K-report
 

Archiv diskuse Dopravní značky a jiné úpravy do 27. 07. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Automobily, lodě a letadla » Dopravní značky a jiné úpravy » Archiv diskuse Dopravní značky a jiné úpravy do 27. 07. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6793
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 20. května 2015 - 11:39:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Když vezmu jak příklad tuto nebo tuto ceduli, tak mám vědět, že silnice, na niž odbočuji, je zpoplatněná, a to jen proto, že Blava, Nitra a Žiar jsou bílým na zeleným?

Pokud to mají Slováci stejně jako my, tak platí, že dálnice a rychlostní komunikace jsou vždy zpoplatněné, pokud není místní úpravou stanoveno jinak. A cíle dosažitelné po těchto typech komunikací se uvádějí v zeleném poli. Tím je to jasné. Ale funguje to samozřejmě jen jako pomocná a zvýrazňující informace. Před najetím na dálnici (zpoplatněnou komunikaci nebo komunikaci s jinak omezeným přístupem) o tom musím být dostatečně informován jinak (zelené cíle jsou pouze doplňková informace) a pokud jsem nebyl, je případný neoprávněný vjezd nepostižitelný.
Cedule z prvního příkladu je zelená celá, takže podle ní se na dálnici už nacházím. Jestli zpoplatněná není a za odbočkou už ano, tak tam o musí být ještě další značení (u nás by to měla být sestava IP14a/IP15a + E3 nebo E7 a pro zvýraznění možná ještě E12).

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3115
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 20. května 2015 - 17:23:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je tedy dle tebe komunikace, na niž se odbočuje zpoplatněná či není, resp. jde o komunikaci typu R nebo D?

...o tom musím být dostatečně informován jinak (zelené cíle jsou pouze doplňková informace)
To jinak je jak?

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6797
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 11:14:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Je tedy dle tebe komunikace, na niž se odbočuje zpoplatněná či není, resp. jde o komunikaci typu R nebo D?

Tak jsem si tu křižovatku u Zvolena našel na mapě a prošel. Značka mi sděluje, že komunikace ve směru Bratislava/Nitra je D nebo R a tudíž zpoplatněná, neboť nikde není žádná zmínka o tom, že by být neměla. Zároveň mi ale říká, že už na komunikaci typu D nebo R jsem, protože cedule je celá zelená. A to je chyba, neboť skutečný stav tomu neodpovídá.

To jinak je jak?

Předzvěstná informace o dálnici. Tedy sestava IP14a/IP15a + E3 nebo E7. V praxi např. takto

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3119
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 15:00:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dobrý, ale otázka zněla, zda dle tebe je či není zpoplatněná komunikace, na niž se odbočuje.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2188
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 16:17:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro ty, které to zajímá:
Dnes jsem si domů konečně pořídil databázový program, vytvořený speciálně pro památky historického dopravního značení (včetně nedochovaných objektů), takže se postupně začne plnit stovkami údajů z českých, moravských a slezských silnic, cest a stezek. Až bude nějaký transparentní vzorek hotový, půjde první testovací verze na web.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5309
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 16:36:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se tu řešily všelijaké ty uvítací plastiky a monumenty, na jižním okraji Kladna mě zaujalo toto - tušíte někdo, jakou to může mít historii?
Na socialismus to moc nevypadá ani stylem, ani materiálem, ani stupněm zachovalosti, ale jinak mě zase nenapadá, kdo a proč by takovou věc u křižovatky mohl postavit[lame]. Nebo že by třeba megaloman Stehlík?[wink]


Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 16:50:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef
No ty jo, vidíš, na Kladně jsem žil 3 roky, mám to město kompletně prochozené (i projeté na kole), ale na tohle jsem teda nikdy nenatrefil... Kde to na Kladně je?

Á, už jsem to našel, stačilo se mi lépe zadívat na obrázky. [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mr._Peugeot.)
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2189
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 22:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef:
Vítačky se dělají dodnes. Akorát mají jiné, řekl bych méně nápadné proporce. Tuhle bych klidně někam na konec 80. let zařadil. Problém je, že u tohoto typu tzv. vetřelců a volavek se jen těžko určuje autor a doba vzniku. U plastik na sídlištích, u obchodních domů a jinde platilo, že podle zákona musí být 1% vynaložených prostředků investováno do umění. Tak se vyrábělo leccos - sochy z betonu, panelů, traverz, ale také celkem zajímavá díla kvalitních umělců, kteří se prostě nějak živit museli. U nás to byl např. Jiří Novák, náš přední restaurátor barokních soch, který byl i mistrem skla a kovu. Leckterá sídliště zdobily jeho výtvory, ale doba jim nepřála (přestože nebyly v ničem tendenční) a často mizely v nebytí.
U silnic se to jako fenomén muselo objevit možná až v 70. letech. Nevím, zatím je studijního materiálu málo. Asi nejkurioznější jsou obří květinové plastiky města Stráž pod Ralskem (Mr. Peugeot zná), které vypadají jako tunový betonový monolit, ale ve finále je to sololitový plášť na prkenné kostře, takže by to odnesli i dva chlapi.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2914
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 21. května 2015 - 23:43:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joel
Teď jsi mi vlastně připomněl, kolik si z dětství pamatuji různých plastik, které stávaly (a v mnoha případech již opravdu dávno nestojí) na sídlištích mého rodného Komárna.
Třeba u hlavního nádraží máme takovou plastiku dodnes dochovanou, ale z mnoha míst už nadobro zmizely nejpozději ke konci 90. let. U nás se těm plastikám kvůli různým křivolakým tvarům hanlivě přezdívalo "koňské chomouty s vázankou", ovšem pravdou je, že dneska bych za ně místy i byl rád. Tedy zejména na některých sídlištích, kam svým vzezřením ty sochy/plastiky dost dobře pasovaly.
Možná tohle tvrzení někomu může přijít zvláštní, ale stačí se podívat na vzhled slovenských měst a lidem dojde, že za onoho režimu ta města byla mnohem víc zprasená, než ta česká (a tím pádem by se tam také více hodilo něco, co ten panelákový hnus alespoň trochu polidští)... Mám tím na mysli třeba to, že zde v ČR není mnoho takových měst, kde by byly paneláky v těsné blízkosti historického centra (nebo, že by kvůli nim byly dokonce části starých měst vědomě asanované), protože zde se až na výjimky paneláková sídliště stavěla na okrajích měst, třeba u polí. Jenže na Slovensku byla v mnoha případech praxe poněkud odlišná a věru mnoho měst je vlivem bezhlavé výstavby sídlišť nadobro zničená...
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6801
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 10:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: otázka zněla, zda dle tebe je či není zpoplatněná komunikace, na niž se odbočuje

Ano, je.

Mr. Peugeot: Možná tohle tvrzení někomu může přijít zvláštní, ale stačí se podívat na vzhled slovenských měst a lidem dojde, že za onoho režimu ta města byla mnohem víc zprasená, než ta česká

Já jsem tolik slovenských měst neprošel, ale myslím, že máš pravdu. Podle mě to souvisí s tím, že se na Slovensku mohutně investovalo do industrializace a s tím související infrastruktury a bydlení. Do mnoha regionů tekly obrovské federální peníze a tudíž byla větší příležitost do tamních měst vtisknout dobovou stopu. Zajímavě o tom pojednává seriál Muž na radnici. Dílo, které mělo ve své době propagovat právě plošné asanace staré zástavby a výstavbu sídlišť i v historických jádrech měst, je dnes pozoruhodným dokumentem doby a funguje spíše jako "anti-propaganda" tehdejších postupů a myšlení.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3120
Registrován: 4-2003

Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 12:42:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martine_l, a jak jsi k tomu závěru dospěl? Žiar, Nitra i Blava jsou bílým na zeleným, protože do Žiaru a Nitry se jede po R1, do Blavy dál po D1. Ale já nechci jet do těchto destinací, já ani nechci jet po R1, já chci jet po komunikaci, na niž se chystám odbočit, do vedlejší obce, aniž bych na R1 vůbec najel. Jak mám dle tabulí poznat, že odbočuji na zpoplatněnou komunikaci? Vidím tam uvedené komunikace E 58, E 572 a I/50. Červené políčko R či D žádné. Tak z čeho to mám poznat, z čeho jsi to poznal ty?

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6804
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 13:58:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Tak z čeho to mám poznat, z čeho jsi to poznal ty?

Všechny cíle ve směru odbočení jsou uvedené bílým písmem v zeleném poli. Není tam žádný v modrém, tzn. že bezprostředně za odbočkou je komunikace typu D/R a ty jsou zpoplatněné vždy, není-li uvedeno jinak.

Ale já nechci jet do těchto destinací, já ani nechci jet po R1, já chci jet po komunikaci, na niž se chystám odbočit, do vedlejší obce, aniž bych na R1 vůbec najel

Na té ceduli se ale nic o R1 nepíše. Je tam uvedena informace, že komunikace, na níž se odbočuje, se jmenuje I/50, vedou po ní trasy mezinárodních silnic E58 a E571 a je typu D/R (=implicitně podléhá zpoplatnění).

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5312
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 16:20:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podle mě to souvisí s tím, že se na Slovensku mohutně investovalo do industrializace a s tím související infrastruktury a bydlení. Do mnoha regionů tekly obrovské federální peníze a tudíž byla větší příležitost do tamních měst vtisknout dobovou stopu.

Ano, je to tak, byly tam mohutné investice a budování. Navíc slovenská města se v té době celkově i mnohem rychleji rozrůstala, počet obyvatel se v některých od druhé světové do 80. let třeba zpětinásobil. Takže není divu, že činžáky z 1. poloviny 20. století nebo ještě starší se v typickém slovenském okresním městě vyskytují jen pár ulic kolem náměstí a u nádraží, ono prostě v roce 1950 už nikde dál nemuselo stát nic, případně jen venkovské domky. To se pak dalo stavět jedno sídliště vedle druhého i bez větších asanací.

Naopak v českých zemích proběhla industrializace o pár desetiletí dřív a spousta měst za socialismu už tak trochu "zamrzla", hlavně pokud nešlo o větší správní nebo průmyslová centra. Na Slovensku mě z kategorie, ve které se "čas zastavil" ještě před dobou panelákovou, napadá jen pár příkladů malých měst jako Štiavnica, Levoča, Kežmarok, možná Skalica...
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2915
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 18:56:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef
Tu Štiavnici a Kežmarok potvrzuji. Tam je opravdu krásné historické jádro bez zjevnějších nemístních zásahů. Sídliště v BS a KK se nachází opravdu na okraji, stejně jako ve většině českých měst.
Podíváš-li se však víc na jih, tak se u některých měst zhrozíš. Třeba je jen málo hnusnějších měst než je Dunajská Streda nebo Nové Zámky, kde města víceméně pozůstávají čistě ze sídlišť. Abych byl upřímný, ani nevím zda NZ má vůbec nějakou starou část...
Moje Komárno je na tom o dost lépe, ale také mělo vlastně jen štěstí, že tehdejší režim skončil. V zajímavých dobových materiálech jsem četl o tom, kam a jakým způsobem se mělo pokračovat s asanací starých částí a jejich nahrazením sídlištní výstavbou. Dojít na to, tak by za oběť padlo i mnoho ulic v bezprostřední blízkosti starého centra, nevyjímaje ulici, ve které jsem bydlel...

Ale abych jen nežvanil a byl více k tématu, tak tu mám jeden kvíz: najdi dopravní značení:

Tento kousek z Poděbrad už asi něco zažil. Moc dopravního značení s těmito "tenkými" kovovými rámy kulatého profilu už v ČR člověk neuvidí.
transit01
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 9-2012

Odesláno Pátek, 22. května 2015 - 19:35:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedno dost starý dopravní značení.. Hold taková zapadlejší ulice, tak se to tam zapomnělo vyměnit.

IQ+Love= Škoda Auto [auto] [ok]
V každém příspěvku se můžou objevit pravopisné chyby, za to mě prosím omluvte, Díky..
Z libovky na vrak v rozmezí dvou roků ... odkaz
RnK - Rychnov nad Kněžnou - můj rajon [biggrin]
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7968
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 24. května 2015 - 15:44:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen tak

www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
353
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7969
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 24. května 2015 - 15:49:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k těm vítacím nesmyslům - Pardubice je po roce 1989 všechny zrušily, načež se po letech objevily nové, ovšem žádná elegance to není. Fotku nemám, tak pro představu z Googlu:


www.trolejbus.cz * www.pshzd.cz * www.dpmp.cz * Facebook DPMP a.s. * moskvich.cz
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6808
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. května 2015 - 10:27:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

[iDnes.cz] Nejen kráva a jelen. Od ledna bude na dopravních značkách i žába nebo kůň

Jde o připravovanou náhradu dosavadní vyhlášky č. 30/2001 Sb., kterou se provádí pravidla silničního provozu. Předpis by se měl kompletně přebudovat a zpřehlednit, přibudou nové dopravní značky a pár jich zmizí. Článek zmiňuje žáby, což je asi čtenářsky nejvděčnější, ale určitě ne to nejdůležitější. Především se vytváří nová kategorie značek informativních zónových, kam se zařazují všechny, které označují oblast, kde platí zvláštní pravidla (pěší a obytné zóny atp., ale i dálnice nebo tunel). Kompletní text je ke stažení např. na Úřadu vlády.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2192
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 25. května 2015 - 11:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zvlášť ty, které mají zmizet, by to chtělo ještě dokumentovat v terénu v době jejich platnosti. Takové fotky nám dnes z minulosti docela chybí. Dodnes lituju, že jsem si na desítce (dnes II/610) mezi Hoškovicemi a Březinou (MH) nikdy nevyfotil značku Zákaz fotografování, neb vedle je letiště, odkud tehdy vzlétaly takové ty sovětské vrtulníky, kam se vejde půl města i s přehradou, a další jejich technika. Značka tam hnila až někdy do půlky 90. let a ve spojení s tím místem měla své dobové kouzlo.
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6811
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 25. května 2015 - 15:28:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joel: Tak zvlášť ty, které mají zmizet, by to chtělo ještě dokumentovat v terénu v době jejich platnosti.

Ony vesměs mizí značky, které se v praxi téměř nevyskytovaly. Nepamatuju si, že bych někde viděl na vozovce namalované křivky a značku zákaz vjezdu osobních automobilů jsem snad viděl jednou v nějakém firemním areálu, kde bylo potřeba odfiltrovat osobáky od kamionů. Z těch rozšířenějších zmizí dopravní vysílání a měnit se bude barva symbolu pro dálnici, což bude asi nejviditelnější změna.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Kůň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 1-2012

Odesláno Pondělí, 25. května 2015 - 20:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr._Peugeot: Shodou okolností jsem byl v Dunaszerdahely teď v týdnu a zase tak strašné mi to nepřišlo...

A pro všechny tu mám nějakou zmes značiek z Nagymegyeru [happy]. Nebojte, tak hnusně, jako na některých fotkách nebylo, to je jenom moc silný přechodový filtr, ale bez něj by zas byla bezbarvá obloha.





Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 932
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 26. května 2015 - 13:14:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tahleta už taky něco pamatuje...
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 26. května 2015 - 14:13:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin_l: Na té ceduli se ale nic o R1 nepíše. Je tam uvedena informace, že komunikace, na níž se odbočuje, se jmenuje I/50, vedou po ní trasy mezinárodních silnic E58 a E571 a je typu D/R (=implicitně podléhá zpoplatnění).
No, a to je to - kde jsi z návěstní tabule vyčetl, že komunikace, na níž se odbočuje, je typu D/R, když sám píšeš, že se na ceduli nic o R1 a ani o jiné R či D nepíše? Nebudeš mi chtít tvrdit, že bílá 50 v modrém poli, tedy silnice I/50, je silnice typu D/R, že ne? Že jsou na tabuli názvy měst bílým na zeleným neznamená nic jiného, než že jsou tímto směrem tyto cíle dosažitelné po dálnici. Nic o tom, že by dálnice měla začínat bezprostředně za odbočkou. Stejně tak jsou na tabuli uváděna čísla komunikací. A zde leží zakopaný pes. Zádrhel tkví v chybějícím označení komunikace R2 na zmiňovaných návěstních tabulích, kdy tabule byly umístěny zřejmě dříve, než se z komunikace, na níž odkazují, stala R2. Měl by tam být ještě červený obdélníček, podobně jako na obrázku níže. Proto mě udivují tvé jasnovidecké schopnosti, s nimiž dokážeš i přes chybné značení určit správně typ komunikace za křižovatkou.


Pokud tvoji logiku chápu správně, pak by dle následujícího obrázku měly být komunikace bezprostředně za křižovatkou se směru doprava v prvním případě a ve směru přímém v druhém a třetím automaticky rychlostními komunikacemi, jelikož zde nejsou uvedeny jiné cíle, než cíle s logem rychlostní komunikace, v jednom případě dokonce bílým na zeleným. Stejně, jako na tabuli ze Slovače jsou cíle jen bílozelené, proto se bezprostředně za křižovatkou nachází dálnice/rychlostní komunikace. Je to tak?


---

Ad Slovensko. Slovensko je rájem pro (nejen) značkové nostalgicky. A ke skulpturám - pěkně prokoukly po prosekání porostu před Vrútkami ve směru od Žiliny a k loňskému 70. výročí SNP se sáhlo i na betony před Banskou Bystricí od Donoval/Turca.

---

Ad nová "značková" vyhláška. Jako jo, jen trochu nechápu ten zákaz pro vozidla nad 3,5 tuny opustit pravý pruh. A holedbání se, jaká že je to novinka. Zákaz předjíždění pro nákladní vozidla existuje už dávno a jejich nevpuštění mimo pravý pruh už dávno funguje za pomoci značky Omezení v jízdních pruzích.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 26. května 2015 - 18:49:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem rád, že se mi tu podařilo vcelku úspěšně nakousnout vítací plastiky. Tak teď z jiného soudku, který už také dávno zmizel z našich silnic, resp. parkovišť a odpočívadel. A sice takové ty rozměrné tabule, podle nichž si řidič mohl (nebo spíše nemohl) zkontrolovat šajn světlometů. Dochovalo se to někde in situ? Jeden byl na parkovišti u koupaliště v Bakově nad Jizerou, kde vznikla v 80. letech kravská křižovatka, na níž nebyl problém směrem od Mnichova Hradiště dostat káru na dvě kola. Ale už je to pryč asi hodně dlouho.
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 937
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 26. května 2015 - 19:33:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joel. Tak tohle jsem naposled viděl jako děcko.
jkl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.175.78.132
Odesláno Úterý, 26. května 2015 - 22:19:09    Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Vidím, že dopravní značení mého rodného města a bydliště se dostalo na K-report.. [ok] [happy]

Tabule na 1. a 3. fotce jsou správně, protože za křižovatkou se nachází silnice I. třídy a piktogramy avizovaná rychlostní silnice se nechází při přímém směru dále. Ovšem je možné ještě odbočit na neplacenou silnici. Na novějších tabulích u olomouckého Globusu ve směru z města na Mohelnici to této teorii nepodpovídá, protože R začíná až u Křelova (MÚK Křelov).
2. značka podle této teorie je špatně.. Dle ní by Rka měla začínat ihned za křižovatkou..
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6815
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 27. května 2015 - 08:54:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Proto mě udivují tvé jasnovidecké schopnosti, s nimiž dokážeš i přes chybné značení určit správně typ komunikace za křižovatkou

Že jsou ty cedule chybné, jsem psal hned na začátku. Chyba není jen v tom, že někdo nepřeznačil I/50 na R2, ale především v tom, že značky jsou celé v zelené barvě, což neodpovídá kategorii komunikace, na níž jsou osazeny. O odbočení na zpoplatněnou komunikaci chybí jednoznačné upozornění, ale z toho, co vidím, to podle mě patrné je.

Je to tak?

Není[happy]. Prostřední obrázek můžeme vyřadit rovnou, protože se bavíme o návěstech před křižovatkou a na tom snímku jsou směrové tabule. Ty fungují na trochu odlišné logice. Důležité je zejména to, že dokud je místo čísla komunikace symbol D/R, tak jde pouze o určení směru, ale neříká to nic o tom, zda stejným směrem neleží ještě další cíle (na nezpoplatněných komunikacích). Teprve když je na zelené směrové tabuli číslo dálnice nebo rychlostní komunikace, tak jde o poslední odbočení na ni a v tom případě "není úniku" před najetím na komunikaci tohoto typu.
Značky z prvního a třetího příkladu také nejsou provedeny zcela správně. Cíle mají být uvedeny v zelených subplochách, ve třetím případě by měly být oba cíle i čísla komunikací uvedeny v opačném pořadí. Pokud za značkou z prvního příkladu již nenásleduje žádná další, tak z ní plyne informace, že odbočuji na nezpoplatněnou komunikaci, která vede k rychlostnici č. 46 na Brno a Prostějov (a třeba vede i někam jinam, ale ty cíle jsou bezvýznamné na to, aby tam byly uváděny). Ve třetím příkladu platí více méně to samé.
Jinak všechny uvedené značky jsou z doby před rokem 2000, kdy se všechny systémové a grafické zásady značení ne vždy zcela dodržovaly (ono ani dnes, ale je to přeci jen výrazně lepší) a daly by se na nich ilustrovat mnohé nedostatky...

Jako jo, jen trochu nechápu ten zákaz pro vozidla nad 3,5 tuny opustit pravý pruh. A holedbání se, jaká že je to novinka. Zákaz předjíždění pro nákladní vozidla existuje už dávno a jejich nevpuštění mimo pravý pruh už dávno funguje za pomoci značky Omezení v jízdních pruzích.

Novinka to není, to je jen novinářská zkratka. Vyhláška nezavádí příliš mnoho nového, ale především ušetří spoustu "plechu". To, na co se dnes musí dávat dodatkové tabulky, bude možné vyznačit přímo ve značce upravením základního symbolu bez ztráty významu a přehlednosti. Stejně tak omezení jízdy v pruzích bude možné nahradit menší značkou o zákazu předjíždění.
Jestli má smysl zakazovat kamionům předjíždění je na jinou debatu, ale znám dálnici v zahraničí, kde je tento zákaz nepřetržitě v délce asi 60 kilometrů. Asi vědí proč.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3129
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 27. května 2015 - 14:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, a co je to, co vidíš, z čeho je patrné, že bezprostředně následuje komunikace typu D/R? Já vidím bílozelenou tabuli na komunikaci, která ani náhodou není typu D/R, u šipky bílozelené cíle, což o bezprostředně následující dálnici či rychlostní komunikaci nic nevypovídá a pak čísla komunikací, z nichž naopak jasně vyplývá, že se jedná o silnici 1 třídy, nikoliv o dálnici či rychlostní komunikaci. Co tam vidíš jiného?

Když to tak není u tabulí z Olomouce, proč by to tak mělo být u tabule ze Zvolena? Vždyť je to stejný princip.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
jkl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.175.78.132
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2015 - 08:46:50    Odkaz na tento příspěvek  

Martin l:
Taky už tomu přestávám rozumnět..

Značky z prvního a třetího příkladu také nejsou provedeny zcela správně. Cíle mají být uvedeny v zelených subplochách,...

Ale kdyby byly cíle v zelených subplochách, tak by danná značka znamenala, že v přímém směru (v 1. případě) a za odbočením (ve 3. případě) by ihned začínala rychlostní silnice.. Ono tomu ale tak není [pozor] A na těchto tabulích je aji číslo komunikace..
Jinak tato teorie, zřejmě, funguje pouze u značek tvaru IS1a, IS1c, IS2a, IS2c..

Pokud za značkou z prvního příkladu již nenásleduje žádná další, tak z ní plyne informace, že odbočuji na nezpoplatněnou komunikaci, která vede k rychlostnici č. 46 na Brno a Prostějov

Ok, ať jsou cíle v zeleném podkladu, ale není tam číslo komunikace tedy..
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6819
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 28. května 2015 - 09:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jkl: Ale kdyby byly cíle v zelených subplochách, tak by danná značka znamenala, že v přímém směru (v 1. případě) a za odbočením (ve 3. případě) by ihned začínala rychlostní silnice..

Zelená subplocha znamená, že cíl je dosažitelný po dálnici. Neříká nám, že dálnice začíná bezprostředně za křižovatkou. Pokud tomu tak je, tak se u cíle uvádí číslo dálnice nebo rychlostní silnice. Pokud tomu tak není, je místo čísla uveden symbol dané kategorie komunikace. V případě, jako je ten olomoucký, kdy I/35 vede k R35 (mimochodem, není v tom místě už dávno II/635?), tak se musí uvést zároveň číslo komunikace a zároveň symbol komunikace R. To je trochu složité a nejednoznačné a jedním z důvodů, proč se (snad) od nového roku bude aplikovat nové pojetí sítě nadřazených komunikací. Zelené cíle budou čistě dálniční, "erkové" pak modré.

V principu by to mělo platit takto:
Tato cedule nám sděluje, že se v přímém směru jede na Prahu, přičemž dříve nebo později to bude po dálnici (zelená subplocha). Žádný jiný významný cíl v přímém směru není, proto tam není uváděn. Víme, že dálnice nezačíná hned za křižovatkou, protože přímo vede silnice I/26 a víme, že k dálnici se teprve blížíme (příslušný piktogram).
Tato značka nám sděluje, že s v přímém směru jede na Prahu, přičemž dříve nebo později to bude po dálnici (zelená subplocha). Žádný jiný významný cíl v přímém směru není, proto tam není uváděn. Víme, že dálnice začíná hned za křižovatkou (resp. několik set metrů za ní, ale není už kam jinam odbočit), protože tu máme uvedené její číslo v červeném obdélníčku. Červený obdélníček je uveden i u směru vpravo, ale kromě něj je tam ještě číslo silnice II. třídy a několik "modrých" cílů, takže víme, že vpravo se dá jet i mimo dálnici.

Jinak tato teorie, zřejmě, funguje pouze u značek tvaru IS1a, IS1c, IS2a, IS2c..

Ta barevná a symbolická nomenklatura tak, jak vznikala v letech 1989 a 2000 je založena především pro použití na směrových tabulích IS1/IS2 a na velkoplošných značkách je odvozený a v některých specifických případech funguje ne zcela dobře. Chtělo by to ten systém více doladit a zavést například čísla navazujících silnic (nepřímé cíle).

Doktor: Co tam vidíš jiného?

Nic[happy]. Ale kdybych tam tudy jel s autem bez známky, tak mě prostě nenapadne na Bratislavu odbočit...

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3130
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 28. května 2015 - 11:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zelená subplocha znamená, že cíl je dosažitelný po dálnici. Neříká nám, že dálnice začíná bezprostředně za křižovatkou.
Trochu schíza, ne? Nezdůvodňoval jsi před tím náhodou zelenou plochou to, že za odbočkou bezprostředně následuje dálnice/rychlostní komunikace?

Pokud tomu tak je, tak se u cíle uvádí číslo dálnice nebo rychlostní silnice.
Vidíš snad někde na té tabuli ze Slovenska číslo dálnice nebo rychlostní komunikace?

Ale kdybych tam tudy jel s autem bez známky, tak mě prostě nenapadne na Bratislavu odbočit...
A proč, když i dle tvého vysvětlení tabule neukazuje, že by bezprostředně následovala komunikace typu D/R? A když pojedeš po Rokycanské autem bez známky, napadlo by tě u křižovatky na Starý Plzenec pokračovat rovně na Prahu? To je totiž úplně ten stejný případ.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3131
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 28. května 2015 - 18:16:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu na všech těch návěstních cedulích jsou oba cíle pro odbočení vpravo (tedy Bratislava a Nitra) napsány bílým písmem v zeleném poli, což znamená, že vpravo bude buď dálnice nebo rychlostní silnice, což jsou implicitně zpoplatněné komunikace.

vs.

Zelená subplocha znamená, že cíl je dosažitelný po dálnici. Neříká nám, že dálnice začíná bezprostředně za křižovatkou.

Zkus mi, Martine_l, vysvětlit, proč se mýlím, když si myslím, že si tyto dva tvé výroky protiřečí. Nebo se snad nemýlím?

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6823
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 29. května 2015 - 09:01:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doktor: Nebo se snad nemýlím?

Mýlíš[wink]. Zkus si ty dva výroky spojit a zjistíš, že se navzájem doplňují.

Nezdůvodňoval jsi před tím náhodou zelenou plochou to, že za odbočkou bezprostředně následuje dálnice/rychlostní komunikace?

Nezdůvodňoval. Pokud je k cílům doplněn symbol příslušného druhu komunikace, tak za odbočkou bezprostředně nenásleduje. Pokud je tam jen číslo komunikace, tak následuje. Stejně jako v těch dvou příkladech z I/26.

Vidíš snad někde na té tabuli ze Slovenska číslo dálnice nebo rychlostní komunikace?

Podle českých pravidel ano, číslo 50 v modrém poli u cílů v zelených subplochách znamená komunikaci R50. Slováci by tam měli mít úplný název dálnice nebo rychlostní komunikace, to je další chyba.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3133
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 30. května 2015 - 13:49:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na druhou stranu na všech těch návěstních cedulích jsou oba cíle pro odbočení vpravo (tedy Bratislava a Nitra) napsány bílým písmem v zeleném poli, což znamená, že vpravo bude buď dálnice nebo rychlostní silnice, což jsou implicitně zpoplatněné komunikace.
Tímto výrokem, tedy bílozeleným provedením cílů, jsi zdůvodňoval, proč jsem měl vědět, že odbočuji přímo na zpoplatněnou komunikaci typu D/R.

První výrok tedy tvrdí, že bílozelené cíle značí přímo následující komunikaci typu D/R. Druhý výrok tvrdí, že bílozelené cíle neznamenají bezprostřední začátek komunikace typu D/R. V čem se tyto na první pohled protichůdné výroky navzájem doplňují?

Na Slovensku se značí rychlostní komunikace stejně jako dálnice - číslo komunikace v červeném poli. Ostatně, již dříve jsem vkládal názornou ukázku. Vidíš tedy někde na té tabuli ze Slovenska číslo dálnice nebo rychlostní komunikace?

Když pojedeš po Rokycanské autem bez známky, napadlo by tě u křižovatky na Starý Plzenec pokračovat rovně na Prahu?

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5319
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 01. června 2015 - 10:49:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak já zkusím zdejší vážné debaty trochu odlehčit nějakým dopravním značením - tento obrazec se v zimě objevil na vozovce v Praze u metra Želivského, jen pár desítek metrů od vchodu na Nový židovský hřbitov.



Náhoda? Těžko.[proud]
Jožin_z_bažin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 10-2014

Odesláno Pondělí, 01. června 2015 - 20:37:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak Davidovu hvězdu jsem na vozovce ještě neviděl. Jefe, dobrej postřeh[happy]
JoVi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 106
Registrován: 3-2014
Odesláno Úterý, 02. června 2015 - 20:56:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vloni v Polici nad Metují.
jkl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.175.78.132
Odesláno Čtvrtek, 04. června 2015 - 17:33:26    Odkaz na tento příspěvek  

Martin l:
Princip už jsem pochopil.. Všude to funguje, kromě případu níže..

Tady to vypadá, že směrem na Karlovy Vary bez známky můžeme rovně.. Klasické čísla silnice, žádná zelená plocha.. Nemáme důvod jet na Potočiště, když nám tento cíl nic neříká..
Za kruháčem to vypadá dobře.. Piktogramy R nám říkají, že lze odbočit na nezpoplatněnou komunikaci..
O 200 m dále jsme v prčicích.. Otočit se již nikde nemůžeme, všude plná čára..

Pohledem do mapy zjistíme, že jsme měli jet na Potočiště.. Kdo by ale čekal, že na tabuli nebudou důležité cíle po nezpoplatněných cestách, ale [zadnice] světa Potočiště se 37 obyvateli.. [crazy] [angry]
Dříve toto nevadilo, bo R6 byla bez poplatku, ale s úpravou po zpoplatění si nikdo hlavu nelámal..
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 964
Registrován: 4-2014

Odesláno Úterý, 23. června 2015 - 21:45:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koleje už tam nejsou, značka zůstala...
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3027
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 24. června 2015 - 20:25:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Těchto kousků už u nás moc nenajdeme:

U obce Třebčice v okrese Plzeň-jih
Nystrom
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.34.225
Odesláno Středa, 24. června 2015 - 22:12:04    Odkaz na tento příspěvek  

jedna slušně historická z Třeboňska
Bobesh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 969
Registrován: 4-2014

Odesláno Čtvrtek, 25. června 2015 - 10:11:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MrP. Sakra, já si vždycky myslel, že Plzeň a Mohelnice jsou od sebe dál [lol], ale jak říkaval můj otec, "myslet, znamená houby vědět".
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 25. června 2015 - 10:16:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobesh
Asi proto, že není Mohelnice jako Mohelnice. Možná myslíš na jinou, ono jich je totiž víc. V tomto případě se jedná o poměrně malou obec, která sousedí s Třebčicemi, kde jsem staré návěstidlo vyfotil. [wink]
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3077
Registrován: 1-2012

Odesláno Sobota, 11. července 2015 - 18:04:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Abych to tu trochu oživil, mám tu jeden pěkný "okresní" kámen mezi Modřicemi a Brnem-Přízřenicemi:


+ jeden starý kilometrovník jen tak u plotu v Ratajích nad Sázavou (KH):
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2273
Registrován: 4-2011
Odesláno Sobota, 11. července 2015 - 22:05:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to hektometrový, nikoli kilometrový kámen, zavedený nařízením Ministerstva veřejných prací z roku 1933 na státních a později i na okresních silnicích. Docela to mate, ale ta šestka je vlastně označení 600. metru určitého kilometru. Kilomerovník je cca 1,5krát větší a kolem Ratají jich je ještě docela hodně. Střední Čechy jsou v jejich dochovanosti pořád docela úspěšné.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3079
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 12. července 2015 - 09:31:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joel
Děkuji za objasnění. Mě se ta šestka také trochu nezdála, protože nedaleko je 2-ka nebo 3-ka (teď z hlavy nevím) a říkal jsem si, že tolik kilometrů to od ní není.
Máš pravdu, zde po okolí je těchto kamenů spousta. Z fleku si vzpomenu na cestu z Rataj nahoru do Mirošovic, z Mirošovic na Mitrov a pak také z Uhlířských Janovic na Zbizuby.
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4122
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 13. července 2015 - 15:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Povodne znacka oznacujuca hranicu kraja (Stredoslovenskeho - podla toho co presvitalo) sluzi uz nejaky ten rok ako znacka oznacujuca turisticky (??) ciel.
Neviem akym cielom nazvat vrch Skalka v Kremnickych vrchoch (kde sa nachadza vysielac Suchá hora)

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá
RZ - maximá
FordClub.sk, fordzona.sk, FordPolicia.sk
Bobek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 604
Registrován: 2-2006

Odesláno Úterý, 14. července 2015 - 07:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen jestli ve skutečnosti značka původně označující Středoslovenský kraj a později turistický cíl nyní neláká k návštěvě Maruš a Zuzany. [proud]

Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4124
Registrován: 10-2008

Odesláno Úterý, 14. července 2015 - 09:06:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bobek: No ktovie, ake pribehy by ta znacka a okolite kriky vedeli vyrozpravat. [biggrin]

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá
RZ - maximá
FordClub.sk, fordzona.sk, FordPolicia.sk
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3094
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 14. července 2015 - 16:12:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Další hektometrový kámen, tentokrát přímo od nás ze vsi:

Ani jsem o něm nevěděl...
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2274
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 14. července 2015 - 23:04:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A k tomu další stále větší unikát - původní vozovka z kostek. Na rozhraní Mělnicka a Bělska jsem na takové narazil i mimo intravilány obcí. Tady to vypadá podobně. A mizí denně.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3097
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 14. července 2015 - 23:11:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná, že mě ukamenuješ, ale nemohu se dočkat, až tohle konečně zmizí i z naší obce! Patří to do center měst, kam nesmějí auta a jsou tam max chodci a nějaké ty koňské povozy pro turisty.
Místo, kde mě to s... absolutně nejvíc, je Hlávkův most v Praze. V 21. století se tam ten dosti veliký provoz musí pořád drkotat po kočičích hlavách...

Nemysli si, jakožto člověk zajímající se o historii a milující skoro vše staré k nim mám také určitý vztah a nechci aby zmizely úplně, ale uznej, že jezdit po nich denně je očistec. Jezdil jsem po tom rok denně do práce tam i zpátky (mimochodem to je částečně ve Velimi a pokračuje to minimálně půl kiláku za obec směrem na Cerhenice) a nemohl se dočkat až s toho sjedu na asfalt. Největší peklo je to ale na kole.

Mimochodem potěším tě - v Ratajích nad Sázavou, kde jsem fotil v sobotu ten hektometrový kámen se 6-kou, je dlažba takřka v celé obci. Ta obec je ale taková [zadnice], že tam to asi nikomu nebude vadit ani do budoucna.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mr._Peugeot.)
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2275
Registrován: 4-2011
Odesláno Úterý, 14. července 2015 - 23:52:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No žádný med to není. V Bozkově u Semil byla dlažba ještě předloni všude. Kdo to neznal a jel 50 km/h, dvakrát, třikrát dostal z těch vyježděných vln takovou pecku do spodku, že mohl měnit olejovou vanu. V zimě to navíc prokazatelně víc klouže. V Turnově je vytížená ulice, kde jsou kočičí hlavy, tedy velké čedičové kostky, a vozovka má navíc tvar obráceného U. To máš dojem, že sklouzneš doprava i za sucha.
Při poslední návštěvě Ratají jsem si také říkal, v jaké že jsem době. Před mnoha lety jsem tahle místa objevoval při cestách vlakem. Přijel jsi tam v zimě navečer, šel kilometr do centra, kde svítila jedna lampa a byla otevřená jediná putyka, kde měli jeden malý pokojík k přespání a poctivý utopence. A ráno se vyrazilo dál do krajiny.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3099
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 15. července 2015 - 09:25:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rataje jsou naprosto zapomenutá vesnice (s dříve zajímavou historii), kde hezky česky řečeno "chcípl pes". Ano, ta hospoda na návsi je snad tím jediným místem, které tam funguje. Jinak tam postupně zavřelo úplně vše.
Jediný život ta obec zažívá v létě, když je tam otevřený kemp u Sázavy (u železničního mostu) + jsme tam my, chataři. I proto píši, že zrovna tam ty kočičí hlavy asi nikomu vadit nebudou...
jkl
Neregistrovaný host
Odeslán z: 188.175.78.132
Odesláno Středa, 15. července 2015 - 14:35:19    Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že v některých obcích si kostky nechávají proto, aby se tam jezdilo pomaleji.. Pro příklad třeba průtah obcí Dolní Sukolom (II/449)..
Jožin_z_bažin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 172
Registrován: 10-2014

Odesláno Neděle, 19. července 2015 - 14:35:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak aby bylo jasno! Tady je opravdu konečná!![biggrin]\
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3135
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 24. července 2015 - 15:28:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední dobou se mi ty kamenné kilometrovníky/hektometrovníky nějak zalíbily. Dneska jsem si vyfotil tento pěkný kousek u obce Mlékovice na Kolínsku:
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3179
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 25. července 2015 - 17:07:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na přání Martina_l po věcné diskuzi bych mu tímto chtěl splnit přání :-)

Po téměř dvou měsících se tě, Martine_l, opět ptám, v čem se tvé dva na první pohled protichůdné výroky doplňují? A pak pověz, kde na tabuli ze Slovenska vidíš číslo dálnice či rychlostní komunikace? Poslední otázkou, na kterou jsi doposud neodpověděl, tě už nebudu trápit. Ale kdyby se ti chtělo...

Tak s chutí do diskuze. A věcně ;-)

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Doktor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3180
Registrován: 4-2003

Odesláno Sobota, 25. července 2015 - 17:29:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Poslední dobou se mi ty kamenné kilometrovníky/hektometrovníky nějak zalíbily.
Nejsi sám. Některým se zalíbily natolik, že "vysazují" jejich kopie. No, slovy Feudala spíše takové úhnoje :-) Má to být jakýsi pseudorozcestník. Bohužel mě nenapadlo ho vyfotit, tak jen screen z onboard kamery. Pro zájemce, lokalizace u autobusové zastávky Křtiny, Dělnická čtvrť.

železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
šmolko
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4140
Registrován: 10-2008

Odesláno Pondělí, 27. července 2015 - 09:27:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Niekto kompetentny v Bratislave, ci Bratislavskom kraji sa rozhodol, ze sa odstrania tie uvitacie tabule z cias minuleho rezimu...
Mam na mysli prispevky c. 3665 a c. 3976.
Ten zo smeru od Ivanky pri Dunaji je dole, s istotou zmizol a ten od Stupavy, najblizsie omrknem ten od Sv. Jura, ale nerobim si iluzie.

Podrobná orienta?ná mapa Bratislavského kraja
EČV - maximá
RZ - maximá
FordClub.sk, fordzona.sk, FordPolicia.sk