Diskuse » Archiv 2017 » Automobily, lodě a letadla » Youngtimery » Archiv diskuse Youngtimery do 11. 11. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Youngtimery do 11. 11. 2017

dolů
   autor příspěvek
Středa, 01. listopadu 2017 - 15:36:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 10-2007
No, mohu-li soudit podle němčiny, tak „VW Bus“ se běžně používá pro všechny zadomotorové Transportery. A přeneseně i pro jiná podobná auta (např. mě místňáci varovali, že budeme-li ve Wernigerode stát poblíž nádraží za parního provozu, budeme mít „Qualm im Bus“ – a věděli, že máme Kiu Pregio).
Středa, 01. listopadu 2017 - 21:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 491
Registrován: 10-2014
Martin, Jabberwocky Díky za odpovědi! [happy]
transit01
Pátek, 03. listopadu 2017 - 20:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2226
Registrován: 9-2012
Pánové, naskytla se mi speciální nabídka ke koupi Škody 120l, klasika emko s papírama, akorát je tam jeden háček, a to že auto má zadřený motor a stojí už několik let po prvním majiteli v garáži. Auto není nikde k prodeji, ani se se s tím prodejem nějako nepočítá, chcou ho dát příští rok do šrotu, já bych byl výjimka ze známosti, mám prostě možnost ho zachránit. Karoserie prej nic hroznýho, cena by se pohybovala někdo okolo 3500-5000 plus eko zlodejina, vůbec nevím jestli se to voplatí, nebo kolik nabídnout, a tak. Co myslíte?
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Pajzák
Pátek, 03. listopadu 2017 - 20:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 6-2015
Ve srotu za ni nedostanou v dnesni dobe nic. Staci ti to takto?
Dnes v Hustopecich stal tento fesak s necelymi 60 tisici km na pocitadle.
Pátek, 03. listopadu 2017 - 23:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 627
Registrován: 10-2007
Transit: Hele, záleží na stavu auta. eMkových Škodovek je pořád docela dost (i když ubývají) a 120 L je nejběžnější model. Čili pořád ještě žádný tlak teď, nebo nikdy. Motory taky jsou (Petruš Opava tu nedávno jeden stodvacítkový inseroval za odvoz, jestli si dobře vzpomínám). Důležité spíš je, jestli to není nějak brutálně otuzené, a hlavně jak na tom je kastle z hlediska rzi. A tady si fakt s sebou vezmi pokud možno klempíře, co dělá stará auta. Hnije to zákeřně zevnitř a většinou je to mnohem horší, než to zvenku vypadá. Já chtěl na ouže udělat drobnou renovaci, zadní lemy a lehce prahy, snad ještě P-kapsy, že ano, a když se sundaly blatníky a sáhlo do prahů, byl jsem v tom rázem za čtyřicet tisíc. Tím Tě nechci strašit, ale prostě chceš-li mít opici, musíš mít i na banány. Taky počítej s tím, že řada 742 není a nejspíš ani nebude investice v tom smyslu, že by se Ti vložené prostředky vrátily nebo zhodnotily. Vzniklo jich přes dva miliony...

Na druhou stranu: Za relativně malý peníz (pokud tedy nepočítám případnou renovaci) dostaneš auto, které ač vyrobené v osmdesátkách, koncepčně a jízdním projevem odpovídá druhé polovině padesátek, kdy se pomalu a bolestně rodilo eMBéčko. Ten zadomotor na kyvce byl moderní naposled někdy za protektorátu. Je s tím docela sranda jezdit, a jestli to auto budeš poslouchat, dost se toho o řízení naučíš, protože na rozdíl od jiných, silnějších aut, tohle buď řídíš dobře, nebo to prostě nejede. Jako fakt nejede :-)

A dvě důležité věci, jestli se v tom nechceš zabít:
1) Zvykej si na ni piánko. Jsou totiž nedotáčivé i přetáčivé zároveň (ano, to jde). Nejdřív se lehký předek nedotáčivě klouže, tlačen těžkým zadkem, a pak se to chytne, roztočí a zadek má tendenci se přetáčivě urvat a vyletět ven. Není to žádná černá magie, jezdili v tom naši dědci i tatíci, ale chce to zvyk. (A Martin_100 se tu určitě rozepíše, jak se zatáčky dají krásně jezdit bokem :-)
2) Dávej si pozor na správné dotažení středových matic zadních bubnů a dobrý stav kužele tamtéž. Na rozdíl od předomotorových rámových škodovek tohle je na kyvkových zadomotorech konstrukčně dost zprasené místo. Buben totiž funguje i pro uchycení kola, a když se povolí a začne se pohybovat na unášecím hřídeli, dojde prakticky ve 100 % případů k odlomení konce hřídele a následně upadnutí bubnu i s kolem za jízdy. Smrťák zaručen. V odpovídající literatuře (Mach, Cedrych, Andrt) se k tomu dočteš víc včetně utahovacích momentů. Zase, není potřeba panikařit, ale věnovat tomu patřičnou pozornost musíš.

Jinak je to holt pozdně normalisační klumpr se vším, co k tomu patří. Jsou lidé, co to tak mají i rádi :-)
transit01
Sobota, 04. listopadu 2017 - 08:28:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2227
Registrován: 9-2012
Pajzák: To zase jako jo, na díly se jím to nechce prodávat, nevím proč, to už mi nikdo neprozradil, snad v tom nebude stav jednotlivých dílů..
Jabberwocky: Díky moc za rady a názor [ok] kámošů automechaniků a klempířů mám hafo, já sám dělam podobný obor, akorát maturitní, takže se v tom moc technicky neorientuji (pokuď mi rozumíš, prostě moc málo praxe). Určitě si s sebou někoho vemu, protože ten člověk co to nabízel vůbec nedělá do aut, a jeho táta taky ne, ale fakt si nemyslím, že by mě jeden z nich chtěl úmyslně podělat. Aut je ještě hodně, ale tohle mi přišlo docela cenově zajímavé, a navíc bych pro to nemusel jet přes půlku republiky, a kdybych to náhodou táhl na laně, tak šance na nějakej průser je fakt nízka. Ten táta sám neví co by za to chtěl, a synák to akorát prochlastá, takže si myslím že se schodnem na té čtyrce a ende.. O maticích mi říkal kámoš mechanik, ale takovejch věcí je tam prej víc. Říkal že to jsou strašný auta, ale jako recese dobrý..

edit: jinak mám přislíbené do prosince fotky toho auta, protože to stojí prej někde u bábiny, a on nemá čas, pak bych kdyžtak přijel to osobně omrknout, kdyby mě to fakt zaujalo.

(Příspěvek byl editován uživatelem transit01.)
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Sobota, 04. listopadu 2017 - 16:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 3-2011
transit01: tuctovú nepojazdnú š120 so zadreným motorom za 4000? Veď za to zoženieš feldu/favorit na dojazdenie. Ja osobne by som za to nedal viac než 2 tisícky...
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Sobota, 04. listopadu 2017 - 17:50:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1820
Registrován: 10-2007
My se na to tady na západě díváme už trochu jinak - chce potenciálního veterána, ne nudné auto.
Sobota, 04. listopadu 2017 - 18:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 1-2009
Ad stodvacítka: Dneska již ceny rostou. Před pár lety příbuzný koupil na chov škodu 125 L za 5 000 Kč, od první majitelky, pojízdný s propadlou STK, dneska už je zgenerálkovaná. Spolužák renovuje dědovo 120 L s pětikvaltem. Naučíš se s tím krásně jezdit, pro velkou zasklenou plochu a tenké sloupky všude dobře vidíš, perfektně odhadneš začátek i konec auta (narozdíl od většiny dnešních vozů), vzhledem k motoru vzadu a lehkému předku se ti bude s tím i bez posilovače líp parkovat než s favoritem či felicií. A na sněhu s dobrým obutím se ti pojede skvěle, vyjedeš i velké kopce, v nouzi zvládneš i kilometr po poli ve 25 cm vrstvě sněhu. Pokud chceš lepšího než kyvky, hledej pětikvaltové 130 L, nebo 135 a 136 s favoriťáckým motorem, ty jsou ale tuze vzácné. Jednu takovou 130 L odstavenou na ulici bez SPZ a skoro bez rezu jsem nedávno viděl, když jsem šel jakožto člen volební komise s přenosnou volební schránkou.
transit01
Sobota, 04. listopadu 2017 - 19:22:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2228
Registrován: 9-2012
Jenže já nechci auto na dojezd. Co mám daily na dojezd, tak je francouz, a zatím to teda bohatě stačí, ale chci právě toho "potenciálního veterána", jak píše Risan. Favorit by mě taky lákal, ale nějakej neshnilej, fakt pěknej, klidně i za větší peníz, ale hlavně aby se dožil mých dětí a nešel po roce do pece, klidně se přiznám že příští rok budu mít našetřeno něco přes 30, takže teoreticky bych mohl sehnat něco zajímavějšího (Tráboš,Žigul,atp). Nevím co, ale každopádně něco musím brzo splašit, abych měl svoje, a nečuměl furt na cizí.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Sobota, 04. listopadu 2017 - 20:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203
Registrován: 10-2014
Když vidím mánii s nákupy jangtajmrů,mám pocit že ti za chvíli nebude stačit těch třicet ani na toho nějakýho zajímavějšího favorita,pokud bude trochu držet pohromadě[wink].Jak už tady bylo psáno čtverka za zadřený emko je celkem dost,ale těžko hádat bez obrázku,pokud to bude jinak naleštěná nepotuněná kráska nejetá v zimě,tak by to asi bylo stravitelné.To, že je auto po prvním majiteli, ale neznamená, že údržba byla jeho koníčkem-může to být olítaná vrána,u které bylo zadření motoru poslední ranou.Pokud bych měl řešit 120 vs. Favorit je to jasně na stranu stodvacítky,protože kromě elektronických a jiných rádoby vymožeností a vzhledu je favorit už "moderní" vůz a nějaké odlišné pocity z řízení a požitku jízdy s veteránem se uplně asi nedostaví.Aneb čím starší auto tím větší legrace[auto]
transit01
Sobota, 04. listopadu 2017 - 21:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2229
Registrován: 9-2012
No právě proto koukám tady po tom. Protože už i hezčí favoriti se prodávaj kolem třicítky. Nesmyslný ceny.. Tady na Východě těch aut je všude hodně a nikdo si to tak necení.. Lepší koukat se takhle po zahradách, a ptát se přes známosti, než kupovat auta z bazoše a tak.. Zrovna dneska jsme byly s autem před Kauflandem mezi Zastavou, a volítaným Žigulem, a říkal jsem si, co by si za to ti majitelé asi řekli.. Nad Žigulem jsem teda nepřemýšlel zatím, ale pán v Zastavě už byl skoro nechodící, lezl z toho jak zpoza kulometu, napadlo mě se ho zeptat co by za to chtěl, to by byl hodně zajimavej youngtimer, navíc je to táta mýho kamaráda mýho kamaráda [lol]. Jestli ho letos ještě potkám, tak se ho fakt možná i zeptám, protože něco takovýho zajímavýho (Zastava, Tavrie, Oltcit, Yugo, Samara, atp) by se mi líbilo víc než tuctovej youngtimer. A pro takovýho extroverta jako já, recese na víkendy ideál.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Sobota, 04. listopadu 2017 - 22:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 10-2007
Dvě poznámky pro transita01 - ta Zastava je o generaci starší než ten zbytek v té závorce. Asi to tak nevnímáš, protože si nepamatuješ ta auta, když byla mladá, ale takhle je nasypat na jednu hromádku je zbytečně drsný [wink]. No a už podruhé tady čtu slovo “recese”. Možná je používáme každý v jiném významu, ale pokud má jít při provozu youngtimera primárně o toto, pak bych volil něco, co lidi, považující provozování oného “youngtimera” za recesi, vůbec dokážou rozlišit od běžné ojetiny. Ta naše oblíbená Tavria to asi moc nebude, to budou lidi spíš považovat za smutnou ojetinu než za veselý úlet.

Poznámka obecná: jestli chcete někdo dělat recesi, tak nejlepší nejspíš bude žlutobílá stodvacítka VB. Pro nás podivný pavouky-veteránisty, co to dělaj hlavou a ne srdcem teda smutná věc, ale pro většinu populace děsně vtipná vychytávka, jak zajistit recesi coby bonus při provozování nízkonákladového youngtimera. Alespoň tolik mě život naučil - to co považuju já za děsnou <|>ovinu, to většina lidí považuje za úžasný nápad.
transit01
Neděle, 05. listopadu 2017 - 08:10:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2230
Registrován: 9-2012
Tavria to asi moc nebude, to budou lidi spíš považovat za smutnou ojetinu než za veselý úlet No nevím, záleží na lidech - Právě proto se to dá sehnat za nejlepší peníz, z všech těch aut co jsem vyjmenoval, jen jich je málo, no. Ale z vlastní zkušenosti vím, že lidi Tavrii berou jako "divnýho favorita", takže to je taky něco, za čím se někdo ohlédne, jestli ho auta alespoň trochu berou. Ale je to fakt těžký, záleží na lidech, někdo by i tu o generaci starší Zastavu bral jako normálku, třeba znám asi fakt jenom jednu slečnu, co by ti řekla, co to doopravdy je za auto, a neřekla že to je nějakej "vergloidní trabant". Což je trochu smutné, ale chápu že ten transituv syndrom rozeznávání každýho "verglu" není pro každýho, kor né pro slečny.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Neděle, 05. listopadu 2017 - 10:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 8-2012
Transite- pokud to nebude úplně shnilý, tak bych do ní za cenu šrotu šel. Má jít za 3tis do šrotu, nebo k Tobě? Vyměníš motor (nebo necháš vyměnit a budeš pokud možno u toho abys viděl, že to není nic strašnýho)a pojezdíš a uvidíš jestli se ti to bude líbit. Nejezdí se s tím špatně. Pokud Ti s opravou pomůže třeba ona slečna tak dobrý a poučný ne? No a namontuj zahrádku a na ní starý surfový prkno a vedle sáňky a máš recesi. Samotný auto by ale mělo vypadat dobře.
transit01
Neděle, 05. listopadu 2017 - 13:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2231
Registrován: 9-2012
Ty fotky rozhodnou, jestli mě to zaujme, tak se tam zajedu podívat s kámošem a bude rozhodnuto. Ten motor už pak fakt nebude problém.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Neděle, 05. listopadu 2017 - 17:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 628
Registrován: 10-2007
Transit: Já bych ještě jenom zdůraznil Risanovo co to dělaj hlavou a ne srdcem. Už jsem si tu s ním o tom psal a možná se neshodneme úplně, ale velmi silně s ním souhlasím, že dělat veteránismus TAKY hlavou a možná PŘEDEVŠÍM hlavou není vůbec na škodu. Jak Tě Risan upozornil, vyfikl jsi tu dost nesourodý seznam aut. Tak trochu každý pes jiná ves. Být Tebou, zkusil bych popřemýšlet o tom, proč to které auto, co se Ti na něm líbí a co naopak ne. Aby se Ti ten výběr trochu zúžil a abys pak neskončil třeba s Oltcitem, když jsi vlastně chtěl spíš Zastavu. Nebo abys složitě nesháněl díly na nepojízdnou Tavrii, když bys radši jezdil, na což je u nás pořád nejsnadnější ta škodovka.

Churavým eMkem za pusu samozřejmě nic nezkazíš. Jak píše Paveljosef, povrtáš se v tom, něčemu se přiučíš, pojezdíš, uvidíš. A neujasněnost nebo přelétavost k mládí patří. Nemusíš si ho koneckonců nechávat navěky. Ale postupně si ujasnit, co vlastně chceš a proč to chceš, to je podle mě správná cesta. Hezky to udělal Mirous - věděl, že chce velkého poláka, a když se naskytla příležitost, chytil ji za pačesy.
Neděle, 05. listopadu 2017 - 20:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 10-2014
Transite,chceš-li recesi,kup si Kachnu a pomaluj si ji nadivoko..[happy]



Jinak Kachna je úžasně jednoduché autíčko, hezky jede,zábavné, spolehlivé, nenáročné na údržbu, náhradních dílů všude hafo a pokud máš kamarády klempíře, tak máš vyhráno - to se dá pak při troše štěstí sehnat auto i do 30t.

A holky se budou na tebe smát...[wink]



(Příspěvek byl editován uživatelem jožin_z_bažin.)
transit01
Neděle, 05. listopadu 2017 - 20:32:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2232
Registrován: 9-2012
Jabberwocky: Vypsal jsem prvních pár aut co mě napadlo jako vhodné na recesi. Že jsou všechna rozdílná moc dobře vím [wink] Aut je mnoho, uvidí se časem. Mirousovýho Poláka obdivuji, ale to je zrovna něco co bych nechtěl. Ani se myslím nedají sehnat tak "levně". A hlavně, je to moc seriozní.
Jožin_z_bažin: Díky za radu, bohužel, zatím jsem snad neviděl Kachnu za přijatelnou cenu ani jednu, ale neříkám že by se mi to nelíbilo. Citroeny mě taky zajímaj, mám mnoho zkušeností s Xantii, a těch kladů co tam bylo, škoda že to byl pracant.. Teď jsem našel tohle, taky slušná "verglovitá krabice", i když je fakt, že za tímhle už se ti holky neotočej. Ale o to mi ve finále ani nejde, holky jsou tak složitý, že i ta přístrojovka u toho Citrona mi přijde primitivní. Ale vo tom už jindy, nebo někdy na pívu.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Neděle, 05. listopadu 2017 - 21:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4086
Registrován: 11-2006
Ležím doma s anginou a nemám moc náladu, ale teď sem se docela pobavil [lol]. Ale ne ve zlém..

Mirousovýho Poláka obdivuji, ale to je zrovna něco co bych nechtěl. Ani se myslím nedají sehnat tak "levně". A hlavně, je to moc seriozní. Tohle bych prosil vysvětlit, co znamená, seriozní auto? Třeba Tavrie je neseriózní? Ale máš pravdu, levné fakt nejsou. Byť jsem už svého sehnal, tak furt inzerci sleduji a poprvé za ten rok a půl je teď v inzerci Fiat, který je levnější, než za kolik jsem ho koupil já (pojízdný - byť mladší a asi horší stav). Jinak to bylo vše výrazně přes můj tehdejší finanční limit.

Hezky to udělal Mirous - věděl, že chce velkého poláka, a když se naskytla příležitost, chytil ji za pačesy. Ale ruku na srdce, také jsem se nerozhodl pro poláka ze dne na den. Zprvu jsem taky trošku selektoval škodovky a žigulíky.

Ale z vlastní zkušenosti vím, že lidi Tavrii berou jako "divnýho favorita" Na to se vykašli, co říkají lidi. Chceš auto pro sebe, nebo pro lidi? V mém případě mi 8 lidí z 10 řekne, že mám žigula. Nejdříve jsem měl tendenci je vyvádět z omylu, ale pak jsem to uznal za zbytečné a ať si klidně myslí, že je to Zil [happy]. Lidem, kteří se v tom neorientují je jedno, jestli je to Škoda, Trabant nebo Simca. Pro ně je to starý a jejich děda měl něco podobného.
Pokud to chceš proto, co řekne okolí, tak si vážně nastříkej auto na žlutobílo jak píše Risan.

Mimochodem, možná si to tu psal a uniklo mi to, ale papíry už máš? Ten Pažout už jezdí?
transit01
Neděle, 05. listopadu 2017 - 21:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2233
Registrován: 9-2012
Míro, já jsem se narodil, abych bavil lidi, a fotil starý škodovky, je to jasný, už od mejch patnácti let.. No, Polskej Fiat, to každej zná. Nádhernej veterán, všude chromy. Támhle franta to před dvaceti lety měl, úžasný auto, lidi jich pamatujou spoustu. No ale co pak taková Tavrie (aneb Co to vlastně je za auto?) Hranatej vergl z Ruska, moc jich není, ale zajímavý to není, chromy to nemá, dizajn hroznej, víc to stojí než to jezdí, a ty kola co na tom sou, tos fakt nezažil.. Mě je jedno co říkaj, lidi, jen ať si říkaj, že to je divnej favorit tím líp, jenom píšu, jak to s tím autem je. Pažout jezdí, svítí, bliká, troubí, příští rok koupím gumy a razím na technickou, leč né po svým, protože papíry ještě nejsou, i když už to všechno je in progress. Tovíš, všichni stárnem, a transit už není to malý děcko, co támhle v hradci vyfotilo rozmazanou stodvácu.

E: ale to že nemam papíry, neznamená že nejezdime [satan] ale né že to řekneš mamce!

(Příspěvek byl editován uživatelem transit01.)
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 13:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1822
Registrován: 10-2007
Aby nedošlo k nějakému nedorozumění vlivem toho, co tu napsal Jabberwocky - ani já jsem to neměl tak, že bych si ve dvaceti udělal analýzu, na základě ní naplánoval, co bych si koupil za auta, a pak podle toho jel a jen plnil plán. S většinou aut, která mám, jsme se spíš tak nějak vzájemně našli. Ano, já zde pléduji za to, aby se veteránismus dělal taky hlavou a ne jen srdcem. A to hlavně proto, že se mi to osvědčilo, a viděl jsem hodně srdcařů rychle vyhořet, protože některé rozpory mezi sny a realitou nešlo přebít ani velkým nadšením. A klidně se přiznám - i já mám jedno auto, o kterém si říkám, že jsem se možná tehdy měl ještě víc zamyslet, jestli o ně usilovat.
Pajzák
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 14:06:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 6-2015
Tavrija je z Ruska? To jsou mi veci...
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 16:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4087
Registrován: 11-2006
Transite, proto jsem se ptal. Myslím, že bys nejdřív měl udělat papíry a dát do kupy Pežota. Naučit se jezdit a zjistit, co to vše obnáší. Ono to není jenom mít auto. Nevím, jestli už si maturoval, jestli jdeš pracovat a nebo někam dál na školu. Ale v tvých letech jsem před sebou měl ještě 6 let školy a auto si pořídil až v prváku na výšce. Kašlal jsem na školu a chodil po brigádách, abych to auto uživil a nebýt babičky a dědy, tak asi školu nikdy nedodělám, protože jsem o zkouškovém vydělával na nový výfuk. Děda s babi tehdy nějakou kačku přihodili a já se mohl učit. Na to, aby mně naši financovali auto neměli a i kdyby měli, tak už z principu by mi na to nedali, protože byli proti. A já poznal, že to není takový med.

Tehdy jsem měl pojistku vysokou jak nyní za tři auta, platil jsem si benzín a protože jsem měl auto jako jeden z mála ve škole, tak to bylo hodně benzínu. Felda sice byla nesmrtelná, ale přeci jen nějaký peníze za servis jsem dával. Vzpomínám, že jsem jednou byl na brigádě celý den, abych si vydělal na autorádio a při cestě zpět jsem si urazil zrcátko a nejen, že jsem rádio neměl, ale ještě jsem byl v mínusu o 2 tisíce. Do toho máš letní a zimní gumy, náplně, výměny oleje atd. Takže pokud chceš studovat dál, být tebou, nechám si zprvu jen jedno auto. Od svých osmnácti jsem chtěl kromě běžného auta ještě jedno staré a vidíš, pořídil jsem si ho až ve třiceti. Byť jsem už tehdy měl možnost mít poláka v podstatě zadarmo.
V tvém případě je horší, že už ta auta pomalu mizí, ale pokud chceš stodvácu, tak bych se zbytečně neunáhlil a klidně si počkal, ty ještě chvíli porostou. Ale zase si jí pořiď dřív, než ženskou, s tou to pak jde většinou hůř a tak skvělou manželku jako mám já, která mě v tom ještě podporovala, má málokdo.

A nezapomeň vyřešit garáž. Taky bych se asi vyvaroval inzerátům z netu, to je samý překupník a zloděj. Jestli máš kamarády a možnost, tak výměna motoru asi bude maličkost. Já měl vedle sebe okruh samých vzdělanců, ale nikdo si neuměl vyměnit ani žárovku, tak jsem měl tohle horší a proto pro mě byl tehdy tabu i polák od kamaráda, který jel jen na tři válce. Dneska vím, že to byla lehce řešitelná blbost, ale tehdy jsem s nadsázkou ani nevěděl, jestli to jede na benzín a nebo na naftu a nebylo koho se zeptat.
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 16:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6952
Registrován: 12-2005
A Martin_100 se tu určitě rozepíše, jak se zatáčky dají krásně jezdit bokem :-)
Už nemusím ošoupal sis klávesnici za mě [rofl]

A holky se budou na tebe smát..
Na tebe nebo tobě? V tom je velikej rozdíl.

Jinak coby fanda Mkových škodovek její nákup doporučuju. Nechápu zvěsti o hrůzách nespolehlivosti a tragickým jízdním projevu.
Pokud to auto má potřebnou péči a řidič není dřevák jsou to vděčný pracanti a jízda až na míru hluku v podstatě srovnatelná se soudobou konkurencí ze západu.

A bokem to jde vodit královský když je kluzko a dostaneš to do paže [biggrin] [biggrin] [biggrin]
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 16:31:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 640
Registrován: 7-2008
No a pro případ... Petruš z Opavy ten motor na stodvácu stále má, stále mu překáží a stále ho někomu milerád věnuje za odvoz...
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 18:14:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 3-2006
Transit:
Motor máš u škody 120 za den přehozenej. [wink]


Pak už jí jen umyješ a uháníš vstříc dalším kilometrům...
transit01
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 18:48:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2234
Registrován: 9-2012
Míro, já jsem na tom finančně vzhledem k mému věku jsem docela dobře, to nebudu lhát. Garáž (Sice je plechová montovaná, ale i s autem se tam vejde hromada krámů a sto puklic) jsem si taky platil celou sám se stejně starým kamarádem, včetně oprav a všeho, akorát jsem si to napsal na fotříka, s tím že nájem mu vždycky zaplatím zpět. Peugeot už je skoro v pohodě, a jsem na střední, kde mám povinnou autoškolu, takže už i vím, co si mám od toho ježdění představovat. Koupil jsem si baterku, plnou nádrž, a o víkendech jezdím sám po polních, takže to bych se nebál.. Druhýho auta bych se vůbec nebál, jsem schopen si část platit, a část mi bezproblému můžou platit rodiče (protože jsem fungující, nefetuju, nekradu, nekouřím), protože s tím nemaj problém. Když se to vysere, tak to bude stát, a nic se tomu nestane, časem se k tomu dostanu, a zatím můžu jezdit autobusem, chápeš. Proč na to spěchám koukám chápeš. Ty auta hrozně mizej, a rostou na ceně. Jestli budu čekat rok na víc, tak nebudou. Navíc mám takovou podporu kolem sebe, že bych byl blbej abych do toho neinvestoval (sám táta říkal že mám něco koupit a eko mi zaplatí). A teď si určitě všichni budete říkat, jak jsem rozmzalenej, a podobný sračky. Ale ono to tak úplně není, neříkám že jsem svatej, ale naše generace je tak v haj*lu, že takový transiti jsou ještě v podstatě celkem dobří lidé..
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 19:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4088
Registrován: 11-2006
Rozmazlenost nemusíš obhajovat, v tomhle rozmazlenost nevidím. Naopak, tebe ctí, že ve svém věku nefetuješ a nekouříš a tvého tátu, že tě v takové věci ještě podpoří. Táta mně třeba s autem velmi pomohl při všech možných přetazích při prodeji a pak do opravny a na STK a tak, když jsem zůstal s neřadícím autem stát 300m od baráku tak přijel z práce mě zachránit, ale že by mě v tom někdy doma úplně podporovali, se říct nedá. Naopak při každé návštěvě našich jsem jen slyšel, jak je to krám do domu :D

Martin: promiň, ale měli jsme Š105 a Renault 18 a hádej, které bylo nesrovnatelně za zenitem? :D

Pavel: moc pěkná, zrovna nedávno jsem viděl jeden díl z Vyprávěj, dělali tam autoškolu a stejnou tam měli [happy] skoro, jako by jí z oka vypadla.
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 20:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 10-2014
Pavel- jojo přehození motoru je na den práce: Vstaneš v devět, posnídáš, vo půl desátý odpojíš baterku shodíš zadní čelo a odpojíš kablíky a lanka k motoru,odšroubuješ výfuk, vypustíš nemrzku odpojíš hadice, deš si dát kafe.O půl jedenáctý sklopíš zadní sice,povolíš spojení motor převodovka,zapluješ pod káru odpojíš táhlo řazení,podepřeš převodovku.pojízdným zvedákem podepřeš motor,povolíš zadní šrouby na příčce motor lehce spustíš a za neustálého kvrdlání vytrhneš z vozu.Umeješ si zasraté ruce,deš na oběd,dáš si šlofíka.V jednu přikomenduješ náhradníka v nejlepší kondici k převodovce a opět za stálého citlivého kvrdlání se ho snažíš přemluvit aby zaujal místo svého zemřelého předchůdce.Po dvaceti minutách nerovného boje,návalech zoufalství vzteku a jistoty že to tam prostě nesedne se motůrek uráčí a zaujme pozici.Pak už jen vše zpátky zapojit tam kde to bylo a cirka ve tři máš padla.Následuje umytí zasratých ruk,ošetření a dezinfekce tržných a bodných ran-pokud nebylo prováděno průběžně,zkušební jízda, zasloužený odpočinek a vstřebávání nově nabytých zážitků[biggrin][satan]
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 21:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 757
Registrován: 3-2006
Ad Sběratel kuriozit:
Ty už si to někdy dělal, ne? [proud]. Je to vpodstatě tak, jak popisuješ, Jen s tím rozdílem, že se snažíš vyměnit ještě vše okolo, ke všemu se zlepší přístup (V mém případě tedy nešlo o výměnu motoru, ale spojky, startéru, pracovního válečku spojky, baroskopu a nevím čeho všeho ještě...). Jinak ta škodovka je v reálu opršenější, ta fotka příjemně zkresluje...[happy]
-OndraS
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 21:41:41  
Neregistrovaný host
95.82.137.200
Tranzite, kup si ameriku, srandy je s tím stejně, otáčej se všichni a konstrukčně a kvalitou zpracování se to příliš neliší od vozidel RVHP [happy]
George
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 22:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 5-2002
Transite, chlapče to jsi mě tedy dostal s tím odkazem. Jsem tam našel toto https://www.rajveteranu.cz/20406-chrysler-180-gc-roudnice-nad-lab em .... Když si uvědomím že si manželka a děti prosadily pejska který mě za tu dobu stál přes padesátník... a tady je za třicetník Cháčko v poměrně rozumným stavu (teda na to co jsem měl já)........ Příště bude auto a né pejsek.
Úterý, 07. listopadu 2017 - 15:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6953
Registrován: 12-2005
Po dvaceti minutách nerovného boje,návalech zoufalství vzteku a jistoty že to tam prostě nesedne se motůrek uráčí a zaujme pozici

No a když vytočíš svíčky a při kvrdlání motorem kvrdláš i klikovým hřídelem sedne si motor na místo okamžitě.
Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
transit01
Úterý, 07. listopadu 2017 - 17:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2235
Registrován: 9-2012
To jsem rád, že jsem to tu trochu "oživil". Amerika by byla pekna, ale nevesela by se do garaze, a neuzivil bych to. Takhle teď spinká Pažout, nebavi me ho furt utirat od prachu:

Nekde na strese se mi udelala dira, a tece mi tam na strechu auta, coz neni vubec pekne, vzhledem k tomu ze do auta sameho teklo(odtokove kanalky byly ucpane, a uz jsem je procistil). Musim koupit gumoasfalt, a nejako si s tim poradit, kdyztak to prenejtovat.
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Středa, 08. listopadu 2017 - 19:11:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 2-2014
transit01, škodovky jsou pořád celkem tuctovou záležitostí, fakt jich potkávám ještě dost, v okolí je má taky několik známých...Zaměřil bych se jinam....Jestli škodovku, tak 105SP nebo 120SP, to jsou dnes rarity, v registru jen pár kousků těchto Praktiků.
Jako člověk z vedlejšího okresu ti radím (z osobních aut) spíš Dacii 1300 nebo 1310, Ladu od 01 po 09, Moskvič, Polonez, Yugo, nebo i tu Tavrii...Samozřejmě nejsehnatelnější je Lada a Moskvič. Ostatní se schání hůř.
Doporučuju se s tou škodovkou neunáhlit, je to i dnes nejtuctovější auto z 80. let a jsou vidět. Za nima se člověk neotočí. Zato teď jezdíme pár dnů do práce přes Hradec s 21053 a takhle na semaforech je vidět že se lidi na auto podívají...zaujme je.

Nabízím ti, než se úplně rozhodneš, stav se někdy u Chocně, svezu tě v některém autě značky VAZ, aby jsi poznal i automobily z východu...
www.avtoexport.cz
Středa, 08. listopadu 2017 - 20:15:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 495
Registrován: 10-2014
Transite, tak to vidíš, každý Ti tu doporučuje auto dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, konečné rozhodnutí je stejně na tobě...


...takže se šípkovou, nebo se zelím? [happy]
Středa, 08. listopadu 2017 - 20:48:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1824
Registrován: 10-2007
Jen jestli on ten “praktik” 105SP není dost nepraktický. A nemyslím tím, že se v tom nedá skoro nic odvézt. Myslím tím to, že to je zbytečně jen dvoumístné auto. To je o dost srandy míň, když můžeš vézt jen jednoho kámoše nebo jednu kámošku. Sice prý “rarita”, ale myslím, že to skoro nikdo neocení. Za mě těžká nuda, malý počet registrovaných SP se projeví pouze na tom, že ten, kdo Ti to bude chtít prodat, nebude vědět, co za balík by za to chtěl. Ve výsledku vyhozené peníze. To si raději už kup Furgonet od Kaliny, jestli ještě prodává sbírku.
Středa, 08. listopadu 2017 - 23:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 335
Registrován: 2-2009
Pro inspiraci přidám pár youngtimerů...


... a pár francouzských paštik[biggrin]


http://marek275.rajce.idnes.cz/
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 12:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 630
Registrován: 10-2007
Ten furgonet, to je … to je něco tak ukrutnýho [nene] Ale obávám se, že vzhledem ke třem dochovaným kusům by tohle Transit zatím asi nezaplatil. (Jinak jsem si vzpomněl na Hillman Husky, když už je řeč o bizarních užitkových zadomotorech.)

No a když už tady takhle doporučujeme, co má Transit dělat se svými penězi, tak se, Transite, zamysli, jestli nakonec nepotřebuješ spíš dodávku. Odvezeš v tom kamarádů a slečen úplně nejvíc, dá se v tom chrnět (se slečnami i bez) a jízdní vlastnosti to mívá rovněž velmi specifické. To Ti radí člověk, co si nekoupil barkasa ;-) (ale naší korejské rejži bude za pár měsíců dvacet, takže se do vod jangtajmrů začínáme zlehýnka nořit i zde :-)
Vechtr
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 16:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 12-2015
Já jsem si nedávno koupil Formana Solitaire (už druhého, první byl bez papírů a bude na díly). Teď je asi takové zlomové období, kdy jsou ceny favoritů a formanů na minimu a budou už jen růst. Dají se sice levně sehnat velmi zachovalé kusy po starších lidech, ale to jsou většinou základní verze. Vyšší výbavy se nekupovaly na to, aby stály v garáži, takže se v hezkém stavu shánějí velmi těžko. Já jsem koupil na pohled zachovalé auto, se kterým se ještě letos jezdilo po dálnici do Německa, a stejně je na něm spousta práce. Horší kusy asi zatím nikdo renovovat nebude, takže přestože těchto aut jezdí v běžném provozu pořád relativně dost, nejspíš během krátké doby vymizí.

Favorit má navíc tu výhodu, že je to snad ještě jednodušší auto než 120, nevyskytují se na něm záludnosti typu hydraulické ovládání spojky či upadávající zadní kolo a pořád se dají bez problému sehnat origo díly za úplně směšné ceny.
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 16:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1825
Registrován: 10-2007
Jabberwocky: Ten furgonet, to je … to je něco tak ukrutnýho

Co si pod tou ukrutností představit? Jak bys v té době řešil zadání typu “užitkové auto s maximálním využitím vyráběných celků, minimální náklady na vývoj - ideálně jen karosářská úprava, předpoklad jen malosériové výroby pro tuzemské orgaizace, do města - zásobování bočními dveřmi z chodníku při stání v řadě”? Mně připadá, že se opět pubertálně blamujeme, jestli si myslíme, že “fotři byli blbí”.
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 17:32:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 3-2011
Vechtr: úplný súhlas ohľadom cien Favoritov, s papiermi/bez sa dajú zohnať okolo 100€, ten stav tomu aj zodpovedá. V blízkej rodine (zatiaľ) exituje Favorit z roku 92, garážovaný, najazdených okolo 56000km, odhnilo uchytenie tlmiča vľavo k zadnej náprave, takže už 5 rokov nejazdí vôbec. To auto nechce nikto z okruhu príbuzných ani zadarmo.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Vechtr
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 18:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 12-2015
Mě teda stál skoro 1000 € [happy] . Je to ale poměrně vyhledávaný model a za nižší cenu už se prostě v rozumném stavu nesežene. Koroze je velký problém, hlavně okolo domečků tlumičů, předních podběhů, konců prahů, uchycení zadní nápravy apod. Pořád to vypadá dobře, pak se do toho šťourne a objeví se díra jak [cunik] . To hodně lidí odradí a auto radši nechají zvrakovat. Starších aut se to tolik netýká, protože se s nimi jednak tolik nejezdilo, jednak už shnilé kusy vymizely a zůstaly ty opečovávané.
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 18:40:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 632
Registrován: 10-2007
Risane, napsal jsem to velkou zkratkou a chápu, že takové věci asi slýcháš často a můžeš na ně být alergický. Myslel jsem to ale jinak. Proti konstruktérům a fabrice vůbec nic. Ukrutné je spíš to zadání. Respektive ukrutné je to, když automobilka v zemi s tak dlouhou a bohatou průmyslovou tradicí musí ještě v 80. letech vyrábět x-tý facelift auta z konce let 50., a dokonce po nich někdo chce, aby z toho udělali dodávku, když jim nedá prostředky na vývoj čehokoli. Před autory klobouk dolů. Škodovka (a v tomto případě BAZ) podle mě dostala z koncepce "vše vzadu" naprosté maximum a je neuvěřitelné, že řada 742 (která podle mě vůbec neměla vzniknout) působí vlastně velice moderně. V tomhle ohledu už se furgonet pohybuje prakticky za hranicí možného. Ale zase nemůžu nevidět, že je to vynucené drbání se levou rukou za pravým uchem a že císař (soudruzi se svým plánovaným hospodářstvím) prostě je nahý. Furgonet pro mě symbolisuje celý ten marast normalisace. Po lidech se chtějí výsledky, ale pracovat smějí jen se zmetkem, a pokud možno zadarmo. Fotři nebyli blbí. Blbý byl ten, co po nich chtěl, aby z lejna pletli biče.
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 19:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 368
Registrován: 8-2014
To si jdu do Kauflandu nakoupit a stálo tam tohle

To auto je prostě nádherný...doufám že už nebude tolik stoupat na ceně, jednou bych si ho chtěl koupit, samozřejmě v naftè s pětiválcem...

A pár tuctovějších youngtimerů:


Auta stojí, vlaky jedou...
[auto][auto][auto][auto]
[masinka][tramvaj][tramvaj][tramvaj]
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 20:31:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 674
Registrován: 8-2015
Došlo mi mailem, Škoda MB Roadster


Pajzák
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 20:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 6-2015
Nadherne tvary
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 21:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1826
Registrován: 10-2007
Jabberwocky: ale ano, já rozumím. To všechno k tomu patří. Jestli chce člověk s veteránem opravdu cestovat časem, tak musí vnímat mnohem víc než jak to jede a vrčí a vypadá. A pak skutečně dostane víc než “recesi” (abych si vypůjčil pojem od kolegů výše).

Skutečně jsem trochu alergický na ty, co všechno posuzují jen pohledem své doby, o které se domnívají, že všechno vynalezla, a předtím se jen mlátilo klacky o zem. Takoví tady snad nejsou, ale to Tvoje “ukrutné” mi je připomíná.

S tím Furgonetem to bylo ještě složitější. K jeho vzniku se sbíhaly nitky nikoliv pouze od dob zavedení plánovaného socialistického hospodářství, ale už od té doby, co Masaryk s Benešem vytvořili ten nesamozřejmý národ, který se stále chtěl rozpadat na dvě části. Ač příbuzné jazykem, pocházely ty dvě části vlastně z různých kulturních okruhů. Tak byla nakonec ta část, která společný stát stále nepokládala za vlastní, v době normalizace uplacena vlastní automobilkou na zelené louce a vlastní impozantní konstrukční kanceláří. No a ta konstrukční kancelář generovala stále takové projekty, aby “se tam něco dělo”, aby prokázala svoji opodstatněnost a schopnosti. Nic proti tomu, byli šikovní a udělali dost práce. Ale právě v důsledku té nesamozřejmosti, protože ani ta fabrika nevznikla ze skutečné ekonomické potřeby, tak ty projekty šly všechny tak nějak rozpačitě do ztracena. Súdruhy Čehúny z generálneho riaditelstva v Prahe bych až tak nevinil, ti projekt Furgonet zařízli (s trochou nadsázky řečeno) hned, jak se o něm dozvěděli. Skoro bych si myslel, že je nechávali “si hrát” a byla to jen další splátka za to, co jsme na hypotéku získali před 99 lety.
Pajzák
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 21:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 6-2015
Risan:
"Jabberwocky: Ten furgonet, to je … to je něco tak ukrutnýho

Co si pod tou ukrutností představit? Jak bys v té době řešil zadání typu “užitkové auto s maximálním využitím vyráběných celků, minimální náklady na vývoj..."
Ja tu ukrutnost spatruji prave v tom zadani. A vlastne i v tom, ze to nekdo realizoval. Ze jde vymyslet dodavka se vsim vzadu, Volkswagen dokazal vic nez jasne, ale kdyz pominu vyse zmineneho Hillmana, jaky jiny pickup na takove platforme vznikl? Pritom, pokud vim, par 742 s motorem vpredu vzniklo, tam uz by nejaka nakladni nastavba smysl davala vic.
Risane, asi nikdo povolanejsi k odpovedi neni, tak se zeptam tebe. Mohla podle tebe mit Furgoneta nejake prakticke vyuziti v masovejsi podobe? Nebo by stejne kazdy radsi koupil 1203?
Čtvrtek, 09. listopadu 2017 - 22:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 633
Registrován: 10-2007
Risane, určitě. Tyhle okolnosti kolem BAZu, TAZu a obecně situace Slovenska za Husáka (coby samozřejmě důsledku všeho předtím, včetně třeba Tukovy aféry) znám. Úmyslně jsem se soustředil spíš na rozpor mezi schopnostmi těch, co to opravdu dělali, a všeobecnou miserií země a doby, kdy to dělali. Ale rozhodně souhlasím, že co uvádíš Ty, do té mosaiky patří a že bez toho není úplná. Slovo ukrutný jsem opravdu použil jinak, než jak mu rozumíš Ty a jak Tě oprávněně dráždí.

Pajzák: Z hlavy mě napadá Chevrolet Greenbrier, tedy dodávka odvozená od Corvairu. Ale to je vzduchem chlazený boxer, čili stejný koncept jako VW. No a VW dělali kromě téček i kombíky. Jestli se mohu pokusit o odpověď na Tvou otázku ještě před Risanem, uměl bych si furgonet představit tam, kde měla sloužit a moc nesloužila 105 SP - tedy všelijaké ty opraváře televisí, instalatéry, zaměstnance Kovoslužby. Ale, a to zase souvisí s tím mým slovem ukrutný, čekal bych, že aspoň zkusí udělat něco takového, jako měl hajaja a co zřejmě zvládli u Hillmana, aby když už to je řadový vodník, a ne boxer vzducháč, tak aspoň aby tam byl pod jiným úhlem nějak naležato, a nemusela se kvůli tomu dělat ta bedna vzadu (dobře je to vidět tady). Ale to by stálo peníze, a tudíž smůla. I když uznávám, že většina nakládky by byla asi probíhala bočními dveřmi z chodníku.
Pátek, 10. listopadu 2017 - 13:02:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 634
Registrován: 10-2007
Pajzák: Ještě mě dodatečně napadla první generace Mazdy Bongo (tam vůbec netuším, jak to Japonci řešili a jestli v Asii existovala jiná podobná auta) a pak Fiat – Multipla (což není klasická dodávka) a teď jsem vygooglil ještě 600 T Pulmino a 850 Familiare. Kromě Multiply jsem nic z toho nikdy naživo neviděl.
Pajzák
Pátek, 10. listopadu 2017 - 13:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 6-2015
Jo, to jsou ovsem klasicke dodavky/mikrobusy. Mne slo o neco podobneho prave te skodovce.
Pátek, 10. listopadu 2017 - 15:40:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 8-2012
A zrovna k Transitovi mi ta škodovka pasuje- může si za to sám. Nadšeně je léta fotí a klidně a by mohl nadšeně léta jednu mít a jezdit. Beztak když nějakou potkám, vzpomenu si na něj. A kdyby zde dal fotku škodovky s popiskem tak to je moje nový auto, pomyslel bych si, že tak to má bejt.
Pátek, 10. listopadu 2017 - 18:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 205
Registrován: 10-2014
A když vlastně Transit potřebuje dodávku,tak co tolik opovrhovaná a zatracovaná, leč na ceně stoupající ŠKODA 1203?Je to škodovka-vlastně původně byla, odveze pártystan,haldu kamarádů a spát se v tom dá velice pohodlně.No a i ta stránka recesoveteránská je naplněna[wink].
Pátek, 10. listopadu 2017 - 20:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1827
Registrován: 10-2007
Pajzák: aby nedošlo k nedorozumění - možná jsem to napsal nešikovně, ale to zadání si nejspíš vymysleli sami. Měli obecně řešit užitková auta. Tak si řekli, že do toho segmentu by mohli přispět i tím nejmenším.

A mně připadá, že to zadání smysl v tom kontextu, v němž vzniklo, docela dávalo. Oni právě chtěli vytvořit auto, které by bylo mezi klasickou osobní škodovkou (užitkově opravdu tragickou) a 1203. Objemem ložného prostoru, spotřebou, ... Od konce výroby Oktávie kombi něco takového chybělo. Motivací byla ekonomika. Zkonstruovat celé auto “pořádně” je hraběcí rada. Pochopil jsem, že oni chtěli udělat něco, co by fungovalo hned. Co by se dalo rovnou vyrábět. Ne za pět let, až se všechno zkonstruuje a ověří a vyzkouší a homologuje a nachystá se výroba stovek komponent u různých subdodavatelů i vlastní výroba a finální montáž.

To si myslím, že byla klíčová výhoda projektu - auta se mohla začít rovnou vyrábět. V jakkoli malých sériích, nebylo třeba zaplatit drahý vývoj a drahé přípravky masovou výrobou a exportem. Prostě to bylo nachystané na to, aby v roce 1984 organizace dostávaly malé užitkové auto za cenu o něco vyšší než stodvacítka a mohly je provozovat za náklady běžné stodvacítky. Vzpomeňme Formana, který byl dostupný až po roce 1990, a to dělaly AZNP s plnou podporou strany a vlády.

V BAZu počítali v podstatě jen s tuzemským trhem a podniky typu Kovoslužba, Okresní podnik služeb atd. Servis domácích spotřebičů, zásobování drobnými věcmi. Prostě aby televize do opravny nelítala dva metry tam a zpátky v nákladním prostoru 1203 za deset litrů na sto. Jak jsem tu už několikrát psal, do Furgonetu postavíte bez problémů pračku a ledničku vedle sebe bočními dveřmi přímo z chodníku.

Možná jsem zaujatý, ale mám s tím autem osobní zkušenosti a hodně jsem o tom přemýšlel a taky mluvil s lidma, co se okolo toho pohybovali a můj názor je, že to mohlo být ve své době užitečné auto. Bedna s motorem je spíš psychologická bariéra. Ano, je tam, a pro lidi z 21. století vypadá jako nepřekonatelná překážka, ale mně to připadá jako velmi malá cena za to, že takové auto mohlo jezdit pro čs. podniky ještě v první půlce 80. let. Při tehdejším hladu po všem, co mělo kola, by se určitě našlo dost organizací, které by to koupily. Naštěstí se nikdo nepokusil motor snižovat nebo pokládat (snížení nákladové hrany vzadu o 20 nebo 30 cm by asi vzhledem k vynaloženým nákladům nic neřešilo) ani “logicky” přesouvat dopředu, takže by bylo celkem jedno, jestli by se Furgonety vyráběly ručně a prodávaly ve stovkách kusů nebo sériově na lince.

Myslím, že ve prospěch užitečnosti toho auta svědčí i to, že po skončení projektu se po těch prototypech jen zaprášilo a v podnicích sloužily až do totálního oježdění prakticky až do konce století. Nikdo to nezahodil, nesešrotoval, nevyměnil s příchodem kapitalismu za pickupa s motorem vpředu.
Pajzák
Sobota, 11. listopadu 2017 - 07:34:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 6-2015
Risan: Diky za vysvetleni, takto mi to uz smysl dava. Ja si jedno tohle auto matne pamatuju z detstvi, a uz tehdy jsem jeho smysl moc nechapal.
transit01
Sobota, 11. listopadu 2017 - 16:46:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2236
Registrován: 9-2012
Jeden tutovej youngtimr. Akorát se mi trochu klepali ručičky.

A jedna technická. Chlapi, neválej se vám někomu doma dvě obruče, skruže, límce z kol ze Škody 120? viz foto.
Francouzovi se to docela líbí a v garáži jsem našel jenom dvě. Je to pro dobrou transitní věc. Časem to půjde na správné auto..

Je to sice daily, ale neříkám že nechci aby se lidi neotáčeli, hlavně holky, aneb co to tady furt po Rychnově jezdí za idiota s takovou vraždou?
IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok] Scania R 620 [ok]
Peugeot 306 1994 1.6 8V [satan] Až vyrostu, koupím si Trabaranta! rndrndrndrnd
Sobota, 11. listopadu 2017 - 18:25:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2012
Sháním potah volantu na starý vůz. Koženkový děrovaný. Neznáte nějakého výrobce? Jde o to, že dnes vyrábí na malé průměry volantu.
Sobota, 11. listopadu 2017 - 22:00:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 675
Registrován: 8-2015
Dnes jsem nafotil tyto škodovky v Kudlově u Zlína 2017-11-11