Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 20. 05. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 20. 05. 2016

dolů
   autor příspěvek
Středa, 11. května 2016 - 15:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2872
Registrován: 5-2002
Nojo, jenže máme to, že přestup na Čerňáku je pár kroků přes chodník a peron, totéž třeba Roztyly, zato kterýkoliv přestup z vlaku na metro je opruz, snad až na Masnu a Holešovice.
žlutým busem nakupovat z Liberce fakt pár lidí jezdí V Liberci je málo hypermarketů?[coze][rofl]
Nechic
Středa, 11. května 2016 - 15:59:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1738
Registrován: 4-2010
Brr: Ještě na Scmíchově je přestup Metro-Vlak v pohodě (když se nekope).

A jezdí, do IKEA třeba, sám jsem se divil.
Středa, 11. května 2016 - 16:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10332
Registrován: 5-2004
Ale tak oni stavitelé metra celkem přemejšleli. Ten problém nastal až se změnama po plyšáku v podobě likvidace fabrik a vzniku haldy kanclů. A protože se likvidoval průmysl a tím i pracovní místa nejen v Praze tak se z půlky středních Čech stala pražská noclehárna generující mohutnou příměstskou dopravu.

Pokud už nějaký nádraží minuli tak ne Libeň ale Vysočany. Už proto že v době výstavby bylo koncový a osobáky v Libni maj a měly přestup na totáž metro na Masnostředu.

A hlavák dojel na blbou koncepci průtahu městem pro IAD v podobě magistrály, která je ale vzhledem ke své viditelně po 26 letech stoupající nenahraditelnosti (těch keců jak se objeví nějaký nápad jak ji zcivilizovat) trvající likvidátor nejen pro hlavák ale celé okolí. Viz nemožnost projít pěšky civilizovaně od IPP k Muzeu. No a na to konto se zařízly tramvaje kolem hlaváku (ony by bez Václaváku ale ani neměly kam jet...). Zsto ale tam je super vágusárna a na střeše parkoviště, jen je třeba nahoru jít opatrně po pochcanejch a posranejch schodech...
Středa, 11. května 2016 - 16:51:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1391
Registrován: 9-2009
Nechic:
Za prvé: Reagoval jsem na Vaši poznámku, že nevíte o nikom, komu by vyhovoval Čerňák. Mně vyhovuje... Když 1x-2x za rok potřebuji někam za Prahu, tak to přetáhnutí kufru nějak přežiju.
Pokud by někdo uvažoval o novém "fantasy" vlakovém spojení z Liberce do centra Prahy a zastávku na východě Prahy by vypustil, pak si klidně troufnu říct, že ve srovnání se stávajícím stavem by to vedlo ke zhoršení.
(Nicméně věřím, že i v této variantě by vydržel nějaký komerční bus na ČM.)

Za druhé:
Omlouvám se, že relace HK-Borovnice? nebo Olomouc - Břidličná v sobotu? mě v souvislosti s Libereckým krajem (natož pak s oblastí Jizerských hor a Frýdlantska) nenapadly.[andel]

Ad poznámka k pupku světa:
Poprosil bych velectěné šotoušstvo, zda by v případě oněch přestupů v Praze mohli doložit nějaká čísla, kolik lidí cestuje z Liberecka skrz Prahu ve srovnání s podílem lidí, kterým vyhovuje doprava na východ Prahy v kombinaci s metrem. Pokud těmito čísly nedisponujete, doporučuji se zdržet argumentace, že uzel "hlavák" je všespásný. Děkuji.[kecal]

Dále bych si dovolil navrhnout, aby se diskuze o spojení Liberecka s Prahou přesunula do jiné místnosti, neboť se domnívám, že sem to nepatří. Na druhou stranu, když tu řešíme Olomouc...
"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Středa, 11. května 2016 - 17:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10333
Registrován: 5-2004
"Za druhé: Omlouvám se, že relace HK-Borovnice? nebo Olomouc - Břidličná v sobotu? mě v souvislosti s Libereckým krajem (natož pak s oblastí Jizerských hor a Frýdlantska) nenapadly"

Jilemnice - Jabloneček stačí? Poslední víkenďák v 19 poté co kraj "nahradil" denně jedoucí vlak "po liberecku" kladivovým autobusem.

Jinak ono z Jilemnice se do LBC kraje nedá po sedmý večer prakticky nikam. Ani všední dny... Ten Jabloneček byla díky vlaku výjimka.
Mladějov
Středa, 11. května 2016 - 17:57:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8214
Registrován: 3-2007
No já nevím, jestli je něco "všespásné", nebo není, ale busy se do okrajových busnádrů začaly stěhovat (a tyto budovat) především po připojení metra a tahle doba začala až teprve kolem r. 1985, kdy "B" propojilo jako busnádry, tak vlaknádry (Smíchovské nádraží, Masaryčka, Vysočany). Tehdy skutečně končila značná část vlaků v okrajových nádražích Prahy (Smíchov, Vysočany) a jezdit tram byl wopruz největší.

Takže ironizace všespásnosti..no hergot, že všude ve velkých metropolích, které mají historicky nádry na okrajích města, se snažej za šílené prachy vybudovat a dobudovat centrální nádraží často s dalšími patry proto, aby všechno mohlo končit a a začínat v centru ?

Berlín, Vídeň, Praha, Curych, Mnichov, celá řada německých měst, Paříž atd..

Ono je dobré býti realistou (to není na vás, ale obecně) a požadavky některých zde na novostavby tratí, abych dojel VLAKEM z Lbc do Phy stejně, jako dnes busem, považuji za mimořádné plýtvání peněz.

Jinak samozřejmě jsou relace, kde je výhodnější, pohodlnější a rychlejší bus, a to je třeba Liberec-Praha, Sokolov-Karlovy Vary-Praha a další, kde prostě železnice trasováním a dobou jízdy nemá šanci a ani to (veřejnost) zase tak nepálí.



U autobusu samozřejmě je praktičtější začínat/končit na periferii u metra, neb časté kongesce a z toho neodhadnutelná zpoždění, tady asi jiná jednoduchá cesta není.
Nechic
Středa, 11. května 2016 - 18:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1739
Registrován: 4-2010
Asi jste mně nepochopili, nejde mi o novou trať, to je sci-fi. Jde mi o to tím busem dojet na vlak, ať můžu pokračovat dál. Tak se staví terminály i v Londýně nebo Madridu. Ať se dá skrz město přestupovat pohodlně.

EDIT: Otto původně jsem myslel hlavně vzhledem a "kulturou ", ale Teda i tou polohou. Ono o to tu ve spojení LB/JB-PHA jde. Hodina busem, to se jede i od vlaku do Bedřichova, ale vejít se do busu a napojit jej na zbytek sítě, na to už stát rezignoval a moc dělat nemůže aby žlutý nekřičel. Máte dálnici a stačí...V zahraničí jsem viděl takové relace kde ve špičce byl interval busu 15 minut.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Mladějov
Středa, 11. května 2016 - 18:58:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8221
Registrován: 3-2007
Bavíte se o Praze ? Tak na Hlavním na to místo není, jedině Florenc a to nevím, co pomůže.
Jako to tak na výletě..na denní či častější cestování je to loterie..a z Prahy centra je to na lokální busbahnhof často další zajížďka + ta zpoždění z neodhadnutelného průjezdu městem, když mám pak ještě někde přestupovat či potřebuju být včas..smrtelné.

To je snad lepší jezdit všechno z Čerňáku.
Centrum (Florenc, Hlavák) se hodí tak pro dálkový mezinárodní bus (kde jedete jednou za sto let a půlhodinu na desetihodinové cestě zas tak neřešíte, resp. se dají upravit třeba pauzy).
Středa, 11. května 2016 - 19:54:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11321
Registrován: 5-2002
Nechic: Stavitelé metra totiž nepřemýšleli vůbec.
Jasně, a proto to metro zeje prázdnotou...

Doporučuju ctěné pozornosti, že ještě 30 let poté, co začalo jezdit Céčko, byl Wilson od východu dostupnej jen jeden a půl jednokolejkou, čili pro příměsto totál nepoužitelnej a dálkovce dojezd Prahou trval často víc jak čtvrt hodiny, někdy i půl (o hnití na Vítkově nemluvě)...
Mladějov
Středa, 11. května 2016 - 20:14:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8226
Registrován: 3-2007
Nechic : No právě, že přemýšleli - z Českomoravské je pohodová pěší dostupnost okolní zástavby až k ex OÚNZu a PŘEDEVŠÍM tam vybudovali busterminál, odkud jezdily busy na Prosek, Čerňák a příměstské a meziměstské linky.

K Libni by se to nikam totiž nevešlo (a z Libně jedou a jely všechny Os i R dál do centra).

A busnádr byl uprostřed fabrik=neruší bydlící.

To metro tam (Českomoravská) totiž končilo osm let.

No a kdyby se i obsloužila Libeň, tak zaručeně vynecháte..nádraží Vysočany a Vysočanské náměstí.

To by byla blbost, žejo !!
Nechic
Středa, 11. května 2016 - 20:43:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1740
Registrován: 4-2010
Tak autobusák na Českomoravský i pro dálkovinu by nebyl špatný a cestou by ten bus zastavil i v Libni na dálkovinu a eska. Ale přes tu dopravu bych raději viděl přestupní body někde na rajské zahradě nebo Lehovci.

Faktem ale je, že cestování Liberec - Praha - (někam dál) je v současném stavu takřka nenaplánovatelné. Posledně kámoš jel takhle Olomouc - Jablonec a kvůli 8 minutám zpoždění vlaku a víkendovému intervalu metra mu o minutu ujely busy do LB i JB. OK už to tu nebudu plevelit, třeba to opravdu lépe nešlo, ale pokud všichni hodlají prohlašovat, že dálnice Liberci stačí, tak ať vymyslí jak tohle eliminovat, 1 hodina v autobuse ten problém není.
Středa, 11. května 2016 - 20:45:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10335
Registrován: 5-2004
Mimoto primo na ceskomoravsky byla
Vratnice do ckd.

Ted jsem vyhrab jr 73/4 a tehdy sp nestavely ani v tech vysocanech.
Mladějov
Středa, 11. května 2016 - 21:06:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8228
Registrován: 3-2007
Nechic : Nezlobte se, ale to je chyba na straně vašeho kámoše, že mu to moc nemyslí, nebo je nezkušenej.

Jako naplánovat si cestu Olmík-Gablonz s tím, že když vlak bude mít +7, je to všechno v hayslu..ne moc chytré.

Zkusit to můžu, ale určitě nebudu naříkat, jak to stojí za guwno.

Vážně se nedalo jet třeba motorovým rychlíkem z Pardubic (1 přestup ) bez přesedání na Florenci, lození chodbami a placení za VHD ? A sjet z Rychnova emhádou ? I při čekání by to vyšlo možná dřív a rozhodně levněji.
Nechic
Středa, 11. května 2016 - 22:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1741
Registrován: 4-2010
Já tak jezdím, on není zvyklý takhle jezdit navíc výluka z PC do Jaroměře a úplně bez slev, takže to pro něj bylo i levnější přes Prahu. Naplánovat to moc nešlo, ty vlaky tak blbě na ty busy navazují skoro všechny, IDOS to doporučí, ale ta návaznost je opravdu "teoretická". Jinými slovy vždycky budete počítat minuty jinak +1h. A teď si to představte z Budějic, Plzně, Kladna atd. (z Moravy aspoň při troše snahy objet Praha jde, i když ne úplně s časovou úsporou).
Čtvrtek, 12. května 2016 - 06:47:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1392
Registrován: 9-2009
Takže ironizace všespásnosti..
Ironizace všespásnosti nerovná se zpochybnění přínosu.
A znovu opakuji, že teoretická "fantasy dráha", která po velkých investicích dosáhne času "centrum - centrum" nastejno s dnes existujícím autobusem, aby ve výsledku ignorovala dopravu na východ Prahy, by vedla k celkovému zhoršení stavu.
Čím déle se o trati LB - PHA bezvýsledně mluví díky tahanicím typu "se šípkovou" (dosaďte si třeba Milovice) vs. "se zelím" (dosaďte si třeba "podél D10"), tím více jsem přesvědčen, že nejlepší řešení je pouze zkulturnit v rámci udržitelného rozvoje tratě 070 a 030 tak, aby vlak mohl být alespoň "jen o málo pomalejší" alternativou autobusu, např. v případech, kdy autobus je beznadějně vyprodán.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Čtvrtek, 12. května 2016 - 07:18:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11325
Registrován: 5-2002
Nechic: IDOS to doporučí, ale ta návaznost je opravdu "teoretická"
Bývávalo a doufám stále je možné si v IDOSu nastavit minimální dobu na přestup, takže je pak možné tu teorii lépe přiblížit k praxi. Ale i kdyby to už nešlo, tak je to vždy možné nastavit v hlavě vyhledávající osoby.

Nejspíš ale jde o "civilní" paralelu nám dobře známého fenoménu "dej na mašinu displej a fíra přestane používat mozek" - prostě za chvíli někteří jedinci bez počítače nebo chytrýho mobilu nebudou vědět, že si mají před vysráním sundat kalhoty...
Nechic
Čtvrtek, 12. května 2016 - 07:31:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1742
Registrován: 4-2010
Otto: S tím naprosto souhlasím. Taky se ak nic neudělá , když každý čeká na tu zázračnou dráhu.

Hajnej: Ono to z těch vlaků většinou tak blbě navazuje (40 minut nebo hodinu 40?). Jak píšu alespoň mírnou náplasti pro Liberec by bylo zahustit interval autobusů má 30 místy 15 minut (třeba Krakow-Zakopane taky jezdí autobusy jak MHD). Ono by to rozhodně nějak extra nestradalo a určitě by se zájemci našli. Pak proti tomu nic nemám, bus by celkem plnil funkci vlaku, tedy kapacitní přepravy a nákladů na vlak by to ani nedosahovalo. Stav kdy hlavní spojení dvou krajských měst má v rukou soukromnik bez jakýchkoliv smluv či závazků mi ideální nepřijde. On bude chtít mít narvané autobusy (tedy nepotřebuje zahustovat)
Čtvrtek, 12. května 2016 - 08:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 7-2012
neví prosím někdo jest-li bude modernizován někdy úsek Tanvald-Kořenov děkuji
Čtvrtek, 12. května 2016 - 09:18:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 1-2006
kdy hlavní spojení dvou krajských měst má v rukou soukromnik bez jakýchkoliv smluv či závazků mi ideální nepřijde

Což ovšem nereklamujte u onoho soukromníka, nýbrž u ČD-mafie - která v nenažrané snaze urvat si všechny státní peníze na VHD prosadila, aby MD ČR v mezikrajské dopravě objednávalo a platilo jen a pouze vlaky.

Za prachy potřebné na hypotetickou samoúčelnou rychlotrať by samozřejmě mohly jezdit autobusy po deseti minutách celodenně, celoročně a pár století.
Nechic
Čtvrtek, 12. května 2016 - 17:09:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1743
Registrován: 4-2010
hungry_bear: Což by samozřejmě vyřešilo hodně problémů a některé by tak mohly jet i třeba Libeň a Florenc.
Sobota, 14. května 2016 - 10:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 1-2005
V Josefově Dole proběhne oprava staniční budovy za více jak 2,5 mil. Kč (bez DPH).

http://dokumenty.szdc.cz/verejne-zakazky/2016/6352.pdf
Pondělí, 16. května 2016 - 07:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6365
Registrován: 1-2007
Wool: Jaké je současné a budoucí využití výpravní budovy? Jsou tam nějaké byty, nebo prostory k podnikání, nebo je to prázdné?
Výpravčí, ani pokladna tam už dlouho není.
Úterý, 17. května 2016 - 15:26:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1990
Registrován: 1-2007
Je tam zabezpečovačka, deska nouzové obsluhy a byt. Čekárna není využita.
[pozor] Upozorňuji, že se moje názory nemusí shodovat se stanovisky SŽDC s.o. Jedná se pouze o názor obyčejné fyzické osoby. [pozor]
Censůra
Středa, 18. května 2016 - 01:20:25  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Hungry_bear:
Za prachy potřebné na hypotetickou samoúčelnou rychlotrať by samozřejmě mohly jezdit autobusy po deseti minutách celodenně, celoročně a pár století.

A za peníze co stojí 3K a 4K by to obdobně nešlo? V jednom případě dálnice stojí, v druhém se jednou dostaví (přes Písek).

A co do Ústí, Děčína, Drážďan... za prachy co stál koridor a má stát VRT, můžete mít ty busy 100 let i bez jízdného a jízdní doba nebude o moc horší proti vlakům po koridoru. Spíš stejná.

Proč vlastně investujeme ročně do železnice ty 10ky miliard? Jenom jako hladovou zeď, protože nám EU nedovolí dát to jinam?

Nalijme si čistého vína - železnice opravdu je přežitek 19. století a první půlky 20.

Všechny vlakové dálkové linky se dají nahradit přímými busy bez dotací. Budou někdy ty busy pomalejší a nekomfortní jako vlaky, ale nemusí se kvůli nim investovat 10ky miliard do zrychlení jakési speciální infrastruktury (kolejí), která nelze sdílet s auty a kamiony a ještě doprava lidí na ní se musí tvrdě dotovat, protože si na sebe nevydělá, což nízkokapacitní místenkové busy mezi krajskými městy ano.

Byla by to sice socka proti dnešku, ale státnímu rozpočtu byste ušetřil desítky miliard ročně.

Železnici by se nechalo jen těch 10mld ze SFDI na základní údržbu bez upgradů a sloužila by jen pro příměstské a nákladní vlaky a ty nákladní by díky zrušení R, Ex a EC na koridorech měly mnohem snažší život a stoupl by jejich počet. 160ky nepotřebují. Stačí jim dotažený svršek na 80.

Celé to má jen jeden háček... v té socialistické Evropě nemáte šanci tento americký model prosadit. Hnus, co? [happy]

V téhle naší krásné EU jde naopak dotovat i vylepšování lokálek, které by bez problému nahradil bus. Mně to nevadí, co vám? [happy]
Středa, 18. května 2016 - 07:51:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1382
Registrován: 12-2007
Tady se zas někdo ožral[zadnice]
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Středa, 18. května 2016 - 08:39:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 10-2011
Chtě nechtě je to do určité míry pravda. Podívejte se kolem sebe kolik vzniká fabrik, logistických center. Promile z nich má vlečku. Uhlí brzo přestane jezdit... Jediné kde to frčí jsou páteřní trasy a příměstská doprava ve velkých aglomeracích. To má budoucnost. Kodrcající 810, 814 na tratích, které původně stejně vznikly pro přepravu nákladů (průmysl, zemědělství) klidně v mnoha případech můžou být nahrazeny busem (minibusem) jezdící po společné infrastruktuře...
Středa, 18. května 2016 - 11:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 6-2015
@Censůra: Ve vlaku je místo na nohy, pohodlnější sezení a WC. Radši pojedu dýl vlakem, než busem, kde si 2 lidi vedle sebe nemůžou ani číst.
Nechic
Středa, 18. května 2016 - 11:29:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 4-2010
LB-Pha je speciální případ, protože ten spásný koridor na který někdo čeká by stejně nikam dál nevedl. To je opravdu lepší tam zavést celodenní 15 minut interval autobusů (takřka jako další linku MHD, ono některé linky MHD jedou i dýl a je po nich i nižší poptávka) dokud nebude železnice postupnou revitalizací v použitelném stavu.
Středa, 18. května 2016 - 11:35:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5708
Registrován: 4-2003
Nechic:LB-Pha je speciální případ, protože ten spásný koridor na který někdo čeká by stejně nikam dál nevedl.

Ale přitom by vést mohl minimálně do Drážďan přes Žitavu. Mezi Libercem a Loebau je těleso dvoukolejné, v jednom místě jsou dokonce koleje dvě. Dál od Loebau do Drážďan dvě koleje dokonce leží. Jistě by zejména nákladní dopravci uvítali fakt, že do Německa vede také druhá použitelná (tj. slušně kapacitní dvoukolejná a elektrizovaná) trať do Německa [wink].

Místo této varianty se ale nejspíš budou podkutávat Krušné hory [crazy].
Středa, 18. května 2016 - 11:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2875
Registrován: 5-2002
Jistě by zejména nákladní dopravci Není náhodou mezi DD Neustadt a Klotzsche brutální stoupání?
Ale nákladka by mohla jezdit ze Žitavy přes Zhořelec údolím Nisy do Horky (resp. spojkou mimo vlastní žst Horka) a odtud po nově elektrizované trati Wegliniec - Hoyerswerda - dál do Německa. Kdyby vadila v Žitavě úvrať (mimochodem, Žitava - Drážďany přes Löbau je taky s úvratí), tak postavit spojku z Porajowa by byl rozhodně menší problém, než podkopávat Krušné hory.[biggrin]
Středa, 18. května 2016 - 13:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1383
Registrován: 12-2007
martinnes: Do určité míry možná, ale to už se tu probíralo mockrát: zdravotnictví ani úřady ani veřejná doprava nikdy nebudou ziskové. Protože jde o službu. Na první pohled prodělečnou, ale při bližším zkoumání udržují život mimo velká města a jsou benefitem. No a navíc vůbec nevíme, co bude v budoucnu. Ty koleje se pak třeba budou hodit. To samé kusové zásilky. To, že zde máme o nějaké desetitisíce kamionů méně není přímo ziskové v podobě zisku ČD Cargo, ale v podobě méně opotřebovaných silnic, volenějších silnic pro ty, co opravdu spěchají a samozřejmě i ekologický rozměr, kdy nejsou zplodiny vypouštěny přímo lidem pod okny (většinou). Málokdy se vytvoří troposférický ozon podél trati, podél silnic spolehlivě. Málokdy jsou překračovány meze benzoapyrenu podél tratí, podél silnic často, málokdy jsou překračovány limity PM 2,5, podél silnic často. Tam, kde skončí železnice, se pak mohou jít rovnou zahrabat.A navíc známe, že denně jedoucí přípojný vlak je nahrazen kladivovým nepřípojným busem...
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Nechic
Středa, 18. května 2016 - 13:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 4-2010
R_1463Úpa: Tvá poslední věta je to co se snažím všude psát už dlouho. Pokud by narhadit autobusem znamenalo nahrazení jen ve smyslu druhu vozidla (a posunu pár zastávek) a ne změnu tarifní, rozsahu spojů, (ne)návazností a doplňkových služeb a (ne)platnosti celostátních jízdních dokladů možná by to nevzbuzovalo takové vášně a u některých lokálek či některých spojů lokálek by to skutečně byl přínos.
Středa, 18. května 2016 - 14:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3290
Registrován: 8-2012
přitom by vést mohl minimálně do Drážďan přes Žitavu
[happy] [happy] [happy] Děkuji za pobavení v dnešním podmračeném dni [lol]
Hele, najděte mi aspoň jednoho zejména nákladního dopravce, který by jako druhou kapacitní dvoukolejnou elektrizovanou trať do Německa požadoval pokračování 5. korytoru z Liberce přes Žitavu do Drážďan [crazy]. To má tisíc důvodů proti, přičemž je jasně definoval už Jan Perner v roce 1840 při trasování dráhy Pražsko-drážďanské...

...že je to jen takový trollí vtip, abyste rozproudil diskuzi? To přece nemůže nikdo myslet vážně.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 18. května 2016 - 16:28:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10956
Registrován: 8-2004
Nechic:
LB-Pha je speciální případ, protože ten spásný koridor na který někdo čeká by stejně nikam dál nevedl.
Jako kdyby třeba ten IV.TŽK "někam dál" vedl.[lol]

Bram:
Ale přitom by vést mohl minimálně do Drážďan přes Žitavu.
[rofl]
Přes Ještědský hřbet se budou vlaky přenášet na vzducholodích? ... aby se nemusel podkutávat?
A už vidím jak Polák elektrizuje a zdvoukolejňuje trať přes Porajów.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 18. května 2016 - 16:49:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 1-2006
Přes Ještědský hřbet se budou vlaky přenášet na vzducholodích? ... aby se nemusel podkutávat?
A už vidím jak Polák elektrizuje a zdvoukolejňuje trať přes Porajów.


To už je přece dávno vyřešeno:
takto a takto
[biggrin]
Středa, 18. května 2016 - 20:37:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 10-2011
R_1463Úpa: Bohužel téměř vše je ale proti agumentům o zachování lokálek - ekonomika, předpisy, nové normy (které vše neskutečně prodražují a bude hůř) lenost lidí při docházce na vlak, uspěchaná doba... A ekologie? Ta přece nikoho nezajímá, to je stejné jako v potravinách, jídlo plné sraček... Mě osobně to mrzí, auto beru jen v nejnutnějším případě (a to mám malé děti)... Navíc se tři roky snažím o výhybnu na 061. Spisů mám šanon, ale žádný výsledek, přitom by se dalo za pár mega ušetřit 15 - 20 minut...
Středa, 18. května 2016 - 21:17:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2024
Registrován: 1-2006
A ekologie?

Dostává na frak právě od lokálkové železniční dopravy - protože bus má menší emise než motorák a kamion menší než kraťoučký manipulák.

(ono to chce místo "nezlomné víry ve zjevená zelená dogmata" pochopit aspoň základy fyziky a chemie, což je nad síly 99% ekologistů)
Středa, 18. května 2016 - 22:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1341
Registrován: 12-2007
Navíc se tři roky snažím o výhybnu na 061. Spisů mám šanon, ale žádný výsledek

Z mého pohledu jedině dobře. Já vidím řešení v Sp s křižováním v Rožďalovicích. Bartoušov sice vypadá na první pohled krásně, ale ve skutečnosti by tu trať na dalších 20 let "zabetonoval" do lokálkového stavu.

A ekologie?

Jestli vám jde o ekologii, tak je třeba dostat na železnici dálkové přepravy, a to zejména v podobě intermodálky (kombinky). Jednotlivé vozové zásilky jsou mrtvé a čím dříve je Cargo úplně zruší, tím lépe.
Mimoň
Středa, 18. května 2016 - 23:02:19  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Na stejném principu, že je nesmyslnost budovat koridor P-Liberec, aby vlak dohnal bus a přitom potřeboval dotace, se dá vyhodnotit jako nesmyslný i 3. koridor, 4. koridor a nebo 1. koridor ve směru Ústí nad Krabem. To jsem chtěl říct.

Pokud se na to chceme koukat pohledem, že investujeme desítky miliard do toho, aby dotovaný vlak byl stejně rychlý jako nedotovaný autobus, nebo o 10-20% rychlejší, ale vedle auta, které jede od domu k domu, pořád vlak v kombinaci s MHD výrazně pomalejší, pak nemá smysl budovat žádný koridor! Možná má smysl vybudovat VRT, ale koridory ne. Ty stačí touhle "logikou" jen opravit a nechat pro nákladku. A možná trochu pro příměsto, které díky kongescím, absenci parkovacích domů a existenci metra, je časově autu v některých relacích konkurenceschopné.

Jinak ale tam, kde je dnes vlak výrazně rychlejší než bus, je to čistě nedokončenou dálnicí. Až bude dokončena dálnice, bude to téměr nastejno.

A pointa?

Podobný přístup k železnici je nesmyslný. Důvod, proč nemá smysl stavět koridor P-Liberec, je úplně jinde. Ne v tom, že by tonebyla veřejně prospěšná stavba. Ale v tom, že na železnici máme tolik staveb k postavení a peněz není neomezeně, že holt je nutné dát priority jiným železničním stavbám, když není dost peněz na všechny. Těm, s větším užitkem než by měl Liberec. Ale kdyby se to bralo optikou "bus za podobný čas bez dotací", nemá smysl skoro žádný koridor. Ani ty co se staví. A o to tu jde!
Čtvrtek, 19. května 2016 - 07:38:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 10-2011
Jediná ekologie spočívá v odklonu od IAD, trend je ale zcela opačný :-( Denně vidím mnoho mladých, kteří před pár lety jezdili kolo / vlak, nyní za pár korun koupili auto... Holkám pěkně narostly zadky... Král. Hrad. kraj Sp na této trati nechce a nikdo je nezlomí (bus je v úseku Kopidlno - Jičín stejně tak rychlý jako Sp a navíc zastaví všude).V úseku NBK-Kopidlno vlaky také živí hlavně Os. Jičín - Praha jasně vede BUS. Takhle bude na 20 let zakonzervovaný nynější stav... Ale to je jen můj názor, tak se nezlobte :-)
Čtvrtek, 19. května 2016 - 07:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 3-2009
Jis: Sp s křižováním Rožďalovice jsou samozřejmě dobrý nápad, ALE: měly by to do Jičína dost na krev. Co byste dělal v případě zpoždění Sp vlaku od Nymburka? Přeložil křižování do Kopidlna?
Ona totiž ta výhybna Bartoušov je potřeba (jako záložní) i pro ten koncept Sp.
Nedávno to tady /možná v jiné diskusi/ psal myslím PeVa.
Čtvrtek, 19. května 2016 - 08:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1384
Registrován: 12-2007
O potřebě výhybny Bartoušov snad netřeba diskutovat...Už tak se vyhnalo dost lidí v úseku Kopidlno-Jičín...
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Čtvrtek, 19. května 2016 - 10:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1344
Registrován: 12-2007
martinnes.l: kraj Sp na této trati nechce a nikdo je nezlomí

Na podzim budou volby...

Ona totiž ta výhybna Bartoušov je potřeba (jako záložní) i pro ten koncept Sp.

Super, ale jak chcete obhájit takovou výhybnu v ekonomickém hodnocení? [uhoh]
Co se týče zpožďování od Nymburka, tak samozřejmě záleží na tom, na co by se v Nbk vázalo...

A ještě otázka: Opravdu by při takové situaci bylo vhodné mít výhybnu zrovna v Bartoušově? Nebyla by třeba taková Nemyčeves lepší?

O potřebě výhybny Bartoušov snad netřeba diskutovat...

Naopak. Je třeba o ní diskutovat, než se za sto míčů postaví blbost.
Čtvrtek, 19. května 2016 - 15:50:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10346
Registrován: 5-2004
"Co se týče zpožďování od Nymburka, tak samozřejmě záleží na tom, na co by se v Nbk vázalo... "

No nejspíš na to co teď. R/Os od Prahy, Os od Kolena, R od HK.

Přičemž do Velelib se vedle toho Sp nějak musí vejít osobák od/do Boleslavi co váže na totéž. A jelikož ten Sp bude stejně stavět ve Velelibech, Oskořínku, Křinci, asi i Ledečkách, na druhou stranu Mlýnci (jiná použitelná doprava na obě strany není), Kopidlně, Pševsi, Jičíněvsi´, Bartoušově zast (asi by byl dost řev že se na nový zastávce zrušej vlaky) a Nemyčevsi neb všade tam je dnes u podstatné částio vlaků frekvence v kladiva i o víkendech tak by mně zajímalo jak by se to stíhalo.

V Nymburku bude nejmíň 10 minut na obrat aby se stíhaly přestupy, takže Nbk - Rožďalovice je 50 minut. Tedy za 25 minut s uvedenejma zastávkama. To bych chtěl vidět co udělá 5 minut čekání na něco seklýho. Podobně to je na druhou stranu do Jičina kde se to na vjezdu musí poskládat s valakama směr Ostroměř (kde se to musí poskládat s 040...).

Na papíře hezký jak kříže v Kunčicích, v reálu jen pro přímý cestující protože se obden bude muset obětovat nějaká vazba na oltář nezboření celejch sv Čech až do večera.
Čtvrtek, 19. května 2016 - 17:05:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162
Registrován: 10-2011
Nymburk vázat musí, to je jasné. K tomu si přidejte Rumburaky v sudou a návaznost v Křinci na Městec a jste stejně na OS s křižováním v Bartoušově...
Čtvrtek, 19. května 2016 - 18:52:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 12-2007
Takže tu trať kvůli pár vesnicím, jednotkám cestujících a prapodivné vazbě na přežívající lokálku do Městce za 100 míčů definitivně pohřbíme? No dobrá.

V tom případě je jen škoda, že není v celé délce trati souběžná silnice, hned by to bylo jednodušší...
Čtvrtek, 19. května 2016 - 20:06:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 10-2011
No dobrá a vy si myslíte, že když zde budou jezdit Sp závratnou rychlostí 70 km/h Nymburk - Křinec - Rožďalovice - Kopidlno - Jičín budou vlaky vozit více lidí než nynější Os? Tyto vlaky stejně Jičíňáky nepřinutí cestovat na Prahu vlakem... Pokud by tato trať měla být atraktivní musela by se zvýšit vmax, SZ, TZ - Křinec, Rožďalovice, Kopidlno a to už se bavíme o miliardě :-) A to opravdu nikdo nedá ani po volbách...
Čtvrtek, 19. května 2016 - 20:12:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 3-2009
Jis: Jak obhájit Bartoušov? Jednoduše - tak že tam zatím budu jezdit Os s křížema právě v Bartoušově. O Sp se můžeme bavit potom. Postupem času ubývá lidí, kteří jezdí po venkově osobákama, a zájem o Sp přibývá... Dá se očekávat, že to tak půjde dál. Takže Sp ano, ale mírně jste předběhl dobu. Aby to nedopadlo jako leckde jinde, že se v rámci čekání na budoucí zázrak (zde Sp) nebude dělat dlouhou dobu nic. On by ten Bartoušov oproti tomu, co tam je dnes, byl o dost lepší.
Cílový stav jsou samozřejmě stabilní Sp - což by se asi muselo trochu něco udělat s tratí. Teď to reálné není, tak než ulhané Sp bych radši stabilní Os navíc s bonusem záložní výhybny do budoucna.
Čtvrtek, 19. května 2016 - 20:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 10-2011
Rosťav: S tímto bych s Vámi souhlasil. Uvidíme co ukáže čas...
M 250.0
Čtvrtek, 19. května 2016 - 21:50:01  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Jakkoliv bych také viděl radši Sp, které zajistí rychlé spojení Jičína do světa, vidím tady dvě ale:

1) 231 a 020 jsou aktuálně v mizerném stavu. Plánuje se jejich modernizace, ale ta začne teprve dejme tomu za 5 let a bude trvat nejmíň 10. Do tý doby budou R Praha - Hradec, na který to má především vázat, jezdit podle plotu, přesný uzel v Nymburce navíc stejně nebude, dokud se nepostaví Libická spojka (a pak zas nejspíš bude rozhozen na druhou stranu). Pokud nebude uzel v Nymburce úplně přesný, nelze křižovat v Rožďalovicích.

2) Na 061 je jen málo zastávek, které je možné bezbolestně projet. V úseku Nymburk - Kopidlno jsou to jenom Veleliby, Jíkev a možná Ledečky. Do Mlýnce už by to znamenalo platit navíc autobus.
Dál za Kopidlno už je sice možné obsloužit obce autobusem, ale hodně bych zvažoval, jestli tady má smysl platit souběh vlaku a autobusu (neb poloprázdný bude jezdit obojí a třeba Nemyčeves to stejně nevyřeší).

Takže čekat na nějakou Sp vrstvu, kterou kraj nechce a která stejně nebude realizovatelná nejmíň 15 let kvůli přípojům, je pro tu trať mnohem smrtonosnější než vybudovat Bartoušov i za cenu, že za nějakou dobu možná bude sloužit jen jako záložní.
Ostatně totéž se týká i Března u MB.
Pátek, 20. května 2016 - 09:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1385
Registrován: 12-2007
Hladový medvěd: To je ta věc, kterou Klausovci nepochopí. Přitom stačí přečíst ústavu ČR, kde se píše, že ochrana životního prostředí spočívá především v ochraně prostředí, v kterém žije člověk. Takže jde o to, že tam kde jezdí JEN vlak,je těch zplodin tak málo, že lidem neškodí. Nemluvě o tom, že vlak nejezdí pod okny lidí tak jako kamiony. A když si vezmu hlavní silnici, kde jezdí silně IAD a kamiony, a to často v centru obcí, tak dohromoday vypustí množství škodlivin, které vyloženě otravují lidi v té obci, dohromady vytvoří koncentrace škodlivin nad limity a v letním období i tvorbu troposférického ozonu. A když si vezmu Mn mezi Rokytnicí a Martinicem s 12 vozy dřeva, tak zcela jistě ten vlak vyprodukuje méně emisí než 12 kamionů se dřevem, které by všemožně v téže trase brzdily do zatáček, na křižovatkách za odbočujícíma osobákama, před kruháčema, atd atd. Válivý odpor je sviňa. U vlaků mnohem menší než u kamionů. Bylo o tom napsáno dost v odborné literatuře. O opotřebení silnice, propadlých krajnicích, vyjetých kolejích, výmolech a zdržování řidičů v osobácích nemluvě. Jenže nekriticky přemýšlející člověk toto nevidí. Zajímavé je, že jsem viděl někde anketu MD, kde si 85% řidičů IAD přeje přeložit co nejvíce nákladů ze silnic na železnici. Proč asi?
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Pátek, 20. května 2016 - 10:05:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11375
Registrován: 5-2002
1463: A když si vezmu Mn mezi Rokytnicí a Martinicem s 12 vozy dřeva...
...tak už je to na místní poměry spíš ucelenka, než kraťoučký manipulák, který má na mysli HB.

tak zcela jistě ten vlak vyprodukuje méně emisí než 12 kamionů se dřevem, které by všemožně v téže trase brzdily do zatáček...
...zatímco Mn bude všemožně brzdit k pěknýmu hafu přejezdů (stačí se podívat do TTP).

Válivý odpor je sviňa.
Sviň je v trakční dynamice vícero, z těch dalších jmenujme kupříkladu hmotnost, volnoběžnou spotřebu nebo odpor oblouku...
Pátek, 20. května 2016 - 12:06:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 10-2011
Přesně, to nelze takto paušalizovat. Regína má na trati 061 průměrnou spotřebu 30 l/100 km, 810 podobně. Je ekologické když veze 5 lidí? Bus má sice mnohem nižší valivý odpor, ale zase je mnohem lehčí... Železnice ANO, ale tam kde jsou zákazníci nebo kde určitá komplexní opatření, třeba řešena po etapách (kvalitní trať, vozidla, kolostavy, parkoviště vše s patřičnou údržbou!!!) přivedou zákazníky nové... JHŽ je toho, podle mne docela vhodným příkladem. P.S. Také na ní SP vlaky nejezdí. Dokud se budou např. na trati 011 motat osobáky obsluhující malé vesničky, ani na Jičín ty Sp nebudou, ale to je opět můj názor...
Nechic
Pátek, 20. května 2016 - 12:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1750
Registrován: 4-2010
Tenhle trend jsem viděl u trati Oslo - Larvik, zrušili všechny osobáky a zavedli hodinový takt rychlíků od 4 ráno do půlnoci a zbytek obsloužili autobusy navazujícími na ty rychlíky, případně přímými do větších center. Ono by to u nás asi tratím, kde jsou zastávky daleko od civilizace, ale spojují více méně větší sídla pomohlo, ale zatím je tu všeobecná nedůvěra v přestupy vlak-bus kor v takovém prasopsu jako je Středočeský kraj.
Pátek, 20. května 2016 - 13:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 3-2009
martiness.l: Srovnávat Os na 011 s Os na 061, to je teda dobrej matroš[happy]
Opravdu si myslíte, že Os na 011 mají podobný potenciál jako Os na 061? Tomu nevěřím, že by si to někdo mohl myslet. Jel jste s nimi někdy? Klidně nám pár těch „malých" obcí vypište a srovnejte s velikostí nejmenších obcí na 061. Myslím, že se poabavíme[happy] Kromě toho Praha je poněkud zajímavější cíl než Jičín nebo Nymburk, o Kopidlnu raději ani nemluvě.

JHŽ jede celou dobu slušně velkými obcemi, to prostě nelze takto zobecňovat.
Pátek, 20. května 2016 - 13:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3297
Registrován: 8-2012
Tenhle trend jsem viděl u trati Oslo - Larvik, zrušili všechny osobáky a zavedli hodinový takt rychlíků od 4 ráno do půlnoci a zbytek obsloužili autobusy navazujícími na ty rychlíky
Tohle je naprosto standardní řešení ve Švýcarsku, zastavuje se po 20 - 30 - 40 km i s "pomalou" vrstvou (o.c. mimo suburban) a mezi tím jedou busy Bhf.A - A-Dorf - B-Dorf - C-Dorf - Bhf.C.
Ale neříkejte to šotouškům, co vidí české Švýcarsko v hoblování lokálek - poprskali by vás.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Jičíňák
Pátek, 20. května 2016 - 14:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 4-2013
Před časem se tady psalo, že Bartoušov je třeba také pro přesunutí křižování z Rovenska do Hrubé Skály: https://www.k-report.net/discus/archiv2013/28/26003-archiv-4.html

Jinak mně by se asi nejvíce líbila fantasmagorie, kdy by osobáky na Městec vyjížděly z Nymburka v celou a spěšňáky na Jičín v půl (vázaly by na - zatím neexistující [biggrin] - spěšňáky od Prahy a Kolína a rychlíky od Ústí. Má to nevýhodu - byla by potřeba výhybna v Jíkvi. [crazy]
Nechic
Pátek, 20. května 2016 - 14:05:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 4-2010
T.H.: Ale tak je to dobré, pokud ale platí, že k tomu je Švýcarské IDS a že ten autobus kromě tarifu jezdí stejně často jako ten vlak a má přípoje jako vlak, tedy je plnohodnotnou součástí sítě. České řešení je, že autobus je méněcennou součástí sítě, až na výjimky ty návaznosti tam nefungují, tarifní integrace je pofidérní (a když už, tak často vázaná na kartičky) a rozsah spojů mnohem horší než na té staré lokálce co ji nahradil. Pak na dojíždění bus-vlak-mhd potřebujete tři kartičky, tři různé tarify a ještě se modlíte v návaznost...
LBC
Pátek, 20. května 2016 - 14:22:07  
Neregistrovaný host
85.71.8.157
páni ekonomové, koukněte se jakou lajnu tahá brejlák, a má k tomu přípřež :
https://www.youtube.com/watch?v=Xop0CkwscD0
vypadá to jako přetah do Řepova, stejná mašina i vozy, i ta délka...jen ta přípřež zabloudila odjinud.
Pátek, 20. května 2016 - 14:24:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 10-2011
Nová Ves, Tatce, Klučov, Rostoklaty... To jsou tedy "aglomerace" hodné zdržování Os vlaky jednu z nejvytíženějších tratí v ČR...