Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 12. 02. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 12. 02. 2017

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 07. února 2017 - 20:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7697
Registrován: 5-2002
AL: a tu Blanku občas musí z provozních důvodů na nějakou hodinku zavřít. Zatím se má ta doprava kam vysypat. Zatím. Až zneprůjezdní Malou Stranu, inženýrsky omezí Smetanovo nábřeží a magistrálu tak to pak bude sranda.
P_v
Úterý, 07. února 2017 - 21:07:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1702
Registrován: 5-2002
v úseku Nuselák - Hlavní nádraží to není jaksi technicky možné Dával jsem odkaz že to technicky možné je. Ale finančně to bude horší, a politicky nemožné, to šlo naposledy za Béma kdy se to začalo připravovat.
Luboš_3.21
Úterý, 07. února 2017 - 21:19:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 958
Registrován: 4-2014
P_V - pokud by to šlo, bylo by to OK., ale do takového finančně drahého podniku se už asi nikdo jen tak nepustí, po zkušenostech s předraženým tunelem Blankou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Polaanek
Úterý, 07. února 2017 - 22:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 10-2004
Jenže on tunel Blanka nebyl předražený. "Pouze" se neuváděla koncová cena, proto se průběžně přihazovalo. Vědělo se již od začátku, že to bude více. Ale aby se před zahájením "nenaštvala veřejnost", uváděla se nižší částka. Problém je, že veřejnosti přijde drahé všechno, protože nemá páru, co kolik stojí. Nedávno jsem se ve vlaku "dohadoval" s jedním takovým - narážel na cosi ohledně ČD, že někde utratily 50 milionů zbytečně, a že za to mohla být spousta nových vlaků. Nějak nechápal, když jsem mu tvrdil, že za to by koupily přinejlepším 2(!) nové vozy.
Protože vlaky/busy/tramvaje srovnávají s koupí auta, a stavby infrastruktury se stavbou domu a příjezdové cesty svépomocí.
Úterý, 07. února 2017 - 23:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12956
Registrován: 5-2002
Polaanek: přesně tak. Nikdo z pisálků si zatím nedal tu práci napsat, kolik z toho dělala inflace, kolik dělaly vícepráce a kolik dělalo věčné prodlužování stavby (zejména to poslední geniální "zakonzervování"). On by nejspíš takový pořádný rozbor neodpovídal zadání shora...
Středa, 08. února 2017 - 01:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3021
Registrován: 5-2004
Luboš_3.21

Umíte si představit dnešní provoz v Praze bez magistrály, tunelu Blanka a bez zprovozněných částí vnějšího okruhu, jak by to tam dnes v centru Prahy asi vypadalo, když se od roku 1990 několikanásobně v Praze zvýšil automobilový provoz a ty počty aut a kamionů neustále stoupají?

Vypadalo by to +- stejně. Od jisté hustoty obyvatel nebo cílů dojížďky vyplní [auto][auto][auto] provoz veškerý prostor jemu dostupný bez ohledu na to kolik toho prostoru je, pokud se prostor přidá, během pár let se "vylíhnou" další auta, která ho vyplní. V Praze ověřeno nejen Blankou, ale i před pár lety během otevírání D0 přes Vltavu na intenzitách na D0 + Jižní spojce před otevřením R1/D0, těsně po a o rok a víc později.

Dále si vemte dobu cca za nějakých 30 let, dnes ty zprovozněné části vnějšího okruhu prochází okraji Prahy, jenže zástvba se neustále rozšiřuje takže za nějakých cca 30 - 40 se bude řešit stejný problém jako se teď řeší u magistrály, protože ten vnější okruh se postupem času stane vnitřní součástí města a bude se opět řešit problém jak ty auta z té okolní zástavby opět posunout mimo zástavbu a mimo město.

To dost záleží na tom, jak bude během těch 30 let rozvoj zástavby a dopravy probíhat.
Středa, 08. února 2017 - 06:33:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7698
Registrován: 5-2002
DJ: Vypadalo by to +- stejně. - docela by mne zajímalo, zda máte nějakou technickou školu nebo nějakou tu kecací? Takže tu zelenou teorii doplňte čísly. A v tom roce 2002 byly zavřeny všechny mosty. Takže podle těch vašich teorií můžeme zavřít celé centrum, jako když bylo zatopeno vodou a obchody zavřené a lidi evakuovaní, a hrát si na rok 2002. Jo ještě k tomu zavřeme všechny 3 trasy metra jako tehdy a město bude vzkvétat.
Středa, 08. února 2017 - 08:55:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3023
Registrován: 5-2004
Borovička - školu mám technickou, a na hodně konkrétní čísla jsem se odkázal. Rok 2002 byla nadsázka, ale ten zbytek ani moc ne. Mimochodem to s hustotou obyvatel/cílů dojížďky a zabíráním prostoru se dá odvodit i "matematicky"/"geometricky" na základě toho, podle čeho si lidi vybírají zda a čím jet, a kolik prostoru na člověka auto zabere.

Taky se na to dá podívat pravičácko-tržně a říct, že když se na něco - v našem případě průjezd někudy nebo dojezd někam - stojí fronty, cena statku je pod tržní cenou a fronty se tak dají řešit zvedáním ceny do té doby, než je průjezd plynulý/vždy nějaké volné místo. Mimochodem to druhé funguje už půl desetiletí o 9 časových pásem na západ (link) s indukčními smyčkami, dnes by byla jen otázka SW a politické vůle zavést to samé v Praze místo modrých zón.
Středa, 08. února 2017 - 09:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7699
Registrován: 5-2002
My jsme marxismus na technické škole také měly, ale tento netechnický předmět nás moc nezajímal a takové dedukce a výrazy(pravičácko-tržní) jsme tam naštěstí nevymýšleli. Politická vůle rozfofrovat peníze nejen za sw tu je a velká a obdarovávaných je ve frontě čím dál víc. A ty peníze rozfofrují nejlépe napřímo z našich kapes - ale to splňují ty parkovací zóny lépe (nikoliv jen modré!) A indukční smyčky budou jen další předražený projekt v nespeaku nyní pojemnovaný Chytrá Praha. Se zrušením nebo omezením magistrály režim parkování moc nesouvisí, ressp. zóny kolem jsou všude už dnes, na P1,2,3 přes deset let.
Středa, 08. února 2017 - 09:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12959
Registrován: 5-2002
DJ: To dost záleží na tom, jak bude během těch 30 let rozvoj zástavby a dopravy probíhat.
V poslední době se naštěstí začínají zastavovat vnitropražské brownfieldy a boom Šmoulovů slábne...
Kreativec
Středa, 08. února 2017 - 10:29:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Registrován: 7-2015
My jsme marxismus na technické škole také měly
To byla asi speciální škola jen pro borovičky, smrčky a jejich pařízky[happy]
My jsme se o prakticky nevyčerpatelném potenciálu měst indukovat dopravu na nové, zejména kvalitativně nadřazené infrastruktuře učili na dopravní fakultě taky, a to od různých Kaunů, Lehovců a Slabých, kteří byli jinak staří dobří silničáři srdcaři. O názorech Petra Jiravy nebo Jiřího Čarského ani nemluvě.
Tolik ve stručnosti.
Středa, 08. února 2017 - 10:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 9-2005
Teorii o dopravní indukci názorně popírá situace na jižní spojce před a po otevření cajzloffského okruhu. Před otevřením musela (?) být v provozu světelná signalizace na Barrandoffském mostě, po zprovoznění úseku mezi D1 a D5 e světla mohla vypnout. Totéž Blanka na Milady Horákové.
Středa, 08. února 2017 - 10:46:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3025
Registrován: 5-2004
a takové dedukce a výrazy(pravičácko-tržní) jsme tam naštěstí nevymýšleli

Marxismus jsem na škole fakt neměl, ta slova mi jako označení přístupu k věci přijdou odpovídající a tržní řešení parkování se mi líbí.

rozfofrovat peníze nejen za sw

Podstata byla ta, že to drahé ke stanovení rovnovážných cen Praha už má kvůli barevným zónám, úprava pravidel a nový SW a pravidla jsou to jediné, co je třeba změnit, aby se ty proklínané zóny změnily v něco funkčního - a oproti tomu "HW" je to řádově levnější. Zrovna tady fakt není důvod, proč by to mělo stát hodně, prakticky jde o triviální úlohu: pro dané místo a období porovnat, jestli je obsazenost v rovnovážné oblasti - řekněme 60-90 % - a když ne, tak cenu další měsíc o krok snížit nebo zvýšit.

Senzory jsou pravda drahé a nejsou nezbytně nutné, ale pro autizované mají jedno velké plus: informace o volných místech v reálném čase.

Se zrušením nebo omezením magistrály režim parkování moc nesouvisí

Souvisí tak, že obojí jsou věci, které se nabízejí pod cenou, proto poptávka převyšuje nabídku.


GF: dej si tu práci a dohledej si čísla, je to záležitost pár minut.
Středa, 08. února 2017 - 11:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1323
Registrován: 12-2007
Myslím si, že než řešit hustotu dopravy v centru ryze ekonomicky, je potřeba se zamyslet, jakou dopravu v centru chceme, a kterou by proto bylo vhodné omezit. Centrum nemůže být absolutně mrtvé, i když zde nebude žádný průmysl, nebo zde nebudou žádné hypermarkety, přece jenom zde bydlí lidé, kteří chtějí jet do anebo od svých domovů, bude zde určitá obchodní síť, která bude potřebovat určité zásobování, budou zde úřady, zastupitelské úřady apod. Čili jistá potřeba po automobilové dopravě zde vždy bude. Co je třeba ale zamezit, aby lidé jezdili z jednoho konce Prahy na druhý středem města nebo jakéhokoliv jiného historického centra, a dále aby pokud možno pro dojezd do centra využívali veřejné hromadné dopravy, anebo alespoň taxislužby. Proto jsem přítelem jednosměrných ulic v centru případně neprůjezdných oblastí např. mezi Malostranským náměstím a Tržištěm anebo od Novotného lávky po křižovatku Křižovnické a Platnéřské ulice. A samozřejmě zavést určité poplatky za vjezd do centra a parkování. Co si nemyslím, že je vhodné, je nutit auta příliš zpomalovat např. prahy, jízdou za tramvajemi apod. protože největší emise z automobilové dopravy jsou právě z neustálého střídání zpomalování a zrychlování jízdy. A emise ve svém důsledku se nebudou týkat řidičů, ale zejména chodců, kteří jdou takovou ulicí, kde dochází k neplynulému provozu IAD.
Středa, 08. února 2017 - 12:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7700
Registrován: 5-2002
Souvisí tak, že obojí jsou věci, které se nabízejí pod cenou, proto poptávka převyšuje nabídku. - pokud bude mimo parkování v centru zpoplatněn i vjezd, pak poletí ceny služeb (obchodů) v centru nahoru resp. mnohé služby vymizí a některé části centra zpustnou - nebude se tam bydlet, nebude se tam nakupovat. Jen se tam budou pořádat pouliční hepeningy. A zelenou politikou je dostat obchody a služby i z předměstí, protože přece no indukuje to automobilovou dopravu. Proto ty rekonstrukce ulic, kde se auta pustí akorát na tramvajový pás a udělá se tam malinko zálivů na krátkodobé parkování. Zato tam povede cyklostezka s frekvencí 5 kol za hodinu.
Cogwheel
Středa, 08. února 2017 - 13:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4495
Registrován: 1-2012
Typický poklidný "pouliční happening" v nynější západní Evropě ale vypadá takto:

(fotka je z Londýna). Stále častěji se tam vyskytují i "ne až tak klidné" happeningy. "Zelení" chtějí, aby tomu tak bylo i u nás. [crazy]
Středa, 08. února 2017 - 14:31:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4543
Registrován: 9-2005
A nechtěli byste se přestěhovat do jiného vlákna? Toto je o železničním uzlu Praha
Středa, 08. února 2017 - 15:41:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3027
Registrován: 5-2004
Wagon:
je potřeba se zamyslet, jakou dopravu v centru chceme,

přesně to píšu.

Co si nemyslím, že je vhodné, je nutit auta příliš zpomalovat např. prahy, jízdou za tramvajemi apod. protože největší emise z automobilové dopravy jsou právě z neustálého střídání zpomalování a zrychlování jízdy.

Jasně, ale to pomíjíš zpětnou vazbu - když jsou [auto] nucena jet rychlostí [tramvaj] nebo menší, pojede jich danou trasou míň, a celkové emise klesnou. I proto, že jedno auto bude mít těch emisí víc.


Borovička:
pokud bude mimo parkování v centru zpoplatněn i vjezd, pak poletí ceny služeb (obchodů) v centru nahoru resp. mnohé služby vymizí a některé části centra zpustnou - nebude se tam bydlet, nebude se tam nakupovat.

Píšu, že to chci zavést? Vyjádřil jsem jen sympatie k tržní ceně za parkování. A vůbec. To, co píšeš znamená, že pěší zóny jsou všude po světě částečně zpustlé, bez služeb, bez bydlících a bez obchodů. Opravdu?


Plešoun:
Toto je o železničním uzlu Praha

OK, myslím, že za mě už stačilo.
Středa, 08. února 2017 - 16:05:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 9-2016
Jak to tady čtu, tak je tady mnoho omylů. Takže některé z nich se pokusím (snad) vyvrátit. A omlouvám se, že to dávám do tohoto vlákna. když už to tu vypuklo.
A) Roštový systém je výhodný pro místní dopravu. Okružní pro tranzit. Oba jsou pak méně výhodné pro tranzit se začátkem / koncem v místě (např. z Nuslí do Karlína). V době, kdy se v Praze začal budovat roštový systém měli politici dojem, že autem se tranzit nebude realizovat (v zemi našeho tehdejšího vzoru bez "bumážky" nebylo povoleno cestovat např. z Moskvy do Leningradu). A ti, co tranzitovat mohou, využijí vlak. Navíc roštový systém nebyl dobudován, takže z něho vzniklo špatně fungující torzo. To bylo v poslední době ještě více osekáno dalším omezením dopravy na jeho vláknech.
B) U NM je několik výškových úrovní tunelů - jednak tunel pro vlaky (ten je naštěstí trochu mimo, ale musí být brán na zřetel). Dále jsou tunely podchodů, tunel metra C, tunel metra A. Samotná budova NM tímto velmi trpí a budování dalšího tunelu pro auta by situaci jen zhoršila.
C) Domy v Praze mají poměrně hluboké sklepy. Buď se domy zbourají (jako na C od Vyšehradu na Kačerov) nebo tunel jde ve velké hloubce pod nimi (jako A nebo B v centru). Zrušit jen sklepy téměř nejde. zbourat domy památkáři nepovolí, takže zbývá pouze tunel hodně pod úrovní terénu.
D) Vést auta do hlubokého tunelu od Nuselského mostu moc nejde. Výškový rozdíl na povrchu mezi Karlovem a Muzeem je nějakých 30 metrů. Když se připočte hloubka tunelu pod metry A a C, byl by poměrně velký spád. Navíc tunel by musel být převážně pod silnicemi, neboť dokud by nedosáhl vhodné hloubky, nemohl by pod domy. Tím vzniká další problém, jak odbočit z Ječné nebo i do Žitné (do ostatních ulic by to šlo pouze cestou plně po povrchu). Pravoúhlá křižovatka v tunelu nesmí být, odbočovací oblouky by znamenaly další zahloubení navíc. Další problém je na Karlově obtočit tunel kolem metra. Tím se délka pro klesání do hloubky opět zmenšuje.
E) Po dobu výstavby (i kdyby se pracovalo na maximum tak jde o měsíce), po kterou by byl zastaven provoz v místech vjezdů do tunelu. Po celou tu dobu by Praha zažívala dopravní kolaps.

Nezbývá tedy nic jiného než ponechat současný stav více méně beze změn nebo zcela překopat centrum města. Nebo vybudovat tunel od Kačerova po Holešovice
Středa, 08. února 2017 - 16:10:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 12-2007
David jaša: Rozhodně si nemyslím, že když [auto] pojedou za [tramvaj] , tak jich pojede méně. většinou nikde nejsou ulice, kde je pravidelný nepřetržitý proud aut. Takže aut pojede prakticky stejně ale emise budou mnohem škodlivější. Největší emise jsou tam, kde auta popojíždějí, a popojíždějí tam např. kvůli křižovatkám, přechodům, zpomalovacím pruhům anebo kvůli pomalé jízdě za tramvajemi apod. Pro Vaše tvrzení, že emise klesnou, pokud budou auta popojíždět, nemáte žádný kvalifikovaný výzkum.
P_v
Středa, 08. února 2017 - 17:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1704
Registrován: 5-2002
Makus: Díval jste se na ten odkaz co jsem dával? Nebo tady na EIA. Technicky to možné je. Nepředpokládám že by u VHE nebo u Pragoprojektu měli v hlavě piliny a na mapě si nevšimli, že je tam třetí rozměr. Jedinou odbočku navrhli za Muzeem a to jako etapu výstavby - nejdřív přeložit za Muzeum a pak pokračovat k Nuselskému mostu. Zbylý provoz by vedl po povrchu po komunikacích, které by už pak opravdu šlo "zklidnit".
Středa, 08. února 2017 - 17:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 6-2016
David_jaša: Můžeš nám prozradit jaké máš auto? Běžná auta při poskakování v koloně mají velkou spotřebu, danou rozjížděním. V městském provozu navíc často při studeném motoru, což je pak opravdu maso!
Mladějov
Středa, 08. února 2017 - 18:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9570
Registrován: 3-2007
"Sympatie k tržní ceně za parkování"

Nojo, další zelenej, co to chce motoristům osolit, co tleská nad každou restrikcí. Klasika.

Kéž byste, zelení soudruzi prosadili ten obchvat Prahy [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 08. února 2017 - 20:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12961
Registrován: 5-2002
Makus: mám za to, že použitelným kompromisem by bylo zahloubit Sokolskou technologií milánských stěn (od čelakovského sadů po Rumunskou) a v další etapě do ní dopravu od severu přivést Legerovou, tedy za muzeem.
Vzniklo by tím mimoúrovňové křížení s Žitnou (pravý pruh Sokolské by odbočil a vyplul v levém pruhu Žitné, levý pruh Žitné by se zase ponořil do pravého pruhu Sokolské) i s Ječnou (levý pruh Ječné by přestal stoupat a ponořil se doprava do Sokolské a chodci by konečně nemuseli čekat na semaforech). Od Žitné po Ječnou by kromě ramp byla Sokolská zakrytá (pro hasiče a obsluhu Hálkovy), od severu do Lublaňské/Vocelovy/Mikovcovy by těch pár aut místní obsluhy jezdilo přes Rumunskou.
Půvab řešení spočívá v tom, že co se dostane k Muzeu, to už nerušeně odjede k jihu, naopak Legerova by zůstala tak jak je (protože zahloubit ji na ÍPáku kvůli metru nelze) a v případě kolon před Wenzigovou by za začaly "červenat" doplněné zádržné semafory hned za mostem.
Víc bych do centrální části SJM neinvestoval a snažil se raději dokončit východní část městského okruhu (od Štěrboholské do Troje).
Středa, 08. února 2017 - 20:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7702
Registrován: 5-2002
Hajnej: A právě jste se probudil v roce 1969. Zbývá jen znovu navrhnout zbourat ty baráky co tomu překáží a dodnes je nezbourali.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 00:01:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 5-2004
OK, tak dotaz k ŽUP: proč se křížení tratí v libeňským přesmyku mělo nacházet nad Rokytkou a ne dále na západ, třeba takto? Od oka to vypadá jako mnohem míň konfliktní poloha, mimo ul. U Elektry není potřeba výškově brát na nic ohled a samotný most by tam (snad) žádným pohledům překážet neměl...
prag
Čtvrtek, 09. února 2017 - 00:25:16  
Neregistrovaný host
95.80.224.126
Makus: kolik domů se zbouralo při stavbě metra C od Vyšehradu na Kačerov? Já tu dobu pamatuju a o žádných rozsáhlých demolicích netušim. Zboural se blok napříč na Karlově na předmostí Nuseláku, ale na Pankráci nechali otcové města koridor pro magistrálu už v třicátých letech a od Pankráce to vede pod sídlišťákama Zelený Lišky a u Budějárny pod gymplem bez potíží.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 09:00:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 9-2016
Ad Prag: Ten Kačerov byl pouze směr. Jednalo se o:
- Okolí Pankráckého náměstí - bourání kvůli metru a plánu na výstavbu Kongr.c.
- Na Pankráci (od Štětkova po Sinkulova) - všechny domy. Úsek není ražený, ale hloubený.
- Na Pankráci (od Sinkulovy po Lomnického) - několik činžovních domů, zůstala pouze škola
- Náměstí Hrdinů - několik domů včetně domů v Lomnického ulici. Úsek je hloubený.
- Na Pankráci (od Náměstí Hrdinů po Hvězdovu) - zde stály pouze malé domky, ale i ty byly zbourány - především aby mohla být ulice Na Pankráci rozšířena. Původně tramvaje jezdily po 5. května, ale se vznikem magistrály byla tramvaj přeložena do rozšířené ulice Na Pankráci.
- Na křižovatce Hvězdova - Na Pankráci došlo ke zbourání dalších činžovních domů (zbyly tam pouze dva, které nakonec padly za oběť OC Arkády).
- Dále už to skutečně nebylo tak dramatické, šlo o ojedinělé domky či usedlosti (Budějovická x Antala Staška).

Na tom Karlově to byla Dětská nemocnice a ta šla k zemi až o několik let později.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 09:55:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12965
Registrován: 5-2002
Borovička: Zbývá jen znovu navrhnout zbourat ty baráky co tomu překáží a dodnes je nezbourali.
Nevšiml jsem si, že bych navrhoval bourat jakejkoliv barák...
Čtvrtek, 09. února 2017 - 10:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7704
Registrován: 5-2002
Ono je to složitější. Podpovrchová tramvaj měla na Pankráci vést právě tou rozšířenou ulicí Na Pankráci, takže původně se tam bouralo pro magistrálu a tu tramvaj.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 10:01:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 5-2004
Mladějov: co tleská nad každou restrikcí. Klasika.

Tohle naopak restrikce ubírá, taky si to nevymysleli zelení, ale libertariáni právě jako řešení parkovacího socialismu s nejmenší možnou regulací (že jejich čeští kolegové budou hájit parkovací socialismus do posledního dechu je už taková perlička). Restrikce by byla třeba vyhlášení pěší zóny v celé pražské památkové rezervaci s milionem výjimek, doplnění a tisícem režimů pro každou ulici jeden, jen aby bylo jasno.

Makus: [ok], super informace. [happy]
Čtvrtek, 09. února 2017 - 10:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7705
Registrován: 5-2002
Hajnej: Součástí zahloubení Sokolovské a tehdy i Legerovy bylo vybourání domů. Nájemnící byly snad i z části vystěhováni resp. někteří se nakonec nestěhovali. Takže proto to šťournutí při zmínce o mimoúrovňovém řešení.
watslaw
Čtvrtek, 09. února 2017 - 11:10:49  
Neregistrovaný host
193.29.76.37
David Jaša:
s tržní regulací dopravy souhlas (s tím ježděním za tramvajemi ne).
Je zajímavé, jak se z někteřých zarytých zastánců trhu najednou stanou komunisti, pokud jde o automobilismus (a pro předejití případným otázkám, auto mám).

Borovička:
"pokud bude mimo parkování v centru zpoplatněn i vjezd, pak poletí ceny služeb (obchodů) v centru nahoru resp. mnohé služby vymizí a některé části centra zpustnou - nebude se tam bydlet, nebude se tam nakupovat"
Pokud by ta cena byla jak navrhoval David Jaša - aby zatížení bylo kolem 60-90% - tak to vylidnění rozhodně není. Na to, aby celá Praha a okolí jezdili nakupovat autem do centra infrastruktura není, takže když tam jezdit nebudou, tak to vadit nebude.
Pokud by části centra pustly, tak se tím sníží cena nemovitostí a nájmů a ty ceny by se zase snížily.
A navíc když by bylo mýto, zaplatí sice řemeslníci a zásobovači mýto, ale nezapomínej, že pokud stojí v zácpě, tak jim utíkaj taky velký peníze (řidič a auto nemůže vydělávat).
prag
Čtvrtek, 09. února 2017 - 11:26:51  
Neregistrovaný host
95.80.224.126
Součástí zahloubení Sokolovské a tehdy i Legerovy bylo vybourání domů. Jo to bylo v původních plánech, ale lekl se toho i bolševik. Nebo to prostě jen nestíhal do výročí VŘSR realizovat. Taky měla vést kompletně za muzeem, estakádou přes zhlaví u tunelů Hlaváku a v prostoru sedmýho peronu na hranu Vítkova, vybouranym Karlínem a rovně novym mostem přímo do Argentinský. Ale nestihali ani stavět za ty činžáky k demolici nový paneláky. Mimochodem, teď jsem se dozvěděl kolem chystanýho bourání Transgasu na Vinohradský, že ty baráky byly navrhovaný právě pro umístění těsně u magistrály, aby je bylo pořádně vidět .. '

Dík za info k Pankráci, ale tam je právě dost sporný co padlo kvůli podpovrchový tramvaji a co na margo magistrály, nájezdů a rozšiřování okolních ulic .. a při změně koncepce na metro se to nahoře na Pankráci už dostalo do hloubky, která zástavbě nevadí.
Suchol
Čtvrtek, 09. února 2017 - 11:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 5-2016
DJ:
Možná jste výborný teoretický fyzik a baví Vás klikat do mapy, ale prostorovou představivost moc nemáte. Bod křížení tratí musí být úplně jinde.

Dosavadní úloha pro libeňský (ve skutečnosti hrdlořezský) přesmyk asi zněla cca: racionálně vykřížit nákl. průtah s kolínskou tratí. Ofic. řešení proto má místo výškově plynulého stáv. (kolizního) průtahu hrb přes hl. trať a hrb v oblouku přes údolí Rokytky se jeví krajinářsky nepříznivě.
Kdyby bylo zadání udělat v daném místě krajinářsky optimální přesmyk, bylo by asi řešení jiné: Oblouk nákl. trati s ponechanou plynulou niveletou dole a hrb s mírně posunutým křížením mimo osu údolí na hl. trati s jejím přechodem přes údolí novým vysokým mostem zhruba kolmo. Tedy přeložka trojkolejné tratě.
Otázka zní, jak je v daném místě ten krajinný obraz důležitý, tj. zda by taková změna se zřejmě podstatným zvýšením nákladů a pracnosti+omezení dopravy během výstavby byla účelná.
Možná, že by ale stačilo sjednotit typ mostních konstrukcí ve stávajícím řešení.
P_v
Čtvrtek, 09. února 2017 - 14:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1705
Registrován: 5-2002
Makus: Metro na Pražského povstání je hloubené jen od kostela sv. Pankráce a vede vnitroblokem. Sousedních starých domů se to nedotklo, ty se bouraly až později, dle ortofoto.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 15:17:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 9-2016
P_v: Jelikož můj děda bydlel v jednom z domů mezi Pankráckým náměstím a kostelem s. Pankráce a musel se roku 1969 stěhovat kvůli metru (jak mi říkal) a sám jsem později bydlel v Nuslích, tak jsem se o to zajímal. Ale pro osvěžení paměti jsem se díval na ty OF mapy - roky 1953 a 1975 (které jsem tomu období nejblíže našel), tak tam v roce 1975 hodně domů chybí. Takže mne paměť neklame. Některé domy tam vydržely déle (to mne paměť zklamala, myslel jsem že šly dolů najednou), ale jejich pozdější zbourání lze přičíst také na vrub metra.
Někde mám doma fotografie, jak jsou tam hluboké jámy, kterými dnes metro vede.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 15:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 9-2016
Ad Prag:
Primární obětí magistrály v Nuslích a na Pankráci byla snad jen budova tzv. Moderny.
Sekundární obětí byly domky od PP po Pa.
Zbytek je především kvůli metru. A možná něco i v plánech tehdejších architektů a projektantů.
Nic není kvůli nájezdům z magistrály. Tam kde jsou, tam se nic nebouralo.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 17:40:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 5-2004
Suchol: Otázka zní, jak je v daném místě ten krajinný obraz důležitý, tj. zda by taková změna se zřejmě podstatným zvýšením nákladů a pracnosti+omezení dopravy během výstavby byla účelná.

Asi dost, když to příslušné MČ právě kvůli tomu chtějí zablokovat (viz nedávné archivy).

s jejím přechodem přes údolí novým vysokým mostem zhruba kolmo

Vysoký most je přesně to, co jim vadilo. Proto křížení pod úbočím kopce, Z od mostů přes Rokytku a trať do Mal. vrchem protože
1) Malešice jsou výše než Kyje
2) osobce se bude lépe rozjíždět a brzdit, když bude obojímu pomáhat (nebo aspoň nepřekážet) gravitace
3) maximálně dvoukolejný most ve výšce je menší zásah, než minimálně tříkolejný most
4) při pohledu zdola u Rokytky může být most na trati do Mal. výše než dnes a přesto zakryt mostem 010


Ad poskakování [auto] za [tramvaj]: mám už skoro roční zkušenost s ulicí, kde se právě tohle udělalo (zrušení 2m pseudopruhů, dnes [auto] průběžně a oficiálně po tram. páse) a po ulici jezdí míň aut, než dřív, řidiči si konečně popojedou pár set m k víceméně souběžné MR komunikaci. Výsledek je že [tramvaj] jede plynuleji než dříve i přes občasné zdržení parkujícím autem, protože celkový provoz je o dost níž než dřív a [tramvaj] tak nestojí v [auto][auto][auto][auto][auto] zácpě na semaforu na konci ulice.

Problém s plynulostí pro [auto] prostě je ten, že v naprosté většině přidává i kapacitu, a tu časem řidiči objeví a využijí, a nižší emise per auto se tak víc než vyruší jejich nárůstem, a pokud je aut málo, je zase z pohledu emisí vcelku jedno, jakou má jednotlivé auto spotřebu/emise, protože problém s autoemisemi je druhu "stokrát nic umořilo vola".

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Čtvrtek, 09. února 2017 - 17:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 448
Registrován: 6-2016
David_jaša: Podruhé - jakým jezdíš autem?
Čtvrtek, 09. února 2017 - 18:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 330
Registrován: 5-2013
David Jaša
proč se křížení tratí v libeňským přesmyku mělo nacházet nad Rokytkou
Ze zhlaví žst. Praha-Libeň se sklonem 12,5 ‰ rychleji nenastoupá nad kolínskou trať. Tu přitom nejde zahloubit, protože její viadukt přes Rokytku je prohlášený kulturní památkou.
Čtvrtek, 09. února 2017 - 19:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12967
Registrován: 5-2002
DJ: proč se křížení tratí v libeňským přesmyku mělo nacházet nad Rokytkou a ne dále na západ, třeba takto?
KAF byl rychlejší...
Pikehead
Čtvrtek, 09. února 2017 - 21:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2775
Registrován: 3-2007
To se povedlo na viaduktu, který je kulturní památka, opravdu vykouzlit koridor s požadovanou nosností? [happy]
Poklop D400
Pátek, 10. února 2017 - 00:22:51  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
Pikehead: Na Jezernickém a Hranickém viaduktu to udělali následovně: Snesli klenby, kámen složili vedle. Cihelná valená klenba je fungl nová, na zdi nad a okolo ní byl použit původní kámen. Unitř tohoto "ztraceného bednění" byla vypletena ocelová výztuž a překryta torkretovaným betonem - spolu tvoří nosnou skořepinu. Do vzniklé vany nad pilířem byl nalit lehký beton pro srovnání "spodku". Na to už jen hydroizolace, její ochrana a štěrkové lože.
Puristu by trefil šlak. Jenže puristovi bude vadit i trolej. [crazy]
Pátek, 10. února 2017 - 12:58:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12972
Registrován: 5-2002
D400: přijde mi, že podobně řešili i viadukt v Úvalech - přinejmeším tu armaturu a torkrét jsem tam viděl taky. Akorát tam měli jako "prémii" problém se sedáním jednoho pilíře...

"torkretovaným betonem"
Off topic: tohle spojení mi trochu připomíná "CD disk" nebo "LED diodu" - on je totiž ten beton v tom torkrétu už obsažen, vznikl totiž podle všeho jako zkratka z TORrent of conCRETE...
Pátek, 10. února 2017 - 13:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 449
Registrován: 6-2016
Poklop D400: "purista" je hezký název, já používám spíše názvy v hovorové češtině...
Tuhle jsem sledoval pořad o Eiffelovce. Bylo tam explicitně řečeno, že velká část "puristů", kteří z ní před postavením měli osypky, se záhy stala "příznivci" a vetkávali věž do svých uměleckých děl!
K památkové ochraně ještě něco z Vyšehradu - okolnosti mě přinutily použít několikrát tram č.7 z Palačáku směr Vršovice a měl jsem tudíž možnosti spatřit i uliční fasádu. Je neméně památkově úchvatná, než ta drážní.Ale troleje tam jsou již desítky let z obou stran, tak by to mohlo posloužit jako protiargument na "puristy" kolem Negreláku[biggrin]
Pátek, 10. února 2017 - 14:40:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 5-2004
K._A._F.
Ze zhlaví žst. Praha-Libeň se sklonem 12,5 ‰ rychleji nenastoupá nad kolínskou trať. Tu přitom nejde zahloubit, protože její viadukt přes Rokytku je prohlášený kulturní památkou.

Díky. Jsou tam dva předpoklady, které by možná stály za zvážení:
1) opravdu nejde snížit niveletu 011 ani mezi konci peronů a podchodem Mezitraťová-U Elektry? Ten úsek je dlouhý 940, resp. 750 m (včetně výhybek, bez výhybek), to by při sklonu ramp -6 ‰ a 12 ‰ (odhaduju z podélňáku v EIA stávající sklon kolejí 3 ‰) a tunelovém mostu východně od údolnice toho propadu na 011 získat rozdíl nivelet 8,4 m (což by na tunelový most mělo vyjít bohatě), resp. 6,8 m (kde tedy chybí už jen něco přes metr).
2) musí být přesmyk zapojen do zbytku kolejiště v Libni už na V od peronů, nestačilo by to na úrovni nadjezdu ul. K Žižkovu? Tím by se získalo dalších až 200 m rampy a tedy až 2,5 m výškového rozdílu
P_v
Pátek, 10. února 2017 - 15:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1706
Registrován: 5-2002
Nevešel by se ten přesmyk na opačnou stranu, podél libeňského ranžíru a CDP?
Pátek, 10. února 2017 - 16:03:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12974
Registrován: 5-2002
DJ: Ten úsek je dlouhý 940, resp. 750 m (včetně výhybek, bez výhybek)
Těch výhybek je tam cca 510 metrů, níkoliv 190 (940-750)...

musí být přesmyk zapojen do zbytku kolejiště v Libni už na V od peronů
No, asi by měl, má-li být k něčemu...
Pátek, 10. února 2017 - 16:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3037
Registrován: 5-2004
Těch výhybek je tam cca 510 metrů, níkoliv 190 (940-750)...

Předpokládal jsem buď celé zhlaví, nebo jen spojky mezi hlavními kolejemi ve spádu. Posun se tam nedělá, tak by to (snad) nemělo ničemu vadit?

No, asi by měl, má-li být k něčemu...

Hlavní účel přesmyku je směr Holešovice-Malešice, kterému je to jedno, směru Kolín-Holešovice prakticky taky (zcela, pokud by přesmyk obcházela ze severu kolej Kolín-Holešovice), vadit to může jen při případných odklonech Malešice-Hlavní, které ale budou potřeba dřív, než přesmyk bude stát (během reko Vršovice-Hostivař), navíc u přesmyku s tunelovým mostem se dá V od přesmyku odpojit kolej, která by připojovala do stanice v současném místě, a tím tohle křížení úplně vyloučit... Uniká mi něco?
Pátek, 10. února 2017 - 16:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12976
Registrován: 5-2002
DJ: Předpokládal jsem buď celé zhlaví, nebo jen spojky mezi hlavními kolejemi ve spádu. Posun se tam nedělá, tak by to (snad) nemělo ničemu vadit?
Každá změna sklonu vyžaduje zakružovací (výškový) oblouk a ten zas nesmí být v oblasti jazyků (protože by všelijak trčely a tudíž nepřiléhaly) a snad ani srdcovek (taky by se tam časem mohly chtít/muset dát pohyblivé, třeba kvůli hluku) - tudíž východně od perónů nemá kde pořádně začít ani skončit, protože skoro pořád jsou v některé z kolejí jazyky. Navíc pro traťovou rychlost 100 km/h nejde o zrovna krátký oblouk...
Mladějov
Pátek, 10. února 2017 - 16:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9581
Registrován: 3-2007
Zapojovat přesmyk s vyřazením ranžíru a dlouhých předjízdných v Libni je hodně nepraktické a těžce znehodnocující ten přesmyk.
Pátek, 10. února 2017 - 17:22:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3038
Registrován: 5-2004
Každá změna sklonu vyžaduje zakružovací (výškový) oblouk

Ten zakružovák je pro 100 km/h a s₁-s₂ = 6 ‰ dlouhý 24 m při Rv,lim a 15 m při Rv,min, jsou li perony ve 2-3 ‰ jako trať dál k Běchovicím, bude to 36 a 22.5 m, tedy ani tak to není nic zásadního, samotná výhybka je mnohem delší. Proto lom buď hned za perony, nebo mezi výhybkami rozvětvení k peronům a spojkami traťových kolejí.

Zapojovat přesmyk s vyřazením ranžíru a dlouhých předjízdných v Libni je hodně nepraktické a těžce znehodnocující ten přesmyk.

Proč by měly být ranžír a předjízdné vyřazené? Přesmyk do nich prakticky přímo ústí a Kolín by pravda potřeboval nové spojky, nicméně brání jim něco zásadního?

(Příspěvek byl editován uživatelem David_Jaša.)
Pátek, 10. února 2017 - 21:24:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12977
Registrován: 5-2002
DJ: ještě bych se vrátil k onomu "krajinnému rázu" a konstatování, že je asi důležitý, protože "to příslušné MČ právě kvůli tomu chtějí zablokovat". Otázkou totiž je, jestli to není jenom kamuflované NIMBY a prachsprostý populismus. Není to tak dávno, co jsme podnikli pěší výlet z Dolních Počernic přes revitalizovaný polder na Rokytce a skončili až v dole v Hrdlořezích. Ty dvě části se vůbec nedají srovnávat, to co je v okolí malešické tratě je hnus fialovej a případná stavba přesmyku by tomu mohla naopak pomoci (viz třeba oblast Krejcárku s parkovou úpravou).
Ale zkusme se na to podívat ještě jinak: jestliže se někdo dožaduje násobně dražšího řešení (s obrovskými komplikacemi a omezeními provozu v průběhu výstavby), pak by se za to měl nějak revanšovat. Viděl bych proto jako naprosto přirozené toto vynaložení veřejných prostředků promítnout do polohových koeficientů daně z nemovitosti - a cosi mi říká, že po seznámení s novou výší daně nebude proti nyní navrhovaným mostům namítat nikdo nic...
Sobota, 11. února 2017 - 09:40:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6810
Registrován: 4-2003
Není to tak dávno, co jsme podnikli pěší výlet z Dolních Počernic přes revitalizovaný polder na Rokytce a skončili až v dole v Hrdlořezích. Ty dvě části se vůbec nedají srovnávat, to co je v okolí malešické tratě je hnus fialovej a případná stavba přesmyku by tomu mohla naopak pomoci

Přesně! Máme uprostřed města džungli, ale nikdo nám na ní nebude šahat!!
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Sobota, 11. února 2017 - 19:41:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 12-2007
Pár snímečků z hřbitova na ONJ, teplárny a okolí http://kasme.rajce.idnes.cz/170211/

a z jižní spojky (je vykáceno kvůli novému sjezdu) http://kasme.rajce.idnes.cz/muk-sporilov-170211/
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Poklop D400
Neděle, 12. února 2017 - 12:50:36  
Neregistrovaný host
109.80.234.119
Hajnej: TORrent of conCRETE Díky, to jsem neznal. Jeden se pořád učí.

honzaklonfar: Purismus je styl památkové "péče", kdy je na budově/stavbě povoleno jen to, co bylo běžné v době jejího vzniku, vše novější odstranit. V extrémním případě: Barokní varhany musí z gotického kostela pryč.
P_v
Neděle, 12. února 2017 - 15:21:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1709
Registrován: 5-2002
Poklop D400: Byl takový Josef Mocker purista? Sice se důsledně držel stavebního slohu, ale přetvořil nevýrazné stavby na něco, čím nikdy nebyly.
Neděle, 12. února 2017 - 21:03:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8279
Registrován: 10-2003
Je to náhoda, že jsem dneska na Hlaváku narazil na tři nefunkční eskalátory v hale, nebo už docházejí SŽDC peníze na běžnou údržbu? Říká se mi to těžce, ale abysme ještě nevzpomínali na Taliány...
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Neděle, 12. února 2017 - 22:47:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12997
Registrován: 5-2002
D400: V extrémním případě: Barokní varhany musí z gotického kostela pryč.
Tak to jsem zvědavej, kdy někdo sundá sochy z Karlova mostu (a v Římě z mostu před andělským hradem)... [crazy]