Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 04. 10. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 04. 10. 2016

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 27. září 2016 - 08:14:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5760
Registrován: 7-2007
Němec_z_ova:Docela přesvědčeně píšeš, že se to slušnému strojvedoucímu nemohlo stát. Stále si to myslíš? Ano. Potom co vím, co snesou vozy na ŽZO, tak mi dost dobře nejde na rozum, čím to bez "povoznictví" spáchat. Spálit kola na vozech v běžném provozu ovládáním brzdy? Nevím, nerozumím, nechápu
Jinak ten elaborát je krásná ukázka...víme prd, ale myslíme...
Je třeba konstatovat, že dosavadním šetřením nebyla jednoznačná příčina nadměrného tepelného zatížení celistvých kol dvojkolí nákladních vozů dopravního režimu SS stanovena.
vyslovena hypotéza
Takže víme prd, ale řešíme to...
nadměrnému tepelnému zatížení při vlečení zabrzděného nebo přibrzděného vozu ve vlaku po poměrně dlouhé dráze.
Tak to je velice fundovaný názor. To by blbec neřekl???? Čo myslíte tím, poměrně dlouhá dráha, Kefalín?
od nedodržení technologické kázně provozních zaměstnanců 50% pilový diagram brzdění...jak prosté... železnice až po technickou nedokonalost zařízení hnacích vozidel ovládajících brzdu vlaku. 50% a proto to "vylepšíme" nekovovými špalíky...
Je to 17 let starý elaborát, třeba už se na něco přišlo...

Martin2: Ty, nebyly spíše jen problémy s neuzavřením zrychlovacích komor? To co popisuješ jsem nikdy nedělal (závěr), jen jsem naučil se špagetami vždy brzdit drsněji, než jsem byl naučen (škrabání). A hlavně byl především v nepovedených dvojvozech s jedním rozvaděčem DAKO. Se špagetami Metransu, problém nebyl vůbec a to ani při zkoušení jen "škrabání". I když jsem si dopředu nadával, jestli si nezahrávám debilně...jenže KNORR. Špička A1.

Petr_Šimral:Jenže BS2 je v normě, když na 1 br° vysyčí jen o 0,3 Bar. Tam může být problém.
než dokončí svou práci (než to vysyčí) Jo, to souhlas, ale 3,4 zoubek napoprvé (nemusíš se bát a koukat na manometr), až to dosyčí, tak je možno o jeden dva povolit. Anebo nechat a jet na pilový diagram..

Hund: Ach jo, to bude zas bordel... piktogram v procentech, spád v promile, br.v v tunách nebo v kN.....
Čo s takým vlakom (dle obr 2) na 15‰ ? Tolik čub asi nikde není...

Hajnej: Čerpal jsem ze stejné studánky jako ty (ZŽO). Tedy tohle se řítí k naprosté zkáze. Ví se o tom dlouho a světlo na konci tunelu je? Poslední šprckovarianta brzdí málo, brzdí moc. (Zajeté, nezajeté.) Až to bude na lokomotivách , to se "smíchy"[sad] neudržím. To bude "radosti" na ucelenkách. Jestli se to nedokoumá v rozumném čase a ceně, tak je po nákladní dopravě veta.
A klidně se škleb. My umíme jezdit i s kdečím a v lesčem, jen vám se to nevejde do nějakých výpočtů a tabulek.[rofl] Neber to osobně, ješito...[lol]
ta vyjadřuje toliko schopnost zastavit vlak z určité rychlosti na určité dráze, kdežto se schopností zajistit soupravu neměla nic společného (vždy byla spíš náhradním měřítkem). A je to tak zásadní, že se to musí přeorat? Desítky let to funguje (jo mmch byly i vlaky ručně brzděné, takže to společného něco mělo), tak to "musíme" měnit?
Úterý, 27. září 2016 - 09:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 2-2014
Oldcerry: převod procento/promile je 1% = 10 promile. Další věcí je, že zde mícháme spoustu věcí dohromady, až je z toho kompot. Prvotní problém je zajištění několika vozů bez vzduchu ( tam je ten hlavní problém kdy má ručka nekov a navíc na větším spádu) a jiné je brzdění a jiné zajištění uvázlého vlaku. Pokud mám dost litinových ruček, není problém a nekov na několika vozech mě nemusí trápit.
K tomu vyhřátí obručí jízdou přibrzděného vozu docházelo také tím když jsi začal brzdit a vtu chvilku se postavilo návěstidlo. Velkou chybou bylo ihned brzdičem povolit místo většího zabrzdění a pak teprve odbrzdění, přesně tak jak uváděl Petr Šimral. Rozvaděč přestal v mezipoloze reagovat a ty se buď projdeš (na trati nepříjemné) nebo riskuješ jízdu s přibrzděným vozem.
Hezký den [happy]
Úterý, 27. září 2016 - 09:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12074
Registrován: 5-2002
PŠ: není třeba brzdit o 1 bar a podobné návody
To byl jen příklad odjinud a hlavně od úplně jinejch rozváděčů, které jsou podstatně méně citlivé (na druhou stranu velice rychle povolují).

Practicus: Hajnej - a teď si vemte, jak se budou počítat zarážky
Furt stejně, bo jsou z furt stejnýho matroše.

OC: A je to tak zásadní, že se to musí přeorat? Desítky let to funguje
Už jsem to psal - ty desítky let to fungovalo, protože se to od samýho začátku zprasilo, aby s tím mohli pracovat, jak Ty říkáš, tupci od uhláků.
Jenže realita se mění a to počátěční zjednodušující zprznění je čím dál vác ke škodě. Zkus si z grafů pro stanovení br% spočítat průměrné odrychlení - to samý procento dává s rostoucí rychlostí čím dál menší odrychlení, protože se litina tak blbě chová a je potřeba to skrýt. Jenže kotouče a nekovy se chovají přesně obráceně: průměrný odrychlení je s rostoucí rychlostí větší, protože se doba náběhu brzdy projevuje v čím dál delší době brzdění čím dál méně. Takže najednou má vůz z nízké rychlosti citelně míň procent, než z vysoké. No a tak se píšou ty všelijaký indexovaný brzdicí váhy a vymejšlej pravidla, kdy co počítat - to Ti nevadí...?

(jo mmch byly i vlaky ručně brzděné, takže to společného něco mělo)
Protože v tomto případě se tou ruční brzdou ten vlak opravdu zastavoval z určité rychlosti, nikoliv zajišťoval stojící, takže brzdicí procento bylo zcela namístě, milý Watsone.
Úterý, 27. září 2016 - 10:48:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3260
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"Protože v tomto případě se tou ruční brzdou ten vlak opravdu zastavoval z určité rychlosti, nikoliv zajišťoval stojící, takže brzdicí procento bylo zcela namístě.."
To mě vždycky zajímalo, jak to tenkrát brzdaři dělali - to měli někde napsaný, nebo se to "odhadlo praxí", o kolik utáhnout? Že třeba o 5 závitů když je potřeba přibrzdit, o 8 kvůli zastavení, ale víc ne, bo se pak bloknou kola? Či tak nějak?
Úterý, 27. září 2016 - 12:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12075
Registrován: 5-2002
Pokud fíra zapískal "zabrzděte úplně", tak se zabrzdilo úplně, což prostě bylo "na krev" a protože brzdař nebyl na vlaku jedinej, tak se to tak nějak zprůměrovalo na průměrnýho chlapa.

No a pokud zapískal "zabrzděte mírně", tak to buď podle zkušenosti trefili, a nebo to fíra po určité době dalším pískáním zkorigoval. Jestli přitom chlapi počítali otáčky, a je docela dobře možný, že ano, tak předpokládám, že začali až od přilehnutí špalků - pak se dalo celkem pěkně pracovat s deformací bremscajku.
Dost možná to i řešil nějakej foršrift, pamětníci by mohli něco vědět.
Martin2
Úterý, 27. září 2016 - 12:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3541
Registrován: 8-2005
ad P.Š. vysokotlaký švih? Co to je?[rofl] Nikdy jsem neměl potřebu to použít, protože jsem pak línej chodit 500metrů okolo vlaku tam a zpět jako švihači. U mne je lenost hrozná vlastnost[andel].

Nevím Hajnej, proč mi to vysvětluješ, já to vím... Právě tím neutrálem jsem si vždycky vyřešil správné naskočení v situaci, kdy jsem brzdil jen trochu. O těch půl baru a podobné hodnoty. Když bylo potřeba zabrzdit víc, tak nikdy problém nebyl.

ad O.C.: každý má svůj styl jízdy a když nemusím, tak velice nerad brzdím drsně (s malou rezervou). Prostě mám rád vždycky nějakou rezervu, kdyby něco. A zrovna u toho brzdění se mi už hodila[wink].
Jinak podle mne byl zásadní problém právě ve stavu BS-2 a v rychlosti jak upouštěly vzduch. Prostě ty co ho upouští pomalu, tak jsou ty problémové.
Úterý, 27. září 2016 - 13:26:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8016
Registrován: 9-2002
Martin2:
"ad P.Š. vysokotlaký švih? Co to je?[rofl] Nikdy jsem neměl potřebu to použít, protože jsem pak línej chodit 500metrů okolo vlaku tam a zpět jako švihači.
(...)
Jinak podle mne byl zásadní problém právě ve stavu BS-2 a v rychlosti jak upouštěly vzduch. Prostě ty co ho upouští pomalu, tak jsou ty problémové."

Svihem prebitej vlak se mi zadaril akorat jednou na osobaku - blbec jsem nechal brzdic ve svihu - byl to brzdic Skoda N/O. Tam to slo velmi snadno.

No a pokud jde o brzdic BS2, tak nic horsiho jsem snad nikdy v ruce nemel - kdyz prisla masina s cistejma trubkama apod. (po vetsi revizi nebo EVy/MVy,) tak to brzdilo skoro stejne, jako ten starej bozicuv bazmek. Do dvou mesicu se to promenilo v absolutne neodbrzditelnou brzdu Pako. Na nejakou dobu pomahalo odsroubovat tu tenkou trubicku uprostred, nacpat desetnik a zase to nasroubovat nazpatek - reseni tooliko docasne - sracky nacucany kompresorem dokazou delat pekny svinstva (obzvlast u ty BS2.)

U tohoto brzdice jsem svih zavadel pri kazdym odbrzdeni u delsiho vlaku svih az na pet sekund. U kratickyho osobaku stacilo pouzit ono kouzelny tlacitko na boku toho brzdice.

Zajimavy je, ze u BSE se toto nekona... Ze by jinej oddil ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 27. září 2016 - 13:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12078
Registrován: 5-2002
M2: Nevím Hajnej, proč mi to vysvětluješ, já to vím...
Protože Ti nevidím do hlavy, takže když napíšeš "špatně povoluje", tak z toho fakt není vidět, jestli víš, že je to tím, že to špatně už naskočilo - a hlavně není jistota, že to z toho správně pochopí ten, kdo o tom neví nic.
Practicus
Úterý, 27. září 2016 - 14:16:25  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Agent - některý BSE to dělaj taky, - asi skutečně záleží na tom zajetelení

Hajnej - mám na mysli vůz (či spíš soupravu), který má údaj o ruční brzdě uveden v kN a současně podkládám, (protože souprava stojí na větším spádu, než třeba těch 1,5%), neboť počet zarážek není nekonečný

tak mi z toho vychází, že co podložím, počítám v tunách, co utáhnu, počítám v kN - samostatně ani jedno soupravu neudrží, ale společně by mělo, tak to spočítám jak?
Úterý, 27. září 2016 - 15:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 219
Registrován: 2-2014
Practicus; myslím že bude dobré až přímo návod dá Cargo nebo Čd. Možná ho sem dá Němec_z_ova, ale než to tu bude tak je to určitě poučná (bez ironie) diskuze o něčem co zatím na našich kolejích v provozu nikdo neřešil nebo o tom nic nevím.
Practicus
Úterý, 27. září 2016 - 15:42:30  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Hund - jo, jako vždy, řešit se to bude, až se něco stane
Úterý, 27. září 2016 - 15:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 220
Registrován: 2-2014
Practicus; mě to také točí ale nic s tím nenadělám. Napsal jsem jak to řeší a přepočítávají v Německu ale to je jen ukázka možností a zákonitostí co by mohly mít platnost i u nás. Dá se z toho udělat obrázek ale platnost na zajištění soupravy bez vzduchu, se vzduchem, při uváznutí a při pestrosti vozů a jejich výstroje musí opravdu stanovit tvůrce předpisů s plnou odpovědností.
prag
Úterý, 27. září 2016 - 16:17:27  
Neregistrovaný host
193.85.175.214
Budou se muset čuby asi taky naučit kiloňjútny. Pokud se teda dá stará čuba naučit novym kouskům.
Úterý, 27. září 2016 - 16:21:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 2-2014
Prag; snáze než lecjaký starý pes [proud]
Úterý, 27. září 2016 - 22:16:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1810
Registrován: 7-2012
Fungovala někdy na Slovensku zastávka Chľaba (Kousek od Štúrova)?
Středa, 28. září 2016 - 07:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4775
Registrován: 11-2007
Marcel Štancl: Samozřejmě, že fungovala. Po většinu svého času dokonce jako klasická nácestní železniční stanice mezi stanicemi Parkany (dnes Štůrovo) a Szob. Ony tam nebyly vždy státní hranice. Po druhé svět. válce byla dokonce koncovou stanicí několika motoráčků ze Štůrova. Pro malý zájem cestujících byla osobní doprava ukončena a nakonec někdy v sedmdesátých letech nebo později byla zrušena i stanice.
Středa, 28. září 2016 - 10:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 716
Registrován: 9-2014
Verejná vnútroštátna doprava na pohr. úseku Štúrovo - Szob bola zrušená po odovzdaní do prevádzky novej pohr. prechodovej výmennej stanice v Štúrove v r. 1962.Zastávka Chľaba a st. Kamenica n. Hr. sa používala pre dochádzku do zamestnania zam. ČSD do Štúrova a späť . V prípade vysokého vodostavu na Dunaji, keď bola prístupová cesta do dediny zatopená sa mimoriadne prevádzkovala želez. osobná a nákladná dopr. pre zásobovanie a prístup pre záchranné sbory a zdrav. pomoc. Stanica Kamenica bol zrušená niekedy okolo r. 2006 - 2010. Zab. zar. zrušené, výmeny zrušené bez náhrady.
Středa, 28. září 2016 - 11:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4776
Registrován: 11-2007
atoris: díky za upřesnění, ona je to pro mě skutečně dost vzdálená cizina, byť jsem tam párkrát projížděl.
27
Středa, 28. září 2016 - 16:19:56  
Neregistrovaný host
193.179.13.239
Prosím, co znamená tahle kombinace na návěstidlu?
Practicus
Středa, 28. září 2016 - 17:11:25  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
27 - rychlost 40 a výstraha na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost - spodní žluté světlo značí rychlost 40km/h, horní je pak výstraha - tzn, následující návěstidlo návěstí návěst zakazující jízdu, přičemž to následující návěstidlo je umístěno na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost - doplněné bílé světlo mezi nimi

- jinak viz předpis SŽDC D1
Practicus
Středa, 28. září 2016 - 17:16:50  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
nebo lze taky říct, opakování návěsti rychlost 40 a výstraha - zkrátka je to návěst dovolující jízdu vlaku rychlostí max. 40km/h a následující návěstidlo, které zakazuje jízdu, je umístěno na kratší vzdálenost, než je zábrzdná (kratší než 1000m,700m,400m - ale to už záleží na konkrétní trati/stanici)
Priapos
Středa, 28. září 2016 - 20:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 10-2012
Practicus:
"nebo lze taky říct, "

Nebo lze také říct „Rychlost 40 km/h a opakování návěsti Výstraha".

A raději nic nedoplňujte a nevysvětlujte, není to všechno pravda.
Ml636
Středa, 28. září 2016 - 21:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5688
Registrován: 11-2006
Ad vzdělání: Dejte pokoj furt. Já mám obchodní akademii + výuční list z oboru prodavač průmzbo a uměl jsem zapojit zásuvku a vypínač už v 9 letech (nedávno jsem s elektrikářem po revizi na chatě zjistil, že jsem to udělal perfektně), vyznám se ve schématech, chápu techniku a troufám si tvrdit, že mám cit pro stroje, protože jsem v tom odmala vyrůstal. Na průmku jsem nešel, protože já a matematika jsme nepřáteli na život a na smrt. Takže nebýt zkriplené krátkozrakosti a strachu z laseru, už jsem dávno v kurzu a na stroji.
Jediné, z čeho bych měl posvátnou hrůzu, tak z otázek, jaký objem vzduchu za minutu proteče ventilátorem motorové skupiny u řady 151 a čím se liší převodovka hydrodynamická od převodovky hydromechanické. Protože tohle jsou nesmysly, které právem zapomínám, pokud mám k tomu znát dalších 300 důležitějších věcí. Raději bych se naučil, jak řešit krizové situace ve 160 km/h.
Vážně to není o vzdělání, ale o citu a mít to, jak se říká v Kalamitě "v genitálech". Samozřejmě se přimlouvám za to, aby se vyžadovala maturita, protože to tak nějak alespoň udrží úroveň dotyčných lidí. Nerado se to říká a taky to nebývá "směroplatné", ale dokončené vzdělání alespoň vypovídá o snahách dotyčných lidí. Když se někdo spokojí se základkou, tak to asi nebude to pravé ořechové pro budoucí zodpovědné povolání. Proto mi to taky vadí u autobusáků a tramvajáků, že jim to stačí. Pak nemají být počmárané nové záchody, že "četařy jsou debylové"...
Čím to je, čím to je, že Karosy tak často hoří a už nevozí lidi k moři -
Ta otázka je možná hloupá, no já chci vědět čím to je, že dým z motoru jim stoupá -
Možná servis, možná klíh, nejspíš ale mnich, ty ohně navždy zarazí. Snad, ten ráz Karosa už přečká, nemusí všechno stačí něco...

Rebel Yell
Starý Vlk
Čtvrtek, 29. září 2016 - 09:29:24  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Ml636: Já se přimlouvám za to, aby nějaká předchozí průrava pro strojvedoucí byla v oboru. Je jedno (a praxe to dokazuje), zda má dotyčný strojvedoucí maturitu nebo je vyučen-ten rozdíl se stírá dost brzo. Pokud má zájem a chuť, tak se to, co potřebuje a ještě něco navíc se naučí jak s maturitou, tak bez ní. Elektromechanik či mechanik kolejových vozidel má k tomu dokonce blíž než absolvent kupř. strojní průmyslovky. Neboť to, co jste nastínil, mnohdy potřebovat nikdy nebude, (s výjimkou té převodovky), o nutnosti znát životopisy spisovatelů nemluvě. Ale je to věc názoru.
Čtvrtek, 29. září 2016 - 09:34:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6362
Registrován: 4-2003
Ml636:čím se liší převodovka hydrodynamická od převodovky hydromechanické. Protože tohle jsou nesmysly

Toto nejsou nesmysly, rozdíl mezi hydrodynamickou a hydromechanickou převodovkou je dosti podstatný. Podstatný natolik, že když to nebudeš znát, tak můžeš i některá vozidla svým nevhodným zásahem silně poškodit.
Čtvrtek, 29. září 2016 - 09:51:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2894
Registrován: 11-2008
V úterý 27.09. na TV Nova pořad "Víkend". Reportáž o ženách strojvedoucích. Už jich u nás prý jezdí asi 30. S několika rozhovor a záběry z jejich jízd. Jedné je dokonce ( jestli jsem dobře slyšel ) pouhých 24 let a ostatní taky nevypadaly o moc starší [andel].....Takže získat "licenci" a jezdit nebude asi nic složitého .....[andel]
Čtvrtek, 29. září 2016 - 10:15:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6463
Registrován: 2-2009
výpravčíxy - Pokud může být ve 24 žena pilotkou dopravního letadla u Easy jet, vojenskou pilotkou o něco později nevidím důvod, proč by nemohla mít licenci strojvedoucího.
Trochu hloupý pohled. Nejsme v 19.století. A rozhodně to není měřítko pro obtížnost té či oné zkoušky.[andel][coze].
Pokud neměl něco signalizovat ten ,, anděl ", něco ,co jsem nepochopil.
Čtvrtek, 29. září 2016 - 13:30:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6425
Registrován: 4-2003
rozdíl mezi hydrodynamickou a hydromechanickou převodovkou je dosti podstatný.

Tak pro člověka který se neuživí jinak než jako zkušební komisař a pokládající podobné otázky nepochybně. Taky jsem kdysi byl při získání řidičáku na traktor byl zkoušen z hodnot ventilových vůli Zetoru 8011.[uhoh]

Jinak by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi 70 % PT mna hydrodynamické převodovce a 70 % PT na hydromechanické převodovce. To je přeci něco, co by měl řešit konstruktér a nikoliv obsluha, která prostě zadá ty % a dál jí to může bejt putna.
Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
Practicus
Čtvrtek, 29. září 2016 - 16:39:24  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
no jestli si to dobře pamatuju, tak lajcky řečeno hydromechanická převodovka má místo "spojky" (co je na autě) hydrodynamický měnič, ale jednotlivé stupně se řadí mechanicky (jako na autě)

kdežto na hydrodynamické převodovce pouštíte pomocí šoupatek, či ventilů hydrodynamický olej do jednotlivých měničů, která představují jednotlivé stupně
Čtvrtek, 29. září 2016 - 17:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6426
Registrován: 4-2003
ečeno hydromechanická převodovka má místo "spojky" (co je na autě) hydrodynamický měnič, ale jednotlivé stupně se řadí mechanicky (jako na autě)

Ale kdepak, rychlosti se řadí zastavováním jednotlivých planet pomocí automaticky ovládaných spojek - stejně jako na osobním autě s automatem (například v minulosti hojně rošířený systém Simpson).

Samozřejmě zkoušení řidičů limuzín ve stylu "Popište systém Simpsron a jeho hlavní odlišnosti od systému Ravigneaux" asi nexistuje, i když kdoví co se děje v garážích na Pobřeží chujoviny. [crazy]
Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
Čtvrtek, 29. září 2016 - 21:31:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5618
Registrován: 8-2007
RadekŠ:Ale kdepak, rychlosti se řadí zastavováním jednotlivých planet pomocí automaticky ovládaných spojek

Ale kdepak,jak jste na to přišel?Hydromechanická převodovka v šukafonu žádné planety nemá.[nene]
Starý Vlk
Čtvrtek, 29. září 2016 - 22:44:27  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Pan Practikus má v podstatě pravdu, i když úplně jednoduché to zas není. Hydrodynamická převodovka opravdu nemá žádné mechanické zařízení, sloužící ke změně převodu mezi vstupní a výstupní hřídelí. Pomíjím redukční převodovky u starých hydraulik jako 710 a 725, kde se řadilo zubovou spojkou vzduchem a jen při stání. A hydromechanická taková zařízení má-u 810 jsou to olejem ovládané třecí spojky+předlohová hřídel, u 703 planetové převody, které umí i obracet smysl krouťáku a u ZF Hycomat na Desiru, 842 reko (a dnes i na Stříbrném Šípu) jsou také planetové převody. Většinou jsou tam speciální měniče, u 703 dvoufázový a také něco, co vyřadí měnič-zpravidla třecí spojka.
Practicus
Čtvrtek, 29. září 2016 - 23:42:45  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Starý Vlk - však právě jsem si vzpoměl na 810 a 850

zada je samotná hydromechanická převodovka předlohová či planetová, je si myslím v tomto případě celkem jedno, to pak záleží na konstruktérech, kterou variantu si zvolí
Pátek, 30. září 2016 - 08:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4279
Registrován: 9-2011
Hezky jste tu rozjeli technické okénko, ale podstata původní otázky zcela zapadla: je nutné, aby strojvedoucí věděl, jestli má za zadkem převodovku hydrodynamickou či hydromechanickou a čím se tyto typy liší?
Že je určitě dobře to vědět, o tom spor není (např. drobná korekce technologie jízdy, využití v poruchových stavech apod.). Otázka je, zdali je to opravdu nutné. Zvlášť dnes, kdy už těch nouzových manipulací moc není a přepínače A-0-1-2-3 nebo 0-1-1B-2-2B-A taky z pultů pomalu mizí.
Pátek, 30. září 2016 - 08:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6429
Registrován: 4-2003
Hydrodynamická převodovka opravdu nemá žádné mechanické zařízení, sloužící ke změně převodu mezi vstupní a výstupní hřídelí.

Já žiju v domnění, že se takové zařízení se jmenuje ventil.[proud]

Hydromechanická převodovka v šukafonu
[crazy] (ano, formálně to tak je a šukafony tvoří neodmyslitelný kolorit...)
Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
Starý Vlk
Pátek, 30. září 2016 - 09:43:58  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
RadekŠ: No vidíte, a já zase žiji v domnění, že není ventil jako ventil. Ten, který podle vás mění převod, se sice jmenuje rozváděcí šoupátko, ale žádný převod nemění. To dělá hydrodynamický měnič. A ten ventil, který ono šouátko, plnící či vyprazdňující jednotlivé měniče obsluhuje, je elektropneumatický či olejopneumatický, nikoli mechanický.
Pátek, 30. září 2016 - 12:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4541
Registrován: 3-2004
OT

o nutnosti znát životopisy spisovatelů nemluvě. Ale je to věc názoru.

Ona totiž škola není jen příprava na budoucí povolání, ale i příprava na řekněme "aktivní život ve společnosti" a k tomu je potřeba trochu více dovedností, než jen dobře makat v práci. (čímž nechci tvrdit, že učit nazpaměť čtenářský deník je dobrá cesta).
Pátek, 30. září 2016 - 14:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6431
Registrován: 4-2003
ale žádný převod nemění. To dělá hydrodynamický měnič.

[uhoh][uhoh][uhoh]
Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
Starý Vlk
Pátek, 30. září 2016 - 20:55:48  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Honzasl: Dovolím si nesouhlasit. Konkrétně pro práci strojvedoucího (žádné jiné povolání si netroufám posuzovat, když jsem ho nedělal) je dležité mít-mimo předepsaných a nezbytných znalostí a dovedností- i všeobecný přehled v oboru a smysl pro techniku. Tím přehledem myslím to, že strojvedoucí by měl vědět-pochopitelně bez detailů-jak funguje např. staniční a traťové zab.zař., znát konstrukci třeba výhybky nebo princip rádiového spojení. A tohle mu škola s maturitou, která není zaměřená na železnici, prostě nedá. Aktivní život ve společnosti s využitím znalostí, získaných ve škole však jaksi nemá s výkonem služby strojvedoucího nic společného. Znal jsem velmi dobrého a úspěšného strojvedoucího, který byl mimo službu protiva a bubák, nic jiného než službu a zájem o historii železnic v jeho životě prostě nehrálo roli. Přesto sloužil velmi úspěšně od vyučení až do penze.
Starý Vlk
Pátek, 30. září 2016 - 21:02:56  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
RadekŠ: Krouticí moment se mění změnou převodu. Že to hydrodynamický měnič momentu nedělá pevně definovaným převodem, jako třeba přehazovačka jízdního kola, není podstatné, naopak je jeho vlastnost-závislost krouticího momentu na otáčkách jeho turbíny velmi užitečná. Proto se také u měničů moc nepoužívá termím převod (ten je v závislosti na otáčkách turbíny proměnlivý), ale pro posouzení jeho charakteristiy se užívá termín násobnost. To je poměr výstupního a vstupního krouticího momentu při neotáčejím se turbínovém kole. Pro ilustraci:měnič převodovky SRM má násobnost sedm.
Neděle, 02. října 2016 - 22:38:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4542
Registrován: 3-2004
Přesto sloužil velmi úspěšně od vyučení až do penze.

A to je ten kámen úrazu. Obávám se, že doby, kdy se makalo v jedné profesi u jediného zaměstnavatele od učňáku do důchod už jsou pryč. Takže je v zájmu jedince, umět se uplatnit šířeji, než jen v oblasti své odbornosti.
Specializovaný, vyučený strojvedoucí je zájem zaměstnavatele, že za státní peníze dostane hotového zaměstnance, jenže v dlouhodobém hledisku to může dost krátkozraký zájem. (co dělat se špičkovým, vysoce odborně zdatným zaměstnancem, který vám vě věku 40 let řekne, že na tu novou výrobu se zaučovat nechce a anglicky se taky učit nebude, bo je starej....

A to říkám s vědomím, že my elektrikáři jsme ještě mnohem uzavřenější kasta, než fírové...


(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Neděle, 02. října 2016 - 23:04:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5621
Registrován: 8-2007
co dělat se špičkovým, vysoce odborně zdatným zaměstnancem, který vám vě věku 40 let řekne, že na tu novou výrobu se zaučovat nechce a anglicky se taky učit nebude, bo je starej....

Tak si zaměstnat a zaučovat mladýho[rofl].Školy je chrlí každý rok v tisících...

Takže je v zájmu jedince, umět se uplatnit šířeji, než jen v oblasti své odbornosti.

To jako bude lepší,když elektrikář přejde po pěti letech na funkci řezníka,za dalších 5 let bude kominík a pak bude makat jako automechanik?Bude mít široké uplatnění,ale to bude ten očekávaný široce uplatnitelný odborník?

To jsou pak ti odborníci,co nic neumí pořádně.
Pondělí, 03. října 2016 - 04:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4543
Registrován: 3-2004
To jako bude lepší,když elektrikář přejde po pěti letech na funkci řezníka

Nikoli, špatně pochopeno. Až po 20 letech obětavé odborné práce na parních strojích zaměstnavatel řekne - přecházím na elektriku, aby dotyčný nebyl v prdeli úplně, ale třeba jen na 50%.

Já nehaním systém odborného vzdělávání už od střední úrovně, naopak, sám jsem jeho hrdý absolvent. Jen říkám, že zaměstnanec musí myslet ve své kvalifikaci na zadní vrátka - minimálně tím že umí aspoň kváknout po cizinsku ("k čemu by strojvedoucí LD Letohrad potřeboval němčinu, dyť Sudeťáci už tady nejsou..").

Diskuze se stočila úplně jinam. Moje prapůvodní myšlenka zněla, že i absolvent železniční průmky by měl maturovat i z těch spisovatelů, protože mu to dodá úplně jiné obzory, kromě těch pracovních. A život se neodehrává (jen) v práci..

(Příspěvek byl editován uživatelem honzasl.)
Pondělí, 03. října 2016 - 08:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5623
Registrován: 8-2007
Až po 20 letech obětavé odborné práce na parních strojích zaměstnavatel řekne - přecházím na elektriku, aby dotyčný nebyl v prdeli

Tak tohle se děje stále.Zaměstnanci přichází stále do styku s novými technologiemi,protože nová vozidla jsou řízená počítači,jsou nové systémy brzd,komunikace....

Ale z důvodu "nedostatků vhodně vzdělaných " adeptů jsou zařazování do výcviku na strojvedoucí např.maturanti z hotelové školy,opraváři zemědělských strojů. Ti pak musí za několik měsíců zvládnout předpisy a pojmy,které jsou mnohdy nejednoznačné a problém s nimi mají i zkušení(viz vlákno Předpisy),strojařinu(pojezd vozidel),brzdy(ty jsou u vlaku jiné,než v autě),základy elektrotechniky.

Moje prapůvodní myšlenka zněla, že i absolvent železniční průmky by měl maturovat i z těch spisovatelů, protože mu to dodá úplně jiné obzory, kromě těch pracovních.

A to dnes není?Já maturoval v roce 1981 a z češtiny jsme maturovali povinně,témata pro písemné zkoušky byly pro všechny maturanty stejné v celé ČSSR (byly vyhlašovány v celostátním radiu).
Pondělí, 03. října 2016 - 09:21:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 3-2010
Když mám občas na zaškolení adepta na práci strojvedoucího , říkám jim, ať se ptají na cokoli, když budu vědět, tak jim to povím, když ne, tak to někde najdeme. Dříve jsme vždycky prolezli celou mašinku, od stanoviště přes strojovnu po podvozky. Ti dnešní noví se jen hrnou k řízení a to okolo je nezajímá. Asi se všechno už naučili za těch pár dní v dílně a v kurzu. Samozřejmě ne všichni, jsou výjimky, na kterých je vidět, že mají zájem i vědět, co dělat, když to nepojede a co se tím dá dělat. Možná se pletu a je to jen můj špatný odhad.
Pondělí, 03. října 2016 - 09:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6485
Registrován: 2-2009
Jirkaxxxl - řekl bych, že to je odhad velmi solidní. To samé platí i pro jiné obory a to nejen v dopravě.
Starý Vlk
Pondělí, 03. října 2016 - 09:46:18  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Honzasl: Poctivě sloužit a pracovat není kamenem úrazu. Je to spíše něco, co dnes není příliš v módě.
Practicus
Pondělí, 03. října 2016 - 14:39:19  
Neregistrovaný host
89.103.184.177
Jirkaxxxl - přesně tak, to si pak i sám člověk vzpomene na věci, na který už dávno zapoměl
Pondělí, 03. října 2016 - 22:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 549
Registrován: 6-2009
Nevěděl by někdo, jaká lokomotiva (řada, případně i konkrétní stroj) vezla 1.6.1850 zahajovací vlak tratě Praha - Lovosice? Za info děkuji.
Úterý, 04. října 2016 - 09:53:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4285
Registrován: 9-2011
absolvent železniční průmky by měl maturovat i z těch spisovatelů
Však i absolvent železniční průmky by si mohl přečíst Vergilia v originále (pfuc), tak aby vůbec věděl, kdo to ten Vergilius byl [wink]
Úterý, 04. října 2016 - 10:59:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2971
Registrován: 3-2010
Ke vzdělání strojvedoucího si dovolím poznámku. Psal se rok 1975. Jakožto produkt jihlavské SPŠ strojní jsem v Havl. Brodě patřícím tehdy pod Nymburk, mohl udělat jen zákonitou zkoušku na nezávislou trakci, na "elektriky" byla vyžadována elektrokvalifikace. Jistě, kdo měl protekci, byl angažovaný nebo byl dokonce v LM, tak žádnou kvalifikaci mít nemusel. Takže kádrově perspektivní kloboučník či holič se i tehdy stal strojvedoucím. Kupa kolegů si "elektro" dodělávala na své volno. Nyní je to jinak, žádné hoblování záloh, hnedka šup na rychlík. Nevím, jestli je to dobře, řekl bych, že ne.
Úterý, 04. října 2016 - 13:31:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 271
Registrován: 12-2007
Jak to tady sleduji, nedá mi, abych nedodal svůj bezvýznamný názor. Ono jde o otázku, zda úzkou specializaci či širší záběr. Zrovna u elektrikářů a zejména konstruktérů v tomto oboru se vyžaduje znalost a orientace v jiných oborech jako samozřejmost. Laicky řečeno, ke všemu dnes vede "drát" a od elektrikáře se tak nějak očekává, že se vyzná v principech pohonů (nejen elektrických, ale třeba právě těch zmiňovaných hydrodynamických a hydromechanických), klimatizací, vzduchu atd. atd., protože to vše má řídit a podílí se na funkcích těchto zařízení. Totéž a možná víc pak platí o těch, kteří sypou do regulátorů nuly a jedničky, protože je těžko regulovat něco, o čem nemám ani zdání. Jasně, že tito lidé nemusí umět spočítat hřídel s respektováním všech možných namáhání, ale principy, a to docela hluboce, znát musí. A myslím si, že i dobrého strojvedoucího by mělo zajímat, jak v principu pracuje stroj, na kterém sedí denně spoustu hodin. Nemluvě o tom, že znalost jazyků včetně češtiny ([happy]) na slušné úrovni by dnes měla být samozřejmostí u středoškolsky vzdělaného člověka.
Úterý, 04. října 2016 - 13:35:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 5-2008
Mám dotaz: proč mají stroje ČD a ČD Cargo na páté pozici čísla stroje 7?
Úterý, 04. října 2016 - 14:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12079
Registrován: 5-2002
Pract: nebo lze taky říct, opakování návěsti rychlost 40 a výstraha
Nebo ne. Vzpomeň si na vjezd do Pardubic od Třebové na čtvrtou. Ta 40 se v takovém případě opakuje odkud?
Nanejvýš v podobě, kterou zmínil Priapos: 40 a opakovaná výstraha. Jenomže: jakou výstrahu opakuje na Masaryčce cesťák ze dvorany? Anebo co opakuje u vlaku, který udělal úvrať?
Čili držel bych se znění 40 a výstraha na NZV.

ML: čím se liší převodovka hydrodynamická od převodovky hydromechanické.
Jakkoliv jsem v různých souborech otázek viděl všelijaké zbytečné kraviny, tak tohle bych mezi ně zrovna neřadil...

RŠ: Jinak by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi 70% PT na hydrodynamické převodovce a 70% PT na hydromechanické převodovce.
Dost často v tom, jak moc se zahřívá olej v převodovce...

formálně to tak je
Ono je to tak i fakticky.
Úterý, 04. října 2016 - 14:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12080
Registrován: 5-2002
Parmezano: Mám dotaz: proč mají stroje ČD a ČD Cargo na páté pozici čísla stroje 7?
Protože aby vyšla stejná kontrolka pro sedmi- i dvanáctimístné číslo.
Úterý, 04. října 2016 - 15:24:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4288
Registrován: 9-2011
proč mají stroje ČD a ČD Cargo na páté pozici čísla stroje 7?
Myslíte třeba stroje
92 54 2 750 709-8 nebo 92 54 2 750 708-0? [wink]
Případně 92 54 2 742 043-3, 98 54 1 704 007-4, 92 54 2 714 004-9, 92 54 2 749 006-3 či 92 54 2 753 773-1?
čísla
Úterý, 04. října 2016 - 15:31:37  
Neregistrovaný host
88.101.106.91
A.L.: A kde máš na páté pozici tu 7 ???[proud]
Jsou tam dvojky a mimichodem proč máš u jednoho stroje jedničku?[uhoh]
Úterý, 04. října 2016 - 15:32:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 9-2016
proč mají stroje ČD a ČD Cargo na páté pozici čísla stroje 7?
Ta sedmička platí pouze pro elektrické lokomotivy začínající 91. Diesely (začínající 92) mají 2.
Všech prvních pět číslic musí dávat pro výpočet kontrolního čísla takové číslo, které je dělitelné deseti a nemění tak kontrolní číslo - viz příklad té elektriky
91 54 7
2 * 9 + 1 + 2 * 5 + 4 + 2 * 7
1 + 8 + 1 + 1 + 0 + 4 + 1 + 4 = 20
Úterý, 04. října 2016 - 16:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4289
Registrován: 9-2011
čísla: no to se právě ptám parmezána, kde tam má tu sedmičku [wink]

Jsou tam dvojky
To by jeden neřek'...

proč máš u jednoho stroje jedničku?
Protože je to motorová posunovací lokomotiva [biggrin][masinka]

Co si takhle někde zjistit, co to dvanáctimístný číslo vlastně znamená?[kladivo]
čísla
Úterý, 04. října 2016 - 17:02:50  
Neregistrovaný host
88.101.106.91
A.L.: Jo takhle. No mě ta první pětice čísel nějak právě nezajímá.
Dříve se udávaly jen na vozech. Jen si pamatuju,že 54 je označení RIV ČD. [wink]