Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 27. 06. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 27. 06. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 26. května 2018 - 11:52:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 232
Registrován: 8-2017
Quenya:
My, jako ČR, nebo vy, jako ŽESNAD? Opravdu by se nedalo získat pár dalších tras pro nákladní dopravu tím že by se vhodně upravily relativně krátké problematické úseky?

Jinak si k tomu přidejte ještě pár tisíc nas***ých lidí co jim kamiony jezdí přes města.[happy]

Ať Vám to tedy toho 30. vyjde, přinejmenším napojením některých tratí na jihu mimoúrovňově. Ještě byste mohli zkusit památkáře aby si začali vymýšlet skrz jatka, ale to je jenom brzdění. Ví se už alespoň jestli to má být z Maloměřice na odsunuté jako čtyřkolejka, nebo 2+2?
Sobota, 26. května 2018 - 12:08:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8009
Registrován: 8-2012
zde přece vůbec nejde o veřejný zájem, jen o zájem developerů
Přesně tak. Nějaká varianta "Až" je sice vtipně pojmenovaná, ale reálně to už jsou akorát ústupové boje. No a souvislost "30% nákladů na koleje" s propustností uzlu Brno normální vovčan nevidí a populistický politik mu to vysvětlovat nebude - ten prostě sní, když náhodou spí, a jinak maká.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 30. května 2018 - 13:53:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8239
Registrován: 5-2007
Tak vraj CK MD vybrala variantu Ab.
Středa, 30. května 2018 - 14:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 10-2007
Hej.

https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Zeleznicni-uzel- Brno-ma-byt-u-reky,-rozhodla-centr?returl=/Media/Media-a-tiskove- zpravy

Ale prý to není ještě finální rozhodnutí [happy]
Na dnešní rozhodnutí centrální komise se čekalo několik týdnů a jde o klíčové doporučení, než půjde materiál do vlády, která definitivně rozhodne.
(zdroj)

(Příspěvek byl editován uživatelem Joe.)
Středa, 30. května 2018 - 14:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9020
Registrován: 4-2003
Asdf:Tak vraj CK MD vybrala variantu Ab.

To se dalo očekávat. Ale naštěstí bude opravené současné nádraží a celý přesun se pošle pro gigantické náklady (a nejen kvůli tomu) časem stejně k ledu.
Středa, 30. května 2018 - 14:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8240
Registrován: 5-2007
Bram: Ale naštěstí bude opravené současné nádraží a celý přesun se pošle pro gigantické náklady (a nejen kvůli tomu) časem stejně k ledu.

A kapacita čo bude chýbať po modernizácii trate do Vyškova a do Zastávky sa doženie zabratím průtahu a trvalým použitím Dolního pre osobku. Presne tak.

A celý uzol bude naveky stáť zahovno. No ale čo už.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Suchol
Středa, 30. května 2018 - 14:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 529
Registrován: 5-2016
Výběr varianty bez výsledků (snad dokonce ani ještě nezadaného) TE-prověření, zveličování obtížnosti či rizik změny ÚP a ignorování širších hledisek (protismyslné opětovné sloučení osobní a nákladní dopravy + zrušení stávající tratě přes hl.n. + chybějící rezerva propustnosti pro dlouhodobý výhled) ukazuje na zcela diletantskou činnost CK MD.
Středa, 30. května 2018 - 16:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9021
Registrován: 4-2003
Asdf:A celý uzol bude naveky stáť zahovno. No ale čo už.


Stěžuj si laskavě na tento velmi pravděpodobný "výsledek" u odsunovačů a ne u mne [nene].
Suchol
Středa, 30. května 2018 - 17:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 530
Registrován: 5-2016
Bram, Asdf:
Proč by měli Brňáci a dojížděči z okolí být jako ovce a nechat si ten odsun líbit?
Dokonce nakonec od Pražáků?
Copak není třeba, aby i na hl.n. v Brně byla vysoká nástupiště, která jsou už dneska běžná ve vsích na lokálkách?

(Příspěvek byl editován uživatelem suchol.)
Středa, 30. května 2018 - 19:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 8-2017
Asdf:
Asdf:
"A kapacita čo bude chýbať po modernizácii trate do Vyškova a do Zastávky sa doženie zabratím průtahu a trvalým použitím Dolního pre osobku. Presne tak.
"
Ano přesně tak, skončí to tak jak si tady někteří nepřejí, Brno bude mít dvě hlavní nádraží s tím že jedno sežere cca 2 mld a to druhé bude muset ve finále také spolknout podobnou sumu protože bude třeba tam mít trvalé zázemí pro cestující překopat patřičná zařízení a podobně. Jak to tam vlastně na Dolním je? Releové ZZ a Elektrodynamika na výhybky?

Velmi pikantní by bylo kdyby opravdu dvě nádraží byla v provozu a vyřešil nám ten problém ne centrální plánovač, ale trh a nejpikantnější by bylo kdyby Dolnímu začali dávat přednost.

Myslím že by bylo fér konečně se přestat na Brno dívat jako na Brno, ale začít se na to dívat jako na Brněnskou aglomeraci, která může mít odhadem kolem 500-600 tisíc obyvatel. Milionová Praha má, když to řeknu nadneseně, 2 hlavní nádraží, 3 když započítám Smíchov a do nějakých 80. měla v centru 3 nádraží od sebe vzdálená cca 800m vzdušnou čarou. (Wilsoňák, Masaryčku, Těšnov), Brno bude mít v nejhorším případě nádraží 2. A otázka je jestli v takové situaci neudělat z Hlavasu halvové nádraží a průjezd řešit čtyřkolejkou na Dolním.

Neustále tu řešíme docházky a cesty v rámci centra, ignorujeme vznik jižního, ale nikde se už nebavíme nikdy o tom jak to bude pro lidi z Líšně, Tuřan, Bystrce, Řečkovic, Žebětína... Kolik minut z celé cesty pro ně bude znamenat přesun, nebo varianta se dvěma? A kde bude hranice aglomerace? Kdy se Brnem stanou Kuřim, Střelice, Šlapanice, Bílovice nad Svitavou?

Suchol:
Suchol:
"Bram, Asdf:
Proč by měli Brňáci a dojížděči z okolí být jako ovce a nechat si ten odsun líbit?
Dokonce nakonec od Pražáků?
Copak není třeba, aby i na hl.n. v Brně byla vysoká nástupiště, která jsou už dneska běžná ve vsích na lokálkách?"

Dovolím si kontra otázku. Proč by si měli nechat líbit neustálé snahy o vnucení provinčního nádraží?
Pokud by nádraží ve variantě Petrov nedostalo pořádnou novou budovu, což se mi nezdá z toho prostoru mezi poštou a Amerikou možné, nebo nedostane kompletně novou halu pod nástupišti, tak je to o ničem.

Četl jste v posledních pár letech diskusi jinde než zde, nebo na zdopravy? Na idnesu je třeba čím dál tím častěji slyšet že nádraží musí pryč, že je třeba s ním něco rychle dělat a tedy je přesunout...

Víte proč? Protože celá ta akce, to co se kolem nestěhování nalepilo to lidem setsakra znechutilo, vidí to jako Holadinu, zelenou tlačenku, blokování rozvoje... Lidi to začíná dost štvát a s rostoucí podporou ANO nakonec ten odsun projde.


Suchol:
"...protismyslné opětovné sloučení osobní a nákladní dopravy..."
Zajímavé a když já navrhnu v přetížených úsecích nebo ve sklonově problematických úsecích oddělení nákladní dopravy od osobní, tak je to špatně. Ano, pokud je ten problematický úsek desítky kilometrů dlouhý, tak stejně tak vyjde dlouhé i nákladní spojení.

A jen mimochodem, pokud by se chtělo, tak se dá udělat nový nákladní obchvat z Maloměřic takový že nebude zásadně zatěžovat obyvatele Brna hlukem který je skrze zastarávající vozy a ne moc dobrou údržbu některých z nich značný. Zejména pokud se náhodou některý z nich obuje a je to dlouhodobě ignorováno. Jenom to nebude za pár šupů.

Bram:
Myslím že Asdf pouze konstatuje co se stane, protože pokud se jen sebere kapacita z průtahu užíváním 3 peronů tak to bude problém, nebude to plnohodnotné nádraží, ale cosi mezi zastávkou a nádražím, a to ten uzel bude kazit, jenom protože se použije nouzové polovičaté řešení místo pořádného, kterým by byly například 4 hrany nástupišť a 4 průjezdné koleje, nebo celková změna uspořádání stanice v normální nádraží, což asi nepůjde bez nových mostů. Výhodou ale je že na průtahu je jenom 60km/h, takže všechny vlaky jedou +- stejně rychle, takže propasírovat tam v nejhorším vlaky po pěti minutách by snad nemusel být problém. To už snad musí být dostatečná kapacita.
Středa, 30. května 2018 - 20:15:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2843
Registrován: 5-2002
Podle mě by nejlépe bylo Brno prostě opravit (jak se ostatně dělá/chystá) a jen k tomu postavit diametr (resp. aspoň jeho počáteční stanici "hlavní nádraží"), do kterého by se svedla regionálka. A stálo by to vůbec nejmíň.
Zaústění VRT pak řešit až s jejím přivedením (v jižní trase) nějakými novými šturcy jižně od Tesca.
Suchol
Středa, 30. května 2018 - 21:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 531
Registrován: 5-2016
TZ:
Copak není třeba, aby i na hl.n. v Brně byla vysoká nástupiště, která jsou už dneska běžná ve vsích na lokálkách?
Čtvrtek, 31. května 2018 - 06:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9022
Registrován: 4-2003
Suchol:Copak není třeba, aby i na hl.n. v Brně byla vysoká nástupiště, která jsou už dneska běžná ve vsích na lokálkách?


Hele, ty jeden autistickej blábolo, ty jsi evidentně dosud nepochopil, že bych rád nové nádraží pod Petrovem. Ale když to dopadne tak, že bude pouze opravené současné nádraží, tak je to pořád uživatelsky lepší stav, než odsun.
Suchol
Čtvrtek, 31. května 2018 - 08:56:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 532
Registrován: 5-2016
Bram:
... když to dopadne tak, že bude pouze opravené současné nádraží, tak je to pořád uživatelsky lepší stav, než odsun.
Souhlas, ale dokonavé sloveso „dopadne“ nesedí. Bude to přechodný stav, jen dokud odpovědným osobám nedojde, že odsun neprosadí a že tedy musí být Petrov.
Svými invektivami ztrapňujete jenom sebe.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 08:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8215
Registrován: 4-2003
když to dopadne tak, že bude pouze opravené současné nádraží,

Což nijak neřeší rozvoj železnice, natož města, jehož vývoj je v centru zmrazen minimálně posledních 50 let. Se všemi sociálně-ekonomickými důsledky, který se dneska projevbují i na nemovitostním trhu.

Město vzniká tak, že vizionáři namalujou komunikace. A proto se staví tramvaj/metro do polí. Takhle vzniká urbanismus tísíce let. V Brně si ovšem můžou dovolit luxus, že půlka centra je stavební uzávěra a rumiště, což je dlouhodbě pro město smrtící. Teprv pod touhle vrstvou je řešení, zda má bejt jedno z mnoha nádraží tu či támhle.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 31. května 2018 - 09:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8216
Registrován: 4-2003
Bude to přechodný stav, jen dokud odpovědným osobám nedojde,

Tento stav je tady už 70 let.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Suchol
Čtvrtek, 31. května 2018 - 09:18:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 533
Registrován: 5-2016
RadekŠ:
... půlka centra je stavební uzávěra a rumiště
V Brně tvoří centrum historické jádro a navazující oblast na sever a nikoli na jih.
... zda má bejt jedno z mnoha nádraží tu či támhle.
Nikoli, jde o umístění hlavního nádraží a stávající poloha s rozšířením do lokality Petrov je mimořádně výhodná, kdežto Řeka - kromě toho, že by zničila výhody této polohy, má nepřekonatelné funkční závady.

(Příspěvek byl editován uživatelem suchol.)
Čtvrtek, 31. května 2018 - 09:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 235
Registrován: 8-2017
RadekŠ:
"když to dopadne tak, že bude pouze opravené současné nádraží,

Což nijak neřeší rozvoj železnice, natož města, jehož vývoj je v centru zmrazen minimálně posledních 50 let. Se všemi sociálně-ekonomickými důsledky, který se dneska projevbují i na nemovitostním trhu.

Město vzniká tak, že vizionáři namalujou komunikace. A proto se staví tramvaj/metro do polí. Takhle vzniká urbanismus tísíce let. V Brně si ovšem můžou dovolit luxus, že půlka centra je stavební uzávěra a rumiště, což je dlouhodbě pro město smrtící. Teprv pod touhle vrstvou je řešení, zda má bejt jedno z mnoha nádraží tu či támhle."


Souhlasím, je s tím třeba něco urychleně dělat, ne tedy že by nebylo možné získat ještě nějaké pozemky po rateinách, ale kolik jich ještě je? U šilingráku vím akorát o jedné, něco trochu jsem viděl u Výstaviště, ale to nic neřeší. Je třeba odblokovat rozvoj a dát Brnu pořádné moderní nádraží, které bude odpovídat aglomeraci s odhadem půlmilionem obyvatel a centru jednoho z nejlidnatějších krajů republiky.

Podle mne je možných pět scénářů:
1)
a) Odsun a sloučení dopravy na Dolním
b) Odsun a výstavba nové tratě* z Maloměřic (Nákladka se ale asi stavila u Schrödingerovy kočky, je jí zároveň moc a málo)

2) Petrov s průtahem se zrušením Dolního z větší části, to se ale bude dělat nejhůře skrze schvalovací kolečko.

3) Petrov a sloučení dopravy tamtéž, nová estakáda do Židenic o čtyřech kolejích (pošlete ale SUDOPu někoho s citem pro fasády betonová konstrukce jde schovat do méně rušivé formy)

4) Petrov, zrušení průtahu a stavba nové ho obchvatu* mimo centrum

5) Nebude se dělat nic a evolučně se bude plácat jak Hlavas, tak z nouze se bude časem se bude muset na dolním postavit všechno jako na normálním nádraží, tedy nejenom dva perony a 3 koleje, ale minimálně 4, 4-6 průjezdných kolejí, hala, zázemí pro cestující, ZZ, parkoviště... prostě to co k modernímu okresnímu nádraží patří.

*je to rozkreslené, dodám později.

Suchol:
Bude to přechodný stav, jen dokud odpovědným osobám nedojde, že odsun neprosadí a že tedy musí být Petrov.

Nebo dokud nepřestane posedlost průtahem a neudělá se nějaké pořádné řešení které nebude blokovat centrum a bude takové že je ani případné další změny uzlu nebudou zásadní měrou ovlivňovat. Existuje tu zájem a mem, posledních 100 let, že nádraží musí z domu, situace v dopravě se za tu dobu samozřejmě změnila, ale je to, řekněme, tak nějak rozhodnuté, "nádraží půjde z baráku". Jedno, nebo druhé. Najděte mi město které si dovolí mít 700m od sebe středem dvě železniční tratě tvořící N-úhelník rámující celkem velkou část města a tratě vedou v celé délce na povrchu a nesnaží se s tím něco udělat.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 09:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8218
Registrován: 4-2003
Brně tvoří centrum historické jádro a navazující oblast na sever a nikoli na jih.

No bodejť by ne, když druhá půlka centra je rumiště, o jehož využití se lidí hádají posledních 70 leta soudě podle zdejších debat by to mohlo ještě pár desítek let vydržet. Čímž asi Brno definitivně ztratí jakoukoliv schopnost rozvoje.

které bude odpovídat aglomeraci s odhadem půlmilionem obyvatel

Tak to bude průser jak Brno, protože těch půl milionu lidí je v Brně už teď.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Suchol
Čtvrtek, 31. května 2018 - 09:54:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 5-2016
RadekŠ:
Bude to přechodný stav, jen dokud odpovědným osobám nedojde ... Tento stav je tady už 70 let.
Osoby i věcné souvislosti se mění.
Už nejmíň 20 let je jasné, že Řeka nemůže vyhovět moderním provozním požadavkům a že nemá potřebnou rezervu propustnosti pro vzdálenější budoucnost (hlavní nádraží se umisťuje na věky). Řeka už dávno nemá v ÚPmB co dělat.
A teď k tomu špatné zadání SP (omezené jenom na var. A a B) vyvolalo u nových povrchních posuzovatelů (dokonce až do úrovně MD) - a ovšem brutálně ovlivněných všelijakými lobisty - mylný dojem, že ta mimořádně rozsáhlá dokumentace se dá použít pro rozhodnutí o umístění hl.n. a koncepci přestavby ŽUB.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 09:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 236
Registrován: 8-2017
Suchol:

Suchol:
"RadekŠ:
... půlka centra je stavební uzávěra a rumiště
V Brně tvoří centrum historické jádro a navazující oblast na sever a nikoli na jih.
... zda má bejt jedno z mnoha nádraží tu či támhle.
Nikoli, jde o umístění hlavního nádraží a stávající poloha s rozšířením do lokality Petrov je mimořádně výhodná, kdežto Řeka - kromě toho, že by zničila výhody této polohy, má nepřekonatelné funkční závady. "

A jestlipak víte proč tam nic není. Nic tam není protože se tu sto let hádáme o nádraží, petit La Défense a nikdo není schopný tam udělat novou cestní síť, která by se časem změnila v uliční a to jenom protože že se čeká až bude nádr. To je to, proto bylo Brno nucené centrum expandovat na sever podél oné dlouhé štráse do Krpole. Pro rozvoj jižní oblasti stačí pro začátek posunout Uhelnou a napojení na Opuštěnou. Kolem Opuštěné dát 20m ochranného pásma, resp. zákaz napojení nových objektů výjezdy na tuto, ono odsunutí uliční čáry o nějaké ty metry by také pomohlo, když jsme u toho, vyhnat z té oblasti to děsivé retro raných devadesátek a mimo rezerv pro obě polohy tam nechat stavět, s tím tedy že se rovnou začne bez ohledu na Uzel řešit most a spojka k I/52 u Špilberských věží. Ještě by byl ideální stav že na Hladíkově bude v jedné části 2+3 pruhy a v druhé 3+2 pruhy dle příslušných křižovatek, což je zhruba po Benzinku, nebo to zkusit protáhnout až po Olomouckou.

Ruku do ohně za to dávat nebudu, ale další problém s růstem by mohl být dán jednak existenci starých fabrik, které by nebýt událostí roku 1948 šly pryč už asi někdy v 50.-70., ale i dostěhováním obyvatel po válce. Víme jak tam mnoho obytných budov, poměrně nákladně zdobených, dopadlo.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 10:32:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 8-2017
RadekŠ:
Tak to bude průser jak Brno, protože těch půl milionu lidí je v Brně už teď.

Asi jsem se nechal splést tím že se bohužel u obyvatelstva uvádí jen ti s trvalým pobytem těch je cca 380k Ale když sepíšeme ještě různé cizozemské dělníky, studenty a lidi co tam jezdí jen přes týden do práce a mají tam pokoj, nebo byt, tak to bude sedět.

Suchol:
No aby případné "optimální" řešení nevylezlo takové že se z něho zvencnete protože bude úplně mimo představy a přání mnoha "Petrováků"

Ony se objevují různé varianty, to ano, ale všechny se drží kolejového schématu starého 100 let, které vzniklo totálně neplánovaně a jako z nouze ctnost. Podívejme se třeba jen na tvar nádraží. Severní dráha mohla v pohodě postavit nádraží tak aby šturce byly naproti šturcům KFNB, ale to by požadovalo větší stavební zásahy a takovéto vedení tratě, ne šetřili pár tisíc zlatých (nebo krejcarů? Rozhodně ne korun), a udělali to stejné co KFNB a postavili nádraží na druhém zlomu opevnění. A to už snad tehdy se říkalo že to nádraží je provizorní. Pak přišla dráha od Rosic a že se tím bude vozit jen uhlí, no on to byl fígl a bílí kůň, začaly tudy pak jezdit vlaky na Vídeň. (Rothschild prý prskal jak klobása na pánvi), pak se dráha nějak postátnila a udělala se spojka na Hlavní, pak se udělala lepší spojka na Židenice, pak bylo třeba něco jiného, přimotala se do toho transverzálka... A za celou dobu nikdo nepřišel aby řekl "dost, teď to předěláme, dál to tak nejde", Ne, neustále se tu jen obkreslují schémata +- taková která vznikal jako nutnost protože to jinak tehdy nešlo.

A i ty současné varianty, alternativní k A a B pořád jenom dokola obkreslují něco co vzniklo v jiné době pro úplně jiné Brno. Ty tratě byly tehdy v poli, dnes jsou v centru, nebyla dnešní technika atp. Vzhledem k tomu že Brno i od těch 50. kdy ona hrubá šarže vymyslela seřazovačku v Maloměřicích dost nabobtnalo, tak je možná fakt na čase uhradit asi 180 let starý dluh a celý uzel velkoryse přestavět, ale takovou přestavbu myslím nenabízí ani A ani B ani žádná F, nebo E, nebo co to bylo za další varianty.

Pokud bude A, je třeba získat nějak nový nákladní tah, buď tunelem od Maloměřic, nebo kratším od Ostravské, ale to by znamenalo mít do Židenic minimálně o jednu až dvě koleje navíc. Pokud by byl Petrov, tak z důvodu blokování území a jeho dělení se nehodí trať další trať centrem, chtělo by to asi něco s využitím Komárovské spojky.
Suchol
Čtvrtek, 31. května 2018 - 11:20:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 5-2016
K.S.:
... případné "optimální" řešení ... bude úplně mimo představy a přání mnoha "Petrováků".
Moje výsledná varianta D-Petrov zachovává vjezd pražské tratě od Židenic a nepotřebuje tak nějaká podzemní nástupiště jako ofic. var. B.
A naopak novou Židenickou tunelovou spojkou napojuje modernizovanou přerovku, aby tudy mohly jezdit bez úvrati i spoje Vídeň - Brno - Polsko, které požaduje město, aby stimulovalo jeho rozvoj, a jsou taky obsaženy v Generelu dopravy JMK.
Někteří "Petrováci" s holt musejí uvědomit, že var. B-Petrov nemá šanci se proti var. A-Řeka prosadit.

MÚ-rozplet do směrů Židenice, Slatina a VRT Praha je v průmyslové zóně Radlas-Šmeral, kde nebude vadit.

(Příspěvek byl editován uživatelem suchol.)
Čtvrtek, 31. května 2018 - 14:39:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 4-2009
Napíšu sem , co jsem dal na web zdopravy.cz : No, sice to dopadlo, jak to dopadlo, okleštěnou TESku nám teda slíbili, i když se nesměl ŽESNAD.CZ ani omylem pojmenovat, leč ani zdaleka si nemyslím, že je úplně všemu konec. Nevydáme zatím žádné prohlášení, protože ještě na něco čekáme.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 16:39:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3594
Registrován: 5-2004
RadekŠ:
"No bodejť by ne, když druhá půlka centra je rumiště, o jehož využití se lidí hádají posledních 70 leta soudě podle zdejších debat by to mohlo ještě pár desítek let vydržet. Čímž asi Brno definitivně ztratí jakoukoliv schopnost rozvoje. "
To teď aktuální problém není, když velké developmenty už vznikly jinde. A ani to není jediný brownfield k zastavění…

RadekŠ:
"Tak to bude průser jak Brno, protože těch půl milionu lidí je v Brně už teď."
Z tohoto pohledu je vcelku jedno, kde bude nádraží a kdy bude hotová modernizace ŽUB, ale zato by se mělo co nejdřív začít s diametrem a se stuttgartizací šalin. Protože povrchová MHD se blíží kapacitě už teď a problém bude mít i s extra cestujícími z kapacitnějšího nádraží v centru, natož s provozem navíc vyvolaným nádražím v kopřivách bez diametru.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 17:26:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8221
Registrován: 4-2003
To teď aktuální problém není, když velké developmenty už vznikly jinde.

Obávám se, že nechápete principy rozvoje města a urbanismu jako takového.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 31. května 2018 - 17:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3596
Registrován: 5-2004
Ne. Pokud bereme rozvoj jako něco průběžného, tak zásek na jedné vnitroměstské lokalitě, byť významné, neříká prakticky nic o schopnosti rozvoje na zbytku. Když už, tak o ní vypovídá neexistence debaty o zásadním zkapacitnění a zrychlení MHD (tedy až na debatu o SJKD posledních měsíců, jejímž impulzem ovšem nebyl stav MHD, ale problém s linkovým vedením a kapacitou uzlu na Nádražní vyvolaný odsunem).
Suchol
Čtvrtek, 31. května 2018 - 20:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 536
Registrován: 5-2016
DJ:
Co všechno si máme představit pod Vaším svérázným pojmem stuttgartizace?
Čtvrtek, 31. května 2018 - 21:23:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 8-2017
Suchol:
Suchol:
"
Moje výsledná varianta D-Petrov zachovává vjezd pražské tratě od Židenic a nepotřebuje tak nějaká podzemní nástupiště jako ofic. var. B...."
A jsme doma, jenže bohužel vaše varianta D Petrov, ani varianta E se z nějakého důvodu nedostala do oficiálního hodnocení a myslím že to nebude jenom nějakou konspirační teorií a že pro to bude nějaký racionální důvod. Nebylo to třeba tak že var B byla dlouhodobě podporována někým kdo tlačí Petrov a ignoruje jiné varianty Petrova?


Suchol:
"MÚ-rozplet do směrů Židenice, Slatina a VRT Praha je v průmyslové zóně Radlas-Šmeral, kde nebude vadit.
"
Jste si tím úplně jistý? Je to pořád dost blízko centra a tudíž možná spíš zóna pro přestavbu na něco dražšího než na průmysl.


David Jaša:
David_jaša:
"Z tohoto pohledu je vcelku jedno, kde bude nádraží a kdy bude hotová modernizace ŽUB, ale zato by se mělo co nejdřív začít s diametrem a se stuttgartizací šalin. Protože povrchová MHD se blíží kapacitě už teď a problém bude mít i s extra cestujícími z kapacitnějšího nádraží v centru, natož s provozem navíc vyvolaným nádražím v kopřivách bez diametru."
Ano, MHD je třeba překopat a přesun by mohl být ten potřebný impuls. Jenže by to možná chtělo sehnat i kapacitnější vozidla, napadá mne něco na způsob v provozu nedělitelných jednotek složených tak aby dosáhly maximální užitelné délky (to je kolik? 40m?), tedy například 4 díly po deseti metrech s přechody. Nebo třeba trojdílné po patnácti metrech, kde by krajní byly trakční a prostřední vložený vůz.

Pak by bylo ještě nutné tedy zajistit v co největší míře oddělení tramvajové a automobilové dopravy, to by snad mohlo jít i na současných tratích pokud jsou ulice dost široké.
Comquaaq
Čtvrtek, 31. května 2018 - 21:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 2-2018
Joe:
"Ale prý to není ještě finální rozhodnutí [happy]
Na dnešní rozhodnutí centrální komise se čekalo několik týdnů a jde o klíčové doporučení, než půjde materiál do vlády, která definitivně rozhodne.
(zdroj)"
S blbci se tezko vyjednava. Tedy blahopreji ke spatnemu rozhodnuti.
Čtvrtek, 31. května 2018 - 22:13:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4664
Registrován: 5-2002
Nedávno jsem při procházení starých Železničních technik našel tento článek o přestavbě ŽUB z roku 1989.
Samozřejmě návrhy na přesun hlavního nádraží na místo dnešního dolního jsou ještě mnohem starší, ale je na tom tragikomicky vidět, jak dlouho dokážou nezasvěcení takto důležitou stavbu sabotovat [uhoh]
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně...
Čtvrtek, 31. května 2018 - 23:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 503
Registrován: 10-2007
Ahoj Rosťo, díky za zajímavé čtení. Je zajímavé sledovat, jak se historie stále opakuje... a dává si na čas [happy]

Jen pro odlehčení: Řešení brněnské železniční otázky již v roce 1946...
Čtvrtek, 31. května 2018 - 23:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3598
Registrován: 5-2004
Suchol:
"DJ:
Co všechno si máme představit pod Vaším svérázným pojmem stuttgartizace?"
Obdobu toho, co udělali ve Stuttgartu při přechodu z metrového rozchodu na normální. Tedy zakopání v hustě zastavěných částech pod zem, kvůli kapacitě, rychlosti a spolehlivosti. Prakticky tady už návrhy v tomhle směru byly v 70. a 80. letech, nicméně vzhledem k o dost odlišnému vývoji města než tehdy předpokládanému (od kampusu až po záměr SJKD) by to chtělo pravděpodobně navrhnout od začátku…

K.S.:
"Ano, MHD je třeba překopat a přesun by mohl být ten potřebný impuls. Jenže by to možná chtělo sehnat i kapacitnější vozidla, napadá mne něco na způsob v provozu nedělitelných jednotek složených tak aby dosáhly maximální užitelné délky (to je kolik? 40m?), tedy například 4 díly po deseti metrech s přechody. Nebo třeba trojdílné po patnácti metrech, kde by krajní byly trakční a prostřední vložený vůz.

Pak by bylo ještě nutné tedy zajistit v co největší míře oddělení tramvajové a automobilové dopravy, to by snad mohlo jít i na současných tratích pokud jsou ulice dost široké."
Popořádku:
- pointa v odpovědi Radkovi je ta, že šaliny v centru i tratě se blíží dosažitelnému maximu, přesto není mimo „deus ex machina“ SJKD žádná konzistentní diskuse, jak toto řešit. Natož nějaké konkrétní kroky.
- vozidla > 30 m vyžadují novou vozovnu a dílny. Když se ještě plánoval SJTD, měly být mezi D1, Hněvkovského, Sokolovou a Svratkou
- oddělení tramvajové a automobilové dopravy v rámci stávajícího režimu je víceméně maximální možné. Dál už to nepůjde bez omezení průjezdnosti pro IAD (na což je zralá třeba Husova nebo v ranní špičce Veveří před FAST).

Rosta_kolmix:
"Nedávno jsem při procházení starých Železničních technik našel tento článek o přestavbě ŽUB z roku 1989.
Samozřejmě návrhy na přesun hlavního nádraží na místo dnešního dolního jsou ještě mnohem starší, ale je na tom tragikomicky vidět, jak dlouho dokážou nezasvěcení takto důležitou stavbu sabotovat [uhoh]"
Když je to řešení i po 100 letech kontroverzní mezi odborníky, tak moc dobré nebude. [nene] Dost materiálů z podobné a starší doby s opačným názorem najdete i na (vícero) stránkách Ing. Arch. Myslivce. Ale za článek díky. [happy]
Pátek, 01. června 2018 - 14:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 8-2017
David_jaša:
"- vozidla > 30 m vyžadují novou vozovnu a dílny. Když se ještě plánoval SJTD, měly být mezi D1, Hněvkovského, Sokolovou a Svratkou"
Právě proto navrhuji něco co by se podobalo třeba pendolínu, které normálně existuje jako jednotka, ale dá se rozebrat. To by snad mohlo řešit problém s dílnami, navíc vložené vozy by byly na údržbu jednodušší. Jak se dívám tak v Pisárkách je možno odstavovat venku. Pak by bylo limitem jen nejkratší nástupiště na trase.

David_jaša:
"- oddělení tramvajové a automobilové dopravy v rámci stávajícího režimu je víceméně maximální možné. Dál už to nepůjde bez omezení průjezdnosti pro IAD (na což je zralá třeba Husova nebo v ranní špičce Veveří před FAST)."
Nemyslím si, na Štefánikově lze pořád ještě udělat opatření v podobě žlabu z betonových zátarasů, těch nízkých, které by umožnilo zvýšení rychlosti nad 50km/h, v místech křižovatek pak buď doplnit závory (někde ve světě jsem to viděl), nebo pokud je to ve tvaru T a z postranní dopravně nezajímavé ulice, pak udělat bariéru průběžnou a zakázat odbočení.

Možná by stálo za úvahu se pokusit rozšířit Poříčí (v Štrasburku mají třeba část ulic v historickém centru na pilířích nad kanály (většinou chodníky) a vést jednu trať tímto směrem, samozřejmě použít takové kolejnice aby se dal zajistit provoz vlečky. Zajímavá by mohla bát i trať z Dukelské přes Gargulákovu, Zbrojovku na Cejl. Samozřejmě konečně dodělat ten kousek přes Okružní.

Brnu chybí podle mne doplnění kolejové sítě tak aby se daly realizovat některé severojižní a východozápadní linky bez nutnosti průjezdu centrem, nebo minimálně přes nádraží. Pokud se nepletu tak vedla třeba trať v Orlí či Kobližné. Ale možná by šla udělat nějaká trať přes současnou průmyslovou zónu kolem Teplárny. Eventuálně rychlé spojení kolem průtahu.

Naopak pokud by se udělalo odsunuté nádraží, tak pokud se místo cyklostezky rozšíří a vyhrabe viadukt, tak by se dala kolem Jižního centra udělat trať do Heršpic, otázka jestli by bylo pro památkáře průchodné ve stejném stavebním stylu, jako je most, zřídit zastávku u depa a v prostoru stavědla. (mimochodem všiml jste si že pohled z mostu u Vaňkovky je celkem fotograficky zajímavý? Zejména když chytnete nákladní vlak jedoucí kolem osmé) Dále u AZ Toweru a na Heršpické nádraží, Nevím přesně jak to má vypadat u var Ax, ale snad by to šlo udělat tak aby tam byla stanice zachována/upravena.

Eventuálně udělat proti současné verzi A změnu a posunout tramvaje z Hladíkovy/Zvonařky až k trati a odstranit tak "Z" přes Plotní, na nádraží by se pak jelo jen přes křižovatku.
Suchol
Pátek, 01. června 2018 - 16:00:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 537
Registrován: 5-2016
K.S. (238):
Nová var. D-Petrov byla z hlediska reálnosti prostorového vedení prověřena teprv před měsícem a bude postupně doplňována podrobnějšími výkresy. Je to až reakce na požadavek v závěru SP, aby ve var. Petrov bylo nahrazeno řešení dle var. B levnějším zapojením VRT.
Var. D-Petrov tak nemohla být hodnocena v SP a na druhou stranu se kvůli tomu nemusí dělat nová SP, protože by měl stačit průkaz, že je ve var. D menší rozsah např. tunelů než ve var. B.

V průmyslové zóně teplárna-Radlas-Šmeral jsou ve stáv. ÚP kromě tech. vybavení vyznačeny jen plochy smíšené a pracovních aktivit. Tady by využití stávajícího ochranného pásma dráhy pro pokračující drážní funkci nemělo vadit.
Středa, 06. června 2018 - 03:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13909
Registrován: 12-2007
V průběhu posledních 7 dní došlo k vyřazení 6/13 k z provozu; již obehnána plotem.
Tzn. náznaky prvního dění rekonstrukce v této části brněnského uzlu.

Mmch. jak je na tom rekonstrukce dolního nádraží do podoby schopné pojmout od 7/2018 vlaky jedoucí z/na t-240 + 244? [happy]
Slanour
Středa, 06. června 2018 - 09:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 614
Registrován: 6-2008
A včera, když sme se snažili dostat do Bogoty z kusých perónů "zadem", odradil nás čilý stavební/bourací duch i v prostoru bývalé jídelny a přilehlého parkoviště..
Slaňour
Středa, 06. června 2018 - 23:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1211
Registrován: 11-2006
David: Na dolním v Brně se intenzivně kope, trhá, patkuje, je vyloučená sudá skupina kolejí včetně 2. SK:

Středa, 06. června 2018 - 23:31:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13914
Registrován: 12-2007
Jj, díky za fotky; nakonec i z této fotky + jsem odvodil, jak se věci (asi) mají (mj. že vše potřebné na dolním nádraží vč. podchodu bude hotovo leda tak v tom prosinci 2018, rozhodně ne v půli července)

Velmi ilustračně ze včerejšího večera:

Čtvrtek, 07. června 2018 - 11:00:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 505
Registrován: 10-2007
Střecha tam ještě je; ale asi ne nadlouho. Přikládám foto z dneška, krátce po osmé hodině...



(Příspěvek byl editován uživatelem Joe.)
Pátek, 08. června 2018 - 21:13:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 506
Registrován: 10-2007
Dnešní podvečerní update:

Neděle, 10. června 2018 - 18:05:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 507
Registrován: 10-2007
A dnes kolem poledne:

Pondělí, 11. června 2018 - 12:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 528
Registrován: 1-2016
Dál už to nepůjde bez omezení průjezdnosti pro IAD (na což je zralá třeba Husova nebo v ranní špičce Veveří před FAST).

Postavili na Husově parkovací dům a pak tam budou chtít omezit průjezdnost IAD. Zelená logika v praxi...

Když omezíte dopravu před FAST, kudy že to povedete dopravu ať už z/do centra od Hradecké či Minské, o Úvozu ani nemluvě? Hodíte to na už tak přetíženou Kouničku, takže se tam u Kotlářky bude stát ve koloně až na Moravák (včetně trolejbusů), jako když je omezeno odbočení na Lidickou? A k tomu plánované "zklidnění" Veveří, které je v plánu. Geniální Zelené řešení, ucpat všechno...

Přitom u FAST by se to dalo udělat naprosto jednoduše, aby se tam vešly pohodlně jak šaliny, tak všichni ostatní. To by ovšem bylo moc funkční řešení, které by (i ve spojení s chystaným parkovacím domem a přestavbou areálu na Šumavské mohlo pomoci všem i IAD - jenže to není v souladu se Zelenou politikou proti autům, tak se o tom nepřemýšlí...). Úmyslně nepíši jak přesně, ale ti inteligentnější co znají danou lokalitu na to jistě přijdou sami....

(Příspěvek byl editován uživatelem TN26.)
Čtvrtek, 14. června 2018 - 20:31:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 508
Registrován: 10-2007
Jídelna už je minulostí.

Čtvrtek, 14. června 2018 - 23:18:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3610
Registrován: 5-2004
TN26: proč tolik žluči?

Prostě na Husově je ten problém, že 95+ % dopravy se odehrává na kolejích, je ale zdržována těmi pár procenty, co tama jen projíždějí v autech. Omezení z pohledu Husovy tranzitních aut je tak snad řešení, které by napadlo asi každého. Obsluha domini parku a přilehlé části centra ať tama dál jezdí, to není nic proti ničemu.

Nejlevnější řešení pro Veveří před FAST je pak samozřejmě úprava časování semaforů, aby se ze Šumavské pouštělo jen tolik aut, kolik jich pobere semafor na Konečňáku. Kapacita zůstane stejná, jen se posune fronta (tedy optimálně by se měla ta zelená fáze zkracovat už od Hradecké, aby v „kaňonu“ Pod Kaštany zbytečně nesmrděla a nehlučela stojící a rozjíždějící se auta. Stejně se ta fronta natahuje k lávce u FSI i ve stávajícím stavu, tak jí posun o pár metrů může těžko uškodit.
Možná v tomto duchu už nějaká změna i proběhla, kolona dřív bývala souvislá i koncem ranní špičky, dnes se vzdouvá jen k Hrnčířské.

Jinak k výsledu „ucpat všechno“ vede právě snaha neomezit byť jen jediné auto bez ohledu na to, kolik lidí v MHD tím dále zdrží.
Čtvrtek, 21. června 2018 - 10:57:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 2-2011
Oplatek vs. Dokoupil o (ne)přesunu nádraží http://www.ceskatelevize.cz:8080/ivysilani/12072033166-artzona/31 8294340010007/obsah/624903-fenomen-premyslet-o-meste-skrze-nadraz i

Dokoupil mluví jedním dechem o potřebě města krátkých vzdáleností a současně o potřebě odsunu nádraží z centra do polí mimo hlavní tramvajový uzel ve městě. A ten park vlastně moc park nebude, když bude mít smíšenou funkci a zastaví se, "aby si na sebe vydělal".
Čtvrtek, 21. června 2018 - 12:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1812
Registrován: 4-2006
...město se nevyvíjelo na jih zcela rovnoměrně... bodejť by jo, když tam byla třicet let stavební uzávěra!
Mimochodem, na tom krásném modelu města (např. čas 5:07) není zachováno ani staré Tesco, nemožností jehož demolice se odsunovači zaklínají.
Pořád doufám, že nakonec na nic nebudou prachy a opravami se postupně dostane stávající nádraží do slušného stavu. Přijde mi to lepší, než druhá Zvonařka.
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Čtvrtek, 21. června 2018 - 13:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8264
Registrován: 5-2007
Zlámalík: Oprava stávajúceho nádražia a časť variánt B(300) sú rozhodne horšie než odsun. Opraviť nádražie do slušného stavu (z pohľadu osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu, z pohľadu kvality prednádražného priestoru, kapacity nástupíšť, atď.) je takmer nemožné.
Sobota, 23. června 2018 - 12:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 8-2017
Kdepak ty věci, všechno, včetně zachování stávajícího nádraží bez větších oprav, je lepší než odsun.
Sobota, 23. června 2018 - 15:05:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8272
Registrován: 5-2007
Honza St. : Takže napríklad kraj môže z veselá kupovať drahé nízkopodlažné vozidlá len pre to, aby na najdôležitejšom nádraží v kraji neprinášali pre cestujúcich žiadnu výhodu, skôr naopak. Fakt super.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Sobota, 23. června 2018 - 15:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 513
Registrován: 10-2007
Účelem stavby je kompletní rekonstrukce zab. zař. v žst. Brno hl.n. Tento objekt zahrnuje demolici včetně ekologické likvidace odpadu ze 7 objektů. Skládající se ze Stavědla 2, Stavědla 3, Stavědla 4, Stanoviště výpravčích, Stavědla 5, Jídelny a Stavědla 6. (zdroj)

Jídelna už je dole, kdy půjdou stavědla? Má někdo info?
Sobota, 23. června 2018 - 21:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 243
Registrován: 8-2017
Asdf 8272:
Je to tak, byť by se s velkou dávku důvtipu dalo nějak nádraží zpacifikovat bude to složité, až moc složité, zejména protože by se musela konečně překopat MHD v brně a vykašlat se na radiální síť, musela by se změnit. Umím si představit vybudování velkého nového odbavovacího vestibulu pod kolejištěm a přístup přímo na nástupiště, ale to bude z energetického pohledu hrůzná prasárna.

Joe 513:
Z technologie současného ZZ to nebude dříve než bude k dispozici nějaké jiné, ať už náhradní či trvalé a pokud nejsou schopní zkrátit nějak termíny, tak to nebude dříve než za 3-7 měsíců. Tedy podle harmonogramu prací co se tu kdysi povaloval
Klasik
Neděle, 24. června 2018 - 08:31:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 7-2014
Joe: Letos to nebude, stavědla 2, 4 a 5 pojednou minimálně do prosince, St6 se vypne v únoru. St3 bude funkční do září letošního roku.
Neděle, 24. června 2018 - 18:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8275
Registrován: 5-2007
K.S.: Radiální síť je beztak na hrane kapacity, takže aj keď sa nechá nádražie tam kde je, zakrátko beztak dôjde k jej preťaženiu. Naopak stavby spojené s odsunom nádražia môžu byť prvým krokom k riešeniu tejto situácie.
Neděle, 24. června 2018 - 19:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3617
Registrován: 5-2004
Asdf: myšlenka nezní špatně, ale nebude fungovat. S odsunem spojená Nová městská třída se ve formátu sběrné komunikace provádět nebude (na čemž je shoda napříč politickými stranami), ostatní stavby novou kapacitu v přetížených směrech nepřidávají (řeší „pouze“ rozvoj) a odsun samotný zatíží tramvaje na Nádražní víc než SQ nebo Petrov. Počty by mohl změnit diametr, ale o tom zase nechce nechce slyšet MD nebo SFDI…
Neděle, 24. června 2018 - 23:02:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1814
Registrován: 4-2006
Asdf 8264: dovolím si nesouhlasit.
Jen tak namátkou - nádražní podchod lze opravit, doplnit eskalátory, lze vybudovat druhý podchod na úrovni 5. nástupiště s výlezy v místech dnešních budek na perónech, lze přidat kolej k Tescu... Neprojektuju, tak prosím nechytat za slovo, jen si tak vymýšlím. Za mne nejlíp varianta Petrov, pak oprava, pak Řeka. Protože Řeka bude Zvonařka 2.

Když vidím, jak se daří modernizovat nádraží v Londýně, kde nedávno otevřeli dlouho očekávaný propoj Thameslinku skrz nádraží London Bridge dlouho nachystaným mostem přes tržnici Borough Market na stanici Blackfriars a dál na Farringdon, tak bych chtěl vidět, co by vám řekli na možnost, že se kvůli odstranění bariér v centru bude vystupovat na Clapham Junction a dál že musí metrem :-D

(Příspěvek byl editován uživatelem Zlámalík.)
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Pondělí, 25. června 2018 - 13:40:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8280
Registrován: 5-2007
Zlámalík: To všetko (takmer) nič nerieši. Potrebujete nejak vymyslieť výlez z (mestského) podchodu na Masarykovu, potrebujete vymyslieť ako tam postaviť 550mm nástupištia (pričom minimálny rozsah prestavby pre to, aby to šlo, predstavujú varianty B300, prípadne nejaká exhumácia varianty arch. Myslivca, ideálne so zbúraním Tesca). Ak chcete mať dostatočnú kapacitu na konvenčnú dopravu bez toho, aby ste staval 4 koľajku do Židenic (a posielal všetko obracať tam) potrebujete určite viac, než 8 koľají, hoc s delenými hranami (viď rôzne pokútne dobastlovanie šturcov k Tescu), atď. Tých neriešených alebo málo riešených problémov Vám tam ostane strašná fúra. Takže za mňa, pokiaľ sa nepodarí zrealizovať niektorú z variánt B(500), alebo aspoň 10 koľajovú variantu D/E (vyžaduje zbúrať Tesco) tak radšej nech je nádražie pri rieke.
Racek
Pondělí, 25. června 2018 - 17:36:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 5-2004
Asdf: To jsem upřímně zvědavý, jak na tom nádraží u řeky uděláte výlez z podchodu na Masarykovu. Na druhou stranu, pokud se vám to podaří, tak by to vyřešilo hodně problémů té odsunuté varianty [biggrin]
Pondělí, 25. června 2018 - 18:06:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3620
Registrován: 5-2004
Asdf:
"Potrebujete nejak vymyslieť výlez z (mestského) podchodu na Masarykovu, "
Co dvojice eskalátorů a výtah mezi chodníkem a jízdním pruhem? Ta 3-4 místa by za to rozhodně stála. Pro hladší přestupy vlak/šalina pak propojku mezi městským a odjezdovým podchodem pod halou (což by mohlo být výhodnější cesta pro spoustu lidí dnes chodících okolo podchodů po povrchu).

Asdf:
"Ak chcete mať dostatočnú kapacitu na konvenčnú dopravu bez toho, aby ste staval 4 koľajku do Židenic (a posielal všetko obracať tam) potrebujete …"
Tak rezerva na ty +2 koleje by tam rozhodně měla být, nicméně limit jedné koleje je 30 vlaků za hodinu, a tam se jen tak nedostaneme. Naopak, těch 30 vlaků za hodinu by předpokládalo „rozpletenější“ jižní zhlaví, než je nakresleno ve všech podvariantách B a kapacitnější přístup k nástupištím (tedy třetí podchod a optimalizace stávajících).

Asdf:
" Takže za mňa, pokiaľ sa nepodarí zrealizovať niektorú z variánt B(500), alebo aspoň 10 koľajovú variantu D/E (vyžaduje zbúrať Tesco) tak radšej nech je nádražie pri rieke."
Což je takové sebenaplňující se proroctví. Můžeme to zkusit udělat dobře, ale radši stáhneme gatě před brodem a z jedné vody načisto to uděláme blbě.

Jinak podle mě varianta Nedvěd-Myslivec (resp. Suchol) je vhodná jen tehdy, pokud by na krátké perony navazoval rovnou diametr podle Veselého (nořící se pod zem v prostoru ON S). Bez něj by v budoucnu vyžadovala 4 koleje do Šimic rovnou a někde mezi hlavním a Obřany i mimoúrovňové přesmyky. To fakt ne. [nene]

A ještě jedna věc k přednádraží: pokud zásadní část jeho přeplněnosti dělá téměř 100% výměna cestujících v jedničce, možná by se dalo zrealizovat to prohození konců 1 a 8 (Bystrc-Líšeň a Kampus-Řečkovice) pouze v rámci přednádraží takovýmhle nadjezdem. Udělat takovou věc hezky by byla pořádná výzva, nicméně SQ nebo Petrovu by to mohlo výrazně pomoci (bohužel ne odsunu dle SP, protože ten z vcelku hezky koncentrovaných směrů na Nádražní dělá pořádný špagety [uhoh]).
Středa, 27. června 2018 - 21:34:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1472
Registrován: 10-2010
Prohození konečných linek 1 a 8 nepřipadá v úvahu, protože v Kampusu bude úvrať. Z hlediska počtu potřebných obousměrných tramvají je potřeba obsluhovat Kampus a Líšeň tou samou linkou.