Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » 4. koridor » Archiv diskuse 4. koridor do 24. 07. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse 4. koridor do 24. 07. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pikehead
Neděle, 02. července 2017 - 09:47:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3106
Registrován: 3-2007
Priapos: Asi tu všichni víme, že "modernizace" je šaráda s cílem provést generální opravu D1 za prachy z EU. Takže máte pravdu, že bezprostředním důvodem demolic je rozšiřování.

Tady máte dva jasnější příklady: jeden z loňska Z textu si dovoluji upozornit na větu: Jeho konstrukce trpí typickými závadami objektů pocházejících ze sedmdesátých let. Do nosné konstrukce zatéká a její stav se zhoršuje. Druhým příkladem je most na křížení II/111 s I/3 a FJB v Bystřici, letos bouraný a znovu stavěný...

Nevím v čem mě srovnáváte s T.H., a co myslíte v tomto kontextu slovem "demagogie"... konstrukci nepravdivých závěrů?
Neděle, 02. července 2017 - 11:47:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 12-2007
Emil Švec: Pro územní a stavební řízení je jak známo zapotřebí desítky povolení různých úřadů. Domnívám se, že mezi ně také patří provozovatel místní vodovodní a kanalizační sítě. Rovněž obec by měla upozornit na nedostatečnost školských zařízení. Z těchto důvodů by podle mého názoru stavební úřad neměl vydat stavební povolení. Já spíše napsal o případu, kdy kapacita školských zařízení a vodovodní a kanalizační sítě je dostatečná. Bránit stavbě ve Vašem případě by tak měly především příslušné orgány veřejné správy, ne občanská sdružení, nyní spolky.
Pikehead: Osobně se domnívám, že pokud by někdo prokázal, že stavba významně ovlivňuje jeho život, tak by měl být účastníkem řízení. Konečně to uvádíte ve větě: osoby, jejichž vlastnické nebo jiné věcné právo k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být územním rozhodnutím přímo dotčeno . Ale bohužel se rozmohly takové spolky, které možná kdysi měly bohumilý cíl pro zlepšení životního prostředí v určité lokalitě, ale nyní jejich hlavním cílem je napadnout prakticky všechny žádosti o stavební řízení. Znám to ze zkušenosti z mého okolí.
Emil Švec
Neděle, 02. července 2017 - 17:05:25  
Neregistrovaný host
84.246.166.11
Rovněž obec by měla upozornit na nedostatečnost školských zařízení

Obec upozorňovat může na cokoliv, ale je jí to prd platné, protože peníze, které jí nikdo nedá a developer není blázen.

by podle mého názoru stavební úřad neměl vydat stavební povolení

Z našich zkušeností stavební úřad stanovisko obce přehlíží co to dá.

Bránit stavbě ve Vašem případě by tak měly především příslušné orgány veřejné správy, ne občanská sdružení, nyní spolky

Vzhledem k tomu, že české úřady fungují bez [zadnice] takto: https://www.youtube.com/watch?v=l8d7w8wCsl8 (nastavte si minutu 41:10 - 50:35), tak nemá cenu na ně spoléhat. Ten ouřada, co tam sedí, nikdy na místě nebyl a absolutně nezná provoz, natož ještě rozlišovat špičky a sedla provozu. Je značně naivní si myslet, že Vás úřad ochrání, když nedokáže ochránit ani krajinný ráz a udržitelný rozvoj. Na OÚ často sedí vidláci bez vzdělání nebo dobře "informovaní" lidé. Ty zajímá pouze dopad ne na krajinu, ale na peněženku...
Neděle, 02. července 2017 - 19:05:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5291
Registrován: 8-2012
většinou je to vynuceno rozšiřováním dálnice D1, která pod nimi vede, nikoliv nekvalitním provedením
O čem točíte, demagogu?
Jezdím X let po R10/D10, takže vidím průběžně, jak je to s kvalitou provedení socialistických dopravních staveb... tam byly a jsou všechny a) mosty na dálnici, b) nadjezdy nad ní průběžně rekonstruovány, bourány a přestavovány, protože "kvalitní provedení" (kolik asi chat se v okolí postavilo z cementu z nich?) nevydrželo leckde ani 30 roků. Aktuálně je zbořený most v Březině přes I/610 + rekonstruovaný ten přes trať, věčně se "opravuje" most přes Jizeru tamtéž, v posledních letech se boural nadjezd v Benátkách a přemostění na III/2754 v Brodcích (a taky třeba most nad Čechovou ulicí na průtahu Libercem)... a všichni se asi děsí toho, až bude potřeba sáhnout do mostu přes Labe v Brandýse.
Na té D1 to nebude jiné, "modernizace" je jen vhodná záminka.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Mir7
Neděle, 02. července 2017 - 22:02:27  
Neregistrovaný host
109.80.17.31
Zdravím,nevvíte kolik se přihlásílo společností na stavbu SuVo ,termín skončil tuším před týdnem.
Pikehead
Neděle, 02. července 2017 - 22:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3109
Registrován: 3-2007
T.H.: Asi tak...

Wagon: Určitě mě hřeje, že mám právo být účastníkem řízení, když mě o něm nikdo nenotifikuje a tím pádem přijdu o možnost se k věci vyjádřit. Pokud je územní řízení prověrkou bdělosti, tak je asi něco špatně...

Ten proces má v tomto zásadní faktickou chybu, zatímco ošetření "problémových" spolků je proti tomu problém v zásadě kosmetický.

A doufám, že v rámci napadnutí novely u ÚS dojde k vyčištění této zvrácené praxe a jasnému nastavení procesu určení dotčených osob i jejich notifikace.
Neděle, 02. července 2017 - 23:31:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 12-2007
Emil Švec: Já zase slyšel, že je špatné, že stavební úřady až příliš podléhají obcím. Konečně jsou zřízeny na obcích s rozšířenou působností, kde nad stavebním úřadem je tajemník, který sice musí být schválen krajským úřadem, ale navrhuje ho starosta. Pokud se týká kvality úředníků stavebních úřadů snad by měli mít minimálně stavební průmyslovku. Ale to je diskuse o celé státní správě. Pokud se týká krajinného rázu, i to je otázka. Staví se různé rozhledny a stezky v korunách stromů, myslíte si, že ty nějak zušlechťují krajinný ráz? Ale jistě, postavit uprostřed vilové čtvrti nebo vedle kostela osmipatrový dům je zvěrstvo. Nemyslím si, ale, že jakákoliv stavba, která je napadána různými spolky, silně mění krajinný ráz. A pokud se týká udržitelného rozvoje, o tom existuje sice řada publikací, ale myslím, že nikdo pořádně neví o co jde. Pokud by se dodržoval, tak by nikdo nikdy neměl souhlasit s dovozem biopaliv nebo jejich komponent z třetího světa. Ono i pěstování rostlin na biopaliva u nás je dost ošemetné. Protože je třeba vždy vypočítat, kolik surovin nebo energie se vydá na pěstování třeba řepky, kolik energie jde na její svoz a přípravu MEŘO (metylesteru řepkového oleje). Myslím, že po řádném výpočtu všech vstupů by se zjistilo, že použití řepkového oleje na biopaliva není vůbec ekologické. Víte, když se schvaloval Zákon o ochraně přírody a krajiny v devadesátých letech, tak se předpokládalo, že tehdy různá občanská sdružení opravdu upozorní na různá zvěrstva ve výstavbě. Postupem času ale některé spolky zjistily, že když zasáhnou se svými připomínkami, i když ty prakticky nebudou relevantní, do územního nebo stavebního řízení, tak i když své námitky neprosadí, tak to řízení pozdrží klidně i o rok nebo i o dva. Pokud to řízení prohrají, tak myslím moc toho nezaplatí. Ale pro stavebníka, malého soukromého nebo developera je to ztráta, takže raději zaplatí nějakou částku, aby ten spolek ty připomínky stáhl. A obávám se, že je řada takových spolků, které konečně mohou být financovány i z druhé strany, pokud nějaký bohatý majitel nemovitosti si nepřeje, aby se v jeho okolí stavělo.
Pikehead: Myslím, když se má stavět něco ve vašem sousedství, tak se to lidé dozví. Teď pomalu o každé stavbě, popř. o záměru stavby jsou informace na webu anebo na různých obecních tiskovinách. V mém okolí se moc nestaví, nicméně o všech záměrech v Praze 6 byla veřejnost dostatečně informována, jak např. o dostavbě polikliniky Pod Marjánkou, tak o zástavbě Vítězného náměstí anebo oblasti Bořislavka. Jinak s největší pravděpodobností novelu stavebního zákona podepíše pan prezident, protože má některé aktivisty rád jak osinu v [zadnice]. Pokud se najde dost senátorů, tak novela půjde k Ústavnímu soudu. Ten rozhodne. Obecně důvěřuji Ústavnímu soudu, protože ten moc nepodléhá ani politickým tlakům ani tlakům různých aktivistů.
Pondělí, 03. července 2017 - 18:35:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 373
Registrován: 5-2013
Mir7
Podání nabídek na stavbu Sudoměřice - Votice je tč. posunuté na 24. 7. 2017.
Mir7
Pondělí, 03. července 2017 - 20:13:08  
Neregistrovaný host
109.80.17.31
K.A.F Díky za informaci.
Čínskej
Čtvrtek, 06. července 2017 - 17:44:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 3-2012
Jezdím X let po R10/D10, takže vidím průběžně, jak je to s kvalitou provedení socialistických dopravních staveb...
Ja jezdim X let po rakouske A1 a pri modernizaci, zhruba o deset let drive nez u nas, se zbouraly take temer vsechny mosty. Vesmes stavby ze 70. let... A ted se v tom vyznejte...
Pikehead
Čtvrtek, 06. července 2017 - 18:25:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3113
Registrován: 3-2007
Že by se jim tam - tentokrát skutečně - nevešel ten třetí pruh? [proud]
SůVo
Čtvrtek, 06. července 2017 - 19:16:12  
Neregistrovaný host
82.117.130.29
Jak by nejspíš řekl Jára Cimrman: "A nebudou tři pruhy brzy málo?"
MickeMouse
Pátek, 07. července 2017 - 12:38:19  
Neregistrovaný host
185.16.181.248
A kvalitu současných stavebních postupů ukazuje estakáda přes soutok Berounky a Vltavy na D0 (dosud nepřevzato, jedna nájezdová rampa se mezitím prosedla), padesátka v čerstvě rekonstruované Hostivaři či 3. koridor mezi Plzní a Chebem.
Takže odložme ideologicky zabarvené brýle a bavme se o faktech.
Pikehead
Pátek, 07. července 2017 - 15:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3116
Registrován: 3-2007
Zapomněl jste ještě dodat patky trakce v Poříčanech, tu dálnici u Ostravy, D11 u Chlumce, podchod v Klánovicích, Jablunkovský tunel a třeba propady tunelu Blanka.

Nicméně ani tyto stavby nejsou důkazem toho, že "dneska se staví nemlich stejně nahovno jako dřív", protože technologie i technologická kázeň jsou o několik lig jinde...
Pátek, 07. července 2017 - 15:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7113
Registrován: 4-2003
tu současných stavebních postupů ukazuje

Inteligenci ukazuje mj. schopnost správně zobecnit náhodná pozorování na obecný jev.

Jestli si vážně myslíte, že se dneska staví stejně blbě jako v 80. létech minulého století, tak jste vážně dost mimo.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Simba
Pátek, 07. července 2017 - 17:53:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2491
Registrován: 7-2008
... protože technologie i technologická kázeň jsou o několik lig jinde...

[lol]
humoristo, se na tu "kvalitu" veřejné zakázky přijeď podívat - tak by to nezmrvil ani učeň prvního ročníku předmětného ústavu. A to jsou jen "maličkosti" v podobě zmrvených "futer", dveří, oken, dlažby, obrácených rozvodů vody atd., atd. - se pak nedivím, že jim padají mosty, sesouvají svahy, vlní dálnice a kroutí koleje
Pátek, 07. července 2017 - 18:35:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7114
Registrován: 4-2003
zmrvených "futer", dveří, oken, dlažby

Jak se dalo za dožívajícího komunismu zmrvit futro, když byly akorát ty odporný plechový?[biggrin].
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Simba
Pátek, 07. července 2017 - 19:46:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2492
Registrován: 7-2008
V roce 2010 za dožívajícího komunismu? A ony se v témže roce plechové nevyráběly? Že jsem je včera viděl ve stavebninách. Mimoto, když už tu máte rádi tak to hnidopišství, uvědomte si pojmy: komunismus tu nikdy nebyl. No, tak hlavně, že všichni obchodujete s Čínou. Určitě ty zlé a ošklivé soudruhy porazíte tím, že u nich budete vyrábět a nakupovat.
Pátek, 07. července 2017 - 19:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5301
Registrován: 8-2012
Ja jezdim X let po rakouske A1 a pri modernizaci, zhruba o deset let drive nez u nas, se zbouraly take temer vsechny mosty
Tak to je slušnej diskuzní faul, při té modernizaci byla totiž A1 rozšiřována na troj- a místy i čtyřpruh... což se o české D1 i D10 nedá říct ani náhodou. (A na druhou stranu na té A1 ti dementi napíchali 100 km/h jako Immissionsschutz snad na třiceti kilácích.)

se na tu "kvalitu" veřejné zakázky přijeď podívat
No a nebude to právě ten problém, že jde o VEŘEJNOU zakázku? Nebo snad doma máte zmrvená "futra", dveře, okna, dlažbu? (No, u někoho by mě to nepřekvapilo.)

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 07. července 2017 - 20:38:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 871
Registrován: 6-2016
Jak zkurvit futro? Jednoduše - při zazdívání nerozepřeš v polovině výšky a tlak příčkového zdiva ho vmáčkne "dovnitř" (o cca 1 - 2 cm). Pro rýpaly - příčkové zdivo se stavělo vesměs z dutých cihel "na štorc" a spojováno bylo klasickou maltou. Kdo to chtěl mít "sichr", tak tu příčku dělal nadvakrát, aby se tlaku vyhnul.
Při dnešním zdění ze silikátových tvárnic, navzájem lepených by se to stávat nemělo.
Poklop D400
Pátek, 07. července 2017 - 22:05:03  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
honzaklonfar: Ještě můžete futra zazdít do vrtule nebo do kosodélníku, kombinace obého je možná. Případně je vyrovnáte do vodováhy podle prahu a ne už podle nadpraží, takže nebudou nahoře rohy v pravém úhlu. A neposledně je můžete zazdít pantama na opačnou stranu, pokud náhodou nezaměníte levé za pravé.
Jinak ke kvalitě staveb za socialismu je třeba uvést zřícení hal národního podniku Mesit. Tehdy ta zpráva nesměla opustit odborné kruhy, v novinách se o tom nepsalo a člověk se k tomu dostal až když došlo na různé druhy cementů, mezi nimi hlinitanový, ikdyž už bylo po revoluci. Prakticky zapomenuté neštěstí.
Pátek, 07. července 2017 - 22:14:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7119
Registrován: 4-2003
A ony se v témže roce plechové nevyráběly? Že jsem je včera viděl ve stavebninách.

A proč ne, dodnes se se to používá jako levný řešenípro technický a výrobní prostory, ale málokdo si to dá do obytných prostor.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

mic
Sobota, 08. července 2017 - 08:25:27  
Neregistrovaný host
193.85.202.132
Soudobá kvalita prací je daleko otřesnější, než v době našich otců (konzultováno). Na stavbě mého domu se vystřídalo mnoho řemeslníků a ani jeden neudělal svou práci správně. Věci jako okapy do kopce a podobně jsem řešil několik měsíců. Snaha ukrást, ošidit vykázat fiktivní činnosti je tak očividná, že jsem se naučil spoustu věcí dělat sám. Konstatuji, že živnostník ve stavebnictví je hajzl od kosti. Měl jsem tam i firmu "okresního" formátu na omítky a pod, a nestyděli se vyfakturovat 2x tlustší vrstvu a nebo bytelnější beton. Fiktivní práce za desítky tisíc atd.
Stavebnictví ve větším provedení (nemocnice) pak mohu pozorovat v práci se stejným výsledkem. Podlahy v koupelně jsou vyspárované ze sprchového koutu do chodby. Okna nakřivo. Podlahy křivé. Smrad z kuchyně táhne barákem. A spousta dalšího.
Nedělám si iluze o nějaké "technologické kázni o několik lig vyšší". Spíš bych vsadil na jistou profesní čest, která byla před lety vyšší, než dnes a domnívám se, že klempíř by se tehdy po konfrontaci se stoupajícím okapem zastyděl, omluvil a předělal. A ne, že mi bude nadávat a hrozit, že příště už pro mě nehne prstem, když pořád nejsem spokojený.
Sorry za kecy mimo téma, ale o technologické kázni mi fakt nemluvte. A taky berte v potaz, jaká byla například stavební chemie v osmdesátých letech a co umožňuje dneska. A o to víc se na všechno sere.
Sobota, 08. července 2017 - 11:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 874
Registrován: 6-2016
Poklop D400: Tyhle závady byly při "Svépomocné výstavbě 28. b.j." eliminovány tím, že většina družstevníků byla z IPS (před lety 45). Takže se vyšprajcovaly 2 hranoly proti stropu, vodováhou a vinglem se futro vyrovnalo, práh podložil klíny a přivázalo se to vázacím drátem. Ale když se pospíchalo, tak byly hold "větší odchylky"[biggrin].
Při dnešní výstavbě pozoruji v Černošicích, že domy lepené z tvárnic a lité z betonu jsou pravoúhlé a rovnoběžné, a to i po osazení oken. Zato cihlové mívají odchylky viditelné prostým okem bez brejlí, nicméně závěrečná povrchová úprava to schová. Vnitřky z pochopitelných důvodů nesleduji.
Sobota, 08. července 2017 - 15:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 10-2007
Konstatuji, že živnostník ve stavebnictví je hajzl od kosti. Měl jsem tam i firmu "okresního" formátu na omítky a pod, a nestyděli se vyfakturovat 2x tlustší vrstvu a nebo bytelnější beton. Fiktivní práce za desítky tisíc atd.
Stavebnictví ve větším provedení (nemocnice) pak mohu pozorovat v práci se stejným výsledkem. Podlahy v koupelně jsou vyspárované ze sprchového koutu do chodby. Okna nakřivo. Podlahy křivé. Smrad z kuchyně táhne barákem. A spousta dalšího.


Na druhou stranu...kdo normální a šikovný by to za ty mzdy dělal...
Pikehead
Sobota, 08. července 2017 - 23:05:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3117
Registrován: 3-2007
No hele micu, opět trochu neschopnost v usuzování z části na celek. Za totáče především žádný stavební firmy pro soukromý použití nebyly, takže byste neměl komu zavolat. Zedníci brali na melouch 50 Kč na hodinu, což byl 2-3 násobek toho, co bral běžně kvalifikovaný smrtelník brutto. Zedníkum byste pod nos navozil matroš, který byste nedostatkový a mizerný všude možně a nemožně posháněl (úniky z práce například). Vaše žena by jim vařila kafe, obědy a svačiny a vy byste jim kmital do hospody pro lahváče. V pomocných pracích zednických byste zaangažoval širokou rodinu a známé po dobu několika let... Asi tušíte, že takový setup není úplně záruka profesionálního výsledku...

Ke kvalitě - asi i tehdy byli zedníci jak ožralý hovada, tak mistři v oboru (zejména pak v oblasti melouchů). I dnes je třeba hledat v okruhu známých, event. je sám vyzkoušet. Já v oblasti rekonstrukce našel mizerné, dobré i výborné, ale vyžaduje to hledání a nebude to na první pohled nejlevnější (na druhý pohled určitě, bo to nebudete dělat 2-3x a ušetříte si nervy).

K tomu špitálu - vinu má ten, kdo to přebral, dneska jim to můžete hodit na hlavu. Jděte se podívat na nějaký špitál nebo OÚNZ z totáče (a Homolku vynechte), pár jich v původní podobě najdete a určitě tam bude všechno postavené jako od Lanny...
mic
Neděle, 09. července 2017 - 09:30:22  
Neregistrovaný host
193.85.202.132
Pikehead: Není třeba takového popisu. Sám jsem v roli pomocníka coby 13leté děcko pár prázdnin strávil a vše viděl. Ano, bylo to tak. Nicméně omítka na domě mých rodičů drží dodnes bez nutnosti opravy, zatímco z mého komína se po pěti letech loupe. A to je ta technologická kázeň.
Jinak slovy 70letého kolegy: "Tehdy když si člověk při(pod)platil, tak tu kvalitu dostal. Dneska podmázneš a stejně tě ojebou."
Jo a úhrada dnešního řemeslníka přijde možná ještě na vyšší násobek příjmu běžně kvalifikovaného smrtelníka. Zatím poslední (instalatér) poptával cca 1200Kč/h. Nejlevnější nabídka byla cca 600Kč/h. A tak jsem se naučil letovat měď[coze])
O tom špitále máte samože taky pravdu. Firma je spřízněná s hlavounem a převzít se "muselo". Jen si nedělám iluze o tom, že jinde, např u mostů, to přejímání probíhá jinak. Pokud koupelna na interně, kde jde o pár šupů, je nestandardně vztahově zajištěná, dovedu si představit to zajištění např u dálničního mostu a nebo tunelu Blanka...
Pondělí, 10. července 2017 - 05:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4602
Registrován: 9-2005
Dovolím si rušit:
Stav příprav staveb čtvrtého koridoru
Pondělí, 10. července 2017 - 09:12:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14009
Registrován: 5-2002
Wagon: Myslím, že po řádném výpočtu všech vstupů by se zjistilo, že použití řepkového oleje na biopaliva není vůbec ekologické.
Proč "by"...?
To se přece dávno ví: když je rok dobrý, je to lehce pozitivní, když je rok průměrný, je to lehce negativní, když je rok špatný, tak je to hooodně negativní (míněno co do vlivu na celkovou bilanci CO2, další negativa raději nezmiňuju).
Pondělí, 10. července 2017 - 09:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7122
Registrován: 4-2003
Na stavbě mého domu se vystřídalo mnoho řemeslníků a ani jeden neudělal svou práci správně. Věci jako okapy do kopce a podobně jsem řešil několik měsíců.

Věc jako okap do kopce bych vůbec nepřebral a tím pádem ani nezaplatil.

Já v oblasti rekonstrukce našel mizerné, dobré i výborné, ale vyžaduje to hledání a nebude to na první pohled nejlevnější

Přesně.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čínskej
Pátek, 14. července 2017 - 12:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 3-2012
Tak to je slušnej diskuzní faul, při té modernizaci byla totiž A1 rozšiřována na troj- a místy i čtyřpruh... což se o české D1 i D10 nedá říct ani náhodou. (A na druhou stranu na té A1 ti dementi napíchali 100 km/h jako Immissionsschutz snad na třiceti kilácích.)

Ze jsem si nevsimnul tretiho pruhu treba mezi Voralpenkreuz a Salzburgem... Takze bourani kvuli rozsireni?
Pátek, 14. července 2017 - 15:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4567
Registrován: 3-2004
Soudobá kvalita prací je daleko otřesnější, než v době našich otců (konzultováno). Na stavbě mého domu se vystřídalo mnoho řemeslníků a ani jeden neudělal svou práci správně.

Potvrzuji, že tento výrok rozhodně není pravdivý. Opravuji dům z 60. let a nakonec se to zvrhlo v rekonstrukci úplně všeho, kde zbylo jen zdivo a krov a nad tím krovem jsem hodně přihmouřil oči s tím, že si to holt vyžere někdo po mě.
Neschopnost správně vytvořit hydroizolaci zdiva, neschopnost vůbec použít nějakou hydroizolaci podlah, neschopnost postavit zdi svisle (odchylka 5 cm, to je radost nahazovat). Neschopnost podšalovat strop při betonáži aby se neprohnul. Chodby s vypínačem na jednom konci, záchod zalitý v podlaze (montáž dřív než přišel obkladač).

Dnešní řemeslníci: Ty, které jsem si vybral já a které jsem si dozoroval - výborná práce. Ti co mi byli přiděleni (montáž oken) stáli za houby a bylo potřeba nad nimi stát a jebat, jebat...
Bugear
Čtvrtek, 20. července 2017 - 23:42:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3549
Registrován: 8-2005
Aktuální stav výkupů SoDo: http://www.imagehosting.cz/?v=vykupylul.png
Pro srovnání stav
z 22.12.2016: http://www.imagehosting.cz/?v=vykupywgw.png
z 29.6.2016: http://www.imagehosting.cz/?v=vykupysodo.png
Posun jen v kú Sedlečko u Soběslavě, Klenovice u Soběslavi a pilíře v kú Myslkovice. V Sedlečku probíhají pozemkové úpravy.

Líp to vypadá u NeŠe 1/2, kde se s výjimkou asi 2 parcel podařilo s vlastníky dohodnout a aktuálně probíhá převod.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Simba
Pátek, 21. července 2017 - 09:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2505
Registrován: 7-2008
Dnešní řemeslníci: Ty, které jsem si vybral já a které jsem si dozoroval - výborná práce. Ti co mi byli přiděleni (montáž oken) stáli za houby a bylo potřeba nad nimi stát a jebat, jebat...

A to je přesně ono - u státních zakázek mi bohužel připadá, že vyjma strategických objektů (mosty, tunely ad. - i když zde výjimky existují a pomineme-li havárie studénkovského typu, vzpomínám si třeba na toto) stavební náležitosti "menšího" významu nikdo nedozoruje, jinak by k mnou výše popsaným excesům nedocházelo. Koneckonců, o "nezávislosti" lidí, vykonávající stavební dozory mám jasno od doby, kdy první dotaz takového člověka nebyl na to, jaký mám problém, ale o koho jde (rozumějte jaké firmy se problém týká). Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, to platí stále a svým způsobem to chápu, málokdo chce dopadnout jako Pošvářová.
Inu, dnes člověk musí stát nad řemeslníky s bičem a ještě si k tomu všechno nastudovat, byť v případě role pouhopouhého nájemníka mu to vlastně ani nepřísluší (a případné problémy by měl se zhotovitelem řešit pronajímatel, což v případě drážních správců nemovitostí spíše vede jen k vyloudění trpkého úsměvu na tváři).

Bugear: díky

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Pátek, 21. července 2017 - 14:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14102
Registrován: 5-2002
Simba: Inu, dnes člověk musí stát nad řemeslníky s bičem
To musel vždycky, sundej už konečně ty růžový brejle...
Pátek, 21. července 2017 - 14:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 5-2013
Bugear
[ok]

Jediná letos běžící stavba IV. koridoru, totiž nadjezd Řípec, je od úterka 18. 7. 2017 v provozu, viz zde.
Pátek, 21. července 2017 - 15:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1107
Registrován: 10-2011
Kur... Zase jsem si nestihl vyfotit přejezd ve stanici Řípec. Už je pozdě, a to byl zajímavý pro zvláštní umístění závor... [sad]
Pátek, 21. července 2017 - 15:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3274
Registrován: 5-2004
Tak stihli to nafotit gůgl před a seznam po akci v roce 2014... Gůgl má i starší fotky z roku 2012, dá se to tam přepnout.
Pátek, 21. července 2017 - 18:07:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1108
Registrován: 10-2011
Já vím, jen mě mrzí, že nemám vlastní fotky toho přejezdu. Ještě mnohem víc mě mrzí, ba přímo m*dá, že nemám fotky a video přejezdu z Brna-Horních Heršpic, který byl zajímavý i tím, že se nacházel za viaduktem, a co jsem četl, měl původně zůstat. Ale, to už patří do jiného vlákna a já nehodlám plevelit diskusi... [happy]
Pátek, 21. července 2017 - 19:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 793
Registrován: 2-2009
To teda znamená že už se dá projet po silnici 23 od Hradce přímo přes most koridoru na starou 603 aniž bych jel přes přejezd u zastávky směrem ke křižovatce U sloupu? [auto]
Pátek, 21. července 2017 - 19:47:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4570
Registrován: 3-2004
Dokonce musíš, na původní silnici je zátaras.

Něco jsem vylovil z archivu:

"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Sobota, 22. července 2017 - 17:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2444
Registrován: 3-2004
Neříkalo se tomu přejezdu "skok do jižních Čech"? [kladivo]
Sobota, 22. července 2017 - 18:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 994
Registrován: 12-2007
Dusanh: Ne, ten byl u Sudoměřic.
Sobota, 22. července 2017 - 18:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14111
Registrován: 5-2002
Nebo přesněji poblíž hradla Moraveč.
Sobota, 22. července 2017 - 18:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4608
Registrován: 9-2005
Tak jest. Skok do jižních čech byl starý přejezd se závorami CCCP na silnici I/3 u bývalého (a tím bývalého myslím původního) Hr.Moraveč. A skok proto, že přejezd byl v dost prudkém kopci a kdo jel trochu rychleji, skočil si. Přejezd byl výjimečný i tím, že nahoře na kopci byla ještě jedna světla.

O přejezdu a jedné nehodě na něm si můžete přečíst v jednom starším článku z historie:
Nehody v minulosti – Moraveč 1949

Ještě doplním, že hranice krajů byly a jsou až kousek před Sudoměřicemi, po staré silnici (dnes č. 603) a to zde, pokud jedete od Prahy, je to pár desítek metrů před "památníkem"

(Příspěvek byl editován uživatelem Plešoun.)
Mladějov
Sobota, 22. července 2017 - 18:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10616
Registrován: 3-2007
>Přejezd byl výjimečný i tím, že nahoře na kopci byla ještě jedna světla.

Vážně ? Kde přesně ? Nebyla by fotka nebo něco bližšího ?
Stejně je zajímavé, že zrovna tenhle kousek krajiny byl několikrát překopán (silnice i železnice).
Sobota, 22. července 2017 - 19:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4609
Registrován: 9-2005
Kde přesně ti opravdu neřeknu. Bylo to na horizontu, co si vzpomínám odhadem 150-200 m před přejezdem. Fotky jsme marně hledali už dřív a nesehnali.
Mezenský přejezd u hradla je ve filmu Černá sobota, moravečský taky v jednom, ale zaboha si nevzpomenu v kterém.
Já ten přejezd pamatuju v začátcích své kariéry po vyučení, pak byla přeložena trať do nového zářezu a místo přejezdu byl most.
Sobota, 22. července 2017 - 20:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 6-2016
Nemohlo to být na 49.489519; 14.654189 (kontaminace)?
Neděle, 23. července 2017 - 16:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14116
Registrován: 5-2002
Plešoun: A skok proto, že přejezd byl v dost prudkém kopci a kdo jel trochu rychleji, skočil si.
Dodal bych, že trať ten kopec obtáčela, takže její převýšení dávalo přejezdu přesně opačný sklon, než svah.
P_v
Neděle, 23. července 2017 - 19:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 5-2002
Při pohledu na fotomapu je zajímavé, jak se změnilo pojetí rekultivace. Původní trať z 19. století byla vyhlazena a navrácena zemědělskému využití, že z ní zůstal jen remízek u bývalého hradla. Ale ta čerstvě zrušená tam zřejmě nafurt zůstane jako polní cesta nebo jako přirozený akumulační prostor na černé skládky.
Neděle, 23. července 2017 - 20:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4610
Registrován: 9-2005
Pohled na fotomapu je jiný než ten současný. Dnes už, kromě kousku před Sudo (ve směru kilometráže), těleso bývalé trati splynulo s okolím. Fotomapy jsou neaktuální - Seznam 2014, Google sice tvrdí, že mapa je 2017, ale na ní ještě jezděj vlaky po starý a třeba tunel u Sudo není hotovej
Rob
Neděle, 23. července 2017 - 20:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 1-2005
Ale kolegové, proč by se nenašel nějaký ten dokument?[wink] Již v prosinci 1986 byla stavba mostu přes budoucí přeložku v hodně pokročilém stavu. V průběhu roku 1987 byla dána do provozu přeložka a zároveň i silniční most na I/3 u Moravče. Zaniklo s tím staré hradlo (plecháček u strážního domku), ale nově postavené hradlo bylo aktivováno o něco později. Mám také zaznamenáno (což je i v Plešounově hist.kalendáři), že poslední kolejové pole již tehdy nepoužívaného přejezdu bylo vyjmuto ze silnice 27.10.87. Tím byl přejezd historicky zlikvidován. Mimochodem ta výstražná světla před přejezdem bývala opravdu na horizontu směrem na Tábor. Dnes po těch všech změnách, které v dané oblasti nastaly je těžké určit místo - když je to tam přeoráno a přestavěno úplně komplet.(to se hned tak všude nepovede)[crazy]
Ještě funkční přejezd jsem zaznamenal 05.12.86 a současně i novostavbu hradla Moraveč ještě bez "kolejí". Omlouvám se za kvalitu - jsou to skeny z dia.
Neděle, 23. července 2017 - 21:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4611
Registrován: 9-2005
Rob: ano, tahle fotky od tebe máme, skvělá dokumentace jako vždy. Dotaz Mladějova jsem pochopil tak, že chce fotku těch parohů na kopci.
Historický kalendář momentálně nefachčí, nějak se mi pere se šablonou, snad bude brzy aktualizován. Zatím jsem ho musel dočasně odstavit.
Mladějov
Neděle, 23. července 2017 - 21:14:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10623
Registrován: 3-2007
Tak fotka těch parohů na kopci by byla super, ale tohle je také dobré připomenutí, díky.
Vzpomínám, že tahle přeložka byla z trati Bene-Tábor dlouhou dobu jako poslední úsek bez drátu. Já si akorát nevzpomínám na ta světla na kopci, proto jsem chtěl nějakou fotkou osvěžit paměť.
Neděle, 23. července 2017 - 21:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7329
Registrován: 4-2003
Robe, moc hezké fotky. Jak jsem už tu kdysi dávno psal, tak jsem po silnici přes přejezd u Moravče jel autobusem ještě těsně před tím, než byl zlikvidován. Na koleji u přejezdu ve směru od Benešova stál kolejový jeřáb, který pak patrně vytrhal zbylá kolejová pole. Když jsem tam pak jel asi po třech týdnech znovu, koleje na přejezdu již nebyly a na trati v okolí také ne.

Mám dotaz, nemáš náhodou fotku z trhacích prací u moravečského přejezdu? Ten jeřáb byl opticky tohoto typu: http://jeraby.wz.cz/Planky/UK25_9.PNG

Záměrně píšu opticky, protože po třiceti letech fakt z hlavy nevypáčím, co to mohlo být za typ, ale fakt vypadal nějak takhle.
Pikehead
Neděle, 23. července 2017 - 22:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3166
Registrován: 3-2007
A to jako seriózně v roce 1986 někdo naprojektoval a postavil na přeložce hlavní trati novostavbu báboblokového hradla?

Neměli v té samé době soudruzi ze Západní dráhy autoblok ze Zdic až do Domažlic? Jak se dá tak propastný rozdíl vysvětlit - pomáhal snad soudruhům v Plzni americký soudruh Copperfield?
P_v
Neděle, 23. července 2017 - 23:10:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1832
Registrován: 5-2002
Už tu někdo psal spekulaci, že to měla být výhledově chata pro nějakého zasloužilého železničáře.
Simba
Neděle, 23. července 2017 - 23:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 7-2008
Byla to silniční investice a tudíž s ní tehdejší ČSD měli společného jen pramálo. Co ČSD požadovaly coby náhradu, to dostaly. Hradlo se nijak nevymykalo z běžných typiz.staveb dané doby - mělo všechen komfort, bohužel fungovalo cca jen dekádu - po zavedení trvalé výluky dopravní služby bylo zde vše ponecháno tak, aby kdykoliv v případě potřeby mohla být služba kdykoliv obnovena (čemuž ale věřil jen málokdo). V podstatě jen z uzamčeného objektu se postupně vše rozkradlo (byl zde kotel ÚT, koupelna ad.), před demolicí tak bylo hradlo totálně zdevastované. Obdobně dopadla i ostatní postupně uzavřená hradla.
Hlavní trať to sice byla, ale svůj význam ztratila už po rozpadu R-U, kapacitně dostačovala i jednokolejka a po elektrizaci byla v podstatě v dobrém stavu (u Chotovin byla ve své době i 110). Trať vedla v podstatě do nikam (na Západ se nesmělo). Zdvoukolejnění bylo zamítnuto pro své neopodstatnění a také pro finanční náročnost přeložek v parametrech, v jakých bylo FMD požadováno by to byly vyhozený peníze. Kompletní přeložku v parametrech dnešního koridoru zase zamítlo FMD. Přeci jen , pro nákladku by to byl příliš velký luxus, což ovšem dnes někteří nedokáží pochopit. Vypracování studie zdvoukolejnění v podstatě na čas pozastavilo i již vypracované předelektrizační přípravy. Na kontejnerové překladiště INTRANSu v Táboře, coby 1.části už tak nikdy nedošlo, protože "plyšák".

S tou chalupou je to jen legenda [wink]


(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)
Pikehead
Neděle, 23. července 2017 - 23:25:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3168
Registrován: 3-2007
P_v: V tomhle vysvětlení ale falíruje jedna věc - oni nijak nemohli odhadnout jeho nepotřebnost (zrušení bábobloku nebo výrazné snížení intenzit dopravy - obojí bylo v nedohlednu).

Simba: Tohle zní už líp. Ale divím se tak slepě položenému požadavku náhrady "kus za kus".

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Simba
Pondělí, 24. července 2017 - 00:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2508
Registrován: 7-2008
ČSD požadovaly nahradit hradlo, ovšem v parametrech požadovaných dobou, tak ho dostaly (přeci jen suchej hajzlík a voda v lavoru byli už trochu "z módy"). Nic víc bych v tom nehledal.
Zaměstnanost byla hlavní cíl a v dané době vycházela lidská práce pořád levněji než masívní modernizace do málo významné trati, zvláště-li se po nějaký čas vlastně ani nevědělo, co a v jaké podobě bude - zadrátovaná jednokolejka nebo zpřeložkovaná dvoukolejka s AB. V případě jednokolejky se v předelektr.úpravách s něčím, jako AB vůbec nepočítalo (coby SZZ se počítalo max. s TESTy 14, nebo elmech s motor.přestavníky, samozřejmě náhradami mechan.návěstidel, likvidací problem.přejezdů, prodloužením a rozšířením některých nejvíce problem. stanic atd.). Navíc se to stejně jako předevčírem i dnes i tehdy vyjednávalo vše drahně let.
Bylo to FMD, které ve své době tehdejším představitelům EŽ řeklo, že dvoukolejka na jih nikdy nepovede a proto se přemýšlením o tom, zda mají sloupy TV v úseku Votice - Benešov, kde bylo zemní těleso připraveno na druhou kolej už od první republiky, "zapíchat" s ohledem na tento fakt vůbec nezabývali. A tak byla traťová kolej místy posunuta blíže středu tělesa a sloupy se "osázely"jak bylo potřeba.

(Příspěvek byl editován uživatelem simba.)