Diskuse » Archiv 2018 » Autobusy a trolejbusy » Autobusy a trolejbusy ve světě » Archiv diskuse Autobusy a trolejbusy ve světě do 23. 04. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Autobusy a trolejbusy ve světě do 23. 04. 2018

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 02. ledna 2018 - 20:03:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 1-2005
Chile
Santiago
V Santiagu funguje síť metra na pneumatikách. Metro jezdí často a je vytížené - ve špičce je problém dostat se do první soupravy co přijela.

Autobusy jezdí neuvěřitelně často a všude. Na Alamedě (hlavní komunikaci) jsou 3 z 5ti pruhů vyhrazeny pro autobusy a taxi. Nejsou výjimkou ani celé samostatné ulice pro autobusy.

Orientace je poněkud složitá. Velké zastávky mají mnoho různých odjezdových stání, autobusy pak mají trasu linky označenou názvy ulic, pro kterých jezdí. Jízdní řád není, jsou uváděny pouze časová období, kdy je linka v provozu. Nestává se, že by cestující čekal déle než 5 minut. Nástup je jen předními dveřmi, všechny zastávky na znamení.

Odbavení je možné pouze s čipovou kartou. Cena jízdenky je cca 25 Kč a je na ni možné 2x přestupovat.

Valparaiso
V přímořském letovisku Valparaiso funguje trolejbusová doprava. Nasazovány jsou historické trolejbusy (národní technická památka) a ojeté trolejbusy v Luzernu. Autobusovou dopravu představují často jezdící mikrobusy, které zastavují úplně všude a je jich plné město. A pak osobní automobily jezdící na určených trasách jako autobusy. V provozu je také příměstská železnice, fungující v části aglomerace jako metro. Zajímavostí jsou lanovky (výtahy), které pomáhají místním zdolat prudké kopce. Jsou jich ve městě desítky.
Jízdné v autobusech se platí u řidiče a jedno svezení stojí asi 10 Kč, lanovky stojí o 3 do 10 Kč.




Temuco
Typické regionální město v Chile. MHD řešena velmi často jezdícími mikrobusy a osobními auty. Jízdné u řidiče 15 Kč.


Meziměstská doprava
Dálkové autobusy jezdí často (např. Valparaiso - Santiago každých cca 10 minut) a jsou velmi komfortní. Zejména prostor pro nohy je řešen velmi velkoryse. Regionální linky ve venkovských oblastech také jezdí velmi často (odhadem co 20 minut) a jsou řešeny opět zpravidla mikrobusy.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Michal L.
Neděle, 14. ledna 2018 - 08:03:16  
Neregistrovaný host
94.143.232.62
Zdravím, chystám se na Sicilii a mám v plánu vyjet lanovkou k Etne. Měl bych dotaz, zda někdo nemáte tušení, odkud k dolní stanici lanovky jede nějaký autobus a jak často. Dík Michal L.
Středa, 17. ledna 2018 - 13:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 443
Registrován: 6-2004
Michal L. Jen tak cvičně jsem si zagůglil a našel jsem následující informace. Za nic ale neručím, nevím o tom nic bližšího.
Existuje linka 607 Catania - Nicolosi - Etna: odkaz
Její jízdní řád je na odkazu na pdf, strana 21:odkaz
Kde je přesně stanice Etna, to jsem sice ani z mapy, ani ze strítvjů neidentifikoval, ale můj skromný tip je, že zde: odkaz
Kejvačka
Čtvrtek, 01. února 2018 - 14:36:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2038
Registrován: 10-2004
Vážený nejvyšší vůdce soudruh Kim Čong Un navštívil Pchjongjangský trolejbusový závod















Pchjongjang, 1. února čučche 107 (2018) (KCNA) – Vážený nejvyšší vůdce soudruh Kim Čong Un poskytl na místě pokyny nově rekonstruovanému Pchjongjangskému trolejbusovému závodu.
Při pohledu na továrnu s jasným úsměvem ve tváři řekl, že všechny budovy jsou pěkné a svěží a okolí kolem továrny je čisté a je znát, že k tomu bylo vynaloženo velké úsilí.
Vážený soudruh nejvyšší vůdce si prohlédl síň slávy revolučních dějin a rozvoje závodu. Řekl, že Pchjongjangský trolejbusový závod byl založen díky ušlechtilému záměru velkého vůdce soudruha Kim Ir Sena, který stanovil politiku provozování trolejbusů v hlavním městě, aby občané žili kulturně ve městě bez znečištění.
Prohlížeje si fotografie, kde velký vůdce prohlíží trolejbus „Čchollima-72“ v květnu 1972, a velký generál soudruh Kim Čong Il prohlíží trolejbus „Kwangbok Sonjon“, řekl s hlubokým pohnutím, že mu připomněly jejich oddanost a úsilí vynaložené na řešení dopravních problémů hlavního města.
Zdůraznil, že funkcionáři a dělnická třída tohoto závodu by měli mít v srdcích hrdost a sebevědomí práce na slavném pracovišti, spojeném s kapkami potu lásky k vlasti velkých vůdců a jejich láskou k lidu, a provádět nepřetržité inovace, nepřetržitý pokrok.
Vážený soudruh nejvyšší vůdce si prohlédl různá místa závodu, včetně obráběcí dílny, dílny elektromotorů, montážní dílny trolejbusů a dílny celkových oprav, seznamuje se blíže s průběhem rekonstrukce a modernizace a výrobou.
Vážený soudruh nejvyšší vůdce si prohlédl nové trolejbusy vyrobené v závodě. V trolejbusech se podrobně seznámil s technickými údaji a kvalitou vybavení a poznamenal, že jsou hrdým výtvorem, prodchnutým revolučním duchem sebedůvěry korejské dělnické třídy, a čím více se na ně díváš, tím více jsi povzbuzen a nadšen, a dodal, že velký vůdce a velký generál by byli velmi šťastni, kdyby viděli obyvatele města jezdit do práce a z práce novými trolejbusy.
Zdůraznil, že je třeba lépe navrhnout trolejbus, vytvořit jeho značku v mimořádném stylu a zatraktivnit jeho vzhled a provést montáž tak, jak to vyžaduje lid, aby necítil nepohodlí, a tak učinit trolejbus, hromadný dopravní prostředek, reprezentantem vzhledu hlavního města Pchjongjangu.
Řka, že je jeho záměrem přeměnit Pchjongjangský trolejbusový závod ve světového výrobce trolejbusů, vážený nejvyšší vůdce stanovil cíle pro 2. etapu modernizace závodu, a přijal k tomu laskavá oaptření.
Vážený soudruh nejvyšší vůdce vyjádřil naději a důvěru, že funkcionáři a dělnická třída Pchjongjangského trolejbusového závodu splní svou povinnost v práci, aby dosáhli nového cíle předloženého stranou, a nechal se s nimi na památku vyfotografovat.
Doprovázeli ho místopředseda ÚV KSP soudruh O Su Jong a zástupce vedoucího oddělení ÚV KSP soudruh Čo Jong Won.

http://www.kldr.info/2018/02/01/kim-con-un-navstivil-pchjongjangs ky-trolejbusovy-zavod/

[ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok] [ok]
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
-OndraS
Čtvrtek, 01. února 2018 - 18:15:21  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Proč má každej vůz, na té fotce s čumákama v zákrytu, v jiné výšce stěrače (krom jiných odlišností?), to je více typů vozidel pohromadě?
Čtvrtek, 01. února 2018 - 18:54:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 1-2010
Vidím tam dva typy - černá větší zrcátka a níž stěrače X menší bílá zrcátka, zapuštěnější světla a výš stěrače. Jinak ty čumáky vypadají všechny tak nějak samodomo..
Čtvrtek, 01. února 2018 - 20:45:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4502
Registrován: 4-2003
Tři poznatky:
1) Maršál Kim Čong-un se na fotkách z trolejbusového závodu tváří nějak zasmušile, takže produkce asi neplní jeho očekávání.
2) Vozidla se sice navenek tváří nízkopodlažně díky velkorysému prosklení, ale technicky to bude asi pořád to samé jako dosavadní produkce - na jedné z fotek je vidět ten jediný, ale zato pořádně vysoký schod v předních dveřích, vzadu jsou podle všeho dva menší schůdky.
3) Pokud v Pchjongjangu opravdu začne jezdit větší počet těchto vozidel, asi to bude znamenat konec trolejbusů Karosa C734. Nezbývá než doufat, že se aspoň jednou z těch Karos svezl Kim Čong-il, a proto bude uchována na věky věků...
Čtvrtek, 01. února 2018 - 21:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 816
Registrován: 10-2012
A nízkopodlažnost k nim ještě nedorazila. Byly by to docela pěkné vozy, ale tak v devadesátých letech.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Čtvrtek, 01. února 2018 - 22:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 6-2010
By mě zajímalo, kdy taky Juncker odhalí někde v Evropě Kimovi sochu, jako teď v Německu Marxovi. Vůbec by mě to nepřekvapilo, EU se má od KLDR ještě hodně co učit, že?
Kiko
Čtvrtek, 01. února 2018 - 22:23:58  
Neregistrovaný host
188.167.250.175
Cus jezdil jsem na tramvaji a chci jít na bUS kolik jse tam pracuje 12h.?vice?a plat?dekuji
Čtvrtek, 01. února 2018 - 22:45:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5471
Registrován: 6-2005
Mně spíš překvapuje, že soudruh nejvyšší vůdce vůbec nepečuje o své dělníky, kteří mají být jeho oporou. Jako dělat u soustruhu v kožichu, protože se netopí...

A zajímal by mne počet vozidel v hlavním městě, to je jich tolik, že se stále produkují nové vozy? Celá léta to vypadalo, že tam byly navezeny Karosy a ty budou věčné. nebo se počítá s dodávkami i do jiných měst?

Kiko: zjisti si tam, kde chceš dělat, všude to je jiné.
Makrelu neumeješ.
Zlin__24tr
Čtvrtek, 01. února 2018 - 22:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3296
Registrován: 3-2005
Na první pohled to vypadalo jako Neoplan/YoungMan, co mají v Kazachstánu. Ale je to jen barva...
Ten přední schod je teda masakr, jako chápu, s výkusem na dveře by mezischod byl složitý, ale toto [proud].

Ale fabriku mají hezkou, skoro to vypadá, že se v ní ani nepracuje[biggrin].

Jenda_z_hk: Ano, bod 3), hned zamrzí jen role "náhradníka" z r.2016[uhoh].
http://trajfly.wz.cz - novinky z provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, rozsáhlá fotogalerie...
Následuj svůj instinkt - Rába :-) .:. ICQ: 271 444 785
Čtvrtek, 01. února 2018 - 23:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4503
Registrován: 4-2003
9_tr:
"A zajímal by mne počet vozidel v hlavním městě, to je jich tolik, že se stále produkují nové vozy? Celá léta to vypadalo, že tam byly navezeny Karosy a ty budou věčné. nebo se počítá s dodávkami i do jiných měst? "

Ono v hlavním městě je trolejbusových linek poměrně hodně a v posledních letech se i vybudovaly nové, takže údaj z transphoto.ru, který tvrdí, že tam je 277 trolejbusů, není nereálný. Výrazně dominují "nové kloubáky" Chollima 091. Karosy jsou na druhém místě s údajnými 55 provozními kusy, ale fakt už se rozpadají, takže nahrazení něčím novým je na místě...

Z ostatních trolejbusových provozů se "moderní" trolejbusy v sólo provedení objevily v Hamhungu, takže je možné, že též pocházejí z tohoto závodu.

Zlin__24tr:
"Ale fabriku mají hezkou, skoro to vypadá, že se v ní ani nepracuje"

Při exkurzi v Chongjinské továrně na potraviny jsem měl přesně ten samý pocit...

Zlin__24tr:
"Ten přední schod je teda masakr, jako chápu, s výkusem na dveře by mezischod byl složitý, ale toto"

Mně skoro přijde, že vůdce přikázal, že v rámci snižování bariérovosti MHD mají vyrábět vozy s jen jedním schodem, když ty úplně nízkopodlažní ještě nedovedou, a soudruzi to místo snížení podlahy vyřešili takhle [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem jenda z hk.)
Jva
Pátek, 02. února 2018 - 04:59:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4061
Registrován: 6-2002
a soudruzi to místo snížení podlahy vyřešili takhle - něco jako Astra vs. 14T [lol]
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Pátek, 02. února 2018 - 06:49:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2075
Registrován: 9-2005
Mně by zase zajímalo, jestli i tyhle krátké mají také "osvědčenou" konstrukci s listovými pery jako ty doposud vyráběné kloubáky...

Na konci letošního září s námi můžeš vyrazit na tématickou výpravu po MHD v Makedonii a přilehlých oblastí. Bližší informace pod nickem
Kejvačka
Pátek, 02. února 2018 - 08:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 10-2004
Mě zaujalo, že skoro všechny vozy vyobrazené z pravé strany jsou třídvéřové, ale jeden dvoudvéřový. Mám za to, že přední dveře slouží v Pchjongjangu jen řidiči, u kterého by neměl být problém vystoupit na vyšší schod. U označníku se staví 2. dveřmi. Takže třídvéřák je v praxi dvoudvéřákem a dvoudvéřák jednodvéřákem. Kloubáky jsou třídvéřové, takže pro kaštany také jen dvoudvéřové.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Martan2
Sobota, 03. února 2018 - 13:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 11-2010
Na některých snímcích je vidět červená koženka na sedačkách. Že by inspirace u DPP? [proud] Mimochodem nebylo by to poprvé, jejich nová souprava metra má barevné schéma velmi podobné pražským M1.

Jinak je vidět, že KLDR už není zdaleka tak zaostalá jako ještě před pár lety. Technologicky to asi nebude žádná hitparáda a slícování dílů je +-několik cm (což je ostatně vidět i na fotkách). Nicméně s kritikou a posměšky bych šetřil, protože narozdíl od našeho slavného DPP mají alespoň přísun nových vozů [angry] Brzy se může stát, že Pchjongjang bude mít novější vozový park než Praha...
Kejvačka
Neděle, 04. února 2018 - 08:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2041
Registrován: 10-2004
Ofenziva atomové a trolejbusové velmoci a svaté země socialismu pokračuje![ok]

Vážený nejvyšší vůdce soudruh Kim Čong Un společně se svou chotí soudružkou Ri Sol Ču se zúčastnil předváděcí jízdy nového typu trolejbusu









Pchjongjang, 4. února čučche 107 (2018) (KCNA) – Byla provedena zkušební jízda nového typu trolejbusu za přítomnosti váženého nejvyššího vůdce soudruha Kim Čong Una společně se soudružkou Ri Sol Ču.
Soudruh vážený nejvyšší vůdce se dostavil do trolejbusu pozdě v noci navzdory svému časovému zaneprázdnění a řekl, že bude spokojen, když osobně otestuje nový trolejbus, s nímž se seznámil během své nedávné návštěvy rekonstruovaného Pchjongjangského trolejbusového závodu.
Trolejbus je pohodlný a bezpečný, protože má dobré tlumiče, žádné vibrace a hluk, a jeho rychlost je také dobrá, poznamenal a ocenil dobrý technický stav vozu. Cítím se klidně, hrdě a skvěle, že byl vyroben naší dělnickou třídou, řekl a dodal, že je velmi rád a spokojen, když sleduje naše výsledky dosažené spoléháním na vlastní síly.
Zdůrazňuje potřebu nejen vytvořit novou věc, ale i technicky ji zlepšit a dále zdokonalit výrobní proces, uvedl, že zašle užitečné technologické materiály a že je zapotřebí zlepšit technické specifikace trolejbusu a masově jej vyrábět tak, aby normalizoval městskou hromadnou dopravu.
Vážený soudruh nejvyšší vůdce rozhodně vyzval sektor osobní dopravy v hlavním městě, aby usilovně zajišťoval občanům pohodlné dopravní spojení zvláště v chladných zimních dnech, vždy považujíce požadavky a uznání lidových mas za absolutní standard, a s revolučním postojem k lidovým masám a duchem oddané služby lidu.
Doprovázeli ho místopředseda Ústředního výboru Korejské strany práce soudruh O Su Jong a zástupce vedoucího oddělení ÚV KSP soudruh Čo Jong Won.

http://www.kldr.info/2018/02/04/zkusebni-jizda-noveho-trolejbusu- v-pritomnosti-kim-cong-una/
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
-OndraS
Neděle, 04. února 2018 - 09:37:55  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Já se teda zeptám, co si furt a všude zapisujou ti soudruzi z té doprovodné delegace, která Kima všude doprovází. Každej má notýsek, tužku, a píšou jak o život.
Neděle, 04. února 2018 - 09:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 4-2013
koukám, že je tu samej Čumsem Čumtam...no, to se teda máme[proud],.....musí zapisovat, pač by jinak skončili, asi moc blbě[blush]

(Příspěvek byl editován uživatelem verča.)
Neděle, 04. února 2018 - 11:19:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 821
Registrován: 7-2003
Za sebe mohu s klidem prohlásit, že pokud bych se ocitl vedle někoho, z koho lezou hlody jako Trolejbus je pohodlný a bezpečný, protože má dobré tlumiče, žádné vibrace a hluk, určitě bych si taky obratem vytáhl notýsek a tužku a snažil se tyhle hlášky zaznamenat [biggrin]
Neděle, 04. února 2018 - 13:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 12-2006
Může mi někdo ze zdejších diskutujících říct, zda uživatel Kejvačka je nějaký zdejší troll, nebo to je člověk, který své příspěvky myslí opravdu vážně?

Nazvat KLDR atomovou velmocí a trolejbus, vypadající jako 14Tr, považovat za moderní... no, budiž :D

(Příspěvek byl editován uživatelem vtobola.)
T3 mizí, wany se šíří... [kladivo]

[pozor] MHD Ostrava [pozor] -
Kejvačka
Neděle, 04. února 2018 - 13:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2042
Registrován: 10-2004
Vtobola: Text není můj, ale Korejské ústřední tiskové agentury - www.kcna.kp. A korejské trolejbusy jsou nejlepší, protože jsou socialistické a socialismus je nejlepší.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Neděle, 04. února 2018 - 14:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4612
Registrován: 5-2005
Kejvacka: tebe bud za tuto propagandu KLDR plati alebo ti jednoducho preplo v bedni...
Neděle, 04. února 2018 - 15:02:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 6-2012
Peto5220:
Pondělí, 05. února 2018 - 19:02:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1060
Registrován: 3-2011
Ako už poznamenal jenda_z_hk, táto dodávka nových vozov asi bude znamenať koniec trolejbusových Karos. Napadá ma niekoľko otázok:
Funguje to tam aj tak, že sa niektoré zachovalejšie vozy (Karosy) po vyradení presunú do iných miest?
V tých vozoch je aj nejaké kúrenie, alebo budú cestujúci klepať kosu?
Je niekde zoznam tých trolejo-karos, aspoň podľa dostupných fotiek?

P.S.
Kinkong Un si tú cigaretu mohol odpustiť aspoň pred kamerami, nehovoriac o tom, že takéto fotky zverejní agentúra...
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pondělí, 05. února 2018 - 20:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 709
Registrován: 4-2013
jdu blejt velebnosti[crazy]https://www.youtube.com/watch?v=LdtCtdrBPEU .....ta severní korea mi dává zabrat[sad]
Pondělí, 05. února 2018 - 22:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4504
Registrován: 4-2003
Co se týče modernosti nově vyráběných trolejbusů v KLDR, tak podle toho, co jsem tam viděl, jsou moderní maximálně tak svým vnějším vzhledem, ale technicky odpovídají cca odporové 9Tr. Vybavení severokorejských vozidel MHD je spartánské, u starších typů chybí třeba i osvětlení interiéru... Ale zrovna topení jsem tam viděl. Vypadá takhle:

...takže normální bojler zahřívaný elektrickými odpory. Mmch. slyšel jsem, že o využití bojleru se uvažuje i u nás v elektrobusech, takže tento severokorejský vynález je opravdu pokrokový [biggrin]
Toto jsem viděl ve starších vozech včetně těch Karos. Jak topí v těch nových, to fakt nevím. Ale jsou to taky odporáky, takže se využití odpadního tepla z odporů přímo nabízí...

Předávání vozidel z Pchjongjangu do jiných měst určitě probíhá, zrovna Karosy-trolejbusy jsme zahlédli při průjezdu městem Pyongsong severně od Pchjongjangu. Ale tyhle menší provozy nejsou moc zmapované, protože do těch měst turisty většinou nepouštějí. I my jsme tam projížděli víceméně nedopatřením a samozřejmě bez zastávky...

Seznam pchjongjangských Karos-trolejbusů i s nějakými fotkami je tady, ale samozřejmě je to nepřesné a neúplné...

Mimochodem k těm sedačkám, možná soudruzi vzali inspiraci tady:

...je to starý trolejbus Saurer ze švácarského Winterthuru. Značného stupně omšelosti si nevšímejte, fotka je focena během "druhého života" tohoto vozu v rumunském Baia Mare. Ale každopádně to byly na městské vozidlo velmi luxusní sedačky a je možné, že někdo ze soudruhů, kdo byl ve Švýcarsku na studijní cestě (možná přímo Kim Čong-un), se zhlédnul právě v tomto typu vozu.
-OndraS
Úterý, 06. února 2018 - 16:49:20  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Bojler se používá v elektrobusech běžně, ono taky co jiného. Stejně jako všechny třilejbusy je to vyrobeno z autobusu a tímpádem teplovodní. Čerpadla, ucpaný radiátory, tekoucí radiátory, zanesený žebra radiátorů, izolační stav bojleru, tekoucí spoje trubek, zrezivělé sponky hadic... Děláme to furt dokola, hlavně 25Tr je na tohle dárek.
Úterý, 06. února 2018 - 19:16:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 272
Registrován: 6-2012
Fero: Na internetu jsem viděl fotku ex vozů z Pchjongjangského metra, dostalo to pantograf a jezdí to jako vlak. Cokoliv co bude použitelné, půjde na 100% do jiných měst. Nebo se to nějak rozebere a postaví se z toho něco nového. [proud]

http://transphoto.ru/photo/638543/
Chléb346
Úterý, 06. února 2018 - 21:02:02  
Neregistrovaný host
188.167.250.239
Zdravim nevite prosim nekdo kolik pracuje řidič autobusu jak jse pohybujou smneny? Dekuji.
Středa, 07. února 2018 - 07:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4992
Registrován: 11-2007
A zákoník práce a prováděcí předpisy ti nic neříkají? Tam se totiž musíš vejít vždy. A zbytek záleží v podstatě na lince, na kterou tě zaměstnavatel nasadí. Každopádně zapomeň na na směny od 6 do 14, od 14 do 22 hod. Jízdní řády se totiž v podstatě dělají podle potřeb cestujících a ne podle potřeb řidičů.
Sobota, 10. února 2018 - 12:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 1-2005
Zdravím![happy] Nevíte tu náhodou někdo, jak to bylo s tehdy jugoslávskými(nyní Makedonie) autobusy/trolejbusy FAS S 160(Tr) a S 200(Tr) ze závodu FAS Skopje? U nás byly známé jako kloubové trolejbusy Škoda-Sanos S200Tr, především za Zlína. Ty byly, tuším, vyráběny dle licence Mercedesu ze 60.let(?) A pokud ano, z jakého modelu či typu licenčně vycházejí? Děkuji![happy]
Kejvačka
Sobota, 10. února 2018 - 14:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2045
Registrován: 10-2004
Nádhera! - Pchjongjang 7. února - odjezd olympijské delegace do jižní Koreje:



Honzamhdol: Toto uvádí Atlas trolejbusů, Nakladatelství dopravy a spojů, Praha 1986:


Karosa řady 700 - nejlepší autobus
CW
Sobota, 10. února 2018 - 19:05:51  
Neregistrovaný host
91.219.240.4
Honzamhdol: Co se týče dopravních prostředků, tak se na Balkáně dělalo skoro všechno v licenci buďto úplné, nebo alespoň určité skupiny.
Petr_k
Sobota, 10. února 2018 - 20:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12251
Registrován: 4-2003
Přímým předchůdcem Sanosů S115 a S200 byl Mercedes-Benz O317. A ty se ve Skopje stavěly v licenci až do druhé poloviny 70. let.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
CW
Sobota, 10. února 2018 - 23:31:43  
Neregistrovaný host
91.219.240.4
Dle některých zdrojů byl i pro vývoj autobusu ŠM 11 z Německa zakoupen a rozebrán nějaký typ autobusu Mercedes.
Neděle, 11. února 2018 - 20:26:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2017
Trocha autobusového brutalizmu od Ukrajincov: odkaz
Pondělí, 12. února 2018 - 10:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1179
Registrován: 1-2005
Kejvačka, CW, Petr_k: Mockrát Vám všem děkuji za objasnění![happy]
Úterý, 13. února 2018 - 19:59:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4774
Registrován: 12-2004
https://ekonomika.idnes.cz/nemecko-emise-mhd-zdarma-0w6-/eko-dopr ava.aspx?c=A180213_144710_eko-zahranicni_mato
Středa, 21. února 2018 - 22:37:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1982
Registrován: 1-2005
Belize
Autobusy jezdí poměrně často (i několikrát do hodiny), nikde však nejsou vyvěšeny jízdní řády. V odlehlejších oblastech pak funkci veřejné dopravy vykonávají školní autobusy. Využití autobusů místními je vysoké.

"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
Čtvrtek, 22. února 2018 - 20:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2592
Registrován: 9-2003
Nevíte, jak je to s nástupem do autobusů MHD ve Vídni, jestli všemi dveřmi nebo jen předními? Jde mi např. o linku 70A, kterou pro Wiener Linien provozuje dopravce Gschwindl.
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Čtvrtek, 22. února 2018 - 23:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 10-2013
Nuts: Vo Viedni na všetkých linkách MHD je nástup všetkými dverami. [happy]
Kejvačka
Pátek, 02. března 2018 - 09:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 10-2004
Výroba nových vozů v Pchjongjangském trolejbusovém závodě - zveřejněno dnes Korejskou ústřední tiskovou agenturou:




http://www.dprktoday.com/index.php?type=42&no=12328
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Pátek, 02. března 2018 - 10:21:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4618
Registrován: 5-2005
Pekné, že v roku 2018 postavili trolejbus ktorý sa spracovaním blíži 8Tr (ak nepočítam tú high-end technology v podobe lepených skiel)
Pátek, 02. března 2018 - 20:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3523
Registrován: 1-2010
Podle oblečení těch zaměstananců se asi šetří na topení..
Interiér působí docela pěkně vzdušně, jen ta otlučená skřínka za sedadlem řidiče se tam moc nehodí [proud]
Neděle, 04. března 2018 - 19:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 3-2011
1510015: tam sa nešterí na oblečení zamestnancov. Práveže zamestnanci sú vďační "váženému nejvyššímu vůdci", že majú postavenú halu a montáž nevykonávajú vonku[biggrin]

Každopádne oproti tým verglom, čo tam jazdia na pokraji rozpadu to bude určite krok vpred pre cestujúcich. Na poslednej snímke cca uprostred vidno pod sedačkou nejakú plechovú bednňu, asi to bude kryt topenia?
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Středa, 07. března 2018 - 11:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 7-2017
Autobusy na plyn-nic nového.
1987.08.03_Tirgu (Rumunsko)
Kejvačka
Úterý, 20. března 2018 - 21:06:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2089
Registrován: 10-2004
Včera vysílala Korejská ústřední televize pěknou reportáž o řidičkách trolejbusů v Pchjongjangu.

https://www.youtube.com/watch?v=pO4vWHMCVx0 - čas 12:05




Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Jenki
Čtvrtek, 29. března 2018 - 21:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5286
Registrován: 5-2002
Pár obrázků z Kaunasu :






Trolina zdálky ujdou, zblízka slabší. 14Tr zdálky nic moc, zblízka děs. Co bude zespodu a zevnitř raději nedomýšlím. Tohle si asi Ukrajinci neodvezou...

Praktické info : bus z Vilniusu kolem 6€, něco jezdí každou chvíli. Když nejede bus jede maršrutka, tam sice není takové pohodlí jako v Setře, ale může to po dálnici mastit 120, protože nemá omezovač na 80. V Kaunasu fungl nový autobusák, jehož součástí je i samoobsluha (nějaá místní značka, ale přirovnal bych to k Bille). Papírové jízdenky neexistují, je třeba si koupit místní kartu za 1,50€ a na ni si nabít 3denní lístek za 5,50€ (kratší není). Lze pořídit v trafice na autobusáku, děvčata pa ruski neumí nebo nechtějí, ale English jim jde perfektně. Při ceně jednotlivého jízdného 1€ cash nepřestupní se karta i 3denní kupón bohatě vyplatí. Nástup jen předními dveřmi (občas se nedodržuje), pípá se vždy (ale řidiči to moc neřeší), při prvním použití karty je třeba při přiložení provést aktivaci stiskem tlačítka "2", tím se odstartuje platnost časové jízdenky. Instrukce jsou jen litevsky, sorry jako. Plánek sítě radši vytisknout a nosit s sebou.
Jenki
Čtvrtek, 29. března 2018 - 22:04:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5287
Registrován: 5-2002
A teď Vilnius. Výběr je zaměřen na ojetiny, takže to může působit dojmem, že jich jezdí mraky. Ve skutečnosti je musí člověk těžce nahánět, "domácí" vozy jsou v brutální přesile.










Podobně jako v Kaunasu i zde je třeba koupit si kartu za 1,50€, mají na i denní jízdenku tuším za 5€. Prodává každá trafika, na hlavním nádraží je i infocentrum DP, ale v neděli má zavřeno. Časové jízdné se aktivuje prvním pípnutím ve voze. Nástup všemi dveřmi, jestli se musí pípat pokaždé těžko říct, většina lidí to nedělá. Pokud je na zastávce přístřešek bývá v něm i plán sítě. Na netu jsou plánky buďto zastaralé (transphoto) nebo nepřehledné a strašně velké, vhodné tak na formát A0 (web DP). Vozy zdálky pěkné, ale zblízka slabota, jediná údržba je prováděna natíráním úplně všeho. Když ze spáry mezi plechy chčije rez a bordel tak se tam najebe ještě víc barvy a jede se dál. V jednom ST15 jsem litoval že nemám s sebou notebook a kabel RS232, byl tam úplně vymlácený kardan a vyčvachtaná náprava a skluzovka se to snažila regulovat; zvukový zážitek jaxviňa, na diagnostice by to byl pohled pro bohy.
Do Vilniusu jezdí mraky turistů, hlavně z PL; doporučuji včas vyhledat a rezervovat vhodné uytování.
Trupman
Čtvrtek, 29. března 2018 - 22:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1506
Registrován: 12-2005
Měl jsi v Kaunasu štěstí na 14Tr č. 345 (evidentně podobnou přestavbu provedli i 348), které někdo transplantoval zvuky ze Solarisu? [proud]

video

A Berkhófy jezdí? [happy]
Moje dopravní fotogalerie na Phototrans
Čtvrtek, 29. března 2018 - 23:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 415
Registrován: 1-2014
Vždycky se mi líbí ty kombinace zevnitř digitální orientace s akustickým hlášením a z venku klasické plastové cedule.
Jenki
Pátek, 30. března 2018 - 07:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5288
Registrován: 5-2002
Trupman:
"Měl jsi v Kaunasu štěstí na 14Tr č. 345 (evidentně podobnou přestavbu provedli i 348), které někdo transplantoval zvuky ze Solarisu... a Berkhofy jezdí?"

345 ani 348 jsem nepotkal. Ani 332 a 335 ex Plzeň (jediné ojetiny v Kaunasu).

Berkhofy jezdí jen v pracovní den.
Čtvrtek, 05. dubna 2018 - 16:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 9-2012
Jedna zgeneralkovana 14Tr z ukrajinskeho Lvova

Kejvačka
Pátek, 20. dubna 2018 - 23:13:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2104
Registrován: 10-2004
Pchjongjang - trolejbusy - postupně budu přidávat další dle možné kapacity 50 / den, různé dopravní prostředky dle kategorií fóra (bus + tbus, tram, metro, osobáky, náklaďáky, vlaky, letadla, plus někam do diskuse o autech fotky dopravních policistů a hlavně policistek [wink]).

Nafoceno 12. - 19. 4. 2018. Nové SD Čchollimy zasáhly zatím do provozu jen okrajově, většina vozů se teprve testuje. Nejběžnějším typem v provozu zůstává novější kloubový Čchollima (několik provedení), vidět lze sporadicky ještě i tykadlaté "C 734" a "Ikarusy" (korejské trolejbusy na bázi konstrukce těchto autobusů) a další starší vozy mně neznámých typů. Viděl a vyfotil jsem tři různá tykadlatá SD RTO a jedno kloubové RTO. Zajímavostí je použití digitálních orientací na nových vozech Čchollima. Na žádném jiném dopravním prostředku v KLDR jsem je neviděl.
V provozu není zásadní změna oproti minulému roku. Linky nejsou označeny čísly, ale jen názvem výchozí a cílové zastávky na čele vozu. Pokud je na orientaci číslo, je součástí názvu konečné. Malé číslo 1, 2 nebo 3 za čelním sklem, stejně jako u tramvají, znamená, že vůz staví na zastávkách označených stejným číslem na označníku (ostatní projíždí). Jízdní řády ani jiné informace o provozu nejsou vyvěšeny. Vzhledem k tomu, že stálí cestující potřebné informace znají a návštěvníci se pohybují s průvodci, není to potřeba. Provoz je velmi intenzivní a vozy jezdí silně obsazené.











Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Kejvačka
Pátek, 20. dubna 2018 - 23:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 10-2004
Pchjongjang - autobusy (včetně mikrobusů), první část (nafoceno za pobytu 12. - 19. 4. 2018):






V provozu zůstávají v nepatrném počtu B 732 i C 734, převažují však novější vozy mně zpravidla neznámých značek většinou čínské, japonské a KLDR výroby. Zajímavé je, že pravděpodobně nejezdí kloubové autobusy (neviděl jsem žádný před rokem ani nyní), místo nich se používají dvoupodlažní tříosáky. Některé autobusy dovezené z Japonska jsou v levostranném provedení. Patrně jde o ojetiny, protože autobusy dodané z Japonska jako nové jsou pravostranné. Linky jsou označeny jen názvem výchozí a konečné zastávky, jízdní řády nejsou vyvěšeny.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Kejvačka
Sobota, 21. dubna 2018 - 00:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 10-2004
Pchjongjang - trolejbusy, 2. část


















To je z fotek trolejbusů všechno. V příštích dnech pošlu další autobusy.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Kejvačka
Neděle, 22. dubna 2018 - 09:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 10-2004
Pchjongjang, autobusy II
















Poslední dva se mi zobrazují na K-Reportu otočeně o 90°, v počítači je mám správně. Neumím přinutit K-Report, aby je zobrazil korektně.

Pokračování příště.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus
Kejvačka
Pondělí, 23. dubna 2018 - 09:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 10-2004
Pchjongjang, autobusy III (a cesta do Hjangsanu, provincie Severní Pchjongan, 150 km od Pchjongjangu)

















Některé fotky se opět vložily otočeně o 90° oproti žádoucímu stavu, za to se omlouvám.
To je z autobusů všechno. Jdu vkládat tramvaje do příslušné sekce.
Karosa řady 700 - nejlepší autobus