Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » 4. koridor » Archiv diskuse 4. koridor do 10. 08. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse 4. koridor do 10. 08. 2016

dolů
   autor příspěvek
Mladějov
Pátek, 05. srpna 2016 - 22:04:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8567
Registrován: 3-2007
Nojo, ale hlavní problém odmítačů je to, že nebude potřeba tolik výpravčích a především těch různých podržtašků, dozorčích, náměstků..bojej se o fleky.
Pátek, 05. srpna 2016 - 22:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11069
Registrován: 8-2004
Brr:
"Mimochodem, schopného ajťáka v Praze seženete, ale sehnal byste ho i třeba ve Staré Pace?"
Opravdu ho snáze seženu v té Praze, kde má asi tak tisíc jiných možností, kde dělat (a obvykle i lépe placených)?

Mladějov (ad.):
Já bych odmítání dálkovin a odmítání CDP od sebe oddělil.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Mladějov
Pátek, 05. srpna 2016 - 22:43:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8568
Registrován: 3-2007
a obvykle i lépe placených)?

No tak to je ale problém vaší generality, která ušetří x lidí a není schopna jich pořádně zaplatit 1/10x

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 06. srpna 2016 - 07:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 805
Registrován: 1-2006
Hroch:

Neodděloval bych, ale je to věc názoru. Ted je oddělení vynuceno kapacitou dostupných přenosových cest a zvolenou kapacitou CDP, která podle mého názoru vychází z toho, že se blbě odhaduje kolik lidí v budoucnu opravdu bude potřeba po doplnění věcí jako je ASVC a spol.

Zaprvé jsou funkcionality a systémy, které je při stávající architektuře zařízení rozumnější koncentrovat na CDP. Zadruhé se dá předpokládat, že časem se začne docházet k tomu, že tolik dispečerů na CDP po doplnění funkcionalit není na řízení toho, co se tam naroubuje teď, potřeba. Zatřetí je to o novém způsobu komunikace s dopravci, kdy se dispečer soustředí na řízení dopravy a je úkolován styčným důstojníkem, který zprostředkovává kontakt s dopravci a řeší jejich potřeby. To je taky lépe koncentrovat. Za čtvrté zmíněná podpora. Ta se sice dá outsorcovat, ale při koncentraci na jednom místě může být efektivní z důvodů, které tu byly vypisovány.

Mám odlišnou představu od modelu, který byl zvolen, ale očekávám, že cca za 20 let se začne řešit čím stávající CDP nahradit, a vývoj půjde dopředu na základě toho, že už všichni budou vědět o čem to je a technologie bude také o krok dál. Je i možné, že v té době už nebude tolik regionálek a k řízení toho bude míň. Bylo by fajn se toho dožít a sledovat další proměnu profese.

Každá generace v profesi má své. Stávající měla za úkol prosadit a rozšířit dálkoviny a CDP (v jakékoliv formě) a připravit funkční zázemí pro další kroky. Považuji to, co se povedlo, z hlediska projednání za husarský kousek, protože dálkoviny jsou o něčem jiném než to, co tu bylo dosud, a ten přelom probíhá na poměry hodně rychle. Úkolem další generace bude úprava směru z toho, co byli schopni projednat ti před nimi, na to, co je možné z dálkovin a CDP vytáhnout. Optimalizovat to, zefektivnit.
Diana
Sobota, 06. srpna 2016 - 09:35:16  
Neregistrovaný host
95.80.230.85
Při ztrátě komunikace mezi CDP a jednotlivými stanicemi je efektivnější zaplatit pohotovost infrastruktury (opravit poruchu) a ne řízení provozu (obsazení stanic).
Sobota, 06. srpna 2016 - 14:09:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 5-2002
Opravdu ho snáze seženu v té Praze, kde má asi tak tisíc jiných možností, kde dělat (a obvykle i lépe placených)? Jestli ho nechce SŽDC dobře zaplatit, tak ho nenajde nikde. Ani v té Pace - on odtud zdrhne do Prahy za lepším.
Nicméně, takto vysoce kvalifikovanou sílu na venkově jednoduše neseženete.
Sobota, 06. srpna 2016 - 17:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4417
Registrován: 9-2005
Diana:
"Při ztrátě komunikace mezi CDP a jednotlivými stanicemi je efektivnější zaplatit pohotovost infrastruktury (opravit poruchu) a ne řízení provozu (obsazení stanic)."

Fakt? Přál bych ti sedět v některém z těch vlaků, které by zůstaly někde na trati a díky tomu, že je nemá kdo dostat alespoň do stanice, čekají stovky cestujících na to, až se najde místo, kde Fero kopnul vedle a místo metaliky se snažil ukrást optiku. A následně tu optiku musí někdo přijet opravit a zařízení přezkoušet. Nehledě na to, že po nalezení toho místa se nejprve čeká na kriminálku, jejich šetření a pak teprve někdo může vůbec začít něco opravovat. A to taky "chvíli" trvá.
Sobota, 06. srpna 2016 - 17:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6806
Registrován: 5-2007
Plešoun: Ale jednorázové prekopnutie optiky na CDP v zásade nič neznamená. Ešte raz, všetky súčasné trate pripojené do CDP by mali byť zaokruhované a u ostatných sa s tým počíta najneskôr v čase zapojenia do CDP.
Sobota, 06. srpna 2016 - 17:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 806
Registrován: 1-2006
Plešoun:

Přerušená optika na CDP (včetně výpadku druhé cesty) = přerušená optika k RBC = po migraci ETCS kaput = vlak stojí bez ohledu na to, kde jsou lidi na místní ovládání stanic.

Luxus v podobě místního nebo úsekového řízení bez ETCS, které může zajistit, že sice se zpožděním, ale vlak nějak projede, stojí lidi, na které jsou potřeba peníze. Vzhledem k tomu, jaký problém je nyní sehnat člověka do údržby, se dá předpokládat, že pokud by to nešlo na dálkoviny a CDP, bude vbrzku těžký problém pokrýt výpravčí ve stanicích. Personálně i finančně.

Většina šílených nápadů, které vznikají, je motivována tím, že stojící vlak je katastrofa, protože někdo bude řvát a mohla by být vyvozována odpovědnost. Je ale maximální snaha o zajištění jízdy vlaku lidmi, aby někdo neřval, tím, kam by se měli strkat prostředky nebo je to otevřeným oknem kudy se zbytečně vyhazují?

Raději bych ty, kteří na to mají hlavu a ruce (+ prostředky na výplaty), viděl u vás v údržbě a na optimalizaci postupů jak poruchu rychleji odstranit...
Pružinskij
Sobota, 06. srpna 2016 - 18:05:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 945
Registrován: 4-2015
Vzhledem k tomu, jaký problém je nyní sehnat člověka do údržby,
Však za ty peníze to může dělat jen cvok, rentiér, hobbysta nebo senior čekající na důchod.
Waarschijnlijke Afstanden.
Sobota, 06. srpna 2016 - 20:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11072
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"Neodděloval bych, ale je to věc názoru."
Měl jsem na mysli oddělení odmítání.
S dálkovinami principiá
Diana:
"Při ztrátě komunikace mezi CDP a jednotlivými stanicemi je efektivnější zaplatit pohotovost infrastruktury (opravit poruchu) a ne řízení provozu (obsazení stanic)."
lně problém nemám.
Oblíbená chiméra, jak stávající zařízení vydrží už na věky a nebude jej třeba časem nahradit. [crazy]
Brr:
"Jestli ho nechce SŽDC dobře zaplatit, tak ho nenajde nikde. Ani v té Pace - on odtud zdrhne do Prahy za lepším.
Nicméně, takto vysoce kvalifikovanou sílu na venkově jednoduše neseženete."
Nemyslím si.[nene]
Asdf:
"Ešte raz, všetky súčasné trate pripojené do CDP by mali byť zaokruhované a u ostatných sa s tým počíta najneskôr v čase zapojenia do CDP."
Poraďte - jakpak kudy jsou zaokruhované třeba Olbramovice s Benešovem? Nebo Cheb?
Vhd_sl:
"Přerušená optika na CDP (včetně výpadku druhé cesty) = přerušená optika k RBC = po migraci ETCS kaput = vlak stojí bez ohledu na to, kde jsou lidi na místní ovládání stanic. "
Pozoruji, že to neježdění je třeba si pojistit.[crazy]
Vhd_sl:
"Většina šílených nápadů, které vznikají, je motivována tím, že stojící vlak je katastrofa, protože někdo bude řvát a mohla by být vyvozována odpovědnost. Je ale maximální snaha o zajištění jízdy vlaku lidmi, aby někdo neřval, tím, kam by se měli strkat prostředky nebo je to otevřeným oknem kudy se zbytečně vyhazují?"
Představte si, že jízdy vlaků (a v nich lidí a nákladu) je jediným smyslem existence toho všeho, takže vlak stojící na trati i několik hodin je opravdu, ale opravdu problém. Ale nenechte se ve svých teoriích vyrušovat ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Karfík
Sobota, 06. srpna 2016 - 23:51:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 12-2006
Ne, jediným smyslem SŽDC a tím i kolejí jsou kšefty pro zabezpečováky a AŽD zejména. [kladivo]
Nějaké převážení obtěžujícího hmyzu (cestujících, nákladu) je jen nezbytné krytí. [ko]
Zavolejte Chocholouška, má tu práci!
Neděle, 07. srpna 2016 - 00:31:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6809
Registrován: 5-2007
Karfík: Práve naopak. Pre AŽD by bol najväčší vývar, keby bola každá trať riadená ideálne z jednoho sálu, ktorý by bol pre každú trať v inej stanici, k tomu záložný sál na opačnom konci trate, a ešte núdzové ovládacie pracoviská v každej stanici. A všetko v plnej palbe vrátane provozních aplikací (v prípade AŽD GTNky).
Neděle, 07. srpna 2016 - 00:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6810
Registrován: 5-2007
Hroch: Netuším, nie som zamestnanec SŽDC. Ale začul som to od zamestnanca GŘ SŽDC, tak očakávam, že to nejak bude. A ako tu naznačil Vhd_sl, skôr by som sa bál toho, čo sa použilo na to zaokruhovanie.

Inak pred dvoma rokmi sa eneregtici nejak sekli a pustili napätie niekam, kam nemali, alebo taknejak. V Dlouhé Třebové sa následkom toho snáď "vyparila" časť ÚNZ a došlo k úplnému výpadku napájania ZZ. Tzn. nešli výhybky v DT a autoblok do Ústí/O. Obe stanice boli obsadené výpravcom, ak nie rovno obe dvomi. Takže teoreticky jediné, k čomu by tak malo dôjsť bolo jazdenie v medzistaničnom úseku ÚnO-DT a DT-Parník rýchlosťou 100km/h jedine snáď so zastavením po zelený rozkaz. Tri hodiny po udalosti meškania za daným úsekom neklesali pod 150 minút (a nákladná doprava možno mimo nejakých NExov stála). Výpravcovia sa síce snažili jak mohli, ale aj tak tam chudáci skoro nič nezmohli...

A tá RBC musí byť zákonite na pár (desiatok) kilometrov. Tam si nepomôžete ničím. Leda ETCS L1.
Neděle, 07. srpna 2016 - 09:34:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 807
Registrován: 1-2006
Hroch:
"Poraďte - jakpak kudy jsou zaokruhované třeba Olbramovice s Benešovem? Nebo Cheb?"
Jsou různé způsoby zaokruhování a není to jen o tom, kudy jsou trasovány koleje. Včetně druhé trubky optiky položené ideálně v samostatné trase, kterou tam má např. ČD-T. Cheb je zaokruhovaný, jen občas je to ve vzduchu - http://www.cdt.cz/cz/infrastruktura-97/ .

Hroch:
"Pozoruji, že to neježdění je třeba si pojistit.[crazy]"
Jak psal Asdf - RBC je na pokrytí cca 30 km (podle počtu vlaků v oblasti). Dá se vybrat. Buď centralizovat na CDP, aby byl přímý kontakt se skříněmi souvisejícími s ETCS (to je realizováno), nebo to roztrousit např. do uzlů, ale s velmi kapacitním spojením s částmi ETCS na CDP, odkud je to ovládané. I z druhé naznačené možnosti je vidět, že pokud přerušíte spojení, po migraci na ETCS nejezdíte, protože nemáte dostupné ETCS a návěstidla jsou pryč.

Hroch:
"Představte si, že jízdy vlaků (a v nich lidí a nákladu) je jediným smyslem existence toho všeho, takže vlak stojící na trati i několik hodin je opravdu, ale opravdu problém. Ale nenechte se ve svých teoriích vyrušovat ..."
Stejně jako nepředěláte fyziku, nepředěláte ani princip určitých zařízení, která je potřeba nasadit, aby se jezdilo s eliminací vlivu lidského faktoru. Netvrdím, že vlak stojící na trati není problém, ale tvrdím, že lidé ve stanicích na trati po migraci na ETCS L2 jsou zbyteční, protože s fírou, který jede podle ETCS (bez návěstidel, jen s tabulkami) nic nenadělají. Pojedete jako fíra dál na vlastní odpovědnost, když Vám klekne ETCS? Odmítl bych...

I kdyby byly poruchové stavy ošetřeny administrativně (nevím jak to bude řešeno), v případě něčeho zásadního ve stanici mohou ti lidé leda přetočit výhybky do rovného klikou a ... (?) - troufl byste si jako výpravčí na uzlu jezdit na desku nouzových obsluh, kterou jste nikdy nepoužil? Odmítl bych... Btw. má smysl je vůbec dělat nebo je to další alibismus?

Je vhodné investovat do toho, aby zařízení běželo a případná porucha byla odstraněna co nejdříve. Tzn. posílit nebo outsoorcovat údržbu. Mým názorem je to, že se občas v budoucnu nepojede, je daní za eliminaci lidského faktoru = za bezpečnost i udržitelnost do budoucna z hlediska personálu a financí. Nejásám, beru to jako fakt.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Neděle, 07. srpna 2016 - 09:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 808
Registrován: 1-2006
Karfík:
"Ne, jediným smyslem SŽDC a tím i kolejí jsou kšefty pro zabezpečováky a AŽD zejména. [kladivo]
Nějaké převážení obtěžujícího hmyzu (cestujících, nákladu) je jen nezbytné krytí. [ko]"
Obávám se, že pro chápání výše uvedené diskuze jsou potřeba určité technické znalosti, jimiž nedisponujete. [sad] Jak psal Asdf...
Neděle, 07. srpna 2016 - 15:33:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4418
Registrován: 9-2005
Vhd_sl:
"Včetně druhé trubky optiky položené ideálně v samostatné trase, kterou tam má např. ČD-T. "

Hmm, je vidět, že nejsi vůbec v obraze. Kdo myslíš, že optiku provozuje a spravuje? Řeknu ti to: ČD-T, ve svých trasách. Nikoli SŽDC ve svých trasách s metalikou. To by ani nešlo. Ale to bys musel o kabelových trasách ve správě SŽDC něco vědět, opravdu se o tom nebudeme rozepisovat na DF.
Neděle, 07. srpna 2016 - 15:46:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 809
Registrován: 1-2006
Plešoun:

Zůstaňme přitom - nemám potřebu tu něco někomu dokazovat. ;-)
Ne všechno je potřeba rozepisovat na DF a v tomto duchu byl tak trochu i záměr předchozího psaní.
Neděle, 07. srpna 2016 - 16:16:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4419
Registrován: 9-2005
[wink]
Zbyněk
Neděle, 07. srpna 2016 - 19:41:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 779
Registrován: 1-2004
Ale to bys musel o kabelových trasách ve správě SŽDC něco vědět, opravdu se o tom nebudeme rozepisovat na DF.

Trochu bych zabrzdil s těmito komentáři...je potřeba rozlišit to který daný optický kabel je v čím majetku a kdo ho spravuje.
Existuje síť optických kabelů ve vlastnictví ČD-T a síť optických kabelů SŽDC.
Vlastníkem optických kabelů SŽDC je organizační jednotka TÚDC, která jejich správu zadává ČD-T.
Kabely ČD-T (pronájmy) využíváme opravdu zejména tam kde nemáme svoje kabely SŽDC pro zaokruhování zejména sdělovacích systémů (GSM-R, DDTS, DŘT, atd.).
V případě stavby GSM-R ČB - Plzeň dokonce SŽDC odkupuje původní zakopaný 36 vláknový optický kabel ČD-T z roku 2002.
V Praze se využívá i optický kabel v metru mezi hlavním nádražím a Holešovicemi, a podobně...
Zbyněk
Neděle, 07. srpna 2016 - 19:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 780
Registrován: 1-2004
Dále totální a bezvýhradný souhlas s Vhd_sl (aktuální snahu o vyhazování uzlů považuji skoro za terorismus a odborné a profesní diletantsví nejvyššího kalibru; nehledě na ekonomické harakiri - průser s uznáním z eurozdrojů).

Naprostý souhlas - svedli jsme s mnoha kolegy bitvu proti této snaze - která je prokazatelně založena ve spisu týkající se této záležitosti. I když jsme první kolo prohráli, neházel bych flintu do žita :-)
Priapos
Neděle, 07. srpna 2016 - 22:20:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1007
Registrován: 10-2012
Vhd_sl:
"Mým názorem je to, že se občas v budoucnu nepojede, je daní za eliminaci lidského faktoru = za bezpečnost i udržitelnost do budoucna z hlediska personálu a financí. Nejásám, beru to jako fakt.

"
Mým názorem zase je, že už se asi překročila únosná míra úspor personálu. Železnice u nás už ztratila svou velkou přednost, vysokou míru spolehlivosti. Třeba dnešní podvečerní Kolín způsobil pěkný zásek do provozu a to trval poměrně krátce.
Pikehead
Neděle, 07. srpna 2016 - 22:39:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 3-2007
Priapos: A ta spolehlivost na dráze byla přesně kdy? Za první republiky?
Neděle, 07. srpna 2016 - 23:43:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6816
Registrován: 5-2007
Priapos: Síce som tú dobu nezažil, ale na základe skúseností rôznych pamätníkov toho obdobia z rôznych kútov republiky jednoducho neverím, že dráha 60., 70. alebo 80. rokov by dokázala zvládnuť súčasný pomer osobnej a nákladnej dopravy lepšie, než tá dnešná.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pondělí, 08. srpna 2016 - 07:33:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 810
Registrován: 1-2006
Priapos:
"Mým názorem zase je, že už se asi překročila únosná míra úspor personálu. Železnice u nás už ztratila svou velkou přednost, vysokou míru spolehlivosti. Třeba dnešní podvečerní Kolín způsobil pěkný zásek do provozu a to trval poměrně krátce."
Kolikrát je důvodem problém v zabezpečovacím zařízení a kolikrát je problém jinde - strom, sebevrah (úmyslný či neúmyslný), železo, problém hnacího vozidla...? A řeší se tyto případy zálohováním lidmi nebo materiálem?

Mne na tom spíš zaráží, že panuje představa, že ti lidé ve stanicích v případě problému mají šanci něco vyřešit v okamžiku, kdy nasadíme ETCS. Vyvozuju z toho, že většina lidí nemá představu jak vlastně má fungovat cílový stav - co půjde a kde končíme - a drží se mylné představy, že když ve stanici někdo je, tak zařídí, aby se jelo.

Souhlasím s lidmi v uzlech určenými na místní práci, souhlasím s nouzovými pracovišti (bez komfortu funkcionalit CDP, které tam prostě nedostaneme - např. ASVC), které, aby ten člověk nevyšel ze cviku (a nerejpal se v nose) občasně přebírají úsek nebo jeho část. Jsem všemi deseti pro navýšení údržby a optimalizaci procesů jak co nejrychleji odstranit poruchu. Ale lidi do stanic nad rámec výše uvedeného jsou na to zařízení, které se tam dává, stejným nesmyslem jako nasazování desek nouzových obsluh. Navíc nebezpečným nesmyslem, protože ekonomika a spol.

Co bylo v Kolíně nevím, ale zrovna Kolín je s těmi dvěma ESAmi takové specifické řešení.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Simba
Pondělí, 08. srpna 2016 - 09:03:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2292
Registrován: 7-2008
Asdf: pomineme-li poruchy zab.zař., tak rozhodně lidi nestáli někde v polích ve vlaku dvě či tři hodiny kvůli poruše loko. Prostě se sundala nejbližší mašina z nějakýho nákladu nebo poslala záloha, která byla téměř všude někde nějaká. Dnes to tak nějak nejde tak dobře - mašiny daleko, dráhy rozdělený, výpravčí není nic a horda dispečerů na kdeco. Víc to nemá cenu rozvádět.
ŽELEZNIČNÍ KORIDORY, VČ. 4 I NA FB! - www.koridory.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Pondělí, 08. srpna 2016 - 09:31:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6095
Registrován: 4-2003
Simba:Prostě se sundala nejbližší mašina z nějakýho nákladu nebo poslala záloha, která byla téměř všude někde nějaká.

Říká Ti něco pojem produktivita práce? Už za minulého režimu se o neudržitelné situaci v tomto směru na ČSD hovořilo i psalo, ale nic nedělalo. Pak přišel 17. listopad roku 1989, který to vyřešil za ČSD sám.........


dráhy rozdělený

Na co to má v tomto směru vliv? Je li někde volný stroj i od soukromníka, spraví to obvykle jeden telefonát a dodatečně mailová objednávka, na kterou pak bude ve výsledku reakce pomocí faktury. V čem je tedy problém?
VCO
Pondělí, 08. srpna 2016 - 10:32:20  
Neregistrovaný host
151.249.106.140
Může mi někdo říct, proč se v Říčanech pruhy pro indikaci VCO doplňují a ve Stránčicích ne?
V článku http://www.koridory.cz/archives/37751/ se totiž píše:
Například v Říčanech byly už koncem zimy z důvodu návěštění vyšší rychlosti při tzv. VCO cestách doplněny zelené pruhy na návěstidlech.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 11:35:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4420
Registrován: 9-2005
Protože ve Strančicích není traťová rychlost nad 120 km/h. Je tam rovných 120 i pro Vk
Simba
Pondělí, 08. srpna 2016 - 12:08:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2293
Registrován: 7-2008
Bram: jedna věc je Vaše hezká teorie, druhou věcí praxe, o které se v minulosti milí cestující i zaměstnanci "tam dole" přesvědčili několikrát - čímž nepopírám, že se ta "akčnost" zlepšuje (jak kdy a jak za koho).
ŽELEZNIČNÍ KORIDORY, VČ. 4 I NA FB! - www.koridory.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Zbyněk
Pondělí, 08. srpna 2016 - 12:14:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 781
Registrován: 1-2004
Tyhle kecy mě fakt baví: jako malej jsem jezdil celkem pravidelně z Plzně do Aše a zpoždění, které si vozil nejen "lázeňák" bylo pravidelně kolem hodiny i více, takže mě fakt irituje to velebení starých dobrých časů....
Pondělí, 08. srpna 2016 - 12:38:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5744
Registrován: 7-2007
Plešoun: Ale VCO ve Strančicích je už dávno. Už otravuje několik let. A pro Bimbadla je tam myslím 135.
Bram:Je li někde volný stroj i od soukromníka, spraví to obvykle jeden telefonát a dodatečně mailová objednávka, na kterou pak bude ve výsledku reakce pomocí faktury. V čem je tedy problém? Úplně ve všem. Na stažení z tratě, to je celkem bez legislativních komplikací. I když s obrovským rizikem (vzhledem k tuposti většiny lidí). Ale jinak, bohužel. Žádný soukromník a víceméně ani ČDC, vám žádný OS,R atd nepoveze nikam jinam, než do nejbližší žst. Jinak si koleduje o velký malér.
A klidně, když bude zájem, vám popíši, co to všechno obnáší. Není, ale vůbec to není sranda. Je tolik věcí, které jsou až skoro nesplnitelné, takže bohužel. Lehne-li nějaký Os, tak má prostě železnice dost smůlu. I kdyby kolem bylo x lok jiných dopravců. Je to opravdu nadlouho, než se trať uvolní, nebo než se vůbec něco rozjede. Nesmíte na to koukat jen na korytech, či okolo Phy, Bna či Ovy. A že se to občas povede, je jen převeliká ochota udělat něco pro lidi, těch "blbců" dole, ale legálně to prostě nejde v rozumném čase.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 13:13:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6103
Registrován: 4-2003
Oldcerry:Žádný soukromník a víceméně ani ČDC, vám žádný OS,R atd nepoveze nikam jinam, než do nejbližší žst.

Mínil jsem tyto případy, prostě uvolnění trati. I to netrvá zrovna nejkratší dobu, ale získá se alespoň čas to řešit dále. A vzhledem k taktové dopravě nemá ani cenu dělat nic jiného. Obvykle za hodinu (nejpozději za dvě hodiny) se na hlavní trati obvykle objeví nějaký další vlak stejné kategorie ve stejném směru.


A klidně, když bude zájem, vám popíši, co to všechno obnáší.

Něco málo o tom vím - třeba znalost předpisů jiného dopravce. Dále praktická znalost strojvedoucích předpisu SŽDC D1 týkající se výpravy osobních vlaků. Také nezvyk strojvedoucích nákladních vlaků na dopravu osobních vlaků - možnost průserů z toho vyplývajících.

Dále ne každý, kdo má licenci a osvědčení na provozování drážní dopravy, jí má vydanou jak pro nákladní dopravu, tak i pro osobní dopravu. Ta nákladní doprava převažuje - stačí se podívat na stránky SŽDC a na seznam dopravců.



Simba:jedna věc je Vaše hezká teorie, druhou věcí praxe, o které se v minulosti milí cestující i zaměstnanci "tam dole" přesvědčili několikrát

Tak namátkově třeba trať Praha - České Budějovice: Dříve (za minulého režimu) tady jely asi čtyři použitelné (rozuměj nikoliv všude zastavující osobní vlaky) denně. Dnes je tu hodinový takt. Čili odklizení vlaku s porouchanou lokomotivou do nejbližší stanice a zařídit tam mimořádné zastavení následujícího vlaku a umožnit cestujícím se zpožděním dojet, je nakonec to nejlepší řešení.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 13:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5746
Registrován: 7-2007
Bram: Když o tom něco víte....
Dále praktická znalost strojvedoucích předpisu SŽDC D1 To musí znát všichni, kdo se pohybují na kolejích SŽDC týkající se výpravy osobních vlaků. To je ČD D2. Co mají LEO, Jančurovci a další, vůbec netuším.
S lokomotivou z nákladní dopravy a už vůbec je -li na vlaku se počítat moc nedá. A stejně je to všechno za cenu porušení kde čeho. Nikdo nedal pravidla, jak to udělat. A dnes, proč by kdo něco riskoval...ať to celé prostě chcípne. Zmrdům je to jedno. (Dovoluji si upozornit, že výraz "Zmrd" není z mého slovníku, ale z netu a ve svém zdůvodnění zcela vystihuje.) Více na http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Zmrd
Pondělí, 08. srpna 2016 - 13:49:39  
Administrátor
Číslo příspěvku: 71911
Registrován: 4-2003
VCO:
"Může mi někdo říct, proč se v Říčanech pruhy pro indikaci VCO doplňují a ve Stránčicích ne?
V článku http://www.koridory.cz/archives/37751/ se totiž píše:
Například v Říčanech byly už koncem zimy z důvodu návěštění vyšší rychlosti při tzv. VCO cestách doplněny zelené pruhy na návěstidlech."

Plešoun:
"Protože ve Strančicích není traťová rychlost nad 120 km/h. Je tam rovných 120 i pro Vk"

Pravdu má Oldcerry, klopidla tam mají 135. [wink]

Ale protože ve třech případech ze čtyř se VCO řešit nemusí zajištěním odvratu (do vlečky), zmizí problematika VCO jako taková smížením rychlosti na strančickém zhlaví (i klopidla tam budou mít 120).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pondělí, 08. srpna 2016 - 13:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4421
Registrován: 9-2005
Oldcerry:
"Ale VCO ve Strančicích je už dávno. Už otravuje několik let. A pro Bimbadla je tam myslím 135. "
To ano, VCO cesty tam jsou, neboť chybí odvraty. Ale dotaz zněl, proč se dodatečně nemontují pruhy pro návěstění vyšší rychlosti. A já odpověděl, že proto, že tam je max. rychlost 120. Nikoli 135. To bejvávalo. Ty si zbytek dokážeš domyslet [wink]
Pondělí, 08. srpna 2016 - 13:58:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6106
Registrován: 4-2003
Oldcerry:Dále praktická znalost strojvedoucích předpisu SŽDC D1 To musí znát všichni, kdo se pohybují na kolejích SŽDC týkající se výpravy osobních vlaků. To je ČD D2. Co mají LEO, Jančurovci a další, vůbec netuším.


Ty jsi to roztrhal a udělal jsi z toho něco jiného.....

Použiji slova Petra Šimrala z jeho příspěvku ve vlákně předpisy:

děkuji pánu bohu (a to jsem bezvěrec), že až na vzácné výjimky naše společnost vozí jen bedny a bedny. Na osobní dopravu, která je v rámci společnosti naprosto minimální jsou nasazováni extra školení strojvedoucí a s kolegou T.H. doufáme, že tu šílenou situaci ustojíme [angry]. Mimo jiné i perfektní znalostí tratí, na kterých osobní dopravu ještě provozujeme.

Cítíš tu jakýsi rozdíl mez strojvedoucím osobních vlaků a strojvedoucím nákladních vlaků? Prakticky strojvedoucí osobních vlaků musí dbát na daleko více věcí, než strojvedoucí nákladních vlaků, byť z hlediska znalosti předpisu SŽDC D1 jsou na tom stejně.........
Pondělí, 08. srpna 2016 - 14:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6107
Registrován: 4-2003
OC:To je ČD D2. Co mají LEO, Jančurovci a další, vůbec netuším.

Také to mají svým vnitřním předpisem podchyceno. Před tím, než Drážní úřad vydal Osvědčení dopravce (nejen) těmto dopravcům, tak si všechny jejich předpisy řádně prostudoval. Ostatně bez patřičného vnitřního předpisu by jim Osvědčení dopravce ani nevydal.



S lokomotivou z nákladní dopravy a už vůbec je -li na vlaku se počítat moc nedá.

Omezil bych to zejména na strojvedoucího. Nebo snad řada 163 ČDC nejde použít na osobním vlaku ČD??? Co jí v tom brání???

A je li lokomotiva stažena z nějakého jiného vlaku, tak se na něj musí co nejdříve (po odvezení uvázlého vlaku z trati) vrátit.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 14:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5747
Registrován: 7-2007
Bram:Prakticky strojvedoucí osobních vlaků musí dbát na daleko více věcí, než strojvedoucí nákladních vlaků, byť z hlediska znalosti předpisu SŽDC D1 jsou na tom stejně......... No samo, taky s osobkou nechci mít už nikdy nic společného.
Nebo snad řada 163 ČDC nejde použít na osobním vlaku ČD??? Asi jak na kterém, nemají UIC zásuvky. Ale jsou další řady, které jsou legálně nepoužitelné. (363.5)
Někde někdo výše psal: Pojedete jako fíra dál na vlastní odpovědnost, když Vám klekne ETCS? Odmítl bych... Takže já jako fíra ČDC nikdy nepovezu vlak osobní dopravy. Nikdy! A jen blázen by to v dnešní době konal.
A když už bych chtěl něco zachraňovat, tak buď fíra z osobky si převezme lok, nezná-li jí, tak dělá pilota u mě na stanovišti. A jestli musí být na svém střepu (zavírat dveře), tak smolík. Nikam nejedem.
A je-li na cestě zastávka - nic, jen PMD - bez zastavení. Pravidla nikdo nevytvořil a já svoje triko zmrdům strkat nebudu.
Martin_zlivský: Rozumím tedy dobře, že ta přiblblost VCO ze Stránčic zmizí? Já myslím, že ne, VCO svítí, když do kříže zajíždí Ešus. Tedy pokud se nemýlím.
Simba
Pondělí, 08. srpna 2016 - 15:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2294
Registrován: 7-2008
Zbyněk: ten Váš "lázeňák" měl sekyru, neb protlačit to přes síť, zasekanou náklady bylo spíše malý zázrak - Vršovice jako ústřední "ranžír" nestíhaly nebo nedělaly, příčina to stání nákladů všemi směry a stanicích v dalekém širokém okolí. To není vzpomínání na staré dobré časy, ale pouze fakt, že díky tomu, že byl provoz, jaký byl, nebyl problém někde z něčeho sundat mašinu. Kde dnes nic není, ani smrt nebere (nepočítaje ty administrativně-právně-technické náležitosti, co popisuje Oldcerry).


}Bram:co pořád máte s tou taktovou osobkou? Jistě, že je, proč by nebyla? Však se za ní v devadesátkách kdekdo rval. Změnila se potřeba (ač tranzit kamiony, křižující Evropu je poněkud nesmyslný,vezmeme-li v potaz, že železnice na západ od hranic Česka je mnohem modernější a rychlejší už řadu let a neustále se vylepšuje). Taktovou osobku umožnil i razantní úbytek nákladky ve zmíněném období. A to vše na trati, z větší části tehdy jednokolejné.
Tehdy ty potřeby byly prostě jiné. Vlaky tak jezdily desítky let. I ta práce byla pro mnoho lidí za humny, nebylo třeba za ní jezdit denně desítky km. Co je na tom k nepochopení? Rozhodně tu nikdo nic neoslavuje, ale taky nehýřím superlativy, jaká je dnes báječná doba - to mi připomíná ty "lepší zítřky" z minula

ŽELEZNIČNÍ KORIDORY, VČ. 4 I NA FB! - www.koridory.cz
Nápis z kavárny vypovídá o době jasně:
"Ne, wifi u nás opravdu nehledejte. Povídejte si."
Priapos
Pondělí, 08. srpna 2016 - 16:17:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1010
Registrován: 10-2012
Pikehead:
"Priapos: A ta spolehlivost na dráze byla přesně kdy? Za první republiky?"

Tak do konce 20 stol. Teď už třeba není dostatek záložních lokomotiv nezávislé trakce atd.
Priapos
Pondělí, 08. srpna 2016 - 16:45:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1011
Registrován: 10-2012
Asdf:
"Priapos: Síce som tú dobu nezažil, ale na základe skúseností rôznych pamätníkov toho obdobia z rôznych kútov republiky jednoducho neverím, že dráha 60., 70. alebo 80. rokov by dokázala zvládnuť súčasný pomer osobnej a nákladnej dopravy lepšie, než tá dnešná. "

Nepodceňujte tehdejší dobu. Dnešní intenzita dopravy třeba na II. TK je nižší. „Můj" pamětník, výpravčí ze Starého Města u Uh. Hradiště vzpomínal, že při naprosto běžné směně (kolem r. 1985) bylo v denní směně 120 až 130 vlaků, na noční kolem 100 vlaků. A bývalo prý i víc. Elektromechanika, hradlový poloautomatický blok. Nějaká fialová smrt tehdy samozřejmě neexistovala, vždy se jezdilo.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 20:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11075
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
"protože nemáte dostupné ETCS a návěstidla jsou pryč."
A to je s nástupem ETCS někdo všechny uřeže nebo jak?[crazy]
Oldcerry:
"Rozumím tedy dobře, že ta přiblblost VCO ze Stránčic zmizí? Já myslím, že ne, VCO svítí, když do kříže zajíždí Ešus. Tedy pokud se nemýlím."
Pokud nějaký pablb na nepravém místě neprojevil nepatřičnou iniciativu, tak by měly zmizet. Proto došlo k drobné korekci v rychlosti NS, aby v kritickém místě nebyla v žádném rychlostním profilu překročena rychlost 120 km/h a nebylo tedy VCO třeba.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 08. srpna 2016 - 21:27:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6823
Registrován: 5-2007
Simba: Preto píšem, že by ten systém nezvládol dnešný pomer osobnej a nákladnej dopravy. Aj tam, kde tá nákladná doprava jazdí je často zviazaná nejakými časovými limitmi a stiahnutie mašiny z takéhoto vlaku je neprípustné. Vyzdvihovať to, že sa v nákladnej doprave jazdilo tak neefektívne, že bolo z čoho ešte aj sanovať osobku je veľmi úsmevné. To by tu tiež už žiadne vlaky jazdiť nemuseli...

Inak ešte aj tých dispečerov je menej, než bolo v 80. rokoch. A toť nedávno sa na chválili na FB AŽD Praha, že išli bertou sťahovať nejaký ešus...

Priapos: Ja neberiem, že sa nejaký počet vlakov nezvládal. Výrazne nižšou rýchlosťou a s výrazne nižšími požiadavkami na včasnosť (osobných vlakov bolo pár). A pri rádovo vyššom počte ľudí. Napr. len v Nymburku sĺuži na smene viac ľudí, než na priemernom sále CDP. A v takej Plzni sĺužilo v smene viac ľudí, než dnes slúži na TreKo dohromady (CDP, Pardubíe, Brandýs, pohotovostní výpravcovia). A "fialová smrť" je len varianta "tmy" z releoviek. Nič nové.

Hroch: Po ukončení 5 ročnej prechodnej doby sú návestidlá zbytočné. V prípade ucelenej stavby na 200km/h (Brno-Přerov) je potom možné očakávať aj to, že sa už ani nepostavia (ZZ to môže zlacniť možno aj o 25%). Závisieť bude na dohode medzi SŽDC, dopravcami a projektantmi.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 23:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1206
Registrován: 8-2010
ad Asdf:

Po ukončení 5 ročnej prechodnej doby sú návestidlá zbytočné. V prípade ucelenej stavby na 200km/h (Brno-Přerov) je potom možné očakávať aj to, že sa už ani nepostavia (ZZ to môže zlacniť možno aj o 25%).

Hm..podle tohoto má po spuštění komerčního provozu ETCS na prvním a druhém železničním koridoru + propojovací větvi běžet 10-leté migrační období s dead-linem v roce 2030.

Takže si myslím, že zrovna u té stavby Brno-Přerov bude dost záležet na datu dokončení celé stavby, spíš bych ale očekával migrační období i zde - byť krátké (doba ukončení výstavby je plánována na rok 2025). Naopak "čistou instalaci" ETCS Level 2 bych tipoval na budoucích VRT-kách.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 09. srpna 2016 - 06:29:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6112
Registrován: 4-2003
Asdf:Po ukončení 5 ročnej prechodnej doby sú návestidlá zbytočné.

Takže všechny stroje budou mít ETCS. Prostě nějaký úředník zas něco vymyslel [crazy].

A jak funguje posun, když nejsou návěstidla? Jelikož ETCS neznám vůbec (tedy krom toho, že vím o jeho existenci), tak se ptám. Děkuji za odpověď [wink].
Úterý, 09. srpna 2016 - 09:53:15  
Administrátor
Číslo příspěvku: 71912
Registrován: 4-2003
Plešoun:
"Ale dotaz zněl, proč se dodatečně nemontují pruhy pro návěstění vyšší rychlosti. A já odpověděl, že proto, že tam je max. rychlost 120. Nikoli 135. To bejvávalo. Ty si zbytek dokážeš domyslet [wink]"

Oldcerry:
"Rozumím tedy dobře, že ta přiblblost VCO ze Stránčic zmizí? Já myslím, že ne, VCO svítí, když do kříže zajíždí Ešus. Tedy pokud se nemýlím."

Již proběhlého snížení rychlosti jsem si nevšiml, to se omlouvám. Nenapadlo mě, že rychlost bude snížena ještě před úpravami software stanice (pak už by tam skutečně žádné snížení rychlosti kvůli VCO nastávat nemělo, a proto nebylo nutné ve Strančicích pruhy narozdíl od Říčan doplňovat).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Úterý, 09. srpna 2016 - 14:01:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2314
Registrován: 3-2004
Omlouvám se za neznalost, ale kde se mohu dočíst něco o VCO a proč kvůli tomu někde snižují rychlost? Děkuji [happy]
Úterý, 09. srpna 2016 - 14:20:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6826
Registrován: 5-2007
Dusanh: Dočítať asi najlepšie googlením v archívoch tunajšieho fóra [happy] Ale v stručnosti sa pri vlakovej ceste na rýchlosť nad 120km/h požaduje zabezpečenie priamej bočnej ochrany (odvraty výhybkou/výkoľajou). Pokiaľ to možné nie je, musí sa rýchlosť návestidlom zmenšiť na alebo pod túto rýchlosť.

A z nejakého dôvodu sa k tomuto dlhú dobu neprihliadalo pri osadení vchodových návestidiel. Takže ak sa na návestidlo kvôli výhybkám osadzoval len žltý pruh, tak sa mohlo stať, že vlak išiel cez celú stanicu šesťdesiatkou namiesto 160... No a teraz sa to postupne niekto rozhodol napraviť...
Úterý, 09. srpna 2016 - 14:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4538
Registrován: 3-2004
Dusanh: Také něco málo zde - strana 43.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Úterý, 09. srpna 2016 - 21:08:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 811
Registrován: 1-2006
Hroch:
Jak psal Asdf, bude to na rozhodnutí provozovatele cesty. Osobně nevnímám pozitivně rozdílnou rychlost na návěstidle a v ETCS + pokud to má v rámci interoperability nahradit národní návěstní soustavy, může se tam podle mého názoru časem vyskytnout i fíra, který soustavu nezná.

Bram:
To je na hodně dlouhé vysvětlování. Dohledejte si. Třeba dojdete k tomu, že pár pozitivních věcí na tom je (základní myšlenky ap., výsledek pravda trochu pokulhává...) a příště nebudete ve spojitosti s tím, o čem víte houby, používat trapné odsuzující klišé s úředníky... [sad]
Středa, 10. srpna 2016 - 08:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 3-2004
Asdf, Koudy - díky!
Středa, 10. srpna 2016 - 08:52:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6127
Registrován: 4-2003
Vhd_sl:To je na hodně dlouhé vysvětlování. Dohledejte si.

To mi je tak nějak jasné, dohledávání a studium už začalo. Na ten posun jsem se ptal jen kvůli urychlení....


příště nebudete ve spojitosti s tím, o čem víte houby, používat trapné odsuzující klišé s úředníky...

To není ani tak trapné klišé, jako komentář úředníkem nařízeného sáhnutí si celkem hluboko do kapsy, pokud tedy budu chtít v současnosti provozovaná vozidla provozovat bez omezení i po roce 2030 [crazy].
Mladějov
Středa, 10. srpna 2016 - 09:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8576
Registrován: 3-2007
Hm, pokud je mi známo, tak v ČR se uvažuje smíšený provoz a L2, pokud by to bylo po 2030 dle Asdf (někde bez návěstidel, tedy s předpisovou i technickou nemožností jet s vozidlem bez ETCS,) znamená vybavení všech vozidel, tedy i motoráčku z Horní Dolní drahým krámem, který využije tak jednou za rok, až pojede na soustruh, dost vyhozené peníze (plus udržování mobilky, revize atd.)
Můžete tady tedy napsat nějaký harmonogram, já tady čtu vždy jen útržky mísící se s nějakými přáními.
Děkuji.
Středa, 10. srpna 2016 - 09:47:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 812
Registrován: 1-2006
Mladějov:

Zatím se nasazuje, orientační v tomto by měl být NIP ETCS - http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/7FF4FAF1-1EBE-4116-BF90-808EC7306 E04/0/NIPERTMSNPweb.pdf (tedy pokud jsem trefil odkaz na platnou verzi). Podrobněji http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/DFEE186E-5E90-4D03-A726-1B2FD3E30 E39/0/NIPERTMSweb.pdf (vhodné pro Bram). O migraci a souvisejícím se zatím co vím, možná radši, mluví jen velmi mlhavě (5 let ode dne vyhlášení). Nicméně je jasné, že, aby to mělo požadované přínosy, bude potřeba migrace co možná nejkratší.

S tím motorákem to není přesné. Stačí ho pověsit za hnací vozidlo s ETCS... Problémy budou u nostalgických jízd. Motoráky to budou muset kvůli přístupu do DKV většinou mít stejně + není úplně jisté, jestli se ETCS nebude šířit i mimo koridory.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Středa, 10. srpna 2016 - 13:14:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1212
Registrován: 8-2010
ad Vhd_sl:

...orientační...

No, o dokumentu, který nově schvaluje Evropská komise a dole má podpisek od pána Jean-Claude Junckera (= současný předseda Evropské komise) a musí být pravidelně aktualizován s opětovným schvalováním Evropskou komisí bych asi nemluvil jako o "orientačním"...to už rovnou můžeme říkat, že nám EU orientačně schvaluje dotace v řádu miliard Kč....[biggrin][rofl][happy]

...mluví jen velmi mlhavě (5 let ode dne vyhlášení)..

Zase to samé jako jako případ výše...to Vaše "velmi mlhavě" je naopak zcela konkrétně 10 let s pevně stanoveným dead-linem v roce 2030 - o této skutečnosti jsou v tzv. Prohlášení o dráze pro rok 2017 informováni všichni dopravci působící na síti SŽDC s.o., a to bohužel pro ně naopak SAKRA KONKRÉTNĚ...[biggrin][lol][happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Mladějov
Středa, 10. srpna 2016 - 13:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8578
Registrován: 3-2007
Stačí ho pověsit za hnací vozidlo s ETCS
Tak to jistě, to mne taky napadlo. Akorát to stojí hodně zbytečně vyhozených peněz a další vozidlo, které může jinde vydělávat.

Takže zatím mlha..no čekal jsem to.
Středa, 10. srpna 2016 - 13:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6132
Registrován: 4-2003
Mladějov:Takže zatím mlha..no čekal jsem to.

Mám obavy, že z toho ještě bude nějaký pěkný průser, protože dotlačit reálně dopravci k milionové investici (míněno i s nějakou dotací) do jednoho vozidla, nebude jen tak........[coze][crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 10. srpna 2016 - 14:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6834
Registrován: 5-2007
Bram, Mladějov: Otázka znie, čo iné robiť, ak jeden z hlavných sledovaných problémov sú u nás o.i. nedovolené jazdy okolo návesti stoj/posun zakázaný. Každé vozidlo nevybavené mobilnou časťou VZ v takom prípade predstavuje riziko.

Limited supervision nie je riešenie, lebo to nešetrí náklady na mobilky, národný VZ, ktorý toto rieši by nestál zas o toľko menej (a ETCS by sa dopravca nezbavil, navyše by ešte potreboval ďalšiu krabicu do mašiny) a aj v prípade použitia nejakej jednoduchej technickej pomôcky (Indusi/PZB) by sa musela infraštruktúra nemálo upravovať (chýbajúce preklzové vzdialenosti a pod.). Postup presadzované napr. DI, v podobe prevedenia časti týchto udalostí späť do kolónky "odjazd vlaku bez výpravy", si za riešenie považovať nedovolím. Takisto ako VNPN v súčasnej forme realizácie, ktoré vnímam prinajlepšom ako umenie možného.
Středa, 10. srpna 2016 - 14:11:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 813
Registrován: 1-2006
PRA:

[happy] Ta slova jsem použil s ohledem na termíny uvedené v předchozí verzi NIP tuším z roku 2007, které se v realitě ukázaly jako velmi orientační. Ono i na infrastruktuře je třeba některé věci před nasazením ETCS doladit a znáte to, takže to, ač jde o koncepční dokument, beru s rezervou.