Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Tratě na střední Moravě » Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 17. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě na střední Moravě do 17. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 13. března 2018 - 09:25:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 11-2005
Vím že uvnitř vagonku byla všechna čtyř / šesti sedadla u okýnek obsazená.

Úplný mnichovský Sbahn.

[biggrin]
Úterý, 13. března 2018 - 10:24:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7196
Registrován: 1-2007
Radec5: Jeden vůz se odvěsí v Moravské Třebové a jiný se připojí v Chornici. 3 vozy na tom vlaku současně dle řazení nejely.
Úterý, 13. března 2018 - 10:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1554
Registrován: 2-2009
Mouka: Já vím, to byl jen vtip(celá tahle diskuze je jen vtip[happy])
Nejkrásnější pohled na svět je ze sedla jízdního kola
Úterý, 13. března 2018 - 18:57:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4194
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Jsem zatížen o dost širším pohledem na věc, jak mezi jednotlivými obory v rámci ČR, tak i celkovým měřítkem z hlediska územního rozsahu. Potom samozřejmě dost těžko nacházím společnou řeč s šououšem, jehož ideologický rozhled končí hranicí drážního pozemku a geografická znalost končí vzdáleností, kterou lze otočit v rámci jednodenního výletu (aby byl na večeři pěkně u maminky doma).

Nemalá část zde zúčasněných likvidátorů Chornických drah bohužel neví o realitě mobility / dopravy v širším kontextu absolutně nic. Nemám čas ani chuť ztrácet čas touto debatou, jen Honzíček to se svou blbostí poněkud přepískl."
Hodně sebevědomé prohlášení. A současně nemístné, když přihlédneme k tvým výstupům zde - emoce, dojmy, pocity, demagogie, argumentace veskrze žádná. Vždyť ani nejsi schopný říci, kde by mělo být zachováno zastavování vlaků, když už chornické tratě srovnáváš s páteřními linkami S-Bahnu, které nesmí stát na každé návsi. Natož, jak zabezpečit ZDO obcí mimo tyto zastávky a mimo železnici, když koncept "autobus na návsi" je dle tebe špatně. Jediná data, která jsi prezentoval, byly data ze sčítání silniční dopravy, přičemž ti nedochází, že je to absurdní a naprosto od věci.

--- --- ---
jitachru:
"Ještě v roce 2009,a to dokonce i přes Jevíčko. A takových spojů tam bylo i více."
Zzz psal "musel" a ještě to slovo zdůraznil. To dává otázce jiný význam, než na jaký odpovídáš.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Tom_tužín
Úterý, 13. března 2018 - 22:46:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 939
Registrován: 6-2005
Stručně - Za prvé celá tato diskuse tady už jednou proběhla a věřím, že nikdo si ji nechce zopakovat. Minimálně já ne, neb na to nemám čas, upřímně ani chuť. O argumenty stejně nejde, kolega Doktor přijímá jen ty argumenty, které jsou kompatibilní s jeho světonázorem. Vážní zájemci nechť se pokochají archivem.

Za druhé - s uživatelem "Doktor" si opravdu nechci povídat.

__________________

Pod čarou dodávám, že je až fascinující, jak neskutečně fascinuje šotoušstvo "džihád" proti pár 810tkám kolem Chornic. Já to občas jen tak přeletím očima, a jen tak při odpoledni mrknu z okna ven, kde snad každou minutu jede autobus. Jeden veze 2 cestující, druhý 3 cestující, třetí žádného cestujícího. Kamarád co se mnou chodí občas na pivo chodí taky na autobus, neb bydlí ve vesnici za městem. Občas jede sám (nepočítám řidiče), občas jezdí ještě jedna paní od nich z vesnice. V létě jezdí oba na kole, autobus jezdí prázdný. Je to fajn, vše je v pořádku, racionální a plně efektivní, že ano! No a třeba dnes jsem kdysi kolem čtvrt na 11 dopoledne frčel na kole z Přerova do Olomouce přes Čekyni. Na kopci potkám bílý autobus v objednávce kraje (cca 5 cestujících), 3 minuty za ním v totožné trase autobus MHD (4 cestující).

Ale nic, vše je v nejlepším pořádku. Jen znalci ví, že největším problémem veřejné dopravy v Olomouckém kraji je pár motoráčků kolem Chornic, které je třeba exemplárně zlikvidovat. Že desítky jiných linek jsou na tom stejně nebo hůř je naprosto v pořádku, protože se linky jmenují AUTOBUS a tudíž převážení teplého vzduchu je zde správné, žádoucí a efektivní. Téměř mám pocit, že mimo motoráčků mezi Dzbelem, M. Třebovou a Boskovicemi netrápí střed a západ Moravy naprosto žádné dopravní problémy...
Úterý, 13. března 2018 - 23:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3528
Registrován: 8-2010
Tom_tužín: Mezi prázdným autobusem a vlakem je minimálně jeden takový rozdíl, ale to asi opravdu nepochopíte.
Praha-Ruzyně, Olomouc
Tom_tužín
Úterý, 13. března 2018 - 23:35:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 940
Registrován: 6-2005
Ne. Proč se dvěma dopravním prostředkům, objednaným stejným subjektem v rámci jednoho systému měří diametrálně odlišným "metrem", to opravdu nepochopím.
Úterý, 13. března 2018 - 23:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6133
Registrován: 12-2011
Jelikož jeden z nich je v dané oblasti nepoužitelný? Ale to by přece tak učený člověk měl vědět, ne?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Středa, 14. března 2018 - 00:38:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4195
Registrován: 4-2003
Tome Tužíne, kolega Doktor přijímá samozřejmě všechny argumenty. Zdůrazňuji - argumenty. Těmi ty ovšem nedisponuješ. Ano, diskuze na toto téma zde již proběhla - tvá umanutá "argumentace" na podporu železnice na Chornicku založená na datech ze sčítání silniční dopravy v Nectavském údolí je nezapomenutelná.

Své příspěvky stavíš na demagogii (srovnávání chornických tratí s S-Bahnem či vložení snímku z Olomouce na podporu tvrzení o využitelnosti cyklistiky na Chornicku), pocitech a dojmech (výroky, jak dříve jezdily vlaky plné, aniž bys reflektoval, že se doba změnila). V příspěvcích se příliš často objevují rozličné argumentační fauly a jsou laděny spíše emočně než věcně.

Ostatně, i tvůj poslední příspěvek je emočně zabarvený a je z něj očividné, že některé věci ti nedochází. Pokud jsou někde neefektivně vynakládány prostředky na zajišťování ZDO, kupříkladu nevhodným souběhem linek či nevhodnou časovou polohou spojů, je to špatně bez ohledu, zda se jedná o vlak nebo autobus. Toto diskuzní vlákno se však věnuje železnici, tudíž je pochopitelné, že se zde řeší právě vlaky. Dále vezmi v potaz, že je třeba zajišťovat ZDO, a v některých oblastech je poptávka zkrátka malá. Pak ve spojích bude jezdit malé množství cestujících. Případně se můžou spoje zcela "zaříznout", oblast nebude obsluhována a lidé zůstanou odkázáni sami na sebe. Pokud chceme zachovat ZDO i přes malou vytíženost spojů, je autobus v porovnání s vlakem levnější a flexibilnější. Pak je ještě otázkou, kde při odpoledni mrkáš z okna ven, což hraje nezanedbatelnou roli. Tolik na margo poloprázdných autobusů.

Prosba na ostatní uživatele: vzhledem k tomu, že si se mnou Tom Tužín opravdu nechce povídat, zeptejte se jej někdo za mě, kde by měla mít chornická železniční páteřní linka zastávky a jak zabezpečit ZDO obcí mimo tyto zastávky a mimo železnici, když koncept "autobus na návsi" je dle něj špatně. Děkuji. Jiným určitě odpoví.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 14. března 2018 - 05:43:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4833
Registrován: 12-2004
T T: V Přerově např. na AN i jinde,je vidět něco jinýho, než opakovaně píšete o busech a jejich obsazenosti.
Mohl by jste konkretizovat časy,místa a linky, kde ty prázdné busy vidíte.
Jinak samoz. zbytečný souběh málo obsazených busů je taky špatně, byť se za ně zaplatí o dost míň z veřejných peněz. Stejně tak i některé další tratě v ČR zaslouží jinou koncepci dopravy, nejde jen o Chornicko.

Na ty zastávky bych se rovněž rád zeptal, děkuji předem za odpovědi.
Středa, 14. března 2018 - 09:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5037
Registrován: 9-2005
Když i provoz brutálně ojeté nerekonstruované 809 stojí asi třikrát víc, než nového klasického linkového busu, tak to může nepochopit jenom blbec. Nebo jseš demagog, který tento dávno prkázaný fakt popírá?
A kolik že stojí nový motoráček, který splňuje nynější normy? 30 milionů, plus 15 milionů ETCS, které musí mít pro zajíždění na tratě TEN-T? Kolik nový bus, splňující nynější normy? 10 milionů? To jsou počáteční investice do provozu. Životnost moderního motoráku bude tak třicet let, ,oderního busu patnáct. Pořád je motorák v brutální nevýhodě. Aby se vyplatil vlak oproti busu, musel by vézt aspon 140 cestujících. Ovšem normálně platících. Jsou to sice hodně nepřesná čísla, ale pro konkrétní linku a konkrétní skladbu a proudy cestujících se to dá spočítat hodně přesně.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 14. března 2018 - 10:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4834
Registrován: 12-2004
Qěcy: Nový regiolinkáč se dá pořídit okolo 3,5 - 4,7 mil. jen pro info.
Záleží na více věcech.
Středa, 14. března 2018 - 10:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6500
Registrován: 8-2007
Qěcy: kolik že stojí nový motoráček, který splňuje nynější normy? 30 milionů

To je cena jen málo vyšší,než rekovstruovaná Regionova(ta stála 25-30 milionů.
Nejlevnější nový motorák (840,841) stál přes 50 milionů,ale nyní již nesplňuje TSI.

Aby se vyplatil vlak oproti busu, musel by vézt aspon 140 cestujících.

V tomto kontextu se ubírá i realita a nejmenší motoráky,které se dnes vyrábí,splňují TSI a jsou pořizovány dopravci jsou PESA 844,nebo LINT od Alstomu,FLIRT od Stadlera.Ty mají obsaditelnost okolo 120 sedících osob a cena začíná na 65 milionech Kč.
jitachru
Středa, 14. března 2018 - 10:56:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 712
Registrován: 3-2017
Pokud budete argumentovat tím, že vlak nejede do centra obce a autobus ano, tak můžete železniční dopravu definitivně okleštit jen na vlaky vyšší kategorie a regionální dopravu rovnou zrušit, protože vlak jezdí mimo nebo na kraj obce prakticky napříč celou ČR
Středa, 14. března 2018 - 11:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 10-2017
Asi budu muset T.T. trumfnout
Konice je město, je centrem rozsáhlého regionu, tak by si zasloužila přímé spěšňáky (pracovní název Vidlex), které by ji spojily s krajskou metropolí. Zastavoval by jen v Konici, Kostelci, na místním nádraží v Prostějově. O víkendu bych zavedl turistické spěšňáky (pracovní název Mykoexpres), které by navíc zastavily na Běláku, na Stražisku a v Čuníně. Aby se nemuselo úvraťovat v Prostějově na hlavním nádraží, tak by se postavila spojka https://mapy.cz/s/2sVl5
To by byl teprve S-Bahn. Už vidím ten velký dopravní terminál, kde se sjíždí autobusy z celého Konicka. [rofl]
Další terminál by byl v Kostelci a to by bylo, aby to nenaplnilo elefant mimo špičku a spojený ve špičku. Samozřejmě počítám s drátem a minimální rychlostí 120, na rovině mezi Prostějovem a Kostelcem aspoň 160! Mezi Kostelcem a Konicí s naklápěním.
Středa, 14. března 2018 - 11:23:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2017
A nemuselo by přitom být konické nádraží odsunuto? K uhelným skladům?
Bacha na to, to by bylo na několik referend!! (prodloužila by se docházková vzdálenost z centra...) [biggrin]
Středa, 14. března 2018 - 12:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15
Registrován: 10-2017
Ten posun by pomohla kompenzovat lávka v tomto místě.
https://mapy.cz/s/2sWbJ
Minimálně bych to viděl na mezinárodní architektonickou soutěž. Vítězný návrh by potom do "realizovatelné" podoby v podobě chodníku ze zámkové dlažby upravil místní projektant Lojza.
Středa, 14. března 2018 - 12:13:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 6-2007
A každý obyvatel ČR bude mít nařízeno jet minimálně jednou za měsíc vlakem do Chornice, aby se to tam aspoň trochu zaplnilo [proud]
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Středa, 14. března 2018 - 12:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4835
Registrován: 12-2004
pvol. Netřeba, aby se tam sjížděly autobusy, jde to i bez nich!
Stačí uzákonit všeobecnou železničněcyklistickou povinnost.

Vojtag. Dobrý nápad[ok]
To by v tom zákoně mělo rovněž být!!

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Středa, 14. března 2018 - 15:56:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 11-2006
Vidím, že se to tady zvrhlo. No ale pravdou je, že cestujících ubylo a to jednak přirozeným vývojem oblasti, která je prostě periferií, tak i po špatných krocích ze strany optimlizátorů dopravy. Kdby jsou chyby, ale je asi fakt, že nebýt zničení železničních spojů po roce 2011, cestujících by sice pravděpodobně nepřibylo, ale nijak výrazně by jich asi ani neubylo. Bohužel, tahle oblast je zcele mimo veškerý zájem a tak po redukci a následnému ohřívání mrtvoly v podobě blbě navazujících a náhodně jezdících vlaků několikrát za den se už nepodařilo i těch pár cestujících dostat zpět. Kdo to čekal musel být naivní. Je fakt, že frekvence by i dnes byla v případě zachování původního stavu tak 5-10 lidí na vlak, v ranní a odpolední špičce tak 15-30. Víc ne. Celkem rozhodně do 300 cestujících za den. To by se musely zavést opravdu nějaké spěšné vlaky mezi Prostějovem a ČT a k nim přípoje od Boskovic, aby to pár lidí nalákalo. Jenže i na ty by pravděpodobně bohatě stačila 810 nebo něco obdobného. Takových tratí jsou ale v síti tisíce kilometrů, kde je přepravní proud do 300 osob za den. Když na takových tratích nastane to co tady, už pravděpodobně není návratu až na pár vyjímek nebo nějakých turistických vlaků. Lidi si prostě odvykli cestovat vlakem, když nic nejezdí a bohužel i kdyby opět začalo, už je do vlaku znovu nikdo nedostane, protože už se prostě nenosí chodit nebo jezdit na kole na nádraží, když autem je tam člověk i několikanásobně rychleji. Dřív auta totiž nebyla a když už, tak jejich provoz byl drahý. Dnes bohužel pro veřejnou dopravu jsou auta nejlevnější v historii a může si je dovolit každý, byť třeba v podobě 25 let starého favorita. To pak veřejná doprava slouží opravdu jen těm, co nemají nebo nemohou jezdit autem a ty stačí opravdu odvézt mikrobusem. Takže tady v tomto konkrétním případě byť jsem zastáncem železniční dopravy to vidím jen na turistický provoz nebo nějakou velodráhu, protože cestující už do vlaků v takovém počatu, aby tam jezdilo aspoň těch 300 lidí nikdo nedostane. Bohužel. Místo toho by se měly síly soustředit tam kde se něco vytěžit dá a přilákat nové cestující do vlaků. Třeba postavit zastávku Přerov-Předmostí s potenciálem v řádu stovek až několika tisíc cestujících za den, ale samozřejmě je bezpodmínečně nutné vybudovat všechny 4 nástupní hrany a né paskvil v podobě jen 2 u kolejí Prosenice-Přerov, pak top nedává smysl. Tož tak.
Tom_tužín
Středa, 14. března 2018 - 22:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 941
Registrován: 6-2005
Popravdě uvažuju, jestli tady má smysl cokoliv psát, ale o pár řádek se ještě pokusím. Třeba si je pár normálních lidí přečte, bude o nich uvažovat a možná jim dá někdo za pravdu. Samozřejmě další týden se jimi budou krmit trollové, ale to už tak nějak patří k diskusní žumpě ...

Tedy můj názor - člověk v dnešní době potřebuje jezdit podle své potřeby. Ta se stala výrazně individuální v podstatě poté, co skončily klasické fabriky a "šichty", takže spousta lidí cestuje ve spoustě různých směrů. Hromadná doprava na to může reagovat v podstatě 4. způsoby.

1) Zavedeme obrovské množství spojů přes všechny vesnice do všech myslitelných směrů. Tím by mohli jezdit i lidé bez auta, ale vyžadovalo by to obrovské množství řidičů, obrovské množství autobusů a astronomické dotace. S výjimkou autobusů, které lze vyrobit, to ostatní není (peníze na dotování provozu a řidiči).

2) Veškerou hromadnou dopravu zrušíme a nahradíme jí dopravou individuální. Sen politiků 90. let, bohužel je jednak asociální, protože řada lidí nemůže samostatně řídit, případně na to finančně nemá (ono čím levnější auto, tím více žere peněz, a to nejen pohonných hmot). Zejména a hlavně tento přístup přispívá k dopravním kolapsům na celé silniční síti, které nejsou politici schopní 25 let nijak řešit.

3) Veškerou dopravu nezrušíme, ale zaplatíme jen tolik spojů, kolik pokryjeme personálně a finančně. Výsledkem je to, že autobus jezdí teoreticky všude, a to za tu cenu, že většinou i s mnohahodinovými pauzami. Reálně to funguje tak, že jen úplné minimum lidí je ochotné čekat 2 - 3 hodiny na spoj, jedoucí do města, kam lze autem dojet za 15 minut a na kole třeba za 40 minut. To minimum (třeba 3 %) lidí potom jezdí těmito autobusy, zbytek (97 % lidí) jezdí autem. Jen autem, protože třeba na kole prakticky není kam dojet (30 kilometrů na kole nikdo dojíždět nebude). Vlaky v tomto případě zrušíme, protože autobus jezdí všude, takže na co vlak, že ...

4) Vybereme si několik silnějších přepravních proudů, kde se rozhodneme udělat kvalitní dopravu. I když to někteří do konce života nevydýchají, tak není momentálně lepší veřejně dostupný zdroj informací o síle přepravních proudů v území než sčítání dopravy ŘSD. V místě těch silných proudů nasadíme ideálně kapacitní vozidlo, a ideálně nabídneme nezávislost na silničním provozu (to je ten důvod, proč někteří tuto dopravu použijí raději než auto). Tuto definici nejlépe splňuje železnice, teoreticky třeba někde příměstská tramvaj, metro, nebo onen nepochopený S - Bahn. Ano, jde o ten princip přidané hodnoty oproti silnici, který lze uplatnit jak v okolí Mnichova, tak i na Chornicku, byť konkrétní aplikace by byla logicky výrazně odlišná. Není současně vyloučeno, že tam kde koleje nevedou a není tam úplně zasekaná silnice nemůže tutéž funkci plnit i autobus (příklad relace Prostějov - Protivanov - Boskovice, Mohelnice - Moravská Třebová - Svitavy ...) - toto jsou páteřní trasy pro autobusy, což nijak nerozporuju. Vysokou kvalitu spojení na opravdu páteřních linkách vyvážíme tím, že rezignujeme na pomalé autobusy, vymetající v několikahodinových intervalech návsi i těch nejzapadlejších vesnic. Smíříme se s tím, že tady bude mít vždy efekt jedině individuální doprava. V takovém případě se lidem vyplatí nejezdit autem daleko, ale jen tam, kde můžou bezpečně zaparkovat (kolo, auto) a dál můžou jet nějakou kvalitní linkou. Ta pokud má být kvalitní, bude využívaná, a když má být využívaná, měla by být kapacitnější než autobus - tj. mělo by jít o železnici. Když už bude taková linka autobusová, tak pro kapacitní 15 m BUS, který bude schopen po takové silnici jet rychle, čemuž musí odpovídat zejména ta silnice - což třeba mezi M. Třebovou a Mohelnicí odpovídá (a jinde bohužel většinou ne).

Pokud diskusi očistím od různých trapných štěků, provokací, útoků atd., a zůstane jakési věcné jádro, potom se celá polemika točí kolem toho, že šotoušstvo horlivě obhajuje variantu č. 3, a já jsem měl tu neskonalou drzost konstatovat, že připadá v úvahu i varianta č. 4. Varianta č. 4 už víceméně musí fungovat kolem největších měst, protože tam to prostě nelze dělat blbě. Já tvrdím, že to nemusíme dělat blbě (var. 3) ani na Chornicku. Odpovědí (pokud je vůbec alespoň minimálně k věci) je to, že var. 4 nikdy a za žádných okolností nemůže na Chornicku fungovat. To mně po pravdě nijak nepřesvědčuje, protože A) proč ne, když to funguje jinde, + B) proč ne, když to nikdy nikdo nezkusil.

Závěrečný dovětek - objednávka hrstky vlaků byla pouze modifikací varianty 3, a byla tudíž stejně neúspěšná, jak celý tento přístup. Což bylo účelově zneužito k tvrzení, že var. 4 na Chornicku nikdy nemůže fungovat. To je v podstatě to jediné, co se snažím celou dobu říct.

Tak, a teď se do mně vesele pusťte.
Čtvrtek, 15. března 2018 - 08:50:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 4-2003
Skvělé entrée pro věcnou debatu - hned v prvním odstavci přehlídka argumentačních faulů. Tak si vskutku získáš respekt a tvé názory váhu.

Protože jsou tématem diskuze konkrétní tratě v konkrétní oblasti, bylo by vhodné, kdybys své úvahy aplikoval přímo na konkrétní situaci - tedy tvé představy, jak by měla být organizována veřejná doprava na Chornicku. Uvažuješ o páteřní železnici, no chtělo by to více rozvést. Zatím jsi neřekl ani to, kde by mělo být zachováno zastavování vlaků či jak zajistit obslužnost obcí mimo zachované zastávky a mimo železnici. Pravda, něco jsi naznačil - Smíříme se s tím, že tady bude mít vždy efekt jedině individuální doprava. Nemluvě o tom, že jsi ani nedefinoval směry přepravních proudů a jejich sílu v čase.

V souvislosti s určením přepravních proudů bych tě - opět - chtěl upozornit, že sčítání silniční dopravy poskytuje data o intenzitě silniční dopravy v konkrétním bodě, kde měření probíhalo. Nehovoří nic o rozvržení v čase (časové intervaly 6-18, 18-22, 22-06 jsou pro tvůj účel nepoužitelné), neposkytuje komplexní informace, odkud a kam vozidla směřují. V případě sčítání v Nectavském údolí nelze říci, odkud vozidla přijela a kterým směrem za Nectavským údolím pokračovala.

Dále ber v potaz, že jsou oblasti, kde jako ideálně kapacitní vozidlo postačí autobus. S-Bahn je chápán, ovšem nelze srovnávat Chornicko s Mnichovem či jakoukoliv velkou aglomerací, kde se uplatní příměstská doprava. Pro efektivní fungování páteřní železnice jsou třeba jisté podmínky, které ovšem Chornicko nesplňuje. Považuješ-li se za odborníka na dopravu, tyto věci by ti měly být zřejmé.

Závěrem bych ještě dodal, že odliv cestujících ve vlacích v dané oblasti se datuje do dob před tzv. zaříznutím železnice.

Oprosti se od obecných frází a vyjadřuj se konkrétně k Chornicku.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 15. března 2018 - 08:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7980
Registrován: 4-2003
Tuřín: Samozřejmě další týden se jimi budou krmit trollové

Sorry, ale hlavní problém Chornicka už asi tak tak 50 let, že tam je s prominutím úplný h@vno, žádnej jasnej směr dojíždění a v dnesní době, kdy půlka populace má nějakou formu vš tam ani pro tyhlety lidi není uplatnění a většina z nich na rodnou hroudu nevrátí a zůstane někde ve městě a nebo jeho okolí.

To neni nic novýho pod sluncem, tyhle socioekonomický trendy jsou stejný u nás, jako třeba v Rakousku a nebo v Německu. Kde drážní osobní doprava "v Chornici" skončila tak někdy v roce 1970. Srovnávat to s suburbanem Mnichova je úplně mimo mísu.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 15. března 2018 - 09:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7981
Registrován: 4-2003
cestujících ve vlacích v dané oblasti se datuje do dob před tzv. zaříznutím železnice.

Mě furt fascinujou ty představy, že "Organizátor dopravy něco zkazil a chudáci lidi si museli koupit auto". A ještě trpí v zácpách. [proud][wink][biggrin]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Tom_tužín
Čtvrtek, 15. března 2018 - 11:33:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 942
Registrován: 6-2005
Velmi stručně -

Doktor - vše jsme si už cca před rokem napsali. Opakovaně píšu, že na opakování této cca kilometr dlouhé diskuse nemám čas ani chuť. K argumentačním faulům patří typicky třeba to, že sčítání dopravy coby jednoznačně nejlepší veřejně dostupný informační zdroj o mobilitě v území je trvale zpochybňován, ale taktně je zamlčeno, co je zdrojem lepším. Ano, samozřejmě, třeba "big data" od mobilních operátorů. Ovšem ta už nejsou veřejně dostupná, a rozhodně je mobilní operátoři neposkytnou zadarmo. A i kdyby poskytli, tak se jistě dozvím "a kolik lidí tam projelo, a měli vypnutý mobil?"...

RadekŠ:
Sorry, ale právě to, že má polovina populace nějakou formu VŠ, znamená to, že můžou pracovat doma od počítače. Všichni ti účetní, projektanti, rozpočtáři, překladatelé, grafici, "ajťáci" atd. dnes můžou mít "home office" 2 metry od postele. Byty ve městech jsou při cenové bublině čím dál dražší, takže čím dál více lidí jedná tak, že byt ve městě pronajme třeba studentům, a sami se přesunou do "home office" na chalupu třeba někde u Dzbelu, nebo Městečka Trnávky, kde mají hezké prostředí a klid na práci. Pokud mám přehled o svých bývalých kolezích z jisté velkofirmy, tak už jich to tak udělala celá řada. No a samozřejmě úplně stejně to udělala řada řemeslníků a menších firem, kteří narazili kolem měst na přemrštěné ceny pozemků a různé problémy (i dopravní), takže se přesunuli na dědinu. Takto má jeden kolega firmu v polovině bývalé vesnické Jednoty, další firma, pro kterou zrovna něco dělám, si zase koupila bývalý státní statek, a dělají tam strojní výrobu ...

Takže tyto venkovské regiony nejsou vůbec neatraktivní, trendem posledních let je to, že lidé právě tam pracují, nebo tam i za prací jezdí. Potřeba spojení mezi městem a venkovem tak spíš narůstá, protože samozřejmě lidé potřebují jezdit i do těch měst, kde jsou služby, úřady, zákazníci ...
Čtvrtek, 15. března 2018 - 12:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13792
Registrován: 12-2007
Tom_tužín: Několik obecných námětů k zamyšlení:

Všichni ti účetní, projektanti, rozpočtáři, překladatelé, grafici, "ajťáci" atd. dnes můžou mít "home office" 2 metry od postele.
... čili nemusejí používat žádný (tzn. ani individuální, ani hromadný) dopravní prostředek k dojíždění do práce.

Reálně to funguje tak, že jen úplné minimum lidí je ochotné čekat 2 - 3 hodiny na spoj, jedoucí do města, kam lze autem dojet za 15 minut a na kole třeba za 40 minut.
- Ty 2 - 3 hodiny jsou váš odhad, nikoliv realita (přinejmenším ne v období přepravní špičky).
(P. S. U kola navíc platí omezení ohledně počasí, denní doby a zdravotního/fyzického stavu dojíždějícího; též s přihlédnutím k tomu, "jak musí v práci vypadat").

- Zde uvažujete (do jisté míry oprávněně, ale jen do jisté míry) "dobu čekání na nejbližší spoj", ale u bodu č. 4 ji zanedbáváte, resp. neuvádíte.

- Uvážím-li stav, že linky jedoucí byť jen 1x za 2 - 3 hodiny jedou přes každou obec, tak pro spojení větších obcí/městeček obvykle lze použít dvě různé linky, čímž se počet použitelných spojů mezi většími obcemi zdvojnásobuje.

Taktéž vidím určitý rozpor v tezích "kapacitnější vozidlo" (vlaková souprava či 15m bus) vs. "krátký interval" (vyplývá z údaje, že "lidé nechtějí čekat 2 - 3 h na spoj") vs. "přednostně vlak" (jehož kapacita je/umí být principiálně vyšší než u autobusu = postačí delší interval; mj. interval/časové polohy vlaků jsou - na rozdíl od silnice - bohužel limitovány i konkrétní infrastrukturou).

No a samozřejmě úplně stejně to udělala řada řemeslníků a menších firem, kteří narazili kolem měst na přemrštěné ceny pozemků a různé problémy (i dopravní), takže se přesunuli na dědinu.
Pokud jde o řemeslníky "jezdící po klientech", tak služební vozidlo je pro ně každopádně nezbytné.
Pokud jde o řemeslníky "pracující výhradně v dílně", tak tu dílnu mají (dle vašeho popisu) v blízkosti bydliště, tzn. dojíždět nepotřebují.
Pajzák
Čtvrtek, 15. března 2018 - 12:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 6-2015
Tom_tužín:
"No a samozřejmě úplně stejně to udělala řada řemeslníků a menších firem, kteří narazili kolem měst na přemrštěné ceny pozemků a různé problémy (i dopravní), takže se přesunuli na dědinu. Takto má jeden kolega firmu v polovině bývalé vesnické Jednoty, další firma, pro kterou zrovna něco dělám, si zase koupila bývalý státní statek, a dělají tam strojní výrobu ... "
Jojo, kameník hodí pomník na kolo a dojede si k vlaku, automechanik nepojízdné auto odtáhne za šukafonem, zámečník poprosí rodiče, jejichž dítě se zavřelo v bytě, ať dvě hodinky počkají, že mu teď nic nejede. Přemýšlíš někdy nad tím, co píšeš?
Dj_tisíc_sluncí
Čtvrtek, 15. března 2018 - 12:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 315
Registrován: 7-2005
RadekŠ:
"Srovnávat to s suburbanem Mnichova je úplně mimo mísu."

No, jistá souvislost Chornicka, suburbanu Mnichova a diskutovaného tématu by tu myslím byla. Řekl bych, že úpadek a vylidňování tohoto kraje začalo přesně v okamžiku, kdy obyvatelé z něj byli přesídleni právě k Mnichovu und umgebung.

[happy]
...dnes večer v Klubu 19 na Kladně...
Čtvrtek, 15. března 2018 - 13:13:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7982
Registrován: 4-2003
Byty ve městech jsou při cenové bublině čím dál dražší, takže čím dál více lidí jedná tak, že byt ve městě pronajme třeba studentům, a sami se přesunou do "home office" na chalupu t

Zatíco si studenti se přesunou obráceným směrem, takže se nikdo na venkově nehromadí.

Promiňte, ale Vy si jenom selektivně vybíráte co se Vám hodí - aniž byste byl ochoten/schopen vnímat celý obrázek se vším všudy.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 15. března 2018 - 14:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4198
Registrován: 4-2003
Tom Tužín: Rozporování dat, resp. zdroje dat, v tvém případě aplikace výsledků sčítání silniční dopravy, aniž by byly uvedeny alternativy, nepatří k typickým argumentačním faulům. On to totiž vůbec není argumentační faul. Říká se tomu oponentura.

Sčítání dopravy nevypovídá o mobilitě, tato data poskytují informace o intenzitě silniční dopravy v konkrétním bodě - v místě měření. Nelze z nich vyčíst spojitost mezi jednotlivými body, výchozí a cílová místa či rozvržení intenzity v čase. Tedy data, z nichž by šlo určit směry, časy a intenzitu přepravních proudů, což je nezbytné pro plnohodnotné plánování dopravní obslužnosti.

Na margo veřejné dostupnosti dat - uvědom si, že plánování dopravní obslužnosti se neprovádí na základě obecných dat stažených z internetu. Pokud chceš plánovat komplexně a důsledně, nezbývá než vyrazit do terénu a provést cílený průzkum v konkrétní oblasti se zohledněním konkrétních specifik. Tak je argument o veřejné dostupnosti dat ze sčítání dopravy zcela lichý. Překvapuje mě, že je toto nutné vysvětlovat člověku s technickým vzděláním.

V tebou vzpomínané době rok nazpět jsi umanutě hájil relevantnost dat ze sčítání dopravy a na otázky, které nyní opakuji, jsi neodpověděl. Mluvil jsi o terminálech, ale už jsi nenapsal, kde by měly stát, na téma zajištění obsluhy obcí mimo terminály a mimo železnici jsi zmiňoval ježdění na kole a odvoz sousedem. Platí tedy, že by po současných tratích měl jezdit vlak, který by zastavoval jen někde, a lidé by se k vlaku dopravovali svépomocí? Dále jsi nijak nedefinoval přepravní proudy, zda lze v této oblasti vůbec nějaké hlavní směry určit, jejich intenzitu a umístění v čase. Vynechej rozplizlé teoretické statě a reaguj věcně ke konkrétní věci - ke konkrétnímu modelu dopravní obslužnosti na Chornicku. Toho jsme se nedočkali tehdy, ani teď.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Čtvrtek, 15. března 2018 - 14:37:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 3-2018
Dj_1000...: Pro upřesnění: Německé osídlení bylo jen na severu regionu (Moravská Třebová a okolí, tzv. "Hřebečtí Němci", více k jihu na Malé Hané už německé osídlení nebylo, resp. bylo jen marginální.
Čtvrtek, 15. března 2018 - 16:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9332
Registrován: 6-2004
Nevím, co se tu pořád řeší:

cíleně postupně roz..bané přípoje/nepřípoje v jř někdy 2009? 2011? v okolí Chornic spustily /plíživě/ ztrátu zájmu o vlakové spojení, a teď mě napadají dvě či tři možnosti:

a) zkusit obnovit normální nabídku spojů včetně přípojů za účasti všech tří krajů, čili zkusit to,
ať to (co dvě? hodiny) jezdí
(jako např. v relaci Velká nad Veličkou-Vrbovce-(Myjava), kde se možná co hodinu vozí často vzduch, ale spojení JE zajištěno, není KONEC jízdy ve Velké na Veličkou a na MYJAVĚ, naštěstí...),

b) zkusit zavést omezený koncept dopravy (např. víkendy a prázdniny),

c) neprovozovat osobní dopravu v okolí Chornic vůbec.

Hlavně se ale zeptat v referendu občanů z obcí v okolí Chornic, nedělat rozhodnutí někde v kanclu u stolu, o tom, že místo na regionální železniční spojení na okraji krajů /totéž třeba osud trati Hanušovice-Dolní Lipka/ se dá ta hromada peněz na sport či na cokoli jiného...
Kraje se ale podle mého nedomluví, čili osud většiny těchto tratí "na periférii" je/bude patrně zpečetěn...

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Čtvrtek, 15. března 2018 - 16:44:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7983
Registrován: 4-2003
roz..bané přípoje/nepřípoje v jř někdy 2009? 2011? v okolí Chornic spustily /plíživě/ ztrátu zájmu o vlakové spojení,.

Stejně jako socialismus prosperoval, až přišel Havel a se Stanislavem Devátým, Sašou Vondrou a dalšími zaprodanci Wall Streetu ho zrušil.[crazy][biggrin]

A teď vážně - já nechápu, proč se tolik lidí drží jak veš takovýchle dogmat. Ty (ne)přípoje se dají snadno ověřit na historických JŘ.


Hlavně se ale zeptat v referendu občanů z obcí v okolí Chornic, nedělat rozhodnutí někde v kanclu u stolu,

To referendum tam ti vobčani dělali posledních 30 let tím že tam nechali jezdit prázdný šukafony.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 15. března 2018 - 17:00:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4836
Registrován: 12-2004
Fany: Pokud by v tom referendu bylo, že se hodí na třetinu počet bus spojů Jevíčko - Chornice - Trnávka - MT kvůli šukafonu, tak vás s tím lidi pošlou rovnou do[zadnice]
Čtvrtek, 15. března 2018 - 17:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9333
Registrován: 6-2004
Nic o busech nepíši, referendum JEN a pouze o otázce obslužnosti formou železničního spojení (kdy, kam, jak často atd.)
Busy nesleduji a nezajímají mne příliš...)
Čtvrtek, 15. března 2018 - 18:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 3-2018
Fany: Referendum je nesmysl. Téměř každý vám řekne, že vlaky chce (hezky se na ně chodí dívat na procházku s dětmi), ale jezdit nakonec nebude. Busy nesleduji a nezajímají mne příliš To je ale chyba, na veřejnou dopravu je třeba pohlížet jako na celek. Podle mne oblasti chybí lepší autobusové spojení s místy v Olomouckém kraji. Železnice tady má šanci jedině v nějaké výletní víkendové variantě. Ale to je pořád dokola...
Čtvrtek, 15. března 2018 - 18:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4838
Registrován: 12-2004
Fany: Ano, to už tu psal loni T T. Jenže tam je přímá souvislost. Jedině velice výrazné zrušení autobusů může věst k alespoň částečnému zaplnění zdejších vlaků.
On to koneckonců T T navrhoval v minulosti, nechat pár spojů "pro babičky"....
Sice by celkově velmi výrazně kleslo množství lidí používajících zde veřejnou dopravu, ale ultrašotoušci by se mohli plácat po zádech, že už není šukafon prázdný, ale veze třeba 8 lidí ráno a 3 k večeru[crazy]

Přičemž třeba z Jevíčka by asi dost lidí přešlo na tuto "mimoželezniční" linku:
http://portal.idos.cz/Down.aspx?f=pdf/L680861_180304_209535.pdf

Takže bude asi "dobrý" zku...t dopravu i dalším vesnicím.
Čtvrtek, 15. března 2018 - 18:33:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4839
Registrován: 12-2004
Starý Hanák: Přesně tak. Oni se i lidi na zastupitelstvech v Jevíčku a Opatovicích vyjadřovali ve stylu: To je super , že tu budou vlaky, no ale hlavně nám ty autobusy upravte, ať mají lidi čím jezdit....[uhoh][crazy]
Tom_tužín
Čtvrtek, 15. března 2018 - 19:26:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 943
Registrován: 6-2005
Zzz:
Je celkem nefér mi vkládat do úst něco, co jsem neřekl. Viz to, co jsem psal 14. 3. ve 22:26 (výše). Popsal jsem celkem 4 varianty, konstatoval jsem kterou preferuju a proč. A i ta mnou preferovaná varianta počítá s autobusy, ale s jinou funkcí, než "pro babičku" s intervalem cca 4 hodiny.

Nechci v žádném případě navrhovat něco, co je sociálně necitlivé. Nicméně pokud některé (mnohde většina) linek vozí 0 - 3 cestující, tak těm cestujícím daleko lepší službu odvede doprava poptávková, např. formou "senior - taxi", nikoliv linková. Takové "senior - taxi" může fungovat např. i jako svoz třeba k vlakům, pokud by fungovaly podle výše popsané varianty 4.
Čtvrtek, 15. března 2018 - 19:45:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4840
Registrován: 12-2004
Tom tužín: Ale vy jste loni navrhoval převedení na vlak s tím, že pro starší lidi , kteří nedojdou na nádraží, NĚJAKÝ busy zůstanou.
Nefér mi naopak přijde tvrzení, že zde autobus vozí jen 0-3 lidi.
Obzvláště po tom, co jste v minulosti SÁM přiznal, že přehled o nich nemáte a že vás ani nezajímají.

Jinak ale poptávka směrem ke Konici je opravdu menší a stačil by i minibus(popř.mikrobus).
Tím spíš je ale o to větší nesmysl platit zde vlak.

Naopak linky v relaci MT - Jevíčko vozí např. méně nežli Boskovice - Jevíčko, ale pořád mnohonásobně více, než třeba ranní vlaky, co jezdily od Chornice po hodině směrem k MT.
Mezi 7-8 šlo dokonce o 3spoje...
Tom_tužín
Čtvrtek, 15. března 2018 - 19:55:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 944
Registrován: 6-2005
Sice autobusy prakticky nejezdím, nicméně když tak skvěle vyhovují dopravě na Chornicku, tož jsem si dal do IDOSu spojení třeba z Městečka Trnávky do Konice. Mapa potvrzuje nejkratší silniční vzdálenost 20 Km. Co nabízí autobusy?

- Odjezd 7:45, příjezd 8:45 (rekord - 1 hodina!), 1 přestup, průměr 20 km/h.

- Odjezd 10:45, příjezd 12:49 (2 hodiny 4 minuty), 2 přestupy, průměr 10 km/h

- Odjezd 13:59, příjezd 15:18 (1 hodina 19 minut), 2 přestupy, průměr 15 km/h

- Odjezd 16:44, příjezd 17:50 (1 hodina 6 minut), 1 přestup, průměr 18 km/h.

__________________________

Průměr je vztažený k nejkratší trase, protože nikoho nemusí zajímat, jakými oklikami jej autobus vozí. Konstatuju, že -

- Vysmívaný vlak nabízí spoj třeba 14:28 (odjezd), příjezd Konice 15:11, tj. 43 minut. Tady je vidět, co vymetání návsí přináší cestovní době ...

- Všechny autobusy nejsou naprosto konkurenceschopné IAD, ale i železničním spojům na regionální trati.

- Nejrychlejší autobus s rychlostním průměrem 20 km/h se rovná cyklistům (zohledňuju jízdu do kopce), všechny ostatní autobusy nejsou schopné konkurovat ani cyklistům.

Tolik tvrdá řeč čísel. Těším se, jak Doktor vysvětlí, že IDOS argumentačně fauluje. [lol]
Čtvrtek, 15. března 2018 - 20:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 3-2018
TT: z Městečka Trnávky do Konice Jistě velmi žádaná relace. Chybou zdejší železnice je totiž mj. to, že uzel je v Chornicích, nevelké střediskové obci. Kdyby uzel tratí byl v Jevíčku a nádraží by bylo v centru, to by byla jiná káva a postavit obslužnost oblasti na železnici by bylo logické. Tak to ale není, takže pokud chceme mít funkční a zároveň ekonomicky smysluplnou veřejnou dopravu, musíme ji postavit na autobusech a uzel vztvořit v Jevíčku, cíli většiny cest v oblasti. Z Trnávky do Konice tedy pojedu autobusem s přestupem v Jevíčku, kde budou autobusy navazovat. Tak si představuji funkční veřejnou dopravu. V Konici pak bude navazovat vlak na Prostějov, autobus bude pokračovat do Olomouce... Konec snu...
Čtvrtek, 15. března 2018 - 20:23:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4841
Registrován: 12-2004
T T: Ale já netvrdím, že jsou teď u busu vždy dobrý návaznosti z Měs. Trnávka apd. na linku Jevíčko -Šubířov -Konice. (Tam je zatím úspěch, že se kraje dohodly alespoň na něčem).
Nehledě na to, že takovou linku potřebuje z Měs Tr. a okolí naprostý minimum lidí.
To už by bylo prospěšnější mít nataženou linku až do V Opat. popř. návaznosti v Jevíčku OD OBOU směrů a vést někdy přímé spoje směr Olomouc.

Máte tam chybu. Z MT do Konice se dá jet s jedním přestupem.
Např. odpo. spoj 14:40 z Jevíčka pokračuje do Konice.
Vámi vyhledané spojení v 10:45 je na Konice, Nová Dědina, což nelze považovat příliš za Konici[wink] ale to vem čert...

Každopádně toto bude slabý směr tak jako tak i v budoucnu.
Nezbývá, než donutit přestěhovat se na Chornicko stovky(raděj tisíce) lidí, kteří budou chtít za každou cenu denně vlakem cestovat směrem Konice a do Třebovej.

Starý Hanák: [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem zzz.)
Tom_tužín
Čtvrtek, 15. března 2018 - 20:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 945
Registrován: 6-2005
Starý Hanák:
Ale tak to přeci je. Zdejší doprava je postavena na autobusech, a zřejmě má uzel v Jevíčku (soudě podle toho, že všechna možná spojení to přes Jevíčko skutečně hledá). Trochu nefajn je to, že přes naplnění teoretických předpokladů úspěchu to naprosto evidentně nefunguje - a upřímně řečeno veřejná doprava zpravidla pomalejší než bicykl prostě fungovat ani nemůže.

Tvrzení že takovou linku potřebuje naprosté minimum lidí - slovy Doktora - jak to víte? Máte dopravní průzkum? Já mám vážnou obavu, že po všech reformách v celém regionu potřebuje veřejnou dopravu v jakémkoliv směru naprosté minimum lidí, což svědčí o naplnění varianty č. 3 (viz mail z 14. 3. ve 22:26).
Čtvrtek, 15. března 2018 - 21:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7984
Registrován: 4-2003
Zdejší doprava je postavena na autobusech, a zřejmě má uzel v Jevíčku

Což je asi tím, že to Jevíčko je léta přirozený spádový místo teoretiku. A proto tam vedou ty páteřní linky, jako třeba MT-Jevíčko-Svitavy, po nichž tak voláte.


Tvrzení že takovou linku potřebuje naprosté minimum lidí - slovy Doktora - jak to víte?

Promiňte, ale jak Vy víte, že jí někdo potřebuje??
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 15. března 2018 - 21:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4200
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Těším se, jak Doktor vysvětlí, že IDOS argumentačně fauluje."
V prvé řadě si zjisti, co to ten argumentační faul vůbec je, aby ses vyvaroval podobných nesmyslů.

Tvrdíš, že v oblastech s mizivou poptávkou se má rezignovat na autobusy, efekt zde má pouze individuální doprava, neřidiče odkazuješ na senior taxi. Tím si i sám odpovídáš na otázku spojení Městečka Trnávky s Konicí - poptávka bude tak zanedbatelná, že být dle tvých představ, neexistovalo by v této relaci žádné spojení. Pokud chce někdo cestovat z Městečka Trnávky do Konice, nechť se dopraví stejným způsobem, jaký ty navrhuješ pro cestování z obcí mimo železnici k terminálům. Předpoklad nízké poptávky lze odvodit z obsazenosti vlakových spojů mezi Chornicemi a Dzbelem (Konicí) a dále z neexistence spádovosti či jiné spojitosti Městečka Trnávka a Konice. Každá z těchto obcí leží nejen v jiném okrese, ale i v jiném kraji. Pak se nabízí otázka KDO a PROČ by takto cestoval.

Stále jsi však nepředstavil svůj koncept dopravní obslužnosti Chornicka založený na páteřní železnici. Tedy, kde budou zřízeny terminály, z kterých obcí a kudy povedeš autobusové linky tak, aby "nevymetaly každou náves", které obce zcela odstavíš od dopravní obslužnosti, zda jsou v oblasti výrazné dopravní proudy a kudy vedou, jaké je jejich intenzita v čase. Tvé vyhýbáni se konkrétním odpovědím budí silné podezření, že jsi jen takový tlachal.

Jen bych ještě poukázal, pokud donutíš lidi sednout do auta, aby se dostali k terminálu, vzhledem k traťovým poměrům a z toho plynoucích jízdních dob vlaku a přepravním vzdálenostem, tito lidé pojedou autem přímo do cíle své cesty. Chornicko není suburb, to je prostě fakt. }
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 16. března 2018 - 05:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4842
Registrován: 12-2004
T T: Ale jo, minim. na KU v Pardubicích by jste to měl zjistit, ale jde opravdu o velice malé číslo, pokud se v poslední době něco radikálně nezměnilo, jako že asi ne....
A co podle vás vlastně konkrétně nefunguje na Jevíčsku?
Podle mě je problém třeba to , že na lince Kladky - Chornice - Jevíčko nedojíždí nic kolem 5:50 -6:30. Což se ale vlakem nevyřeší.

To celkové řešení oblasti Jevíčska , Chornicka a Třebovska bych také moc rád viděl, jak to máte KONKRÉTNĚ vymyšlené s páteřním vlakem(??) tak aby celkový počet lidí ve veřejné dop. zůstal minim. stejný za podobně vynaložené finan. prostředky...
Tom_tužín
Pátek, 16. března 2018 - 11:05:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 946
Registrován: 6-2005
Argumentační faul je nepochybně to, co sám uživatel "Doktor" vyhodnotí jako argument, na který těžko hledá odpověď.

Dále tvrdí, že mezi nejenom Městečkem Trnávka a Konicí, ale úplně obecně mezi regiony Moravská Třebová a Konice / Prostějov je zcela zanedbatelná poptávka. A jako vždy nedokládá jediný argument, který neustále požaduje po jiných. Takže Doktore - čísla mne zajímají - 500? 700? 1500? Co je podle Vás málo? Není to tak trochu subjektivní? Nějaké dovozování na základě toho, že jsou oba regiony v jiném okrese a v jiném kraji snad nemyslíte ani vážně - vždyť to jsou uměle vytvořené administrativní hranice. Nebo si snad opravdu myslíte, že si někdo z Městečka Trnávky nenajde dobrou práci třeba na Konicku jenom proto, že má fóbii z přejezdu krajské hranice? Nebo se na hranici vybírá nějaké mýto?

Nějaké konkrétní odpovědi po mně můžete začít požadovat až v okamžiku, kdy sám přestanete "vařit z vody" bez jediného věcného argumentu - což je Vaše dlouhodobá komunikační strategie.
Pátek, 16. března 2018 - 11:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 3-2018
TT: Nějaké dovozování na základě toho, že jsou oba regiony v jiném okrese a v jiném kraji snad nemyslíte ani vážně - vždyť to jsou uměle vytvořené administrativní hranice. Nebo si snad opravdu myslíte, že si někdo z Městečka Trnávky nenajde dobrou práci třeba na Konicku jenom proto, že má fóbii z přejezdu krajské hranice? Krajské hranice z doby komunismu se nám vryly pod kůži více, než jsme si ochotni připustit. (Konice Jihomoravský kraj, Trnávka Východočeský). Spousta státních institucí stále funguje na jejich principu a je tudíž krajně nepravděpodobné, že by obyvatel Trnávky něco potřeboval zařídit/chodil do školy/k lékaři atd. do Konice a opačně. Stejně tak je naprosto nepravděpodobné, že by obyvatel Tnávky našel dobrou práci v Konici, a pokud ano, jedná se o naprosté jednotlivce, kvůli nimž nemá smysl přeorganizovávat veřejnou dopravu. Ta musí sloužit většinové poptávce.
Pátek, 16. března 2018 - 11:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4843
Registrován: 12-2004
TT: A nešlo by to pro nás ostatní, nebo alespoň pro někoho tady vypsat, jak by to mělo tedy správně vypadat?
Osobně by mě to zajímalo i vč. těch Senior-taxi. Kolik by jich bylo a jak by fungoval s jakýma vozidlama a v jakém počtu? Plus samoz. vlaky a pozůstatek autobusů.
Děkuji.
Tom_tužín
Pátek, 16. března 2018 - 13:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 947
Registrován: 6-2005
Starý Hanák:
To si rozhodně nemyslím. Berte to třeba tak, že já coby obyvatel Přerova mám momentálně hned několik pracovních kšeftů na Šumpersku. Logicky můžete dovozovat, že nejbližší obchod, škola, úřad, nemocnice atd., není od Přerova nikde směrem k Šumperku, tudíž čistě teoreticky nemá nikdo důvod takto jezdit, přesto prakticky existují právě vazby pracovní, rodinné, turistické atd., které vznikají vesele napříč administrativními hranicemi.

Zzz:
Odpověď by nebyla na jeden příspěvek na K - čku, ale na studii. Senior - taxi funguje už i tady v Přerově, a počet jeho vozidel se řídí jako u taxislužby poptávkou. Zavedli to nedávno, a pokud vím, tak zatím funguje v tomto režimu jedno vozidlo. To je majetkem města a řidič je zaměstnancem města, ale umím si představit, že pokud by takto byla nahrazena linka s minimální frekvencí, obsluhující několik obcí, tak by zřizovatelem měl být krajský organizátor dopravy. Taková služba by mohla být v nějakých spádových uzlech (příklad - Konice, Chornice, Jaroměřice + Jevíčko, Moravská Třebová) a spádová oblast by zahrnovala okolní obce.

Když použiju modelový příklad - třeba Konice - Šubířov - Jaroměřice - Jevíčko je spojnice měst a větších obcí, kde si umím představit nějakou pravidelnou autobusovou linku. Stranou zůstává menší osada Chobyně, tam si umím představit jen individuální dopravu + třeba senior taxi z Konice.
Pátek, 16. března 2018 - 13:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 3-2018
TT: 1. Nelze srovnávat Konici a Trnávku vs. Přerov a Šumperk. To jsou velikostí a významem diametrálně odlišná sídla. 2. Z Přerova do Šumperka se jede přes Olomouc, spádové místo rozsáhlé oblasti, tudíž i spojení Přerov - Šumperk je dobré. Navíc se dříve i nyní jedná o města ve stejném kraji. Ale třeba přirovnatelná vazba měst Šumperk - Svitavy má spojení neporovnatelně horší. A nikdo se nad tím nepozastavuje, nikdo se nebije za lepší spojení mezi těmito městy. Protože vzájemná vazba je slabá. Vzájemné spojení být musí, ale už nemusí být vzhledem ke slabé poptávce přímé a komfortní. Ale to už se dostáváme mimo téma...
Tom_tužín
Pátek, 16. března 2018 - 15:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 948
Registrován: 6-2005
Starý Hanák:
Trochu si nerozumíme - nejde o to jak jsou sídla velká nebo jestli jsou v jednom administrativně vymezeném regionu (kraji, okrese ...). Jde o to, že jakési přirozené vazby (pracovní, rodinné, kamarádi, školy, sportovní aktivity, podnikatelské aktivity, služby, nákupy ...) dělá člověk většinou v nějakém okruhu kolem svého bydliště. Ten okruh může být uměle omezený nějakou bariérou typu státní hranice (železná opona), ale taková bariéra nikdy mezi Moravskotřebovskem, Boskovickem a Prostějovskem nebyla. Ty vazby tam jsou, protože ty regiony spolu sousedí, jsou od sebe pár kilometrů. Nakonec Malá Haná je i geograficky jeden celek, který nedělí horský hřbet ani žádný veletok.

Pravda že historicky šlo o německé Hřebečsko na severu versus český jih. Paradoxně toto historické rozdělení vzájemnou vazbu po válce ještě zesílilo, protože po odsunu Němců ze severu (Moravskotřebovsko) byl kraj dosídlený převážně českým obyvatelstvem blízkých českých oblastí, tj. Boskovicka nebo Prostějovska. Třeba i díky tomu ty vazby mezi rodinami zůstaly docela silné.

Takto mi to alespoň popisovali kamarádi, kteří jsou místní. Nemám důvod jim nevěřit.
Pátek, 16. března 2018 - 17:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4203
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Argumentační faul je nepochybně to, co sám uživatel "Doktor" vyhodnotí jako argument, na který těžko hledá odpověď. "
Nikoliv, toto není definice argumentačního faulu.

Ukázkovým příkladem argumentačního faulu je třeba následující: Nějaké konkrétní odpovědi po mně můžete začít požadovat až v okamžiku, kdy sám přestanete "vařit z vody" bez jediného věcného argumentu - což je Vaše dlouhodobá komunikační strategie. Konkrétně se jedná o úhybný manévr.

Mám-li se vyjádřit k obsahu tvého výroku, pak věz, že věcné argumenty - například k tématu sčítání dopravy a jeho nesmyslné aplikaci - jsem předložil. Jasně a věcně jsem vysvětlil, proč tato data nelze použít pro tvé účely, proč z nich nelze vyčíst potřebné údaje.

Nakolik by byly hranice mezi okresy či kraji vytyčeny administrativně a ne historicky, nic to nemění na faktu, že se spádovost vytváří na základě místní příslušnosti. Ať už jde o úřady, školy, zdravotnictví nebo další služby. Samozřejmě, je to individuální a mohou existovat lokality se silnou spádovostí do míst mimo vlastní okres či kraj. To všem není případ Městečka Trnávky a Konice, kdy tyto obce leží každá v jiném okrese a v jiném kraji již po desetiletí, navíc jde i o různé mikroregiony. Lidé tak nemají potřebu cestovat mezi těmito obcemi kvůli úřadům, školní docházce nebo za službami. Ani sociální vazby zde nebudou tak silné, jako by byly v rámci jednoho mikroregionu. Obyvatelé Městečka Trnávky si mohou najít zaměstnání v Konici, případně obyvatelé Konice v Městečku Trnávce, ovšem ani v jednom z míst není natolik dominantní zaměstnavatel, že by generoval masové přesuny obyvatelstva. Úplně stejně může mít někdo z Městečka Trnávky práci třeba v Lošticích - mělo by pak být dle stejné logiky zavedeno přímé a rychlé spojení mezi Městečkem Trnávkou a Lošticemi? Chápu, že jsi fixován na železnici, ale to, že dvě místa jsou spojená kolejemi, ještě neznamená, že je mezi těmto místy významná poptávka po přepravě. Zmínky o fobii či mýtu ve spojitosti s přejezdem krajské hranice jsou nemístně teatrální. A když tě zajímají ta čísla - v pracovní dny z Městečka Trnávky do Konice 4 lidé, v opačném směru 3 lidé. O víkendech je to proměnlivé.

Přistoupil jsem na tvoji taktiku úhybných manévru, no hra dle tvých pravidel končí. Zpět k věci, tedy k tvé představě ohledně dopravní obslužnosti Chornicka:

Vlož sem odkaz na tebou vzpomínanou studii, která se věnuje tématu dopravní obslužnosti Chornicka, ať si ji můžeme pročíst všichni. Předpokládám, že takovou studií disponuješ, když tu vynášíš tak kategorické soudy. Zde na K-reportu postačí, když uvedeš místa, kde budou terminály, tedy místa, kde zůstane zachováno zastavování vlaků, a dále seznam obcí bez dopravní obslužnosti, jejichž obyvatelé budou odkázáni sami na sebe či senior taxi. Tento prostý výčet diskuze na K-reportu bez problémů snese.

Anebo žádná studie neexistuje, ty nemáš nic promyšlené a nemáš představu, kde zřídit terminály a které obce odříznout od dopravní obslužnosti?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pátek, 16. března 2018 - 18:20:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4844
Registrován: 12-2004
Za zveřejnění studie bych se také přimluvil.

Jinak Chobyně může mít dál bus spoje, díky jejich vedení až do Šubířova, takže se tudy stejně projede od Dzbelu.
Pokud by byl argument, že Dzbel má do Konice a dál směrem na PV dostatek vlakových spojů, je to jistě pravda.
I když by místní asi v pohodě nevzali, že se busy zruší. Můžete to navrhnout na patřičných místech, např. na OU ve Dzbelu a v Jesenci, třeba to pochopí(?).

Ale jako argument pro vlak do Mor.Třebové to nějak není.
Tom_tužín
Sobota, 17. března 2018 - 10:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 949
Registrován: 6-2005
Milý Doktore, poslední dobou se Vám ty příspěvky nějak nedaří...

Především onu studii si objednaly dohromady kraje Pardubický a Olomoucký, a údajně Dušek odmítl podíl Pardubického kraje zaplatit poté co zjistil, že studie je velmi silně ovlivněna názory pana Tomíka. Na jeho místě bych jednal stejně. Z toho plyne, že já studii nemám. Pokud ji chcete, shánějte ji tam, kde by měla být, čili u objednatele (KIDSOK).

Přes vyčerpávající slohovku plnou útoků (jako vždy) nám uživatel Doktor stále odmítá sdělit, kolik lidí cestuje mezi regiony Moravská Třebová a Konice (- Prostějov). Já čerpám ze sčítání dopravy, což je opravdu nejlepší informační zdroj o mobilitě obyvatelstva. Proč tomu tak je jsem vysvětlil mnohokrát. Uživatel Doktor zjevně nečerpá vůbec z ničeho a žádná přesnější data nemá, jen hloupě útočí.

K oné relaci mezi Městečkem Trnávkou a Lošticemi - přímo na Loštice nebylo sčítání ani provedeno (minimální frekvence), na silnici II/644 Městečko Trnávka - Mohelnice je intenzita 544 vozidel denně. Pro srovnání v Nectavském údolí (silnice II/366) je to 1 854 vozidel denně, takže ve směru, kudy vedou koleje, je zátěž na silnici více než trojnásobná. To jsou moje čísla, Doktore, a už se moc těším na Vaše čísla, získaná jistě z daleko lepších zdrojů (o nichž neustále jaksi mlžíte).

Jinak, milý Doktore, nemám vůbec žádnou informační povinnost sdělovat cokoliv k umístění terminálů. Je celkem směšné, že "Doktor" se staví do pozice toho, který má právo udělovat mi nějaké úkoly. Doktore, probuďte se už konečně. Nejsme ve škole, vy nejste učitel a já nejsem žáček u tabule, kterého zkoušíte. Je to celkem trapné, jak se mně stále do této pozice snažíte dotlačit, a setrvale odmítáte pochopit, že tuto hru já prostě hrát nebudu - byť chápu, že tato pozice by pro Vás byla komfortní, protože v otevřeném dialogu ztrácíte tím, že nemáte žádné argumenty.
Sobota, 17. března 2018 - 12:16:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7422
Registrován: 8-2012
Berte to třeba tak, že já coby obyvatel Přerova mám momentálně hned několik pracovních kšeftů na Šumpersku
No a já jako obyvatel Liberecka mám momentálně pár kšeftů v Poznani. Okamžitě vyžaduji zavedení vlaku Liberec - Poznań, i když to je samozřejmě naprosto atypický požadavek mimo systém hromadné dopravy!

Senior - taxi funguje už i tady v Přerově
Vono Konice je vlastně takovej Přerov pod Kosířem...
Ale jak se ti šotoušci vždycky odkopou, že jim vůbec nejde o službu podle potřeb obyvatel ale o to, aby někde jezdil sebevíc nesmyslný vlak, protože tam jsou koleje.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Tom_tužín
Sobota, 17. března 2018 - 13:39:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 6-2005
Budeme diskutovat o tom, jestli má vůbec smysl spojení mezi regiony? Pokud každému člověku stačí cestovat jen v rámci svého jednoho regionu, a výlučně do "svého" spádového centra, tak samozřejmě žádnou dopravu na Chornicku nepotřebujeme. A co více, nepotřebujeme tím pádem vůbec žádnou dálkovou hromadnou dopravu. Zřejmě se píše polovina 19. století, kdy veškeré cestování byla bába s nůší, jejíž přepravní potřeba byla maximálně 10 kilometrů na trh do nejbližšího města, kam jela jednou za měsíc prodat husu. Chápu to správně?
Sobota, 17. března 2018 - 13:40:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4204
Registrován: 4-2003
Tom Tužín: Mně jsi na otázky stran tvé představy o koncepci dopravní obslužnosti na Chornicku odmítl odpovědět z důvodů týkajících se mé osoby. Na totéž se tě ovšem zeptal i Zzz. Ani jemu jsi konkrétně neodpověděl, tvá reakce - cituji: "Odpověď by nebyla na jeden příspěvek na K - čku, ale na studii." Já i Zzz se tedy pídíme po studii obsahující tvoji vizi komplexní dopravní obslužnosti Chornicka, když ji není možné sdělit prostřednictvím příspěvku v diskuzi. Odkázání na studii KIDSOK tak postrádá smysl. Vycházím z předpokladu, že máš svoji představu narýsovanou a dostatečně promyšlenou, když mluvíš o zachování železniční dopravy jako páteřní pro danou oblast.

Sčítání dopravy, ze kterého vycházíš, NENÍ informační zdroj o mobilitě obyvatelstva. Proč jím není, jsem opakovaně vysvětloval teď i dříve, stručně zopakuji - pro informace o mobilitě je třeba znát mj. počty osob, start a cíl cest, směry pohybu, rozvržení v čase; nic z toho sčítání dopravy neposkytuje, sčítání dopravy udává intenzitu dopravy v bodě měření. Operování s čísly ze sčítání dopravy je zbytečné, neboť nemají vypovídací hodnotu.

O svých zdrojích nemlžím, žádných zdrojů se totiž nedovolávám. Jako jsem tě odkázal na dostudování si významu pojmu "argumentační faul", totéž učiním i v případě slova "oponentura". Já rozporuji tvůj zdroj - očividně jediný - v podobě sčítání dopravy, věcně argumentuji, proč tento zdroj nelze použít k danému účelu. To není soutěž, kdo se vytasí s lepším zdrojem.

Jako ty nemáš povinnost sdělovat cokoliv k umístění terminálů, tak ostatní mají právo bořit tvé vzdušné zámky stavěné v bublině odtržené od reality. Tvé vyhýbání se odpovědi i na takovou trivialitu, jako je umístění terminálů, vypovídá o tom, že ve skutečnosti žádnou představu o konceptu dopravní obslužnosti Chornicka nemáš. Jinak bys místa terminálů vysázel jako z partesu, když terminály jsou základem celého systému. A těžko můžeš po komkoliv, včetně mě, chtít nějaké protiargumenty - když nepředneseš svůj koncept, těžko se k němu můžeme vyjádřit.

Ve svém příspěvku jsem na tebe nikterak neútočil, mohl bys tedy specifikovat místa, která považuješ za útok? Neměl by to být problém, když píšeš, že se jedná o slohovku plnou útoků. Mimochodem, o svých příspěvcích jsi přesvědčený, že neobsahují žádné útoky na druhé?
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Sobota, 17. března 2018 - 15:13:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4205
Registrován: 4-2003
Tom_tužín:
"Chápu to správně?"
Nepochybně jsi to nepochopil vůbec. O smyslu meziregionální a dálkové dopravy nikdo nepochybuje, jen je třeba racionálně uvažovat při volbě tras a použitých dopravních prostředků.
Tom_tužín:
"Pokud každému člověku stačí cestovat jen v rámci svého jednoho regionu, a výlučně do "svého" spádového centra, tak samozřejmě žádnou dopravu na Chornicku nepotřebujeme."
To postrádá logiku. Kdyby lidé cestovali byť jen v rámci regionu, tak přeci dopravu potřebují.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org