Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Železniční uzel Praha » Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 01. 09. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Železniční uzel Praha do 01. 09. 2017

dolů
   autor příspěvek
Středa, 30. srpna 2017 - 19:25:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3269
Registrován: 5-2002
Bohužel ano.[sad] Líbilo by se mi to, ale na realizaci nevěřím.
Středa, 30. srpna 2017 - 19:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3270
Registrován: 5-2002
Podle mě docela srovnatelnou aglomerací (o něco větší) je Mnichov. Resp. podobnější město mě nenapadá. Tak bych se podíval tam, jak jim tam doprava funguje. Samozřejmě, s výjimkou směru od západu, takové město, jako Augsburg, u Prahy nikdy nebude.
Středa, 30. srpna 2017 - 19:41:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3271
Registrován: 5-2002
idnes o rekonstrukci Negrelliho viaduktu
Vláďa42
Středa, 30. srpna 2017 - 19:46:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1945
Registrován: 9-2009
Mnichov je menší než Praha a má ty tunely už dva. Jasně, je v rovině.
Středa, 30. srpna 2017 - 19:56:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3272
Registrován: 5-2002
Důležitá je velikost aglomerace, ta je u Mnichova něco přes 2 mil., ale bez Augsburgu a okolí. odkaz, ale tady, na str. 16, uvádějí 2.5 mil.

(Příspěvek byl editován uživatelem BrR.)
Středa, 30. srpna 2017 - 19:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7561
Registrován: 4-2003
Jendaenglisu:Omlouvám se, že to je tak trochu reklama na můj projekt, ale nechci se zdržovat nějakými úpravami a jen jsem udělal výřez z prezentace do Grazu. Koho by zajímaly detaily, nechť se zeptá.


Omlouvat se nemusíš, jen bys měl uvést určitá fakta, které se týkají Tvého projektu: Trochu jsem se s ním seznámil a pár věcí bych Ti k tomu řekl veřejně:

Projekt vypadá hezky, ale má pár úskalí: Dosud jsi dělal počítačové simulace třínápravového podvozku, tam Ti to asi vyšlo slušně (bezpečnost proti vykolejení, jízdní vlastnosti,...), ale teď bys měl najít někoho, kdo to dovede do konce. To znamená postavit funkční vzorek takového podvozku, což znamená si najít firmu se silným zázemím a ochotou do takového velmi nejistého podniku jít. Bude to časově a hlavně finančně velmi náročné, neb lze těžko předpokládat, že postavený vzorek se bude chovat tak ideálně, jak jsi si to odzkoušel v simulaci. Dále to bude znamenat ho zavázat pod nějaké dva vozy, které budou patrové vozy imitovat a zkoušet, ladit, upravovat. To bude několik iterací a práce třeba na pět let, než se to podaří dotáhnout k tomu, aby mělo cenu se vůbec pustit projektování a stavby patrových vozů.

Nechci Ti brát vítr z plachet, projekt vypadá zajímavě i z hlediska kapacity soupravy, ale jsi na úplném začátku, takže nemá smysl cokoliv z toho třeba na k-reportu prezentovat jako řešení, neb jde o hypotetické řešení - pro dnešní dobu a dalších deset let zcela nezajímavé, protože zatím prostě jde jen o zajímavou ideu, ale nic víc [wink].
Vláďa42
Středa, 30. srpna 2017 - 20:02:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1946
Registrován: 9-2009
Praha podle IPRu 2 mega.
Středa, 30. srpna 2017 - 21:27:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4831
Registrován: 9-2005
Bram: pokud mám správné info, tak jistý výrobce se už chytnul. Tak se snad spolupráce a vývoj rozvine a přeju Honzovi úspěch v praxi.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 30. srpna 2017 - 21:45:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 12-2007
T_._H_.:
"Jakou statistickou metodou jste dospěl z prezentovaných "předchozích" dat k závěru, že další růst počtu cestujících bude zrovna setrvale lineární? Ani jedna z těch křivek v prvním grafu tomu nenasvědčuje... (navíc není uveden zdroj těch dat)."

No jestli máte lepší a kvalifikovanější odhad, tak sem s ním. Lineární aproximace zatím nikoho neurazila. Zdroj se pravda výřezem ztratil. Je to samozřejmě z ROPIDu. odkaz


Bram:
" ... Nechci Ti brát vítr z plachet, projekt vypadá zajímavě i z hlediska kapacity soupravy, ale jsi na úplném začátku, takže nemá smysl cokoliv z toho třeba na k-reportu prezentovat jako řešení, neb jde o hypotetické řešení - pro dnešní dobu a dalších deset let zcela nezajímavé, protože zatím prostě jde jen o zajímavou ideu, ale nic víc [wink]."

V pořádku. Každá cesta má svůj start. Já jsem to dotáhl někam a do větší hloubky nemá smysl v jednom člověku pokračovat. Proto to budu teď prezentovat výrobcům v Grazu (odkaz) a třeba se toho někdo ujme. Na projekt takového rozsahu to musí být opravdu firma s velkou základnou.
Ale stran prezentace toho co to může přinést si dovolím nesouhlasit. Já samozřejmě neslibuju, že to bude, ale pro rozšíření obzoru, že existuje takové "hypotetické" řešení, to je myslím zajímavé.

Mimochodem nedávno byl zveřejněn docela zajímavý patent.
odkaz
Asi nebudou mé úvahy tak liché.

Qěcy:
"Bram: pokud mám správné info, tak jistý výrobce se už chytnul. Tak se snad spolupráce a vývoj rozvine a přeju Honzovi úspěch v praxi."
To je dobrá zpráva, jistě zaručená. Jen je mi divné, že o tom nic nevím. [wink]
Středa, 30. srpna 2017 - 21:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1884
Registrován: 12-2007
Brr: Nemyslím si, že se dožiji ještě někdy Nového spojení II, protože zase není v současné době až tak důležité. Snad jedině spojení z Opery na Smíchov. Nicméně když už by se dělalo, tak by asi bylo vhodné také zkrátit cestu do Vraného. Konečně pokud by se ta trať zdvoukolejnila do Zbraslavi, tak by tam mohl být uzel pro autobusy do Zbraslavi, Davle a Dolních Břežan, i když uznávám, že do Dolních Břežan by asi bylo lepší jezdit z Písnice. Jinak předpokládám, že stavba železničních tunelů se za takových 30 - 40 let zlevní, protože to bude jedna z metod, jak zkrátit železniční trať popř. zvýšit její kapacitu a zároveň nemít problémy s místní populací. Před čtvrtstoletím se pomalu o žádných nových tunelech nemluvilo, a teď jich je řada na 4. koridoru, připravuje se pro VRTku z Drážďan, Praha byla provrtána tunely Novým spojením I, dvoukolejná trať do Kladna a na letiště také pravděpodobně povede tunelem a Nové spojení II. je pouze o tunelech.
Středa, 30. srpna 2017 - 21:59:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7564
Registrován: 4-2003
Jendaenglisu:Ale stran prezentace toho co to může přinést si dovolím nesouhlasit. Já samozřejmě neslibuju, že to bude, ale pro rozšíření obzoru, že existuje takové "hypotetické" řešení, to je myslím zajímavé.

To "existuje" bych nahradil spíš "by mohlo existovat", protože to vystihuje celou podstatu věci.

A už vůbec se nepřu o tom, že by to nebylo zajímavé. Zajímavé to je, ale teď je fakt potřeba, aby se toho někdo silný (například Siemens) chytnul. Já Ti úspěch samozřejmě přeju, ale tady se probírají věci v trochu jiné úrovni, než ten Tvůj projekt momentálně je. Tady je se vybírá z exitujících řešení, ne z řešení, u kterého pro jeho úspěšnou existenci je potřeba ještě dlouholeté činnosti a nemálo financí. A o tom to celé je [wink].
Středa, 30. srpna 2017 - 22:00:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10953
Registrován: 4-2003
Fotky z Negerláku ...

http://praha.idnes.cz/foto.aspx?r=praha-zpravy&c=A170829_170017_p raha-zpravy_turc
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
Středa, 30. srpna 2017 - 22:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1885
Registrován: 12-2007
Brr: Jo a pokud se týká výběrového řízení, to by nebylo na projekty, o kterých by se nevědělo v budoucnu, bylo by prostě na ty projekty, které by byly odsouhlasené. Já uznávám, že tržní ekonomika je lepší než plánované hospodářství, nicméně v oblasti velkých dopravních staveb (dálnice, významné železnice, metro apod.) by asi bylo vhodné, kdyby byl jeden projektant a jeden zhotovitel, kteří by měli naplánováno řadu staveb dopředu. Nevím, jak je to u stavby metra v Moskvě anebo kapacitních dopravních komunikací v Číně, ale domnívám se, že tamní veřejní investoři kašlou na výběrová řízení a rovnou dávají zakázku specializované stavební firmě. Ale uznávám, že my jsme v EU, a každá zakázka musí projít výběrovým řízením, přičemž každý neúspěšný uchazeč se může odvolat a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže může výsledky výběrového řízení zrušit.
Středa, 30. srpna 2017 - 22:07:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 12-2007
Bram:
"To "existuje" bych nahradil spíš "by mohlo existovat", protože to vystihuje celou podstatu věci."
A nechcete to ještě vylepšit, že hypoteticky by mohlo existovat hypotetické řešení? Ne, o tom se nechci dohadovat a plevelit tím tady. Klidně podmiňujme trojnásobně.
Středa, 30. srpna 2017 - 23:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5607
Registrován: 8-2012
No jestli máte lepší a kvalifikovanější odhad, tak sem s ním
Nemám (nemusím, nepotřebuji).
Lineární aproximace zatím nikoho neurazila
Neptal jsem se na to, jestli někoho urazila, ale jak jste k té lineární aproximaci došel, protože ty křivky teda evokují ledacos, ale rozhodně ne přímku. Empiricky tu přitom máme třeba nějaké hospodářské cykly (nikoli lineární růst), tak proč by to měla být zrovna přímka?
Zatím si tedy vaši odpověď vykládám jako "vycucal jsem si ji drze z prstu, protože nejlépe vyhovuje mé potřebě obhájit reinkarnaci jednotky Bpjo"...

P.S. Dvoupodlažní jednotky s mezivozovými podvozky (Jacobs) jsou rutinní záležitost (že to neumí zdejší správně nacionalisticky vybraný výrobce je věc jiná), nicméně vám přeji úspěch - nikoli však za cenu, že si budete (po opuštění technického fundamentu, do kterého u vás nevidím) sprostě vymýšlet hodnoty růstu počtu cestujících a jakéhosi jejich "kumulativního rozdělení" (na kolikátou se jezdí do práce, o tom rozhodují hlavně socioekonomické jevy a není to tak triviální, aby se to zjednodušilo na normální rozdělení pravděpodobnosti).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 00:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 12-2007
T_._H_.:
"Nemám (nemusím, nepotřebuji).
"
T_._H_.:
"Neptal jsem se na to, jestli někoho urazila, ale jak jste k té lineární aproximaci došel, protože ty křivky teda evokují ledacos, ale rozhodně ne přímku. Empiricky tu přitom máme třeba nějaké hospodářské cykly (nikoli lineární růst), tak proč by to měla být zrovna přímka?
Zatím si tedy vaši odpověď vykládám jako "vycucal jsem si ji drze z prstu, protože nejlépe vyhovuje mé potřebě obhájit reinkarnaci jednotky Bpjo ..."... "
Takové remcaly mám nejradši. To je odpověď jak od ženský. Nevím co, ale tohle ne. K tomu ještě pár pseudoargumentů... To by mě zajímalo, jak byste se k nějakému výsledku dobral Vy. No a odpověď ani nepište. Stejně by to bylo něco ve stylu nemusím nepotřebuji. Ještě s nějakým "drze" a "sprostě".
Pikehead
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 00:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3259
Registrován: 3-2007
Tak jako dobře, ale ty křivky se v posledních letech zplošťují. Rozumím tomu, že je pohodlné použít první věc pod pravým tlačítkem v Excelu, ale nevypadá to jako nejšťastnější volba.

Tím "nemám, nepotřebuji" nemyslel T.H. nic víc a nic míň než že se předpovídáním osobní dopravy v pražském uzlu nezabývá.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 07:00:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7565
Registrován: 4-2003
Jendaenglisu:A nechcete to ještě vylepšit, že hypoteticky by mohlo existovat hypotetické řešení? Ne, o tom se nechci dohadovat a plevelit tím tady. Klidně podmiňujme trojnásobně.

Nechtěl jsem nic jiného, než uvést věci na pravou míru. A Ty bys měl zkousnout, že stav, který jsem Ti popsal, je prostě fakt. Nic víc, nic míň.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 07:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4022
Registrován: 7-2011
Nechci tedy hanět práci Jendaenglusu, ale chci se zeptat - jak už poukázal T.H., mezivozové třínápravové podvozky už tu byly (Bpjo). A už nejsou - proč? Nejspíš k tomu byl nějaký důvod a vysloužilost oněch německých vozů za tím asi nebyla, kdyby ta koncepce mělo nějakou výhodu, asi by to dopravce poptával, nějaký výrobce se toho chytil a maximálně by to zmodernizoval. Tak mě napadá, proč se to ještě nestalo? Nikoho to nenapadlo poptávat/vyrábět? Koncepce se neosvědčila? Jiný důvod? Myšleno v našich podmínkách, samozřejmě. Že to třeba jezdí jinde je nepodstatný, jinde maj jiný tratě, podmínky, etc., mě zajímá, proč to není u nás.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 07:48:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5608
Registrován: 8-2012
To je odpověď jak od ženský. Nevím co, ale tohle ne. K tomu ještě pár pseudoargumentů
Vyvrátit nějakou hypotézu přece ještě nutně neznamená povinnost nahradit ji jinou. Máte problém s oponenturou, nedokázal jste obhájit lineární aproximaci, argumentaci o vlivu hospodářských cyklů a dalších socioekonomických jevů na počet cestujících bezdůvodně označujete za pseudoargumentaci.
Doufám, že zbytek vaší prezentace je kvalitnější, abyste nejel do toho Štýrského Hradce zbytečně.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 08:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7566
Registrován: 4-2003
Bobik:Nechci tedy hanět práci Jendaenglusu, ale chci se zeptat - jak už poukázal T.H., mezivozové třínápravové podvozky už tu byly (Bpjo). A už nejsou - proč? Nejspíš k tomu byl nějaký důvod a vysloužilost oněch německých vozů za tím asi nebyla, kdyby ta koncepce mělo nějakou výhodu, asi by to dopravce poptával, nějaký výrobce se toho chytil a maximálně by to zmodernizoval. Tak mě napadá, proč se to ještě nestalo? Nikoho to nenapadlo poptávat/vyrábět? Koncepce se neosvědčila? Jiný důvod? Myšleno v našich podmínkách, samozřejmě. Že to třeba jezdí jinde je nepodstatný, jinde maj jiný tratě, podmínky, etc., mě zajímá, proč to není u nás.


Koukám, že postřehnout rozdíl mezi třínápravovým podvozkem u vozů Bpjo a navrhovaným řešením je evidentně nad síly některých jedinců [crazy].
Desiro
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 09:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3185
Registrován: 2-2004
T.H. drze ... sprostě
Když tu na jednu stranu argumentuješ věcně a chceš to i po druhých, proč to pak plevelíš takovými útoky? Nediv se, že potom na Tebe ty lidi reagují odmítavě a považují to za osobní útok. Když ze svého příspěvku vypustíš ta arogantní útočná přídavná jména, smysl Tvého sdělení se nezmění, takže jsou tam z věcné stránky zcela zbytečná.

A co se jí týká, růst počtu cestujících bude dán především přistěhovalectvím do Prahy a jejího okolí. Trendem je vylidňování periferních oblastí republiky - Jeseníků, Vysočiny, od Tachovska až k Liberecku - a stěhování k hospodářským centrům, to se týká především Prahy a okolí. Vůbec netuším, po jaké křivce ten průběh růstu bude, ale BUDE. Kopírovat bude růst počtu obyvatel a ten se dá pro blízké roky dovodit od vydaných stavebních povolení no a dál po dalších deset let bych to klidně proložil přímkou se stejným trendem jak dnes se zohledněním zprovoznění kapacitních přestavěných tratí v uzlu (Beroun tunelem, Kladno ... - tam vždycky bude nějaký zub, skok nahoru).

No a protože zkapacitnění tratí i v dnešním stavu postupuje pomalu, silnice v okolí Prahy jsou taky zahlcené a zkapacitnění nevidět a kapacitu potřebuje i nákladní doprava a další zahušťování taktu proto není vhodné a leckdy ani možné, řešení pro zvyšující se poptávku jsou kapacitnější soupravy.

A jedno takové moc pěkné technické řešení pro jejich efektivní stavbu tu prezentuje a prosazuje Jendaenglisu. A je to rozhodně lepší řešení, než nějaký Megapanter.

(Příspěvek byl editován uživatelem Desiro.)
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 09:38:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5609
Registrován: 8-2012
Postřehnout to z miniaturní ilustrace na okraji grafu určitě ano (diskuze byla o těch grafech a v nich vyfabulovaných extrapolacích). Určitě by bylo lepší, kdybyste místo posměšků to řešení popsal (v nějakém technickém tématu).
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 10:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 12-2007
Ten vývoj... Zahrnutí všech vlivů je na rozsáhlou studii a stejně je tam obrovská míra nejistoty, protože zase budete předjímat jiné průběhy, které samy o sobě jsou na nějakou studii. Pro kladnou 2. derivaci mluví rostoucí satelity za Prahou a omezení v IAD. Pro zápornou zase omezená nabídka přepravní kapacity (už dnes jezdí cca. 10 spojů s pravidelně vyčerpanou kapacitou sedících. Pokud bych vzal kladnou, budete křičet, že to účelově zvětšuju, pokud zápornou, že to taky není správně... No a ve výsledku mezi zdejšími odborníky není správné řešení žádné. Já se divím, že se divím.
Bram:
"Nechtěl jsem nic jiného, než uvést věci na pravou míru. A Ty bys měl zkousnout, že stav, který jsem Ti popsal, je prostě fakt. Nic víc, nic míň."
Děkuji za povedené a užitečné uvedení na pravou míru. [lol]
Bobik:
"... mezivozové třínápravové podvozky už tu byly (Bpjo). A už nejsou - proč? Tak mě napadá, proč se to ještě nestalo? Nikoho to nenapadlo poptávat/vyrábět? Koncepce se neosvědčila? Jiný důvod? Myšleno v našich podmínkách, samozřejmě. Že to třeba jezdí jinde je nepodstatný, jinde maj jiný tratě, podmínky, etc., mě zajímá, proč to není u nás."
Ty podvozky u nás společně s šestikoly a sergeji vytvořily dost silnou představu, že cokoliv třínápravového musí obrábět trať. Když ty jednotky dojezdily nebyly zrovna ve stavu, že by se na ně vzpomínalo v dobrém, přišly 471, klesla poptávka... No a i kdyby to dráhy přesto chtěly, tak by to asi stejně těžko někdo nabídl, protože to je na komplet nové vozidlo. Od 50. let do 90. se toho hodně změnilo a vývoj v Görlitz se ubíral vychytáním jednotlivých vozů.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 10:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5610
Registrován: 8-2012
Desiro: Nenajdeš žádné moje tvrzení, že nárůst NEBUDE, takže gratuluju k prolomení se do otevřených dveří. Jasněže je pro mnohé z nás widláků Praha životním cílem a já sám to nezachráním [happy], navíc během příštích deseti let můžou třeba pražští socialisti udělat ještě daleko extrémnější restrikce proti IAD... Já jsem prostě jen chtěl vědět, na jaké statistice staví autor svou lineární extrapolaci (ostatně i ty uvádíš, že nevíš), tak se mi mohlo dostat odpovědi, že si ji vymyslel, protože je to marginální část jeho výzkumu (pak ale nemůže argumentovat jen touto částí) - místo toho začal s útokem ad personam, že nemám svůj odhad a je to jak od ženský. No tak to koupil zpátky, ono jak se do lesa volá, tak z lesa vyběhne hajnej.

(Na druhou stranu má dotyčný skvělou a bezplatnou možnost natrénovat si své reakce na oponenturu, protože tohle když udělá potenciálnímu investorovi, tak ho požene svinským krokem až do Brucku nad Murou...)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 10:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7567
Registrován: 4-2003
Jendaenglisu:Děkuji za povedené a užitečné uvedení na pravou míru.

Smích není na místě, protože Ty chceš se s tímto projektem prosadit (nikoliv já) a minimálně v jednom případě se Ti to už nepovedlo. Takže na Tvém místě by spíše než plané kecy o tom, jak je projekt super a jakou má budoucnost, se soustředil na to, aby si projektu někdo všimnul. Zatím moc úspěchů nemáš, ale podle slov těch, kteří s Tebou měli už co do činění, jsi velmi ambiciózní a sebevědomý, projekt prosazuješ přesto, aniž by to byla vůbec pravda, jako hotovou a životaschopnou věc. K hotové a životaschopné věci tomu chybí mnoho let vývoje a nemalé finanční prostředky.

Ale to je Tvůj boj a ne můj [wink].

Ovšem jak píše T.H., měl bys zapracovat na jiných věcech, než je projekt, aby si projektu samotného někdo vůbec všimnul a nezapadl jen proto, že prezentuješ hlavně sám sebe a ne projekt [biggrin].
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 10:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5705
Registrován: 6-2005
T.H.:
místo toho začal s útokem ad personam, že nemám svůj odhad a je to jak od ženský. No tak to koupil zpátky, ono jak se do lesa volá, tak z lesa vyběhne hajnej

Nejsem sice hajnej, ale Mibl, ale to myslím nevadí: Představte si, že byste mu místo protiútoku poděkoval za kompliment (Však já vím, že jsem krásná žena. Mohl byste odpověď prosím zkusit znovu a lépe?) a tím mu znemožnil na Vás případně znovu zaútočit. Vy rád na lidi často a zbytečně útočíte. Je to škoda, neb to to sráží věcný obsah Vašich příspěvků.

Bram:
Koukám, že postřehnout rozdíl mezi třínápravovým podvozkem u vozů Bpjo a navrhovaným řešením je evidentně nad síly některých jedinců
To je tak nádherně formulovaný, že z každého písmenka leze "já ten rozdíl vidím na první pohled a kdo ho není schopen vidět je blbec/vůl/debil/..." a při tom se to taky dalo napsat o dost jinak.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 11:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7568
Registrován: 4-2003
Mibl:To je tak nádherně formulovaný, že z každého písmenka leze "já ten rozdíl vidím na první pohled a kdo ho není schopen vidět je blbec/vůl/debil/..." a při tom se to taky dalo napsat o dost jinak.

Víš co Mible, tenhle zcela zbytečný komentář si strč nejlépe do [zadnice].

Akorát to ukazuje na to, že máš mindrák z toho, že někdo něco umí/ví a nejsi to zrovna ty - tebe to prostě zasáhlo osobně a nevíš co s tím. Dále to ukazuje na to, že máš problémy s mojí osobou, ačkoliv spolu téměř nediskutujeme. Tak se osprchuj studenou vodu a zkus se probrat [wink].


A patrně jsi stejně jako Bobik nezaregistroval, že mezi dobou vzniku vozů Bpjo a novými stroji, jmenoval bych především Maximu, uběhlo několik desetiletí a nějak se to asi projevilo. O Maximě toho bylo napsáno hodně a jedna věc tam je podstatná - má třínápravové podvozky, které vykazují velmi nízké příčné síly. A o tom už se napsalo hodně v různých tiskovinách a žvatlalo se o tom i na k-reportu. A silně pochybuji, že takovému člověku, který zjevně pečlivě čte vše, co se na k-reportu v oblasti železnice napíše, by to ušlo.

S Bobikem fakt ztrácet čas nebudu - běžně dělá sáhodlouhé závěry u všeho, ale ani v nejmenším ho nenapadlo si o dané věci alespoň něco málo zjistit. Dnes máme internet, kde jsou (mimo jiné) strejda gůgl a teta wiki, takže možností si něco zjistit, je hodně [wink].


(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 11:20:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5706
Registrován: 6-2005
Bram:
Děkuji za rady. Já zajímavé, jak lidi obvykle vědí, co by měl změnit ten druhej a jsou mu schopni "nezištně" poradit. Jen je mi záhadou, jak jsi dospěl k tomu, že mám problém s lidmi, co něco umí. Nemyslím si, že takový problém mám. Dokonce nemám ani problém s Tvojí osobou. Jen mne občas dosti dráždí Tvůj komunikační styl. Asi mne dráždí zbytečně a mohl/měl bych být nad věcí, ale nevím, proč bych na to nemohl slušně upozornit.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 11:29:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7569
Registrován: 4-2003
Mibl:Jen mne občas dosti dráždí Tvůj komunikační styl.

A co já s tím? To přeci není můj problém [wink].

Asi mne dráždí zbytečně a mohl/měl bych být nad věcí, ale nevím, proč bych na to nemohl slušně upozornit.

To je proto, protože neřešíš záležitosti týkající se problému samotného, ale to nepodstatné okolo.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 11:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5012
Registrován: 9-2011
J.E.: a co třeba ta S7?
Já tam za posledních 5 let vidím "pokrok" z 20 na 20, za poslední 2 roky dokonce pokles z nějakých 22 na 20, avšak vy tam máte odhad trvalého růstu.
Helejte, von Koh-i-noor kromě KTR 742600 vyrábí třeba i KKO 747005 (což je moje dřívější oblíbené Logarex 25613) [wink]
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 11:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 12-2007
Bram:
"Smích není na místě, protože Ty chceš se s tímto projektem prosadit (nikoliv já) a minimálně v jednom případě se Ti to už nepovedlo. Takže na Tvém místě by spíše než plané kecy o tom, jak je projekt super a jakou má budoucnost, se soustředil na to, aby si projektu někdo všimnul. Zatím moc úspěchů nemáš, ale podle slov těch, kteří s Tebou měli už co do činění, jsi velmi ambiciózní a sebevědomý, projekt prosazuješ přesto, aniž by to byla vůbec pravda, jako hotovou a životaschopnou věc. K hotové a životaschopné věci tomu chybí mnoho let vývoje a nemalé finanční prostředky.
Ale to je Tvůj boj a ne můj [wink]."
Já se jen směju, že se zabíráte takovou maličkostí, aby se ve větě min. 2x objevilo, že je to hypotetické a po několikáté zdůrazňujete všem zřejmé, že já to v garáži nevyrobím. Další Vaše výlevy doprovázené tykáním nebudu komentovat.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 12:31:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5707
Registrován: 6-2005
Bram:
A co já s tím? To přeci není můj problém

A já si myslím, že tak jak jsem já zodpovědnej za svůj komunikační styl, tak ty jsi zodpovědnej za ten svůj.

Mnohem radši bych si od Tebe přečetl větu "technické řešení podvozku Bpjo a zde prezentované technické řešení se výrazně liší; na první pohled v tom a tom" a asi by mi i stálo za to se na to podívat a porovnat si to. Ale Tvé zvolené je evidentně nad síly některých jedinců vyvolá jako první otázku, zda si tím nehraješ na něco, co nejsi. Formou, kterou prezentuješ obsah, velmi úspěšně zabíjíš další debatu o obsahu. Nevím, třeba je to Tvým cílem a třeba to děláš ze zvyku. Narozdíl od Tebe si netroufnu tvrdit, že vím, jak to máš a že si máš dát studenou sprchu a že to pomůže.

To je vše, co Ti k tomu chci sdělit.
Indivisibiliter ac inseparabiliter
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 13:01:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5611
Registrován: 8-2012
Představte si, že byste mu místo protiútoku poděkoval
No a pak jsou lidi jako Mibl, který si tu vysírku nemůžou odpustit úplně mimoběžně. Cituji: "jak lidi obvykle vědí, co by měl změnit ten druhej a jsou mu schopni "nezištně" poradit" [rofl]
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 15:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14440
Registrován: 5-2002
TH: ono jak se do lesa volá, tak z lesa vyběhne hajnej
Někdo mě volal...? [wink]
Desiro
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 16:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3186
Registrován: 2-2004
TH Obávám se, že investor by si taková přídavná jména odpustil, mj. protože jsou zbytečná.

Ve zbytku už podle všeho nejsme ve při.
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 16:49:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5612
Registrován: 8-2012
No a mně zbytečná nepřišla. Ale můžete mě s Miblem mistrovat dva, to snesu. I tři [happy]
(Prostě když si vycucám z prstu lineární extrapolaci, tak pak sotva můžu tvrdit, že "Počet přepravených cestujících v příměstských vlacích roste takovýmto způsobem", protože je to prostě jen moje fabulace, aby mi ten model správně vyšel. A když už tvrdím, tak se nesmím divit, že se na ta data někdo zeptá, tak není úplně nejvhodnější reagovat tak, jak dotyčný předvedl. Howgh, téma se vyčerpalo.)
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
micek
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 17:20:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 11-2015
Konec dobíhání na poslední chvíli. Cestující na hlavním nádraží zjistí číslo nástupiště s předstihem
https://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/konec-dobihani-na-posled ni-chvili-cestujici-na-hlavnim-nadra/r~8c4506a08e5111e78c78002590 604f2e/

Že by k nám dorazil západní luxus? ;-)
Vláďa42
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 17:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1947
Registrován: 9-2009
Zbývá jediná otázka: lze tedy vůbec něco prognózovat?
Vzpomínám, jak na jedné z přednášek byla položena řečnická otázka: a teď si představte, že tu stojíme v roce 1985 a vy se snažíte vyzkoumat, jak to bude vypadat s dopravou v roce 2000, nebo v roce 2010. Všichni byste určitě blábolili cosi o vyspělé socialistické společnosti. Víc uhlí, víc železa.
Střih:
ale jak jinak? Říct nejsme schopni prognóz, nemá tedy cenu nic stavět?

Asi férovější by byl přístup: za roky 1990-2016 nám doprava rostla tak a tak, proto a proto. Další vývoj lze vidět takto (rozptyl): ... Argumenty pro to jsou: ...
Integrace systémů, lepší vlaky a lepší infrastruktura ještě nikdy nezpůsobila méně cestujících.
Žádný z vývojových scénářů nepočítá s tím, že by...
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 18:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5614
Registrován: 8-2012
Zbývá jediná otázka: lze tedy vůbec něco prognózovat?
Tato otázka nejenže nezbývá, ale vůbec nebyla položena a má sloužit jen k vlomení se Vládi42 do skomírající diskuze. Samozřejmě, že lze něco prognózovat, ovšem přímky se v přírodě nevyskytují moc často, to spíš v blábolení různých "prognostiků" např. o tom, že "dojde ropa" (už mnohokrát v historii).
Takže to nejspíš budete muset vydiskutovat sám se sebou.
Forever trusting who we are, and nothing else matters.
Vláďa42
Čtvrtek, 31. srpna 2017 - 18:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1948
Registrován: 9-2009
A to je právě ono, tady to někteří shodí ze stolu, většinou s invektivou, útokem.
Třeba to dojití ropy. Ropa samozřejmě nedojde, jen ji prostě nebude ekonomicky únosné těžit.
Samozřejmě je otázka, kdy to bude. Ale v okamžiku, když do těžby 5 barelů ropy bude třeba investovat barel, tak se na to samozřejmě lidi vykašlou a nejdou si jiné cesty, jako už mnohokrát.
Pátek, 01. září 2017 - 08:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4023
Registrován: 7-2011
Bram:
"A patrně jsi stejně jako Bobik nezaregistroval, že mezi dobou vzniku vozů Bpjo a novými stroji, jmenoval bych především Maximu, uběhlo několik desetiletí a nějak se to asi projevilo. O Maximě toho bylo napsáno hodně a jedna věc tam je podstatná - má třínápravové podvozky, které vykazují velmi nízké příčné síly. "
Ale jo, tý vošklivý potvory (Voith Maxima) jsem si všimnout už ráčil. A to, že to má drobátko jiný podvozky než třeba Sergej, který vykazujou lepší hodnoty taky (dokonce jsem i zjistil, že to má sice ofiko přechodnost 2, ale klidně by se vešlo i do 1). Ovšem to není jenom o tom, jak moc to rovná či nerovná oblouky.
Avšak jedna věc je třínápravovej podvozek pod výkonnou a těžkou mašinou, konstruovanou pro tahání těžkejch vlaků, jiná věc je třínápravovej (navíc mezivozovej) podvozek pod příměstskou jednotkou.
Pátek, 01. září 2017 - 08:33:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4024
Registrován: 7-2011
Mibl - Lidí, jejichž komunikační styl je poněkud, zvláštní, by se našlo povícero. [proud] To nemá cenu řešit. Akorát si občas připadám jako v tom vtipu o sedlákovi, co mu úrodu sežraly kobylky, statek shořel, žena umřela, dobytek pošel a když zvolal "Bože, co jsem ti udělal, co proti mě máš?", tak se shůry ozvalo "já ti vlastně ani nevím, prostě mě tak nějak sereš..." [biggrin]
Pátek, 01. září 2017 - 08:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7267
Registrován: 4-2003
1990-2016 nám doprava rostla tak a tak, proto a proto. Další vývoj lze vidět takto (rozptyl):

Lineární interpolací (a nebo principiálně podobnými metodami, třeba autoregresními modely, HP filtr, klouzavé průměry) se to opravdu dělat nedá. Resp. dá, ale pro velmi krátké časové období, v případě dané časové řady třeba 2 roky, rozhodně ne dekádu. V případě dopravy, kde se uvazuje v horizontu mnoha let, mi tahle metodologie nepřijde vhodná.

Pro ilustrační přesnost toho grafu stačí udělat jednu triviální věc - spočítat to na létech 2006-2011 (půlka známého období) a pak se podívat, jak to dopadlo.

-------------------------------
Co se týče invektiv - myslím že autor toho grafu i té jednotky s třínápravovými podvozky není nijak politicky organizován a tím pádem si může malovat co chce.[proud]
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 01. září 2017 - 08:55:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7268
Registrován: 4-2003
Všichni byste určitě blábolili cosi o vyspělé socialistické společnosti. Víc uhlí, víc železa.

V roce 1985 bylo každýmu soudnýmu člověku dávno jasný, že tudy cesta opravdu nepovede a už tehdy to dávno obsahovaly proklamace o snižování energetické a dopravní náročnosti.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 01. září 2017 - 09:11:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1020
Registrován: 6-2016
" myslím že autor toho grafu i té jednotky s třínápravovými podvozky není nijak politicky organizován a tím pádem si může malovat co chce"

Musím pochválit velmi vhodně zvolený citát!!!
Slídil
Pátek, 01. září 2017 - 09:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 7-2002
Brr:
"SŽDC měla zkrotit ROPID s tím jeho vlakodromem Ten vlakodrom, to je co? Čtvrthodina Os mi připadá jako naprosto minimální nabídka v příměstské dopravě okolo milionového města."
Kde to žijete ? Na větší části 171 sice 4 vlaky za hodinu jezděj, ale stačí jakákoliv výluka, a jde to na jeden vlak na hodinu, a klidně i v ranní špičce. Navíc, od doby cca rok a půl zpět jsem zaznamenal výrazný pokles ochoty ČD zastavovat (konkrétně v Řevnicích) rychlíky, von ten jeden vlak za hodinu substrátu musí stačit.
Pátek, 01. září 2017 - 10:07:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5017
Registrován: 9-2011
a teď si představte, že tu stojíme v roce 1985 a vy se snažíte vyzkoumat, jak to bude vypadat s dopravou v roce 2000, nebo v roce 2010.
Někdy v půlce roku 1992 byla v loučeňském zámečku, tehdy ve vlastnictví jakéhosi předchůdce DVI, nějaká drážně-průmyslová konference. Vzpomínám si, jak tam člověk tuším z VÚKV měl příspěvek, kde měli určit, kolik plošinových vozů bude potřeba vyrábět v příštích 20 letech. Tak vzal, podobně jako tady Honza, grafy z minulých 20 let, trochu odignoroval, že už v tom roce 92 se začaly ohýbat směrem dolů, a vyextrapoloval je ke světlým zítřkům. Mnoho lidí mu tam v diskusi oponovalo, že se z dat "před revolucí" dá těžko určit vývoj "po revoluci", což sice v globálu uznal, ale zároveň dodal, že když jim ten úkol někdy před 5 lety zadali, tak o revoluci nikdo nevěděl, a že teda z pohledu zadání je to spočítané dobře.
Pátek, 01. září 2017 - 11:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14445
Registrován: 5-2002
Bobik: A to, že to má drobátko jiný podvozky než třeba Sergej
Otázkou do pranice je, jestli ty oblouky rovnaly opravdu Sergeje nebo spíš Čmeláci. Co bude mít větší odpor vůči natočení: kluznice nebo závěsky...?
Pátek, 01. září 2017 - 11:21:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 12-2007
Pánové, uznávám, že jsem to popsal zbytečně zjednodušeně, a že jsem nezachoval nadhled pro argumentaci. V tom mě snad ospravedlňuje, když hned zkraje byly použity komentáře jako drze, sprostě, pravé tlačítko apod. Osobně si myslím, že poptávka vzhledem k růstu cen bytů v Praze, omezení parkování v Praze bude růst více než lineárně. Ovšem nabídka za poslední roky neroste tak strmě. Z toho se, myslím, odvíjí to zploštění, které jsem nezohlednil. Moje metodika byla proložení průměrem za 2006-2008 a průměrem za 2014-2016, což bylo pokrytí celé doby, pro které jsem měl data rozdělená podle linek S. Teď kde je pravda... Já budu rád a rád přiložím ruku k dílu, když to nějak zmapujeme a přesněji určíme. IPR by také mohl spolupracovat.
Bobik:
"Avšak jedna věc je třínápravovej podvozek pod výkonnou a těžkou mašinou, konstruovanou pro tahání těžkejch vlaků, jiná věc je třínápravovej (navíc mezivozovej) podvozek pod příměstskou jednotkou."
Mohl byste prosím vysvětlit k čemu tato věta směřuje. Za dobu vývoje tohoto podvozku (3 roky) už jsem leckteré aspekty zmapoval a zajímal by mě Váš názor, který jste touto větou nakousnul.
Hajnej:
"Bobik: A to, že to má drobátko jiný podvozky než třeba Sergej
Otázkou do pranice je, jestli ty oblouky rovnaly opravdu Sergeje nebo spíš Čmeláci. Co bude mít větší odpor vůči natočení: kluznice nebo závěsky...?"
Odpověď na Vaši otázku má celkem jednoduché řešení, ale důležité je i vedení dvojkolí, což už by byl tvrdší oříšek ;-)
Vláďa42
Pátek, 01. září 2017 - 11:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1949
Registrován: 9-2009
V roce 1985 bylo každýmu soudnýmu člověku dávno jasný, že tudy cesta opravdu nepovede a už tehdy to dávno obsahovaly proklamace o snižování energetické a dopravní náročnosti.

Jistě, bylo to úplně stejně jasný, jako v roce 2016 výstavba VRT :D

Aleš_Liesk.: Ano, matně vzpomínám. Ona prostě speciálně ta dráha má strašnou rezistenci vůči změnám všeho. Pak to bylo něco jako "necháme vše při starém (odbory) x vše vyřeší trh

Jendaenglisu: opět doporučuji to Švýcarsko. I když mi tu budou "geografové" tvrdit, že je tam úplně jiná hustota osídlení a Alpy a podobné věci. Ano, ale těch lidí tam žije +- stejně na stejných místech, aut mají stále víc a přitom železniční doprava roste nebývale.
Pátek, 01. září 2017 - 12:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7570
Registrován: 4-2003
Bobik:Avšak jedna věc je třínápravovej podvozek pod výkonnou a těžkou mašinou, konstruovanou pro tahání těžkejch vlaků, jiná věc je třínápravovej (navíc mezivozovej) podvozek pod příměstskou jednotkou.


Bobiku, také bych byl rád, kdybys tady své myšlenkové pochody osvětil. Třeba se něco třeba nejen já přiučím.

Ale mám obavy, že se zbytečně svými výroky dostáváš někam, kde vaříš vyloženě z vody.............
Mladějov
Pátek, 01. září 2017 - 13:05:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10778
Registrován: 3-2007
A co teda pls řešíte ? Já nějak nerozumím tomu, proč by měl být 3n podvozek na jednotce obecně výhodnější, než 2n ? Jaké předpokládáte výhody, dyť to má větší rozvor, větší váhu..samé mínusy. Na jednotce můžu mít víc hnacích náprav, když mám problém třeba s adhezí a nepotřebuju 3n podvozek, o tom bych uvažoval u vysocevýkonné nákladní lokomotivy, když potřebuju přenést tažnou sílu.

Může mi to tady autor Jendaenglisu nebo Bram nějak vyvětlit ? (práci "je" jsem nečetl).

Díky.
Pátek, 01. září 2017 - 13:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 9-2003
No protože JendaEnglišů tady prosazuje nějaký svůj projekt "inovativní vysoce kapacitní dvoupodlažní jednotky" se třínápravovými Jacobsy (měl to i v MišMaši). Proč, to netuším, když i TGV Duplex stačí Jacobsy dvounápravové.
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Pátek, 01. září 2017 - 14:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7834
Registrován: 5-2002
Když už tu diskutujete, tak by to chtělo si to přečíst celé.

Jde o podvozky s vnějšími čepy, které umožňují použít delší skříně. Protože umožňují použít delší skříně, je to dohromady těžší nejen o materiál, ale i o substrát.

A protože je to těžší, už se to na dvě nápravy nevejde a musí být tři.

Nápad se mi velmi líbí, Honzovi fandím a věřím, že usilovnou prací na projektu se jednou dočká i realizace.
Pátek, 01. září 2017 - 14:44:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5018
Registrován: 9-2011
které umožňují použít delší skříně. Protože umožňují použít delší skříně, je to dohromady těžší.
A protože je to těžší, už se to na dvě nápravy nevejde a musí být tři

Věta o transmisním ložisku jak vyšitá [biggrin][biggrin][biggrin]
Pátek, 01. září 2017 - 15:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7757
Registrován: 5-2007
Aleš_Liesk.: Ale chýba v nej ten koniec (=> popretie začiatku). Leda že by sme sa nakoniec dostali nad normu zaťaženia, ale o tom pochybujem.
Pátek, 01. září 2017 - 15:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14447
Registrován: 5-2002
JE: důležité je i vedení dvojkolí
Jistěže. Třínápravovej podvozek prostě bez nějaké konstrukční dopomoci nedokáže to, co dvounápravovej umí sám od sebe: rovnoměrně rozložit příčné (a nakonec i svislé) síly. Na druhou stranu ten třínápravovej díky většímu rozvoru lépe odolává klopnejm monentům.

PŠ: Jde o podvozky s vnějšími čepy, které umožňují použít delší skříně.
Vnější míněno vůči podvozku, takže při stejné vzdálenosti čepů mohu mít delší skříň?

Obávám se jen, že čím víc této výhody budu využívat, tím víc se budu muset poprat s vzájemným příčným pohybem čel (abych někoho nepřestřihl v protiobloucích). Netvrdím, že je tenhle jev fatální, jenom konstatuju, že je.
Pátek, 01. září 2017 - 15:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 9-2003
Petr Šimral: A věta o Ježkovi neplatí?
ANNUAL TRANSYLVANIAN CONVENTION
Pátek, 01. září 2017 - 16:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14450
Registrován: 5-2002
Myslíš ten cvičný úkol pro expertní systém, zda je možno holou [zadnice]í zabít ježka...?