Diskuse » Archiv 2018 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Ostravě » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 08. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Ostravě do 08. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 03. března 2018 - 19:57:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4384
Registrován: 5-2002
Vsuvka: Za ceduli [ok] .
Jenki
Neděle, 04. března 2018 - 09:32:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5274
Registrován: 5-2002
Dobrá akce. Velký dík za ni patří nejen všem organizátorum, ale také DPO. To, že je něco takového možné spáchat, není vůbec nic automatického a samozřejmého, jak si spousta lidí myslí.



Malá připomínka pro kindermafii - fotografovat lze i jinak než mobilním telefonem ze vzdálenosti 5m před vozidlem. Pokud to s tímhle koníčkem myslíte vážně, nastudujte si něco o pojmech násvit, kompozice, expozice atd. Na webu je návodů mraky. Nebojte se fotit jinde než v zastávkách; dobré snímky musí člověk "odšlapat", ne že vylezu ze dveří, otočím se a prásk ho. No a pokud zjistíte, že mobilem fotit jedoucí vozidlo fak nejde tak rozbijte prasátko a vydejte se na nákup. Ojetý slušný kompakt nebo starší zrcadlovku koupíte za pár tisíc Kč. Přinejhorším vám to nepůjde a dáte to zpátky do bazaru.
Neděle, 04. března 2018 - 11:26:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 1-2007
Dobrá akce. Velký dík za ni patří nejen všem organizátorum, ale také DPO. To, že je něco takového možné spáchat, není vůbec nic automatického a samozřejmého, jak si spousta lidí myslí.


Asi patřím do té druhé skupiny, za mě spackaná akce. To, že se hrstka nadšenců mohla ZA-DA-RMO ano zadarmo... povozit po Ostravě vozem, kterým se do dopoledne mohl povozit kdo chtěl... Asi tím to mělo ten zvláštní punc, bylo to něco zvláštního :-) a hlavně ta cedule za oknem...

Ale teď se pojďme podívat, jak DP totálně spackal jedinečnou možnost se pochlubit, že od teď v Ostravě trolejbusem bez bariér... Pro koho je primárně doprava určena? Pro lidi. Jak byla tato akce pro uživatele "moderní MHD v Ostravě" přínosná? Jak byla přínosná pro představitele DP a zástupce radnice? Že by také nijak?

Koukněme do partnerského města Drážďan : https://zpravy.idnes.cz/v-drazdanech-po-41-letech-naposledy-zacin kaly-tramvaje-tatra-p47-/zahranicni.aspx?c=A100529_165534_zahrani cni_stf
Kurňa cizí město a píšou o tom na idnesu... A tady ještě odkaz na fotky některých uživatelů : https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=435326.jpg&httpre f=/

Nemá být dodán náhodou nový kloubák v nových barvách odkazující na nový směr ostravské MHD během páru dní? Nemohlo to počkat o pár týdnů později?

Příklad, časově:
- DP vydá tiskovou zprávu o dodávce nových parciálních trolejbusů, které vytlačí zastaralé vysokopodlažní typy z MHD.
- DP aktualizuje tiskovou zprávu, že rozhodl tento "evoluční" moment vštípit do podvěmí ostravanů a připravil na neděli 1. dubna akci pro širokou veřejnost, kde dojde k symbolickému předání žezla nové, moderní generaci vozidel.
- DP 14 dní před akcí vydává tisk. zprávu o průběhu akce ( jízdy historického trolejbusu ostravou, nasazení těch posledních mohykánů na linku a ve dvanáct hodin před novou radnicí projede poslední zástupce staré typové řady a na rondlu jej vystřídá nový kloubák, který vjede na Prokošovo náměstí, kde představitelé DP a města před vozidlem něco řeknou, připijou si a zkrátka budou mít hromadu fotek, rozhovorů a bude se dlouho povídat jak jsou v té Ostravě skvělí)
- pro remcaly, že to bude drahé...trocha ekonomiky. Jízdy trolejbusu s vlečkou ( kolik stojí KM? 100? Kolik jich ujede za den? 100 - takže máme 10 000,- ) Nasazení trolejbusu na linky - O Kč... stažení jednoho nového vozu na Prokešák - jeden řidič na 4 hodiny (i s odměnou) 1000 Kč ? Tisk. zprávy jsou v režii, výroba cedule v režiji, nakoupit nějakou pásku... Tak kolik ta akce mohla stát? 20 000,- Kč ? Za takové PR???

Nechápu tedy, jak vzdělaný člověk může napsat, že to byla povedená akce.

A pro lidi kteří budou psát, že trolejbus na Prokešák nesmí. Prosím, toto je jen příklad. Máme i jiná pěkná místa v Ostravě, kde se dají dělat podobné akce. V podstatě tuto akci mohli provést tolika různými způsoby... Ovšem toto je problém dnešní doby. MY si to uděláme sami, bo MY nejlíp víme jak na to.
Jenki
Neděle, 04. března 2018 - 12:02:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5275
Registrován: 5-2002
Aresák:
"Nemá být dodán náhodou nový kloubák v nových barvách odkazující na nový směr ostravské MHD během páru dní?"
Jo.

Aresák:
"Nemohlo to počkat o pár týdnů později?"
Ne, zdůvodnění zde.

Aresák:
"Nechápu tedy, jak vzdělaný člověk může napsat, že to byla povedená akce."
Protože alternativou je žádná akce.
A hlavně : nic neshořelo, nerozbilo se, nikoho nepřejel trolejbus ani auto, pravidelná doprava nebyla narušena a nikdo si nebude stěžovat, že nějaká banda úchylů něco dojebala. Lidem "zvenku" se to zdá asi málo; lidem, kteří jsou v tom nějak zainteresovaní a nesou nějakou konkrétní zodpovědnost to až tak málo nepřijde.

Aresák:
"MY si to uděláme sami, bo MY nejlíp víme jak na to."
Jasně, sposta jiných lidí určitě ví, jak to udělat líp. Proč ne. Ale pouze osoby míněné pod pojmem "MY" mají reálnou možnost to prosadit. Což znamená, že "MY" musí uvnitř DPO nějakým způsobem zařídit, aby se něco opravdu stalo, a "MY" z toho mají tak akorát pakárnu a problémy. Já mám taky k "MY" spoustu výhrad. Ale vím, že "MY" dosahují reálných výsledků, což se počítá. V situaci, že "MY" už v DPO nebudou, nebo tam ztratí vliv, tak bude kulové. A vyber si...
Aresák
Neděle, 04. března 2018 - 12:29:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 1-2007
Jenki:
"Aresák:
"Nemohlo to počkat o pár týdnů později?"Ne, zdůvodnění zde."

To je ale debilní výmluva...


Jenki:
"Aresák:
"Nechápu tedy, jak vzdělaný člověk může napsat, že to byla povedená akce."Protože alternativou je žádná akce.
A hlavně : nic neshořelo, nerozbilo se, nikoho nepřejel trolejbus ani auto, pravidelná doprava nebyla narušena a nikdo si nebude stěžovat, že nějaká banda úchylů něco dojebala. Lidem "zvenku" se to zdá asi málo; lidem, kteří jsou v tom nějak zainteresovaní a nesou nějakou konkrétní zodpovědnost to až tak málo nepřijde.
"
No a právě na toto reaguju. Proč jiné městské firmy dělají show i z obyčejné akce, která je obyčejným lidem již totálně "na párku"... viz. : https://im.novinky.cz/mynews/156/171563-gallery1-x84dm.jpg https://www.novinky.cz/vase-zpravy/moravskoslezsky-kraj/ostrava-m esto/1227-49189-ostrava-modernizuje-vozovy-park-na-alternativni-p ohon.html


Já být primátor města, tak jsem nasraný, že mi utekla mezi prsty jedinečná možnost posbírat plusové body u voličů...
Jenki
Neděle, 04. března 2018 - 12:36:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5276
Registrován: 5-2002
Ještě k názoru, že
Aresák:
"...DP totálně spackal jedinečnou možnost se pochlubit, že od teď v Ostravě trolejbusem bez bariér..."
- dejme tomu, že chápu obavy DPO, že vypustit na jednu akci novináře a kindermafii zároveň může být riziko. V Blesku nebo komerčních TV by si to mohli splést s reportáží o inkluzi [happy]

Ale dost včerejška, pojďme k dnešku. To, že dnes poprvé vyjely do ulic parciální trolejbusy, a celé se to odbylo jen úplně obyčejnou tiskovou zprávou schovanou mezi odklony a výlukami... to je marketingová prasárna, slušněji to nazvat neumím. Tam měly být slavnostní pásky, hostesky, vlaječky, mažoretky a slavnostní projevy, televize, novináři a předvádějící se politici. Na stříšky na troleji měly vlát fáborky a do kopce pod Bazaly měla jet kolona parciálů s kapelou.

Místo toho řidiči prostě ráno vzali nové vozáky a vyrazli na trať...

Napadá mne heslo "budujeme nejmodernější DP v ČR, ale radši to nikomu nebudeme říkat".
Aresák
Neděle, 04. března 2018 - 12:42:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2023
Registrován: 1-2007
[ok]
Kočkopes
Neděle, 04. března 2018 - 12:54:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 10-2017
Jenki:
"Malá připomínka pro kindermafii - fotografovat lze i jinak než mobilním telefonem ze vzdálenosti 5m před vozidlem. Pokud to s tímhle koníčkem myslíte vážně, nastudujte si něco o pojmech násvit, kompozice, expozice atd. Na webu je návodů mraky. Nebojte se fotit jinde než v zastávkách; dobré snímky musí člověk "odšlapat", ne že vylezu ze dveří, otočím se a prásk ho. No a pokud zjistíte, že mobilem fotit jedoucí vozidlo fak nejde tak rozbijte prasátko a vydejte se na nákup. Ojetý slušný kompakt nebo starší zrcadlovku koupíte za pár tisíc Kč. Přinejhorším vám to nepůjde a dáte to zpátky do bazaru."

To bylo ke mně? [happy]
Jenki
Neděle, 04. března 2018 - 12:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5277
Registrován: 5-2002
Kočkopes:
"To bylo ke mně? [happy]"

Těžko říct. Mám totiž drobný problém s uspořádáním informací ve své hlavě, kde se nacházejí 3 množiny šotoušů :

- množina xichtů
- množina přezdívek z k-r
- množina skutečných jmen
- přičemž průnik těchto množin se limitně blíží k nule.

Takže možná jo, možná ne.
nereg.pozorovatel
Neděle, 04. března 2018 - 13:50:50  
Neregistrovaný host
94.112.61.44
To, o čem zde píše Jenki je platné nejen v Ostravě. Včera ten výkvět v Pardubicích stál též za to. Kromě výše uvedeného bych doporučil:
* občas použít deodorant
* občas použít sprchu
* občas použít sprchu A deodorant

k focení:
Opět kromě výše uvedeného:
* když nefotím, přesunu své (mnohdy relativně velké) pozadí pryč a nezacláním.

Sám se nepovažuji za profi fotografa, ale z 99 % vidím, kdy fotka nemá potenciál (a to ani nejmenší), aby vyšla slušně. Stačí trochu zapojit fantazii.

A ještě k těm mobilům. Osobně jsem nepřítel (stejně jako kompaktů), nicméně slušný mobil umí i překvapivě zajímavé fotky. Ovšem, vše je i tak v oku fotografa, aneb: "kde nic není, ani smrt nebere".
Kočkopes
Neděle, 04. března 2018 - 14:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 10-2017
No, já jsem své fotky na k-report dával, jsou o pár příspěvků výše. Já ale nefotím mobilem, ale foťákem a na to, že je mu už 14 let, fotí pořád slušně a na kompozici s násvitem si dávám záležet, i když to není vždy úplně ono. Rozhodně nefotím proti slunku 2 metry před foceným předmětem.
6563
Neděle, 04. března 2018 - 16:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 99
Registrován: 8-2017
Kočkopes:
"To bylo ke mně? [happy]"

Myslím, že to bylo spíš ke mně, protože včera odpoledne jsem fotil většinou mobilem. Teď už vím, že jsem měl fotit z jiného místa, ale v tu chvíli jsem spíš myslel na to, abych nikomu nepřekážel v záběru (přitom si vždycky zjišťuju na suncalc.net, kde je násvit).
Poskok
Neděle, 04. března 2018 - 16:59:42  
Neregistrovaný host
88.100.200.56
Aresák: To je dulezite si pop***vat tady na k-reportu. Neni nic jednodussiho, nez napsat PR blbeckum DPO, jak to pro priste zlepsit.
Jinak ti, co se vozili zadarmo, to jsou clenove KPMHD a jejich pozvani hoste. KPMHD zaridilo, aby vubec byla vypravena 3511 na 104/6. Takze si potom zaslouzilo tu objednanou odpoledni jizdu. Jinak do KPMHD muze chodit kazdy. Staci chodit na schuze, zapsat se do listiny a zaplatit rocni poplatek 150Kc.
PR oddeleni to tento vikend jednoduse posralo. Zmeny jizdnich radu se clovek na strankach DPO dozvedel 4 dny predem, konec strednepodlaznich trolejbusu oslaven moc nebyl (porad ale neni 100% bezbarierovost), zacatek pravidelneho provozu parcialu taky ne.
Uvidime, jak se vyuzije opetovneho spojeni MHD na Masarykovo namesti (99), nebo zavedeni tech doubledeckeru (88).
Neděle, 04. března 2018 - 17:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 12-2006
Z Jenkiho odpovědí bych to shrnul asi takto:

Všude to jde, ale v Ostravě to má záměrně mraky problémů a berou jako výhru to, že to vůbec vyjelo na pravidelnou linku s náklady jedné cedule (alespoň na pravidelné lince).

Teď je to otázka, zda to vůbec brát jako výhru.
- Potenciál akce nebyl využit vůbec, o tom nemá vůbec cenu diskutovat, to prostě fakt. Snad nejtišší přechod na 100% nízkopodlažnost široko daleko.
- O akci se vědělo dlouho dopředu, stejně nebyl nikdo schopný zajistit řidiče, kterým nevadí fotografování. Já přijít na směnu a až na místě zjistit, že vlastně jezdím na rozlučkové jízdě, tak po prvním příchodu do vozovny jistému člověku provalím hlavu skrze monitor, že mi nebyl schopen dát vědět alespoň předem, když už teda neměl jinou možnost - což mě osobně se teda sakra nezdá. Myslím, že jsme se staly prvním podnikem, který na poslední rozlučkovou jízdu povolal řidiče, který vyloženě nesnáší focení a šotouše.

Ale tak třeba se do budoucna ještě něco chystá, co já vím. Tohle je čistě můj názor, ostatní názory taky beru a chápu, že každý má na danou věc jiný úhel pohledu.

(Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.)
T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Neděle, 04. března 2018 - 17:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5502
Registrován: 6-2005
Jenki: no tak by DPO nechal jízdné ten v den v daném voze zdarma, přišel by tak o strašnou částku, že si lidé nemohli označit lístek... Prostě, když Vám přijede škatule na zastávku a v ní nenajdete strojky, tak se nic neděje a užijte si poslední jízdu...
Makrelu neumeješ.
ppkk
Neděle, 04. března 2018 - 17:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 11-2014
Nevím co jste čekali, všude bylo napsané, že to bude jezdit na lince a pak si to veme KPMHD.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]
Kočkopes
Neděle, 04. března 2018 - 18:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 10-2017
Vtobola:
"Myslím, že jsme se staly prvním podnikem, který na poslední rozlučkovou jízdu povolal řidiče, který vyloženě nesnáší focení a šotouše."

Jestli mluvíte o tom odpoledním, tak s tím souhlasím, ten se tvářil, jako kdyby sežral kyselé hovno. Ale na jednom z těch posledních spojů si dokonce trolejbus fotil řidič a "ten druhý" (pomocník, závozník, doktor?) z protijedoucí sanitky a on jim ještě mával a zdravil je. Ten ranní byl celkem v pohodě, schválně přibržďoval šotoušům na fotky a na konečných velmi ochotně zadával do BUSE různé blbosti (např. 4 směr NH jižní brána nebo Jízdy zručnosti). Ale když jsem čekal na 15Tr na fleku, na předchozím spoji 104-ky jel nějaký "agent", který si přikrýval obličej deskama s JŘ. Nechápu, proč to těm lidem tak vadí. Jestli se neradi fotí, tak aˇsi nevšímají věcí okolo, mají sledovat cestu. Jestli jim to nevadí, mohli by aspoň trošku spolupracovat.

Vtobola:
"- Potenciál akce nebyl využit vůbec, o tom nemá vůbec cenu diskutovat, to prostě fakt. Snad nejtišší přechod na 100% nízkopodlažnost široko daleko."

Možná to bylo záměrem. Kdyby se ve 14:24 dojelo na Nám. republiky a tam by byl představený nový parciál, šotouši by to zřejmě neunesli a možná by to dopadlo takto - rozbité okna, autobus zasviněný od hozených vajíček a rajčat.
6563
Neděle, 04. března 2018 - 18:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 8-2017
9_tr: Ohledně označovačů - v 15Tr se odpoledne ještě rozdávaly pamětní jízdenky (i když zrovna tohle nemá vliv na vyřazení 15Tr a zařazení 27Tr):



A ještě článek na ČS Dopraváku: Nenápadný konec trolejbusů Škoda 15 Tr a 14 Tr v Ostravě

Kočkopes: Nevím, jak to myslíš, ale ve 14:24 na Nám. Republiky stál vůz 3736 (viz dokumentační foto):



100
Kočkopes
Neděle, 04. března 2018 - 19:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 199
Registrován: 10-2017
No, myslím to tak, že se prostě přijelo a řidič si v klidu přebral vůz a nikdo si ho nevšímal. Kdyby tam stáli všichni ti kašpaři z vysokých křesel (Macura, Semerák, Unucka, Morys) a bylo by to s proslovy a boucháním šampaňského, asi by je šotouši vypískali.
Neděle, 04. března 2018 - 19:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4385
Registrován: 5-2002
Tak ještě pár obrázků ze soboty:


Já bych neviděl jako problém fotiče s mobilem, ale ty co nerozumí povelu "vyfotím a jdu dozadu".
Neděle, 04. března 2018 - 19:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 758
Registrován: 2-2017
Také patřím mezi ty, kterým se akce líbila, ale jisté nedostatky tam byly (např. řidič 104/206).

Poskok:
"Cela kindrsotousostrava tam bude, toho se neboj taky. Proto tam nema z meho pohledu vubec cenu lezt."
První tři (možná čtyři) kola naprosto v pohodě. Byl jsem tam od 5:06, zúčastnění jen potvrdí.

Aresák:
"Jenki:
Aresák: "Nemohlo to počkat o pár týdnů později?"
Jenki: "Ne, zdůvodnění zde."
Aresák: "To je ale debilní výmluva...""
Dát do nových 27Tr palubní a odbavovací systém z beden STADLER, do kterých by se pak daly oba systémy z 15Tr fakt nešlo? Tady jsem na straně Aresáka.
Hlavně byla zima k focení dost nevhodná, rozlučka 1. dubna by byla lepší (pokud by tedy nepršelo).

9_tr:
"no tak by DPO nechal jízdné ten v den v daném voze zdarma, přišel by tak o strašnou částku, že si lidé nemohli označit lístek..."
Mnoho z nás má měsíčníky, tak by nám to bylo jedno.

ppkk:
"Nevím co jste čekali, všude bylo napsané, že to bude jezdit na lince a pak si to veme KPMHD."
Na webu DPO nikoliv.

Kočkopes:
"Ten ranní byl celkem v pohodě"
Jemu nemám co vytknout, patří mu velký dík.

Kočkopes:
"Ale na jednom z těch posledních spojů si dokonce trolejbus fotil řidič a "ten druhý" (pomocník, závozník, doktor?) z protijedoucí sanitky a on jim ještě mával a zdravil je."
To bylo vtipné, ale zajímavé také bylo, jak se musela potlačit 3261 na Náměstí Republiky.

Pár fotek také ode mě jako důkaz, že jsem kvůli té akci vstával ve 4:10. Některé detaily asi nemá každý, proto je tu dávám. Fotky, které mají všichni, tu nezveřejňuji.

Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Pondělí, 05. března 2018 - 08:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12053
Registrován: 11-2002
Jenki Neděle, 04. března 2018 - 09:32:37 - trefně napsáno. [wink] Ono to je ale u akcí bez předchozí selekce účastníků stěží řešitelné, tím spíše, když je to zadarmo (u placených akcí většinou ty nejtěžší případy odradí to placení). Jak ses mohl přesvědčit z následné debaty, měli jste to přesto udělat jinak, lépe a až bude teplo (přeci nebudu šotiči mrznout). [wink][proud]

Za sebe palec hore [ok], sice jsem tam nebyl (avizované davy "kde čeho" nejsou nic pro mě), ale asi bych byl spokojen. Fotky vypadají moc hezky (i od některých dalších) a ta zima tomu dodala správnou atmosféru. Navíc štěstí na ideální podmínky, sníh, ale ne moc, slunce, ale ne naplno, což dovolilo fotit v klidu i tam, kde by to jinak moc dobře nešlo.[happy]
Jva
Pondělí, 05. března 2018 - 10:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4087
Registrován: 6-2002
Základní otázkou je, zda radnici při této akci o něco šlo:
a/ sice komplet NP t-busy, ale to je v Ostravě menšinová trakce (kolik odveze cestujících - 10%?)
b/ nová vozidla mají sice uvnitř MŇAM-baterky, ale taky z dálky viditelná FUJ-tykladla
c/ žádné volby za rohem, komunálky jsou až na podzim, k čemuž je už objednán "pro veřejnost zcela nezbytný" patrový autobus. Co na tom, že přijde před zimou, kdy se do ZOO davy nehrnou a ani vítkovické haly nepatří k místům, kde by byla návštěvnost celoročně +- stejná a plánovaná linka bez zastávky někde v uzlu, kdy by lidi nabrala, má smysl pochybný? (mimochodem - požadovaná výška 4m /dle článku v v ČsD/ je míněna vážně nebo jde o překlep? To vychází v nejlepším případě 170cm/patro)

Akce: těžko vysvětlíte lidem, kteří jsou zvyklí vše ukrást na netu (a ptát se i na lehce vyhledatelné věci), že do toho vrážíte čas a energii a děláte to co nejlíp v rámci (na taková "povyražení" stále okleštěnějších) pravidel daných majitelem a provozovatelem vozidla.
(sám to vidím při spolupráci se školou - jedni by se ztrhali, ale nakonec si to "vyžerou" od těch, co, kdyby tam byly píchačky, spláčou nad výdělkem. Přičemž právě aktivita těch prvních umožnuje získat něco navíc, z čehož pak ti líní rozumbradové taky těží a běda, kdyby to další rok nebylo).
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Pondělí, 05. března 2018 - 11:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 1-2018
Mi se akce líbila a naopak jsem rád za to, že tam nebyly velké davy lidí.

Neví někdo, jestli podobná rozlučka bude i na konci prázdnin s K2 až příjdou ty Stadlery??
Kočkopes
Pondělí, 05. března 2018 - 12:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 10-2017
Jva:
"a/ sice komplet NP t-busy, ale to je v Ostravě menšinová trakce (kolik odveze cestujících - 10%?)"

Dají se 21Tr považovat za nízkopodlažní? Protože spoje, které mají být vedené 21Tr, nejsou v jízdních řádech označené jako nízkopodlažní.
ppkk
Pondělí, 05. března 2018 - 12:13:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 340
Registrován: 11-2014
Nízkopodlažní ano (nízká podlaha), ale nejsou bezbariérové (plošina) a to je ten problém.
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]
Pondělí, 05. března 2018 - 12:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 759
Registrován: 2-2017
Plošinu nemá ani ST12 #3701, co vím.
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
K2 804
Pondělí, 05. března 2018 - 13:36:58  
Neregistrovaný host
94.74.252.12
Tak jsem si přečetl, že patrové busy pro linku 88 by měly být buďto na stlačený zemní plyn nebo hybridy. No, pěkné.
Prosím vás, odborníci, kolik jezdí v Evropě patrových busů na plyn nebo jako hybridy? Nějak tápu. To je snaha DPO do toho hodit vidle, aby se nikdo nepřihlásil, nebo je to výběrové řízení ušité na míru konkrétnímu dodavateli? Nebo si magistrát nadiktoval moudra a neví co ta slova znamenají?
Nebo se pletu? Odborník nejsem, jen trochu se orientující laik.
Poskok
Pondělí, 05. března 2018 - 13:48:02  
Neregistrovaný host
82.209.49.200
Doubledeckery BYD v Londyne jsou hybridy.
Jenki
Pondělí, 05. března 2018 - 18:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5278
Registrován: 5-2002
Hybrid je i Borismaster, akorát že je příšerně drahý, dokonce i na londýnské poměry, a to je co říct (£355.000). A v tom odkazu výše ho zrovna moc nešetří, hlavně co se týká poruchovosti a složitosti. Jestli jsem to správně pochopil tak další už budou "obyčejný" diesel, a dokonce se stávající hybridy mají zpětně překopat na klasiku, bo baterky a elektroniku asi vymýšlel Boris osobně.

Jenže BYD i Borismaster jsou levostranné, a dost pochybuju, že se kvůli dvěma vozům bude někdo namáhat s pravostrannou verzí. Pravda, patrový BYD je i v pravostranné verzi a dokonce i čistě baterkový, ale velký techničák v rozsypaném čaji asi nebude to pravé ořechové.

Asi největším provozovatelem pravostranných patráků v EU je Berlín, ale pokud jsem pátral správně, tak je to všechno diesel, žádný hybrid nebo CNG.

Pak jsou pravostranné různé pouťově - kolotočářské balkánské kopie, ale ty jsou taky čistý diesel, takže nevyhovují zadání.

Jsem tedy velmi zvědav, co z toho nakonec vyleze, pokud vůbec něco.

(Příspěvek byl editován uživatelem jenki.)
Kočkopes
Pondělí, 05. března 2018 - 19:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 10-2017
CNG? To je zas výběr, cesta do záhuby. Ano, nemá to emise, ale ve výparech se vyskytují karcinogenní látky. Ve srovnání s CNG jsou naftové vozy bezpečnější, lépe udržovatelné, levnější na provoz... ...nechápu, jaký to má význam. Asi, aby se jen lidem a ekofašistům zacpala huba, hlavně, že to EU zaplatí. Osobně bych asi bral jen ty baterky.
Poskok
Pondělí, 05. března 2018 - 20:25:29  
Neregistrovaný host
88.100.200.56
Tak jeste Volco vyrabi dvoupatraky hybridy.
http://www.transportengineer.org.uk/transport-engineer-news/volvo -hybrid-double-decker-is-capital-choice-for-go-ahead-london/86615
6563
Pondělí, 05. března 2018 - 21:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 8-2017
Navíc ty termíny podání nabídek (v dubnu) a dodání vozů (do 180 dnů) vychází tak, že smlouva bude podepsána (pokud to půjde podobně rychle jako loni u VŘ na CNG busy) asi tak v červnu, takže busy by přišly někdy v listopadu nebo prosinci.
Úterý, 06. března 2018 - 01:22:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 222
Registrován: 11-2012
Já bych to viděl na něco od Scanie [uhoh]
Úterý, 06. března 2018 - 06:30:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 8-2002
a nebylo by lepší nasadit na l.č.88 normální bus, aby se zjistilo, zda bude vůbec využitý, a na základě výsledků pak eventuálně koupit nové patrové busy?
Kočkopes
Úterý, 06. března 2018 - 07:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 10-2017
No, v nejhorším případě se linka zruší a patráky se šoupnou na něco, kde je velká vytíženost ve špičce, např. 48, 54, atd. Ale vsadím se, že do půl roku od zakoupení minimálně jeden z těch autobusů skončí na boku. [proud]
Úterý, 06. března 2018 - 08:14:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 764
Registrován: 2-2017
patráky se šoupnou na něco, kde je velká vytíženost
To těžko, budou mít malou kapacitu. Míst k sezení bude hodně, ale na stání téměř žádné (asi 65+10). Pro porovnání, 15Tr má kapacitu 140 osob. Takže místo míst na stání budou mít autobusy druhé patro.

http://www.mhd-ostrava.cz/?s=nove_dvoupodlazni_autobusy

Návrh Gakona se mi líbí víc. Ale když to má být "srandička", tak proč je nekoupit hned...

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Jan Nowak
Úterý, 06. března 2018 - 09:04:38  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
Dobrý den,
patrové autobuy by mohly být atrakce na svezení.Třeba by ze zvědavosti jimi cestovalo více lidí než parciálním trolleybusem.
Mi osobně se jako atrakce jevily autobusy na Maltě - bohužel rovněž všechny jezdily vlevo.
https://www.google.cz/search?q=Malta+autobusy&client=firefox-b&sa =N&dcr=0&biw=920&bih=897&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=KMPdObEvhA LB1M%253A%252CBlBqk-bKgLsLsM%252C_&usg=__2rIjpt25gdJK-QPf85TveU9H unU%3D&ved=0ahUKEwjOnoL4nNfZAhULK1AKHQOIAL84ChD1AQg7MAI#imgrc=KMP dObEvhALB1M:
Úterý, 06. března 2018 - 12:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2017
U 54 si nejsem úplně jist, zda-li by to projelo podjezdem. U 48 je zas riziko ten podjezd za Závořím. [wink]
EDIT: tak 54 určitě ne, podjezd pod tratí 3,5m a ten u Závoří je snad jasný... je třeba myslet na to, že to není vysoké jako standart a tak by se to nemohlo narvat kdekoli.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jamnik.)
Úterý, 06. března 2018 - 12:46:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 8-2002
Ad Kočkopes: na l.č.54 jezdit nebudou, bo by se nevešly pod myší díru u Jirské osady.

Chápu, že to má být spíše atrakce, ale obětovat miliony korun na něco, co se třeba ani neujme. Navíc bez zastavování na Karolině ta linka pro ostraváky skoro nemá smysl. z Poruby/Jihu jedou skoro všechny tramvaje sem, pak stačí přeskočit na l.č.88 a pokračovat do ZOO.

Pořád nechápu ty stesky nad množstvím automobilů u ZOO, ale aby se zrychlilo spojení z centra do ZOO tím, že tu novou linku nechám zastavovat na Karolině, aby mohli nastoupit cestující z Poruby/Jihu to ne. navíc ta zastávka by mohla sloužit i případným turistům, co si chtějí projít Ostravu a nechají auta u DOV. Ale chápu, že ta l.č.88 má být zadarmo...., takže toto asi není žádoucí.

Druhým řešením je odklonit část spojů l.č.106 na ZOO nebo ji tam vést (aspoň o víkendu) závlekem.
DD
Úterý, 06. března 2018 - 14:03:36  
Neregistrovaný host
194.228.35.4
Přitom ono se to přímo vybízí zastavovat na Karolině:

- v 16, 36, 56 přijíždí 2 z Výškovic
- v 18, 38, 58 přijíždí 4 z Martinova
- v 19, 39, 59 přijíždí 1 z Dubiny

88 by tedy mohla odjíždět v 19, 39, 59 z Karoliny do ZOO a umožnit přestup z nejosídlenějších oblastí Ostravy.

V opačném směru:

- v 04, 24, 44 odjíždí 1 na Dubinu
- v 04, 24, 44 odjíždí 4 do Martinova

88 by mohla přijíždět v 04, 24, 44, případně:

- v 12, 32, 52 odjíždí 8 do Poruby
- v 16, 36, 56 odjíždí 2 do Výškovic
- v 17, 37, 57 odjíždí 12 na Dubinu

88 by tedy mohla přijíždět i v 12, 32, 52.

Nicméně chápu fakt, že se někde musí čerpat BP, která vychází na 14 minut u ZOO. Pokud by se v DOV muselo čekat, 14 minut se roztrhne a už nebude pro čerpání BP při 20minutovém intervalu prostor.
DD
Úterý, 06. března 2018 - 14:07:08  
Neregistrovaný host
194.228.35.4
A 106 ve 20minutovém intervalu o víkendu na Důl Heřmanice je taky vyloženě plýtvání. Pokud by se část spojů odklonila na ZOO, udělá to mnohem více užitku.
Jan Nowak
Úterý, 06. března 2018 - 14:12:04  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
... tu novou linku nechám zastavovat na Karolině, aby mohli nastoupit cestující z Poruby/Jihu to ne. navíc ta zastávka by mohla sloužit i případným turistům, co si chtějí projít Ostravu a nechají auta u DOV. Ale chápu, že ta l.č.88 má být zadarmo...., takže toto asi není žádoucí.
Cestující z Poruby/Jihu už nějakou jízdenku zaplatili, tak to by snad nemuselo vadit.
A případní turisté, co si chtějí projít Ostravu a nechají auta u DOV to budou mít zadarmo stejně jako když by jeli do ZOO.
Stejně tak by mohly o víkendech zastavovat u hradu všechny 2 linky tramvají, třeba na znamení.
Úterý, 06. března 2018 - 14:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 8-2002
Ad DD: To s tou l.č.106 tady píšu už několik let. Tak neskutečně luxusní spojení do obce (čtvrť) s cca 1500 obyvatel (spádově k zastávkám to bude asi ještě méně) je nevídané. tam asi musí bydlet nějaký hlavoun, jinak to není možné.

Už jsem to psal výše, ale ušetřily by se vozokm, možná i nějaký ten kurz, ale hlavně by se vytvořila nabídka, která tady podle mě chybí.

Zkusím to poslat na KODIS. ale jsou tady lidí, co tam dělají a čtou to tady. takže buď jsem úplně blbý a něco důležitého přehlížím a nebo v tom něco musí být.
antikodis
Úterý, 06. března 2018 - 16:11:35  
Neregistrovaný host
178.72.244.240
Ano, chodí sem lidé z Kodisu, ví, jak to funguje jinde a přesto pak vytvoří tak nesmyslný paskvil, postrádající jakoukoliv koncepci (snad kromě linky 75), viz jízdní řády pro VŘ na stránkách Kodisu. [ko][smrt]
Jan Nowak
Úterý, 06. března 2018 - 16:21:38  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
Trať 106 byla postavena k Dolu Rudý říjen, ještě když havíři plnili stachanovské normy a dělali přikopávky a pracovali o Mamulových sobotách.
Když se tam už nefárá, teď třeba někoho napadne, že o víkendech tam budou ty supertrolejbusy a budou pokračovat po lince 49 až do Michálkovic (je to 4 km), tam se může převléknout za 104 a pokračovat zase do města. A 104 by se v Michálkovicích převlékla za 49, potom za 106 a pokračovala do města.
Skutečně je to pravé využití těch supertrolejbusů, když o víkendech budou jezdit pouze co 40 minut na Kamenec a ujedou 2 km? Někde jsem se dočetl, že tam byla manipulační trať. Nebo budou jezdit ještě někam jinam?
Cestu do Bartovic po 38 by o víkendu nezvládly? Je to asi 7 km
Jan Nowak
Úterý, 06. března 2018 - 16:32:29  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
- v 19, 39, 59 přijíždí 1 z Dubiny
88 by tedy mohla odjíždět v 19, 39, 59 z Karoliny do ZOO a umožnit přestup z nejosídlenějších oblastí Ostravy.

Teď jsem se rozesmál[talker]
Jezdím občas z Hulvák do Heřmanic přes zastávku křižíkova. Autobus 49 má odjezd např. 9:35 a tramvaj 8 má příjezd v 9:35 (píše tak IDOS i ukazatel na zastávce). Nevěřím tomu, tak jedu vždy o tramvaj dříve, ten autobus jezdí co hodinu. Za poslední 2 roky jsem ještě nikdy neviděl, že by ta osmička přijela před autobusem
Ale Karolina je přivětivější naž zastávka Křižíkova, čekající cestující jsou ponekud jiní
Úterý, 06. března 2018 - 19:40:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4433
Registrován: 12-2007
Bych si ty stroje nejprv osahal jak spolehlivost, dojezd a podobně a pak je honil do Michálkovic.
Jan Nowak
Úterý, 06. března 2018 - 20:00:48  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
Gabuliatko
to jako když si koupím předraženou tradici, tak mám nejdřív jezdit jenom po Fifejdách? kdysi za dob 105tek a 120tek nove auta z Mladé Boleslavi jezdily do OV po vlastni ose.
Anebo nová lokomotiva bude jezdit jenom mezi Svinovem a Přívozem?
Co tu ty supertrolejbudy dělaly od ledna?
Úterý, 06. března 2018 - 20:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 10-2005
Ad sobotní 15 Tr
Za mě to byla dobrá akce. Furt lepší než nic. Ráno jezdilo méně lidí, ale odpolední spoje byly přeplněné tak, že i běžní cestující měli problém aby se vlezli. Škoda promarněné šance ze strany DPO. Ale zas takoví pazgřivci nebudou [ironie], jejich PR o víkendu spinká - a tak dali aspoň na FB suché kecy o 15 Tr. V pondělí, dva dny po akci. Myslíte, že stejná "propagace" bude i ke konci T3? [ko] [cunik]

Ad 88.
Jasné, Karoliny je škoda. Ale zamyslel se někdo z vás nad trasou, jak je naplánována a jak by závlek přes Karolinu zasáhl do trasy a průjezdnosti těžkého dvoupatrového autobusu? To už nikdo co? Tahat linku 88 přes Centrum nebo Zárubek je už hovadina [cunik]. Ale předpokládám, že spoj pojede okolo Husova Sadu, kde by klidně zastavovat mohl [ok].

Ad parciálky a Heřmanice.
DPO (čti KODIS) zřejmě nechce, aby linky měly tři konečné. Aby to přece nemátlo lidi a turisty. Každopádně spoj od Hlavního nádraží přes Centrum města do Zoo by se hodil (101 byla hodně vytížená linka). Aspoň je napadlo zavléct linku 97 z Hranečníku, o čem jsme tady diskutovali před lety, kdy ten terminál otevřeli. Bohužel nejede přes Zvěřínskou, ale budiž... Přál bych si, aby minibusy na trase Hranečník - Zoo byly využívány. To by byl impuls k posile dopravy v této relaci.

Jan Nowak: Neměj obavy, nové trolejbusy jezdily na baterky na LDN i na Ještěrku během testování od ledna.
Punk's not dead! blesk happy
Úterý, 06. března 2018 - 23:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 12-2017
Jenki:
"
Malá připomínka pro kindermafii - fotografovat lze i jinak než mobilním telefonem ze vzdálenosti 5m před vozidlem. Pokud to s tímhle koníčkem myslíte vážně, nastudujte si něco o pojmech násvit, kompozice, expozice atd. Na webu je návodů mraky. Nebojte se fotit jinde než v zastávkách; dobré snímky musí člověk "odšlapat", ne že vylezu ze dveří, otočím se a prásk ho. No a pokud zjistíte, že mobilem fotit jedoucí vozidlo fak nejde tak rozbijte prasátko a vydejte se na nákup. Ojetý slušný kompakt nebo starší zrcadlovku koupíte za pár tisíc Kč. Přinejhorším vám to nepůjde a dáte to zpátky do bazaru."

Nebyl jsi to ty, kdo mi kritizoval fotky tramvají, co jsem chtěl dát na transphoto.ru?

Jinak jaká je budoucnost 21tr?
Renault Citybus
Středa, 07. března 2018 - 00:12:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 7-2017
Kdyby na poslední chvíli neodpadla Ještěrka, tak mohla být super trasa pro ty naše parciály. Bohužel, ale vymyslelo se alespoň něco a určitě brzy bude něco, nad čím budete víc šťastni. Co se týče té 106ky, tak si nemyslím že nějaké omezování do Heřmanic by cestujícím prospělo. Ano, sice ty troleje tam nejezdí plné, ale vzduch nevozí, cestující si sednou, pár míst ještě zbývá. ZOO pokrývá 104ka ( i když v létě jak tam byla akce ani ty klouby nestačily, ale to už jsem tu myslím psal). Nějaké šaškárny typu 106, pak 49 a pak 104... moc složité. Což takhle to vyřešit tak, že by se u Koněvovy ze 106 (či nějaké jiné linky) stala 22 (nebo by se jelo po její trase) na Hranečník, a zpět to samé, akorát by z toho byla zase 106ka resp. by se jelo po její trase? Úsek DH-Pošta přes Parcelní a Dolinu by mohla čistě teoreticky vzít 49ka, málo využívanou zastávku U Dvora by jsme zrušili a spokojenost by byla (i když ta poptávka tam nebude nic moc). Nebo popřípadě vést část 106 na DH a třeba nechat ten hodinový interval na ty spoje, co by jely Hlavák-Hranečník.
Středa, 07. března 2018 - 01:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 11-2012
Nejsem proti těm dvoupodlažním autobusům, určitě to bude takové zpestření v Ostravě a určitě se rád touto linkou jen tak ze zvědavosti svezu, ale neměl by DP Ostrava nejdřív ty autobusy, které by mohl zakoupit otestovat ? Je to jako kupovat zajíce v pytli, at to pak víc nestojí než jezdí. Počítá se i s tím kdyby jeden autobus nebo i dva autobusy měli poruchu, budou něčím nahrazeny ?
Norton
Středa, 07. března 2018 - 06:48:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2648
Registrován: 12-2004
A další kloub dnes přijíždí zPlzně.
jan nowak
Středa, 07. března 2018 - 12:06:39  
Neregistrovaný host
185.32.64.92
Jamnik
je jedno jestli to bude 49 nebo 22 nebo neco jiného. Jen se mi nezdalo vyuziti 10 novych supertrolejbusu o vikendu 20 x 2 km tam a zpatky za optimalni.
A cesta mezi dvemi trolejbusovymi tratemi se mi libila zejmena proto, ze by nemusely je na baterky zpatky. Je jedno, jestli mezi DH, Michalkovicemi nebo Hrancem
ppkk
Středa, 07. března 2018 - 13:47:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 341
Registrován: 11-2014
https://ostrava.idnes.cz/mhd-v-centru-ostravy-planetarium-minibus y-elektro-f8n-/ostrava-zpravy.aspx?c=A180305_387181_ostrava-zprav y_woj
Solaris Urbino 12 7753 DPO [jidlo]
Středa, 07. března 2018 - 15:15:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 10-2003
ppkk: pry půl století, tak stary jeste nejsem a zastávku na Masarykovem namesti l.c. 99 ( naproti Astorky) pamatuju...
Někdo čte na záchodě noviny, já čtu K-Report.
Používejte reflexní prvky!!
Středa, 07. března 2018 - 21:58:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 2-2017
Kdepak elektromobily. V Ostravě začaly jezdit rovnou elektrotrolejbusy, navíc se nemusejí dobíjet.

V Praze v DPP tomu říkají "dynamicky dobíjený elektrobus" a na Seznamu "elektrotrolejbus".

... a jsou cestujícími velmi oblíbené, a to především proto, protože už jezdí v tom novém designu dopravního podniku. Mají teda takovou výrazně modrou barvu a i na Facebooku a sociálních sítích sklízí opravdu velký úspěch.
Asi nejsem cestující. Já se jim vyhýbám (jel jsem jen 23. ledna) a vím od více lidí, že se jim nový nátěr nelíbí. A navíc čtrnáctky to od nich schytaly, což je na tom to nejhorší.

(Příspěvek byl editován uživatelem os98.)
Elektrobusy SOR - to nejlepší v Ostravě [ok]


VYPRAVENOST OSTRAVA
Kočkopes
Středa, 07. března 2018 - 22:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 10-2017
Já jsem zcela přesvědčený, že na barvu to nejezdí, ale uznávám, že vzhled dělá mnoho. Nicméně, že jsou mezi cestujícími oblíbené kvůli novému "dyzájnu", mě nutilo se pousmát. Jako běžného cestujícího mě asi bude zajímat snad jen pohodlí a hluk, nic víc. To, že to může jet někam, kde nejsou troleje, to asi potěší jen ty, kteří bydlí tam, kde to zajíždí + ty, kteří tam chtějí jet, zbytku to může být zcela a naprosto u prdele.

„Během dvou třetin jízdy pod vedením se nabije natolik, že když trolejové vedení opustí, tak potom jednu třetinu trasy dokáže zvládnout na trakční baterii a nemusí nikde stát odstaveno na nějaké šňůře a nabíjet se ze zásuvky,” vysvětlil Hladký.
Podle toho, co se zde již několikrát řešilo, má parciál dojezd na baterky max. 12 km. Ale podle téhle logiky, kdyby měla trasa délku třeba 90 km, tak parciál pořád ujede tu třetinu, tj. 30 km. Vysvětlí mi to někdo, kdo tomu dostatečně rozumí? Je na to nějaké kouzlo? Nebo jen další příklad směšnosti současného DPO?

Ostravský dopravní podnik vydal v loňském roce prohlášení, že do roku 2020 bude kompletně bez dieselových motorů, tzn. i díky parciálním trolejbusům se nám tato vize daří naplnit.
Úsměvná představa. Takže se vyřadí i Solarisy s rokem výroby 2010 a dříve? To jsou vlastně ještě pořád úplně nové vozy, a oni už by je chtěli ve Staříči? Stejně to považuju za nemožné, ale už mě tihle kašpárci z DPO a z kraje (Unucka, Semerák, Macura, Morys, Rycková) začínají pěkně štvát. Už se těším, až nastane nějaká obměna, tohle je ostudné.
Nowak Jan
Čtvrtek, 08. března 2018 - 03:19:12  
Neregistrovaný host
128.0.179.99
Kočkopes
Koukám, že Vás to baví rovněž jako mě...
Během dvou třetin jízdy pod vedením se nabije natolik, že když trolejové vedení opustí, tak potom jednu třetinu trasy dokáže zvládnout na trakční baterii ....
a proto budou v pracovní dny vybrané spoje prodlouženy z Hranečníku až k Léčebně dlouhodobě nemocných v Radvanicících...
a v nepracovní dny budou prodlouženy do nikam...
Polovina spojů na ní bude celý týden v úseku mezi náměstím Jurije Gagarina a Revírní bratrskou pokladnou jezdit po staré Michálkovické ulici přes zastávky Kamenec, Bazaly a Všehrdův sad.
tj. o vikendu 20 x 2 km tam

A ještě lepší je:
Ostravský dopravní podnik vydal v loňském roce prohlášení, že do roku 2020 bude kompletně bez dieselových motorů
titulek uprostřed článku:
Norsko chce do roku 2040 elektrický pohon pro všechna krátkodoletová letadla
Ostravský dopravní podnik je lepší!!!!!