K-report
 

Archiv diskuse Historie SPZ a PZ do 24. 10. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Automobily, lodě a letadla » Historie SPZ a PZ » Archiv diskuse Historie SPZ a PZ do 24. 10. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2385
Registrován: 4-2011
Odesláno Pondělí, 19. října 2015 - 21:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous:
Studia mám už skoro 20 let za sebou, ale je to z důvodů historicko-architektonicko-sociologických. Poslední projekt byla třeba dokumentace a kategorizace funerální plastiky v oblasti severočeského pohraničí se zaměřením na Liberecko a Jablonecko.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9286
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 00:21:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 4a.)
Ústecký kraj, okres Ústí nad Labem:

Od Ústí se předpokládalo přesně to, co lze očekávat o krajského města, tedy fakt, že díky fluktuaci vozidel tam prakticky nebude co lovit. Na první pohled se Ústí na poli SPZ jeví jako mizérie, naštěstí je to ale natolik velké město, že ve finále odtud máme velké množství záznamů. Jelikož O53 jsou v tomto okrese na prahu úplného vymření, k mému překvapení se podařilo nafotit celou ústeckou abecedu. Hlavní metou v Ústí bylo najít série ULD a ULJ ve vzoru '86. ULJ se našly, ale ULD je top rarita. Už jsme byli na výjezdu z centra, kdy se najednou naproti nám na mostu E. Beneše jela 120ka s touto raritní SPZ. Samozřejmě hned za mostem obrat a stíhačka. Naštěstí ji Mr. Peu vyfotil těsně, než zmizela v garážích (jistě sem dá foto).

Vidět O53 na něčem jiném, než na Škodvce je téměř nereálné.





V O86 dominují série ULI, mile překvapily O92ky.






Nepsaným pravidlem je, že jedny z posledních okresních sérií téměř nejdou vidět, v Ústí je to ale přesně naopak, o sérii ULM není nouze.




Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9287
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 00:22:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 4b.)
Ústecký kraj, okres Ústí nad Labem:
U žlutých duplicitních sérií se to hemží samými ULA, ovšem N53 vymřely po přeslici a vidět N94/101 ULB, kterých bylo vyraženo jen 100 párů, je "mission impossible".








Suma sumárum Ústí n. L. je čistý průměr, aneb žádné zázraky se tam nekonaly. Polovina z těchto fotek byla nafocena mimo Ústí.

Pokračování v 5. části...

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5942
Registrován: 12-2005

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 01:22:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo v chebu jsem poměrně často ... inu centrum se mě líbí se svýma křivolakýma uličkama.. ale ten zbytek ... hmmm sem z toho rozpačitej. Takový divnoměsto. Ale je fakt že k celýmu KV kraji chovam jistou žášť a nemam to tam rád.
Jak ve srandě říkávám- už aby KV kraj Putin anektoval. U bezvěrova bude hranice se zamčenou závorou a nebudeme muset na posraný varsko/sokolovsko/chebsko jezdit. [biggrin]

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3508
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 17:00:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 100
Taky ti tam nikdo nekáže jezdit. Buď zalezlej v Plzni, to je také dobrá řiť. Mohl by leckdo říct.
Jestli chceš provokovat, tak jsi na špatné adrese. Ale hlavně aby jsi se mohl proti čemukoliv vymezovat, viď pane chytrej. [wink]
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5427
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 17:20:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli se tu ještě tolerují odbočky k tomu místopisu, tak musím souhlasit s Mr. Peugeotem ohledně ústecka - taky se mi dost líbí Děčín, hlavně tím umístěním v krajině, městským charakterem některých čtvrtí i tím, jak vždycky někde nečekaně překvapí nějakou zajímavostí (třeba staré můstky, vily, ale i všudypřítomná železniční infrastruktura). V Ústí se mi líbí některé čtvrti na kopcích, centrum moc ne. A z Mostu mám taky celkově nešťastný pocit, i když se tam snaží.
Co se týče Chebu, je pro mě ukázkovým případem "sudetského města" se všemi jeho charakteristikami a neduhy, jen měl štěstí, že se v něm dochovalo moc hezké jádro a celkově je poměrně kompaktní proti všelijakým upadajícím průmyslovým centrům.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3509
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 17:35:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jef
Když se dané věci píšou tak, aby nemuseli zbytek diskutujících plánovitě nasírat, tak je to akceptovatelné. Co se ale budu rozčilovat, někteří lidi prostě už navždy zůstanou pablby...

K těm městům z mé strany už jen tolik, že z Mostu mám přesně takový pocit jak ty. Je to tam nevlídné i když se fakt snaží lidi to město udržovat jak to jen jde. Opravdu není objektivní důvod neříct, že to město není pěkně (to, zda se komunistické krychle někomu líbí nebo ne, je zcela subjektivní), ale je tam něco nepopsatelného, co by mě odradilo od delšího pobytu v něm, nemohu si pomoct...
No a ten Cheb? Já nevím, mi jsme snad s Rul-em byli v nějaké jiném časoprostoru, když jsme to město před rokem na podzim navštívili. Jak město (fakt tam i cikáni vypadali mnohem normálněji než jinde a proti Vietnamcům v zásadě nic nemám - ti alespoň něco dělají), tak i stav SPZ nás tam velice mile překvapil.
Podle všech, co tam byli to vypadalo, že tam nebude ani kulový, no a ono tam bylo okresních značek jako máku. Já nevím, fakt jsem byli asi v nějakém jiném Chebu...

A abych jen nekecal, držím se slov Rul-a a posílám tu jedinou viděnou ULD ve vzoru O86, kterou jsme za těch 9 dní viděli:

Kdybychom se ze Střekova za ní hned v tom momentě neotočili, tak nám ujede. Děkuji Rul-ovi za pohotovou reakci. Tato série v tomto vzoru je opravdu raritní jak [cunik].
OnSe
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 2-2014

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 17:56:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Letitý vozík dnes na STK.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9288
Registrován: 7-2006

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 22:38:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 5.)
Ústecký kraj, okres Teplice

Na Teplicko jsem s po Děčínsku těšil nejvíc, bohužel jsem většinu z něj díky vytrvalému celodennímu dešti viděl jen zpoza volantu. Teplice samotné se jeví jako velice upravené město, zejména lázeňské centrum má velice zajímavou architekturu. Do města jsme se dostali ze severu od Krupky a Dubí. Stav SPZ v celém teplickém okrese je výborný a možná i dokonce o něco málo lepší, jak na Děčínsku. Je až neuvěřitelné kolik vozidel s O53 se tam dodnes dochovalo. V podstatě v každé městské části byla minimálně jedna.












Sérií TPM na bílé Sieře se nenechte zmást, tváří se jako teplická, ale byla vydávána na Mostecku, dokonce 2x a dodnes je hojně k vidění.

Co se týká žlutých duplicitních sérií, tak na N53 jsme potkali jedinou, a to ještě ne kompletní, protože zadní tabulka na Avii chyběla, co je ovšem oříšek, tak vidět TPB ve vzoru '86, neviděl jsme ani jedinou!


Bohužel vozíky s SPZ jsou na Teplicku také na vymření.


Sjetí:


Zajímavost nakonec: Když se podíváte do teplické a opavské tabulky, tak jde krásně vidět, jak tato dvě města měla téměř synchronizované objednávky a téměř shodné přechody ve vzorech. Pokazilo se to až koncem 90. let, kdy Opava Teplicím utekla do písmene N, a to hlavně díky velkému množství neduplicitních atypových sérií, kdežto teplické megaobjednávky O94ek a množství duplicitních žlutých sérií Teplice výrazně zasekly na písmenu M.

Pokračování v 6. části...

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3512
Registrován: 1-2012

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 23:29:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, je to tak, Teplice byl možná na výskyt okresních značek snad nejluxusnějším místem z celého Ústecka. Rozhodně jsme to nečekali, ale pravda je taková, že ani jediné město, které jsme v daném okrese navštívili, nebylo slabé. Všude toho bylo poměrně dost.
To, že na Teplicku budou žně, prozradila už Krupka, kterou jsme cestu okresem TP začali. Na místním sídlišti bylo tolik okresek, že by to nikdo v Ústeckém kraji nečekal. To samé mrtě roztahaná obec Dubí a taktéž dosti zastavěná severní aglomerace samotných Teplic (zejména Novosedlice).

To, že se z O53-ek daly potkat série TPD a TPE celkem bez většího hledání nás už tolik nepřekvapilo, ale TPB a několik TPC nás velice potěšily.
Sice ještě nemám vůbec zpracované zápisky, ale co si pamatuji, tak stav O86-ek byl taktéž více než dobrý. Celou sérii TPE dnes masivně ovládají desítky různých Favoritů a při troše štěstí i taková děla, jako Sierra na Rul-ove fotkách, sloužící u nás už někdy od roku 1989. TPH je možná trochu už méně vzhledem k období výdeje a vozovému parku jenž je kdysi nosil, ale od série TPI to jsou zase žně. TPJ ve vzoru O86 je na tom také celkem fajn, ale co je zajímavé, že z nejvyšších sérii TPJ 29-xx a možná ještě TPJ 30-xx je nadlidský úkol něco odlovit. Prostě jsme se mohli třeba rozkrájet na nudličky, ale tyto dvě série ani omylem.
O O94-kách se pak ani nemá cenu vyjadřovat, budu se docela divit, když mi po zpracování zápisků v tabulce vylítnou nějaké větší díry. Tento vzor jsme viděli na tolika autech, že nám to po dvou dnech v tomto okrese snad už ani milé nebylo...

S atypy je to taktéž celkem zajímavé. Jak Rul psal, N53-ku jsme viděli pouze na té hasičské Avii, ale zato vzácnější dvoupísmennou (TP došlo totiž v TPA pěkně vysoko v tomto vzoru). N86-ek TPA se také dalo najít dejme tomu 20-25, ale TPB N86-ky navzdory slušnému počtu kusů (skoro 1/4 série) zmizely v nenávratnu. Prostě jsme nikde nenarazili ani na kus...
N94-ek je dost, zejména TPB a pak občas nějaké TPM 2x-xx. Ovšem první série neduplicitních TPL 1x-xx se stává již pěkně vzácným zbožím. Naštěstí jsme i z této série odlovili tak 5 kusů a vím, že minimálně jeden z nich je celkem slušným posunem dmi. [wink]

Jak kolega píše, teplické vozíkovky jsou na pokraji vyhynutí. Jak v UL nebo DC nebylo problém si během hodiny nafotit třeba klidně všechny 3 vzory, v okrese TP jsme vozíkové SPZ tahali málem ze záhrobí (velice podobně na tom byl okres CV).
Jo a TP je také jeden z okresů, ze kterých jsme bohužel neulovili ani jednu cizineckou SPZ...

Jinak k tomu porovnání s Opavou - Pokazilo se to až koncem 90. let - ano, když udělali tu největší 3,14čovinu a zrušili duplicitu (čímž vlastně začala postupná degradace našich poznávacích značek, dovršená krajským systémem)... Teplice jako jeden z mála okresů totiž vypadá tak, že pokud měl, tak jen opravdu malé vynechávky v základní řadě. Na okres s takovým počtem výdejů, je to popravdě unikátní stav v rámci ČR. Když budu mít zpracované zápisky, tak se podívám tomuto okresu pořádněji na zoubek a zjistím, zda tam ještě nejsou nějaké další, dosud neobjevené díry ve výdeji. [wink]
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2386
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 00:36:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous tu nedávno poukazoval na dosud neobjevená zákoutí Krkonoš a Podkrkonoší. Nemohu než souhlasit a jen tak zbůhdarma pořízených několik snímků během dnešní služební cesty to potvrzuje. Nejde o žádné srdečnaté úlovky s dědkem s vidlemi za zády, ale jako demonstrace zdejšího bohatství určitě dostatečná výzva. Přidávám i profláklejší kousky a dva bezznačkové stojáky pro komplexnější pohled. Poslední tajemná fotka z Vojtěšic je od kolegy.

Posun:
TU-05-57, T53/62, d.m.i.




Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2387
Registrován: 4-2011
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 00:41:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr. Peugeot:
TPB ve vzoru N86 jsem v životě viděl jednu, a sice TPB 00-36. Navíc jako degradaci na vzor P86. Tuším, že to bylo v únoru 2011 cestou do Žatce.
Combaynista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 12-2013
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 07:41:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rul Yugo Florida, to som ešte na SPZ nevidel [ok]
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3513
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 09:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joel
Vím, tu fotku mám. [wink]
Stejně ale nechápu, kam se +- 2400 kombinací jen tak podělo, zejména vzhledem k tomu, že je vlastně museli v TP vydávat až do konce okresního systému - protože N94/103-ky tam vydané nikdy nebyly...
Třeba v sérii TPB 1x-xx nemám zapsáno absolutně nic, protože ani na netu jsem nic takového neviděl. Začátek série TPB (zejména TPB 03-xx) se pohyboval na městských autobusech v Teplicích.
Jenže to narazilo na takovou nemilou skutečnost, že ať jsme byli ve kterémkoli městě daného kraje, úplně všude měli autobusy (a prakticky veškerou MHD až na některé klasické trolejbusy) vyměněné za fungl nové. Jak ještě před 2-3 lety pamatuji po Ústí a Děčíně jejich klasické Citybusy a Karosy, vesměs na ULA 9x-xx a DCA 4x-xx/DCK 15-xx, tak to je vše už passé...
Místo toho se po Ústí pohybují nějaké tvarově dosti hnusné (ale jinak velice pěkně udržované) nové busy s 8Ux a po poměrně veliké části kraje (minimálně celé Děčínsko + Teplicko) světle zelené nové busy (SOR a pod.) s 3K7.

Combaynista
Tie autá totiž neuvidíš po republike vlastne nikde inde ako v U-kraji (podobne ako Proton). Neviem prečo, ale je to tak. V Kadani a obecne na Chomutovsku sa ešte pred 10mi rokmi pohybovali okresné Floridy celkom často (pamätám si minimálne 2 červené), ale už je to dávno preč. Aj preto nás tento exemplár, odlovený na jednom teplickom sídlisku tak potešil. Tento kus ale bol dovezený z Nemecka, stačí ak sa pozrieš lepšie na čelné sklo. [wink]
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2986
Registrován: 11-2006

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 09:52:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Joel: Ten Renault stojí v Jablonečku ne? A ta Karosa stávala v Jilemnici u betonárky, mám jí někde vyfocenou. V Jablonečku ještě stojí u nádraží Stejšna, stojí tam od doby, co jsem začal vnímat tento svět a už tehdy před pětadvaceti léty to byl vrak. A stojí tam furt, i když vandalové se na ní podepsali. O víkendu tam schválně zajedu jí vyfotit.
Zeke
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 312
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 19:58:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden Vsetín dnes dorazil ke mě do Prahy[lame]
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3517
Registrován: 1-2012

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 20:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sakriš, to asi není dobrý viď? Není to do páru... [lol][rofl]
Zeke
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 313
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 20:17:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr._Peugeot: Páry dorazily předevčírem[lol]
JohnyTDI
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 1-2013

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 21:14:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zeke: a že jsem Ti ji hezky umyl viď [biggrin]

Moje album s autovraky ve Zlínském kraji
Eross
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1197
Registrován: 12-2011

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 23:20:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015: Skvelé reportáže [ok][happy]
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9290
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 00:23:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 6a.)
Ústecký kraj, okres Most:

Ponurý to okres, trochu to zachraňuje upravený Litvínov a město Meziboří ve svazích Krušných hor, jelikož historická perla starého Mostu je pohřbena 30 metrů do země, současný Most je vesměs samý panelák a nové centrum působí docela depresivně, zvláště pak v takovém zamračeném počasí. Severní část Mostu složená z vilek a tzv. dvouletek pod Hněvínem ovšem působí hezky. Celkovou atmosféru bohužel dokresluje doslova odpudivé okolí, tedy měsíční krajina, gigant Chemopetrol a neslavný Chanov na horizontu.

Naštěstí pro analytika je utěšující množství okresních značek, zejména pak pestrý autopark, co bohužel vymřelo, tak SPZ, které ještě pamatovaly starý Most, tedy všechny O53 MO, MOA a MOB. [sad] Série MOC byla z nám zřejmých důvodů vynechána a na MOD a MOE není absolutně žádný problém natrefit.




Pořádný ořech je série MOE ve vzoru O86, v celém okrese Most jsme našli jediný kus a další pak Mr. Peu fotil v Chomutově. Na O86 se celkově dochovalo slušné množství dovozů z 90. let.





Velká škoda je, že se se na Mostecku vydalo v roce 2001 okolo 1200 párů teplické série TPM. Kdyby k tomu nedošlo, mohli jsme dnes v ulicích potkávat sérii MOM.


Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9291
Registrován: 7-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 00:25:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 6b.)
Ústecký kraj, okres Most:
Díky vstřícnosti litvínovských hasičů se nám podařilo vyfotit jednu z posledních žijících železných mosteckých SPZ. N86 jsou, jako je tomu v okolních okresech, rovněž téměř po smrti a jasně dominují duplicitní N94 (tak se mi líbila série MOB, až jsem zcela zapomněl vyfotit MOA).




Tady už jsme po předchozích zkušenostech museli fotit každý vozík s okresní značkou, který se nám dostal pod objektiv.



V co jsme s jistotu doufali, tak že při 3500 vydaných cizineckých značkách na Mostecku nebude problém na alespoň jednu z nich narazit, ouha, ony holky jaksi z tohoto okresu zmizely. [uhoh]

Pokračování v 7. části...

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3519
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 09:52:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se týká základní řady Mostu, tam není moc co řešit. Opravdu, z O53-ek nedá větší práci narazit na MOD nebo MOE, těch je ještě dostatek. Právě však cokoliv pod těmito sériemi je již asi opravdu vzácné. Prostě starý Most i jeho pozůstatky asi už nadobro a beze stopy zmizely...
To, že MOE ve vzoru O86 je těžké najít, se dalo docela logicky předpokládat, když jich bylo pouhých 800. V žádném jiném okrese se O53-ky s O86-kami snad nelámaly tak vysoko v dané sérii. Zbytek sérii MOH a MOI je na tom fakt celkem slušně. Jak je vidět, narazili jsme i na 2 O92-ky MOI (ještě aby ne, když reflexní dvouřádky nikdy výdej nestihly...)
O94-ek je velice pěkné množství. V celém Mostě snad nebyla ani jedna ulice, kde by alespoň 1 nebo 2 někde nebyly. Ačkoliv vládne všude U-čko, holky okresní se zdaleka nevzdávají. Trochu míň je toho vidět z první objednávky MOJ 00-01 - MOJ 09-00 (po které je 100 kusová díra, nejspíš pro 106-ky). I proto je bombastickým úlovkem v pořadí 4. (!) O94-ka tohoto okresu, nalezená v Lounech.

Okresních vozíků zde bylo mnohem více, než na Teplicku, V77 a V86-ky v pohodě k vidění, ale V94-ky takřka vůbec. Mám přes plot ulovený jediný kus v Litvínově-Janově...

U těch žlutých bych kolegu Rul-a trochu poopravil. N53-ky jdou vidět, ale samozřejmě jde o hliníkové MOA. Železná MO na hasičské Tatrovce byl během naší jízdy opravdu unikátní kousek. Jak ale píši, nejrůznější N53-ky MOA jsme viděli cestou minimálně 3-4. Koho by to ale překvapilo, když Most vydával tento vzor až do roku 1996!
Naopak, co je ořech jako beton - mostecké N86-ky. Já si uvědomil teprve až doma při zpracovávání fotek, že z těch nijak závratných 1900 párů N86-ek jsme viděli pouze jeden jediný kus (popelářský Multicar v Litvínově).
Naštěstí reflexních MOA a MOB je docela dost, ba řekl bych, že a překvapivě dost. Podle mě jsme odlovili snad z každé 100 kusové série od MOA 88-01 do MOB 04-00 něco (u MOB to vím na 100%).
Neduplicitní N94/101 se ale skoro úplně omezují jen a první objednávku MOK 66-01 - MOK 70-xx. Potkat někde tu druhou od MOK 78-41 - MOK 81-90 je hodně těžké (zase mám asi jen jeden úlovek přes plot...). Ona tato série totiž byla vydávaná až v roce 2002, čili až po konci výdeje O94-kové klasiky (což v Mostě nastalo už v listopadu 2001) a rozhodně nebyly vydané všechny páry. Z posledních 200 MOK 8x-xx totiž vydali pouze ZMP-čka.

Ze zbytku atypů jsme viděli jednu T62-ku v Meziboří a na jednom velice zajímavém pidi pozemku jsem ulovil i jednu zvláštně umístěnou hliníkovou P53-ku (ten pozemeček obecně vypadal, jak by se v něm zastavil čas - pak sem něco hodím i fotograficky).
No a jak Rul psal, cizinci jsou v háji, nebo alespoň nám v tomto okrese nebylo dopřáno...
___________________________________


Mimochodem, sexuální orientace kteréhokoli zdejšího uživatele je čistě jeho osobní záležitostí - do toho nám není absolutně nic, nikomu. Jestli krade z nějakého přivaděče, to posoudit neumíme a také to netvoří jádro této diskuse...
No a že si "tipuje" auta v Sedlčanech? Tak to si je veliká část zdejších uživatelů "tipuje" po celé republice. Milý neregistrovaný hoste - já jsem osobně s kolegou Rul-em tím pádem měl v plánu ukrást úplně celý Ústecký kraj!
Sedět za klávesnicí a napsat velkým písmem fialově nějakou peprnou urážku někomu, to umí každý srab. Aby se však uživatel zachoval jako chlap a představil se nám, to už holt chce kuráž, kterou ty evidentně (stejně jako elementární inteligenci), nemáš. [wink]
Mirous
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2991
Registrován: 11-2006

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 10:12:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pánové. Právě jste mi výrazně doplnili vzdělání, protože jsem měl sice potuchu o nějakém starém Mostě, ale nikdy jsem se o to více nezajímal. Takže jsem se zvědavostí podíval na odkaz od Rula a nestačil se divit. To muselo být opravdu krásné město. Ukázka toho, co generace před námi pracně budovaly a pak příjde člověk s dynamitem a během pár sekund tu krásu shodí k zemi. To je jen těžko uvěřitelné a asi se nikdy nevcítim do lidí, kteří se tam narodili a prožívali své životy. I když, třeba jim to moderní koupaliště vynahradilo..
Jinak současný Most je opravdu hnusný město a nejlepší je příjezd do Mostu a pohled na vybydlené paneláky. Jediné co se mi tam líbilo, byly opraváři tramvajového vedení, neboť tam ještě používají Liaz 706.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5431
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 11:30:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Starý Most byl možná vůbec nejvíc historickým městem Severních Čech (nebo teda řekněme spíš "na sever od Litoměřic"[wink]), měl by velkou šanci být dnes městem v kraji nejvyhledávanějším a nejhezčím. Ale ono ne, protože Poručíme větru dešti, a když se někde rozhodneme něco těžit, tak nás nikdo nezastaví.
V nepokřivených ekonomických vztazích by se taková akce v životě nemohla vyplatit, stejně jako by to komunisti měli mnohem těžší, kdyby nešlo o město vysídlené a dosídlené (nápad přestěhovat o kousek vedle třeba takový Písek nebo Prostějov by jistě narážel na větší odpor i za vlády KSČ). Abychom imperiálistům ukázali, že nejsme žádní kulturní barbaři a technologicky jsme na výši, tak největší a nejstarší kostel vyklidíme a nákladně odsuneme po kolejničkách o kus vedle (aby tam pak dvacet let bezradně chátral v podivné zóně mezi dálnicí a výsypkou).

Navíc šance postavit nové velké město třeba nějak zajímavě byla naprosto promarněná - stereotypní paneláky a ulice vedené v takovém nějakém ruském stylu, absence městského centra nebo aspoň veřejného prostranství s nějakým lidským rozměrem. Sice je to město stavěné na české poměry velkoryse, mezi paneláky je místy dost prostoru a po pár desetiletích se mnohé čtvrti doslova topí v zeleni, ale stejně tam má člověk takový divný pocit. Naposledy jsem si musel jít spravit náladu do čtvrti mezi muzeem a nemocnicí, což je bývalé předměstí starého Mostu a je to tam celkem normální...
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3522
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 11:34:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirous
Na youtube-u se dá najít i celé 30ti minutové dobové video o tom, jak to město postupně zničili. Lidi, co mají rádi starou architekturu a města by se na to raději ani neměli koukat, protože by se jim akorát otevíral nožík v kapse. Ty kecy, ze kterých je cítit jak je dobré, že tak starého a zanedbaného města není vlastně škoda...
Ono tehdejší pohlaváři nebyly vůbec blbí, když šlo o jejich zájmy a o to postupně lidi vystrnadit ze starého města. Schválně neudržovat budovy a vypínat teplou vodu, totiž většinu lidí brzy odradilo od života ve starém Mostě. Nejbrutálnější se bylo dívat na zbytky starého města, dožívajícími nad již 30 metrovými jámami, během započaté těžby uhlí. Existovat to město dodnes, tak je z něj podobná architektonická perla jako z Prahy, historie tomu ale chtěla jinak.
Chtěla tak, aby tam bylo dneska jedno jezero s jinak velice pěkně zrekultivovanou krajinou, která vypadá tak, jak by v této podobě byla na místě odjakživa. Jen to by nikdo nesměl vědět, že ještě před 40 lety tam bylo město se 700 letou historii...

Člověk by si řekl, že tohle již pominulo a podobné věci se již nestanou, ale stačí se podívat na Horní Jiřetín, který visí také jednou nohou nad propastí a dle mého názoru je jen otázkou času, kdy také padne za oběť uhelnému bohatství pod ním.
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5432
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 11:39:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Schválně neudržovat budovy a vypínat teplou vodu, totiž většinu lidí brzy odradilo od života ve starém Mostě.

Přesně tak, to byl ale oblíbený přístup i skoro všude jinde - staré budovy se moc neudržovaly, takže zejména v tzv. Sudetech (kde lidé neměli ke starým domům úzký vztah a byli ve finále radši, když dostali přidělený úplně nový byt s teplou vodou než starý v neudržovaném činžáku) se všichni "slušní" přesouvali do novějších částí...
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2388
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 12:56:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolega, který prožil dětství a dospívání ve starém Mostě a dnes žije v tom "novém", vzpomínal, že před demolicí se tam už nedalo vůbec žít. Centrum bylo cíleně zasídleno nepřizpůsobivými a chodit v noci po ulici bylo opravdu hodně nebezpečné. Já patřím k těm lidem, kteří i přes to, že není důvod tomu nevěřit, považují demolici nejenom Mostu, ale každé jediné vísky kvůli ekonomickým potřebám, za neomluvitelný kulturní zločin.
Mimochodem, ze starého Mostu se dochoval pod Hněvínem židovský hřbitov.
Ale takových Mostů je u nás v menší míře plno. S odřenýma ušima sice zůstalo staré náměstí, ale jinak byla dokonale zprzněna celá Mladá Boleslav, zmizel Benešov, v současné době bylo nenávratně zhanobeno centrum Liberce apod. A osobně jsem nejvíc frustrující pocity zažíval v Osoblaze, která ovšem musela být následkem bojů koncem války prostě vystavena znovu. A dneska už je skanzenem raných 50. let.
V tomhle mají u mě plus Poláci. Většina dolnoslezských měst byla sice jako německé území zruinována Rudou armádou a ani polští novousedlíci jim příliš nepřidali, ale některá centra byla dostavěna historizujícím způsobem, takže dnes mají mnohem příjemnější atmosféru nikoli nepodobnou skutečným historickým jádrům (Jelenia Góra, Lubań...). Jenže ani tady nechybí náměstí z paneláků (Świdnica, Strzegom...).
Apropos, své první auto jsem měl z prodejny Škody v Libkovicích... Ještě to uvnitř vonělo novotou, když vesnice vcelku zbytečně padla k zemi. A ten Horní Jiřetín? Strašně jim to přeju, ale ani procentem nevěřím, že uhlobarony něco zastaví.
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2389
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 13:17:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V téhle hovadině je vidět vše - demolice města i několik starých značek:
https://www.youtube.com/watch?v=7i2wq8RFX0Q
gred
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 311
Registrován: 9-2011

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 18:43:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

popravdě nevim jak je to s mostem,ale zrovna v noci sem prohlížel fotky jak strašně se změnili holešovice v okolí metra nádraží holešovice,elektrárny a prostě tam okolo...tam to taky v podstatě všechno zbourali...asi pravda že to je oproti celýmu městu nic,ale když už se to tu řeší...[happy]

nissan sunny 1.6 12v,škoda 120l m1
Petrd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 556
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 21:21:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když už se tady tapetuje, tak přidám něco ze své zahrádky z Liberce a z Jablonce n/N. Předně se chci omluvit, že to není nijak setříděný, ale ale focení dle SPZ je až na okraji zájmů ... I tak doufám, že se budou někomu hodit do statistik.







Kočka mňouká, pes štěká a lidé si stěžují ...
Aktuálně z výluky TT Liberec - Jablonec nad Nisou
Combaynista
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 565
Registrován: 12-2013
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 21:56:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petrd To nevadí, ani ja som sa teraz nepozeral na tvoje fotky z pohľadu SPZ. Cisternový Mates je akoby reklamná snímka zo 60. rokov, valníkovú 1203-ku v hasičských farbách zas vidím prvý raz v živote, takže z mojej strany chválim tvoj príspevok!
Davido008
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6
Registrován: 12-2013
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 22:10:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevite nekdo, v jakych letech se vydavala SPZ KHD?
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 6-2007
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 22:33:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr. Peugeot...ano, když udělali tu největší 3,14čovinu a zrušili duplicitu
(čímž vlastně začala postupná degradace našich poznávacích značek, dovršená krajským systémem)...


[blush] Šlo by tohle tvrzení trochu rozvést, přesněji vysvětlit příp. odůvodnit?

Myslím, že to k obsahu této rubriky jednoznačně patří a bylo by krajně nezodpovědné
nechat to zapadnout. Začínající zájemci o tématiku PZ by totiž mohli snadno nabýt dojmu,
že je toto tvrzení jako ámen v kostele...což rozhodně není.

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Joel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2390
Registrován: 4-2011
Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 23:04:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V roce 2010 jsem tu zavěsil fotku Tatry s ULA-00-88, operující dlouhou dobu na přestavbě jezu v Turnově, a to s tím, že tu jezdí ještě jedna. Bohužel už jsem ji nikdy nechytil.
A ejhle, byla to ULA-00-90, která 30. dubna 2009 způsobila tenhle karambol. (Foto je z turnovské kroniky na webu, autor P. Charousek)
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3525
Registrován: 1-2012

Odesláno Čtvrtek, 22. října 2015 - 23:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Není za tím potřeba hledat nic víc, než jen můj osobní názor na vývoj našich registrací a v tomto duchu to bylo i prezentováno. Myslím si, že na tomto fóru můj názor na jednotlivé "odstíny" této problematiky je docela znám a kdo ho nezná, ten se může kdykoliv zeptat - zajímá-li ho to.

Abych to uvedl na pravou míru. Okresní systém byl od roku 1960 zaveden tím způsobem, že osobní automobily, motocykle, nákladní vozidla, vleky, traktory i cizinci měli sice tvarově i barevně jiné, avšak svým systémem číslování naprosto stejné SPZ. Šly v tzv. duplicitní řadě, čili dejme tomu AB-00-01 mohlo mít až 7 kategorii vozidel. Lidem více než 30 let tohle problém nedělalo a neměli problém od sebe odlišit jednotlivé značky. Každému bylo normální, že náklaďáky a autobusy měli značky žluté, motorky zkosené atd.
Pak někoho napadlo (a velice by mě zajímalo koho a proč), že se tato tzv. duplicita zruší a nadále budou značky objednávané v jedné základní řadě se značkami pro osobní auta. Od roku 1997 si takto objednávaly všechny okresy a podle mě to způsobilo maglajs a také to, že napříč všemi 77-mi okresy zůstaly po ukončení výdeje okresních PZ na skladech tisíce nikdy nevybalených SPZ nejrůznějších vzorů, barev a forem (mnohdy objednaných naprosto zbytečně a ve zbytečně velkém množství s ohledem na výdej toho kterého vzoru, v tom kterém okrese). Kromě toho to způsobilo to, že do té doby přirozeným tempem plynoucí střídání sériových písmen toho kterého okresu to uměle zrychlilo (když dejme tomu v Nymburce byla více než polovina série NBI určena pouze pro atypické značky). Laicky řečeno, zrušení duplicity mělo za následek rychlejší naskakování sériových písmen a tím i rychlejší saturaci systému.
Vím, že mnozí kolegové se mnou v tomto nesouhlasí, ale pro mě je z výše popsaných důvodů tato změna prvním hřebíčkem do rakve srozumitelného a přehledného systému. Třebaže analýza reflexních SPZ-ek díky této změně nabrala na zajímavosti, pro mě jakožto zastánce jednoduchosti a přehlednosti, to je svým způsobem nehorázný bordel...
Vsadil bych se, že existovat starý systém dodnes a taktéž jeho duplicitní podoba, dodnes by nikomu nedělalo problém (a to ani těm 99% procentům normálních lidí, co se touto tematikou nezabývají) v tom rozlišovat. Protože pokud někdo nebyl schopen rozpoznat v případě nějaké události to, o jaký druh vozidla šlo, popřípadě jakou barvu měla jeho značka, tak pro toho je úplně jedno, zda byla duplicitní, či nikoliv.

Proto by mě osobně velice zajímalo, proč došlo k dané změně. Zda to bylo na popud policie nebo jiného orgánu. Chtěl bych věřit tomu, že to mělo pádný důvod a že to nebylo jen tak pro nic, za nic. Člověk se i dnes dokáže při troše snahy dovědět o značkách zajímavé věci, ale některé skutečnosti nám asi budou navždy neznámé.

Doufám, že jsem to ze své strany vysvětlil dostatečně. [wink]
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5433
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 00:00:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pak někoho napadlo (a velice by mě zajímalo koho a proč), že se tato tzv. duplicita zruší a nadále budou značky objednávané v jedné základní řadě se značkami pro osobní auta. Od roku 1997 si takto objednávaly všechny okresy a podle mě to způsobilo maglajs

A tak ona úvaha, že každý jeden kód má být jen a pouze na jednom vozidle, není vůbec nelogická ani nelegitimní. Věřím, že kterýkoli espézetkový laik by se spíš zděsil po sdělení, že tu samou značku u nás mohlo mít i sedm vozidel.
Ano, tempo střídání písmen se zrušením duplicity nutně zvýšilo, ale maglajs to byl leda pro analytiky... je pravda, že motorku od náklaďáku pozná každý, ale třeba obyčejný kombík nebo i malý třídveřový hatchback mohli mít klidně bílou, žlutou, stejně jako modrožlutou. Někde za tmy nemusí být rozlišování bílé a žluté vůbec stoprocentní, stejně jako když vidím ujíždět nějaké zadní čelo náklaďáku, tak přímo zezadu nemusím tušit, jestli je to vlek nebo samotné vozidlo.

Takže já bych pro zrušení duplicity pochopení měl. A předpokládám, že spouštěčem byl přechod na počítačové zpracování - aby stačilo zadat alfanumerický kód bez nějakých dalších identifikátorů(...?)
Martin_100
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5958
Registrován: 12-2005

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 00:45:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

viď pane chytrej.
Hele Pažoute já se jen připojil do debaty o Chebu. Vyjádřil jsem svuj názor na KV kraj tak si nech napadání od cesty [uhoh]

(Příspěvek byl editován uživatelem martin_100.)

Pošťák se má za známky neplatí, hlavně když se s pytlem prachů někam neztratí.
Pošťák se má a když se neztratí, utopený sáně za pět roků zaplatí. (Hoptrop)
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9292
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 02:13:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Krásně se tady diskuse rozvinula. [ok] Co se duplicity týká, tak jsem dodnes na vážkách, největším nesmyslem bylo začlenit vozíkové série do zaběhnutých řad, vždyť jaká duplicita je ve formátu 12 ABC-34 a ABC-12-34? [crazy] Jako snad jediné rozumné vysvětlení pro zrušení duplicity koncem 90. let bylo to, že někdo na MD záměrně chtěl sjednotit veškeré série do jedné řady a snad i urychlit přechody na nová písmena. Na malých okresech musely být některé série nekonečné, když vezmu v potaz kolik let se musely vydávat takové BKE, DOD, ROD, TCD apod. Ale jsou to jen domněnky, bůh ví, co za tím stálo.

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3028
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 02:24:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Davido008 (6): Nevite nekdo, v jakych letech se vydavala SPZ KHD?

SPZ KHD se vydávala zhruba od listopadu 1990 do července 1995 [wink].
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9293
Registrován: 7-2006

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 03:36:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 7.)
Ústecký kraj, okres Chomutov:

Chomutov jsme zde vykreslili doslova jako město hrůzy, abych vše uvedl na pravou míru a město zde jen nehanil, musím říct, že některé čtvrti a převážně centrum nebyly až tak odpudivé, spíše šlo skutečně o ty podivné lidi, kteří tak podezřívavě zírali a celkový dojem doplňovalo velice pochmurné počasí. Chomutov s Jirkovem tvoří jedno velké srostlé megasídliště, stačí jen jet po silnici č. 13 a město se může na první dojem jevit jako velká metropole. Naštěstí sídliště se dala krásně systematicky projet autem a navíc v mnoha městských částech ani nemělo smysl z něj vystupovat, protože v ulicích nestálo nic exkluzivního k focení. Značný úbytek okresních SPZ jistě poznamenal sousední Karlovarský kraj a blízkost Německa, kde to lidé mají k prodejcům aut rozhodně blíže, než do samotného Ústí.

Jelikož jsme loni navštívili západní část tohoto okresu a letos tu zbylou východní, můžeme stav chomutovských O53 označit za naprosto tragický. Pokud si pamatuji dobře, tak za 24 hodin na Chomutovsku jsme vypotili pouhé 3 kusy, a to jsme projeli/prošli celkově 80% všech ulic Chomutova i Jirkova! Loni to zachránil jediný kus CVB na Trabantovi v Klášterci nad Ohří.
Zde jediný železný kus:


O86 se naštěstí slušně dochovaly, Chomutov je jedinečný v tom, že jako první v ČSSR začal tento vzor vydávat, proto série O86 CVC je obrovská rarita.



Za fotku žluté CVL jsem nesmírně rád, podívejte se do tabulky, kolik jich bylo vydáno.



Vypadá to, že celá série O94/106 CVI měla velice nekvalitní fólii:


Duplicitních žlutých SPZ je dost, velmi zlé to je samozřejmě se staršími vzory.


Při 4300 párech cizineckých SPZ vydaných na Chomutovsku je tento jediný kus těžká mizérie, ale buďme rádi za něj.


Ve finále jsem nafotil zde již známé kousky (tuším Chomutov kdysi navštívil i Oliver), přesto všechno celý okres Chomutov hodnotím jako nejslabší článek z celého Ústeckého kraje.

Pokračování v 8. části...

(Příspěvek byl editován uživatelem Rul.)

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 09:26:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolegové, nutně hledám tuto pohlednici se Staroměstským náměstím v Mladé Boleslavi z roku 1947 v dobré kvalitě. Rád ji odkoupím, nebo mi stačí i velmi kvalitní sken ve velkém rozlišení, aby byly čitelné poznávací značky zaparkovaných vojenských automobilů ...


S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
GR
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.74.252.108
Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 09:36:02    Odkaz na tento příspěvek  

Zaznamenal jsem, že tu hovoříte o důvodech zrušení duplicitního využívání stejných kódů značek na různých vozidlech. Přidám k tomu toto:
Duplicita byla zrušena v době, kdy už se vydávaly reflexní značky a jak známo, u těchto značek na první pohled nejde tak snadno v noci rozpoznat barvu. Výpočetní technika také nemá ráda, aby pod jedním kódem bylo více položek.
Proto se podivuji, že diskutovaná duplicita vydržela tak dlouho, v době výpočetní techniky to je absurdita. Naopak je překvapivé, že majitelé vozidel s duplicitními značkami nebyli vyzváni k povinné přeregistraci. Ale odpovím si sám, taková přeregistrace by byla vyvolaná státem a stát by musel ty značky + administrativní úkony hradit v plné výši. Takže se čeká, až duplicitní čísla vyhynou - a docela se to daří.
Vámos
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5478
Registrován: 6-2002

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 09:57:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K duplicitě a jejímu zrušení:

On je důvod celkem jasný. Nevím, jak to říct jednoduše, ale při duplicitě se musí v evidenci kategorie vozidla/značky nějak poznamenat, takže je to vlastně další znak -> takže pro zápis do jakékoliv databáze byly duplicitní značky vlastně osmiznakové, přičemž osmý znak byl vyjádřen pouze nepřímo (barvou, tvarem) a musel se pro alfanumerický zápis "překládat".

Historie SPZ v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Vše o historii značek v Česku najdete v knize:
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Mr._Peugeot
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3526
Registrován: 1-2012

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 10:56:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin 100
S tebou se diskutovat nedá, takže s tebou ani nebudu marnit čas, čus. [lame]


Ohledně zrušení duplicity:
Všechny výše napsané argumenty mají něco do sebe a také s mnohým, co Jef, GR i Vámos napsali souhlasím. Je jasné, že v době počítačové evidence bylo nutné systém nějak poupravit, to beru. Stejně si ale myslím, že se ten krok nezdařil úplně tak jak by mohl. Copak analýza, ta je všem kromě nás ukradená, ale spíše to, že tímto vznikly fakt místy dosti veliké díry nevydaných značek a všechno to pak pro roce 2002 šlo do šmelcu.
Ačkoliv atypy jsou pro mnohé lidi nakažené naší hobby zajímavé (jak barvou, tak tvarem), tak si stejně myslím, že mnohé z nich existovaly naprosto zbytečně, bez reálného využití. Jasně, ono je to i daní za centrálně ražený systém, kdy se dělají značky na sklad.
Proto mi bude vždy sympatický německý systém, kde si nechá majitel na základě technického průkazu značku vyrazit v takovém formátu, v jakém je potřebuje a má po problému.
Nutnou přeregistraci na neduplicitní SPZ jak psal GR naštěstí nikdo neudělal. Ano, dneska jich je už poměrně málo (N53-ky a N86-ky už vidíme pomálu), ale že by se je zase až tak dařilo vymýtit? Nikdo to nemá zapotřebí. To co zbylo, stejně postupem času přirozeně zmizí. Jo a jinak, v některých okresech jim zase až tolik ta duplicita při evidenci vadit nemohla. Když si vezmu takový okres Trutnov, který jako jediný z celé republiky nikdy nevydal ani jednu neduplicitní N94-ku (ačkoliv byly určitě objednané a vyražené). Kdyby jim to tak strašně vadilo, tak prostě ufiknou výdej duplicitní řady a vydávají značky neduplicitní, nestalo se ale tak...
Když to beru jen čistě z pohledu srdcaře, tak jsem rád, že tu neudělali to samé co na Slovensku v roce 2004 (mimochodem slovenská část stejného systému dožila až do svých posledních dnů v duplicitní formě)...


Feudal
Možná jsi to už viděl, ale mám tu pro tebe jednu vojenskou z idnes:
http://zpravy.idnes.cz/nehoda-vojenske-tatry-a-renaultu-d44-/krim i.aspx?c=A151016_200159_krimi_bur

________________________________________

Rul
K tomu Chomutovu ještě pár poznatků. Ano, s O53-kami to je tam už naprosto zabité. Viděli jsme vlastně jen 3 kusy. Železnou CVA, kterou jsi sem dával, pak hliníkovou CVA, která byla na M-kové 120ce ([crazy]) a pak až úplně na konci našeho pobytu v Chomutově jednoho Wartburga s CVC, jenž ale byl tak blbě postavený na jedné zahradě, že by nešel normálně nafotit ani přes plot (kromě toho bych si v tom odpudivém městě už na to ani netroufl). Takže ano, O53-ky jsou na Chomutovsku těžkou raritou...
O86-ku CVC jsme viděli jednu, foto později dodám. Zbytek O86-ek je celkem k vidění, ale řekl bych, že první polovina CVD je už také velice, velice děravá. To spíše až od druhé poloviny této série se dají vidět. CVE jsou na tom přijatelně a nejvíc se samo sebou vyskytuje CVH, protože je nejnovější. Chomutov, stejně jako i další okresy Ústeckého kraje značkově "doplatil" na veliké množství ze západu dovezených vozů, které se na svých prvních českých značkách z těchto okresů mnohdy moc ani neohřály a putovali buď brzy někam jinde po kraji, nebo po dalších okresech po republice. Jelikož jsou tyto vozy až na nějaké světlé výjimky už na věčných silnicích, jejich značky (povětšinou vzoru O86) také...
O94-ky se ještě celkem pohybují i po Chomutově, ale i oproti některým předešlým okresům jich bylo znatelné méně. Já měl dokonce takový dojem, že jsem viděl více SPZ ze sérii CVI a CVJ něž novější CVK a CVL, ale možná to bylo jen zdání. Co je vzhledem k lomu vzoru naprostý svátek, je CVH jakožto O94-ka. Kromě té již známé staré Audiny jsme viděli jen jedinou další. Foto pak snad také časem dodám.

Jak už jsem vzpomínal u Teplic, podobně jako tam, i zde bylo fakt málo vozíkových značek. Myslím, že kromě jedné V77-ky z Jirkova se mi nepodařilo vyfotit ani nic jiného...
Žluté značky jsou vidět spíše z duplicitní série CVA, logicky z těch novějších objednávek, od CVA 4x-xx - těch je celkem dostačující počet. Naopak, začíná být docela problém natrefit na žlutou CVJ. Dohromady jsme viděli max. 4 kusy. 103-ky CVK jsou raritou, při víkendu ani jediný kus a 101-ky CVL jsou taktéž velice zřídkavé (3 kusy).
O nějakých M99-kách nebo i traktorech jsme si mohli nechat tak maximálně zdát. Já akorát kupodivu ulovil jednu MM56-ku CU a jednu pětičíselnou M62-ku. No, alespoň něco.

Při 4300 párech cizineckých SPZ vydaných na Chomutovsku...
Mno, nevím jak to má odlovené třeba Jožin z lt, ale já bych rozhodně netvrdil, že jich vydali 4300 - ta více než 2000 kusová díra mezi CO86-kami a CO94-kami je dosti výmluvná... Já bych řekl, že v roce 2015 jsme nemuseli najít už ani jedinou, takže buďme rádi za tento úlovek!
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 6-2007
Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 15:11:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mr. Peugeot napsal:
20.10....Pokazilo se to až koncem 90. let - ano, když udělali tu největší 3,14čovinu a zrušili duplicitu (čímž vlastně začala postupná degradace našich poznávacích značek, dovršená krajským systémem)...
22.10....Vsadil bych se, že existovat starý systém dodnes a taktéž jeho duplicitní podoba, dodnes by nikomu nedělalo problém (a to ani těm 99% procentům normálních lidí, co se touto tematikou nezabývají) v tom rozlišovat. Protože pokud někdo nebyl schopen rozpoznat v případě nějaké události to, o jaký druh vozidla šlo, popřípadě jakou barvu měla jeho značka, tak pro toho je úplně jedno, zda byla duplicitní, či nikoliv.

Když úředníci na přelomu tisíciletí pochopili, že jmenovky, nebo i plné adresy na stále početnějších silničních vozidlech pro represivní část výkonu státní moci nestačí (přesná identifikace pachatele přestupku umožňující jeho následné potrestání), protože např. s adresou BREWERY GINGERJOHN, 3 Hasford St., London na dvířkách bylo v jeden okamžik na cestě hned několik vozidel, sáhli tedy k jednoduchému rozlišovacímu nástroji, kterým byla tabulka s evidenčním záznamem ve formě pořadových čísel, nebo kombinaci pořadových čísel a písmen. Ten evidenčním záznam měl a má dodnes tu vlastnost, že je jedinečný a nezaměnitelný a nemůže být přidělen jinému majiteli či vozidlu čímž je identifikace zaručena. Stalo se tak v době, kdy přesná identifikace čehokoliv začala hrát velmi důležitou roli ve výkonu efektivní státní správy vyspělých zemí (např. číslování cestovních dokladů) a pokud jde o poznávací značky vozidel, došlo k jasnému rozdělení Evropy. Většina zemí zavedla jednoduchá pořadová čísla aby později využívala různé alfanumerické kombinace. Centrální mocnosti, Německo a Rakousko-Uhersko se rozhodlo pro záznamy za použití arabských a římských čísel v podobném uspořádání, jaká měla tehdejší úřední jednací čísla,systém, který neblaze poznamenal i čsl. evidenci po 1. sv. válce.
Čsl. a české poznávací značky měly osudem předurčeno, aby jejich správou byli pověřeni převážnou měrou protěžovaní úředníci mdlého rozumu se silnou loajalitou ke svému pracovnímu zařazení. Mocní v pozadí na to vždy pečlivě dbali (Agrárníci za 1. rep. motorismu otevřeně nepřáli). Zlomit tento stav dokázal jen brutální diktát nacistů a komunistů. Ti první zavedli přehledné černobílé PZ v říšskoněmeckém stylu, ti druzí pochopili probíhající změny a neperspektivní zemsko-okresní kódování nahradili celostátním kódováním podle kategorií vozidel. Navíc zahájením lisování PZ do zásoby dali základ přesné celorepublikové kontrole evidence.

Čsl. tvůrci systému „1953“ nemohli v chmurné a tíživé době tušit, že komunisty rozvrácené hospodářství dokáže během několika let nabídnout obyvatelstvu víc osobních automobilů než jednostopých vozidel a propracovaný systém kódování nebude stačit. Přehledný a dobře čitelný formát AA-22-22 se přitom velmi dobře ujal. Probíhající změny v administrativním členění státu nabídly elegantní řešení – první blok písmen bude označovat okres. Jenže v té době už byli u rozhodovacího stolu „nové kádry“ s přiměřeným rozhledem a schopností vidět dopředu stejně jako jejich předchůdci z 1. republiky. Že nastupující vlna motorizace bude stále silnější a formát AA-22-22 nevystačí dokázali poměrně rychle postřehnout vedoucí tehdejších výdejen SPZ a „učinili podnět“ směrem k nadřízené složce. Tam kolegium moudrých přišlo s řešením, kterému dnes říkáme duplicita, myslím, že i tehdy většině lidí u fochu bylo jasné, že to byla spíš debilita. A že taková debilita vydržela i popřevratové období a zanikla až teprve pod tlakem moderní technologie je smutný důkaz duševních schopností lidí, kteří v ČR de facto stále vládnou…Kolik takových a mnohem horších debilit z let minulých (údajně nenávratně minulých..) musí obyvatelé ČR ještě dnes snášet?

V žádném z vyjmenovaných období a nikdo z uvedených států či vládců nikdy nepřipustil, aby v evidenci vozidel došlo k duplicitě takového rozsahu jakou připustila ČSSR/ČSFR/ČR, tedy aby jeden a ten samý evidenční záznam neslo víc než jedno vozidlo (s vyjímkou lehkých vozíků za os. auto a motocykl). Bylo a je jim dodnes jasné že celý systém kontroly a dohledatelnosti stojí právě na tomto jednoduchém a logickém základě.

Pisatel řádek v záhlaví mého příspěvku, psaných kurzívou, se k této praxi jasně hlásí i s patřičným poučením pro ostatní, jak by to bylo krásné zachovat a čemu by to zabránilo. Tentýž člověk tu beztrestně nálepkuje lidi do blbů či pablbů protože nesdílí stejný světonázor jako on příp. jinde s ním nesouhlasí či polemizují…
Víc se k tomu napsat nedá, nechť velectěné čtenářstvo posoudí samo [kiss]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Bmc5365
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1500
Registrován: 4-2010

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 16:54:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady si zase někdo nevzal prášek [rofl][lol]

V jihomoravské sbírce mi chybějí série RZ: 7B8 8B3 9B2 9B9 1BA 1BB 1BD 1BE 1BF 1BH 1BI 1BJ
Ve sbírce cizineckých SPZ mi chybějí okresy: BE BK BR BV CK CL CR DC ...
[new] ---> MCDLXXX <---[new]
Jef
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5436
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 18:25:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedna mírně mázlá VPZ z dnešního Kulaťáku:


To drsné vozidlo zepředu vypadalo jako normální Land Rover Defender, tohle provedení jsem asi ještě neviděl.

Pak jsem ještě předjížděl běžný krátký Defender, khaki s pevnou střechou, ve středu na D8 a ten měl tuším
254 84-87 N94 106 (možná 103)
Lovecvraků
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1174
Registrován: 10-2010

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 19:12:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rul : Vypadá to, že celá série O94/106 CVI měla velice nekvalitní fólii:

Nejen CVI, tohle asi bude problém více sérií značek - strýc má na Felicii KHD/094 a folie je zejména na zadní tabulce úplně stejně zničená. Jelikož je auto už pěkně shnilé (po propadnutí nynější technické jde do šrotu), děláme si z toho srandu že na tom autě už hnije i značka [biggrin].


www.lovec-vraku.cz
www.spz-rz.cz
Zeke
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 314
Registrován: 1-2011

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 19:35:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nabízím něco na výměnu[auto]
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3030
Registrován: 9-2006

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 21:23:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Jef (5436): To drsné vozidlo zepředu vypadalo jako normální Land Rover Defender, tohle provedení jsem asi ještě neviděl.

Díky ... je to „prostějovský” Land Rover Defender 130 Kajman (Armoured 4) [ok][wink]. No, a ten druhý je Land Rover Defender 90 SW se značkou AO92 [proud].
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2015

Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 00:08:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jedno foto na podívání pro kolegu Feudala[happy]
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3031
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 09:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hezká „škůdka” ... díky [ok][wink].
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Brambora
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 8-2015
Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 10:00:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak zase nějaké sjetí. Úspěšným dnem plným náhod bylo úterý, díky nimž se mi povedly 2 sjetí po 3 autech.


Už od začátku září jsem čekal, kdy tahle 3 auta v Olbramovicích na nádraží zaparkují vedle sebe, a ta chvíle nastala právě v úterý.

Z mé pravidelné páteční návštěvy Votic jen ilustračně dvě BNB, dvě auta, dva stavy. Nedávno se objevil článek, že na Slovensku našli Š 105 S, která byla léta někde zavřená ve stodole, neměla takřka nic najeto a na skle se zachovala nějaká nálepka vyobrazující způsob řazení. Nevím, jak s nálepkou a kolik má najeto, ale kousek je to hezký.



Tradičně trochu ,,cizinecké legie'' ...


,,Zelená legenda'' včera zavítala i do Votic.

Jedna VPZ 367 12-59, Tatra 815 zelená (jen mě míjela na E55, tudíž bez záruky)
Feudal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 10:53:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Brambora (18): Jedna VPZ 367 12-59, Tatra 815 zelená (jen mě míjela na E55, tudíž bez záruky)

Opravdu se do záznamu vloudila chybička, nesouhlasí, bohužel, kontrolní výpočet ... škoda [lame].
.

S vůní páry a strojního oleje ... www.sentinel.cz
Vše, co jste dosud nenašli, najdete tady ... www.feudal.cz

Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zde
Pavel2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13213
Registrován: 8-2002

Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 11:07:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VPZ reparát za Bramboru [happy]
023 63-95, AN94/103, T 810 6x6 valník + plachta + ZČ, khaki, D1 152.km, 21.10.15
024 90-76, AO94/101, Š Fabia II bílá, D1 20.km, 21.10.15
025 89-57, AN94/103, T 810 6x6 valník bez plachty, khaki, s naloženým LR Defenderem, D1 asi 182.km, 21.10.15
025 92-77, AN94/101, je sice Š Roomster, ale Praktik, PM Klatovská 23.10.15

tabulka P-rekordů | S-analýza
Vaňas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10
Registrován: 7-2015

Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 11:38:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Feudal: Dalo by se něco z Vašeho archivu zjistit o této značce i když není vidět celá? Už dvacet let mě zajímá co je to za auto. Před čísly je vidět svislá čára. Vzhledem k tomu, že fotka pochází z Moravy bych vyloučil, že ta čárka je písmeno N, ale mohla by to být římská I. Což by mohlo být P I, P II atd..Těch kombinací je dost, ale ne zas tolik. Tedy za předpokladu, že písmeno co nevidíme je P [happy]
Nevím jak obsáhlý je Váš archiv, ale dalo by se zjistit víc?
Minor
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 6-2007
Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 11:44:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Odhlédnuto od PZ tak to košatinkové provedení vozidla pro
jednoho cestujícího + příruční zavazadlo je efef [andel]

www.czechplates.cz
Kde je vůle je i cesta. (George Bernard Shaw)
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9294
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 13:51:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 8a.)
Ústecký kraj, okres Louny:

Nevím jak vám, ale mě rozhodně celý okres Louny připadá, jakoby geograficky ani pod Ústecký kraj nespadal, uspořádání měst a vesnic má zcela jiný charakter, stejně tak i vzhled krajiny je naprosto odlišný. Možná je to můj subjektivní pocit, ale i focení tam bylo mnohem příjemnější, nemusel jsem se pořád ohlížet, zda mě někdo nesleduje. Na to, že je to z Chomutova do Žatce nějakých 20 kilometrů, nedá se absolutně porovnat složení autoparku a množství SPZ. Ze všech čtyř větších měst na Lounsku má každé svůj specifický stav SPZ. Nejslabší jsou pochopitelně Postoloprty, klasické maloměsto, kde skoro všichni musí mí lepší auto, než má soused, loni jsme byli v Podbořanech a shodli jsme se, že jsou na tom taky bídně, ovšem Pavel2 to letos trochu napravil a asi stále mají čím překvapit, Louny samotné, jak tuším říkal Jožin, mají velmi klesající tendenci, potvrdil to i Mr. Peu, který tam byl před dvěmi lety, kolik aut z tamních ulic navždy zmizelo, čest svému názvu ovšem dělá Žatec, tedy naprostá žatva na poli SPZ, ne nadarmo si právě Žatec letos vybrali francouzští filmaři k natáčení filmu z 2. sv. války, ve městě jakoby se zastavil čas, mnoho opuštěných historických budov, staré objekty bývalých pivovarů a hlavně celková velmi zvláštní atmosféra. Že právě na Žatecku přežilo tolik SPZ si odůvodňuji tak, že tamní obyvatelé nemají potřebu nijak zvlášť obnovovat autopark a navíc celý region Žatecka je dokonale izolován od vnějších vlivů okolních krajů, jako tomu je např. na Českolipsku.

Posuďte sami, kolik O53 jsme během 24 hodin na Lounsku nafotili, už to něco vypovídá, když vezmete v potaz, kolik O53 jsme viděli v sousedním Chomutově.







Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.
Rul
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9295
Registrován: 7-2006

Odesláno Sobota, 24. října 2015 - 13:52:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PeuRul Tour 2015 (část 8b.)
Ústecký kraj, okres Louny:
Série O86 se mi s kódem LN líbily nejvíce z celého Ústeckého kraje, naštěstí jich bylo tolik, že jsem se s foťákem slušně vyřádil. [fotic]






Tak jsem byl zapálený do focení starších vzorů, že jsem úplně zapomněl na O94ky. [uhoh]


S přehledem dominují déle vydávané duplicitní série LNA. Neduplicitní žlutou sérii LNH jsme bohužel neviděli.



Zkrátka na Lounskou teoreticky jde nafotit vše, tedy krom cizineckých značek. [kladivo]

Pokračování v 9. části...

Regiomap Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Relativní rekordy Moravskoslezského kraje - update k 30.9.2015
Regiomap Zlínského kraje - update k 30.9.2015
Vildo, pořádně to tam ze shora analyzuj! R.I.P.