Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 18. 08. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 18. 08. 2018

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 08. června 2018 - 20:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 8-2017
Tohle stavědlo z Mostů u Jablunkova by mohlo patřit do této skupiny stavědel.


V Polomu bylo úplně stejné stavědlo, bohužel mám ho na fotkách teď nedostupných.
Pátek, 08. června 2018 - 21:07:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1470
Registrován: 4-2014
Tippins - perfektní obrázkový příspěvek
Pardál
Sobota, 09. června 2018 - 06:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 516
Registrován: 10-2008
Tippins: jo jo, to je přesně ono,! Ta indikačka vpravo, to jsou přejezdy?
http://www.stellwerksim.de/
Neděle, 10. června 2018 - 23:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16784
Registrován: 5-2002
Tippins: to nevypadá zrovna na samočinný závěr výměn, ten se totiž nezavírá až zas tak samočinně, anóbrž se musí stiskat hradlové tlačítko a případně i točit klikou.

Samočinný závěr výměn AŽD, který byl relativně donedávna v Semilech, je k vidění zde (někde to mám možná nafoceno líp, ale tohle je první, co jsem našel) - je to ta zhruba krychlová bedýnka trůnící uprostřed na pravítkové skříni:


Páky závorníků, kličky kolejových závěrníků, návěstní kličky a vybavovací tlačítka samočinného závěru byly první, kterých se kdy Hajného ruka před téměř 35 lety dotkla...
Pondělí, 11. června 2018 - 07:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1477
Registrován: 4-2014
Tippins, Hajnej - to ústřední mechanické stavědlo na obrázku Mosty u Jablunkova se nazývá Ústřední mechanické stavědlo se závěry výměn. - Výpravčí ty výměny elektricky uzavře, tak jak na klasické elektromechanice a jízdou vlaku se buď vybaví příslušný IK, nebo kolejový obvod a clonka se samočinně změní ze zelené na bílou.

Hajného obrázek je Ústřední mechanické stavědlo se samočinným závěrem výměn, konkrétně s reléovými vybavovači, pak ještě existují klasické vybavovače buď s jedním okénkem - starší typ ČKD, kde je pouze jedno okénko a mění se tam zelená a bílá clonka , a pak ještě existuje novější typ s okénkem které je rozděleno na dvě části a tam se potom mění clonky bílá, červená, zelená, to podle toho jak vlak svojí jízdou ovlivnil izolovanou kolej, nebo prvek.
Pondělí, 11. června 2018 - 10:09:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16790
Registrován: 5-2002
L3.21: pak ještě existují klasické vybavovače
Někde jsem četl o S-B vybavovači, akorát nevím, jestli ho z těch dvou Tebou zmíněných lze ztotožnit s tím ČKD, nebo spíš s tím druhým (podle těch dvou clonek)...

Na tom foceném to bylo tak, že se po přeložení kolejového závěrníku pohnulo neutrální pravítko, do kterého zapadla západka vybavovače a rozsvítila se zelená kontrolka. Po obsazení izolačky se rozsvítila vedlejší červená kontrolka a po jejím uvolnění a zhasnutí kontrolky se stisklo vybavovací tlačítko (pod tou zelenou kontrolkou) a mohl se vrátit závěrník.
Když zůstala izolačka obsazená, dalo se použít nouzové tlačítko (pod červenou kontrolkou), kterým se izolačka jakoby uvolnila. Bylo sice zašité olověnkou, ale ta tehdy v osmdesátkách bývala (s ohledem na prakticky dennodenní překračování délek vlaků*)) poněkud volněji vázaná, takže spolu s šikovně opilovaným zobáčkem západky umožňovala zasvěceným obsluhu i bez utržení olověnky.
Dole byla ještě plombovaná (?) tlačítka, kterými šlo závěr uvolnit čistě mechanickým zdvižením západky.

*) oblíbené "chlaďáky" Vn 49395 (nebo 49397?) Schlauroth-Budapest, které měly snad 470 metrů, takže setrvale čouhaly přes jeden z přejezdů. Někdy se namotaly do ranního křižování osobáků (5410 x 5401 nebo tak nějak) a šíbovalo se s tím sem a tam - dneska by z toho šotouši měli orgasmus a bylo by toho plný Youtube... [lol]
Pondělí, 11. června 2018 - 19:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8166
Registrován: 8-2012
Tradiční propaganda o "správnosti cesty" LS (ale zloduši jim to zkazili) jede i na vlaky.net:
K LVZ bylo navrženo pár zlepšení (na vozidle), ale protože je zakázáno cokoliv si s sebou do hrobu brát, resp. vylepšovat zařízení třídy B (s určitou výjimkou, kam bohužel navržené úpravy nespadají), tak smůla...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
djst
Pondělí, 11. června 2018 - 20:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 802
Registrován: 8-2014
Luboš_3.21:
"Tippins, Hajnej - to ústřední mechanické stavědlo na obrázku Mosty u Jablunkova se nazývá Ústřední mechanické stavědlo se závěry výměn. - Výpravčí ty výměny elektricky uzavře, tak jak na klasické elektromechanice a jízdou vlaku se buď vybaví příslušný IK, nebo kolejový obvod a clonka se samočinně změní ze zelené na bílou."
Jedno upřesnění: Po projetí cesty a uvolnění IK/KO přeloží výpravčí návěstní kličku do základní polohy a až tímto úkonem se samočinně vybaví závěr výměn.


Hajnej:
"Na tom foceném to bylo tak, že se po přeložení kolejového závěrníku pohnulo neutrální pravítko, do kterého zapadla západka vybavovače a rozsvítila se zelená kontrolka. Po obsazení izolačky se rozsvítila vedlejší červená kontrolka a po jejím uvolnění a zhasnutí kontrolky se stisklo vybavovací tlačítko (pod tou zelenou kontrolkou) a mohl se vrátit závěrník.
Když zůstala izolačka obsazená, dalo se použít nouzové tlačítko (pod červenou kontrolkou), kterým se izolačka jakoby uvolnila. Bylo sice zašité olověnkou, ale ta tehdy v osmdesátkách bývala (s ohledem na prakticky dennodenní překračování délek vlaků*)) poněkud volněji vázaná, takže spolu s šikovně opilovaným zobáčkem západky umožňovala zasvěceným obsluhu i bez utržení olověnky.
Dole byla ještě plombovaná (?) tlačítka, kterými šlo závěr uvolnit čistě mechanickým zdvižením západky."
Ano, tlačítka mechanického vybavení byla plombovaná. A aby toho nebylo málo, tak v některých stanicích byla nad releovým vybavovačem ještě vytahovací vybavovací tlačítka s počítadlem pro zrušení neprojeté jízdní cesty, aby nemusel výpravčí použít tlačítko mechanické ho vybavení.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Pondělí, 11. června 2018 - 21:41:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 8-2017
Díky za reakce k tomuto zabezpečovacímu zařízení. Ještě by mě ale zajímalo, do jakého období by připadala výroba takového zz a zda to provedení například z těch Mostů je tovární provedení, nebo stav po průběžných modernizacích. Ono totiž ta stanice vypadala z ,,venku" jako klasická reléovka AŽD 71 - například úplné osazení seřaďovacími návěstidly, a to i ve funkci označníku, úvazky do obousměrného autobloku včetně kódování, hromada přejezdů. To znamená existenci rozsáhlé reléové místnosti, panel nad stavědlem je taky evidentně z prvků 71čky. A to železo je 5007 trošku jinak poskládané, hradlové vložky závěrů výměn klasika. To celé mi moc nedává smysl proč by se to takto složitě kombinovalo, jedině že by se to ,,tvořilo" postupně s rozšířením například při výstavbě autobloku (na této trati byl typ 3-74). Předchozí zz před tímto bylo mechanické nebo elektromechanické se závislými stavědly a mechanickými návěstidly, typ nevím ale předpokládám ČKD (Einheit v této oblasti myslím nebyl nikde). V okolních stanicích byla na elektromechaniku naroubována světelná návěstidla, motorické přestavníky a autoblok a dožila tak až do koridorizace (Jablunkov, Bystřice např.). Tak proč tento ,,mezityp" před reléovkou?
Pondělí, 11. června 2018 - 22:02:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16810
Registrován: 5-2002
djst: Jedno upřesnění: Po projetí cesty a uvolnění IK/KO přeloží výpravčí návěstní kličku do základní polohy a až tímto úkonem se samočinně vybaví závěr výměn.
To asi bylo různé jak kde. Předchozí vrácení návěstní kličky (ekvivalent vrácení mechanického návěstidla na Stůj) souhlasí, ale přinejmenším v těch Semilech se nic samočinně nedělo, anóbrž se muselo mačkat vybavovací tlačítko.
djst
Pondělí, 11. června 2018 - 23:29:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 803
Registrován: 8-2014
Ono těch ústředních mechanických stavědel (dále jen ÚMS) existovalo mnoho typů:
1) ÚMS bez závěru - po přeložení kolejového závěrníku bylo možno hned stavět návěstidlo, po vrácení návěstidla na Stůj bylo možno hned vrátit kolejový závěrník. Ve stanicích s tímto typem ZZ nesměly být ze zřejmého důvodu ústředně stavěné výměny, ale pouze ručně přestavované a ústředně závrované.
2) ÚMS se samočinným závěrem výměn typu ČKD - jedno kruhové okénko s bílou a zelenou clonkou. Po přeložení kolejového závěrníku se přeložil ještě pomocný závěrník, čímž se okénko zaclonilo zeleně. Zelené bylo celou dobu až do uvolnění IK, kdy se zaclonilo opět bíle. Pak bylo možno přeložit pomocný a kolejový závěrník do základní polohy.
3) ÚMS se samočinným závěrem výměn typu SP/SB/AB (všechny tři názvy se používají). Samočinný závěr měl dvě čtvercová pole okénka, v základním stavu obě bílá. Přeložením kolejového závěrníku se tento zapevnil, dolní pole se zaclonilo zeleně. Při obsazení IK se zaclonilo horní pole červeně a poté (avšak téměř současně) dolni pole bíle. Po uvolnění IK se i horní pole zaclonilo bíle a bylo možno vrátit kolejový závěrník do základní polohy. Např. ŽST Kolinec.
4) ÚMS s releovým vybavovačem (od AŽD), ten podrobně popsal Hajnej v příspěvku 16790. Např. ŽST Žichovice.
5) ÚMS s hradlovým závěrem výměn. Na ÚMS byla hradlová skříň se hradlovými závěry "Závěr výměn", pro každé zhlaví jeden. Jde o HZ kombinované, podobně jako hradlová zarážka na elektromechanice. Po přeložení kolejového závěrníku uzavře výpravčí hradlový závěr a pak může obsloužit návěstidlo. Po průjezdu vlaku IK a po navrácení ovládacího prvku návěstidla do základní polohy (obvod vybavení Z jde přes osový dotyk tohoto prvku v základní poloze) se vybaví hradlový závěr a je možno vrátit kolejový závěrník. Např. ŽST Holýšov, Zbečno, Sušice.
6) ÚMS s hradlovými závěry. V hradlové skříni jsou návěstní hradla s hradlovými zarážkami a závěry výměn jako na běžném výhybkářském přístroji. Navíc tam mohou být umístěny i HZ pro HPB (T, P, St). Přístroj je zapojen sám na sebe tak, že po přeložení kolejového závěrníku výpravčí uzavírá závěr výměn, čímž se mu uvolňuje návěstní hradlo. Pak může obsloužit návěstidlo. Jízdou vlaku se mu uvolní hradlová zarážka a může uzavřít návěstní hradlo, čímž si zase uvolní závěr výměn. Tam, kde je na trati HPB je následující odchylka: při odjezdu se nejprve uzavře počáteční traťové hradlo (samostatné), tím se uvolní návěstní hradlo a až pak se uzavírá závěr výměn. Např. Zadní Třebaň, Nymburk hl. n. St. 4.

Hajnej: Já jsem právě mluvil o typu 5, kdežto vy o typu 4.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Úterý, 12. června 2018 - 07:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1478
Registrován: 4-2014
Tippins - správná otázka, proč v těch Mostech u Jablunkova vzniklo to typizované ÚMS. Pravdu se ale už asi proč to tak tam bylo nedozvíme, lze se jen domnívat.
Já to vidím tak, že se tam ta klasická reléovka AŽD 71 plánovala, jenže v průběhu realizace asi přišel příkaz změna realizačního plánu a vymyslet tam něco za levnější peníz, ale tak aby se zachoval částečně Rank vzor 5007 v kombinaci s prvky RZZ AŽD 71 a nebo jak píšete, že se postupně tvořilo a modernizovalo a to celé se pak roubovalo na tu původní elektromechaniku, která se při té inovaci trochu jinak poskládala.

djst - díky za velmi pěkný popis druhů ÚMS.
Úterý, 12. června 2018 - 11:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16815
Registrován: 5-2002
djst: Já jsem právě mluvil o typu 5, kdežto vy o typu 4.
Aj, pravda - nedošla mi do všech důsledků souvislost, že je řeč o Mostech u J.

Ten souhrnný popis různých typů je [ok].
Čtvrtek, 14. června 2018 - 18:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 668
Registrován: 6-2015
Sláva - dnes konečně po dlouhé době zprovoznili PZZ v Čelákovicích na mstětické silnici, ráno furt nic ale odpoledne už fungovalo.[happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem K6S31ODR.)
Neděle, 24. června 2018 - 19:40:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1887
Registrován: 12-2007
11. 6. 2010 už ako nefunkčné, ale hádam ešte s výpovednou hodnotou:
Pondělí, 25. června 2018 - 15:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16943
Registrován: 5-2002
Já to fotil 4.6.2010...
Pátek, 29. června 2018 - 16:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 9-2008
1) Mechanické zařízení se samočinným závěrem výměn (reléovým) je také v Křižanech na trati 086. V Jablonném je pro změnu bez závěru s místně ručně ovládanými výměnami uzávoravanými ústředně, IK zde jsou pouze pro "zhasínání" světelných návěstidel.

2) Zajímavá kombinace byla před více jak 10 lety v Jestřebí. Zde bylo mechanické ústřední stavědlo se samočinným závěrem výměn, světelnými návěstidly, elektromotoricky ovládanými výhybkami, kolejovými obvody a dokonce pomocnými stavědly, u kterých bylo předání (a zablokování stavědla) ošetřeno pomocí zástrčkového klíče, jehož druhý klíč se strkal do EMZ a stiskem tlačítka se předalo na PSt. Nevýhodou kombinace EM přestavník + samočinný závěr je to, že závěr výměn nekontroluje koncovou polohu výhybky, v případě, že výpravčí uspěchá přeložení kolejového závěrníku a nedojde mu přestavník, nerožne se mu návěst dovolující jízdu a musí rvát plombu. Oproti elektrodynamice, která tam prý byla dřív, a u které je zpětná vazba na koncovou polohu výhybky, nemluvě o barevném rozlišení typů kliček, to byl určitě krok zpět.

3) Jinak u německého typu stavědla se používá jako závěr výměn hradlový závěr podobný hradlové zarážce (Fahrstraßenfestlegefeld), který pro uzavření nepotřebuje elektrický proud - stačí jen stisknout a tím se vlaková cesta zablokuje. Otevře se po obsazení a následném uvolnění IK (nevím jak je zapojeno, aby reagoval na sestupnou hranu). Po přeložení páky návěstidla již nejde znovupostavit. Tento typ se na našem území dochoval už jen v Branticích (pokud tedy ještě nepadly), což ovšem není ústřední stavědlo, ale určitě existují i ústřední stavědla s tímto principem. Vůbec pruský typ blokování je úplně odlišný o rakouského, neboť používá "návěstní" hradlo pro každou vlakovou cestu zvlášť, kolejový závěrník nelze přeložit, pokud není uvolněno příslušné návěstní hradlo... Z tohoto typu se vlastně vyvinula elektrodynamika.
"Lepší nemít přátele, než nemít názor." [satan] ZNK

"Nikdo není tak beznadějně zotročen jako ten, kdož věří, že je svobodný." J. W. Goethe

[vypravci] My YOUTUBE Channel
Martin2
Pondělí, 02. července 2018 - 17:23:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3604
Registrován: 8-2005
Docela mne zajímá jedna věc ohledně přejezdu se závorama. Že se u přejezdů (kde má každý směr provozu na silnici vlastní závoru před a za kolejí) sklápí závory postupně, tedy nejdřív (z pohledu auta) závora před kolejí a pak za kolejí docela chápu, to má logiku. Ale nemohu přijít na důvod, proč se nemohou zvedat všechny závory najednou. Ví někdo jaký to má důvod?
U dvoukolejné trati bych ještě pochopil obavu, že si v okamžiku zvedání závor šlápne vlak v opačném směru, ale viděl jsem postupné zvedání i u jednokolejné trati...
Strom
Pondělí, 02. července 2018 - 17:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 607
Registrován: 7-2008
Martin 2: Podle mě sekvenční zvedání závor proto, abys tu za přejezdem náhodou neprorazil, když nezná někdo vyhlášku a nečeká na zhasnutí červených světel.
Je to ošetřeno nějakým koncovým spínačem (spuštění, zvednutí závor?), vím že u novějších přejezdů je kontrolována i celistvost břeven závor...
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Pondělí, 02. července 2018 - 19:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 11-2006
Pokud se nepletu, tak sekvenční zvedání závorových břeven se tradičně dělalo kvůli přiliš vysokému odběru proudu (vzhledem ke zdroji napájení přejezdu) při běhu všech motorů najednou.

A naopak jelikož při spoustění břeven ta padají sama gravitací, tak ta se tradičně spoustěla všechna najednou. Dřívější sklápění vjezdových břeven je aktuání novinka, o které tu nedávno někde reportoval Hajnej.

(Příspěvek byl editován uživatelem Sonic.)
Úterý, 03. července 2018 - 00:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17007
Registrován: 5-2002
Sonic: Dřívější sklápění vjezdových břeven je aktuání novinka, o které tu nedávno někde reportoval Hajnej.
No a trochu dávněji reportoval Hajnej i o tom, že to sekvenční sklápění umožňovala už původní schématika ze 70. let... [wink]
Úterý, 03. července 2018 - 18:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 8-2010
ad Sonic:
Pokud se nepletu, tak sekvenční zvedání závorových břeven se tradičně dělalo kvůli přiliš vysokému odběru proudu (vzhledem ke zdroji napájení přejezdu) při běhu všech motorů najednou.
Ano, ale to neplatí pro všechny typy přejezdů...[nene] - třeba u typu PZZ-EA - viz tady - to zrovínka neplatí a všechna závorová břevna jdou nahoru v jeden moment a tedy nikoliv sekvenčně [pozor] - třeba zrovna tady ve starším videu od Davida z žst. Kralice nad Oslavou. Proudové odběry jsou tam stejné, ale jaksi se to nezapracovalo do řídící logiky přejezdu, no...[coze][sad]
Úterý, 03. července 2018 - 18:45:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 6-2015
Co bude všechno návěstit S0? Je tam jen jedno světlo a pruh(y):
Čelákovice

Nebo jen zrovna montérům "padla"? [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem K6S31ODR.)
Úterý, 03. července 2018 - 18:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1498
Registrován: 4-2014
K6S31ODR - to návěstidlo S0 je podle mé úvahy ještě není poskládané celé.
Úterý, 03. července 2018 - 19:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 7-2017
K6S310DR: v téhle fázi ještě nic, nahoře to není ukončené. Asi zrovna uprostřed skládání dílků padla.
Tajemný_em
Úterý, 03. července 2018 - 19:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3616
Registrován: 5-2002
Kdepak, pánové, to je základ nového zabzaře a zjednodušené D1: odjíždět se bude výhradně na PN a posunovat na bílou. K obojímu bohatě postačuje jedna bílá svítilna. Bez červené (natož bez ostatních "barviček") se klidně obejdeme, když každý v dopravě přece ví, že zhaslé hlavní návěstidlo = stůj. Segmentu s pruhy a S2 vedle si nevšímejte, ty jsou tam omylem a půjdou brzy pryč. [crazy]
"Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára da Cimrman
Středa, 04. července 2018 - 02:18:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8294
Registrován: 5-2002
Kdepak, pánové, to je základ nového zabzaře a zjednodušené D1: odjíždět se bude výhradně na PN a posunovat na bílou. K obojímu bohatě postačuje jedna bílá svítilna. Bez červené (natož bez ostatních "barviček") se klidně obejdeme, když každý v dopravě přece ví, že zhaslé hlavní návěstidlo = stůj.

Tak takto ne.

Kdo hledal v noci úplně zhaslé návěstidlo, tak ví, že to je fakt problém.

Takže můj návrh:
Červená = Stůj.
Bílá klidná = Posun povolen
Bílá pomalu kmitavá = Jízda na přivolávací návěst
Extrémně rychle kmitavá = Povolena jízda vlaku pod ETCS.
Tajemný_em
Středa, 04. července 2018 - 12:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3618
Registrován: 5-2002
Já totiž uvažoval od setmění do rozbřesku výluku dopravní služby a jízdu na V rozkaz ("Mezi Libní a Lysou se spí, nerušit. Průjezd všude dovolen, klacky nehledat.") [wink]
"Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára da Cimrman
Pátek, 06. července 2018 - 20:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2017
Dobrý den.
Mám dotaz: Pokud byla na manipulační koleji výkolejka ovládána pákou ze stavědla, byla páka vždy vlevo od páky výměny, kterou chránila před rozříznutím, nebo mohla být i vpravo, podle vzájemné polohy výkolejky a výměny v kolejišti. Díky
Pátek, 06. července 2018 - 23:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 11-2006
pudr.kolsky: Nevím, zda to závisí na vzájemné poloze, ale např. ve Slavkově u Brna je na St.1 páka Vk1 vpravo od páky výměny 7.
Sobota, 07. července 2018 - 00:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 7-2017
Sonic: Velice Vám děkuji, z pohledu do plánku stanice je zřejmé, že Vk 1 je vpravo od výměny č.7 - s přihlédnutím k začátku trati. Moc jste mi touto informací pomohl.
Disp_k
Sobota, 07. července 2018 - 19:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 6-2010
Na trati Mělník - Mšeno jsem si povšiml, že v každé zastávce je toto kolejnicové propojení se žlutou skříní. K čemu to slouží, když v blízkosti není žádný zabezpečený přejezd a podobně, co by mohl kolejový obvod ovládat?
Klasik
Sobota, 07. července 2018 - 19:46:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 7-2014
Tohle je kolejnicový mazník k mazání okolků a kolejnic.
Disp_k
Sobota, 07. července 2018 - 20:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 6-2010
Děkuji!
Zajímavé, že je to vždy v zastávce. Asi kvůli dostupnosti servisu k doplnění maziva.

(Příspěvek byl editován uživatelem Disp_K.)
Ythomas_ct
Neděle, 08. července 2018 - 14:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2615
Registrován: 10-2009
Ad Disp_k:

Zajímavé, že je to vždy v zastávce. Asi kvůli dostupnosti servisu k doplnění maziva.

Spíš doporučuji podívat se, jaké jsou v přilehlých traťových úsecích směrové poměry. Očekávám oblouky malých poloměrů, před které se kolejnicové mazníky umisťují s cílem snížit boční opotřebení kolejnic v těchto obloucích...
djst
Sobota, 14. července 2018 - 16:01:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 833
Registrován: 8-2014
Na portálu veřejných zakázek SŽDC se objevila zakázka s názvem "Oprava staničního zabezpečovacího zařízení Praha Bubny". Tato "oprava", která má podle harmonogramu začít už v září, zahrnuje instalaci nového SZZ elektronického typu, což samozřejmě znamená konec vložených návěstidel v této stanici. Nové SZZ bude vcelku okleštěné (bez zapojení do DOZ, bez EOV, bez GTN), protože s vybudováním pořádného SZZ se vyčká až na výstavbu tratě na letiště.

Takže neváhejte [fotic], poté bude zase o dost vložených návěstidel méně.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Sobota, 14. července 2018 - 16:13:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1504
Registrován: 4-2014
djst- díky za info. Ale myslím si, že vybudování toho provizorního okleštěného SZZ je zbytečné vyhazování peněz, když už tak by se mělo počkat až na tu výstavbu té nové tratě. Otázka ovšem je v jakém technickém a provozním stavu se nachází to současné SZZ a jestli je jeho výměna opravdu nutná,pokud ano, tak potom je to nové provizorko na místě.
Sobota, 14. července 2018 - 16:25:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8316
Registrován: 5-2007
Luboš_3.21: Ja myslím, že keby súčasné zariadenie nebolo v akútnom ohrození stratou spôsobilosti, by určite nikto o jeho výmene anilen neuvažoval.
Neděle, 15. července 2018 - 10:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Registrován: 7-2017
Djst: takže tam bude nějako jako je teď ve Vysočanech. Tak proč ne, ušetří se za signalisty, výpravčí bude mít ulehčenou práci a zmizí další elektromechanika (mám je rád, ale dnes už opravdu patří do muzea). DOZ v téhle konfiguraci kolejiště je blbost, po zrušení stavědel tam klidně můžou nechat dozorce výhybek kdyby byl nějaký problém (to řeší chybějící EOV) a GTN taky není potřeba, počítám že EDD zatím postačí. A stihne se to ještě před spuštěním provozu na Negreláku, takže za mě [ok]

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobmaster.)
Martin2
Neděle, 15. července 2018 - 12:27:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 8-2005
A taky budou na Balabence vidět co se v Bubnech děje. Teď je to taká černá díra. Stačí vidět, ovládat netřeba.
djst
Neděle, 15. července 2018 - 13:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 836
Registrován: 8-2014
Martin2: Vy o tom víte něco víc? Z mě dostupných podkladů vyplývá, že na Balabenku nepotáhnou z Bubnů nic s výjimkou úvazky TZZ a indikace stavu vjezdových návěstidel od Masarykova n. a Holešovic (a indikace od návěstidla 2S dokonce jen v případě, že budou volné žíly v kabelu, protože nový se pokládat nebude).
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Pondělí, 16. července 2018 - 06:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8325
Registrován: 5-2007
djst: V okamihu, keď sa chcete len dívať (a nevadí vám, že musíte na extra monitor), dá sa použiť LDS/GDS.
Úterý, 24. července 2018 - 13:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 697
Registrován: 6-2015
Že by služební auto pana Hajného?[biggrin]
Středa, 25. července 2018 - 19:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 698
Registrován: 6-2015
Tady a na dalších stránkách je krásně vysvětleno jak funguje autoblok, kódování a jeho přenos na lokomotivu, dešifrace atd.. Včetně názorných a detailních obrázků s popisy:
http://znatock.org/s3974t1.html

(Příspěvek byl editován uživatelem K6S31ODR.)

(Příspěvek byl editován uživatelem K6S31ODR.)
Středa, 25. července 2018 - 21:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1987
Registrován: 6-2016
K6S31ODR: Nádo čitáť i panimáť pa ruski[biggrin]
Priapos
Pondělí, 30. července 2018 - 15:03:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 10-2012
V jedné stanici na koridoru poblíž Prahy ve 2.SK několik měsíců chybí MIB. Dodá AŽD nový a pokud ano tak kdy?
Pondělí, 30. července 2018 - 15:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5599
Registrován: 9-2011
Nejprve je potřeba, třeba přes soukromou zprávu nebo mail (mně nebo Hajnýmu), pokud to nechcete řešit veřejně, sdělit sladké tajemství, o kterou že stanici se to jedná.

zápis v knize oprav: "V kokpitu něco drnčí."
odpověď dílny: "V kokpitu jsme něco utáhli."
Pondělí, 30. července 2018 - 17:28:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17189
Registrován: 5-2002
To bude nejspíš Českej Brod - potíž je, že to oficiálně nereklamoval nejspíš nikdo, takže to pak těžko někdo objedná...
Pondělí, 06. srpna 2018 - 15:07:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2999
Registrován: 7-2006
V jedné stanici na koridoru poblíž Prahy ve 2.SK několik měsíců chybí MIB. Dodá AŽD nový a pokud ano tak kdy?To bude nejspíš Českej Brod - potíž je, že to oficiálně nereklamoval nejspíš nikdo, takže to pak těžko někdo objedná...

Jo ve 2 koleji .. páni strojvedoucí si na to opakovaně stěžují,fčera hned dva .. a že to hlásili už po několikáté ..[ko]

[satan]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Priapos
Pondělí, 06. srpna 2018 - 18:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 10-2012
Láďa:
" páni strojvedoucí si na to opakovaně stěžují,fčera hned dva .. a že to hlásili už po několikáté ..[ko]

"
A z CDP to hlásíte také? To je totiž ta nejpřímější a nejrychlejší cesta k adresátovi (SŽDC).
Pondělí, 06. srpna 2018 - 19:06:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3000
Registrován: 7-2006
A z CDP to hlásíte také?

No co myslíte ..?? Jenže hrách už dochází .. [vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Úterý, 07. srpna 2018 - 09:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1227
Registrován: 11-2006
Btw, jak se to tak stane, že zmizí MIB ... ? [coze]
Úterý, 07. srpna 2018 - 13:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17259
Registrován: 5-2002
Třeba tak, že ho nějaký subdodavatel snese a už nevrátí, popřípadě ho při demontáži nějak poškodí/zničí a pak se k tomu nezná. Jiná varianta téhož je "kvalitní" projektová příprava bez místního šetření...
Pružinskij
Úterý, 07. srpna 2018 - 18:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 4-2015
Nejde ani tak o hlášení, jako o zapsání.
West code was broken.

Pátek, 17. srpna 2018 - 14:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 8-2007
Měl bych modelářský dotaz k situaci, kdy v D3 dopravně je krycí návěstidlo kryjící přejezd kousek od zhlaví (ve směru z dopravny aktivován strojvedoucím, do dopravny jízdou vlaku). Konkrétněji, jedná se o situaci, kdy je ono návěstidlo včetně bílého světla.

Kdy svítí zelená/červená je mi více méně jasné - zjednodušeně: stůj svítí, když není přejezd ve výstraze. Volno se rozsvítí, když strojvedoucí přejezd aktivuje a ten jde bez poruchy do výstrahy. Když vlak projede přejezdem a opustí jeho obvod, tak se přejezd deaktivuje a naskočí stůj. Když je náhodou přejezd v poruše, svítí stůj a odjíždí se podle návěsti Očekávejte otevřený přejezd.

Jak ale s bílým světlem? Předpokládám, že se jedná o signalizaci aktivace přejezdu při posunu v dopravně? Tzn. strojvedoucí aktivuje PZZ pro posun, na návěstidle naskočí Posun povolen a po dokončení posunu přes přejezd pak strojvedoucí PZZ vypne a na návěstidle naskočí zpět stůj? Je to principielně správně?
Pátek, 17. srpna 2018 - 17:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 4-2014
Jbr - přesně takovéto krycí návěstidlo v dopravně D3 se nachází v dopravně CEBIV na trati Pňovany - Bezdružice. Bílá se používá při posunu, a aktivuje se pomocí tlačítka s názvem "Posun", které je umístěno buď na kontrolní indikační kolejové desce v dopravní kanceláři a nebo je tlačítko umístěno v PSt. (Pomocném stavědle) v Cebivi je to právě ta indikační kolejová deska umístěná v DK (Dopravní kanceláři), kde jsou umístěny i ovládací a indikační prvky přejezdu.
Po stisknutí tlačítka "POSUN" se nejdříve aktivuje a uzavře přejezd a pak se na krycím návěstidle rozsvítí bílá. Po ukončení posunu se tlačítko s názvem "POSUN" povytáhne a na krycím návěstidle zhasne bílá, na přejezdu probíhá anulace a přejezd se poté otevře pro silniční motorová vozidla.
Pátek, 17. srpna 2018 - 19:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1048
Registrován: 8-2007
Luboš_3.21 - díky moc, to jsem přesně potřeboval [happy]
Pátek, 17. srpna 2018 - 20:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 4-2014
Jbr - není zač, stejně jako v té Cebivi, to tak mají i v Boru u Tachova, kde odjezdové náv. L1-4 do Tachova slouží zároveň i jako krycí pro přejezd, který se nachází u obilného sila.
Pátek, 17. srpna 2018 - 23:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17374
Registrován: 5-2002
Jbr: dotaz k situaci, kdy v D3 dopravně je krycí návěstidlo kryjící přejezd kousek od zhlaví
To asi bude různé jak podle místa, tak podle doby vzniku.

Kdy svítí zelená/červená je mi více méně jasné - zjednodušeně: stůj svítí, když není přejezd ve výstraze. Volno se rozsvítí, když strojvedoucí přejezd aktivuje a ten jde bez poruchy do výstrahy. Když vlak projede přejezdem a opustí jeho obvod, tak se přejezd deaktivuje a naskočí stůj
Nejsem si jist, jestli zelená nepadne do červené už obsazením úseku za návěstidlem (tam zpravidla začíná zkrácený či jediný přibližovák).

L3.21: Po ukončení posunu se tlačítko s názvem "POSUN" povytáhne a na krycím návěstidle zhasne bílá, na přejezdu probíhá anulace a přejezd se poté otevře pro silniční motorová vozidla.
Při ovládání pagerem není co povytahovat, takže bych čekal, že bílá zhasne obsazením a uvolněním přibližovacího úseku.

Zkusím najít výkresy od přejezdu v Černovicích u Tábora, popřípadě se poprosit pamětníka, který byl u projektování a oživování.
Sobota, 18. srpna 2018 - 12:56:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1049
Registrován: 8-2007
Hajnej: díky za další info. Budu tuhle situaci mít na kolejišti, tak jsem chtěl vědět, jak to namodelovat po stránce funkčnosti co nejblíž skutečnosti. Myslím, že na základě odpovědí, kterých se mi dostalo, to už dám dohromad a víc do detailu asi není třeba zabíhat (alespoň pro moji potřebu) [happy]