Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 08. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 08. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 03. dubna 2018 - 14:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8097
Registrován: 5-2007
Paul_red_adair: Privolávačky sa v západných krajinách väčšinou riešia tým, že sa zavolá fírovi aby ťahal, takže očakávam prevzatie tohoto riešenia aj sem. Posun návestidlá samozrejme vyžaduje, ale to už sa väčšinou netýka ETCS.

ETCS L1 s Radio infillom potrebuje návestidlá tak isto ako "normálna" L1, pretože aspoň čo viem, tak ten infill je založený na opakovaní informácii balízových skupín do éteru. A pri SOM neviem, ktorú balízovú skupinu si z toho mám prebrať.
Úterý, 03. dubna 2018 - 14:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7669
Registrován: 8-2012
všetci tvrdia, že je nezmysel si na X rokov zhoršovať parametre siete tým, že ho prestanem montovať v okamihu, keď mám horko ťažko zavedenú nejakú traťovú časť
Ale to já tvrdím taky (jenže zároveň nemám problém s dalším "nerozšiřováním" čili v ETCS diskuzi "zákazem rozšiřování", což ale není totéž co "zhoršování" resp. "zákaz kódování", jak mi bylo okamžitě podsunuto).
A taky tvrdím všude a furt, že Železnice Severobalkánské Reality jsou odstrašujícím příkladem (nejen v rychlostním a kapacitním zprznění nejhlavnějšího severobalkánského koridoru) a česká železnice je proti tomu příkladem západoevropské, zákaznicky orientované firmy - to je prostě ta relativita.
Jen mi prostě přijde poněkud chucpe to pohrdlivé vyjadřování na adresu ETCS Wien-Budapest kvůli tomu, že českej "vánoční stromeček" má všechny návěsti pod jedním kódem. To přece není ostuda vysmívaného "potěmkina" v Hegyeshalomu, ale naopak onoho pseudo"zabezpečovače" na vjezdu do Břeclavi.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 03. dubna 2018 - 14:33:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2071
Registrován: 8-2010
ad Asdf:
Privolávačky sa v západných krajinách väčšinou riešia tým, že sa zavolá fírovi aby ťahal, takže očakávam prevzatie tohoto riešenia aj sem.
To si právě nemyslím...[nene]...pokud je návěstidlo, tak minimálně nějaká ta bílá(červená) - ať už klidně svítící nebo blikající tam obvykle je - Rakousko, Německo, Itálie (?), Švýcarsko (?). Spíš Slovensko je atyp...[biggrin][rofl]

Posun návestidlá samozrejme vyžaduje, ale to už sa väčšinou netýka ETCS.
V dnešní ESA-izované standardní stanici máte zabezpečený posun skrze hlavní a seřaďovací návěstidla - ten koncept i s ETCS musí fungovat dál a ETCS posuny nezná - resp. posunový obvod je jen jeden a to celá stanice...u označníků a u vjezdů z druhé strany (kvůli PMD) Vás to v módu "SH" zastaví, takže s posuny minimálně bílá svítilna pod ETCS-Stop značkami bude a ta se pravděpodobně využije i pro tu přivolávačku...[happy]

Co se týče L1 s radio infill - to používají pouze Italové (= Iselle - Domodosolla ?), situaci nale blíže neznám, ale zkusím časem zjistit...[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 03. dubna 2018 - 16:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8098
Registrován: 5-2007
T_._H_.:
Takže súčasný stav považujete za nezmysel, ale zároveň s tým nemáte problém. Je to tak?

To pohrdlivé vyjadrenie nie je tak na adresu kvality toho riešenia, ale toho, že v snahe o zabezpečenie kapacity v okamihu, keď ešte neexistovala L2 sa z pohľadu filozofických princípov vylialo s vaničkou aj dieťa.

Inak je vám jasné, že keby ste tam ten infill chceli využívať, museli by ste na to mať spešl upravnú mobilku, ktorá by tú funkciu nikde inde neupotrebila? Keby sa toto originálne a nie zrovna interoperabilné riešenie použilo na SŽDC, nebol by ste prvý, čo by hovoril niečo o špecifických hrncoch?

PRA:
Tak schválne, v koľkých štátoch (teraz pomiňme režim ETCS on-sight) privolávačka nariaďuje jazdu podľa rozhľadu?

ten koncept i s ETCS musí fungovat dál a ETCS posuny nezná
Vykopávate otvorené dvere...
Úterý, 03. dubna 2018 - 16:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16187
Registrován: 5-2002
TH: českej "vánoční stromeček" má všechny návěsti pod jedním kódem
No jo, no, má čtyři kódy, takže má jenom jedno mezikruží na všechno, kdežto původní EVM má o kód víc a EVM 160 jich má šest.

To je holt prokletí českého VZ, kterému bylo dáno do vínku "analogové" dekódování. V 90. letech byly snahy přenášet na druhé nosné (175 Hz) tzv. doplňkový kód, který by uměl říci, jestli je žlutá Očekávej (a kolik) a jaké je dolní světlo při mezikruží. [sad]
Jediný, co mě trochu utěšuje, je to, že u ALSN je to ještě horší - zelený světlo je Volno nebo taky Očekávej, žlutý světlo je Výstraha nebo snížená rychlost. To je ještě větší nářez, protože tam ani ta "zelená ulice" není jednoznačná...

ale naopak (ostuda) onoho pseudo"zabezpečovače" na vjezdu do Břeclavi.
Otázkou je, co by tam ukazovalo to EVM, jestli červenožlutou nebo čtyřicítku.
Větší ostudou jsou spíš ty zdejší lesy cesťáků na NZV, to se jinde zrovna moc často nevidí (a nebo se to řeší jinak)...
Úterý, 03. dubna 2018 - 19:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7680
Registrován: 8-2012
súčasný stav považujete za nezmysel, ale zároveň s tým nemáte problém. Je to tak?
Zjednodušeně ano. Pokud byste to chápal i v jiné než dvoustavové logice, tak barvičkovač (jeho další nové zřizování) je nesmysl, ale když už se do toho někde ty prachy vrazily, tak se to může nechat dožít, protože je to lepší než nic.

To je holt prokletí českého VZ ... ale je náš a špatné se stane lepším, když se poukáže na něco jiného špatného (i když tu nikdo ruskej АЛСН neobhajuje).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6562
Registrován: 8-2007
tak barvičkovač (jeho další nové zřizování) je nesmysl, ale když už se do toho někde ty prachy vrazily, tak se to může nechat dožít, protože je to lepší než nic.

Také si to myslím.VZ Mirel je asi maximum,co z něj jde dostat a vymýšlení "zaučinkovování rychlobrzdy při ztrátě kodu" a další bejkárny se doufám nedostanou do realizace.
djst
Úterý, 03. dubna 2018 - 21:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 8-2014
VZ Mirel je asi maximum,co z něj jde dostat a vymýšlení "zaučinkovování rychlobrzdy při ztrátě kodu" a další bejkárny se doufám nedostanou do realizace.
To si ale protiřečíte. Právě VZ Mirel funkcionalitou vypuštění hlavního potrubí při krátkodobých rychle opakovaných výpadcích kódu disponuje, tato užitečná specialitka je aktivní při rychlostech > 120 km/h. Sice už je to lepší, než bejvávalo, ale co tak slýchám strojvedoucí, stále se občas Mirel předvede. [happy]
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Úterý, 03. dubna 2018 - 22:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6563
Registrován: 8-2007
Právě VZ Mirel funkcionalitou vypuštění hlavního potrubí při krátkodobých rychle opakovaných výpadcích kódu disponuje

To nebyla funkcionalita,kterou Mirel disponuje,ale chyba zařízení.

Sice už je to lepší, než bejvávalo, ale co tak slýchám strojvedoucí, stále se občas Mirel předvede.

Verze 03 to dělala.Po nahrání verze 04 to již nedělá.
Jinak Mirel alespoň trochu více upozorňuje na jízdu k návěstidlu v poloze STUJ a Rychlost xy.Po zmáčknutí tlačítka MAN je strojvedoucí celou dobu na toto upozorňován zvukově a opticky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Úterý, 03. dubna 2018 - 22:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16188
Registrován: 5-2002
TH: ale je náš a špatné se stane lepším, když se poukáže na něco jiného špatného
Ber to pozitivně - však se i Ty stáváš lepším, když si člověk přečte něco od JxL nebo 750.371... [biggrin]
Úterý, 03. dubna 2018 - 23:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7683
Registrován: 8-2012
VZ Mirel funkcionalitou vypuštění hlavního potrubí
No ona to samozřejmě není "funkcionalita MIRELu", ale (technicky i údržbou způsobená) neschopnost barvičkovače "přepnout se" dostatečně rychle mezi jednotlivými úseky s kódem. Takže zatímco si vykládáme o hrdinské schopnosti barvičkovače zabránit střetům vlaků např. při vjetí jiného vozidla do vlakové cesty (= ztráta kódu), tak do logiky MIRELu s novými verzemi propašováváme stále delší a delší časovou "toleranci" k témuž (já vím, že 99,99% ztrát kódu bude jen bordel barvičkovače a ne jinej vlak, ale v zabezpečovačině jde o to 0,01%).
MIREL je pokus uplést z hovna (ukazovátka barviček, když se mu zrovna chce) funkční bič (restriktivní zabezpečovač) - ale že s takovým bičem nejde zapráskat nad hlavou, to není problém MIRELu.
Prostě LVZ nově nezřizovat, nechat dožít, vyhodit a nahradit skutečným zabezpečovačem.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 03. dubna 2018 - 23:40:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8103
Registrován: 5-2007
Apollo 17, djst: Nič z uvedeného sa do realizácie už určite nedostane. Jediné, čo teoreticky hrozí (ale len fakt silne teoreticky) je jedine mačkanie nejakého ďalšieho tlačítka v okamihu, keď sa začnete rozbiehať v prípade, keď posledný známy kód bol červený.

Ono vlastne to je ďalšia bezpečnostná diera LVZ (s výnimkou Míru a LS0x). Niečo čo sa často prezentovalo ako zlepšenie komfortu, ale po bezpečnostnej stránke sa ukazuje ako silná strela do nohy. A to je zlúčenie tlačítka VZ a tlačítka bdelosti. Proste chýba ten moment kedy si fíra určite uvedomí, že sa rúti k stoj a mal by s tým niečo robiť. Jedným z nepriamych, ale pritom hlavných prínosov Mirelu nie sú ani tak tie krivky, ale to, že sa z nich treba vyhmátnuť iným tlačítkom než TB.
Úterý, 03. dubna 2018 - 23:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16189
Registrován: 5-2002
TH: ale (technicky i údržbou způsobená) neschopnost barvičkovače "přepnout se" dostatečně rychle mezi jednotlivými úseky s kódem
O jakém přepínání mluvíš? Na stacionární nebo na mobilní části?
Ta stacionární má prostě nějakou reakční dobu, během které musí dojít k vyhodnocení obsazení KO a zapnutí kódování. Ta je ale (posuzováno podle délky probliku na LS90) celkem krátká.
No a ta mobilní si na Mirelu hraje na na jánevímco, z čehož občas plyne vcelku roztodivné chování. To ovšem neplyne z principu nf VZ, ale z nějaké tvůrčí invence HMH - v tom s Tebou souhlasím, že říkat tomu "funkcionalita" je hooodně velkej eufemismus.
Středa, 04. dubna 2018 - 05:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2580
Registrován: 7-2012
Jak se dá jet vlakem Praha - Sarajevo? Má někdo nějaký tip?
Když jsem se ptal v pokladně Sarajevo zda mi dá jízdenku do Zagrebu nebo nebo Bělehradu tak se pokladní málem udusila smíchy. Odpověď zněla Bosna je vlaková Antarktida. Chtěl jsem jet vlakem alespoň Praha - Budapest a pak vzduchem do Sarajeva. Jenže Vizzair našel skulinu od 6 hodin do 7 hodin ráno většina leteckých společností nelítá. Proto v Budapešti na Franz List se startovací dráha od 6 do 7 hodin červená studem. Maďaři do práce asi nezaspí neboť Erbasy startují od Londýna po Sarajevo. Jančura samozřejmě zavedl Bus Florenc - Franz List k ledalům. Dráha s Metropolem je nepoužitelná neboť když přijede Metropol z Prahy všechna letadla Vizzairu jsou již v místech cíle cesty.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcel_Štancl.)
Středa, 04. dubna 2018 - 08:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6564
Registrován: 8-2007
Asdf:Jedným z nepriamych, ale pritom hlavných prínosov Mirelu nie sú ani tak tie krivky, ale to, že sa z nich treba vyhmátnuť iným tlačítkom než TB.

Po několika stovkách tisíc kilometrů jízdy s tímto zařízením plně souhlasím.Při jízdě na omezovací kod a vybavení MAN je strojvedoucí celou dobu upozorňován na to,že jede k povážlivé návěsti.Narozdíl od LS 06,který jen vyžaduje zmáčknutí potvrzovacího tlačítka a pak již nic jiného oproti LS 90 nedělá.Jenže to potvrzovací tlačítko je např. při průjezdu stanice Ústí nad Labem taková pruda,že strojvedoucí už nic jiného nemá čas sledovat,protože kouká na barvičkovač.[ko]
Tam opakovaně dochází k nasvícení a ztrátě kodu.Ve spojení s brzděním ze 120 na 60 km/h jsem již několikrát byl tímto zařízením zastaven,i když bylo postaveno přes celou stanici.Podobně rozjezd ze Sokolova směr Cheb je loterie,zda po několikerem výpadku kodu na zhlaví zmáčknu vždy to správné tlačítko,když navíc musím sledovat polohu stahovačky.Toto zařízení hlavně prudí při výpadku kodu a bezpečnost nezvýší.

Hajnej:
No a ta mobilní si na Mirelu hraje na na jánevímco, z čehož občas plyne vcelku roztodivné chování.

To je pravda.Oproti LS 90,06 je delší doba,než nasvítí kod.
Středa, 04. dubna 2018 - 09:30:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16192
Registrován: 5-2002
A17: Oproti LS 90,06 je delší doba, než nasvítí kod.
Bohužel i doba, než (starej kód) zhasne.
Středa, 04. dubna 2018 - 10:51:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2584
Registrován: 9-2003
Hajnej: u ALSN je to ještě horší - taky ho rusáci opouštějí směrem k oblíbenému zabezpečovači Tvého kolegy J.P. KLUB-U.
NOBLE BRICKS
Středa, 04. dubna 2018 - 19:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16196
Registrován: 5-2002
S499: Jojo, KLUB má hezkej ten přenos zelený ulice a i jiný fíčůry.
Pátek, 06. dubna 2018 - 08:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2581
Registrován: 7-2012
Z jiného soudku. jak je to s provozem CER na slovenském území. Již Maďaři smějí, alespoň do Nových Zámků nebo se všechny Có Có stále přepřahají ve Štúrově? Totéž samozřejmě Rail Hungary , prostě http://gmfk.pl/cpg144/albums/userpics/11586/610_103.jpg přibližně tato řada. Celkem je toho na netu ve Slovenštině málo. Předem díky za info.
Pátek, 06. dubna 2018 - 13:09:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2592
Registrován: 9-2003
Có jé tó tó Có Có?
NOBLE BRICKS
djst
Pátek, 06. dubna 2018 - 14:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 8-2014
S4991023:
"Có jé tó tó Có Có?"
Vzorec uspořádání pojezdu, lépe zapsáno: C0' C0'
Prostě šestikolo.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Němec_z_ova
Pátek, 06. dubna 2018 - 14:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3834
Registrován: 4-2009
Có jé tó tó Có Có?

Citoslovce údivu[lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Němec z ova.)
Pátek, 06. dubna 2018 - 21:49:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 8-2017
Moment...co je to tu za řeči o tom, že tady už nechtějí dělat autoblok s kódováním? Tak jestli už i tohle nám chce ta pitomá Unie zakázat, tak už aby vládl jednobarevně Okamura, vyhlásil to referendum, a my byli z toho Kocourkova konečně pryč.
Pátek, 06. dubna 2018 - 22:08:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8117
Registrován: 5-2007
Honza_-_St.: Tak ako pri v podstate všetkých prípadoch "diktátu Bruselu", na ktoré Okamura poukazuje, tak aj v tomto prípade sa v skutočnosti o žiadny "diktát Bruselu" nejedná, ale vzniklo to čisto ako deformácia na našej národnej úrovni. Nesadajte mu na lep. [happy]
Mladějov
Pátek, 06. dubna 2018 - 22:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12334
Registrován: 3-2007
Já bych řekl, že spíš na naší, tedy české. My jsme na to specialisté [lol] a sedí na to české přísloví "Poturčenec horší Turka".

Na Slovensku je to dnes podobné ?
Pátek, 06. dubna 2018 - 22:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2582
Registrován: 7-2012
Vzdát se autobloku s kódováním je stejně nemožné jako zakázat v Sarajevu mnohoženství. Bosna a Hercegovina se diví, že není v EU.....

My se divíme, že nás některé vlaky objíždí z Německa přes Pasov rovnou do Rakouska.
Mladějov
Pátek, 06. dubna 2018 - 22:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12335
Registrován: 3-2007
Marceli, neblábolte o tom, čemu nerozumíte, prosím.

Já se s váma klidně budu bavit o vláčkách, ale tohle je (zatím velmi zajímavá a zřejmě nejen mně mně něco dávající) odborná diskuse.

Tyhle plácy plácejte v jiné diskusi, děkujeme.
Pátek, 06. dubna 2018 - 22:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8118
Registrován: 5-2007
Mladějov: Když se v profilu kouknete na položku bydliště, uvidíte tam Brno [andel] Jenom si pořád myslím, že není vhodné abych prznil český jazyk tím, že ho budu používat. Ale možná s tím začnu. Ostatně, když mám potřebu vyjádřovat se v politické diskuzi na sociálních sítích, tak už se primárně snažím psát česky. Začalo být přespříliš případů, kdy se místo argumentů začalo řešit to, že píšu slovensky.

Marcel Štancl: A přece jsme se sami dobrovolně rozhodli, že s kódováním skončíme. Ba co víc, i nízkofrekvenční kolejové obvody jsme si zakázali. [kladivo]
Mladějov
Pátek, 06. dubna 2018 - 22:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12336
Registrován: 3-2007
Ale ne, klidně mluvte slovensky, ba tomu dávám přednost, já považuju nacionalismus za jednu z největších ubohostí, co lidský mozek uměl kdy vytvořit.. jen to možná tak nevypadá na první přečtení.
Aspoň nezakrním.

Jinak by mne zajímala odpověď na mou otázku - tedy, zdali jsou na SK toho času předpo.. z direktiv EU, než v ČR.
Pátek, 06. dubna 2018 - 23:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2583
Registrován: 7-2012
Mladějov asi jste přehlédl, že 240 ČD jezdí klidně přes Szajol a 242 je běžně s vlakem vidět až v Koprivnici (chorvatské). Slováci zvedli rychlost bez kódování na 120 km/h a to u nás neprošlo. Jinak se v kolejových obvodech a kodérech hrabu docela často. zab. zař. není můj koníček a nediskutuji o něm. Můžete si o něm blábolit jak chcete.
Mladějov
Pátek, 06. dubna 2018 - 23:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12337
Registrován: 3-2007
Mně je, Marceli, úplně jedno, jak jezdí padesátiletá laminátka přez Szajol a o ničem to nevypovídá, stejně jako o 242 v Koprivnici.
Mmch pochybuju, že ČD posílá 242 do Koprivnice - to zas máte nějaké zmatení, zřejmě úplně jiná řada a vlastník, u vás normální.

Že Slováci nechali v předpisu (ne zvedli !!!!!!!!!!!!!!) rychlost bez kódu na 120 km/h je dáno aspekty, které jsme tady už několikráte probírali a zúčastnil jste se té diskuse minimálně jednou i vy, takže buď máte totální sklerózu, nebo jste determinován jinak.

100 km/h je dáno zákonem a to taky píšem už asi popatnácté, jste hloupej, že furt melete jedno a to samé bez korekce ?
Sobota, 07. dubna 2018 - 00:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2584
Registrován: 7-2012
Zpochybňujete i to co prostě je! Řada 242 http://gmfk.pl/cpg144/albums/userpics/11586/242_287.jpg

melete spoustu věcí bez korekce víc se k tomu nebudu vyjadřovat.
Sobota, 07. dubna 2018 - 07:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 515
Registrován: 5-2007
Hlavně bych poprosil nějakýho myslitele, aby mi ukázal, jak brzdit 650m dlouhej vlak s nekovama brzdičem BS2 podle křivky ETCS. Já bych do toho zabezpečovače zahrnul ještě kontrolu tepu, jestli strojvedoucí nemá hlad, žízeň, jestli se mu nechce na záchod, jestli Sparta vyhrála nebo prohrála, zda mu už bylo 50, kolik má IQ a od toho všeho by se odvíjela brzdná křivka a interval mačkání bdělosti. Když už chcete něco vylepšovat, tak dejte do kolejiště magnety, jako maji Němci. To má alespoň drobet smysl a neobtěžuje to obsluhu.
djst
Sobota, 07. dubna 2018 - 08:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 759
Registrován: 8-2014
Čouda: Když tak nad tím přemýšlím, tak by u ETCS stačilo udělat volbu, která by křivku SBI (zásah provozní brzdy) posunula o něco níž na povolenou rychlost a fungovalo by to jako cílové brzdění před návěstidly a rychlostníky (při zásahu brzdy by pak samozřejmě nezčervenala obrazovka a nehoukalo to). Mělo by se to dát samozřejmě zapnout/vypnout, ne každý fíra to má rád. Je to docela jednoduché (žádné náklady navíc, žádné problémy s interoperabilitou), divím se, že to náš výrobce ZZ všeho druhu ještě nevymyslel (a nebo vymyslel, ale chce dál prodávat i AVV).
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Mladějov
Sobota, 07. dubna 2018 - 08:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12339
Registrován: 3-2007
Marcel_Štancl:
melete spoustu věcí bez korekce víc se k tomu nebudu vyjadřovat.

Ono je to na vás asi složité - tak to neřešte a radujte se nad plecháčem Lokotrainu v Koprivnici - souvislost se 120 km/h bez kódu na Slovensku mi tedy radši nevysvětlujte.

Jinak další vaše obsese "budou nás objíždět" - heleďte, nehledě na to, že to není pravda a jen papouškujete účelový článek jednoho zdejšího diskutéra, je to fakt tak blbě, když je koridor od Třebové na Prahu pořád na maximu zatížení ?

Nečekám od vás rozbor, jen se trochu občas místo nadšeného šotouškovského plácání typu "chci víc a víc vlaků, mašinek, dopravců, aby bylo co fotit" trochu zamyslete.

Na dálnici D1 taky potřebujeme tranzit kamionů, nebo nám vadí, když přes ČR vůbec nepojedou ?
Sobota, 07. dubna 2018 - 08:45:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2585
Registrován: 7-2012
Základem úspěchu je dobrý izolační stav kabelů! A pokud něco chceš přidávat dostatečný počet rezervních žil. Čas pracuje proti a kabely vlhnou, spojky rezivějí atd. U AŽD 71 náhradní díly jsou úzkoprofilové zboží. Myslím si, že bude spousta věcí akutnějších než jen ETCS a přechod na 25 kV. Snít je jedna věc realita druhá.
Sobota, 07. dubna 2018 - 13:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8119
Registrován: 5-2007
Mladějov: Mne zo Slovenska príde pravý opak. Aj k tým v ČR najdiskutovanejším direktívam sa pristupuje štýlom "nejak bude", nikde sa príliš nepreberajú, dokonca taký strašiak ako GDPR som si všimol, žeo sa berie v podstate vecným spôsobom "malý živnostník väčšinou už dnes postupuje správne a veľká firma sa zariadi".

Takisto napr. v rámci železnice 4. železničný balíček. Nejak bude. Vypísalo sa "výberové konanie", tam vyhrala ZSSK, akurát Jančura dostal ako držhubné cigánsku a hotovo. A ešte aj vozidlá z eurofondov sa bezproblémov kupujú, lebo formálne je Slovensko "na špici" implementácie 4. balíčka, lebo "šecko je vysúťažené". [kladivo]

No a z implementácie ETCS si tam tiež nič nerobia, viď nižšie tunajšie vlákno o ETCS. Jazdí sa 120 na živák a každému je "sveta žiť". Teraz končene sa zohnali nejaké mašiny s mobilkami a bude sa možno aj 160 jazdiť. Na trati Žilina - Čadca je dokonca ETCS L2! A nie v skúšobnej, ale v rutinnej prevádzke! Ale či sa nejak používa, to snáď ani srnka netuší. [bomba]

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Sobota, 07. dubna 2018 - 13:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2586
Registrován: 7-2012
Asdf o2 by si nemohla dovolit provozovat kabelovou televizi a internet na kabelech 20 let starých? Podívej jak rychle o2 dává novou optiku, ale všichni si rádi za služby zaplatí. Kolejové obvody, odhlášky traťový souhlas přestavníky mohou běhat do alelůja na 30 let starých kabelech. Údržba si vždycky nějak poradí. Docela by mě zajímal názor strojvedoucích zda je lepší měnit kabely zab. zař. nebo u digitální televize? Ale je to tržní hospodářství ta kabelovka si na sebe vydělá. Proč vlastně plodíme děti když si na sebe nevydělají?
Sobota, 07. dubna 2018 - 13:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8126
Registrován: 5-2002
Ale či sa nejak používa, to snáď ani srnka netuší.

Ale tuší. Pokud bychom chtěli jet, tak ho pro jízdu aktivují [biggrin].
Sobota, 07. dubna 2018 - 15:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8121
Registrován: 5-2007
Marcel Štancl: odhlášky traťový souhlas přestavníky mohou běhat do alelůja na 30 let starých kabelech
Ako kedy [kladivo]


Petr Šimral: Pokud bychom chtěli jet, tak ho pro jízdu aktivují
A to sa oplatí! [biggrin][crazy][smrt]
Sobota, 07. dubna 2018 - 16:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2587
Registrován: 7-2012
Na ETCS potřebuješ datový přenos! Na LVZ Ti stačí jedna nosná frekvence se 4 opakovacími kmitočty. (54,108,216,324)cyklů tosi ještě nechá z hlediska kabelu dost líbit. Datový přenos vyžaduje svoje.
Sobota, 07. dubna 2018 - 19:51:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16216
Registrován: 5-2002
djst: Když tak nad tím přemýšlím, tak by u ETCS stačilo udělat volbu, která by křivku SBI (zásah provozní brzdy) posunula o něco níž na povolenou rychlost a fungovalo by to jako cílové brzdění před návěstidly a rychlostníky
Nefungovalo.

divím se, že to náš výrobce ZZ všeho druhu ještě nevymyslel (a nebo vymyslel, ale chce dál prodávat i AVV)
To je nějaké dnešní nemoc, že čím míň tomu někdo rozumí, tím "objevnější" konspirační teorie spřádá...?
Neděle, 08. dubna 2018 - 09:00:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7735
Registrován: 8-2012
Takže on nechce dál prodávat AVV? [happy]
Samozřejmě žertuju, nicméně to pěkně popisuje ten problém, jak šotoušci nechápou podstatu interoperability, totiž že už si nehrajeme na jednotlivých ostrůvcích, kde si lepíme svá Národní vlaštovčí hnízda, ale potřebujeme se stejnou lokomotivou dojet kousek dál (páč tahač se u návěsu taky nevyměňuje na D5 v Rozvadově)...
Teda hlavní problém je v tom, že to pořád nechápou i někteří profesionální Národní Lepiči.

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 08. dubna 2018 - 09:22:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2589
Registrován: 7-2012
I tam kde to technicky jde není vůle. Laminátka teoreticky může odvést přímé lůžka Bratislava - Split až do Zagrebu. Gyekenyes - Zagreb by jela hodinu 36 minut jen na živáka s omezením na 100 km/h pokud by to Chorvati byli ochotní posvětit. Jenže dráha dá raději vydělat Vizzairu s Raynairem... Poslední dobou tahám Fipku v dokladech jen pro případ, že by byl odřeknut let nebo jiný problém.
Neděle, 08. dubna 2018 - 09:43:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16226
Registrován: 5-2002
TH: Takže on nechce dál prodávat AVV?
Ne, on nevymýšlí mým předřečníkem naznačené píčoviny s SBI křivkama prostě proto, že je to píčovina *), naprosto nezávisle na tom, co chce nebo nechce prodávat. Ale nezklamals - zjevně žádná kravina není tak velká kravina, abys odolal omočit si. [wink]
Předpokládám, že to, že u vás nevymejšlíte, jak posílat konťáky hyperloopem, taky není dáno zrovna tím, že potřebujete nejdřív amortizovat Traxxe. [nene]

*) pro méně chápavé: SBI udělá vždy úplné provozní zabrzdění, což je pro cílové brzdění a zejména další jízdu poněkud nepraktické, obzvláště pak na nákladu.
Neděle, 08. dubna 2018 - 09:46:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7737
Registrován: 8-2012
zjevně žádná kravina není tak velká kravina, abys odolal omočit si
Zjevně taky jen žertuješ, protože žádné tvé zaujetí mou osobou nemůže být tak velké.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 08. dubna 2018 - 10:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16229
Registrován: 5-2002
TH: takovýmu tomu žlutýmu xichtíku se říká "smajlík" a mělo Ti to napovědět, že taky žertuju. [wink]

Ale teď vážně: chápat interoperabilitu je jedna věc, ale když dostaneš slavné interoperabilní zařízení totálně zpizděné, tak si v prvním kroku můžeš vybrat: začít ten průser lepit (a jinak, než národně, lepit nemůžeš), nebo počkat, až to padne na držku, a doufat, že ten interoperabilní krám někdo interoperabilně polepší, a to způsobem, na kterém nevykrvácíš.
Mluvím samozřejmě o zásahových křivkách ETCS - mrkni do Zabzařů, něco jsem tam k tomu přišpendlil...
Neděle, 08. dubna 2018 - 11:01:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7738
Registrován: 8-2012
ale když dostaneš slavné interoperabilní zařízení totálně zpizděné
Jenže tak tomu není. Prostě jen je poněkud víc restriktivní, než jsme u nás s barvičkovačem "když mačkám, tak klidně až do rybníka" popř. "vždycky se vyMANím" z biče upleteného z hovna zvyklí. No a z toho plyne problém, který s konečnou platností vybublal na povrch při zkoušce s dlouhým NExem (protože jezdit s krokodýlem je trochu něco jiného). No a pak jsou dvě cesty: prohlásit ho za zpizděné a začít na to lepit vlaštovčí hnízdo (ale naše) k ojebání prokluzů, EoA apod., nebo holt v rámci těch restrikcí, které má (a díky kterým na druhé straně opravdu zabezpečuje), k tomu přizpůsobit infrastrukturu.
Vždyť nám tu dokola vyprávíte pohádku, jak už v devadesátých letech se začalo s ETCS - tak to se taky tomu už skoro třicet let přizpůsobuje infrastruktura, ne? (Akorát když začneme před gumama používat číslici 740, tak můžou vyletět z penálu i v roce 2018... Prostě klasický český přístup - nějak to ošvejkujeme a ta návěstidla holt budeme projíždět dál, vždyť to bude na koho hodit.)

Pozn. Já upozorňuju, že nejsem z ETCS nijak nadšen (to abych rovnou předešel další ad-personam vysírce). Ale řešením není udělat z něj CZTCS.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Neděle, 08. dubna 2018 - 11:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8128
Registrován: 5-2002
Pozn. Já upozorňuju, že nejsem z ETCS nijak nadšen (to abych rovnou předešel další ad-personam vysírce). Ale řešením není udělat z něj CZTCS.

Ano, přesně tak.

ETCS je konečně zabezpečovač. Nedovolí při normální obsluze projet návěstidlo, nedovolí překročit rychlost. A tak je to správně. Na jednu stranu ing. Chrdle nakráčí na pracovní skupinu ETCS při SŽDC se slovy, že dramaticky roste počet projetých návěstidel a na druhou stranu se snažíme z úleku nad kapacitou a délkou kolejí vymýšlet rovnáky na ohejbáky.

Ne, ne a ještě jednou ne. To zařízení je opravdu zabezpečovač a my si všichni přejeme, aby opravdu zabezpečovalo, ne že jen snižuje následek !!!!!
Projeté návěstidlo s nákladním vlakem pod dozorem ETCS

Vjezd a zastavení nákladního vlaku pod dozorem ETCS ve stanici Řečany.

Ve stanicích se dnes buduje dokonalá zabezpečovačka, která při běžné funkci nedovolí výpravčímu udělat průšvih. My strojvedoucí to chceme taky (když už se toto zařízení opravdu musí montovat a ve velkém)!

To, že zde není na páteřních tratích dostatek kapacity se ví dlouho.
Neděle, 08. dubna 2018 - 12:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2594
Registrován: 9-2003
Ono stačí, že už máme vzájemně nekompatibilní GTCS a ATCS [rofl] .
NOBLE BRICKS
Neděle, 08. dubna 2018 - 12:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2590
Registrován: 7-2012
Když si tohle přečte obyčejný člověk nezatížený dráhou kterého zajímá za kolik hodin se dostane z místa nástupu do místa určení tak se musí bát jezdit vlakem. Jak letadla tak autobusy tlačí ceny stále dolů a dráha již ztrácí lukrativitu.

Jen namátkou rychlík Vídeň - České Budějovice měl velkou reklamu, ale skutek utek. Avala Praha - Bělehrad se zrušila údajně pro velká zpoždění na hranicích Kelebia/Subotica. Jenom nechápu proč ten samý vlak na trase Vienna - Bělehrad jezdí na čas?

Co s tím budem dělat?

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcel_Štancl.)
Pružinskij
Neděle, 08. dubna 2018 - 13:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 4-2015
Těm důvodům nevěřte. Taky modrý gumy slibovaly návrat Valdštejna a kde je mu konec...
West code was broken.

Neděle, 08. dubna 2018 - 13:07:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2591
Registrován: 7-2012
Pak zas bude řev až obnoví Valdštejna Leo nebo Arriva!
Pikehead
Neděle, 08. dubna 2018 - 13:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3947
Registrován: 3-2007
Jakej skutek utek? Jižní expresy jsou relativně úspěšné.

A Bělehrad - to je někde napsané, že do každého evropského města má jezdit vlak z Prahy? Jezdí něco do Ljubljany? Do Záhřebu? Do Milána? Do Verony? Hovno, rychlík nejezdí ani do Vratislavi, a to je 300 km... Kolik lidí tak jezdí z Prahy do Bělehradu? A kolik z nich tam může cestovat celý den a za železniční ceny?
Neděle, 08. dubna 2018 - 13:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2592
Registrován: 7-2012
Z Vídně a z Budapešti jezdí na Ljubljanu, Zagreb i Bělehrad. Vyspělá země se od rozvojové pozná i podle vlaků.
Neděle, 08. dubna 2018 - 14:03:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16230
Registrován: 5-2002
TH: Prostě jen je poněkud víc restriktivní, než jsme u nás s barvičkovačem "když mačkám, tak klidně až do rybníka" popř. "vždycky se vyMANím" z biče upleteného z hovna zvyklí.
Jo tááák, takže když se soupravou s brzdama v eRku musíš jet 150 m před Stůj dvacítkou, aby to moc neřvalo, tak je to "poněkud víc restriktivní"...? Usiluješ o titul "mistr eufemismů"...?

Hele, aby bylo jasno, mně EBD/SBD křivky nevaděj, ty jsou celkem rozumný a o těch se tu vůbec nebavím. To, co (nejen) mi vadí, je způsob, kterým se počítaj EBI/SBI křivky.
Prostě je potřeba, aby když máš nabrzdíno po modrý křivce (neřeš konkrétní hodnoty, je to jen pro ilustraci - vím, že 0.6 m/s2 na 10 m před klacek je pro NEx "jako k vohni"), tak aby další pohyb po prásknutí vynucené brzdy počítal když už ne po zelený křivce, tak aspoň po nějaký tý žlutý - ale né úplně pitomě po tý oranžový, protože paranoidní zabezpečovácký palice nejsou schopný zjistit už probíhající brzdění se SIL=4, takže pro ně prostě neexistuje.


No a z toho plyne problém, který s konečnou platností vybublal na povrch při zkoušce s dlouhým NExem (protože jezdit s krokodýlem je trochu něco jiného).
Přičemž to, že vybublal s tím NExem je dáno hloupostí mobilky na NExu a ne stacionárkou, akorát holt táž hloupost na tom krokodýlu zdaleka tolik nevadila.

Tohle když se povede vyřešit, tak to bude OK stejně, jako je to OK na LZB nebo EbiCabu a žádný uvolňování potřeba nebude. Jenže k tomu je potřeba dokopat výrobce mobilek a na to je SŽDC krátký. Nicméně podle řevu, kterej jsi spustil, to dělá v zásadě dobře, jen je potřeba, abyste ten řev nasměrovali správným směrem, tedy dokopali výrobce mobilek, aby to udělali pořádně. Ale tady zatím taháte i Vy za krátkej konec, protože momentálně je tlak honem honem odmigrovat, takže si s výrobci s provozovatelema mají tendenci vytírat prdel stylem "ber jak je".

Vždyť nám tu dokola vyprávíte pohádku, jak už v devadesátých letech se začalo s ETCS
Jo, začalo - torpédovat cokoliv non-ETCS. To se začalo, nic víc nevyprávíme, tak laskavě nepřekrucuj.
A začalo se tenkrát až na jednu věc, a to jsou ty brzdný křivky. Ty se prostě přeložily na plicní - to je fuj fuj brzdařina, pro zabezpečováky je to moc analogový...
Neděle, 08. dubna 2018 - 14:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16231
Registrován: 5-2002
MŠ: Z Vídně a z Budapešti jezdí na Ljubljanu, Zagreb i Bělehrad. Vyspělá země se od rozvojové pozná i podle vlaků.
Hele, a nebude ono to spíš než vyspělostí/rozvojovostí tím, že to pro tu Vídeň nebo Pešť jsou o jedny hranice a nějakejch 300-400 km bližší sousedi...?

Přeneseno do tuzemského měřítka: je opravdu nutné, aby jezdily přímé vlaky z Prahy i do Uničova, Krnova a Prostějova? Nestačí, že se na ně dá přestoupit v Olomouci...?
Pikehead
Neděle, 08. dubna 2018 - 14:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3951
Registrován: 3-2007
Zrovna to píšu, těch 300 km je celkem velký rozdíl, hlavně narozdíl od nás je významná část relace Vídeň-cosi v Jugoslávii pro OeBB vnitrostátní úsek.

A velmi mizerné parametry spojů ČD na Balkán byly dány tím, že z finančních důvodů (platba za DC) nejely přes Rakousko, ale radši přes mnohem mizernější Maďarsko, čímž si připsaly snad půlden navrch a to je překvapivě zabilo.

K možnostem cest do Balkánu je překvapivě užitečný tento web. [biggrin]
Neděle, 08. dubna 2018 - 14:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 7-2012
Letenka Praha Budapest stojí 439 korun viz http://www.azair.cz/

Bože dej, aby Laudair rychle převzal Vizzair a snížili se ceny letenek z Vídně! Asi dráhy fakt dělají proto, aby se cestovalo s konkurencí! Balkán letecky do Budapešti , dále už je normální dráha......
Neděle, 08. dubna 2018 - 15:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2084
Registrován: 8-2010
ad Hajnej:
...paranoidní zabezpečovácký palice nejsou schopný zjistit už probíhající brzdění se SIL=4, takže pro ně prostě neexistuje...nasměrovali správným směrem, tedy dokopali výrobce mobilek, aby to udělali pořádně....

Splaskni bublino...[happy]....realita je dneska prostě taková, že na ETCS mobilku dneska nemůžeš hned skočit jako na krávu a chtít tele...[nene], ale na straně "nikoliv bezpečného vstupu" - což je rozhraní k funkci service brake feedback (tj. zpětná vazba servisní brzdy) můžeš už i dneska online načítat aktuální hodnotu tlaku v brzdovém potrubí/nebo brzdovém válci a na základě toho online "šoupat" s křivkou SBI k EBI - problém je trojí:

a) nikdo to rozhraní + funkci (zatím) aplikovat (= čti zaplatit) v dodávané mobilce na jeho vozidla nechce - minimálně u nás, pokud se konkrétně bavíme o dopravcích ČD, ČD Cargo, Leo expres,
b) musíš to na konkrétní infrastruktuře povolit v paketu národních hodnot - defaultní volba je ZAKÁZÁNO,
c) musíš mít DOVOLENU servisní brzdu (což třeba 386-ky METRANS RAIL zrovínka mají..[wink]) - což platí dneska (sic !) na KP Břeclav - Kolín - na ostatních projektech ji chce SŽDC s.o. defaultně ZAKÁZAT a "tlačí" místo prováděné fíčuroviny na mobilce na realizaci opatření na straně infra (= fixní uvolňovací rychlosti)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)