K-report
 

Archiv diskuse Historie SPZ a PZ do 23. 11. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Automobily, lodě a letadla » Historie SPZ a PZ » Archiv diskuse Historie SPZ a PZ do 23. 11. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 7-2015

Odesláno Čtvrtek, 19. listopadu 2015 - 22:56:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

..a ještě moto
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1354
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 01:51:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vážení kolegové a přátelé,

dovoluji si vám představit velmi zajímavou tabulku

AA - 09 - 61

Než se pustím do popisu tabulky, je nutno zmínit, že tabulka není moje, mám jí dlouhodobě zapůjčenou.

Tabulky série AA měly v socialistickém Československu mimořádné postavení. Byly k dispozici jen těm nejvyvolenějším pohlavárům (papalášům) a nebyla to samozřejmost ani pro ně. Snad kolegové Vámos a Feudal prominou, když budu citovat z jejich knihy, která tuto sérii zmiňuje.

Tedy:...zvláštní SPZ série AA byly zavedeny "k zajištění přednostní přepravy vedoucích stranických státních představitelů". Těmto představitelům byl propůjčen "zvláštní průkaz federálního ministerstva vnitra". Vozidla určená k přepravě vybraných držitelů zvláštního průkazu (tzn. ne všech) byla pak označena zvláštní poznávací značkou série AA...držitelé pak nemuseli dodržovat některá ustanovení pravidel silničního provozu...série AA byly přidělovány V. správou SNB...a vyskytovaly se pouze na služebních vozidlech a řidičem vozidla byl vždy příslušník V. správy SNB.
SPZ série AA byly pravděpodobně zavedeny v roce 1975...význam byl tajný a veřejně nebyla tato série nikde prezentována.


I v dnešní době, kdy jsou otevřeny archívy a téměř vše je dohledatelné, není o této sérii více informací. Musíme se tedy spolehnout na vyprávění pamětníků, lidí, kteří na konci 80.let pracovali na Hradě. Víme např., že po listopadu 89 se tyto tabulky v jednu chvíli odmontovaly z aut a někteří lidé, co tam zrovna byli si pár tabulek vzalo jako suvenýr. Zbytek se zlikvidoval, zřejmě jako jeden ze symbolů socializmu. Samozřejmě, že ani přímí účastníci tehdejší akce si dnes nepamatují, kolik tabulek si lidi rozebrali.

Co je nám známo, nikdo tuto tabulku nemá ve sbírce, všechno to jsou jen více, či méně zdařilé napodobeniny. Není vyloučeno, že jí má nějaký neznámý člověk "na vratech garáže" nebo na půdě mezi artefakty doby socializmu a tabulce "je tam dobře".

K vlastní tabulce: Snad nejdůležitější informací je, že tyto tabulky jsou dvě, jedná se tedy o pár, což je vynikající z pohledu původu. Bohužel druhou tabulku vám nemohu představit, protože ke mně ještě nedorazila. Měl jsem snahu je představit zároveň, ale bohužel kvůli jistým problémům se tak zatím nestalo. Až ke mně dorazí i druhá tabulka, dám vědět.
Víme, že původní vlastník je jeden z pamětníků, který se zúčastnil oné památné chvíle demontáže z aut a jeden pár si nechal. Po různých peripetiích je tedy pár k dispozici, což je jistě dobré k doplnění informací o této utajené sérii.

Číselná kombinace: zatím se tušilo, že série AA začínala na AA-30-01. Nižší kombinaci nikdo neviděl, není ani na fotkách, či filmu. Proto kombinace 09-61 se jeví jako nepravděpodobná. Jenže informace přímo od zdroje říkají, že tuto tabulku používal tehdejší ministr Bohumil Urban když působil ve vládě nejdřív jako ministr průmyslu (1978-1981) a pak jako ministr zahraničního obchodu (1981-1986). Poté povýšil na místopředsedu vlády a člena ÚV KSČ. Pak jistě dostal k dispozici jiný vůz s jinou AA tabulkou.
Tuto konkrétní tabulku měl používat v době, když byl ministrem zahraničního obchodu.
Myslím, že kombinace 09-61 značí víc, než jen shluk číslic. Když už si tedy tehdejší V. správa SNB dala práci s touto sérií, jistě to měli "vymakané". Vždyť řadový příslušník musel tyto vozy pouštět všude přednostně a vozy měly tzv. absolutní právo přednosti jízdy, dokonce měly přednost i před sanitkami, hasiči a VB (ti měli "jen" právo přednosti jízdy). Muselo být tedy jasné koho v autě vezou - zda ministra, člena ÚV KSČ, prezidenta, předsedu vlády apod. Číselný kód tedy možná zahrnoval informaci "odkud vítr vane".
A že jiná kombinace, než 3x-xx není nikde na fotce? Většinou se fotily kolony aut, kde jako první byla většinou prezidentská limuzína, za ní dalších x aut podle důležitosti. Auta s AA-3x-xx byla nejvíc vidět a byla tedy v záběru. Ostatní už nebyly důležité a ztrácely se v pozadí.
Navíc - aut s touto sérií bylo pár desítek, takže kdyby chtěli, vystačí si s kombinací 00-01 až třeba 01-00. Ale to by bylo moc jednoduché a třídní nepřítel by to hned odhalil. Takhle z toho udělali na první pohled normální tabulku a jen příslušníci VB věděli o co jde.
Jedinou výjimkou je foto tabulky AA-00-01 co zde dával kolega Feudal. Ale ta je snad z 50. nebo 60.let. Zřejmě tedy ten nápad v 70. letech oprášili a trochu vylepšili.

Tabulka: je železná (hmotnost 335g) a je ve vynikajícím stavu. Bílý podklad je přestříkán (ne přetřen) a znaky jsou velmi pečlivě natřeny. Další znak pravosti. Jak máme zjištěno, auta s AA tabulkami se udržovala v perfektním stavu a byla vždy naleštěná a čistá - to je snad jasné. I tabulka musela být ťipťop. Jenže ona mrška byla železná a tak nám korodovala, což bylo neslučitelné s tehdejší socialistickou morálkou. A tak musela být "umělecky" renovována, aby vypadala stále jako nová.



Samozřejmě přikládám srovnávací fotky. Použil jsem PV-44-42 z důvodu, že je železná a je po renovaci. Dále mám k dispozici tabulku AV -88-50. Je sice hliníková, ale začíná na "A" a tak mě zajímalo, jestli se obě áčka budou krýt.


Zkouška, zda sedí otvory v tabulce. V ruce držím AA a za ní je železná ZO. Schválně je tam ZO, kvůli tomu, že je červená. Otvory sedí 100%.


Pomlčky. Jsou v pořádku? Budou sedět? Ano sedí a tabulky jsou přesně nad sebou.


Největší překvapení bylo na rubu tabulky. Jak jistě víte železné smaltované tabulky byly ze zadní strany černé. Tato je ovšem červená!


Jenže tato červená mi připomíná červenou ZO. Není to náhodou stejná barva? Srovnání mezi rubovou stranou tabulky AA a třemi tabulkami ZO z lícní strany. Mrzí mě, že nemám druhou AA tabulku, moc mě zajímá, zda je taky červená.


Ještě srovnání rubových stran ZO tabulek s AA tabulkou + PV.


Zdá se tedy, že se jedná o originál, vše tomu nasvědčuje. Ještě je samozřejmě nutné srovnání s druhou tabulkou.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5487
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 08:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voy (1354):

Mě se to nějak nezdá. Jakožto rodák z Dejvic, kde a v jehož okolí jsem prožil dětství, jsem vídával značky série AA celkem běžně. Ale že bych někdy viděl AA-0x-xx si fakt nevybavuju.

Podezřelých na té legendě je mi i několik jiných věcí, ale nejsem si jist, tak se nebudu radši blamovat.

A ještě myšlenka, co mě teď napadla: pokud to číslo něco znamená, tak by to spíš pasovalo do systému 1953. Ale fakt je to divné.

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5488
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 08:54:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaňas (15):
Pěkné fotky.

Něco bližšího o MF-07-91 by nebylo? Byl majitel přímo z Prostějova nebo nějakého okolí? Jde mi hlavně o přiřazení k původnímu okresu před 1960.

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6978
Registrován: 5-2004
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 08:58:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr. Peugeot: Podobný problém je s PO53-kami PMJ. Ty také nejsou zatím zdokumentované, potažmo nikdo z nás zatím nenašel byť jen jedinou fotku.

Vzpomněl jsem si, že jsem značku série PMJ kdysi viděl v jednom televizním dokumentu. Tak jsem popřemýšlel a dokonce se mi jej podařilo vypátrat. Tady je z něj printscreen:

Zdroj: Příběhy železné opony | Balon pro StB, Česká televize 2006

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3050
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 09:14:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vámos (5487): Podezřelých na té legendě je mi i několik jiných věcí, ale nejsem si jist, tak se nebudu radši blamovat.

Já už jsem její relevanci rozporoval zhruba před měsícem a s presentací názoru na této půdě se přidám ke tvému postoji [wink].
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3051
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 09:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V aukci jsem vydražil jednu z Jihlavského kraje ...


S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 16
Registrován: 7-2015

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 10:28:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámos 5488: MF-07-91 je regisrace přímo Prostějovská, na Manetu sedí můj otec. Kdyby tě zajímaly i předchozí značky té kývačky od prvni registrace v roce 1959, tak ti je můžu taky napsat. Máme ji od novoty dodnes doma. Ta Škoda 100 byla taky naše, PV-97-91 je z roku 1971
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1355
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 10:44:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámos, Feudal: tabulka je pravá, není to žádný fake nebo úhnoj. Jak jsem již uvedl, číselná kombinace je neobvyklá, ale to neznamená, že neexistovala.
Druhá možnost je, že si ji jen tak někdo vylisoval ze zaměstnanců přímo v Bardějově a to ještě v páru. Veřejným tajemstvím bylo, že tam zaměstnávali taky vězně, takže lze pochybovat o tom, že by obě tabulky někdo vynesl ven a schoval na půdě desítky let.
Ale vážně - nenapadá mě teď nějaká jiná seriozní možnost odkud by se tabulky vzaly, než ta, co jsem popsal v minulém příspěvku.
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3052
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 10:54:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Voy (1355): Vámos, Feudal: tabulka je pravá, není to žádný fake nebo úhnoj.

No, tak takhle suverénně bych si nedovolil tvrdit ani jednu z obou možností (a to jsem měl tabulku v rukách) [wink]. Víc k tomu už neřeknu ...
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3668
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 10:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdeny
Díky moc za ten odkaz, jsou tam z dnešního pohledu neuvěřitelný kousky s dobovými SPZ. Za tohle ti patří veliký [ok]
Toho posunu Z94 jsem si všiml také, tohle vypadá dokonce přímo na ahmi, jelikož mám u sebe vedenou A 25-75 jakožto dmi Z94/101 (na VW Corrado) a taktéž 101-ku A 25-77 má některý kolega ve sbírce. [wink]

Martin_l
Perfektní, tak tu máme konečně fotku i této rarity. Díky moc! Docela by mě zajímalo, kolik jich v Plzni mohli vydat. Zda to mezi začátkem a tou prozatím nejvyšší známou PMJ-02-10 bylo vydáno vše a zda to šlo i číselně výš... Na tohle ale bude dnes už asi těžké odpovědět (i když nic není nemožné).

Feudal
Moc pěkná fotka. Kromě toho je to i celkem málo vídaná původní O53-ka. Myslím, že to je teprve druhá fotka série OX, která se tu objevila. [ok]

Vaňas
Jakákoliv registrace, popřípadě datumy přidělení, nás všechny velice zajímají. Pokud k tomu máš podklady, resp. si to vše pamatuješ, sem s tím. Taktéž nepohrdneme jakoukoli další dobovou fotografii, na které jsou čitelné SPZ. Díky. [wink]
Ta 100-ka s vysokou PV by i seděla na 1971, řekl bych konkrétněji, že vaše auto bylo registrované +- v létě toho roku, že jo?

Voy
Nebyli ti vězni náhodou spíše v Tatrasmaltu Pohorelá než v Bardějově?
Jinak ta AA je velice pěkná, to se nevidí každý den i když tento kousek s objektivních důvodů zde asi vyvolá bouřlivou debatu (minimálně kvůli tomu číslu). Ta vysvětlení, která si předložil se mohou zakládat na pravdě (a také nemusí) a mě zrovna ta bardejovská "story" přijde pravděpodobná. Nicméně, tohle věrohodně prokázat bude celkem oříšek... Já tu dobu nezažil, nemohu tedy soudit, zda to tak mohlo být či nikoliv, ale nebyl bych k tomu ani tak kategoricky odmítavý jako kolega Feudal. To, že jsme něco osobně nepotkali, ještě neznamená, že to také neexistovalo. Vzpomeňme si na známý citát od Bolka Polívky. [wink]

Mě na ní kromě toho zaujal materiál - železo. Víme zda ty "běžné" AA-čka s čísly 3x-xx byly vzhledem k době jejich užití již všechny hliníkové?
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1356
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 12:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Feudal 3052: Já nepochybuji o tom, že ti prošlo rukama mnoho tabulek. Jenže zrovna tato konkrétní mezi nimi nebyla. Ale chápu, kam míříš. Mezi sběrateli jsou tací, kteří si nechávají dělat kopie různých tabulek např. v Polsku a pak je vydávají za originál.
Mimochodem - jak se dá poznat pravost např. tabulky typu O53 ? Když pominu vzhled, fond, rozměr atd. - všechno bude sedět - tak co ještě? Jak můžeš vědět, že např. zobrazená PV-44-42 není fejk?
Snažil jsem se proto AA tabulku poměřit co nejlépe s ostatními podobnými tabulkami. A vše zatím nasvědčuje, že je to OK. Ale 100% jistotu nemáš u žádné tabulky z té doby.
A co malované prvorepublikové tabulky? Máš jich jistě hodně ve sbírce. Můžeš tvrdit, že jsou 100% pravé? Nemůžeš. Jen můžeš na základě svých zkušeností tvrdit, že ano - neboli, že vše nasvědčuje tomu, že tabulka je pravá. 100% jistotu bys měl pouze v případě, že bys mluvil přímo s tím člověkem, co ji maloval.
Takhle by se mohly zpochybnit všechny tabulky, snad kromě Hicoňáckých, kde je zezadu datum výroby, znak Hiconu a číslo lisu.
Ale jak víme, i na zjevně originálních tabulkách z Hiconu jsou chyby, něco je špatně vylisované atp.

Mr.Peugeot: Ano, myslel jsem Tatrasmalt. Jak píšeš, AA se nevidí každý den, spíš se dá říct, že se neviděla nikdy takhle, takže ani není s čím srovnávat. Fe nebo Al - to prostě nikdo neví. Proto mě štve, že zatím není k dispozici druhý kus. Kdyby byly ve sbírkách aspoň nějaké další kusy, bylo by s čím srovnávat. Jenže o ničem nevíme. (víme o AA, která je poskládaná z kousků jiných značek, pak o jedné malované na plechu, ale to nepočítám.)
A máš pravdu v tom, že to je kontroverzní záležitost. Ale s tím jsem počítal a jsem tomu rád.
Ondrah98
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 7-2015
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 12:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tu objevují dobové fotky, tak si dovolím něco sice ne až tak starého, ale pár let už to mít bude (přelom 95/96). Zaujalo mě, že mezi písmeny a dvojicemi čísel chybí pomlčky BZ 57 70, což se mi zdá zvláštní, ale možná to zajímavé vůbec není... Má to nějaké jednoduché vysvětlení? Vím, že se tu pořád blbě ptám, tak snad to nějak extrémně nevadí... [happy]


Jinak jsem našel ještě něco, kdyby byly potřeba fotky, tak by neměl být problém.
BOE-15-38 Škoda 120, červená/oranžová - O53
BMZ 70-01 Opel Astra F hatchback, tmavě zelená - O86
BZE 49-63 Opel Omega B, stříbrná - O94
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3053
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 12:27:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Mr._Peugeot (3668): ... ale nebyl bych k tomu ani tak kategoricky odmítavý jako kolega Feudal.
Ad Voy (1356): ... ti prošlo rukama mnoho tabulek. Jenže zrovna tato konkrétní mezi nimi nebyla.

Nechtěl jsem se do této debaty zapojit, ale nečtete mé texty vůbec pozorně, nebo čtené špatně interpretujete [nene][lame].

— Vůbec nic kategoricky neodmítám, psal jsem, že takhle suverénně bych se nedokázal vyjádřit ani k jedné verzi, to za prvé.
— Za druhé, právě tuto konkrétní tabulku jsem v rukách měl[pozor] Chce to jen pozorně číst ... a tím už opravdu končím [wink].
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1357
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 12:28:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondrah98: Vysvětlení je prosté. Tabulka není originální. Nebo možná ano, ale někdo ji při renovaci (přetírání) dost sprasil...Sedmičky mají dlouhé nohy, pětka je divná atd. Na tohle jsou zde ale lepší borci, já jen komentuji základní chyby.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5472
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 12:29:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ondrah98:

Jako vysvětlení mě napadá to, že majitel při opravách auta (které má mimochodem asi dost překopané - jasně patrná je maska z posledních let výroby wartburgu a nový lak) opravoval i značku, kde obtáhl černou barvou pouze písmena a čísla, kdežto pomlčky zabílil spolu s pozadím. Československá značka zcela bez pomlček totiž jinak neexistovala.

Mně letos docela překvapilo v Norimberku, jak časté jsou opravy štětečkem i tam - starší vozy se značkou ve formátu DIN často jevily viditelné známky zásahů do SPZ.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3670
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 12:44:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Feudal
Máš pravdu, nic si nepsal o tom, že to jednoznačně odmítáš. Je to ale zbytečné slovíčkaření, víš moc dobře, co tím bylo myšleno.

Ondrah98
Kolegové to tu již dostatečně popsali, já k tomu jen dodám tolik, že první co mě zarazilo, byla ta BZ na W353, ani ne tak značka samotná, na které je podle mě i na fotce docela patrné, že byla několikrát opravovaná a mezičasem se prostě ty čárky "vynechaly".
Pravdou ale je, že první série 353-ek tuto sérii již bohatě stíhala, toto je třeba registrace z roku 1968. Wartburg na fotkách bude samozřejmě po nějaké generální opravě za použití prvků z modernější verze z 80. let nebo jen jednoduše bud po výměně karosérie. Wartburg 353 se vyráběl od roku 1966, takže teoreticky mohly první kusy stihnout i sérii BS.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2436
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 12:44:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mě se to nějak nezdá. Jakožto rodák z Dejvic, kde a v jehož okolí jsem prožil dětství, jsem vídával značky série AA celkem běžně.

To je teda fakt argument [nene]

Pražské Dejvice byly v té době především a hlavně doménou zelených mozků a jejich úřadoven vč. kasáren, nikoliv důležitých center moci (nedaleký Hrad na Praze 1 byla jen stafáž režimu). Klíčoví hráči tedy generální tajemník KSČ (Troja) a členové politbyra (Bilak - Smíchov, Fojtík - Kamýk) bydleli úplně jinde. Nižší šarže, tedy ministři různých rezortů byli rozptýleni nejen po Praze, ale značná část se jich vyskytovala i v Bratislavě, kam se rádi nechávali vozit (pokud tam rovnou nelítali..).

Takže výskyt AA-xx-xx na Praze 6 představoval pouze občasný transfer na letiště a hlavně - po roce 1985 se volily často jiné trasy, protože např. průjezd částí Evropské na dvou nejvyšších bodech (Červený vrch a Vokovice-Veleslavín) nebo přímo na kulaťáku byly ochrankou vyhodnoceny jako velmi problematické...
Největší "hustota" AA-xx-xx se vyskytovala u dnešního Ministerstva dopravy (tehdy sídlo KSČ) a silových ministerstev. Pro obecenstvo které by stálo jako legendární Dědek hodiny někde na chodníku v Praze 6 či v jiné části a čekalo na průjezd takto označené limuzíny by bylo velkou vzácností nějaký vůz se značkou AA (tyto vozy velmi vzácně parkovaly na veřejně přístupných místech...) vůbec zaznamenat.

Mnoho let jsem bydlel na adrese Nám. VŘSR č. 1, P-6 a tři ze čtyř oken našeho bytu ve 3. patře umožňovaly komfortní výhled na celé náměstí. Proto mě shora uvedený argument docela rozesmál...

Pokud padne nedoložené tvrzení že interval AA začíná na 30-01 (autoři si jasně vycucali z prstu) tak se nic nestane - jen se rozšíří vědomosti z té doby.
Podobně jako aktuální prezentace je zpochybňována pravost existující tabulky AA-71-03 ve sbírce Praga muzea jenom proto, že autorům dogamtu nepasuje do not...ale to známe i odjinud že [biggrin]

Mimochodem pravost či nepravost tzv. železných i pozdějších tabulek z lehkých slitin je snadno dokazatelná běžnými prostředky.

To, že se některé především pak železné standardní SPZ nedostaly z různých důvodů do distribuce není vůbec žádný argument proti jejich pravosti. Na území ČSR a ČSSR nebyl v letech 1953 - 1989 nikdo, kdo by byl schopen vyrobit kvalitní kopii tehdejších běžných SPZ hlavně pak ne stejnou technologií jakou mělo k dispozici MV. Stačí se podívat do sbírek filmových ateliérů a MV...

Tím vším neříkám, že čerstvě prezentovaná tabulka od Voye je nepochybný originál - spíš se ptám - proč by neměl být?

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5490
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 13:07:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaňas:
Přesně jak píše Mr.Peugeot, datumy (a u značek před okresním sytémem i místa) registrací z historie jsou velmi zajímavé. A pokud jsou k tomu i třeba TP, ještě lépe.

Takže pokud jsou k tomu na fotkách i třeba datumy z dokladů, tak sem s nimi[jidlo]

Dík!

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5491
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 13:15:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já bych tu AA radši probral jinde (třeba i zítra v Olomouci). Tady mám obavy, že se debata poněkud zvrhne[uhoh]

Na některé věci je lepší tady radši nereagovat.

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5473
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 13:18:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

první co mě zarazilo, byla ta BZ na W353

Tomu jsem právě bez problémů i uvěřil. Na tom obrázku jako bych navíc viděl i jeden typický detail pro wartburgy, a sice SPZ provrtanou ještě jednou vedle dírky, kterou značky měly z výroby (wartburgy měly nárazníky připravené na rozměr značky z NDR). Tak jsem ani neřešil, že by ta značka byla úplná atrapa...
Ondrah98
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 7-2015
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 13:53:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Wartburg na fotkách bude samozřejmě po nějaké generální opravě za použití prvků z modernější verze z 80. let nebo jen jednoduše bud po výměně karosérie.

No po nějaké opravě je určitě, protože co si pamatuju z různých rodinných vyprávění, tak byl původně snad žlutý nebo oranžový a věřím, že děda jako automechanik a kutil si nenechal ujít příležitost ho nějak upravit. Hlavně pokud je teda registrace z roku 1968, tak vzhledem k tomu, že jezdil někdy do roku 1998 nebo 1999 (a nemyslím si, že by jezdil zrovna málo), tak ta oprava byla zřejmě docela žádoucí. Tohle všechno by se dalo zjistit, kdybych se poptal při nějaké vhodné příležitosti. Každopádně detaily o značkách a nějaký pomlčky si po minimálně 20 letech pamatovat nikdo nebude... Tak jsem se teda zeptal tady, jak to mohlo vzniknout nebo co o vůbec je. A vzhledem k debatě, co se tu rozpoutala to je třeba i něčím pro Vás zajímavý. [happy]
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1358
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 14:43:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor 2436: O tabulce AA-71-03 v muzeu víme a taky jsme si mysleli, že je pravá. Je ale bohužel poskládaná z jiných tabulek (jak píšu v příspěvku 1356).
Nicméně vyvstává otázka, jak p. Příhoda k této kombinaci přišel. Pokud by si totiž měl celou vymyslet, pak by byla jistě hezčí a dívatelnější než nějaká 71-03. Pokud ovšem měl k této kombinaci nějaký dobrý důvod např. dobovou fotografii, nebo snad dokonce TP, či jinou poznámku, pak bych se mu nedivil. I když tabulka jako taková je samorobo, pak kombinace vymyšlená být nemusí.

Vámos, Feudal: ano, můžeme si to zítra říct. Není mi jasné, kdy a kde kolega Feudal tabulku držel před měsícem v ruce, když ji mám měsíc doma. Jistě se ale jedná o nedorozumění.
Jožin_z_bažin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 300
Registrován: 10-2014

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 15:00:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen taková má vzpomínka k té diskutované AA : Na spartakiádě 1985 jsem při pochůzkách Prahou viděl stát tuhle značku ve dvoře jednoho dvora, možná to bylo velvyslanectví, nevím, každopádně to bylo nedaleko Hradu a už tehdá mě zaujala... značku vozu si vůbec nevybavuji, asi to byla tuctová 613[happy]
Jinak tato diskuse mě opravdu zajímá [jidlo]
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1360
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 15:07:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A teď si představte, že AA bylo i na motorkách. Nejezdili na nich ovšem papaláši, ale policisté jako doprovod při návštěvách jiných významných státníků. Tabulka bude asi nesehnatelná. I když to jsem si o normální AA myslel taky...
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5474
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 15:58:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když se tu řešil ten wartburg, tak sem dám jeden pěkný kousek na původní SPZ (skoro v barvě vozu[proud]), na který jsem narazil tento týden v Praze:


A ještě pár podobných kousků ze září, kdy jsem u jednoho "ócéčka" v Hradci Králové potkal sraz vozů z NDR - dám sem jen ty, které pořád mají ony "dvojdírky":


Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 17
Registrován: 7-2015

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 18:09:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr. Peugeot 3668:
Tak ta Š100 byla zakoupena o letní dovolené, takže jsi to léto trefil.
A tady informace k té Jawa-Čz 175. Info z TP:
25.7. 1959 DM-11-09, 28.5.1960 FG-38-03, 11.1.1962 PV-17-16 a poslední výměna za poškozenou 25.2.1981 PV-1-59-68
Ještě našel foto z roku 1961. O víkendu ještě něco naskenuju
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3673
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 18:56:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaňas
Tisíceré díky. [ok]
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5495
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 20:03:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaňas:

Super. Díky moc [ok]

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2437
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 21:08:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voy: O tabulce AA-71-03 v muzeu víme a taky jsme si mysleli, že je pravá. Je ale bohužel poskládaná z jiných tabulek (jak píšu v příspěvku 1356).
Nicméně vyvstává otázka, jak p. Příhoda k této kombinaci přišel. Pokud by si totiž měl celou vymyslet, pak by byla jistě hezčí a dívatelnější než nějaká 71-03. Pokud ovšem měl k této kombinaci nějaký dobrý důvod např. dobovou fotografii, nebo snad dokonce TP, či jinou poznámku, pak bych se mu nedivil. I když tabulka jako taková je samorobo, pak kombinace vymyšlená být nemusí.


Příhodovi lze vytknout mnoho špatných vlastností a skutků, ale v době kdy zmíněnou tabulku získal do sbírky mu to ještě docela dobře pálilo.

Jakou motivaci by měl Příhoda pro to:

1) aby vyrobil falzum tabulky AA a umístil ji ve své sbírce která je veřejnosti nepřístupná a lze ji shlédnout jen s výhradním souhlasem a jedině za přítomnosti jejího majitele,

2) aby někomu z pozvaných návštěvníků dovolil se k té tabulce přiblížit natolik (natož dostal ji do ruky) že by dotyčný okamžitě poznal, že se jedná o padělek (...poskládaná z několika tabulek)?

Odpověď je prostá - žádnou. Jeho zájem se ubíral a ubírá úplně jiným směrem. O podobnou publicitu Příhoda nikdy zájem neměl.

Nikdy netajil a netají, že celou řadu předválečných registrací napodobil, což mu nelze vytknout, protože všechny byly ve své době samorobo. Že se i občas dobře seknul dokazuje nezapomenutelná NIXXII 731, několik let visící na feudalově webu a otištěná v mé knížce na str. 14, legenda šlendriánu a důkaz nesmyslnosti tehdejšího kódovaní. A ani to mu nelze přičíst k tíži.

Ať ti, co tvrdí, že se jedná o falzum předloží jasný důkaz - do té doby platí, že tabulka je pravá. Nechť si tito experti zjednají přístup k ní a podají poctivou zprávu o tom, co zjistili...

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2438
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 21:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vámos: Já bych tu AA radši probral jinde (třeba i zítra v Olomouci). Tady mám obavy, že se debata poněkud zvrhne..

Od toho snad diskusní forum je, nebo? Že se ukáže, že někdo buď kecá, nebo co hůř, bude za vola, snad vaše
demograticky fungující Spolčení nerozloží...nebo že by? [wink] Těším se na vaše závěrečné tiskové prohlášení [auto]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Pj29
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 84
Registrován: 1-2010

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 22:00:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Po čase zase několik posunů do tabulky okresní analýzy:

OL 28-27, T62, dmi
OL 85-56, T86, hmi: Navrhuji nahradit současnou OL 85-?1.
OL 15-33, T53/62, hmi/dmi
00 OCA-02, V86, skoro admi
OP 22-60, T53/62, hmi/dmi



P.S.: AA-09-61 fake jako M OS-625, čokolády na papírových táccích, atd. Aneb když Voy plechy nestříhá, plechy vyrábí. [kladivo]

Po čase zase Voy provokuje.

5 let na K-reportu: 2010-2015.
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1361
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 22:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: ano, máš pravdu, p. Příhoda je "případ".

Ke zmíněné tabulce AA. Ptal jsem se na to kolegy Isoptina, od kterého tuto informaci mám.
Podle něho to bylo tak, že cca v roce 2005, 07 vydal Emil Příhoda starší komentované CD, které pojednává o zmíněném muzeu. CD se jmenovalo Historie SPZ (nebo podobně). CD obsahuje mj. spoustu polopravd, nesmyslů apod. nicméně je tam pasáž, kde se jednotlivé typy tabulek představují. Je tam i v detailu zmíněná AA tabulka, kde je jasně vidět, že jedno z písmen "A" je odskočené o něco výš, než druhé. Je z toho poznat, že se jedná o napodobeninu (složeninu)
Podle Isoptina má zmíněné CD i kolega Feudal a zřejmě i mnozí jiní lidé, kteří si ho tenkrát zakoupili.

Znovu opakuji, že pouze předávám informaci od kolegy, který vás tímto všechny pozdravuje.

Pokud se k tomuto vyjádří i kolega Feudal, budu rád, jeho informace budou jistě o hodně přesnější, než moje.
Jinak řečeno, tato záležitost je pro nás uzavřena, jasný důkaz podal sám p. Příhoda.
Stejně je to jedno, na osvětu kolem značek to normálnímu člověku stačí, důležitější jsou jistě samotné exponáty. A nějakou motivaci v tomto konkrétním případě Přihodovi neřeší.
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1362
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 22:22:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pj29: Ta vozíková 00 OCA 02 je super. Škoda, že jsi ještě neobjevil možnosti vyššího rozlišení, než je 5x5 pixelů. Možná by se na tvoje tabulky někteří rádi podívali.
A s AA máš pravdu. Je vyrobena z papírových tácků a čokolády. Však jsme se s kolegou přeli o to, kdo ji měl před měsícem v ruce. A ty jsi to Šerloku odhalil. Měli jsme ji v ruce oba. Pomocí stolního lisu na SPZ tabulky jsme po nocích tabulku vyráběli. Teď děláme druhou do páru a to bude trvat. A padne na to hromada čokolády [lol]
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13342
Registrován: 8-2002

Odesláno Pátek, 20. listopadu 2015 - 23:12:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

no... já se těším na zítra, až si na ty neotřelý AA tácky postavíme pivní půllitry a čekuládu fšechnu sežerem [lol]

tabulka P-rekordů | S-analýza
Pajda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1880
Registrován: 9-2005

Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 00:42:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen doplnim info o autech s absolutni prednosti jizdy. Byly to jen a pouze auta (kolony), kde na strese vozu byl soucasne modry a cerveny majak. Samozrejme v chodu. Tech aut bylo jen par.

AA serie se v beznem provozu opravdu bezne nevyskytovala. Neprekvapilo by me, kdyby tyto auta mela napr. beznou znacku a krome toho se pouzivala pro specificke situace serie AA. Vzdyt na vojne mela VKR na civilni auto asi 3 nebo 4 znacky civilni a navic i razenou vojenskou.
VKR byli kontrasi.

Už dlouho mám přefocenou většinu své sbírky. Podívejte se
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 7-2015

Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 01:41:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se děje zítra(vlastně dnes) v Olomouci?
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1363
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 08:58:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajda: Velmi pravděpodobně to tak bylo. Je jasné, že s auty, na kterých byla AA tabulka se muselo jezdit i normálně, tedy bez papaláše. Třeba na opravu, přesun bez politika např.Praha - Bratislava, atd.
V těchto důvodech stačilo, že auto řídí normální řidič.
Vozy tedy měly normální SPZ, ta byla zapsaná i v TP, což v normálním provozu stačilo. Technické průkazy čistě na AA tabulky nebyly a do klasického TP se zřejmě nezaznamenávaly, což zmiňují i kolegové v knize.
My máme tyto informace od stejného zdroje, co máme tabulku, tedy od člověka, co byl přímo u toho (ne papaláše). Jenže tyto informace jsou zde nazývány legendami, takže co nadělám. Na druhou stranu pesimismus kolegů chápu, tyto informace se zatím nepodařilo ověřit z jiných zdrojů. Možná se nám podaří sehnat i TP, což by snad vneslo trochu světla do celé problematiky.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2439
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 10:19:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Voy 1362
Nevím jestli je otázka (ne)pravosti Příhodovy AA uzavřená pro vás osobně, nebo pro celeé Spolčení.

Oceňuji, že jste zdejší obecenstvo otevřeně seznámil se zdroji vašeho přesvědčení že je nepravá, které bazírují na tom že si někdo koupil Příhodova reklamní CD a pak ho nějak vyhodnotil...Opravdu kvalitní badatelská práce [ko]

Nikdo ze Spolčení, ani v tehdejším složení před jeho vznikem, v Příhodově kabinetu značek osobně nikdy nebyl a ve zmíněném r. 2007, kdy se záležitost s AA na k-reportu probírala, už ani něměl šanci se tam dostat. Vydané CD jistě vykazuje celou řadu chyb ale není důvodem pro dehonestaci unikátní sbírky, což hlavní protagonista její kritiky tehdy činil se špatně skrývanou závistí, neb v té době vlastnil jen pár tabulek...

Je třeba rozlišovat dvě základní věci – osobnost Příhody (příp.i jeho syna) a to co se v průběhu půlstoletí podařilo v museu shromáždit a mj. také zachránit….
Já jsem kabinet značek na jaře 2007 navštívil a nechal si od jeho majitele původ celé řady jednotlivých tabulek vyložit (k většině vlastní i TP), tedy i zmíněnou AA. Odskočené „A“ není vůbec žádný důkaz o nepravosti SPZ, stejně jako, s prominutím slabomyslné vysvětlení, že se jedná o „složeninu“ zřejmě podle vzorce podle sebe soudím tebe – viz vaše virtuálně rozřezaná SPZ na podporu oživení diskuse…

Vedle frekventantů PČR kteří se tam jeden čas seznamovali s tématikou poznávacích značek jsem byl dlouho jediný člověk zvenku, který si kabinet mohl důkladně prohlédnout. S Příhodou jsme byli dokonce domluveni, že mi na propagaci mé knížky do našeho stánku na pražském knižním veletrhu zapůjčí i vybrané originály – mezi nimi i zmíněnou AA…já protihodnotou budu mít na stánku jeho jeho reklamní CD (i VHF).
Bohužel tato spolupráce pár lidem hóódně moc vadila (kazila plánované kšefty), takže to mělo hodně nehezký a bolestný průběh, kdy mi placama bylo Příhody skoro i líto…a přes všechny peripetie k mému údivu spravedlnost nakonec zvítězila…

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1364
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 11:46:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: hmmmm....pěkný srdceryvný příběh o vítěství spravedlnosti.
Jak bylo uvedno, nikdo se o Příhodovy neotírá, myslím, že jejich sbírka je kvalitní a jistě je za ní spousta práce. To dovedu ocenit, sám taky jedno auto se synem a přáteli opravujeme a renovujeme (a to má jen 25 let).
Pravda je, že tabulku nikdo v ruce nedržel. Ale z toho záznamu je to prý jasně patrné. Třeba se k tomu Isoptin, nebo Feudal vyjádří.

Otázka je proč p. Příhoda zrovna s touto tabulkou dělá takové drahoty. Pochopím, že má obavu o některé exponáty a nechce, aby je okukoval kdekdo. Ale tabulka? Podle toho, co píšeš mi spíš přijde, že ji zrovna tobě nechtěl ukázat, když věděl, že se v této problematice orientuješ. A není hloupý. Lepší je dělat, že mám super tabulku, kterou ale nikomu neukážu a budu tím udržovat zdání jisté exkluzivity, než pustit do světa, že je to napodobenina.
Tvůj příspěvek mě jen utvrdil v tom, že tabulka je (byť zdařilá) napodobenina, díky za něj.

My jsme zvolili zcela opačný přístup. AA tabulku jsem nafotil co nejlépe a srovnal s ostatními tabulkami. Vyvolal jsem tím diskusi a kritiku, ale to byl účel.
Kdybych byl jak p. Příhoda, vyfotím jen část tabulky a to ještě v rozlišení typu "Pj29" a na dotazy budu odpovídat mlčením.
Tabulku mám k dispozici, rád ji komukoliv ukážu v reálu. Nebudu ji schovávat a dělat se tím zajímavým (navíc není moje).
Nabídka platí samozřejmě i pro tebe, pokud pojedeš přes Brno, rád ti tabulku ukážu. Příští víkend jsem v Praze, mohu ji vzít tam.

Jistě - nejlepší by bylo vzít AA k p. Příhodovi přiložit jeho tabulku k naší, udělat srovnávací test a spoustu fotek k tomu. Pokecat při kávě, podívat se na další tabulky a exponáty vystavených automobilů. Ale to je utopie...
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2440
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 13:48:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě že live prohlídka tabulky AA-09-61 by její pravost potvrdila...i já asi budu příští víkend v Praze, rád si ji prohlédnu...

Kde stojí a kdo říká, že Příhoda dělá ze svou AA drahoty??
Pokud by sledoval tuhle poněkud jalovou polemiku asi by se divil...Jeho sbírka PZ obsahuje mnohem zajímavější a cennější
kusy než je nějaká papalášská AA, teď zrovna v centru zájmu pár ochotníků...
Ze všeho nejcennější jsou jeho oldtimery, zcela unikátní sbírka celosvětové kvality čímžtopádem jistý odstup od některého typu
potencionálních návštěvníků musea je z jeho pohledu nejen pochopitelný ale i odůvodněný (nesčetné pokusy o vloupání..).

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 7-2015

Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 19:29:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znáte tyto?
Tatra 613 KMC 93-28 následně PVE 01-46 vydaná 9/1994
Škoda 110L PV-87-80 vydaná 24.9.1970
Škoda 120L PVC 39-18 vydaná 15.9.1986
Fiat 600D PVC 47-57
VW Passat PVE 93-02
Renault 11 PVH 15-13
Trabant 601 OCA 88-99
Fiat 125P OCC 87-10
VAZ 2101 OCH 40-90
Tatra 52 AK-00-34
Wartburg 900 ACJ 64-03
ŽUK OCE 80-70


Motocykly
Jawa 500 OHC ZN-1-43-13 následně PV-1-64-70 vydaná 14.3.1988
M-72 OC 34-26
Vision MV01 PVI 41-96 vydaná 4/2002
Msm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 20:08:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vaňas: [ok], zajímají mne hlavně OC + okolní (takže i PV).
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 20
Registrován: 7-2015

Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 20:59:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tyhle jsou známé všechny?


Lovecvraků
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 10-2010

Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 21:03:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jiné než jihlavské registrace většinou nezapisuji, ale občas udělám výjimku...

AKY 22-11, BMW ř.3 E46 cabrio, modrá metalíza
AHO 27-76, Mercedes Benz Vito, zelená
KOK 75-77, Škoda Octavia, tmavě zelená metalíza
KHD 72-37, Volvo 460 Turbo, černá
KHC-02-45, Škoda 105L, modrá

+ 2x formou fotografie


+ ještě dotaz : ví někdo přibližně, u jaké kombinace byl vzor N53 v Jihlavě ze začátku roku 1980?

www.lovec-vraku.cz
www.spz-rz.cz
Msm
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 8-2009
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 21:20:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Lovecvraků: zkus prohledat Dědkovy stránky http://spz-rz.webnode.cz/
Měl by tam být excelovský soubor s jeho záznamy.
Lovecvraků
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1196
Registrován: 10-2010

Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 21:32:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Msm : Dědkovy stránky znám, i ten soubor znám, ale tam jsou uvedeny pouze osobní vzory, nikoliv nákladní.

www.lovec-vraku.cz
www.spz-rz.cz
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 21:40:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Minor: Diskuse se posunula poněkud jinam. Nehodnotím ani kvalitu Příhodových jistě cenných exponátů, ani bych si nedovolil jej kritizovat, protože je za nimi viděl mraky poctivé práce. Ani nekritizuji jeho tabulky, jsou mezi nimi originály i napodobeniny různé kvality a úrovně.

Jde mi teď čistě jen o AA-71-03. Tvrdím, že tabulka je poskládaná z více částí, zřejmě asi ze tří. Ty tuto skutečnost rozporuješ, což je samozřejmě v pořádku.

Ve svém příspěvku 2439 píšeš: Já jsem kabinet značek na jaře 2007 navštívil a nechal si od jeho majitele původ celé řady jednotlivých tabulek vyložit (k většině vlastní i TP), tedy i zmíněnou AA.

dále píšeš: Vedle frekventantů PČR kteří se tam jeden čas seznamovali s tématikou poznávacích značek jsem byl dlouho jediný člověk zvenku, který si kabinet mohl důkladně prohlédnout.

Na základě těchto informací jsem nabyl dojmu že jsi jeho tabulku AA-71-03 viděl na vlastní oči a můžeš tedy říct, zda je na ní nějak zjevně vidět, že by byla nějak na první pohled jiná.

Moje přímé otázky zní:
Viděl jsi tabulku AA-71-03 na vlastní oči?
Máš fotografii této tabulky?
Pokud jsi tabulku viděl, byla na první pohled v pořádku (jako člověk zajímající se dlouhodobě o problematiku značek snad poznáš, zda je "slepená" či nikoliv)


Prosím o jasnou odpověď. Samotného by mě to totiž zajímalo. Pokud by jsi totiž potvrdil, že tabulka je v pořádku (ano, je jasné, že jsi neměl mnoho času na zkoumání) byla by to nová informace.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2442
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 21. listopadu 2015 - 22:50:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, ta tabulka se od standardních stejného typu a formátu liší odskočeným "A", toho jsem si hned všiml.

Žádný z exponátů sbírky PZ nešlo tehdy fotografovat, to byla podmínka vstupu. Ne však kvůli sbírce samotné
ale způsobu jejího umístění a zabezpečení, jak tvrdil Příhoda. Platí to dodnes...

Nevím na základě čeho je v oběhu tvrzení, že tabulka je poskládaná nebo slepená. Pro mě bylo toto tvrzení
ve světle tehdejšího chování některých debatérů na k-reportu v sekci SPZ, ani ne tak novou informací jako
především výrazem ubohé pomluvy, protože nekorespondovalo s tím, co jsem viděl.

Proto zastávám názor, že pokud někdo jasně neprokáže, že tabulky AA-71-03 a AA-09-61 nejsou originály,
t.j. jedná se o napodobeniny dobových, nebo upravené dobové, tak nemá právo tvrdit že jsou to falza.
Jestliže šíření takové nepravdy způsobí někomu škodu, může se poškozený domáhat náhrady...

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Isoptin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 648
Registrován: 11-2005
Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 06:56:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, domáhám se náhrady, že mi kydy na Příhodově CD způsobily škodu....))))
Pánové, je to přece náš koníček a v podstatě je fuk, kdo má co ve sbírce. Je důležité, aby nás to těšilo a krátilo nám to volný čas. S Příhodou jsem mluvil osobně a i kdyby měl ve sbírce třeba zlatej raketoplán, je to nafoukanej magor. To je můj názor a tečka.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3675
Registrován: 1-2012

Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 13:01:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vaňas
Mockrát děkuji za údaje z TP. Nic jsem z toho osobně neznal, podobně jako ani z těch fotek (známé byly jen ty OVX a KM - ty se objevují na různých srazech poměrně často).

Mimochodem, nedávno jsi se ptal, zda někdo už dělal nějaký report o okrese Prostějov. Neboj, zanedlouho tu bude, jen ho musíme s kolegou Rul-em zpracovat. [wink]


Lovecvraků
Taktéž i tebe moje díky neminou.

Vidět Kutnohorskou SPZ v Jihlavě je dost nezvyk
No copak KH SPZ-ka v Jihlavě, ale na jakém autě. Mazdu MX-6 moc u nás už dneska nevidíš (ačkoliv se již u nás běžně prodávala), natož na okresních značkách.

+ ještě dotaz : ví někdo přibližně, u jaké kombinace byl vzor N53 v Jihlavě ze začátku roku 1980?
Přesné údaje nemám, ale tipoval bych to +- na přelom sérii JI-4x-xx a JI-5x-xx nebo možná první třetinu JI-5x-xx.
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2443
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 13:13:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Isoptin: Překvapil jste mě....Škoda že váš příspěvek se nevyjadřuje k věci, kterou byla tabulka AA-71-03 a svým obsahem demonstruje,
že nemůžete přijmout fakt, že vaše tvrzení o údajné nepravosti téhle tabulky nelze věcně obhájit. Řešite to, jak je na téhle platformě
bohužel letitým zvykem, osobním útokem na majitele tabulky což je vždy výraz argumentační nouze a v tomto případě k řešení určitě
nevede. Co je Příhoda zač jako člověk není v této věci vůbec relevantní...

...Je důležité, aby nás to těšilo a krátilo nám volný čas...
Kéž by to za důležité považovali i vaši kolegové, kteří se tu často prezentují jako profi a nejpovolanější z povolaných...

Nerad bych aby to téma skončilo konfliktně. Tabulka AA-71-03 je zajímavý dobový kousek a šlo by se o tom bavit dál, především
v technologické rovině, ale t.č. bohužel ne zde z pochopitelných důvodů...

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3055
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 15:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Vaňas (18): Co se děje zítra (vlastně dnes) v Olomouci?

Včera v Olomouci [wink].


S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2015

Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 15:49:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Feudal(3055): A to bylo soukromé setkání, nebo to bylo o pro širší veřejnost? Na stránkách SPZ žádná reklama nebyla, takže asi klubová akce, že?
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3059
Registrován: 9-2006

Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 16:09:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak, klubová akce ... jednou za půl roku vybereme nějakou lokalitu s nejvstřícnější polohou pro účast kolegů ze všech koutů země i ciziny a je to.
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13344
Registrován: 8-2002

Odesláno Neděle, 22. listopadu 2015 - 17:33:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

doplním VPZ:
024 31-48, AO94/101, Subaru Forester, II/118 Hluboš, 18.11.15
360 10-39, AP94/104, přívěs BSS valník + plachta, khaki, Příbram 17.09.15
265 76-91, AN94/101 nebo 103, Karosa asi Axer, tmavě červená, D1 185.km, 21.11.15
vypadal podobně jako Štáhlichovo Axer, vpředu 4voko, rovnej zadek, vysoký kufry, dvoje širší dveře. viděl jsem jen jednu spz.
13.344

tabulka P-rekordů | S-analýza
Voy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1366
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2015 - 01:11:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AA-71-03 rozuzlení

Myslím, že je načase uzavřít diskusi kolem zdánlivě kontroverzní tabulky AA 71-03.

Na počátku bylo slovo. Suché konstatování v mém příspěvku, že víme o AA, která je poskládaná z kousků jiných značek, pak o jedné malované na plechu, ale to nepočítám.
Načež se spustil kolotoč příspěvků, bylo popsáno mnoho virtuálního papíru.

Nejdříve Minor píše, že: Podobně jako aktuální prezentace je zpochybňována pravost existující tabulky AA-71-03 ve sbírce Praga muzea jenom proto, že autorům dogmatu nepasuje do not...ale to známe i odjinud že

Potom nám přišlo sdělení o motivaci majitele. Jakou motivaci by měl Příhoda pro to:

1) aby vyrobil falzum tabulky AA a umístil ji ve své sbírce která je veřejnosti nepřístupná a lze ji shlédnout jen s výhradním souhlasem a jedině za přítomnosti jejího majitele,

2) aby někomu z pozvaných návštěvníků dovolil se k té tabulce přiblížit natolik (natož dostal ji do ruky) že by dotyčný okamžitě poznal, že se jedná o padělek (...poskládaná z několika tabulek)?

Odpověď je prostá - žádnou. Jeho zájem se ubíral a ubírá úplně jiným směrem. O podobnou publicitu Příhoda nikdy zájem neměl….


Po této psychologicko-analytické poznámce nastal čas pro utvrzení celého příběhu s poukazem na výlučné postavení Minora v hierarchii Praga muzea tímto popisem.Já jsem kabinet značek na jaře 2007 navštívil a nechal si od jeho majitele původ celé řady jednotlivých tabulek vyložit (k většině vlastní i TP), tedy i zmíněnou AA
Abychom lépe pochopili onu výlučnost, píše: Vedle frekventantů PČR kteří se tam jeden čas seznamovali s tématikou poznávacích značek jsem byl dlouho jediný člověk zvenku, který si kabinet mohl důkladně prohlédnout.

Velmi působivé. Už vidím, jak si většina přispěvatelů na tomto fóru představuje, jak p. Příhoda spolu s vyvoleným Minorem kráčí nekonečně dlouhou chodbou v bílých pláštích, Kolem se míhají lidičky, klopí zrak, aby jim náhodou nepohlédli do očí. Tento výjev je snad srovnatelný jen s legendárními Star Wars, kdy Darth Vader kráčí pevným krokem chodbami Hvězdy smrti.
Na konci je světlo a jeho záři je vidět plastovou krychli na níž leží pod neprůstřelným sklem ONA. Tabulka AA-71-03.

K tomu všemu pár poznámek o bezpečnosti a máme rázem pocit, že se nebavíme o kusu plechu, ale minimálně o tabulce s Desaterem, co předal Bůh Mojžíšovi.
Z dalšího pak vyplývá, že Minor tabulku viděl/neviděl, měl ji/neměl možnost prozkoumat a p. Příhoda mu jí měl půjčit/nepůjčil. Pozor, kdo by snad pohádce o královně Koloběžce první, co přijela/nepřijela byla oděná/neoděná nevěřil, je mu pohroženo: Jestliže šíření takové nepravdy způsobí někomu škodu, může se poškozený domáhat náhrady...

Bálonek z pouti ve velikosti vzducholodě – Hurikán v odměrce na Brufen. Tak nějak lze charakterizovat tento zdánlivý spor. Spor, který neexistuje, který nikoho nezajímá a který je dávno vyřešen. Škoda jen, že druhá strana o tom neví.
Jako většina těchto na první pohled „neřešitelných“ záležitostí má i tato velmi jednoduché vysvětlení.

Svět existoval i předtím, než se Minor v roce 2007 pohyboval se zádumčivým pohledem po chodbách muzea. Bylo založeno v roce 1957. Původně bylo umístěno na statku v Sobíně (od roku 2000 v nových prostorách ve Zbuzanech). Dole byly dílny, garáže, montovna apod., nahoře pak kanceláře, pracovny, plány, výkresy atd. a mimochodem spousty tabulek. Samozřejmě do těchto prostor neměl možnost vstoupit kdokoliv, ale je nutné si uvědomit, že se kolem muzea „motalo“ dalších x lidí, kteří byli nějak do projektu zapojeni - snad si nikdo nemyslí, že je to celé práce jednoho člověka.
Je od Minora velmi troufalé tvrdit, že Nikdo ze Spolčení, ani v tehdejším složení před jeho vznikem, v Příhodově kabinetu značek osobně nikdy nebyl. (To by ale musel Minor držet čestnou stráž denně před jeho branami již od roku 1957 aby mohl toto tvrdit).

Samozřejmě je to informace nepravdivá, jeden z našich členů tzv. Spolčení do Sobína jezdil a nahoře na půdě byl nesčetněkrát. Zmíněnou tabulku viděl a světe div se, nepřišla mu nikterak zajímavá, i když se musí nechat, že přesně zapadala do plánu majitele mít tabulky nad sebou pěkně seřazené od nejnižší do nejvyšší. Má to logiku a jak uvidíte na fotografiích, např. u tabulek XX a DD je také patrná snaha o posloupnost.

Pokud mám tedy nejnižší pražskou AB-09-20, pak je vhodné začít s nějakou AA, ať je série pěkně od začátku. Vzal proto vhodnou starou tabulku a druhé písmeno za písmenem A nahradil „áčkem“ z jiné tabulky. Vznikla tak AA tabulka, jež pro účel jisté štábní kultury bohatě postačila. Pak stačilo jen přitlouct a bylo. Cíl byl splněn, pražská série začínala od začátku a tím byla celá věc uzavřena.

Navíc – firma Praga nevyrobila osobní automobil, který by případně papalášskou tabulku mohl používat. Tak proč by se p. Příhoda s AA nějak vehementně páral, s jeho šikovností a praxí na veteránech si zmíněnou AA-71-03 „spíchl“ za chvilku a účel byl splněn.

Myslím, že tedy moje původní nestranné konstatování, že o této tabulce víme a že je složena z více částí je korektní.

Jenže to jsem netušil, že se toho „chytne“ Minor a začne vehementně tuto dávnou, desítky let jasnou věc rozporovat. Navíc do diskuse přisype další a další příběhy. Pokoušel jsem mu trpělivě naznačit, že se opravdu nemá cenu na toto téma dohadovat, protože není o čem.
Mimochodem jsem rád, že mi Minor nerozporuje další „zaručenou“ AA tabulku, kterou má naštěstí náš kamarád a o které také víme. Ano je pěkná, ale je to napodobenina. Je to zrovna ta tabulka, co o ni Feudal tvrdil, že ji držel před časem v ruce a já mu tvrdil, že ne… Společně jsme se tomu pak zasmáli - já i on o AA tabulce, ale každý o jiné.

Pár fotek ze zmiňovaného podkroví


Pěkně seřazené tabulky podle pořadí


Tabulka, o kterou "desítky let nejde". Zřetelně je vidět, že pravé (vyměněné) písmeno A je poněkud níž. Dále mezera mezi číslicí 7 a 1 je dost široká, ale to nehraje až tak roli. V celkovém pohledu na stěnu podkroví tabulka AA vypadá vcelku dobře, tím, že je dole (a podkroví je šikmé) je od případného pozorovatele relativně dost vzdálená. Pro dekorační účely je to dostačující, nehledě na to, že stěny jsou plné vesměs zajímavých tabulek, byť jsou některé jen napodobeniny.


Myslím, že tento zcela banální příběh, jenž je někdo schopen nafouknout na velikost vzducholodě můžeme ukončit.

Snad jen dodatek. Tabulka, co jsem prezentoval AA-09-61 se jeví dle většiny kolegů co ji viděli jako pravá v tom smyslu, že je vyrobena na originální lince. Tedy jde o originál. Pochybnosti ale trvají kolem účelu. Je možné, že ji vozil ministr, nebo je z nějakých nevyužitých zásob, či si je někdo natajno vyrobil pro sebe pro radost. V tomto shoda nepanuje.


Čas na změnu tématu. Přátelé a kolegové, myslíte, že níže uvedená Svitavská tabulka je poctivé železo, nebo už Al?



(informace pro "znalce" a začátečníky, co se zde teprve orientují. Je z plastu a je to filmová rekvizita)
Pardon, správná otázka (vážně) zní: Nevíte někdo, v jakém filmu hrála tato rekvizita ?
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3060
Registrován: 9-2006

Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2015 - 08:36:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Pavel2 (13344): 265 76-91, AN94/101 nebo 103, Karosa asi Axer, tmavě červená, D1 185.km, 21.11.15

Tady bude nějaké překouknutí nebo přepsání ... kontrolní výpočet VPZ, bohužel, nesouhlasí [nene].
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Martin_l
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6980
Registrován: 5-2004
Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2015 - 08:48:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Voy: Pardon, správná otázka (vážně) zní: Nevíte někdo, v jakém filmu hrála tato rekvizita ?

Ve filmu Byl jednou jeden polda III: Major Maisner a tančící drak (ČR 1999) se to svitavskými napodobeninami jen hemží, takže to pravděpodobně bude odsud.

PLZEŇ. DŮVOD K HRDOSTI. www.plzen2015.net | SPZ - Sdružení přátel značek, o. s.
Zdeny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2577
Registrován: 10-2007

Odesláno Pondělí, 23. listopadu 2015 - 10:00:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VY 18-66 M53/dmi

Relativní rekordy jihomoravského kraje