Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Polsko » Archiv diskuse Polsko do 27. 03. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Polsko do 27. 03. 2016

dolů
   autor příspěvek
Středa, 24. února 2016 - 10:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1350
Registrován: 12-2007
T. H.:
Polski Bus 4 x denně sice jezdí, ale opravdu je to jen pro silné žaludky. Zrovna ve čtvrtek 19.2.2016 jsem jel PolskiBusem z Prahy až do Gdaňsku. Chování řidičů naprosto povýšené a buranské, jediné, co uměli říct cestujícímu, bylo krátce NO. V buse bylo strašné vedro, z klimatizace šel smrad jak ze žumpy. Měřím 178 cm, přesto jsem kolenama propichoval sedadlo před námi. Navíc bus snad nemá ani z výroby pružiny, každá nerovnost na silnici šla tvrdě rovnou do zadku cestujících. Byla to naklepávačka, a to i na D 11 za odbočkou na Osek, kde je nová dálnice. Dveře od hajzlíku nešly zavřít a tak mlátily v každé zatáčce. Jel jsem se svým obchodním partnerem, který, jsa neznalý stejně jako vy, viděl skvělou cenovou nabídku, a tak to koupil. Z cesty byl v šoku a už ve Vratislavi uvažoval o přestupu na vlak. Včera, 23.2., pak cesta z Gdansku do Prahy a vlakem s přestupy. Po nástupu do polského vagónu jsme byli v šoku, jak strašně moc místa máme. Oproti sardinkování s Polski Busem naprostá lahoda. Vlak příjemně a hladce svištěl a my mohli usnout na tři hodiny. Ve Vratislavi jsme udělali příjemnou prohlídku města, navštívili známe a pokračovali do Čech. Polski Bus - cena 300 Kč, vlakem 600 Kč, ale nebyl by problém zaplatit i více, na dlouhou cestu má pohodlí přednost před cenou. Máme i dost známostí přímo ve Vratislavi a mnoho obyvatel má chronický problém s absencí rozumného vlakového spojení do Prahy a busem se srát opravdu nebudou. Je také dobré si uvědomit, že z Vratislavi létají nízkonákladovky, takže už proto je i směrem z Čech slušná poptávka.
Abych to shrnul: Na tak dlouhé cesty má pohodlí vlaku nedostižnou výhodu před busem i za cenu vyšší ceny, a to nejen pro šotouše, modré gumy atd., ale především pro běžné cestující. Zde je krásně vidět, jak je T . H . uzavřen ve svém ultras autobusovém a automobilovém světě. Je třeba vylézt z kanceláře, jet, vyzkoušet, mít relevantní kontakty a pak si rozmyslet, jestli kecat nesmysly nebo ne.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Středa, 24. února 2016 - 11:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1351
Registrován: 12-2007
Jinak jsem slíbil sem dát scan jízdenky czechy + vydanou polským průvodčím. Bohužel, polský průvodčí mi ji odmítl prodat, že to dělá až český kolega. A český kolega nám dovolil jízdenku Lichkov-Pardubice.Takže czechy+ nemám. Každopádně dobrá cestovní zkušenost, polští průvodčí neprudili, naopak se s námi dali do řeči, popřáli dobrou chuť k jídlu atd. Uznání jízdenek KD a PR bezproblémové. Jízdenka Gdansk - Wroclaw PKP IC koupená po netu, jízdenka Wroclaw - Miedzilesie koupena po netu u PR, u průvodčího skupinová Lichkov-Pardubice a včasná jízdenka Pardubice Praha.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Středa, 24. února 2016 - 16:11:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2981
Registrován: 8-2012
se snad v pondělí dovím jestli to bude úterý nebo středa (nebo taky úplně jindy...)
Ciwe, kdo s váma takhle vymrdává? Normálně by se dneska měl vyplňovat pracovní kalendář tak na 7. března (to už vím - Lipsko [happy] ) a dál...

z Prahy až do Gdaňsku
Ale já píšu o ježdění do Wrocławi, což je zhruba 4,5 hodiny (do autobusu na 13 a více hodin může vlézt jedině imbecil) a pokud je sebestřednej Pražák línej přestoupit v ÚnOru, tak bych mu fakt nevytvářel nějaké pomyšlení na přímý vlak, je-li to pohodlně a za menší dotace (nebo větší provoz za stejné dotace) řešitelné s přestupem.
P.S. PolskiBusem jsem jel z Krakówa do Katowic (páč to bylo rychlejší než vlakem), po dálnici, vše OK a tu zhruba hodinu a půl považuju subjektivně za limit (víc jsem jel akorát z Peče do Podgorice, protože tam jiná možnost neexistuje). Tolik k "neznalý jako já".
Jel jsem se svým obchodním partnerem
Vy musíte taky být prima businessman, jak ten vlček [happy]. Nebo čemu říkáte "obchodní partner"?
a busem se srát opravdu nebudou
No tak se pořád můžou srát vlakem s přestupem. Opravdu nevidím důvod pro to "mnoho chronických obyvatel", co nakonec je v praxi pár jednotek denně, dělat přímý vlak do Prahy, co bude jako vzduchovozič vyčerpávat další kapacitu na 010 (jasně, soukromníkofobní ultras by to navrhli místo nějaké LE nebo RJ trasy).
Zde je krásně vidět, jak je T . H . uzavřen ve svém ultras autobusovém a automobilovém světě
...tak jako zhruba 90% populace v civilizované evropské zemi, že. Zajímavý je, že v té kanceláři, co jsem v ní údajně zalezlý a nemám relevantní kontakty (= znám jen málo šotoultras a různých dalších socek), jsem naopak považován za velmi extrémního šotouše (jenže to je jen o úhlu pohledu, zdejší tvrdé jádro mě samozřejmě odsoudí jako automobilního ultras, stejně jako Trockij měl Lenina s NEPem za pravicového oportunistu).
Ale ono až se oženíte a budete mít děti, taky přestanete blbnout.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Středa, 24. února 2016 - 16:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4610
Registrován: 12-2011
Chudák slečna...

http://www.gazetakrakowska.pl/wiadomosci/nowy-sacz/a/miala-bilet- na-ostatni-pociag-ale-nie-pojechala-zostala-na-dworcu,9431752/
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Středa, 24. února 2016 - 16:55:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1352
Registrován: 12-2007
T. H . Děkuji za Vaši reakci. Jste výjimečně docela vtipný a do odpoledne vstupuji s úsměvem. I přesto, že jste mne jako správný imbecil označil za imbecila. Vzduchovozič bude vlak, který bude od východu Čech po Wroclaw suplovat osobák. Pokud tomu tak nebude, bude mít konkurenční cenu a konkurenční jízdní dobu, je to dobrá alternativa. Trať je dost opravená a často jsme i jako osobák atakovali hranici 100 kmh.
Nejde o to, co děláte za práci ale o to, abyste měl známé ve Wroclawi a někdy se tam tím polským busem projel, když to tak opěvujete. Do Wroclawi operujete autobusovou dopravou, pak operujete časovým limitem v busu 1, 5 hod. Neprotiřečíte si? Stále bohužel vycházíte poměrů dopravy Praha-Wroclaw jako neznalý, co nemá zkušenost a poučuje a pouráží ostatní. Chlape, nechtěl bych být vaším dítětem ani ženou. Je pravděpodobné, že mylný dojem své nadřazenosti nad ostatní jim dáváte také pěkně sežrat.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
MartinNovak
Středa, 24. února 2016 - 19:44:42  
Neregistrovaný host
78.45.72.219
Dobrý den, zeptám se tu k eshopu pkp intercity. Pochopil jsem správně, že jízdenka jde koupit 1 měsíc před odjezdem? Je k tomu potřeba něco speciálního, nebo stačí pouze platební karta, číslo OP a tiskárna? Jedná se mi o jízdenku na Pendolíno z Varšavy do Gdaňsku - a teď to hlavní - 2 lidé - 1 jízdenka FIP (co k tomu je do pendolína potřeba?), druhý rail+ (pokud to PKP zohledňují) - ty místa pokud možno u sebe - je to možné vybrat? Našel jsem plánek pendolína, ale sedačka se nedá nakliknout, nebo dělám něco špatně [happy]. Budu rád, jestli někdo, kdo má osobní zkušenost, poradí. Děkuji. M.N. Mějte krásný den.
Středa, 24. února 2016 - 20:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2984
Registrován: 8-2012
R1463: jste mne jako správný imbecil označil za imbecila
Ale tak asi budu imbecil, když se radši nevěnuju něčemu smysluplnějšímu, ale rozhodně bych nikdy nejel 13 hodin autobusem a ještě v něm obchodně jednal s partnerem. To byla jen vaše sugestivní zatáčka, původní argument byl o přímém busu Praha - Wrocław pro toho sebestředného Pražáka, co je línej jednou přestoupit.
bude mít konkurenční cenu a konkurenční jízdní dobu, je to dobrá alternativa
Tohle je celkem tradiční šotoargument - musíme do nějaké železniční relace nacpat miliardy na modernizaci a pak pravidelně přisypávat další destimilióny ročně na ztrátový provoz z peněz, které nejprve někomu sebereme, i když vlakem jet nechce, jen aby se "mnoho obyvatel majících chronický problém s absencí rozumného vlakového spojení" rozpadlo do řádově desítek kusů denně.
když to tak opěvujete
Nemám pocit, že bych to "opěvoval", to je zas jen váš pokus mi něco vložit do úst a následně s tím horečně polemizovat.
Neprotiřečíte si?
Neprotiřečím si a při troše funkční gramotnosti byste na to přišel sám. Autobus do Wrocławi je pro líného sebestředného Pražáka, 1,5 hod je subjektivní limi pro mě - ale já nejsem línej sebestřednej Pražák.
Stále bohužel vycházíte poměrů dopravy Praha-Wroclaw jako neznalý, co nemá zkušenost
No a co třeba zkusit spíš prezentovat nějaké věcné argumenty než napadat osobu oponenta? Třeba se zamyslet nad tím, že je stejně mizerná "veřejná" doprava třeba z Wrocławi do Berlína, kde by ten "gravitační" model (mezi šotouši hodně oblíbená teorie důvodu vzniků dopravních proudů) vycházel podobně jako pro Prahu (je to dál, ale podstatně větší město).
Je pravděpodobné, že mylný dojem své nadřazenosti nad ostatní jim dáváte také pěkně sežrat
Samozřejmě pokud žádné jiné argumenty nemáte a jen se potřebujete kvůli nějakému mindráku do někoho navážet, tak jsem vám plně k dispozici, poskytuju tyto služby i dalším frustrátům [happy]

MartinNovák: potřebujete registraci na webu Intercity a platební kartu; doklad totožnosti až ve vlaku; přirážka nádražníkům by měla být 43 złotek (pokud nádražník bude tzv. "dělat blbýho", bude vypakován s pokutou 130 Zł + jízdné), jestli se dá koupit na webu mě nikdy nezajímalo a vy si Rail+ můžete schovat na mezinárodní jízdenky, u vnitro se samozřejmě neuplatní jako kdekoli jinde.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
MartinNovak
Středa, 24. února 2016 - 20:54:46  
Neregistrovaný host
78.45.72.219
T.H.
No koukal jsem, že to nabízí za měsíc jízdenky za 49 zlotých...takže pokud to má FIPkař za 43, a možná bude komplikované ty místa jaksi ,,sesadit,, k sobě, tak je to vlastně jedno - pokud koupím 2 ,,včasné,, jízdenky. Rail+ tedy je pouze na slevu z ,,normálního,, NRT tarifu? Pravda je, že jsem se po tom nikdy moc nepídil. Někdy mi tu slevu prostě přiznali, jindy ne [happy]). Jinak díky za info.
Středa, 24. února 2016 - 22:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 582
Registrován: 10-2010
MartinNovak:
- ano, předprodej PKPIC je 1 měsíc
- nákup jízdenky pro více osob na eshopu:
Rezerwacja wskazanego miejsca jest opcją zakupu biletu wyłącznie dla jednej osoby.
- příplatek EIP pro 3 osoby
- RAILPLUS: z vnitrostátního jízdného se sleva neposkytuje
pozn.: počtení o této slevě (i když jste to asi myslel tak, jestli je sleva z vnitrostátního jízdného).
=> Railplus je 25 % z NRT.
SCIC NRT, str. 19.
Výdej jízdenek Se slevou RAILPLUS se vydávají tyto jízdenky: - přímé jízdní doklady a na ně navazující úsekové jízdní doklady; - jízdenky v návaznosti na - nabídky globálních cen, - vyšší národní slevy, - jiné nabídky železnice. To platí též pro jízdenky z hraničních bodů nebo pro vnitrostátní trasy, pokud je výsle dkem kombinace obou nabídek mezinárodní (přeshraniční) cesta. Na jízdenkách se do políčka „ d ůvod“ zapíše: "RAILPLUS"
úsekové = Jízdenky, které vydává vydávající podnik pro vnitrostátní trasy v jiné zemi.
přímé = Jízdenka, která se vyhotovuje pro trasy, které se týkají nejméně dvou zemí, nebo pr o trasu od hraničního bodu do místa určení v jiné zemi. Tyto jízdenky lze před místem odjezdu a za místem určení doplnit o úsekové jízdenky.

Takže je asi nutné prokázat že se pojedu přes čáru vlakem.
-samostatná místenka na Pendolino (t.j. bez příplatku) je u ČD za 3 Eur.
(Když jsme jeli v létě do Gdańsku, tak jsme ve frontě před pokladnou naťukali vyhlédnutá místa (na čtyřce) do chytrého telefonu, jestli jsou volná, a pak dokoupili rezervaci+příplatek.

Celkově byly toto léto na pokladnách brutální fronty (přes 10 min), což v létě 2014 nebylo.
Příští rok bude ve znamení piva! [jidlo][kladivo]
MartinNovak
Středa, 24. února 2016 - 22:29:44  
Neregistrovaný host
78.45.72.219
No my potřebujeme v Gdaňsku chytit letadlo, které letí až večer...původní plán byl noční vlak Praha - Varšava a pak nějaké pendolíno do Gdaňsku. Teď jsem ještě našel sic delší, ale s cenou z Katowic 54,60 zlotých a pro FIPkaře více friendly IC...ještě zvážíme...do IC je k FIP předpokládám nutná nějaká místenka za 0? Jest toto pravda? [happy]
Čtvrtek, 25. února 2016 - 08:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 506
Registrován: 9-2008
Do IC vlaku (a vsetkych dalsich okrem EIP) nie je nutna ani miestenka, ale pre tvoje dobro, ak mas cas, vypytaj si ju za 0 zl.
W-B
Čtvrtek, 25. února 2016 - 14:29:11  
Neregistrovaný host
37.188.141.80
Gravitační model Wroclaw - Berlin. Jo bejt to Breslau, tak tam frčí ICE co hodinu.
Čtvrtek, 25. února 2016 - 16:54:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2990
Registrován: 8-2012
Gravitační model Wroclaw - Berlin. Jo bejt to Breslau
A teď jste naprosto přesně trefil hřebíček na hlavičku.
Naprosto stejně to pak bude fungovat mezi Wrocławí a Prahou - prostě nejde jen o teoretickou velikost měst, ale reálnou potřebu přepravních proudů a ta mezi Čechy a Poláky není nijak závratná.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Čtvrtek, 25. února 2016 - 17:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2690
Registrován: 9-2007
No a není to tím, že Poláci prostě nemají na auta linek VHD je málo? Ono je totiž divné, že přepravní proudy jsou, dle množství "linek VHD" (někde už je relativně i interval, ale stále je plno tras, kde jezdí pár párů vlaků za den) slabé i uvnitř Polska, natož mezi Polskem a okolními státy.

V otázce plánování dopravy jsou dvě možnosti, poptávka odvíjející se od nabídky a nabídka odvíjející se od poptávky. Zatímco ta první může mít leda stoupající charakter, zatímco ta druhá, která se, bohužel, uplatňuje takřka všude, může mít jen klesající charakter (snižující počet cestujících má za následek snižující počet vlaků a to může jít až k úplnému zastavení provozu).

Nechci Vás poučovat, protože nejsem v takové pozici a rád se nechám opravit skutečnými údaji, ale prostě si myslím, že systém, kdy se nabídka odvíjí od poptávky (tedy orientující se dle reálných přepravních proudů a ne potenciálních), je špatný.
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
Neděle, 28. února 2016 - 13:27:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2999
Registrován: 8-2012
prostě si myslím, že systém, kdy se nabídka odvíjí od poptávky (tedy orientující se dle reálných přepravních proudů a ne potenciálních), je špatný
Tak buďte ujištěn, že systém, kde nasekám hromadu nějakých nesmyslných spojů na základě šototeorií, že "by tam lidi jezdily" a "mnoho obyvatel má chronický problém s absencí" a budu čekat, jestli je někdo začne používat anebo ne (budu "odvíjet" poptávku od nabídky), je ještě daleko horší. Ano, i na to existuje (šoto+eko) teorie o tzv. "dopravní indukci"; když je někde možnost jezdit - ať už nová silnice, nebo nová vlaková linka, tak tam lidi bez ohledu na jejich potřeby a preference začnou jezdit jen proto, že to tam samo o sobě je. Ano, i tato teorie dokonale selhává.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Neděle, 28. února 2016 - 19:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 9-2007
Já jsem někde napsal ty citace, včetně gramatické chyby?

A co se druhé části příspěvku týče, takový pocit mám z mostu přes Dunaj a vlakového spojení Budapest - Sofia. Jenže to také souvisí s tím, že o tomhle spojení se nic neví, nenabízí se nic nového či komfortního, lákaví tarifní nabídka neexistuje a vlak je prostě pořád zoufale pomalý a vedený v blbých časech. Kdyby na tuto trasu bylo nasazováno něco moderního, jízdní doba nebyla tak hrozně dlouhá a dalo se jet na nějakou akční jízdenku, tak si nemyslím, že by ten vlak jezdil prázdný (byť co ho teď občas vídávám, tak nevypadá zrovna prázdně).
NORTHSHOOT
Můj cestovní blog[happy]
MartinNovak
Pondělí, 29. února 2016 - 10:15:27  
Neregistrovaný host
78.45.72.219
Dobrý den, ještě k tomu eshopu intercity.pl pokud tedy má někdo tu zkušenost...pokud kupuji jízdenku pro jednoho cestujícího, je tam možnost přidat druhého spolucestujícího s nějakou slevou. Do IC vlaku by k FIP měla být místenka za 0...pokud tomu druhému dám vybrat slevu - je tam Rodzaj ulgi - např: Pracownik kolei - týká se toto i FIP? Nebo pouze pro Polské. Ono by to totiž tu místenku za 0 pravděpodobně dalo, ale chce to toto: ,,W celu zakupu biletu z ulgą dla pracowników kolei w kolejnym kroku konieczne jest podanie kodu pracodawcy, serii i numeru legitymacji. Prosimy o przygotowanie danych.,, Tu průkazku FIP nemám u sebe, a nevím tedy, jestli má cenu čekat na její vystavení, když by to s tím číslem potom stejně nesedělo, protože to číslo není v nějakém PKP systému zaměstnaneckých jízdenek. Nebo je možné normálně uvést právě číslo té FIP průkazky a půjde to? Nemám s tím eshopem moc zkušeností, jde mi o to, aby ty lidi seděli u sebe a předpokládám, že to eshop nějak k sobě sesadí, když to koupím najednou. Druhá věc je jízdenka Praha - Katowice přes eshop ČD. Při rozlomení jízdenky v Ostravě jsem se s IN25 dostal na 505 kč. Je to nejlepší varianta, nebo exituje nějaká specialní nabídka, která na eshopu není a lze ji koupit pouze na pokladně...Lze eshopu ČD nějakým způsobem zakázat přiřazování místenek k jízdence do Polska? Jde mi o to, že místenku budu mít opět pořešenou z pokladny, aby byla ta místa hezky u sebe. Díky za odpovědi a mějte krásný den.

Vantju: Vlakem Budapest - Sofia jsem jel vloni v létě. Při nalámání jízdenky na Budapest - Arad zpáteční (Budapest kasa), Arad - Craiova eshop CFR včasná, Craiova - Vidin pro místní šíleně drahá mezinárodní jízdenka - ale nic lepšího jsem nevymyslel a Vidin - Sofia vnitro BDZ koupená ve Vidinu na kase - chápu, že místní lidé nejsou ochotni akceptovat toto výpalné. A ano...vlak byl téměř prázdný. Něco málo asiati na nějaký Euroraily a další západní turisté. RO-BG místní frekvence troufnu odhadnout na 0. Pouze cizinci...a ti by nezaplnili ani autobus...je to smutné, ale je to tak.
Pondělí, 29. února 2016 - 15:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4621
Registrován: 12-2011
Dle polských šotoušů dojezdila SU45-089. V osobce už tedy zbývá jen poslední červená 079.

Dráha už nebude to, co bývala [andel][proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Pondělí, 29. února 2016 - 17:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2561
Registrován: 6-2007
Původně jela jen na soustruh, ale už nebylo co soustrużit. A stejně už by i tak dojezdila koncem května. Na zvláštních vlacích Turkolu bude možné teď potkávat i poslední dvě provozní zelené SU46 PKP Cargo, které jsou jinak odstavené v Poznani a používají se jen na vojenské přepravy.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Čtvrtek, 03. března 2016 - 13:12:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 2-2016
ad MartinNovak : občané z Craiovy ani Vidinu nemají potřebu jezdit tam či onam ... to nemá se šíleně drahou mezistátní jízdenkou nic společného ... Před dvěma lety jezdilo 2x denně rumunské Desiro, prázdné ...
Pokud by někoho postihla "nákupní horečka", ta pojede autem s prostorem pro nákup a ne vlakem jedoucím "jednou za uherský den" ... i kdyby tam jezdil vlak každou hodinu, tak tam stejně frekvence nebude ...
MartinNovak
Čtvrtek, 03. března 2016 - 20:42:01  
Neregistrovaný host
78.45.72.219
MZ...vzhledem k tomu, že mám v BG ze strany od matky příbuzenstvo a nerad lítám a jezdím busem, tak vlakem jezdím do BG každoročně. Ano i tím Desirem jsem se svezl...no takhle...vim jaká je situace na venkově na severozápadě Bulharska...většina lidí tam auto nemá...troufnu si říct 90%...ale vlak za tuhle cenu je pro ně také luxus...asi tak. Vnitro v Bulharsku jakž takž využívané je...to samé platí i o Rumunsku...problém je ten přeshraniční cenový šok...
55.lukas
Čtvrtek, 03. března 2016 - 22:32:03  
Neregistrovaný host
212.89.239.227


Uz len nejakych 900km zostava do ciela...
55.lukas
Pátek, 04. března 2016 - 06:56:32  
Neregistrovaný host
94.40.194.158





O cca 150km severnejsie...uz v Katoviciach.
Z F J
Pátek, 04. března 2016 - 10:00:21  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Tak nám prý zmodernizují trať Źywiec-Sucha Beskidzka paní Müllerová...

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/kolejny-krok-ku-rewitaliz acji-linii-zywiec--sucha-beskidzka-75652.html
MartinNovak
Pátek, 04. března 2016 - 12:07:09  
Neregistrovaný host
78.45.72.219
Ještě se zeptám. Neví někdo dá-li se najít někde řazení vlaků PKP IC? I těch ostatních, nejen pendolino.
Pátek, 04. března 2016 - 12:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 2-2016
MartinNovak : no já jsem byl v BG loni v červnu a toulal jsem se po různých lokálech bez černomořských turistů a vlaky byly docela plné, např. do Silistry ... letos bych chtěl dorazit ten zbytek ...
MartinNovak
Pátek, 04. března 2016 - 13:18:15  
Neregistrovaný host
78.45.72.219
Ha, tak už jsem to našel...koho by to také zajímalo tak zde...
řazení vlaků PKP IC
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/pociagi- i-stacje/zestawienia-pociagow.html

MZ - jo já právě nepopírám, že lidé vlakem jezdí. Vnitro v RO i v BG docela jde...problém je vlak přes hranici. Když pomineme jazykovou bariéru, tak věřím, že pes je zakopán právě i v tom, že cena za kilometr je mnohonásobně vyšší než u vnitro. Což ovšem není problém jen přeshraničního spojení RO-BG.
Z F J
Pátek, 04. března 2016 - 15:01:43  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Tak Poláci to s obnovou osobní dopravy z Klodzka do Slizkých Strání asi fakt myslí vážně.

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/dolnoslaskie-linia-do-str onia-slaskiego-uznana-za-istotna-75629.html
Soukromík=úpadek VHD
Sobota, 05. března 2016 - 15:03:51  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
ZFJ:
Oni Poláci zatím chtějí jít jinou cestou než Němci a chystají osobce plošné snížení poplatků za dopravní cestu. Což její posílení usnadňuje. Co ale nechápu je, že když si přečtete obnovovací plány, tak se tam objevila třeba Swidnica-Jedlina, ale naopak zmizela donedávna jasná Legnica-Rudná a ani slůvko o Karpacz, Kowary, Świeradów.

Taktéž se obávám, že to není dobré pro rozpadlý Lwówek, protože ani zmínka o opravě.

Ale lepší furt než to upadající Německo, to ano.

Německo se stává zemí paradoxů... protože, když se člověk sveze těmi prázdnými vlaky (používají je jen turisté, místní skoro ne) z Zwieselu do Bodenmais (příhraniční lokálka, dobře dostupná z ČR), které nejsou ohrožené a podívá se na velikost Zwieselu a Bodenmais a absenci jakéhokoli města typu Drážďany v okruhu 40km, tak Saské rušení tratí nemá šanci pochopit. Neustadt je mnohem větší než Bodenmais, Pirna je větší než Zwiesel a nedaleko je významný cíl a velký zdroj cestujících - Drážďany. Přesto to je na odstřel. Protože Sasko se prostě rozhodlo zahrát si na Francii.
Sobota, 05. března 2016 - 18:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4626
Registrován: 12-2011
[lol]

Lwówek bude jezdit až do nuly, Dolny Ślask má zájem to tam udržet.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Z F J
Neděle, 06. března 2016 - 21:19:42  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
naopak zmizela donedávna jasná Legnica-Rudná

Trať Legnica-Rudna Gwizdanów v plánu na rekonstrukci je:

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/miliony-na-dolnoslaskie-l inie-kolejowe-75677.html

Na Dolnym Śląsku w nowej perspektywie realizowane będą prace:

- na linii C-E 59 modernizacja Nadodrzanki w ramach projektu prace na odcinku Wrocław Brochów/Grabiszyn – Głogów – Zielona Góra – Rzepin – Szczecin Podjuchy.
- na linii E 30 elektryfikacja odcinka Węgliniec – Zgorzelec.
- na linii 289 rewitalizacja odcinka Legnica - Rudna Gwizdanów, umożliwiająca przywrócenie ruchu pasażerskiego.
- na linii nr 181 prace pozwolą na przywrócenie towarowego ruchu kolejowego na całym odcinku Oleśnica – Kępno.
Soukromík=úpadek VHD
Pondělí, 07. března 2016 - 00:42:27  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
ZFJ:
No sakra chlape, vy ale máte kliku, že zrovna vyjde nový článek, který Legnica-Rudná zmíní... [happy]

Já jsem psal svůj příspěvek, když to ještě venku nebylo. [happy]

Stejně ale škoda toho Lwówku... Ta trať má dobré trasování, kéž by to aspoň zaflikovali zpátky na 30-40. Přál bych mu přežít. Polsko nemá moc zajímavých tratí, a proto zrovna této by byla velká škoda.

(i když taková obnova Świdnica-Jedlina by byla taky mazec)
Pondělí, 07. března 2016 - 09:54:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1262
Registrován: 12-2007
Stejně ale škoda toho Lwówku... Ta trať má dobré trasování, kéž by to aspoň zaflikovali zpátky na 30-40. Přál bych mu přežít.

Od JG by to asi smysl mělo, od severu nikoliv. Ale hlavně by jízdní doba musela být max. hodinu, ne dvě jako dneska.
Ale vzhledem k tomu, že Poláci nejsou schopni zajistit dostatečný počet spojů na důležitějších tratích, tak si myslím, že priority by měly být jinde.
Pondělí, 07. března 2016 - 10:25:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10193
Registrován: 5-2004
No kdyby to uvedli aspoň do stavu 1978 tak se z JG do Lvofku jelo pod hodinu.

Mch tamtudy jezdil noční dálkový osobák JG - Štětín.
Úterý, 08. března 2016 - 08:49:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3056
Registrován: 8-2012
noční dálkový osobák
No jo, to by dneska byl doslova kasovní trhák.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Úterý, 08. března 2016 - 10:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10197
Registrován: 5-2004
No docela by mně zajímalo jak by na tom byl vlak (kokněte se do JŘ jakej že to byl osobák) jedoucí o půlnoci z JG a jsoucí v ranních hodinách ve Štětíně (podobně opačně). Tipnu si že dost podobně jako jiný vlaky z jihu k Baltu.

Jiná věc je že by dnes neměl moc kudy jet a tam kde to ještě jde by byl pomalejší než tom roce 78.
Úterý, 08. března 2016 - 11:51:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3064
Registrován: 8-2012
jedoucí o půlnoci z JG a jsoucí v ranních hodinách ve Štětíně (podobně opačně)
Takovej vlak jezdí jen v letní sezóně (ve směru převažující poptávky do Trojměstí, co ve Štětíně, koupat se v Basenu Górniczym?). Jindy "by na tom nebyl", dost podobně jako jiný vlaky z jihu k Baltu. A ani nemusí jezdit přes Lwówek.
dnes neměl moc kudy jet a tam kde to ještě jde by byl pomalejší
No tak přes Lwówek je to samozřejmě pičovina, asi proto to tak propagujete. "Velké" (drahé) motorové lokomotivy prostě odnesl čas. Když jede přes místa, kde je nějaká poptávka, čili přes Wrocław a Poznań do Gdynie, tak tam je za 10 hodin. Dvě hodiny JG-WRO, z Wrocławi ve Štětíně (přes Poznań a Krzyż) jste za 6 hodin, ve Swinemünde za 8 hodin. Kdyby jel z Wrocławia po Nadodrzańce, tak je ve Štětíně cca stejně rychle a navíc to nedává smysl (vyměním Poznaň za Zelenou Horu?).
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Pružinskij
Úterý, 08. března 2016 - 18:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 579
Registrován: 4-2015
A ani nemusí jezdit přes Lwówek.
Důležitý je, že pojede po obwodnici mimo Rzepin, tu ještě nemám projetou... [biggrin][jidlo]
Waarschijnlijke Afstanden.
Úterý, 15. března 2016 - 22:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 9-2008
pomaly navrat vlakov do Lupkowa
Středa, 16. března 2016 - 10:00:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 1-2006
No to je hodně pomalý návrat, jestli chápu dobře tu poznámku 1, tak bude kursovat celkem pět dní. To už je spíš nostalgická jízda :-)
Středa, 16. března 2016 - 18:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 518
Registrován: 9-2008
11.6. je zmena gvd, potom vikendovo pocas leta podla planu ak sa nezmeni situacia
Z F J
Pondělí, 21. března 2016 - 15:24:48  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Wracają pociągi do Łupkowa

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/wracaja-pociagi-do-lupkow a-75897.html

Zajímavá je poslední věta:
Niewykluczone, że dzięki dalszym pracom nad połączeniem do Łupkowa, pociąg w najbliższym czasie będzie docierał do miejscowości Medzilaborce na Słowacji.
Nechic
Pondělí, 21. března 2016 - 16:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1697
Registrován: 4-2010
Z F J: To je pěkné vidět, že je nějaká snaha obnovit mezinárodní spojení. Ta mezinárodní spolupráce je příšerná.

Vrátil jsem se z cesty do Walbrzychu a zaujaly mě dvě věci:

1. Dvoukolejka z Klodzka do Scinawky, resp. Nowe Rudy. Jedna kolej nová, rychlost 100, druhá tankodrom s rychlostí 30-40. Proč vlak z Klodzko jede po té pomalé koleji, když za celou cestu tam neprojel jediný vlak proti?

2. Tratˇz Meziměstí k hranici do Starostína vypadá docela udržovaná. Tam něco jezdí? Na Polské straně je to dost rezavé. Jezdí ještě vůbec něco po té trati do Polska? A je nějaký vzdálený plán tam něco obnovit? MHD z Walbrzychu jezdí na hranici, ale pak je to přece jen ještě dva kilometry k nádraží do Halbstadtu.
Pondělí, 21. března 2016 - 16:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4664
Registrován: 12-2011
Jezdí ještě vůbec něco po té trati do Polska?

Ne [wink] Naposled jezdily odklony, do prosince.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Pondělí, 21. března 2016 - 17:37:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1291
Registrován: 12-2007
Proč vlak z Klodzko jede po té pomalé koleji, když za celou cestu tam neprojel jediný vlak proti?

Jednak protože má Polák naučeno jezdit vpravo a jednak trať není banalizovaná - když se podíváte třeba na vjezdová návěstidla, tak jsou jen u pravé koleje. Jaké na to má Polák předpisy, to nevím...

A je nějaký vzdálený plán tam něco obnovit?

Občas politici z KHK a Dolnoslezského vojvodství podepíšou na toto téma nějaký papír, ale to je asi tak všechno.

MHD z Walbrzychu jezdí na hranici, ale pak je to přece jen ještě dva kilometry k nádraží do Halbstadtu.

O tom se taky občas mluví, že by bylo fajn protáhnout ty busy do Mezáru k nádraží. Ale reálně to asi moc nadějné není.
Nechic
Pondělí, 21. března 2016 - 19:20:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1698
Registrován: 4-2010
Tak když země vůbec neumí spolupracovat, neumí se dohodnout na tarifu, financování, legislativě (čest Harrachov - SPG FAKT, v kontextu s ostatními skoro zázrak, další Gorlitz-ZG zdarma). I blbý bus do Kudowy nikdo financovat nechce, fakt Unie na baterky. Tohle je zrovna prostor, kde by eurodotace měly smysl, na narovnání a obnovení přeshraničních spojení a nemít na dopravních mapách furt bílá místa a slepé větve.

Takový fantas-ultras příklad: Rychlík Náchod - Wroclaw přes Mezár by to s rozumně udržovanou tratí Boguszow - Meziměstí dal za dvě hoďky, to by konkurovalo i autu, ale musel by se někdo snažit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Nechic.)
Pondělí, 21. března 2016 - 19:54:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1292
Registrován: 12-2007
Rychlík Náchod - Wroclaw přes Mezár by to s rozumně udržovanou tratí Boguszow - Meziměstí dal za dvě hoďky

Co je to platné, když kvůli absenci Vysokovské spojky to máte do HK další hodinu...
Pondělí, 21. března 2016 - 23:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2996
Registrován: 6-2007
Nechic

1.
jedna kolej je opravdu na 100 Km/h pro Szynobusy a druhá na 40 Km/h, prostě opravili jen jednu kolej. Vjezd by měl jít i z ty druhý koleje, návěstidlo tam je ale na vjezdu by svítilo něco jako naše přivolávací návěst, myslím, že tomu v Polsku říkaji "Sz" - signal zastepczy

2.
Zatím poslední vlak z Meziměstí do Walbrzychu jel 8.12.2015 a od ty doby zatím klid
http://wrp.home.pl/details.php?image_id=36342&mode=search
Úterý, 22. března 2016 - 06:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3278
Registrován: 9-2005
jedna kolej je opravdu na 100 Km/h pro Szynobusy a druhá na 40 Km/h, prostě opravili jen jednu kolej. Vjezd by měl jít i z ty druhý koleje, návěstidlo tam je ale na vjezdu by svítilo něco jako naše přivolávací návěst, myslím, že tomu v Polsku říkaji "Sz" - signal zastepczy


Jelikož tam jsou všude elektromechaniky na kterých se ani z nesprávné na barvu vjíždět nedá, pak je přivolávačka jediná možnost [wink]
Pár obrázků ode mne...
-CH-
Úterý, 22. března 2016 - 15:04:49  
Neregistrovaný host
90.180.38.220
1. Těch 100 km/h je fajn. Škoda že to nedotáhly až do Klodzka. 20 km/h z Holohlav je otřesných.
Středa, 23. března 2016 - 11:13:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 11-2005
Co se týče Kłodzko - Scinawka, myslel jsem (kdyžtak mě opravte), že do před pár lety to byla jednokolejka (resp. dávno zjednokolejněná dvojkolejka), stejně jako celá Kłodzko - Walbrzych. Pak přišel štěrkař a pro své účely na své náklady znovupostavil druhou kolej do Scinawky + kus bývalé tratě směrem na Otovice, aby si mohl vozit své cargo - pochopitelně si na svou trať nebude pouštět šynobusy.

Co se týče Meziměstí - BGW, není stav trati žalostný, ale špatný je, třeba PZZ a další detaily. Myslím, že v rámci možností bude udržována jako záložní trasa pro náklady, ale nějakých investic se nedočkáme - očekávejte rychlosti 10-40km/h. Nevím, jestli by na tom zavádět osobku bylo smyslupné.
Radekedar
Středa, 23. března 2016 - 11:50:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2076
Registrován: 6-2008
Libcha: historie trati zde => http://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php/286
www.atlasvozu.cz
Středa, 23. března 2016 - 17:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2585
Registrován: 6-2007
Klodzko-Walbrzych v podstatě dvoukolejka je, jednokolejné.jsou jen úseky z Nowe Rudy do Krosnowic Kl. (díky mostům) a z Gluszycy do Walbrzycha (díky tunelu a mostu)
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

-CH-
Středa, 23. března 2016 - 22:52:30  
Neregistrovaný host
90.180.38.220
Vojtag: Ty Krosnowice bych opravil za Ludwikowice [happy] Z Gluszyce do Walbrzychu chybí jen ta kolej. Tunely a most ve Walbrzychu tam jsou i pro druhou kolej.
Čtvrtek, 24. března 2016 - 04:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2586
Registrován: 6-2007
Jasně, myslím a píšu něco jiného [wink]
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Čtvrtek, 24. března 2016 - 11:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 519
Registrován: 9-2008
polska iniciativa za obnovenie spojenia Medzilaborce - Lupkow uz aj na Slovensku.
http://www.slovenskyvychod.sk/sk/index.php/spravodajstvo/2673-pol iaci-chcu-obnovit-zeleznicne-spojenie-cez-lupkowsky-tunel-primato r-medzilaboriec-napad-vita
Čtvrtek, 24. března 2016 - 13:29:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 11-2013
Zdravím

jelikož se na EC Sobieski "točí" vozy 349,348, které mají neustálé výpadky CZE, tak bych se chtěl zeptat, zda nemáte někdo k dipozici oběhy vozů na tomto vlaku... neradi by jsme s 8měsíčním synem jeli ve do Gdynie vozy bez topení atd....
díky za info
Čtvrtek, 24. března 2016 - 20:49:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4237
Registrován: 4-2003
Mám takový blbý dotaz... Že v Polsku jsou v dálkových vlacích ty "povinné místenky", které jsou zdarma a vlastně vůbec povinné nejsou, to vím. Při cestách ve směru PL>CZ jsem to pro klid v duši řešil tak, že jsem si v polské kase vyzvedl k mezinárodnímu lístku rezervaci zdarma do poslední polské stanice. Ale ouha, teď plánuju jednu cestu a v IDOSu na mě vyskakuje tato hláška: "cestující v mezinárodní přepravě s povinnou rezervací místa k sezení (Chalupki->Ostrava hl.n.)". Znamená to tedy, že průvodčím bude nemilosrdně vyžadována ta tříeurová mezinárodní místenka, nebo je to zase jen nějaký výkřik do tmy?
Pátek, 25. března 2016 - 00:06:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4676
Registrován: 12-2011
Kašli na to, nikdo nic po tobě chtít nebude, pokutu za to žádnou nedostaneš.
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Z F J
Neděle, 27. března 2016 - 21:00:09  
Neregistrovaný host
62.141.0.146
Tak schválně, jestlipak bude obnpovena osobní doprava aspoň na některé z těchto tratí ?

http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/kolejowe-plany-mazowsza-k ilka-tras-do-reaktywacji-75962.html

Plan Mazowsza przewiduje też wznowienie przewozów pasażerskich na kilku liniach kolejowych. Chodzi przede wszystkim o linię nr 6 na odcinku Małkinia – granica województwa – Czyżew; linię nr 12 na odcinku Skierniewice/Mszczonów – Góra Kalwaria/Pilawa; linię nr 28 Wieliszew – Zegrze; linię nr 55 Siedlce – Sokołów Podlaski; linię nr 34 Ostrołęka – Małkinia oraz linię nr 35 na odcinku Ostrołęka – Chorzele.