, stejně jako když si označím jízdenku v označovači.
Svědčí o tom i to, že nyní už se dá v Praze hl.n. koupit dvoupásmová jízdenka, která bez lítačky nemá smysl.

Že by to byla reakce na můj mail, ve kterém jsem se podivoval, že navržený systém je pro lidi s lítačkou k ničemu? [proud]
Nesni
Pondělí, 02. dubna 2018 - 11:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 6-2014
Babilon:
Dobře, že jste na to ROPID upozornil. Ale pořád mi připadá, že se liší Tarif (aktuální verze platná od 30.3. už je na webu) od té tiskové zprávy.
Článek VIII, odst. 1 na str. 38:
Jízdenka musí svou pásmovou platností začínat vždy v pásmu, do kterého je zařazena železniční stanice, kde je jízdenka vydána.

Kromě toho je dost podivná i formulace "potřebné údaje – datum, čas a pásmo začátku platnosti". Co jsem tu jízdenku viděl, žádné pásmo začátku platnosti na ni uvedeno není, je tam pásmo výdeje. Chtělo by to Tarif doplnit o jednoznačná sdělení: Jízdu je / není nutno nastoupit v pásmu výdeje jízdenky. Posun časové a pásmové platnosti se přiměřeně uplatní / neuplatní.

Váš postřeh o prodeji dvoupásmových jízdenek v Praze hl.n. řeší odstavec 2, a tam se výslovně o posunu časové a pásmové platnosti zmiňují.
Nesni
Pondělí, 02. dubna 2018 - 14:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 6-2014
Cisalpino:
O víkendu v jednom z děčínských R zakoupena 1-denní DÚK bez přirážky a průvodčí neměl jedinou námitku
Při cestách, které začínají mimo Ústecký kraj, by toto nemělo být možné, viz bod 4.17 Tarifu DÚK: V případě, že nástupní či cílová stanice cestujícího příp. obě dvě stanice leží mimo území DÚK, bude cestující odbaven podle tarifu dopravce a jeho smluvních přepravních podmínek, případně podle Tarifu DÚK + VVO (pokud se jedná o linku s prodejem této nabídky a rozsah nabídky umožňuje pokrytí cesty cestujícího).
Tarif DÚK + VVO znamená autobusovou linku Dresden-Teplice.
Priapos
Pondělí, 02. dubna 2018 - 15:55:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1431
Registrován: 10-2012
Nesni:

K odložení pásmové platnosti:

U jízdenek vydaných v pásmu P, 0 a B (pokladny v Praze) lze také využít odložení časové a pásmové platnosti, jako u ostatních jízdních dokladů platných v pásmu P, 0 a B při cestě do vnějších pásem. (např. zakoupená jízdenka pro 6 pásem v pokladně Praha-Vysočany (pásmo „0“), kdy jako cestující mám na pásmo P, 0 a B například průkaz k bezplatné přepravě „Senior 65-70“, nebo roční kupon na Lítačce při cestě z Prahy do Poděbrad (6 pásmo) začne časově a pásmově platit pásmem „1“). Odložení časové a pásmové platnosti nelze využít při cestě do Prahy z vnějších pásem, nebo při cestě jen po vnějších pásmech.

Ke druhému problému:

Při časovém předprodeji jízdenky (např. ráno si koupím na odpoledne – nutno změnit čas začátku platnosti, požádám o to pokladní) lze uvedenou jízdenku také použít i v opačném pásmovém směru než byla vydána. Musím však dodržet i časovou platnost! (např. v Českém Brodě – pásmo 3 - ráno zakoupím 5pásmovou jízdenku s nástupním pásmem 3 a s platností od 16 hodin, kdy zamýšlím cestovat zpět ze zastávky Praha-Kyje – pásmo 0 do Českého Brodu. Uvedená jízdenka je tak platná na 5 pásem od pásma 3. V čase platnosti tak lze na ni po těchto pásmech libovolně cestovat).
Pondělí, 02. dubna 2018 - 17:27:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 12-2007
Nesni a Urbíno:
ad absurdum ano, přirážka by se dle striktního dodržení SPPO DÚK a ČD platit měla, dokonce i při rozlomení v Záluží u osobáku je to diskutabilní, protože cestující pouze žádá novou pokračující přepravní smlouvu a reálně nenastupuje v neobsazené stanici a SPPO umožňuje v určitých případech dát přirážku i ze zastávky. Nicméně celé mi to připadá na hlavu, protože jaký je rozdíl v tom jestli PO kraji bude cestovat obyvatel Hněvic nebo obyvatel sousedního kraje, který si jízdenku z Hněvic (Kláštěrce, Štětí,..) dokoupí? Není to z pohledu kraje pořád ten samý cestující se stejnou tržbou?
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Nesni
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:25:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1681
Registrován: 6-2014
Cisalpino:
přirážka by se dle striktního dodržení SPPO DÚK a ČD platit měla
Diskuse je hlavně o cestách začínajících v jiném kraji. A tady to vypadá, že vůbec není nárok na koupi jízdních dokladů DÚK, tj. ani celodenní jízdenky DÚK ani Labe-Elbe. Lze koupit pouze jízdenky dle tarifu ČD, což už Labe-Elbe není.
Úterý, 03. dubna 2018 - 10:58:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 8-2017
Do důsledku vzato je vlastně otázka jestli ten cestující rozlamující jízdné má vůbec nárok na tu pokračující jízdenku DÚK od průvodčího a není tou možností zakoupení ve vlaku s přirážkou myšlen spíše alternativní nákup dokladu po fyzickém nástupu cestujícího do vlaku v obsazených stanicích, kde se ty jízdenky prodávají což by bohužel prostě (z hlediska podmínek DÚK) dávalo smysl.
Adamek
Úterý, 03. dubna 2018 - 17:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 959
Registrován: 10-2007
O víkendu nam byla také prodána jízdenka DUK bez přirážky pri cestě z jiného kraje. Je to o průvodčích a jejich (ne)trvání na nesmyslných pravidlech.
Úterý, 03. dubna 2018 - 18:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 5-2009
Už prodej VJE z Německa "do Prahy" pro cesty jen do Drážďan apod. je provázen slyšitelným mit den Zähnen knirschen.

Ale ale, kdopak kde skřípe zuby a hlavně proč? A skřípe taky DB, když nabízí 1000000 Sparpreisů za 19€? Poslední dobou každou chvíli.

Jinak diskuse o DÚK a Elbe-Labe se vyvinula směrem antiintegračním. Co kdyby každé město prodávalo jen jízdenky z onoho samého? Aby se nezneužívalo? A vůbec... Já bych to kupování jízdenek po internetu zakázal úplně a bylo by po "zneužívání". Dobrý nápad? [happy] Mně přijde nový zákaz prodeje Elbe-Labe mimo region jako trest Zemanovské koalice pražské kavárně. Žádný racionální důvod to nemá.

Prostě to bylo oblíbené a to zejména mezi Pražany. Jako rodákovi Ústeckého kraje je mi nesnášenlivý a závistivý pohled na Prahu dobře znám. Voliči SPD+KSČM+ČSSD jistě tleskají,že to Kraj těm "zneužívačům" Pražákům pěkně natřel. Trapas roku 2018 hodný spíš roku 1978.
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:06:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2270
Registrován: 11-2009
Nevim, jestli to tu zaznělo, ale jsou změny v bodech. Ukončení Muzea Grévin, navýšení žel. muzea v Lužné z 10 na 50 bodů a zrušení akce Dvojnásobek bodů mezi Prahou a Ostravou.
Babilon
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3799
Registrován: 12-2007
Nezaznělo, díky.
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 7-2017
Dnes jsem si prolistoval časopis ČD pro Vás a na str. 31 mě zaujala informace v modrém kroužku:
Celodenní síťová jízdenka pro vaše kolo vás vyjde jen na 99 Kč. Díky ní můžete cestovat 24 hodin od zakoupení jízdenky libovolným počtem spojů po celé ČR.
Bohužel, toto tvrzení v TR10 oporu nemá: 264. 1. Doklad platí do 24:00 hodin dne platnosti :-(

zrušení akce Dvojnásobek bodů mezi Prahou a Ostravou
Z mého pohledu jedině dobře, co naplat, když jsem nějakým bonusovým vlakem jel, průvodčí mě zkontroloval, ale dvojnásobek bodů se mi stejně nepřičetl.
Babilon
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3800
Registrován: 12-2007
Bohužel, toto tvrzení v TR10 oporu nemá

Ani v údaji na jízdence.
(Ne, že by mě to trápilo - železniční rallye nehodlám trávit s kolem ve vlaku [proud])
Úterý, 03. dubna 2018 - 23:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7682
Registrován: 8-2012
Co kdyby každé město prodávalo jen jízdenky z onoho samého? Aby se nezneužívalo? A vůbec... Já bych to kupování jízdenek po internetu zakázal úplně
Hezký příklad diskuzního faulu argumentací "ad absurdum", dokonce stupňovaný. Můžu si váš příspěvek zařadit do sbírky?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 03. dubna 2018 - 23:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1376
Registrován: 5-2010
když jsem nějakým bonusovým vlakem jel, průvodčí mě zkontroloval, ale dvojnásobek bodů se mi stejně nepřičetl
To se ale dá reklamovat :-) Já nepřipsání bodů za jízdu první třídou dvakrát reklamoval a "obálka" mi to uznala ...
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Babilon
Středa, 04. dubna 2018 - 00:24:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3801
Registrován: 12-2007
To se ale dá reklamovat :-) Já nepřipsání bodů za jízdu první třídou dvakrát reklamoval a "obálka" mi to uznala ...

Mně za jízdu bonusovým vlakem s jízdenkou na léto ne. Ale docela to chápu - to by si mohl vymyslet každý.
Jezovec
Středa, 04. dubna 2018 - 01:16:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 1-2004
Ukončení Muzea Grévin! No možná je to proto že Muzeum Grévin bylo 8. března - zavřeno (úplně a nafurt).
Pikehead
Středa, 04. dubna 2018 - 07:06:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3923
Registrován: 3-2007
Opak nikdo netvrdí... [happy] https://www.cd.cz/e-shop/vernostni-program/novinky-cd-body/-30449 /
Středa, 04. dubna 2018 - 11:36:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 12-2005
Ahoj, můžu se zeptat, jestli pro skupinu 25 lidí na cestě z Ústí n/L do Prahy a zpět týž den existuje nějaká výhodnější nabídka než obyčejná skupinovka? Napadla mě nějaká kombinace s krajskou jízdenkou ÚK (naprostá většina budou děti do 15let, takže jízdenka po ÚK za 220 pro 6 lidí), ale co dál? Je nějaká podobná varianta i za hranicema ÚK? Díky.
Středa, 04. dubna 2018 - 18:34:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3152
Registrován: 9-2007
Měl bych dotaz k VČJE. Jedu na otočku do Bruselu, tam v sobotu přes Berlín a Kolín, zpátky v neděli přes Kolín a Frankfurt. Zatímco zpáteční spojení je docela OK, spojení tam je docela riskantní - v Berlíně máme na přestup nějakých 10 minut a v Kolíně pak "sice" 25 minut, ale ICE Berlín - Kolín pojede následující dva dubnové víkendy pravděpodobně odklonem mezi Hannover a Hamm (W), kde je sice přímá trať na 200, ale onen odklon s sebou pravděpodobně přinese nějaké zpoždění.

Dotaz je tedy asi jasný - co dělat, když ICE do Porýní ujede? Kdyby na jízdence nebylo uvedeno "Bruxelles DB", tak by mi to asi bylo jedno, ale Thalys už nějaký rok nespolupracuje s DB, takže dle mého úsudku v případě zpoždění možnost jet následujícím spojením (ICE BER-CGN + Thalys CGN-BRU) padá.
Větší problém už je fakt, že nejbližší další ICE z Kolína do Bruselu jede až v 19:43, s příjezdem ve 21:35, což už je poměrně pozdě. Jsem tedy s touto jízdenkou "okleštěn" pouze na ICE Frankfurt - Kolín - Brusel, nebo v případě zpoždění a následného potvrzení od DB mohu i Thalysem? Regionálka velmi "šikovně" (o pět minut) ujede návaznému RE z Kolína, navíc název tarifního bodu, kde má cesta končí, hovoří poměrně jasně, ačkoliv jediný povinný vlak, uvedený na jízdence, je EC 178.
Středa, 04. dubna 2018 - 19:49:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2017
Ad Vantju: To jsem zažil také, dokonce nestačilo na přestup v Kolíně ani 45 minut. Přijeli jsme do Kolína a ICE se právě rozjel... nečekal ani minutu. V DB centru mi dali papír s potvrzením o zpoždění a obálku s tím, že si mám u průvodčího v Thalysu koupit jízdenku a tu pak zaslat poštou na DB a jízdenku mi proplatí.

Thalys byl ovšem vyprodán, takže jsem většinu cesty musel stát. Francouzský průvodčí Thalysu kroutil hlavou, co si to vymýšlím, a řekl, že přijde později a jízdenku mi prodá. Po zbytek cesty se již neobjevil...
Středa, 04. dubna 2018 - 20:52:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3153
Registrován: 9-2007
Heh, paradoxně jste první, kdo mi potvrdil, že se ve francouzských vlacích vyskytuje průvodčí, protože ho zatím prakticky nikdo neviděl. [happy] Dokonce i jízdenky InterRail/EuRail turistů, co byli ve Francii, nejsou u francouzských vlaků nijak označené... každopádně díky za informaci. [happy]
Pikehead
Středa, 04. dubna 2018 - 21:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3931
Registrován: 3-2007
Na Mont Blanc Expresu i žlutým vlaku v Katalánsku průvodčí byli, měli kůl fialovou rádiovku. V roce 2005 se cestou TGV z Nice do Paříže taky jeden objevil. A tuším, že i v ešusu z Monaka do Mentonu se někdo zjevil a na Korsice v motoráku taky. Přidávám se tedy ke skupině lidí, kteří viděli francouzského* průvodčího. [wink] Jediné místo, kde se zaručeně nevyskytovali, bylo RATP v roce 1996, ale tam snad ani neměli být.

*resp. korsického - abych tam příště nedostal přes držku. [biggrin]
Mladějov
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 10:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12327
Registrován: 3-2007
I já potvrzuji existenci F průvodčích. A k jejich "snížené přítomnosti" - ona platí pořád povinnost validace jízdenek v označovačích na začátku nástupiště, takže ten průvodčí tam je k těm označovačům "navíc", my bychom řekli možná spíš revizor.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
55p
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 20:52:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 6-2009
Bigoss: Přijde na to, třeba budete v Praze přestupovat na MHD? Chcete jet expresní vrstvou, nebo stačí zastávkový rychlík?

PID nabízí celodenní jízdenku za 160 Kč pro dospělého a 80 Kč pro děti, platí už od Roudnice, ale jen v děčínských rychlících. Zároveň platí na celou MHD v Praze. Vydá ji průvodčí bez doplatku.
Sledovačky nasazení skoro všeho na http://sledovani.55p.cz/.

Průjezdy vlaků přes stanice na http://stanice.55p.cz/. Co to jsou stanice? Sledovačky pro konkrétní trať či spíš stanici.
Pátek, 06. dubna 2018 - 11:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 9-2007
Nemáte někdo ceník na SC Manažer rok 1997 či 1998?
Babilon
Sobota, 07. dubna 2018 - 23:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3803
Registrován: 12-2007
To, čemu ROPID říká plná integrace, má dost velké trhliny. Dneska jsem se pokoušel v autobuse koupit desetipásmovou jízdenku, ale řidiči se to nepovedlo, našel tam maximálně devět pásem.
Sobota, 07. dubna 2018 - 23:44:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 570
Registrován: 7-2017
Pro studenty s IN50 zajímavá informace (ptal jsem se, jestli půjde nějak využít koupenou IN50 spolu se slevami):

Vážený pane xxx,



v návaznosti na schválené změny v přepravě důchodců a studentů od 10. 6. 2018 jsou připravovány také změny a úpravy našich stávajících nabídek.
Část zákaznických aplikací vyhlášených tarifem TR 10 bude zrušena, u některých dojde k částečným změnám podmínek. Zrušena bude i současná podoba žákovského jízdného.

Zákazníci, kteří mají platné zákaznické aplikace (např. In Důchodce, In 50 Důchodce), které od 10. 6. 2018 již nebudou k přepravě na ČD potřebovat, budou mít od 10. 6. 2018 možnost požádat o vyplacení částečného návratku. Vrácena bude cena za aplikaci snížená o poměrnou část za dobu jejího používání.
V případě, že zákazníci provedou návratek In aplikace, doporučujeme ponechat si plastovou In Kartu, neboť na ni bude možno nahrát některé typy průkazů, které budou zřejmě vyžadovány. Bude se pravděpodobně jednat o nový žákovský průkaz a nový průkaz pro seniory. Bližší informace k těmto průkazům Ministerstvo dopravy zatím nevydalo. Jakmile bude upřesněno, budeme neprodleně informovat.

Podrobné podmínky pro návratky a podmínky pro přepravu od 10. 6. 2018 se v koordinaci s Ministerstvem financí a Ministerstvem dopravy zpracovávají a budou včas vyhlášeny.
Neděle, 08. dubna 2018 - 21:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3155
Registrován: 9-2007
Výlet do Bruselu podrobněji rozepíšu večer do patřičné diskuze, sem jen krátce co se tarifu týče:

Ranní EC jelo včas, ICE do Porýní také, ale v Hammu byl problém s rozpojením a tak nám ICE do Bruselu ujelo. Vlakvedoucí ve Wuppertalu zahlásil, že ICE na nás čekat nebude, že máme jít do Reisezentra DB a jet o hodinu později Thalysem. Po výstupu z vlaku v Kolíně jsme tak vyběhli do Reisezentra DB, kde nám veselá Němka orazítkovala automaticky po ukázání jízdenku s tím, že je vše OK, další vlak je Thalys a jede nám v 16:43. Tam se vlakvedoucí na jízdenku podíval, nahlas řekl že razítko máme a tak je to OK, podivil se nad cenou, ale jízdenku s úsměvem a přáním hezké cesty uznal. [happy]

Cestou zpátky pak ICE nabralo zpoždění a tak nám (opět) hrozil pobyt v hotelu na účet DB, ale na VRT se zpoždění lehce stáhlo a do Prahy tak dojedeme ještě dnes večer.


Úterý, 10. dubna 2018 - 19:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 3-2018
Chystáme se s kamarádem v červnu do Švýcarska a řešíme, jak se tam dostat za rozumnou cenu. Máme vytipováno toto, ale hlavně u cesty tam narážíme na problém s platností VJE.

Cesta tam - čtvrtek 21.6.

Os 6249
16:04 Hradec Kralove hl.n.
16:26 Pardubice hl.n.

EC 114 Cracovia
16:38 Pardubice hl.n.
17:36 Praha hl.n.

Ex 1547 Jizni expres
18:01 Praha hl.n.
22:07 Linz Hbf
NJ 466 nightjet
22:58 Linz Hbf
6:37 Feldkirch

Alternativa cesty tam - na tohle spojení jde vynutit levná VJE . Problém je že vlak je povinně místenkový a s globální cenou:

Ex 1547 Jizni expres
18:01 Praha hl.n.
22:07 Linz Hbf

S 3987
22:36 Linz Hbf
22:39 Linz/Donau Oed

S 3984
23:21 Linz/Donau Oed
23:24 Linz Hbf

EN 462 /466
1:03 Linz Hbf
6:37 Feldkirch

Cesta zpátky neděle 24.6. - to už se snad prý dá na včasnou.

rj 165
11:37 Sargans
18:30 Wien Hbf

rj 372 W. A. Mozart
19:10 Wien Hbf
22:16 Pardubice hl.n.

Os 6258
22:55 Pardubice hl.n.
23:20 Hradec Kralove hl.n.

Oba máme IN-karty (IN25 a IN50).
Úterý, 10. dubna 2018 - 19:52:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 572
Registrován: 7-2017
Proč cílovka Feldkirch, když chcete do Švýcarska? Kam tam chcete? Z Feldkirchu se dá jet případně regiem na Verkehrsbund Voralberg (VVV) tarif, minimálně do Sargans.
Úterý, 10. dubna 2018 - 20:01:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 7-2014
Já jsem ten druhý. Z Feldkirchu vyrazíme pěšky na Drei Schwestern a pak sejdeme do Vaduzu. Někde mezi Vaduzem a Landquartem přespíme a z Landquartu druhý den vyrazíme brzo ráno po Rhétské dráze, na kterou máme celodenky.
Úterý, 10. dubna 2018 - 20:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2206
Registrován: 6-2007
I kdyby se vám nějak podařilo vystavit do EN samostatnou místenku (eShop ÖBB to narozdíl od denních vlaků nenabízí, takže to nejspíš nejde), tak bude za 3 EUR.

Tak si připlaťte ještě 22 EUR a máte přímé lůžko Praha-Feldkirch se snídaní ...
Středa, 11. dubna 2018 - 16:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 11-2005
Omlouvám se, pokud to tu už zaznělo.

Skončila mi IN25, uvažuju o koupi další rovnou na 3 roky (protože je to levnější než 3x 1 rok).

Platnost Inkarty jako takové už ale skončí za méně než 3 roky.

Poněkud chaoticky jsem se dočetl, že:
1) před skončením platnosti Inkarty si mám zažádat o duplikát (sic), na nějž pak bude aplikace nahrána (pojem pokračovací Inkarta prý už neexistuje)
2) ten duplikát bude stát 100 Kč

Vychází mi z toho, že je výhodnější rovnou si koupit další jinou novou inkartu s platností 6 let a IN25 na 3 roky.

Nějaké komentáře?

Přijde mi divné, že by ČD takto šikanovali zákazníky, kteří si koupí aplikaci delší než platnost Inkarty.

Zdroj: FAQ na stráce https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vnitrostatni-jizdenky/-25966/ , první a desátá odrážka.
Středa, 11. dubna 2018 - 19:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 1-2006
To je snad blbost, ne? Stovka se platí, pokud se vystavuje prázdná In-karta bez jakékoli aplikace. Ale tahle prázdná nebude, bude na ní ta přesahující už dříve zakoupená.
Nesni
Středa, 11. dubna 2018 - 20:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 6-2014
IN25, uvažuju o koupi další
Nějaké komentáře?

Přijde mi, že se In-karta vyplatí čím dál méně. Sám už jsem si novou nekupoval. Na síťové jízdenky, které používám nejčastěji, žádná sleva není. Na řadu kratších cest se vyplatí tarif IDS. I při kombinaci IDS+plné jízdné ČD jsem zaplatil méně, než bych dal s IN25. Trasu Brno-Praha jezdím s Regiojetem za 140 Kč a neřeším, jestli je akční ještě za 205 Kč nebo už za 219 Kč. Dřív byla sleva při platbě z peněženky In-karty, to už také nějaký pátek není. Jedinou výhodu představuje možnost nahrání jízdenek z e-shopu na In-kartu, průvodčí si pak jen In-kartu načte do POPky a spolucestující si myslí, že je člověk režista.[happy]
Pajas2
Středa, 11. dubna 2018 - 20:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 851
Registrován: 10-2009
Celkem dobré je to u IN50, ale IN25 už skutečně ztrácí význam. V okolí Prahy, kde už je hodně rozšířen PID, je tarif PID občas extrémně výhodný.

Příklad: Mělník-Nymburk, 48 km
ČD obyčejná - 76 Kč
ČD IN25 - 57 Kč
ČD IN50 - 38 Kč
PID - 24 Kč (60 minut/3 vnější pásma), případně lze zvýšit časovou platnost nákupem dalšího pásma.
Babilon
Středa, 11. dubna 2018 - 21:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3805
Registrován: 12-2007
V okolí Prahy, kde už je hodně rozšířen PID, je tarif PID občas extrémně výhodný.

Ano, pro cesty v tangenciálním směru, kdy člověk jede dlouho v jednom pásmu, je to opravdu extrém. Dalším extrémem je cesta přes Prahu symetricky na druhou stranu.

Přijde mi, že se In-karta vyplatí čím dál méně.

Pokud si člověk vystačí s IDS, síťovkami a soukromými dopravci, tak ano.
Mně se třeba tříletá In26 vrátí za rok jenom na cestách jednou týdně do Prahy (což je v mém případě o dost levnější než PID).
Nesni
Středa, 11. dubna 2018 - 22:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 6-2014
Babilon:
Pokud si člověk vystačí s IDS, síťovkami a soukromými dopravci, tak ano.
U mě je to ovlivněno vývojem v poslední době - rozšiřováním PID a zvyšováním počtu vlaků Regiojetu. Před rokem to bylo jiné, možná za rok bude zase jiné. Chtěl jsem tím jenom říct, že by si tazatel mohl udělat analýzu svých cest, jestli se mu vůbec IN25 vyplatí. Mně ani za těch cca 6 Kč/týden už nevyplatí.

Dalším extrémem je
vlastnictví pražské tramvajenky (nebo obecně pražských pásem), kdy už stačí dokoupit jen relativně levná vnější pásma.
Středa, 11. dubna 2018 - 22:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 11-2005
Díky za komentáře.

Můj podnět ale spíš směřoval k tomu, jestli jsem to s tou stovkou třeba jen nepochopil blbě, a k tomu, jestli má nějaké nevýhody pořídit si prostě fungl druhou inkartu.

Jinak si myslím, že IN25 se díky nízé pořizovací ceně vyplatí, IN50 jsem vyhodnotil že už ne. Při svých cestách jízdenky různých IDS nemám prakticky možnost využít, zato třeba na VJE a síťovky najezdím dost bez použití IN25.
Středa, 11. dubna 2018 - 23:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 510
Registrován: 12-2007
Babilon:
"To, čemu ROPID říká plná integrace, má dost velké trhliny."
Já si zase všiml problému v úseku Zdice-Příbram (ale asi i jinde), kde jízdenky PID koupíte pouze u pokladny, která je jen ve Zdicích, Jincích a Příbrami a to ještě s omezenými otevíracími dobami, jinak s tarifem PID pro místní přepravu máte smůlu, což z principu, kdy IDS doklad koupíte jen někde a někdy nedává moc smysl...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Babilon
Čtvrtek, 12. dubna 2018 - 00:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3806
Registrován: 12-2007
což z principu, kdy IDS doklad koupíte jen někde a někdy nedává moc smysl...

Tak o tom mluvím už začátku, co byla "plná integrace" rozšířená na celý PID. Můj příklad navíc ukazuje, že i když si zjistím, kde se dá jízdenka koupit a kde označit, tak mi to může být houby platné, když ne všude mají plný sortiment.

V druhé polovině roku by měla být spuštěná mobilní aplikace pro nákup jízdenek, což mnoho problémů vyřeší aspoň těm, co mají chytré telefony. Kromě toho, že půjde jet na jízdenku PID odkudkoliv bez ohledu na výdejny či označovače, tak se tím umožní možnost pásmového posunu při jízdě vlakem i pro ty, kteří mají časový kupon jen pro vnější pásma.
Pátek, 13. dubna 2018 - 08:19:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 8-2017
Můj příklad navíc ukazuje, že i když si zjistím, kde se dá jízdenka koupit a kde označit, tak mi to může být houby platné, když ne všude mají plný sortiment.

Navíc z technických důvodů nemusí být vůbec pokladna otevřená i když by třeba otevřená být měla a podle vyjádření ČD je vždy základem tarif TR10 a cokoliv jiného si nelze na prodejních místech dopravce (pokladna, průvodčí, automat, eshop) nárokovat, protože jde pouze o smluvní doplňkový prodej.

Pro dráhy však velmi výhodná situace, kdy je jim kompenzováno za uznávání dokladů PID, ale jelikož je není v mnohých stanicích a zastávkách zejména odlehlejších pásem kde koupit/označit, tak cestující musí stejně jet na tarif ČD.
Pikehead
Neděle, 15. dubna 2018 - 20:46:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3978
Registrován: 3-2007
V duchu výše uvedeného - až nedávno jsem se podrobněji podíval na ceny a ono je to s tramvajenkou na pražská pásma opravdu brutálně levné.

Jelikož opačnou stránkou téhož je ztráta, kterou někdo bude muset zalepit, tak jen doufám, že ti, co to tak nastavili, dobře vědí, co dělají.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 01:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1062
Registrován: 5-2009
Hezký příklad diskuzního faulu argumentací "ad absurdum", dokonce stupňovaný. Můžu si váš příspěvek zařadit do sbírky?

Stoprocentně, sice nevím, do jaké, ale pokud bude pouze pro osobní potřebu, tak rozhodně :-)
Každopádně si "faulu" nejsem vědom, digitalizaci se neubráníte, ať chcete či ne.
V Německu si jízdenky dopravních svazů kupuji zásadně přes mobil a nejinak tomu bude jednou i v ČR. Pokrok nezastavíte a nezastaví ho ani truc akce ČD a DÚK ve stylu zrušení možnosti koupit si Elbe-Labe mimo Kraj.

Navíc jste neuvedl žádný protiargument. Je řada tarifních důvodů, proč například by nemuselo být umožněno kupovat si v Praze jízdenku z jiného města (kombinace Včasných jízdenek s obyč.tarifem). Přesto se to (doufám) neplánuje.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 08:47:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1378
Registrován: 5-2010
Je nějak v rozporu, když si koupím Včasnou jízdenku z Teplic do Prahy a nastoupím do vlaku až v Ústí nad Labem, protože to vyjde levněji než Včasná z Ústí do Prahy?
Osobní blog na iDNES.cz (někdy i s reportážemi o cestách)
Osobní vizitka
Připravovaný web o severním okolí Brna

Mrtvole je naprosto fuk, kdo tu válku nakonec vyhraje! - Yossarian Yossarian
Babilon
Pondělí, 16. dubna 2018 - 10:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3807
Registrován: 12-2007
Miropiro: Jízdu je možné zahájit ve stanici po cestě, není to problém ani pro VJČ.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 15:14:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 7-2015
Miropiro: spousta ústečáků takto jezdí již dlouho, jen já sám jsem to poradil minimálně 30 lidem z okolí, kteří to využívají. Někdy ve špičce je vyprodáno TP - PHA i UL - PHA, takže už jsem jel z Ústí nebo známým kupoval i Děčín - Praha, Bílina - Praha, Rumburk - Praha.

Jen pozor na to, že vám propadne místenka, protože ji při nástupu v Ústí nestihnete obsadit do 15 minut od odjezdu z Teplic (jízdní doba 18 minut).
Ovšem je to problém jen teoretický, protože ve skutečnosti to nikdo nezná to pravidlo 15 minut, takže obvykle své místo najdete stejně volné a stejně ty vlaky nejezdí přeplněné, takže je vždy si kam sednout.
Pondělí, 16. dubna 2018 - 17:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 11-2005
V Německu si jízdenky dopravních svazů kupuji zásadně přes mobil

Mohl bys prosím rozvést, jaké a jaké s tím máš zkušenosti?
Pondělí, 16. dubna 2018 - 17:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Registrován: 9-2015
Nevíte někdo prosím, jak se v cd.cz/eshop zobrazí historie nákupů?
Pikehead
Pondělí, 16. dubna 2018 - 18:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3990
Registrován: 3-2007
Poslední jsou na uchu "moje nákupy" hned vedle jízdenky, ale blbě se tím listuje - nejlíp se to ukáže na odkazu "vrácení a výměna jízdenky"