Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 20. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 20. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 05. února 2017 - 21:48:30  
Moderátor
Číslo příspěvku: 14999
Registrován: 11-2005
Jo, Bosna byla parádní...

Neděle, 05. února 2017 - 22:18:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2884
Registrován: 8-2010
Šari: [ok]



Praha-Ruzyně, Olomouc
Pondělí, 06. února 2017 - 10:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3827
Registrován: 11-2006
Když tady čtu Vaše postřehy a dívám se na fotky, skoro si říkám, jestli není prodloužený víkend málo. Evidentně má ta země hodně co nabídnout. Všeobecně mě ten balkán láká. Znám ho v podstatě jen z vlaku je to prostě úplně něco jiného. A především, vyjma Chorvatska, tam nejsou šílené davy turistů...
Pondělí, 06. února 2017 - 12:14:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 136
Registrován: 9-2015
>> M.Zikmund: bomby nalézané v Německu jsou svým způsobem taky funkční ... proto se dělají evakuace

Nejen to. Miny jsou taky na DDR straně bývalé hranice [sad] To je bohužel oblast, která by za to jinak stála, abychom do ní jako čeští turisté zamířili.

A pak je tu ještě Nationalpark Eifel západně od Bonnu, skleněné miny [sad]
Es mag unwahrscheinlich erscheinen, aber auch in unserem dicht besiedelten Land gibt es noch Bereiche, die trotz aller modernen Technik nicht betreten werden können.
http://forum.skywarn.de/viewtopic.php?t=6257
Pondělí, 06. února 2017 - 12:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 137
Registrován: 9-2015
>> Vantju: Já tam loni v létě prochodil téměř sto kilometrů.

To rád slyším. Mluvíš o pásu cca 5km od řecké hranice nebo o Rodopech obecně?
Taky bych se rád někdy do Rodop vypravil a samozřejmě nemyslím, že by dál od hranice cokoli hrozilo. Ale tak 2 km od čáry, vzhledem k dost velkému bezcestí a tedy ne vždy možnosti jít po používané cestě, bych měl obavy.
Pondělí, 06. února 2017 - 12:43:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 138
Registrován: 9-2015
Tady je Chorvatsko: https://misportal.hcr.hr/HCRweb/faces/simple/Map.jspx ([x]Accept, Public Access)
A tady Bosna: http://www.bhmac.org/mapa.jpg
nebo tady: http://www.euforbih.org/eufor/index.php/bih-minefield-maps
všimněte si poznámky u posledního odkazu: zatím bylo identifikováno jen 60% minových polí.
Pondělí, 06. února 2017 - 17:23:43  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15000
Registrován: 11-2005
Mirousi, na prodloužený víkend bych jel třeba do Londýna, Říma, Barcelony. Prostě jen taková krátká otočka (letecky, samo) na pokoukání, pivko a zrelaxování ve městě. Nějaké větší rajzování po zemi chce alespoň týden, jinak to nemá cenu. To mi věř [wink]

Vidíš, Honzo, na Kravicu sem zapomněl...


A v Neumu to taky bylo u posledních letních teplot krásné...

Pondělí, 06. února 2017 - 17:45:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 3-2012
Zdravím,byl jsem dnes v Elbasanu na nádraží a vlaková doprava je tu zastavena.Odstaveny 2 OS.vagony bez čmeláka.A ve sturcu lajna vrakovych rychlíkových vagónu plus 1 lajna nákladních chopperu.Smer Librazhd se už hodně dlouho nejelo dle ojezdenosti kolejí.Vše zničené,zarostlé a zahazeno odpadkama...
Pondělí, 06. února 2017 - 18:56:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4354
Registrován: 4-2003
VitaHa: Hm, smutné... Dne 21.6.2016 jsme tam tím vlakem normálně přijeli, ale jak vidím, tak to asi byla jedna z posledních šancí se tam dostat vlakmo.



...a super byl i stroj, kterým jsme potom odjížděli.
Úterý, 07. února 2017 - 07:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 12-2007
Moc děkuji VitaHa za aktuální info, nevíš, jak to vypadá na dalších tratích, třeba v Drači? Jezdí ještě něco, nebo už je to všechno mrtvé?
Bkp
Úterý, 07. února 2017 - 07:56:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7733
Registrován: 8-2003
Tak jistě, na těch fotkách prakticky bez lidí vypadá ten Balkán krásně. Jenže tak snadný to není a tady je ten problém...
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Úterý, 07. února 2017 - 11:23:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 7-2007
Na mapách minových polí sami vidíte, že se miny neumísťovaly pouze do údolí, ale také na planinách. Problém min spočívá v tom, že ne o všech minových polích se ví a také fakt, že miny "sklouzávaly" do údolí, mimo oblast zaznačeného minového pole (eroze, tající sníh apod.) Nechci spekulovat, jak jsou hory bezpečné, to se u rizikových pohoří, kde probíhala fronta nebo "hranice" mezi etniky, musí zjistit na místě. Průvodce po horách Bosny, který vyšel v roce 2004 před minami varoval především v pohořích Bjelašnica a Maglić, od té doby se situace mění. Fakt je ten, že Bosna je krásná, ale na její objevování je lepší automobil, než se spoléhat na veřejnou dopravu. Jak zder někdo napsal, zaminovaný je i Velebit, kde je, při cestě na nejvyšší horu od vnitrozemí, stále upozornění na minová pole a nutnost pohybovat se po značených cestách, jejíchž okolí bylo odminováno.
Úterý, 07. února 2017 - 14:36:36  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15001
Registrován: 11-2005
Řecko, část první.

Asi bych začal od jihu, tedy od aglomerace Atén. Něco se možná bude opakovat, neboť si nevybavuji co jsem psal již loni. Aténská příměstská doprava v podobě dvou hlavních relací a to Letiště – SKA – Ano Lioisa – Kiato a Pireau – SKA – Chalkida. Plus městská linka Atény – Ano Lioisa. Troufám si tvrdit, že se jedná o jediné vlaky, které v Řecku jezdí přesně dle jízdního řádu po celý den. Alespoň co jsem měl možnost vypozorovat. Letiště je obsluhováno elektrickými jednotkami Desiro (řada 460) a je viditelné, že se snaží je udržet na „slušné“ úrovni – zejména pak odstraněné vnější grafity. To je už je vážně co říct. Druhou linku obsluhují dva spojené Stadlery (řada 560) v dvouhodinovém taktu. Při cestě do Chlakidy je nutno si dát pozor na stanici Afidnai, kde se přestupuje na návazný přípojný vlak vedený elektrickým Desirem. Nenechat se zmást v Aténách info tabulemi, že jedná o přímý spoj. Kapacitně je to ale tragédie, vlaky jsou na této relaci naprosto přeplněné, kdy největší frekvence je na aténském hlavním nádraží. Městská linka je obsazována solo vozidlem Stadler. Loni zde jezdil MAN řady 521 – asi dle provozní situace. Všechny tyto vlaky jsou bez průvodčího, respektive občas se někdo tomu podobný ve vlaku mihnul, ale jízdní doklady nekontroloval. Což je škoda, neboť se zde lze ve vlaku setkat poměrně často s pochybnými jedinci od skvoterů přes bezdomovce po vyfetovance, kterým nedělá žádný problém si zapálit v klimatizovaném motoráku. Ale i kdyby na vlaku někdo je, tak to asi nikdo řešit nebude, ostatně jako všechno ostatní. Salám. Obecně lze ale říct, že vlaky v Řecku jsou na balkánské poměry hodně čisté (interiér) a snaží se to udržovat. Ve srovnání s Bulharskem či Srbskem je to hodně znatelné. Není problém v příměstské dopravě potkat ve vlaku někoho s kýblem a mopem, za jízdy. Včetně uklízení odpadků, utírání stolečků, leštění oken a podobně.


Co se týče infrastruktury, tak největší viditelnou změnou je právě probíhající natahování troleje nad jednou kolejí na novém aténském hlavním nádraží. Jenže pozor, neprobíhá to jak jsme zvyklí od našich firem, kdy několik lidí na montážních soupravách pracuje a vše jde poměrně rychle. Tady mají dvě auta a pár lidí a tak nějak to pomaličku dávají dohromady. Jinak je vše (dlouhodobě) bez změny. Z Pireau na hlavní se jezdí po jedné koleji, svršek je zde kompletně vyměněný s celkově připravenou elektrifikací – jen natáhnout tu měděnou trolej. Zabezpečovací zařízení žádné, respektive neaktivní. Obzvlášť výživná jsou závorářská stanoviště prakticky u každého přejezdu ve městě. Těžko říct, kolik jich je, ale odhaduji tak 20 minimálně, ne-li více. Na první pohled to ale vypadá jak bezdomovecké doupě z obrovským bordelem okolo – a klimatizací. V lepším případě je přejezd vybaven závorou, na ruční pohon. V horším případě se přes vozovku natahuje špagát. Obo je neskutečně vytuněno praporkama, igelitama, hadrama, … no prostě vším možným v červené barvě, aby to bylo při sklopení viditelné pro účastníky silničního provozu. Rychlost se ale nikterak nesnižuje, vlak si to hrne svých 50 – 60 km/h přes to město. A když není přejezd zavřený, zpomalí a mohutným houkáním upozorní závoráře, že se blíží. Případně to projede v klidu. Žádný stres.



Stará budova někdejšího peloponéského aténského nádraží je uzamčená a nedá se nikterak dostat a vyfotit z jiné strany. V bývalém kolejišti stojí policejní a jiná auta a vše oploceno vysokým plotem.


Vozidla jsou udržována v depu Rentis, kde se nachází i stejnojmenná vlaková zastávka. Je to ihned za velmi známou a profocenou městskou čtyřkolejnou estakádou, kde se jezdí po jedné koleji. Při dlouhém ohnisku je zde dobře znatelné Akropoli v pozadí. Dále funguje spíše sporadicky depo Lefka, někdejší velmi známé a slavné velké dílny a remíza metrových mašin a motorových vozů. Ty jsou zde naskládány v zuboženém stavu v halách, mašiny v kruhové remíze. Rozebrané Stadlery, metrové. Hromady trakčních motorů, šrotu a všeho možného. Ale asi to funguje alespoň trochu, neboť přes plot bylo vidět pár provozních (na první pohled) normálně rozchodných velkých dieselů ALCO a MLW. Vše ale dost hlídané, bez možnosti domluvení návštěvy. Ale slušnou formou a bez problému.


Ohledně focení nebyly téměř nikdy a nikde žádné problémy. Provozním zaměstnancům je to asi jedno, nikdo nikdy nenadával nebo negestikuloval. Spíš naopak pozdravili či se začali vybavovat. Hodně stanic a to nejen těch velkých je hlídáno patrně soukromou agenturou. Loga OSE na oblečení neshledána, ale angažují se před příjezdem vlaku a při pohybu osob v kolejišti. Výjimkou bych ale jeden maniak v Soluni, který při mém focení začal vyšilovat, že je to zakázané a že mám vyfičet ven. Po kloudném rozhovoru a schování fotopřístroje jsem se přemístil o dva perony vedle, kde zrovna stály dvě „ameriky“ a obdivoval jsem mohutnost těchto strojů a hlavně zvuk. Vzápětí ale dorazil onen maniak a začal rozhazovat rukama a mudrovat, že tady nesmím ani stát, prostě nic. A ani s platnou jízdenkou, na veřejně přístupném prostoru nástupiště. Nic, prostě vyfičet nebo „ Aj vil kól polís“. Nemá cenu se s debilem o něčem bavit…

Jízdní řád je spíš jen orientační. Respektive je potřeba se vždy včas informovat o tom, zda vlak jede a v kolik. Neboť se zde vyskytuje několik variant různě (ne)aktuálních verzí jízdních řádů. Ve finále se to ale vždy plus mínus půlhodina zrealizuje. Jedna verze je zveřejněná na webu dopravce (dle které jsem vše plánoval), druhá verze jsou ty samé papíry vyvěšené ve stanicích s jinými časy, třetí verze jsou TV obrazovky s JŘ (minimálně v Aténách, Soluni, Larise) a čtvrtá verze jsou informace od zaměstnanců . Ve finále ale ten vlak vždy přijede vlastně úplně jinak a to i ve výchozí stanici. Prostě žádný stres. Jako příklad můžu uvést ranní IC 50 z Atén do Soluně. Odjezd dle webu 7:14, dle papírů ve stanici v 7:18, dle TV infotabule 7:32, dle pokladní 7:25. No a vlak přijel nějakých 7:45 z depa. No ale člověk si na to zvykne a vždy jde na nádraží dřív.

Páteřní IC z Atén do Soluně jsou vždy zpožděné na příjezdu, a to vždy tak 45 – 60 minut. Ten jízdní řád je prostě nevyjezditelný a nepochopitelný. Nepočítám případy, kdy se to v horách zpožděně křižuje někde jinde a přenáší se to. Ale když ten vlak celou dobu jede a s přepřahem, který je započítaný v JŘ, a stejně to přijede skoro o hodinu pozdě? Prostě Balkán. Vlaky jsou výhradně složeny z 5-6 vozů, těch modrých Bmz, které si postavili v loděnici v roce 2004 za pomocí Bombardieru (design vozů Siemens). Řazení je obdobné jako jsme zvyklí u nás – jedničkohytlák, jídelák a dvojky. Na jedničku se, na rozdíl od zbytku Balkánu, zde „hraje“. Jídelák je spíš taková občerstvovna. Obsluha na to sere a co si nezařídíš na baru, to nemáš. A když si vytáhneš svoje, tak nikdo to neřeší. A nebo tam jen sedíš a jedeš. Ale asi tam fakt dělají něco „většího“ neboť nejednou viděny porce mletého, tortilly apod. Vlaky jsou ale (povinně?) místenkové. Průvodčí kontroluje lístky a za ním si revizor (?) kontroluje místenky dle seznamu na papíře. Viděno ale jen jednou, tak těžko říct, co to mělo znamenat. Jinak vlaky jsou vždy beznadějně plné. Naprosto, do posledního místa. Nebo se stojí – takže těžko říct jak je to s těma (povinnýma) místenkama. Vozy jsou vevnitř čisté, jak jsem již psal výše, o čistotu se tu až nečekaně hodně starají. Což se ale nedá říct o vnějšku, kdy jsou všechny vozy 100 % postříkané, mimo okna. A ještě horší jsou ty reklamní vozy, kde jsou polepená i okna (známé z celovozových reklam i u nás) – to je úplně největší šit, z kterého bolí oči, není nic vidět ven a snižují světelnost vozu. Tady ten motiv reklamy je ale i na vozidlech Desiro či MAN a to včetně interiérového ztvárnění – voda, kachny, ryby. Takže celkově jsou vozy po 12 letech provozu v řeckých podmínkách na slušné úrovni, když přehlídneme chybějící zámky dveří WC, prkýnka či skleněné oddílové dveře J . Neskutečně mnoho vozů je ale odstaveno v depu Rentis nebo v Soluni. A to všech typů od jedniček po jídeláky – některé zničené po nehodě, totálně vyhořelé nebo spíš většina prostě nadbytečných. A to včetně autovozů MDD či jak jse to přesně jmenuje. Těch je snad dvacet poházených všude možně.


Na hlavní trati se kupodivu dali některé věci do pohybu. Hodně se pracuje ve stanici Tihthorea (tam, kde začíná budoucí nová trať). Oproti loňsku vlaky již nepřepřahají ve stanici Domokos, ale až o stanici dál (ve směru na Soluň) v Palaiofarsalosu
. V Domokosu byly sundány dráty TV a od staniční budovy probíhá výstavba ostrovních nástupišť a podchodů a to ve velkém stylu. Stejně tak, oproti loňsku, je stejně rozpracovaná stanice Lieanokladi. Takže tato fotka je již minulostí. Z pohledu okna je na nové trati asi ještě hodně práce, byť některé úseky vypadají finálně dokončené. Zejména pak nedostavěné pilíře mostních objektů ještě chvíli potrvají. A nikde nebylo vidět, že by se nějak zvlášť hodně pracovalo. Možná se čeká, až bude po zimě J . Jinak připomínám, že prioritou je trať otevřít bez elektrifikace. Neboť sloupy nejsou nikde postaveny, jen připravené patky. Takže je vážně otázkou, kdy a zda se to povede uvést do provozu. Kdo se chce zde projet, tak určitě doporučuju a ještě nějaký rok má šanci. Fotky jsem dával loni z této krásné trati.




Stylida:
Pendluje zde jeden Stadler a vyjma jednoho páru vlaků, který je ukončen v Lamii, jsou všechny vedené až do Stylidy. Lamia je hned za Lieanoklai, asi deset minut jízdy a trať vede v osídlené oblasti a centrem poměrně velkého města. Dále do Stylidy pokračuje po nikterak zajímavé rovině. Je v naprosto dezolátním stavu, ale přesto to tam hrne nejméně 70 km/h. Průjezdný profil v mnohých místech vytvořený obrysem vozidla, ale i tak to na několika místech brutálně mlátí do stříně vozidla. Ulámaná zpětná zrcátka a popraskaná čelní okna jsou standardem. Bohužel z důvodu zpoždění (čekání na IC) se z hodinového pobytu ve Stylidě stal pobyt dvouminutový. A odjezd byl stejně zpožděný. Což nevadilo, neboť návazné IC ve směru Soluň mělo taky svoji klasickou „třičtvrtěhodinku“.


Volos:
Po zpožděném příjezdu do Larisy nezbývalo nic jiného, než vzít za vděk BUS OSE, který zde v prokladu s osobními vlaky jezdí do Volosu. Vlastně zbývalo, čekat hodinu na další vlak. Ale vidina dřívějšího příjezdu na hotel a výborné místní kuchyně zvítězila. Staniční budova je zde fakt pěkná a zachovalá. Před nádražím lze spatřit zbytky kolejí 600 mm, která vede do někdejší výtopny. Na druhou stranu směrem do města je patrné vedení původní dráhy a to včetně unikátní tří rozchodové splítky. Vlečka do přístavu je jen dvou rozchodová a dle nepojížděných a zaskládaných kolejí se dlouhodobě nepoužívá. Splítka je i v depu, ale v hlavních staničních kolejích nikoliv. Zřejmě proto, že zde proběhla dřívě rekonstrukce nástupiště. Zajímavé jsou zde, mimo jiné, s vystavené metrové parní lokomotivy na pomníku – leč ve velmi zuboženém stavu ve stádiu rozkladu. Kromě chátrajících uhláků OSE zde bylo odstaveno a připraveno k odvezení několik Resů PKP Cargo, které zde dorazily z Katovických železáren či oceláren. (trasa Petrovice – Mosty – Čadca – Štúrovo – Szob – Kelebia – Subotica – Preševo – Tabanovci – Gevgelija – Idomeni). Následujícího rána na závěsu osobního vlaku, který byl tvořen motorákem MAN 621, přijela lokomotiva ALCO – leč zapřažení Resů se nekonalo a vzápětí zmizela do průmyslového areálu na druhé straně města. I když to přijelo z Larisy včas a na obrat bylo asi 35 minut, radost ze včasného odjezdu opadla krátce po té, co motor odjel zbrojit do depa. No, vedle depa. Na zhlaví se od depa natáhla hadica a v klidu se tankovalo. Na odjezdu +15 a pak už jen kochání se zajímavým úsekem, kde se trať z města dostává stoupavým tempem na planinu. Dále pak v podstatě svižná jízda kilem pro rovině a přímé koleji. Opět nepochopitelně stanovené jízdní doby, kdy i přes pár zastavení a rychlé jízdě narostlo zpoždění o dalších 20 minut. Moc mi to hlava nebere. Balkán. Naštěstí potřebné IC z Atén mělo 45 minut, takže dále do Soluně dle plánu.




Uf, pokračování později. Konec první části.
Úterý, 07. února 2017 - 14:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 315
Registrován: 7-2007
Ve stanici Domokos měli v čekárně, v roce 2013, vyvěšený "aktuální" jízdní řád z roku 1993. Vlak, který měl jet dle webu, tehdy nejel, tak se čekalo 4 hodiny na další. V Aténách na nádraží bylo vyvěšeno několik verzí jídzních řádů a na dotaz u zaměstnance nebyl ani on schopen říct, který platí. To je, koukám, pořád stejné. Protože se tehdy vlakem do Řecka nedalo dostat, jeli jsme z Gevgelie busem do Dojranu, pak pěšky do Řecka a s překvapením došli na řeckou zastávku, kde měl stavět rychlík do Athén. Zastávka zarostlá metrovým bodláčím, nevěřili jsme, že vlak tady zastaví, ale po setmění dorazili nějací lidé a když v dálce viděli vlak, začali zuřivě mávat a křičet, aby zastavil.
Úterý, 07. února 2017 - 15:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 316
Registrován: 7-2007
Pár obrázků na dokumentaci


(Příspěvek byl editován uživatelem M62.)
Úterý, 07. února 2017 - 15:45:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5412
Registrován: 12-2011
Díky za hezké povídání. Teď tam kvůli tobě budu muset zase jet[kladivo]

K těch IC Thessaloniki - Athens: Když jsem jel já, dojel jsem se zpožděním pouhých 20 minut, nočka z Athén do Thess. včas [coze] Vše dle jízdního řádu na netu, který se shodoval i s televizemi na nádraží. Píšeš také o přepřazích, já žádný přepřah nezažil, diesely jely celou trasu. Možná se to třeba děje jen u některých spojů.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Pružinskij
Úterý, 07. února 2017 - 15:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 4-2015
Tak jistě, na těch fotkách prakticky bez lidí vypadá ten Balkán krásně. Jenže tak snadný to není a tady je ten problém...
Já myslím, že je a že žádný problém není.
West code was broken.

Pružinskij
Úterý, 07. února 2017 - 15:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 4-2015
Šari: Výborný report! A co uprchlíci, už je ve vlacích klid?
West code was broken.

Úterý, 07. února 2017 - 16:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 3-2012
Ne,v Draci jsem nebyl.Tam by se to poznalo,zda je zastaven celý provoz,nebo je jen na Elbasan nějaká výluka.V zimě se tam hodně stavi..Nevím.Překvapilo mě,že ty nakl.vozy v Elbasanu není nějaká 20 let odstavena deponie,ale bylo na nich znát občasné pojíždění.Videl někdo vlečku do té místní gigafabriky,jestli je používána?Škoda té tratě do Pogradce,narocne stavěné a dnes opuštěné.Mezi Librazhd a Prrenjas jsem si všiml pravidelných bílých značek na kolejnicich-ze by příprava na vytrhání,či rekonstrukci?Před Pogradeci byli spadané kameny na trať,tam se asi nejelo od zastavení provozu.Skoda nádherné horské tratě..V Makedonii jsem si všiml mezi gostivarem a kicevem závěje na trati,přitom dlouho tu už nechumelilo.Takze až do kiceva se také nejezdi,i když je v jr 1 pár psaný..Tolik me postrehy z výletu...
Úterý, 07. února 2017 - 16:04:07  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15002
Registrován: 11-2005
I: Zajeď, dokud to tam aspoň trochu jezdí. Toto bylo spíš takové opakování. Ve druhém díle bude povídání o Florině a cestě do Dikai. To bylo zajímavější. Časem budou i fotky a fakta z rekonstrukce, kterou tam dělala TSS před 15 lety.

Zajímavé, asi nebylo dost provozních elektrik. Nedivil bych se. Ja vždy s přepřahem. Teda kromě spoje do Kalambaky, logicky.
Úterý, 07. února 2017 - 16:16:14  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15003
Registrován: 11-2005
P: Dík, tak nějak si představuji, aby to tu fungovalo. [kladivo] Aby tu byly fotky, zážitky a reporty. A ne hádky.[yawn] Žádné uprchlíky jsem nikde neviděl ve vlacích vůbec a na nádražních jsem si ničeho zvláštního nevšiml. Spíš se to tak rozmělnilo mezi zbyle socky.

Nejvíc odpadu bylo v příměstské, okolo Pireau. I v těch vlacích. Ale to bych nenazýval uprchlíky, ale spíš řeckými ztroskotanci. Úplně nejvíc byl ohořelý bezruký chlap v Desiru na letiště. To už bylo fakt i na mě přes čáru.[angry]
Pružinský
Úterý, 07. února 2017 - 17:13:27  
Neregistrovaný host
176.12.115.253
Aby tu byly fotky, zážitky a reporty. A ne hádky
Samozřejmě souhlasím, ovšem vyžaduje to určitou elementární úroveň společnosti.

Takze až do kiceva se také nejezdi,i když je v jr 1 pár psaný..T
Hm, takže už to asi po krizi s mašinama nerozjedily... Škoda, pěkná dráha to je.
Luboš_ct
Středa, 08. února 2017 - 12:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14260
Registrován: 9-2002
VitaHa:
Vlečku jsem viděl tenkrát jen z nadhledu z hor. Nějaký provoz tam asi musí být, protože strojmistři měli vždy jednoho psaného v ocelárně na záloze. Fyzicky jsem tam však žádného neviděl. Je to mega komplex takže nebyla šance.
Trať z Librazhdu do Pogradce je nevyužívaná minimálně od roku 2013.
Ferrin & Morris - Glory (Original Mix)
* * * T.R.A.N.C.E. F.O.R.E.V.E.R. * * *

Nejhorší je srážka s blbcem..
Středa, 08. února 2017 - 15:26:28  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15005
Registrován: 11-2005
Tak Atény dneska poprvé elektricky, po dlouhých X letech dojel na hlavní nádraží zkušební vlak v závislé trakci, vedený Desirem.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 00:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5418
Registrován: 12-2011
Já nějak nechápu, jak je to s tím rychlíkem Beograd - Sofia. To se ruší do 28.2., od 28.2., nebo napořád?

http://www.zeleznicesrbije.com/system/sr-latin/home/newsplus/view single/_params/newsplus_news_id/73529.html
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Z F J
Čtvrtek, 09. února 2017 - 09:06:18  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Intelpetr: podle toho článku je to do 28.2. Ale jak to bude v reálu, to ví jen ten nahoře [wink]
Čtvrtek, 09. února 2017 - 10:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 224
Registrován: 1-2006
Nevíte prosím někdo, jestli je na nádraží Jesenice (SLO) funkční úschovna zavazadel nebo úschovní skříňky, aspoň v sezóně? Díky
Čtvrtek, 09. února 2017 - 17:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5421
Registrován: 12-2011
Nic takového jsem tam neviděl. I web tvrdí, že tam úschovna není http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/dobro-je-vedeti/shranjevan je-prtljage
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Čtvrtek, 09. února 2017 - 20:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 227
Registrován: 1-2006
To je nepotěšující, nicméně děkuji za info.
Pátek, 10. února 2017 - 21:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 3-2012


Pátek, 10. února 2017 - 22:02:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 3-2012
Luboš_ct:Jo díky,k tý fabrice jsem se až nedostal,abych to viděl zblízka...zajímala by mě,asi je to jedna velká hrůza.Jinak včera psali na noa.al,že na albánsko-černohorské hranici vykolejil nákladní vlak-údajně se 6 vagonů převrátilo...železnici v této zemi se holt moc nedaří...
Pátek, 10. února 2017 - 23:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 4-2014
To se ani nechce věřit,že to jsou fota z té naší civilizované Evropy[sad].
Miroslav_ Zikmund
Sobota, 11. února 2017 - 08:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 389
Registrován: 2-2016
ad Kajman : Jesenické nádraží (SZ) je dosti zpustlé mnoho let, ale nějaké skříňky by tam mohly být ...

ad PANNONIA : vy máte nějakou civilizovanou Evropu ? Pokud ano, mluvte prosím jen za sebe ...
Sobota, 11. února 2017 - 21:58:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 488
Registrován: 10-2008
Šari: Info klidně přes mail, rád se o ně podělim.... Ale evidentně i když se tam moc nehákuje tak bych neměl s návštěvou otálet...... V Aténách jsou elektricky už skoro po deseti letech prací...takže fofr.... :-)

(Příspěvek byl editován uživatelem Sebu.)
Luboš_ct
Neděle, 12. února 2017 - 21:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14276
Registrován: 9-2002
VitaHa:
Hm to je zajímavá info. Že by se jednalo o tu rudu co vozí jednou za dlouhý čas do země? Ani bych se nedivil, kdyby tam ty vozy ležely ještě za půl roku[proud]
Jinak ten Elbasan je dobře zpustlý. No snad se tam v květnu zajedem podívat.. v Prrenjasu to vypadá předpokládám furt stejně..
Ferrin & Morris - Glory (Original Mix)
* * * T.R.A.N.C.E. F.O.R.E.V.E.R. * * *

Nejhorší je srážka s blbcem..
Pondělí, 13. února 2017 - 11:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 3-2012
Luboš_ct:Jo,v Prrenjasi ten konvoj mašin stále čeká na fotografy...Léta tam stál,stát bude dáál...
D-Zug
Úterý, 14. února 2017 - 17:40:07  
Neregistrovaný host
213.168.187.2
Na německé Wikipedii píší: Dnem 9. října 2016 z ekonomických důvodů, je provoz v celé síti HSH zastaven.

A odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?v=OBgsQ5xYFfc
D-Zug
Úterý, 14. února 2017 - 18:58:11  
Neregistrovaný host
213.168.187.2
Stanice před Tiranou na googlemaps:

https://www.google.cz/maps/@41.3583874,19.7414651,3a,15y,273.27h,85.79t/data=!3m6!1e1!3m4!1s nMRH3p4ehYKhJlGSqXM1lQ!2e0!7i13312!8i6656
Úterý, 14. února 2017 - 20:12:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 3-2012
D-zug:To by zhruba odpovídalo,co tam na perone v Elbasanu seděli 2 dedove,tak něco rikali o 4 měsících,že jako je doprava kaput.Nicmene nákládka zřejmě sporadicky funguje..Tak to je zřejmě první evropská země,co zrušila osobní zeleznicni dopravu.Jako další na řadě bych tipoval Kosovo-tam to podobne skomírá...
HSH
Středa, 15. února 2017 - 09:01:09  
Neregistrovaný host
82.202.112.231
Pokud se na hranici válí vagóny, určitě s jejich odklízením nebude nikdo pospíchat. Jestli je opravdu zastavená osobní doprava, může tohle klidně pohřbít i tu nákladní. [sad]
Čtvrtek, 16. února 2017 - 19:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 139
Registrován: 9-2015
>> D-Zug : dnem 9.října 2016 ...

Aha.
Takže můj příspěvek "Smutný konec nádraží ve Vloře"
http://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3637427
byl bohužel nejen naprosto přesný, ale taky hodně historický.
A hodně aktuální: na K-R 13.10., ve Vloře foceno ráno 10.10.

Taky si snad můžu vylepšit obraz o Albáncích. Protože právě na tom nádraží nás pěkně rozhodilo, že na opuštěném perónu uprostřed na nějaké konstrukci seděl dědula (ostatně je vidět v původním příspěvku na fotce). Přes prázdný perón jsme šli k němu a chtěli projít kolem něj. Když jsme došli tak na 5 m, vstal, uplivnul si před nás, a šel stranou.

Takže teď je mi jasné, že to nebylo nasrání na cizince, ale nasrání a deprese z likvidace vlakové dopravy o den dřív. Chudák fíra, vlakvedoucí, vysloužilý důchodce, či kdo to byl...

Je vidět, kam až může vést blbost těch, kteří hodnotí rentabilitu krátkodobými ekonomickými kalkulacemi. A když tito zastánci gumokolismu nedejbože ovládnou státní správu.

Albánské tratě Vlora - Fier - Lushnja - Kavaja - Drač - Škodra a Drač - Tirana byly směrově vedeny docela dobře. Stačilo na stávajícím svršku (možná s nějakou minimální napřimovačkou v rovině) rekonstruovat 150 km trati, byť jednokolejně s výhybnami, na rychlost 120 v rovném a 80 v oblouku by to snad zas nestálo nekonečně.

Za 1,5 hod. se mohlo jezdit z Tirany do Vlory, za 45 min z Drače(Tirany) do Škodry - lehce přes 2 hodiny ze severu na "jih" (rozuměj hustě osídlené části).
Autobus to 2016 dával: Tirana-Vlora 2,5-4 hod., Tirana-Škodra 1,5-3 hod., celkem 4-7 hod. (podle momentálního ucpání výjezdu z Tirany). Předpokládám, že 2017 to bude tak o +50% delší doba, protože bych řekl, že provoz na silnicích tak o +70% za rok vzroste, a takto to půjde ještě aspoň 3 roky (než se gumokoly definitivně zalknou a udusí).
Hodně smutné.

A že by se to nezaplatilo? Že by se jezdilo za albánské ceny, jak tu někdo psal? Jenže ty albánské ceny v busech nebo furgonech už dneska jsou stejné jako v ČR, a jak víme, Praha-Brno nebo Praha-Ostrava se ekonomicky vyjezdit dá.
A když jim autobusy budou stát na štrece na 1 hod. ve štau 3 hod., tak ty ceny ještě brzo půjdou nahoru.
Čtvrtek, 16. února 2017 - 22:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4381
Registrován: 8-2012
Je vidět, kam až může vést blbost těch, kteří hodnotí rentabilitu krátkodobými ekonomickými kalkulacemi
A to hodnocení se v Albánii fakt dělo? Já bych řekl, že to byl spíš tradiční balkánský bordel, salámismus a tunelování, co to dovedlo do kytek. Fakt si myslíte, že komplexní chcípnutí nějakého (post)socialistického "ničího" chlívku bylo způsobeno "krátkodobými ekonomickými kalkulacemi" a ne tím, že už jim prostě nikdo naftu na dluh nedal?
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pátek, 17. února 2017 - 07:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 7-2007
Take si myslim,ze zastaveni provozu v Albanii neni jen nejaka momentalni kalkulace aktiv a pasiv,ale vysledek dlouhodobeho procesu,majici pocatek pri nepokojich v roce 97,mozna drive+ve spojeni s albanskou mentalitou,ktera veli vse znicit, on nam nekdo zase urcite neco da. Obdobne jako v Kosovu
Pátek, 17. února 2017 - 13:18:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 140
Registrován: 9-2015
>> TH, M62
Nevím.
Ale podívejte se na výstavbu silnic.
V tom jsou dobří (i když stejně nestíhají).
Takže předpokládám, že státní toky peněz tam nějak fungují a někdo rozhoduje, že dá prachy na silnice, ale na železnici ani kačku.
Pátek, 17. února 2017 - 13:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 587
Registrován: 9-2008
Ohľadom Albanska - projekt na obnovu trate Tirana - Durress s napojením letiska financovaný cez europsku banku už padol?

http://www.railwaypro.com/wp/albanian-railways-to-launch-tender-f or-rail-rehabilitation/

http://www.ebrd.com/work-with-us/procurement/p-pn-161006d.html

(Příspěvek byl editován uživatelem milloss.)
Pátek, 17. února 2017 - 13:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 141
Registrován: 9-2015
Už jsou vidět první změny na OSE pod italskou matkou, a sice vylepšení webových stránek - ale musíte to zadat bez lomítka na konci:
http://www.trainose.gr/en
Pátek, 17. února 2017 - 14:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 7-2007
Ad Mirek Zv: Neznám kalkulace ceny výstavby 1 km dálnice v Albánii, ale přijde mi dost divné, že chudé a ekonomicky po... Kosovo staví dálnici přes hory z Prištiny do Albánie. Nemyslím si, že to je financované z národních peněz, stejně jako celé Kosovo.. A stejně tak i stavba dálnice z druhé strany.
Majkl007
Pátek, 17. února 2017 - 19:34:10  
Neregistrovaný host
78.102.91.56
"Nemyslím si, že to je financované z národních peněz A stejně tak i stavba dálnice z druhé strany."
Samozřejmě že není, něco tak megalomanského by zbídačené ekonomiky těchto dvou států samy nezvládly. Je to částečně placené z USA, pro které má tato dálnice strategický vojenský význam (pohodlná a rychlá spojnice pro transporty vojenské techniky z albánských přístavů na základnu v Kosovu). Pro obyvatele Albánie i Kosova pak má význam zejména nacionalistický, jak je v této oblasti zvykem...
Pátek, 17. února 2017 - 20:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 347
Registrován: 7-2007
Presne tak,samy si ho vytvorily,samy jim plati
Pátek, 17. února 2017 - 22:33:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4388
Registrován: 8-2012
někdo rozhoduje, že dá prachy na silnice, ale na železnici ani kačku
Tak přednost prachů do silnic před železnicemi je snad logická ve všech normálních ekonomických systémech... ale u státního úředníka, notabene balkánského, bych nehledal zavilý protiželezniční úmysl tam, kde to je obyčejná neschopnost, lenost, popř. nějaké šméčko. Occamova břitva.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pezos
Sobota, 18. února 2017 - 09:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 476
Registrován: 4-2014
OT: Takto napsáno to splňuje definici Hanlovovy břitvy:
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. [wink]
Neděle, 19. února 2017 - 19:18:30  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15017
Registrován: 11-2005
Slíbil jsem pokračování poznatků z Řecka. Tak tedy druhá část.[talker]

O Soluni jsem psal již loni, nicméně tady asi není moc o čem psát. Samotné kolejiště přímo ve stanici je v dost dezolátním stavu. Přechody jsou téměř u každé koleje zničeny a rozjeté od náprav, které zde zřejmě několikrát vykolejily. Ale samotný příjezd do stanice je poměrně impozantní – rovinka koridorová, na které to pálí dobrých 120 a pak šlajfovačka na 10-20 v obvodu výhybek a staničních kolejí. V depu a přilehlém okolí se nachází nepřeberné množství nepotřebných vozů a to včetně lůžkových a lehátkových. První série známých „Hellas Sprinterů“ z produkce Siemens je odstavena v depu v různém stavu rozebranosti. Mimo to se po depu a halách nachází i několik nepojízdných lokomotiv i z druhé série. Těžko říct, kolik jich vlastně je provozních…




Vlaky do Floriny jsou vedeny motoráky řady 621, kategorii IC. Letos při velké sněhové pokrývce zde byla dokonce nasazena velká mašina (220) s klasikou. Po obědě vlak obsazen do posledního místa, což se ale poměrně rychle změní a většinu trasy spoj pokračuje poloprázdný. Zkraje je trať poměrně nudná, ale v druhé části začíná pěknou krajinou stoupat do stanice Edessa, následně krásně objíždí jezero a po úbočí kopců stoupá. Sněhu razantně přibývá a přes Florinou už vlak jede po prohrnuté trati. Odhadem kolem leželo tak 50 cm. Standardně vlak dojel do cíle zpožděn asi o půl hodiny – opět nesmyslně sestavený JŘ a slabý výkon motoru při jízdě do stoupání. Zpátky ale nečekaně vlak zcela zaplněn a to v celé trase do Soluně. Protože byl pátek, měla jet dle zaměstnanců dvojitá souprava, ale „není depem“.[yawn]




Následného rána překvapivě včas dorazil do Soluně noční vlak 600 z Atén, který po asi hodinovém pobytu pokračuje do Alexandroupoli. Dorazilo to asi s devíti vozy a vyvalily se z nich obrovské davy lidí. Takže i noční spoj fest obsazený. Kupodivu hodně lidí pokračovalo dál na sever. Do čela se postavila dvojice dieselů řady 220. Odjezd asi s dvaceti minutami, protože se pořád šibovalo sem tam, s lidmi samozřejmě. Po vcelku slušné trati, modernizované, to uhánělo kolem kila, ne-li více. Nádherná krajina s výhledem na zasněžené vrcholky hor na GR/BG hranici, fakt paráda. [jidlo] První přestávka byla ve stanici Strimonas, oficiálně četou vyhlášená pauza na cígo. Přípřežní mašina odstoupila a z našeho vlaku vzala dva vozy, které následně pokračovaly do Kulaty, resp. Sofie. Nelze nepřipomenou, že v této stanici se nachází téměř kompletní technická základna, kterou zde musela zanechat TSS (tehdy součást ČD) po provedených rekonstrukčních pracích. Ty byly prováděny zde a hlavně mezi Alexandroupoli a Dikaiu, o tom ale později. Kromě sypáků, obytňáků a plošiňáků se zde nachází i „ponorka“ 730.603. Bohužel, zaskládaná a z vlaku nefotitelná. Druhou českou lokomotivou je 742.413, která se nachází o několik kilometrů dál, ve stanici Lefkothea. Následně ze Serres do Dramy brutální úsek trati, která se klikatí na skalnaté planině s velkými vyhlídkami do hlubokých roklí. Fakt paráda. Jenže v Dramě se přestalo topit a ve vlaku a stanici panoval poměrně čilý ruch, kdy všichni vystupovali a davy nastupovali. Po rychlém zorientování jsme zjistili, že dál se nejede. Takže přesun do NAD.[lame] Info žádné, nikde nikdo – prostě vystupujeme. NAD ve formě dvou busů. Jeden přímák, druhý se zastavením „kdesi“. Netušíc co nás, a hlavně jak dlouho, čeká vyrážíme. No byl to až do Alexandroupoli, 2,5 h jízda po dálnici. Inu, nenaděláš nic. Ale parádní příroda a hory okolo, to jo. [jidlo]



Tady od toho vlaku je přípoj do Dikai. A vzhledem k tomu, že jsme zde byli o půl hodiny dřív, než vlak, ubytovali jsme se. Šli jsme poté omrknout situaci toho vlaku do Dikai. Jenže provar, na pokladně, po dotazu, nám bylo sděleno, že vlak prostě nejede. Že dneska nikdo nepřišel do zaměstnání.[blush] A na dotaz, zda se pojede zítra, nedokázal nikdo odpovědět. Neví se. Prý se ráno uvidí. Po prohlídce městečka jsem mrknul do depa, které je obskládané vraky nákladních vozů. Na velké hale byly zašité dvě jednotky řady 520. Těžko říct, zda provozní. Jedna možná, druhý byla rozdělena. Před halou se v pozdním zimním sluníčku vyhřívaly dva vozy Bmhe. Takže zbývalo jen najít k tomu mašinu. Netrvalo dlouho, stála na malé hale. Podotýkám, že v depu nebyla ani noha, nikde nikdo. Kromě sekuriťáka, který nerozuměl ani základním anglickým slovům. [crazy]. Jinak do osobního nádraží se z depa, respektive ze směru od Soluně sune - asi 2 km.



Sám jsem tomu nevěřil, že se následujícího dne někam pojede. Druhého dne v čase odjezdu vlaku zelo nádraží prázdnotou stejně tak, jako předchozího dne. Nicméně po pár minutách se v dáli objevila mašina s dvěma vozy, kterak se sune k nástupišti. Možná se vyplatí věřit na zázraky. [biggrin] Ty Bmhe byl\ ve vnitřku krásně zachovalé, čisté. Neskutečný posun v čase zpět. Pohodlí jak v křesle a lahvinka Ouza na cestu byl jen taková třešnička na pomyslném vrcholu relaxu. [satan] A asi jediný vlak, kde se dá v Řecku za jízdy otevřít okno a hledět ven. Jinak trať je v 99% délce koridorových parametrů, na kterých se mimo jiné podílela v letech 2002-2005 česká TSS. Ale o tom se tady již debatovalo a několikrát zde proběhly diskuzí i fotky. Nicméně mám v plánu nějaký souvislý článek z rekonstrukce a současného stavu časem zveřejnit. To 1% je původní úsek, dlouhý odhadem 5 km, který se nachází poblíž stanice Pythio. V podstatě se jedná o přeložku tratě s vedle budovanou silnicí. Pochopitelně se nepracuje ani na silnici a ani na železnici, takže to asi nebude jen tak v brzké době dokončené [lame].



Ve stanici Pythio odbočuje trať do Turecka, kde ještě nedávno jezdil „vlak přátelství“ z Istanbulu do Soluně. Zrušen byl tuším v roce 2008. Nyní zde projede vlak cca jednou týdně a jedná se o turecké kotlové vozy s nějakou chemií. Za naší návštěvy zde zrovna byly prázdné odstaveny, čekajíc na odvoz. Trať poměrně dlouhou dobu kopíruje turecké hranice, a na této odbočce hranici tvoří most, který je pečlivě hlídán několika ozbrojenými muži na obou stranách. Jinak po příjezdu do Dikai došel mašinu odvěsit místní vozák a na soupravu nalezly dvě uklízečky. Přijeli jsme zde úplně sami a v této vesnici není naprosto nic k vidění. Naštěstí pizza a pivko na bulharském záhlaví bylo k dispozici [jidlo]. Trať dále do Bulharska vypadala velmi sporadicky sjízdná, těžko odhadnout. Zde se přestalo do Bulharska jezdit myslím v roce 2012. Počet lidí v celé trase nepřekročil cestou tam nikdy více než 20 lidí, při zpáteční cestě ale se ale vlak slušně naplnil, kdy na každé čtyřce aspoň dva lidi seděli. Ještě jsem si vzpomněl na to, že v podstatě všechny zastávky a stanice jsou na znamení. A když nikdo nebyl ani na peroně, regulérně to projel.[lol]




Druhého dne nezbývalo nic jiného, než opět vytrpět 2,5 h NAD. V čase odjezdu z Alexandroupoli přišli řidiči a nevytopené busy vzápětí „oživili“, naložili cestující a vyrazilo se. Oproti vlaku byl bus v Dramě o půl hodiny dříve, takže byl čas na snídani a prohlídky nádraží. Od Soluně přijel překvapivě včas a po objetí soupravy vzápětí pokračoval zpět. V Soluni vata na přestup, ideálně na gyros a nakoupení dostatek Retsin na cestu do Atén [jidlo]. Na příjezdu do Atén klasická skorohodinka a 15 hod přesun napříč Řeckem završen.

Druhého dne následoval přesun na letiště a tím se má opakovaná návštěva této země uzavřela. Sice pro nepříznivé povětrnostní podmínky Bratislava „nebrala“ a následovalo mimořádné přistání v Budapešti, ale nakonec vše dobře dopadlo a Metropol s hodinovou sekerou v půlnoci opustil hlavní město Slovenska.[wink]

Tak třeba někdy příště [jidlo]

Pružinskij
Neděle, 19. února 2017 - 21:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 4-2015
No, snad už raději ne...[biggrin] Ne tedy reporty (ty jsou určitě potřebné), ale ve zkratce to působí ve stylu OSE = jedna velká sračka (dámy a teplouši prominou). Naštěstí jsem si low fares pořídil na severní stranu hor, kde železnice ještě funguje. Dikea - Svilengrad půjde na podzim projet s PTG.
West code was broken.

Neděle, 19. února 2017 - 22:14:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5453
Registrován: 12-2011
Dikea - Svilengrad půjde na podzim projet s PTG.

Nějaké podrobnosti by byly? [blush] A na Chorvatsko nebo Jugošku mají něco vůbec letos?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička"


Mé fotky na K-reportu odkaz
Neděle, 19. února 2017 - 22:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 1-2004
No já to stihl z Dikei do Bulharska i do Turecka ještě v roce 2005. Právě jsem hledal fotky a ne a ne je najít...[sad]
Neděle, 19. února 2017 - 23:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4409
Registrován: 8-2012
na pokladně, po dotazu, nám bylo sděleno, že vlak prostě nejede. Že dneska nikdo nepřišel do zaměstnání.[blush] A na dotaz, zda se pojede zítra, nedokázal nikdo odpovědět. Neví se. Prý se ráno uvidí
Teda musím smeknout, když je někdo tak odvážnej, že jede dobrovolně do toho řeckýho bordelu a ještě mu z toho vyleze nikoli úplně depresivní a negativistický cestopis... Já mám Balkán rád, ale musí mít tamní chaos aspoň nějaký řád; když už se dopinožím na ten jeden jediný vlak denně do Vălcani, tak taky očekávám, že bude vyvinuta maximální možná snaha k jeho jízdě. To že cestou zpátky karavela chcípne mezi poli a musí ji přijet pomoct ze Sânnicolau Mare druhá a přípoje v Periamu mezitím ujedou, to je kvintesence Balkánu, která k věci patří - ale aby se osádka vůbec nesešla, to bych asi někoho zarazil půl metru do země. Tenhle hypertrofovanej řeckej socík za německý peníze je fakticky mimo moje chápání... takže se Řecku budu cíleně vyhýbat dál.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 20. února 2017 - 09:21:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 356
Registrován: 7-2007
ad T.H.: Měl jste si to projet ještě za CFR patrákama, to jsem dojel všude včas :-) Já musím zaklepat, protože se mi za ty léta, co do Rumunska jezdím, nikdy nestalo, že by došlo k neschopnosti vozidel, která by měla za následek ujetí přípoje.
Pondělí, 20. února 2017 - 10:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4411
Registrován: 8-2012
Patrákama jsem byl leckde jinde, ale karavely jsou zas něco jiného.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Pondělí, 20. února 2017 - 11:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Registrován: 7-2007
Také,třeba tady[jidlo]
Pondělí, 20. února 2017 - 12:56:00  
Moderátor
Číslo příspěvku: 15018
Registrován: 11-2005
Náhodou jsem vždy v Řecku dojel tam, kam jsem potřeboval a to vždy dle plánu. Neshledám v tom něco extrémně strašného a nespolehlivého. Má to své kouzlo a to mě baví. Nevidím důvod se tomu vyhýbat, jak píše TH. Ta Dikaia byl extrém, no. Ale nakonec to dobře dopadlo. Kdyby se nejelo, tak bych byl fest nasraný. Zvlášť po té nečekané velké výluce. Ale nenaděláš nic. Kdybych se chtěl honit, tak jezdím na Západ. Na Balkáně klídek, relax, žádný spěch a vždy to nějak dopadne...

[kladivo][yawn]