Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 04. 04. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 04. 04. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pátek, 31. března 2017 - 22:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 5-2013
Na jednokolejku v nezávislé trakci. Není to celková rekonstrukce trati - svršek v mezistaničních úsecích před pár lety vyměnilo OŘ Praha. Náplní je částečná rekonstrukce a zprovoznění stanic Praha-Žvahov, Praha-Waltrovka (což budou přejmenované Jinonice), Praha-Stodůlky, úpravy kolejiště v Praze-Zličíně, DOZ, PZS. Nové jméno stanice Praha-Waltrovka je vyvolané tím, že nástupiště nově bude ve stodůleckém záhlaví poblíž stanicí metra jakožto "zastávka Praha-Jinonice".
Sobota, 01. dubna 2017 - 06:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7111
Registrován: 4-2003
K.A.F.:Není to celková rekonstrukce trati - svršek v mezistaničních úsecích před pár lety vyměnilo OŘ Praha.

OŘ Praha mezi Společným nádražím a Zličínem žádný svršek před pár lety neměnilo. Provedlo se čištění, dosypání štěrku, podbíjení a svařování (ne prasosvary, které se dělaly v letech osmdesátých a které byly za chvíli vymlácené). Úplně to stačilo - trať neskutečně prokoukla. Ještě by to chtělo tuto akci provést i v zastávce Cibulka, kde se na toto nějak zapomnělo a je to znát [wink].

Nové jméno stanice Praha-Waltrovka je vyvolané tím, že nástupiště nově bude ve stodůleckém záhlaví poblíž stanicí metra jakožto "zastávka Praha-Jinonice".

To je zas jednou přejmenovávací zbytečnost. Je li nástupiště na záhlaví, tak do stanice přeci PATŘÍ a změna názvu je tedy k ničemu [crazy].
Sobota, 01. dubna 2017 - 20:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13279
Registrován: 5-2002
Bram: To je zas jednou přejmenovávací zbytečnost. Je li nástupiště na záhlaví, tak do stanice přeci PATŘÍ a změna názvu je tedy k ničemu
Klíííd, přečti si to ještě jednou - pro lidi to bude pořád Praha-Jinonice, akorát perón bude jinde. Jméno Waltrovka ponese původní stanice a bude to obdoba názvů jako "Brandýs/Krasíkov/Hoštejn kolej 1-4" (ke dvojici Bubeneč+Podbaba to nepřirovnávám záměrně, tam to dopadlo naopak).
Sobota, 01. dubna 2017 - 20:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 492
Registrován: 1-2007
Nojooo, Bram opět nejdřív řeže a možná někdy za čas začne i měřit.[crazy]
Sobota, 01. dubna 2017 - 20:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4777
Registrován: 9-2011
A nemohlo by se původní nádraží jmenovat "výhybna Praha Jinonice" a peron pak "Praha Jinonice zastávka"?
(já vím, nemohlo, §1)
Pikehead
Sobota, 01. dubna 2017 - 20:56:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2936
Registrován: 3-2007
Chtěl bych poznat borce, co na smíchovskou reléovku roubovali Vyšehrad (tam bych tipoval aspoň vazbu), pak hrbatou a teď je to čeká potřetí.

Jestli by nebylo ulehčením situace spustit na Smíchově provizorní esu pár let před přestavbou... Taky by tím zmizely prasárny jako odjezdy na Radotín na PN...
Sobota, 01. dubna 2017 - 21:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7117
Registrován: 4-2003
Zutý petr:Nojooo, Bram opět nejdřív řeže a možná někdy za čas začne i měřit.

Nojo, tady se zas někdo zul a neskutečně mu smrdí nohy [crazy].


Hajnej:Klíííd, přečti si to ještě jednou - pro lidi to bude pořád Praha-Jinonice, akorát perón bude jinde.

Ale já jsem zcela klidný a mám obavy, že jsi mne nepochopil. Uvedu zajímavý příklad: Žst. Brandýs nad Orlicí má také nástupiště na záhlaví a nikoho dosud nenapadlo přejmenovávat tuto stanici třeba na výhybnu Tichá Orlice. Obdobně je na tom třeba žst. Praha Modřany (tam to sice není na záhlaví) a nikoho nenapadlo tuto žst. přejmenovat třeba na Praha Cukrovar.

Prostě mi záležitosti jako je Prokopské Údolí a Praha Waltrovka přijdou trochu jako zbytečnost, zejména když nástupiště v obvodu těchto stanic jsou, respektive budou. Kdyby nástupiště leželo mimo obvod stanice, respektive výhybny, tak tam by byly dva názvy naopak žádoucí, ale takhle je to akorát spíš matoucí.....

Jde samozřejmě o prkotinu, ale přijde mi, že je to tak trochu nadbytečná záležitost. Tolik na vysvětlenou a snad mne pochopíš teď už správně [wink]


Pikehead:Chtěl bych poznat borce, co na smíchovskou reléovku roubovali Vyšehrad (tam bych tipoval aspoň vazbu), pak hrbatou a teď je to čeká potřetí.

Nečeká, klíčové pojmy jsou: Praha Společné nádraží a elektromechanické zabezpečovací zařízení [wink].



(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Luboš_3.21
Sobota, 01. dubna 2017 - 21:16:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 4-2014
Pikehard - muselo to být zajímavé to roubování, něco podobného se za nedlouho bude odehrávat asi i v Berouně, kde by se měl na esu roubovat hradlový poloautoblok Beroun - Karlštejn, protože nic jiného se tam zřejmě mezi ty stanice dávat nebude, a počká se až na celkovou revitalizaci tratě č.171.
Ta Smíchovská provizorní ESA není špatný nápad, ale ta montáž té provizorní esy jsou peníze navíc, a do toho asi nikdo nepůjde, takže ta ruská reléovka zatím bude na Smíchově dál.
Mě by spíše zajímalo, jestli takovou dobu vydrží sloužit i ta ESA až se na ten Smíchov po optimalizaci namontuje, a nebo po určité době bude nutno tu stávající ESU vyměnit za novou.
Sobota, 01. dubna 2017 - 21:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11551
Registrován: 8-2004
Bram:
"Žst. Brandýs nad Orlicí má také nástupiště na záhlaví a nikoho dosud nenapadlo přejmenovávat tuto stanici třeba na výhybnu Tichá Orlice."
Představte si, že napadlo.[wink] Dokonce již přejmenovaná je. Akorát se nejmenuje "Tichá Orlice", ale "Brandýs nad Orlicí kolej 1-4".[crazy]
Bram:
"Obdobně je na tom třeba žst. Praha Modřany (tam to sice není na záhlaví) a nikoho nenapadlo tuto žst. přejmenovat třeba na Praha Cukrovar."
Nojo, ale tam se ta zastávka nejmenuje stejně, ale "Praha-Modřany zastávka".

Ano, mohla být stanice "Praha-Jinonice" a zastávka "Praha-Jinonice zastávka". Mně ale přijde lepší použít vzájemně jasně odlišné názvy než cpát "zastávka" do názvu (nebo vymýšlet úžasnosti jako "kolej 1-4").
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 01. dubna 2017 - 21:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11552
Registrován: 8-2004
Luboš_3.21:
"muselo to být zajímavé to roubování, něco podobného se za nedlouho bude odehrávat asi i v Berouně, kde by se měl na esu roubovat hradlový poloautoblok Beroun - Karlštejn,"
Elektronické stavědlo s hradlovým poloautoblokem koexistuje například v Praze-Dejvicích nebo na odbočce Sudoměřice.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 02. dubna 2017 - 09:18:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 965
Registrován: 1-2006
Pikehead:

Obávám se, že nebylo. Na reléovce toho v provizorních stavech při dodržení určitých věcí dokážete s konfigurací kolejiště, kterou zařízení zvládá, přecijen o něco víc (a levněji jak financemi tak omezením provozu) než na zařízení s přezkušovaným SW. Líp se na provizorku provazuje i reléovka s elektronickým stavědlem než dvě elektronická stavědla bez tratě mezi sebou (viz Kolín, který už nebude opakován, i když to tehdy své důvody mělo, a další provizoria a jejich problémy). V případě tak velké stanice tuplem, protože přepojování, zkoušení a spol, pokud je to vůbec možné z hlediska omezení provozu (na Smíchově problém) podle rozházení prvků po vypínaných panelech, na kterých je potřeba udělat úprava. Umožní-li to stávající zařízení, je vhodnější počkat na definitivní konfiguraci kolejí (na dobu odpisové životnosti ZZ).

S optikou se umí vzdálený panel, přes který se zajistí přenos těch informací, které jsou mezi zařízeními potřeba. Vazbu typu Vyšehrad - Smíchov (nevím jak je) vnímám jak běžnou věc + v případě dalších tratí dokonce jednodušší, protože už bude klimatizovaný prostor s potřebným napájením.

k názvům zastávek:

Neurčuje název zastávky zastupitelstvo dané obce?

Hroch:

Existuje, přesto to bude zajímavé (i když snad ne problémové). První aplikace na dvoukolejce na DC + obecně to, že se tahle vazba neměla moc vůbec šířit dál. Za daných okolností ale jediné řešení - tři oddíly na AH neuděláme a s ohledem na budoucí stavbu (nesmysl sypat peníze) aj stav svršku (z hlediska izolačních stavů pro provozování KO) to na AB prostě není.
Neděle, 02. dubna 2017 - 09:26:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7127
Registrován: 4-2003
Hroch:Ano, mohla být stanice "Praha-Jinonice" a zastávka "Praha-Jinonice zastávka". Mně ale přijde lepší použít vzájemně jasně odlišné názvy než cpát "zastávka" do názvu (nebo vymýšlet úžasnosti jako "kolej 1-4").

Že by bylo už jasné, odkud vítr vane? [proud]

Jinak to blbnutí s názvy je fakt zcela zbytečné, pokud pro nástup a výstup cestujících může vlak zastavovat pouze v jednom místě ve stanici. Nebo snad je možné, aby se třeba v Brandýse nad Orlicí zastavovalo pro nástup a výstup cestujících v jednom směru hned na dvou místech?
Neděle, 02. dubna 2017 - 10:37:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13286
Registrován: 5-2002
Bram: Nebo snad je možné, aby se třeba v Brandýse nad Orlicí zastavovalo pro nástup a výstup cestujících v jednom směru hned na dvou místech?
Pro výstup a nástup dvakrát ne, ale jednou pro výstup a nástup a podruhé pro předjetí rychlíkem už třeba ano - a to je taky ten důvod pro rozdělení.
Pak totiž osobáku potřebuješ namalovat extra pobyt v těch "kolejích 1-4" jindy než v perónu a rychlíku zas potřebuješ napočítat čas průjezdu pro ty koleje 1-4 a ne pro perón (aby fungovala kontrola, žes to předjetí namaloval správně).
Neděle, 02. dubna 2017 - 10:58:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7131
Registrován: 4-2003
Hajnej:Pak totiž osobáku potřebuješ namalovat extra pobyt v těch "kolejích 1-4" jindy než v perónu a rychlíku zas potřebuješ napočítat čas průjezdu pro ty koleje 1-4 a ne pro perón (aby fungovala kontrola, žes to předjetí namaloval správně).

Přesně toto jsem čekal. Tohle je přeci řešitelné poznámkou v sešiťáku, že čas odjezdu platí pro odjezd od nástupiště, kvůli tomu se nemusí vymýšlet věci typu dva názvy v jedné stanici [crazy]. Přiznejme si, strojvedoucí osobního vlaku nepotřebuje vědět, v kolik má být vypušťen od odjezdového návěstidla, bude li pravidelně předjížděn. Jemu úplně stačí vědět, že do další stanice (zastávky) má přijet v tolik a v tolik, přičemž jízdní doba by měla s předjížděním počítat [wink].

Diskusi na téma, jak by měl být správně vypraven vlak od nástupišť v Brandýse směrem na Pardubice zde raději znovu otevírat nebudu, jinak by došlo k zaplevelení předpisu SŽDC D1 dalšími články [crazy].
mot
Neděle, 02. dubna 2017 - 12:05:36  
Neregistrovaný host
109.81.210.15
Přejmenovávání: není to tak dlouho, kdy někdo přejmenoval Zličín na Řepy a jaké kolem toho bylo haló. Já osobně bych nechal nádraží Jinonicema a to nové jako Waltrovka. Přeci jen to bude blíž a přístupnější do toho bydliště/sídliště. Navíc, z nádraží je blbě přístupné, protože 4proudá Radlická.
Neděle, 02. dubna 2017 - 23:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13291
Registrován: 5-2002
Bram: Tohle je přeci řešitelné poznámkou v sešiťáku, že čas odjezdu platí pro odjezd od nástupiště, kvůli tomu se nemusí vymýšlet věci typu dva názvy v jedné stanici
Ten vlak tam dělá dva různé úkony ve dvou různých místech a ač se Ti to nezdá, tak definovat dva dopravní body je nakonec nejčistší řešení.

Jemu úplně stačí vědět, že do další stanice (zastávky) má přijet v tolik a v tolik, přičemž jízdní doba by měla s předjížděním počítat
Tak si to zkus z opačného směru: vlak z Chocně má jet na předjetí na jakej čas? Na ten příjezdovej do peronu asi ne, že...
Takže než řešit všelijaké poznámky závislé na tom, jestli je zastávka na vjezdovém nebo na odjezdovém záhlaví, tak jsou ty dva řádky prostě lepší.
M250.0
Pondělí, 03. dubna 2017 - 07:29:52  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
mot: Ta nová zastávka má mimo jiné ulehčit přestup na metro, takže kdyby se jmenovala jinak než to metro, bylo by to pro kaštanstvo mírně neintuitivní [wink].
Pondělí, 03. dubna 2017 - 08:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7135
Registrován: 4-2003
Hajnej:Tak si to zkus z opačného směru: vlak z Chocně má jet na předjetí na jakej čas? Na ten příjezdovej do peronu asi ne, že...

I osobní vlak má jet především tak, aby se nikde neflákal, tj. z Chocně odjede v čase svého odjezdu, dále jede tak, aby využíval traťovou rychlost, tj. aby nejel padesát, když traťová rychlost je tam výrazně vyšší.

Strojvedoucí nákladních vlaků musí jezdit zcela stejně, s hodináři (strojvedoucí, co jezdili 50 tam, kde měli a mohli jet až 100 km/h) zatočili velmi rychle třeba v Metransu, viz různé příspěvky Petra Šimrala. Přitom nákladní vlaky také nejedou z mnoha důvodů přesně na minutu, občas jsou operativně uhnuty a předjety.

Co je na tom divného? Kvůli tomu, aby toto u osobní dopravy nebylo, tak není potřeba vytvářet (nejen) do sešitových jízdních řádů různé rovnáky na vohejbáky [crazy].

Prostě pomocí Prokopských Údolí, Brandýsa nad Orlicí kolej 1-4 atd. se pracně řeší problém, který ale ve skutečnosti neexistuje. Nakonec i výpravčí a dispečeři SŽDC by sami od sebe měli operativně řešit záležitost, pokud by si nějaký strojvedoucí jel vyhlídkovým tempem z Chocně do Brandýsa nad Orlicí, je to nakonec v jejich zájmu.

Přístup SŽDC s Prokopskými Údolími a pod. je prostě další plevelení systému. Jako kdyby předpis SŽDC D1 s více než čtyřmi tisíci mnohdy si vzájemně protiřečícími články nestačil sám o sobě [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Pondělí, 03. dubna 2017 - 08:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10012
Registrován: 3-2007
, s hodináři (strojvedoucí, co jezdili 50 tam, kde měli a mohli jet až 100 km/h) zatočili velmi rychle třeba v Metransu,

Fakt ? Můžeš blíže ? (opravdu se mi nechce lovit v archivech).

Jinak mne nepřestává fascinovat ta samomrdnost systému, kde si to prostě Češi musej udělat složitý a ještě si to spokojeně obhajujou.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 08:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7137
Registrován: 4-2003
Mladějov:Fakt ? Můžeš blíže ? (opravdu se mi nechce lovit v archivech).

Telefonicky se ozval strojvedoucímu s dotazem, proč jede tak pomalu a když shledal, že není problém po technické či dopravní stránce, tak mu vysvětlil, že toto není vhodný způsob jízdy a že by to měl změnit. Pak také si s takovými jedinci osobně pohovořil, pokud to nebylo řešeno (a hlavně vyřešeno) operativně. V tomto duchu sem Petr Šimral psal. Snad jsem jeho slova nikterak nepřekroutil a pokud ano, tak se mu omlouvám [wink].

O čem dalším hovořili, se můžeme jen domnívat, ale předpokládám, že ve vztahu nadřízený (PŠ osobně) vs. podřízený (strojvedoucí - hodinář) to proběhlo nějak takto:

Patrně jim také vysvětlil, co to bude pro ně z pracovního a finančního hlediska znamenat, když jeho doporučení neuposlechnou. A věř tomu, že jak jde o peníze, tak i zdánlivě nechápající a vzdorující jedinci začnou chápat velmi rychle [wink].


Jinak mne nepřestává fascinovat ta samomrdnost systému, kde si to prostě Češi musej udělat složitý a ještě si to spokojeně obhajujou.

Tak to jsme už dva nechápající [proud].

Dost proti tomuto systému vystupuji, leckoho tím i pěkně seru, ale už fakt jiný nebudu. Víš, ono stačí, kdyby ti jedinci, co to dělají složitý (zejména zaměstnanci ve státních organizacích a na stát napojených firmách), přešli jinam, kde se skutečně musí vydělávat peníze, jinak by nebylo na výplatu. Dopadlo by to tak, že by byli buď velmi rychle vyléčeni, nebo velmi rychle odejiti. Nic mezi tím [wink].



(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Pondělí, 03. dubna 2017 - 08:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10013
Registrován: 3-2007
Díky, mně to takto stačí.
To je zajímavé, že tyhle typy, co schválně něco sabotujou, člověk pozná většinou už od pohledu či od názoru.
[wink]

Ad edit : Ono to není zas tak prosté..jestli se domníváš, že soukromý sektor je prost "brzdičů", namyšlených hlupáků a zmrdů, natož lidí, co práci a problematice nerozuměj a uměj akorát těm, co táhnou, házet klacky pod nohy..tak se hodně pleteš.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 03. dubna 2017 - 09:11:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4784
Registrován: 9-2011
Prostě pomocí Prokopských Údolí, Brandýsa nad Orlicí kolej 1-4 atd. se pracně řeší problém, který ale ve skutečnosti neexistuje.
... je prostě další plevelení systému.

Souhlas. Stačí nahlédnout do SJŘ 305, kde stejný problém úspěšně vyřešili již před desítkami let:

Polanka nad Odrou zast.
Výh. Polanka n. Odrou

Kua, proč to nejde jinde??? Vždyť VŽDYCKY SE TO TAKHLE DĚLALO!!!!!!!!! [kladivo][kladivo][kladivo]
Pondělí, 03. dubna 2017 - 09:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7138
Registrován: 4-2003
Mladějov:Ono to není zas tak prosté..jestli se domníváš, že soukromý sektor je prost "brzdičů", namyšlených hlupáků a zmrdů, natož lidí, co práci a problematice nerozuměj a uměj akorát těm, co táhnou, házet klacky pod nohy..tak se hodně pleteš.


Kdepak, tohle si rozhodně nemyslím a prosté to tak není. Nějaké zkušenosti s tím přeci jen mám [wink].

Brzdiči, namyšlení hlupáci a zmrdi jsou všude. Jen v tom soukromém sektoru mají poněkud svázané ruce - firma musí vydělávat, jinak zanikne. Takže mnohdy je jejich "kreativita" usměrněna tak, že mají volné ruce k dupání po lidech na nižších pozicích ve jménu zvyšování produktivity práce a tím se dostatečně vybíjejí, k čemuž nemalou měrou i přispívá nutnost lezení do [zadnice] svým nadřízeným, čemuž věnují také nemalou část své energie.

Já ale spíš narážím na lidi, kteří nejsou zmrdy a hlupáky, spíš v určité naivitě, neznalosti, odtržení od reality a v přesvědčení, že páchají dobro, realizují různé předpisové rovnáky na vohejbáky, které nikdo nepotřebuje. Pro tyhle lidi (nebo různé brzdiče) je zase vhodný státní sektor, kde se mohou takto nerušeně realizovat. V soukromém sektoru by nepřežili díky vlastnostem, které jsem popsal.....
Pondělí, 03. dubna 2017 - 09:58:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 12-2007
Bram: Je to trochu od věci, ale rozhodně nejsou různí brzdiči vhodní pro státní sektor, protože ve svém důsledku mohou poškodit i soukromý sektor. Viz např. složitost stavebního řízení, která vadí nejenom developerům, ale také projektantům dopravních staveb.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 10:01:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13295
Registrován: 5-2002
Bram: I osobní vlak má jet především tak, aby se nikde neflákal, tj. z Chocně odjede v čase svého odjezdu, dále jede tak, aby využíval traťovou rychlost, tj. aby nejel padesát, když traťová rychlost je tam výrazně vyšší.
Blbost. Osobní (a vlastně jakejkoliv) vlak má jet tak, aby přijel v čase příjezdu a zbytečně nekrátil. Elektrika/nafta zadarmo není a brzdový destičky/špalky taky ne.

Bram: problém, který ale ve skutečnosti neexistuje
Zkus se na to poptat třeba grafistů.
A nebo těch, kdo z dat JŘ strojově vytahují údaje pro další navazující systémy - jak by byli nadšení, kdyby místo jednoznačně definovaných položek příjezd/odjezd měli ještě šmejdit poznámkama, který můžou obsahovat cokoliv (třeba že v sudý úterý vysazuješ vechtrovou) a v libovolným formátu.
Ony mají některý věci fakt trochu víc souvislostí, než kolik je toho vidět zpoza kontroléru...

Na jedný straně voláš po sjednocení D1 napříš Evropou a na druhý straně chceč konzervovat stav, kdy se konstrukce JŘ neobešla bez místně znalého člověka, kterej věděl, že je v Brandejse perón na záhlaví. Nepřijde Ti to trochu nekonzistentní...?

AL: úspěšně vyřešili již před desítkami let
Toto úspěšné řešení bylo nejspíš podmíněno tím, že Polanka nikdy nebyla stanice, kdežto ten Brandejs / Krasíkoff / Lapis Altus stanicemi byly. Proto se to v nich tak nikdy nedělalo a vzniknul problém...
Pondělí, 03. dubna 2017 - 10:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7140
Registrován: 4-2003
Hajnej:Na jedný straně voláš po sjednocení D1 napříš Evropou a na druhý straně chceč konzervovat stav, kdy se konstrukce JŘ neobešla bez místně znalého člověka, kterej věděl, že je v Brandejse perón na záhlaví. Nepřijde Ti to trochu nekonzistentní...?

Tak to snad ten, kdo konstruuje JŘ, ty místní znalosti mít musí, nebo alespoň by při tom měl pracovat s plánky stanic. Co třeba takové Uhersko, kde zastávkový osobní vlak musí přijet (nejede li z nějakého důvodu do protisměru) od Pardubic na šestou kolej a od vjezdu si to hasí maximálně padesát?

Nezlob se na mne, ale opravdu mi přijde, že dnes, tj. v době, kdy k mnohým věcem je bezproblémový volný přístup a můžeš je mít u sebe na noťasovi či tabletu, zavádět tyhle podivnosti do SJŘ.

Já mám vše v tabletu a věř, že je fakt příjemné si nalistovat cokoliv, co potřebuji a podívat se na jakýkoliv plánek kolejiště. Velmi to pomáhá - zejména v gigantických nádražích typu Česká Třebová, ale i jinde. Lze si tak dohledat všechna návěstidla, označení kolejí (to u manipulačních dle štítku návěstidla jaxi nejde. A naplánovat si tak i rozumným způsobem po dohodě s výpravčím (dispečerem) posun, bez toho, aniž bych jezdil jak pitomec po celém nádraží neustále sem a tam, a musel sáhodlouze vysvětlovat to, co vlastně chci [wink].


Blbost. Osobní (a vlastně jakejkoliv) vlak má jet tak, aby přijel v čase příjezdu a zbytečně nekrátil. Elektrika/nafta zadarmo není a brzdový destičky/špalky taky ne.

A co kapacita trati? Ta Ti nic neříká? Nehledě na to, že SJŘ je v mnoha případech z hlediska časových údajů jen orientační záležitost (nákladní vlaky), tak proč v některých případech toto nepřenést i na vlaky osobní?

Ostatně by mělo být povinností všech strojvedoucích využívat možností, které dává trať i vozidlo (s použitím mozku a ne nějaké bezmozkovité šílené krácení jízdních dob s spojené s hrabáním kol či brzdění smykem [crazy]). Pokud ne, tak je to celé špatně - viz jízda padesát tam, kde nic po dopravní a technické stránce nebrání jet třeba 100 km/h [wink].
Pondělí, 03. dubna 2017 - 11:08:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4789
Registrován: 9-2011
tak proč v některých případech
A ty "některý případy" budou definovaný jak?
Pokud jede vlak 50 tam, kde by mohl jet 100, tak je něco blbě v jízdním řádu.
Anebo je to schválně - z předchozí stanice odjet později nemohl, protože musí např. uvolnit kolej, do další stanice dřív přijet nemá smysl, bo třeba křižování.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 11:08:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7143
Registrován: 4-2003
Wagon: Je to trochu od věci, ale rozhodně nejsou různí brzdiči vhodní pro státní sektor, protože ve svém důsledku mohou poškodit i soukromý sektor. Viz např. složitost stavebního řízení, která vadí nejenom developerům, ale také projektantům dopravních staveb.

Však také nepíšu, že brzdiči jsou vhodní do státního sektoru, ale že pro tyto jedince je státní sektor vhodný a to je podstatný rozdíl. Je to míněno z jejich pohledu ve smyslu co nejdelšího udržení se na jednom pracovním místě. Z celospolečenského hlediska jde o nežádoucí jev, ovšem ten tu byl, je a bude, přičemž není zájem to změnit.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 11:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7144
Registrován: 4-2003
}Aleš Liesk:Souhlas. Stačí nahlédnout do SJŘ 305, kde stejný problém úspěšně vyřešili již před desítkami let:

Polanka nad Odrou zast.
Výh. Polanka n. Odrou



Tohle je fakt asi nejčistší řešení.

Takhle to mít v SJŘ a v JŘ pro lidi to stačí bez té zastávky [ok].

Nakonec je to realizovatelné i pro Brandýs nad Orlicí [wink].
Pondělí, 03. dubna 2017 - 12:29:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4791
Registrován: 9-2011
Bram: máte pravdu, v civilním JŘ je to bez toho "zast." (resp. jen "z"), co je v SJŘ.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 12:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 4-2014
Tak ještě k tomu roubování, automatické hradlo od Žvahova (směr Zličín) se bude roubovat na Smíchově do elektromechaniky na společném nádraží a ne do staré ruské reléovky na Smíchově. A jestli čeká smíchovskou ruskou reléovku nějaké roubování, tak to bude nový elektronický autoblok od Radotína, jehož projekt se právě dokončuje. Zdeněk
Luboš_3.21
Pondělí, 03. dubna 2017 - 13:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 982
Registrován: 4-2014
Zdenek p - díky za info. Já myslel, že ten nový AB mezi Smíchov - Radotín přijde až s celkovou optimalizací tratě Praha - Beroun. Když to bude dříve, tak to jistě pomůže urychlit dopravu mezi stanicemi, ale není to škoda, když se pak bude dělat celková revitalizace a bude se to muset celé odpojit, návěstidla demontovat a po dokončení revitalizace zase dát dohromady,zapojit a znova odskoušet s novým zabezpečovacím zařízením?
Pondělí, 03. dubna 2017 - 13:19:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 4-2014
Mezi Radotínem (včetně) a Smíchovem (mimo) se jedná o klasickou kompletní modernizaci, měly by se tedy dělat i koleje, nástupiště, trakce atd. Součástí je i nové elektronické stavědlo v Radotíně. S ohledem na čtyřkolejný chuchelský přejezd však bude "velmi zajímavé" projednávání této stavby a je otázka, kdy nebo spíš zda vůbec dostane stavební povolení.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 13:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7145
Registrován: 4-2003
Autoblok ze Smíchova do Radotína? Hurá, hurá, hurá [ok].

Konečně někdo pochopil, že koridorizace trati Praha - Beroun je vzdálena od každého rána, kdy se probudíme, minimálně deset let. Pokud se tohle podaří zrealizovat a bude se pokračovat i dále na Beroun, tak to bude jen to nejlepší, co by se mohlo stát. Ještě by to chtělo výměnu zabezpečovacího zařízení v Dobřichovicích, Řevnicích, Zadní Třebáni a Karlštejně za nějaké repasované releovky. Tak, jak se to stalo na trati 072 [wink].

A ještě bych dodal, že je potřeba vyházet z trati 171 opravdu VŠECHNY porcelánové izolátory a bude snad už klid [wink].
Pondělí, 03. dubna 2017 - 13:32:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 6-2016
zdenek_p.: Znamená to, že se v Radotíně překopou nástupiště (a tím i kolejiště) k obrazu první pětiny 21. století? Bylo by to dobře, protože by se reálně i zkrátily pobyty Os ve špičce!
Ohledně chuchelského přejezdu doufám, že o5 nepřijde na pořad dne podjezd pod úrovní stoleté vody ze strany chuchelských dopravní "expertů". Epochální úprava provozu v Radotínské ulici před lety bohatě stačila!!!
Pondělí, 03. dubna 2017 - 13:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 6-2016
Bram: Souhlas. Já bych si dovolil připomenout jednu důležitou úpravu z hlediska provozu při výlukách - kolejové spojky v Mokropsech. Místo je a rozpůlení mezistaničního úseku Radotín - Dobřichovice by výrazně zvýšilo propustnost při výluce traťové koleje. A že těch výluk (pakliže se to celé bude stavět) bude neurekom!
Kreativec
Pondělí, 03. dubna 2017 - 15:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 327
Registrován: 7-2015
Je nějaký pokrok v zakázce Hostivař-hlavní II.? Už víc než před měsícem bylo doporučení komise, vypadá to na oficiální vyhlášení vítěze nebo se to zase někde šprajclo?
Tolik ve stručnosti.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 15:29:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13300
Registrován: 5-2002
Bram: A co kapacita trati? Ta Ti nic neříká?
Ta mi říká, že byla vyčerpaná v okamžiku namalování té čáry.

Tohle je fakt asi nejčistší řešení.
Ano, dva samostatné řádky, zvlášť pro peróny a zvlášť pro rozvětvené kolejiště, aby se do nich dalo zapsat všechno, co je potřeba - to tvrdím už od začátku.
To, jak se který dopravní bod jmenuje, je naprostá marginálie.

Konečně někdo pochopil
Spíš se konečně tato informace dostala až k Tobě. [biggrin]
mot
Pondělí, 03. dubna 2017 - 16:18:34  
Neregistrovaný host
109.81.210.116
Hostivař-hlavní: možná SŽDC čeká, jak dopadne tankodrom u Dobšic: europrachy v [zadnice], zhotovitel v [zadnice], kdo to asi zaplatí? Český rozpočet.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 18:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Registrován: 5-2013
Bram
OŘ Praha mezi Společným nádražím a Zličínem žádný svršek před pár lety neměnilo. Provedlo se čištění, dosypání štěrku, podbíjení a svařování
Je to tak, dík za opravu.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 18:45:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 6-2009
Tak co se týče úseku Beroun - Karlštejn, byl bych radši, kdyby se tam v souvislosti s optimalizací Berouna podařilo někomu prosadit provizorní odbočku Lom, která sice bude až v jiné stavbě, ale stejně jednou bude. A pak tam můžeme mít AH Tetín i Korno a zvýšila by se propustnost tratě i v nevýlukovém stavu! Lepší než montovat hradlovinu do SZZ ESA
Pondělí, 03. dubna 2017 - 18:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4568
Registrován: 9-2005
Kreativec:
"Je nějaký pokrok v zakázce Hostivař-hlavní II.? "

Od července začínají výluky pro stavbu.
Pondělí, 03. dubna 2017 - 19:11:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11555
Registrován: 8-2004
Bram:
Vytváření dvojic dopravních bodů vyplynulo zejména ze způsobu výpravy vlaků, jak je stanoven v předpisu D1 - jinak ve stanici a jinak v zastávce v obvodu stanice. Pokud by nástupiště ve zhlavích a záhlavích nebyly samostatnými body, musely by být opentleny cesťáky - obvykle s výskytem nedostatečných zábrzdných vzdáleností a tedy např. s nemožností využít do odbočky štíhlejší výhybky (jsou-li).
Krom toho bych k předřečníkům jen dodal, že různé formy jízdního řádu neslouží jen fírům. (Dělaly na mne Vaše předchozí příspěvky dojem, že řešíte jen SJŘ.)
Polanka je zajímavý případ, díky za upozornění na něj. Nevím, proč jej není možno využít i jinde. Možná může být rozdíl výhybna x stanice.[uhoh]

Bram:
"Konečně někdo pochopil, že koridorizace trati Praha - Beroun je vzdálena od každého rána, kdy se probudíme, minimálně deset let."
Akorát, že to, co popisuje Zdeněk P. je právě ta "koridorizace"... [happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 03. dubna 2017 - 21:53:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13304
Registrován: 5-2002
Hroch: Nevím, proč jej není možno využít i jinde. Možná může být rozdíl výhybna x stanice
Možná ano - dvojice Výhybna Bubeneč + Podbaba z. tomu nasvědčuje.
O to zajímavější je dvojice Bubny + Holešovice z., asi výjimka potvrzující pravidlo...
Bkp
Pondělí, 03. dubna 2017 - 22:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7805
Registrován: 8-2003
Oznámení o změně - Optimalizace trati Praha Smíchov (mimo) - Černošice (mimo) - D2:
Předmětem plnění díla je zejména:
- zpracování přípravné dokumentace mimoúrovňového křížení ve Velké Chuchli, nahrazující úrovňový železniční přejezd v km trati 6,287 a přípravné dokumentace úseku trati km 9,964 - 10,230, zajištění územního rozhodnutí v právní moci na obě přípravné dokumentace, jejich následné zapracování do dokumentace projektu stavby „Optimalizace trati Praha Smíchov (mimo) - Černošice (mimo)“ včetně notifikace autorizovanou osobou, aktualizace záměru projektu, zajištění kompletního inženýringu, geotechnického, geologického a hydrogeologického průzkumu, průzkumu zaměřeného na vliv „velkých, resp. povodňových vod“ na stavbu, činnost koordinátora BOZP při práci na staveništi ve fázi přípravy stavby a zajištění stavebního povolení v právní moci
- to je zase co?
Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Kreativec
Pondělí, 03. dubna 2017 - 22:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 329
Registrován: 7-2015
Plešoun:
"Od července začínají výluky pro stavbu."
A není to jen přání? Já že na stránkách SŽDC už stavba je od loňského července "v realizaci", ale skutečnost je poněkud jiná.
Tolik ve stručnosti.
Luboš_3.21
Pondělí, 03. dubna 2017 - 22:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 983
Registrován: 4-2014
Citát z příspěvku od Brama:Konečně někdo pochopil, že koridorizace trati Praha - Beroun je vzdálena od každého rána, kdy se probudíme, minimálně deset let.

Bram má asi namysli úsek Radotín - Beroun, protože pokud nedojde k nějakému kompromisu mezi SŽDC a obcemi ohledně protihlukových stěn, tak se opravdu ta modernizace zbylého úseku každým dnem posouvá do neznáma.
Když se na to podíváme z pohledu SŽDC, tak se tam ty stěny postavit musí aby se splnila vyhláška, když se na to podíváme z hlediska majitelů domků kolem tratě, tak je jasné, že nechtějí aby jim někdo před okny postavil neprůhledné betonové stěny, takže tu modernizaci budou blokovat co to jen půjde, dokud se mezi oběma stranami nenajde kompromis. Řešení by bylo, už se to tady v některých vláknech probíralo, použít tam ty přízemní protihlukové stěny, které se už na několika málo tratích vyskytli, ale problém je v tom, že SŽDC je zatím povoluje jen u jednokolejných tratí a o používání těchto snížených PHS stěn na dvojkolejných tratích nechce ani slyšet.

Hroch: Koridorizace úseku Smíchov - Radotín to sice je, ale jak dále p. Zdeněk dodává: (S ohledem na čtyřkolejný chuchelský přejezd však bude "velmi zajímavé" projednávání této stavby a je otázka, kdy nebo spíš zda vůbec dostane stavební povolení.)
Úterý, 04. dubna 2017 - 05:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 12-2007
AD Beroun - Praha.
Čo bráni tomu, aby sa to nevolalo modernizácia/optimalizácia/niečoizácia ale aby to bola "údržba"? Jasné, museli by sa preliať prachy z SS na OŘ, ale ak by to bolo bez fondov, tak je v tom principiálny problém?
A v rámci údržby sa nemusím nikoho pýtať či možem vymeniť koľajnice, podvaly, štrkové ložko, vyčistiť priekopy, opraviť priecestie, vymeniť izolátory, ... A že by som to spravil tak nejak súvisle? A potom pri apgrejde ZZ už nemusím riešiť nejaké protihluky. Výsledok v podstate rovnaký ako pri -izácii, len byrokraticky jednoduchší...
---------
Neviem či to tu už zaznelo, Smíchov - Radotín sa budú od 27.4. o.i. meniť koľajnice. Majú sa potom použiť aj v rámci tej "koridorozácie".
Úterý, 04. dubna 2017 - 06:40:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565
Registrován: 6-2016
" zpracování přípravné dokumentace mimoúrovňového křížení ve Velké Chuchli, nahrazující úrovňový železniční přejezd"

A je to tady... Podle jaké prováděcí dokumentace se stavěla silnice podél trati (Mezichuchelská), která je připravená na nadjezd? Nemá v tom erár trochu "chaos"?
M250.0
Úterý, 04. dubna 2017 - 13:37:10  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Hroch: obvykle s výskytem nedostatečných zábrzdných vzdáleností a tedy např. s nemožností využít do odbočky štíhlejší výhybky (jsou-li).

Nevyřešila tohle kmitavá modrá?

Proč je vlastně takový problém rozsvítit čtyři světla? Mám pocit, že na západ od našich hranic můžou návěstidla svítit jak vánoční stromeček (ale cizí návěstní soustavy moc neznám, tak mě kdyžtak opravte).
Úterý, 04. dubna 2017 - 14:02:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4799
Registrován: 9-2011
Proč je vlastně takový problém rozsvítit čtyři světla?
No to je něco jako paní Colombová (anebo jako článek Hitler je gentleman [wink]).
Všichni "vědí", že existuje nějaký článek, který to zapovídá, ale nikdo ho nikdy neviděl.
Úterý, 04. dubna 2017 - 15:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2494
Registrován: 5-2002
A tak se vymýšli, že "5" apod. je tzv. "indikátor" a nepovažuje se tudídge formálně za světlo, přestože svítí. Neuvěřitelný kraviny, co dokáže dráha vyprodukovat. A řešení, i kdyby se našlo, se zakáže s ohledem na nepovolený rozvoj národní zabezpečovačky a budoucího ETCS. Zajímavé, něco dále zmrvit, to se daří průběžně. :-(

Nebo se snad přijde s indikátory "6" a "8" jako povolenými obechcávkami...?
Úterý, 04. dubna 2017 - 16:32:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4804
Registrován: 9-2011
Tomáši, 173/95 indikátory (či obecně "světelné symboly") PŘIPOUŠTÍ.
Netřeba nic obechcávat, stačí si jen tu 173/95, §6, odst. 2, konečně přečíst [wink]
Úterý, 04. dubna 2017 - 17:42:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1544
Registrován: 4-2010
To by bylo řešení. Salamová matoda je dobrý nápad. Rozdělit to na opravu kolejiště ve stanicích, výstavbu nového ZZ, Nových nástupišť, těžkou opravu tratě, nové trakční vedení.... Provedení jednotlivých kroků by snad neměl být problém. Jinak by nešlo zajistit provozuschopnost tratě. Problémem bude nemožnost podojit EU.
Úterý, 04. dubna 2017 - 17:48:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2495
Registrován: 5-2002
AL: Nevidím rozpor...? Snad jen ten pojem obechcávka - no původně indikátory vznikly pro něco úplně jiného, pak se začaly používat jako náhrada za neexistující liché desítky km/h, a to se smí. Používat s bílou pruhy se nesmí. Takže "obechcat to" (ve smyslu "vyjebat s předpisovou demencí" = neznamožňovat nadále zcela normální věc) by mohly sudé čislice.
Nevím o tom, že by se to někde v ČR již používalo. Pletu-li se, tak pardon, pak je třeba tuto obechcávku jen rozšířit. :-)

P.S.: Tím nechci tvrdit, že by se tak vyřešilo všechno, pořád zůstane problém jak vynávěstit něco jako "očekávej 40 a opakování očekávej 60".
Úterý, 04. dubna 2017 - 19:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11557
Registrován: 8-2004
Luboš_3.21:
"jak dále p. Zdeněk dodává: (S ohledem na čtyřkolejný chuchelský přejezd však bude "velmi zajímavé" projednávání této stavby a je otázka, kdy nebo spíš zda vůbec dostane stavební povolení.)"
Však to nijak nepopírám.[wink]
Tratovak:
"Čo bráni tomu, aby sa to nevolalo modernizácia/optimalizácia/niečoizácia ale aby to bola "údržba"? Jasné, museli by sa preliať prachy z SS na OŘ, ale ak by to bolo bez fondov, tak je v tom principiálny problém?"
Kromě obětování nějakého toho dílčího zvýšení rychlosti je to právě zejména o tom obětování "evropských" peněz (za situace, kdy akcí ke spolufinancování není nazbyt). Takové rozhodnutí by musel někdo na úrovni vedení SŽDC a MD učinit.
M250.0:
"Nevyřešila tohle kmitavá modrá?"
Vyřešila, ale z mnoha stran není moc chuti tuto návěst používat.[crazy]
----------------------------------------------------------------- -----------------------
Edit: (Pořád by mi ale přišlo lepší příp. povolit návěštění čtyř znaků, nijak to neřeší další argumenty, kteří tu psali ostatní a tak jako tak si nemyslím (i po zdejších debatách s Oldcerrym), že les návěstidel je ta správná cesta.)
----------------------------------------------------------------- -----------------------
Aleš_Liesk.:
"Proč je vlastně takový problém rozsvítit čtyři světla? No to je něco jako paní Colombová. Všichni "vědí", že existuje nějaký článek, který to zapovídá, ale nikdo ho nikdy neviděl."
Problémem je podle všeho v čl. 4.15.8 TNŽ 34 2620, cit. "Návěsti, ve kterých by mělo svítit současně bílé světlo nedostatečné zábrzdné vzdálenosti a světelný ukazatel pro rychlost větší než 40 km.h-1, se nepoužívají."

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 04. dubna 2017 - 19:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1546
Registrován: 4-2010
Hroch
Jenomže když budeme čekat až nějak vznikne varianta, při které se podaří zvednout někde rychlost a získat finance z evropských fondů. Tak tato trať se stane oživlím skanzenem. A na tomto stavu věci se dalších 30 let nic nezmění. Mísní do toho budou házet vidle a SŽDC s ohledem na možností sískat financování z EU bude prosazovat obtížně akceptovatelná řešení.
Úterý, 04. dubna 2017 - 19:52:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1490
Registrován: 12-2007
Ja to vidím podobne ako Haldir. Čakať na projekt, ktorý sa dotiahne ku stavebnému povoleniu sa za tie roky podobá čakaniu na Godota a stavu, kedy už aj tak nebude aké fondy čerpať...
A ono to zvýšenie rýchlosti nebude až tak zásadné aby bolo dovodom na ďalších 20 rokov látania (a ďalších 20 rokov s rovnakou rýchlosťou)...
strejdare
Úterý, 04. dubna 2017 - 19:54:43  
Neregistrovaný host
89.177.104.164
Kreativec: Hostivař-HLn - podání námitky ze strany neúspěšných uchazečů, takže to bude asi ještě chvíli trvat. Dokonce jsem zaslechl, že když to nazačne teď v červenci, bude se to muset z důvodu technologie odložit na červenec příští.. [crazy][lol]
M250.0
Úterý, 04. dubna 2017 - 19:59:50  
Neregistrovaný host
213.220.216.197
Hroch: No tak ono by to vyřešilo především sjednocení vypravení ze zastávek a stanic s RNS.