Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » 365 - „second hand“ elektrické lokomotivy » Archiv diskuse 365 - „second hand“ elektrické... do 28. 06. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse 365 - „second hand“ elektrické... do 28. 06. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pondělí, 27. června 2016 - 08:10:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11580
Registrován: 5-2002
A17: No můj názor je takový,že oproti OBE má jednu horší uživatelskou vlastnost-nemá vratnou polohu O(odbrzdění).
Ta nevratnost opravdu není kdovíco, je to holt cena za snížení počtu poloh.
To, že J odbrzďuje obě brzdy současně, je na 380 vyřešeno v podobě tzv. fixace EDB. Ale tam, kde je něco takového potřeba dělat častěji, je to argument pro sedmipolohovou JP a zvlášť OBE.
Stejně tak má sedmipolohová páka něco do sebe na stykačových dieselelektrikách, kde v poslední verzi J- sjíždí jen na 1% místo do nuly (čímž mám jistotu, že se mi nerozpadne schéma).

Tvůj odpor proti PC sračkám, monitorům a jiným novotám chápu jako fobii.
Koukám, že nejsem sám, kdo má ten dojem...

Hezky to bylo vidět na debatě o ovladači kompresoru - na argument, že poloha Vypnout u Mattei není tak úplně zbytečná, protože se může hodit, když fíra chce kompresoru vyhovět, hned následovala reakce o jakési spartakiádě (kterou dělat nemusí, stačilo domyslet věci do důsledků - jenže na to je OC povahou příliš střelec).
Stenly
Pondělí, 27. června 2016 - 10:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 2-2016
jestli on ten názor 2 kvedlátka (JP + brzdič) vs 1 kvedlátko (sdružena páka) nebude kvůli tomu že na nákladu brzda neni vždycky stejná jako na ucelený soupravě (471 např.), když na 753.7 (AWT) pudu do EDB tak se chová na každý lokomotivě jinak

a otázka na někoho povolaného : má řídící systém 365 paměť na poruchy a provozní stavy?
Vytěžování strojvedoucích na závady je ne vždy dostačující a funkce strojník (rozuměj člověk s tužkou a papírem zírající na diagnostický dipláj) není

(Příspěvek byl editován uživatelem Stenly.)
Pondělí, 27. června 2016 - 10:56:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5729
Registrován: 7-2007
Apollo_17:vůj odpor proti PC sračkám,monitorům a jiným novotám chápu jako fobii.
A co si mám myslet o zcela zbytečných 2 monitorech? (Ještě jeden chybí..Nova, Prima a Barandov???))))
Když na 5srč stačí jeden, tak proč tři? Co si mám myslet o monitorech, které vypalují v noci díru do hlavy (posvícené výbojkou), po vyřvané změně (jo, měl jsem mlčet a dělat kyš,kyš?), blikají - 3 roky trvá, než se tato vlastnost odstraní (v nepřímém pohledu to neuvěřitelně cukalo s očima), co si mám myslet, když náhodný restart čehosi, naplní brzdové jednotky tlakem 1,8 Bar i když lok jede a strojvedoucí nepožadoval brzdit, co si mám myslet o vlastnosti doplňkové brzdy, když dojde ke skluzu při EB, tak naplní ještě navíc brzdové jednotky plným tlakem (asi aby ty plochy byly tutové), když sklouzne osa s čidlem rychloměru (v=70, 1800t), tak naplní brzdové jednotky parkovací brzdou, přestože ostatní tři osy se točí ("Plochy prostě zajistím. Vaše pc sračka".) atd...pc sračky. Ale to už je většinou minulost, díky i "neurvalému střelci". A mmch, původně na 5srč bylo ná základní obrazovce info o Slave ne úplně malé, ale o tom jestli Slave táhne žádné, jen možná i jen díky "neurvalému střelci" je to už v pohodě...celkem..
Jednopáka. S osobní dopravou nemám zkušenost, ale 380 v nákladní nebylo nic moc, dá se to přežít, ale proč? Nepovažuji to za zlepšení v nákladní dopravě, ale v osobce vás chápu a nemám nic proti tomu.

názory těch,kteří s tím pak musí denně zacházet" výsledek by byl-bude Vážený kolego, kdybych nebyl iniciativní blb a neměl pochopení u svých nadřízených, tak 5srč byly neskutečné střepy s obrovskými problémy. A vždy! jsem se svým nápadem, úpravou, zjednodušením, řešením oslovil stovky kolegů a navržená úprava byl vždy! konsensus mnoha. A pár maličkostí, které zjednodušily obsluhu, jsem skutečně vzal na sebe a dal rovnou. Nikdo z kolegů si nestěžoval, tak asi úplně pitomé nebyly. A už dlouho (tedy snad vůbec), jsem neslyšel od kolegů, že tohle je na h...o, že je to ode mne blbě vymyšlené...Takže asi tak. Tím v žádném případě nechci tvrdit, že jsem něco nepomotal.

Hajnej: Mám odpor k omalovánkám se spoustou informací, které jsou pro ovládání zbytečné. Mám neskutečný odpor, k jakýmsi světélkům, které tě celou noc otravují, vypalují díru do hlavy a ve svém provedení de facto nic neříkají. Např žlutá "Led" na monitoru, která svým svícením signalizovala "částečné přehřátí monitoru". Fíra s tím nemůže nic udělat, tak proč mu to má celou noc svítit do ksichtu? Nebo svícení zelené "Led", že je vše v pořádku...to asi je, když monitor svítí a na něm údaje. Tak proč ještě na rámu svíti zelenou "Led"? A takových zbytečností se najde...A většina jezdících ti potvrdí, jak ve značné tmě, taková malá svitící ledka dokáže srát..kór když víš, že zbytečně svítí.
Vědátore, já znám své papenheimské...drtivá většina nebude vypínat kompresor před stahovačkou, to ani za chodu. Prostě shodí sběrač. Kvedlání navíc se prostě praktikovat nebude. Drtivá většina prostě "vyhovovat" kompresoru nebude, s tím se prostě smiř. Takže spínač je zbytečný.
Je to stejné, jako na starém Esu, kdy na návěst "Vypni proud", strojvedoucí stahoval sběrač. Protože místo toho, aby vypínal topení, kompresory (3 spínače)a mnohdy si zadělal na problém, tak stáhl sběrač (jeden spínač a K116 udělal zbytek). Nebo rovnou vypínali HV. Ale ten "správný" postup byl jako poslední, co kdo dělal.
Ano máte oba pravdu, že jsem neurvalý střelec (je to moje obrovská chyba), jenže některým něco vysvětlit, je nadlidský úkol. A vysvětlovat, z našeho pohledu neskutečnou sračku, nějakému koumesovi s pocitem geniality,...na to opravdu nemám, bohužel.
A je mi úplně jedno, jestli nějaký MBA, ing apod. se cítí dotčen, pro mě je odměna, když kolegové něco uznají a dobrého slova prohodí.
Takže nechť si titulovaní navrhují a montují své sračky, ale bez konzultací s provozními, se nemohou divit, že pak to předělávají a jsou jen k posměchu těch dole (když ne k přímo nasrání).
A moje věta " Na co šáhnete, to zkurvíte a normami zakrýváte." Je, bohužel, pro dnešní dobu více jak výstižná.
Takže asi tak. Omluva všem ostatním za plevel.

(Příspěvek byl editován uživatelem oldcerry.)
Pondělí, 27. června 2016 - 11:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5822
Registrován: 4-2003
Oldcerry:Omluva všem ostatním za plevel.

Ale kdepak, to plevel není vůbec [wink].

Ne že bych se měl zájem míchat do diskuse, když s novými stroji nejezdím a nepočítám, že jezdit budu, tak si přesto dovolím udělat poznámku, neb tyto diskuse rád sleduji:

Člověk je tvor od přírody líný a snaží se dělat věci tak, aby s tím měl co nejméně práce a zároveň si nezadělával na další problémy. Což je dnes obvykle v přímém rozporu s tím, co konstruktéři vymyslí. Možná by bylo pro konstruktéry dobré, aby si nastudovali, jak se lidé skutečně chovají. Bohužel konstruktéři v podstatě nemají možnost si své výtvory vyzkoušet jinde (v případě železničních vozidel), než v laboratorním provozu na zkušebním okruhu. Skutečný provoz je něco úplně jiného, než když si tedy konstruktér sedne za řídící pult lokomotivy na zkušebním okruhu, přičemž za zády má strojvedoucího, který kontroluje, aby konstruktér neudělal při takové jízdě kravinu a zároveň se nemusí řešit provoz, tj. sledovat trať a návěstidla, přelaďovat vysílačku a další věci.
Pondělí, 27. června 2016 - 11:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 191
Registrován: 2-2014
Oldcerry; neber to jako lichotku, ale fandím ti pro tvé zaujetí pro mašiny, znalosti i tvrdohlavost. Jediné co mi vadí je sračka v téměř každé větě. Nečte to jen Hajný. 😀
Pondělí, 27. června 2016 - 12:05:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5498
Registrován: 8-2007
Oldcerry:A co si mám myslet o zcela zbytečných 2 monitorech?

No tak když je na monitoru rychloměr,napětí v troleji,bylo by každé zamrznutí/porucha komunikace důvodem k absolutní neschopnosti lokomotivy.Takže dva tam být musí,aby byla záloha.
Rovněž řešení poruchových stavů za jízdy(odpojení skupiny,měniče,zakázání EDB/rekuperace) by s jedním monitorem nebylo možné.
Dalším řešením je místo toho nainstalovat zvláštní ukazatele pro tyto povinné hodnoty,což žádné žešení není,protože ty také vypalují díry do hlavy.
Jak to budete řešit s Vectrony u Carga?Ty mají 4 monitory.Už jste kontaktovali konstruktéry Siemensu,aby Vám tam 3 ubrali?
Pondělí, 27. června 2016 - 12:36:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6639
Registrován: 5-2007
Oldcerry: Ešte raz sa pripomeniem. Blíži sa okamih, kedy jeden monitor zabere definovaná a prakticky nezmeniteľná obrazovka ETCS, na ktorej podľa mňa rozhodne všetky potrebné údaje nie sú (pretože sa počíta s tým, že budú vedľa na druhom monitore). Či vám ho potom do 363.5 dorobia, to netuším.
Pondělí, 27. června 2016 - 13:16:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5730
Registrován: 7-2007
Bram: Posledním odstavcem mi mluvíte z duše. A první větu, by si měl zapsat za uši každý.
Hund: Omlouvám se, to jsem si neuvědomil a když to čtu znovu, tak je to i na můj vkus hrozné. Dám si na to pozor.
Ale vrámci zjednodušení se nedivte, než psát: "Ne zcela vhodně zvolený postup řízení (program) počítače", napíši: pc srč. Ale výtka je na místě.
Apollo_17:
Takže dva tam být musí,aby byla záloha.
A oni jsou tři...+ VO67 či VO 79.
(odpojení skupiny,měniče,zakázání EDB/rekuperace) To asi máte na jiných strojích. My odpojujeme měničovou skříň trakce (podvozek) spínačem ve strojovně, vše ostatní je na jednom monitoru (více obrazovek). Jde to, a jestli někdo tvrdí že ne, tak kecá.
Dobře, když jeden "zamrzne, porucha" druhý záložní, dejme tomu, tak proč nejde zhasnout, když není třeba? A třetí nač? Když dojde k poruše komunikace tak i většinou tři monitory jsou ti k prdu....
Staré ukazatele ti vypalovaly díru do hlavy? Na tebe trochu ubohá argumentace...
Vectron a 4 monitory. Už to tu někdo psal, to je prý dnes norma. Hloupá, ubohá, ale bohužel....
A tyhle stroje jdou mimo mě. Nebudu a ani nechci s nimi mít nic společného. Ať si válčí někdo jiný, ale troufám si tvrdit, že se nenajde nikdo, kdo dá nějakou připomínku...Jo jedna bude určitě, není tam hygienický koutek.[rofl]
Pondělí, 27. června 2016 - 13:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5731
Registrován: 7-2007
Asdf: Jen diskuze. Osobně nevěřím, že někdy v dohledné době ETCS bude funkční a potřebné všude. Nevěřím, že to bude přínosem.
Spíše to bude likvidátorem železnic a železniční dopravy.
A z mé malé zkušenosti...to je můj výraz PC srč jen slabý odvar. Nejde, nejedem a když už jedem, tak zastavíme. Úžasaně vymyšleno, ale moje minimální zkušenost, nelze brát v potaz jako relevantní info.
Pondělí, 27. června 2016 - 14:02:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11586
Registrován: 5-2002
OC: co si mám myslet o vlastnosti doplňkové brzdy, když dojde ke skluzu při EB, tak naplní ještě navíc brzdové jednotky plným tlakem
Trochu tu vlastnost překrucuješ, nevím, jestli z neúplné informovanosti nebo záměrně.
Ony ty vlastnosti v souvislosti se skluzy jsou totiž dvě:
1) pokud je pohonem hlášen skluz v brzdě (opakuji, pokud se pohon uráčí oznámit, že ubírá kvůli skluzu), tak se DB chová tak, jako kdyby ten pohon brzdil v plné výši požadavku - ve výsledku tedy naopak odbrzdí.
2) pokud ty skluzy trvají přespříliš dlouho, tak původní řešení EDB odstavilo a přešlo na vzduch - a sice to proto, že pohon zpravidla neumí protismykovat individuálně, kdežto pneumatickej protismyk ano (a ono je holt potřeba někdy zastavit).

Za to, že se majitel vozidla rozhodl ušetřit za každou cenu a protismyk tam nedal (přitom násobné řízení a nepřítomnost fíry je důvod jak hrom), ta doplňková brzda fakt nemůže. Pikantní na tom je, že cena protismyku (řídicí jednotka a čtyři ventily) je zpátky za dvě, nejvejš tři soustružení.
Ale že je od toho vedení vysoce ušlechtilé, že než aby v případě protismyku přiznalo fatální chybu, tak "má pochopení" pro své podřízené a dá jim volnou ruku to napravit za ně, viď...? Tak než zase budeš po urválkovsku vykřikovat "kdo to zaplatí", tak si na to dřív vzpomeň...

Bram: než v laboratorním provozu na zkušebním okruhu
On je okruh "laboratorní" leda v tomhle jediném smyslu, jinak tam naopak ty mašiny dostávají pěkně zabrat (a dělají se s nima prasečiny, za který by se fírům urážely ruce).
Koneckonců to není až zas tak dávno, co tam zrovna Oldcerry přivezl dvě 743 v perfektním stavu jako zatěžovací. Jen co se se začaly měřit trakční charakteristiky, tak jedna práskla hned a druhá za chvíli. Jednu se podařilo spravit na místě, druhá to už nerozdejchala - a tak musel milej OC šupem domů pro další dvě mašiny:

Zajímavý na tom je, že 743 přece jsou "poctivý analogový mašiny" - zatímco když jsme měřili Sergeje, tak se měření účastnily (vyjma TEP70 při proměřování vysokejch rychlostí) samý "PC sračky" - a přesto to proběhlo v pohodě:
Pondělí, 27. června 2016 - 14:40:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5825
Registrován: 4-2003
Hajnej:On je okruh "laboratorní" leda v tomhle jediném smyslu, jinak tam naopak ty mašiny dostávají pěkně zabrat (a dělají se s nima prasečiny, za který by se fírům urážely ruce).


Nikoliv, to jsi jen Ty vůbec nepochopil, o čem se vede řeč, respektive kvůli čemu se zde nejspíš zcela správně rozčiluje Oldcerry. Píši, že nejspíš zcela správně, neb na těch strojích, na kterých jezdí on, nejezdím já a neznám je [wink].


To si prosím neber nijak ve zlém, ale opravdu k tomu, abys to pochopil, bys potřeboval licenci, osvědčení strojvedoucího a alespoň abys pár měsíců jezdil a zažil na vlastní kůži to, co Oldcerry a jeho kolegové zažívají.


Věř tomu, že bys pak svojí rétoriku, respektive v případě k-reportu písemný projev, silně pozměnil na základě reálných zkušeností s provozem [wink].


Osobně si myslím, že to, jak nazývá nové stroje Oldcerry PC sračky, pramení z toho, že třeba nikterak špatný stroj nový či modernizovaný kdosi z konstruktérů na základě nulových zkušeností s provozem obohatil o prvky, které ve skutečném provozu znepříjemňují různým způsobem strojvedoucím život a být by tam buď přitom nemusely, nebo by je chtělo vytvořit jinak.

Patrně tomu není tak, že by Oldcerry nové či modernizované stroje automaticky odsuzoval jako krámy. Tomu nějak nevěřím, byť na základě svých zkušeností si asi předem už říká: Co ti konstruktéři zas proboha vymysleli.... A to dříve, než na nový či modernizovaný stroj vyleze.
Pondělí, 27. června 2016 - 16:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11589
Registrován: 5-2002
Bram: to jsi jen Ty vůbec nepochopil, o čem se vede řeč
Ale pochopil - proto píšu, že v tomhle jediném smyslu s tím tvrzením souhlasím (i když to "leda" tam být asi nemělo).
Jenže ta "laboratornost" okruhu nám byla jindy předhazována i v té souvislosti, s čím vším se setkávají v provozu sama vozidla, a to už prostě pravda není.

na základě reálných zkušeností s provozem
Na mašině jsem byl poprvé před víc než 25 lety a při zkouškách i v provozu zažil ledacos a imaginární to zrovna pokaždé nebylo. Taky jsme strávili dlouhé hodiny a dny s dnes již nežijícím cvičným par excellence (po vyštípání do důchodu dělal až do konce života u nás), v poslední době zas s jinejma fírama nebo cvičnejma.

Co do objemu v hodinách mám samozřejmě těch zkušeností méně, o tom jistě není třeba pochybovat, ale zato znám konstrukci těch mašin zpravidla mnohem hlouběji (zejména ty části, které jsem sám řešil [wink]), takže si ten menší objem dokážu efektivněji utřídit a nesklouzávám tudíž tak často k nesprávným závěrům (jako že něco je potřeba nikoliv lépe nastavit, ale rovnou zrušit).

On by totiž ten respekt, o kterém mluvíš, měl být oboustranný. Nejde donekonečna používat pořád stejné přístupy při konstrukci vozidel, občas se holt musí udělat něco jinak, protože je to nějak technicky podmíněno, a pak je prostě potřeba, aby si fírové na některé věci osvojili nové návyky. Když to neudělají, zbytečně si s tím zkomplikují život nebo se budou okrádat o čas. Paušálním vykřikováním, že všechno nové stojí za hovno, se ještě nikam nedošlo.

Další věc je ta, že (nejen já) mám čím dál intenzívnější pocit, že se zástupci budoucího provozovatele účastní konstrukce vozidla čím dál méně aktivně. To, co by se dalo aspoň trochu srovnat s tím, co zažívají Škodováci u BR102, jsem naposledy zažil někdy u Dm12 a předtím hooodně dávno.
Martin2
Pondělí, 27. června 2016 - 16:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3520
Registrován: 8-2005
ad Apollo 17: za jízdy fíra nemá co lovit, odpojovat a nastavovat na displeji, ale hlavně koukat po trati a návěstech. Tedy 90%času čumět ven, 10% času věnovat rychloměru, případně poruchám a vyhodnotit zda se mohou kvitovat za jízdy nebo to bude něco většího a bude to dělat za stání.
Pokud bude inteligentní SW, tak fíra prostě nemá co odpojovat, protože nemá dost informací. Tedy SW má prostě celek odpojit sám, případně navrhnout další postup. Je zajímavé, že lokomotivy výrobců, kde nevládne Škoda, CZKokot a Hajnej tohle dělají vcelku běžně. A některé poruchy povolí vyrušit jen za stání.
Martin
Martin2
Pondělí, 27. června 2016 - 17:03:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 8-2005
Už několikrát jsem to zde Hajnému psal, je prostě rozdíl být na mašině sám a jít s vlastní kůží na trh a nebo i třeba proti všem předpisům a nařízením mašinu řídit, ale nebýt na ní sám.

Prostě najednout řešit zlobící mašinu (je jedno zda se zbláznil počítač a třeba displej se mnou hraje piškvorky nebo na 2x240 se sekla regulace), zároveň jet rychle v noci za deště na rozhodném stoupání a ještě si všimnout stáda krav těsně u koleje a tedy volat vysílačkou dispečera DOZ, aby tam vlaky jezdily opatrně a nevznikl problém. Jo a ještě jsem zapomněl dodat, že je dobrý si všimnout čísla sloupu nebo kilometru, aby hasiči nemuseli procházet 10km trati, když budou hledat ty krávy. Je rozdíl tohle dělat v jednom a nebo ve dvou.
A to neplatí jen u mašiny, ale u většiny činností. Když jsem jel poprvé sám autem, tak jsem byl taky nesvůj.

A s posledním odstavcem souhlasím. Prostě co si zákazník objedná to má. Tedy kdyby se už samotné přípravě a pak výrobě dopravce více věnoval, tak asi celá mašina vyjde levněji, než to pak řešit za provozu... A zároveň poslouchat i argumenty výrobce, právě třeba s ohledem na protismyk u 363.5. Osobně třeba nechápu, proč bylo nutné započítávat EDB. Myslím, že zrovna tohle byl celej kámen úrazu.

Martin
Pondělí, 27. června 2016 - 17:20:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11591
Registrován: 5-2002
M2: Pokud bude inteligentní SW, tak fíra prostě nemá co odpojovat, protože nemá dost informací.
A čo si predstavujetě pod takýmto slovom "inteligentný", Kefalín? Že si SW vycucá z palce i to, co neví? Nebo to, že se nějak učí? A skrz hodnotitele bezpečnosti takový SW protlačíme jak?

Tedy SW má prostě celek odpojit sám ... některé poruchy povolí vyrušit jen za stání
To umí celkem běžně třeba 842 - při těžké poruše (trakční) převodovky zabrzdí a vyřadí reverz do neutrálu.
Stejně tak shodí reverz do neutrálu, když se nepodaří zařadit ani na Xtej pokus.

případně navrhnout další postup.
Tak třeba pro změnu Dm12, kde jsou poměrně obsáhlé nápovědné texty - jak poruchu ověřit / odstranit / obejít. Ovšem tam si zákazník něco takového explicitně objednal ... a zaplatil.

Je zajímavé, že lokomotivy výrobců, kde nevládne Škoda, CZKokot a Hajnej tohle dělají vcelku běžně
Ony to jak vidíš dělají u dostatečně jednoznačných věcí celkem běžně i ty "naše", jenom s nimi jako Cargonaut nepřijdeš moc do styku.
A tím "CZkokot" se snažíš o co? Shodit svůj jinak rozumný příspěvek? Ztrapnit se za každou cenu? Nebo si něco prodloužit?
Pondělí, 27. června 2016 - 17:35:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11592
Registrován: 5-2002
M2: Už několikrát jsem to zde Hajnému psal, je prostě rozdíl být na mašině sám a jít s vlastní kůží na trh a nebo i třeba proti všem předpisům a nařízením mašinu řídit, ale nebýt na ní sám
I kdybys to napsal ještě stokrát, tak to nemění nic na tom, že vy o naší profesi víte ještě míň.

A to neplatí jen u mašiny, ale u většiny činností. Když jsem jel poprvé sám autem, tak jsem byl taky nesvůj.
Myslíš, že si ten rozdíl neumím představit (právě proto, že ho znám z auta nebo kde všude jsem za sebe sám)...?
ex fíra
Pondělí, 27. června 2016 - 18:14:31  
Neregistrovaný host
89.29.9.122
M2: vy by jste chtěl "inteligentní" lok. Co to znamená to slovo "inteligentní"?
Já být váš cvičný, jezdil by jste na posunu. Běžte na test "inteligentce"
a potom něco mudrujte.
Hajnej: [ok]
Martin2
Pondělí, 27. června 2016 - 19:41:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3522
Registrován: 8-2005
Aha, takže fíra těch informací na 380, 471 a dalších vozidlech má více než počítač? Nevím, neznám, ptám se.
Jen uvedu zkušenost z 363.5. Zaúčinkuje ochrana jedné skříně, klasika U01, Total stop, ale víc mu stroj neřekne. Fíra kvituje, jde to. Tak jede. Časem zase bum. Teď si nejsem jist, zda se někde zakouřilo nebo nezakouřilo, každopádně v depu se z podrobného výpisu zjistilo, že to byla diference hlavních obvodů a byla tam nějaká škoda. Vůbec jsem nepochopil, že po druhém zásahu diference (časový odstup zásahů neznám) ta mašina povolila nahození a tedy vznik škody... Prostě zaúčinkování každé ochrany má nějakou příčinu a ta by se měla zjistit a nebo si majitel zařízení po domluvě s výrobcem musí stanovit, kolik těch poruch bude SW akceptovat než se celek trvale zablokuje. Už kdysi jsme na tohle téma vedli polemiku, ty máš svou pravdu a já svou. Pro mne je mnohem příjemnější, když mi 1116 napsala porucha motoru, je odpojen atd.

Neříkám, že se to u nás neděje (viz. 842), ale prostě fíra nemá co lovit na monitoru, což byl můj popud k napsání příspěvku. Tedy buď SW povolí kvitaci a jede se dál nebo nepovolí, tak se zastaví (není nutně nouzově, i když u té 842 to plně chápu) a pak si fíra bude laborovat.

Takže jestli to chápu správně, tak levná verze SW jen ukazuje co se děje/stalo se a drahá verze SW i radí co dál, případně pomůže obsluze?

Podnik, který dá do odporníku EDB hořlavou tepelnou izolaci, vyrábí mašiny, které za deště nejezdí, protože je elektrický rozváděč plný vody a účinkuje ochrana izolace (tohle je přímo konstrukční vada vzniklá na rýsovacím prkně), se podle mého laického názoru, jinak nazývat nedá.
Ano u neznalých se mohu ztrapnit, ale u obsluhujícího personálu tato slovní hříčka sklízí docela úspěch.
Jízda s otevřeným rozváděčem, aby se mi náhodou nepřehřála elektronika byla/je u 750.7 taky povedená.

To nepopírám, že o vaší profesi toho vím míň než ty o naší, ale i přes to se to nedá srovnávat. Je to prostě jiný druh práce. Když ty něco zvoráš (myšlen programátor né přímo Hajnej), tak holt mašina bude blbnout nebo nepojede. Opět to známe z pětkových es, vysílaček v režimu simplex atd... Při nejhorším něco shoří a pak máš klid na bádání, kde se stala chyba. Řidič si chybu prostě dovolit nesmí.

(Příspěvek byl editován uživatelem martin2.)
Martin2
Pondělí, 27. června 2016 - 19:51:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3523
Registrován: 8-2005
ad ex fíra: tak buďte můj cvičný a můžete mne zadřít na posunu. Budu dělat den, noc po 12 hodinách a co víc mi bude chybět?
Jak méně mám být inteligentný (pro méně chápavé: použil jsem slovo ze Slovenského jazyka, protože se mi líbí více než naše verze) abyste mne hezky po socialisticku zadřel na topíráku? To bych totiž ještě raději. Dělal bych den/den/noc a 2-3 dny volné a jako bonus teplá strava. Na běžky ještě lepší kombinace.
Škoda, že nejste můj cvičný...[sad]. Každopádně cvičný to zde čte a třeba Vaši radu vyslechne.
Pondělí, 27. června 2016 - 20:17:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 266
Registrován: 12-2007
Martin2: Při nejhorším něco shoří a pak máš klid na bádání, kde se stala chyba. Řidič si chybu prostě dovolit nesmí.
Tak tím jste naprosto přesně potvrdil Hajného slova o tom, že o práci konstruktéra a programátora nevíte vůbec nic. Neznám zaměstnání, kde byste byl jednou nohou v kriminále častěji. Ale to je opravdu na dlouhé povídání.
ex fíra
Pondělí, 27. června 2016 - 21:11:46  
Neregistrovaný host
89.29.9.122
Martin2: dejte pokoj, mi těch 20 let za kolem stačilo. Nyní jsem na vozíku a jsem rád, že přežívám. Už jsem jenom fanda.
Pondělí, 27. června 2016 - 21:14:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240
Registrován: 6-2007
autocenzura - už jsem to nezvládl potlačit, přes všechno své odhodlání nezapojovat se do kydání hnoje. Snad už se to nebude opakovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem Beňa.)
Pondělí, 27. června 2016 - 21:15:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5826
Registrován: 4-2003
Hajnej:On je okruh "laboratorní" leda v tomhle jediném smyslu, jinak tam naopak ty mašiny dostávají pěkně zabrat (a dělají se s nima prasečiny, za který by se fírům urážely ruce).

Toto ale já přeci nijak nerozporuji - šlo mi jen o to, co zde uvedl již Martin2: Už několikrát jsem to zde Hajnému psal, je prostě rozdíl být na mašině sám a jít s vlastní kůží na trh a nebo i třeba proti všem předpisům a nařízením mašinu řídit, ale nebýt na ní sám


A kdybys zachoval chladnou hlavu, což bys určitě měl, tak nenapíšeš toto: I kdybys to napsal ještě stokrát, tak to nemění nic na tom, že vy o naší profesi víte ještě míň.

Zbytečně se tímto shazuješ a to jak před strojvedoucími, tak i před ostatními konstruktéry a zkušebními techniky. Na Tvé straně by mělo být pro zpětnou vazbu od strojvedoucích pochopení a pokud je potřeba něco opravdu udělat tak, že se nevyhneš pro ně ne zcela příjemným změnám, tak je neodpálkuješ tím, že se nesmí zakrnět a je potřeba osvojovat si nové návyky. Toto bylo nutné zejména u přechodu z parní trakce na elektrickou či motorovou - tam to jinak opravdu nešlo.

To pochopení bys měl mít zejména proto, protože máš stejně jako já akademický titul, čili o pár let jsme byli oba ve škole déle než naprostá většina strojvedoucích a každý z nás by měl mít určitě prohloubeny i pedagogické schopnosti a Ty z podstaty toho co děláš, bys je měl i využívat a potlačit ješitnost. Pak by se nestávalo, že tady se strojvedoucími vedeš zcela zbytečné boje, navíc formou zákopové války. A měl bys dbát i na osvětu. Kdo jiný by tu osvětu měl dělat, než Ty?


Martin2: Při nejhorším něco shoří a pak máš klid na bádání, kde se stala chyba.

Tak to jsi napsal opravdu pěkný blábol. Doporučuji velmi seriál Letecké katastrofy, kde je v nejednom díle hezky osvětleno, co se stane, když konstruktér něco nemá domyšlené na sto procent.

Leteckou techniku uvádím zejména proto, protože ač je sice statisticky velmi bezpečná, stačí opravdu velmi málo a je průser, který má za následky smrt stovek lidí najednou, přičemž přežití leteckých katastrof je naopak statisticky velmi málo pravděpodobné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 27. června 2016 - 21:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6020
Registrován: 2-2009
Igor - inu někteří jedinci jsou přesvědčeni, že jsou tím největším bourákem mezi profesemi.
M2 - tak bych vás chtěl vidět na páře - žádnej skleník, žádnej počítač, jen hodinky a vlastní oči - v mraze, ve vedru, na zádech rampouch, pupek pečenej, pára decentně halící výhled - to byli fírové, znal jsem jich hodně ale ani jeden nezkučel.
Dnes je jiná doba a stavovská čest se stala neznámým pojmem nebo důvodem k soucitnému úšklebku.
Pane fíro, můžu vás ubezpečit, že existuje velmi mnoho profesí, která jsou fyzicky a hlavně psychicky daleko náročnější než povolání strojvedoucího, profese ,kde se musí dnes a denně učit nové věci, práci s novou technikou a přesto si neztěžují - protože si to povolání sami vybrali s vědomím , co to sebou nese.
Pondělí, 27. června 2016 - 21:23:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6021
Registrován: 2-2009
Oprava -neskučeli
Pondělí, 27. června 2016 - 21:45:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5828
Registrován: 4-2003
MN2:Igor - inu někteří jedinci jsou přesvědčeni, že jsou tím největším bourákem mezi profesemi.

Také bys nemusel otáčet diskusi zrovna sem, pak se to tu zvrhne v nějakou zbytečnou hádku........


M2 - tak bych vás chtěl vidět na páře - žádnej skleník, žádnej počítač, jen hodinky a vlastní oči - v mraze, ve vedru, na zádech rampouch, pupek pečenej, pára decentně halící výhled - to byli fírové, znal jsem jich hodně ale ani jeden nezkučel.


Srovnáváš nesrovnatelné. Proč vlastně? Dnes je to náročné jinak, než za doby parních lokomotiv - strojvedoucí se nemotají jen kolem komína, jezdí mnohdy po většině sítě SŽDC, mnozí také daleko za hranice ČR, vlaky (zejména nákladní) jezdí výrazně rychleji, než za doby provozu parních lokomotiv.....
Úterý, 28. června 2016 - 00:05:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5732
Registrován: 7-2007
Hajnej:Trochu tu vlastnost překrucuješ, nevím, jestli z neúplné informovanosti nebo záměrně.
Hele, nech toho. Nic nepřekrucuji, prostě vidím, co se stalo. Nevím proč, ale fakt je, plochy, fakt je, po skluzu za EDB, fakt je, že doplňková naplnila BJ.
A že doplňková bez protismyku je špatně, se shodujeme. O tom žádná. Ale drzost konstruktéra (pc koumesů), že P+E 140t při výpadku EDB je "doplněna" P 44t je neskutečná hloupost. Ale já nemám VŠ, tak tomu nerozumím...
že než aby v případě protismyku přiznalo fatální chybu, tak "má pochopení" pro své podřízené a dá jim volnou ruku to napravit za ně, viď...? Tak než zase budeš po urválkovsku vykřikovat "kdo to zaplatí", tak si na to dřív vzpomeň... Tak vědátore, vaše VŠ hrátky nejsou moje doména, já jsem nic nenapravoval, já jen hajím sebe a kolegy před ne zcela promyšlenými "nápady". A jsou věci, ve kterých se mi dva neshodnem, ale jen tě žádám, přestaň se navážet do kolegy Martin2. Na rozdíl od tebe, v mnoha provozních věcech mu nešaháš ani po kotníky. Do mě se strefuj jak chceš (většinou máš pravdu), ale na moje kolegy uber, uber!
přivezl dvě 743 v perfektním stavu jako zatěžovací. Ano, dvě popelnice staré 30 let, atypické. A že se zrovna rosypaly (jen EDB), na okruhu, je smutná náhoda. Ty další dvě šlapaly jako housle. Což se o novodobých reko 742 (batoh) a 753.7 nedá říci ani náhodou...ano milej zlatej, najdou se i blbci, kteří dokáží něco zachraňovat i 36 hodin v kuse....a focení na okruhu je myslím zakázáno. Tak co tady předvádíš? Že si něco víc? Nežádal náhodu někdo, aby se fotky z tohoto nezveřejňovaly?

Bram: Hluboce smekám. Děkuji. Martin to myslel trochu jinak, kdž se něco zmrví ve zkušebním provozu, je na to tolerance a pochopení. Ale už méně pochopení je, když se o něčem ví, avizuje se to a stejně si "koumes" trvá na svém. Až vznik škody, teprve je akcelerátorem ke změně. Být nemusela...Fakt letadlem nelétáme, takže maximálně něco zatlučem, či poškodíme...a někteří vzteky prskáme...zahodit papír se špatnou myšlenkou je opravdu jednoduší, než přehlédnout klacek...

Igor: Že jsem tak smělej, kolik konstruktérů dostalo nějaký flastr za zabití strojvedoucího (AŽD - Moravany)- tam za to konstruktér nemohl, vinen byl písek, za konstrukční zmetky (742 Batoh, tam za to konstruktér nemůže, ale déšť 753.7, tam za to konstruktér nemůže, proč hlídat otevření žaluzií při EDB, bezpečnější je přeci naplnit brzdové válce Slave tlakem 1,8 Bar bez signalizace na Master, 363.5 bezpečnější je po samovolném restartu (PC sračky - Bram promine, ale je to opravdu nejvýstižnější slovo), naplnit brzdové jednotky tlakem parkovací brzdy, njn ?
Nevím o jediném...Tak kde máte ten kriminál?
JJ strojvedoucím nic nehrozí, žádný kriminál, žádné zbavení vzdělanosti, žádná náhrada škody, žádné zranění... smrt....

Hele Nudle, názor na Martin 2 přehodnoť, to není žádný béčko. Martin v žádném případě si nestěžuje na práci s novou technikou, ale na to, jak "nová" technika je v mnoha ohledech horší, než stará. Kde je ten pokrok?

Martin2:tak buďte můj cvičný a můžete mne zadřít na posunu. To by se ti hodilo, tudle, makat budeš....[rofl]
Martin2
Úterý, 28. června 2016 - 00:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3524
Registrován: 8-2005
ad Igor: uznávám neznám to, jsem jen prostý uživatel a neznám všechny souvislosti, ale občas mi rozum prostě zůstává stát a nejenom mne. Nemá cenu se poměřovat kolik kdo zná lidí z jeho branže, kteří prošli trestním řízením až do konce... A tím navazuji na poznámku Mn2, pokud z toho co jsem psal plyne, že považuji řízení vlaku za činnost, kterou vykonávají nadlidi, tak se hluboce omlouvám za moje špatné vyjadřování. Takto to nebylo myšleno a to ani mezi řádky. Bylo to myšleno spíš ve smyslu, že by vůbec nebylo od věci, kdyby třeba jeden konstruktér ve fabrice měl i papíry na mašinu a občas si sjel, prostě byl sám sobě a svému týmu zpětnou vazbou. Bohužel uznávám, že opačně by to asi bylo mnohem náročnější[sad]. Třeba u provozních profesí těch lidí znám docela dost co řídili provoz a v jiné životní etapě řídili mašinky. A nakonec to je stejně jen v lidech, někomu to něco dalo a jinej na toho druhého nadává furt...

ad Bram: neznám letecký průmysl a to ani zběžně, takže jsem měl na jazyku konstruktéry drážních vozidel...
Opět nevím a neznám, zda je v letectví (když už jste to zmínil) běžné, že se do ostrého provozu dodávají letadla s vědomím, že se to časem nějak vyladí. Opět příklad s pětkovýma esama, první měsíce to byla sázka do loterie, zda za 12 hodin člověk dojede do Kralup či Dvořiště a zpět. Několik let trvalo než se z toho stala dospělá mašina, o které člověk skoro vůbec neví. A když to otočím na tu zde již zmiňovanou doplňkovou brzdu a absenci protismyků. Proč někdy konstruktér řekne, že něco nejde a prostě se to neudělá a jindy to udělá (doplňková brzda), i když ví, že je to v této konkrétní aplikaci na dvě věci? Proč neřekne: doplňkovou brzdu ano, ale jen s protismykem, jinak tam prostě doplňková nebude a mašina se bude chovat stejně jako staré eso, tečka.

A když už jste zmínil letecké katastrofy, tak já mám taky jeden díl, který se zabýval ovládáním letadel, rozmístěním prvků, jejich viditelností v zorném poli a jednoznačnému vyjadřování. Vždy si na něj vzpomenu, když občas přijdu na staré eso a místo zhasnutí reflektoru stáhnu sběrač, jsem ve výkonu a práskne hlavní vypínač. Zvyk je železná košile a lamina to mají přesně naopak než esa. Při zácvikách to bylo klidně 10x za jízdu. Teď to je spíš vyjímka. Uznávám, že zde o nic nejde. Zábavnější to je při houkání, když se někdo motá v kolejích a je třeba rychle zahoukat. Na motorech si člověk spíš zapískuje, protože jsou prohozené pedály[crazy], chudák řidič, který má 50% na motorech a 50% na elektrikách. Už za, pro někoho úžasného, totáče se dvě velké fabriky s jednou všezastřešující dráhou nebyli schopní domluvit zda pedál houkaček bude vlevo nebo vpravo...

ad Mn2: pokud, z toho co jsem zde napsal, plyne, že se nerad učím novým věcem, tak bych se opětovně měl nad sebou zamyslet a lépe se vyjadřovat.
Možná máme jen každý trochu jinou představu co pro koho znamená nová věc a technologie. A jak to tak pozoruju, tak nejde jen o Vás.
Pro mne nová věc či technologie znamená vlastně jen toto: zjednodušení, ulehčení, zvýšení efektivity a zvýšení uživatelské přívětivosti řízení mašiny a možnost se co nejvíc věnovat tomu hlavnímu, tedy vedení vlaku a dopravní stránce. A to pokud možno za splnění všeho najednou. Mašina má být jen prostředkem k tomu co dělám, tedy vezení lidí či zboží z bodu A do bodu B a né, že mne mašina zaměstnává tak, že na to vedení a dopravní stránku věci mám méně času než by bylo vhodé, protože někde na displeji lovím menu, abych vyřadil jednu motorovou skupinu.
A prostě mám, čistě osobní pocit, že tyhle cíle spousta konstruktérů železničních vozidel nemá. Uznávám, vše je o penězích a co si zákazník objedná to má, ale hodně věcí není ani tak o těch penězích, jako o lidech, jejich zkušenostech a přístupu... Všude se najdou lidi, kteří si o sobě myslí, že snědli Šalamounovo hovno.
Teď se nikoho nechci dotknout, sám jsem amatér programátor, ale občas mám pocit, že při návrhu SW se spíš postupuje, jé tohle by mohla být fajn funkce, tak to tam dáme. Časem se přidá zase něco jiného atd. Asi se pletu, ale tohle pokušení při používání počítačů je obrovské a né vždy to pak má pozitivní efekt. Tohle si třeba konstruktéři laminátek, 363 či reléových zab. zař prostě dovolit nemohli. Tedy museli to mít před samotnou stavbou promyšlené výrazně více, protože jakákoliv změna byla časově, finančně a prostorově náročná.
Opět nechci na Mn2 působit archaicky. Takže tímto neříkám, že nová technika a její nesporné výhody (změna SW je méně náročná než změna zapojení RT na 363) je fuj. Ale je potřeba k ní přistupovat obezřetně a nespoléhat se jen na to, že vše se vyřeší za pochodu změnou SW.
Opět uvedu případ z 363.5, když přišly, tak nás hned zaujalo, že mají sběrače jen jeden přítlak. Výrobce nás ujistil, že to mají prověřené, spočítané, odpovídá to normě a bude to v pohodě. AC a DC přítlak se totiž překrývají. Výsledek byl jinej, na DC totální propadák. Nebylo nic vyjímečného, že při odběru 1000A z ničeho nic vypl hlavní vypínač, protože došlo ke krátkodobému podpětí a elektronické podpěťovky to hned chytly, kdo by to byl čekal, že digitální elektronika bude rychlejší než třeba obyčejné relé. Opět jsme připoměli, že dvojitý přítlak by to vyřešil. Né, to se srovná pomocí SW, nesrovnalo. Prodloužila se konstanta pro aktivaci podpětí, výsledek byl takovej, že mašina občas dost škubala. Co na to motory, měniče raději ani nedomejšlet, když odskakuje sběrač, tak se výrazně mění vstupní napětí mašiny a jede se jako na gumovém laně. Výsledek všeho toho? Mašiny mají po x letech dvojitý přítlak, musel se překopat vzduchový rozvod pro sběrače, natáhnout dráty, upravit SW a je svatý klid.
Jestli tohle považujete Mn2 za stěžování si, tak to považujte, je to Váš názor, ale já to za stěžování nepovažuji. Protože to neříkám jen na blafárně, ale mám snahu s tím něco dělat, v rámci svých možností. Pochopit logiku programátora a pokud to jde, tak SW oblafnout (opět 363.5 a přejezd změny soustav) a říct to ostatním a taky to říct vejš.
S přáním hezkého večera Martin
Úterý, 28. června 2016 - 00:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5733
Registrován: 7-2007
Martin2: Jednopřítlakové byly (jsou) i na starých Es. Ale měli jednu věc, která je dnes "zastaralá a fu fuj", bezproblémové, z fírovského pohledu.
"Pokrok" holt nezastavíš...
Ale jinak příspěvek A1+. Kéž bych to tak uměl....
Úterý, 28. června 2016 - 00:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5499
Registrován: 8-2007
Oldcerry:Dobře, když jeden "zamrzne, porucha" druhý záložní, dejme tomu, tak proč nejde zhasnout, když není třeba?



Monitory na ř.440
Úterý, 28. června 2016 - 01:47:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 7-2010
Martin 2 a Oldcerry [kladivo]!!!

Osobně jsem pro novou techniku a asi nejen já mám pocit, že řady jako 122, 123, 230, 240 by měly být už dávno v [zadnice]. Jezdil jsem dříve skoro jen na dvouproudovkách 363 a plecháčích 242 a laminátky jsem nikdy z různých "důvodů" moc nemusel. Ale po zkušenosti s řadou 380 a potom i 363.5 jsem si jich začal celkem dost považovat. Odříkaného chleba největší krajíc, nebo jak se to říká. Prostě když vidím, za jakých podmínek a dohadů ta nová technika vzniká v tomhle nehorázným chlívu a bordelu, tak někdy [nene]. A jeden z mála, diskuzi opravdu přístupný byl Nereg ze Škodovky, velice bystrý a pracovitý člověk, ale ten už také uprchl ze zajetí tamější alchymistické dílny, kde vydržel k mému překvapení až dost dlouho.
Blicího smajlíka jsem bohužel nenašel...
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Úterý, 28. června 2016 - 03:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7239
Registrován: 5-2002
Ahoj Oldcerry, Ahoj Martine, Ahoj 11162823, Ahoj Apollo 17 [biggrin].

Brzda --> naše lokomotivy mají taky X + E, ale je u nás zákaz s tímto počítat, nejenom u Lv jízd, ale kdykoliv. Dle mého názoru nákladka toto nepotřebuje a u osobky bych hodně polemizoval, obzláště u lokomotiv, kde je rozdíl bez E a +E násobný.

Displeje --> 4 je základ. EBULA (u loko čistě CZ můžeme vypustit, pokud nechceme elektronický SJŘ), 2 x jízdní displej (nazvat je můžeme ja chceme, důležité je, že dovedou sebe nahradit). Vysílačka --> Velký displej alá CZ nebo poloviční jako jinde, to je putna. Musí být.
Důležité je kvalitní ztlumení (vysvícení) a možnost zhasnutí neotřebného displeje.

Oldcerry: kdybys vynechal ty "inženýry a PC sračky" za každým druhým slovem, tak je to naprosto v pohodě. To nepatří sem, nepatří to do hospody, nepatří to ani do fírcimry.

Dovedeš si představit, že bych já nazval TRAXXy "PC sračkou"?
Úterý, 28. června 2016 - 03:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7240
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Na mašině jsem byl poprvé před víc než 25 lety a při zkouškách i v provozu zažil ledacos a imaginární to zrovna pokaždé nebylo. Taky jsme strávili dlouhé hodiny a dny s dnes již nežijícím cvičným par excellence (po vyštípání do důchodu dělal až do konce života u nás), v poslední době zas s jinejma fírama nebo cvičnejma.

Co do objemu v hodinách mám samozřejmě těch zkušeností méně, o tom jistě není třeba pochybovat, ale zato znám konstrukci těch mašin zpravidla mnohem hlouběji (zejména ty části, které jsem sám řešil [wink]), takže si ten menší objem dokážu efektivněji utřídit a nesklouzávám tudíž tak často k nesprávným závěrům (jako že něco je potřeba nikoliv lépe nastavit, ale rovnou zrušit).

On by totiž ten respekt, o kterém mluvíš, měl být oboustranný. Nejde donekonečna používat pořád stejné přístupy při konstrukci vozidel, občas se holt musí udělat něco jinak, protože je to nějak technicky podmíněno, a pak je prostě potřeba, aby si fírové na některé věci osvojili nové návyky. Když to neudělají, zbytečně si s tím zkomplikují život nebo se budou okrádat o čas. Paušálním vykřikováním, že všechno nové stojí za hovno, se ještě nikam nedošlo.


Ahoj Hajnej. Prakticky nikdy není možné bý v pohodě a plně se věnovat lokomotivě, když je tam ještě někdo další.

Ono se kecá o kravinách, zapomíná se na cokoliv, třeba na zastávky na osobáku, nebo na to si pustit plný účinek EDB při TBZ a podobně.

Fakt to není stejné.

Nejrozumnější je vypustit klidně nedokončený výrobek mezi zkušené strojvedoucí, ale nechat je tam samotné. Budou mít čas si všechno projít, budou mít čas přemýšlet, co bylo cestou nestandardní, co zblbli sami a co by se dalo řešit jinak. Ale pak si to s nimi opravdu probrat a vyfiltrovat si ty "PCsračky". A nechtít to po nich v první minutě, ale dát jim čas. Lokomotivy nevodí inženýři, ale blbci to nejsou.

Já osobně: zkoušek a TBZ jsem odjel nepočítaně, ale nikdy jsem u nich nic nevymyslel. Spíše naopak. Ale když je člověk na mašině sám, to to jde. Perfektně vidí, s jakou tažnou sílou jede a co a jak je třeba projednat s dynamikem (a samozřejmě mu přinese proužek se záznamem tažné síly), pefektně zjistí, co udělat, aby do diagnostiky vyloudil záznam napětí trakčního vedení. Prostě samotný (zcela normální vzteklý mašinfíra [biggrin] ) je úplně něco jiného než fíra, kterému někdo dýchá na záda.

Pak jsou na mašině klidně jen dva mašinfíři, mašina rve vlak 200 km skoro naplno, po zastavení se jim přibrzděný vůz přivaří ke kolejnici a když mi to hlásí, tak má první otázka byla: Jste tam byli dva,co? Nooooo, jo. A to jste neviděli tažnou sílu? No, my tak trochu kecali a mašina byla v automatice [angry].

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Úterý, 28. června 2016 - 06:27:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5830
Registrován: 4-2003
Martin2:A když už jste zmínil letecké katastrofy, tak já mám taky jeden díl, který se zabýval ovládáním letadel, rozmístěním prvků, jejich viditelností v zorném poli a jednoznačnému vyjadřování.


A také je tam díl, který popisuje, co se stalo, když se prohodily pedály u dvou velmi podobných typů letadel a pilot si to při startu neuvědomil.......

Nebo opět u velmi podobných letadel (novější a starší série jednoho typu) upravené monitory s přehozenými ukazateli.

Člověk by si řekl, že jsou to v podstatě blbosti, ale všude tam, kde rozhodování musí být rychlé a naprosto správné, toto vedlo opět k průseru. Samozřejmě, že za to mohl i nedostatečný výcvik pilotů, jenže toto je právě ukázka, kam až se vše může řetězit.........
Úterý, 28. června 2016 - 06:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7241
Registrován: 5-2002
ad Bram: Člověk by si řekl, že jsou to v podstatě blbosti, ale všude tam, kde rozhodování musí být rychlé a naprosto správné, toto vedlo opět k průseru. Samozřejmě, že za to mohl i nedostatečný výcvik pilotů, jenže toto je právě ukázka, kam až se vše může řetězit.........

Na 99% má železnice výraznou výhodu. Může zastavit a pak to v klidu řešit. Dispečeráky a naštvané cestující prosím v tomto případě pomiňme.
Úterý, 28. června 2016 - 07:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6022
Registrován: 2-2009
Bram - asi máš pravdu. Někdo by měl trénovat slohová cvičení [proud], já naopak uváženější projevy.[uhoh]
Podstatný je, že se, snad, nakonec vzájemně pochopíme. Myšleno obecně, ne zrovna konkrétně my dva.
Ale pokud vede cesta z trní neergonomického řešení řidicích pultů a dalších lapálií pak, podle mě to je spolupráce a přímá zpětná vazba konstruktér - uživatel. Osočování, despekt k cíli nevedou. Ani náhodou.
Úterý, 28. června 2016 - 07:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7243
Registrován: 5-2002
ad Mad noodle2: podle mě to je spolupráce a přímá zpětná vazba konstruktér - uživatel.

Já bych jako první bod podsunul většinové zvyklosti u potenciálu budoucích uživatelů.


A tam u českých projektantů (nejenom u řídících pultů lokomotiv) vidím výrazné mezery,
Úterý, 28. června 2016 - 07:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 9-2003
Dovolte vstoupit.
Jako představitel konstrukce, jsem si vydupal učast na staveništi, abych viděl jak si vedou kolegové, tedy na stavbu, kde jsem se ničem jako konstruktér nepodílel. Takže nyní "po zásluze" vedu stavbu.

Již dlouhá léta máme pro konstruování zpracovaný manuál, kde jsou nejdůležitější uzly popsány, a některá řešení přímo nařízena.

Bohužel tu mám on-line krásnou encyklopedii, jak se to nemá dělat.
Mám pocit, že jsme národ Járy Cimrmana a mistři "slepých uliček". Bohužel se z nich nedokážeme poučit, ale furt se z nich snažíme udělat průjezdné. Takže už mám "žízeň" na některé tvůrce "objevných nápadů a šetření za každou cenu".
Půjčit si 100 000 a našetřit 100 000 je minimálně 300 000 rozdíl.
Úterý, 28. června 2016 - 07:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7244
Registrován: 5-2002
ad Franta: Již dlouhá léta máme pro konstruování zpracovaný manuál, kde jsou nejdůležitější uzly popsány, a některá řešení přímo nařízena.

Já si Vás trošku vezmu do úst.

Náš dvorní dodavatel má to samé. Tohle nejde, tohle nejde.

A stačí mu zkusit říci že přes "tohle" prostě vlak nepojede, případně mu i napovědět, jak se to dá udělat a hle: najednou šlo mít dva střídavé sběrače pod systémem 25 kV 50 Hz a další podobné "prkotiny".

Ale taky je jednodušší (ostatně pro koho ne) říkat -- > to nejde, tak se to nikdy nedělalo.
Úterý, 28. června 2016 - 08:19:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5831
Registrován: 4-2003
PŠ:Na 99% má železnice výraznou výhodu. Může zastavit a pak to v klidu řešit. Dispečeráky a naštvané cestující prosím v tomto případě pomiňme.

Přesně tak. Opět je v Leteckých katastrofách několik dílů, kde jsou tyto situace hezky popsány - v těch lepších případech to v případě velmi schopných pilotů, nepříliš vzdálených letišť a dobrého počasí dopadlo dobře - letadla se změnila v kluzáky a byla schopna doletět (v závislosti na výšce, ve které původně letěla) i několik set kilometrů bez funkčních motorů.


Já bych jako první bod podsunul většinové zvyklosti u potenciálu budoucích uživatelů.

A tam u českých projektantů (nejenom u řídících pultů lokomotiv) vidím výrazné mezery,



Věřím tomu, že kdyby si toto Hajnej a spol. uvědomili, nikdo by nejspíš nenazýval rekonstruovaná esa PC sračkami......

Nakonec i řada 102 DB je nejen z těchto důvodů oproti řadě 380 pozměněna.......



Martin2:Teď se nikoho nechci dotknout, sám jsem amatér programátor, ale občas mám pocit, že při návrhu SW se spíš postupuje, jé tohle by mohla být fajn funkce, tak to tam dáme. Časem se přidá zase něco jiného atd. Asi se pletu, ale tohle pokušení při používání počítačů je obrovské a né vždy to pak má pozitivní efekt.


Já bych řekl, že se nepleteš. Konstruoval jsem léta v 3D programu Proengineer. Zpočátku byly změny pozitivní a zjednodušovalo to při každé nové verzi programu práci. Jenže pak se cosi stalo (po nástupu těch Windowsů, kde se ikony změnily v karty) a další verze už měla hlavně takové ty změny pro změny a skutečných vylepšení už bylo málo. Pak přišla další změna, kdy se program už nejmenoval Proengineer, ale CREO a tam už jsem se s ostatními uživateli začal shodovat, že se navíc do programu začal montovat jiný programátor, který asi nebyl u vzniku nejstarších verzí, neb najednou začaly některé funkce (navíc ještě celkem zbytečně přejmenované) fungovat výrazně hůř a hlavně jen někdy.
Statistik
Úterý, 28. června 2016 - 10:23:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4926
Registrován: 6-2004
podle mě to je spolupráce a přímá zpětná vazba konstruktér - uživatel

Jo, to už jsem nejednou zažil. Hezká pohádka. Přišel jeden "uživatel" a chtěl tohle, vzápětí přišla druhá "banda" ze sousedního depa, co si zaťukala na čelo, udělala z kolegů bandu pitomců a chtěla to přesně obráceně. Prostě jeden chce BP, druhej chce rajčák, jeden ho chce nalevo, druhej ho chce napravo, jeden chce ládovat plynule, druhej to chce po stupních, protože tak "kvedlal" třicet let a proto je to tak samozřejmě nejlepší...
No a pak jsou tu taky nějaké bohužel závazné normy, které ne vždy vytvářejí praktici, ne vždy jsou ty normy jednoznačné (zejména od dob vytváření společných norem pod vlajkou jisté EU) a hlavně tyto nejsou ve všech zemích stejné. Pak se taky často potýkáte s predikovanou výbavou "nutně implementovatelných" komponentů, protože někdo sedí na dvou židlích a potřebuje kšeft pro svou firmičku... Když k tomu potřebujete nějaké "drobnosti", jako je dokumentace, tak často není, anžto výrobce se teprve narodil a musí se to na někom naučit, nebo to někdo "zapomněl" smluvně objednat a platit za to se mu nechce... Ale vy si přece nějak poradíte, jako dycky, hlavně to stihnout v termínu...
Akorát najednou v rámci té Vámi uctívané unifikace zjistíte, že máte jednu mašinu s pěti verzemi kabiny (vysvětlujte to pak marketingu a obchodnímu oddělení). Neberte to jako stěžování, výmluvy, omluvy, ale jako popis reality.

Je pravda, že strojvedoucí se s tím musejí ve finále nějak sžít a často to bolí. Někomu to jde lépe, někomu hůře, na absurdity se zvyknout opravdu nedá. Ale to, že to bolí, není jen vinou nějakého "nepraktického PC mága" nebo nějakého flinka. Holt navrhují a konstruují jen lidé. Ne všichni z nich před tím třicet let kvedlali a točili volantem, ne všichni mají takovou erudici, jako Hajnej a jeho kolegové. A taky jim někdo dává závazné zadání, co mají navrhovat a konstruovat. A ten někdo se ne vždy rekrutuje z řad technicky "políbených" lidí...

Spíš než zkušební provoz znám spíš stránku údržbovou a montážní. Zanadával a zakroutil jsem si hlavou určitě mnohem víc, než strojvedoucí. Ostatně kdyby tu diskutoval i někdo z údržby, asi by té kritiky absurdit bylo na několik dlouhých zimních večerů. Aneb "ani očko nenasadíš..."

Zkuste aspoň chtít věc pochopit i z jiného, než jen ze svého úhlu pohledu. Kdybyste znali pozadí, v jakém se to všechno rodí, možná byste byli k lidem z druhého břehu tábora shovívavější. Tím nechci někoho omlouvat nebo něco bagatelizovat.

Jinak se nenechte rušit, už do debaty vstupovat nebudu. Ale na čtení je to zajímavé[lol]
Martin2
Úterý, 28. června 2016 - 10:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3525
Registrován: 8-2005
ad Bram: A také je tam díl, který popisuje, co se stalo, když se prohodily pedály u dvou velmi podobných typů letadel a pilot si to při startu neuvědomil.......

Nebo opět u velmi podobných letadel (novější a starší série jednoho typu) upravené monitory s přehozenými ukazateli.


Jojo a přesně tohle je situace, kdy bych strašně rád viděl konstruktérovi do hlavy, co ho k těm záměnám vedlo. Prostě proč to změnil?

ad PŠ: Náš dvorní dodavatel má to samé. Tohle nejde, tohle nejde.

A stačí mu zkusit říci že přes "tohle" prostě vlak nepojede, případně mu i napovědět, jak se to dá udělat a hle: najednou šlo mít dva střídavé sběrače pod systémem 25 kV 50 Hz a další podobné "prkotiny".

Přesně tak, kritizovat umí každej, od toho máme blafárny a hospody. Mnohem důležitější je ke kritice připojit i možnou alternativu, jak by to šlo změnit. Bohužel všude se občas najde někdo, kdo si tu kritiku či námitku nechce vzít k srdci a pak vzniká takový náhled na konstruktéry takový jaký je. Takže se to pak musí protlačit buď silou a nebo, ještě lépe či hůře, vznikem škod či provozních problémů. Takže člověka sice hřeje na duši, že měl s doplňkovou brzdou či sběrači pravdu, ale zároveň si říká, zda to má vůbec cenu se o to starat, když to muselo dojít do takového extrému, aby se to změnilo.
Martin2
Úterý, 28. června 2016 - 10:39:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3526
Registrován: 8-2005
ad Statistik: svoje údržbářské příběhy raději ponechávám úplně stranou, protože jsem skončil u bzučicích mašin a opravoval jsem jen krátce. Každopádně bych nikdy nevěřil kolikrát se dá ruka ohnout a ještě s ní něco děla[crazy].
Úterý, 28. června 2016 - 10:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 267
Registrován: 12-2007
Martin_2: Kdyby tak někdo z konstruktérů měl papíry na mašinu....Zrovna tuhle lokomotivu (365) z hlediska ovládacích prvků a displejů (míněno návrh obrazovek) konzultuje jeden z nejlepších fírů a taky zkušebáků, které znám. Vůbec nechci snižovat náročnost práce strojvedoucích a naopak někdy až s úzkostí sluduji, jak se jim nakládá čím dál víc. Taky neznám případ, kdy by se oprávněná připomínka strojvedoucího hodila z fleku do koše bez toho, že by se o ní minimálně uvažovalo a většinou je snaha vyhovět. Na oplátku bych zase očekával věcnou diskusi a pochopení z vašich řad, protože opravdu není jednoduché vyhovět všem. Někteří mají přirozenou averzi vůči všemu novému, my naopak jsme svazováni spoustou předpisů, termínů a dohod, často politických, takže nikdo nemá situaci jednoduchou. Zase na druhou stranu mohu říci, že pokud diskutujeme se strojvedoucími z očí do očí, povětšinou nedochází k nějakým afektům a debaty jsou věcné a přínosné. ono přece jen na takovýchto diskusních fórech se více uplatňují emoce než chladné přemýšlení a bývá potlačena osobnost. V reálu by taková debata neprobíhala ani mezi Hajným a OC a mnou tím tuplem:-). A jen tak pro ilustraci, jak někdy návrhy vznikají: Při konstrukci pultu na 842, kdy jsme pří celkové rekonstrukci vycházeli z toho, aby byl co nejpodobnější 843, protože se jedná o příbuzná vozidla, došlo k široké a velmi vzrušené debatě několika odborníků, kdy se původní návrh komplet rozboural a postavil znovu. Když se tak stalo a výsledek se porovnal s původním návrhem, došlo ve skutečnosti k výměně slovy DVOU tlačítek mezi sebou. :-) Takže každý máme v práci své.[happy] Nemám ve zvyku se příliš rozepisovat na těchto fórech, nicméně jsem jaksi cítil potřebu trochu zmírnit vášně, protože ať si myslí kdo chce co chce, navzájem se prostě profesionálně potřebujeme. Mám na mysli jak uživatele, tak i konstruktéry a programátory systémů.
Úterý, 28. června 2016 - 10:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11593
Registrován: 5-2002
M2: Aha, takže fíra těch informací na 380, 471 a dalších vozidlech má více než počítač?
Někdy ano - typicky měření rychlosti. Počítač má jen ty 4 nápravy, fíra i pohled z okna.
Není to tak vždy, ale Tvoje tvrzení, že počítač ví vždy víc, prostě univerzální platnost nemá.

Takže jestli to chápu správně, tak levná verze SW jen ukazuje co se děje/stalo se a drahá verze SW i radí co dál, případně pomůže obsluze?
To je snad normální, ne? Dál už je to jenom o tom, na čem se kdo rozhodně šetřit a a na čem ne.

Proč někdy konstruktér řekne, že něco nejde a prostě se to neudělá a jindy to udělá (doplňková brzda), i když ví, že je to v této konkrétní aplikaci na dvě věci? Proč neřekne: doplňkovou brzdu ano, ale jen s protismykem, jinak tam prostě doplňková nebude a mašina se bude chovat stejně jako staré eso, tečka.
Protože rozdělení pravomocí a odpovědností není identické. Po konstruktérovi se na jedné straně žádá, aby si byl vědom rizik (naprosto ukázkově to předvádí OC na příkladu Moravan), proto holt řeší i riziko plynoucí z výpadku EDB doplňkovou brzdou (která toho dokáže v malé rychlosti nahradit mnohem víc, než by se podle "kupeckého" porovnání brzdicích procent stanovených z Vmax zdálo) - těžko totiž v případě lámání chleba někoho přesvědčí, že si toho rizika nemohl být vědom, když ho sám na jiném projektu pokrývá.
Až teprv když provozovatel vozidla vezme to riziko na sebe (rozuměj: předpisem ho přehodí na fíry), tak ho konstruktér řešit přestane.

Do docela nepříjemné situace dostávají konstruktéry fírové, kteří něco zořou a udělají nehodu. Pak se po konstruktérovi chce udělat nějaké opatření, přičemž ne vždy lze takové opatření vymyslet bez vedlejších účinků. V takovém případě se konstruktér de facto ocitá v roli někoho, kdo vůči ostatním fírům uplatňuje princip kolektivní viny...

změna SW je méně náročná než změna zapojení RT na 363
Bejvávalo. Až se někdy budeš nudit, přečti si ČSN EN 50128.
Tím netvrdím, že je to tak správně, osobně jsem přesvědčen o opaku. Ale je to realita, se kterou se musíme potýkat pro změnu my.

Bram: Na Tvé straně by mělo být pro zpětnou vazbu od strojvedoucích pochopení
Jedna věc je mít pochopení pro věcný obsah a úplně jiná věc je mít pochopení pro formu. Docela zajímavé je porovnat Oldcerryho přímo na mašině a tady na netu, to je prostě Jekyll a Hyde jak vyšitej.
Ale i ten věcný obsah je potřeba vyhodnotit trochu statisticky, ony ty fíří názory nejsou zdaleka vždy tak jednotné. A když někdo říká něco jiného než hafo jiných fírů, tak holt jeho tvrzení má menší váhu.

Věřím tomu, že kdyby si toto Hajnej a spol. uvědomili, nikdo by nejspíš nenazýval rekonstruovaná esa PC sračkami.
No zrovna na té 363.5 jsem měl docela minimální možnosti do něčeho mluvit, navíc je to mašina někdy z roku 2010. Od té doby jsme dělali hafo jiných vozidel, přičemž nastalo spousta různých změn.
Zajímavé přitom je, že třeba zrovna návrhy uspořádání displejů dělají kluci, co jezdí jako fírové (sami, bez nikoho za zadkem, tedy splňují kritéria podle Martina2). Nicméně když ten displej viděl jeden zdejší diskutující, tak se mu eufemisticky řečeno nelíbil takovým způsobem, až ho podle rétoriky kolega, co u toho byl, identifikoval...

PŠ: kdybys vynechal ty "inženýry a PC sračky" za každým druhým slovem, tak je to naprosto v pohodě.
To se mu marně snažím vysvětlit už několik let. Užitečnou informaci mezi tím musíš lovit jako jehlu v kupce sena, přičemž ten balast do toho zrovna chutě nepřidá...

zkoušek a TBZ jsem odjel nepočítaně, ale nikdy jsem u nich nic nevymyslel. Spíše naopak.
V tom naprostej souhlas, s odškrtávačema fajfek za prdelí neudělám nic svýho ani já.
Proto taky jezdím i jindy, v podstatě kdykoliv se naskytne vhodná příležitost. Dobrý je až po nějaký době, když už si fíra na mašinu zvykne a má k tomu co říct, přesně jak to říkáš.
Úterý, 28. června 2016 - 10:59:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5832
Registrován: 4-2003
Hajnej:Jedna věc je mít pochopení pro věcný obsah a úplně jiná věc je mít pochopení pro formu.


Já bych se formou sdělení vůbec nezabýval, tím spíše, když se Oldcerrym osobně znáte. Jestliže víš, že je jak Jekyll and Hyde, tak tím spíš.

Pokud se tím budeš zabývat, tak nic nezískáš, naopak Ti uplavou nějaké podstatné informace a budeš zbytečně s prominutím nasranej dvojnásob [wink].
Úterý, 28. června 2016 - 11:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5734
Registrován: 7-2007
Petr_Šimral: už jsem se jednou omluvil, tak ještě jednou. Dám si pozor, už se to snad nebude opakovat.
azval TRAXXy "PC sračkou" Ono u těch vašich Němkyň dochází k samovolným restartům systému, několikrát za den? Ona si sama zabrzdí parkovačku, aniž byla požadována obsluhou? Ona vás otravuje ikonami oznamovacími, s kterými obsluha nemůže nic dělat a pak si je zas samovolně zhasne? Ona Němkyně nepustí ventilátory trakce a klidně táhne na plný céres a obsluze nic neřekne? Tedy řekne, ale většinou, až když je pozdě...Většina už je vykopána, upravena, ale těch řečí okolo....
5Es by byly lokomotivy na naší kotlinku super, ale nesměly by být zdrojem koupele v šampaňském a tím značné uchvátanosti. Víceméně jsout tam dvě, tři zásadaní věci, které by bylo potřeba doladit, nainstalovat...škoda, byly by super (např. EDB jen na jeden podvozek). I tak se je povedlo docela vyladit. Když mám tu možnost si s nimi sjet a šlapou jak mají. Paráda. A když výkonem proti Němkyním pozadu, troufám si tvrdit, že odvezem srovnatelně to co vy. A v nějakém režimu i lépe/jednodušeji.
A stanoviště je kultivovanější, si myslím.

A prostě umístění a provedení některých ovládacích a ostatních prvků přístupem PC koumesů je smutným příkladem arogance a hlouposti. Např mnou avizované u této "Belgie" umístění sluchátka a jeho kabelu. Kolikrát si asi strojvedoucí stáhne sběrač za plného výkonu, protože mu někdo volá a vezme sluchátko k hlavě? Ale třeba se pletu....

Hajnej:Docela zajímavé je porovnat Oldcerryho přímo na mašině a tady na netu, to je prostě Jekyll a Hyde jak vyšitej. Houba sranda je s váma...tak další...já už to opravdu více neudělám a nebudu používat ekvivalent. Prostě budu psát, tak jak v ofiko...Ne zcela vhodně zvolená pozice, ne zcela vhodná součinost, ne zcela vhodný postup atd...A fakt nemohu za to, že můj výraz PC s...a zlidověl a je používán na množství netradičních, zákeřných a údiv vzbuzujících programátorských a konstrukčních fines.
Dr. Jekyl
No není hezčí ...Narvěte si ty vaše PC s...y do pr...e, když to neumíte, tak se do toho ne...e a jděte někam s bábovičkama na pískoviště.[rofl]
Mr. Hyde
Úterý, 28. června 2016 - 11:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 7-2010
Oldcerry: kdybys vynechal ty "inženýry a PC sračky" za každým druhým slovem, tak je to naprosto v pohodě. To nepatří sem, nepatří to do hospody, nepatří to ani do fírcimry.

Poslouchej, Petře, Ty jseš najednou nějakej estét.[happy]

Honza věnoval těm mašinám opravdu velkou spoustu času a měl snahu udělat z nich pokud možno komfortní vozidla. A narazil na to samý, jako já na 380-kách. Prostě když na mašině něco nechceš, něco se Ti nelíbí a chtěl bys to jinak, narazíš na vlnu argumentů protistrany a tu není často snadný překonat. Někdy je to naprosto nemožný. Prostě začne přesvědčování, že zrovna tenhle výmysl je pro Tebe ten úplně nejlepší, už si ho měl dávno mít a od teď bez něj prostě nedokážeš existovat. Kolikrát jsem za Honzou přijel do Tábora nebo do Budějovic a on div že nelezl po stropě. Ani se nedivím. Konzultací s jízdním personálem provedl neuvěřitelný množství. Opravdu není jednoduchý dosáhnout nějakých změn. A nemusíš chtít třeba ani změnu nějakýho řídícího algoritmu. Někdy jde o úplně jednoduchý věci, třeba jen něco přemístit na stanovišti a dozvíš se úplně neuvěřitelný důvody proč to nejde. To jen zíráš a říkáš: "Vy si snad děláte [zadnice], ne?"
Tak že Honzu docela chápu, že věci nazývá takhle.
Taurus: stark, schön und dynamisch...
Úterý, 28. června 2016 - 12:57:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11595
Registrován: 5-2002
OC: Např mnou avizované u této "Belgie" umístění sluchátka a jeho kabelu. Kolikrát si asi strojvedoucí stáhne sběrač za plného výkonu, protože mu někdo volá a vezme sluchátko k hlavě? Ale třeba se pletu...
Tady možná bude stačit ten sokl otočit obráceně a šňura se sama ráda dobrovolně vyvěsí přes okraj pultu někam, kde neškodí. Případně se jí k tomu dopomůže nějak podobně jako na metru (tam bylo potřeba vysílačku odstěhovat na pravou stranu pultu a aby šňůra neclonila manometry, tak se navlíkla na takový Téčko, který jinak vypadalo jak táhlo od sytiče [biggrin]).
Martin2
Úterý, 28. června 2016 - 12:58:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3527
Registrován: 8-2005
S Hajným to je marný, marný a marný. Zase slovíčkaří a vede si svou[sad]. Takže se budeme dohadovat zda počítač v 90% nebo 91% ví víc než strojvedoucí a v 10% nebo 9% ví víc strojvedoucí[crazy].

Zrovna u doplňkové brzdy nevidím jediný důvod, proč projektant nemohl zatlačit na pilu a říc to co už jsem psal. A upozorňuji, že se zrušením doplňkové brzdy na 363.5. žádná další povinnost či odpovědnost na řidiče nepřešla.
Takže opět marná diskuse. Hajnej si vede svou dál a dál[biggrin].

Jo to je hezká písnička s průserama od fírů. Zrovna jsem si vzpoměl na 2x753.7, kde se poničila od brzdy zadní mašina. Doteď jsem nepochopil logiku programátora, že není dokončená konfigurace dálkového řízení a přitom je zadní mašina ochotná jezdit podle přední, ale fíra nad ní nemá zpětnou kontrolu. Už opět slyším 1000argumentů Hajného, že je to správně a proč to tak je[biggrin]. Vůbec nerozporuju, že strojvedoucí měl něco udělat, ale nevěděl to a SW ho nenavedl k tomu to udělat a tvářil se, že je všechno v pořádku.
Jo a pomíjím pravidelné resetování displejů na 753.7, kdy z ničeho nic všechny ručičky spadnou na nulu a najedou do skutečných stavů.[crazy]

Prostě na dráze je sranda. Škoda, že třeba při jízdě autem po dálnici z ničeho nic nespadne otáčkoměr, rychloměr, palivoměr a teplota vody na nulu a pak nevylezou do původních hodnot[biggrin].
VIA
Úterý, 28. června 2016 - 14:40:38  
Neregistrovaný host
82.117.130.25
Martin2: Velikou pravdu máte, hlavně s tím "jet s mašinou sám" a "jet s mašinou opravdu sám". Já také chápu, že pokrok se nezastaví, ale spousta prvků na mašinách nepřináší nikomu nic, ani obsluze, ani údržbě, ani cestujícím, jen autor má hezký pocit v trenkách, že mu to dobře chodí na procesoru. A i proto to stojí čím dál víc a podle mne je to cesta do ekonomické zadele a k likvidaci části železnice. Kamiony jsou také plné udělátek, ale tam něco obsluze přinášejí, pokud mohu srovnávat... To je tak na okraj, jinak se do toho jako takřka amatér neodvážím míchat.
Pěkný dem všem za kontroléry a chladnou hlavu.
Úterý, 28. června 2016 - 14:43:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11596
Registrován: 5-2002
M2: Zase slovíčkaří a vede si svou
Ale houby - to Ty jsi sem plácnul floskuli o "intelgentních" programech, co vědí i to co fíra neví.
On totiž není problém odpojovat prvky mašiny, kdykoliv se programu něco nezdá. Asi jako když Ti Mirel práskne, kdykoliv se mu něco nezdá. Jenom by bylo dobrý, aby z tý mašiny během cesty vůbec něco zbylo.
Pokud se domníváš, že my "PC mágové" máme takovej luxus, že dostaneme na stříbrným podnose třeba takový doby sepnutí stykačů (v závislosti na teplotě, tlaku ovládacího vzduchu, s uvažováním rozptylu parametrů), tak jsi na omylu. Takže kontrolované doby odezvy holt musíme stanovovat pokus-omyl...

A upozorňuji, že se zrušením doplňkové brzdy na 363.5. žádná další povinnost či odpovědnost na řidiče nepřešla.
Přesněji řečeno zůstala ta, co je ve vašem předpise už je - ale dokládat, že zrovna v tomto konkrétním případě je ta povinnost bezpečnostním prvkem, musí ten, kdo ten předpis má v gesci, a ne někdo z venku.

Doteď jsem nepochopil logiku programátora, že není dokončená konfigurace dálkového řízení a přitom je zadní mašina ochotná jezdit podle přední, ale fíra nad ní nemá zpětnou kontrolu.
To se tak prostě při návrhu NVL chtělo - oddělit řídicí a diagnostickou linku, aby se s tím pokud možno dalo pohnout a někam se odvléct a nezaclánět na trati.

Už opět slyším 1000 argumentů Hajného, že je to správně a proč to tak je
Proč to tak je jsi už slyšel, jestli to je správně nebo ne, to je věc názoru. Není problém to udělat tak, že se to bez potvrzení konfigurace nepohne, stačí, když někdo řekne, že to tak chce...

Celej ten problém se zabrzděnou zadní 753.7 je ale začíná někde úplně jinde - chybí to, čemu se v Říši říká Ausfallkonzept a co se projednává spolu se zákazníkem. Zákazník je ten, kdo má konečné slovo, jestli má dálkově přenášená přídavná brzda při výpadku odbrzdit nebo zabrzdit. Podle toho se ta mašina udělá a dané řešení se nějak zohlední - buď tak, že se vám řekne, že s tím máte jezdit tak, jako kdyby ta přídavná propojená nebyla, anebo že si máte setsakra hlídat, jestli vám to nehlásí, že zadek zmizel.
No a tehle Ausfallkonzept jsem v tuzemsku v nějaké komplexnější podobě zažil leda tak na 843, 471 a 380...
Úterý, 28. června 2016 - 16:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1318
Registrován: 11-2012

Každopádně bych nikdy nevěřil kolikrát se dá ruka ohnout a ještě s ní něco děla[crazy].


Jo, třeba dnes na komutačních tlumivkách Batyru. Naprostá bomba rozhoblinovat* ty 4 signální dráty uvnitř mezi dekly, jeden z nich vyměnit a pak to celé zahoblinovat zpět. To vše uvnitř mašiny bez vývazu, aneb ještě teď mě bolí obě zápěstí. Další sranda je to znova zahoblinovat dole pod signálkama mezi okny, tak aby to alespoň trochu vypadalo jak předtím...

*hoblina = plastová spirála na omotávání svazků
Tož to by mě zajímalo, kdo je to ta Selfie, že si ju všeci chcou fotit...[biggrin][proud]
ČMŽO Elektronika.
Úterý, 28. června 2016 - 16:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5833
Registrován: 4-2003
Hajnej:Proč to tak je jsi už slyšel, jestli to je správně nebo ne, to je věc názoru. Není problém to udělat tak, že se to bez potvrzení konfigurace nepohne, stačí, když někdo řekne, že to tak chce...

Výrobce lokomotiv by SÁM ve svém zájmu měl v rámci prozákaznického chování upozornit zákazníka na různá úskalí toho, co chce či nechce za konfiguraci a vysvětlit mu, že když si třeba ze dvou sice ne zcela závislých věcí objedná v rámci snížení pořizovací ceny pouze jednu věc, že to pro něj bude znamenat ty a ty problémy. Ne že si to výrobce nechá pro sebe a zákazník je pak nemile překvapen a jsou z toho zbytečné spory. Výrobce si totiž může být jist jednou věcí - obrátí se to VŽDY proti němu a v konečném důsledku to on pocítí ve své peněžence, neb díky svému chování ztratil zákazníka.
Úterý, 28. června 2016 - 17:10:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11598
Registrován: 5-2002
Bram: Ne že si to výrobce nechá pro sebe a zákazník je pak nemile překvapen a jsou z toho zbytečné spory.
Potíž je ta, že výrobce není monolit a mívá nějaké ty subdodavatele. Dřív tohle docela pěkně ošetřovaly hafostranné kontrolní dny - v dobách 843 se takhle sešli zástupci ČD s lidmi z Vagonky, ČKD, Liazu, námi z VÚŽ a kdo co měl za problém, to dal do placu. Podobné to bylo v dobách 471, bývala nás plná zasedačka na ONJ, ale pak to bylo v této podobě zrušeno.
Celkem se tu asi všichni shodneme, že to není dobře, ale nechápu, proč se to všechno hází na nás od ŘS, když od nás tenhle stav nepochází (naopak s ním sami v mezích možností bojujeme)?
Statistik
Úterý, 28. června 2016 - 17:14:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4929
Registrován: 6-2004
...ale nechápu, proč se to všechno hází na nás od ŘS, když od nás tenhle stav nepochází

Možná proto, že jsi v podstatě jedinej, kdo tu za stranu výrobců a tvůrců diskutuje.
Úterý, 28. června 2016 - 17:36:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6024
Registrován: 2-2009
Hajnej - a nebo proto,že si možná značná část oponentů nechce uvědomit, že většina vaší tvorby vzniká na základě norem, předpisů a taky zadání uživatele, zákazníka neboli mimo jiné taky jejich zaměstnavatele Možná pomíjejí i fakt, že za málo peněz málo muziky. Stejně jako fakt, že zaměstnavatel zřejmě na jejich nářky kálí - peníze především. Kontrolní dny bývaly i jinde a záleželo na vůli, erudici a chuti něco řešit u zúčastněných, jestli to bude užitečné setkání nebo promrhaný čas.
Z mé zkušenosti - jeden nepřipravený pseudomanager s nevalným vzděláním a nulovými zkušenostmi dokáže spolehlivě odrovnat 20 lidí, kteří se snaží něco dělat ku zdaru věci.
Nevztahuje se na Belgičanky, kde zřejmě zákazník není dosud znám. Nicméně ,,výrobce" ano a ten by měl mít funkci zákazníka.....
Úterý, 28. června 2016 - 19:05:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 2-2014
k možné diskuzi o stanovišti:
1) místo pravého monitoru nabídnout alternativní možnost montáže osvětlené přihrádky pro SJŘ - není kam položit.
2) SOS tlačítka na pultě u strojvedoucího jen pro HV/Sběrač a klidně žlutá. - Nehrozí rychlobrzda a pískování v případě, že jen potřebuji rychle stáhnout sběrač nebo vypnout HV.
3) prohodit umístění tlačítek Pískování s HV/Sběrač a Směr s Osvětlením stanoviště s možností zapnutí Osvětlení před zapnutím baterií lok.
4) Vzájemná nahraditelnost předního a levého dispeje s možností spojení fci a vypnutí jednoho z nich.
5) Osvětlení tlačítek pro Mirel
6) Přemístit držák mikrotelefonu RST
7) Rolety na boční okna (pokud již nejsou)
Úterý, 28. června 2016 - 19:23:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3478
Registrován: 8-2012
místo pravého monitoru nabídnout alternativní možnost montáže osvětlené přihrádky pro SJŘ - není kam položit
Papírový SJŘ v koženkových kroužkových deskách je věc, která mílovými kroky kráčí na smetiště dějin. A u ČD/ČDC tyhle mašiny fakt jezdit nebudou...
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Úterý, 28. června 2016 - 20:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 9-2003
Ad Bram: Někdy je zákazník upozorněn, zákazník trvá na svém přání - někdy vyslovená broskvovina - dá to do zápisu.
Uděláme to a následně se zákazník diví, že tak jak to je, to určitě nechtěl a chce to, co jsme mu navrhovali a on to zamítl. Uzná, že to nechtěl, ale v rámci přejímky to chce, jinak nepustí X mega.
A teď raď, když naše soudy mají rychlost retardovaných šneků.

Přitom jak víte všichni, pokud se plánuje, jsou náklady "A", pokud dodatečně, je to 10x"A". Přinejlepším...
A co s tím??

(Edit - úprava slohu)

(Příspěvek byl editován uživatelem Franta.)
Půjčit si 100 000 a našetřit 100 000 je minimálně 300 000 rozdíl.