Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 15. 12. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 15. 12. 2018

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 29. listopadu 2018 - 19:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 325
Registrován: 8-2017
Bram 9558:
Jenže i to zrekonstruované hlavní nebude asi stačit pokud se má zahustit osobní doprava, tak by počet hran a koleje na jih nemusely stačit. Bez dalších investic navíc budou přetrvávat některé problémy. Uvidíme po rekonstrukci, ale ani ta myslím nevyřeší problém jednokolejnosti Hlavní-Zastávka, nebo třeba úrovňové zapojení nákladního průtahu na jihu což také není moc ideální. O tom že by se hodilo předělat dvě jednokolejky - Komárovskou spojku a Chrlickou trať až po rozvětvení na dvojkolejku také snad netřeba dlouze mluvit.

Suchol 573:
Celý "problém" přesmyků je spíš dán tím že se neřešila možnost že by přes Židenice šly 4 koleje na existující přesmyk a že se asi nikde nepočítá s přesmykem pro jednu kolej od Slatiny, čímž by na nádraží vedla šestikolejka. Tím by zbýval jen problém s tím jak jet do Maloměřic, které jsou ale pitomě umístěné, takže by možná bylo lepší udělat nějaké odstavné nádraží pro náklady na jihu.
Čtvrtek, 29. listopadu 2018 - 20:04:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 326
Registrován: 8-2017
Slanour 640:
Tak pročpak jsou ty ceny tak vysoko, když tam nikdo bydlet nepůjde? Víte snad čím je dána cena statku, ne? Zejména poptávkou a do jisté míry i tím kolik stojí vstupy a pokud je poptávka vysoká a nabídka malá, tak ceny jdou nahoru a táhnout to lidé, kteří si pořizují byty na naprosto nevhodném bodě křivky. Do 5 let tu bude hodně nešťastných lidí.
Suchol
Čtvrtek, 29. listopadu 2018 - 21:14:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 574
Registrován: 5-2016
K.S.:
Bezstarostně žonglujete s názvy a cenami.
Nejde o "předělání" dvou jednokolejných tratí, ale jen o vložení obou kolejových spojek (či spojky oboustranné).
Za existence seřaz.n.Maloměřice je naprostý nesmysl uvažovat o "udělání" nějakého "odstavného?" nádraží pro náklady na jihu, stejně jako s.n. Maloměřice zrušit, když je reálné doplnit MÚ-křížení pro odjezd na HB ve smyslu požadavku Žesnad.cz.
Čtvrtek, 29. listopadu 2018 - 23:45:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 328
Registrován: 8-2017
Suchol 574:
Pokud narážíte na mou malou lekci z ekonomie, tak jsem si to dovolil velmi výrazně zjednodušit, obrázky se mi kreslit nechtělo (to mi připomíná jeden co sem musím zítra dát).

Pokud je mi známo, tak se v současnosti obě koleje provozují jako jednokolejné, a máte pravdu, je to mírně zavádějícím způsobem napsaná věta, myslel jsem právě vložení kolejových spojek.

Tím odstavným nádražím je myšleno opravdu odstavné v podobě několika kolejí za Modřicemi tak, aby bylo kam dát nákladní vlaky čekající na průjezd Brnem. Mezi Židenicemi a Malomeřicemi je asi 700m tratě, aby se dal nějaký přesmyk udělat, tak to vezme minimálně 1.5km, ale spíš i více, možná 3km, popravdě si neumím představit že někdo schválí vedení tratě v +2. Když ale v Maloměřicích zrušíte podjezd kamsi do pryč a přeskládáte kolejiště, tak se podaří dostat průjezdné koleje zhruba takto a máte k odstavné skupině na Jihu, druhou symetrickou na severu. Problém akorát nastane pro příjezd/odjezd na seřaďovací nádraží z jihu.
Pátek, 30. listopadu 2018 - 06:57:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 978
Registrován: 8-2006
K.S.: obávám se. že ta vaše malůvka narazí na problém výškového rozdílu vámi uvažovaných kolejí, taktéž nevím, kam byste chtěl posunout podjezd. A problém odstavování nákladních vlaků z jihu by přece mohlo zase začít řešit odstavné nádraží Brno-Jih, tak jak to bylo za dávných dob.
Pátek, 30. listopadu 2018 - 10:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 8-2017
Vasekpetr1 978:

Musel bych se na výškovou polohu, pravda, ještě jednou podívat asi, podrobně jsem ji nezkoumal, nicméně by se posunuly od současné polohy tak aby vzniklo 6 kolejí pro dostavení vlaků směrem do Brna. Podjezd a zbytek by zůstaly v zásadě zachovány kde jsou. Alternativně by snad při větším zásahu a přestavbě, spočívající ve zrušení 2-3 kolejí seřaďovacího nádraží, šlo dosáhnout nákladních kolejí zhruba symetricky po obou stranách čtyřkolejky. Musel by se ale zrušit podjezd směrem k Brnu a začátek rozvětvení posunout až někam nad Svatoplukovu.

Pokud myslíte tím odstavným nádražím Jih skupinu kolejí u Modřic, tak tu jsem měl také na mysli když jsem psal o vytvoření nějakého odstavného nádraží na jihu. Samozřejmě by ale asi potřebovalo upravit a prodloužit.
Neděle, 02. prosince 2018 - 07:37:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9564
Registrován: 4-2003
Suchol:Bylo by ovšem třeba, aby si tenhle názor uvědomili i noví lidé zodpovědní za dopravu a územní plán.

Jenže teď na to uvědomění budou mít čas tak dlouhý, jako je několik volebních období. To uvědomění přijde, ale nebude to hned. Postupně si všichni připustí, že jediné mínus současného zrekonstruovaného nádraží je jeho nedostatečná kapacita a začnou jeho nedostatečnou kapacitu konečně řešit jinak, než přesunem nádraží k řece. Ale jak to s jeho kapacitou ve skutečnosti bude, bych řešil až po jeho rekonstrukci...

Po rekonstrukci současného nádraží už nebude nikdo moci poukazovat na to, že nádraží je odporné, že je to ostuda Brna atd. a že nejlepší varianta je postavit nové nádraží na zelené louce u řeky a to současné hnusné zrušit. Tady se fakt hrálo o čas a hrálo se o něj hodně dlouho. Vždyť jak dlouhou dobu byla jakákoliv zmínka o rekonstrukci a zkapacitnění současného nádraží nepřípustná a trestala se, pak došlo ke stavu, že se tato varianta musela připustit do diskuse a nakonec je stav, kdy je připuštěno zveřejnit, že tato varianta je vlastně uživatelsky nejlepší a jediní, kdo stále bojují za přesun, jsou vlastně zastupitelé Brna z jakékoliv strany...

Ještě tomu tedy pár volebních období nechme a ono se to vyřeší nakonec samo a tedy i politikové hájící zájmy developerů postupně pochopí, že čas pro přesun k řece už totálně promeškali. Nakonec to pochopí to i developeři, protože pokud budou mocí mermo trvat na přesunu, budou si ho muset zaplatit ze svého a k tomu svolní fakt nebudou [nene].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Suchol
Neděle, 02. prosince 2018 - 09:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 5-2016
Bram: jediné mínus současného zrekonstruovaného nádraží je jeho nedostatečná kapacita
Ve skutečnosti taky krátká a křivá nástupiště, což je taky dost podstatné, a velká vzdálenost jejich středů od tram. zast. Hlavní nádraží a současně závadný přístup ze zast. Nové sady.
Vše je řešitelné postupnou výstavbou nových (s výjimkou konců) rovných nástupišť a zast. Nové sady s jiným, pravdivým názvem (v ul. Nové sady není a nebude), těsně přisunutou k žel. kolejišti a na úroveň nového podchodu pod ním (říkám tomu var.D-Petrov).
K této změně by ovšem mělo dojít co nejdřív a ne až za několik volebních období.
Racek
Neděle, 02. prosince 2018 - 11:22:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1683
Registrován: 5-2004
Nerad mírním váš optimismus, ale hlavním problémem současného (byť zrekonstruovaného) nádraží je fakt, že se do něj od východu prakticky nedá dostat. Vlaky z Vláry (2 koleje) a modernizované Přerovky (v budoucnu taky 2 koleje) se jednokolejnou komárovskou spojkou na nádraží prostě nedostanou.
Neděle, 02. prosince 2018 - 13:42:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 334
Registrován: 8-2017
Bram 9564:
A jak to máte napočítané s kapacitou peronů? Kolik vlaků je vůbec to nádraží schopné odbavit? Bude to stačit i na příměstskou železnici s taktem 30 minut na všechny tratě?

Oprava kolejiště, zabezpečovačky a pár peronů ale nebude znamenat že nádraží není sdále dále odporný barák! Jeho chodby a vnitřní prosotry absolutně nevyhovují a nedostačují tomu co by bylo třeba, je prolezlé bezdomovci a podobně, což vzhledem k jeho vnitřnímu uspořádání je dost velký problém. Byť by se na něm provoz stokrát zlepšil, tak nebude-li schopno poskytnout odpovídající zázemí a spojovací prosotry, bude to jen polovičaté.

Příchod/odchod směrme na Nové Sady se řeší, ve výstavbě je nový chodník, ale bez kilometrů morého lidi stejně polezou přes koleje a podchod, natož novou pořádnou podzemní cestu nikdo stavět asi nebude a bylo by to hodně třeba, protože jediný důvod proč lidi chodí po služebím přejezdu je ten že legální podchody jsou daleko a nemají kapacitu, když přijedou náhodou zároveň dva vlaky, tak je tam nával.

Do budoucna je také třeba počítat s VRT, Vídeň Bratislava se dá udělat přes kusé perony, jen je třeba je napojít více než jednou výhybkou, ale na Přerov to bude problém, pokud se do uzlu nesáhne, buď pojedou přes dolní, nebo se to bude muset někde tahat úvratí, to ale u jednotek nebude problém, otázka je jestli ta úvrať má být na hlavním, nebo v Židenicích. Vrtat VRT pod Brnem je šílenství.

Racek 1683:
A co úvrať v Židenicích? Ta by možná mohla pomoci. Jenom je otázka kapaita tratě na Halvní ze severu. Ta by nemusela být už dostatečná, máme tam 2xEx, 2xR, minimálně 2x Os (ale možná také 4x). Takže takových dobrých 8 párů, minimálně, tam už je.
Suchol
Neděle, 02. prosince 2018 - 14:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 580
Registrován: 5-2016
Racek:
Var.D-Petrov má zdvoukolejněnou část komárovské spojky podél Svitavy, kterou
A) v konečné etapě přestavby ŽUB využívá jako přeložku nákladního průtahu mimo rozvojové území Trnitá
vybavenou MÚ-křížením s kolejemi na Chrlice a Slatinu (="novou Přerovku") a
B) v přechodné etapě ústí do stávajícího koridoru komárovské spojky se 2 kolejemi s tím, že MÚK tvoří
bezkolizní rozplet směrů Chrlice/Slatina.
Pro etapu, kdy do ŽUB už bude ústit RS Vranovice, by mělo být vybudováno definitivní zapojení nové Přerovky s Židenickým tunelem (místo původně uvažovaného viaduktu Jandáskova oblouku).

Takové řešení postupného zkapacitnění východního vstupu do hl.n. ve var.D-Petrov bude podle mě ekonomicky únosné a zajistí nejen kapacitně vyhovující, ale i provozně stabilní funkci Brno hl.n. i v daleké budoucnosti.
Pro severní (krátké, nikoli dle rezervy v ÚPmB) zaústění pražské VRT je v této koncepci ŽUB uvažován MÚ-rozplet Špitálka.
Suchol
Neděle, 02. prosince 2018 - 14:42:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 581
Registrován: 5-2016
K.S.: Vrtat VRT pod Brnem je šílenství.
Myslím, že jednoduché hl.n. dle var.D-Petrov a jednoduchý Černopolní tunel (tj. mimo centrum a bez rozvětvení) je nadějné řešení.
Neděle, 02. prosince 2018 - 15:06:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 8-2017
Suchol 580:
Cpát rozplet do prostoru Špitálky je z phledu rozvoje města hovadina. Dnes je tam sice šeredná část se starými fabrikami a pochybnými domy, ale je to tak blízko "Ringstrasse" že to území potřbujete nezatěžovat zbytečnými technickými stavbami. Co tam může maximálně projít je přestavba pražskéhho viaduktu na viafdukt a ne přesypaný viadukt a jeho rozšíření, tentokrát pokud možno s historickou fasádou místo betonového hnusu, na trojkolejku. (nevím kolik by se toho reálně vlezlo) Pak buď úvratí přes Židenice, nebo mít VRT terminál zhruba jako jsou kusé perony a mít pak někde u Heršpic rozplet.

Pokud budette chtít VRT ze Severu, pak by se to snad dalo rovnou napojit na trať směr Královo pole s tím že by se buď nekteré tunely zrušily, nebo udělaly nové, nebo se vedla zcela nová tunelová trať, která by tedy Maloměřice opouštěla v +2. Následně by to vedlo zhruby nějak takto. Rovné úseky jsou přímé i v reálu, vějíř představují oblouky o středech ve středu vějíře. Poloměr jsem volil 2km. Respekvtive myslím existuje i nějaké napojení VRT od severu i v nějakých starších plánech. Což by bylo asi nejideálnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Suchol
Neděle, 02. prosince 2018 - 17:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 583
Registrován: 5-2016
K.S.: Cpát rozplet do prostoru Špitálky je z phledu rozvoje města hovadina.
Naopak, pro město je žádoucí, aby hlavní nádraží s dálkovou dopravou bylo v hlavním uzlu IDS JMK a to může splnit jedině poloha Petrov.
Vaše malůvka se vzdáleně podobá ofic. grafice ÚPmB, ale toto řešení by mělo neúnosně dlouhou trasu a zbytečně by zatížilo území Zábrdovice-Obřany.

(Slovo "ideální" má význam superlativu, nějaké jeho další stupňování je nesmysl.)
Pondělí, 03. prosince 2018 - 00:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 338
Registrován: 8-2017
Suchol 583:

Co se týče lingvistického koutku, tak jednak se nám jazyk vyvíjí a jednak je to slovo přejaté, ta se občas chovají trochu jinak v češtině a v originálním jazyce. Nejideálnější se dá chápat jako stav nejvíce blízký ideálu, nebo při srovnávání několika variant, přičemž žádná asi není ideální. Podobně se dá debatovat o slovu optimálnější, když si to vezmete, tak pokud je nějaký stav A brán za optimální, ale najdete stav B, například místo Franty příjemte Honzu, který vykoná více práce za stejný čas ve stejném procesu (např. obsluha lisu), tak byl-li stav lisu s Frantou optimální, tak ten nový s Honzou je ještě víc optimální. Ale to se rýpeme v něčem co je tak pro jazykovědce. Ale zpět k železnici.

Tak tedy ten ideální stav by byl, podle mne, nový nádr dle návrhu někdy ze 20.-30., tedy zhruba takto, nebo jak to přesně v jednom bylo, s tím že VRT by se dotáhla spodem někde pod zábrdovicemi, Černými Poli etc. A SJKD by se nerealizoval. Potom pod Svratkou a výlez až někde v Heršpicích. Takže asi takto Na druhou stranu by se tak dala realizovat stanice i ve variantě Petrov či BP. Jen ta stanice bude dost hluboko. Tím směrem bychom neměli nic trefit, možná jenom starou Ponávku. Pak je možnost buď VRT mít přes Krpole s další stanici -1, nebo to otočit kolem středu, projít pod Wilsonovým lesem, na druhý břeh po vysokém mostě, zase do tunelu a pak po plánované trase na Vysočinu.

Jestli chce někdo provést variantu Petrov, nebo dokonce salám, či nedej bože BP, tak se dnes v první řadě musí vrhnout na barák a přilehlé plochy, ten prostor je děs běs a tolik lidí nedává a to prosím něco jezdí z Dolního. Je třeba odstranit stánky zabírající chodby, je třeba vyměnit nešťastnou železno-skleněnou fasádu chodby a obchodu, upravit to. Tam jsou jedny dvojkřídlé dveře a je to hlavní vchod, protože hlavním chodem skoro nikdo nechodí, je třeba zrušit bezdomovecké útulny u vstupů do městského podchodu... Pak možná to bude o něčem jiném.
Pondělí, 03. prosince 2018 - 06:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9566
Registrován: 4-2003
Racek:Nerad mírním váš optimismus, ale hlavním problémem současného (byť zrekonstruovaného) nádraží je fakt, že se do něj od východu prakticky nedá dostat. Vlaky z Vláry (2 koleje) a modernizované Přerovky (v budoucnu taky 2 koleje) se jednokolejnou komárovskou spojkou na nádraží prostě nedostanou.


Rekonstrukce současného nádraží není výhra, ale není ani prohra (tím by byl odsun nádraží k řece). Je to alespoň z hlediska dostupnosti nádraží nezhoršení současného stavu, z ostatních hledisek se dá říci, že je to určité zlepšení, ale zůstává kapacita nedostatečná atd., prostě obecně známé věci, které se za současného stavu politické reprezentace v Brně a na kraji řešit nedají.

Ovšem za to poděkujme odsunovačům, protože ti svými (z pohledu veřejnosti) zvrácenými požadavky čtvrtstoletí urputně blokují modernizaci současného nádraží do vyhovující podoby, včetně návazných tratí.

Tím, že dochází k rekonstrukci současného nádraží se získal čas. Teď úplně stačí začít v naší zemi s
tak oblíbeným nicneděláním a čekat na to, až dozraje doba k tomu, aby se mohla připravit a začít realizovat modernizace současného nádraží. A nákladní dopravci budou také spokojeni - jim se nicneděláním nic nezhorší, kdežto v případě odsunu nádraží k řece by ihned pocítili nežádoucí následky tohoto kroku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Suchol
Pondělí, 03. prosince 2018 - 14:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 584
Registrován: 5-2016
Bram 9564, 9566: Ještě tomu tedy pár volebních období nechme a ono se to vyřeší nakonec samo a tedy i politikové hájící zájmy developerů postupně pochopí, že čas pro přesun k řece už totálně promeškali.
Tím, že dochází k rekonstrukci současného nádraží se získal čas. Teď úplně stačí začít v naší zemi s tak oblíbeným nicneděláním a čekat na to, až dozraje doba k tomu, aby se mohla připravit a začít realizovat modernizace současného nádraží.


Nemyslím, že je žádoucí vyčkávat, ale naopak co nejdříve připravit další etapu přestavby ŽUB a zároveň využít možnost fin. příspěvku z EU (dokud bude). Je to zájem města, kraje, snad i rezortu dopravy a v neposlední řadě cestujících a obyvatel Brna (aspoň některých).
Z provedené SP vyplynulo, že existuje efektivní var. B1f, kterou je možné začít stavět podle stávajícího ÚPmB a cesta ke změně dosavadní koncepce přestavby ŽUB už byla zahájena (viz ZÚR JMK s hl.n. v poloze Petrov). Části přímo ovlivněné vlivem různé koncepce uzlu přitom tvoří je malý zlomek území řešeného v ÚP.
A řešením přestavby ŽUB se jistě bude zabývat vláda, protože volba varianty přestavby ŽUB se zdaleka nedotkne jen oblastí v kompetenci MD a rozhodnutí o variantě zřejmě nemůže být v rukách tohoto resortu, jak předpokládalo usn. vlády z r. 2002.
Úterý, 04. prosince 2018 - 06:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8526
Registrován: 5-2007
Bram: Tak ešte raz. Rekonštrukcia existujúceho nádražia je, zvlášť pre tých, čo ho používajú, ďaleko väčšia prehra, než odsun. A ešte, že "nicnedělání" povedie len k tomu, že sa postaví nejaký lowcost na Dolním, tým sa pre osobku zaberie aj průtah a nákladní dopravcovia budů môcť leda zalamovať rukami.
Suchol
Úterý, 04. prosince 2018 - 12:06:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 585
Registrován: 5-2016
Asdf: Rekonštrukcia existujúceho nádražia je, zvlášť pre tých, čo ho používajú, ďaleko väčšia prehra, než odsun. A ešte, že "nicnedělání" povedie len k tomu, že sa postaví nejaký lowcost na Dolním, tým sa pre osobku zaberie aj průtah a nákladní dopravcovia budú môcť leda zalamovať rukami.

Probíhající reko. hl.n. se týká především zab.zař. a několika částí kolejiště se zachováním jeho (nevyhovujících) parametrů a není to pro cestující potřebná modernizace (prodloužení a zvětšení počtu nástupišť s doplněním kvalitní západní vazby na MHD a na krátkodobá stání i dlouhodobý parking) - možných
řešení je několik.
Naproti tomu odsun hl.n. by znamenal zejména
ztrátu docházkové vzdálenosti do hist. části města a do území kolem Joštovy ul. (=uzlu Česká), kde je řada nadměstských až celostátních institucí,
prodloužení cest do oblasti vysokých škol a dalších významných budov,
nesmyslné umístění hl.n. a navazujících částí dopr. uzlu do záplavového území.

Chcete snad podporovat či obhajovat dávno zastaralou koncepci ŽUB obsaženou ve stávajícím ÚPmB s opuštěním tratě a hl. nádraží v těsném kontaktu se svazkem tram. linek podél Nádražní ul. a s protismyslným opětovným sloučením osobní a nákladní dopravy do společného koridoru, který nemá urbanisticky přijatelné řešení nezbytných mimoúrovňových křížení severních tratí? Výstavba nějakého laciného nádraží v prostoru Dolního by bylo vyhozením peněz za špatně fungující řešení.
Provozně oddělený nákladní průtah Brnem přitom není jen zájmem našich nákladních dopravců.
Úterý, 04. prosince 2018 - 12:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 1-2011
Já naopak jsem zastáncem varianty řeka. I když uznávám, že zachování současného nádraží, byť pro regionální dopravu by nebylo od věci.
Suchol
Úterý, 04. prosince 2018 - 14:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 5-2016
Xcav8:
Nemáte pro to racionální důvody, ty mluví jasně proti tomu.
Pružinskij
Úterý, 04. prosince 2018 - 15:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3142
Registrován: 4-2015
Provozně oddělený nákladní průtah Brnem přitom není jen zájmem našich nákladních dopravců
Počítáte snad jen s výhradním provozem cizího kapitálu? To jste Čech jak poleno...[crazy][biggrin]
West code was broken.

Úterý, 04. prosince 2018 - 16:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 1-2011
Suchol:
"Xcav8:
Nemáte pro to racionální důvody, ty mluví jasně proti tomu."

Mám, opustit prostorově nevyhovující lokalitu a dát šanci rozvoji Brna jižním směrem.
Úterý, 04. prosince 2018 - 17:43:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3806
Registrován: 5-2004
Mám, opustit prostorově nevyhovující lokalitu a dát šanci rozvoji Brna jižním směrem.

Prostorově to zas až tak zlý není, viz návrhy od Ing. Nedvěda přes NvC až po SP a ten zastavenej rozvoj v nivě jižně od trati je danej čistě stavební uzávěrou, ničím jiným. Kdyby se chtělo, mohlo tam za těch 90 let něco vzniknout, propojit dvě strany náspu není nic světobornýho.
Suchol
Úterý, 04. prosince 2018 - 20:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 587
Registrován: 5-2016
Pruž.:
Lživě podsouváte, co jsem nenapsal.
Napsal jsem "Provozně oddělený nákladní průtah Brnem přitom není jen zájmem našich nákladních dopravců. Tím je řečeno, že je také zájmem cizích.

(Příspěvek byl editován uživatelem Suchol.)
Suchol
Úterý, 04. prosince 2018 - 20:50:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 588
Registrován: 5-2016
DJ:
O žádné úřední uzávěře nevím. Kde je napsána?
Úterý, 04. prosince 2018 - 23:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3807
Registrován: 5-2004
Co já vím tak právě v prostoru JC byla v rámci prvorepublikových odsouvacích snah vyhlášena stavební uzávěra, kde se na výjimku postavilo jen pár baráků (dnešní tesco a katastrální úřad). Proto tam nevzniklo nic nového, ačkoliv se město mezi 30. a 90. lety jinak hodně rozvinulo… Zdroj nedohledám, nicméně psalo (opisovalo?) se to snad ve všech protiodsouvacích materiálech.
Středa, 05. prosince 2018 - 01:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8527
Registrován: 5-2007
Suchol: Ja to neobhaujejem, ale stále to považujem za menej rizikové, než matlanie niečoho v okolí súčasnej polohy nádražia. Ul. Joštova je mimo dochádzkovú vzdialenosť už dnes, prípadné predĺženie cesty k niektorým inštitúciám na severe Brna je minimálne, prípadne sa dá riešiť formou prestupu na regionálny vlak (čo o.i. prinesie tak potrebné odľahčenie električkovej doprave v centre) a prítomnosť záplavovej zóny sa dá tiež riešiť (jedná sa o záplavovú zónu Q100 na toku regulovanom priehradou v relatívne tesnej blízkosti daného miesta, a ktorá nesiaha do nivelety koľají), naviac je v nej o.i. celý priestor okolo OD Tesco a celá ulica Nové Sady, takže sa z pohľadu polohy nádražia dá považovať možno až za irelevantnú.

Zväzok električkovej dopravy v ul. Nádražní je už dnes na hranici udržateľnosti a presunutie jednoho z najvýznamnejších cieľov v jeho okolí tomu priestoru môže len a len pomôcť a odsun nádražia je naopak príležitosťou pre riešenie dostatočnej kapacity pre obsluhu centra. Takisto by úprava polohy nádražia mohla (viď predošlý odstavec) motivovať k väčšiemu použitiu regionálnej železnice pre dopravu do zastávok v severnej časti mesta a tým opäť odľahčiť preťaženej električkovej doprave v centre.

S tým, že zlúčenie osobnej a nákladnej dopravy je problém v zásade súhlasím, a je potrebné ho nejak riešiť. Takisto súhlasím s tým, že stavba na Dolním by boli vyhodené peniaze, ale je nutné si uvedomiť, že v prípade navýšenia kapacity na tratiach do Vyškova a Zastávky bez výraznejšieho navýšenia kapacity v uzle sa veľmi pravdepodobne bude jednať o jediné realizovateľné riešenie...
Středa, 05. prosince 2018 - 06:48:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9568
Registrován: 4-2003
Asdf:Tak ešte raz. Rekonštrukcia existujúceho nádražia je, zvlášť pre tých, čo ho používajú, ďaleko väčšia prehra, než odsun. A ešte, že "nicnedělání" povedie len k tomu, že sa postaví nejaký lowcost na Dolním, tým sa pre osobku zaberie aj průtah a nákladní dopravcovia budů môcť leda zalamovať rukami.


Tak ještě jednou polopatě: Je lepší, když v cílovém stavu zůstane plně oddělen nákladní průtah od osobní dopravy, nebo tam bude muset spolu existovat veškerá nákladní a veškerá osobní doprava?!?

Mezistav vzniklý po opravě současného nádraží neuvažuji. Nemá smysl asi vykládat proč a i ten je nakonec pro nákladní dopravce lepší.


Ja to neobhaujejem, ale stále to považujem za menej rizikové, než matlanie niečoho v okolí súčasnej polohy nádražia.

Nemá smysl řešit obhajobu nesmyslu, už se na toto téma řeklo a napsalo mnoho. Přesun nádraží k řece je prostě nesmysl i z hlediska rozvoje Brna. Ostatně proč by nemohl areál dolního nádraží nakonec dopadnout tak, že nad zakrytým nákladním průtahem vznikne nová městská čtvrť? Brnu by to dost pomohlo...
Středa, 05. prosince 2018 - 08:36:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 12-2006
Zeptám se jinak. Jak moc je problém sloučení nákladní a osobní dopravy na koridorech před a za Brnem, když se tu lamentuje nad tímto problémem v uzlu samotném. Co menší uzly, stanice a zastávky na trasách, kde nejsou separátní tratě? Ať mě nikdo netvrdí, že v jakékoliv variantě přestavby uzlu nelze najít vyhovující kapacitní řešení, které bude k aktuální současné potřebě s přihlédnutím na rezervy možného budoucího nárůstu objemu dopravy. Pak je jasné, že kapacitní propočet poplatný x let staré studii nemůže vyhovět. Ta, či ona varianta snad musí být aktualizována současným a budoucím potřebám.
Racek
Středa, 05. prosince 2018 - 09:56:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 5-2004
David Jaša: fakticky v jižním centru není vyhlášena stavební uzávěra, ale působí tam souběh několika faktorů se stejným výsledkem. Hlavní je asi ten, že platný územní plán předpokládá změny v uliční síti, takže případný investor, pokud má pozemek na kterém ÚP umožňuje stavět, k tomu pozemku nemá přivedené komunikace a technické sítě na sousedním městském pozemku. Další je potom povinnost dořešit detaily územní studií, t.j. nejde stavět rovnou podle ÚP (z toho mimochodem měl problémy ArchDesign, když za město dělal územní studii na stavbu, kterou pro soukromého investora připravoval), a last but not least to záplavové území.
Aktuálně se to pokouší teď prorazit J&T - dohodli se s městem na zadání územní studie, a spolu s dalšími vlastníky v části území podepsali s městem memorandum. Tak uvidíme, jak se to pohne dál ...

Asdf: Zväzok električkovej dopravy v ul. Nádražní je už dnes na hranici udržateľnosti a presunutie jednoho z najvýznamnejších cieľov v jeho okolí tomu priestoru môže len a len pomôcť ...
Přidání několika dalších linek do toho svazku, které jak na potvoru budou křížit trasy všeho ostatního, tomu prostoru nejenom nepomůže, ale spíš způsobí totální kolaps. To je jedna z nedořešených věci ve studii proveditelnosti, kde zpracovatelé navrhli masivní nárůst tramvajové dopravy na Nádražní, ale prověřením kapacity zastávek, kolejiště a křižovatek se neobtěžovali.

Izidor: kapacitní řešení jde jistě najít v obou variantách. Ve variantě B (Petrov) je obsaženo, do varianty A (Řeka) by šlo doplnit - problém je, že s ohledem na sloučení dopravy do jednoho koridoru by se s novou trasou muselo jít buď pod zem, což by odsun definitivně pohřbilo ekonomicky, nebo do úrovně +2, což z dobrých důvodů kategoricky odmítá město (a taky by to nebylo levné).
Středa, 05. prosince 2018 - 17:53:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 341
Registrován: 8-2017
Bram 9568:

Tak ještě jednou polopatě: Je lepší, když v cílovém stavu zůstane plně oddělen nákladní průtah od osobní dopravy, nebo tam bude muset spolu existovat veškerá nákladní a veškerá osobní doprava?!?

MuN, Přerov, Břeclav, Děčín-Prostřední Žleb, Plzeň, důležité body na železnici a sloučení dopravy tam problém nedělá.

Nemá smysl řešit obhajobu nesmyslu, už se na toto téma řeklo a napsalo mnoho. Přesun nádraží k řece je prostě nesmysl i z hlediska rozvoje Brna. Ostatně proč by nemohl areál dolního nádraží nakonec dopadnout tak, že nad zakrytým nákladním průtahem vznikne nová městská čtvrť? Brnu by to dost pomohlo...

A taky by mu podle městského architekta pomohlo nádrží přestěhovat, což budete nejspíš zase Vy rozporovat.


Suchol 585: Schválně jsem to byl měřit Dolní-Hlavní 00:10:47, opravdu děsivé protažení docházkové doby a to jsem čel přes předvánoční Vaňkovku.

Asdf 8527:
Souhlasím, přesun by vedl nejspíše na zvýšení využití dalších stanic ve městě, samozřejmě že by se musely patřičně upravit linky MHD, ale to je vedlejší. Také souhlasím s tím že pokud je Dolní peronizováno, tak je otázkou času, než se tam vlaky pošlou, navíc je to krásně napojené na Havlbrod a Třebovou, na jihu na Zastávku a jenom chybí dvojice výhybek a bude to i na Slatinu.

S nákladní dopravou se to dá řešit několika způsoby, ovšem vypadá to že někdo bude raději hledat "ale" nebo vymýšlet celkem prudký přesmyk mezi Židenicemi a Maloměřicemi, přičemž s mnohem méně divokým přesmykem na Slatinu v Komárově se dá vést přes Židenice čtyřkolejka a na Dolní pak bude kolejí šest. Co zbývá vyřešit, je místo pro odstavení nákladních vlaků, jedno řešení jsem tu už popisoval, znamenalo by to změny v Mělomařicích, kdy by se snad mohlo podařit najít takové řešení které by nechalo na obou stranách čtyřkolejky po čtyřech kolejích na odstavení nákladních vlaků, podobně by se snad dalo využít odstavné nádraží a mezi Heršpicemi a Malomařicemi.

Co se myslím ohledně zlepšení dopravy po odsunu nezkoumalo je možnost využití železničních viaduktů, kde by se dala jedna z tramvajových tratí dovést na Dolní po viaduktu na jih, tam ji rozdvojit a jednu větev vést do Heršpic a druhu zpátky na Dolní. Pak samozřejmě ještě po druhém viaduktu rychlé spojení směrem na Židenice.
Suchol
Středa, 05. prosince 2018 - 23:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 5-2016
K.S.: .. děsivé protažení docházkové doby ..
Je to prodloužení na vzdálenost, na kterou se již téměř nechodí, ale jezdí, tedy ztráta docházkové dostupnosti (lživě to ironizujete).
Středa, 05. prosince 2018 - 23:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14356
Registrován: 12-2007
MuN, Přerov, Břeclav, Děčín-Prostřední Žleb, Plzeň, důležité body na železnici a sloučení dopravy tam problém nedělá.
- Žádný ze jmenovaných uzlů nemá tak silnou příměstskou dopravu a/nebo do něj není zapojeno tolik tratí jako v případě Brna.

- Česká Třebová: pro nákladní dopravu k dispozici "průtah zadem".

- Uzel Děčín - oddělení nákladní dopravy od osobní do určité míry učiněno samotným faktem "pravobřežka převážně pro nákladní dopravu, levobřežka naopak o to víc pro osobní dopravu".

A úplně na počátku argumentační klam typu "nakládka se musí procpat mezi osobkou na jednotlivých tratích, takže tzv. nevadí, když se podobně bude muset procpávat i přímo v železničním uzlu".

pokud je Dolní peronizováno, tak je otázkou času, než se tam vlaky pošlou, navíc je to krásně napojené na Havlbrod a Třebovou, na jihu na Zastávku
Směrem na Střelice (tedy v součtu "na t-240 + t-244") je dolní nádraží napojeno tak "krásně" (přičemž převážná část toho napojení je až z roku 2009!), že příslušné propojení je v délce téměř 2 km jednokolejné (!).
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 09:16:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 343
Registrován: 8-2017
Suchol 593:
Já to neironizuji, ale t+10, tedy v případě Brna asi 20-30 minut je pořád dobrá docházková doba a popravdě neznám nikoho, krom lidí se zdravotními problémy, kdo by s tím měl problém. Ale ano, je možné že se stýkám s divnými lidmi, když to bez problému ujdeme přes den na Semilasso za hodinku, nebo když to v noci z Krpole na Hlavní dám, podle toho kolik toho v sobě mám, za nějakých 45-50 minut. Ale opravdu to může být tím jak je kdo zvyklý chodit.

David 14356:

To napojení tam je už co existuje trať do Střelic a i kdyby ne, pokud by vlaku trvalo ty dva kilometry projet 10 minut, což odpovídá nějaké průměrné rychlosti 12km/h.

Psal jsem ne o uzlu Děčín, ale o Děčín - Prostřední Žleb, kde jaksi rozdělení už není ve směru na Německo a je to jenom narážka na oblíbený argument coby kdyby se něco stalo... Však jistě znáte ten vtip o pádu meteoritu na Č. Třebovou.

Dolní by mělo podle provedení nějakých 14-16 průjezdných, jak v A, tak Ab má vždy dvě koleje bez hrany, tedy volné (str. 57), chcete mi říct že to nebude umět na kolej pouštět vlaky s pětiminutovým rozestupem a tedy mít do Maloměřic kapacitu 24 vlaků v jednom směru? Ano, kdyby se mohlo jet jen po deseti minutách, bude problém. Dobře, když budu uvažovat 5 minut a i VRT a na sever 6 kolejí, pak je to pořád 36 vlaků za hodinu, kdyby to všechno měla být osobka, tak každý z nich může strávit u peronu 23 minut, takže i kdyby tam ty dvě "izolované" koleje nebyly, tak se tam místo pro nákladní vlaky najde.
Priapos
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 17:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 10-2012
K.S.:
"je možné že se stýkám s divnými lidmi, když to bez problému ujdeme přes den na Semilasso za hodinku, nebo když to v noci z Krpole na Hlavní dám, podle toho kolik toho v sobě mám, za nějakých 45-50 minut."


To by mě tedy zajímalo, kolik normálních lidí chodí denně ze Semilassa na hlavní nádraží pěšky. Tramvají to jsou tisíce.
X-Host
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 21:24:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1658
Registrován: 7-2009
K.S.: Spočítejte si těch Vašich 20-30 minut pro člověka každý den 2x (cesta do a z práce) a hned máte hodinu denně, tedy 3,5-5 hodin týdně a prakticky PŮLDEN až skoro CELÝ DEN měsíčně ztracený jen zbytečným přecházením navíc. To celé krát počet lidí takto zasažených a jde to to ošklivě velkých člověkoroků promrhaných (stejně jako by byly desítky resp. jednotky stovek miliard promrhaných nejen za samotný odsun, ale i dále do vzdálené budoucnosti za navýšené přepravní náklady pro DPmB každý rok až do skonání věků)...
Pokud plánovači a město uvažuje takto bezohledně a arogantně plýtvat s životním časem lidí, tak si nezaslouží nic jiného než zajít na úbytě, kdy se na takové město resp. nejlépe na jeho radní co nejvíce lidí vykašle.
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Suchol
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 21:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 599
Registrován: 5-2016
X-Host: ... Pokud plánovači a město uvažuje takto bezohledně a arogantně plýtvat s životním časem lidí, tak si nezaslouží nic jiného než zajít na úbytě, kdy se na takové město resp. nejlépe na jeho radní co nejvíce lidí vykašle.

Díky za jasně vyslovené zhodnocení, kéž by si ho nově odpovědné osoby ve vedení Brna, co nejdříve uvědomily!
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 23:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 352
Registrován: 8-2017
X-Host 1658:

Počítáte to ale pro situaci že se k nádraží nic nedovede, i když skrz ty křižovatky a všechno je to asi +- stejně jestli pěšky, nebo MHD. Na druhou stranu se Vám dá kontrovat že zvýšením denní aktivity, třeba i těmi 10 minutami, se snižují zdravotní rizika atp. Takže takovéto počítání je pokaždé na hraně a neuděláte-li kompletní rozbor, tak je to jenom jeden kousek skládačky.

Kde se bude Brno v dalších 10, 20, 30, 50 letech rozvíjet? Průmysl na Černovické Terase? Začne "zarůstat" centrum? Je (nevím teď) v ÚP kapacitní silnice podél plánované drážní estakády jako prodloužení Hladíkovy? Netvrdím že ten projekt je dořešený, není, je tam ještě hodně práce, ale dělat tu z deseti minut apokalypsu je pitomost. Co brání třeba tomu aby se šaliny z bulváru přeložily pod bulvár do "malého diametru"?
X-Host
Pátek, 07. prosince 2018 - 16:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 7-2009
K.S: Brání a bude tomu bránit to, že jakmile se udělá jakékoliv provizorium ve stylu přesun nádraží bez současného přesunu hlavního dopravního uzlu, tak to tak tragické zůstane dalších 50-100 let.

Zhruba tak, jak dopadla Zvonařka (ÚAN), kdy tam za desítky let není prakticky žádná doprava vyjma těch několika málo linek, které tam jezdily poblíž již předtím. Plus napojení šílenými nadchody (posléze skrze davy galerií Vaňkovky, což není o nic lepší) od tram. smyčky, kterou teď navíc ještě zruší i s parkovištěm a obratištěm busů - což bude super, konec možnosti zkrácených vložených linek 12 a 67, konec místa na nouzové obraty a posilové spoje BVV apod., zmizí konečná a60+a61, zmizí i těch pár parkovacích míst - a to všechno s nejvyšší pravděpodobností jen proto, aby se měl kam rozrůst DORN - i když rozumný hospodář by smyčku otočil a napojil na Plotní, zachoval co nejvíce funkce a zastavět by to developer mohl jen tak, že nechá spodní 2 patra právě pro tram. a bus smyčku)...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
X-Host
Sobota, 08. prosince 2018 - 19:23:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1665
Registrován: 7-2009
K.S.: Teď jsem si ještě všiml na větším monitoru oproti displeji mobilu - vy se odvažujete argumentovat "zvýšením denní aktivity"? A třeba v posledních pár týdnech v těch inverzích jste se po městě pohyboval a s radostí inhaloval? A ne, že by to bylo třeba v parném létě o něco lepší... Tak pěkně NEděkuji za takové nápady...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Sobota, 08. prosince 2018 - 20:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3300
Registrován: 9-2003
Já mám obavy, že K.S. chodí pěšky proto, že ho z tramvaje i se všema taškama vyhodil Jindřich Dostál.
NOBLE BRICKS
Neděle, 09. prosince 2018 - 13:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 8-2017
X-Host 1665:
To jsme vytáhl protože to může někdo postavit velmi snadno proti Vašim ztraceným člověkominutám, které ale stejně nebudou úřady zajímat, tedy pokud je nebudou moci řádně zdanit, nebo pokud se jim to nehodí k něčemu jinému.

Jinak pokud doma nemáte nějaký turbofiltr, tak ten sajrajt máte i tam, možná míň, ale máte.

Zvonařka je odpornost, ale to jsem psal už mnohokrát, potřebuje přebudovat, design i stav je poplatný době vzniku a trochu i tomu co se dělo pak (stánkový mor). Je to stejná odpornost jako do historické budovy hlavního nádraží namontované prvky ze 70.-80., to rozporovat nebudu.

Napojení nadchody podle mne zase takový problém není, horší je to s jejich stavem, ten by se mohl výrazně zlepšit.

Co se týká DORNu, jak to tam bylo s pozemky? Komu patřily, jaká byla jejich historie? Zestátnění/restituace, prodeje... Také to mohlo být snadno tak že si tam v minulosti město zřídilo smyčku na něčem co nebylo jeho atp. s tím nepořádkem se budou úřady ještě velmi dlouho vypořádávat. Ano, stanice v DORNu by byla zajímavá, ale možná to nikoho ani nenapadlo. Linku 67 etc. můžete zatočit na Zvonařku, s tím problém není, horší to bude mít, pravda, cokoliv posilového, ale zase máte pořád smyčku u divadla, akorát se tam nedá na moc dlouho odstavovat.

Jinak se podívejte na letecké snímky z roku 2006, nejspíš v souvislosti s předpokládanou výstavbou nového nádraží se v oblasti začalo s prováděním demolicí. Ano, nejspíš tam byly více méně domy hrůzy, ale ta oblast se těmito demolicemi stala větší periferií, než bývala, když se podíváte do starších a starších map, tak se tam z toho dá vyčíst postupná reverzace vývoje a i degradace typu zástavby, kdy kolem roku 1906 je vidět směsice obytných domů se zakreslenými zahradami a průmyslu a postupná expanze závodů na úkor domů až po dnešní stav degradovaného území.

S4991023 3300:
Žádného Jindřicha Dostála neznám a z přepravy mne v Brně nikdy nevyloučili. [proud] Pěšky chodím protože bych jinak akorát tak celý den seděl.
Neděle, 09. prosince 2018 - 18:22:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2974
Registrován: 8-2004
X-Host:
"konec možnosti zkrácených vložených linek 12 a 67"
Což zrovna v případě a-67 je jedině dobře, pokud vše na ní pojede až k Avionu. Pokud díky tomu zmizí i Avion linka, pak ještě lépe.
P1 se holt bude řešit nějak jinak, nejspíš objezdem Maliňáku. Není to nejšťastnější řešení, ale je schůdné. A d-12 se holt, až do výstavby odsunutého nádraží, které jistě nějakou možnost pro obrat tramvají přinese, bude muset nějak vměstnat do Komárova. Pokud jde o a-60, tak ta je už, bohužel, dodávám já, vyřešena prodloužením a-40, se kterým se počítá i po skončení výluky. Je to šílenost a [cunik], ale co se dá dělat, když nikdo nemá odvahu otáčet městské autobusy na ÚAN, což by bylo to nejlepší řešení jak pro a-60, tak i pro a-61. Bohužel, a-61 bude trochu problém. Jediné, co mne napadá je její propojení s a-77, což by ale byla podobná šílenost, jako a-40 protažená ke Kampusu. I to je ale jen dočasné řešení, než bude nové nádraží a autobusový uzel před ním.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Neděle, 09. prosince 2018 - 18:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9798
Registrován: 8-2012
jen dočasné řešení, než bude nové nádraží
[crazy][biggrin] Až umřete, můžou vám to o té dočasnosti vytesat jako epitaf [happy]
電車オタク
Neděle, 09. prosince 2018 - 20:13:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2976
Registrován: 8-2004
T.H.: Klidně [biggrin] Je pravda, že dokud tu budou lidé jako X-Host nebo Racek, pro které je lepší žádné nádraží (protože to současné padesát roků fakt nevydrží [kladivo]), než odsunuté, tak se toho nového nádraží asi fakt nedožije nikdo z nás. Ale stále doufám, že zvítězí zdravý rozum a v tomto případě opravdu nebude jednotka dočasnosti jeden furt, jak se říká.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
X-Host
Pondělí, 10. prosince 2018 - 12:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 7-2009
Peno: To je ale argumentační faul - asi nikdo nechce "jen to staré nádraží", ale prostě se zastáncům "odsunutého nádraží" nepodařilo přesvědčit lidi a prokázat, že to je tak skvělé a úžasné. O tom kolik let se de-facto sabotovala možnost přestavět a rozšířit nádraží pod Petrov se i tady již napsaly celé romány.
Stejně tak jako svým způsobem další krok v této sabotáži se dá brát i skutečnost, že se OD Tesco (bývalý Prior) se prodalo za cenu kolem 800MKč nějaké developerské skupině (Crestyl) namísto toho, aby se do toho zaangažovalo město (odkup s tím, že než se nádraží začne stavět, tak se alespoň část těch peněz mohla vrátit z nájmů), tudíž zlepšení se tam čekat nedá, spíše se to zastaví "co to půjde" a situace se tam ještě zhorší.
A přitom plocha OD Tesco (plus případně ten bývalý DDM, což je už docela chátrají pidibudova, a zezadu ta plechová hala co byl kdysi Vichr nebo co tam teď je OVO-SADBA? a i ta plocha kolem Uhelné) mohla být řešením problému Brno-hl.n. Ovšem pokud samo město resp. jeho představitelé programově sabotují slušné řešení na úkor prosazování osobních (zištných) zájmů či zájmů lobby skupin, tak to prostě problém bude navždy.

A až se prošvihnou i evropské dotace, tak pak hl.n. zůstane po reko zab.zař. tam kde a ve stavu v jakém je dalších 50-100 let...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Pondělí, 10. prosince 2018 - 15:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 8-2006
Měl jsem možnost nakouknout do malůvky, kterou dostali fíři z PP Brno hl. nádraží, jak se pohybovat v překopaném nádraží. Teda ta cesta z Heršpic na pátou kusou okolo čtyř cesťáků, to je hodně velký nápor na soustředěnost! Na devátou to není o moc lepší, to nemluvím o různě rozptýlených seřaďovačkách po přednádraží a jinde. Zřejmě hlavním důvodem těchto kroků byl v možnosti vjezdu na obsazenou.
Podroužku a všichni ostatní, přeju pevné nervy, dobrý výhled a spojení, a hlavně - žádné projetí![happy]
Pondělí, 10. prosince 2018 - 19:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2977
Registrován: 8-2004
X-Host: Vždyť právě tímto celá ta debata začala, kdy se pánové Bram a Suchol plácali po ramenou jak by bylo úžasné, kdyby to nádraží vydrželo několik dalších generací. Pravda, vy ani kolega Racek jste jste v tom nejeli. Naopak, Racek jako první usměrnil oba pány, byť argumenty pro variantu Petrov, ale to je podružné. Každopádně vám oběma se tímto upřímně omlouvám, vaše jména jsem si v této souvislosti skutečně do úst brát neměl. Přesto ale, jak vidno, tu stále jsou lidé, kteří stále věří, že jedinou správnou variantou je udržování současného nádraží za každou cenu.

Jinak, možná to vyzní krutě, ale nikdy nešlo o to přesvědčit lidi, šlo o to přesvědčit politiky a to se povedlo. O variantě řeka už je rozhodnuto. Je potřeba se s tím smířit. Když to dokázali i brněnští Zelení, tak by to snad mohlo dokázat i pár šotoušů na K-Reportu. Nebo snad ne?
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Pondělí, 10. prosince 2018 - 19:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14369
Registrován: 12-2007
O variantě řeka už je rozhodnuto.
Ano, stejně tak jako bylo v roce 2006 "jasné", že nové odsunuté nádraží bude hotové do roku 2015 tak, aby se stihlo spolufinancovat z OPD 1 (na základě kteréžto "snahy stíhat" bylo apelováno na snahy nepřidávat k té odsouvací stavbě další prvky jako např. Veselého rychlodráhu či cokoliv směřující k souběžnému zachování kolejiště v neodsunuté poloze). [happy]
Pondělí, 10. prosince 2018 - 20:11:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9590
Registrován: 4-2003
Peno:Vždyť právě tímto celá ta debata začala, kdy se pánové Bram a Suchol plácali po ramenou jak by bylo úžasné, kdyby to nádraží vydrželo několik dalších generací.


Vůbec jsem nepsal o tom, že současné nádraží má vydržet několik generací. Napsal jsem, že bude ještě potřeba několik volebních období, než se i politikové smíří s tím, že odsunuté nádraží prostě nebude.


O variantě řeka už je rozhodnuto. Je potřeba se s tím smířit. Když to dokázali i brněnští Zelení, tak by to snad mohlo dokázat i pár šotoušů na K-Reportu.

Mnoho věcí už se rozhodlo a stejně dopadly úplně jinak, než jak se o nich rozhodlo [proud].
Pondělí, 10. prosince 2018 - 20:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1153
Registrován: 4-2009
Pro všechny: jemně bych chtěl upozornit, že dosud NENÍ provedena TES nákladní dopravy varianty Ab, ačkoliv provedení téhož CK předpokládala během léta...[wink] V každém případě se teprve BUDE jednat o definitivní variantě v rámci Ab.
Úterý, 11. prosince 2018 - 07:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 8-2017
O variantně řeka rozhodnuto?
To už snad "definitivně" rozhodla vláda jakéhosi Zemana někdy před 20 lety, ne? Taky kanál Odra-Morava-Dunaj se měl napřesrok začít stavět. Dohodly se na tom protektorátní a říšská vláda v roce 1940.
micek
Středa, 12. prosince 2018 - 19:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 11-2015
Nevíte proč se na hlavním postavila blíže k poště nová cesta na 5./6.nástupiště? To je v plánu "opravit" i 1. nástupiště podobně jako dříve 2.-4. nebo je jiný důvod?
Klasik
Středa, 12. prosince 2018 - 19:58:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 7-2014
micek: Důvod je, aby lidi nechodili přes dopravní kolej.
micek
Středa, 12. prosince 2018 - 21:57:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 11-2015
Klasik: Tam se plánuje dopravní kolej místo té odstavné u pošty?
Bugear
Středa, 12. prosince 2018 - 22:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 8-2005
Jo, minimálně přední z kolejí bude dopravní, ale oficiálně bez nástupiště (byť fyzicky tam hrana nejspíš zůstane).
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Středa, 12. prosince 2018 - 22:22:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 8-2017
micek - ano, přesně tak
micek
Čtvrtek, 13. prosince 2018 - 09:48:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 11-2015
Bugear:
"minimálně přední z kolejí bude dopravní, ale oficiálně bez nástupiště"
Mám pocit, že tam s tím chodníkem nedostanete víc kolejí než jednu?
Jaký má na hlaváku význam neprůjezdná dopravní kolej bez nástupiště?
Sobota, 15. prosince 2018 - 12:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 355
Registrován: 8-2017
micek 216: Nevím, ale jednak se tam běžně odstavují lokomotivy a jednak se tam občas nastěhují nějaké historické poštovní vagony, také je možné že se tam plánuje do budoucna hrana po rekonstrukci 1. nástupiště, které ale asi v této fázi neproběhne. Rozhodně je ten chodník dobrý nápad a možná vyřeší problém toho že lidi chodí přes koleje.