Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 08. 11. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 08. 11. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 30. října 2017 - 18:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2869
Registrován: 8-2004
I vy naivové. V Praze se jednalo o rekonstrukci stávající infrastruktury. A i tak to trvalo poměrně dlouho a ještě není dokončeno, jak jste poznamenali. Podobně se rekonstruovalo (nestavělo na novo) i v té Vídni nebo Drážďanech. V Brně se bude stavět prakticky na zelené louce, protože ze současné infrastruktury nebude použitelné prakticky nic. K tomu bude potřeba vybourat okolní zástavbu, což je také běh na dlouhou trať.
A že autobusy do centra jezdí je bohužel také pravda, nicméně návrh, alespoň ten který jsem viděl, počítá s přesunem pod Petrov celého ÚAN, Grandu a k tomu i uzlu Úzká. Navíc tam má být velké parkoviště. Takže nejen výrazný nárůst zplodin, ale i dopravy, která v těch místech často už teď kolabuje (byť by situace nemusela být tak tragická nebýt autobusů ke Grandu a nutnosti vést linky 60 a 61 v tak krátkých intervalech, a snad alespoň ta 60 a 61 s tramvají ke kampusu zmizí, ale kdo ví kdy to bude). Ale hlavně že bude všechno v centru, pohodlně dostupné. Co na tom, že se to tam nemá šanci všechno vecpat.

TMB: Takže aby se ulevilo jižnímu centru od dopravy, je lepší dopravu odtamtud do velké míry přemístit do centra? No to je mi logika [crazy]

David Jaša: Jenže pokud tam bude muset jezdit tolik let prakticky všechno z jižního zhlaví a k tomu ještě náklady, které se tam také musejí nějak vměstnat, bude muset být nejen to nádraží, ale i celý nákladní průtah, mnohem kapacitnější, než je teď. A to budou další miliardy, se kterými teď pro jistotu nikdo nepočítá, protože ona by jinak ta varianta pod Petrovem tak hezky nevyšla, že ano [ko]
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Pondělí, 30. října 2017 - 19:02:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13558
Registrován: 12-2007
Podobně se rekonstruovalo (nestavělo na novo) i v té Vídni
Není pravda.

Jenže pokud tam bude muset jezdit tolik let prakticky všechno z jižního zhlaví a k tomu ještě náklady, které se tam také musejí nějak vměstnat, bude muset být nejen to nádraží, ale i celý nákladní průtah, mnohem kapacitnější, než je teď.
Analogicky s tímto tvrzením (je-li pravdivé): aby nákladní vlaky projely Brnem i během výstavby odsunutého nádraží u řeky, bude muset předtím být výrazněji zkapacitněna stávající trasa přes "nádraží v centru", aby tudy projely i nákladní vlaky (po dobu, kdy nákladní průtah vč. dolního nádraží bude uzavřen kvůli výstavbě odsunutého hl. n.).
Pondělí, 30. října 2017 - 21:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 388
Registrován: 1-2016
Peno: [ok] Akorát tu Vídeň bych také neoznačil jako "pouhou" rekonstrukci stávajícího, to je v podstatě také zcela nová a částečně posunutá stavba, pokud jde o nádražní budovu jako takovou.

Jinak uvidíme, zelení pitomci chtějí cpát okolo sto milionů do Zvonařky, tak aby to nakonec nedopadlo tak, že nádraží bude posunuté pod Petrov a autobusy budou od něj ještě dál než dneska, ale budeme mít hnusnou betonovou Zvonařku ověšenou Chybíkovými LED pásky na osvětlení :-D Ono, vizualizace snese všechno, třeba ty korzující cestující v místě 4 proudové přetížené komunikace ;-)

Bram: současné opravy se ovšem musely udělat tak jako tak, aby vůbec nějaký vlak mohl do Brna přijet bez ohledu na polohu nádraží. Jinak by se nám to tu, tak nějak rozložilo úplně. Ovšem, být už nové nádraží dávno postavené, nemusely se teď vyhazovat miliardy na flikování současného nevyhovujícího stavu. Nebýt pár pitomců, mohlo být dávno hotovo. A ne, nemám žádné pozemky ani nejsem v ODS. A věřte, že ty pozemky směrem na jižní centrum, se majitelům zhodnotí (zhodnotily) tak jako tak, takže proto se odsun samozřejmě nedělal i když by původně to zhodnocení bylo asi rychlejší, ale menší než dnes. Paradoxně, teď tomu nejvíc pomohl Ander s kamarády díky jejich tanečkům okolo ÚP, že i bez nádraží jsou ty pozemky už dnes násobně zhodnoceny. A proti výstavbě jako takové, nemají v podstatě nic ani oni, vždyť i na malůvkách Petrova se s tím počítá. Asi už se taky zaháčkovali, tak není důvod tomu bránit.

Realita je ovšem taková, že teď budou obě strany řvát, že obě varianty jsou ok, což je potvrzeno. Takže jsme tam kde jsme byli a dalších x let se zase nic nezmění. Bohužel pro ty, co těmi vlaky jezdí. Ale hlavně že ideologicky řešíme zákazy vjezdu/průjezdu k nádraží, to fakt pomůže :-D
Úterý, 31. října 2017 - 08:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7968
Registrován: 4-2003
Peno:I vy naivové.

To jsi nám to ale nandal, alespoň já už padám na kolena [rofl].

V Praze se jednalo o rekonstrukci stávající infrastruktury.

No a co? Důležitý je výsledek a ten špatný není. Nakonec se také v Praze podařilo umrtvit zarputilé snahy ODS o odsunutí Masarykova nádraží až za magistrálu směrem na Libeň a Bubny. Pamatuji si dobře plamenné projevy pana Buergermeistera (kde je mu vlastně konec???), kdy hřímal, že má odpovědnost za rozvoj Prahy a že nemůže dopustit, aby Masarykovo nádraží (v tom rozsahu, v jakém je dnes) existovalo a že musí být odstraněno, aby se mohl prostor rozvíjet. A vida, dnes prostor jde rozvinout i s nádražím. Praha je prostě vývojově tak o deset let dále, než Brno. Ale i v Brně postupně dojde k tomu, k čemu došlo v Praze. V Brně se o to postarají hlavně peníze, protože územní plán řeší akorát to, co kde postavit, ale neřeší už za co to postavit. A z rozpočtu ČR do Brna nějakých 25 miliard na akci, která je dobrá jen pro pár jedinců, žádná vláda nedá - to by byla její politická smrt a EU to také platit nebude [wink].


TN26:současné opravy se ovšem musely udělat tak jako tak, aby vůbec nějaký vlak mohl do Brna přijet bez ohledu na polohu nádraží.

Což je ovšem zcela v pořádku [wink].

Ovšem, být už nové nádraží dávno postavené, nemusely se teď vyhazovat miliardy na flikování současného nevyhovujícího stavu.

Samozřejmě, kdyby se odsunovači zarputile nebránili a neznemožňovali rekonstrukci nádraží v centru, bylo by již dávno hotovo [wink].

Bohužel pro ty, co těmi vlaky jezdí.

Vzhledem k tomu, že jediným přípustným řešením byl odsun, tak naopak bohudík. Současné nádraží po rekonstrukci na tom nebude zdaleka tak špatně, jak se odsunovači snaží předhazovat veřejnosti [nene].
Úterý, 31. října 2017 - 09:25:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 630
Registrován: 3-2013
Ad Peno: O přesunu IAD do centra jsem nic nepsal. Tvrdím, že pokud je nádraží dobře dostupné MHD, tak není důvod (až na výjimky) tam jezdit IAD.
Ono obecně by se s nárůstem IAD v Brně opravdu něco dělat mělo - směrem k jejímu omezení. Už teď je to katastrofa, bohatě stačí ráno třeba situace v oblasti Pisárcká - Hlinky - Lipová. Ono ani dobudování VMO toho moc nezachrání a nádraží v odsunuté poloze už vůbec ne. Jedinou cestou je větší zatraktivnění MHD a její preference, i na úkor IAD.
Úterý, 31. října 2017 - 11:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1862
Registrován: 9-2005
Odhaduju, že se odsunovači teď zaměří na časovou výhodu "připravenosti" stavby, kterou si v minulosti pracně vybudovali, totiž shodu s územním plánem, i když moc nechápu, proč by varianta Petroff měla mít s ÚP problém, protože by se směle dala považovat za rekonstrukci, při které se využití území nemění (zůstává na něm železnice).
Ale ani časová výhoda nemůže přebít dvě nevýhody, které má a vždycky bude mít Řeka - horší napojení na MHD (a s ním spojené vyšší provozní náklady na věky věků) a z hlediska spolehlivost provozu sjednocení koridoru pro osobní a nákladní dopravu (plus výrazné zhoršení bydlení v Šimicích).
Úterý, 31. října 2017 - 12:58:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2870
Registrován: 8-2004
TMB:
"Ad Peno: O přesunu IAD do centra jsem nic nepsal. Tvrdím, že pokud je nádraží dobře dostupné MHD, tak není důvod (až na výjimky) tam jezdit IAD.
"
Nebuďte naivní. Současný trend je jiný. Podívejte se třeba do Starého Města, kde je nádraží také dobře dostupné MHD a PAD a přesto tam parkovací místa nestačí. Totéž už teď pomalu ale jistě nastává i v Brně a situace bude jen horší, bez ohledu na polohu nádraží. A pokud bude to nádraží vypadat podobně, jako hlavní nádraží v Praze, tedy že bude zároveň nákupním centrem, bude situace ještě horší. Problém je, že u nádraží pod Petrovem budou muset ta auta projet centrem, zatímco u nádraží u řeky se mu elegantně vyhnou přes okruh.


TMB:
"Ono obecně by se s nárůstem IAD v Brně opravdu něco dělat mělo - směrem k jejímu omezení. Už teď je to katastrofa, bohatě stačí ráno třeba situace v oblasti Pisárcká - Hlinky - Lipová. Ono ani dobudování VMO toho moc nezachrání a nádraží v odsunuté poloze už vůbec ne. Jedinou cestou je větší zatraktivnění MHD a její preference, i na úkor IAD."
Evidentně se shodneme na nutnosti omezit IAD v Brně ve prospěch MHD. Ovšem to se jen těžko udělá, když prakticky celou Zvonařku a uzel Úzká přesunete do centra města a k tomu tam postavíte parkoviště. Naopak nádraží u řeky by pomohlo zklidnit centrum jak od IAD, tak i od VHD a troufnu si říct, že by alespoň z části pomohlo od IAD i jižnímu centru, právě díky atraktivnější MHD, se kterou se ve variantě pod Petrovem pro jižní centrum pochopitelně nepočítá.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Úterý, 31. října 2017 - 20:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 8-2017
Peno; TMB:
Pánové, nezlobte se, ale omezování IAD je pitomost, naprosto stejná jako požadavky na omezení vlaků, pokud vzniká poptávka, tak je nejvhodnější reagovat navýšením nabídky, protože to vede k ekonomickému růstu a inovaci. Jenom si srovnejte země kde se ekonomika v minulosti regulovala a kde se neregulovala. Zatímco USA, Japonsko... Jsou ekonomickými lídry a technologickými centry, tak ČR, Rusko, Slovensko, Ukrajina jsou jenom zaprděné díry s montovnami.

Pokud chcete omezit automobilovou dopravu, pak musíte nabídnout alternativu, no a to znamená postavit třeba železnice na minimálně 120km/h, ale spíše na 160 a mít na nich vlaky v odpovídajícím taktu. Mnoho lidí auto volí protože není jiná možnost dopravy, doplňme ještě pohodlné. Musíte zajistit takový provoz aby v nejexponovanější časy jezdil dostatek vlaků a autobusů, musí mít dostatečnou kapacitu atd. Vhodné by bylo alespoň v okruhu cca 20km od hranice města zavést vlaky s taktem 1h, celodenně z pohledu průmyslu na Černovické terase by to bylo myslím vhodné, bohužel současné řešení dopravy na slatinském nádraží je nešťastné. Současné dění v DPMB a rozvrat autobusové dopravy ze strany řidičů je naprosto zavrženíhodný. Není možné aby v Evropě 21. století byl dodržován indický standard kultury cestování. Co to ale znamená?

Znamená to nasazení nových, moderních velkokapacitních vozidel a s velkou pravděpodobností nutnost přestavby vozového parku a dopravního systému jako takového. Není možné aby v nejexponovanější časy jezdily krátké autobusy do kterých nelze všechny lidi nacpat, není možné řešit, z technologických důvodů, zvyšování kapacity MHD přidáváním počtu spojů dané linky, musí se sáhnout na vozidla jako taková.

Když vezmu tramvajovou dopravu která tvoří páteř MHD, tak kapacitně mnohdy nestačí, nedochází ke vzniku nových tratí do rozvojových oblastí, staré se opravují jen pomalu. Přitom byly plány na modernizaci systému tak, že by vznikly "napaječe" to by bylo vhodné oživit a doplnit o nová vozidla podobající se soupravám metra, využít délku nástupišť na maximum a byť by mohlo dojít k poklesu počtu spojů, tak by s vysokou pravděpodobností došlo ke zvýšení komfortu, k tomu by se náramně hodilo ještě zvýšení rychlosti na místech kde je silniční a kolejová doprava oddělená. Je sice krásné že se tu projektuje prodloužení do Líšně, třeba bude do jist míry sjízdné i pro drážní vozidla (depozitář TM), ale ignoruje se vznik a rozvoj průmyslových areálů ve Slatině. To není dobře.

Pokud by se má omezit IAD, pak to lze jedině přirozenou evolucí a toho se dosáhne výrazným zkvalitněním služeb MHD, ale to také znamená například důsledné vyhazování bezdomovců a pod. z vozidel, dostatek sedadel na delších trasách. Takže třeba linky 1 a 12 a nevím které jsou ještě tak dlouhé, vést právě v dlouhých soupravách "metra" a třeba 6 zase spíš jako klasickou tramvaj. Do toho budovat rychlejší tratě s příznivějšími výhybkami na rychlost do odbočky minimálně 30km/h, v přímém proti hrotu pak třeba 50km/h. Zavedení podobného systému spojek jako na železnici, což by mohlo pomoct při neprůjezdné jedné koleji...

SJKD je spíš přání než něco na co by byly peníze, zvlášť jestli se začne s nádražím.

P.S.Studie SŽDC o poloze nádraží. Začíná se to nepříjemně zamotávat.
Bugear
Úterý, 31. října 2017 - 22:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3597
Registrován: 8-2005
pro odsun se už získává stavební povolení
Tak daleko naštěstí nejsou, zatím jen u územního řízení.

Ovšem, být už nové nádraží dávno postavené, nemusely se teď vyhazovat miliardy na flikování současného nevyhovujícího stavu.
Jen by se už zase začala připravovat jeho přestavba za další miliardy, protože by už stihlo nevyhovovat požadovanému rozsahu dopravy.

proč by varianta Petroff měla mít s ÚP problém, protože by se směle dala považovat za rekonstrukci, při které se využití území nemění (zůstává na něm železnice)
Nepletu-li se (nechce se mi to dohledávat), o to už se taky odsouvači postarali a současné nádraží není v souladu s ÚP. Jenže, jak je uvedeno v SP, aktuální ÚP platí do konce roku 2022, takže ve výsledku nemusí být v souladu s ÚP žádná varianta.

@Peno: Řekl bych, že Brno se oproti Staráku bude chovat dost jinak. I když i tam bych čekal, že bude převažovat jako cíl a docela by mě zajímaly relace, kam parkující pokračují.

Další argument odsouvačů ještě bude, že podoba zaústění VRT je obtížně realizovatelná.

(Příspěvek byl editován uživatelem bugear.)
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Úterý, 31. října 2017 - 22:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2871
Registrován: 8-2004
Roman Hanák, náměstek pro dopravu Jihomoravského kraje, se dnes pro ČT vyjádřil, že rada i zastupitelstvo kraje bude i nadále podporovat variantu u řeky. Záležet teď bude na postoji města a Ministerstva dopravy. Ale hlavně u města je v současné koalici nepředvídatelné, jak rozhodne. V minulosti se ale větší část současné městské koalice přikláněla spíše k variantám Petrov a nulové a tak se asi dá očekávat na brněnském magistrátu a následně i mezi magistrátem a krajem dlouhá a nepříjemná válka o polohu nádraží, kterou nakonec bude muset rozlousknout a o poloze nádraží definitivně rozhodnout MD. A jak to rozhodne ve chvíli, kdy má v rukou studii, která obě možnosti zhodnotila v podstatě shodně, je ve hvězdách.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Vláďa42
Úterý, 31. října 2017 - 22:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 9-2009
Šaráda pokračuje...
Úterý, 31. října 2017 - 23:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13560
Registrován: 12-2007
Podívejte se třeba do Starého Města, kde je nádraží také dobře dostupné
Nádraží ve Starém Městě u UH** je právě hezkým příkladem "odsunutého" (byť v tomto případě odedávna, resp. od samého začátku) nádraží. Se všemi důsledky.

Pominu-li další odlišnost, již zmíněnou, Řekl bych, že Brno se oproti Staráku bude chovat dost jinak.
Středa, 01. listopadu 2017 - 08:35:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7973
Registrován: 4-2003
Peno:Roman Hanák, náměstek pro dopravu Jihomoravského kraje, se dnes pro ČT vyjádřil, že rada i zastupitelstvo kraje bude i nadále podporovat variantu u řeky.

Peníze, peníze a zase peníze. A ty už na odsun už naštěstí nikdy nebudou [wink].

Sázkaři by mohli vypisovat sázky na to, co bude dříve - zda v Praze Nové spojení II., nebo v Brně odsun nádraží.

To snad je pravděpodobnější už i málo pravděpodobná realizace Nové spojení II. v Praze [nene][biggrin].



(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Středa, 01. listopadu 2017 - 10:24:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11232
Registrován: 3-2007
Každopádně je tady názorně vidět, jak ty velké vize na podinvestované síti škodí - to "čekání na Godota" přivedlo do katastrofálního stavu řadu dalších míst - naší známou 171 Praha-Beroun, 120 Praha-Kladno, a zřejmě bude následovat už tak dost mizerná "pravobřežka" s vizí střídaviny.

Já když vidím, jak některé traťovky spravují své úseky (třeba TO Nymburk), tak si teda nejsem jist, že by případnou VRT nepřivedly spolehlivě do katastrofy.

Ono se to sype bohužel i jinde - viz zastavený provoz na 212, dlouhodobá výluka (a to je tam traťová do 60 km/h a jezdí tam jen lehoučké šukafony).
Středa, 01. listopadu 2017 - 10:58:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7978
Registrován: 4-2003
Mladějove, já jsem naopak v případě Brna rád, že se stav podělal natolik, že je potřeba současné hlavní nádraží opravit a instalovat tam nové zabezpečovací zařízení. Pak ať se čeká dál, než se v Brně vyhádají. Stejně to dopadne tak, že nádraží bude pod Petrovem, ale k začátku realizace této přestavby dojde až tak za dvacet let.

Řekl bych, že Brno to nakonec čekáním na Godota vyhrálo na celé čáře a mnozí si to ani neuvědomují - nádraží se musí opravit bez ohledu na přání odsunovačů [wink].

Jinde je to ale s čekáním na Godota velký průser [sad].
Středa, 01. listopadu 2017 - 11:33:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7881
Registrován: 5-2007
Bram: Lenže ak nebudú na odsun, tak na podzemné nádražie VRT sa nenájdu už duplom. A ešte raz, myslíte si, že tých 8 koľají (viac sa ich tam dostať nedá) bude celej konvenčnej doprave stačiť? Ja už som videl podvarianty, kde sa tam niekam na bok dobastlovali nejaké šturce, takže o tom zjavne nie sú presvedčení ani niektoré zástancovia Petrova... [bomba]

Ja sa hlavne teším na tie boje, až sa budú spred nádražia vyháňať autá a autobusy, aby ten priestor začal byť schopný aspoň nejak fungovať. Jo, odsunuté nádražie by síce mohlo o.i. ten priestor trochu odľahčiť a spoužiteľniť, ale my sme povedali nie...
Středa, 01. listopadu 2017 - 12:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 631
Registrován: 3-2013
K čemu by ten prostor byl bez nádraží?
Středa, 01. listopadu 2017 - 13:19:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1863
Registrován: 9-2005
Studie VUT vychází z premisy zajištění dostupnosti HBf. IAD pro cestující s omezenou hybností, přičemž za ně považuje i ty s objemnými zavazadly. To je docela v rozporu s vyháněním zlých aut.
Středa, 01. listopadu 2017 - 15:43:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3368
Registrován: 5-2004
A ešte raz, myslíte si, že tých 8 koľají (viac sa ich tam dostať nedá) bude celej konvenčnej doprave stačiť?

Podle studie IKP (aktuální jsem ještě nečetl a nevím, kdy se k ní dostanu) ano. Logicky: problém to bude jen tehdy, bude-li Kordis trvat na taktovém uzlu, který ale od nějaké frekvence S-linek přestane dávat smysl (kdy interval mezi uzly bude dvojnásobkem doby trvání uzlu od příjezdu prvního vlaku po odjezd posledního a kratší).

S 400m hranami, cesťáky a MÚ kříženími na J zhlaví si dokážu představit, že by se tam dal nacpat i ten taktový uzel.

Studie VUT vychází z premisy zajištění dostupnosti HBf. IAD pro cestující s omezenou hybností, přičemž za ně považuje i ty s objemnými zavazadly. To je docela v rozporu s vyháněním zlých aut.

Dopravu od/k nádraží nikdo nevyhání, vyhání se jen doprava skrz, která tam opravdu nemá co dělat, už dávno. Jinak čekám na někoho, kdo bude mít odvahu přetnout pro IAD Husovu (min. v JS směru), aby se tam odbouralo těch 5 minut, co tam prostojí každá 12 s 200-300 lidmi na palubě…
Středa, 01. listopadu 2017 - 16:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1864
Registrován: 9-2005
Přerušení malého okruhu je nerealizovatelné. Potom už by se od HBf. na sever vůbec nedalo dostat. Podle stejné logiky by se měla přehradit ve stejném směru Pekařská, taky tam čekají šaliny d5 a 6. Spíš někdo chytrý vymyslel ty světelné závory, které jsou k ničemu a zdržují obě strany. Kdyby na Husově nebyly, tak přijede šalina, počká minutu na zelenou fázi, auta odjedou a může stanicovat.
Typická hollanoffská argumentace - vyhnání tranzitu, ale jak bych se od parkingu K+R dostal na Lidickou, přes Špitálku, Plynárenskou a Cejl? Můžu jet po Úzké a přes Nové sady (už teď skoro neprůjezdné) se dám na Husovu a nastane ještě horší situace na Šilingráku. Naopak když překonám přechod u pošty, tak trochou opatrnosti úspěšně odbočím do Benešovy a můžu frčet až na Moravák.
Středa, 01. listopadu 2017 - 18:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3369
Registrován: 5-2004
Typická hollanoffská argumentace - vyhnání tranzitu,
Nitpick: studii zadával anoista Mrázek, Hollan přišel k hotovému a vybral pro řidiče [auto] nejměkčí alternativu. Ekoterorista jeden.

Potom už by se od HBf. na sever vůbec nedalo dostat.
Tak buď se bude dát otočit o 180° na Nádražní, nebo jako radí mapy.cz už dnes, za viaduktem doprava a otočit se na úrovni Mlýnské, nebo obtočit blok přes Mlýnskou nebo Přízovu a Rumiště. Špitálka je už zbytečná zajížďka. [happy]
Ale ještě jinak: kolik z těch jestli si dobře pamatuju 40k denních cestujících na role je přiváženo auty? Je tedy opravdu potřeba K+R přístup optimalizovat i za cenu, že se tím komplikuje cestování zbytku, co se k nádraží dostává z převážné většiny [tramvaj]🚊🚈 a zbytek po svých?

Spíš někdo chytrý vymyslel ty světelné závory, které jsou k ničemu a zdržují obě strany.
Čímž se vyřeší jeden zdržovací semtamfór z osmi na křížení [tramvaj]-12 a malého okruhu. Tady se shodneme na tom, že odsun je blbě, protože protáhne cesty MHD o 5-10 minut (a s nimi i provozní náklady, jejihž nezanedbatelná část se odvíjí od času), ale dalších 5 minut ležících na zemi pod semafory necháme ležet ladem, na ulici, kde MHD jezdí odhadem deseti- až dvacetinásobek lidí, co v autech?

Jinak zpoza volantu nedaleko od Husovy jsou Koliště a Úvoz.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Středa, 01. listopadu 2017 - 23:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2872
Registrován: 8-2004
Goldfinger:
"Můžu jet po Úzké a přes Nové sady (už teď skoro neprůjezdné) "
Takže, abych si to shrnul, ty sám přiznáváš, že Nové sady jsou už teď skoro neprůjezdné a přesto ti nevadí, že tam autoři varianty Petrov chtějí nacpat stovky autobusů a bůhvíkolik aut denně navíc? A k tomu ještě šílenou křižovatku uprostřed ulice Nové sady, která jistě plynulosti dopravy nepřidá? Pochopil jsem tvé pokrytectví správně?
Mimochodem, nepřiznal jsi na BMHD že bydlíš na Nových sadech? Opravdu chceš mít tohle pod barákem?
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 09:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 632
Registrován: 3-2013
Hlavně že Opuštěná je dnes skoro průjezdná. Tak tam nacpeme do kolon trolejbus a tramvaj. A křižovatka na Nových sadech ve variantě Řeka nevznikne.
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 11:43:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1866
Registrován: 9-2005
Opravdu netuším, jak přišel Peno na to, že bydlím na Nových sadech. Bydlí tam akorát můj kamarád, který nesnáší Kometu, protože mu fanoušci parkují za barákem...
Jaké stovky autobusů by na Nových sadech měly přibýt kromě těch, které už tudy jezdí?
DJ: Nevšiml jsem si, že by dnes chodci na Nádražní nějak výrazně trpěli nebo byli omezováni. Nejměkčí varianta pro mne by byla udělat zákaz dbočení vlevo z Masarykovy (a Bašt). Zákaz u Grandu je blbost, protože by se muselo zakázat otáčení na Benešově, případně průjezd přes Novobranskou a Orlí a zákaz vlevo Nádražní - Benešova je nevhodný, bo se z toho zblázní křižovatka pod viaduktem a kromě jiného by to odnesla i d12. To, že ausgerechnet tato linka musí tolikrát křížit MMO, je mrzuté, ale existuje něco jako preference, kterou však nikdo nebyl zatím schopen důsledně prosadit na nejpotřebnějších místeh (na Halasáku je to sice příjemné, ale efekt dohromady zanedbatelný).
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 12:29:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2874
Registrován: 8-2004
TMB: Trolejbusy na Opuštěné opravdu nevidím a slepý snad ještě nejsem. A křižovatce u Nových sadů se ve variantě řeka právě uleví vznikem bulváru, kdy se doprava rozmělní mezi obě křižovatky. Navíc se Novým sadům uleví od linek 60 a 61, které budou odkloněny k nádraží u řeky a přes Nové sady už nepojedou. K tomu se uleví i Úzké, Zvonařce a Opuštěné, protože jediné autobusy, které tam zůstanou, budou okružky. Pravda, Opuštěné se podobně uleví i ve variantě Petrov, ovšem na úkor zvýšení dopravy na Nových sadech a Úzké a minimálně zachování současného stavu (ale spíš zhoršení) na Dornychu, Plotní a Zvonařce.

Goldfinger: Podívej se do té studie. Asi budeš v šoku. Má tam totiž přibýt všechno to, co dnes jezdí na Úzkou plus IDS linky 104, 105, 106 a 108 a hodně bych se divil, kdyby se tam nenacpaly i dálkové linky, které dnes jezdí ke Grandu a na ÚAN (dobrá, mínus jančurova linka Praha – Brno, která v té době už bude nejspíš kompletně převedena na koleje). Přeji šťastnou cestu po ještě ucpanějších Nových sadech a Úzké, pokud varianta Petrov opravdu projde.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 14:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1868
Registrován: 9-2005
Bulvár uleví křižovatce na Nových sadech, to je fakt výrok měsíce. T9m, že po něm povede šalina, takže by se muselo vymyslet komplikované křížení s tratí od Husovy a Hybešovy, vyčlenit zelená fáze pro šaliny, v důsledku čehož další snížení kapacity křižovatky!!! Nejmenuješ se náhodou Dokoupil? Protože něco tak hloupého jsem naposledy slyšel od toho pána, který má disciplinární škraloup.
Ještě bys mohl dodat, že Bulvár uleví Opuštěné, zejména kdyby ji křížil úrovňově (mimoúrovňově nevím, jak je to se spodní vodou).
60/61 není pro Nové sady zásadní problém, zejména ve směru od Ronda, protože jede vyhrazeným pruhem a odbočuje doprava. Z opačného směru už to je pravda horší.
Nevím, proč by IDS linky, které jmenuješ, měly jezdit ausgerechnet přes Nové sady. Příjezd i odjezd by yl logický po Uhelné, případně příjezd po Úzké, in eventum po Trnité. Z navrženého kruháče nadšením neskáču, ale je to zatím jen návrh.
Přímé busy do cajzlova asi na vlak převedeny budou, ale předpokládám, že zůstanou minimálně spoje se závlekem do Iglau a mezinárodní linky (Bécs, Pozsóny, Budapest).
Suma sumarum situaci na Nových sadech by Petroff oproti současnému výrazně nezhoršil, zato Řeka dost výrazně, protože ffšechno ze severu by se na odsunutó rolu muselo dostat buď přes křižovatku u viaduktu, nebo právě přes Nové sady (další možnost je až Poříčí a Opuštěná).
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 16:51:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2875
Registrován: 8-2004
A to je právě ten hlavní důvod, proč se s tebou nedá solidně bavit, protože podle tebe všichni potřebují do centra nebo přes centrum. Ale to je právě tvůj velký omyl. Většina lidí v Brně, ať už ve VHD nebo IAD, by se centru moc ráda vyhla, kdyby to šlo. Problém je, že většina současných cest, ať už pro VHD nebo IAD, vede právě přes centrum. To se snaží projekt nádraží u řeky změnit a ulevit centru. A je velmi smutné, že odpůrci odsunu, kteří jsou z velké většiny zároveň i příznivci zklidnění centra (byť výjimky potvrzují pravidlo, viď Golde) toto nechápou nebo spíš nejsou ochotni pochopit.
Bohužel na zbytek tvého postu nejsem schopen reagovat, neboť ho nedokážu přeložit, takže tě poprosím, abys příště psal česky, děkuji.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 21:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 3-2005
Zbytečná diskuze, pokud ti Petrovští to mají jako náboženství :-)) Zrušte to vlákno !!
Čtvrtek, 02. listopadu 2017 - 22:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 7-2017
Na začátek bych řekl jen tolik, že jsem osm let dělal v centru Brna, denně jsem dojížděl vlakem.
Nyní dělám na okraji, díky nenávaznosti busů na vlak jsem nucen jezdit autem.
Ale za těch osm let jsem potkal spoustu lidí. A mluvil jsem s nimi, spolupracoval s nimi, potkával je ve vlaku i na ulici.
Možná bude pro některé teoretiky překvapení to, že spousta lidí dělá v centru. Já vím, je těžké pochopit to, že pokud ve velkoprodejně někde na periferii stačí 10- 15 prodavačů třeba na 1000 m2, tak stejná prodejní plocha v centru vyžaduje odhadem 10x víc lidí. Ale je to jednoduché- v té prodejně na periferii stačí na 1000 m2 třeba těch 10 prodavačů (takže 1 na 100m2), ale prodejna v centru vyžaduje minimálně 1 prodavače i ve chvíli, kdy má plochu třeba jen 10 m2. Takže 1 na 10 m2. Tudíž je jich potřeba víc.
Že nejsou tak malé prodejny? Ale jsou, třeba jen trafiky, kránky se suvenýry, rychlé občerstvení apod.
Kam tím směřuju- pouze k tomu, abych dokázal to, že centrum samo o sobě vstřebá podstatně víc lidí, kteří potřebují dojíždět do Brna vlakem. Jakmile se nádraží vzdálí, tak se jim cesta prodlouží. Bude to obnášet to, že se budou snažit jezdit něčím jiným. Příměstská vlaková doprava ztratí část svých uživatelů jen proto, že se jejich dojíždění stane komplikovanějším- příjezd na odsunuté nádraží, cesta MHD do oblasti dnešní ulice Nádražní, potom ještě kus pěšky...

Kdo někdy byl v centru Brna, nebo se alespoň chvilku podíval na mapu, ten ví, že by hlavní nádraží mělo být někde na Svoboďáku. Ale to nejde, takže jsem proto, aby se za každou cenu udrželo tam, kde je.

(Příspěvek byl editován uživatelem 22michal.)
Pátek, 03. listopadu 2017 - 09:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 633
Registrován: 3-2013
Díval jsem se na řešení MHD pro obě varianty. V obou případech jsou některé nové tratě shodné nebo podobné. Akorát, že jejich realizace je v případě varianty Řeka nutností, v případě varianty Petrov vítaný bunus. Sice si dost dobře nedokážu představit prodloužení trolejbusu Hybešovou a Václavskou na Mendlák a jeho ukončení tam, ale budiž.
Jen by mě zajímalo, zda už se připravují pro variantu Řeka ty nové ulice a komunikace - třeba pro přivedení linek 34 a 36 někudy přes Lužánky a Cejl? Drobnost je, že se ty linky pak vůbec nedotknou přestupních uzlů v centru (hl. nádraží, Česká). Už se staví nová vozovna pro trolejbusy a tramvaje - třeba ta v Bosonohách? Jaká bude potřeba nárůstu vozového parku? Nebo se omezí provoz na jiných linkách ve městě? Jen u tramvají je nárůst počtu linek (sice se jmenují 8a, 8b apod., ale navýšení je evidentní). Jak se projeví intenzita IAD v oblasti Zvonařky na dodržování jízdních řádů tam přesměrovaných linek? Už dnes je jízdní řád okružek jen cár papíru, což pak postihne daleko víc linek (třeba právě ty 34 a 36).
Takže je sice hezké, že se varianta Řeka teoreticky může začít stavět v roce 2020 a dokončit za šest let, ale to vše kolem související bude kdy? Na ty nové komunikace a tratě už probíhá územní řízení? A jak se to vše bude financovat?
Naproti tomu varianta řeka může dobře fungovat i za současného systému linek MHD.
Pátek, 03. listopadu 2017 - 10:11:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3372
Registrován: 5-2004
protože podle tebe všichni potřebují do centra nebo přes centrum. Ale to je právě tvůj velký omyl. Většina lidí v Brně, ať už ve VHD nebo IAD, by se centru moc ráda vyhla, kdyby to šlo

Ignoruješ to, že 1) optimální topologie VHD a IAD se liší a 2) i s Petrovem a bez diametru se lze přestupu na role pro dost destinací vyhnout, jen tomu brání příliš řídký interval vlaků na území města nebo to, že vlaky od jihu/JZ na role běžně končí.

Mimochodem to vyhnutí se centru mi připomnělo jeden hezký text o Karlsruhe:

:
"Karlsruhe is a small city, about 300,000, with a very strong single downtown (including a major university) and not much to compete with it elsewhere in the city. The geographical problem that drove the tram-train invention is that this urban core is about 2 km from the main rail station.
...
If the city was there before the rail line, and the rail line couldn’t get closer without disrupting other travel markets, then compromises often had to be made between a station site ideal for the town and one that was efficient for the through operations of the rail service."

(a je tam víc postřehů, které by částečně nebo zcela platily pro Brno s rolou v kopřivách)

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Racek
Pátek, 03. listopadu 2017 - 10:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1665
Registrován: 5-2004
TMB:
"Jen by mě zajímalo, zda už se připravují pro variantu Řeka ty nové ulice a komunikace - třeba pro přivedení linek 34 a 36 někudy přes Lužánky a Cejl?"
Aktuálně se na městě projednává změna, která některé úseky té hypotetické komunikace odstraní z územního plánu. Takže ano, něco se v tom dělá, ale tak trochu opačným směrem [biggrin]
Pátek, 03. listopadu 2017 - 10:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8003
Registrován: 4-2003
TMB:Takže je sice hezké, že se varianta Řeka teoreticky může začít stavět v roce 2020

Já jsem hlavně zvědavý na to, kde se pro přesunutí nádraží najdou peníze [biggrin].
Pátek, 03. listopadu 2017 - 12:20:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2876
Registrován: 8-2004
Racek:
"Aktuálně se na městě projednává změna, která některé úseky té hypotetické komunikace odstraní z územního plánu. Takže ano, něco se v tom dělá, ale tak trochu opačným směrem [biggrin]"
Bezva, takže odpůrci odsunu, dokud jsou ještě u moci (aneb než je komunální volby příští rok, doufejme, smetou do propadliště dějin), teď dělají přesně to, co kritizovali u těch zlých odsunovačů, tedy upravují územní plán tak, aby zablokovali pro ně nepřijatelnou variantu. Proč mě to ale vlastně překvapuje?
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Racek
Pátek, 03. listopadu 2017 - 13:26:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 5-2004
Peno: nevím, které ošklivé odpůrce odsunu teď máte konkrétně na mysli, ale o tuto změnu ÚP požádala MČ Brno-Střed v roce 2012, tedy v době, kdy starosta byl z ODS a jmenoval se Šťástka [wink]
Viz http://bit.ly/2A32jZJ (na straně 155).
Pátek, 03. listopadu 2017 - 13:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 9-2005
Píšeme tady o nove městské třídě, která měla z obrat půlku Traubovy? Jestli ano, tak podobný dokoupilovsky nesmysly do ÚP nepatří. Sorty, ale na toho chlapa su alergické, nic poradního nepostavil a ma pocit, ze je génius.daleko duveryodnejsi jsou pro mne například Hrusa s Pelcakem
Pátek, 03. listopadu 2017 - 14:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 634
Registrován: 3-2013
Jinak opravuji překlep v poslední větě. Dobře fungovat dle mého může samozřejmě varianta Petrov.
Taktéž si myslím, že - pokud se objektivně prokázala přijatelnost obou návrhu - by to bylo vhodné téma pro program jednotlivých stran v komunálních volbách.
Sobota, 04. listopadu 2017 - 13:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2877
Registrován: 8-2004
No a toho se právě bojím, že s blížícími se komunálními volbami, se z nádraží znovu stane politické téma, místo tématu pro odborníky, ať už na magistrátu, kraji nebo Ministerstvu dopravy (a tam všude ti odborníci jsou, ne že ne) a finální rozhodnutí se kvůli tomu bude zase oddalovat, místo aby se už konečně rozhodlo. Jak říkám už dávno, bez ohledu na mé osobní preference, je potřeba do toho konečně říznout a jasně rozhodnout, že se bude stavět ta a ta varianta v horizontu tolika a tolika let a konec debaty. Ale na to momentálně nikdo politickou vůli nemá, bohužel.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Neděle, 05. listopadu 2017 - 11:05:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 8-2017
Asdf:
Dobastlování je tam protože se nedá poslat v té variantě Tesco k zemi a když to tak vezmeme, tak mají primárně být asi pro tratě vedoucí na Přerova a spol a jako náhrada současných kusých, která se stejně asi podaří částečně nahradit používáním průjezdných.

Peno:
Berte to tak že teď je to ve stavu kdy víme že stačí obě varianty a řeší s co budou chtít lidé. Pořád je šance že se ministerstvo přikloní k tomu aby se to stavělo v centru. A teď se podržte, je možné, díky tomuto a poměrné nakloněnosti Brna, zatím, nevíme jak to bude po volbách, aby se udělala petice za zachování nádraží v centru, celorepubliková, nebo minimálně celokrajská, a tato se pak předala na ministerstvo, to by ji mohlo vzít s dostatkem podpisů v potaz a tedy by se pak mohlo v centru stavět. Zaráží mne že tu bylo tolikrát referendum, ale petice žádná. Přece pokud by se na to podařilo sehnat alespoň 100k podpisů, to by se dalo, tak už by se tím mohli zabývat, je to přece jenom mnohem víc než kolik je třeba na prezidentskou kandidaturu.[happy]
Neděle, 05. listopadu 2017 - 12:48:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2878
Registrován: 8-2004
Petice je stejná blbost, jako referendum. Toto je věc, která se musí řešit odborně, ne aby se do toho neustále pletli emoce a politici.
A ani v té studii není pravda, že by byly obě varianty srovnatelné, to si řekněme na rovinu. Ta studie totiž negovala plánované zaústění VRT pro variantu Petrov jako příliš nákladné a nereálné. Varianta řeka je tak jediná, která má aktuálně vyřešeno napojení VRT a to je pro budoucnost velmi podstatné. Jenže právě k tomu, obávám se, politici, zahledění akorát do svého znovuzvolení, přihlížet nebudou a zase jednou zvolí tu politicky průchodnější, ale pro budoucnost horší, variantu. A kolikrát se nám to už v minulosti vymstilo?
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Suchol
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 11:36:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376
Registrován: 5-2016
Asdf, Peno:
Musím po čase zopakovat, že re reálná var.E, která je kombinací jednoduchého jižního vjezdu VRT Praha a jednoduchého (povrchového) hl.n. Petrov. To je ovšem něco, co příslušní činitelé nechtějí vědět, protože by to pokazilo/znemožnilo jejich snahu o odsun.
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 13:30:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 9-2005
A je někde odkaz na var. E? Nechápu, proč by VRT nemohla přiběhnout v nejhorším případě z jihu i pod Petroff. Je to prakticky střelická trať,ne? Takže se dá využít i MÚ přesmyk u odstavného, případně upravit odstavné, aby tam byly průjezdné 1-2 koleje.
Bourání Tesca jedině v případě, že byho chtěl shodit majitel, pak by byla možná dohoda o využití pozemku pro rolu i nákupní galerii, která by měla zajištěný přísun kunčoftů na věky věků.
Suchol
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 14:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 5-2016
Goldf.:
Bourání Teska není třeba, protože nemusí všech 7 nástupišť mít délku 400 m (pro linky S stačí 200 m).
To je zase jenom účelová finta, aby NvC mělo co největší náklady, územní střety apod.
Pondělí, 06. listopadu 2017 - 18:16:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3377
Registrován: 5-2004
Konečně jsem se dovnitř podíval a vidím tam jinou fintu: snad všechna nová připojení a odbočení jsou opět úrovňová, přestože by mohla být při stejné ceně provedená mimoúrovňově... [sad] Konkrétně jde o spojení 240, 250 a 300 na jižním zhlavní hl. n., oddělení nákladního průtahu od 250 (OK, tohle by stálo jeden most navíc), oddělení ostravské a blavskovídeňské trati v podzemí, oddělení diametru od trati 300, a to jsem možná na něco zapomněl.

Kdyby takhle uvažovali naši předci při stavbě nové štreky 250 ve 30.-50. letech, nehlo by se v Brně kolo už teď, protože by místo 1 úrovňového křížení v tomto prostoru jich bylo asi tak 10…

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Úterý, 07. listopadu 2017 - 10:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 9-2005
Napadá mne jedna otázka. Kdyby se budoucí VRT dostala na HBf. pod Petrovem od jihu, byl by možný na Ostravu severní výjezd, tedy šimickou spojkou (trianglem), aby se eliminovala úvrať? Pak by se teoreticky dalo bezúvraťově jezdit i na Blavu/Wien a vznikla by náhradní trasa pro případné výluky.
Úterý, 07. listopadu 2017 - 11:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3378
Registrován: 5-2004
Kdyby se budoucí VRT dostala na HBf. pod Petrovem od jihu, byl by možný na Ostravu severní výjezd, tedy šimickou spojkou (trianglem), aby se eliminovala úvrať? Pak by se teoreticky dalo bezúvraťově jezdit i na Blavu/Wien a vznikla by náhradní trasa pro případné výluky.

Tak šlo by to Sucholovou variantou E doplněnou o spojky, ale znamená to v Šimicích 2 patra železnice, čtyři koleje vedle sebe. Jestli je odsun blbej kvůli zásahu do Šimic, pak nevím, jak pojmenovat tohle… Nehledě na to, že vlaky od jihu by ušetřily 10 minut rychlejší jízdou na trati, aby … 10 minut dělaly vyhlídkovou jízdu po Brně jako vlaky z vláry dnes.
Úterý, 07. listopadu 2017 - 13:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1876
Registrován: 9-2005
A jednokolejná spojka plus kolejová spojka na nákladovém průtahu by byla k ničemu? Ve směru od HBf. by se nic nekřížilo a opačný směr by zase tolik kapacity nesežral, nebo?
Úterý, 07. listopadu 2017 - 14:44:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3379
Registrován: 5-2004
A jednokolejná spojka plus kolejová spojka na nákladovém průtahu by byla k ničemu? Ve směru od HBf. by se nic nekřížilo a opačný směr by zase tolik kapacity nesežral, nebo?

Spojka kudy? A jinak ano, sežral i kdyby jezdily blbý dva vlaky VR Praha-B/W za hodinu (což možná během dalších dvou let překročíme), asi by se to tam nacpalo, ale hodně by to komplikovalo sestavování GVD a možná i tu nákladní průjezdnost.

Zkrátka pokud ta VR písmenka z VRT mají znamenat reálnou úsporu času, těžko něco předčí podzemní rolu (tedy se směrovým uspořádáním kolejí nebo s MÚ pražským zhlavím), úspora 5–10 min v MHD a úspora 5–10 min na zaústění tratí je fakt výrazná. Na tak krátké trase jako do Prahy/Blavy/Vídně/Ostravy prakticky nepřekonatelná ani zvednutím rychlosti přímo na trati.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Suchol
Úterý, 07. listopadu 2017 - 18:15:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Registrován: 5-2016
Goldf., DJ:
V SP se mj. píše: V případě varianty B je nutné prověřit jiné možnosti řešení zapojení vysokorychlostních tratí. Uvažované řešení ve studii proveditelnosti se ukázalo jako investičně a technicky velmi náročné a rizikové. V budoucnu tak hrozí, že by nebylo možné zapojit VRT do ŽUB. Je proto nutné technicky, územně a provozně prověřit jiné alternativy zapojení VRT a následně zvážit jejich výhodnost v porovnání s řešením uvažovaným v SP.
A v SP na jiném místě: U var.B byly diskutovány případné jiné alternativní možnosti, než budovat novou podzemní stanici a soustavu tunelů pod historickým centrem (a Svratkou). Jednou z možností je zaústění VRT Praha – Brno do hlavního nádraží od jihu a vybudování nových nástupišť k budově OD TESCO (čili patřičně rozšířit kolejiště, aniž by se Tesko bouralo, dodávám já).

To je ovšem řešení, které je obsaženo ve var.E, v níž je obsažena i Židenická spojka: ta může být buď v původním konceptu s obloukem na viaduktu přes průmyslové budovy a s podjezdem nákl. průtahu nebo s velkorysejším (delším a dražším) tunelovým řešením, které by nenarušilo zástavbu kolem Nevrklovy a Klínů.
Suchol
Úterý, 07. listopadu 2017 - 18:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 383
Registrován: 5-2016
Ještě k té úvrati. Myslím, že jestliže úvrať v hlavní mezinárodní relaci (Sasko -) Praha - Brno (- Rakousko/Slovensko) nevadí u var. A-Řeka, nemůže vadit ani u NvC ve var. E-Petrov. Jízdní doba s nějakým objezdem by beztak byla významně delší než úvrať.
Pokud vím, stále platí Generel dopravy JMK, kde má být ŽUB vybaven i pro RS v relaci Břeclav - Brno - Ostrava. A tu obsahuje kromě var. A-Řeka i var. E-Petrov, ale nikoli var. B-Petrov. Přitom podle dřívějších vyjádření politiků je právě budoucí vedení přímých vlaků Rakousko - Polsko přes Brno jedním z důležitých prvků, jak zvýšit mezinárodní význam města Brna.
Tohle ovšem v SP není vyhodnoceno, protože původně (v TES 2014) uvažované linky nejsou v této relaci v SP 2017 překvapivě obsaženy (možná účelově, aby vyhověla kapacita osobního nádraží na nákladním průtahu ve var. A).
Úterý, 07. listopadu 2017 - 21:49:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 3-2005
Znalci ! Počítá se ve variantě Rosického nádraží ponechání trati Židenice-současné HBF-H.Heršpice pro regionální provoz? Líbí se mi to čím dál víc. Vlaky na střídačku, jeden na Rosické, druhý na současné HBF..
Suchol
Úterý, 07. listopadu 2017 - 23:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 384
Registrován: 5-2016
Nepočítá. Var. A-Řeka s hl.n. v prostoru dolního či rosického nádraží zlikviduje trať mezi H.Heršpicemi a Židenicemi vč. celého kolejiště stávajícího hl. nádraží. Podle zastánců této varianty to prý má být pro Brno, jeho obyvatele a všechny dojíždějící (kterých se nikdo neptal) nejlepší řešení.
Středa, 08. listopadu 2017 - 10:20:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 461
Registrován: 3-2005
Možná by to mělo šanci, pokud lidi jako vy by nebyli zbytečně dotčeni, neházeli by Řece klacky pod nohy, podporovali by ji a současně navrhovali rozšíření o tu regionální klasickou variantu..
Středa, 08. listopadu 2017 - 11:19:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3380
Registrován: 5-2004
Jariss:
nápad to není nový, předminulé vedení města o tom vážně uvažovalo, protože jeho členy byly SZ🍀 a Zlatuškovo Brno 2006, pro něž byl odsun nepřijatelný (ta vlna tady vynesla do primátorského křesla někdejšího koloťuka a odboráře a dnešního novopečeného poslance Onderku). Výsledkem byl kompromisní návrh Josefa Veselého (KDU-ČSL) odsunu s „městskou rychlodráhou“, který byl přijatelný pro všechny vládnoucí strany (návrh mj. řešil i další slabá místa odsunu, která nevypadají moc přesvědčivě ani v aktuální SP). Po volbách 2010 to nicméně nová koalice ČSSD + ODS smetla ze stolu, protože by se zdrželo veškeré plánování a možná by se nedosáhlo na evropské dotace (předpokládám z období 2008–13 [happy]).

Tož tak ke kompromisním návrhům.
Středa, 08. listopadu 2017 - 11:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2879
Registrován: 8-2004
Za mě díky bohu, že se tento šílený paskvil smetl ze stolu. Více různých nádraží v centru nebo jeho okolí nikdy nikde nefungovalo. A pro příklad podobného paskvilu nemusíme chodit zas tak daleko. Stačí se podívat do Prahy na Masarykovo a hlavní nádraží. A není to jediný podobný případ. Opravdu někdo chce podobný bordel i v Brně? Já říkám děkuji, nechci. Hlavní nádraží ve městě velikosti Brna by mělo být jen jedno a mělo by na něj jezdit vše, od té nejposlednější lokálky, až po VRT, aby se mezi tím dalo snadno přestupovat. Ne aby to i v Brně vypadalo jako v Praze, kde musím třeba při cestách z Brna do Kladna ještě přecházet mezi dvěma nádražími. Zejména s kufry je to chuťovka.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Středa, 08. listopadu 2017 - 12:07:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 3-2005
Nemyslel jsem to jako druhé nádraží, pouze zastávka střídačku,,,pokud to není na reál, tak co nejrychleji Řeka,,,,a od škůdců jako SZ, Zlatuška atd co nejdál... před Amerikou by to bylo jako dnes, těsno před nádražím, z blata do louže, a klikatice kolejí kolem Brna... to myslící vedení města i MD a Brusel nepřipustí
Středa, 08. listopadu 2017 - 12:24:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 9-2005
Dvě hlavní nádraží by opravdu nebylo moudrým řešením, ale stejně špatně je sloučit ve městě velikosti Brna nákladku a osobku do jednoho koridoru.
Jariss: S Bruselem se běž bodnout a s ministerstvem dopravy taky. Větší koncentrace blbců nad nikde jinde na světě není, než na těchto dvou místech.
Středa, 08. listopadu 2017 - 12:26:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3381
Registrován: 5-2004
Suchol:
V případě varianty B je nutné prověřit jiné možnosti řešení zapojení vysokorychlostních tratí. Uvažované řešení ve studii proveditelnosti se ukázalo jako investičně a technicky velmi náročné a rizikové.

Však to je v pořádku. Ono to řešení s podzemní stanicí je nejlepší co se týká dosažených časů, ale opravdu asi nejsložitější, proto má smysl prověřit, zda při nějakém řešení ušetřím víc nákladů, než ztratím zahozenou příležitostí zbavit se křížení a ušetřit cestujícím minuty právě tady.

buď v původním konceptu s obloukem na viaduktu přes průmyslové budovy a s podjezdem nákl. průtahu

Bez ohledu na prosaditelnost mi to přijde jako zbytečná lochenska: trať z roly do Slatiny musí nahoru aby se dostala přes kolej do Šimic a průmyslový areál, pak dolů, aby podjela nákladní průtah, a pak zpět nahoru a stoupat na černovickou terasu; nákladní průtah pak má „hrb“. Lepší by to bylo podle mě obráceně: nechat koleje z roly nahoře a na nákladním průtahu udělat „lavor“.

nebo s velkorysejším (delším a dražším) tunelovým řešením, které by nenarušilo zástavbu kolem Nevrklovy a Klínů.

Kudy by ten tunel měl vést? Pokud by řešil i bezúvraťovou/bezkolizní jízdu jižně zaústěná VRT od Prahy-rola-B/W, kde by se měl vynořit?

Ještě k té úvrati. Myslím, že jestliže úvrať v hlavní mezinárodní relaci (Sasko -) Praha - Brno (- Rakousko/Slovensko) nevadí u var. A-Řeka, nemůže vadit ani u NvC ve var. E-Petrov. Jízdní doba s nějakým objezdem by beztak byla významně delší než úvrať.

Ona úvrať sama o sobě nevadí, v Německu jim na ni stačí 4 minuty, což vcelku odpovídá reálné době, co je při zdejší výměně cestujících na odstanicování potřeba. Vadí jízdy křížem po zhlaví, které jsou řešitelné jedním přesmykem (z liché skupiny do sudé nebo obráceně u směrového řešení stanice a od jedné krajní koleje k druhé u traťového) a dvěma až čtyřmi hranami pro vlastní úvrať.

Jinak bych u těchto úvah kašlal na „mezinárodní hlavnost“ a zaměřil bych se na 1) počty cestujících a 2) citlivost na čas (u dvouhodinové cesty má stejných ztracených 5 minut větší váhu než u 5hodinové), v obojím mi pak vychází pořadí P-O > P-B/W > B/W-O – a podle toho by měla být optimalizovaná i rychlost a kapacita průjezdu uzlem.

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Středa, 08. listopadu 2017 - 12:38:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3382
Registrován: 5-2004
Peno:
stačí se podívat do Prahy na Masarykovo a hlavní nádraží. A není to jediný podobný případ. Opravdu někdo chce podobný bordel i v Brně? Já říkám děkuji, nechci. Hlavní nádraží ve městě velikosti Brna by mělo být jen jedno a mělo by na něj jezdit vše, od té nejposlednější lokálky, až po VRT,

To asi kritizuješ nějaké jiné návrhy než Petrov nebo Veselého rychlodráhu. [happy]

Jaris:
Nemyslel jsem to jako druhé nádraží, pouze zastávka střídačku

Tak jak tedy? „Na střídačku“ je to pražský model masna/wilson, neboli reverse branching, to opravdu nechce nikdo soudný.

těsno před nádražím

… je kvůli tomu, že čtvrtina té plochy je okupovaná absolutně nepotřebnýma věcma, a kvůli naddimenzovaným vlezům do podchodů, kvůli kterým chybí u zastávek druhý přechod. A tohle těsno odsun nemůže vyřešit, protože valnou většinu lidí do toho prostoru přivezou šaliny, které z tama odsun neodsune.
Středa, 08. listopadu 2017 - 12:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 11-2004
Budu se opakovat, ale je škoda, že ze všech těch debat a studií vypadl Severojižní kolejový diametr. Přínos pro regionální i vnitroměstskou dopravu by byl obrovský, a pak už by bylo prakticky jedno, kde bude ležet Hbf...