Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 28. 01. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 28. 01. 2016

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 26. ledna 2016 - 12:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2711
Registrován: 5-2002
Ohl: že o skákání do archivu mluvíte zrovna Vy, co po každém jiném chce nějaké odkazy.
Ano, ministr pro privatizaci měl protiželezniční výrok. Ale soudil bych podle skutků - a tím je zahájení rozsáhlých oprav páteřní železniční sítě.
Nebýt ... i nakonec stávky Jo, nebýt vyhnání nákladních přepravců stávkou, nemuselo by být Cargo dneska v takovém srabu, což zase platí dvojnásob pro Liberecko, kde není žádný přepravce, jako např. doly, hutě, chemičky, který by železnici opravdu musel používat. Ale, jak jsem od modrých gum tehdy zaslechl "no có, jak jinak by vozili, než dráhou". Mimochodem, stávka byla v roce, jestli se nepletu, 1997. V tu dobu už byly první úseky koridoru když ne hotové, tak před dokončením. Ale možná ta oprava byla jen kamufláž a mezi Úvaly a Poříčany, Chocní a Zámrskem, Hrobcemi a Hněvicemi se pořád jezdí po shnilém kolejišti[wink]
Viz tramvaje Co mám na nich vidět? V Liberci neskončily, ale ve srovnatelných městech ano. Možná je to důkaz zaostalosti tehdejšího Liberce? Tramvajová síť v Jablonci byla, troufám si říct, anachronismem.
Úterý, 26. ledna 2016 - 12:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 5-2002
Ohl 7803: Tramvaje nevím, ale lepší vozidla na železnici na Liberecku se získala soutěžením. V tomto je Liberecký kraj dnes asi na české špičce a troufám si říct, že to je pořádně vidět, oproti jiným krajům. Nádavkem za lepší cenu.
Úterý, 26. ledna 2016 - 12:32:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5310
Registrován: 4-2003
Ohl:Takže třeba lepší MHD a nové tramvaje se dají získat jen tím, že mezi Libercem a Jabloncem začne jezdit třeba žlutá tramvaj?

Nedělej ze sebe zbytečně hloupého jen kvůli tomu, že patříš k modrým [wink].
Úterý, 26. ledna 2016 - 12:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1575
Registrován: 8-2010
Já jsem přesvědčen o tom , že pokud se nastaví optimální a správně nastavený systém , který bude počítat s tarifní integrací , kde budou vlaky jednotlivých dopravců na sebe navazovat ....může na tom spotřebitel ( cestující) pouze jenom vydělat.

Ano, správně. Jenže tato podmínka funguje jen někde Liberecký kraj s IDOLEM je vyjímkou (ještě s PID, IDS JMK) kde to funguje. Ostatní kraje často mají jenom svůj malý IDS který nepokrývá celé území kraje (to ani ten PID). Většina lidí tady není proti konkurenci na železnici, ale proti současnému provedení kdy je jakákoliv tarifní integrace všem u [zadnice] Já bych byl třeba rád aby mi IN karta platila i u jiného dopravce než ČD.
Cestování je můj život...
Úterý, 26. ledna 2016 - 12:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 5-2002
Já bych byl třeba rád aby mi IN karta platila i u jiného dopravce než ČD. Fajn, ale to současně znamená, že Jančurova kreditová jízdenka by měla platit i na ČD[happy] Protože když uznávat, tak všichni všem.
Úterý, 26. ledna 2016 - 12:51:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1577
Registrován: 8-2010
Brr: Proč ne, klidně [wink] A v Německu platí BahnCard i u soukromníků.
Cestování je můj život...
Úterý, 26. ledna 2016 - 13:01:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 5-2002
Podle mě by ale klidně postačilo, kdyby: 1) každý dopravce by uměl vydat jízdenku (třeba s lomeným jízdným) odkudkoliv kamkoliv, 2) pokud z nějakých důvodů dojde k ujetí, tak se o cestujícího dopravci postarají (cesta jiným směrem nebo s jinými dopravci, proplacení ubytování), a to povinně, např. stará se jednoznačně ten, kvůli jehož zpoždění došlo ke ztrátě přípoje 3) existoval by jednoduchý vyhledávač nejlevnějšího spojení, co by ty houští včasných jízdenek a globálních cen prošmejdil za mě. Stejně, jako to funguje u letadel.
Úterý, 26. ledna 2016 - 13:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 8-2010
Brr: No jo a co denní dojíždění ? To by nějaké traťové jízdenky platné u všech dopravců snad mohly existovat. Přeci jen si každý den kupovat jízdenku za plnou cenu, no nevím.
Cestování je můj život...
Úterý, 26. ledna 2016 - 13:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7805
Registrován: 12-2009
O skákání do archívů píšu proto,že tenkrát ještě odkazy na články většinou nebyly.
Nákladní doprava neskončila stávkou, ale cenami a rychlostí dopravy. Což zase souvisí s tématem tohoto kampaní o zbytečnosti železniční dopravy. V archivu naleznete články nevýhodnosti přepravy na krátkou vzdálenost a že po rozdělení republiky se nákladní doprava nevyplatí.
Jestliže se píše, že jedině konkurence způsobí lepší vozidla, pak to musí platit i pro tu tramvaj,ne?[wink]
Nechic
Úterý, 26. ledna 2016 - 13:59:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1669
Registrován: 4-2010
Brr: Jenže uvažujete z pohledu občasného cestujícího a ne z pohledu častého cestujícího. Jedna věc je dojíždění (což ani v LK třeba mezi Turnovem a Železným Brodem nefunguje), druhá je fakt, že každý dopravce má nějaké svoje věrnostní slevy a pokud bych měl do vyhledávače zadávat co za kartičku mám a nemám, počítal jestli tu a tu kartičku kupovat a jestli za rok dopravce A,B nahradí dopravci C,D s novýma kartičkama a podmínkama, tak mi je pak nějaký vyhledávač úlpně k ničemu. K tomu placení za každý přestup navíc od nuly (díky tomu vyhledávač začne za každé spojení vykazovat dost rozdílné ceny) a různé podmínky třeba pro skupiny, zavazadla, psy, důchodce, děti atd. Vyženete tak ty, kdo vlakem ještě jezdí relativně často (mimo koridor především majitele inkaret) a získáte pár úsekových cestujících a několik občasných. Na většině relací dojde ke zdražení.
Kecy
Úterý, 26. ledna 2016 - 14:25:31  
Neregistrovaný host
37.188.232.109
Brr: Liberecký kraj na špičce? Tak možná na chvostu :-( Díky stavu sítě maximálka 100 km/h a jen na pár kilometrech. Vozidla RS 1 jen v okolí LBC, Desira jen do Hrádku, o BR 612 na Drážďanech už nemůže být řeč, Pesy tak maximálně na čtyřech párech z Liberce do Děčína. Jestli to vůbec ještě tak je. Zbytek Regíny a rakve s řidičáky. Zkuste se svézt například z Rovenska p.T. do Horní Police. Pojedete v rámci kraje půl dne a je to blbých cca 90 km. Ostuda VHD! Ostatní kraje mají slušnou dálkovinu, která doplňuje regionálku a výběr vozidel i rychlost spojení jsou na vyšším levelu. V LK se bez IAD neobejdete.
Úterý, 26. ledna 2016 - 14:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 5-2002
No jo a co denní dojíždění ? Já jsem si velmi oblíbil systém, který jsem využíval za svého delšího pobytu v Japonsku, dojížděl jsem tam denně: měl jsem nabitou kartičku a z té se platilo jízdné.
Pokud byl přestup v nějakém krátkém čase, pak se to jako výstup a nástup nepočítalo, ale opravdu jako přestup. Za určité množství cest jsem měl jízdu zdarma. Navíc to má velmi podstatnou výhodu: umožní to přitáhnout k hromadné dopravě i ty, co nejezdí úplně každý den. Vidím to na sobě v létě: do práce občas jedu na kole, a tak si nejsem jistý, že se mi traťovka vyplatí. Tak si ji nekoupím a když je ošklivo, tak třeba jedu autem. S tou kartičkou bych jel vlakem, protože bych stále získával "body" na volnou jízdenku, jen pomaleji, než při pravidelném dojíždění. Tohle mě na současném tarifu štve: je to buď černá nebo bílá, nic mezi tím. Je hodně lidí, co jezdí občas vlakem a občas autem a nějaká možnost šetření by je k vlaku přitáhla víc. Ale zase aby jezdili denně, to ne. Já dojíždím do práce vlakem 4x týdně, jednou týdně autem a už tak si myslím, že tu traťovku mám spíš jen ze šotodůvodů. Další výhoda je to, že tarif může být jakkoliv složitý, ale tenhle systém tu složitost odstíní od cestujícího. Takže žádné přehrabování v "tarifních jednicích", "pásmech hraničních zastávek" a podobně. Právě složitost tarifu je podle mě jednou z překážek jeho větší obliby mezi lidmi.

Což je odpověď i Nechicovi.
K němu navíc:
do vyhledávače zadat kartičku snad není takový problém, dneska se to dělá taky.
počítal jestli tu a tu kartičku kupovat U gramotných obchodníků je kartička zdarma nebo jen za nákladovou cenu. Tohle mi na Inkartě taky vadí: jestli ji budu vůbec potřebovat.
placení za každý přestup navíc od nuly Není třeba, viz výše. Nastavit, že se jede se psem, snad taky není problém. Hlavně ať je to uživatelsky jednoduché, ne jako automaty v libereckých 840, kde se kupování jízdenky téměř rovná hře na automatech.
Úterý, 26. ledna 2016 - 14:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2668
Registrován: 11-2008
ad Brr: A který dopravce zaplatí ty kompenzace a postará se o cestujícího( nocleh a podobně ), když nějaký máčo skočí pod vlak ? [andel]
Úterý, 26. ledna 2016 - 14:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2717
Registrován: 5-2002
Kecy: myslel jsem samozřejmě vozidla, síť je blbě postavená za Rakousko-Uherska a už se s tím nic nenadělá. Slušná dálková doprava tu nikdy nebude.
Na páteřních trasách (Lbc - Hrádek/ celý Frýdlantský výběžek/Tanvald) moderní vozidla, zbytek ty 843, což taky není tak zlé.

A i s tou sítí se dělá leccos, viz kompletní reko 036 a zavedení 30 min. taktu. Která jiná lokálka to má? Nebo zrychlené vlaky na frýdlantské trati. To je podle mě smysluplná investice do lokální trati, na rozdíl třeba od Ohlova kraje, kde si postavili trať ke skoro chcíplému letišti a lokálka do Štramberka, která má (aspoň myslím) podobný význam, jako 036, je ve stavu osmdesátých let.
Úterý, 26. ledna 2016 - 14:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 5-2002
Výpravčí: ten, jehož vlak byl touto událostí opožděn, takže došlo ke ztrátě přípoje. Ať si na tohle uzavře pojištění nebo se pak handrkuje se SŽDC. Když je na letišti vánice nebo tam někdo ohlásí bombu, tak se taky stará ta aerolinka, která zavinila ztrátu přípoje, i když za to nemohla.
Úterý, 26. ledna 2016 - 14:46:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2719
Registrován: 5-2002
Nákladní doprava neskončila stávkou, ale cenami a rychlostí dopravy. Ve vlákně "Nákladní doprava" psali pisatelé, jejichž erudici věřím, že po této stávce nastala obrovská vlna odlivu přepravců. Najděte si to tam v archivu.[rofl]
ale cenami a rychlostí dopravy. Takže ne kampaň, ale státní unitární skvěle fungující moloch nedokázal nic jiného, než bezuzdně zdražovat a kvalitu přepravy nechal takovou, jako za toho socíku.
články nevýhodnosti přepravy na krátkou vzdálenost Co unitárním drahám bránilo tyto přepravy udělat výhodnějšími? Banda zlých Římanů? Ne. "musej vozit drahou, voni se vrátěj, silnice to nezvládne". Tůdle.
(Je mi jasné, že dráha má výhodu u přeprav na dlouhé vzdálenosti. Jenže co tehdy dělala pro to, aby si je stáhla k sobě a nenechala je kamionům?)
Úterý, 26. ledna 2016 - 16:07:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 3-2009
Podle mě by ale klidně postačilo, kdyby: 1) každý dopravce by uměl vydat jízdenku (třeba s lomeným jízdným) odkudkoliv kamkoliv

Lomené jízdné prodražuje celkovou cenu jízdného. Vyšší cena může mít za následek nepoužití železnice cestujícím. Touto cestou bych nešel.

Nákladní doprava neskončila stávkou, ale cenami a rychlostí dopravy. Což zase souvisí s tématem tohoto kampaní o zbytečnosti železniční dopravy


Já bych to viděl tak , že tato stávka urychlila rozhodování managementů velkých firem , jakou cestou si řešit své přepravní toky. Do této stávky každý pokládal za železniční nákladní dopravu za pro společnost nepostradatelnou. Tato stávka ukázala , že to bez železniční nákladní dopravy jde také. Následovala likvidace technologií pro manipulaci,vykládku a nakládku vagónů a dnes kdyby se obchodníci hodně snažili , mají v hodně případech smůlu...
NE tendrům ve VHD
Úterý, 26. ledna 2016 - 16:31:20  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Lámání jízdného a počítání od nuly, ať žijí jednoduché tarify. [happy] Už vidím ty davy, co to přitáhne.

A skupinová víkendová bude taky pecka. Jelikož ji skoro nikdo nebude uznávat, bude to fakt užitečná jízdenka. Kilometrická banka č.2. [happy]

Navíc je hovadina, aby ČD integrovaly tarif kohokoli jiného zdarma, to by bylo tunelování ČD. Kraje jim za IDS platí, pokud chce soukromník, aby ČD uznávaly jeho tarif, musí jim taky platit. A to tolik, kolik si řeknou ČD, protože ČD s tím mají zbytečné náklady.

A obráceně je třeba, aby to soukromník uznával za své. Dokud ČD bude patřit aspoň 70% tratí, je pro ně ekonomicky nevýhodné přispívat soukromníkovi na uznávání inkaret a ČD tarifu. To ať si uznává za svoje.

Ona ani ta dohoda není možná, pokud Jančura přijde s tím, že z jízdenky Praha-Bruntál, chce za úsek Olomouc-Bruntál 75% ceny jízdenky, protože jeho relace je víc ztrátová a bere větší dotaci na vlkm. Pokud je taková nabídka pro ČD nevýhodná, tak je k tomu nemůžete nutit, neboť by šlo o tunelování. A ČD jsou státní majetek.

Se soukromníky je téměř nemožné se dohodnout.

Máme tu ostatně fungující systém a integraci celé ČR v podobě Inkaret, síťovek, skupinovek. Není důvod to komplikovat vstupem soukromníků.

Nikomu to nic nepřinese.

Režimkáři si možná vyřvou, aby jim soukromníci brali režimku, ale řadoví cestující utrpí. Přijde nefungující klima, nedostatek záložních souprav, zdražení, nedostatek kapacity pro kola (ČD totiž kola berou i nad oficiální kapacitu, soukromník nikoli).
Úterý, 26. ledna 2016 - 16:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10754
Registrován: 5-2002
Ink: Myslím si, že ostravská trať ukázala, o čem je konkurence.
Tady bych byl opatrnej - ukázala nejen pozitiva, což zlepšení kvality služeb v osobce bezesporu je, ale i negativa: na trati se najednou objevily svazky rychlíků, které nejen komplikují konstrukci GVD pro pravidelné vlaky (například před Prahou vedou ke zpomalení příměsta předjížděním), ale hlavně ztěžují nákladním dopravcům rozumný průjezd.
Samozřejmě se ta negativa mohou stát hybatelem nějakého kvalitativního skoku (třeba přidávání dalších kolejí), čímž se nakonec změní v pozitiva, ale v prvopočátku přece jen zůstávají negativy...
Úterý, 26. ledna 2016 - 17:17:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2721
Registrován: 5-2002
hlavně ztěžují nákladním dopravcům rozumný průjezd. Jsou problémem svazky rychlíků nebo (mimo pražské příměsto) podle mého názoru přebujelá regionální doprava?
Praha-Ostrava
Úterý, 26. ledna 2016 - 18:26:31  
Neregistrovaný host
213.226.193.22
Brr: 4 vlaky za hodinu ve špičce do Úval jsou přebujelé, a 3 vlaky za hodinu do Ostravy přebujelé nejsou? To myslíte vážně?
Takže podle vás by to do cca 3h vzdálené Ostravy mělo jezdit častěji než do ani ne 30 min vzdálených Úval?
Úterý, 26. ledna 2016 - 18:35:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2723
Registrován: 5-2002
Praho-Ostravo, píšu mimo pražského příměsta. Takže po lopatě, 4 vlaky/h do Úval přebujelé nejsou, jeden vlak za hodinu z Pardubic do Chocně se třemi vozy a deseti cestujícími vevnitř jo.
Ten osobák sežere víc nákladních tras, než ty tři Ex do Ostravy.
Příště čtěte pozorněji.
Úterý, 26. ledna 2016 - 18:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10035
Registrován: 5-2004
"Za určité množství cest jsem měl jízdu zdarma. Navíc to má velmi podstatnou výhodu: umožní to přitáhnout k hromadné dopravě i ty, co nejezdí úplně každý den."

Já zas od doby co nemám předplatné na pražskou MHD ji skoro nepoužívám. U snad každý cesty pokud není do úzkýho centra se najde důvod volit nějakou alternativu. Dokud jsem měl předplatný tak by mně nenapadlo jet autem ani na poštu na Pankrác ze Zelenýho Pruhu...

"jeden vlak za hodinu z Pardubic do Chocně se třemi vozy a deseti cestujícími"

Kterej? Zrovna tohle (a totéž směr Kolín) je totální žvást. Ty vlaky ve špičce vezou klidně i 150 ks a v sedle i když vemu ty nejbídnější "každá druhá čtyřka jeden kus" to hodí dobrejch 50. A proč? No protože ten osobák je i tak velmi rychlej a do vsí při trati je až na naprostý výjimky srovnatelnej s autem ba rychlejší. O nějakým autobusu proplétajícím se sítí okresek ani nemluvě, to je vesměs o dvojnásobku jízdní doby proti vlaku.
Úterý, 26. ledna 2016 - 19:19:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1339
Registrován: 9-2009
Ohl:
Vy asi pamětník nejste, když nevíte o téměř každodenní kampani: doprava 19.stoleti, zbytečnost, protože všichni budou mít auta, rušení po povodních atd.
Nejsem pamětník. Rok 1997 pamatuji, ale byl jsem malej kluk a svět jsem viděl jinak.
Mně šlo ale o to, zda opravdu máte takovou jistotu, že se myšlenka zlikvidovat na železnici některé lokálky skutečně zrodila v palici Římana a spol. Totiž těmto lidem většinou ty hovězí nápady někdo radí a osobně bych se nedivil, kdyby to byl klidně nějaký odborník Matky dráhy, který si chtěl ušetřit práci. Ale přít se o historii nebudu.[wink]

Brr + Honza7887:
Já bych byl třeba rád aby mi IN karta platila i u jiného dopravce než ČD. Fajn, ale to současně znamená, že Jančurova kreditová jízdenka by měla platit i na ČD[happy] Protože když uznávat, tak všichni všem.
Tuto myšlenku jsem mnohokrát slyšel na konferencích. Také jsem slyšel, např. z úst pí. Hnulíkové, jak je potřeba o tom jednat, domluvit se... No ale to je těžký, když veškerá "aktivita" končí s posledním sežraným chlebíčkem...[ko]

Brr:
Já jsem si velmi oblíbil systém, který jsem využíval za svého delšího pobytu v Japonsku, dojížděl jsem tam denně: měl jsem nabitou kartičku a z té se platilo jízdné.
Ale takové věci tady v republice fungují, a sice jako elektronická peněženka a většinou rovnou se slevou 3-10 %. Potíž je, že to není na národní úrovni (a podle toho to taky vypadá), protože na úrovni státu se bude ještě příštích milion let (na konferencích) řešit, jestli chceme jednotné jízdné nebo jeden doklad. Jako kdyby byl takový problém udělat národní tarif a u komerčních aktivit dopravců povolit jejich zahrádky slev dle libosti. A jako kdyby byl takový problém udělat standard odbavovacích systémů a využít moderních technologií... (Zatím nám vesele bují uzavřené systémy čipových kartiček. Kdo chce procestovat "výhodně" naší malou zemi, aby si jich pořídil aspoň tucet...[vypravci])

jeden vlak za hodinu z Pardubic do Chocně se třemi vozy a deseti cestujícími vevnitř jo.
Ten osobák sežere víc nákladních tras, než ty tři Ex do Ostravy.

No a když jsem toto téma nadhodil před časem ve vlákně GVD připravovaný, tak mě někteří málem sežrali. Ale objektivně je nutno dodat, že ty osobáky se staly časem nevyužívané a nepoužitelné mj. právě kvůli všem těm "rychlíkům", co se po trati prohánějí. Ono jak chcete dostat lidi do veřejné dopravy, když osobák jede každý rok jinak podle toho, kdy mu zbude skulinka na trati? Jak to má být atraktivní, když v kdejaké díře čekáte na předjetí, které je leckdy teoretické, protože rychlý vlak si jede vesele +30´?

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Úterý, 26. ledna 2016 - 19:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10038
Registrován: 5-2004
"Ono jak chcete dostat lidi do veřejné dopravy, když osobák jede každý rok jinak podle toho, kdy mu zbude skulinka na trati? Jak to má být atraktivní, když v kdejaké díře čekáte na předjetí, které je leckdy teoretické, protože rychlý vlak si jede vesele +30´?"

Jistě, to je ale obecný problém "qedlání" skoro všude.

Leč i přes toto s tím jezdí o řád víc než těch zmíněnejch 10 a takovej vlak prostě má "právo na život". Docela bych si i tipnul že ve špičce u Perníkova poveze o dost víc než pohřebák.
Úterý, 26. ledna 2016 - 21:02:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2724
Registrován: 5-2002
klidně i 150 ks a v sedle i když vemu ty nejbídnější "každá druhá čtyřka jeden kus" to hodí dobrejch 50. Tomu prvnímu nevěřím, to je asi něco jako ty Vaše "solidně obsazené vlaky na Dobříš", jednoduše jsem tam viděl něco jiného (pár lidí na vagón) a to druhé je slabota vzhledem k tomu, že by se ty trasy daly využít jinak.
ve špičce u Perníkova Možná tak z Perníkova do Kostěnic.
NE tendrům ve VHD
Úterý, 26. ledna 2016 - 21:07:39  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Může mi někdo vysvětlit, proč vůbec řešit uznávání INkaret, když se to dá vyřešit tím, že budou jen ČD a je po problému?

On někde v ČR dovede jezdit soukromník bez problémů něco jiného než poloprázdné motoráčky typu trať 149?

Když se soukromníkovi dá něco pořádného, jako Blava-Komárno, je to úplná katastrofa.

Na Šumavě nám to soukromník velmi brzo předvede, jak zvládá vytížené spoje... [sad]

Tendry jsou dobré jen pro pravičáky, co jedou jednou za 5 let a chtějí platit menší daně. Ne pro často jezdící lidi.

Pravičáci umí mít akorát plnou hubu tendrů a úspor a podívejte se, jak rozkradli republiku, zavřeli továrny, všechno rozprodali a kde jsme teď? Německo jsme fakt nedohnali.

Tendry jsou obyčejná zlodějina.

Železnici se nejvíc daří tam, kde vládne ČSSD s KSČM, ve Středočeském kraji se rozvíjí a roste. A bez soukromníků a tendrů!
Zdeněk V.
Úterý, 26. ledna 2016 - 22:10:10  
Neregistrovaný host
37.221.248.244
NE Tendrům... Souhlasím s Vámi. Dnes vládne ten, kdo platí. Ten si vymýšlí nesmysly, žene dopravce do krajních možností pod různými výhružkami výměny, teoretici si prosazují pozlacená rouna na svůj spoj atd. Ale 90 % cestujících zajímá pouze včasnost alespoň trochu vytopeného spoje s místem k sezení, cesta vlakem totiž většinou tvoří v průměru pouze 30 % cesty. Je tam chůze, MHD, přestupy - to je kámen úrazu, který nezachrání ani luxusní Najprt nátěr, bohužel... Při klesající ceně benzímu a diktatuře úředníků to vzdají i poslední zoufalci a vlaky se "zlatými nitěmi" v sedačkách budou vozit vzduch, bohužel.
Úterý, 26. ledna 2016 - 23:47:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10045
Registrován: 5-2004
Já ty osobáky taky občas vídám. No a když vemu že bude průměr 2 ks na čtyřku což špičkovej vlak má tak jen ty dva hoonekry dělaj ca. 100 ks. K tomu podobně obsazenej sysel a je to někde 130-150.

Kolik teda vozí ten leo že je kvůli němu nutno zaříznout osobáky v trase kde navíc nemaj kloudnou silniční alternativu? Seknout osobáky na korytoru u Pardubic je asi na stejný úrovni jako seknout S1 jen na půlhodinu u Prahy.
kpt.Hejl
Středa, 27. ledna 2016 - 00:29:25  
Neregistrovaný host
79.127.240.244
Nevím,jestli má význam vůbec reagovat na ten poslední NE VHD výkřik,(soudruh se nám tu pěkně odkopal),ale tvrdit,že že soukromník přivedl po podlém vyrvání nebohé státní dráze spoj Bratislava-Komárno ke katastrofě je vtip roku.Vždyť on ten neschopný kapitalista místo osvědčených moderních a pohodlných 810 nasadil ojeté soupravy z prohnilého západu,a statistiky,že za jeho působení se počty cestujících znásobily jsou podvrh.Dobře ideologicky kovaný soudruh se ale těmito pravicovými rejdy nenechá oblafnout a spolu s dělníky a rolníky opět zavede pořádek a řád.Ať žijí a vzkvétají jednotné ČSD!
Středa, 27. ledna 2016 - 08:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10048
Registrován: 5-2004
Hejle, je podvrh i to že narost (po rekonstrukci tratě, nasazení novejch vozidel a navýšení počtu spojů) počet cestujících třeba mezi Opavou a Ostravou? A podobně narost i proti totáči nepochybně počet cestujících z Tanvaldu do Liberce kde se jezdilo co 40-80 minut proti stavu kdy tam jezdilo 8-10 párů vlaků denně.
Středa, 27. ledna 2016 - 10:26:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7811
Registrován: 12-2009
Myšlenka o likvidaci nevznikla jen v Římanovi,ale jako doktrína hlavně ODS -v USA se jezdí auty a my budeme taky.

Vlečky a nákladní doprava.
Dnes je plno hodných nestávkujících dopravcú. Proč tedy není na bočních tratí stovky vlaků vymetajicích ty továrničky a nahrazujících kamiony?
Že by to nebylo tak jednoduché, jak si představujete? [wink]
Středa, 27. ledna 2016 - 10:58:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2726
Registrován: 5-2002
Dnes je plno hodných nestávkujících dopravcú. Psal to tu Nárožnej. Přepravci po zkušenostech s velmi dobře fungující skvělou unitární dráhou a jejími zdivočelými odbory zainvestovali do zařízení pro silniční logistiku a zlikvidovali zařízení pro tu železniční a teď už používají jen kamiony. Viz jeho dnes kdyby se obchodníci hodně snažili, mají v hodně případech smůlu Mně jeho vysvětlení připadá logické.

Případně, při stavbě nových továren se s obsluhou vlakem ani nepočítalo. Stávka ukázala, že to bez železnice jde, tak pro si přidělávat starosti. Zrovna na Liberecku je spousta nových podniků, ale kolik jich potřebuje železnici? Kdyby se v této oblasti nevozilo uhlí k místním uhlířům a možná sem tam dřevo, tak by tu manipuláky ani nemusely jezdit.

,ale jako doktrína hlavně ODS Klaus ale říkal něco jiného - že si dráha bude muset najít svoji roli v nových podmínkách, ale nic o tom, že by měla zaniknout. Odkaz na tenhle rozhovor s ním ale nemám. A taky si pamatuju na rozhovor s E. Šípem, kde se vyjadřoval v podobném smyslu - s tím, že výslovně řekl, že na vožení vzduchu prázdných motoráčcích není nic ekologického. S čímž já souhlasím. Ale nic o plošném rušení železnice.
Středa, 27. ledna 2016 - 11:06:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5311
Registrován: 4-2003
Ohl:Dnes je plno hodných nestávkujících dopravcú. Proč tedy není na bočních tratí stovky vlaků vymetajicích ty továrničky a nahrazujících kamiony?

V roce 1997 ale tito nestávkující dopravci nebyli a menší podniky, co měly provozovanou vlečku, jí měly mnohdy už jen ze setrvačnosti. A stávka jim dala možnost si vyzkoušet, jaké je to bez vlečky. Mnohé podniky přišli na to, že je to vlastně lepší a že se nemusí dohadovat s Matkou dráhou, která jim ráda určovala, kdy a hlavně co musí a také nesmí. A také přistavovala vagony na vlečky podle toho, jak se jí to hodilo. Na nějaké just in time Matka dráha srala z vysoka a bylo běžné, že vůz byl přistaven k nakládce či vykládce mnohdy o několik dnů později, než bylo požadováno.

A té buzerace s technickým stavem vlečky. Někde si traťmistr kvůli kravinám postavil hlavu a vlečku prostě vyloučil. Nebylo přitom síly, která by s ním pohnula.........
Středa, 27. ledna 2016 - 11:14:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 8-2010
kpt. Hejl: A teď sice mezi Bratislavou a Komárnem nejezdí 810, ale zase ty moderní ojetiny ze západu jezdí pernamentně přeplněné a dopravci je to úplně u někde a posily nenasadí. Je vidět jak jsou cestující opravdu spokojeni odkaz [crazy][angry]

A mimochodem, jaktože vzrostl počet cestujících mezi Ostravou a Opavou ačkoliv tam jezdí zlý státní dopravce ? Že by v tom vůbec nehrálo to jaký má dopravce barvu, ale to že se zmodernizovala trať, nasadily Elefanty a objednalo se více spojů ? Ano, to stejné se stalo i na trati Bratislava-Komárno, ale to že tam jezdí více cestujících je samozřejmě jenom zásluha Jančury [lol]
Cestování je můj život...
Jaydeesq
Středa, 27. ledna 2016 - 11:26:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 176
Registrován: 9-2008
Honza7887

tohle není problém regiojetu, ale objednatele, ten má nějakou smlouvu na nějakou kapacitu a nevím proč by pak měl za svoje náklady přidávát další jednotku? To je stejně můžeš jít rozvážet zadarmo autem, ty co se nevejdou do vlaku..logiku by to asi mělo stejnou..

dopravce je jedno, důležitý je co dělá objednavatel, ale když se nic nedělá tak ani dopravce nic sám od sebe nezlepší a je jedno jestli je modrej, žlutej nebo růžovej..ale bez konkurence by to nešlo, protože to pak na to ten jeden může tězce kašlat, protože ví že objednavatel nemá stejně jinou možnost než zvolit jeho..nakonec i v lbc kraji to tak bylo, čd sem natáhly to nejlepší co měly, aby vůbec mohly zůstat jezdit..

(Příspěvek byl editován uživatelem jaydeesq.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jaydeesq.)

(Příspěvek byl editován uživatelem jaydeesq.)
Středa, 27. ledna 2016 - 11:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2731
Registrován: 5-2002
Honza7887: Vy jako fakt myslíte, že když bude docházet k přeplňování nějakého spoje na 036, tak na něj ČD z vlastní vůle nasadí dalšího Stadlera?[nene] Jednou si takhle lidi stěžovali na stále trvající zimní přeplňování u jednoho vlaku ráno v sobotu do Harrachova. Odpověď průvodčí byla "co si kraj objednal, to tu jezdí, my sami nic navíc dělat nebudeme".
VáclavK.
Středa, 27. ledna 2016 - 12:02:26  
Neregistrovaný host
81.200.55.6
On někde v ČR dovede jezdit soukromník bez problémů něco jiného než poloprázdné motoráčky typu trať 149?
Ano, soukromník bez problémů zvládne vozit i plné(a nezřídka se stává, že i přeplněné) motoráčky. Stačí se podívat třeba na trať 045. A světe(tedy spíš NE tendrům ve VHD),div se, jedná se o stejného dopravce, jaký jezdí i na trati 149...
Středa, 27. ledna 2016 - 12:08:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1589
Registrován: 8-2010
Brr: Nemyslím. Jen by se to možná mohl dopravce snažit vyjednat, protože jsou to jeho nespokojení cestující (a to se týká jak ČD tak RJ). Ano, jede se přístupem co si kraj objedná to má a víc mě nezajímá.

Jinak s tím Komárnem jsem to myslel tak, že Desira tam mohl nasadit jakýkoliv jiný dopravce klidně i státní.
Cestování je můj život...
Středa, 27. ledna 2016 - 12:45:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5314
Registrován: 4-2003
Honza7887: Nemyslím. Jen by se to možná mohl dopravce snažit vyjednat, protože jsou to jeho nespokojení cestující (a to se týká jak ČD tak RJ). Ano, jede se přístupem co si kraj objedná to má a víc mě nezajímá.


Je vůbec v současné době na Slovensku vhodné politické klima na to, aby se něco takového mohlo prosadit?


Jinak s tím Komárnem jsem to myslel tak, že Desira tam mohl nasadit jakýkoliv jiný dopravce klidně i státní.

Pro státního to bola vždy len cigánská štreka a desira by tam nenasadil, ani kdyby je v Bratislavě v hojném počtu měl. Navíc nic jiného, než vozy řady Bh a ty nejhorší 810 a 010 z principu na této trati ani nenasazoval - v okolí této trati žijí zejména maďaři........
Středa, 27. ledna 2016 - 13:06:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1591
Registrován: 8-2010
Bram: No tak to je bohužel potom jen neschopnost ZSSK [wink]
Cestování je můj život...
Středa, 27. ledna 2016 - 13:35:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7812
Registrován: 12-2009
Přepravci prostě vlakem nepřepravují, protože se to finančně a většinou i časově nevyplatí.
Kamion 1,2x denně po silnici zadarmo, s Lojzou, co jezdí za náklady a stravu, kdykoliv se mu řekne je naprosto něco jiného než zaplatit za slot, koleje, atd, se zbožím dodaný ne podle JŘ os.vlakú na trati,ale na Just v čase, nemá nic společného s odbory či jinými zlými nesoukromými nádražníky.
Už vůbec ne s nějakou stávkou před 20 lety.
,
Středa, 27. ledna 2016 - 14:28:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5316
Registrován: 4-2003
Ohl:Už vůbec ne s nějakou stávkou před 20 lety.

To ti tady nejednou vyvrátili ti, co se přepravami po železnici zabývali již v této době.

Kamion 1,2x denně po silnici zadarmo

Džouk roku č.1 [biggrin].


s Lojzou, co jezdí za náklady a stravu

Džouk roku č.2 [biggrin].



kdykoliv se mu řekne

Ti zlí externí dopravci to ale nedělají jinak. Petr Šimral se zmiňoval, že plán přeprav na další týden je jasný až ve čtvrtek v týdnu před tímto týdnem. Žádné nápady strojvedoucích typu: V lednu jsem si určil, že chci mít letos na vánoce volno a bude tomu ať se děje, co se děje, přepravce se prostě neposere.

se zbožím dodaný ne podle JŘ os.vlakú na trati

Však ČD si bylo zvyklé s nákladními vlaky jezdit jen okolo poledne a pak až v noci, neboť přes den řádí osobka. Zlí externí dopravci to ale neakceptují a tlačí se i mezi osobku do přepravních špiček všedních dnů.
Středa, 27. ledna 2016 - 14:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 621
Registrován: 3-2009
Už vůbec ne s nějakou stávkou před 20 lety.

I kdyby stávka před dvaceti lety nebyla , dnešní železniční výkony by mohly být cca na stejné úrovni jako dnes. Já jsem psal o tom , že stávka před dvaceti lety pád (který by přišel tak jako tak) železniční nákladní dopravy urychlila.
V roce 1997 to ale nechtělo stávkovat , ale strategicky uvažovat a dělat vše proto , aby ten pád nebyl tak prudký.

Však ČD si bylo zvyklé s nákladními vlaky jezdit jen okolo poledne a pak až v noci, neboť přes den řádí osobka. Zlí externí dopravci to ale neakceptují a tlačí se i mezi osobku do přepravních špiček všedních dnů

Dnes je spíše problém v tom , že na tratě přes den pomalu nechce nikdo nákladní dopravu pouštět. Nenarážím nyní na některé vytížené tratě v Lbc kraji , ale jsou tratě , kde kraje objednávají naprosto zbytečné motoráčky , které mají přednost před jakoukoliv nákladní dopravou . A tak to občas funguje tak , že v 814 sedí dva opilci a tým lidí v blízké továrně je v šíleném stresu , zda jejich vlak se zbožím dojede a zda se jim zastaví či nezastaví fabrika.
Středa, 27. ledna 2016 - 16:28:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 548
Registrován: 3-2009
Otto Pospíšil: Jak mají lidi jet osobákem, když se s ním každý rok kvedlá (myšleno na trati 010).
Doporučuji nastudovat, kolik let bez přerušení již v Moravanech funguje uzel v (llichou, resp. ve špičce každou) celou hodinu (posun o pár minut za kvedlání nepovažuju). Nebo jak dlouho už jezdí Os z Pardubic na Kolín cca v X:30. A teprve pak vynášet soudy o kvedlání.

Jako pravidelný uživatel Os v úsecích PCE - Kolín i PCE - směr Mun, potvrzuji slova petra vlčka o využití těchto vlaků, tj. ve špičce v nejsilnějším úseku kolem 150 lidí, slabé spoje kolem 50 lidí, ale i o víkendu se nejdou spoje s víc než 50 lidma. Jasně, neděle ráno někdy ani 50 lidí není... ale zato neděle v podvečer klidně 100, jen v Moravanech jsem kolikrát zažil v neděli nástup cca 30 lidí. Takže takový víkendový průměr kolem 50 bude určitě...

Je to sice mimo téma, ale když už jste to sem zatáhli...
kpt.Hejl
Středa, 27. ledna 2016 - 17:38:10  
Neregistrovaný host
79.127.240.244
Honza:Nechápu,co mi to podsouváte.NE VHD tvrdí,že Blava Komárom je naprostá katastrofa.To je úplná ztráta soudnosti.A já o trať Svinov-Opava ani nezavadil.A už vůbec v souvislosti s ní nepsal o nějaké katastrofě.[crazy].Zkuste přemýšlet,než něco vypustíte.
Středa, 27. ledna 2016 - 17:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1594
Registrován: 8-2010
kpt.Hejl: [ok] No tak katastrofa to může být leda díky tomu přeplnění. Ale co píše NE tendrům se mi taky nelíbí, GWTR taky dokáže bez problémů provozovat dopravu. NE tendrům by prostě chtěl všude ČD a basta!!!
Cestování je můj život...
hank
Středa, 27. ledna 2016 - 18:32:30  
Neregistrovaný host
91.228.45.252
Z některých příspěvků tady mám pocit, jaky by za všecho špatné "u dráhy" mohly OSŽ a Federace strojvůdců...
NE tendrům ve VHD
Středa, 27. ledna 2016 - 18:38:41  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Honza7887: Vy věříte Bramovým lžím o ZSSK? Vymyslet si, že by někdo někde nenasadil před 10 lety nové soupravy umím taky. Jančura je tam nasadil proto, že mu to stát nařídil. Kdyby to nařídil ZSSK, těžko by to udělaly jinak. Ale to se Bramům už do krámu nehodí. [happy]


kpt.Hejl: Žlutá slepička dostala zobání? Kokokokokdááák.
Středa, 27. ledna 2016 - 19:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7816
Registrován: 12-2009
Kamion 1,2x denně po silnici zadarmo
Džouk roku č.1 [biggrin].


Samozřejmě, mýto se platí za každý km silnice, stejně jako na dráze.. Tak proč ten ve Studénce schválně jezdil po okreskách?

Lojzou, co jezdí za náklady a stravu
Džouk roku č.2 [biggrin].

Zas jeden, co ještě neslyšel o tom, jak se šetří na všem. I když pravda, že poslední rok se to zlepšilo a kamioňái si mohou dovolit požádat vyšší cenu.
kdykoliv se mu řekne

Ti zlí externí dopravci to ale nedělají jinak
Pak se znova ptám, proč nejezdí po mrtvých vlečkách a víceméně si jen vykrádají ucelenky?

Žádné nápady strojvedoucích typu: V lednu jsem si určil, že chci mít letos na vánoce volno
Nic nevíte o životě, zdá se.
Právě přes vánoce skoro nic nejezdí, neboť většina podniků má volno. V Německu atd ještě i dlouho po 1.lednu.
Středa, 27. ledna 2016 - 19:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5317
Registrován: 4-2003
Ohl:Samozřejmě, mýto se platí za každý km silnice, stejně jako na dráze.. Tak proč ten ve Studénce schválně jezdil po okreskách?

Aby mohl být kamion naložen a vyložen, musí sjet z dálnice a jet po silnicích I., II. a III. třídy. Jinak to prostě nejde.

Zas jeden, co ještě neslyšel o tom, jak se šetří na všem. I když pravda, že poslední rok se to zlepšilo a kamioňái si mohou dovolit požádat vyšší cenu.
kdykoliv se mu řekne


Aby se také mohlo ČD Cargo přidat k ořezávačům nákladů, vzalo přepravu uhlí do Chvaletic těžce pod cenou [wink].


Pak se znova ptám, proč nejezdí po mrtvých vlečkách a víceméně si jen vykrádají ucelenky?


A pročpak by měli soukromníci nemít zájem o přepravy ucelených vlaků? Co je na tom za vykrádání, když si firmy vyberou dopravce, který jim dá z jejich pohledu to, co nejlépe potřebují?


Nic nevíte o životě, zdá se.
Právě přes vánoce skoro nic nejezdí, neboť většina podniků má volno. V Německu atd ještě i dlouho po 1.lednu.


Kdežto ty jsi tak chytrý, znalý a moudrý, že víš vše. I o životě. To jsem se zas jednou dobře pobavil[biggrin].

Kdybys měl zájem zapojit mozek, tak ti ihned dojde, co jsem chtěl ve skutečnosti sdělit: Dovolenou je potřeba plánovat s ohledem na potřeby zaměstnavatele a není možné si dupat a určovat zaměstnavateli kdy a jak budu na dovolené. Inteligentní zaměstnavatel ale vyjde v rámci možností svým zaměstnancům vstříc, neboť si chce zaměstnance udržet a ne akorát mít bandu fluktuantů.
Středa, 27. ledna 2016 - 20:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7819
Registrován: 12-2009
Někdo zpochybňuje, že kamiony musí po okreskách?
Řeč je o tom že je mají zdarma,na rozdíl od "okresek" železničních.

Stejně tak ne o tom,že nejde o to, že soukromí vozí ucelenky, ale o tom,že nevozí po "okreskách" jednotlivé vozy po těch fabrikách,kde to neumí ti neschopní odboráři.
LBC
Středa, 27. ledna 2016 - 22:28:34  
Neregistrovaný host
85.71.8.157
Tak jsem si přečetl reportáž z Harrachova a jen kroutím hlavou. To jsou už všechny peníze z Bruselu rozkradený, že pro turistické centrum LK už nezbylo na informační panel ? Cestující se nedozví, zda vlak má 15, nebo 50 minut, a nebo že dnes už nic nepojede ?
Pavel Blažek
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 11:16:02  
Neregistrovaný host
46.135.210.22
Ad LBC:
Rozhlas (též v polštině) a elektronický informační systém v Harrachově byl žádán ze strany Libereckého kraje při zahájení přípravy projektu výhybny. Později byl ze strany SŽDC s poukazem na dosažení kladného ekonomického hodnocení stavby i přes urgence vypuštěn...

Škoda, když je dávno pryč doba, kdy bylo možné dostat potřebné informace na tabule jen nákladným kopáním kilometrů kabelu.

Bohužel nejčastější zpoždění vzniká čekáním na zpožděné polské vlaky v SPG, proro se o zpoždění v Harrachově nelze dozvědět v předstihu ani z jiných systémů, které jsou dostupné alespoň z mobilu.

P.S. Už se těším, jak si tu Všechnošpatně zase nenechá ujít příležitost komentovat, jak by nikdy žádné zpoždění nebylo, kdyby...[kecal]
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 11:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 3-2009
Je třeba ,aby v SPG čekaly české vlaky na přípoje ?
Přestupoval tam od začátku provozu vůbec někdo někdy?
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 12:13:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4551
Registrován: 12-2011
Naroznej: Si jen děláš [zadnice], že?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
qwe
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 12:14:41  
Neregistrovaný host
77.104.237.233
Je to třeba !!! Samozřejmě přiměřeně s ohledem na to, jaké je zpoždění a za jak dlouho jede další spoj.
Přestupuje tam dost lidí, kteří jedou z polského vnitrozemí jednak do Jakuszyc, jednak i do Harrachova a dále do ČR.
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 13:23:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 3-2009
Jestli se tam přestupuje často , pak OK ...
Já jen , že by mne nikdy nenapadlo , že někdo z Čech nebo polského vnitrozemí cestuje za Sklarskou Porebu vlakem ...vzhledem k jízdní době a cenám....
Ještě bych to chápal o prázdninách či víkendech ..kdy se cestuje tak nějak všeobecně poměrně dost...ale v normální ničím vyjímečný všední den ?
Pavel Blažek
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 13:56:27  
Neregistrovaný host
46.135.232.255
K tématu ještě doplním, že náklady na přeshraniční provoz nese především polská strana a nejen z toho důvodu je tedy potřeba zohledňovat i jiné, než české dopravní zájmy.
ze škodovky
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 14:23:34  
Neregistrovaný host
185.15.111.26
mimochodem jak pokračuje Kořenovská výtopna?[happy]