Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 30. 10. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 30. 10. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 29. září 2017 - 13:42:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3341
Registrován: 5-2004
K.S. 56:
Nádraží v KP mi přijde na nějaké delší postávání souprav malé, kolik tam je kolejí pokud pomineme, tuším 1. a 2., ty mezi nástupišti, které musí zůstat volné? 2? 3? Pokud by se vlaky hned obracely, pak by to nevadilo. A nejrychlejší spojení do KP je opravdu chytit pražský rychlík (samozřejmě správným směrem[happy])

Ve stávajícím stavu by to šlo omezeně, kapacitu by brzy vyčerpala nutnost při obratu křížit hlavní kolej (ať už při vjezdu nebo odjezdu, to je jedno). První pomoc by byla rekonfigurace zhlaví, optimálně tak, aby hlavní koleje byly dnešní 6. a 7. (nebo 8. a 7.) se spojkami vytaženými do oblouky a DKS za odpojením nultých kolejí, čímž by se získaly 3–4 obratové koleje bez jakýchkoliv kolizí s hlavními.

To by mělo větší kapacitu než celá kusá skupina dnešního HBf, již omezuje efektivní jednokolejka na příjezdu. tady by aspoň půlka pohybů šla dělat souběžně.

Když se otočíme na druhou stranu, tak zase, má vzniknout jižní centrum, je tu Tesco, Vaňkovka a kdo nechce jet čtvrt hodinu šalinou musí projít kolem všemožných individuí. Proč jsou v okolí nádraží tolerovány proniky a provozy tyto přitahující?

Aktuální radnice MČ B-Střed se celkem činí v jejich odstraňování hned jak to smlouvy dovolují, a už teď je to dost znát.

Parkování jsem tím vůbec na mysli neměl, byť změna by byla opět žádoucí, respektive osadit značku Zóna 30 a P+K. Tady by se mohli lidi v Brně inspirovat v Břeclavi kde se celkem běžně lidi doma domluví na zavezení na/z nádraží, auto tam pak stojí pár minut.

Tohle tam vůbec problém není. Problém je, že dnešní Nádražní je doplňková k Úzké + Kolišti, většina tamního autoprovozu tam jen projíždí aniž by v centru cokoliv jiného pohledávala; a dál to zhoršuje podélné parkování mezi autoprůjezdem a chodníkem a vynucuje si to ono suprové zábradlí na krajích ostrůvků. Když jen tohle půjde pryč, hned tam bude líp i bez stavebních zásahů.

Ty by tedy měly následovat vzápětí, například výlez z podchodu pro lidi jdoucí z/na Masaryčku poblíž S strany ulice, aby se nemuseli nikterak křížit s lidmi jdoucími na šalinu, tím by se daly zúžit stávající výlezy tak, aby kolem nich mohlo být prodlouženo nástupiště a za ním zřízen ofiko přechod (čímž by mohly stanicovat LF2+LF a 30m souprava současně, zastávky mají dnes přesně 60 m).


Kondra89:
Myslet na nějakou podzemní šalinu může být fajn, ale ta nemá smysl bez uceleného bezkolizního průjezdu skrz širší centrum (aby se ta podzemnost využila i k nějakému zvednutí atraktivity MHD; vzor Stuttgart nebo nověji Seattle, uvažuje o tom oregonský Portland*) a taková věc zas nebude dřív než za 20 let od rozhodnutí něco takového vybudovat. Dílčí úpravy přednádraží mohou proti tomu být dílem okamžiku.

* viz:
https://twitter.com/humantransit/status/875073961826168834
https://twitter.com/humantransit/status/875074646764380160
O Brnu můžeme prakticky říct něco podobného, ale donedávna se o tom prakticky nedalo ani pomyslet, takže bychom začínali prakticky od nuly, přestože se na rychlých [tramvaj] s podzemními centrálními úseky pracovalo už za normalizace.
Pátek, 29. září 2017 - 16:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 8-2017
Peno:
Tak to ty osobáky můžou rovnou zrušit, bude s tím vozit akorát tak vzduch. Nejsem vůbec příznivcem autobusů, ale v této situaci je to myslím jediné rozumné řešení než takto požírat kapacitu Evropsky důležité tratě, navíc takovým vlakem odnikud nikam. Ještě bych jim bral třeba diesel přes Velké Pavlovice, to by nějaký smysl mělo, ale toto vážně nechápu

Poklop_D400:
Říká vám něco fenomén při kterém ve městech s postupem času stoupá terén? Během přestaveb, dláždění a válek se postupně hromadí materiál a úroveň terénu roste, v New Yorku to dosahuje slušných pár metrů, v Brně to probíhá také, aktuální dlažba zelňáku je asi o 50cm výše než historická, když se to nedávno předláždilo, tak to tam bylo pěkně vidět. Stejný proces podle mne probíhá i v oblasti Masarykovy a hlavního nádraží.

Dále existují zatravňovací dlaždice, ty by problém rozjezdů řešily, odstranění zábradlí je z mého pohledu spíše z důvodu naprosto nevyhovujícího estetického stavu, samozřejmě můžeme se bavit o konkrétní podobě jestli které úseky a jak moc zatravnit atd.

David_jaša:
Promiňte, číslování kolejí v KP neznám, myslíte jakoby aby se hlavní koleje vedly jakoby vnějškem a ty uvnitř byly určené k zastavování a obratům? To by asi šlo. Ovšem nedostali bychom se do problémů s křížením s náklady na Třebovou? Což mne tedy přivádí k tomu že by se možná mohl hodit nákladní průtah i přes Maloměřice, nebo provést jistou rekonfiguraci a v tomto prostoru vybudovat takové nákladní nádraží s tím že z jižního zhlaví by vedl v podstatě jen nákladní průtah a na severním by byla trať přes vysočinu a mimoúrovňové obousměrné napojení na trať do Třebové. Pokud se v budoucnu změní situace v dopravě, mohly by se na tuto trať ve velkém přesunout nákladní provoz. Jak se dívám do snímků, tak si nejsem úplně jistý jestli náhodou tam už to mimoúrovňové napojení není.

Tak jestli lze nějak zabránit tomu aby si z nádražní dělali řidiči zkratku, tak by se to mělo urychleně realizovat, situace je tristní. Myslíte že to čeká na VMO (co mu říkat VeMenO?), nebo že je ten původ někde jinde?

Výlez k Masarykově by nebyl špatný, ty současné jsou myslím spíš než důsledek nutné kapacity (ještě tu máme Letmo atd.) důsledkem myšlení architektů a populárního stylu, některé části jakoby tam byly postavené zbytečně navíc, některé logické zase chybí.
Pátek, 29. září 2017 - 17:48:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2853
Registrován: 8-2004
K.S.: Jenže v současné situaci všeobecného nedostatku řidičů, který se bude ještě horšit s tím, jak řidiči, už teď často důchodového věku, budou odcházet a mladí přicházet moc nebudou, prakticky nemyslitelné. Ostatně, stačí se podívat ne ten skandál v Kladně a okolí. To je myslím o současné situaci v autobusové dopravě výmluvné dostatečně. V Jihomoravském kraji sice ještě v takto extrémní situaci nejsme, ale na jakékoliv posilování autobusů je prostě potřeba v současné době rovnou zapomenout, bohužel, jinak skončíme stejně, jako na Kladně. Proto se kraji nedivím, že chce řešit obsluhu této oblasti i nadále hlavně vlaky. Bohužel poněkud nešťastným způsobem, o tom žádná. A to všechno kvůli nesmyslu pro pár set cestujících denně (ano, mluvím o elektrice do Hustopečí). Už jen proto, že autobusy kolem budou stejně muset zůstat více-méně v současné podobě, jinak se místní vzbouří. Přitom logičtější by bylo úplně zrušit vlaky mezi Hustopečemi a Šakvicemi a přímé spojení do Hustopečí řešit autobusem, ideálně asi sloučením současné 505 a 521, aby nám odpadla nutnost přijímání nových řidičů. Ideálem to není, tím by byla nová linka po dálnici, ale časově by i toto řešení bylo srovnatelné s Os z Hustopečí a za současné situace, by to bylo lepší řešení, než kompletně rozvracet fungující dopravní systém na koridoru.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Pátek, 29. září 2017 - 18:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3342
Registrován: 5-2004
K.S.:
Promiňte, číslování kolejí v KP neznám, myslíte jakoby aby se hlavní koleje vedly jakoby vnějškem a ty uvnitř byly určené k zastavování a obratům? To by asi šlo.

Ano. Jinak plánky stanic jsou k vidění tady, trať Brno-HB je tam číslovaná jako 324.

Ovšem nedostali bychom se do problémů s křížením s náklady na Třebovou?

Ne, ty jsou bezkolizně, v Obřanech se trať od Třebové dělí do dvou směrových kolejí a kolej Adamov-Majlont pak jde mimoúrovňově nad kolejemi odb.Ž-Adamov. Kolize by byla jen mezi osobní dopravou odb.Židenice→KP a náklady KP→majlont, jak už jsem psal v 3322.

Myslíte že to čeká na VMO (co mu říkat VeMenO?), nebo že je ten původ někde jinde?

Naštěstí ne, to byla jen všeobecná pomalost magistrátního odboru dopravy (pro ilustraci: namontovat 9 značek povolujících 🚲 na chodnících okolo Gajdošovy na podnět městské části jim trvalo dva roky…). Podle Matějova vyjádření jsou ale pomalé procesy zrychleny, díky tomu mizí backlog a do budoucna mají jít věci rychleji. Tak uvidíme.

Výlez k Masarykově by nebyl špatný, ty současné jsou myslím spíš než důsledek nutné kapacity (ještě tu máme Letmo atd.) důsledkem myšlení architektů a populárního stylu, některé části jakoby tam byly postavené zbytečně navíc, některé logické zase chybí.

Souhlas. Nicméně těžko naše předky soudit, pochybuju, že v době stavby si současné počty lidí dokázal kdokoliv představit. Teď by to chtělo hlavně urychleně přizpůsobit dnešní době. [happy]
Pátek, 29. září 2017 - 20:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 349
Registrován: 1-2016
Jaša: Musíte ty svoje hloupé Zelené biokecy tahat i sem? Jako to o přednádražním prostoru, kdy kvůli lenosti lidí jako vy tam chcete (zcela zbytečně, nekoncepčně) zakázat průjezd okolo nádraží, jen abyste nemuseli jít podchodem nebo pár metrů na přechod pro chodce? A to vše kvůli takové kravině, jako odřezání zábradlí? Kvůli vám budou lidi jezdit na nádraží jak? Jo, bikesharing to vyřeší.... K Tescu autem a tahat všechno hnusným podchodem? Seberte už i Anderem a ostatními a dejte Brno pokoj. Šmejdi Zelení/ŽB.
Pátek, 29. září 2017 - 21:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 1-2016
K.S.:

Dále omezit dopravu, nájezd autobusů na Grand řešit jinak...

Jak jinak? Pokud na něco přijdete, tak máte mou hlubokou úctu. Jiná trasa ke Grandu prostě neexistuje. Nebudeme-li počítat nesmysl, se kterým přišli Zelení/ŽB z Brno-Střed, když byla loni blokáda Nádražní ulice a posílali autobusy přes většinou ucpaný Dornych ke křižovatce Cejl/Maliňák, tam je nacpali do daleko méně vyhovujícího prostoru mezi šaliny než u nádraží (Maliňák/Divadelní) a pak je nechali ještě na Grand opět točit přes MHD koleje a protisměr. Naprosto geniální řešení a to jen kvůli egu expertů jako je p. Jaša, kteří neznámo proč chtějí vykázat dopravu od nádražní budovy, kde větší problém nepředstavuje, resp. by její omezení přidělalo daleko víc problémů než by byl přínos (ten totiž není prakticky žádný pro nikoho v okolí nádraží.

Druhá trasa, jak se dostat ke Grandu, je pod viaduktem, kde ovšem 90% autobusů jezdící ke Grandu neprojede.

ale mělo by tam třeba i být vytlačení bezdomovců a dalších živlů z centra někam na okraj, není přeci možné aby v centru byla tolerována žebrota, povalování se po chodníku, opilství a podobně.

Jenže přesně tohle p. Jašovi a jeho Zeleným a ŽítBrno kamarádům v Brně na MMB a hlavně radnici Brno-Střed plně vyhovuje a toleruje se to, často přímo podporuje. Neudělali s tím za ty tři roky co tam sedí, vůbec nic, ba naopak. Nepamatuju se, že by kdy byly tyhle existence takto rozlezlé nejen u nádraží, ale prakticky v celém centru. Když lidi poukazovali na to, že si udělali z fontány u Janáčkova divadla nepřizpůsobivé existence koupaliště a umývárnu, tak je to prý v pořádku, že "lidé využívají veřejný prostor" (že násobně víc lidí toto chování odrazuje od "využívání veřejného prostoru", jim je jedno). Ideologický problém, který vyřeší všechny problémy v Brně, je zakázat auta a na chodníky cpát cyklisty. A pokud někdo nesouhlasí, tak hned je nepřítel. Viz Jašův hlod ohledně cykloznaček na chodníky. To si vymyslel jeden "zelenej" na MČ, magistrát to neschválil, protože to je v dané lokalitě nesmysl a hned z toho Jaša dělá problém, že všichni jsou 20 let zpátky.

Ale jsme v klidu, už si prosadili odvolání vedoucího odboru dopravy, který ať byl jaký byl, pořád je na dopravu 100x větší odborník než cokoliv Zeleného. Ale teď už mají připravené místečko pro někoho "pokrokového", takže doprava v Brně půjde do háje už úplně. Výběrové řízení, které bude příští týden vyhlášeno, bude jen formalita, už je rozhodnuto. Jde jen o to, který ze zhruba 2-3 Zelených "odborníků" nakonec to místo dostane, to si musí kluci ještě ujasnit, kdo bude vedoucí a kdo pod ním nebo jaké místo se jim vytvoří např. v KAM apod.
Pátek, 29. září 2017 - 22:30:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1845
Registrován: 9-2005
Nespornou skutečností je, že současné vedení Brna i MČ Brno - střed přednádražní prostor akorát začalo uklízet (předchozí konšelé nedělali ani to). Jo, taky se předláždily chodníky a nástupiště (některá nadvakrát...).

Možná mi něco uteklo, ale nezaregistroval jsem zprávu, že by byla vypsána architektonická soutěž na urbanistické a dopravní řešení přednádražního prostoru. K dostavbě vybombardované věže se nikdo nemá, městu očividně taky nechybí a na vlastníka budovy netlačí.

A na hnusnou přístavbu místo někdejšího krásného litinového podloubí si taky už všichni zvykli. Až se bude dělat nové zab zař, tak by to mohla být šance toto křídlo obnovit.

Náplaffka na Švarcavě je určitě fajn, ale jeden z nejdůležitějších prostorů ve městě se v poslední době akorát víc uklízí (což by mělo být samozřejmostí a ne že se o tom budou točit oslavné reportáže).

Za skoro celé volební období město není schopno prokopnout vrata z vjezdového a odjezdového podchodu na roli(vím, někde jsou stánkaři, tak co se s nimi domluvit, aby s tím ujednáním mohly žít obě strany).

O výluce, kdy se opravovalo 4. nástupiště, se vědělo hodně dopředu. Zeď hrůzy zůstala netknutá a o láffce na terasu Tesca můžeme dál snít.

Lidí je u role hodně, ale je to logické a přirozené. Pořád zastávám konsistentní názor, že se provoz musí separovat do dvou úrovní. Kdo dole a kdo nahoře, bych ponechal architektům a urbanistům, i když svůj názor na to mám a je tady dohledatelný, ale nechci vzbuzovat vášně. Protože si myslím, že jiné racionální řešení ten prostor nemá. Uzavření pro IAD považuju za nazelenalé sociální inženýrství, řešení by mělo vypadat jinak.

K autobusovému terminálu u grandu se asi nějaký pátek bude jezdit, nemuselo by být náročné zřídit ofiko chodník na 1. perón. Bylo by to rychlé a bezbariérové a zase by pár lidí z toho přetíženého prostoru ubylo.

Další možností rozptýlení by bylo znovuotevření myšiny. Je to takové kultovní místo, docela se mi po ní stýská, ale to jen tak na okraj.
Pátek, 29. září 2017 - 23:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 8-2017
David_jaša:
Promiňte, kolo na chodnících je hovadina a zhovadilost, stejně jako řešení separátních cyklostezek bez vedení mezi body zájmu. Kolo patří na krajnici, eventuálně se na něm zařadit normálně do pruhů pro odbočení, přirozeně k pravému okraji, pokud je to pruh smíšený, tedy přímo a doleva, pak k levému. Podle stejných pravidel jako ostatní. Pokud si na to člověk nevěří, pak dojet k přechodu a seskočit. Tady ta separace dělá jenom zbytečné kolizní body navíc a použitelné to moc není protože poloměry nedovolují na nich jezdit více než asi 10km/h, pokud nechcete vypadat jak Abraham na okruhu, chodníky jsou zase nebezpečné z jiných důvodů, s nástupem elektrokol, upozorňuji vás, to bude ještě horší. Základní problém je neschopnost lidí jezdit podle nejelementárnějších pravidel.

Loni jsem musel přes Brno vézt kolo do servisu a pak samozřejmě zpět, vlakem, jel jsem normálně po silnici, nejnebezpečnější situace byla když jsem neodhadl místo mezi plotem kolem díry a kolejemi, respektive to že mne bude chtít na těch 10m před křižovatkou předjet šalina (stejně jsme tam oba stáli na tu stejnou zelenou), tam jsem měl jenom cca 5-10cm abych ji lízl, na druhé straně zhruba stejně k plotu.

Ale jenom letos jsem při ježdění po lese, signálkách a pod. potkal hromady lidí neschopných dodržovat základní pravidla. Stojící přes celou cestu, vidí vás dost dlouho na to aby uhli a stejně čumí a nic, teď mezi nimi najít tu mezeru, nebo zastavit, což se dělá zcela úžasně z těch 35-50km/h co se na kole dá. Jindy nedávají pozor na spratky že jim jezdí do protisměru (JAK může rodič jet vepředu a pětileté děcko za ním?[pozor]). Výjezdy z vedlejších cest bez podívání, z kopce se zase před takovým člověkem super brzdí. Odbočování bez podívání se jestli není předjížděn... Souběžná jízda přes celou šíři pruhu, eventuálně cesty, rychlostí asi tak 13km/h bez možnosti předjetí...

Schopnosti většiny lidí ovládat byť jen kolo jsou tak na úrovni babky jedoucí na Libertě do Jednoty. To se dá ještě předjet aniž bych si koledoval o urvání šlach (k pořádnému zrychlení je třeba vyvodit velkou sílu, což je důležité pro dobrou rozdílovou rychlost a svižné předjetí), ovšem lidé na drahých kolech jedoucích cca 17km/h jsou kapitola sama o sobě. (je třeba mít rychlost cca 22-26km/h pro předjetí) Z tohoto pohledu dělat ústupky, pouštět je na chodník nepřichází v úvahu. Horší je že to ještě učí děti.

Jenom aby bylo jasno za léto ročně najedu cca 1500km, letos už přes 2000km (stálo mne to už dvě řetězy) na normálním kole, kolik si toho k tomu ještě přidám na arabovi nevím, tam není počítač.

Jinak ty mapky u složitějších stanic pod libreOffice na debianu nejedou.
Sobota, 30. září 2017 - 00:19:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3343
Registrován: 5-2004
TN26:
kde v mých příspěvcích čtete nějaké ekobio? Mně jde čistě o překročenou kapacitu a jak ji řešit. Zabráním 25 % celkového dopravního prostoru pro mód, který v daném místě vykoná stěží 1 % přepravní práce mi přijde jako nemístné plýtvání

K množství existencí se nevyjadřuju, na to tam nebývám dost často. Nicméně že ubývá jeden hnusný stánek za druhým a že prostor samotný už konečně není k zblití je nepopiratelný fakt.

Ad fontána před Janáčkovým: byl jste tam za poslední dva roky vůbec? Podle těch vašich keců to vypadá, jako byste popisoval stav před rekonstrukcí, kdy tam byla opravdu „tma“. Po reko (tedy než se tam propadl ten ... s dodávkou) jsem tam čas od času zašel s děckama a „tma“ tam už rozhodně nebyla.

Ad autobusový příjezd ke Grandu: co by vám vadilo na nejjednodušším řešení: nechat příjezd a odjezd tak, jak je? Vždyť i kdyby tam jezdilo 30 autobusů za hodinu, vadit to ničemu nebude. Překáží tam ta dvacítka podélně zaparkovaných aut a stovky tranzitujících aut za hodinu, proti tomu je pár autobusů prd.

Ad cyklobypass Gajdošky: ten člověk není ani tak zelený jako červenomodrý s motýlkem, ale holt má vystudovanou stavařinu a aktivně projektoval, tak asi chápe základní geometrii a fyziku. Mimochodem ty značky už půl roku osazené jsou, a motat se tam na kole v hlavním prostoru je opravdu hodně velký nesmysl, který se tímhle opatřením za pár tisíc napravil…

K Bielkovi samotnému se vyjadřovat nebudu, protože o pozadí celé věci vím jediné – že si Matěj Hollan po nástupu Bielka celkem chválil coby člověka na svém místě, který přý schytával velkou část kritiky neoprávněně.


GF:
když je omezení průjezdu nesmysl, je nesmysl i neprůjezdnost Joštovy pro [auto][auto][auto]? Vždyť je to lautr to samé, kapacitní okruh pár desítek m od dvou největších uzlů MHD, přes menší a relativně míň stísněný se projet nedá, přes nejdůležitější a relativně stísněnější ano.

Ad propíchnutí podchodů: co si pamatuju, minimálně MČ o tom jednala, ale zamrzlo to na odmítání SŽDC.

K autobusovému terminálu u grandu se asi nějaký pátek bude jezdit, nemuselo by být náročné zřídit ofiko chodník na 1. perón. Bylo by to rychlé a bezbariérové a zase by pár lidí z toho přetíženého prostoru ubylo.
[ok]
Ale tipuju, že idea skončí na tomtéž, co předchozí – nezájmu SŽDC.
Sobota, 30. září 2017 - 00:51:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3344
Registrován: 5-2004
K.S.:
jízda na většině chodníků je samozřejmě blbost, ale pár % smysluplných se najde – obecně to jsou chodníky, které jdou buď podél rychlostní silnice (Kníničská nebo ta Gajdošova) nebo dělají spojnici skrz zástavbu, která je vzdáleností/výškově/obojím mnohem příznivější než silnice (např. Voroněžská–lávka přes VMO–chodník okolo Hradecké–stezka Královopolská, spojnice dobře viditelná na heatmapách jak Stravy, tak DPNK)

Jinak nějaké sebevrahy na Kníničské ve vozovce (od Svratecké do města) jsem viděl. Málem je fakt sejmul zezadu jeden, co nepochopil, proč ten před ním brzdí a cpe se doleva... Asi tolik k nesmyslnosti legalizace chodníků okolo „městských rychlostních“ komunikací.

nejnebezpečnější situace byla když jsem neodhadl místo mezi plotem kolem díry a kolejemi, respektive to že mne bude chtít na těch 10m před křižovatkou předjet šalina (stejně jsme tam oba stáli na tu stejnou zelenou), tam jsem měl jenom cca 5-10cm abych ji lízl, na druhé straně zhruba stejně k plotu.

Já byl jako puberťák jednou poslán k zemi zrcátkem (na staré pisárecké křižovatce před křížením kolejí, jestli si to tam pamatujete). To mě naučilo si hlídat místo vlevo od sebe, a když se jako dostatek místa na předjetí jen tváří, jet středem pruhu. Z boku vás sejme každý blb, kterých je hodně, zezadu jen psychopat, na kterého musíte mít ozajstnou smůlu. Jinak to samé platí i pro zaparkovaná auta ve všech variantách, podélně zaparkovaná umí vystrčit dveře metr do silnice, šikmo a příčně musí podobně daleko vystrčit čumák/[zadnice], aby řidič vůbec mohl do silnice vidět...

Ale jenom letos jsem při ježdění po lese, signálkách a pod. potkal hromady lidí neschopných dodržovat základní pravidla. Stojící přes celou cestu, vidí vás dost dlouho na to aby uhli a stejně čumí a nic, teď mezi nimi najít tu mezeru, nebo zastavit, což se dělá zcela úžasně z těch 35-50km/h co se na kole dá. Jindy nedávají pozor na spratky že jim jezdí do protisměru (JAK může rodič jet vepředu a pětileté děcko za ním?[pozor]). Výjezdy z vedlejších cest bez podívání, z kopce se zase před takovým člověkem super brzdí. Odbočování bez podívání se jestli není předjížděn... Souběžná jízda přes celou šíři pruhu, eventuálně cesty, rychlostí asi tak 13km/h bez možnosti předjetí...

Hustý cykloprovoz znám jen ze svratecké cyklostezky a tam mi to přijde celkem v pohodě, tedy na to, jak je to přetížené. Ať už jsem sám rychlým cyklistou, nebo rodičem, co popobíhá okolo dítěte na 12"/16". [happy] Ani ti bruslaři už nejsou tak hrozní, jak bývali [proud]

Schopnosti většiny lidí ovládat byť jen kolo jsou tak na úrovni babky jedoucí na Libertě do Jednoty. To se dá ještě předjet aniž bych si koledoval o urvání šlach (k pořádnému zrychlení je třeba vyvodit velkou sílu, což je důležité pro dobrou rozdílovou rychlost a svižné předjetí), ovšem lidé na drahých kolech jedoucích cca 17km/h jsou kapitola sama o sobě. (je třeba mít rychlost cca 22-26km/h pro předjetí) Z tohoto pohledu dělat ústupky, pouštět je na chodník nepřichází v úvahu. Horší je že to ještě učí děti.

Tohle trochu nechápu. Na legalizovaném chodníku platít totéž, co v pěší zóně: V ≤ 20 km/h a přednost pěších. S doprovázenou jízdou malých dětí to jde dohromady velmi dobře a klikatost cesty ala chodníky Gajdošova pak ani tolik nevadí. Furt lepší než drátem do oka nebo řešit pruhy na hlavní v hustém nebo 60+ km/h provozu.

Jinak ty mapky u složitějších stanic pod libreOffice na debianu nejedou.

LO 5.3.6 na Fedoře 26 dává ty, které jsem otevřel, bez potíží, až mě to samotného překvapilo. [happy]
Sobota, 30. září 2017 - 00:55:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 8-2017
Peno:
Myslíte že s počtem fírů to bude lepší? Spíš utečou k soukromému cargu, nebo na dálkovou dopravu. (Nebo to bych alespoň udělal já [proud])

To Kladno mi uniklo, co udělali?

Řidiči zase půjdou raději k nějakému Flixbusu, nebo Jančurovi než aby ráno v 5 vstávali a do odpoledne jezdili po dědině. A byť je monotónnost tras asi přibližně stejná v dálkovém buse uvidíte legendární patník na stopátom kilometri smer na Bardějov nejvýš dvakrát denně, na místní tak 20x. Ale zásadní problém je tu v tom že se stále drží ekonomický Pax Bohemica a samosprávy to konzervují, s těmi penězi co se na místní busy nabízejí to nikoho moc nepřitáhne, ne pokud si s méně stresem stejně vyděláte u pásu, nebo si vyděláte dvojnásobek na dálkovce, tam je zakopaný pes. Kdyby se nabídlo více peněz, tak by to možná šlo.

Podle mne musí ten socialismus v dopravě skončit, není možné si tu hrát na dostupnou dopravu a služby když to jde na úkor lidí služby poskytujících, zároveň to ale zase nemůže jít naopak. Řidiči by byli, ale ne za to co se nabízí, takže musí jít platy nahoru, ale s tím se musí zdražit i jízdné. Polední revize tarifu IDS JmK je z roku 2012, pokud se nepletu, změny do ceny nepromítnuty! Asi bych měl byt z ticha když tím jezdím, ale ne, není možné to více a více dotovat z veřejného rozpočtu.

Stále nějak nevidím účel/nutnost osobního vlaku pro dvě zastávky velmi blízko rychlíkových stanic. Přímá linka (ne vozy, což by ale zhoršilo cestovní dobu a vyžadovalo člověka navíc) do Hustopečí je hloupost (elektrizace samotná už ale nikoliv) to bezesporu, ale v této situaci se bavíme možná jen o změně časové polohy autobusů. Navíc vazba z Ladné na EC v Břeclavi existuje a IDOS ji vyhledává ještě raději než osobní vak. To už raději střídat R/Rx a Sp od nějaké 6.h do 23.h s hodinovým taktem místo současného střídavého chvilku po hodině, chvilku po dvou. Osobně bych byl za přesměrování Os právě přes Čejč atd. s tím že se trať poněkud zrychlí a upraví polohy odjezdů.

TN26; 350:
Věděl bych jak na to, ale vyžaduje to tam investice a nějaké větší stavební zásahy aby se to dalo realizovat, musel by se udělat ale přesný plán a výpočty.

Kde je původní myší díra? Nějak se mi to nepodařilo najít a ani kafelanka, která jinak vleze všude, tam nebyla.
Sobota, 30. září 2017 - 02:21:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2854
Registrován: 8-2004
K.S.: Změnit časové polohy autobusů nestačí. U Rakvic je to v současné době tak, že 550 ve všední dny vlaky více-méně doplňuje do jakéhosi pseudo-taktu, navázaného v Zaječí většinou na Rx/Sp. Pokud bychom chtěli téhož efektu docílit pouze autobusy a Rx/Sp, bylo by potřeba nejen posílit Rx/Sp (ideálně do hodinového taktu mimo špičku a půlhodinového ve špičce), ale zároveň i posílit ty autobusy do prakticky stejného taktu. Jiná je situace o víkendu, kdy autobusy jedou jen tři páry denně. Tam by se muselo opravdu hodně posilovat, abychom se dostali na současné dvouhodinové takty Os.
Ještě horší je situace v Ladné, kde jsou autobusy určeny primárně pro dopravu do Břeclavi (a po Ladné samotné), s tím, že se jaksi rovnou počítá, že lidé na Brno použijí vlaky. Autobusy do Podivína jedou jen třikrát denně, z Podivína pětkrát a to ještě jen ve všední dny. Ta linka by se musela posílit neskutečně, aby plnila současnou roli vlaků. A ať se nám to líbí nebo ne, na to prostě řidiči nejsou a v dohledné době ani nebudou.
I proto je rozumné spojení vlakem do Brna zachovat. Když už se ten nesmysl do Hustopečí dělá a není politicky průchodné řešit spojení Hustopečí a Brna autobusem, tak už bych raději volil půlené takty, tedy jednou za půl hodiny (hodinu mimo špičku) do Hustopečí, jednou do Břeclavi. Jenže to by v jízdních řádech nevypadalo tak cool jako půlhodinový/hodinový takt do Hustopečí [crazy]
Zdražení jízdného by také příliš nevyřešilo, neboť jízdné v IDS JMK pokrývá stejně jenom asi čtvrtinu nákladů a muselo by se zdražovat opravdu hodně výrazně, aby se to změnilo. A to by mohlo vést k výraznému odlivu cestujících, jako se stalo v roce 2009 po podobném skokovém zdražení (navíc blbě načasovaném několik měsíců po rozšíření IDS na Hodonínsko a Břeclavsko, kdy si lidé sotva zvykli na aktuální tarif). Druhá věc ovšem je, jestli by se nemělo zdražovat tak nějak průběžně, třeba po dvou letech o malé částky (resp. o inflaci). Ale to asi také není politicky průchodné.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Sobota, 30. září 2017 - 13:28:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 8-2017
David_jaša:
Pokud jste schopen na chodníku zajistit dostatek místa a je to opravdu taková věc jako rychlostní silnice, tak ano, tam to jde, ale jinak je to spíš ke zlosti protože musíte stejně řešit křižovatky a takové věci jako chodci lezoucí do cyklostezky a pod. Hustý provoz si jděte vyzkoušet tedy kamkoliv kolem Lednice, myslím že pak to pochopíte. Stometrové šňůry naprosto zmatených lidí kličkujících si po silnici jak se jim chce, zastavujících, a dělajících kde co jenom nedávajících pozor na cestu. Na druhou stranu máte pokaždé ještě možnost si cestu naplánovat jinak. Pisáreckou před n před rekonstrukcí si to tam nějak nepamatuji.

Tohle trochu nechápu. Na legalizovaném chodníku platít totéž, co v pěší zóně: V ≤ 20 km/h a přednost pěších. S doprovázenou jízdou malých dětí to jde dohromady velmi dobře a klikatost cesty ala chodníky Gajdošova pak ani tolik nevadí. Furt lepší než drátem do oka nebo řešit pruhy na hlavní v hustém nebo 60+ km/h provozu.

To se týkalo běžného ježdění po cestách mezi dědinami, nebo právě i po silnicích, ne po chodníku. Ale když jsme u toho tak těch jejich 17km/h maxi má zhruba takovýto rychlostní profil 17;15;16;13;14;13;15;17;16;13;10;12;10;14;13;16 za takovým člověkem se jede opravdu super, jestli za tímto jezdíte kilometry tak asi máte svatou trpělivost, nebo jste za takovým ještě nejel ani kilometr, chodci co mají na zemi velký červený pruh stoupnou si na něho a loví pokemony, to je zase další extrém. Ano, přednost chodců, ale ti zase nemůžou svévolně a naschvál bránit průjezdu. Ještě horší je situace když si nehlídají psy na šňůře, z tohoto pohledu radši potkat zvíře bez špagátu než tu tenkou samonavíjecí šňůru (my máme na psa tlustou černo-žlutou a po městě hodí nakrátko takže nebezpečí nehrozí), kterou není mnohdy vidět, jedno jestli jedete, nebo jdete. Nehledě na to jak velké nebezpečí to reálně je to nezodpovědné chování.

A nejde o pobíhání kolem děcka, což by si měli realizovat někde na dvoře, nebo u baráku, ne na místě kde lidi potřebují jezdit, ale o to že si patrně rodič jede vepředu a nedívá se kde za ním jede děcko. Kolikrát se už stalo že si na úzké cestě jen tak jede do protisměru, u signálek nebo polňačí je to opravdu super, největší takovou pitomost jsem viděl kdy si jedou tři dospělí a za nimi si po celé šíři jezdí asi pět děcek a vůbec je to netankuje.

Problém je že lidi prostě blbnou a X věcí jim nedochází, že se spoléhají na všemožné zákazy, příkazy...



Peno:
Tak se musí najít způsob jak ty řidiče sehnat a to oba víme co znamená, jít na mnohem více peněz, vzhledem k tomu že MHD je z jistého pohledu psychicky a fyzicky náročnější než meziměstská či dálková, musí být řádně ohodnocena. To bohužel kraje při objednávce neumí protože se soutěží na cenu atd. no a to je zásadní problém obecně dopravy v závazku veřejné služby a dalších státních akcí.

Tak třeba taky ta akce s vlakem vydrží je jeden rok, nebo to někomu dojde, do těch Hustopečí by snad stačily a dva přímé vozy, ne? To stejné tedy můj návrh s Os na Hodonín přes Pavlovice, Béčka a pod tam snad mají přechodnost, ne? Kolik minut by to vzalo? A nebylo by už načase začít osazovat austospřáhla? Pokud vím je tu jedno (C-Akv) které je zamýšleno jako náhrada šroubovek a se současným systémem kompatibilní, proč s tím nezačít? Pokud si JmK nakoupí jednotky, jen proboha ne Interpentery a spol. pak by nebyl asi žádný problém mít vlak který se bude po cestě spojovat a rozpojovat, to by bylo myslím lepší.

Jinak je to zbytečné rozebírání funkčního byť ne ideálního systému. Možná by stálo za úvahu aby se při dalších úpravách koridorů zřídily v zastávkách předjízdné koleje, což by mohlo zvýšit kapacitu. Jakési úpravy stanic a zastávek se probírají v diskusi o stavbách v TEN-T. Možná by se také mělo začít s upgradem na 200km/h po tom co se zprovozní první úseky tratě do Přerova. (jakože už budou firmy vědět jak na to[happy])

Byl bych pro skokové zdražení minimálně o polovinu a pak to každý rok nebo dva upravovat o inflaci a další náklady, které se objeví, například mzdy vůbec nemusí kopírovat inflaci a růst mnohem rychleji.}
Sobota, 30. září 2017 - 22:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 9-2005
DJ: srovnávat Jostovu a Nádražní nelze pravé kvůli nádraží.
SŽDC neni absolutistickym vládcem, nota bene primátor i ministr dopravy jsou z jedn strany a z jednoho města.Je smutné, ze nikdo správce koleji nedokáže umravnit a vysvětlit mu, ze ke tady pro lidi a ne naopak.
Pondělí, 02. října 2017 - 10:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3348
Registrován: 5-2004
Jasně, nádraží narozdíl od České potřebuje K+R a více místa pro taxíky (bez ohledu na způsob přivolání/účtování/platby). K čemu ale potřebuje tranzitní provoz je mi stále záhadou.

SŽDC neni absolutistickym vládcem,

Furt je správcem toho majetku, takže víceméně ano.
Pondělí, 02. října 2017 - 11:42:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1847
Registrován: 9-2005
Jak odfiltrujete auta mířící na K+R a tranzit?
Správce má svěřený majetek spravovat ve prospěch jeho vlastníka, což je obecný lid. Správce se nesmí chovat jako vlastník.
Pondělí, 02. října 2017 - 15:14:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3350
Registrován: 5-2004
Jak odfiltrujete auta mířící na K+R a tranzit?

Otočkou ještě před zastávkama šalin nebo vynucením sjezdu od Grandu přímo na Koliště, tedy hodit ty zkratkychtivé na opačnou stranu, s nejbližší možností otočit možná tak na Křenové. Pro busy nic neměnit.

(a hlavně: vyznačením K+R 20–30min míst na obou parkovištích za nádražím a postavením rampy do odjezdovýho podchodu, což samo o sobě zlepší ♿ a kočárkovou přístupnost a prostupnost nádraží asi tak o 1000 %.)
Pondělí, 02. října 2017 - 18:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2017
K.S.:
"Dále existují zatravňovací dlaždice, ty by problém rozjezdů řešily."
Pokud víte, jak vypadají v praxi, třeba na parkovištích, tak neřešily. Během zimních plískanic v nich bude stát voda. Takže přijíždějící autobus nahodí všecky okolo. Jestli v nich chcete trávu, tak je musíte vyplnit hlínou a ne štěrkem. A při tom provozu tam stejně nic neporoste.
Zatravňovací tvárnice jsou dobré leda tak na parkoviště, kde denně projede 1 osobní auto, dvakrát. Zaparkovat a pak zase vyjet. Ne na regulérní silnici, kde projede 40 autobusů denně.
Zkuste si představit, že ze zatravňovacích dlaždic vybudujete pojezdové plochy na autobusovém nádraží. Hmm?
Úterý, 03. října 2017 - 12:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 9-2005
K+R místa jsou na úrovni zastávek, tahle nejcennější místa by se tedy měla zrušit? Obousměrným uzavřením Nádražní by se z Benešovy stala jednosměrná nedobrovolná pěší zóna, protože se tam od Maliňáku nedá legálně dostat.
Úterý, 03. října 2017 - 15:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7825
Registrován: 5-2007
Goldfinger: Tak holt nedobrovoľnou jednosmerkou bude. Ale je treba si uvedomiť, že situácia v Nádražní bez obojsmerného zákazu vjazdu autám (a s tým súvisiacim obmedzením možnosti dostať sa do Benešovej, zrušením AN u Grandu a presunutím K+R a Taxi za poštu) naozaj riešenie nemá. Zakopávanie šalín pod zem je tam takmer nerealizovateľná záležitosť (už len kvôli zaústeniu od Masarykovej).

Nebude nakoniec lepším riešením odsťahovať to nádražie?
Úterý, 03. října 2017 - 17:45:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2017
Asdf: letošní letní výluka ukázala, jak vypadá i částečný odsun nádraží "k řece" v praxi. Řada Toi-Toi kadibudek na dolním nádraží mi jen potvrdila, že nejen Balkán, ale už i orient začíná na 4. nástupišti brněnského hlavního nádraží. Nechat schnít brněnské hlavní nádraží včetně zabezpečovacího zařízení je gigantický úspěch jeho odsunovačů.
Úterý, 03. října 2017 - 18:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1850
Registrován: 9-2005
Zrušení AN i Grandu je stejná broskvovina, jako stěhovat rolu. Přednádražní prostor nevyřeším tím, že z něho vyženu obě nádraží.
Zakopání šalin s ponecháním dvou kolejí na povrchu kvůli napojení Masaryčky naopak jako smysluplné vidím. Za stávajícího linkování a bezvýlukového stavu by normálně fungovalo a kdyby se od viaduktu muselo jet do Masaryčky a obráceně, tak by se holt musel udělat závlek přes Maliňák, ale takových situací by zase tolik nenastalo (v takovém případě by možná vyšel i triangl u smyčky trolejbusů).
Úterý, 03. října 2017 - 19:35:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 8-2017
Poklop_D400:
Já si to docela představit dokážu, jenom se o to jako o všechno bude muset někdo starat, zvolit vhodný zatravňovací systém atd. Jinak se dá pracovat s plastovým drobným na parkoviště, jinak se dá pracovat s velkými a hlubokými dlaždicemi... Pokud se bude hledat, tak se řešení jistě najít podaří, takto od stolu mne třeba napadá právě použití mohutnějších konstrukcí zatravňovacích prvků kde se hlína nenasype až po hodní okraj čímž se vytvoří dostatek prostoru pro trávu a k tomu aby tam bláto necákalo, pak samozřejmě omezení rychlosti, což už je detail.

Asdf:
Nejzásadnější problém celého stěhování je to že se kolem toho dělá zbytečný humbuk a emoce, což dost zásadním způsobem omezuje jakékoliv racionální rozhodování. Navíc je tu jedna skupina která si neustále zkouší vyvzdorovat to své jediné správné řešení a i kdyby studie ukázala že bude mít nová poloha tisíckrát více výhod než současná, tak budou trvat na tom aby nádraží zůstalo kde je.

A to, jen tak mimochodem, blokuje rozvoj dopravy nejen v Brně, nejen na jižní Moravě, ale podstatně ovlivňuje rozvoj železnice na celé Moravě a dost možná i ve středoevropském měřítku. Vím že mnoha lidem nevoní nástup soukromých dopravců, ale jsou tu a ti budou chtít jezdit i do Brna, Vídně, Bratislavy, ale i do Varšavy. V momentě kdy budou tratě zrychlovat se pro ně zajížďka přes Brno může stát zajímavou. I kdyby ne, tak prostý fakt že jich přibývá bude znamenat to že nádraží a infrastruktura v Brně nebudou stíhat a již se tak děje od příštího roku dojde k prvnímu rozvázání přípojů v osobní dopravě, byť se i dnes jedná o vlaky na sebe nečekající.

Před tím než někdo přijde s tím že se nemá Regiojet a spol. do Brna pouštět, tak je třeba si uvědomit to není Regiojetem, ale tím že se pomalu vyčerpává kapacita a bez rezerv se bude zpoždění přenášet, proto by bylo lepší zvýšit kapacitu jak samotného brněnského uzlu, tak stanic/tratí kolem. Z toho by mohla nakonec železnice poměrně dost získat.

kuna:
To je hlavně gigantický úspěch toho že se o tom pořád jenom mluví dělají studie na milion věcí a nic. ZZ je tam někdy z 60-65. roku, nějak +-, odsunovat se snad mělo původně někdy v 90. letech, resp. se to mělo zahájit. To by tam ta elektromechanika strašila třeba 30 + 15 let. Jenže skrz desítky hádek o poloze uběhlé dalších 27 let, takže dosahuje jakéhosi konce své životnosti. Naprosto stejný podíl v tom mají obě strany.

Nelze srovnávat situaci provizoria a toho jak by to vypadalo kdyby se tam postavilo normální nádraží.

Goldfinger: A když už jsme u toho závleku není pak jednodušší obnovit historické trasování přes Kobližnou a Masaryčku zrušit/otočit výjezd Nové Sady? Něco takového je na mapy walter, nebo jak se to jmenuje.

Jen jestli kdyby se rozhodlo o stěhování nebylo lepší přeložit šaliny do prostoru současného nádraží a využít nástupiště, nějaký takový návrh jsem už taky viděl.

(Příspěvek byl editován uživatelem K.S..)
Středa, 04. října 2017 - 00:07:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7826
Registrován: 5-2007
kuna: To akože Komárov je rovno Vietnam? Ako ja neviem, ale na dojem Turecka často stačí aj prvé nástupište, nie to ešte štvrté. A hlavne, nejakí odsunovači za to nijak nemôžu, lebo keby to bolo na nich, majú už dávno odsunuté. [kladivo]

Goldfinger: Práve naopak, zakopávanie šalín do súčasného už beztak dosť nedefinovateľne podkopaného stavu je broskvovina. Treba sa holt zmieriť s tým, že ten verejný priestor tam má obmedzenú veľkosť a treba sa doň vmestiť. Mne by sa najviac páčilo, keby sa podarilo presadiť zbúranie Prioru, v hornej úrovni vystavať dostatočne kapacitné a veľkorysé nádražie a dospoda vložiť autobusák, ktorý by sústredil jak Zvonařku, tak Úzkou a Grand (a k tomu ešte menší obchoďák a parkovacie kapacity). Ale tým smerom očividne (asi z dobrých dôvodov) nejake nikto.
Středa, 04. října 2017 - 07:05:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13513
Registrován: 12-2007
prostý fakt že jich přibývá bude znamenat to že nádraží a infrastruktura v Brně nebudou stíhat a již se tak děje od příštího roku dojde k prvnímu rozvázání přípojů v osobní dopravě, byť se i dnes jedná o vlaky na sebe nečekající.

Tím máte na mysli toto, nebo něco jiného? [uhoh]
Středa, 04. října 2017 - 09:46:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2017
K.S. a Asdf: UAN Zvonařka je bohužel trvalé řešení, nikoliv provizorní jako žst. Brno Dolní nádraží. Toho se právě bojím, že to skončí jako obvykle; hromada slibů, krásné vizualizace, hromada betonu a o to více hnusu. Jak to vypadá s napojením UAN Zvonařka na tramvajovou dopravu? To už bylo před více něž 15 lety "na spadnutí"?
Racek
Středa, 04. října 2017 - 10:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1661
Registrován: 5-2004
Asdf:
"hlavne, nejakí odsunovači za to nijak nemôžu, lebo keby to bolo na nich, majú už dávno odsunuté."

Takhle dobře mne už dlouho žádný příspěvek nepobavil. Odsunovači mají magistrát, kraj, SŽDC a ministerstvo, na nikom jiném to není.
Středa, 04. října 2017 - 11:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1851
Registrován: 9-2005
Adsf: zbourání Tesca nebo komu ten barák teď patří nezvětší veřejný prostor PŘED nádražím ani o milimetr. Právě proto, že Nádražní má určité rozměry dané nezbouratelnou zástavbou a určité dopravní funkce, je třeba tento prostor zvětšit přidání druhé úrovně -1.
Středa, 04. října 2017 - 12:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 943
Registrován: 4-2003
Prostor před nádražím by se zbouráním Tesca jistě nezvětšil, ale ASDFův námět by vyřešil příjezdů busů ke Grandu.
Osobně bych variantu zahrnutí komerčního prostoru do nádraží považoval za velmi ambiciózní a zajímavou, mohla by mít příznivý vliv i na financování (spoluúčast developera). Nadto by se jednalo o další článek přirozeného propojení historického centra se budoucím centrem Jižním. Takový prostor by mohl být komerčně dost zajímavý (srov. např. hlavní nádraží v Berlíně, které působí spíš jako velký obchodní dům, kterým projíždějí vlaky). Je škoda, že tato varianta nebyla zřejmě podrobněji sledována. Ani v současnosti, kdy dochází (nebo už došlo) k prodeji budovy Tesca a byla šance nabyvatele do takových úvah vtáhnout, jsem bohužel rozpracování takového námětu nezaznamenal.
Racek
Středa, 04. října 2017 - 15:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1662
Registrován: 5-2004
Variantu se zbouráním OD Tesco rozpracovává právě dokončovaná studie proveditelnosti. Bohužel se soudruzi ze SUDOPu příliš rozvášnili a kromě Tesca navrhli zbourat i zánovní budovu Katastrálního úřadu, logicky jim pak tahle varianta vyšla jako ekonomický propadák ;-)
Čtvrtek, 05. října 2017 - 01:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 4-2006
Racek: záměr?
Zlámalíkovy mašinky: tt120.webnode.cz
Čtvrtek, 05. října 2017 - 09:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3351
Registrován: 5-2004
GF 1850: tak on ten přednádražní prostor už ve dvou patrech je, jen má každé patro svoje neefektivity, které ho brzdí. Na povrchu překáží 4 pruhy IAD, podzemí chybí propojky na povrch i mezi podchody navzájem...

K.S. 81: ono je to s tím odsouváním právě naopak: kdyby to bylo tak super, už je dávno odsunuto. Jenomže ono se musí dost kouzlit s čísly, aby to tak vycházelo, v každé době tedy stačilo pár kverulantů na zaražení toho nesmyslu.

BTW před takovými 15 lety jsem měl dost podobné názory, možná by šly dohledat na web.archive.org. [happy] Pak jsem se v průběhu let naučil cosi o železnici, VHD a něco málo o urbanismu, a tak jsem v průběhu let názor změnil.
Čtvrtek, 05. října 2017 - 23:58:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 88
Registrován: 8-2017
David_jaša:
No nevím jestli houfnice či různé revoluce jsou jen trochou kverulantů... Sám přece víte jak je to se stavbou dálnice na Vídeň.

Možná se udělala pitomost už tehdy když se ta nádraží k sobě postavila v tak pitomém úhlu, kdyby to bylo 180°, daly se strhnout baráky mezi a nebyl by problém, kdyby to bylo 90°, tak by se to jen tak nespojilo a nejspíš by později vzniklo pár nástupišť pod úhlem 45°, ale přímých, nebo mohli postavit budovy vedle sebe jako nádraží hlavová. Sice by s tím zase byly problémy, ale možná ne takové.

Racek:
Dalo by se to i bez demolice katastrálního úřadu, akorát to bude pořád trochu pod úhlem, ale zaberete poměrně drahé pozemky. Problém pak je jestli Dolní zrušit a nechat průtah, nebo jestli to nějak protáhnout i s nákladem přes hlavní nádraží. Pokud by bylo dost kolejí, pak by to asi šlo, ale... Muselo by se něco udělat s uhelnou...

V zásadě by to šlo, ale bude to drahé, z hlavního nádraží by pak nejspíš zbyl jenom ten barák, všechno ostatní by bylo nové a úplně jinak. Maximalistická verze jako byly kdysi tangenty je myslím neprůchodná čistě z majetkových důvodů.
Pátek, 06. října 2017 - 10:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 10-2012
ahoj, nevíte náhodou co je pravdy na tom, že 21,10 by na BVV měla být nějaká parní lokomotiva? Nedaří se mi najít kdy tam pojede, jestli sama či tažena, v kolik a kdy zpět a co tam bude dělat, rád bych si to na Poříčí odfotil.M.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Sobota, 07. října 2017 - 07:06:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13517
Registrován: 12-2007
Moje doplňující otázka z předchozího příspěvku nebyla zodpovězena; sám sebe tedy doplním tímto, podmiňovacím způsobem:

prostý fakt že jich přibývá bude znamenat to že nádraží a infrastruktura v Brně nebudou stíhat a již se tak děje od příštího roku dojde k prvnímu rozvázání přípojů v osobní dopravě, byť se i dnes jedná o vlaky na sebe nečekající.
Je-li tím "prvním rozvázáním přípojů v osobní dopravě" myšlen "nedávno hojně medializovaný" vliv zavedení nových spojů Regiojetu na časové polohy Os vlaků, tak:

- Jiné Os vlaky v témže časovém "slotu" jsou již pár let obdobně ovlivněny expresními spoji ČD či již existujícími vlaky Regiojetu

- V situaci "o půl hodiny dříve/později" jsou Os-260 obdobně ovlivněny vlaky EC/railjet ČD, a to již po mnoho let (čehož důsledkem je u předmětných vlaků rozvázání "zárohových" přípojů v Brně-Židenicích).

- A především: uvedený jev je způsobován předjížděním Os vlaků expresními spoji v Blansku, případně některé ze sousedních stanic MIMO BRNO. A docházelo by k němu v každém případě, tzn. i kdyby již Brno hl. n. bylo odsunuto kdesi za Zvonařku.

A mmch. co tak pamatuji, tak již před nějakými cca 5 (?) lety některé (oficiální i neoficiální) kruhy tvrdily, jak se na hl. n. již nevejde ani vlak navíc. Zjevně to také nebyla pravda.
Neděle, 08. října 2017 - 08:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3354
Registrován: 5-2004
A mmch. co tak pamatuji, tak již před nějakými cca 5 (?) lety některé (oficiální i neoficiální) kruhy tvrdily, jak se na hl. n. již nevejde ani vlak navíc. Zjevně to také nebyla pravda.

A říkali to i před 10-15 lety, jako argument pro nutnost okamžitě odsouvat, jižní zhlaví na 99+ % propustnosti apod. Holt s trochou paměti je ten odsun čím dál pochybnější. Uvidíme taky, co bude v SP, má vyjít v řádu dní (tedy s víc jak ročním zpožděním, původně měla být venku před referendem, které mělo „výročí“ včera).

Díky za fact check. [happy]
Neděle, 08. října 2017 - 09:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13523
Registrován: 12-2007
Díky za fact check. [happy]

Ono toho bylo víc (akorát už nedovedu přesně zasadit, zda to bylo spíše před těmi cca 5 či spíše 10 a více lety**; a zda to bylo z kruhů oficiálních či neoficiálních) - tvrzení typu "most přes Svratku mezi hl. n. a H. Heršpicemi bude muset být uzavřen max. v roce... kolik? 2013?" (podobné tvrzení pak pro Viadukt Křenová), "bez odsunutého nádraží začne být Brno míjeno vysokorychlostními (či namísto toho bylo slovo 'dálkovými'?) vlaky" atd.

** Vcelku mi to časově splývá s podobnými vylhanostmi na přilehlých tratích - o tom, jak se na ně údajně nevejde už ani vlak navíc, přičemž v minulých letech opakovaně byly spoje přidávány (takové Sp vlaky č. 1920, 1924 či o rok později 1925 by mohly vyprávět).
Neděle, 08. října 2017 - 18:41:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7829
Registrován: 5-2007
Racek: Máme nejakú tú demokraciu a hlavne občiansku spoločnosť, takže im to (našťastie? bohužiaľ?) nestačí.

Goldfinger: No nezväčší, ale odstráni hlavný negatívny následok zavedenia pešej zóny tamtiež. Dve úrovne tam už sú, ale sú neefektívne a nejaký presun električiek (kór keď ani nie je realizovateľný bezozvyšku) tú neefektivitu fakt nevyrieši.

David: Ako dopadne kapacita uvidíme po inštalácii nového ZZ. Na ňom už nepôjde prečerpávať kapacitu zhlavia na úkor bezpečnosti železničnej dopravy. Inak to, že na zasekanú trať narvem niekam ešte jeden vlak nemusí byť poprenie toho, že je kapacita vyčerpaná, ale že sme holt vymenili počet vlakov za stabilitu grafikonu. Ona vyčerpaná "papierová" kapacita je zákonite nižšia než reálna, takže sa dá "navýšiť" tím, že sa niekde niečo "ulhať". Výsledky potom môžu byť všelijaké, a prejaviť sa môžu v ľubovoľnú chvíľu tým najnevhodnejším spôsobom.

Napríklad v prípade hl.n. sa dá v takomto prípade dá očakávať používanie dolního pri čoraz viac výlukách. Až sa dôjde do stavu, že sa tam niečo nechá trvale a...

Inak čo sa týka uvedených mostov, mám za to, že na oboch (resp. na viadukte nad Křenovou určite) sa už udiali pomerne nákladné sanačné zásahy.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Priapos
Neděle, 08. října 2017 - 21:42:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 10-2012
Asdf:
" Na ňom už nepôjde prečerpávať kapacitu zhlavia na úkor bezpečnosti železničnej dopravy.

"
Není mně vůbec jasné jak a proto pochybuji, že jde na stávajícím ZZ na St 4,5 a 6 nějak „přečerpávat" kapacita na úkor bezpečnosti. Prosím o vysvětlení.
Pondělí, 09. října 2017 - 09:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7832
Registrován: 5-2007
Priapos: Niekedy tam sledujte napr. technológiu posunu. Ďalej to nebudem konkretizovať, aby som nikomu nevyrobil zbytočne prúser rok a niečo pred možnou zmenou pracoviska/odchodom z dráhy.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Priapos
Pondělí, 09. října 2017 - 16:37:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 10-2012
Asdf:
"Ďalej to nebudem konkretizovať, aby som nikomu nevyrobil zbytočne prúser rok a niečo pred možnou zmenou pracoviska/odchodom z dráhy.

"
To mně úplně stačí, je to přesně tak, jak jsem předpokládal. Své předchozí tvrzení nemůžete nijak dokázat.
Úterý, 10. října 2017 - 15:10:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 7-2017
Kdopak to asi zaplatil?
aktualne.cz
Ve Vídni měli tři neprůjezdná nádraží (myšleno hlavová), tak udělali jedno hlavní.
Takže z toho vyplývá, že v Brně je taky neprůjezdné nádraží?
A proto je potřeba jej odsunout?
Potom jsou teda rakušáci úplně blbí, protože přeci měli (podle brněnského vzoru) postavit HBf někde v místech Wien Kaiserebersdorf, ne v centru. Taková chyba!
A další srovnání- v Brně fotka poštovních kolejí (což je vlastně vlečka), potom porovnání s novými dopravními kolejemi ve Vídni. Ó, to je hrůza, v Brně roste v kolejišti jiného subjektu tráva. Zlí železničáři, styďte se!
Ještě by bylo dobré rakušákům poradit, že je potřeba zavléct osobní dopravu na tratě pro nákladní dopravu. Teprve potom to bude to správné...

P.S.: ještě jim někdo zapomněl říct, že je úplně špatně mít nádraží v oblouku- to je potom smrt pro železniční dopravu. A nejen pro ni, i ptáci by třeba mohli začít lítat pozpátku...
Úterý, 10. října 2017 - 15:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 949
Registrován: 4-2003
Proč zaplatil? Já bych tu fotoreportáž vůbec nechápal jako nějakou proodsunovou propagandu. Spíš jen povzdech nad tím, že v Brně zkrátka žádné moderní nádraží není, ať už kdekoli...
Úterý, 10. října 2017 - 22:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2017
Mike tom: dobře, ale potom nechápu tu argumentaci. Ta je nastavená přesně v té linii, kterou omílají zastánci odsunu už docela dlouho.
Proč porovnávají stav kolejí u pošty s kolejemi čerstvě vyměněnými?
Budou ty koleje ve Vídni vypadat už navždy tak pěkně?

Reportáž byla aktuálně na hlavní stránce (ač teda aktualne.cz je známé dlouhodobou recyklací článků), datum je tam úplně přesné- "včera".
Proč autor nevyfotil obnovené kolejiště kolem 2 a 3 nástupiště, nesrovnal to s tím rakouským? Pravda, výška nástupní hrany je v Brně pořád nízká. Ale na to neupozornil, vyzdvihnul jen zarostlé koleje...
I takhle se dělá propaganda...
Středa, 11. října 2017 - 07:54:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 4-2003
No pokud vím, tak aktuálně uveřejnilo fotoreportáž z rekonstruovaných nástupišť velmi nedávno, hned po skončení reko toho čtvrtého. Ale z něčeho jiného, než z naštvanosti na současný stav, na čemž se asi shodnou zastánci i odpůrci odsunu, bych je fakt nepodezíral.
Středa, 11. října 2017 - 12:17:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 9-2005
Fotoreportáž podpásově kope za odsun, přestože výchozí situace je (byla) zcela odlišná.Ve Vídni zrušili dvě hlavová nádraží (Süd a Ostbahnhof, třetí Westbahnhof zůstal), která svírala víceméně pravý víngl a na přeponě postavili nový průjezdný HBf. Takže odsunutí bylo minimální, napojení na místní MHD zůstalo.
Reportáž se věnovala logicky pouze viditelným věcem, uspořádání kolejiště a přesmyky zůstaly nevzpomenuty, přitom to je věc, která hraje ve prospěch centrální polohy, protože u odsunu udělat nejdou (a z toho vyplývají provozní komplikace varianty Řeka).
Na stránkách spolku Brno + je v každém příspěvku zaklínání zelenými škůdci - kdyby je Kotzian neměl, musel by si je vymyslet jako Palacký Rakousko.
Čtvrtek, 19. října 2017 - 20:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 783
Registrován: 10-2012
ahoj, nevíte náhodou co je pravdy na tom, že 21,10 by na BVV měla být nějaká parní lokomotiva? Nedaří se mi najít kdy tam pojede, jestli sama či tažena, v kolik a kdy zpět a co tam bude dělat, rád bych si to na Poříčí odfotil.M.

Takže já se to asi nedozvím, nechápu, že když se cokoli děje tak nikde neni žádné info, psal jsem na BVV, bez odpovědi, psal jsem na ČD, bez odpovědi, na fórech, bez odpovědi.
www.modelytramvaji.cz můj web o modelech MHD ve velikosti HO, TT a N
Pátek, 20. října 2017 - 10:06:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 8-2006
Něco málo je zde, ale kdy tam ta pára pojede, to tam není.
Pondělí, 30. října 2017 - 07:32:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3365
Registrován: 5-2004
Studie proveditelnosti dnes jde ven, neuvěříte, jak vyznívá… 😀

http://zdopravy.cz/co-s-brnem-efektivni-jsou-obe-moznosti-mirne-l epe-zrejme-vyjde-centrum-3640/
Bkp
Pondělí, 30. října 2017 - 09:21:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7891
Registrován: 8-2003
Neuvěřitelné, v něčem, co dělal Sudop Brno, varianta Petrov nejen, že vychází, ale dokonce nepatrně lépe... To znamená, že ten odsun je fakt kravina.
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Pondělí, 30. října 2017 - 09:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7953
Registrován: 4-2003
Odsun byl kravina vždy, jen se o tom nesmělo nahlas mluvit. Kdokoliv, kdo si toto dovolil, byl vláčen hnojem. Ale teď se naštěstí politická situace uvolnila natolik, že i studie může vyjít tak, že odsun bude odsunut konečně na vedlejší kolej a časem poputuje do propadliště dějin [wink].
Pondělí, 30. října 2017 - 10:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3366
Registrován: 5-2004
Tak ono překážek pro Petrov je ještě furt poměrně dost. Jednak odsun nebyl shozen ze stolu, pro odsun se už získává stavební povolení a Petrov chybí v krajských ZÚR i městském ÚP.

Nic z toho není fatální, ale vody na mlýn to dává odsunovačům ještě pořád docela dost.
Pondělí, 30. října 2017 - 10:44:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7958
Registrován: 4-2003
David jaša:Tak ono překážek pro Petrov je ještě furt poměrně dost. Jednak odsun nebyl shozen ze stolu, pro odsun se už získává stavební povolení a Petrov chybí v krajských ZÚR i městském ÚP.

Ale už je to náznak změny kursu a to je důležité [wink].

Ostatně poté, co dochází k výrazným opravám současného hlavního nádraží a je připravována výměna zabezpečovacího zařízení, je postupně odsunovačům brán z ruky hlavní trumf - dezolátní stav současného nádraží.

Takže teď už se může vesele počkat na to, až odsunovači postupně vychcípají. Nakonec jejich síla již viditelně uvadá. A hlavně i EU už si hlídá, kam u nás tečou peníze a do takové stavby by nedala ani korunu [nene].

Mám obavy, že odsunovači nádraží měli velkou šanci na prosazení odsunu tak před pěti až deseti lety a tu šanci (naštěstí) projeli [wink].
Pondělí, 30. října 2017 - 12:33:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 9-2005
Kokokokotziana jebne...
Největší devizou centrální polohy role je fungující uzel MHD (ne že by na něm nebylo co zlepšovat). Odhaduju, že to je ten rozdílový bonus. Vyznívá-li takto studie, mohla by se stát impulsem pro zásadní upgrade přednádražního prostoru bez ideologických zhovadilostí typu pěší zóna v Nádražní.
Navíc přestavba role pod Petrovem lze dělat po etapách a každá bude znamenat oproti stávajícímu stavu zlepšení.
Pondělí, 30. října 2017 - 13:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2868
Registrován: 8-2004
A dvacet let ježdění na Dolní od Břeclavi, Střelic, Chrlic a Šlapanic, než se to všechno dostaví. Takže se to odsunuté nádraží bude muset tak jako tak udělat. K tomu jako bonus autobusy (městské, regionální i dálkové) zpět do centra, velké parkoviště v centru a další podobné [cunik] Ano, ideální řešení pro centrum města, které se potýká se smogem z dopravy [angry] Ale takové věci tyhle studie neřeší, bohužel.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Pondělí, 30. října 2017 - 13:38:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 629
Registrován: 3-2013
Jasně, a jižní centrum se se smogem z dopravy potýkat může? Co přinese větší nárůst IAD - nádraží dobře obsloužené MHD nebo nádraží MHD hůře obsloužené?
Dovolím si tvrdit, že většina cestujících z vlaku dnes použije MHD. Mohou být i oprávněné výjimky, ale kolik jich je? Ovšem v poloze nádraží u řeky bych očekával jejich podstatný nárůst.
Pondělí, 30. října 2017 - 13:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7962
Registrován: 4-2003
Goldfinger:Kokokokotziana jebne...

Ať ho vezme třeba čert [satan].


Peno:A dvacet let ježdění na Dolní od Břeclavi, Střelic, Chrlic a Šlapanic, než se to všechno dostaví.

Když nepočítám Fantovu budovu, tak celé pražské hlavní nádraží je již po rekonstrukci. Samozřejmě, téměř čtvrtstoletí "nová" nástupiště 5, 6 a 7 jsou zralá na opravu a větší část jižního zhlaví je také zralá na rekonstrukci (co po třiceti letech lze čekat), ale jinak je to O.K.. A ty hlavní rekonstrukční práce viditelné pro lidi (nástupiště, podchody, nová budova, zastřešení haly) rozhodně netrvaly dvacet let [wink].
Pondělí, 30. října 2017 - 13:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1861
Registrován: 9-2005
Peno: Drážďany dokázali opravit za provozu, Vídeň zvládla nový HBf. za kratší dobu. Dálkové busy už do centra ke grandu naštěstí stále jezdí.
Pondělí, 30. října 2017 - 14:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 8-2017
Když se něco opravuje, musí se počítat s výlukama. V osmdesátých letech byly kvůli stavbě podchodu a velké opravě budovy taky velký omezení, a přežily se ve zdraví. A 20 let to opravdu trvat nebude.
Pondělí, 30. října 2017 - 16:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3367
Registrován: 5-2004
Bram: Ale už je to náznak změny kursu a to je důležité [wink].

Tak to už byla předchozí studie (od IKP), která postavila obě varianty na roveň. Problém je samozřejmě v tom

Peno: Takže se to odsunuté nádraží bude muset tak jako tak udělat

Tak to se stejně bude dělat pro tu výluku, co začne příští rok.