Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tarif (jízdné, tarifní politika ČD, slevy, konkurence, budoucnost...) » Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 15. 12. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tarif (jízdné, tarifní politika ... do 15. 12. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 28. listopadu 2016 - 16:50:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 10-2011
Oto: Mně jako učiteli v podstatě také vadí ten limit 6. Je to opravdu hrozně málo, taková skupinka vznikne i širší rodinou a hlavně pochybuji, že jakkoliv rozumně zaplní vlak. Když jedu s celou třídou (nebo dokonce dvěma), stejně plánujeme aspoň týden dopředu, takže tam mi to absolutně nevadí (naopak, ještě na tom vydělám body[happy] a místenky zdarma).
mrkvakj
Pondělí, 28. listopadu 2016 - 19:08:01  
Neregistrovaný host
95.102.11.121
Zdravím, uvazujem o rodinnej dovolenke vlakom, a zaujimala by ma cena. Vedeli by ste mi povedat ako co najlepsie nakombinovat listky na trasu Bratislava - Koper, 2x Railplus, 1x Dospely, 1x dieta. Ked nocne spojenie tak aj s lozkom. Dakujem [happy]
Úterý, 29. listopadu 2016 - 08:53:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 5-2015
Kotec: Já bohužel má zkušenost, že většina škol se nehlasí. Prostě ráno k soupravě 854+054, která jezdí našvihaná, dorazí 60 lidí a všichni si z nás sedněte na zadek, my chceme jet. V horšim případě k 810. A všichni okolo můžou za to, že oni si nemají kam sednout a vlak je nacpaný.

Čest vyjímkám, co se nahlašují.
Monte
Úterý, 29. listopadu 2016 - 11:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 10-2015
Zdar a sílu, najde se někdo, kdo má (anebo zná) týdenní jízdenku Railjet Spezial pro trasu Břeclav - Wien? Právě jsem na pražských čd informacích absolvoval anabázi s dotazem, na které vlaky platí týdenní EURegio a týdenní Railjet Spezial. Během půlhodinového telefonátu mi bylo několikrát na tutéž otázku zodpovězeno "platí", "neplatí", "platí", "neplatí" [crazy]
Jak mi pak ale jedna nejmenovaná mezinárodní pokladna v nejmenované stanici potvrdila, s jízdenkou Railjet Spezial můžu vlézt do jakéhokoliv vlaku, a to včetně EC IC Ex R Os, protože vlaky RJ jsou o level nad těmito vyjmenovanými. Předpisem to údajně nikde není specifikováno a v Praze na informacích v tom mají evidentně chaos.
Dík za vaše zkušenosti [andel]
Kyrillos
Úterý, 29. listopadu 2016 - 15:17:53  
Neregistrovaný host
185.50.127.72
ad Monte
viz příl.
Monte
Úterý, 29. listopadu 2016 - 15:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 10-2015
Kyrillos
dík, tento dokument jsem taky četl ale realita je prý poněkud odlišná, aspoň jak mi to říkala paní v mezinárodní kase "prodáváme běžně tyto týdenní jízdenky a ještě se nám nestalo, že by to Rakušáci neuznali" [myšleno jízdu na Railjet Spezial v jiném než Railjet vlaku]
Úterý, 29. listopadu 2016 - 16:04:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2017
Registrován: 6-2007
Tak proč se na to ptáte ČD, když v úseku Břeclav<>Wien jezdí pouze četa ÖBB?
Zjevně jejich průvodčí buď podmínky té jízdenky neznají vůbec, nebo je pod jejich úroveň s tím prudit.

Podobně chtějí v zahraničí průvodčí málokdy vidět průkaz RAILPLUS.
D-laik
Středa, 30. listopadu 2016 - 14:54:27  
Neregistrovaný host
109.73.212.207
Musím se ozvat. Školní akce pořádám řadu let. Ráno to možná nějak půjde. I když dohadovat se na poslední chvíli u poklady s frontou za zády, bude hodně adrenalinové. Někteří žáci totiž nechápou, že vlak nečeká a doráží v posledních minutách. Jakékoliv objednávání pro cestu zpět je ale naprostý nesmysl a mohlo to napadnout jen osobu s extrémně nízkým IQ. Prostě proto, že nemám ani tušení, kdy skončí exkurze, resp. kdy se doloudají poslední. Čerstvá zkušenost z minulého týdne - ráno do Prahy R960. Stáli jsme, ale v tomto vlaku se stojí pravidelně. Žádný problém. Z Prahy do Tábora - rychlík poloprázdný, v kupé max. tři osoby, žádný problém. Další vlak večer z Č.Budějovic do Rybníku - nebýt nás, asi by se průvodčí sám bál. A prázdná 810 do V. Brodu. O dva dny později zpět. 810 do Rybníku plná (ještě jedna škola), ale vešli jsme se bez problémů. A veškeré další spoje ve stejném duchu - v pohodě jsme si sedli, žádná tlačenice. PROČ tedy něco předem objednávat???
Stačilo by jediné - zrušit ten nesmysl s objednáváním a jen uvést poznámku - např." Sleva pro skupiny se neuznává v pondělí od 5.00 do 10.00, v pátek od 12.00 do 18.00 a v neděli od 14.00 do 20.00". Jasné, srozumitelné, pochopitelné. Jenže by z toho nikdo neměl dobré teplé místečko. Takže raději vyženeme školy z vlaků. Pravda, doplníme to hezkými řečmi.
Známá jela s výletem z Čáslavi do Třemošnice. Podala patřičné ohlášení. Jenže se jaksi nestalo nic. Jen se dozvěděla, že motoráček nelze posílit (logicky - kde vzít volnou 010, jak řešit obrat ve Žlebech). Takhle to bude na všech lokálkách. A na hlavních tratích je vždy, kam se vmáčknout. K ČEMU to potom je? Prostě (pokud někdo nedostane rozum a ten nesmysl nezruší) jezdíme autobusem.
Středa, 30. listopadu 2016 - 15:08:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2018
Registrován: 6-2007
dohadovat se na poslední chvíli u poklady s frontou za zády, bude hodně adrenalinové.

Proč nemůžete použít eShop? Já už u pokladny nebyl několik let (když nepočítám nákup CityStarů, apod., prostě toho, co nelze koupit online).

Prostě proto, že nemám ani tušení, kdy skončí exkurze, resp. kdy se doloudají poslední.

Ta jízdenka ale není vázaná na konkrétní spoje. Kupte to pro ten nejpravděpodobnější.

Prostě (pokud někdo nedostane rozum a ten nesmysl nezruší) jezdíme autobusem.

Autobus se nemusí objednávat?


U cest jednotlivců už je nějakou dobu pravidlem (a to u všech dopravců), že kdo koupí dřív, jede levněji. Proč by to tak nemohlo být u skupin?
Dokonce mají skupiny výhodu, že zaplatit není třeba hned, jako u Včasné jízdenky, ale stačí zaplatit 48 hodin před odjezdem, do té doby vám místa systém drží zdarma.
D-laik
Středa, 30. listopadu 2016 - 16:46:59  
Neregistrovaný host
109.73.212.207
Oto: S tím E-shopem snad máte pravdu (nezkoušel jsem to). Ale když slibují rezervaci míst, jak to nemůže být vázáno na konkrétní spoj? Když dám vědět, že pojedu z ČB do Prahy v 12.03, 13.03, nebo 14.03 to chudák průvodčí bude běhat s rezervačními lístky u všech těch vlaků?
U autobusu si objednám jen ráno odjezd a pravděpodobný návrat. Když dva či tři nepřijdou, autobus pojede tak, jako tak. A ostatní to bude stát jen o málo víc. Kdežto, když místo slevy pro třeba třicet, budou kluci muset platit šest skupin po pěti, bude to dražší o hodně. I nyní to vycházelo vlakem jen o málo levněji (u busu to negativně ovlivňuje placení čekání). Takhle vyjde vlak jednoznačně dráž. Jezdím vlakem rád, ale tohle opatření jde jednoznačně PROTI školám a zájmovým skupinám a paradoxně i proti ČD. Na výlety či exkurze jsme jezdili (už používám minulý čas) od úterý do čtvrtka, kdy vlaky nejsou většinou plné. Takže pro ČD to byl docela slušný příjem bez jakýchkoliv výdajů. Proč se ho vzdávají? Proč větší skupiny tímhle z vlaků vyhánějí? Stačilo by jízdenky nanejvýš trochu časově omezit (jak jsem psal v předchozím příspěvku). "Nový" systém až příliš připomíná komunistické časy. Zatím jen nechtějí jmenný seznam potvrzený školou. Ale to přijde, pokud ještě někdo jezdit bude. Prostě ideálem ČD jsou prázdné vlaky.
Kdyby existovala skutečná konkurence (ne jen na jedné trati), vypadalo by to určitě jinak.
S exkurzemi a výlety je i tak starostí víc, než dost. Vybírat a platit 48 hodin předem a těsně před odjezdem se dohadovat u okénka o návratu části peněz? Děkuji nechci, ať si jezdí ten, kdo si tenhle nesmysl vymyslel.
Monte
Středa, 30. listopadu 2016 - 17:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 10-2015
Oto (Railjet Spezial)
Ptal jsem se ČD proto, že je to jejich výmysl/jízdenka, nikoliv ÖBB. Pro úplnost dodávám, že jsem dotaz posunul i na Rakušáky, zatím ale ještě nemám odpověď.
Středa, 30. listopadu 2016 - 17:06:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 6-2007
Ale když slibují rezervaci míst, jak to nemůže být vázáno na konkrétní spoj? Když dám vědět, že pojedu z ČB do Prahy v 12.03, 13.03, nebo 14.03 to chudák průvodčí bude běhat s rezervačními lístky u všech těch vlaků?

To je stejné, jako když si v eShopu koupíte jízdenku pro jednu osobu s místenkou v ceně. Ač máte rezervaci (a průvodčí běhá s vaším rezervačním lístkem), nezavazuje vás to jet tím vlakem. Není to žádná novinka, že obecně jízdenka a místenka jsou dvě různé věci, platí už snad 60 let ...

O žádném omezení skupinové slevy na konkrétní vlak (jako to je u Supervčasné jízdenky nebo u Včasné jízdenky Evropa) jsem se nikde nedočetl.

U autobusu si objednám jen ráno odjezd a pravděpodobný návrat. Když dva či tři nepřijdou, autobus pojede tak, jako tak. A ostatní to bude stát jen o málo víc.

To od žáků vybíráte peníze až po výletě, nebo po návratu vybíráte doplatek podle toho, kolik lidí přišlo?

Kdežto, když místo slevy pro třeba třicet, budou kluci muset platit šest skupin po pěti, bude to dražší o hodně.

To jen pokud to koupite těsně před odjezdem. Ale ten autobus taky nejde objednat těsně před odjezdem, nebo jo?

Proč větší skupiny tímhle z vlaků vyhánějí?

Výše píše jiný učitel, že mu to nevadí, že je naopak rád, že za nákup dostane body. Tak se dohodněte.

Stačilo by jízdenky nanejvýš trochu časově omezit (jak jsem psal v předchozím příspěvku).

A to by se zase nelíbilo jiným lidem, třeba turistickým oddílům. Jak jsem psal, použil jsem tuhle objednávku jenom jednou. A zrovna to bylo v pátek odpoledne tam a v neděli odpoledne zpět.

Vybírat a platit 48 hodin předem a těsně před odjezdem se dohadovat u okénka o návratu části peněz?

Nemusíte k okénku. Průvodčí naťuká skutečný počet cestujích do POPky a vrácení peněz vyřídíte přes eShop. Alespoň tak jsem to z podmínek pochopil.
Středa, 30. listopadu 2016 - 17:12:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2020
Registrován: 6-2007
Ptal jsem se ČD proto, že je to jejich výmysl/jízdenka, nikoliv ÖBB.

Jak to víte, že to nevymyslely ÖBB? Myslím, že právě ÖBB mají u této linky silnější slovo. Jde přece o to, jak Čechům zlevnit drahé jízdné na jejich úseku, to ÖBB se vzdávají části tržeb. Za český úsek je Railjet Spezial dražší, než typické jízdné ČD ...

Pro úplnost dodávám, že jsem dotaz posunul i na Rakušáky, zatím ale ještě nemám odpověď.

Tak pozor na to, aby někdo na základě vašeho dotazu ty rakouské průvodčí nepoučil, aby vás začali z jiných vlaků než railjetů vyhazovat :-)
Monte
Středa, 30. listopadu 2016 - 17:53:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 10-2015
²Oto

Jak to víte, že to nevymyslely ÖBB? Myslím, že právě ÖBB mají u této linky silnější slovo. Jde přece o to, jak Čechům zlevnit drahé jízdné na jejich úseku, to ÖBB se vzdávají části tržeb. Za český úsek je Railjet Spezial dražší, než typické jízdné ČD ...

Je mi fuk, kdo to vymyslel, neřeším na čí straně je Kolumbovo vejce ale kdo to prodává jako svůj produkt.

Tak pozor na to, aby někdo na základě vašeho dotazu ty rakouské průvodčí nepoučil, aby vás začali z jiných vlaků než railjetů vyhazovat :-)

Ve svém dotazu jsem nezmiňoval svoje dilema ale ptal jsem se jako zcela neznalý a nepoučený zákazník. Pochybuju, že na základě fádně a nevinně položeného dotazu rozjedou ÖBB nějakou sofistikovanou mašinérii... [nene]
Středa, 30. listopadu 2016 - 19:32:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 78
Registrován: 5-2015
Já pomáhám s vedením skautského oddílu. Pro 20 lidí je nemyslitelné objednávat autobus, takže se používá vlak nebo autobus - pokud možno vlak, pač autobus nás párkrát nevzal ("děti jsou špinavé", "je vás moc",...). Udělali jsme systém, pokud odjíždíme v pátek, tak nejdéle do středy zaplatit. Ve čtvrtek se jdou koupit lístky a potraviny. Kdo nepřijde v pátek, dostane jen zpět peníze za ubytování, případně i za jídlo když se kupuješ až na místě nebo se na místě dokupuje. A najednou se nám nestává, že v pátek na sraz dorazí místo 17 dětí jen 12.

D-laik: Pokud se nahlásíte předem, tak nemusíte využít dané vlaky, ano štiplístek bude nasranej, že dával zadánky nebo místenky k ničemu, ale problém to není. A pokud nějaké dítě nedorazí, tak stačí říct štiplístkovi, at dá potvrzení, že jelo jen určitý počet osob a následně se jízdné navíc vrátí. Už to mám taky odzkoušené. Hledáte problémy kde nejsou. A pokud je to takový problém, prostě přijdte ráno k okénku a řekněte 5x skupinovou pro 5 a 1x skupinovou pro 3. A že to bude o fous dražší, to rodiče asi fakt neřeší. Zas neřikejte, že na výlety jezdíte tak moc často. My se školou jezdili max 3x do roka. Z toho jedna bývala exkurce placená EU, jedno nějaká druhá exkurze, obvykle co nejblíž a jedno školní výlet v červnu.
Středa, 30. listopadu 2016 - 21:02:57  
Neregistrovaný host
90.178.3.142
Mrkvakj: Do Koperu bude asi nejlevnější využít zpáteční jízdenku CityStar. Kalkulátor jizdenka.idos.cz to pro 3 dospělé a dítě spočítal pro trasu z Kútů Gr. do Koperu na 280 Euro. Kolik to bude stát ze Slovenska (pokud cestujete odtamtud) nelze říci, ale asi se to nebude nijak dramaticky lišit. Letos jezdil z Budapešti do Koperu přímý vlak, respektive přímé vozy Istrija cca od konce června do konce srpna. Podle IDOSu by to zase mělo jezdit. Letos jezdila sedačka a lehátkový vůz a IDOS se tváří, že tam zase bude jezdit lehátko. Před čtyřmi lety, když to jezdilo do Puly, jezdívalo i lůžko. Lehátka jsem tenkrát pořídil i v Praze v ČD Travel. Do Puly se dá jet i přes den s přestupem v Ljubljani, ale jede to už v 8:30 z Budapešti. Oba vlaky, i ten noční jedou z nádraží Deli.
Priapos
Středa, 30. listopadu 2016 - 22:09:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1142
Registrován: 10-2012
Monte:
"(Railjet Spezial)
Ptal jsem se ČD proto, že je to jejich výmysl/jízdenka, nikoliv ÖBB. Pro úplnost dodávám, že jsem dotaz posunul i na Rakušáky, zatím ale ještě nemám odpověď."


Známý se dnes schválně zeptal v Břeclavi průvodčího, ten věděl o co jde a sdělil mu, že opravdu platí pouze ve vlacích railjet. Možná, že byl jenom výjimka a někteří to opravdu neví, podobné je to i u nás. Vy si proto klidně jeďte čím je libo, ale za případné problémy si budete moct sám.
Středa, 30. listopadu 2016 - 22:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 6-2007
Kalkulátor jizdenka.idos.cz to pro 3 dospělé a dítě spočítal pro trasu z Kútů Gr. do Koperu na 280 Euro.

Mně jízdenka.idos.cz ukazuje 228 EUR, nepočítal jste to přes Rakousko?

K tomu maďarská sedačka/šestilehátko/čtyřlehátko za 3/9.4/14 EUR za osobu a směr.

(Příspěvek byl editován uživatelem oto.)
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 07:30:17  
Neregistrovaný host
90.178.3.142
Oto: Sorry. Je to skutečně 228 Euro.
J. Kučera nereg.
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 08:38:44  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Doplnil bych k odbavení skupin:
- nejlepší je zaplatit skupinu na pokladně => v případě menšího počtu skutečně jedoucích cestujících pak stačí ve vlaku požádat vlak. četu o potvrzení, že jede méně cestujících, s tím následně zajít do pokladny a návratek bude vyplacen nejen beze srážky, ale hlavně ihned. Jak psal Oto, samozřejmě toto jde i u jízdenek z e-shopu, tam však (pro někoho) může být problém s dobou na vyplacení částky, která je stejná jako u standardních návratků = tedy max. tři měsíce (zpravidla však reálně cca do 5-6 týdnů)
- vyhrazení míst se provádí vždy při jízdě jedním vlakem nad 15km
- divili byste se, kolik posílení vlaků děláme. Realisticky musím říct, že ne vždy je to v našich silách, ale když to jde (a zároveň je to třeba), tak vždy posilujeme. Příkladem budiž v neděli 4.12. R 1147, který bude veden "velkou" soupravou v čele s lok. 754. A možná by se někteří divili, ale i ten Btax za sólo 810 dáme, příp. Bdtax, když jde o přepravu většího množství kol (pořád ale platí, že ten vůz musíme mít k dispozici). Ne vždy to samozřejmě jde, nejen z důvodu toho, že zrovna vozidla v tom a tom depu nejsou, ale také s přihlédnutím k provozu (proto do Tanvaldu neženeme jednu 854 se čtyřmi vleky, ale nasadí se třeba 754+5xBdtn místo standardně řazené 854+2xBdtn apod.. Vždy jsou však posily vlaků Os, Sp (+ některé "motorové" R) řešeny s příslušnými regionálními obchodními centry, dálkovka pak s kolegou z GŘ. Jen bych doplnil, že nejde o žádná "teplá místečka", která vznikla jen kvůli odbavení skupin. Všichni, kdož se této problematice věnujeme, máme tuto pracovní náplň přidánu k naší původní práci.

Případné (konstruktivní) poznámky a otázky rád zodpovím/upřesním, bude-li to v mých možnostech a kompetencích.
mrkvakj
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 11:22:57  
Neregistrovaný host
193.87.13.210
R.Š, Oto: Dakujem, cena dost priazniva.[happy]
dvx
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 19:24:17  
Neregistrovaný host
194.228.169.254
Jízdenku Euro-Nisa-Ticket lze zakoupit jen na území platnosti nebo v jakékoliv výdejně? Případný nákup ve vlaku je zpoplatněn přirážkou?
Nesni
Čtvrtek, 01. prosince 2016 - 22:41:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1199
Registrován: 6-2014
Jízdenku Euro-Nisa-Ticket lze zakoupit jen na území platnosti nebo v jakékoliv výdejně?
Kupoval jsem ji i mimo území platnosti.
Pátek, 02. prosince 2016 - 12:49:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 7-2015
Vrácení dokladu z eshopu - dlouho jsem to nedělal, ale je to tak, že připsáním na EPIK to jde řešit pouze do půlnoci před platností dokladu? Pak už ne?

Konkrétní příklad: mám 2x včasnou jízdenku na včera každou za 59 Kč, cestu jsem nepodnikl. Jaké mám možnosti vrácení?

Předpokládám, že žádné, ale díky za případné pozitivnější info :--).
Pátek, 02. prosince 2016 - 14:31:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 7-2015
Když kamarádovi koupím přes mé přihlášení IN100 + 1. třída, tak si to myslím správně, že on zaplatí stejných 25 000 Kč jako u přepážky a já dostanu 2500 bodů? A dá se to dělat pro kohokoli a neomezeně (např. že to koupím 100 lidem a budu mít 2500 x 100 bodů)?
Babilon
Pátek, 02. prosince 2016 - 14:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3251
Registrován: 12-2007
připsáním na EPIK to jde řešit pouze do půlnoci před platností dokladu?
Ano, jinak by se to dalo vracet po nezkontrolované jízdě.

Jaké mám možnosti vrácení?
Pokud jste cestu nepodnikl z důvodů na své straně, tak žádné.
Neděle, 04. prosince 2016 - 22:23:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 9-2015
>> J.Kučera

A jak je to se zvětšením skupiny (která má skupinovku předem)? Existuje nějaká možnost doplatku, nebo leda dokoupit po skupinovkách <=5 osob?
J. Kučera nereg.
Pondělí, 05. prosince 2016 - 18:32:20  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Mirek Zv.: Pokud ještě objednávka není zaplacena, stačí, když napíšete e-mail na info@cd.cz s identifikací skupiny (např. číslem objednávky) a s požadovaným počtem. My to upravíme dle e-mailu a vygeneruje se nový platební kód. Když už je objednávka zaplacena, dá se doplatek dokoupit u pokladny, tam to bude však jen do těch pěti osob, a již bez bezplatných vyhrazení/místenek.
Pondělí, 05. prosince 2016 - 20:33:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1913
Registrován: 7-2012
Když si koupím jízdenku v Praze mezinárodní Komarom - Hegyeshalom - Kitze - Bratislava sleva 50 % FIP mohu na ní cestou přerušit jízdu pofotit a pokračovat? případně kolikrát se s mí přerušit jízda. Již mám MAV i OeBB fipky vyplácané , předem díky za odpověď.
mrkvakj
Pondělí, 05. prosince 2016 - 21:26:31  
Neregistrovaný host
95.102.11.121
Vsetko najlepsie, ked toto chcete ist takou oklukou, viete ze Komarom-Hegyeshalom-Rajka-bus-BA by vysiel lacnejsie ze? Ale pockat, vlastne to je bus....
Pondělí, 05. prosince 2016 - 21:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1914
Registrován: 7-2012
To bych cestou nemohl fotit Softronic, talent a další vlaky
Úterý, 06. prosince 2016 - 13:37:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 110
Registrován: 9-2015
>> J.Kučera

Díky moc. Ještě prosím toto....

A když to potřebuju vrátit úplně (nemoc vedoucího/organizátora, apod.),
tak se strhne 100 Kč za celou jízdenku? Resp. 200 Kč, když už se jezdí se skupinama docela často tam i zpátky?
A do kterého dne/času to lze vrátit?
J. Kučera nereg.
Úterý, 06. prosince 2016 - 14:36:54  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Když to potřebujete vrátit úplně, tak je srážka 50% z ceny dokladu, min. 100 Kč. To platí, vrátíte-li jízdenku až v den (původně uvažované) jízdy. Při vrácení dokladu do 24:00 hod., který předchází prvnímu dni platnosti dokladu je srážka standardně 10% z ceny dokladu.
Pružinskij
Úterý, 06. prosince 2016 - 19:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 4-2015
případně kolikrát se s mí přerušit jízda.
V době platnosti můžete přerušit kolikrát chcete.

Již mám MAV i OeBB fipky vyplácané , předem díky za odpověď.
To jste strávil tři týdny v Rakousku a pak tři týdny v Maďarsku, tedy celou dovolenou? Nebo jste si jen nepřečetl pořádně podmínky použití (zákaz návratu na síť vydávající železnice je již spoustu let zrušený)?
West code was broken.

Úterý, 06. prosince 2016 - 20:25:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1919
Registrován: 7-2012
zákaz návratu na síť vydávající železnice je již spoustu let zrušený)?

Můžete to objasnit. ptal jsem se ve výdejně fip a bylo mi řečeno , že po návratu na domovskou železniční zprávu FIPKa propadá! a pozor v případě, že se vracíte z Maďarska na Slovensko tak mi by\lo sděleno, že pokud mám režijní výhody ŽSR, považuje se ŽSR za domovskou stanici. Rád se nechám poučit jak v tom chodit.
Úterý, 06. prosince 2016 - 22:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 6-2007
ČD rozšířily VJE o další švýcarské stanice. Zdá se, že o všechny hlavní přestupní stanice dálkových vlaků plus některé regionální tratě (např. Disentis, St. Moritz, Poschiavo). Některé se mi ale vyhledat nepodařilo (Zermatt, Andermatt).

Příjezd musí být přímými vozy Praha-Linz-Zürich, sedačka 69 EUR, lůžko +26 EUR.

Priapos
Úterý, 06. prosince 2016 - 22:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 10-2012
Marcel_Štancl:
"zákaz návratu na síť vydávající železnice je již spoustu let zrušený)?

Můžete to objasnit. ptal jsem se ve výdejně fip a bylo mi řečeno , že po návratu na domovskou železniční zprávu FIPKa propadá! a pozor v případě, že se vracíte z Maďarska na Slovensko tak mi by\lo sděleno, že pokud mám režijní výhody ŽSR, považuje se ŽSR za domovskou stanici. Rád se nechám poučit jak v tom chodit."



Jízdenky FIP lze použít pouze k jednomu výjezdu z ČR. Pokud na jízdence FIP budou po návratu do ČR ještě nevyužitá políčka, nelze tuto jízdenku opětovně použít na dotyčnou železnici. Za zneužití jízdních výhod se považuje opětovný vjezd na tratě příslušné železnice, pokud již došlo k návratu do ČR. Takže Pružinskij nemá pravdu.
Pružinský
Středa, 07. prosince 2016 - 09:53:57  
Neregistrovaný host
176.12.115.195
Ano, máte pravdu, bod 103. Příspěvek 1234 tedy neplatí.
dvx
Středa, 07. prosince 2016 - 10:29:00  
Neregistrovaný host
86.61.211.193
Oto: Vypadá, že cena za úsek ve Švýcarsku se rovná jejich předraženému základnímu jízdnému (více jak 10Kč/km). Na některé relace je snad cena ještě vyšší.
Středa, 07. prosince 2016 - 12:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 7-2015
Oto: díky za info, ale za tu cenu se to podle mne bude dát sehnat (aspoň při nákupu dopředu) levněji přes Německo. Např. z Drážďan mi to na březen ukazuje do Ženevy za 39 E.

Navíc jestli sedačka Praha - Zuerich stojí 500 Kč a jízdenka Zuerich - Geneve obyčejná 1500 Kč, tak včasná za 1900 Kč na celou trasu mi nepřijde jako nějaký ultra terno :--(.
Středa, 07. prosince 2016 - 18:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 6-2007
díky za info, ale za tu cenu se to podle mne bude dát sehnat (aspoň při nákupu dopředu) levněji přes Německo. Např. z Drážďan mi to na březen ukazuje do Ženevy za 39 E.

Výhoda VJE je v tom, že kontingent je poměrně velký vzhledem k malému zájmu Čechů o cesty vlakem na Západ, takže se většinou dá ta cena sehnat i krátce před odjezdem. Navíc tratě z Bavorska do Švýcarska nejsou nic moc a noční spojení už neexistuje, takže zabijete celý den.

jízdenka Zuerich - Geneve obyčejná 1500 Kč

NRT Zürich-Geneve stojí 2132 Kč, základní SBB jízdné 87 CHF (cca 2200 Kč). SBB Sparbillett může být i za polovic, ale tím člověk ztratí garanci přestupu a chce to větší rezervu.

Vypadá, že cena za úsek ve Švýcarsku se rovná jejich předraženému základnímu jízdnému (více jak 10Kč/km). Na některé relace je snad cena ještě vyšší.

Je tam cena do stanic, kam jedou ty přímé vozy (od 18 EUR) a pak několik pásem, zhruba podle vzdálenosti, v ceně 62-69 EUR. Takže je tam velký skok a pokud člověk nejede moc daleko, vyplatí se jízdenku rozdělit. Pro cestu do Ženevy nebo na italské hranice (odkud je to do Milána za 5,50 EUR) se ale VJE hodit může.
Pružinskij
Pátek, 09. prosince 2016 - 11:29:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 4-2015
Pozor u VJE na Sp/RE přes Cheb - při cestě tam i zpět je nutné nakoupit dva doklady individuálně - při nákupu "hned zpáteční" to v druhém kroku, při výběru zpátečního spojení už nabízí automaticky vyšší ceny.
(nevím zda je to úmysl nebo omyl).
West code was broken.

Pátek, 09. prosince 2016 - 11:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2026
Registrován: 6-2007
Takto se to chovalo vždycky. Není to žádná chyba. Prostě se při výběru zpáteční cesty zobrazuje celková cena, včetně už zvolené cesty tam. Nezaplatíte ani o korunu navíc.

Není žádný standard, jak by se to mělo chovat. Různé eShopy a vyhledávače, ať už vlakové nebo letecké, se chovají různě.
Pružinskij
Pátek, 09. prosince 2016 - 11:48:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 4-2015
Aha. Ještě doplním, že Freilassing je na jízdence pořád vytištěn se směrováním "via" Salzburg, čili lze VJE z Chebu do Salzburgu či zpět pořídit za velmi solidních 386 Kč jednosměrně.
West code was broken.

Pátek, 09. prosince 2016 - 15:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1519
Registrován: 1-2009
Tak už za 2 dni začnú ČD od dochodcov nezmyselne a nepochopiteľne vyžadovať,aby si do 30.6.vybavili In kartu so "zľavou" IN Důchodce.Tá zostáva 25 %,ale seniori budú musieť zaplatiť 100 resp.250 Kč+ nová fotka bez hologramov tiež niečo stojí.Koľko sa objaví dochodcov napr.80.ročných,ktorým stačil pas prípadne občiansky preukaz? Ich reakcie na ČD to bude niečo[ko]Navyše si budú musieť priniesť rozhodnutie o priznaní dochodku...Ak ho vobec nájdu doma

Na Slovensku všetkým dochodcom z EU vystaví každá pokladňa ZSSK preukaz pre bezplatné cestovanie všetkými vlakmi zadarmo...Navyše ZSSK nezdražuje od nového gvd ani tarif,u ČD +1 Kč.
Pátek, 09. prosince 2016 - 15:51:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2027
Registrován: 6-2007
Navyše si budú musieť priniesť rozhodnutie o priznaní dochodku...Ak ho vobec nájdu doma

Důchodce ve věku 65 let a více předkládá při podání žádosti o IN Důchodce pouze platný občanský průkaz nebo cestovní pas členské země Evropské unie nebo průkazem o povolení k pobytu pro cizince některé členské země Evropské unie, kterým doloží svůj věk.

Na Slovensku všetkým dochodcom z EU vystaví každá pokladňa ZSSK preukaz pre bezplatné cestovanie všetkými vlakmi zadarmo...

To je ovšem proto, že si vláda u ZSSK jízdné pro důchodce objednala a zaplatila. ČD za cestování důchodců nikdo nic nedoplácí, sleva pro důchodce je komerční sleva, stejně jako obdobné slevy u Regiojetu a LeoExpresu.
Pátek, 09. prosince 2016 - 16:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 1-2009
Oto: to samozrejme viem,že slovenskú vládu to stojí tisíce eur zo štát.rozpočtu,ale čo brání Bohoušovi Sobotkovi aby to nepresadil aj v ČR ? Schvaľujú zákony o účtenkách,zákaze fajčenia v reštauráciách / mimochodom oba zákony na Slovensku už platia asi 3 roky / ale tu sa idú buzerovať dochodcovia,ktorí celý život pracovali a nemusia ani tých 100 Kč ročne precestovať./ 2-3 jízdy k návšteve,prípadne Dušičky,29kč+29 kč,to už teraz počúvam od dochodcov a to nový tarif ČD ani nezačal platiť[pozor]
Pátek, 09. prosince 2016 - 21:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 1-2006
Přilepy: Bohoušovi Sobotkovi v prosazení takového nesmyslu brání doufám alespoň zbytky zdravého rozumu. A když ten váš hypotetický důchodce za rok neprocestuje 100 Kč, tak ono ho něco nutí si ten průkaz pořizovat? A když je fotka tak strašně drahá, tak ho vnouček vyfotí mobilem a objedná mu tu In-kartu online. Nedělejte z důchodců bezprávné dementy, pořídit si Inkartu zvládl i můj bezmála osmdesátiletý strýc.
Sobota, 10. prosince 2016 - 01:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2028
Registrován: 6-2007
Nové ceny Včasných jízdenek Česko:

Excel: vcasnajizdenka2017.xls

HTML: Brno České Budějovice Hradec Králové Jihlava Karlovy Vary Liberec Olomouc Ostrava Pardubice Plzeň Praha Ústí nad Labem Zlín
PDF:   Brno České Budějovice Hradec Králové Jihlava Karlovy Vary Liberec Olomouc Ostrava Pardubice Plzeň Praha Ústí nad Labem Zlín
27
Neděle, 11. prosince 2016 - 19:54:45  
Neregistrovaný host
193.179.13.239
Praha - Linz / Plzeň - Linz v rámci VJE má nyní nejnižší hladinu 9€, bývala tuším 14 € (snad se nepletu). [happy]
Neděle, 11. prosince 2016 - 20:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 434
Registrován: 1-2004
Určitě "zaváděcí" cena k nové hladině Ex, která se časem "mírně" zvýší [lol]
Priapos
Neděle, 11. prosince 2016 - 23:04:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1150
Registrován: 10-2012
Canfranc:
"Určitě "zaváděcí" cena k nové hladině Ex, která se časem "mírně" zvýší [lol]"


To je naprosto běžný postup, viz třeba Jančurovy IC Bratislava - Košice.
dvx
Pondělí, 12. prosince 2016 - 21:13:09  
Neregistrovaný host
194.228.169.254
Citace z e-shopu ČD:

Přehled vybraných změn v mezinárodní přepravě, platných od 11. prosince 2016:

1) zavedení přímého spoje z Prahy přes Linz do Zürichu (lůžkový vůz, v sezóně navíc vůz s místy k sezení),

2) rozšíření nabídky Včasná jízdenka Evropa do Belgie, Dánska, Maďarska, Nizozemska a Švýcarska,

3) zahájení předprodeje Včasných jízdenek Evropa do Německa pro vybrané vlaky za atraktivní ceny, pro období od 9. ledna do 14. února 2016,

4) možnost vrácení jízdenky Včasná jízdenka Evropa do Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Rakouska, Švýcarska a na Slovensko do 24:00 hodin dne předcházejícího prvnímu dni platnosti, se srážkou 10 %, minimálně 10 € (dosud byly jízdenky nevratné, u VJE do Maďarska, Polska a Slovinska se podmínky nemění).

Ad.1) Známé již delší dobu.
Ad.2) Zejména Belgie a Nizozemsko se mi moc nedaří najít VČJE.
Ad.3) Vidím jen obvyklé ceny VČJE.
Ad.4) Nezkoušel jsem, určitě dobrá novinka, jen podmínku min. 10€ mohli vynechat.
dvx
Pondělí, 12. prosince 2016 - 21:15:11  
Neregistrovaný host
194.228.169.254
Ad.4) Respektive neuplatňovat sankci 10€ alespoň pro Slovensko.
Úterý, 13. prosince 2016 - 13:19:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 7-2015
dvx: ad. 3) nejlevnější je "normálně" jen raní vlak z Prahy směr Drážďany, při tědle "akcích" to bejvaj všechny vlaky tam i zpět, v tom by to mohlo být
ad. 4) to je celkem pozitivní, zrovna v létě jsem kvůli bolavýmu zubu jel z Rakouska dřív a včasná pak propadla. Sice stála 14 EUR, ale i tak je to aspoň symbolicky důležité, že se něco vrací :--).
dvx
Úterý, 13. prosince 2016 - 21:07:17  
Neregistrovaný host
194.228.169.254
Dále mi připadá mírné snížení cen do Polska a místenky tím směrem zdarma. Ale nějak eshop zlobí a není schopen některé místenky vydat, přestože jsou povinné.

Kdy vlastně bude nový eshop spuštěn? Mám pocit, že se slibuje už rok a stále se odkládá. Stejně tak ČD kredit, neměl být spuštěn od nového GVD?
Úterý, 13. prosince 2016 - 21:21:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 810
Registrován: 11-2007
dvx: podle informací z konce října to je v plánu do konce roku. Ale kdo ví...
Cestuji výhradně se psem v postroji :-).
!Nevykat! :-)
263.001-0 a 263.002-8 - nejkrásnější princezny z Brna
Z historie:
363.087-8, 362.165-3 - nejzajímavější nereklamní esa
Úterý, 13. prosince 2016 - 22:50:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2755
Registrován: 8-2010
dvx:
"Kdy vlastně bude nový eshop spuštěn? Mám pocit, že se slibuje už rok a stále se odkládá. Stejně tak ČD kredit, neměl být spuštěn od nového GVD?"

ČD jedné slečně na FB tvrdily, že nový eshop bude už příští týden tak uvidíme [happy]
Student bez karty
Čtvrtek, 15. prosince 2016 - 15:00:44  
Neregistrovaný host
193.167.81.160
Mohu vyuzit studentskou slevu ve vlacich CD na trase bydliste - skola, jsem-li radnym studentem VS, avsak nemam-li u sebe zrovna oranzovou karticku? Mohu se prokazat indexem, potvrzenim o studiu i kartou ISIC. Diky
Babilon
Čtvrtek, 15. prosince 2016 - 15:24:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 12-2007
Student bez karty: Ne.