Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 03. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 03. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 26. března 2018 - 07:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16128
Registrován: 5-2002
D400: [ok]
Mladějov
Pondělí, 26. března 2018 - 08:02:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12280
Registrován: 3-2007
Jo, taky myslím.
Jinak si taky myslím, [wink], že pokud je fakt potřeba znát ten rozměr u Bc, že by stačilo napsat mail zdejšímu fandovi do lehátek a profesionála od JLV přezdívky Vantju, třeba vám to změří.

Jinak na lehátku ani lůžku ve vlaku se posadit nedá, pokud není to horní zaklopené (a je to poměrně dost nepříjemné, prostě "regál").

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 26. března 2018 - 15:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4219
Registrován: 4-2003
Avia Furgon: Svá polní pracoviště mám umístěná v kontejnerech ISO 1C a v jednom z nich jsou umístěná i lůžka. Jde o patrové lůžko. Nad spodním lůžkem (mezi spodním a horním lůžkem) je výška 85 cm. Nad horním lůžkem (mezi horním lůžkem a stropem) pak 65 cm. Obojí je na spaní dostatečné, na dolním lůžku se dá i posadit, byť s lehce ohnutou hlavou (při mé výšce 179 cm). Jelikož si zástavbu vyrábíš sám pro sebe, nemusíš se řídit žádnými normami, nemusíš kopírovat rozměry lehátkových vozů a vše si můžeš přizpůsobit k obrazu svému. Pak záleží, zda plánuješ na posteli jen ležet nebo i sedět. Chceš-li na ní i sedět, aniž by ses musel krčit, pak vol výšku, jakou máš v sedě - sedni si rovně na zem, záda přiražená ke stěně a nad temenem udělej na zeď rysku. Vzdálenost rysky od podlahy je minimální výška nad postelí, aby ses mohl na ní rovně posadit. Rám postele doporučuji plný, pak se dá prostor pod postelí využít jako úložný.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Pondělí, 26. března 2018 - 20:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1684
Registrován: 11-2009
Nevím jestli mi na tuhle otázku bude moct někdo konkrétně odpovědět, ale je nějakým způsobem chráněno CDP proti sabotáži? Vím že je oplocené, ale přesto probourat se tam s dodávkou plnou výbušnin by asi nebyl problém. Nevím, kdo to tam hlídá, ale nečekal bych vojáky se samopaly, ale spíš neozbrojené sekuriťáky stejného typu, jací hlídají ONJ. Ale možná se pletu.

Vůbec mi tahle centralizace přijde jako docela slabé místo. V případě války by asi došlo na obsazení stanic výpravčími jako dříve, ale co kdyby opravdu došlo na teroristický útok. Stačilo by zaútočit na jednu budovu v Praze a druhou v Přerově a ochromilo by to provoz na nejhlavnějších tratích v ČR na minimálně několik hodin, možná i dní. Je tohle v pořádku?
Mladějov
Pondělí, 26. března 2018 - 20:53:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12294
Registrován: 3-2007
probourat se tam s dodávkou plnou výbušnin by asi nebyl problém.Vůbec mi tahle centralizace přijde jako docela slabé místo. V případě války

No, je vidět, že jste nebyl na vojně ba ani nestudoval proměny strategických míst.

Železnice není strategickou záležitostí minimálně od druhé světové. A už vůbec jsou směšné studenoválečnické představy udržování železnice v provozu za každou cenu, i v jaderné válce.

Věřte mi, je to tak. Dneska jsou úplně jiné hrozby a cíle, a fanatikovi stejně nezabráníte tam jít obalen trhavinou třeba na exkurzi - stejně jako kamkoliv jinam snad kromě atomové elektrárny.

Jinak netřeba se probourávat dodávkou.. na to stačí 10 dobře vycvičených mužů, na většinu vojenských útvarů o něco více.
Záleží na tom, jaký máte cíl.
Jinak dát na cestu pár ježků, kulometné hnízdo a strážní četu je otázka hodin. Řekl bych, že elektronické napadení je účinnější a nevěřím, že není možné a že by na tom hypotetický útočník předem nezapracoval.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 26. března 2018 - 21:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3507
Registrován: 11-2008
ad Paul2no: Posílám email.[vypravci]
Pondělí, 26. března 2018 - 22:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 7-2017
Doktor:
"Avia Furgon: ...Jelikož si zástavbu vyrábíš sám pro sebe, nemusíš se řídit žádnými normami, nemusíš kopírovat rozměry lehátkových vozů a vše si můžeš přizpůsobit k obrazu svému. Pak záleží, zda plánuješ na posteli jen ležet nebo i sedět."
Díky za propracovanou odpověď, vážím si toho, žes tomu věnoval čas.
Se mnou nemusíš zas až tak po lopatě [wink] Už jsem před lety jednu vestavbu ve Furgonu měl. Udělal jsem ji nahrubo z OSB desek. Plnila moje požadavky naprosto dokonale - po výletě se mít kde umýt, uvařit a v suchu vyspat dvě osoby + zároveň mít uložená dvě kola ve voze. A mít k dispozici zároveň dvoulůžko i stůl, žádné rozkládání čehosi.
Teď rozmýšlím nad úpravou novější dodávky. Tu už asi udělám trochu hezčí, kvůli nové přítelkyni. Potřebuji co nejvyšší úložný prostor pod dvoulůžkem. To proto sonduji výšku nad lehátkem ve spacím voze a v Liazce, protože mě zajímá minimální relativně komfortní výška pro spaní. Když tam teda bude ta přítelkyně... [wink]
Pondělí, 26. března 2018 - 23:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 7-2017
Furgone, a nechceš kola na Furgona?
Něco by se našlo...
Pondělí, 26. března 2018 - 23:23:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2017
Ne, díky.
Abychom nebyli pokáraní od admina, moc už to se železnicí nesouvisí, že [vypravci]
Mladějov
Pondělí, 26. března 2018 - 23:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12299
Registrován: 3-2007
To vůbec nevadí, aviatiku..akorát, že lůžkové auto ap. frčelo někdy za Miroslava Zikmunda a skončilo to převratem, protože dneska na ten hotýlek prostě máš a ve stanu/ pod širákem se dá spát od Ukrajiny na východ taky..

Ale hezká záliba a třeba na Ukrajinu by se s tím dalo vyrazit ještě dneska..jen moc dlouho neváhat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 27. března 2018 - 07:27:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4670
Registrován: 3-2004
Mladějov

No, nevím nevím, ale ve Francii těch lůžkových aut jezdí "milion" a kempy jsou jich plné, asi se vás zapomněli zeptat.... [happy]
Karavan je prostě záliba - zpravidla dražší než ubytování v hotelu - ale někdo prostě rád spí ve své posteli a vaří svoje konzervy na svém vařiči.
Úterý, 27. března 2018 - 08:03:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4703
Registrován: 7-2011
Honzasl:
"Karavan je prostě záliba - zpravidla dražší než ubytování v hotelu..."
Nějak nerozumím - v čem dražší? Že větší auto, tedy víc projezdíš v palivu, čiže ve výsledku vydáš víc než za osobák+hotýlek?
Jinak jeden kolega obytný auto má taky a už mnoho let ke své spokojenosti jezdí po Evropě.
Úterý, 27. března 2018 - 08:19:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4671
Registrován: 3-2004
Bobik
No, on ten karavan nespadne z nebe, ale musí se koupit (tj. odpisy), nebo půjčit (a to je fakt darda). Spotřebu lze zanedbat. Pak taky musím občas zaplatit v kempu, nebo na parkovišti. Pokud se při cestování po západní Evropě spokojím s hotely typu F1, pak čistě nákladově je karavan dražší. S cestami na východ nemám zkušenosti.

Pokud za karavan považujeme dodávku, kam hodím dvě matrace a plynový vařič a kempuju na divoko, pak je to jiná, tam asi karavan vítězí. Jak říkám, není to o penězích, ale o tom jak chci cestovat, co chci zažít atd.
Úterý, 27. března 2018 - 08:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7540
Registrován: 8-2012
akorát, že lůžkové auto ap. frčelo někdy za Miroslava Zikmunda a skončilo to převratem
To samozřejmě není pravda, akorát to dnes nejsou "přestavěné furgony", ale profistavby - ovšem když to přestavování někoho baví, proč ne, nikoho tím neomezuje.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mladějov
Úterý, 27. března 2018 - 08:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12300
Registrován: 3-2007
Honzasl : Ve Francii jezdí "milion" obytných aut postavených doma z Avie ? Fakt ?

EDIT, TH : Mluvím o těch domácích přestavbách. Tohle fakt končilo u nás po revoluci a některé méně povedené přestavby vzbuzovaly v západních kempech úžas [proud], ale chápu, že je to pro někoho splnění klukovského snu, v Americe to (na profibázi) taky někteří oblibujou.

Proto píšu o té Ukrajině, kde se dá dneska ještě "nadivoko" tábořit v přírodě - a pak to má jakýstakýs smysl, tedy mít to proto, že jedu do míst, kde není infrastruktura, být v obřím kempu někde u moře v samodomo Avii nějak moc nechápu, ale samozřejmě každý má své priority při trávení dovolené.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 27. března 2018 - 12:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7546
Registrován: 8-2012
Mluvím o těch domácích přestavbách
OK, tak je potřeba napsat "domácí přestavby" a ne "lůžkové auto", protože to je normální karavan.
být v obřím kempu někde u moře v samodomo Avii nějak moc nechápu
Já třeba taky ne. Ale nikomu tím neškodí, nikoho neomezuje, tak ať si to užije. Žij a nech žít.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 27. března 2018 - 16:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4705
Registrován: 7-2011
Honzasl:
"No, on ten karavan nespadne z nebe, ale musí se koupit (tj. odpisy)..."
Osobák se taky musí koupit (tj. odpisy), takže by se dalo říct, že cesta po vlastní ose může být nakonec dražší než letadlem. Jenže takhle nikdo neuvažuje. Někdo vidí max. rozdíl noc v hotelu versus poplatek v kempu/na parkovišti, jenže většina uznává tu naprostou svobodu jet si kdy chci kam chci a nemuset řešit ubytování na poslední chvíli. Jinak samozřejmě v celkovejch nákladech máš pravdu, třeba onoho zmíněnýho kolegu celkově ten karavan přijde dost draho, bo přes rok parkuje na hlídaným parkovišti (před barák si to nepostavíš, chce-li se shledat s autem, nebo alespoň vybavením), nicméně ochotně a rád to zaplatí, výměnou za naprostou svobodu. Navíc cestuje se psem, což je další problém.
Bobo
Úterý, 27. března 2018 - 17:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13989
Registrován: 5-2002
já ho plně chápu. má to svoje, udělaný tak jak chce on.
kolisti = piráti chodníků
<font color="ffff00">neosvětlený cyklista = žádný cyklista</font>
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Úterý, 27. března 2018 - 18:13:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 8-2017
Nevím, jestli tu už tento dotaz padl, ale stejně se zeptám: Proč nejde na AH udělat dvě oddílová aut. hradla v jednom úseku? Kdyby se udělaly, to by to rovnou bylo nebezpečné pro provoz, či jak? Díky za odpověď.
Klasik
Úterý, 27. března 2018 - 18:21:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2014
Důvodem jsou přivolávačky. Při aplikaci PN ovládaných z přilehlé stanice je možné rozdělit v daném směru mezistaniční úsek jen na dva oddíly.
Úterý, 27. března 2018 - 20:44:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8079
Registrován: 5-2007
Klasik: To je skôr otázka §1. Beztak sú mnohé AH, ktoré z oboch strán ovláda v rámci DOZ ten istý človek.

Honza_st.: §1. V dobách starších typov ZZ by to bol problém, ale v dobe elektronických stavadiel je to zvládnuteľná záležitosť.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Úterý, 27. března 2018 - 21:42:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 5-2008
Asdf: já bych viděl problém v tom , když při nějaké poruše bude zavedený tel. dorozumívání ( kolej. obvody ,počítače náprav)nemůže výpravčí poznat , že je volný oddíl mezi AH A a AH B a stejně ty vlaky pojedou v mezistaničním úseku
Don Parmezano
Úterý, 27. března 2018 - 23:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8080
Registrován: 5-2007
Parmezano: To sa ale dnes udeje pri poruche kľudne aj na autobloku. Naopak, na počítači náprav dnes sme schopní napr. pri nekorekte obísť jedno čidlo (alebo aj viac) a oddiel dodatočne uvoľniť bez nutnosti zásahu obsluhy. Na trati by sme po miernom poštelovaní zvládli obísť aj jednu trvalú poruchu.
Mladějov
Středa, 28. března 2018 - 05:40:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12304
Registrován: 3-2007
Hm, ono je to jinde - v podmínkách jízdy na přivolávačku na AH, kde výpravčí při dvou (a více) hradlech a třech vlacích v mez. úseku a poruše může jejím rozsvícením iniciovat kvalitní nehodu. Protože po 10 minutách mu pojede fíra i na Stůj a výpravčí nemusí vědět rozmístění vlaků v jednotlivých oddílech (jejich obsazení).


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 28. března 2018 - 07:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8081
Registrován: 5-2007
Mladějov: To sa dá pomerne jednoducho predpisovo ošetriť tak, že v prípade poruchy bude privolávačky obsluhovať výhradne po tom, čo má radiotelefónne zistenú polohu vlakov a v prípade nemožného dorozumenia privolávačky obsluhovať nesmie. Ostatne na autobloku opäť musí riešiť podobné problémy už dnes (Adamov).

Edit: Naviac v prípade elektronického stavala a počítača náprav má (na rozdiel od napr. KO) výpravca pomerne jasnú informáciu o tom, či došlo k obsadeniu oddielu poruchou alebo jazdou vlaku.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Středa, 28. března 2018 - 11:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 10-2009
Myslím děcka, že to je takový bezpečnostní prvek. Postup na trati s jedním možným AHr je dobře předpisově ošetřen a musel by se hodně změnit jak v postupech výpravčích, kteří by dovolovali jízdu vlaků, tak i pro strojvedoucí. Změnit předpis rozhodně není jednoduchá záležitost. Nikdo si nechce brát za nic další odpovědnost.
Je to tak bezpečnější a srovnatelné třeba s povinností zastavit před oddílovým návěstidlem autobloku. Taky by šlo jen u návěstidla zavést jízdu podle rozhledu, bez zastavení.
Na tratích, kde by doprava byla tak moc hustá, může být postaven autoblok. Myslím však, že tohle není požadavkem doby. P.
Středa, 28. března 2018 - 12:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2408
Registrován: 5-2008
Asdf: teoreticky to de , ale já bych osobně zavedl (nechal si zavést) jízdu v mezistaničním oddílu , je to jednoduší než furt telefonovat s fírama
Don Parmezano
Středa, 28. března 2018 - 12:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 5-2008
Asdf PS: aji , když je překopnuté kabel ?
Don Parmezano
Středa, 28. března 2018 - 18:51:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1685
Registrován: 11-2009
já bych viděl problém v tom , když při nějaké poruše bude zavedený tel. dorozumívání ( kolej. obvody ,počítače náprav)nemůže výpravčí poznat , že je volný oddíl mezi AH A a AH B a stejně ty vlaky pojedou v mezistaničním úseku

Nebylo by lepší, kdyby v roce 2018 byly konečně za povinnou výbavu brány vysílačky? Jednoduše vozidlo, u kterého se není možné spojit se strojvedoucím nesmí na trať.
Středa, 28. března 2018 - 20:19:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7571
Registrován: 8-2012
V Polsku jsou vysílačky povinné, je na nich povinný Radiostop a zjistěte si, k čemu došlo 3. března 2012 v Szczekocinách a jaký byl průběh nehodového děje (zjednodušeně řečeno "jeden myslel a druhej do toho šlápl"). Jasněže je spojení potřeba, ale pořád je lepší zabezpečit to líp než jen po rádiu "na odjezdu to svítí".
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 29. března 2018 - 09:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 5-2006
Mladějov: Hm, ono je to jinde - v podmínkách jízdy na přivolávačku na AH, kde výpravčí při dvou (a více) hradlech a třech vlacích v mez. úseku a poruše může jejím rozsvícením iniciovat kvalitní nehodu. Protože po 10 minutách mu pojede fíra i na Stůj a výpravčí nemusí vědět rozmístění vlaků v jednotlivých oddílech (jejich obsazení).

Můžete nám konkrétně doložit případ trati, kde jsou v mezistaničním úseku za sebou 2 a více AH?
Čtvrtek, 29. března 2018 - 09:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7578
Registrován: 8-2012
Diskuze je právěže o tom, proč nejsou.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 29. března 2018 - 18:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 8-2017
Paul2no - problém je ten, že vysílačka není zrovna moc spolehlivý pristroj (časté radiové stíny, kvalita hovoru)
Jokabuši_Kavasaki
Sobota, 31. března 2018 - 13:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82
Registrován: 12-2015
Automatické hradlo s více oddílovými návěstidly v jednom mezistaničním úseku je dávno vymyšlené a v praxi ověřené. Říkají mu autoblok [kecal]
Sobota, 31. března 2018 - 16:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2410
Registrován: 5-2008
Jokabuši_Kavasaki: je , ale platí pro něj jinší pravidla , např. odd. náv. AB nesmí mít PN
Don Parmezano
Neděle, 01. dubna 2018 - 13:31:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8086
Registrován: 5-2007
Uvidíme, ako sa v tomto smere bude dariť ŽSR, ktoré by za 2 roky mali spravádzkovať prvý úsek s 3 oddielmi AHr, a to konkrétne úsek Považská Bystrica - Púchov.

Jokabuši_Kavasaki: To by bolo fajn, keby to nebolo úplne iné zariadenie s inými možnosťami a schopnosťami. Napríklad kombinácia autobloku a počítača náprav a takisto autobloku a ETCS L1 nie je (na rozdiel od AHr) úplne optimálna záležitosť. A určite sa nájdu úseky, kde by takáto kombinácia bola výhodná. Nejedná sa pri tom o to, že by sa malo návestidlo AHr stavať každý kilometer, ale o to, že môže kapacite veľmi prospieť napr. možnosť rozdeliť napr. 7km medzistaničný úsek na 3 oddiely namiesto dvoch.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pondělí, 02. dubna 2018 - 11:02:45  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72809
Registrován: 4-2003
A opravdu má smysl uvažovat o AH s vícero oddíly, když AB s kódováním nově už neexistuje a ten nekódovaný může být (opět...) uvažován i na jinou ZV než pro mnohé úseky zcela nevhodnou tisícovkou? Pak padne i poslední výhoda, kdy AH/bábablok s předvěstí blízko za předchozím oddílovým/odjezdovým návěstidlem vychází lépe jak AB s oddíly leckdy až dvojnásobnými.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Blanka
Pondělí, 02. dubna 2018 - 12:07:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 12-2014
Zdravím, neměl by prosím někdo návěstní předpis ČSD D1 z doby výroby Žabotlamů v pdf? Vygooglit se mi podařilo jen rok 1939. Zajímala by mě tehdejší obdoba současného článku 711. "Návěst Začátek vlaku jedoucího za nemožného dorozumění", resp. jak byl předpis formulován před zavedením žluté desky. Díky [happy]
Můj Youtube kanál BlanCamCZ s převážně železniční tématikou dostupný zde [masinka]
Pondělí, 02. dubna 2018 - 16:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2062
Registrován: 8-2010
ad Asdf:
Napríklad kombinácia autobloku a ETCS L1 nie je (na rozdiel od AHr) úplne optimálna záležitosť.
To by asi chtělo blíže definovat, co myslíte tou "optimálnou záležitosťou"...[wink]..ono je to totiž přesně naopak...na autobloku s bodovým ETCS L1 a ponechanými stávajícími KO na straně trati (= kontinuální infill) v kombinaci mobilky OBU + STM LS mám zajištěnou takřka stejnou propustnost, jako bych měl na trati ETCS Level 2 za bratru poloviční peníze...přesně takhle to má tuším dneska Maďar z Hegyeshalom do Budapešti, což je dvoukolejná autobloková štreka s Vmax = 160 km/h. Nicméně ta "kapacitnost" je přímo vlastnost toho AB, která tím Levelem 1 není nijak narušena, naopak - zůstává plně zachována...[ok].

Naproti tomu autohradlo - na rozdiel od AB - jde i s ETCS Level 1/2 kapacitně "totálně do kopru", což je ale bohužel přímo vlastnost toho AH, neboť oddíly délky cirka 1 200 - 1 500 m na AB a cirka 4,2 km - což je průměr z úseku Výh. Sväty Júr - Nové mesto nad Váhom - to je krapet celkem zásadní rozdíl..[angry]

Kombinácia autobloku a počítača náprav - ta je dnes bezproblémová, neboť minimálně v ČR se dnes instaluje už jen tohle, a tomuto je jedno, jestli se používají KO nebo PN..[wink]. Samozřejmě oboje má svoje známé výhody a nevýhody, nicméně tvrdit, že PN s AB neee, ale třeba s AH už je to vlastne optimálne by bylo dost mimo mísu..[kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pondělí, 02. dubna 2018 - 17:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2580
Registrován: 9-2003
Karotka: Ale autoblok s kódováním samozřejmě existuje i nadále, akorát se nedá platit zofondů.
CiP: Ale tady se vede diskuse PRÁVĚ o tom, jak ty oddíly na AHr zkrátit.

(Příspěvek byl editován uživatelem S4991023.)
NOBLE BRICKS
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 8-2010
ad S4991023:
...jak ty oddíly na AHr zkrátit...
Aha...no, to už ale na ŽSR dávno vymysleli a to ZKRÁCENÍ AHr nazvali "výhybna" (po našem "odbočka") - viz výhybny Nivy, Potvorice, Horná Streda, Brestovany, Svatý Júr mezi Bratislavou a Půchovem..[happy]
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 9-2014
Výhybňa je jedna vec, odbočka je druhá vec !
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8090
Registrován: 5-2007
Martin Zlivsky: Ale stále ostanete limitovaný tým, že musí byť aspoň na celej trati rovnaká, že tie oddiely by mali byť zhruba konstantnej dĺžky a samozrejme tým, že ab je investične výrazne nákladnejší. Navyše nezabúdajme, že on ETCS má tiež radšej absolútne návestidlá.

Paul Red adair: On bol bohužiaľ, aspoň čo viem, STM infill na európskej úrovni zavrhnutý a v BL3 už vôbec není. Ono je to aj logické, ak má byť cieľom ertms zahodenie existujúcich systémov, je nonsens používať ich na infill. Takže [nene].

Mne sa vôbec nejedná o absolútnu kapacitu, ak treba oddiely na zabrzdnú, alebo aj menej, tak je samozrejme autoblok rozumné riešenie. Ide mi o to, že keď sa týmto spôsobom optimalizuje dĺžka oddielu, na tratiach ako podkrušnohorská, alebo lidečská by sa ab (a s ním ETCS l2) budovať nemusel.

Jedno mu to neni, pretože pri použití ABE1 s PN musíte ťahať zvlášť kabeláž PN, druhak kombinácia PN a permisívnych návestidiel zvyšuje počet zastavení vlaku na senzore (a s tým spojených pádov PN do bezpečného stavu) a zároveň sťažuje nápravu stavu (defakto môže byť často nutné mať až vyprataný celý medzistaničný úsek).
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8091
Registrován: 5-2007
PRA: A preto si vymysleli predpis na viacoddielové AH a idú ho aplikovať na úsek Púchov - Považská Bystrica.

Atoris: V tomto případe to je to isté. Koľajové spojky vložené do dvojkoľajky sú naozaj na SŽDC odbočkou a na ŽSR výhybňou.
Pondělí, 02. dubna 2018 - 18:53:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2065
Registrován: 8-2010
ad Asdf:
...idú ho aplikovať na úsek Púchov - Považská Bystrica...
Tak ještě tam není...[nene], to za prvé a za druhé (mezi námi děvčaty) - ta výhybna je rozhodně lepší řešení, byť asi dražší - jako bonus mohu mezistaničně změnit traťovou kolej, což v případě výluk je velký bonus z pohledu propustnosti, rozhodně lepší věc než vymýšlet viacoddielové AH, kde navíc by mne zajímalo, jak se bude řešit problematika přivolávacích návěstí - jestli to všechno bude fungovat jen na písemný rozkaz nebo jak ?

Ide mi o to, že keď sa týmto spôsobom optimalizuje dĺžka oddielu, na tratiach ako podkrušnohorská, alebo lidečská by sa ab (a s ním ETCS l2) budovať nemusel.
To by byla trochu drahá sranda mít autoblok jen na optimalizaci délky oddílu...[nene] - AB a částečně i AHr umožňuje jízdu následných vlaků ve svazku (v mezistaničním oddíle) a tím zvyšuje propustnost trati - minimálně teoreticky, neboť bohužel to použití svazkovosti je při dnešních integrovaných GVD se systémovými dobami a systémovými uzly malinko problematické...[uhoh][sad]. Ale ano...máte pravdu, nemusel...[ok], ale to dost možná ani na třebas Beroun - Plzeň a i třeba výhledová doprava na 4. TŽK - z pohledu výstavby AB - je taková...řekněme "zajímavá"....[proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pondělí, 02. dubna 2018 - 19:04:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2066
Registrován: 8-2010
as Asdf:
Navyše nezabúdajme, že on ETCS má tiež radšej absolútne návestidlá.
Nee...[nene]..ETCS je to upřímně jedno zda absolutní nebo permisivní - před permisivní Stůj na návěstidle AB se na SŽDC s.o. prostě použije defaultní "On Sight-okno" (V = 40 km/h, L = 300 m) a je čistě na strojvedoucím, zda nabídnutý přechod z FS do OS použije a projede permisivní stůj nebo nevyužije a bude čekat na řádné prodloužení MA o další AB oddíl - je to čistě na něm, ETCS je to jedno...[biggrin][rofl], Každopádně čekání je jednodušší, neboť první volba vede automaticky minimálně na TAF, při druhé nemusí do činnosti mobilky vůbec zasahovat...[nene]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pondělí, 02. dubna 2018 - 19:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16179
Registrován: 5-2002
PRA: ...no, to už ale na ŽSR dávno vymysleli a to ZKRÁCENÍ AHr nazvali "výhybna" (po našem "odbočka") - viz výhybny Nivy, Potvorice, Horná Streda, Brestovany, Svatý Júr mezi Bratislavou a Půchovem
Nemusíš chodit tak daleko, ba dokonce nemusíš ani vytáhnout paty z Prahy: Odb. Skály, Odb. Záběhlice, dočasná Odb. Kyje...
Pondělí, 02. dubna 2018 - 20:02:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16180
Registrován: 5-2002
PRA: ETCS je to upřímně jedno zda absolutní nebo permisivní
ETCS to upřímně jedno opravdu je, ale neupřímně jedno to nebylo jisté nejmenované firmě, která si potřebovala připravit půdu pro svůj vstup na Slovensko - takže nelze vyloučit, že (dez)informační kampaň s tím spojená vyhnala oddenky pěkně daleko...
Pondělí, 02. dubna 2018 - 21:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2581
Registrován: 9-2003
PRA-CiP: Nic nevymysleli - ty "výhybny" (kolejová spojka v jednom směru je fakt bomba pomoc) nahradili dopravny, takže žádné zkrácení oddílů nenastalo.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 02. dubna 2018 - 21:57:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2067
Registrován: 8-2010
ad S4991023:
..žádné zkrácení oddílů nenastalo...
Tak v tom případě se dá říct jenom jedno - Boh s nimi....[smrt]
Pondělí, 02. dubna 2018 - 22:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2582
Registrován: 9-2003
Ve slově "nahradili" nahraďte poslední písmeno i písmenem y a potvrďte prokazatelné zpravení (i spravení).
NOBLE BRICKS
Pondělí, 02. dubna 2018 - 23:42:16  
Administrátor
Číslo příspěvku: 72810
Registrován: 4-2003
S4991023:
"Ale autoblok s kódováním samozřejmě existuje i nadále, akorát se nedá platit zofondů."
A když se nedá (nechce) budovat ani z národních zdrojů, tak to znamená snad něco jiného? Stále se ještě najde pár rozjetých akcí, kde se toto řešení s ohledem na pokročilou přípravu ještě objeví, ale jinak už nebude důvod na takovém řešení trvat (=ZV 1000 bude bez kódu fakticky přinášet akorát negativa).


Asdf:
"Ale stále ostanete limitovaný tým, že musí byť aspoň na celej trati rovnaká, že tie oddiely by mali byť zhruba konstantnej dĺžky a samozrejme tým, že ab je investične výrazne nákladnejší. Navyše nezabúdajme, že on ETCS má tiež radšej absolútne návestidlá."
ETCS ve výhradním provozu nepotřebuje pro běžný provoz hlavní návěstidla vůbec žádná, ne? Max. snad nějakou "přivolávačku" pro výpadek a "ukazovátko" pro start mise.
Zejména na trati by pak v L2 mohly stačit pouze prostředky pro zjišťování volnosti a pár "cedulí". Z traťoviny jako takové by krom volnosti už měl být potřeba snad jen traťový souhlas (možná ani ten ne, pokud by se chtěly připustit obraty na trati a deadlocku by se zabránilo jiným způsobem).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 03. dubna 2018 - 08:52:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5455
Registrován: 9-2011
PRA: na autobloku s bodovým ETCS L1 a ponechanými stávajícími KO na straně trati (= kontinuální infill) v kombinaci mobilky OBU + STM LS mám zajištěnou takřka stejnou propustnost, jako bych měl na trati ETCS Level 2
Ono ETCS L1 umí "infill" z kolejových obvodů?
To jsou mi takhle při úterku novinky!
Úterý, 03. dubna 2018 - 09:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2068
Registrován: 8-2010
ad Aleš_Liesk.:
Ono ETCS L1 umí "infill" z kolejových obvodů?
No, úplně každé asi rozhodně [nene], ale na MÁV s KO na 75 Hz s bodovým ETCS Level 1 se to používá - jak konkrétně je vidět v tabulce zde - de facto jde pouze o to, že na základě konkrétního rychlostního příkazu se aktualizuje hodnota V_LOA, což je přípustná rychlost na kterou se brzdí - (dle SS-026) s tím, že toto musí strojvedoucí ale manuálně kvitovat/potvrdit [pozor][pozor] - takže je to na jeho triko, takříkajíc a když "se to srazí", tak mu ETCS řekne.."Vidíš Jirko, já tě varovala, že to není SIL-4-bezpečné - měl ses na to radši [zadnice]"......[rofl][biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 03. dubna 2018 - 10:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16183
Registrován: 5-2002
PRA: na MÁV s KO na 75 Hz s bodovým ETCS Level 1 se to používá
No jo, ale to souvisí s potěmkinádou, eh čo táram pilotním projektem ETCS VB (Vienna [wink] - Budapest), který měl být jakousi pomyslnou výkladní skříní dokazující úžasnost vznikajícího projektu.
A už vidím v barvách, jak u nás fírové při vjezdu do Břeclavi na každejch "míchanejch vajíčkách" na HMI kdesi v hloubi menu potvrzujou, že červenýmu kódu odpovídá cílová rychlost nenulová... [crazy]
Úterý, 03. dubna 2018 - 11:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 8-2010
ad Hajnej:
...pomyslnou výkladní skříní dokazující úžasnost vznikajícího projektu...
Hele, to jde jenom u něho, protože on má ty rychlostní příkazy EVM-ka fixně definované na konkrétní rychlost 40/80/120/MAX, kdežto třeba u nás žlutý mezikruží může být cokoliv mezi V = 30-120 km/h s krokem po 10 km/h, čili celkem 10 rychlostních stupňů, to samé i Výstraha - to než by "namlátil" do Dý_Em_Áj, to už by a) stál a za b) moc bezpečné by to nebylo i kdyby to musel kvitnout a "šlo by to za ním".....[crazy][crazy][crazy]

PS: Stejně ale už to bude dřív nebo později minulost, protože Rakušák si úsek z Vídně do Nickelsdorfu a dál "na čáru" předělá(-vá) na plnohodnotnou ETCS Level 2 - minimálně to uvádí ve svém aktuálním NIMu - a Maďar se na to výhledově taktéž chystá, čili tady ta "infill-ní vyfikundace" dřív nebo později stejně zmizí...[vypravci]
Úterý, 03. dubna 2018 - 12:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7663
Registrován: 8-2012
už vidím v barvách, jak u nás fírové při vjezdu do Břeclavi na každejch "míchanejch vajíčkách" na HMI kdesi v hloubi menu potvrzujou
Což samozřejmě neznamená, že je nahovno ten rakousko-maďarský systém, ale naopak že je na hovno ten náš, kde jeden kód znamená deset možností...
Ale je náš a kdo to kritizuje, je zlej čužákofil a nechápe špecifické výhody národního hrnce.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Úterý, 03. dubna 2018 - 12:44:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8096
Registrován: 5-2007
PRA: Nezabúdajte, že sa jedná o Slovensko, kde sa za tých 25 rokov tá doprava už vydala trochu inou cestou, o.i.:
1) Na trati s DOZ sa vozidlo bez funkčného primárneho (!) rádiového spojenia považuje za neschopné
2) Privolávacia návesť NEnariaďuje jazdu podľa rozhľadu
3) V každej stanici (s výnimkou Cífera, kde dotyčný dojde z pohotovosti do 10 minút) niekto je

Výhybňa/odbočka je určite dobrá vec, zvlášť ak v regióne moc nesneží.

S4991023: V jednom prípade jednu dopravňu (Brunovce) rozdelili na dve výhybne (Potvorice a Horná Streda) takže tam oddiely naozaj skrátili [proud][kladivo][biggrin]

Martin Zlivský: Pokiaľ sa bavíme o výhradnej prevádzke ETCS (ktorá sa ale stále viac stráca v hmle) tak bezpochyby. ETCS L2 nepotrebuje technicky návestidlá žiadne, ETCS L1 potrebuje návestidlá v rozsahu červená + zelená na SOM (+ teoreticky privolávačka, ale v prípade snahy o unifikáciu predpisov s L2 by sa to obišlo aj bez nej).

Traťový súhlas potrebujete, prenos dát medzi ES a RBC je ešte pri L2 len jednosmerný, tj. elektronické stavadlo sa od RBC nemá ako dozvedieť. Až pri L3 (to sa dá považovať za európsky interoperabilné rozhranie na CBTC) sa z toho stáva jeden celok a traťový súhlas netreba.

Aleš Liesk., PRA, Hajnej: VedeLO. Jednalo sa o využitie infill informácii z STM modulu. Zo súčasných verzí je táto špecifikácia už odstránená, pretože je zrejmé, že ak sa má na konci starý systém zrušiť, nie je moc logické, aby jeho informácie využíval systém nový.

T_._H_.: Vy ste si niečo vykonštruoval v hlave a odmietate sa toho vzdať. Nikto netvrdí, že ten náš systém nie je na hovno, ale všetci tvrdia, že je nezmysel si na X rokov zhoršovať parametre siete tým, že ho prestanem montovať v okamihu, keď mám horko ťažko zavedenú nejakú traťovú časť a s celkovou vybavenosťou mobilkami je to už vôbec tragédia (viď ostatne ŽSR). Ušetrené peniaze týmto krokom budú pritom tak malé, že s rozširovaním ETCS mi takmer nijak nepomôžu.
Úterý, 03. dubna 2018 - 13:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16185
Registrován: 5-2002
TH: Ale je náš a kdo to kritizuje, je zlej čužákofil a nechápe špecifické výhody národního hrnce.
Existuje vícero možných výkladů toho, cos citoval. Chytrej si tam najde třeba to, že dělat hybrid mezi ETCS L1 a naší podobou LS nemusí bej zas takový "low cost Hi-Fi", jak by se mohlo na první pohled zdát (ušetřit za RBC je spíš podle věty o transmisním ložisku).
No a blbec si tam holt najde to, cos tam našel Ty... [crazy]
Úterý, 03. dubna 2018 - 13:59:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2070
Registrován: 8-2010
ad Asdf:
ETCS L2 nepotrebuje technicky návestidlá žiadne, ETCS L1 potrebuje návestidlá v rozsahu červená + zelená na SOM (+ teoreticky privolávačka, ale v prípade snahy o unifikáciu predpisov s L2 by sa to obišlo aj bez nej).
Tak jednoduché to zase není...[nene]. U L2 je nutno v dopravnách vyřešit posun a přivolávačky - minimálně na konvenční železnici - na VRT mezilehlých dopravnách je samozřejmě ten posun mimo mísu a u L1 je ta potřeba návěstidel zase přímo závislá na jeho konkrétním technickém provedení - verze s vloženým rádiem (radio infill) je de facto to samé, co L2 - pokud je třeba na VRT-ce alá Barcelona - Madrid - ale pokud máte čistou L1 (nebo jen s bodovým infillem skrze balízy), tak ty návěstidla pořád potřebujete...[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)