Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 04. 10. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 04. 10. 2017

dolů
   autor příspěvek
Kreativec
Čtvrtek, 21. září 2017 - 00:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 7-2015
Tak tady vůbec nejde o legislativu, ale o zadávací dokumentaci, kterou si SŽDC napsala sama. Ta byla příliš složitá a podrobná. Další problém je velmi extenzivní výklad zásady transparentnosti, která podle ÚOHS znamená, že všechno musí být "postaveno najisto" nejen pro zadavatele, ale pro kteréhokoli čenáře spisu o zadávacím řízení, který se vůbec neorientuje v oboru, neví, zda předmětem "Optimalizace Ústí-Třebová" byly práce na železničním spodku a svršku, nic mu neříká žádné jméno odborných garantů apod.
A výsledkem ostatně není úplné zrušení zadávacího řízení, jen povinnost znovu posoudit kvalifikaci a vyžádat si písemné podklady pro otázky, kde byla pochybnost.
Tolik ve stručnosti.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 07:30:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2768
Registrován: 8-2009
A výsledkem ostatně není úplné zrušení zadávacího řízení, jen povinnost znovu posoudit kvalifikaci a vyžádat si písemné podklady pro otázky, kde byla pochybnost.
Nějak jsem z toho písánkování vyrozuměl, že to byla opakovaná námitka. Proto mi to nějak hlava nebere.
Život je hořký. Bohudík !
oběhy Bohumínských brejlovců
Čtvrtek, 21. září 2017 - 07:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14487
Registrován: 5-2002
Kr: Další problém je velmi extenzivní výklad zásady transparentnosti, která podle ÚOHS znamená, že všechno musí být "postaveno najisto" nejen pro zadavatele, ale pro kteréhokoli čtenáře spisu o zadávacím řízení, který se vůbec neorientuje v oboru, neví, zda předmětem "Optimalizace Ústí-Třebová" byly práce na železničním spodku a svršku, nic mu neříká žádné jméno odborných garantů apod.
Ano, přesně tohle jsem měl na mysli. Důsledkem je, že se odbornost a orientace v oboru stává netransparentností, což je vymítání čerta ďáblem.

Bkp: Ano, chceme.
Pak se ovšem nesmíme divit, že se nikam nedostaneme: příprava čehokoliv bude trvat dlouho a stavby tím pádem budou dražší.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 09:43:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5713
Registrován: 6-2005
Bobik:
"Vždyť není ani na blbej tunel pod Dejvicema, kterej je pro smyslupnou reko Buštěhradky taktéž zásadní. "
Tak jestli tunel pod Dejvicema považujete za blbej, tak se nemůžete divit, že na něj není. Až začne být vnímám jako smysluplnej, tak na něj bude.

Úplně stejně je to s tím NS II. Nic více jsem tím říci nechtěl. Dle mého názoru je NS II z hlediska přínosu pro Prahu stavba srovnatelná s D0 511 či východní částí MO. Obojí bude "drahé" a na obojí se peníze najdou až to bude připravené.

Obecně zastávám názor, že na zásadní stavby peníze jsou a budou. To, že se v mezičase staví něco méně potřebného, je důsledek toho, že se to povedlo připravit dříve. Reko Buštěhradky zjevně tou zasadní stavbou není - stávající stav je sice těžce nevyhovující a uvažovaná metoda "salám" s doděláním elektrizace "až jednou" je krokem vpřed, ale na tomto projektu je jasně patrné, že ho vlastně nikdo nechce a všichni dělají co mohou, aby se to oddálilo, jak to jen jde.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Vláďa42
Čtvrtek, 21. září 2017 - 09:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1989
Registrován: 9-2009
Hlavně ten problém leží někde zcela jinde. Prostě nevyhrála ta správná parta kamarádů (patrně to někdo ohnul špatně a najednou to nevycházelo), tak se to ohýbalo a ohýbalo a pak to už i ÚOHS musel řešit. Teďka si všichni drbou palice a přemýšlej, jak to vrátit na koleje.
Mezi tím se nám ovšem rozpadá jedna z nejdůležitějších tratí v Praze. A někteří mají pocit, že to ti chudáci maj moc složitý.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 10:38:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 8-2017
To Mibl ... já to tedy pochopil tak, že blbej znamená z hlediska nákladů proti tomuto jako opravdu marginální. Jinak si myslím, že třeba tu Buštěhradku chce kde kdo ... rozpor je v tom jak a za kolik ... a ani jedno není obecně u jakékoli investice zrovna drobnost.

Druhá věc je naše oblíbená metoda ... nejprve něco namalovat, podle sebe, a pak se to snažit protlačit hlava nehlava, ať se to někomu líbí nebo nelíbí. A než hledat nějaký kompromis přijatelný když ne pro všechny, tak alespoň pro většinu, tak raději zkusit, zda ti ostatní postupem let vyměknou či poleví v ostražitosti.
Vláďa42
Čtvrtek, 21. září 2017 - 10:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1991
Registrován: 9-2009
Pozorný čtenář: přesně tak! a ještě to svést na ekologisty a NIMBYsty.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 12:18:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 965
Registrován: 8-2007
Nějak jsem z toho písánkování vyrozuměl, že to byla opakovaná námitka. Proto mi to nějak hlava nebere.
Já z těch písmenek vyčetl, že byla námitka proti posouzení kvalifikace, SŽDC si vyžádala doplňující podklady a poté znovu posoudila kvalifikaci. Na to přišla další námitka proti novému posouzení kvalifikace.

(Příspěvek byl editován uživatelem bkv.)
Čtvrtek, 21. září 2017 - 12:45:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5714
Registrován: 6-2005
Pozorný_čtenář:
"To Mibl ... já to tedy pochopil tak, že blbej znamená z hlediska nákladů proti tomuto jako opravdu marginální."

Nemyslím si, že je z hlediska nákladů marginální. Story kolem B.E.B. nesleduji detailně, ale pokud má být tunel cca od křížení s MO po teplárnu na Veleslavíně, tak je to hnedle 5 km tunelu. Něco hloubeně a něco raženě.

Pokud se podíváme na NS II a připustíme variantu s propojeními tratí "Sluncová - Eden" + "Negrelák - Smíchov", tak tunely "Sluncová - Eden" budou zhruba stejně dlouhé jako na podzemní B.E.B.

Položme to raději jinak. Než řešit jestli na to budeme mít, tak si nyní položme otázku: "Kdyby to teď stálo, bylo by to rozumně využité?".
---

Jinak ale máte pravdu, vše se chce pokud možno hned, v maximálním možné rozsahu, málokdy se hledí na to, co je reálně projednatelné. Na druhou stranu: Pokud by se magistrát stavěl k přípravě modernizované Buštěhradky dlouhodobě vstřícně a byl by to např. primátor, kdo dlouhodobě usiluje o to najít v jednáních městských částí se SŽDC konsenzus, tak to mohlo být v přípravě mnohem dále než když to má na hrbu SŽDC kličkující mezi protichůdnými požadavky.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Čtvrtek, 21. září 2017 - 13:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3331
Registrován: 5-2004
Hajnej:
zkus si představit, že sedíš v komisi, co má vybrat vítězného uchazeče o grant na natočení filmu. Podmínkou je, že režisér režíroval tak a tak "velkej" film. Jedna z ucházejících se produkcí uvede, že má Honzu Svěráka, co točil Tmavomodrej svět a Kolju, ale neuvede explicitně, že to dělal jako rejža.

Pak se ovšem nesmíme divit, že se nikam nedostaneme: příprava čehokoliv bude trvat dlouho a stavby tím pádem budou dražší.

Tohle mi trochu připomíná ty ulité starty v atletice, dokud měl každý možnost jednoho opakování, startoval se každý rozběh x-krát. Pak se to zpřísnilo, během jednoho šampionátu na tom vypadala půlka favoritů, nicméně během chvilky se to usadilo a dnes už ulitý rozběh téměř neuvidíte. S formalitama u rozumně zadaných kritérií bych to viděl podobně, s jedním rozdílem: pokud formálně nevyhovující nabídka je jediná použitelná, dá se soutěž opakovat, a napodruhé snad už přijde alespoň jedna nabídka vyhovující věcně i formálně. [happy]
Čtvrtek, 21. září 2017 - 14:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14489
Registrován: 5-2002
V42: Prostě nevyhrála ta správná parta kamarádů
A o ktorej súťaži terazky hovorítě, Kefalín...?

Problém bych viděl ještě trochu jinde: zjevně je málo připravených projektů a firmy mají málo práce, proto si jdou po krku. Otázkou je tedy to, proč je těch projektů připraveno málo.

DJ: S formalitama u rozumně zadaných kritérií bych to viděl podobně
Já bych tak nějak předpokládal, že si investor vede databázi odpovědných osob u jednotlivých staveb, čili nemá problém si tu kvalifikaci detailně ověřit z vlastních zdrojů (tím spíš, že v podstatě nikdo jinej takhle velký stavby nezadával).
Za druhé bych předpokládal, že ta komis bude orgánem značnou měrou odborným, majícím i nějaké vlastní znalosti (jinak můžeme komise rovnou zrušit a vítěze budou centrálně vybírat ouřadové na Úhosu).

Svůj včerejší pozdněvečerní filmový příměr bych proto upravil v tom smyslu, že člen komise buď čerpá z nějaké té ČSFD (rozuměj z ověřené databáze), popřípadě že vědět, že Kolju J.S. režíroval, patří k jeho odbornému vzdělání.
Prostě bych se hrozně nerad dožil toho, že diplomant bude muset v seznamu použitých zkratek a symbolů muset uvádět i Ludolfovo číslo včetně přesné hodnoty a bez toho bude diplomka neobhájitelná.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 14:47:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 930
Registrován: 2-2006
Otázkou je tedy to, proč je těch projektů připraveno málo.
Mimo jiné zřejmě i nutnost opakovaného kolečka pro stanoviska podle staré právní úpravy, kapacity zpracovatelů a posudkářů nejsou neomezené.

Ku zbytku:
Ano, bylo by hezké, kdyby úřady nepostupovaly tak formalisticky. Jenže ve chvíli, kdy tak postupují i soudy...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bobek.)
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 14:53:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"Prostě bych se hrozně nerad dožil toho, že diplomant bude muset v seznamu použitých zkratek a symbolů muset uvádět i Ludolfovo číslo včetně přesné hodnoty a bez toho bude diplomka neobhájitelná."
To takhle před komisí stojí zkoušený a je drbán za neznalost matematiky, že pomocí elementárních úprav není schopen vyjádřit lambda z Colebrook-White rovnice. A vyhozen, jelikož elementární úpravy úpravy rovnic jsou učivo základní školy. [crazy]
Čtvrtek, 21. září 2017 - 15:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 6-2016
Když si to tady pročítám, tak se mi vnucuje následující otázka - co by asi postavili pánové Perner, Lanna a další, kdyby za c. a k. mocnářství měli počítače a mohli pomocí CTRL+C, CTRL+V vytvářet neuvěřitelné množství neuvěřitelně obsáhlých dokumentů? Kdyby museli jako stavitelé/projektanti poníženě žmoulat čepice před tehdejšími (tenkrát neexistujícími) EIAáky?

Vnucuje se i odpověď...
Čtvrtek, 21. září 2017 - 15:05:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 9-2016
Ono práce by bylo dost. Jenže firmy si ji šetří. Oni raději mají čtyři zakázky v jednom dlouhém čase, místo toho aby všechny své kapacity vrhly jen na jednu až dvě a zkrátili tím dobu výstavby. Takže to, že někdo nezískal zakázku a odvolává se, neznamená, že by neměl co dělat. Kdyby bylo zakázek nekonečně mnoho, stejně by se odvolávali. Jen by měli rozpracováno nekonečně mnoho staveb
Čtvrtek, 21. září 2017 - 15:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 307
Registrován: 9-2016
Ad Honzaklofar: Ono ani tehdy stavět nebyla žádná slast. Od myšlenky do zahájení stavby uteklo na většině drah mnoho let. A mnoho projektů se ani realizace nedočkalo. A těch dohadů bylo taky dost. A až když se začalo stavět, pak už to šlo rychle. A tu čepici mnohdy žmoulali před místními sedláky, kteří jim nechtěli prodat cíp pole. Tak proto raději to někudy objeli.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 15:12:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14495
Registrován: 5-2002
Makus: místo toho aby všechny své kapacity vrhly jen na jednu až dvě a zkrátili tím dobu výstavby
To jako že když naleju beton do šalunku ne jedním Schwingem, ale hnedle čtyřma, tak mi místo za měsíc vyzraje už za tejden...? [coze]
vasekj
Čtvrtek, 21. září 2017 - 15:18:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 9-2017
Jednak po pročtení toho rozhodnutí mě přijde, že nejde jen o formální nedostatky, ale hlavně ta složitost vyplývá z toho, že samo SŽDC mělo poněkud krkolomné požadavky na tu kvalifikaci a tím se do toho samo zapletlo (splnění nebo nesplnění takto složitě specifikovaných požadavků se stručně prokázat nedá).
A vzhledem k tomu, že kvůli kvalifikačním požadavkům se rušilo předchozí výběrko, a jak se lišily doby potřebné praxe pro různé profese, tak se myšlence, že to nové VŘ bylo ušito na míru právě Eurovii (a ta tudíž přesně ví, proti čemu si stěžovat), brání skutečně težko.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 15:35:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 9-2016
Hajnej: Nevyzraje. Ale když jeden bagr dělá dva dny na jedné stavbě a další dva dny na jiné stavbě (aniž by k tomu byl technologický důvod), tak sice oba výkopy dohromady budou za stejný čas, ale každý z výkopů bude trvat dvojnásobnou dobu. A to nepočítám to, že se kopalo (v létě) od 8:00 do 16:00, pátek - neděle nic
Čtvrtek, 21. září 2017 - 20:15:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 12-2007
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je podle mého přebujelý a tamní úředníci a právníci dělají vše pro to, aby ukázali, že jsou schopni přispívat pokutami do státního rozpočtu. Proto se rádi nimrají v různých kauzách. Čím dál víc si myslím, že u nás je přeprávníkováno, a každý nový právník se snaží najít si uplatnění anebo příjem tím, že cokoliv napadne nebo zpochybní. O tom, jaký bude mít efekt jejich rozhodnutí o tom nepřemýšlí, to není jejich starost, jejich starost spočívá hlavně v tom, aby měli jisté své měsíční platy.
Čtvrtek, 21. září 2017 - 21:19:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14498
Registrován: 5-2002
Makus: Ale když jeden bagr dělá dva dny na jedné stavbě a další dva dny na jiné stavbě (aniž by k tomu byl technologický důvod),
Možná jsem jen nedohlédl hloubku Tvé myšlenky, ale tak, jak to píšeš, se mi onen technologický důvod zdá být v tom, že jeden bagr nemůže současně bagrovat na dvou místech...
Pátek, 22. září 2017 - 06:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4651
Registrován: 9-2005
Kasme:
"to už bude něco většího [wink]

Výluka v provozu
Trať 221 | Souhrnná doprava Praha - Benešov u Prahy (a zpět)
V úseku: Praha hl.n. – Praha-Hostivař

Údržba a oprava kolejí na trati, Udržení technického stavu trati "

Tady k tomu jsou podrobnosti
Pátek, 22. září 2017 - 08:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 310
Registrován: 9-2016
Hajnej: To je celkem jasný, že jeden bagr nemůže dělat na dvou místech najednou. Ale pokud by dělal pouze na jedné, mohla se ta dřív dokončit a o tom to je. Což takhle vrhnout všechny kapacity na jednu stavbu, aby byla hotová za kratší dobu a tím míň omezovala ostatní. Nebo máte dojem, že ani jedna stavba by se nedala udělat ani o týden rychleji? A když se vracím k tomu vašemu šalunku a betonu. Co je rychlejší - udělat šalunk za týden, pak tam vlít beton a čekat až zatvrdne nebo ten šalunk dělat pět týdnů po jednom dni a až pak tam vlít ten beton?
Nevím jak daleko máte ke stavebnictví a u jaké firmy děláte, a já jako bývalý stavař vím, kde jsou časové rezervy a kde to rychleji nejde.
Pátek, 22. září 2017 - 08:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 7-2017
Pane Makus - máte částečně pravdu: jeden zedník omítne cimru řekněme za den, dva za 1/2 dne 3 za 1/3 dne ale třeba 100 zedníků? by si tam lezli po hlavách.
Pátek, 22. září 2017 - 09:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312
Registrován: 9-2016
00_Hex:
"Pane Makus - máte částečně pravdu: jeden zedník omítne cimru řekněme za den, dva za 1/2 dne 3 za 1/3 dne ale třeba 100 zedníků? by si tam lezli po hlavách."
Je nutno najít takový počet zedníků, který je optimální. Když tou cimrou bude záchod, tak i dva jsou moc. Když jí bude hala, tak klidně čtyři.
Stále píšu o tom, že stavební firmy mají více staveb rozpracovaných najednou a nezřídka se stává, že ten "zedník" v poledne odejde na druhou stavbu. Za jak dlouho pak tu cimru omítne?
Pátek, 22. září 2017 - 09:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 931
Registrován: 2-2006
To si pletete, v poledne odchází na pivo.
Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
Pátek, 22. září 2017 - 10:45:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 51
Registrován: 7-2017
Pane Makus - to taky nerozporuju - jen vše má své limity, viz ty zedníci
Ty 4 betonpumpy a zráni betonu nebyl zrovna korektní příklad
Pátek, 22. září 2017 - 11:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 313
Registrován: 9-2016
00_Hex: Ten nebyl ale můj.
Pátek, 22. září 2017 - 11:16:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 7-2017
Na vás jsem taky nemířil
Sobota, 23. září 2017 - 15:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 966
Registrován: 8-2007
Oni raději mají čtyři zakázky v jednom dlouhém čase, místo toho aby všechny své kapacity vrhly jen na jednu až dvě a zkrátili tím dobu výstavby.
A jsi těm firmám schopen garantovat, že až tu jednu až dvě zakázky dodělají, bude někdo kdo jim další dvě zakázky zadá?
Neděle, 24. září 2017 - 01:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 8-2017
honzaklonfar:
Postavili by kulové a přehazovačkou mít dnešní EIAáky a nejen ty.
Musela to být úžasná doba z pohledu staveb, rozvoje techniky a je škoda že jsme to dopracovali dneska do takové situace že postavit kozí chlívek je na X povolení. Možná se do toho státy neměly plést, dodnes jsou s těmi zásahy z doby před sto lety problémy. Chovat se Lanna nebo Rothschild jakou státní dopravní společnosti tak o nich nevíme.

Ale jsme u klasického problému, systém je natolik rozbitý že dát jej dohromady by bylo velmi bolestivé a nákladné. Hlavně by lidé poprvé po generacích ucítili že mnoho věcí není zadarmo, že něco stojí. Stačí se podívat jak se lidé chovali kvůli pitomé třicetikoruně za recept a nějaké stokoruně za den v nemocnici, což fakticky akorát sníží náklady nesouvisející s léčbou a zvedne mírně úroveň. Ano každý by chtěl nadívanou husu a metrovou televizi na pokoji, ale platit by chtěli kližku, nebo okoralý brambor a nezařízený pokoj se slamníkem prožraným od myší.

Makus:
Jo možná mohli žmoulat, nebo se také na takového sedláka či obec vykašlali a stavěli jinde a mnohdy udělali líp, o jednom takové případu vím, sedláci si v jednom starém městě vymýšleli tak dlouho a takové podmínky že nakonec dráhu postavili o pořádný kus jinde a sedláci dostali co chtěli, zastávku na jednokolejce (dnes jsou ty koleje dvě a ze zastávky už nádraží), dráha se postavila v polích a bažinách u naprosté díry. Dneska je z díry průmyslové město a z někdejšího významného centra je větší vesnice.

--
Obecně mi přijde že jsme někde v období po roce 1848 zakufrovali, ne tedy že bych toužil po epidemiích cholery a tyfu, ale přijde mi že jsme udělali tolik přešlapů že jsme vyrobili něco srovnatelného s poddanstvím v minulosti a k tomu jsme vytvořili ještě stav ve kterém se stále hůře podniká a cokoliv většího dělá bez asistence státu a bez byrokracie. Kolik razítek bylo třeba tehdy na tunel a kolik jich je třeba dnes na kozí chlívek? Snaha o byrokracii, což znamená vládu nevoleného úřednictva, nás dovedla do současných problémů, regulací atp. Vždyť ten systém je nakonec k nežití. Ano k přežívání a utápění se v alkoholu, zábavách a konzumu, ale ne k žití.
Neděle, 24. září 2017 - 11:07:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 12-2007
K.S. Rád bych dodal, že pokud se týká staveb, jsou do jisté míry na vině jak úředníci, tak i politici. Myslím, že úředníci stavebních odborů jsou někdy pod obrovským nátlakem místní politické reprezentace, a proto raději nic neschválí, protože jak známo kdo nic nedělá, nic nezkazí. A politici jsou často pod vlivem buď různých bohatých sponsorů anebo různých křiklounů a bojí se rozhodnout ve prospěch staveb, aby si neodradili sponsory anebo si myslím, že křiklouni mají rozhodující vliv ve společnosti. Dále jsou tady ideoví odpůrce pomalu všech dopravních staveb, snad s výjimkou cyklostezek, protože by si přáli jenom lokální bezmotorovou dopravu. No a když se ty všechny důvody a vlivy sečtou, tak zjistíme, že se u nás pomalu nedá postavit žádná dopravní stavba, a to zejména v Praze, akorát se o ní pouze kecá, kecá a kecá. Ale kecy se nikdy nic nepostavilo.
Neděle, 24. září 2017 - 14:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4875
Registrován: 9-2005
Tak asi nikdo nepopírá, že místo jednoho finálního razítka si musí investor vyběhat razítek desítky. To by chtělo změnit. Ale upírat například obyvatelům obce vyjádřit se k výstavbě dopravních staveb v obci, či jejím bezprostředním okolí, to je sprostota opravdu velká.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Neděle, 24. září 2017 - 16:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1994
Registrován: 12-2007
Qěcy: Problém je, že se spíše angažují odpůrci stavby než její příznivci. Konečně ono je těžké v případě posuzování vlivu na životní prostředí vydat prohlášení dejme tomu obyvatel nějaké obce, že jsou pro takové dopravní řešení. Většinou se očekávají námitky anebo připomínky, souhlasná stanoviska se asi těžko zapracují, já nevím. Bylo by vhodné, kdyby v tomto směru fungovala místní referenda, kde by občané vyjádřili svůj názor.
Neděle, 24. září 2017 - 17:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14518
Registrován: 5-2002
Wagon: Bylo by vhodné, kdyby v tomto směru fungovala místní referenda, kde by občané vyjádřili svůj názor.
Obávám se, že by se tady projevil jeden náš národní rys: my nehlasujeme proto, abych něčeho dosáhli, ale abychom to někomu nandali... [sad]
Neděle, 24. září 2017 - 17:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1998
Registrován: 12-2007
Hajnej: Bohužel.[sad]
Neděle, 24. září 2017 - 19:34:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 8-2017
Wagon:
Právě protože dopravní stavby jsou politickým tématem, tak jsme v pěkné kaši, kdyby to byly více méně soukromé projekty, tak si to investor postaví jinde, když obyvatelstvo nepřeje, soukromé společnosti je jedno jestli postaví dráhu, nebo silnici u města, nebo dva kilometry od něj, hlavně staví logicky ucelený celek, ne jako dnešní frckování dálnic a na v daný čas relevantní místa a takový aby se za rozumě předpokládaných podmínek udržel při životě. Ne jako se děje v současnosti s mnoha dopravními a jiným stavbami v podobě cest odnikud nikam, drah předimenzovaných, nebo naopak poddimenzovaných a takových že si nevydělají na provoz natož aby se splatily.
Čtvrtek, 28. září 2017 - 22:56:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1388
Registrován: 3-2015
Pátek, 29. září 2017 - 06:19:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4073
Registrován: 7-2011
Jeník_H - Hezký. [happy] Akorát ty patra by mohly bejt modrý, se žlutejma fousama (asi takhle), pak by to tý Barče víc slušelo...[proud]
Pátek, 29. září 2017 - 09:18:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1321
Registrován: 12-2007
Pár fotek Negreláku v rámci vodácké akce Napříč Prahou - přes tři jezy

http://kasme.rajce.idnes.cz/170928/#P9285588.jpg
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Pátek, 29. září 2017 - 17:20:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 8-2017
Kasme:
Tak ty opravené oblouky na jednom snímku vypadají líp než to co předvedli v Brně.
Pondělí, 02. října 2017 - 13:22:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11034
Registrován: 4-2003
Na žvahovské výhybně probíhá nějaký řezung porostu a viděl jsem povolené matky od kolejnic ...
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
Pondělí, 02. října 2017 - 14:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7800
Registrován: 4-2003
Jnd:Na žvahovské výhybně probíhá nějaký řezung porostu a viděl jsem povolené matky od kolejnic ...

Zánovní kolejnice z nepoužívaných kolejí výhyben Stodůlky a Žvahov byly v devadesátých letech přemístěny jinam a místo nich sem byly dány silně ojeté kolejnice z oblouků jiných tratí, patrně z trati 120. Obdobnou kanibalizací trpěla po svém odstavení z provozu po roce 1993 i trať odbočka Jeneček - Středokluky. Jojo, byly to dobré zásobárny kolejnic v době jejich kritického nedostatku [biggrin].

Takže dnes se musí dát do nepoužívaných kolejí obou výhyben kolejnice jiné [wink].
Úterý, 03. října 2017 - 10:04:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 12-2009
Tak jsem si všimnul, že velké příjezdové tabule po stranách haly na hlaváku byly překonfigurovány na odjezdové. Taková drobnost a jak to člověka potěší, když nemusí luštit nástupiště pod stropem nad eskalátory [ok]
Úterý, 03. října 2017 - 10:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7812
Registrován: 4-2003
Atillus:Tak jsem si všimnul, že velké příjezdové tabule po stranách haly na hlaváku byly překonfigurovány na odjezdové. Taková drobnost a jak to člověka potěší, když nemusí luštit nástupiště pod stropem nad eskalátory


Fakt? Pokud ano, tak je to velký pokrok. Přeci jen, příjezdy zajímají opravdu jen zlomek lidí a ti ostatní jsou příjezdovými tabulemi akorát zmateni, mne nevyjímaje...
Úterý, 03. října 2017 - 10:29:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7970
Registrován: 5-2002
Náhodou mě příjezdy zajímají. Dozvím se tam mnohem dříve, odkud mi to po obratu soupravy pojede a jaké to bude mít případně zpoždění. Proč tuto informaci nedají na odjezdy ve stejný čas nekomentuji.
Úterý, 03. října 2017 - 10:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7813
Registrován: 4-2003
Borovičko, tak snad nechceš, aby běžný cestující sledoval obraty souprav a řídil se podle toho [coze].
Úterý, 03. října 2017 - 11:26:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8448
Registrován: 10-2003
V době různých aplikací jsou příjezdové tabule pro většinu lidí k ničemu. Obraty souprav se takhle daly řešit dřív, dnes kdy by mělo být nástupiště na odjezdu napsáno hodně dlouho předem, je to asi zbytečné.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Úterý, 03. října 2017 - 11:38:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7971
Registrován: 5-2002
Nemáte tak úplně pravdu. Benešovské a berounské panťáky se dají takto vysledovat a dost obyčejných cestujících si v tomto případě obraty domyslí a kouká na příjezdy. Na druhé straně informace o odjezdu vlaků, které zařínají na hlavním nebo stanici před hlavním nádražím, se objeví až když je jasné nástupišzě a často už vlak má skoro čas odjezdu a cestující jsou nervózní. Ale tam se obvykle dává informace o příjezdu a odjezdu najednou.
Úterý, 03. října 2017 - 12:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 39
Registrován: 7-2017
Hradecké rychlíky většinou taky.
Úterý, 03. října 2017 - 13:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1324
Registrován: 12-2007
a zrovna takové pěkné počasí [fotic]

V úterý 3. října se od 13:00 uskuteční na 1. nástupišti slavnostní zakončení rekonstrukce zastřešení na pražském hlavním nádraží.

Součástí akce bude i krátká tisková konference, na které ministr dopravy Dan Ťok a zástupci vedení SŽDC sdělí aktuální informace k dalším plánům, které přímo souvisí s pražským železničním uzlem.

Po zakončení oficiální části akce bude možné focení a natáčení ze samotného zastřešení za doprovodu zaměstnance SŽDC. První fototermín je ve 13:45, druhý pak od 14:00. Každý je určen pro skupinu maximálně 6 osob.

http://mdcr.cz/Media/Planovane-akce/Slavnostni-zakonceni-rekonstr ukce-zastreseni-haly

Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Úterý, 03. října 2017 - 14:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8449
Registrován: 10-2003
Borovička: které zařínají na hlavním nebo stanici před hlavním nádražím, se objeví až když je jasné nástupišzě a často už vlak má skoro čas odjezdu a cestující jsou nervózní. Ale tam se obvykle dává informace o příjezdu a odjezdu najednou.

Ona už skončila "akce SŽDC", kdy mělo být půl hodiny předem jasné, z kterého nástupiště to pojede? To to moc dlouho nevydrželo.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Úterý, 03. října 2017 - 16:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1325
Registrován: 12-2007
Na Hlaváku zase o trochu lépe

7 fotek · Updated před 2 h
Dnes jsme slavnostně ukončili rekonstrukci zastřešení haly železniční stanice Praha hl. n., fáze II. Práce provedl tým divize 3 pod vedením Ing. Jana Krajdla. Věříme, že se výsledek líbil nejen ministru Danu Ťokovi, ale i zástupcům investora, jímž je SŽDC. Rozhodující slovo budou ale mít cestující.

https://www.facebook.com/pg/Metrostav/photos/?tab=album&album_id= 10154862624210913
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Úterý, 03. října 2017 - 18:26:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4574
Registrován: 3-2004
Zapa: Ona tahle akce někdy (konkrétně na hlaváku) začala?
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Úterý, 03. října 2017 - 19:03:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8450
Registrován: 10-2003
Koudy: Já právě nevím, protože od zahájení jsem tam prakticky nebyl, takže se ptám. Co si ale tak pamatuju, tak mi zde bylo vysvětlováno jak to bude skvělé, přičemž já jsem namítal, že při tom kvantu zpoždění a mimořádností, to s dodržováním nebude tak jednoduché. Ale fakt netuším jak to je v reálu.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Středa, 04. října 2017 - 10:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4891
Registrován: 9-2005
Tak já dneska v ČRo slyšel, že do zrekonstruované střechy nad kolejištěm hlaváče zatéká...
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 04. října 2017 - 10:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4892
Registrován: 9-2005
Zapa: zrovna teď mají na hlaváči vyhozený koleje u vlaků 20 minut předem.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 04. října 2017 - 13:00:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 944
Registrován: 4-2003
Ad zatékání: Nebylo myšleno spíše zatékání do odbavovací haly? Viz: https://praha.idnes.cz/odbavovaci-hala-strecha-hlavni-nadrazi-pra ha-zateka-rekonstrukce-grandi-stazioni-gi0-/praha-zpravy.aspx?c=A 171004_105423_praha-zpravy_klu
Jinak ocelové haly nad kolejištěm by se snad měly ještě utěsňovat, kompletně hotovo snad zatím ještě není.
Středa, 04. října 2017 - 13:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5067
Registrován: 9-2011
V Metru jsem se dočetl, že na starých sklech byly ještě stopy kouře z parních lokomotiv.
No, pisálkové asi netuší, že začátkem 80. let se ta skla taky měnila.
Cogwheel
Středa, 04. října 2017 - 13:43:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5048
Registrován: 1-2012
Několik provozních [masinka] ale i poté pražské Hlavní nádraží navštívilo - takže některé mikročástice sazí mohou být i od nich. [biggrin] (Jak z hist. vlaků pro veřejnost, tak i z filmovaček.)
Namátkou mě napadá film o mládí Karla Marxe, který tam byl natáčen někdy koncem 80. let s tehdy ještě provozní [masinka] 310.006 (nikdy jsem ho neviděl). [sad]