Diskuse » Archiv 2017 » Autobusy a trolejbusy » Tykadláci v Plzni » Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 31. 07. 2017 předcházející | další

Archiv diskuse Tykadláci v Plzni do 31. 07. 2017

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 10. července 2017 - 18:41:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6189
Registrován: 5-2002
H_k: pro vedení magistrátu je Wilsonův most a stav jeho povrchu docela ožehavé téma.Někteří jedinci na svs ztrácejí nervy. Poslední akce svs je žádost, aby na most nejezdily autobusy a trolejbusy. Že strany dp zamítnuto. Co bude dál?

To zní bohužel věrohodně, oni to už dřív v tisku komentovali jak je to strašně v pohodě... Pokud byla taková žádost SVS myšlena vážně, tak by to chtělo asi zapřemýšlet a SVSMP možná v současné podobě zrušit. Že se něco nepovede se stát může, ale hrát si na slepou bábu nebo most vyloučit z dopravní sítě je šílené. Dláždit po roce 2000 neumíme evidentně, už náměstí samotné je tragédie, tohle na západ od nás nevidíte, aby byl dominatní prvek spára [proud], ty další dvě akce tady jsou taky děs. Most na Americké není tak velký, tak by stálo za to možná komplexní prohlídku a opravu objednat od nějaké firmy z Německa nebo Francie... A nad tím Zvonem se taky zamyslet, pražec holt roznese zátěž na velkou plochu, kdežto kostka bez pražce zapadne níž, no, voila, opravdu... Tak... By to chtělo prostě něco jiného jako podklad, nebo na povrch, ale rozhodně u nových investic přestat město prznit...
Pavel2
Úterý, 11. července 2017 - 08:46:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15368
Registrován: 8-2002
h_k:
průser bude v tom, že pokud je např. u zvonu nevhodně zvolená technologie, muselo by se to celý předělat, tj. zavřít, rozkopat a postavit znovu a lépe. pakliže se to nepodaří vyreklamovat u zhotovitele, je na stole i otázka kdo to zaplatí. jestli jde reklamovat i špatná práce projektanta nevím. ale asi to bude složitější, páč se pak bude dohadovat s investorem že měl špatný zadání. takže se zvonem se podle mě v nejbližších 3 letech nebude dělat nic [ko]

s Wilsonovým mostem to bude možná ještě horší...

libor zapomněl doplnit, že na křižovatce Rokycanská x Revoluční x Dítětova jsou zaplý semafory - dejte si na to pozor, je to nezvyk. docela jsem čuměl, semafory jsou tam komplet nový, zřejmě včetně bedny s řadičem. to asi nějaký mega stálo. a taky by bylo záhodno, aby MP vyházela těch několik aut rezidentů stojících v Revoluční vpravo před křižovatkou.
Úterý, 11. července 2017 - 09:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5201
Registrován: 2-2005
A Pavel zapomněl doplnit, že na Rokycanské směrem dolů, za zastávkou Letná, je levý pruh provizorním značením změněn na odbočovací do Revoluční a směrem do města vede jen pravý pruh
MHD je pro lidi ! ! !
Úterý, 11. července 2017 - 15:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7228
Registrován: 5-2004
H_k: tohle na západ od nás nevidíte, aby byl dominatní prvek spára

Zase se tam dají vidět jiné věci. Obalují věžáky hořlavinou anebo staví koncertní síň tak dlouho, až prostaví desetinásobek rozpočtu[crazy]. Zfušované stavby jsou k vidění samozřejmě i na západ od nás, rozdíl je v tom, že pokud to není opravdu velký průšvih, tak se to nedostane dál než do regionálních novin a tady se o tom většina veřejnosti nedozví.

Pavel2: jestli jde reklamovat i špatná práce projektanta nevím

Samozřejmě, reklamovat a v konečném důsledku žalovat jde špatná práce kohokoliv.
Pavel2
Úterý, 11. července 2017 - 16:24:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15369
Registrován: 8-2002
t_15:
asi máš pravdu, a je to jen tím, že pavel tam ještě nejel ani nešel [wink]
zato si dnes byl prohlídnout stavbu Dlouhý a je to síla, jak vysoký procento řidičů nečumí po značkách a kašle na zákazy [uhoh]

dokud tu ulici stavba prostě nepřekopne, taxe tam bude jezdit zákaz-nezákaz. po objížďce budem jezdit rok. kdyby se někam dala vyhnat MHD, byly by i práce rychlejší. ale je jasný, že s těma náhradníma trasama je to složitý.
Úterý, 11. července 2017 - 17:50:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 2-2005
Aby jste neřekli, že jsem živočich, co je syčí a neumí kousat. Ten Wilsonův most mě leží v žaludku od samého začátku, ty vyjeté koleje se tam objevily po třech týdnech provozu po slavnostním otevření. A od té doby jsem jednal a psal si hodně lidma, co k tomu mají nějaký kompetentní přístup a odpovědnost. Můj dojem? Přehazují odpovědnost jeden na druhého, komunikují velice ztěžka. Jsem pro ně jen obyčejný parazit, co strká nos, tak kam nemá - jak se vyjádřil jeden človíček - nebudu zatím jmenovat.Celkový dojem? Shnilost, prolhanost a neochota cokoliv ohledně stavu povrchu mostu něco řešit. Podle mne ( ale pouze se domnívám ) že je špatně uzavřená smlouva o dílo a pravděpodobně nemožnost most jak takový reklamovat. Záruční doba je prý 5 let, ale na vlastní oči jsem smlouvu neviděl. Rekonstrukce mostu je viditelně odfláknutá. A tak se to asi nechá vyšumět do ztracena, další politická garnitůra po volbách řekne občanům - to MY ne, to ONI - před námi. Je mi jasné, že pro město je to horký problém, uzavřít znova Wilsonův most, při současném stavu, kdy je Plzeň rozkopaná jako cedník a objízdné trasy jaksi docházejí, obchvat okolo města je v nedohlednu.
Tato emailová odpověď mě přišla 28.3 2017 s dovětkem, že mě budou do konce května informovat, jak se bude celá věc s povrchem mostu řešit. Výsledek? Hradba mlčení.
Pokud by Vás napadla nějaká myšlenka ku prospěchu věci, můžete mě napsat OZ do e mailu.

Dobrý den pane Hade,

odpověď na Váš dotaz bude složena z rekapitulace průběhu provozu a soupisu následných kroků, které by měly zjistit přesné příčiny a navrhnout další postup ve vztahu k Vámi uvedené problematice.
Návrh ze strany SVS města Plzně na uzavření pro provoz MHD visí na informační nástěnce řidičů autobusů a trolejbusů PMDP vozovny Karlov. Nepřijde mi profesionální něco anonymně fotit mobilem a anonymně to sem dávat.


Rekapitulace průběhu provozu na Wilsonově mostě:



1) Kolaudace stavby proběhla v měsíci květnu roku 2014 s následným uvedením mostu do provozu.

2) První postřehy ve věci vznikajících nerovností na povrchu dlažby se objevily na podzim roku 2014.

3) Zástupce OI MMP informoval o této skutečnosti a požadavku na návrh řešení zpracovatele PD.

4) Zpracovatel PD od 02/2015 v týdenních intervalech prováděl kontrolní měření výškových deformací v průběhu prvních dvou měsíců, následně pak zbývajících 10 měsíců prováděl kontrolní měření v intervalech cca 1 měsíc.

5) Po dokončení kontrolního měření předložil projektant závěry a doporučení dalšího postupu objednateli.

6) Na základě závěrů kontrolního měření proběhlo 27.4.2016 jednání za účasti zástupců Města Plzně (OI MMP), zhotovitele a zpracovatele PD.

7) Na základě požadavku a po dohodě zpracovatele PD a objednatele bylo přistoupeno k provedení sond ve vytipovaných místech z důvodu ověření materiálové skladby ložných vrstev a podkladu pod dlažbou vozovky, jakož i pro zjištění deformací konstrukčních vrstev včetně mezerovitého betonu.

8) Sondy byly provedeny 15.10.2016 s uzavřením protokolu v 11/2016. K doplnění průzkumu podkladů v rámci zpracovávaných sond vydal zpracovatel průzkumu (TPA ČR, s.r.o.) kromě protokolů zkoušek MZK i vyjádření k provedeným sondám.

9) Objednatel PD se zpracovatelem na základě veškerých zjištěných podkladů a měření svolají pracovní jednání na úrovni zástupce vedení Města Plzně a OPP MMP, kde bude dohodnut další postup z pohledu provedení úprav, resp. možných záměn na konstrukčních a krycích vrstvách vozovky.

Pro objektivní zjištění příčin vznikajících deformací bylo přistoupeno k jejich dlouhodobému měření, provádění sondážních prací a průzkumu vlastností jednotlivých materiálů, použitých v konstrukci mostu a hledání srovnatelných ekvivalentů. Tyto průzkumy jsou dlouhodobé, v současnosti se blížíme k závěru jejich vyhodnocení, na základě kterého by mělo dojít k rozhodnutí, jak bude s touto stavbou naloženo v následném období.




S pozdravem



Ing.


Vedoucí odboru
Pavel2
Úterý, 11. července 2017 - 18:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15370
Registrován: 8-2002
čistě jen pro připomenutí:

hlavním dodavetelem rekonstrukce mostu byla zřejmě fa SMP CZ ze skupiny Vinci (Eurovia a spol.), subdodavatelů byla celá řada - Imont Plzeň, Berdych plus Rokycany, AZ sanace Ústí nad Labem atd. TPA ČR je "nezávislá" laboratoř Strabagu se sídlem v ČB.

edit: dláždilo se v březnu 2014 a hned na to byla na most vpuštěná MHD, chodníky se dodělávaly až nakonec.

(Příspěvek byl editován uživatelem pavel2.)
2214
Úterý, 11. července 2017 - 22:14:25  
Neregistrovaný host
78.136.188.244
489 je po VP. Dnes v provozu na lince 12.
Středa, 12. července 2017 - 10:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1950
Registrován: 12-2006
Ad Pavel2: Teď jsi mě docela dostal. Rekonstrukci muselo zajišťovat několik subdodavatelů, zatímco na jeho výstavbu v roce 1913 stačili pánové dva. Muller a Kapsa. A po dokončení stavby jeden stařičký mocnář, který mu dal jméno, aby most později předal do péče amerického prezidenta Wilsona.[happy]
Středa, 12. července 2017 - 19:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18089
Registrován: 5-2002
Buďme rádi, že se toho neujali pánové Bögl a Krýsl. Jsou taky dva a jejich reference hovoří za vše.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Středa, 12. července 2017 - 22:52:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6191
Registrován: 5-2002
No a popravdě tohle na západě opravdu nevidíme. Možná se jim něco nepovede, ale holt to pak asi opraví... :/

Jinak k prostoru u Zvonu krom pražco-dlažby si můžeme přidat ještě nefunkční odvodnění smyčky, ucpané pár týdnů po dokončení stavby, dodnes... (Takov, ta malá spára kolem kolejí ve smyčce)

Podobné řešení odvodnění poblíž tram trati v dlažbě v Bordeaux:



Vypadá to podobně na první pohled - ale na druhý je vidět (na fotce ne, ale když do toho člověk čumí, vyfotit to moc nešlo), že tam mají pod dlažbou takový profil, který tam dělá prostor pro mnohem širší "řeku", a jenom ta škvíra ven je úzká, proto se to asi neucpe prvním listím na podzim nebo náhodně nafoukaným bordelem...
Středa, 12. července 2017 - 23:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5368
Registrován: 6-2005
Ta firma má nejlepší reference, udělala exprení spojení z Ostravy do Mostu za 7 minut...
Makrelu neumeješ.
Pondělí, 17. července 2017 - 12:53:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 936
Registrován: 8-2007
Je mi jasné, že pro město je to horký problém, uzavřít znova Wilsonův most, při současném stavu, kdy je Plzeň rozkopaná jako cedník a objízdné trasy jaksi docházejí, obchvat okolo města je v nedohlednu.
Evidentně ne, dle rozhodnutí se Wilsonův most zavírá pro dopravu mimo MHD na celý srpen.
Pavel2
Pondělí, 17. července 2017 - 13:35:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15379
Registrován: 8-2002
dokonce i semafor pro vozidla stavby a MHD, zajímavý...
to zas bude celej srpen odpoledne zašlehlý Anglický nábřeží, Americkej kruhák, Goethovka a Prokopovka [uhoh]

ale zjevně bylo dosaženo jistýho pokroku ve věci zvlněný dlažby na mostě, když návrh podala fa SMP CZ. uvidíme co tam vykoumají. kdyby to předláždili rovnou celý, bylo by to nejlepší. ale všichni mají strach aby milióny nevyhodili oknem. snad tedy najdou nějakou chybu.
Úterý, 18. července 2017 - 11:32:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 223
Registrován: 3-2005
ad P2:

ale zjevně bylo dosaženo jistýho pokroku ve věci zvlněný dlažby na mostě, když návrh podala fa SMP CZ. uvidíme co tam vykoumají. kdyby to předláždili rovnou celý, bylo by to nejlepší. ale všichni mají strach aby milióny nevyhodili oknem. snad tedy najdou nějakou chybu.


Podle posledních informací by měli přijít kostky fuč a měl by tam být natažený asfalt [crazy]
Koleje v asfaltu se frézují snadněji [sad]

(Příspěvek byl editován uživatelem tr24.)
Úterý, 18. července 2017 - 13:18:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6192
Registrován: 5-2002
Tak evidentně podklad je tam blbej, tak snad to dají dohromady... Kostky jsou fajn pokud se umí položit, už u Lékařské Fakulty to byl omyl...
Pavel2
Úterý, 18. července 2017 - 19:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15385
Registrován: 8-2002
cože asfalt? [biggrin] [blush]
no třeba to bude nějaká zkouška jestli se v asfaltu koleje vyjedou taky a jestli se tak stane už po 3 měsících provozu [wink]
zřejmě bude ještě veselo. protože se dnes kostky neumí položit [crazy]
a možná se firmám podaří na těch 30 metrech tajně zhutnit podklad a asfalt se vlnit nebude [lol]
Otázka
Čtvrtek, 20. července 2017 - 10:11:28  
Neregistrovaný host
89.102.129.24
Jaká bude trolejbusová výprava při té výluce u Gambrinusu?
Pavel2
Čtvrtek, 20. července 2017 - 12:01:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15389
Registrován: 8-2002
včera a předevčírem byl v ulicích na ZJ další krátkej Solaris 26 Tr, možná je to ta budoucí 572: http://seznam-autobusu.cz/vuz/67792
Čtvrtek, 20. července 2017 - 13:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 8-2013
Wilsonův most se dočká opravy! [blush]
Pavel2
Pátek, 21. července 2017 - 06:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15392
Registrován: 8-2002
aha, tak čtyři druhy dlažby a ne asfalt. to je solidní Kocourkoff [crazy] (=ne, fakt to neumíme vydláždit líp)

tak mě napadá... pokud přes most jezdí většina trolejbusových linek v centru, nebylo by lepší, kdyby se město vykašlalo na dlažbu a nechalo celou vozovku na mostě opravdu vyasfaltovat? byly by s tím menší problémy a líp by se to opravovalo, nadto by si na tom rovným povrchu město neničilo svoje vozy MHD.

někdy by bylo vhodnější nelpět za každou cenu na historickým vzhledu, ale upřednostnit funkčnost. vydláždit se to může v okamžiku, kdy se z mostu stane pěší zóna [wink]
Pavel2
Pátek, 21. července 2017 - 07:16:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15393
Registrován: 8-2002
uzavírka Gambrinus:
http://www.pmdp.cz/informace-o-preprave/zmeny-v-doprave/doc/uzavi rka-mostu-u-gambrinusu-odklon-trolejbusovych-linek-dne-22-7-2017- od-18-hod-2079/trafficitem.htm
bez plánků bych tu textaci nepochopil [nene]

na místě se včera vztyčil takovej trochu větší jeřáb:

0833
Pátek, 21. července 2017 - 08:33:50  
Neregistrovaný host
185.153.193.107
Dnes ráno na voze č. 503 (vypraveném na 16/17) pozorováno vylepené logo PMDP - modrá šipka s nápisem "Vozíme Plzeň" umístěné zhruba pod bočním oknem kabiny řidiče, ve spodní části bílého pruhu.
Jinak ze dveří trolejbusů byly v uplynulých dnech sloupány všechny piktogramy, zůstává pouze symbol kočárku.
Voloďa z Kyjeva
Pátek, 21. července 2017 - 09:16:05  
Neregistrovaný host
37.188.135.219
0833: Ano, velice zajímavý postřeh. Vedení PMDP zvažuje větší nábor řidičů trolejbusů na Ukrajině. Než, aby město zaplatilo trochu slušně řidiče MHD v Plzni, raději zvolí východní cestu.Řidiči z východu se zatím u pmdp neosvědčili, co se týká pracovní morálky, ale vzhledem k akutnimu nedostatku řidičů asi bude muset dp trochu slevit z nastaveních standartú[proud]
Ale vedení města stále mění loga a samolepky [crazy]
Gratulujeme [fotic]
Pátek, 21. července 2017 - 11:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5205
Registrován: 2-2005
Pavel2: Jednou je ten most památka a součástí té památky je i dlažba. Úvahy nad asfaltem jsou mimořádný nesmysl. Bohatě by stačilo umět to, co uměli naši předci.

Voloďa: Aniž bych chtěl hodnotit postoj dopravního podniku k vlastním zaměstnancům a k jejich odměňování, tak v plzeňském kraji je aktuální nezaměstnanost tuším 2,64%, což je tak málo (a práce řidiče tak náročná a poměrně špatně placená), že jednoduše není kde brát.
MHD je pro lidi ! ! !
Voloďa z Kyjeva
Pátek, 21. července 2017 - 12:22:09  
Neregistrovaný host
37.188.135.219
Trollino: A proč je špatně placená? Město rozhazuje desítky milionů za kulturu, dopravní podnik rozhazuje miliony za flotilu historických vozů.A pak mají být peníze na navýšení platů řidičů? Podle zákonů tržního hospodářství, když chci přitáhnout zaměstnance, musím ho ZAPLATIT.Nebo je to jinak? A nemělo by být pravidlem, že v městských firmách bude pracovat legie Ukrajinců a jiné východní pakáže.
Pavel2
Pátek, 21. července 2017 - 16:17:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15396
Registrován: 8-2002
asi se přibližujem západu i v těch ohledech, kde si to nepřejeme a kde bysme to před cca 25 lety nečekali... v Londýně prej taky s doubledeckerama jezdil nějakej Čech (a možná jich bylo i víc). a ty ostatní národnosti řidičů bude lepší ani nepočítat.

t_15:
ftip je v tom, že před 100 lety dlažbu udělat uměli, možná i proto, že to tenkrát byla dominantní technologie a dneska zas umíme ten asfalt, beton atp. navíc všechno se posunulo, jen most chceme zachovat jako 100%ní 100letou historii. v tom případě bysme snad měli být i proti tomu, aby mostem byly protažený napájecí kabely pro tramvaje a trolejbusy [wink]

ať hodí dlažební kostkou ten, kdo ji umí použít k vydlážení vozovky [happy]

ale třeba někde v archivu ten stoletej technologickej postup je detailně popsanej. a třeba si někdo ze SVS dá tu práci a půjde to hledat až všechny ostatní pokusy selžou [biggrin]
Pátek, 21. července 2017 - 16:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7232
Registrován: 5-2004
Pavel2: nechalo celou vozovku na mostě opravdu vyasfaltovat? byly by s tím menší problémy

A to tvrdíš na základě čeho? Jestliže je problém v podloží, tak se ti kryt bude propadat tak jako tak a neustálým doléváním asfaltu shora to rozhodně nevyřešíš. Stačí se podívat na I/26 mezi Kyšicemi a Ejpovicemi, kde se už několikrát měnily asfaltové vrstvy a stejně se vždy po čase objeví nerovnosti, protože problém je ukryt mnohem hlouběji.

Voloďa z Kyjeva: Město rozhazuje desítky milionů za kulturu, dopravní podnik rozhazuje miliony za flotilu historických vozů.A pak mají být peníze na navýšení platů řidičů?

Každý, kdo umí trochu počítat, tak ví, že plácáte naprosté nesmysly. Kdyby se celý objem peněz, které PMDP investovaly do péče o historická vozidla, rozpočetl na platy řidičů, tak by si každý přišel nanejvýš na desetikoruny měsíčně navíc. A to asi problém nevyřeší.

Řidiči z východu se zatím u pmdp neosvědčili, co se týká pracovní morálky

Předpokládám, že k tomuto tvrzení máte nějaké zdroje. Můžete nám tedy přiblížit, kolik je v PMDP řidičů cizí státní příslušnosti a jaký je vztah jejich nehodovosti, absencí, stížností atp. vůči celkovému průměru nebo vůči českým řidičům?
Pátek, 21. července 2017 - 16:45:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 462
Registrován: 11-2004
Wilsonův most
Původní dláždění se v minulosti také jistě nejméně několikrát opravovalo, i když jen svrchní vrstva. Navíc zátěž se historicky zvyšovala postupně. A v dnešní době zřejmě někdo podcenil zpevnění spodních obnovených vrstev, což ale není problém jen této stavby/rekonstrukce. Vzpomínám, že dříve se při stavbě silnice používaly velké a těžké válcovací stroje. Ty jsou dnes kde? Možná tak někde na velkých rekonstrukcích dálnic. U takto menších staveb se přiveze "žába", či něco obdobného a za chvíli je "hotovo". Navíc kvalita práce odpovídá i tomu, kdo to dělá. Vyučení mistři mizejí, učební obory se vytrácejí, každý chce jen maturitu... a kde pak skončí, to už je jasné. Kdo se dnes jde vyučit dlaždičem, pokrývačem, kameníkem, či podobnými obory... Důležité je, že se hlavně využije přiklepnutá dotace. Ale i v dnešní době se leckdy dobrý povrch někde udělat podaří. Např. zastávkový záliv CAN Tylova ve směru z centra myslím, že nebyl vydlážděn "včera" a pevnost drží, ačkoliv tam zajíždí také dost trolejbusů a autobusů. Stejně tak betonové povrchy v zálivech např. zastávek Poliklinika Doubravka ve směru z centra se zdají být odolné a trvanlivé. Takže je to dost o kvalitě provedené práce...
Pavel2
Pátek, 21. července 2017 - 22:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15399
Registrován: 8-2002
ML:
já si myslím, že už delší dobu pánové ze SMP CZ a ti dlaždiči z jiný firmy, který pro ně pracovali, nemají úplně čistý svědomí.

SMP CZ by měli být specialisti na mosty, ale když se začnou cpát do dalších souvisejících činností jako např. DIO na objízdných trasách, občas leccos podělají. každej švec by se měl buď držet svýho kopyta anebo se ty pro něj nový věci rychle naučit.
Sobota, 22. července 2017 - 20:50:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18097
Registrován: 5-2002
v Londýně prej taky s doubledeckerama jezdil nějakej Čech (a možná jich bylo i víc). a ty ostatní národnosti řidičů bude lepší ani nepočítat.

Včera mi v Pasově pomáhal přes kabely nastartovat Neoplana řidič firmy Prager Reisen, původem z Ruska z Uralu. Přijel tam s Mercedesem, který běžně řídí Leoš z Vimperka a teď má dovolenou. V Schönbergu na přípoji do Grafenau pravidelně potkávám autobusy, které řídí Poláci. Když kouknete na rozpisy služeb v Ostbayernbusu v Pasově, najdete tam krom Němců tři Čechy, Ukrajinku, Španělku a dále je tam nějaký pan Kömürgöz, tipuju to na Turecko.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Sobota, 22. července 2017 - 21:07:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15405
Registrován: 8-2002
je vidět, že v mnoha ohledech máme pořád co dohánět, abysme se dostali na tu vytouženou úroveň Západu [happy]
a ne všichni gastarbeiteři jsou volové z ubytovny, co se po pracovní době umí akorát ožrat a servat jako koně a okrást včetně použití nožů a jiných zbraní.

edit: akorát že se mluví a píše jen o těch co vyvádí kraviny, i proto jsou víc vidět.

(Příspěvek byl editován uživatelem pavel2.)
Sobota, 22. července 2017 - 21:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18099
Registrován: 5-2002
je vidět, že v mnoha ohledech máme pořád co dohánět, abysme se dostali na tu vytouženou úroveň Západu [happy]

Ano. A víš, jak vypadá typická klientela v linkovém autobuse z Rudy do Pasova?

- mladá generace. Jezdí do školy, všichni se jmenují Pamela, Samantha, Jessica, klasická německá jména tam skoro nepotkáš. Pokud mají prázdniny, jede autobus skoro prázdný.
- dámy v nejlepších letech. Jezdí denně, jezdí do práce, ale spočítal bys je na prstech.
- důchodkyně Gertruda a Brunhilda. Mají ZTP, takže jezdí zadarmo.
- Muhammad Alibaba a jeho přátelé. Chlapi věku +/- 35 let, jezdí z Zwieselu do Regenu někam do školy a umějí mizerně německy.
- a mezi Pasovem a Tittlingem jezdí i běžní dospělí, protože Pasov je velké město a autobusy tam jezdí celý den minimálně po hodině, takže je to pro lidi atraktivní.

Všichni ostatní jezdí autem. Protože jsou na západě a můžou si to dovolit. Pro představu: Minimální německá mzda je 8,85 €, tyhle peníze má imigrant bůhvíodkud, který na dálničním odpočívadle uklízí záchody a vybírá od lidí po padesátníku. Řidič autobusu má ve venkovských oblastech Bavorska minimálně 11-12 €/hod., ale i firmy nabízející 15 € mají problém sehnat řidiče. Kdybych tam chtěl jít jezdit, stačí jeden telefonát a můžu nastoupit třeba hned v pondělí a měl bych to i s ubytováním.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 24. července 2017 - 11:44:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 1-2009
A jen tak pro srovnání, my tady pracujeme za minimální mzdu necelé 3 eura hrubého na hodinu, přitom ceny potravin jsou v Německu leckdy nižší než u nás, a mají to v lepší kvalitě. Resp. jogurt Skyr mi v Norimberku chutnal skvěle, pak jsem ho koupil tady v Globusu a chuťově na tom byl někde jinde, v horším slova smyslu.
T_m
Pondělí, 24. července 2017 - 17:38:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 5-2002
Odkaz.
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Pondělí, 24. července 2017 - 18:31:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6196
Registrován: 5-2002
Ad Wilsoňák - je pravda že ta zkouška 4 povrchů je zajímavá - povrch vydržel, ty žulové kostky jsou stále stejné... [proud] Nevím jestli je to nějaký pokus o stavební / projektantský humor, možná jo. [happy]

Každopádně ta uzavírka bude zajímavá, protože v srpnu ještě poběží divadlo u Zvonu, kde se večer zavírají příjezdové komunikace pro auta (místní se doprosí, ale ostatní mají smůlu) - nepůjde tedy klasicky projet pod nádražím, Wilsonův most, a k tomu všude kolem Zvonu ( Šaf. sady, Zbrojnická , Pražská ) - ještě by to chtělo na ten čas domluvit fotbalový zápas. [proud][proud][proud]

Nehraje s náma někdo na městě nějakou počítačovou hru? [happy]
490 Vyřazen
Pondělí, 24. července 2017 - 18:43:43  
Neregistrovaný host
77.48.97.76
Byl vyřazen druhý vůz typu Citelis 12M ev. čísla 490 [sad], mimo dlouhodobě odstavené 497 po nehodě. [smrt]
Pavel2
Pondělí, 24. července 2017 - 23:41:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15410
Registrován: 8-2002
h_k: však to znáš, nebo snad ne?!?

SVS: vy jste ten most zmrvili!
SMP: my ne, my jsme všechno dodrželi, si prohlídněte dokumentaci.
SVS: ale někdo chybu udělat musel, my vám to vyreklamujem.
SMP: nesouhlasíme. když nám nevěříte, navrhujeme průzkumný vrty, mohl nám to zvorat projektant.
proj: já ne, já muzikant, já jsem vyhověl všem normám a navrhnul jsem vyzkoušený postupy!
SVS: když se neumíte dohodnout, tak teda vrty. my to platit nemůžem. SMP navrhněte postup a požádejte si o uzavírku.

celý je to komedie od chvíle, kdy se po 3 měsících objevily koleje. prostě by se ta vozovka včetně nosných vstev měla rozebrat a udělat to celý znova. ale to pár mega stát bude, SVS to znovu platit nechce a SMP taky ne, to by nejen dělala zadarmo, ale ještě by na tom něco provařila.

fotbal bude. i hokej může být ten samej den. ať je veselo [biggrin]

autobusy:
koukám 490 je z roku 2005, pěkně ten čas letí. 19.06.17 měl karambol s ČSAD busem na Masarykovce. 497 je o rok mladší a byl trefen mladým blbečkem v bavoráku. 497 na tom možná bude hůř, jestli má vepředu po nárazu do zdi např. zvlněnou podlahu, může oprava stát pěknou raketu. PMDP si asi radši vysoutěží nový SORky, než by opravoval 10-12letý Citelisy, který by do 5 let stejně vyřadil. díly máme za německý ceny, takže holt se vyplatí starý vyhodit a koupit nový.
Úterý, 25. července 2017 - 00:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18102
Registrován: 5-2002
Uvědom si, jaké jsou teď nejstarší krátké vozy: 2x B9.5, citybusy 486-487 a pak už začínají citelisy.
Nevím, kolik vozů přijde příští rok, ale není nereálné, že nás opustí první citelisy. (A stýskat se mi po nich nebude.)
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Úterý, 25. července 2017 - 02:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15413
Registrován: 8-2002
MJ: no jasně, stačí se podívat do tabulky třeba na seznamu-autobusů.

podjezd Gambrinus byl během víkendu zkrácen o 4 pole, tj. nějakých 12 nebo 15 metrů:

velkej pásovej jeřáb zatím na místě zůstává, tak dva-tři dny ho bude rozebírat menší kolega, kterej po 7 nápravách zvládá přesun po silnici, tohle je větší drobeček, jen pás má výšku zhruba 180 cm. na místo ho vždycky doveze několik návěsů a skládá se přímo na stavbě. je to jeden z největších jeřábů v republice: http://www.hanys.cz/technika/jeraby.html na konci stránky
Martinmarilynmanson
Úterý, 25. července 2017 - 18:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10406
Registrován: 12-2007
A stýskat se mi po nich nebude
Mě jo, kromě malých větraček u prvních vozů jsou pro cestující příjemnější než Sorky. Jednak vzadu nemají prolézačku, a pak mají pohodlnější sedáky (ale to i NB12 do ev.č. 540).
Be clever - use public transport!
6332 z UA
Úterý, 25. července 2017 - 18:31:07  
Neregistrovaný host
46.211.103.79
Ještě jezdí 442 a 462 (podle S-A), ty se vyřazovat nebudou?
Pavel2
Úterý, 25. července 2017 - 21:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15419
Registrován: 8-2002
myslím, že devítikilo 442 má být historik.
Úterý, 25. července 2017 - 21:47:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18103
Registrován: 5-2002
A stýskat se mi po nich nebude
Mě jo, kromě malých větraček u prvních vozů jsou pro cestující příjemnější než Sorky. Jednak vzadu nemají prolézačku, a pak mají pohodlnější sedáky (ale to i NB12 do ev.č. 540).


Jenže já autobusy jako cestující prakticky nejezdím. V Citelisu existuje asi jen jediný způsob, jak se můžu do kabiny nasoukat já s batůžkem s osobními věcmi (a to je leckdy i tak malý prostor kabiny ještě zmenšený tím, že je tam lednička) a když mám s sebou notebook nebo třeba tašku s nějakým nákupem, už tam na to prakticky není místo. V SORce je kabina velká dost na to, abych mohl ze sedadla udělat málem postel a aby se tam ke mě vešly ještě jedna až dvě dámské návštěvy [biggrin] Lednička je zabudovaná pod palubní deskou a klimatizace fouká studený vzduch přímo na mě a ne někde u stropu metr a půl nad mojí hlavou.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Peta303
Středa, 26. července 2017 - 07:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2559
Registrován: 6-2005
Třeba SORky (v Praze, ale to je fuk) ani po sedmi letech nejsou ještě rozhrkané tak, jako Citelisy (517 a spol.) byly prakticky od nova...

Jako cestujícímu se mi po nich taky stýskat nebude (byť vskutku debilní řešení mají na něktrerých místech vozidla od SORu i Iveca a problémy a závady mají také podobné).
cynický škarohlíd
Voloďa z Kyjeva
Středa, 26. července 2017 - 11:25:39  
Neregistrovaný host
37.188.161.169
Martin-l # 7232 :
Dám přiklad: Renovace jakéhokoliv veterána v dnešní době je záležitost miliónů-v případě PMDP bude to samé,tak nedělejte z lidí blbce. Za ty desítky miliónů, co se každý rok utápí v pojizdných historických vozech by si mohli zaměstnanci docela výrazně přilepšit. Renovace mé pragovky přišla pomalu na milion korun. A na co vůbec dopravní podnik potřebuje mít desítky historiků? O muzejní exponáty ať se starají muzea a ne městské organizace. Nebo každá městská organizace má své muzeum??? Primární podstata PMDP je přeprava běžných cestujících.
Středa, 26. července 2017 - 17:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1184
Registrován: 1-2009
Těch historiků donedávna, cca 10 až 15 let nazpět, moc nebylo. Z tramvají Křižík a šmoulovsky modrá T1, nyní v městských barvách. Později přibyly T2 a T3. Nicméně chybí takový válečný doutník, jak se tomu říkalo. Z autobusů PMDP neměl nic, nyní alespoň Karosu 731. Pár historiků se jinak nejde, ale ne u PMDP. Z trolejbusů PMDP nemělo nic, teď má 9 Tr, 15 Tr a nově 14 Tr. Ale i historické exponáty generují zisk, třeba k objednaným jízdám (svatby apod.), nebo různé svátky, kdy přepravují za 40 / 20 Kč. Přeprava zdarma je spíše vyjímkou, typicky na kulatá výročí, viz loňský červen. Ano drahé to je (i jen taková pořádná generálka kabrioletu felicia ze 60. let přijde na statisíce korun), ale jde také o zachování pro budoucí generace. Kdyby byli historici jen v muzeu, mnoho lidí by do dopravního muzea přišlo jen párkrát za život.
Z jiného soudku: všimli jste si, jak vypadá ten zúžený Pattonův most? V pravém pruhu je při pohledu z jedoucí tramvaje asi tak 8 značných vyboulenin asfaltu.
Středa, 26. července 2017 - 17:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18105
Registrován: 5-2002
Renovace mé pragovky přišla pomalu na milion korun.

DP má dejme tomu 500 řidičů (tram 150, trol 150, bus 200). Pokud 500 řidičů dostane milion, dostane každý z nich 2000 Kč. Pokud by to byl milion za rok, znamená to, že měsíčně každý řidič dostane 167 korun ke stávajícímu platu. To si fakt všichni polepší, každý si koupí jednu a půl krabičky cigaret navíc. Nebo dva obědy někde v Globusu v jídelně. Nebo si zajede žlutým autobusem do Prahy na den na výlet. A tak.

A taky by bylo dobré podotknout, že není veterán jako veterán. Určitě je snazší a levnější zrenovovat vozidlo, které ještě před nedávnem sloužilo v pravidelném provozu (a podnikové sklady jsou plné náhradních dílů, které už nikdo nepotřebuje), než renovovat něco, co roky stálo někde v křoví a renovace spíš připomíná novostavbu.

James Bond: Zapomněl jsi na RTO.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Voloďa z Kyjeva
Středa, 26. července 2017 - 18:15:46  
Neregistrovaný host
37.188.161.169
Martin-j: # 18105
Co jsem zjišťoval po známých a kolegů veteránistů, tak zrovna u autobusu RTO musela být cena za renovaci něco mezi 3-4 miliony, pokud se to dělalo od základu a to už je každého řidiče třeba 5.000 za rok. Autobus RTO pana Šimka z Náchoda přišel na 3,5 milionu.A ne každý si za to koupí cigarety.
Středa, 26. července 2017 - 22:18:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5304
Registrován: 9-2005
Srpnové Bezdružické parní léto mimořádně s 313.902. odkaz


Pavel2
Středa, 26. července 2017 - 23:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15422
Registrován: 8-2002
Voloďa z Kyjeva: ehm, spíš bych se ptal na Hydru kolik stojí oprava kdejaký ptákoviny na jakýmkoliv voze, proč každej díl musí projít přes kolečko pěti sexkretářek atp.

příklad: potřebuješ koupit třeba tužkovou baterku nebo balík hajzlpapíru na WC. nemůžeš to jít koupit kamkoliv do krámu, do VO typu Orvest atp., a donést účet k proplacení nebo si nechat napsat fakturu, kterou tvůj chlebodárce následně v termínu zaplatí. musíš objednávat pouze u předem vysoutěžených firem, 3 měsíce dopředu za vysoutěžený ceny. takže pak dojdeš do skladu nebo za tvojí skladnicí, řekneš potřebuju žárovku H4 a ona se na tebe hezky usměje a praví NEMÁM, příští středu by je měli dovézt [proud]

to je podle mě hlavní kanál kudy odtejkají prachy do spletence propojených firem. ale hlavně že na to máme razítko že je to zprocesovaný v souladu s ISO 9001.
Čtvrtek, 27. července 2017 - 14:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 1-2009
MJ: Pardon, na RTO jsem zapomněl. Včera jsem jel 33 z FN k Muzeu a musím říct, ten opravovaný přejezd u Gery je fakt "pecka". Opravuje se po půlkách, i mimo špičku fronta aut od půlky trasy od nemocnice. V provozu jen 2 pruhy, pravý odbočovací a jeden pro směr rovně i doleva do centra. Od nemocnice ke kolejím to jel autobus 7 minut.
Pátek, 28. července 2017 - 01:18:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18106
Registrován: 5-2002
Mimochodem, od ČD ke mě dorazila zpráva, že dráhy teď dvakrát využily služeb PMDP při zajištění NAD za vlaky při mimořádných událostech. Docela by mě zajímalo, co k tomu dráhy vedlo.
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pavel2
Pátek, 28. července 2017 - 02:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15425
Registrován: 8-2002
MJ:
taky jsem si toho všimnul a taky mě to překvapilo...


v souvislosti s opravou tram tratě na vjezdu/výjezdu do točky Bory se chystá docela hustá objížďka třicítky ulicí Politických vězňů a Máchovkou: PMDP/změny v dopravě

jaxe tam budou lámat klouby nebo prkna bude vskutku zajímavý (pokud tedy PMDP nenasadí jen sólo vozy). a jestli tu Máchovku nikdo nevyasfaltoval, tak potěš koště. ale zas tak často tam nepřijdu, tak nevím jak to na místě zrovna vypadá. samozřejmě parkující auta budou muset pryč.
Pátek, 28. července 2017 - 16:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 944
Registrován: 8-2007
v souvislosti s opravou tram tratě na vjezdu/výjezdu do točky Bory se chystá docela hustá objížďka třicítky ulicí Politických vězňů a Máchovkou
A když se k tomu přidá repanelizace trati mezi Chodským a Dobrovského tak bude i na Klatovské veselo. A aby toho na řidiče nebylo málo, tak se na Vejprnický k částečné uzavírce přidá i úplná uzavírka v místě zastávek Internáty z důvodu opravy vyvýšených přechodů u zastávek a na Koterovský se uzavře směr z centra z důvodu výměny výhybky (naštěstí až od 24.8 a jen na 7 dní). [lol]
27
Pátek, 28. července 2017 - 22:22:00  
Neregistrovaný host
193.179.13.239
Martin_j: Nemůže to být prosté „Jinde nebyli lidi?“
Neděle, 30. července 2017 - 13:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7235
Registrován: 5-2004
Voloďa z Kyjeva: Za ty desítky miliónů, co se každý rok utápí v pojizdných historických vozech by si mohli zaměstnanci docela výrazně přilepšit.

A o jakých desítkách milionů se bavíme? Předpokládám, že máte naprosto přesné informace o hospodaření, takže nebude problém sdělit přesné číslo. Já mám informace poněkud jiné a to "výrazné přilepšení" tady už spočetl kolega Martin_j.

A na co vůbec dopravní podnik potřebuje mít desítky historiků?

A on snad nějaké desítky má? Jde o 4 tramvaje, 3 trolejbusy a 2 autobusy, které prošly renovací.

Nebo každá městská organizace má své muzeum??? Primární podstata PMDP je přeprava běžných cestujících.

A ony snad PMDP mají nějaké muzeum? Dopravní podnik má za úkol vozit cestující a aby měl koho vozit, tak se musí různými způsoby starat o to, aby nějací cestující existovali. K tomu všude v civilizovaném světě slouží také provozní historická nebo historicky-komerční vozidla. Dopravní podnik investuje do historických vozidel, aby propagovaly veřejnou dopravu jako udržitelný způsob dopravy a aby dokládaly její dosavadní historii. Protože kdo svoji historii nezná je odsouzen k tomu, aby neměl žádnou budoucnost. A každá (nejen) městská organizace by na toto měla dbát třeba i založením svého muzea.

tak zrovna u autobusu RTO musela být cena za renovaci něco mezi 3-4 miliony, pokud se to dělalo od základu a to už je každého řidiče třeba 5.000 za rok.

Což je necelých 420 korun měsíčně navíc, tedy dva lepší obědy. Opravdu si myslíte, že to je částka, která přitáhne do tohoto zaměstnání takový počet lidí, aby to vyřešilo jejich nedostatek? V době, kdy průměrná mzda roste o 1000-1500 každý rok?
Neděle, 30. července 2017 - 22:32:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18107
Registrován: 5-2002
Martin_j: Nemůže to být prosté „Jinde nebyli lidi?“

To sotva. ČD snad dokonce měly nějaký interní pokyn, že u PMDP se náhradní doprava prostě objednávat nesmí, a to ani v případě mimořádné události. A že by ČSAD nebylo schopné sehnat autobusy s řidiči, hm hm hm... Divné...
Být zaměstnaný je dobrá věc, ale nesmí se to zvrhnout v práci!
Pondělí, 31. července 2017 - 10:11:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 471
Registrován: 12-2005
Mimochodem, od ČD ke mě dorazila zpráva, že dráhy teď dvakrát využily služeb PMDP při zajištění NAD za vlaky při mimořádných událostech.
21.7. zajišťovali PMDP ráno mimořádku Valcha-Plzeň, konkrétně vím o 553.
Pavel2
Pondělí, 31. července 2017 - 10:49:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15432
Registrován: 8-2002
že_by ČD zaměstnaly jinýho tiskovýho mluvčího a ten starý pravidla hodil do koše? [wink]