Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 22. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 22. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 17. března 2018 - 15:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7425
Registrován: 8-2012
tak samozřejmě žádnou dopravu na Chornicku nepotřebujeme
Tak zatím to vypadá, že na Chornicku nepotřebujeme železniční dopravu, aniž by se vám dařilo dokázat opak - zejména proto, že žádné faktické argumenty nepředkládáte. No a tak uděláte úkrok ad absurdum k "žádné dopravě", což působí obzvlášť směšně ve chvíli, kdy obviňujete jiné z argumentačních faulů...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Tom_tužín
Sobota, 17. března 2018 - 15:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 951
Registrován: 6-2005
Doktore,

- K tomu abych si udělal názor musím mít studii? Nemůžu si udělat názor i bez studie? To že by měla být zachovaná páteřní obsluha železnicí na Chornicku je otázkou dopravní politiky, nebo chcete-li strategického rozhodování. Pro toto rozhodnutí (kdyby někdy padlo) se potom dá zpracovat detailní technické řešení. Sám to znám velmi dobře z druhé strany, kdy politik rozhodne, že jejich obec potřebuje třeba cyklostezku. Já jsem ten, který na základě tohoto zpracuje detailní řešení. Z toho plyne asi tolik, že ve fázi strategického uvažování, tj. jestli zachovat či nezachovat osobní železniční dopravu na Chornicku, je domáhání se jakési mé vlastní studie zcela absurdní.

- Mnohokrát jsem zopakoval, proč je sčítání dopravy na silniční síti nejlepším zdrojem informací o mobilitě. V regionu, kde je 100 % dopravy na silnicích, lze podrobným sčítáním silniční dopravy orientačně zmapovat rozhodující přepravní proudy. Jakési detailní informace, kterých se domáháte, nejsou dílem vůbec potřebné pro základní zmapování mobility v regionu, dílem by mohly být užitečné, a tudíž si je může opatřit ten, kdo bude mít dobře zaplacenou studii a pokryje si náklady na detailní dopravní průzkum. Pro naše kecání na K - čku jsou údaje ze sčítání dopravy zcela dostačující, protože základní představu o rozhodujících přepravních proudech prostě poskytnou.

Místo slušné argumentace z Vaší strany se nezmůžete na víc, než se stále dožadovat jakýchsi údajů, o nichž je naprosto zřejmé, že prostě nejsou běžně veřejně dostupné, tudíž je nemůžu mít ani já, ani Vy. To že je nemám následně účelově zneužíváte k vytváření dojmu, že vlastně nemám žádné argumenty. Sám přitom Doktore takto maskujete prostý fakt, že po celou dobu této nátlakové manipulativní komunikace jste nebyl schopen předložit jediný vlastní argument, číslo, odkaz na zdroj atd.
Tom_tužín
Sobota, 17. března 2018 - 15:34:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 952
Registrován: 6-2005
Když nikdo nepochybuje o smyslu dálkové a meziregionální dopravy, tak proč pochybujete o meziregionální dopravě mezi Moravskotřebovskem a Konickem? Argumenty, jimiž obhajujete nepotřebnost tohoto konkrétního meziregionálního spojení, se dají obecně použít na téměř všechna meziregionální spojení v ČR - i ta, která jsou zjevně velmi využívaná.

Chornicko má a vždy bude mít smysl jako dopravní spojnice tří regionů. Pokud popíráte, že by tyto regiony potřebovaly vzájemné dopravní propojení, potom tam žádná hromadná doprava ani být nemusí. Místní doprava má v daném případě celkem minimální objem, tudíž by mohla být plně uspokojena IAD. Reálně samozřejmě nadále existuje i ta meziregionální doprava, která je také uspokojována IAD. Nakonec jsem tady vypsal nedávno "kvality" místních autobusových linek (co do četnosti spojů a rychlosti), takže velmi pochybuju o tom, že by takové spoje nějaký masochista využíval pro meziregionální spojení.
Jokabuši_Kavasaki
Sobota, 17. března 2018 - 17:58:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 77
Registrován: 12-2015
Tom_tužín:

Vlak staví v těchto stanicích a zastávkách:
Česká Třebová - Třebovice v Čechách - Anenská Studánka - Trpík - Mladějov na Moravě - Kunčina - Moravská Třebová - Linhartice - Rozstání - Městečko Trnávka - Mezihoří - Chornice - Nectava - Šubířov - Dzbel - Jesenec - Konice - Křemenec - Čunín - Stražisko - Ptení - Zdětín u Prostějova - Lutotín - Kostelec na Hané - Prostějov místní n. - Prostějov hl.n.

Použijte Ctlr+C, Ctrl+V, okopírujte je do nového příspěvku, smažte ty, které má podle vašeho názoru S-bahn v zájmu zrychlení projíždět a ponechte ty, ve kterých zůstanou terminály. Máte to pěkně předchystané, nemusíte vytvářet sáhodlouhé příspěvky (ovšem taky se na to nemůžete vymluvit).

Chcete-li se přesto rozepsat, tak naznačte, kolik by v takové Konici (nebo jinde, podle toho, kde má být podle vás terminál) mělo být senior taxíků, které z okolních vesnic svezou všechny cestující na terminál, jak dlouho bude první cestující na terminále čekat, než taxík přiveze posledního (když bude taxik jeden, řízený obecním slouhou, který potom vezme koště a půjde zametat náves), případně co budou ti taxikáři dělat mezi ranním svozem odpoledním rozvozem, když jich bude víc.

Odpovídat nemusíte, nejsem váš táta, učitel ani vedoucí a tak vás nemám co úkolovat. Jenom tím, ale definitivně potvrdíte, že jste jen blázivej ukecanej šotouš[kecal], který o fungování VHD nemá ani ponětí.
Jokabuši_Kavasaki
Sobota, 17. března 2018 - 18:17:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 12-2015
jitachru se může zapojit taky[biggrin]
Sobota, 17. března 2018 - 19:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4206
Registrován: 4-2003
Tom Tužín: Se studií jsi přišel ty sám, když se ti pro prezentaci své představy o koncepci dopravy na Chornicku prostor diskuzního příspěvku zdál nedostatečný. Stejně tak jsi to byl ty, kdo začal o S-Bahnu, o systému dopravní obslužnosti založeném na páteřní železnici se zastavováním vlaků pouze v terminálech a odbourání autobusových spojů "vymetajících každou náves". Pak není překvapením, že jsi dotazován na bližší informace a nediv se reakcím, když dotazy odbýváš úhybnými manévry.

Nedožaduji se veřejně nedostupných údajů (uveď příklad veřejně nedostupného údaje, který po tobě mám chtít). V podstatě po tobě nechci ani žádné argumenty. Zajímá mě pouze tvá představa koncepce dopravní obslužnosti Chornicka. Pokud i to je pro tebe příliš velké sousto, spokojím se s uvedením míst, kde by měly být terminály, v nichž by vlak zastavoval. Nedokážeš-li ani na to reagovat, zřejmě nemáš o věci ani potuchy a z podstaty své fixace na železnici kopeš za vlaky. A dosti neobratně se z toho snažíš vycouvat.

Sčítání dopravy NENÍ informační zdroj o mobilitě obyvatelstva. Víš, co to vůbec je mobilita obyvatelstva? Sčítáním dopravy, s nímž neustále operuješ, se získávají data o intenzitě dopravy v jednom konkrétním bodě měření, NELZE jím mapovat přepravní proudy pro potřeby plánování dopravní obslužnosti. Data ze sčítání nejsou dostačující ani pro kecání na K - čku, neboť jsou úplně od věci. Jakési detailní informace, kterých se domáhám, jsou naopak základními informacemi při zjišťování mobility obyvatelstva. Jinak, já se těch dat nedomáhám, jen je uvádím pro tvoji představu, na základě čeho se zkoumá mobilita obyvatelstva.

Svým výrokem o regionu, kde je 100 % dopravy na silnicích přesvědčuješ, že tvé výstupy nelze brát vážně. Opravdu 100 procent na silnicích? A co železniční doprava? Vlaky zde jezdí a jezdily i v době sčítání dopravy, tudíž 100 procent připadajících na silniční dopravu je nesmysl.

Nepotřebnost meziregionálního spojení v diskutované oblasti nikde neobhajuji. Opět podsuv. Nebo absolutní neschopnost chápat text. A meziregionální spojení existuje. Lze se dostat na Mohelnicko, Konicko i Boskovicko. Je logické, že spojení bude existovat mezi významnými sídly v jednotlivých regionech. Požadavek na rychlé a přímé spojení mezi dvěma libovolně vytyčenými body v sousedních regionech je absurdní a zavání - počkej si - argumentačním faulem. Tím narážím na spojení Městečka Trnávky s Konicí.

Zopakuji svoji otázku - jsi přesvědčený o kvalitě svého stylu komunikace a že tvé příspěvky neobsahují žádné útoky na druhé? A rovněž zopakuji - mohl bys specifikovat místa v mém příspěvku, která považuješ za útok? Nejde o nic složitého, stačí Ctrl+C a Ctrl+V. Jinak nezbyde, než si myslet, že mě osočuješ neoprávněně.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Sobota, 17. března 2018 - 20:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14120
Registrován: 10-2004
Tom_tužín:
"- Mnohokrát jsem zopakoval, proč je sčítání dopravy na silniční síti nejlepším zdrojem informací o mobilitě. V regionu, kde je 100 % dopravy na silnicích, lze podrobným sčítáním silniční dopravy orientačně zmapovat rozhodující přepravní proudy. Jakési detailní informace, kterých se domáháte, nejsou dílem vůbec potřebné pro základní zmapování mobility v regionu, dílem by mohly být užitečné, a tudíž si je může opatřit ten, kdo bude mít dobře zaplacenou studii a pokryje si náklady na detailní dopravní průzkum. Pro naše kecání na K - čku jsou údaje ze sčítání dopravy zcela dostačující, protože základní představu o rozhodujících přepravních proudech prostě poskytnou."
Informace z profilu sčítání na silnici zpravdila nemůžou ukázat na to, jaký je potenciál příslušného úseku pro veřejnou dopravu. Uvědomte si, ža na příslušném profilu je vždy velký podíl směrů, který je na příslušném směru veřejné dopravy nezávislý. Kdybyste se zeptal každého z těch mnoha set řidičů, kteří tam projedou, odkud kam jedou, tak byste zjistil, že by valná většina z nich musela pro použití úseku trati Konice - Chornice několikrát přestoupit.
Bohužel v 21. století je auto významným prvkem mobility obyvatelstva a v měně osídlených oblastech tomu tak zůstane. Železnice ve 21. století bude hrát významnou roli na středních a dlouhých vzdálenostech a v příměstské dopravě velikých měst z poptávkou v řádech tisíců lidí za den. Na lokální úrovni bude dále ztrácet, protože nedokáže naplnit požadavek na variabilitu, četnost a rozsah provozu (cena za takovou službu by byla neúměrně vysoká). Lokálky budou odpadat i nadále a půjde o významnější tratě než ty na Chornicku. Troufám si říct, že ta vlna nastane už relativně brzo v okamžiku, kdy v rámci nových výběrových řízení začnou vylézat na povrch nové ceny za provoz novými vozidly. 810, 814 ani regiosprintery tady nebudou navždy.
Sobota, 17. března 2018 - 22:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 10-2017
Autem jsem trasu Konice-Chornice projížděl mnohokrát, když jsem jel do východních Čech. Když jsem jel do východních Čech vlakem, tak jsem jel po koridoru. Nikdy ale ne přes Konici.
Ekvivalentně by bylo možné požadovat lepší silniční spojení Zábřeh-Česká Třebová. Vlaků na této trase jezdí mnoho a cesta trvá 20 minut. Po silnici je to 50 minut. Dovedu si představit, že i silniční Tužín existuje.
Tom_tužín
Neděle, 18. března 2018 - 11:15:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 953
Registrován: 6-2005
Už jen stručně, nebaví mne to:

- "Se studií jsi přišel ty sám..." - Tak si to Doktore, manipulátore a překrucovači, najděte. Z odpovědi - doslovně: "ODPOVĚĎ BY BYLA NA STUDII, NE NA 1 PŘÍSPĚVEK NA K - ČKU" vyplývá, že mám v ruce nějakou studii? Ten podmiňovací způsob "by byla" evidentně odkazuje na to, že studie není. A proto se jí domáháte. A to jistě není argumentační faul ...

- Dožadujete se informací - citace "počty osob, start a cíl cest, směry pohybu, rozvržení v čase". Pokud to nejsou veřejně nedostupné údaje, tak proč je stále chcete vědět? A proč si je nakonec nenajdete sám?

- Data ze sčítání dopravy JSOU jako veškerá statistická data nikoliv vyčerpávající, přesto představují obrovský soubor údajů v celé ploše území, a vzájemným porovnáním lze velice dobře sledovat intenzitu provozu jak mezi regiony, tak třeba nárůst kolem měst. Lze třeba vyčíst to, že denně vyjíždí z Konice na Olomouc 1 204 vozidel, na Prostějov 2 345 vozidel (tj. téměř dvojnásobek). Na vjezdu do Prostějova narůstá frekvence až na 7 919 vozidel, z čehož je patrný zásadní nárůst příměstské frekvence. Vím že šotouši milují sčítání lidu, ale to je naprosto nevhodný informační zdroj. Zahrnuje jen výjezdy do škol a do práce, což je jen jakési procento všech cest. Obrovské množství lidí jezdí i jinam než do škol a do práce (návštěvy příbuzných, úřadů, lékařů, služby, nákupy, kultura, sport, rekreace ...) - o těch sčítání lidu vůbec neví, a dále čím dál větší procento lidí, kteří i pracovně jezdí různě (typicky celé stavebnictví - za prací se jezdí tam, kde je zrovna stavba), tudíž jakékoliv údaje o dojížďce (kdy, odkud, kam ...) z celostátního sčítání jsou pro celý obor prakticky zcestné. Za těchto okolností jediný úplný přehled o tom, kolik lidí cestuje, získáme tím, že prostě někdo stoupne k silnici a bude sčítat. Takto lze mapovat mobilitu nejenom v prostoru (mapě), ale i v čase, protože se sčítání opakují každých 5 let, takže je možné sledovat změny. Já tvrdím, že lepší veřejně přístupný informační zdroj není, a kolega Doktor na tomto faktu nic nezmění ani tím, že se bude opakovaně ptát právě na ty údaje, které zrovna z tohoto zdroje vyčíst nelze (opět vědomá manipulace).

- Argumentačním faulem jistě není otázka na spojení regionů Moravskotřebovska a Konicka, protože jsou to dva bezprostředně sousedící regiony s významnými sídly. Pouze jsem jasně prokázal, že spojení autobusem je naprostá tragedie, čímž jsem naboural šotoušské dogma o tom, jak autobus plně vyhovuje.

Myslím že trolly jsem nakrmil už dostatečně, raději se budu dále věnovat práci, to je užitečnější. Uživatel Doktor a jemu podobní budou muset nějak přežít fakt, že mám svůj názor, postavený na argumentech, které budou do nekonečna zpochybňovat, čímž budou zastírat silnou absenci argumentů vlastních. Tím že sami žádné argumenty nepředložili, tak mně logicky naprosto o ničem nepřesvědčili.
Neděle, 18. března 2018 - 11:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13796
Registrován: 12-2007
Tom_tužín: Několik námětů k zamyšlení:
Lze třeba vyčíst to, že denně vyjíždí z Konice na Olomouc 1 204 vozidel, na Prostějov 2 345 vozidel (tj. téměř dvojnásobek)
... navzdory existujícímu železničnímu spojení v relaci Konice - Prostějov.

A ještě k dřívějšímu:
Byty ve městech jsou při cenové bublině čím dál dražší
- byty (též domy, pozemky atd.) jsou drahé tam, kde o ně je velký zájem = převažující část lidí chce bydlet (/mít provozovnu atd.) právě tam; případné "stěhování jinam za cenu dojíždění" pro ně v dané situaci je až "druhou volbou"

- cena nemovitostí je vysoká v situaci, kdy se ekonomice daří. Ke splasknutí této "bubliny" dojde patrně ve chvíli, kdy poklesne i výkon ekonomiky = mj. se zvýší nezaměstnanost = mj. o to méně lidí bude dojíždět za prací.

- Taktéž by mě zajímala vaše představa jízdního řádu na tratích z Chornic směr Prostějov, Česká Třebová i Skalice n/S. tak, aby pokud možno byly zajištěny přípoje v Chornicích, ale aby vycházelo i křižování vlaků na dalších místech; na stávající infrastruktuře to (mj. při rozložení stanic/dopraven) spíše nevychází než vychází.
Neděle, 18. března 2018 - 12:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14122
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: Mějte si svůj názor, máte na to nárok. Čísla jsou mocný názor, jenže taky chce vědět, co ta čísla znamenají a jak se mají (správně) použít. Vy je používate špatně (proč, bylo částečně řečeno výše). Když do správné aplikaci čísel přidáte, co všechno musí VHD nabídnout, aby byla atraktivní natolik, aby přesvědčila lidi k návratu do vlaků, vezmete potenciál oblasti, ekonomickou náročnost železniční dopravy a některé další věci, tak vám vyjde, že vyhlídky na přežití trati jsou velmi malé.
Neděle, 18. března 2018 - 12:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7995
Registrován: 4-2003
Tom_tužín: mám svůj názor, postavený na argumentech...Tím že sami žádné argumenty nepředložili, tak mně logicky naprosto o ničem nepřesvědčili.

Vás očividně nikdo nepřestavědčil, ale HLAVNĚ: Vy jste tady nepřesvědčil nikoho (vyjma jirachru[biggrin]).
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Neděle, 18. března 2018 - 12:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6140
Registrován: 12-2011
Přilijme trochu do ohně.

"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Neděle, 18. března 2018 - 13:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4846
Registrován: 12-2004
intelpetr: Na tom nedělním páru spojů, který má návaznost na všechny směry, se mělo (podle některých) obzvláště silně ukázat(a také ukázala) nutnost vlaku zde. Pokud se dobře dívám, tak je v šukafonu zrovna minim.88 platících cestujících, tedy jako obvykle co zde vidívám i na jinýcjh spojích např. z Chornice do Třebové....
Jelikož se zde dá předpokládat další nárůst mnoha set cestujících denně, chtělo by to okamžitě přidat další spoje a větší vozidla.
Nevím, na co se čeká, už někdo maká na Senior-taxi?? Ať se dají do týdne zrušit všechny autobusy, ať to lítá...
Brzy přijedou soudruzi ze Západního Německa podívat se, jak má správně vypadat...no... kdopak to ví ??
Neděle, 18. března 2018 - 21:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4207
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
" Z odpovědi - doslovně: "ODPOVĚĎ BY BYLA NA STUDII, NE NA 1 PŘÍSPĚVEK NA K - ČKU" vyplývá, že mám v ruce nějakou studii?"
Od počátku je jasné, že žádnou studii nemáš, to bylo jen takové pošťouchnutí. Zmínka o studii a nemožnosti vměstnat odpověď do příspěvku není nic jiného, než snaha odpovědi se vyhnout. Jokabuši Kavasakiho dotaz pak zcela ignoruješ.
Tom_tužín:
" Dožadujete se informací - citace "počty osob, start a cíl cest, směry pohybu, rozvržení v čase"."
Těchto informací se nedožaduji. Citované uvádím jako příklad, co je třeba znát při zkoumání mobility obyvatelstva.
Tom_tužín:
" Lze třeba vyčíst to, že denně vyjíždí z Konice na Olomouc 1 204 vozidel, na Prostějov 2 345 vozidel (tj. téměř dvojnásobek). Na vjezdu do Prostějova narůstá frekvence až na 7 919 vozidel, z čehož je patrný zásadní nárůst příměstské frekvence."
Ale nelze vyčíst, kam vozidla vyjíždějící z Konice po průjezdu měřícím bodem pokračují ani odkud k měřícímu bodu přijela, tedy kde je jejich start a cíl, stejně tak nelze vyčíst, odkud přijela vozidla započtená na vjezdu do Prostějova a kam dále pokračují. A už vůbec nelze vyčíst účel cesty.
Tom_tužín:
" Takto lze mapovat mobilitu nejenom v prostoru (mapě), ale i v čase, protože se sčítání opakují každých 5 let, takže je možné sledovat změny."
Rozvržením v čase se myslí rozvržení v časovém úseku jednoho dne (24 hodin) - kdy nastávají špičky, kdy sedla. Nikoliv, že se sčítání opakuje jednou za x let. A informace o časovém rozvržení sčítání dopravy neobsahuje, resp. intervaly 6-18, 18-22 a 22-06 jsou pro účely plánování dopravní obslužnosti nepoužitelné.
Tom_tužín:
" Já tvrdím, že lepší veřejně přístupný informační zdroj není"
Veřejná dostupnost nějakého zdroje z něj nedělá relevantní zdroj.
Tom_tužín:
" Vím že šotouši milují sčítání lidu, ale to je naprosto nevhodný informační zdroj ... tudíž jakékoliv údaje o dojížďce (kdy, odkud, kam ...) z celostátního sčítání jsou pro celý obor prakticky zcestné."
O sčítání lidu nepadla jediná zmínka. Jde o další typický argumentační faul - podsuv, polemika a následné vítězoslavné vyvrácení toho, co jsi sám podsunul.
Tom_tužín:
"Argumentačním faulem jistě není otázka na spojení regionů Moravskotřebovska a Konicka"
Argumentačním faulem je podsuv, že popírám a pochybuji o potřebnosti meziregionální dopravy. A dále jím je ilustrace špatného spojení na příkladu spojení dvou náhodně vypíchnutých míst. K meziregionální dopravě - spoje z Jevíčka do Konice:
5:45, 6:15, 8:15, 11:20, 12:50, 14:40, 15:05, 17:20, 18:40. Jízdní doby od 30 minut po 1,5 hodiny (průměrná jízdní doba 52 minut). Spoje přímé nebo s jedním navazujícím přestupem. Meziregionální spojení autobusem se nezdá být takovou tragédií.

V neposlední řadě bych zmínil chybějící výčet míst ve svých příspěvcích, kde mám na tebe útočit. Přitom jde o jednoduchý úkon Ctrl+C a Ctrl+V.

Když shrnu obsah tvých příspěvků, jde o směsici argumentačních faulů, důkazů buď o tvé neschopnosti chápat psaný text, nebo nulové sebereflexi, případně kombinace obojího. Zdroje volíš nevhodně s ohledem na účel jejich užití, data interpretuješ chybně až absurdně. Do toho osočování a nepodložená falešná obvinění. Předpokládám, že o kvalitách svých komunikačních dovedností nepochybuješ. Pokud ti tato komunikační strategie v běžném životě funguje, budiž. Byť bych si dovolil tvrdit, že nefunguje, když vzpomenu z předchozích debat tvé poznámky na Tomíka či dopravní výbor, kdy vinu samozřejmě vidíš na jejich straně.

A jak by měla vypadat na Chornicku doprava založená na páteřní železnici ani kde by měly být terminály, stále nevíme. A zřejmě to nevíš ani ty sám, když děláš vše pro to, abys nemusel odpovědět.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tom_tužín
Neděle, 18. března 2018 - 23:57:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 954
Registrován: 6-2005
Doktore,

Ctrl C + V:

"Když shrnu obsah tvých příspěvků, jde o směsici argumentačních faulů, důkazů buď o tvé neschopnosti chápat psaný text, nebo nulové sebereflexi, případně kombinace obojího. Zdroje volíš nevhodně s ohledem na účel jejich užití, data interpretuješ chybně až absurdně. Do toho osočování a nepodložená falešná obvinění. Předpokládám, že o kvalitách svých komunikačních dovedností nepochybuješ. Pokud ti tato komunikační strategie v běžném životě funguje, budiž. Byť bych si dovolil tvrdit, že nefunguje, když vzpomenu z předchozích debat tvé poznámky na Tomíka či dopravní výbor, kdy vinu samozřejmě vidíš na jejich straně."

________________________________

Toto není útok, že? Nebudu už rozhodně v ubohé diskusi s tímto člověkem pokračovat. Nevím jestli po Vás v práci skáče šéf, nebo Vám utekla manželka, ale evidentně jsou Vaše příspěvky (zdaleka nejen v této diskusi) výlevem zloby a arogance, za nimiž je cítit nějaký větší psychický problém. Neměl byste jej řešit tady, ale raději s nějakým odborníkem.

Toť ode mne vše - co jsem chtěl říci jsem řekl.
Pondělí, 19. března 2018 - 04:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9342
Registrován: 6-2004
David:

Taktéž by mě zajímala vaše představa jízdního řádu na tratích z Chornic směr Prostějov, Česká Třebová i Skalice n/S. tak, aby pokud možno byly zajištěny přípoje v Chornicích, ale aby vycházelo i křižování vlaků na dalších místech; na stávající infrastruktuře to (mj. při rozložení stanic/dopraven) spíše nevychází než vychází.

krásně to s přípoji všemi směry (v Chornicích) vycházelo v jř. 1999/2000, například... včera jsem jej v čase poledním studoval.. to nám to ale parádně jezdívalo na všech "třech koncích", aneb všechno už tu bylo, Davide - ale bez taktu [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Pondělí, 19. března 2018 - 09:00:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 4-2011
Mnohokrát jsem zopakoval, proč je sčítání dopravy na silniční síti nejlepším zdrojem informací o mobilitě. V regionu, kde je 100 % dopravy na silnicích, lze podrobným sčítáním silniční dopravy orientačně zmapovat rozhodující přepravní proudy. (..) Lze třeba vyčíst to, že denně vyjíždí z Konice na Olomouc 1 204 vozidel, na Prostějov 2 345 vozidel (tj. téměř dvojnásobek).

Usuzovat z toho na potenciál VHD lze ovšem jen velice omezeně. Aby to vůbec bylo relevantní, musel byste se těch řidičů ptát, jestli jezdí, protože musí, nebo jestli je to otázka elementární svobodné volby ("můžu si dovolit jezdit denně autem") a pohodlí, nemluvě o logistice (dítě, do školy, pak do práce, odpoledne vyřizování přes půl města, nákup, pro dítě do školy, domů).

Kromě toho, když někde změříte auto, už nevíte, odkud jede. Na vjezdu do Prostějova změříte i šetřílky z Ostravy, co jedou do Vyškova po staré. Atd. atd. atd.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Jva
Pondělí, 19. března 2018 - 09:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4092
Registrován: 6-2002
To by rozetnul pouze systém pokus-omyl: Na 1 rok nasadit JŘ "kdy to krásně vycházelo", když si to nenajde cestující, koleje vytrhat. Tohle balancování nad propastí, kdy při systému "vždycky tam vlak jezdil, tak tam něco pošleme" vyskakují kompenzace na 1 přepraveného cestujícícho do dlouhodobě neudržitelných cifer (jasně, s vládou "všechno i při růstu ekonomiky prožereme a porozdáváme", se to "nějak udělá"), je na nic...

Ale "najděte politika, který na to bude mít odvahu" (sir Humprey Appleby)...
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Pondělí, 19. března 2018 - 10:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8002
Registrován: 4-2003
Na 1 rok nasadit JŘ "kdy to krásně vycházelo",

Což by pro změnu 1 rok krásně nevycházelo jinde, takže by to komplet celý šlo do kytek.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pondělí, 19. března 2018 - 13:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3531
Registrován: 8-2010
Tom_tužín:
"Nebudu už rozhodně v ubohé diskusi s tímto člověkem pokračovat. Nevím jestli po Vás v práci skáče šéf, nebo Vám utekla manželka, ale evidentně jsou Vaše příspěvky (zdaleka nejen v této diskusi) výlevem zloby a arogance, za nimiž je cítit nějaký větší psychický problém. Neměl byste jej řešit tady, ale raději s nějakým odborníkem."

Tak to je gól do vlastní branky [biggrin] Člověče, myslím to v dobrém, ale nejprve než budete ukazovat na jiné tak se podívejte na vaše příspěvky v diskusi zde.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Pondělí, 19. března 2018 - 13:51:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 3-2018
Fany: Na přelomu milénia to možná "krásně vycházelo", ale dnes píšeme rok 2018. Dnes máme na všech návazných tratích funkční systém taktové dálkové i regionální dopravy, díky kterému za těch 18 let přibylo cestujících ve VHD a který (doufám) nenajde nikdo odvahu výrazně měnit. Takže pokud bychom chtěli za každou cenu provozovat regionální železniční dopravu na Chornicku, musíme se chtěnechtě tomuto systému přizpůsobit.
Nechic
Pondělí, 19. března 2018 - 14:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 4-2010
Na tom Konicku to ani s autem není v zimě nějaká výhra. Nemluvě o zasekaném Prostějově. Co jsem viděl Kladky v zimních měsících, asi bych kombinaci IAD + VHD uvítal. Ale takhle stejně moc lidí přemýšlet nebude. Navíc to neřeší směr Olomouc.
Pondělí, 19. března 2018 - 18:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14129
Registrován: 10-2004
Fany:
"David: krásně to s přípoji všemi směry (v Chornicích) vycházelo v jř. 1999/2000, například... včera jsem jej v čase poledním studoval.. to nám to ale parádně jezdívalo na všech "třech koncích", aneb všechno už tu bylo, Davide - ale bez taktu [ok]"
Tak to máme asi každý jiný jízdní řád. Ostatně, jak to krásně a úžasně všesměrově a často navazovalo se může přesvědčit každý na přiloženém obrázku.
Pondělí, 19. března 2018 - 19:24:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4208
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Toto není útok, že? "
Ne, není. To je konstatování, analýza obsahu tvých příspěvků. A dokonce je to k věci, neboť ty jsi diskuzi stočil právě na řešení formy místo obsahu. Tak ti nastavuji zrcadlo.

Tvé obvinění stran útoků se týkalo tohoto příspěvku. Kde se v něm mají nacházet ony útoky, jsi doposud nedokázal říci.

A ty terminály by měly být kde?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 19. března 2018 - 19:43:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9343
Registrován: 6-2004
Orky:

a co se vám na těch parádních přestupech v Chornicích nelíbí? Jezdívalo to pro lidi z tamního regionu, kéž by se tyto všechny spoje vrátily...


Byť stále platí můj pohled na věc - viz příspěvek z konce minulého týdne...
Pondělí, 19. března 2018 - 20:00:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 3-2018
Jsem prostějovák už 52 let, byl jsem za celý život asi třikrát v Chornicích, když nepočítám projíždění autem směrem na Hradec nebo Pardubice, ale to je taky pasé co se dá objet Olmik po obchvatu, neznám pomalu nikoho kdo by měl vazby tím směrem. Možná na podzim pár lidí jezdí vlakem na Nectavsko na houby. To samé na Boskovicko, tam končí směr rybníkem v Suchým. Mám rád cestování vlakem, ale abych jel, jenom proto abych jel (fuj to je ale škaredá věta), tak na to budu mít náladu tak jednou za uherský rok.
Tome prosím pochop, že Tě tady nikdo nenapadá, argumenty Doktora a Starýho hanáka jsou rozumné a Ty jen brečíš že s se nedá rozumně bavit.
Pochop že i když jsou tam koleje, tak z toho žádnou páteřní osu dopravy nebo jak to nazýváš neuděláš, protože tou trasou skoro nikdo nemá důvod jezdit. Možná rekreační, sezónní spoje se udrží.
Honza neregistrovaný (už registrovaný, jinak to nešlo odeslat)
Pondělí, 19. března 2018 - 21:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14130
Registrován: 10-2004
Fany: A co je na těch přestupech parádního? Přestup, kdy se skutečně sjedou vlaky ze 3 směrů a za pár minut zase rozjedou, je tady akorát jeden kolem 14:45, plus ještě v 16:15 v neděli. Jinak je to bída. 40 minut se ještě dá o víkendu na výlet, když tam člověk jede jednou za půl roku, ale jinak ne. Ve směru Moravská Třebová - Skalice jsou v pracovní dny použitelné 3 vlaky, cca 6:15, 14:40 a 17:20, zpátky jen 14:40 a 16:15. To má být kvalita? Co se týká v pracovní dny spojení z Moravské Třebové na Prostějov, tak tady je poslední použitelný spoj ve 14:40. 36 minut přestup 15:40/16:16 a 26 minut 17:19/17:45 je pro každodenní cestování nepoužitelný. Když se má většina lidí rozhodnout, jestli auto, nebo použitelný vlak 3x denně, výsledek je jasný. Kdyby v roce 1999 byl aplikován smysluplnější koncept včetně vazeb, možná, že by cestující tak rychle nezmizeli.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Tom_tužín
Pondělí, 19. března 2018 - 21:27:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 955
Registrován: 6-2005
Honza Gajdoš:
Rozumím, ale člověk nemůže soudit jen podle svých vlastních cestovních spádů. Já mám taky kolem svého bydliště vesnice, které jsou do 10. kilometrů vzdálenosti a byl jsem tam možná jednou v životě, protože jsem tam prostě nikdy nic nepotřeboval a není tam ani tak hezká krajina, abych si tam zajel třeba jenom tak na výlet. Dokonce i ve vlastním městě vím o několika ulicích, v nichž jsem v životě nebyl. Přitom jiní tam mají bydliště nebo firmu, a jezdí tam třeba denně.

Objektivní ukazatel pro mně osobně je třeba právě sčítání dopravy na silnicích, protože tam se sečtou všichni, kteří tam prostě jedou, bez ohledu na důvody. Stále racionálně nenacházím důvody k tomu, proč zrovna na Chornicku "nikdo nebydlí", když je řada jiných regionů s podobně velkými sídly, podobnou hustotou a charakterem zástavby a taky velmi podobnými intenzitami dopravy na přilehlé silniční síti. Tam vlaky jezdí, jejich obsazení je vcelku solidní a o smyslu železnice tam (pokud vím) nikdo nepochybuje. Protože by zřejmě okamžitě padly dotazy kde že mám ty tratě na mysli, tak příklady: Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem, Lipová Lázně - Javorník ve Slezsku, Suchdol nad Odrou - Odry - Vítkov - Budišov nad Budišovkou. To všechno jsou městečka srovnatelná s Jevíčkem, Velkými Opatovicemi, Konicí, Moravskou Třebovou ...
Pondělí, 19. března 2018 - 22:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8006
Registrován: 4-2003
Objektivní ukazatel pro mně osobně je třeba právě sčítání dopravy na silnicích,

Objektivní ukazatel je, že těma vlakama kolem Chornice minimálně 30 let skoro nikdo nejezdí a Vy tady jak zaseklá gramofonová deska omíláte nějaký zástupný důvody, proč by mohli jezdit.

Což je myšlenková iluze, kterou popsal už počátkem 17. století jistý Miguel de Cervantes y Saavedra v románu El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pružinskij
Pondělí, 19. března 2018 - 22:01:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2312
Registrován: 4-2015
Vzhledem k tomu, že si (nejspíš záměrně, protože projektant tak blbej snad ani bejt nemůže) pletete i základní pojmy jako intezity a přepravní proudy, považuji vás nadále jen za typického škodícího šotouše a demagoga. Čest Vaší eventuální práci.
West code was broken.

Pajzák
Pondělí, 19. března 2018 - 22:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1624
Registrován: 6-2015
Objektivní ukazatel pro mně osobně je třeba právě sčítání dopravy na silnicích, protože tam se sečtou všichni, kteří tam prostě jedou, bez ohledu na důvody.
A taky bez ohledu na to, odkud a kam jedou. Jestli tohle stále nechápeš, tak si běž koupit křečka a zkus si ho vycvičit. Bude to smysluplnejsi namaha než tohle.
Pondělí, 19. března 2018 - 22:22:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4847
Registrován: 12-2004
T T. Nevím jak ty další tratě, ale Budišovka mohla přežít jen v prolokálkovské ČR. V jakékoliv jiné zemi by tam už byl nějaký prázdninový provoz, anebo spíš žádný, min. od Vítkova....
Ale samoz. i tady "se dá sejmout bus" atd.................
Pondělí, 19. března 2018 - 22:33:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13800
Registrován: 12-2007
... navíc do Konice, Moravské Třebové i Velkých Opatovic jezdily vlaky i v době, kdy přes žst. Chornice žádný pravidelný vlak nejezdil (srov. s odkazovaným tvrzením To všechno jsou městečka srovnatelná s Jevíčkem, Velkými Opatovicemi, Konicí, Moravskou Třebovou ...).
jkl
Úterý, 20. března 2018 - 00:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 7-2017
Zásadní problém vidím v tom, že aby se člověk přes hranici krajů někde dostal (z městeček do městeček) musí uprostřed tohoto území přestoupit a jít ze svého bydliště na nádraží daleko po silnici.. Navíc, proč by tam člověk, přes Chornici, jezdil? Od Velkých Opatovic bude osídlení jednoznačně spádovat k Blanensku.. Ostatně taky dnešní JŘ vlaků tomu napovídá, Jevíčko si netroufám tvrdit (každopádně nádraží daleko od obce), ale řekl bych, že větší polovina obyvatelstva také na Blanensko.. A dál?
Od Jevíčka minimálně po Městečko Trnávka směrem na Moravskou Třebovou a po Dzbel je území nikoho.. Všechny obce v tomto území "nikoho" mají pod 900 obyvatel (nejvíce má Chornice 861 obyvatel).. Turistický potenciál měl maximálně Hušák, když z něj byl dříve nějaký výhled, což dokazují některé směrovky Hušák (vyhl.), dnes zalesněný obyčejný kopec..

Tom_tužín:
" Hanušovice - Staré Město pod Sněžníkem"
Staré Město, počet obyvatel 1 728, jednoznačná spádovost Hanušovice a dále. U nádraží u říčky Krupá, rodinné domy, paneláky v blízkosti, na náměstí do kopce. Velký turistický potenciál, ideální výchoziště na Návrší, Paprsek, Králický Sněžník..
Další zastávka Chrastice, rekreační osada, pár domů, resp. chat jakž-takž blízko, k hlavnímu osídlední daleko, po silnici.. Počet stálých obyvatel je 103 k roku 2006, dnes na stálo max. lidé "na dožití"
Vysoké Žibřidovice. Opět rekreační osada, většina chaty, k vlaku nejkratší cestou 1,5 km po cestě/pěšině na louce a dál lesem.. Z obce vlakem nikdo.. Jinak potenciál ale mají letní skautské tábory v údolí Prudkého potoka, to mnohdy ani 810 nestačí [lol] a Tábor Úsvit hned vedle tratě.. Výchozí místo pro tůry na Sušinu, Králický Sněžník.
Hanušovice zastávka, dříve Žleb, nepočítám.. Ideální místo na zastavení a kontrolu jízdenek (režim samoobslužného odbavení) [lol]
A díky čemu to také funguje (hlavně turistický potenciál tratě).. V Hanušovicích parádní skupina (nebo jak se tomu říká) [proud].. Přijede Sp od Zábřeha, přijede Sp od Jeseníku, odjede motor na Staré Město.. Existují přípoje, existují návaznosti dál "do světa"..
Ve vlaku pár lidí, v létě hlavně o víkendu dopoledne 810 obsazená skoro komplet na sezení (možná i v zimě- běžky)..

(Příspěvek byl editován uživatelem jkl.)
Úterý, 20. března 2018 - 08:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7224
Registrován: 1-2007
jkl: Ve prospěch vlaku Hanušovice - Staré Město nahrává i to, že tam jezdí autobus v pracovní 3 x za den, v sobotu vůbec a v neděli 2x za den.
Úterý, 20. března 2018 - 10:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 10-2017
Staré Město je drženo turistickým ruchem.
Suchdol - Budišov: Odry - 7 tis. obyvatel, Vítkov 6 tis. obyvatel
Ukončením ve Vítkově by se dalo jezdit Suchdol-Vítkov každou hodinu (alespoň během špičky). Nebo by stávající rozsah stačilo pokrýt 1 soupravou. Suchdol má navíc vazbu na dálkové linky.
Jevíčko má pod 3 tisíce a ani to nádraží nemá.
Úterý, 20. března 2018 - 10:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4848
Registrován: 12-2004
pvol: To napojení na koryto drží Budišovku trochu nad vodou. Hlavně se to týká Oder. (I když řeku tady nemusí nutně napájet kolejový potok). A pak taky množství "useknutých" bus linek, resp. zastaralých JŘ, trochu jako noty na buben, ale přitom už tuto trať ve velké většině nahradily. A třeba z Vítkova směrem na Ostravu se jezdí spíš s tímto:
http://www.portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L900231_180304_209564.p df

Každopádně ve srovnání s tratěmi jako je 161 Bečov-Blatno nebo Chornice, to je přece jen jinde.
Ale zároveň bych Budišovku, hlavně v úseku Odry - Budišov (a o Budišov - Vítkov ani nemluvě) nevytahoval jako pomocný argument k Chornici.
jkl
Úterý, 20. března 2018 - 12:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 7-2017
Na stránkách SPVD je pekné rozdělení regionálních tratí..
Úterý, 20. března 2018 - 18:29:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4209
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Objektivní ukazatel pro mně osobně je třeba právě sčítání dopravy na silnicích, protože tam se sečtou všichni, kteří tam prostě jedou, bez ohledu na důvody."
Právě to, že jsou sečtena všechna vozidla, bez ohledu na důvody jízdy a navíc bez určení odkud kam jedou, diskvalifikuje sčítání dopravy jako zdroj při plánování dopravní obslužnosti. Takto jsou započteny i pracovní (služební) jízdy či tranzit. Plus detaily typu chybějící rozvržení v čase a podobné.

Oblast Malé Hané nesnese srovnání s horskými oblastmi na samé hranici republiky. Klíčová slova - charakter krajiny (a s tím spojená infrastruktura), spádovost. Pokud vyrazíš z Javorníku a nechceš do Polska, pak můžeš jedině do Lipové Lázní (Jeseníku). Ze Starého Města vede v podstatě jediná cesta, a to do Hanušovic.

Ale vraťme se z hor zpět na Chornicko - Tome Tužíne, kde by měly být terminály páteřní železnice?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tom_tužín
Úterý, 20. března 2018 - 20:31:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 956
Registrován: 6-2005
Milerád odpovím, Doktore, až se dovím, kolik že lidí cestuje denně mezi Konickem a Moravskotřebovskem.

A protože je to k plánování dopravy zcela zásadní, tak požaduju doložit, kolik z těch lidí jede do práce, kde pracují, kdy jim začínají a končí směny, dále kolik studentů jede do které školy, do jaké třídy chodí, se kterou spolužačkou chodí na rande, dále jaký má rozvrh hodin. Taky pokud někdo chodí s někým na pivo, tak s kým chodí na pivo, kam chodí na pivo, jaké pivo se točí, kolik to pivo stojí, kolik jich vypije a jak často poté chodí čůrat. Co kdyby byl někde tak ostrý přestup, že by nestihl odskočit si do křoví za autobusovou budkou? O záchodech nemluvě, ty byly, když byly ještě vlaky a nádraží. V 21. století čůráme už jen moderně, ekologicky a v křoví.

Až mi toto všechno doložíte, tak budu na tahu a rozvedu Vám svou vizi přestupních terminálů na Chornicku, ju? [proud]
Úterý, 20. března 2018 - 21:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14135
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: Ale vždyť máte ty vaše úžasná čísla ze sčítání dopravy, tak se ukažte.
Úterý, 20. března 2018 - 22:42:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4210
Registrován: 4-2003
Tom Tužín: Kolik lidí denně cestuje mezi Konickem a Moravskotřebovskem, bys měl umět zodpovědět ty, když zastáváš názor o použitelnosti dat ze sčítání dopravy pro zjišťování mobility obyvatelstva.

Sděl tato čísla a potvrď tím pravdivost svého názoru. Jestliže to nedokážeš, čísla nesdělíš, pak je to důkazem, že sčítání dopravy je špatně zvolený zdroj.

S terminály se to má obdobně. Pokud uvedeš jejich lokace, značí to, že máš nějakou představu o koncepci dopravní obslužnosti Chornicka. Jejich nesdělení naopak svědčí o tom, že představu nemáš žádnou a slova o páteřní železnici s terminály byl jen tvůj planý výkřik.

Zatím se pohybuješ v rovině úhybných manévrů, nevyjímaje tvého posledního příspěvku hnaného navíc do absurdity.

Až mi doložíš, kde na tebe v tomto příspěvku útočím, můžeš mi klást otázky. (A pokud domnělé útoky nedoložíš, znamená to, že k žádným útokům nedošlo a ty mě osočuješ neprávem. A pokud někoho neprávem osočíš, měl bys dojít k sebereflexi a omluvit se.)
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tom_tužín
Úterý, 20. března 2018 - 23:34:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 957
Registrován: 6-2005
Já to také zodpovědět umím, Orky a Doktore. u osady Nectava je to 826 osobních vozidel dle sčítání v roce 2016. Obsazení 1 vozidla můžeme statisticky předpokládat 1,7 cestujícím, takže mé statistické (tudíž nepřesné) číslo je 1 404 cestujících denně. Další stovku posledních nešťastníků můžeme odhadnout v autobusech (dopravci by možná sdělili přesnější údaj do toho nepřesného výpočtu), takže reálné číslo je asi 1 500 lidí denně.

Já jsem své splnil, a teď je řada na Vás, Doktore. Mé číslo je jistě špatné, tak mi předveďte, jak spočítáte výrazně přesnější údaje, které jsou dle Vašeho sdělení k analýze veřejné dopravy nezbytné - podrobně viz můj minulý příspěvek. Až mi prokážete, že to umíte, samozřejmě včetně podrobné analýzy dat ve vztahu k řešenému tématu, tak se Vám milerád omluvím za svůj amatérismus a hned poté se můžeme vrhnout na ty terminály - domluveno? [wink]
Středa, 21. března 2018 - 08:56:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14138
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: Špatná odpověď. Nás nezajímá nějaké číslo ze sčítání dopravy. Tady jde o to, pro jaký podíl z toho je vůbec akceptovatelné použít vlak. Zkuste si vůbec představit, kdo může silnici II/366 u Nectavy použít, odkud kam ty lidi asi můžou jet. A zkuste si představit, jak by asi jel veřejnou dopravou. Ne všichni jedou Konice - Moravská Třebová, ale zkuzte si představit vztah z Konice na západ skoro kamkoliv jinam, stačí třeba do Svitav nebo Březové. Když si to dáte dohromady s reálnou četností spojů, počtem přestupů a dalšími ukazateli, tak zjistíte, proč modal split pro veřejnou dopravu je takových oblastech tragický. Pokud by se vám podařilo z těch vašich 1500 dostat do vlaků 10%, byl by to obrovský úspěch. Jenže poptávka 150 cestujících/den opravdu není práce pro vlak, kde náklady moderního vlaku začínají na 100 kč/km.
Středa, 21. března 2018 - 10:16:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4211
Registrován: 4-2003
Tom Tužín: Své jsi rozhodně nesplnil. Otázka byla, kolik lidí denně cestuje mezi Konickem a Moravskotřebovskem. A ty jsi odpověděl, kolik aut projede měřícím bodem u Nectavy. I kdybychom přistoupili na koeficient 1,7 osoby na vozidlo, byť je to pouhý odhad, který může výsledky hrubě zkreslit, stále nevíme, kolik z těch 826 vozidel vyjíždí z Moravskotřebovska a současně končí na Konicku (a opačně), což je nezbytně nutné vědět, jestliže chceme znát odpověď na položenou otázku. Zatím jsi použitelnost zdroje - sčítání dopravy - neprokázal.

Kolik lidí denně tedy cestuje z Moravskotřebovska na Konicko, potažmo opačně (dle dat ze sčítání dopravy)?

mé statistické (tudíž nepřesné) číslo je 1 404
Další stovku posledních nešťastníků můžeme odhadnout
takže reálné číslo je asi 1 500

Součtem nepřesného čísla a odhadu vzniká reálné číslo? Originální přístup. Ale z matematického hlediska máš pravdu - 1500 patří skutečně mezi reálná čísla.

Stran tvých dotazů - jasně jsem napsal, že na tvé dotazy budu reagovat, až doložíš, kde na tebe v odkazovaném příspěvku útočím.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tom_tužín
Středa, 21. března 2018 - 10:16:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 958
Registrován: 6-2005
Orky:
Jaký podíl cestujících by použilo vlak se prostě nedá vyčíst ze vzorečků, to se musí zkusit. Těch 10 % podílu ze silniční frekvence bývá tam, kde jezdí stará 810 po shnilé trati.

Platí ovšem ještě i jeden efekt, totiž že nová nabídka dělá novou poptávku. Třeba cestující, kteří dnes mezi Prostějovskem a Moravskotřebovskem jezdí přes Zábřeh a Třebovou. Ty zatím ve sčítání v Nectavském údolí nevidíme, ovšem to neznamená, že by takový spoj nevyužili, pokud by vznikl...
M_g
Středa, 21. března 2018 - 11:25:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 903
Registrován: 6-2006
Tom_tužín:Jaký podíl cestujících by použilo vlak se prostě nedá vyčíst ze vzorečků, to se musí zkusit.

Kolik penízků na tu zkoušku dáte ze své kapsy? Kolik procent nákladů té zkoušky?
Středa, 21. března 2018 - 11:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4852
Registrován: 12-2004
Ze vzorečků se opravdu nedá všechno vyčíst.
Snad i proto zastánci vlaku zde pomocí Duška nechali obnovit dva páry spojů, že se uvidí- výsledek NULA (Tedy spíš mínus, protože se kvůli tomu v kraji rušily spoje třeba i pro 10-15 lidí, bez možnosti jiné veřejné dopravy,blijící smailík).
Potom že to musí být alespoň 6-7 párů a opět katastrofální obsazenost.
Další záchraný nápad, obnovení až DO VO s návazností do/z Boskovic a až se to trochu chytne, přidávat další spoje- opět nejezdil skoro nikdo.

Já nečekal žádný zázraky a považoval jsem to za nesmysl po všech stránkách, ale i tak jsem nečekal až takový mizerný výsledek.
Pokud má někdo pocit, že tam najednou přibudou stovky lidí díky tomu, že se přidá spoj v poledne a jeden večer(do taktu), tak ať si to vyzkouší. Ale kompletně i zaplatí do poslední koruny!

A chtít tady po zastáncích nové uspořádání veřejné dopravy, když to bude podle nich lepší varianta než současné, asi nemá smysl. Většina z nich se tady už odkopala, že o realitě místní dopravy neví prakticky nic a Fany s T.Tužínem dokonce prohlásí, že je to ani nezajímá a melou s prominutím sračky
o dvou babičkách v busech....

Takže za asi rok a půl je to tady pořád stejný jen s tím rozdílem, že tu přibyl nápad se Senior-taxi a že tu může fungovat něco podobnýho jako S-Bahn v Mnichově.
Ovšem o tom jak by to konkrétně fungovalo, jsme se nedozvěděli prakticky zase nic.
Středa, 21. března 2018 - 12:51:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14139
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: O tom, jaký podíl bude mít VHD, rozhoduje zejména celá řada jiných ukazatelů. Jestli si myslíte, že naplníte vlak s použitelnám intervalem, v oblasti s mizerným osídlením, malým tranzitem či nutností mnoha přestupů, tak si to myslíte špatně. Potenciál této trati je mizivý, proudy tečou jinudy a nemají důvod téci tudy. Moravská Třebová - Konice není a nikdy páteřním směrem nebude. Chornice jsou takové trojmezí, Konicko směřují na Prostějov, Moravskotřebovsko spíše na Českou Třebovou, Jevičsko na Boskovice. Těch 10% tady, troufám si říct, je ještě nadnesené číslo.
Středa, 21. března 2018 - 17:20:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9344
Registrován: 6-2004
Ale proč by cestující z Konice, Dzbele, Chornic apod. měli jezdit směr Česká Třebová přes Prostějov a Olomouc, jak jsou k tomu x let už teď nuceni? Přece býv. Moravská západní dráha je mnohem lepší volbou, pokud ovšem (a to ne každý) zrovna nepreferujeme rychlost...

V relaci Velká nad Veličkou-Vrbovce-Myjava také převážně "vozíme vzduch", nikomu to nevadí... jsem rád, že nejsou KONCE bývalé 67kilometrové trati (stavební klenot sám o sobě) ve Velké a na Myjavě...
Středa, 21. března 2018 - 18:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 3-2018
Fany: relaci Velká nad Veličkou-Vrbovce-Myjava také převážně "vozíme vzduch", nikomu to nevadí... Ale to přece není pravda...
Tom_tužín
Středa, 21. března 2018 - 18:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 959
Registrován: 6-2005
Už se jen točíte v kruhu, pánové. Dne 14. 3. ve 22:26 jsem popsal 4 varianty možného provozu veřejné dopravy v regionu, kdy funkčním modelem by podle mne mohla být jen varianta č. 4, pokud by se samozřejmě udělala dobře. Varianta č. 3 (spoje všude, a všude v mizerné četnosti a kvalitě) je samozřejmě blbě, a je to právě to, co máme dnes. To co máme ve variantě 3 nefunguje obecně nikde, tedy nefungují ani vlaky zavedené za Duška, protože bohužel do tohoto nevhodného konceptu zapadají. Přidání několika málo spojů kamkoliv nemůže změnit koncept dopravní obslužnosti regionu. Funkční železniční doprava v regionu by musela vypadat úplně jinak, včetně řady návazných opatření jak na nádražích, tak (zejména) v návazné dopravní obslužnosti a infrastruktuře.

Pokud už není nic nového, co sem napsat, tak bych nechal tuto stokrát zopakovanou diskusi vyhnít a raději bych se dověděl něco nového třeba o tratích na střední Moravě (Olomoucku, Přerovsku, Prostějovsku).
Středa, 21. března 2018 - 19:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13808
Registrován: 12-2007
Dne 14. 3. ve 22:26 jsem popsal 4 varianty možného provozu veřejné dopravy v regionu, kdy funkčním modelem by podle mne mohla být jen varianta č. 4

Popis není konkrétní; poprosím (činím tak již podruhé) o stručné popsání (stačí slovy - ve smyslu, kde se bude konat křižování v celou hodinu + kde případně "o půl") časových poloh (máte-li více verzí, postačí, když uvedete jednu z nich) vlaků na tratích Česká Třebová - Chornice - Prostějov a Chornice - Skalnice n/S. tak, jak si představujete vy + tak, aby v žst. Chornice mj. byly zajištěny přípoje.
Tom_tužín
Středa, 21. března 2018 - 19:29:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960
Registrován: 6-2005
Ten modelový jízdní řád jsem si nakreslil asi před čtyřmi léty. Asi bych jej vyhrabal ze starého noťasu, pokud bych jej probudil k životu (už jsem to delší dobu nezkoušel). Křižování mi tehdy vycházelo tuším na Kostelec na Hané, Konici, Moravskou Třebovou a Třebovice v Čechách. V Konici by samozřejmě bylo třeba "zdopravnit" tu druhou kolej, která je manipulační. Místo tam na to je.

Můžu to případně poslat individuálně těm, kteří se snaží komunikovat nějakým slušným způsobem (třeba David). Veřejně to sem dát nechci, ať nekrmím trolly. Upozorňuju, že to návaznostmi pasovalo na tehdejší, nikoliv současný jízdní řád. Je možné, že by se to na současnost muselo modifikovat (i když polohy vlaků se myslím zásadně nezměnily). Bylo to navržené docela maximalisticky ve smyslu "kolik vlaků by se dalo vyjezdit", čímž naznačuju, že tak velký rozsah spojů, který jsem zkusil nastřelit, by zřejmě nebyl potřeba.
Středa, 21. března 2018 - 19:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14141
Registrován: 10-2004
Tom_tužín: Funkční varianta č.4 tady funkční nebude, protože tady chybí základní předpoklad, a to "silný přepravní proud". To je zásadní věc, kterou se vám tady skoro všichni snaží říct a vy to nejste schopen pochopit. Ani když udělate v Chornicích regionální uzel, kam se budou sjíždět vlaky a autobusy ze všech směrů, lidi přestoupí a zase se rozjedou, nemáte šanci vytvořit tak silné proudy, aby obhájily vysoké náklady na provoz vlaků. Jaksi chybí potenciál.
Pajzák
Středa, 21. března 2018 - 20:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1626
Registrován: 6-2015
Ad bod 4: V místě těch silných proudů nasadíme ideálně kapacitní vozidlo, a ideálně nabídneme nezávislost na silničním provozu (to je ten důvod, proč někteří tuto dopravu použijí raději než auto). Tuto definici nejlépe splňuje železnice, teoreticky třeba někde příměstská tramvaj, metro, nebo onen nepochopený S - Bahn

Proc je potreba nabízet nezavislost na silnici, kdyz kapacita i nejmensiho vlacku nebude nikdy naplněna? A kdyz bude, tak za dvojnasobnou cenu dopravy silniční, za cenu větší ekologické zátěže, za cenu větších dochazkovych (dojížďkovych, u Šubířova to fakt jinak nejde) vzdáleností k nádraží, za cenu menšího počtu obslouzenych zastavek v dotčených obcích atd. atd. A to zcela pomijim fakt, ze Matocha svého casu jezdil ze Dzbelu směr Chornice s osobakem (autem, ne vlakem), protoze věděl, ze stejně nikoho nepoveze.
jkl
Středa, 21. března 2018 - 22:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 7-2017
Kdo je to Matocha.. Nějaký autobusový dopravce, který tam kdysi jezdil?
Pajzák
Středa, 21. března 2018 - 22:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1628
Registrován: 6-2015
Ano. Navazoval na spoje ve Dzbelu, ted uz se jen mota kolem sve domovske Trnavky. A ne kdysi, ale nedavno, po zrušení spojů na Chornice.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajzák.)
Tom_tužín
Čtvrtek, 22. března 2018 - 00:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 961
Registrován: 6-2005
Samozřejmě se můžeme stále motat v kruhu. Já můžu napsat, že si plně obsazený motorák mezi Dzbelem a Chornicí pamatuju, pravda že to bylo před cca 25 léty, kdy se ve Dzbelu přestupovalo z vlaku od Prostějova, tvořeného klasickou soupravou v čele s Bardotou. Pravda je i to, že tam, kde jezdily obdobně obsazené vlaky před 25 léty, tak jezdí (byť třeba méně obsazené) většinou dodnes. Jen na Chornicku se musí povinně tvrdit, že to konec světa, nikdo tam nebydlí, nikdo tam nepracuje, nikdo tam nejezdí atd. Podle mně to není pravda, ale je to jedno. Každý má takovou pravdu, jakou chce mít. I proto tato diskuse už poněkud postrádá smysl...