Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » 365 - „second hand“ elektrické lokomotivy » Archiv diskuse 365 - „second hand“ elektrické... do 09. 08. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse 365 - „second hand“ elektrické... do 09. 08. 2016

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 21. července 2016 - 08:41:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5524
Registrován: 8-2007
Nevím kde jezdí

Klíčová slova:Kadaň Prunéřov,Trať Březno u Chomutova-Tušimice-Prunéřov.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 08:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6190
Registrován: 2-2009
Hund - někde / na mnoha místech/ tak velí firemní kultura. Někde nepředepisují jen jednotné myšlení, ale i jednotný úbor.
Převzato s dalšími krávovinami ze zahraničí...
Mít dnes vlastní názor a ještě ho prezentovat na veřejnosti je hra s ohněm.
Kolega ČMŽO 2
Čtvrtek, 21. července 2016 - 09:26:39  
Neregistrovaný host
188.175.89.222
Mad_noodle2: Přesně! A zvlášt v CZ LOKO a ČMŽO se uplatňuje na zaměstnance šikana takovým způsobem, že i dělníci v Thajsku mají kolikrát lepší pracovní podmínky, než naši zaměstnanci.
A pro p. Večeřu - fakt se raději stáhni a nic už tady neventiluj, pokud chceš nadále pracovat tam, kde pracuješ. Ber to prosím jako kolegiální radu. Bohužel jsi na black listu :-(
Čtvrtek, 21. července 2016 - 09:30:57  
Moderátor
Číslo příspěvku: 14786
Registrován: 11-2005
Apollo: Pravdu díš, pane. Jeden snímek z jízdy nahodím: 365.001
Tušimice
Čtvrtek, 21. července 2016 - 09:51:10  
Neregistrovaný host
37.188.227.232
365 - Belgičanka - aktuálně na stáží u SD-KD
Čtvrtek, 21. července 2016 - 09:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6193
Registrován: 2-2009
ČMŽO 2 - ano, dřív se tomu říkalo loajalita k firmě, firemní čest a na rozdíl od dnešní doby to nebyl prázdný pojem. Tyto atributy ovšem měly zcela jiný obsah než jednotný úbor.
To dnešní pojetí v době rychlokvašených pseudomamagerů, kteří jsou loajální jen dokud se daří a dokud to sype, je to prázdný pojem.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 10:22:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5738
Registrován: 7-2007
Igor: Ale věřil, něco jsem se po různých čelech nalezl. Dnes už nechápu, jak jsem vlastne myl okna na Barče. Ale proč riskovat pád (úraz), jen pro kousek materiálu? Až to bude omoklé, omrzlé he?

Já nevím, že z každé připomínky (podnětu) děláte osobní útoky. To jste vy všichni tak ješitní? Prostě běžné i nebžné provozní věci nemáte zažité, tak vás to ani nenapadne, že je to ne moc dobře udělané, vymyšlené, provozně nevhodné a mnohdy i bezpečnost ohrožující.
Včera jsem lezl po dvojčatech 5es, v téhle výšce zásuvky dvojčlenu... kdo tohle vymyslel, musel škytat.
Ta krabička uprostřed čelníku je co? Horní světlo je plnohodnotný reflektor, nebo jen bludička?
Fakt je ta mašinka pěkná, líbí se mi hodně.
P.S. Norma se změnila, že už nejsou třeba tři monitory?[happy]
Čtvrtek, 21. července 2016 - 10:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6194
Registrován: 2-2009
starej cerry - no ono to taky záleží na formě podání těch připomínek a to tak, že dost.
Někdy pak nastupuje aplikace ,,na hrubej pytel hrubá záplata ". Žádná ješitnost, jen reakce na akci. To bys musel být Uko Ješita taky ty, protože se obtížně vyrovnáváš s jiným pohledem, jinou pravdou, jiným postojem. Stačí když si po sobě přečteš, cos napsal. Včetně nelichotivých výrazů, slušně řečeno.
Někteří z nás padají, někteří nepadají. Co se zdá jednomu riskantní, druhému přijde vyhovující. Já jsem do 60 ti let nepadal odnikud, dneska pro změnu nikam nelezu abych nespadl.

Jenže tady prd vyřešíš - řešení nedodělků, závad, včetně konstrukčních, ergonomických a dalších se má a asi bude hledat ve vztahu výrobce - uživatel. Možná pozdě a za větší peníze ale jedině tam. Osobní zkušenost.
z povzdálí
Čtvrtek, 21. července 2016 - 11:19:52  
Neregistrovaný host
37.48.17.181
CZ Loko se snaží budovat nějaké jméno. Celkem se to daří. Pomáhají tomu hlavně zahraniční zakázky. Proto se někomu nemusí líbit, když se tu zmíní drátování v koupelně a na šatnách. Trochu se to neslučuje s politikou ISO a podobnými ... jak to jen nazvat? Jde to i bez toho, ale v referencích to dobře vypadá.
Pult kam se nedá dát rozkaz a zásuvka pomalu na střeše lokomotivy (ještěže to šlo na 753.7 jinak) potom dělají lokomotivu uživatelsky nepříjemnou, ale koho to tankuje? Cílem je za co nejméně peněz nabídnout artikl, který se bude dobře prodávat. Jestli se to podaří schválit a nabídnout za rozumnou cenu, bude zájemců dost. Na to můžete vzít jed! Stačí se podívat kolik prehistorických strojů se prohání třeba u ídéesky. Lokomotivu neprodává nějakej Hajnej a nekupují jí strojvedoucí. Prodává jí obchodní oddělení a nákup schvaluje obchodní oddělení dopravce. V tomhle obchodu je názor obsluhujícího personálu až na posledním místě. Prostě se někde ožere banda dobře placených obchoďáků a ty mezi sebou podepíší smlouvy. Špatně placení fíři se s tím musí smířit ať se jim to líbí nebo ne.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 11:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6325
Registrován: 4-2003
Někde nepředepisují jen jednotné myšlení, ale i jednotný úbor.

Což je dáno tím, že firma (neplést s ČD a.s.) není politická organizace, ale prostředek na vydělávání peněz a nedodržování určitých pravidel (někdo myslel, že tamten myslel.., zdlouhavý vysvětlování, že ke kvádru sandále fakt nee..) ta firma o ty peníze přichází.

dřív se tomu říkalo loajalita k firmě, firemní čest a na rozdíl od dnešní doby to nebyl prázdný pojem.

Tak hlavně dřív lidi neměnili práci jako ponožky a hlavně nebyly sociální sítě, kam si může kdokoliv nablejt cokoliv, a to jenom proto že umí číst a trochu i psát. A aniž by ve své prostoduchosti tušil, jaký škody může napáchat.

---------------------
btw:Já tedy žiju v domnění, že i průměrně inteligentní klokan nedá na jentak internet fotky z práce a nebude popisovat, co a jak tam dělají a třeba co jim nejde. Jak to souvisí s prokvašeností manažérů fakt netuším, ale pravidla hry jsou povětšinou lepší, než žádný. Minimálně proto, že člověk má černý na bílým, na čem je a nemůže ho někdo pr**t za nejasnosti.
Makat je fakt na ...
Čtvrtek, 21. července 2016 - 12:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5739
Registrován: 7-2007
Hele nudle, za předchozí příspěvky jsem se omluvil. Tohle není žádný ofiko připomínkování, jen kecálek. Já nic řešit na "Belgii" nic nechci, jen je škoda, že vzhledově velmi pěkná lokomotiva se potápí prkotinama.
Doprčic, co je na posledních dvou příspěvcích, tak hrozného?
rotože se obtížně vyrovnáváš s jiným pohledem, jinou pravdou, jiným postojem. Ano, obtížně se vyrovnávám s tím, že modernější je horší než původní řešení. To je prostě špatně.
A konkrétně na této lokomotivě, když si kolega půjde umýt okna, tak bude skákat jak opice s hrozbou pádu z docela slušné výšky. Proč? V čem je toto řešení lepší, nutné, normové ?
Není to takhle vhodnější?

No a ofiko koment.
"Dovoluji si navrhnout úpravu ochozu na čele lokomotivy a přemístění zásuvky dvojčlenného řízení do navržené polohy. (Viz příloha výše)
Tuto úpravu navrhujeme z důvodu větší bezpečnosti obsluhy při čištění čelních oken, případně pracovníku údržby při opravách např. stěračů.
Přemístěním zásuvky dvojčlenného řízení do nižší pozice, docílíme snížení rizika pádu z výšky (vzniku pracovního úrazu). Kabel dvoučlenného řízení bude spojitelný pracovníkem stojícím na zemi. Spojování lokomotiv do dvoučleného řízení, které se pro vyšší provozní využití lokomotiv předpokládá ve větším množství, kdekoliv a kdykoliv, kde je to provozně potřeba.
Pokud tato úprava neodporuje nějaké normě, či předpisovému nařízení, velmi se přimlouvám za její provedení. Přemístěním zásuvky a spojením ochozu dojde k zároveň k větší ochraně této zásuvky při případném střetu (např se zvěří).
Děkujeme za pochopení a jsem s pozdravem.
Dr Jekyll"

Takhle by to bylo, tak nějak, napsané (1. stupeň).
Omluva za plevel.

(Příspěvek byl editován uživatelem oldcerry.)
Čtvrtek, 21. července 2016 - 12:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6197
Registrován: 2-2009
Jo, jen asi zahraniční zákazníci nechodí hledat moudra a reference na Káčko. Ani je tu nenajdou. Nenajdou je tady ani tuzemští.
Reference můžou byt až na něco co už funguje - lhostejno je li to stavba za miliardy nebo inonovovaný hasák. Viděls někdy někde jak firma předkládá portfolio referencí na své produkty ? Já ano. Vždycky tam hlavní slovo má hodnocení odběratelů a výhradně u dokončeného díla. Jinak není o čem referovat. Bývá tam i více čí méně dlouhý seznam odběratelů aby bylo možno si reference ověřit. Jinak jsou to pohádky strýčka Jedličky
Radek Š- omyl byly a říkalo se jim hospody.
Jinak toho netušíš daleko víc, než si sám dovedeš představit. Bohužel.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 12:41:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6198
Registrován: 2-2009
Oldcerry - mluvil jsem o posledních příspěvcích ? Nikoli. Netvrdím, že Tvé postřehy nejsou správné, tvrdím, že nejsou moc vhodně podané. Nic víc ,nic míň.
Howg.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 12:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 241
Registrován: 6-2007
Oldcerry:
Doporučuji prostudovat TSI, zdarma ke stažení. Spousta věci je v nich definována, s případnými odkazy na další normy (tyto samozřejmě nejsou zdarma, leč bývají dostupné alespoň k nahlédnutí, případně se lze na jejich výklad zeptat).
V tomto případě snad ani netřeba norem, doporučuji vyhledat např. na wikipedii heslo "Bernský prostor".
Jinak vás to možná překvapí, ale i projektant (debilní inženýr) si to tu čte a jak to říct, mnohdy je snad i dobrá myšlenka podána naprosto nevhodným způsobem, což z pisatele činí s prominutím hovado, a od takových lidí nemám ve zvyku přijímat byť dobře míněné podněty a rady. Pokud by byly připomínky podávány stylem Oldcerry oficiální, určitě by se nejen lépe četly, ale třeba by se jimi i někdo zabýval.
K vynášení informací ze zpřátelených firem se vyjadřovat asi nebudu, pravidla jsou prostě nějaká a všude jiná.
Tak sportu zdar.
neregPetrS.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 13:24:34  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Zase na druhou stranu i inženýr by se mohl trochu povznést nad úroveň některých pisatelů (Věřme, že leckterý projev je způsoben náhlým pohnutím mysli a za týden už by se za něj pisatel styděl, kdyby mu to někdo předložil.) a odlišit zrno od plev.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 13:49:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 6-2007
PetrS: Ale jo, ono to tak ve výsledku je, ale kolikrát opravdu nejde něco udělat jinak, případně je to drahé, designově nepřijatelné nebo cokoli dalšího. Těch důvodů je tisíc a jedna, včetně toho že opravdu člověk je tvor omylný, ale nikdo nedělá věci schválně tak, aby byly nespolehlivé, nefunknčí, uživatelsky nepříjemné nebo nedej bože nebezpečné! Všichni jsme lidi a vulgární podání nedostatků ještě nikdy ničemu nepomohlo. Tak to je asi všechno, co jsem chtěl říct. Zase to budu jen z povzdálí sledovat, ale iluze si nedělám. To už se spíš změní něco na lokomotivě než na vyjadřování diskutujících, ačkoli je to mnohem náročnější.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 14:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5740
Registrován: 7-2007
Beňa: Vy mi tedy všichni dáváte za uši...dobře mi tak.
Tak pro všechny..Já už to opravdu více neudělám, fakt nee....Pokud budu něčím přispívat, tak jen ve verzi dr Jekyll, ale to mě budou svrbět prsty..nuda..
Dovoluji si upozornit, že snad tento výraz "(debilní inženýr)" jsem nikdy nepoužil. PC mág, koumes a podobné i horší ekvivalenty určitě, ale ne vždy jsou míněny ve smyslu záporném. Ale to v písemném projevu asi někdy není poznat.
má definované minimální rozměry 2000×400×300 mm (výškaךířka×hloubka). A ten mnou navržený ochoz by do něj zasahoval? Zásuvka dvoučlenu má taky jasně definovanou normo polohu? Taky uvádím úpravy ve smyslu.. je_li to možné.
Tedy pokud tu nemožnost netvoří, jen pocit vlastní geniality.
mnohdy je snad i dobrá myšlenka podána naprosto nevhodným způsobem, Souhlas, taky jsme na kecálku. což z pisatele činí s prominutím hovado, Souhlas, ale nejsem z cukru a od takových lidí nemám ve zvyku přijímat byť dobře míněné podněty a rady. NJN, trochu škoda, pilot taky neřekne, při hořícím letadle a špatné dostupnosti hasícího přístroje: " Toť vskutku nepříjemná věc, toto řešení není zcela vhodné. " Ale použije množství svěračů, tělních otvorů s jejich různorodými názvy (ne zcela spisovnými) včetně podrobení "geniality" tvůrce s mnoha rozličnými pojmenováním od různých zvířat až po složeniny roztodivných tvarů. A to si také řeknete, že to nebudete brát v úvahu?
A že se mými pindy na "K" nikdo nezabývá je mi celkem jedno. Na "Belgii" se asi nikdy nedostanu, takže s tímto mít problém snad nikdy nebudu. Až vám někdo schrustne dolů, třeba mi dáte za pravdu.
Anebo se mýlím a je to vymyšlené dobře. Ale stejně si myslím, že alespoň za konzultaci by to stálo...
neregPetrS.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 17:19:12  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Beňa: Někdy to jde, někdy ne a někdy musí přijít takový Pašíček, aby pánům inženýrům napověděl. V žádném případě neschvaluji vulgarity, které se tu objevují. Ale zase bych tak neodsuzoval pisatele, který se k vulgaritám výjimečně uchýlí (třeba ze zoufalství, že už to někomu xkrát vykládal, vidí, že by to šlo, ale není zájem).
Čtvrtek, 21. července 2016 - 18:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3850
Registrován: 5-2002
Kundál nezasahuje do bernského prostoru?

A do ČMŽO bych vzkázal - nežerte tak ty ISO nesmysly. Jak jasněji říct, že na "pralinkách" se dělá ostošest.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 19:40:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 747
Registrován: 10-2011
Oldcerry: Pokud je "místem dosažitelným ze země" myšleno podlézat pod nárazníky a spojovat UIC kabely z prostoru od spřáhla, není to spíše už práce pro posunovače? Možná se mýlím, ale zdá se mi, že při takovém postupu může dojít také ke spoustě úrazů, člověk se může o spoustu věcí praštit do hlavy, zakopnout o kolejnici, do odstavených mašin může mezitím cuknout najíždějící posunový díl apod., zkrátka zranění hrozící posunovačům při pohybu mezi vozidly, na což někteří fírové nemusí být zvyklí, přecijen u spousty dopravců stále není zvykem částečně slučovat obě profese dohromady. A v některých případech je možná přecijen lepší být na tom ochozu kde se člověk alespoň má čeho chytit.

Nicméně příliš nechápu, že (nejen tato) stížnost přichází až a právě u řady 365, když UIC zásuvky se do této výšky montují u většiny vozidel již několik let u všech výrobců, navíc vzhledem k tomu že jde o univerzální řešení bych se nedivil, kdyby tato výška byla předpisem stanovená. UIC kabely na mašinách i u vozů navíc nemusí být pro dosazení takové pozice dostatečně dlouhé. Ale to už nám snad vysvětlí někdo, kdo tomu rozumí lépe [happy]
Čtvrtek, 21. července 2016 - 21:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5741
Registrován: 7-2007
Emppu: Člověče...mezi ty nárazníky při spojování dvojčat musí vždy! Tak proč ještě navíc lézt někam do výšky? V drtivé většině to dělá strojvedoucí, případně odborně způsobilá osoba z dílny. Posunovač? To ani náhodou!
To není stížnost, je tlacháme o "Belgii".
když UIC zásuvky Toto jsou zásuvky jen a jen pro dvojčlen - to nemá s vozy nic společného, tedy, jen jejich technické provedení. Umístění je, bych řekl, že je na blahovůli výrobce. Tedy pokud na to není "norma".
A když už..."Beňa" argumentuje "Bernským prostorem". Dobrá, pokud dvě "Belgie" stojí čely u sebe, je mezi nimi jen 60cm + vůle nárazníku 15cm? Pokud ano, tak skutečně ten ochoz nemůže být v kuse. Ale 100% mezi polovinami ochozu nemusí být díra tak velká, ale pouze 40 cm! A to viditelně není (je mnohem větší). Odhaduji cca dvojnásobek možná i více. Proč?

neregPetrS.:takový Pašíček Kdo, nebo co? Nějaká humorná historka? Můžete sdělit?
pacient
Čtvrtek, 21. července 2016 - 21:52:46  
Neregistrovaný host
80.188.32.227
Oldcerry: takový Pašíček Kdo, nebo co? Nějaká humorná historka? Můžete sdělit?
To ví i malé dítě, které neřeší koumese a PC mágy. Ale zkuste se zeptat pana Blahoše, ten by ho mohl znát.[wink]
Čtvrtek, 21. července 2016 - 22:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5742
Registrován: 7-2007
pacient:To ví i malé dítě Tak bohužel, ani malé dítě nejsem. Nevím.
zkuste se zeptat pana Blahoše, Bohužel, nikoho takového neznám.
Čtvrtek, 21. července 2016 - 22:29:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 7-2010
pacient:To ví i malé dítě Tak bohužel, ani malé dítě nejsem. Nevím.
zkuste se zeptat pana Blahoše, Bohužel, nikoho takového neznám.

Račte nastudovat...
Čtvrtek, 21. července 2016 - 22:42:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5743
Registrován: 7-2007
Vy jste telata...[rofl][rofl]
To mi zcela uniklo...na pohádky jsem moc nebyl.
Respektive na pohádky ve stylu Julese Verna, sira Doyla a Baker Street 221B....Nějaká Zababa, to není moje dětství...
Čtvrtek, 21. července 2016 - 23:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11690
Registrován: 5-2002
nrPS: a odlišit zrno od plev
Ale to tu většina z nás dělá - prostě pokud se k tobě dostávají protichůdné názory a Ty máš mezi nimi najít kompromis, tak je dobré znát četnost a váhu těch názorů.
No a životní zkušenost velí, že se hrubá slova nebo osobní výpady v písemných projevech používají dost často tehdy, když chce pisatel svoji váhu zvýšit. Logickou reakcí je tu váhu při vnímání zase snížit, což působí přesně naopak, než dotyčný při tom nadávání zamýšlel. Extrémem je pak stav "Co říkal?" - "Když odfiltruju nadávky, tak vůbec nic"...
neregPetrS.
Pátek, 22. července 2016 - 11:40:58  
Neregistrovaný host
77.240.103.199
Samozřejmě. A nejpádnějším argumentem je CapsLock [crazy]
Pátek, 22. července 2016 - 13:20:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 6-2015
..a to vše kolikrát doprovází gramatické chyby..[proud]
„V životě se člověk učí nejdřív chodit a mluvit. Později se pak učí sedět a držet hubu.“ (Marcel Pagnol)




Seba
Pátek, 22. července 2016 - 13:33:13  
Neregistrovaný host
85.132.161.107
Na ten dotaz na horni světlo. Je to plnohodnotný reflektor a to všechna tři světla v dolních světlech je navíc červené koncové . Intenzita osvětlení je buď tlumené nebo plné poziční světla a potom tlumené nebo plné reflektory . Ovládání světel je dle národní volby a je možnost i přímé volby jednotlivých světel. Volba požadované konfigurace je v noze pultu , intenzita a reflektor páčkou před strojvedoucím
studenttechniky
Pátek, 29. července 2016 - 23:31:25  
Neregistrovaný host
82.100.59.17
zdravím pánové, chci se zeptat. Už se ví, jak je řešená elektrická výzbroj belgičanky? zajímá mě, jestli jsou to měniče s cize buzenými motory nebo jak? Mockrát děkuji
Sobota, 30. července 2016 - 08:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4914
Registrován: 1-2010
Oldcerry: zdravím Tě Honzo. Jestli jsi nepamatuješ, jak jsi myl na Bertě okna, rád připomenu. V depu byl smetáček, z druhé strany stěrka na dvoumetrové tyči a okna se myla pohodlně ze země.[wink]

Proto bych navrhoval dát takovýto smetáček na teleskopickou tyč, která by se pohodlně dala zmenšit a schovat do strojovny a nebylo by třeba žádných Kundálů a jiných ochozů. Vše krásně ze země.[kladivo]
T 478 1.,2. nejlepší lokomotivy u ČSD.
Starý Vlk
Sobota, 30. července 2016 - 14:04:50  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Maršál: Takovou pomůcku jsem měl i na 810. Mám na to zajímavou vzpomínku: vždy, když se chlupy opotřebovaly, tak jsem požádal vrchního strojmistra, aby mi napsal výdejku do skladu. Jmenovalo se to dlouhá léta kartáč na násadu, až po komputerizaci skladového hospodářství se to začalo nazývat stěrka kombi. Pro jednoduchost jsme to s kolegy začali nazývat chlupaté prkénko s gumou. To jen pro zasmání, omlouvám se za plevel diskuze.
Sobota, 30. července 2016 - 14:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 9-2003
Vynechal bych "prkénko"
Půjčit si 100 000 a našetřit 100 000 je minimálně 300 000 rozdíl.
Sobota, 30. července 2016 - 23:07:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11707
Registrován: 5-2002
ST: zajímá mě, jestli jsou to měniče s cize buzenými motory
Ano.
Pondělí, 01. srpna 2016 - 13:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4209
Registrován: 9-2011
Student> Už se ví,
Vzhledem k tomu, že mašinka už jezdí, tak se to asi ví.
MP michal
Pátek, 05. srpna 2016 - 13:58:07  
Neregistrovaný host
84.244.113.91
Dobrý den,

umí dvojčlen u 365 spolupracovat s dvojčlenem nějakého dieslu od CZ LOKO, nebo umí pouze 365+365
děkuji za odpověď
Michal
Pátek, 05. srpna 2016 - 20:33:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11743
Registrován: 5-2002
MPm: dvojčlen jako takovej by to uměl, ale dieslu by chyběl kus drátoviny, kterou má 365 kvůli SILu. Na 365 by se zase musel doplnit start/stop dieselu, ale to by šlo přes displej.
Sobota, 06. srpna 2016 - 10:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 544
Registrován: 12-2009
Proč by někdo chtěl, aby elektrická mašina spolupracovala s dieslem? Nepamatuju, že bych někde viděl aktivní jak diesel tak elektriku na jednom vlaku.
Nejluxsnější kočáry na českých kolejích: Bmz245
[new] Sledovačka děčínských panterů
Každý správný Čech by měl rozumět slovenštině a každý správný Slovák by měl rozumět češtině.
Statistik
Sobota, 06. srpna 2016 - 11:14:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4998
Registrován: 6-2004
Nepamatuju, že bych někde viděl aktivní jak diesel tak elektriku na jednom vlaku.

V Polsku možná dodnes k vidění.
Sobota, 06. srpna 2016 - 17:09:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 10-2011
Na 365 by se zase musel doplnit start/stop dieselu, ale to by šlo přes displej

Čistě teoreticky, proč to tam není? Ne že by to byl "problém" pouze 365, ale není trochu zbytečné na mašinu dávat UIC zásuvku, když si to ve výsledku umí povídat jen samo se sebou? Proč se prostě nepočítá s tím, že mašina se může dostat k dopravci s mnoha druhy moderních či modernizovaných vozidel různých výrobců a bude si je chtít různě spojovat dohromady? UIC zásuvky a komunikační protokoly pak postrádají smysl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Emppu.)
Sobota, 06. srpna 2016 - 18:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6808
Registrován: 5-2007
Emppu: Tak sa tam má dať nejaká iná? Akú by to malo výhodu?
Sobota, 06. srpna 2016 - 22:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 269
Registrován: 12-2007
Emppu: Ona to tak úplně UIC zásuvka není. Jednak není 18 pólová, ale 20, takže nekompatibilní s UIC kabelem a jde jen o vnější fyzickou podobu. Nikdy si na UIC nehrála a slouží k propojení dvou 365 a zatím se po ní nikdy nechtělo víc a použita byla proto, že žádná jiná neumožňuje rozpojení při roztržení vlaku bez destrukce spoje.
Neděle, 07. srpna 2016 - 18:30:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 10-2011
Igor: Aha, to jsem nevěděl. Díky za upřesnění.
Neděle, 07. srpna 2016 - 22:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11748
Registrován: 5-2002
Emppu: UIC zásuvky a komunikační protokoly pak postrádají smysl.
Ale kdeže - protokol je ten samej, proč si komplikovat život s něčím nekompatibilním.
Jenom je to s ním jako s telefonem: dovoláš se s ním ledaskomu, ale kloudně si pokecáš jenom tehdy, když obě strany uměj stejnou řeč. No a když na elektrický mašině nemáš čudlíky na start/stop dieslu, tak je to jak když ses dovolal někam do Tramtárie, kde mluvěj utamtánsky.
Neděle, 07. srpna 2016 - 23:53:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7269
Registrován: 5-2002


Dovedu si představit mnoho případů, kdy se druhá lokomotiva (nepříbuzné trakce) hodí.
Například vlak jede z Německa, provozní sídlo firmy je v Děčíně, jede do Tábora, vlak váží 2000 tun a v poměrně dlouhém úseku má nižší normu a pro strojvedoucího je to výkon na tři dny. Mají tam být dva?
A na konci cesty je neelektrifikovaná vlečka.

Již můžu vynechat případy, kdy některé úseky byly pro moderní elektrické stroje nesjízdné, například Soběslav - Nemanice.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Pondělí, 08. srpna 2016 - 00:54:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11754
Registrován: 5-2002
PŠ: Dovedu si představit mnoho případů, kdy se druhá lokomotiva (nepříbuzné trakce) hodí.
Já si zas dovedu představit, že pokud ta potřeba vyvstane, tak se nějaký ten "bazénový" (pool [wink]) diesel upraví, aby se s 365 domluvil. Ale teď je na to ještě trochu brzo.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 01:29:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7272
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Ale teď je na to ještě trochu brzo.

Já Tě Hajnej stejně obdivuji : - (

Od kterého roku, že je to vymyšlené?
Bezpečně od roku 2001. Ale asi to bylo dříve.

Já vím, já vím. On to zákazník nepožadoval [sad].

Dobrou noc.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 06:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6091
Registrován: 4-2003
Hajnej:Já si zas dovedu představit, že pokud ta potřeba vyvstane, tak se nějaký ten "bazénový" (pool [wink]) diesel upraví, aby se s 365 domluvil.

Nic proti, ale z hlediska potřeb potenciálních zákazníků by bylo daleko přínosnější, kdyby se 365 upravila rovnou pro komunikaci s moderními diesely. Daleko více by se rozšířil okruh potenciálních zákazníků. Navíc proč rýpat do nějakého již hotového a provozovaného dieselu, když na v současnosti zkoušené a ještě dolaďované lokomotivě to jde udělat bez nějakého (zejména z finančních důvodů nežádoucího) odstavení z provozu???
Pondělí, 08. srpna 2016 - 08:28:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11755
Registrován: 5-2002
Brzo = teď je především potřeba, aby 365 udělala papíry.

Od kterého roku, že je to vymyšlené? Bezpečně od roku 2001. Ale asi to bylo dříve.
A co je od kdy vymyšlené? WTB? Nebo UIC 556? A proč má tedy Rakousko dodnes WTB-ÖBB?

Nicméně předpokládám, že v takovém případě se na tramvaji s WTB diesel startuje někde v nějakém menu na displeji a extra hejblata na pultu na to nejsou. Nebo se mýlím?
Dtto diesel a ovládání elektriky.

Vrátíme-li se ke 365, tak u ní nic nebrání doplnit na displej start/stop dieselu, a z toho, že to tam není v tuto chvíli, bych žádné dalekosáhlé závěry nedělal.
Diesely mají na voliči trakčních skupin polohu "E" už dnes a upgradovat SW na zobrazování stavů elektrické lokomotivy není nic neřešitelného (a z toho, že to nemají předem, bych rovněž nedělal žádné závěry).
Takže by bylo potřeba pořešit leda tu bezpečnostní smyčku HV a i to by se za určitých okolností dalo udělat bez zásahu do dieselu (například přesvědčit hodnotitele, že provoz D+E bude málo pravděpodobný a riziko z nevypnutí HV po lince tudíž klesne na přijatelnou mez - i na to se u SILů hraje).

Navíc proč rýpat do nějakého již hotového a provozovaného dieselu, když na v současnosti zkoušené a ještě dolaďované lokomotivě to jde udělat bez nějakého (zejména z finančních důvodů nežádoucího) odstavení z provozu???
Třeba proto, že nahradit bezpečnostní HW obvody vyšším SILem u ŘS a hlavně schválit to by mohlo vyjít na řádově vyšší peníze, než dotahat pár drátů na všechny v úvahu připadající diesly (ono těch "bazénových" banglí s NVL zas tolik není), na které to lze doplnit při údržbě nějakého vyššího stupně...?
Pondělí, 08. srpna 2016 - 09:24:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6094
Registrován: 4-2003
Hajnej:Brzo = teď je především potřeba, aby 365 udělala papíry.

Tohle chápu, tak ať se to tedy rychle podaří [wink].

Třeba proto, že nahradit bezpečnostní HW obvody vyšším SILem u ŘS a hlavně schválit to by mohlo vyjít na řádově vyšší peníze, než dotahat pár drátů na všechny v úvahu připadající diesly (ono těch "bazénových" banglí s NVL zas tolik není), na které to lze doplnit při údržbě nějakého vyššího stupně...?

Mám obavy, že Petr Šimral asi nemyslel zrovna naší malou českou kotlinku, kam se dá všude vcelku rychle dojet.....
Pondělí, 08. srpna 2016 - 09:31:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6818
Registrován: 5-2007
Bram: WTB ani UIC 556 samy o sebe bohužiaľ neumožňujú úplné riešenie tejto komunikácie, ktoré by zároveň bolo schváliteľné do prevádzky. Obávam sa preto, že mimo českú kotlinku platí to, že vozidlá jednotlivých výrobcov nie sú navzájom kompatibilné, pokiaĺ nevyužívajú protokoly stanovené zákazníkom, resp. nejaké riešenie dohodnuté bilaterálne medzi dvoma výrobcami (napr. medzi Bombardierom a SIEMENSom), pričom toho nebude z najlacnejších (a dá sa očakávať, že zaň od prípadného tretieho výrobcu budú požadovať ďaleko viac, než je alikvótny podiel na vývojových a schvaľovacích nákladoch).

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pondělí, 08. srpna 2016 - 16:27:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 10-2011
Hajnej: A není spíše důležitější, než aby elektrika uměla start/stop dieselu, naučit ten diesel ovládat sběrače a pohotovostní stav elektriky? Přecijen když budu mít na čele diesel a za zády slave elektriku, musím ze svého stanoviště nějak řešit stahovačky, odbočku na neelektrifikovanou trať a podobně. Když budu mít na čele elektriku, tak stále můžu na nejbližší stanici nebo "stůj" zaběhnout na stanoviště dieselu a nakopnout jej tam. Samozřejmě ideální a potřebná je kombinace obojího, v opačném případě by se jednalo o dost nešťastné řešení a fíra by se za šichtu asi pěkně naběhal.

Opravdu mě ale překvapuje, že to "moderní" mašiny (tedy ty s pc řízením) neumí už v základu. Přitom by stačilo připrogramovat na displej jednu obrazovku nebo pár tlačítek pro ovládání slave. Fotku od Petra Šimrala s kombinací dieselu a elektriky od Siemensu a Bombardieru už jsem před nějakým rokem viděl, proto jsem předpokládal, že to moderní mašiny prostě umí bez nutnosti zdlouhavého ladění. Nemyslím to nijak ve zlém, je mi jasné že vše stojí čas a peníze a ne vždy je to nezbytné, ale přecijen stanovit si nějaké minimum, kterého by měly evropské moderní a modernizované stroje dosahovat bez výjimky není od věci. Problém je, že to není závazné a výrobci i dopravci si do toho mohou prakticky libovolně zasahovat a protokoly upravovat k obrazu svému, pak to vypadá tak, že každá evropská země, respektive národní dopravce má svojí variaci jednotného evropského UIC protokolu, namísto toho aby prostě byl jeden jednotný evropský protokol bez výjimky. Viz případ Railjet+380 a další. Ale to sem netahejme.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 17:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11756
Registrován: 5-2002
Bram: Mám obavy, že Petr Šimral asi nemyslel zrovna naší malou českou kotlinku, kam se dá všude vcelku rychle dojet
To je možné, ale teď tady řešíme 365 a ta nemá WTB (protože to je projekt vykazující určité společné rysy s ETCS - viz Asdf 6818), ale NVL.

Emppu: A není spíše důležitější, než aby elektrika uměla start/stop dieselu, naučit ten diesel ovládat sběrače a pohotovostní stav elektriky?
Dobýváš se tak trochu do otevřených dveří - tohle NVL umí od samého začátku, protože se s tím už v samém začátku uvažovalo.

Opravdu mě ale překvapuje, že to "moderní" mašiny (tedy ty s pc řízením) neumí už v základu
Onen základ u NVL je "Zvedni + zapHV" (start), "Vypni proud" (neutrál) a "Stáhni a vypni HV" (stop). Bezpečnostní HW drátovačku neřešme, pro opravdu jen občasné použití by se dala nahradit klemou v kabelu.
Jiná věc jsou obrázky, ty se programují dodatečně, NVL je v tomto směru poměrně slušně otevřená. Chystat je "do foroty" na předem neznámou mašinu by bylo buď nejisté a/nebo monstrózní řešení, to je opravdu efektivnější to dodělat na míru.

Problém je, že to není závazné a výrobci i dopravci si do toho mohou prakticky libovolně zasahovat a protokoly upravovat k obrazu svému
Kdyby jen k obrazu svému, bohužel často k obrazu hodnotitelovu - právě takto 380 "nakazila" protokol WTB ČD sekvenčním značkováním pro kontrolu čerstvosti dat.

Viz případ Railjet+380 a další
Tam "stačí" jediné - naučit buď 380 WTB ÖBB a nebo RailJet WTB ČD. Ukecat hodnotitele na to, že v kombinaci RJ+380 postačí holé "evropské" WTB by asi nešlo, protože by to nebylo "jen občas".
ex fíra
Pondělí, 08. srpna 2016 - 19:38:07  
Neregistrovaný host
89.29.9.122
Nedalo mi to a našel jsem http://ekonomika.idnes.cz/cz-loko-modernizuje-belgicke-lokomotivy -ff5-/eko-doprava.aspx?c=A160324_000449_eko-doprava_suj 30-letá ženská je ještě sik, ale lok? Stačilo udělat ESO jako 350 (odporové) a bylo by to levnější a hospodárnější. (jen můj názor)
Pikehead
Pondělí, 08. srpna 2016 - 20:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2508
Registrován: 3-2007
ex fíra: Píšou tam, že z tý vaší třicátnice toho moc nezůstane, tj. jedná se o dost radikální přestavbu - to by přes Vás jako evidentně přední kapacitu na rekonstrukci lokomotiv už projít mohlo...

Někdy stačí číst a pak až psát, nebo číst už ani nepsat...
Pondělí, 08. srpna 2016 - 22:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11758
Registrován: 5-2002
exf: Stačilo udělat ESO jako 350 (odporové)
Nestačilo, dnes už by to neprošlo na účiník.

a bylo by to levnější a hospodárnější
Levnější kdoví jestli a hospodárnější určitě ne.
Pondělí, 08. srpna 2016 - 22:41:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 753
Registrován: 10-2011
Hajnej: Děkuji za upřesnění. Zároveň se chci omluvit, že jsem pomíchal UIC a WTB dohromady.

Pokud to tedy chápu správně, schvalovatel se zajímá o to, jestli danou komunikaci hodláte používat "pravidelně" nebo "jen občas"? Je vůbec nějaké měřítko, podle kterého to lze posoudit?
ex fíra
Pondělí, 08. srpna 2016 - 23:22:21  
Neregistrovaný host
89.29.9.122
Hajnej: účiník při rozjezdu na odporech byl nízký,ale na hospodárných stupních téměř 90%, možná i více. Takový peršink má jaký účiník? Musí se chladit ztráty na tyristorech. To by mě opravdu zajímalo, která lok. by měla menší spotřebu el.energie, hlavně při dnešním ježdění!
Pikehead
Úterý, 09. srpna 2016 - 00:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2515
Registrován: 3-2007
To si delate legraci? Nebo od Hajneho chcete kondice ze stredoskolske fyziky?
4 ex fíra
Úterý, 09. srpna 2016 - 03:58:28  
Neregistrovaný host
137.74.154.152
Milane, pleteš si účiník s účiností. Udělej si opáčko.