Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Ostatní země » Archiv diskuse Ostatní země do 09. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Ostatní země do 09. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 13. ledna 2017 - 12:18:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7610
Registrován: 5-2002
A taky ti kuřáci nakonec nepřestali jezdit tím vlakem. A co se týká toho kouření před restaurací, to je jako v těch vlacích. Řada kuřáků si úmyslně sedala do nekuřácké části a obsadila ji, aby nesmrděla a pak chodila jednou za čas hulit do kuřácké části, kde ale často museli sedět nedobrovolně nekuřáci (v kupé jinak nikdo další nekouřil). Ano byla to jejich volba, mohli si nesednout a přece stát v nekuřácké chodbičce.
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13195
Registrován: 12-2007
Já to otočím trochu jinam...
... a to do nastolování neanalogického srovnání (přesnější - i když ani zde ne úplně analogickou - by byla jedině otázka "je správné/špatné plošně - tzn. zákonem/vyhláškou - zakázat kouření ve vlacích v ZDO i ve 'veřejných' jídelnách typu menza, jídelna pro důchodce atd." vs. otázka "je správné/špatné plošně - tzn. zákonem/vyhláškou - zakázat kouření v komerčních vlacích i v soukromých restauracích, hospodách atd.).

Každopádně, hlavním neanalogickým, úhybným manévrem byl argumentační faul typu "Kdo nesouhlasíte s fízlováním občanek, jistě též nesouhlasíte s plošným (legislativně vynucovaným) zákazem kouření v jakýchkoliv restauračních zařízeních" od "hosta" StarMaster, který si nyní dost možná mne ruce, protože se mu povedlo "otočit to někam jinam" (od otázky, na kterou dosud nedovedl odpovědět a tím obhájit svůj - zde prezentovaný - názor).
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4114
Registrován: 8-2012
Důsledné oddělení prostor pro kuřáky a nekuřáky
Předně: Jsem celoživotní nekuřák a problém kuřáckých hospod jsem vyřešil jednoduše tím, že do nich chodím zcela výjimečně při mimořádných okamžicích (a pak letí komplet všechno na balkón a ráno do pračky). Na jídlo bude o 100, 200, 500 metrů jiná a v klasických venkovských "čtyřkách" se stejně nevaří, kamarádi jsou buď nekuřáci nebo "tolerantní kuřáci" - prostě nechci a nemusím.
Stavební oddělení přitom podle mě problém "zahulenosti" řeší, je to win-win situace, všichni si svoje najdou. Jenže ono to právě nemůže skončit na tom stavebním oddělení prostor pro kuřáky ("kuřárna"), protože sociální extrémisti (já jim říkám "pachatelé dobra") musej´ vždycky všechno vyhnat do extrému a užiteční idioti jako StarMimoň to po nich papouškovat tak dlouho, až ze z "nepřijatelné" stane "povinné"...
Ono to je jako se zákazem kouření ve vlacích. Dlouho to fungovalo, kuřácké vozy a nekuřácké vozy, označené zvenku tabulkami. Jenže pak si Čudná dráha vyložila 30% míst kuřáckých tím stylem, že se může kouřit ve třech z deseti kupé každého vozu, nikoli že kuřácké budou tři vozy z deseti ("problém" oběhů, úklidu atd.). Kdo to zažil, tak ví - mělo to stejný efekt, jako vyhradit v plaveckém bazénu 30% plochy, ve které se může čůrat do vody. No a tak "celospolečenská objednávka" způsobila, že se ve vlacích nekouří, ani kdyby to bylo "stavebně" oddělené - zatímco kuřáci vypalují zobáky těsně před odjezdem venku před vlakem a foukají to všem příchozím do ksichtu. (Mimochodem, přecházení kuřáků mezi oběma částmi měl teoreticky výborně vyřešený RT Express [happy]).
Takže nově to v hospodách bude tak, že se bude chodit hulit ven. Čili místo aby byli nekuřáci chráněni před kuřáky jejich soustředěním do nějaké místnosti, tak budou dostávat venku na ulici svou dávku všichni, co půjdou kolem (tj. nejen ti, co se dobrovolně rozhodli jít do té hospody). A ti, co bydlí naproti hospodě, dnes poslouchají opilecký povykování jen chvíli, když hospoda zavře a než se to rozejde; nově to budou mít zpestřený o pořvávání průběžné. (Vůbec neřeším to, že nějakej fotr, místo aby táhnul do hospody, kde kouřit nemůže, bude lemtat lahváče a hulit děckám doma v obýváku - dokud se mu pachatelé dobra nepokusí zakázat i to, pěkně s Big Brother kamerou.)
Prostě problém je v tom, že extrémista to vždycky musí vyhnat do extrému, který nevyhovuje nikomu, ale parazit z něj nasaje energii do kurvení něčeho jiného. Podívejte se do diskuze Regiojet - tam jim nestačí, že se "žlutozlem" nemusí jezdit, ale musí oštívat ty, co s ním jezdí, jako "nenažrance", "zadarmisty", k tomu kecy o zpocených genitáliích atd. [sad]... prostě by ho "kompromisně" zakázali (a mají děsné ujímání z toho, že to nejde).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 13. ledna 2017 - 13:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6771
Registrován: 4-2003
T.H.:Stavební oddělení přitom podle mě problém "zahulenosti" řeší, je to win-win situace, všichni si svoje najdou.

To ano, bylo by to to nejlepší řešení. Ovšem jsme ČR, kde by se velmi dlouho licitovalo, kolik vlastně má být procent kuřácké a nekuřácké části, stejně by se to různě obcházelo atd.. Bohužel, ve státě, kde to nejde po dobrém a je zde plno kreativních jedinců, co vymýšlí, jak nějaké nařízení obejít, se kouření prostě musí natvrdo zakázat......


Takže nově to v hospodách bude tak, že se bude chodit hulit ven.

Jak jsem již psal, koncentrace škodlivin ve vzduchu na volném prostranství bude výrazně menší, než v uzavřeném prostoru. Nic dramatického, zaměřil bych pozornost do jiných oblastí, kde se na nás chystají daleko horší omezení....[crazy]
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7612
Registrován: 5-2002
klasických venkovských "čtyřkách" se stejně nevaří, - to myslíte ty zahulené hospody kde je přes oběd jídlo jen za 125 Kč? Klasická čtyřka, to asi nebude.

A oddělený nekuřácký prostor je v řadě hospod malá nevětraná místnost bez oken, kam se jde přes zakouřený velký sál..
Pátek, 13. ledna 2017 - 14:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4116
Registrován: 8-2012
kolik vlastně má být procent kuřácké a nekuřácké části
A proč by to mělo vlastně být dané paušálně nějakými procenty?
se kouření prostě musí natvrdo zakázat
Nemusí.
Jaký má smysl, že se v nějaké zaflusané "čtyřce" někde na vsi s max. utopencema (z Makra) zakáže kouření? Já tam teda nebudu chodit ani potom. Někdo jiný snad ano?
(Prakticky se to udělá tak, že hospoda zavře navěky a původní hospodský koupí sud a narazí ho u sebe v garáži, na něj se místní "složí" a můžou si tam dělat co chtějí, bez "starostí" s daněmi, hygienou, "dobrem". Kolemjdoucím s kamarádama na oběd - nasrat. Realita v (ne)jedné vesnici u nás na Divokém Severu. Já se akorát ptám, v čem je ten prospěch.)
koncentrace škodlivin ve vzduchu na volném prostranství bude výrazně menší, než v uzavřeném prostoru. Nic dramatického
Já bych těmhle pohádkám klidně i věřil - kdyby zrovna tchýně neměla dlouhodobý problém se sousedem o patro níž, který si na balkóně připaluje jednu od druhé. Dle vašich tezí by se to mělo rozptýlit a nebýt dramatické - no kouř s "výrazně menšími škodlivinami" jí samozřejmě jde rovnou do bytu a v létě si ani pořádně nevyvětrá. Jasně, asi to dramatizuje ona.
Pokud je "výrazně menší koncentrace škodlivin" lepší než "žádné škodliviny", tak tomu dobru fakt nerozumím.

to myslíte ty zahulené hospody kde je přes oběd jídlo jen za 125 Kč?
Ty nemyslím, ty se mi jen snažíte podsunout. Uveďte nějakou klasickou vesnickou "čtyřku" s obědem za 125 Kč jako příklad.
oddělený nekuřácký prostor je v řadě hospod malá nevětraná místnost bez oken, kam se jde přes zakouřený velký sál
Tak tam prostě nechoďte, v čem je problém? (A teď se sletí tuny absurdních argumentů, proč musíte...)

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 13. ledna 2017 - 15:27:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6773
Registrován: 4-2003
T.H.: Dle vašich tezí by se to mělo rozptýlit a nebýt dramatické - no kouř s "výrazně menšími škodlivinami" jí samozřejmě jde rovnou do bytu a v létě si ani pořádně nevyvětrá. Jasně, asi to dramatizuje ona.

Tak když to vezmu zde používanými argumenty zastánců kouření, tak tchýně může v tomto domě nebydlet, nebo může zůstat u nevětrání [biggrin].

Ale teď vážně, tohle je vyloženě na vleklý sousedský spor s řešením v nedohlednu......

A proč by to mělo vlastně být dané paušálně nějakými procenty?

Viz česká kreativita.


Jaký má smysl, že se v nějaké zaflusané "čtyřce" někde na vsi s max. utopencema (z Makra) zakáže kouření? Já tam teda nebudu chodit ani potom. Někdo jiný snad ano?

Tyhle vesnické zaflusané čtyřky pošly už povětšinou na naprostý nezájem zákazníků jednak díky své mizerné kvalitě a také díky tomu, že dost lidí zmizelo do měst. Do takového podniku vesměs už nechodil nikdo, jen pár místních zoufalců.

Ale jo, není nad to argumentovat absolutními extrémy a ještě je vydávat za běžnou záležitost [crazy].
StarMaster
Pátek, 13. ledna 2017 - 16:10:49  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Dobroserové obvykle bojují za menšiny, čili v tomto případě bych očekával, že budou bojovat za kuřáky [biggrin].

nevidím problém v tom, že se každý pátý dospělý člověk přizpůsobí potřebám těch čtyř zbývajících. Kuřák svým chováním prostě omezuje svobodu těch čtyř ostatních - ničí jim v restauracích a kavárnách zdraví a také oblečení.

[ok] [ok]

Bez kouření v restauracích svět bude fungovat vesele dál (kuřáci budou v nezměněné míře čadit venku), kdežto s omezováním vjezdu aut se spalovacím motorem nikoliv

[ok]

Přesně jak píšete... kouření i spalovací motor mají sice společné to, že škodí zdraví, ale liší se v tom, jak se chovají vůči peněžence lidí, kouření ji provětrává, spalovací motor naopak činí auta dostupnější lidem. Kdyby si měl každý koupit elekromobil, tak se společnost vrátí v čase do doby, kdy auto bylo jen pro boháče. Nelze proto hledat paralelu ve všem za každou cenu. Jednou možná přijde doba, kdy 70% lidí bude mít elekromobil a bude na místě řešit, že 30% procent ten zbytek obtěžuje, ale tehdy budou buď jiné platy nebo jiné ceny elektromobilů. Nelze to vůbec aplikovat na současnost.
Pátek, 13. ledna 2017 - 19:16:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7613
Registrován: 5-2002
T.H. vy hlavně nechodíte do hospod, tak vám tam opravdu to kouření nevadí. Psal jste o zahulených čtyřkách, já píšu o zahulených restauracích na oběd. Holt nám závodky zrušili a rozdali stravenky...

dnes už po zákazu kouření ve vlacích neštěkne ani pes (a přeprava stoupá), a stejně v zahraničí u hospod. Asi tak. Já jsem klidně pro zahulené vesnické čtyřky, ale ne u oběda či večeře, tam do "čtyřek" si holt jdu večer pasivně zahulit a týden doma smrdím, to je pak moje volba.
Pátek, 13. ledna 2017 - 20:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 1-2004
Pánové, kuřáci i nekuřáci, můžeme zpátky k tématu železnice?
Děkuji.
Pátek, 13. ledna 2017 - 20:23:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4118
Registrován: 8-2012
tchýně může v tomto domě nebydlet
Přijde mi hodně úsměvné, že napíšete tohle a pak někomu vyčítáte absurdní argumenty [happy]. Opravdu je to pro vás srovnatelné s nejitím do zahulené hospody?
(Argumentace "pachatelů dobra" pak bude, že se zákonem zakáže kouření na balkónech... A hlídat to bude městská policie s dronama, nebo bude všem pro dobrou věc čumět do oken kamerovým systémem!)
nikdo, jen pár místních zoufalců
Vždyť právě... tak proč nemůže "pár místních zoufalců" dojít ke konsenzu s majitelem/provozovatelem, že se tam hulit smí, ale nějaká vyšší autorita musí "páchat dobro"? Koho to poškodí, nějakého dobrosera ze Města, co tam bude chtít s kamarády obědovat na stravenku?
(P.S. nebojte, ono si to "pár místních zoufalců" vyřeší přesunem do šedé ekonomiky nebo domácím chlastáním a hulením - nebo že by snad přestali? Jo, jasně.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 13. ledna 2017 - 20:27:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4119
Registrován: 8-2012
StarMaster: Když už jste se vrátil - dlužíte nám odpověď na otázku, jak se zvýší bezpečnost sledováním "trackingu" cestujících ve veřejné dopravě.

Canfranc: klidně něco k tématu železnice napište.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Majkl007
Pátek, 13. ledna 2017 - 21:34:22  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
Mimoň: "spalovací motor činí auta dostupnější lidem. Kdyby si měl každý koupit elekromobil, tak se společnost vrátí v čase do doby, kdy auto bylo jen pro boháče."
Jen tak mimochodem, tohle je krásný příklad toho, v jak debilním a pouze na prachy zaměřeném světě žijeme. Kdyby totiž vývoj elektromobilů nebyl už několik desetiletí uměle bržděn kvůli největšímu byznysu na světě, kterým je obchodování s ropou, tak bychom tu už v elektromobilech jezdili všichni. Jenže to by si pak např. šejci v Dubaji nemohli jen tak z plezíru stavět půlkilometru vysoký mrakodrapy, a to by bylo samozřejmě špatně. Takže si holt budeme muset ještě pár desítek let počkat, než ta ropa dojde, a potom uvidíte jak najednou "někdo vynalezne" levný a dostupný systém pohonu automobilů bez spalovacího motoru na ropná paliva (který je však ve skutečnosti dávno vynalezený, jen se zatím nesmí dostat ve větším měřítku na veřejnost).
Pátek, 13. ledna 2017 - 22:54:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4123
Registrován: 8-2012
který je však ve skutečnosti dávno vynalezený, jen se zatím nesmí dostat ve větším měřítku na veřejnost
... jeho vynálezce drží někde ve sklepě sýajej a kdo o tom začne publikovat, tak záhadně zmizí nebo zemře za podivných okolností. A chemtrails jsou na ovládnutí lidí, HAARP americká superzbraň na vyvolávání světových katastrof a 11. září bylo spiknutí. Co tam máte dál? [biggrin]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Majkl007
Pátek, 13. ledna 2017 - 23:05:55  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Co tam máte dál?"
To bych se měl spíš zeptat já Vás, když jste se tak pěkně rozjel, ne? Já nic z těch konspiračních nesmyslů co jste vypsal netvrdím, ale že je elektropohon automobilů dávno vymyšlený a jeho vývoj uměle bržděný kvůli prodeji ropy, to je bohužel pravda. Holt je to největší byznys na světě, který živí ekonomiky mnoha zemí, včetně té největší USAcké - bez ropy by si s tím jejich dolarem mohli leda tak vytírat [zadnice].
Pátek, 13. ledna 2017 - 23:29:16  
Neregistrovaný host
83.208.109.6
Majkl007: Vy jste se koukal na Aljašku v plamenech [happy]? Skoro to vypadá, jako by jste citoval Segala... Jaký je hlavní zdroj (kde se bere) energie pro nabíjení a pohon elektromobilů?
Pátek, 13. ledna 2017 - 23:52:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4126
Registrován: 8-2012
že je elektropohon automobilů dávno vymyšlený a jeho vývoj uměle bržděný kvůli prodeji ropy
Že teoreticky vymyšlený je, to je jasné. Ale jak je "uměle bržděný"? Můžete dát nějaký příklad takového umělého brzdění? Někdo před námi skrývá třeba nějaké "superkapacitní" baterie (popisné slovo pro "sklady energie"), aby "tankování" na 150 km jízdy netrvalo celou noc?
A proč to tedy neuvolní někdo jiný než fujfuj konspirující jůesej s podzemníma kobkama v Langley plnýma vynálezců elektropohonů? Třeba Číňani - průmyslovou špionáž mají na špičkové úrovni, zásob ropy nula celá nula nic, na Amíky pifku... co?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:18:13  
Neregistrovaný host
83.208.109.6
A je to vlastně o ekologii nebo penězích? Co kdyby elektromobily byly jen další šidítko, pořád té stejné lobby (fosilní). Protože sice palivo (el. energie) bude úspornější ale co náklady (potažmo eko. zátěž), související s výrobou a likvidací jakýchkoliv baterií - kde potom je ta úspora? El. auto je cca. 2x tak dražší než normální. Zatím ještě pro většinu uživatelů neefektivním dojezdem (do 300km). Jak se vrátí náklady na jeho pořízení - po najetí 200000km? To budou baterky už dávno na kaši a nový budou stát víc než se vyplatí. Až se ropa přestane vyplácet - už nebude víceméně nejefektivnější - na 99% se nahradí třeba elektromobily... A nebudou si pak stavět věžáky šejci z Varty nebo ČEZu - to na tom jako přestane někdo (event. jiný než ropní šejci) profitovat a rejžovat?! To v Dubaji půjdou od válu a my budeme jezdit zadarmo (baterky nám jen tak někdo dá) na energii z Německa, Rumunska nebo Španělska (taky zadarmo protože je přeci větrná)?!
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:29:56  
Neregistrovaný host
83.208.109.6
T.H.: Vynálezci elektropohonů nejsou v kobkách ve Virginii ale na tom ostrově (mají se tam docela fajn) co Hitler, vynálezce teleportu a jiné kapacity světa, které už NIKDY nesmí mezi normální lidi [wink]! Vím to, protože jsem to viděl v jednom filmu [satan][happy]...
Majkl007
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:34:29  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
pnzs: No "kde se bere"? Je to elektřina, tak se vyrábí v elektárnách, z nichž samozřejmě část spaluje fosilní paliva a znečišťuje životní prostředí (chápu kam s tou otázkou míříte), ale ani to by nemuselo být tak žhavé, kdyby se více rozvíjela např. energetika jaderná (a neříkalo se jak je straaaašně nebezpečná, bo Černobyl a Fukušima). Dále je možno baterie elektromobilů částečně dobíjet energií ze Slunce (při umístění solárních článků na střeše vozidla) a také rekuperací při jízdě z kopce nebo tzv. brždění motorem.

T.H.: Jestli před námi někdo skrývá superkapacitní baterie, to nevím, ale to "umělé brždění" vývoje elektromobilů lze odvodit např. z toho, že princip elektropohonu byl objeven už někdy před více než sto lety, ale od té doby se jeho vývoj neposunul o moc kupředu. Nebo (pravděpodobnější varianta) se kupředu posunul, ale prostě se čeká až začne docházet ropa, tím začne enormně stoupat její cena, provoz automobilů se spalovacími motory se stane již dále neudržitelným ... a pak se to najednou "vynalezne" jako jedinečná spása lidstva, aby si na tom zase "někdo" mohl řádně mastit kapsy. Uvidíte že to tak bude, třeba se toho ještě my dočkáme.
A proč "to neuvolní" Číňani? No asi proto, že při současném stavu věcí by jim to bylo prd platné, výrobci spalovacích motorů (podporovaní celosvětovou ropnou lobby) by je hravě převálcovali, a na trhu by se s tím nechytli. Proto je i pro Číňany zatím výhodnější držet hubu a krok, a stejně jako zbytek světa se přiživovat na ropném byznysu výrobou aut se spalovacími motory.

pnzs: Hele, já nejsem nějakej zelenej aktivista - ekoterorista, jen mi prostě vadí, že jen kvůli velkému byznysu pánů z OPECu si kurvíme vlastní životní prostředí, ještě nad tím jásáme a říkáme že "jinak to nejde". Ale dokud bude ropa, tak se nic nezmění, to je mi jasné.
A z nějakých filmů o "hořící Aljašce" tohle nemám, na takovýhle kraviny nekoukám (byť se tam třeba zrovna tohle tvrdí).
Majkl007
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:35:32  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
Jo a zítra (no, vlastně už dneska) tu celý den nebudu, tak kdybyste mě chtěli umlátit argumenty, tak je mi to jedno! [wink]
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:48:08  
Neregistrovaný host
83.208.109.6
Majkl007: A co teprve tohle:


Počítal jsem příklad a vyšlo mi: Jezdil bych místo 6,5l za 1,3l (cca 0,30hal/km) a výkon místo 130KW by vzrostl na 363KW (pro vozidlo BMW 120d). To trumfne elektrika jen těžko. Někdo by měl totéž poradit i správkárnám nezávislé trakce, už nikdy by nebyl potřeba postrk ani dvojice a jezdilo by se skoro zadarmo[kladivo][crazy].
Sobota, 14. ledna 2017 - 00:59:32  
Neregistrovaný host
83.208.109.6
Majkl007: Podle stejné úvahy by uhlobaroni brzdili motorizaci až do sedmdesátek, když už v roce 1940 měli 754 schovaný v garáži, jen čekali + rejžovali do doby než dojde uhlí a potom je teda nechali milostivě vyjet jako "zbrusu nový vynález"?
Sobota, 14. ledna 2017 - 12:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 8-2012
princip elektropohonu byl objeven už někdy před více než sto lety, ale od té doby se jeho vývoj neposunul o moc kupředu
Já si naopak myslím, že se posunul dost dopředu - asynchronní motory, bezztrátová regulace, rekuperace... problém není v principu pohonu, ale v distribuci energie. "Sklad elektřiny" (baterie, superkondenzátor) má stále příliš nízkou "hustotu energie" - v jednom kilogramu tekutých dinosaurů je asi 12 kWh, které do auta dostanu za pět minut tankování, v nejlepší baterii Li-Ion nějakých 0,1 kWh (!) a fedruju to tam celou noc. Na stejný objem energie, co je v nádrži běžného auta, potřebuje elektromobil asi 2 tuny (!) baterií. Pak tu energii sice využívá efektivněji (zhruba s 90% účinností, zatímco spalovací motor jen asi z třetiny), ale pořád je to zhruba 40:1 ve prospěch dinosaurů - to je důvod, proč se pořád používají, ne nějaké globální spiknutí ropné lobby, arabských šejků a amerických imperialistů (kterým kvůli ropě dali šejci už nejednu facku). Železnice to vyřešila přímou distribucí elektřiny přes troleje, ale nad silnicemi sotva jde natáhnout nějakou síť jako na pouťové atrakci s autíčkama...
až začne docházet ropa, tím začne enormně stoupat její cena
Vtipné je, že ropa "dochází" už zhruba od konce devatenáctého století - už tehdy např. v Texasu odhadovali zásoby maximálně na dalších deset let. Problém je, že se počítají ze "známých" zásob, což je zrhuba stejné, jako kdybychom v noci v autě odhadovali, že po sto padesáti metrech, kam dosvítí naše světlomety, "dojde" silnice a končí svět (teprve když se rozjedeme, tak "poznáme", že tomu tak není). S cenou to ekoteroristům taky moc nevychází - prudký propad nastal třeba zrovna v okamžiku, kdy při vytváření hysterie kolem globálwormingu strašili dvěma sty dolary za barel. A zvlášť v okamžiku, kdy proti OPECu stojí nejen Írán (se zrušeným embargem) a Rusko (které má svých starostí dost), ale i těžba z břidlic (která se od nějaké hodnoty kolem 50-60 dolarů ekonomicky vyplácí, takže ani OPEC nemůže dlouhodobě nad ni a je to stabilní hodnota).
se přiživovat na ropném byznysu výrobou aut se spalovacími motory
Jasně, Stephensonova "lokomotiva" taky byla dlouho tajena - parní pohon byl dávno vynalezen, ale nikam se za X desítek let neposunul, protože tomu bránila celoanglická lobby výrobců formanských vozů, a uvolněn byl až tehdy, když začalo docházet žrádlo pro koně a jeho cena začala enormně stoupat... teprve pak se někdo přestal přiživovat na byznysu kolem výroby formanských vozů a začal si na výrobě lokomotiv začal mastit kapsy.
Doporučuju méně číst konspirační weby a více používat vlastní rozum.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 14. ledna 2017 - 13:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 737
Registrován: 5-2002
Borovička:
"dnes už po zákazu kouření ve vlacích neštěkne ani pes"
Blbý je, že se ten zákaz vztahuje jenom na cestující...[ko]
Majkl007:
"Takže si holt budeme muset ještě pár desítek let počkat, než ta ropa dojde, a potom uvidíte jak najednou "někdo vynalezne" levný a dostupný systém pohonu automobilů bez spalovacího motoru na ropná paliva (který je však ve skutečnosti dávno vynalezený, jen se zatím nesmí dostat ve větším měřítku na veřejnost)."
[rofl]
Majkl007
Sobota, 14. ledna 2017 - 23:02:36  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
Tak jo, přesvědčili jste mě, jsem úplně blbej a věřím konspiračním teoriím. Uvidíme za nějakých řekněme 50 let (pokud tu ještě budeme) kdo měl pravdu. [proud]
Úterý, 17. ledna 2017 - 23:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 5-2007
jak si poradí se sněhem v Kanadě:
https://safeshare.tv/x/DYEsPODBwX
Středa, 18. ledna 2017 - 14:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 9-2008
kedy menia Portugalci (CP) a Španieli (RENFE) cestovné poriadky? Na CP je mozne vyhladat vlaky len do soboty 18. februara, Renfe po 20. marci ukazuje len minimumm vlakov
Středa, 18. ledna 2017 - 17:35:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 53
Registrován: 6-2016
Jarda_krapas: To není Kanada, ale Nový Zéland.
Železnice z první ruky. [ok]

Čtvrtek, 19. ledna 2017 - 12:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 5-2007
B-B.
Aha, já to blíže nezkoumal, ke mně to přišlo s tímhle popisem.. Tak sorry [happy][wink]
Pátek, 20. ledna 2017 - 19:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4213
Registrován: 8-2012
kedy menia Portugalci (CP) a Španieli (RENFE) cestovné poriadky?
V Portugalsku (u tamní SŽDC "Diretória da Rede") platí jízdní řád 2017 od 11.12.2016, viz i jejich Network Statement 2017. Španělsko předpokládám taky. A na webu CP jsou pdf jízdní řády normálně od 11. prosince 2016 na rok (např. pendolína a IC).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 23. ledna 2017 - 19:26:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 11-2007
Přátelé, nikde nemůžu najít v.č. [masinka] Sr2-3221 až 3246. Neví někdo? Díky
Sobota, 04. února 2017 - 09:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 12-2007
Po čtyřech letech první vlak v Aleppu http://www.haaretz.com/middle-east-news/syria/1.767597?v=475B1940 8B30DDACF0B6D3A234163F18
Pružinskij
Sobota, 04. února 2017 - 11:18:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 4-2015
Nojo, to byly časy... je to i na tytrubce: https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=jAY5IS3wEF8&app= desktop
West code was broken.

Sobota, 04. února 2017 - 15:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4346
Registrován: 8-2012
Pěknej kult osobnosti tam mají. Škoda, že to s. Baššar al-Asad taky osobně neřídil...
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Sobota, 04. února 2017 - 15:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 12-2007
Zase to není Severní Korea, tam by určitě tvrdili, že vůdce je nejlepší strojvůdce v zemi [biggrin]
StarMaster
Sobota, 04. února 2017 - 21:00:10  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Smutné to vidět. [sad] Před válkou, když tam Asad držel relativní mír, to mohla být hezká země. Tolik zbytečných mrtvých. [sad]
Majkl007
Sobota, 04. února 2017 - 21:10:09  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Pěknej kult osobnosti tam mají."
V takovýchto zemích je to běžné a bohužel i nutné. Tam se nějaká demokracie nechytne, i když jim ji západní mocnosti budou vnucovat sebevíc. Tahle pakáž potřebuje mít nad sebou pevnou ruku, jinak to vždycky skončí tak, jak teď vidíme. [crazy]
Sobota, 04. února 2017 - 21:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4351
Registrován: 8-2012
V takovýchto zemích je to běžné
Ale tak jistě, autokrati v Turecku, Rusku apod. to vidí stejně. Dokonce i u nás by to spoustě lidí konvenovalo, vždyť to není zas tak dlouho.
Tahle pakáž potřebuje mít nad sebou pevnou ruku, jinak to vždycky skončí tak, jak teď vidíme
Tak hlavně je potřeba řádně vytěsnit z myšlení, že to byl právě Baššar al-Asad, kdo v Sýrii represemi proti opozici rozpoutal občanskou válku, jen aby se mu tam nějaká ta ošklivá demokracie náhodou nechytla.
(Ne, samozřejmě si vymýšlím, byla to síajej a další agenti v žoldu západních mocností [happy] .)

Nicméně Hyundai bylo koukám dobře schováno a sovětské magistrální teplovozy TЭ114C ještě nějakou tu ofenzívu vydrží; ale co aktuálně nějaký LDE1500?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
StarMaster
Sobota, 04. února 2017 - 22:37:53  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Asi by bylo Sýrii lepší opustit. Video zajímavé, ale přece jen je to oproti Kosovu stále aktuální konflikt, umírají tam lidé a neumírali proto, aby si někteří jedinci mohli najít další záminku se pro své uspokojení hádat.
Miroslav_ Zikmund
Neděle, 05. února 2017 - 08:36:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 388
Registrován: 2-2016
ad Majkl007 : ono prostě nelze "roubovat" evropský nebo severoamerický model demokracie "násilně" do jiného prostředí. Tohle si umanuli tzv. profesionální humanisté a ochránci lidských práv ... na obou stranách Atlantiku ...
On stačí příklad z kontinentální Evropy, která byla před staletími souborem feudálních států, z nichž se postupem času stala "moderní" společnost. Stačí si jen porovnat, jak postupně získávaly volební právo jednotlivé sociální skupiny obyvatel, zejména ženy ...
Začátkem I. světové války byla většina evropských zemí více méně průmyslově vyspělá a prošla přirozeným historickým vývojem, zatímco jistý pan Uljanov zvaný soudruh Lenin si ve své plešaté palici umanul, že z feudálního Ruska udělá nikoli stát "evropského střihu", ale něco víc ... mužici, kteří byli v podstatě negramotnými nevolníky mu to a jeho "soudruhům" pochopitelně žrali a jak to dopadlo ...
Prostě ty arabské země, kde je jiná kultura, myšlení a celkový přístup k životu jiná ...
Ti uprchlíci jsou v podstatě totéž co někdejší mužici v Rusku. (Konec konců to Rusko taky nepřekonalo jistým způsobem absenci postupného vývoje. Na "břehu Pacifiku" nebo na Kamčatce mají jiné starosti než "demokratická opozice v Moskvě" - Moskva je daleko ... Bábuškám, co prodávají na nádražích pelmeně apod. je celkem jedno, kdo sedí v Kremlu nebo zda je Krym ruský nebo ukrajinský ...)

Jsou oblbnutí sliby ... Těm "soudruh" nasliboval lepší socialistickou budoucnost (jak to dopadlo je známo), těm uprchlíkům je slibována lepší kapitalistická budoucnost v Evropě (jak dopadnou jim nikdo neřekne) ... tady se zneužívá ideologie humanismu a lidských práv. Ti co požadují údajnou ochranu by ji měli dostat jen za předpokladu, že mají platné doklady validované dotazem u země původu, kdo je nemá pofrčí do "ochranného" tábora. Žádný mobil, denně jeden teplý "eintopf" k tomu půl kilo suchého chleba ... V táboře bude mít tři měsíce na to, aby si prostřednictvím nějaké akreditované humanitární organizace nebo advokáta zajistil doklady země původu.

Komu se to nepovede, bude deportován tam kam to technicky půjde ... jestli se mu to nebude líbit, tak si může stěžovat, podmínkou stížnost je předložení platného dokladu totožnosti země původu ... Není možné, aby se někdo poflakoval "po Evropě" bez dokladů nebo si vymýšlel různé totožnosti. To je anarchie ... na hrubý pytel patří hrubá záplata.
Pružinskij
Neděle, 05. února 2017 - 09:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1385
Registrován: 4-2015
Před válkou, když tam Asad držel relativní mír, to mohla být hezká země.
No jo, akorát týdně zmizelo nějakých 50 - 100 lidí, co to je z 22 milionů...

ale co aktuálně nějaký LDE1500?
Byl tuším před pár měsíci na nějakém podobném PR videu na "humanitárním" vlaku z Tartůsu do Homsu. Rusákům šla propaganda vždycky výborně.

MZ: No a co jako chcete dělat, když se společnost začne demokratizovat zevnitř, jako v případě Sýrie, he? Vyvražďování vlastního lidu, jak předvedl oční chirurg Asad, zjevně nepomohlo.
West code was broken.

Neděle, 05. února 2017 - 12:38:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3872
Registrován: 12-2007
Zdravím, měl bych dotaz k Švýcarsku..
Chystám se jet z Lugana do Erstfeldu vlakem RE 4316, tj. vrchem přes kopce a mám dvě hodiny vatu, tak se chci optat jestli tudy ještě jezdí nějaké náklady, popř. kde se by se tam nechalo vystoupit a jít někam fotit nebo něco vidět..? [happy]
Punk´s not Dead [happy]

Don´t worry be punk
StarMaster
Neděle, 05. února 2017 - 19:19:35  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Pružinskij
Ach jo, nedá mi to, takže se ostatním omlouvám za nevlakový příspěvek

No jo, akorát týdně zmizelo nějakých 50 - 100 lidí, co to je z 22 milionů...

-To se za války stalo standardem pro nějakých 3-6h. Lepší?

-Asad je samozřejmě diktátor, ale ti lidé, co mizeli, to nebyli jen národní obrozenci alá 19. století v Rakousku-Uhersku, byli to i islámističtí fanatici, se kterými chcete dělat co? Převychovat je jako to zkouší západ? No... tak až vaše děti dospějí a vyrazí na akci, kde pár převychovaných uprchlíků nebo jejich frustrovaných* potomků udělá krasojízdu kamionem, tak možná pochopíte, že západní metody nefungují. Takže to číslo klidně vydělte 2 až 3, nebo si lžete sám sobě.

-Za války umíralo spousta lidí, kterým byla politika putna, prostě jen byli v blbý čas na blbém místě. Za Asada se tohle nedělo. Nebo to chcete popírat?

-Asad chránil menšiny, křesťané, židé a nevěřící tam měli mnohem lepší podmínky než v jiných muslimských zemích. (asi detail)

-Sýrie před válkou nebyla země plná chudoby, průměrný plat byl kolem 7.000 Kč a služby a jídlo samozřejmě levnější (takže žádný div, že mají uprchlíci mobily, ono si na nějakou čínskou kopii inteligentního telefonu v Sýrii pro většinu lidí ušetřit šlo). Co je Sýrie dnes? Jaká je tam úroveň života?

-Nebyla to Čína ani Sovětský svaz. Kdo se v Sýrii potřeboval politicky realizovat a měl strach, mohl dobrovolně odejít do exilu. Asad tam nedělal žádné stalinistické čistky typu "každá vesnice vybere 5 lidi na popravu a takhle si to dáme každý druhý měsíc". Asad ty lidi odejít nechával. A ani Severní Korea to nebyla. Ač se to tak snažíte malovat.

Asad byl, je a bude diktátor. Nikdo to nikde nepopírá. Ale pro tyhle země je to mnohem menší zlo, než export demokracie končící tím, že toho zneužijí demagogové k islámizaci obyvatelstva. Těm se ta demokracie hodí nejvíc.

*tohle je reálný problém, který nevyhnutelně musí nastat při obřích kulturních odlišnostech a nevyřeší ho lobby neziskovek za to, ať jim povolíme šátky ve školách a jsme tolerantnější a ať ČT vysílá co nejvíc pořadů o tom jak nás uprchlíci obohacují. Čím mladší člověk, tím větší problém, protože mu nejde o dožití v bezpečí s jídlem a vodou a koukat na vnoučata které mu nezabije granát, ale o seberealizaci (nebo vám šlo ve 20 o něco jiného?), kterou ale většina z nich v Evropě nemá šanci mít. Oni to věci, mají své potřeby a Evropa jim je nemůže uspokojit. Tuplem, když si sem neberou ženy, takže si tu nemají možnost najít partnerky (krom pár sluníčkářek, co chtějí konvertovat v rámci sebeobětování). A ti co si je sem vezmou, zase mají dětí 5... v tomhle zlatá čínská politika 1, teď 2 dětí. (politika 1 dítěte měla nevýhodu, že bylo až moc samců) Evropa se tomu neumí bránit, protože když jim vezme dávky, začnou krást, když jim je nevezme, tak rozjedou taktiku stát se díky počtu dětí většinou. A to je při jejich fanatické víře a riziku frustrace dost velký problém.
StarMaster
Neděle, 05. února 2017 - 19:24:19  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Oni to věci, mají své potřeby a Evropa jim je nemůže uspokojit.

=Oni to nejsou věci, mají své potřeby a Evropa jim je nemůže uspokojit.
Majkl007
Neděle, 05. února 2017 - 20:12:29  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
StarMaster: Nemohu napsat nic jiného než: SOUHLAS
Pružinskij
Neděle, 05. února 2017 - 20:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 4-2015
Hezké politické školení...[angry] Jenže na to jsem se vás neptal.

Asad chránil menšiny, křesťané, židé a nevěřící tam měli mnohem lepší podmínky než v jiných muslimských zemích.
Zkuste občas jiný, než černobílý obraz světa. Některé nechal přežít, jiné nechat vražit.

Sýrie před válkou nebyla země plná chudoby, průměrný plat byl kolem 7.000 Kč a služby a jídlo samozřejmě levnější (takže žádný div, že mají uprchlíci mobily, ono si na nějakou čínskou kopii inteligentního telefonu v Sýrii pro většinu lidí ušetřit šlo).
Kolikrát jste jí navštívil? Já dvakrát. I o řád chudší země, ovšem demagog vašeho typu si samozřejmě vezme jen to své, takže je zcela zbytečné zde některé jasné projevy chudoby uvádět (například zdravotnictví).

každá vesnice vybere 5 lidi na popravu a takhle si to dáme každý druhý měsíc". Asad ty lidi odejít nechával.
Jasně hlupáku a občanská válka začala pro nic za nic, jen si multikulti společnost potřebovala zastřílet.

sad byl, je a bude diktátor. Nikdo to nikde nepopírá. Ale pro tyhle země je to mnohem menší zlo, než export demokracie končící tím, že toho zneužijí demagogové k islámizaci obyvatelstva. Těm se ta demokracie hodí nejvíc.
Na to jsem se vám neptal, demente. Ptal jsem na to, co má vládnoucí elita dělat v rozbujelém procesu demokratizace zevnitř, pokud nechce opozici fyzicky likvidovat ve velkém. PŠM si nechte pro kamarády.
(ano, chyba byla ptát se cvoka, co chce trávit dovolenou v ÚP Rakovník...).
West code was broken.

StarMaster
Pondělí, 06. února 2017 - 00:41:14  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Mohl by prosím moderátor odstranit vulgární příspěvek pana Pružinskij?

"hlupáku, demente..." Myslím, že zachází příliš daleko.

Klidně smažte i můj, pokud tu nechte OT příspěvek, ale reakce výše uvedeného pána je naprosto za čárou slušné debaty.

Majkl007: Jsem rád, že nejsem sám, kdo to tak vidí. Bohužel, následovala reakce na úrovni TOPkaře, kterému někdo rozkopal bábovičky a on ztratil slušnou kavárenskou image a nastoupil ten buran za ní.
Pružinský
Pondělí, 06. února 2017 - 05:57:07  
Neregistrovaný host
176.12.115.253
Myslím, že od tématu diskuze jste první odbočili vy s pány Zikmundem a dalšími a to litaniemi ohledně exportu demokracie.
Na začátku byla věcná diskuze o provládní propagandě s Hnůjdej Rotem okolo Halebu.

Btw.: Je to vlastně již třetí provládní železniční PR - první bylo na úzkokolejce z Damašku k libanonským hranicím.
Pondělí, 06. února 2017 - 08:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 216
Registrován: 12-2007
Ach jo, člověk chtěl ty pindy o kouření přebít nějakým železničním příspěvkem, a tady se hned z toho udělá zase politický cirkus... sem už fakt nemá cenu chodit. Radši na Drehscheibe, z úrovně jejich příspěvků si vezměte příklad.
Pružinskij
Pondělí, 06. února 2017 - 19:27:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 4-2015
A můžete nám osvětlit, jak máme od sebe oddělit dopravu a politiku, když jsou vzájemně provázané, he?
Navíc přesně tento vlak byl jasně politickou záležitostí, to tedy T.H. trefil do černého, a jakkoliv to zamlčovat nebo mlžit je slaboduché a hloupé.
Myslím, že můžete klidně číst Drehscheibe nebo cokoliv jiného dostatečně korektního. Akorát holt jsou lidi co nikdy politicky korektní nebyli a nejsou.
West code was broken.

Majkl007
Pondělí, 06. února 2017 - 21:11:42  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Akorát holt jsou lidi co nikdy politicky korektní nebyli a nejsou."
To myslíte sebe? Ale vždyť Vy právě politicky korektní jste. Krásně papouškujete západní propagandu (když se tedy dnes tak často poukazuje na "zhoubný vliv" propagandy ruské, tak je dobré poukázat i na existenci propagandy západních mocností, která má vliv podobný) a tím hezky korektně udržujete současný politický kurz, který vede Evropu přímou cestou do [zadnice].
Ale nechme toho už, vždyť hádat se tu o takovýchto věcech je nesmysl. Etienne de berry má pravdu!
StarMaster
Pondělí, 06. února 2017 - 21:47:52  
Neregistrovaný host
89.176.82.228
Za mě konec k Sýrii... Pružinskij akorát uráží oponenty a využívá příspěvky ostatních k možnosti dokola opakovat postoj sluníček a kavárny ke konfliktu. S tím mu pomáhat nebudu. Vyražte tam pomáhat opozici kopat třeba studny, místo poučujících keců, kdo je podle vás absolutní dobro a nazdar.
Pružinskij
Úterý, 07. února 2017 - 15:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1393
Registrován: 4-2015
Krásně papouškujete západní propagandu (když se tedy dnes tak často poukazuje na "zhoubný vliv" propagandy ruské, tak je dobré poukázat i na existenci propagandy západních mocností, která má vliv podobný) a tím hezky korektně udržujete současný politický kurz, který vede Evropu přímou cestou do
Fakt? Tím, že si dovolím s předpisatelem akcentovat nevyvratitelnou skutečnost, že válce cosi předcházelo? To máte tedy ten svět velmi jednoduchej...
Etienne de berry má pravdu!
Nemá. Pokud je doprava (v tomto případě vlak) přímo politickým nástrojem, pak je minimálně slušné to uvést do souvislostí (i když vám asi nevoní).

využívá příspěvky ostatních k možnosti dokola opakovat postoj sluníček a kavárny ke konfliktu.
Děkuji za zařazení mezi sluníčkáře, jste první! [biggrin][biggrin]
West code was broken.

Úterý, 07. února 2017 - 17:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2031
Registrován: 10-2008
Jak je to prosím s dopravou v úseku Cerbère - Port Bou? Není mi jasné, jaktože vlaky ze směru Barcelona končí v Cerbère, zatímco vlaky z Cerbère končí v Port Bou. To se vrací z Cerbère soupravově? Případně proč tam jsou tak úžasné přípojové vazby, kdy vlak z Cerbère přijede do Port Bou v 13:28 a vlak do Barcelony odjede v 13:27?
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Úterý, 07. února 2017 - 19:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8201
Registrován: 9-2002
T_._H_.:
"sovětské magistrální teplovozy TЭ114C ještě nějakou tu ofenzívu vydrží; ale co aktuálně nějaký LDE1500?"

Ty rusky skopky jsou co zac ? Google mi nasel akorat Raguliny. LDE 1500 to muzou vydrzet, pokud je nekdo nerozstrili/nerozkrade.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 08. února 2017 - 08:09:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4357
Registrován: 8-2012
Google mi nasel akorat Raguliny
To nebude vada Googlu.
https://de.wikipedia.org/wiki/S%C5%BDD-Baureihe_%D0%A2%D0%AD114
LDE 1500 to muzou vydrzet, pokud je nekdo nerozstrili/nerozkrade
Takovou "informaci" zvládnu vymyslet taky.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Středa, 08. února 2017 - 12:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 679
Registrován: 1-2012
Ad Mol. Mezi Cerbere a Port Bou jsou oba rozchody a v obou stanicích je také překladiště. Takže vlaky z Francie končí ve Španělsku a začínají ve Španělsku a obráceně (osobní). Není to striktní pravidlo a někdy jsou výjimky
Čtvrtek, 09. února 2017 - 06:48:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2032
Registrován: 10-2008
To bych chápal, ale vyhledávače ukazují, že jezdí jen přímé spoje Barcelona-Cerbere a Avignon-Port Bou. Zatímco opačně jsou o jednu stanici zkrácené. Tak tedy jezdí bez přepravy cestujících?

(Příspěvek byl editován uživatelem mol.)
To mi teda vysvětlete. Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!
Čtvrtek, 09. února 2017 - 14:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 2-2004
Mol: Nevím, jak teď, ale bývalo to tak několik let zpět. SNCF přijeli s lidmi do Španělska a zpět soupravově a opačně RENFE přijeli s lidmi do Francie a zpět soupravově.