Diskuse » Archiv 2017 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 22. 11. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 22. 11. 2017

dolů
   autor příspěvek
Sobota, 11. listopadu 2017 - 22:06:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 676
Registrován: 8-2015
Ceny historických Škodovek https://www.sbazar.cz/hledej/škoda/190-veterani/cela-cr/cena-neomezena/nejdrazsi
Nevím, proč se mi načetla jen půlka odkazu? [sad]
Neděle, 12. listopadu 2017 - 10:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 9-2013
Kolegovia,prajem vám všetkým príjemnú nedeľu. Vzhľadom na to, že včera bola možno posledná sobota v roku, keď sa ako tak dalo behať po vonku a ja som mal trochu voľného času, som si povedal,že sa skúsim prejsť po sídlisku nášho mesta a preskúmať, ako sú na tom ulice nášho mesta po stránke youngtimerov. Nemal som nijaké ilúzie, a žiaľ, rovnako sa nekonalo nijaké príjemné prekvapenie. Vidieť v uliciach Žiliny čo i len trochu zaujímavé staršie auto sa rovná sviatku, a mne ostáva len márne, hoci v dobrom, závidieť českým kolegom, ktorí do diskusie pravidelne postujú fotky poctivých veteránov, neraz postavených na prastarých pôvodných značkách.

V praxi to znamená, že za hodinu a pol intenzívnej chôdze v teréne, som nestretol takmer nič, okrem pár tuctových omlátených 120tok,ktoré tíško dožívajú, čakajúc na dožitie samotných majiteľov. Už však mizne aj toto najklasickejšie staršie vozidlo, a do jeho role
''otrieskanej starej hrče'' sa pasujú favority. Aby som však len nekrivdil, zelená GLSka vyzerala celkom schopne.



Sem-tam sa objaví aj nejaký budúci youngtimer západnej produkcie,ale väčšinou ide o upracované a unavené vozidlá, ktoré majitelia vlastnia nie kvôli nejakej historickej hodnote, ale skôr pre to, že na lepšie auto peniaze nemajú. Do očí mi padol tento Saab, ktorý je však skôr odstaveným vozidlom, vzhľadom na to, že stojí na parkovisku pred obchodným domom, dlhšie sa nepohol a aj hlohovecké značky, ktoré má, podľa seka.sk patria na Fiat 126.



Moja prechádzka teda dopadla smutne, no,ako som spomínal, nie je to prekvapenie. O veľa lepšie to nevyzerá ani na dedinách.Historických vozidiel je , aspoň u nás, ako šafránu, a už si skutočne nepamätám, kedy som stretol klasickú stovku alebo tisícku. V susedstve sa občas mihne octavia,sem-tam človek môže natrafiť na žiguli alebo Trabant . Wartburgy,Moskviče či Dacie už zmizli úplne. Možno prispievatelia z iných krajov Slovenska majú iné skúsenosti, avšak situácia v mojom okolí je pre mňa ako fanúšika histórie na kolesách,trpkým sklamaním.
Neděle, 12. listopadu 2017 - 13:23:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4089
Registrován: 11-2006
Zdravím na Slovensko. Je to sice již pár let, co jsem byl naposledy na Slovensku, ale tehdy poměrně dobrá situace na stará auta byla východní část země, konkrétně jsem byl v Humenném. Ale je to již nějakých pět let, takže předpokládám, že doba se změnila. U vás docházelo k nějakému celoplošnému přeregistrování aut? že mají všechna auta nové typy značek, nepamatuji, kdy jsem viděl původní formát SPZ.

Transit: upřímně, myslíš, že si toho někdo všimne? a tím spíš holky? [happy]
Neděle, 12. listopadu 2017 - 13:33:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 9-2013
Zdravím, Mirous. Je to tak, ako hovoríš, nemusí ísť o celoplošný a celorepublikový fenomén. Napríklad moji starí rodičia žijú pri Lučenci, ktorého okolie je ekonomicky dosť slabou oblasťou, a tam je starších vozidiel prirodzene viac. Áno, ku koncu roka 2004 boli všetky vozidlá,ktoré neboli preregistrované a ostali im staré špz,automaticky vyradené z evidencie. Preto sú staré ŠPZ u nás na Slovensku raritou, a vidieť ich už len zriedkakedy na dedinách, kde sa ešte nachádzajú na starých traktoroch, vlečkách,či odstavených vrakoch.
Neděle, 12. listopadu 2017 - 15:07:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1828
Registrován: 10-2007
Mě by spíš než počty dojížděných stodvacítek, které smutně chátrají po sídlištích, zajímalo, kolik je jich naleštěných někde po garážích. Ty, co stojí venku, stejně dřív nebo později zmizí. Slovensko je bohatá evropská země, není to žádná Kuba, takže se vozový park přirozeně obměňuje. Stará auta, která stojí po ulicích, by zřejmě jejich majitelé co nejdřív rádi vyměníli za něco lepšího. Když zmizí, je to známka toho, že se ti lidi mají dobře. Teď je otázka, zda zmizí na šrotiště nebo se jich ujme někdo, kdo o ně začne zase pečovat s vidinou “recese” nebo “cestování časem” nebo čehokoliv, co veteránismus obnáší.

Proto zajímavé by mohlo vážně být srovnání počtů těch opečovávaných v ČR a SR. Těch, které se už přehouply z kategorie dosluhujícího spotřebního zboží do kategorie hobby. To se bohužel chozením po ulicích zjistit nedá. Cosi mi říká, že na tom Slovensko bude hůř. U nás jsou komunity jako “škoda-virt”, “škoda-team”, dělají srazy a akce, je možné vidět škodovky opečovávané, stále méně tuněné a stále více se blížící původnímu stavu, uchovávané opravdu takové, jaké byly. Zatím spíše paralelně s existující veteránskou scénou, ale časem se to asi spojí. Existuje něco takového na Slovensku?
Neděle, 12. listopadu 2017 - 16:45:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 3-2011
Mirous: zdravím z Humenného, čo ťa sem priviedlo?
Netreba zabúdať, že na Slovensku prebehlo v r.2008 šrotovné, kde sa zlikvidovalo množstvo starších áut, preto ich tu bude logicky oveľa menej než v ČR.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Neděle, 12. listopadu 2017 - 18:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 678
Registrován: 8-2015
Zlín 2017-11-12: Žigul v horším technickém stavu, patřící invalidovi na Kudlově, dodávka VW a Jawa 350 s cyklocomputerem [happy]

transit01
Neděle, 12. listopadu 2017 - 19:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2237
Registrován: 9-2012
Mirous: No nevím, snad myslíš že ne? Červenejch třistašestek s origo puklicema je všude mega moc, a tohle právě extrémně bije do očí, ta kombinace černého kola a chroma je suprová, akorát se mi fakt nedaří ty skruže nikde sehnat, akorát plastový, ale ty nejsou chromový.

Ad škodovky, zajeďte si někdy sem, zlepší vám to náladu. Zrovna dneska jsem po dlouhé době jednu vyfotil, ale ta byla fakt jako nová..


(Příspěvek byl editován uživatelem transit01.)
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Neděle, 12. listopadu 2017 - 20:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4090
Registrován: 11-2006
Fero: já se teď koukal na fotky a zjistil, že v Humenném jsem byl již v roce 2008. To to letí. Jezdil jsem na slovensko coby průvodce lůžkových vozů, dělal jsem to několik let brigádně při škole. Jezdili jsme do Žiliny, Banské, Zvolena, Popradu a Humenného. Tam jsem jezdil jen jeden rok, o rok později mě dali na spoje na Balkán. V Humenném jsme spali v takovém velkém hotelu (Karpatia snad?) a celkově se mně to město líbilo. Byla to správná výchoďnárská díra, nikomu jsem tam nerozumněl, byly tam krásný holky, nebyla tam žádná zelená tráva, snídala se tam nějaká slivka a vozil jsem odsud nejlepší uzený a klobásy, které jsem kdy jedl [happy]. Jednou bych tam chtěl na výlet. No a jezdilo tam hodně starých starých popelnic. Oproti zbytku Slovenska tam byla i řada starých lokomotiv ve starých nátěrech.

Transit: myslíš, že holky koukají, jestli má běžný Pažout nějaký obruče na kolech?

Risan: můžu mít otázku? Ty máš stará auta z důvodu recese nebo rád cestuješ časem? To neber nějak útočně, ale zrovna u Tebe mě to nějak zajímá [happy].

Ad. téma Š1203: .No a i ta stránka recesoveteránská je naplněna.. no zrovna Š1203 se už bere docela vážně jako veterán a nějakou pěknou sehnat není zrovna lehké. Zrovna letos měli nedaleko jejich příznivci sraz. Já zrovna jel jinam, ale cestou jsem jich hodně potkal.



A tahle se také pravidelně účastní srazů, ale tu jsem potkal o pár týdnů později, někde jinde:



(Příspěvek byl editován uživatelem mirous.)
Pajzák
Neděle, 12. listopadu 2017 - 20:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1246
Registrován: 6-2015
Stravil jsem ted tyden v okresech KK a PP a nevidel jsem v provozu nic starsiho nez Favorita. Ziguly, 742 apod. uplne zmizely.
2609
Neděle, 12. listopadu 2017 - 22:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 5-2010
Karosanavzdy: Není ten Saab focený u elektra na Vlkách? Jestli ano, tak ten tam stojí opravdu delší dobu.
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 04:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 11-2012
Transit:prosím Tě zkus se zeptat nějaké slečny na co koukají a co je zajímá. Možná zjistíš, že to není ani Tavrie, ani Škodovka a pod. Myslím, že ani domlácená chromová obruč na kole. [wink]
A že by youngtimery vzbuzovaly nějaký velký zájem kolemjdoucích se taky říct nedá. Vím to jeden má a myslím si, že celkem pěkný.
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 09:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 10-2007
Mirous: abych nebyl v podezření, že se vytáčím, odpovím rovnou - já chci cestovat časem. Ona je to asi velká zkratka, takto jednoduše charakterizovat ty veteránistické pohnutky. Já jsem ji tady použil, abych byl stručný, ale možná to není vyčerpávající a hlavně si pod tím nejspíš každý bude představovat něco jiného. Chápal jsem to jako dva protipóly, možná je to tak trochu projekce osobnostních rysů typu itroverze-extroverze do toho našeho světa starých aut. A zřejmě u každého z nás nejde o jednoznačně binární vyhranění, ale nějak budou zastopeny obě ty složky. Některá více, některá méně. U mne asi více ta složka zaměřená dovnitř.

Každopádně je vidět, že třeba Transitovi jde o tu “recesi”, což jsem chápal jako příznačné pro veteránisty, kteří chtějí předvádět sebe a své auto, chtějí, aby si toho lidi všímali, otáčeli se, mávali na ně, dávali se s nimi do řeči. Svoje auto si užívají na společných výletech, na srazech, retroakcích. Veterána mají proto, že to je něco zvláštního, jiného, s estetikou odlišnou od té právě užívané, přitahující pozornost. Pokud si na sebe vezmou dobové oblečení, volí něco, co by bylo dostatečně extravagantní i ve své době, případně něco kontroverzního a zároveň proflálkého, směšného (uniforma SNB, ČSLA, LM, Pionýrů, SSM, u nichž se s někdejším strachem a odporem Češi vyrovnávají zesměšněním, to dobře vystihuje). Všude s přeháněním umisťují dobové doplňky a věci. Rozhozené bankovky na zadním platě, dvě flašky na šlehačku s rajským plynem - to přece v takovém autě každý denně vozil. No dobře, možná ne, ale je to sranda, žejo? Tito lidé chtějí mít nejlepší model svého vyhlédnutého typu, chtějí na něm mít všechna dobová vylepšení, aby mohli ukázat, jak to v té době už bylo promakané.

Já to svoje “cestování časem” chápu jako touhu poznávat souvislosti, zachytit a prozkoumat, osahat si něco, co už přirozeně odnesl čas. Zažít, jaké to bylo, přijít na to, proč to bylo takové. Primárně mě zajímá technika a dobová řešení, ale ono to souvisí se vším okolo. Jedu si na výlet na místa, která se málo mění v čase, poslouchám autentické zvuky auta, čichám autentické vůně dobových materiálů. Když si dám dobové oblečení, hledám civilní vzhled, aby to bylo uvěřitelné. Chci vědět, jak obvykle vypadal límec u košile, jaké bylo obvyklé zdobení bot. Jak auto vypadalo, když vyjelo z továrny, což je v podstatě často jediný dobře zdokumentovaný autentický vzhled. Chci obyčejný model, nejde mi o to, mít ten “top” z tehdejší nabídky. Chci zažít, jaké to bylo, když to bylo normální, všední. Jak se lidé cítili.

To “cestování časem” jako charakteristiku pohledu na užívání starých věcí jsem si vypůjčil od spisovatele Richarda Bacha: „Dvouplošník? Chci ho, protože chci cestovat časem… Chci cítit vítr ve vlasech, když letím a chci, aby se lidé dívali. Aby viděli, že krása ještě existuje…“ OK, ten konec je povinně extrovertní, protože Bach je Američan a byl tak asi vychován, ale ten začátek, to je ono. Já žertem často říkám, že sice nevěřím na astrologii a horoskopy, ale to, že jsem znamením rak, se asi v mém případě projevuje dobře na tom, jak se pořád obracím do minulosti a hledám tam kořeny své a vůbec současné lidské existence. Takže když si kupuju auta, jsou stará, když si kupuju letadlo, tak staré, když zkoumám a učím IT, tak alespoň založím muzeum starých počítačů. A manželka - tady se lidi většinou začnou smát a říkají “taky stará, co?” sice není stará, ale nakonec je historička. Takže všechno se mi to nějak schází tady na tom směru raka.
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 14:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 635
Registrován: 10-2007
Risan: Díky za Tvoje vysvětlení k furgonetu. Byť si pořád myslím, že to bylo hlavně východisko z normalisační nouze, tak už se na ten vůz dívám trochu jinak. Jestli s ním byli všichni uživatelé spokojeni a používali ho dál v 90. letech, i když už na trhu byly předomotorové pickupy, tak se zřejmě i přes nezvyklý vzhled a podivnou koncepci podařilo zadání splnit. Díky i za předchozí příspěvek a poodhalení své veteránistické „kuchyně“ [ok]
transit01
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 17:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2238
Registrován: 9-2012
Willy, já to tady píšu jenom pro odlehčení, aby se zdejší pánové taky trochu pobavili nad mladým pazdrátem, protože vím že pár lidem co to tady pravidelně čtou to občas zlepší náladu. O holky mi tudiž fakt opravdu nejde, sám mám nakročeno k jedné slečně, bez jakékoli zmínce o nějakým starým verglu, nebo potuzenýho peugeota, a fakt to nehodlám nějako využívat [lol]. To už snad musí být z těch mejch příspěvků vidět, že nejsou vážný.. Píšu to hlavně proto, že se každej diví že někde nehoním holky (to si každej vyložte jak chcete) a řeším takový číčoviny, protože v mým věku to není obvyklé.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 19:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 10-2014
Risan-zlatá slova[ok] Mirous-Š1203-to byl jen takový pokus jestli se bude něco dít,protože když někde zmíním dvanáctsetrojku nebo nedejbóže Avii,hned je oheň na střeše jaký to byly neuvěřitelný křápy a chudáci ti, kdož s tím museli jezdit.Já s tím už jezdit nemusím,ale přesto s tím jezdím rád[talker]
Pondělí, 13. listopadu 2017 - 20:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 369
Registrován: 8-2014
Já jsem se byl projít na sídlišti v Praze-Letňanech, a za půl hodiny jsem nasbíral tohle:



Auta stojí, vlaky jedou...
[auto][auto][auto][auto]
[masinka][tramvaj][tramvaj][tramvaj]
Úterý, 14. listopadu 2017 - 09:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 4-2014
http://www.auto.cz/skoda-favorit-akcni-verze-velmi-vzacne-111228? utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Středa, 15. listopadu 2017 - 19:31:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 2-2014
Felicie Color-line ve žlutém provedení v Hradci. Specifikace:

Vozy ve výbavě LX lakované v modré námořní a žluté Fun se prodávaly v roce 2000. Výbava byla doplněna o kliky, nárazníky, zrcátka a kroužky okolo zámků v barvě vozu. Sedadla a polstrování dveří byly buď ve žluté, modré nebo ve verzi Harlequin, která obnášela kombinaci žluté, červené, modré a zelené. Potahový vzor má název Crowns. U žlutých vozů byla použita speciální grafika budíků se žlutým podkladem. Dále byly ve výbavě mlhové světlomety, otevírání pátých dveří z místa řidiče a dělená zadní sedadla



www.avtoexport.cz
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 13:40:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4092
Registrován: 11-2006
Risan: díky, za Tvůj pohled na věc. Napsal jsi to moc hezky. Mám to vlastně dosti podobně. Kupříkladu mě zas moc neuráží dobové doplňky aut, ale klepu si na čelo když vidím, jak si krásně sám napsal, poházené peníze na zadním platě či zahrádku plnou veteše z půdy. Má moje uznání taková policejní historická společnost, která nějakým způsobem sdružuje vozidla upravená na vozidla VB, vím, že to dělají poctivě a nepustí mezi sebe trotla, který vezme "stopětku", napatlá jí na žlutobílo a nahoru flákne nějaký maják. A je hned zajímavější než okolí, hrdě vystavuje, ale s historií to nemá nic společného. To je přesně pravý opak, takové společnosti, u které věřím, že to dělají z historických pohnutek (no dobře, recese tam asi taky nějaká bude). Já jsem v tomhle asi trošku uzavřený člověk. Těším, se jak s Fiatem pojedeme někam na výlet, ale abych jezdil po srazech, to se mi úplně nechce. Pojedu max.na jeden u nás, kde je super vesnická atmosféra a jezdí tam vesměs auta i lidé na úrovni. Ono mi stačilo, když jsem v létě jezdil tou Tatrou. On ten zájem lidí člověka potěší, ne že ne. Ale po desátém zájmu a hodinovém zdržení to začne být otravné. O to víc, když každý druhý "Pepíček" si musí auto osahat, protože co kdyby to zrcátko bylo na omak lepší, než mají na svém autě. Každý rok se koná třeba Felicia sraz, byť to ještě nejsou veteráni. Spousta lidí z klubu mě každý rok tahá a nikdy se mi nechtělo. A stejně tak to bude asi i s veteránem.

Sběratel: no, já uznávám, že Š1203 je asi již pomalu historicky cenný vůz, možná i některé Avie. Ale zároveň oboje tyto vozidla považuji za největší křápy československého automobilového průmyslu [proud]. Nenapadá mě větší peklostroj. Avie jsem nikdy rád moc neměl. Extrémně smrděly, zdržovaly provoz. Jel sem v ní asi dvakrát v životě, ale hádám, že spolehlivost taky nebyla nějak zázračná.

Š1203 měl třeba děda mé ženy jako služební a potom i dlouho jako soukromé vozidlo a dodnes na to stašně nadává. Osobně si pamatuji příhodu z dětství. Máma je astmatička a když jsem byl malý, dostala nějaký astmatický záchvat. Volala se jí sanitka a přijela právě Š1203. Vezli jí do místní nemocnice a my jsme s tátou jeli za nimi, tehdy myslím Renaultem 18. Hádej, kdo v té nemocnici byl dřív? V kopci tátovi došly nervy a tu houkající a plazící se sanitku předjel. To auto bylo strašné už v době vzniku, natož po tolika letech a byla nesmírná ostuda, že tato auta sloužila u záchranek ještě dlouho po revoluci. Pravda je, že jsem v tomhle nikdy nejel, ale hádám, že jízdní vlastnosti nebudou zrovna příkladné.

VO_Avtoexport: odstín žlutá FUN byla trošku jiná.
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 14:02:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 437
Registrován: 7-2017
tedá...ta žlutá felda je[ok][ok][ok]
Čtvrtek, 16. listopadu 2017 - 20:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1830
Registrován: 10-2007
Dvanáctsettrojka, co vypadá trochu jako transit, by mohla být to pravé pro transita, aby se holky otáčely [wink]: https://www.novinky.cz/auto/455190-baz-mna-1000-nastupce-skody-12 03-ktery-nedostal-zelenou.html.

Nebo ne? Když už jsme u toho, kdo ví, jakou to vlastně má cenu. Stačí, aby toho bylo málo? Není to náhodou tak, že primární je, aby šlo o svým způsobem kultovní auto kultovní značky, které by “všichni” chtěli, ale protože je jich málo, má to vysokou cenovku? Co když je toho sice málo, ale nikdo vlastně ani netuší, že by to měl chtít? Nikomu to nic nepřipomíná. Když to někdo koupí za 30k Euro, bude mít investici? Nebo naletěl, protože obtížně a dlouho bude hledat někoho dalšího, kdo by to za ty prachy chtěl?

Já musím říct, že mi to nic neříká, i když to auto znám a potkal jsem vlastně i lidi, kteří ho dělali. Ale nejspíš by se mi za to nechtělo dávat ani 3000 Euro. Protože co pak s tím? Z veteránského srazu mě nejspíš vyhodí, na výlet bude zábavnější jet s tou obyčejnou 1203 a schovat to a čekat, že to za 20 nebo 30 let bude někoho zajímat?
-OndraS
Pátek, 17. listopadu 2017 - 20:14:27  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Polskej fiat na díly

http://auto.bazos.cz/inzerat/82044733/Fiat-127.php
Sobota, 18. listopadu 2017 - 08:01:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4774
Registrován: 10-2008
Risan: Sam by som nevedel aku cenu za takyto prototyp pytat.
Dalsiou otazkou zostava, ci s tymto vozidlom bude niekedy dat legalne vyjst na cesty aj po dlhej a nakladnej renovacii?
Najlepsi by mu bolo v muzeu v Mladej Boleslavi.

Podla PSC 84107 by vozidlo malo byt priamo v Devinskej Novej Vsi, zachranene pravdepodobne byvalym zamestnancom BAZ.
20 rokov vydávania slovenských EČV 1.4.1997 - 1.4.2017
Podrobná orientačná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá RZ - maximá
Sobota, 18. listopadu 2017 - 09:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 10-2007
V Mladé Boleslavi proč? Že to má motor z Moskviče? Nebo že to konstruovali v Bratislavě? Asi proto, že to má tlačítka z Favorita, jako třeba tatrovky. [wink] Když už, tak to patří to do muzea v Bratislavě, i když tam snad už tohle mají, alespoň se mi zdá, nebyl jsem tam roky. Oni těch prototypů dodávek v téhle třídě nadělali spoustu různých tvarů a s využitím komponentů různých značek, z hlavy se v tom neorientuju.
transit01
Sobota, 18. listopadu 2017 - 18:05:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2243
Registrován: 9-2012
Tak to je moje nový auto.

Dělám si [zadnice]. Kupoval to kamarád. Ekologicky zlikvidované, pojízdné, za tři tisíce na prasení na pole. Motor by mi kdyžtak přenechal, kdyby vyšla ta moje..

Samozřejmě jsem mu říkal, že to klidně vemu celý, ale zatím se s tím autem seznamuje.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Sobota, 18. listopadu 2017 - 21:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4095
Registrován: 11-2006
Ondra: no upřímně by mě zajímalo, co z toho by se dalo použít, snad jen okna. Inzerci sleduji, ale většinou jsou tam jen tyto novější typy. A funkční kousky jsou za strašně nesmyslné peníze.

Risan: zajímavá úvaha. Těžko soudit, jakou to má hodnotu. Pamatuji, že byl kdysi na prodej prototyp Škoda 720 cca za sto tisíc. Krásné auto dle mého soudu, které by budilo zájem, bylo by ojedinělé. 100 tisíc bych asi považoval za adekvátní cenu, jenže dneska se za 100 tisíc prodává "tuctové" embéčko. Pak je těžké zvolit cenu u auta, které je jediné na Světě.
Sobota, 18. listopadu 2017 - 22:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 10-2007
Mirous: myslíš ten červený rozlakovaný sedan nebo to kombi, které skončilo jako bílé u pana Kaliny (a kdo ví, kde pak)? Právě ta 720 splňuje to, co ten BAZ ne - Škoda a Giugiaro jsou kultovní jména. Myslím tím kultovní v dostatečně velkém okruhu na to, abychom mohli vynést do grafu nabídka-poptávka nějaké body. V tom je ten fór - kolik se v tom okruhu najde lidí, kteří budou ochotni dát víc, aby přeplatilli ostatní.
Neděle, 19. listopadu 2017 - 12:17:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4096
Registrován: 11-2006
Risan: myslím ten sedan, byl tuším tehdy na prodej někde na Slovensku. A pokud se nepletu, jsou dva, jeden na původních SPZ někde v ČR. To kombi p.Kaliny bylo bílé ne? trošku nechápu počínání tohoto pána, kdy dá do kupy tolik zajímavých aut a pak to vše prodá s nejistou budoucností.
Neděle, 19. listopadu 2017 - 12:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 8-2012
Transite- pokud s ní bude opravdu prasit, tak ten motor od něj nechceš, jenom o tom ještě nevíš. To auto vypadá celkem ještě zachovale, přemluv kámoše ať Ti ji nechá aspoň na díly nebo přestavbu.
transit01
Neděle, 19. listopadu 2017 - 17:40:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2244
Registrován: 9-2012
Von to nebude prasit, protože to ani nebude jezdit. Já ho znám, co von nakecá. To auto nechci, ono jenom vypadá, ale jinak je to vražda. Nějaké díly by se daly použít, ale moc toho nebude.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Neděle, 19. listopadu 2017 - 19:20:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 207
Registrován: 10-2014
Ten trámek na druhé fotce budí dojem,že kdyby tam nebyl tak se šáde zřítí ze svahu[proud]
Xik
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 00:08:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 1-2011
Budou Vánoce [wink] odkaz

Nevím, nakolik je ta cena reálná, spíš pro zajímavost.
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 00:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4097
Registrován: 11-2006
No prodejce Lukáš Krpálek mluví za vše. Jeden z lidí, kteří tu uměle navyšují ceny za starý auta a na kšeftováním se starými auty si vytvořily živnost.
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 10:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 637
Registrován: 10-2007
Ono to je těžké. Co je umělé navyšování cen na svobodném trhu? Buď koupím, nebo nekoupím. Kdyby nebyl zájem, ceny nepůjdou nahoru a pan Krpálek by obchodoval něčím jiným.
transit01
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 16:14:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2245
Registrován: 9-2012
dyž slyším méno Krpálek, tak mě naběhne žíla. co pak takový mladí transiti.. Nedoplatěj se, a to mluvím vo autě samotném, a né o dílech. Takže kolikrát někdo přijde o zajímavou zálibu, hobby, kvůli tomu že někdo scamuje důchodce a mastí si kapsu.. Je to můj názor, a nikdo mi ho neveme.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 20:15:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 208
Registrován: 10-2014
Vidím,že Krpálek je "populární" v širém okolí,erko jsem viděl na vlastní oči na dražbě v Přerově a vím za kolik ho vydražil,už před tím,než provedl tzv.maskovací tuning a totéž platí i o ceně 1203,tak prohlašuji,že jestli za to někdo ty peníze dá,tak ho upřímně lituji,navýšení ceny je až nemravné, plně souhlasím s Transitem.Bohužel to je tak všechno, co s tím nadělám[angry].Chybí tu blicí smajlík...[happy]
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 21:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 2-2013
Krpálek ceny skutečně uměle navyšuje, jak vidno, je to příklad toho, že to jde i na svobodným trhu. Prostě a jednoduše si našel skulinu na trhu, které využil a založil si na tom živnost. Zkrátka si řekne víc a všichni ostatní, kteří to uvidí si řeknou, proč bych já to měl prodávat za míň, když tenhle to prodává za tolik a už to jede. Že v těch inzerátech lže na to už si člověk tak nějak zvyknul (viz video k té 06, doporučuju všímat si detailně těch prahů, kterým říká kosmetická vada), ale asi si nikdy nezvyknu na tu drzost, kterou v sobě tenhle člověk má. Všechno co kolem těch aut dělá je obyčejný marketing, on je ten hodnej, kterej má to srdíčko pro tyhle auta na správným místě, navíc je tak šíleně hodnej, že chce pomoct lidem a radí jim, jak ty auta prodat. Všechno jsou to jenom kecy. Když nějakej děda, co už nemůže jezdit uvidí toho bodrýho kudrnáče, tak mu to samože prodá za pár šupů, jenom aby se o to jeho opečovávaný auto někdo staral dál (to, že se na tom napakuje už samozřejmě nevidí). A ten jeho návod při prodeji? Kdo se v youngtimerech trošku vyzná, tak ví co je zač a na jeho pomoc mu zvysoka kašle. Je to zacílený na lidi, kterým zůstalo v garáži opečovávaný auto po přibuzným, oni se tomu nikdy nevěnovali, nebaví je to a nezajímá, tak aby se toho zbavili, tak se podívají na net, jak se dá takový auto prodat a tam se jim objeví návod od Krpálka, samozřejmě, že se na něj obrátí, aby jim pomohl, protože oni na to nemají čas a on se jim velkoryse nabídne, že to teda od nich koupí i kdyby na tom měl tratit, protože tyhle auta přece musíme zachovat, že jo, "no a přátelé, máme tu nový stroj na prodej, má to mnou zaplacené eko, provedený servis, vyměněné zrcátko za 30 000......" a už to jede. Momentálně se hodně bavím tou jeho novinkou. Ty svoje dosavadní zgarby zlevní souhrnem o sto tisíc a když se prodají do konce roku, tak čtvrtina z toho půjde na dětský domov. Kdyby se proti tomu náhodou někdo ohradil, tak je krytej, protože má svatozář až na půdu a na toho, kdo by si dovolil mu říct, co si o něm myslí, by se snesla vlna hněvu, protože nesoucítí se sirotkama. Ale buďme rádi, že se tím provomodelovým balíčkem takhle "odkopal", protože to zvedlo ze židle i ty, který doposud nechával klidný (sorry jako, ale tu 1203 koupil za 3% současné ceny [lol] ). Mimochodem tak pět dní zpátky přidával fotky červené 136 GL. Ať mi nikdo netvrdí, že ty důchodce nestalkuje, protože si už ani nepamatuju, kdy jsem tenhle typ viděl naposled v inzerci [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem cendix.)
transit01
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 21:36:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2246
Registrován: 9-2012
Krpálek eště neobjevil Východní čechy. Díky bohu. Až to tu objeví, bude si chrochtat blahem.
Velebnosti, jdu...

A dyž už smajl, tak pořádně, no ne?
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 22:14:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 2-2013
Transit: To máš štěstí, já ho mám skoro za humnama [lol]
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 22:56:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 6-2010
Omlouvám se, asi se zeptám jako úplný ignorant, ale ten Lukáš Krpálek je jen shoda jmen, nebo je to ten judista?
Pondělí, 20. listopadu 2017 - 23:07:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4098
Registrován: 11-2006
To je naštěstí jen shoda jmen.
Jabberwocky: je to těžké. Máš pravdu, že na svobodném trhu se těžko uměle navyšují ceny. Ale tohle je hyenismus a svým způsobem podvod a dočista souhlasí s tím, co tu kluci napsali. Nejlepší na tom je, jak se v různých diskusích ještě obhajuje. Je znám opravdu v širokém okruhu lidí, co se trošku o stará auta zajímají a snad každý ho už prokoukl. Pak se není čemu divit, že mi jedna paní nabízela žigulíka za 200 tisíc.
Úterý, 21. listopadu 2017 - 08:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 2-2013
Vtipný bylo i jeho chování na srazu aut RVHP na Plumlově. Celou dobu před i po srazu ze sebe dělal takovýho samozvanýho organizátora (aby to využil k propagaci těch svých vraků), ale především tam dva kusy z toho pojízdnýho kovošrotu přivezl a nešťastnou náhodou postavil tu bílou Ladu 1600 asi dvacet metrů od úplně stejné bílé šestnáctky, která ale byla ve stoprocentním stavu. Bylo komické sledovat, jak se u toho vraku tváří jak ředitel zeměkoule a přitom skoro vedle stojí absolutně totžný auto, na kterým je vidět práce a péče jeho majitele, aniž by to ten měl potřebu nějak velkohubě prezentovat. Jinak, kdo si tu šestnáctku koupí bude fakt chudák. Je to ještě zrezlejší než jde poznat na videu, chromy jsou totálně v háji a o tom jak je na tom karoserie svědčí fakt, že to má zrezlý i spáry mezi plechama.
Úterý, 21. listopadu 2017 - 12:49:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 638
Registrován: 10-2007
Přátelé, já Vám vůbec neberu Vaše sympatie nebo antipatie vůči p. Krpálkovi. Je samozřejmě naprosto v pořádku, když jeho způsoby a obchodní praktiky vycházejí najevo, mluví se o nich a každý si může udělat vlastní názor. Proti čemu jsem se ohradil, bylo to „umělé“ zvyšování ceny. Nic takového na svobodném trhu (do jaké míry tedy může v podmínkách dotačního eurosocialismu být svobodný) za běžných okolností neexistuje. Cokoli, včetně zřezlé šáde, má přesně takovou cenu, za jakou se to prodá. To je celé. Umělá cena může být výsledkem regulace, daně, dotace, povinného odběru, nejvýš tak ještě monopolu, ale nikdy ne svobodné domluvy dvou smluvních stran za situace, kdy se podobným zbožím běžně obchoduje a je ho (relativně) dost. Vzhledem k poptávce existuje prostor pro navýšení ceny a p. Krpálek ho, byť třeba metodami, s nimiž nesouhlasíme a sami bychom to tak nedělali, využívá. Výsledkem ale v žádném případě není cena umělá. Možná to vypadá jako slovíčkaření, ale já jsem na tohle dost citlivý, protože jakmile přijmeme, že cena je „umělá“, tak jsme na cestě k tomu, že „je to špatně“ a „musí se s tím něco dělat“. A to je ta slavná cesta do pekla dlážděná dobrými úmysly. Důsledků takového myšlení kolem sebe vidíme denně dost.

Mladým i starým transitům nezbývá než se smířit s tím, že nežijí v ideálním světě, a podniknout ve svém životě takové kroky, aby buď měli na krpálkovské ceny, nebo nakoupili za nižší cenu jinde a jinak, nebo se stali krpálkem, případně si našli koníčka odpovídajícího jejich peněžence (běh, pěší turistika, šachy, střelba ze vzduchovky…) Jednoho mého kamaráda baví ve volném čase sypat úředníkům písek do soukolí a vyhrávat správní řízení. Naposled měl skóre nějak 16:0. Třeba by někoho mohlo ve volném čase bavit házet krpálkům vidle do obchodů a dělat osvětu mezi českými, moravskými a slezskými důchodci :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Jabberwocky.)
Úterý, 21. listopadu 2017 - 14:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 2-2013
S osvětou mezi důchodci jsem už začal, ale jde to ztuha, ty který to zajímá nemají auto a naopak [lol]. Mě osobně by ani tak nevadilo, že využil mezery na trhu, budiž, mě spíš štve způsob jakým se toho zhostil a upřimně k tomu monopolu směřuje celkem rychle (respektive ke zlikvidování trhu určitého druhu veteránů mezi běžnými lidmi), vypovídá o tom to jeho neustálé rozšiřování nabídek služeb (návod jak prodat auto, možnost komise atd.), zkrátka, aby se eliminovalo množství aut prodaných mimo jeho firmu, takže se může stát, že postupem času žádnému zájemci nezbude nic jiného než koupit od Krpálka. Možná, že to není umělý navyšování cen. Ale přirozený vývoj trhu to nejspíš taky nebude. Největší cenový nárůst začal okolo roku 2014/2015, kdy právě pár lidí (nejenom Krpálek) objevili onu skulinu, ale v té době už byla největší éra šrotování těchto aut zažehnaná. Ta proběhla zhruba okolo ekodaně, tedy v letech 2008-2010. Takže nejčastější argument překupníků, že těch aut už víc nebude, je pouhá polopravda, protože ubývat už jich v dnešní době taky nebude, už je to přefiltrované (dokonce jich může i přibývat, díky renovacím a přihlašováním odhlášených aut na veteránské doklady). Dle počtů překupníků se za dva nebo tři roky dostaly ty auta na tří, čtyř, ale i pětinásobek své hodnoty, právě díky jejich nenažranosti (pardon, nalezení skuliny na trhu). To rozhodně není, vzhledem ke zmíněnému konstantnímu počtu aut na trhu normální vývoj cen. Potom se objevují v inzerci takový rarity, jako třeba 120 z roku 1986 za 130 000, protože: "na internetu to jeden pán se starýma autama tak prodává, tak je to pravda a já vám to dávám ještě lacino". A tím se ty ceny potom křiví, protože v takovém případě už žádná možnost volby za chvíli nebude. Nic ve zlém, vím jak to myslíte, ale nevidím jedinný důvod, proč bych se měl kvůli pár nenažrancům, kteří systematicky likvidují trh, omezovat ve svých koníčcích. Já si chci pořídit pár socialistických aut z konce 80. let ke své Škodě 125, ne hrát poker v Monte Carlu [lol] . Trošku mi to připomíná film Krásná země, kde si hlavní hrdina splnil celoživotní sen, otevřel si obchod s hodinkami, který mu vydržel pár dní, protože odmítl mafii platit výpalné [lol].
Úterý, 21. listopadu 2017 - 14:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 639
Registrován: 10-2007
k tomu monopolu směřuje celkem rychle … vypovídá o tom to jeho neustálé rozšiřování nabídek služeb
Což je podle mě spíš důkaz, že co dělá, dělá po ekonomické stránce dobře. Nicméně uznávám, že svobodný trh v mnoha případech k monopolu konverguje. Zase, není to holt ideální svět.

Ale přirozený vývoj trhu to nejspíš taky nebude. … tím se ty ceny potom křiví … To rozhodně není, vzhledem ke zmíněnému konstantnímu počtu aut na trhu normální vývoj cen.
A co je normální vývoj cen na trhu a normální cena, když ne průsečík nabídky a poptávky, coby mj. důsledek dosavadních aktivit na trhu? Jak se tato „normální“ cena stanoví, kdo ji bude případně kontrolovat, vymáhat atd.?

Nic ve zlém, vím jak to myslíte, ale nevidím jediný důvod, proč bych se měl kvůli pár nenažrancům, kteří systematicky likvidují trh, omezovat ve svých koníčcích.
A jaké se nabízí řešení?

Trošku mi to připomíná film Krásná země, kde si hlavní hrdina splnil celoživotní sen, otevřel si obchod s hodinkami, který mu vydržel pár dní, protože odmítl mafii platit výpalné
Film jsem neviděl, ale popsanou situaci mi to nepřipomíná. P. Krpálek chodí po veteránistech, požaduje výpalné a případně jim bere a ničí jimi vlastněná auta?

Aby bylo jasno, já vůbec neříkám, že jsou mi p. Krpálek a jeho praktiky sympatičtí. Spíš jen upozorňuji, že situace je logickým důsledkem zájmu o ta auta. A rád bych slyšel i případné návrhy co s tím.

Jinak my si tady zatím všichni „petrolheadi“ tykáme, takže totéž rád nabízím i za svoji osobu :-)
transit01
Úterý, 21. listopadu 2017 - 16:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 9-2012
chtít půl míče za tři vraky, to chce prostě odvahu... Představa kolik takovejch aut je tady na východě všude po stodolách, a garážích, to mě vždycky fascinuje. Před nějakým časem potkal kamarád u Kauflandu spotřební Octavii f kombíku, a ptal se co za to. Pán říkal že za cenu šrotu, ale musí si jí nechat, protože to je jediný auto ve kterým může vozit víc věcí na farmářský trhy.. Hele, mám f garáži zbrusu zachovalýho pažouta, po babiče doktorce z německa, ježděné jenom na hřibtov a domů, cením si to na 700 000 a hodím k tomu svojí ex [crazy]

Ale nejsme jediní, kteří si stěžují. Ono se to už nelíbí vícero lidem, viz. komentáře u jeho posledních "vlogů" na yt.

(Příspěvek byl editován uživatelem transit01.)
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Pajzák
Úterý, 21. listopadu 2017 - 17:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1274
Registrován: 6-2015
Zapomnel jsi dodat fotku te zajimavejsi casti nabidky.[wink]
Úterý, 21. listopadu 2017 - 18:43:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 210
Registrován: 10-2014
On to bohužel není jen Krpálek,kdo našel skulinu na trhu,je to vidět i na automotoburzách,kde jedny a ty samé tváře se dobývají i do ještě neodkrytých přívěsů prodejců, jen za účelem urvat co nejvíc, za co nejmíň,aby měli ještě tu drzost to na té samé burze snahu ukořistěné prodat i s několikasetprocentním ziskem.Zažil jsem burzy ještě před nájezdy těchto profipřekupníků,kam jsem chodil rád a kde se daly sehnat díly které jsem potřeboval, za rozumnou cenu,dnes už je to jen o ostrých loktech...Nicméně je dobré na lidi typu pana K. alespoň upozornit,třeba si to přečte někdo, komu to následně pomůže udělat si obrázek.
transit01
Úterý, 21. listopadu 2017 - 19:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2248
Registrován: 9-2012
Pajzáku, nebudu vám tady kazit den. Já si ho takhle před dobou zkazil a poznamenalo mě to
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Úterý, 21. listopadu 2017 - 21:16:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 10-2007
Někdo má auto a já mám nějaký obnos peněz. Pokud majitel auta si cení toho obnosu víc než auta a já si cením toho auta víc než toho obnosu, uděláme obchod a oba jsme spokojení, protože po transakci máme pocit, že držíme větší hodnotu než před transakcí. V jakémkoli jiném případě obchod neproběhne. Nikdo mě nenutí, abych koupil auto za cenu, která mi přijde neadekvátní. Prodávajícího snad nikdo nenutí, aby se zbavil auta s pocitem, že prodělal, že má menší hodnotu než před transakcí. Výše uvedené má kromě personifikace tržního modelu nabídka/poptávka ještě jeden rozměr. Odhaluje, že vnímání hodnoty je subjektivní, snaha hodnotu nějak objektivizovat vždy narazí na to, že se vždy může najít někdo, kdo “to vidí jinak” a jsme s objektivní cenou v kýblu.

Máme tady překupníky-krpálky, kteří nabízí nějaká auta za nějaké ceny. Buď to auto moc chci, tak mu ty peníze dám, nebo to auto zas tak moc nechci. Pak je koupí někdo jiný. Případně nikdo, a jemu se budou doma hromadit vraky, takže toho bude muset nechat. Nebo jít s cenou dolů, aby se někdo našel. Z čeho plyne, že by mi auto měl prodat za cenu, kterou bych chtěl já? Protože ta moje představa mi připadá objektivnější? Protože “normálně” to auto stojí míň? Snadná pomoc. Tak půjdu jinam. Není kam?

Máme tady lidi, kteří se chtějí zbavit starého auta. Zde se zazlívá krpálkům, že tito prodávající od nich přebírají cenovky. A že nevědí, co by za auto chtěli. Moc tomu nerozumím. Je to jejich auto a můžou si je cenit, jak chtějí. Buď přijdou na to, že je to moc, nebo to auto fakt bude někdo chtít i za ty peníze. Pak byla cena určena správně - viz začátek mého příspěvku.

Toto je asi princip, který tu prezentuje Jabberwocky. Námitka byla, že činností krpálků ceny rostou rychleji, protože veteránisti a sběratelé, aby měli auto, musí ceny akceptovat. Musí? No musí jen, pokud to auto fakt tak moc chtějí. Pak v tom ale jedou s krpálky, skočili na jejich hru. Jsou “vinni” méně, protože “on si začal”?
Úterý, 21. listopadu 2017 - 21:31:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 2-2013
Jabberwocky: Omlouvám se za to vykání, už to bylo na konci příspěvku a pod přívalem pocitu z vlastní geniality jsem nějak zapomněl [lol]. Spíš bych řekl, že mu to šlape marketingově, dokonce musím uznat, že by z něj mohl být velice schopný a úspěšný manažer. O tom, jak mu to šlape ekonomicky bych si troufnul polemizovat, protože jeho dva tři poslední kroky naznačují, že se mu až zas tak dobře nevede, protože poslední dobou auta jenom nakupoval, několik měsíců žádný z nich neprodal a přece jenom jejich provoz asi něco stojí a pochybuju, že ho prodej náhradních dílů a retroautopůjčovna uživí, ale to jsou samozřejmě jenom mými domněnkami podložená polemika. Ideální svět to vskutku není, ale přesto se pořád nemůžu zbavit pocitu, že on a jemu podobní ho ještě odidealizovávají víc než je nutné. K tomu vývoji cen, rozhodně si nemyslím, že by se nějak výrazně za ty dva roky změnila poptávka natolik, aby bylo třeba o tolik zvyšovat ceny. O kontrole samozřejmě nemůže být ve zdejším liberálním prostředí řeč - bohudík nebo bohužel, to ať si přebere každý podle svýho. Ovšem pokud vím, existují přehledy cen veteránů dle typu a stavu a co jsem tak zběžně viděl, tak alespoň u té 110r se Krpálek drží vysoce nad (tuším, že v tomhle stavu by to bylo něco mezi 30 a 60 tisíci Kč). Řešení se nenabízí žádné, leda dát mu přes hubu, ale kdo by se s ním špinil a nechal se tahat po soudech, to za to nestojí. Kdo má představu o konkrétním typu auta, který chce, tak mu nezbývá než čekat a doufat. S tím filmem jsem to myslel hodně nadneseně. Tyhle auta se mi líbily odmalička a vždycky jsem tak nějak operoval s myšlenkou, že bych si ke škodovce nějaký ten další povoz z roku 87-90 pořídil, protože to spadalo spíš do ranku těch lacinějších. Teďka když už jsem na to konečně zhruba našetřil, začíná mi to zase unikat, protože někdo, kdo k tomu nemá absolutně žádný vztah a nikdy na žádný auto ani nemáknul, si chce namastit kapsu. A takových jako já bude víc (čili někdo si chce splnit sen a bezostyšně mu ho sebere nějakej nemakačenko, kterej se akorát na ostatních přiživuje - proto ten příměr s výpalným).

Transit: Jenom 700 tisíc? Není to za takový unikát málo? Určitě je tam tebou vyměněný olej, repasovaná převodovka za půl mega, odborně zakitované kosmetické vady na karoserii asi tak za čtvrt mega, potom ta trocha péče zhruba za deset pětek, navíc to je cena jenom toho auta. K tomu musíš přidat ten naprosto ojedinělý komplet kol na nápravách, dveří, oken, palubní desky, volantu, světel, benzinu, vody v ostřikovačích a vzduchu v pneumatikách. A celý tenhle unikátní a v celé naší republice jistě jedinný automobilový balíček bys někomu mohl prodat za pouhých 2 999 998 Kč bez DPH a EKA. Na tvým místě bych o tom popřemýšlel [wink]
Úterý, 21. listopadu 2017 - 23:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 6-2010
Naprostý souhlas s uživateli Jabberwocky a Risan. Krásně popsaný princip dobrovolného obchodu - viz: Někdo má auto a já mám nějaký obnos peněz. Pokud majitel auta si cení toho obnosu víc než auta a já si cením toho auta víc než toho obnosu, uděláme obchod a oba jsme spokojení, protože po transakci máme pocit, že držíme větší hodnotu než před transakcí.
Ještě bych k tomu dodal jeden krásný dovětek - všimněte si, že po transakci jsou na tom oba aktéři lépe, než před transakcí. Oba vlastně zbohatli, ale nikdo nezchudl. A protože oba aktéři jsou součástí lidstva, tak lidstvo jako celek také zbohatlo. Dobrovolný obchod bez dotací, regulací a cel způsobuje bohatnutí lidstva. Musíme si uvědomit, že obchod je hra s nenulovým součtem, to znamená že když jeden zbohatne, druhý nemusí zchudnout. Což bohužel zřejmě nevědí odpůrci kapitalismu, kteří se naopak domnívají, že když jeden bohatne, druhý musí zákonitě chudnout. Jenže tohle platí jen v systému dotací - jeden na ni zbohatne, ale druzí ji musí zaplatit z daní - NEDOBROVOLNĚ a proto nejde o dobrovolný svobodný obchod a proto je to špatně.
Konec ekonomického okénka.

A co je normální vývoj cen na trhu a normální cena, když ne průsečík nabídky a poptávky, coby mj. důsledek dosavadních aktivit na trhu? Jak se tato „normální“ cena stanoví, kdo ji bude případně kontrolovat, vymáhat atd.?
Já bych to radši vůbec nerozmázával, nebo si to tu přečtě nějaký budoucí ministr Burešovo vlády a s radostí zřídí nějaký pěkný nový úřad, řekněme "Úřad pro kontrolu a vyváženost cen". Jako bychom to nezažili po každých volbách, kdy politici v rámci předvolebních slibů o "snižování byrokratické zátěže" vždy vytvořili několik nových úřadů a institucí. Z poslední doby například Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran je opravdu chuťovka. Docela by mě zajímalo, co tam ti námi placení úředníci 8 hodin denně, 5 dní v týdnu dělají za smysluplnou práci, že se bez nich neobejdeme. Přitom by stačilo zrušit všechny státní příspěvky a dotace všem politickým stranám a hnutím a bylo by vyřešeno. A ještě by se ušetřilo.
Konec politického okénka.
Úterý, 21. listopadu 2017 - 23:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4099
Registrován: 11-2006
Tohle je strašně těžké téma. Obávám se, že svou pravdu mají zde všichni, každý tím svým pohledem.

Sleduji ty ceny poslední cca tři roky a nejsem z toho moc moudrý. Jsou auta, která mají vysokou hodnotu několik let. Řekl bych, že bych tam řadil třeba Tatrovky. A pak ten zbytek, který tvoří žigulící, škodovky a spol., a u nich nehorázně stoupla cena za poslední dva roky. Rozdíl je v tom, že to nestoupá symetricky. Tatrovky myslím se prodávají +- ve stejné hodnotě, jako před pěti léty, možná i ta erka. A nutno uznat, že jsou to auta vzácnější a poptávanější (byť třeba Risan nebude s tou vzácností Tater tak úplně souhlasit). Ovšem u běžných Škodovek, Lad ta cena vzrostla neuvěřitelně krát více.
Chápu kluky, když říkají, že je to průsečík nabídky a poptávky, že nelze trh regulovat. To je jistě pravda, ale jak se tomu safra bránit?? Protože teď řeknu druhý pohled, můj a asi cendixe.

Fiata jsem sháněl přes rok. Rozpočet jsem si dal 20 - 30 tisíc, za auto, které bude s doklady a nejlépe pojízdné, ale každopádně bez zásadní koroze - nic, co by ihned vyžadovalo totální a nákladnou renovaci. Říkal jsem si, že je to adekvátní za starou plečku, kterých je ještě dost. A to jsem se šeredně přepočítal. Tehdy jsem obvolával i nějaké žigulíky na dva Fiaty se byl podívat. Jeden byl hrozný šrot za 20 tisíc a druhý byl slušný, ale formou "kdo dá víc", takže zbytečná cesta. Nějaký Polák mě značně přeplatil. Žigulíci byly v přijatelném stavu kolem padesáti tisíc. Což se mi za obyčejného žigulíka zdálo až moc.

Samostatnou kapitolou byly inzeráty na "ráji veteránů", kde zřejmě inzerují lidé, kteří si myslí, že dostanou za žigula stejné peníze, jako za vedle inzerující Bentley (2x tam byl řigulík za 200 tisíc, z toho jeden ještě je všemu historicky zprněný).

Po roce marnoty jsem si dal na bazoš poptávku. Vesměs se mi ozývali furt stejní lidí, cena by třeba i byla slušná, ale většinou to auto mělo nějaký háček. Jednou se mi ozval pán, který sehnal náhodou Fiata od nějakých seniorů za pár kaček (doslova mi řekl, že ho chtěli dát sešrotovat a že slyšel v restauraci, jak se o tom baví a tak ho od nich vzal). Poslal mi fotky a já byl unešen. Byl to krásný vůz, bez známek koroze, nádherná barva, první a skutečně cenný model. Dohodli jsme se po telefonu v sobotu na 30 tisících a na tom, že v pondělí seženu podval a přijedu si pro něj. Jo, to jsem byl hodně velký blbec. Přes víkend někdo chlápkovi v hospodě řekl, že to prodá za víc a v neděli večer už visel na bazoši. Prodal ho za šedesát a to jen proto, že nebral polská čísla (jinak by šel za sto jako prd). To jsem se poučil, že jak se neseberu a nejedu hned, tak smůla. Ale prostě jsem o víkendu nesehnal nikoho s autem a vlekem. Dodnes mám jeho fotky uložené a fakt jsem si hodně a dlouho nadával.

No a pak se stala náhoda, že jsem narazil na toho svého v pražské ulici a ten příběh už jsem tu psal. Každopádně to bylo půl roku nervů a ukecávání a nakonec také handlování o ceně. Dopadlo do naštěstí dobře. Ale říkám to proto, že i přesto ze zájmu sleduji inzerci. Za celé ty dva roky nebyl na tom netu jedinej Fiat, který by byl nabízen za můj finanční limit a stál za to. Bylo tam pár šrotů, ale to jsem prostě nechtěl.

Z toho jsem chtěl aby bylo vidět, že člověk prostě musí hledat mimo inzerci. Klidně se ptát mezi důchodci, strčit lísteček do Kauflandu na vývěsku, ptát se po vesnicích. Asi to je ten nejlepší způsob, jak zatočit s Krpálky, jak je obejít. Hledat přímo u zdroje. Jen pozor na dědice, to je většinou cesta do [zadnice]. Já jsem tehdy rozhodil sítě, kde se dalo. I řada z Vás zde se mi snažila pomoci.

Mimochodem, jen pro představu, o jaký kousek jsem tehdy svou neschopností přišel (a taky naivitou, asi jsem ze staré školy a stále věřím v chlapskou dohodu):


Krpálkovci tyhle první modely prodávají tak okolo sta tisíc, v Polsku hodně přes sto tisíc.
Středa, 22. listopadu 2017 - 06:33:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 8-2012
Mirousi- tak přesně to stejný se mi stalo s kombíkovou oktávkou z roku cca 1963. Hodně starý děda s ní jezdil na zahradu a už skoro nemohl chodit a já to jeho auto vždycky chválil a jeden den mi řek jestli ji nechci a já že jo. Děda si řek deset tisíc tak jsem hned souhlasil, před deseti lety to byla super cena za auto bez koroze a v super stavu. Jenže děda se doma pochlubil a syn vlít na internet a rázem za ni chtěli šedesát. To bylo pro mě moc. Jinak až začneš jezdit tak ti lidi občas něco náhodně nabídnou. Za cestu z krkonoš na praseti mě při vajglpauze dvakrát nabízeli motor do skutra 502 a Tatrana. Bohužel už teda i starší pánové z vesnic chodí do hospody, kde se stejně najde někdo kdo jim při pívu řekne, že to dneska strašně stoupá a tak kolikrát je cena už i u normálních lidí vyšší.
Středa, 22. listopadu 2017 - 09:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 10-2007
Mirous a Paveljosef: je asi otázkou, kam umístit ten moment uzavření smlouvy, jejíž porušení je již nemorální a ohrožuje vztahy. "Von mi to slíbil za 10 a pak si to rozmyslel a chtěl 60." Vy se dožadujete, aby prodávající dodržel slovo, i kdyby toho měl ještě před uzavřením smlouvy litovat? To vám připadá fér? Ve skutečnosti je to ve váš prospěch, ale ten prodávající si bude už při podepisování smlouvy připadat okradený, protože jste ho "nachytali" a nechali si od něj slíbit cenu, aniž by měl čas si o tom popřemýšlet nebo se poradit s někým. Že to je jeho věc a neměl se nechat nachytat? Jednou slíbil a my stavíme na tom, že se má zachovat "fér" a jako chlap a dodržet jednou dané slovo, i když zjistil, že udělal blbost? To mi připomíná prodejce, kterým se říká dneska "šmejdi". Je jim jedno, že druhá strana se posléze cítí podvedena. Že vnitřně bojuje mezi tím, dodržet nerozvážný slib cizímu člověku a nechat si od vlastních dětí vyčítat, že se nechal napálit? Slíbil a basta. Sliby se maj plnit, né? Prosím, to neberte, jako že vám nadávám do šmejdů, zkuste se od toho oprostit a zamyslet se nad tím, jestli chování těch prodávajících, co si "dané slovo" rozmysleli, je fakt tak nemorální a vaše, kteří nadáváte na někoho, že jim dal informace o možné vyšší ceně, tak morální.

Mirousi, s těma tatrovkama, na to jsem taky myslel. Taková T87 dneska stojí nejmíň milión a to je vrak, kde je vidět skrz podlahu. A proč? Vždyť je to taky jenom auto. 90% ceny tvoří krpálkovské kecy o výjimečnosti. A lidi to vzali v klidu, pane, to je jasné, to je vzácnost, rarita, s tím jezdili Hanspaulka a Zmikund. To, že stovka nebo dvanáctsettrojka nebo polák má stát málo, protože je to "obyčejné auto, kterých byla spousta", je taky jenom dojem. Ve skutečnosti je to tak, že buď zaplatím krpálkům penězi, mám co jsem chtěl a mám klid, nebo ušetřím nějaké peníze nákupem auta přímo od důchodce, ale zaplatím zbytek ceny v podobě shánění, hledání a pocitu, že děda, až zjistí od syna, za kolik se ta auta "prodávají" na internetu, na mě bude do smrti vzpomínat jako na vychcánka a tiše snášet výčitky vlastního syna. Jasně, vždycky existuje možnost si namlouvat, že jemu to tak připadalo výhodné, dát mi to za 10.
Středa, 22. listopadu 2017 - 10:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 640
Registrován: 10-2007
Jé, Risan čte Opráski [ok]

Jinak já jen podpořím Risana. Souhlasím slovo od slova s tím, jak to tady napsal, a buď bych opakoval jeho, nebo sebe. Na obecné rovině jen znovu upozorním, že existuje přímá souvislost mezi „takhle je to špatně“ a „musí se s tím něco dělat“, a že když se s tím pak něco dělá, výsledky jsou v drtivé většině horší než výchozí stav. Kognitivní omyl typu objektivisace ceny hned na začátku tomu procesu samozřejmě nepomůže. (A proto je dnes Západ, kde je, a motá se v kruhu, požíraje vlastní ocas.)
Středa, 22. listopadu 2017 - 11:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6958
Registrován: 12-2005
Risane ten děda bude podroben výčitkám syna vychcánka krpálkovského typu. Pro dědu má šáde cenu 10 tisíc.Pro syna má cenu 50 protože krpálci to tak prodávají. Že to za ty prachy neprodají už syn nevidí. On vidí jen to co za šáde mohl děda utržit kdyby byl krpálek a našel hejla. Jenže děda je rozumnej a vidí že mu šáde 30 let sloužila ale ted už by chtěla dost investic a to do starý herky nedá. Prodá to tedy tomu mladýmu bláznovi za 10 s pocitem úlevy že se zbavil klumpu a s mírnou výčitkou jestli to nedal moc draho.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Středa, 22. listopadu 2017 - 16:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1034
Registrován: 3-2011
Keď na jednej strane si ľudia cenia starú plečku natoľko, že ju nechajú zošrotovať (viď vo všeobecnosti susedná diskusia Autovraky), na druhej strane niektorí nevedia, čo za to pýtať, tak to proste nekúpim ani keby neviem čo bolo.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

transit01
Středa, 22. listopadu 2017 - 16:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2249
Registrován: 9-2012
Tak zas nějaký obráski.

Rapid by se mi hodně líbil. Škoda že to Krpálkovici vyhnali do takovejch cen. Můj děda má dva známý, co maj rapidy, jeden to ale má to celej život, pochybuji že by se toho chtěl zbavit, kor tak "levně" A ten druhej bydlí fuč, ale zase s tím nejezdí, taxsi vyber žejo.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd