K-report
 

Archiv diskuse 440, 640, 650, 660 - RegioPanter... do 30. 10. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » 440, 640, 650, 660 - RegioPanter / InterPanter » Archiv diskuse 440, 640, 650, 660 - RegioPanter... do 30. 10. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Pendular
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 08:06:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Mám tedy zkušenosti jen z 680 a z provozu moderních lokomotiv, ale vyšší záloha jak jedna souprava je prostě u moderních strojů zbytečnost. Kor u jednotky, která má distribuovaný pohon a předpokládám, že měničů taky bude mít Panter víc než jeden. Jo, sice to třeba občas pojede třeba na půl, ale rozhodně u moderní jednotky je vyšší záloha jen vizí budoucí nekvalitní údržby. Jo stane se, že prostě jedna jednotka bude na vyšším stupni a jedna bude mít poruchu pro kterou nebude moc na trať, ale tohle je z mých zkušeností 1% všech případů a je zbytečné kvuli tomu držet dvě jednotky jako zálohu.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5055
Registrován: 8-2007

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 08:46:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: A na Panterech je toho k pokažení víc, než jen klíma, což býval u ABpee hlavní důvod odstávky.

Je toho k pokažení víc,ale na rozdíl od jednotlivých vozů a lokomotivy mají tyto jednotky výhodu v tom,že mají"4 lokomotivy,"ty klimatizace jsou napájeny ze sítě,která je napájená z jednotlivých vozů.Při poruše se vypne jeden/dva články a ty ostatní zastanou napájení palubní sítě,takže vůz topí,chladí,ostatní vozy zajistí trakci(s menším výkonem).
Úplná neschopnost těchto jednotek nastává většinou jen při poruše sběrače.Proto si myslím,že alespoň dálková jednotka by měla mít sběrače dva.Protože tahat neschopnou jednotku stovky kilometrů do depa jen kvůli takové "prkotině",jako je poškozený sběrač/porucha řídící jednotky sběrače bude blbý.
V Děčíně je také jedna záložní na 6 zaturnusovaných.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2683
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 14:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To myslíte vážně, pánové? Jedna záloha a dost? Ach jo. S některými lidmi je to asi marné.
Pendular: A jak Pendolina dopadla po nehodě u Studénky? Díky tomu, že byla jediná záloha se pak několik měsíců nejezdilo do Košic. Ono bohužel nejde jen o poruchy samotné, ale i právě o nehody, se kterými je třeba počítat.
Ostatně na západ od našich hranic neexistuje aby byla jediná záloha a v případě problémů vyjela jiná souprava. To by tamní dopravci pěkně odnesli. Ale u nás je to v pořádku, stejně jako třeba otáčení vozů AB (a ekvivalentů) dvojkou k mašině, nebo třeba otáčení Ešusů a Panterů jak se zrovna depu hodí, což je fakticky vzato nedodržováním psaného řazení, a další typické české železniční šlendriány. A pak nemají mít ČD špatnou pověst. Nezbývá mi asi, než doufat, že i počet záloh bude MD ve VŘ vyžadovat a jediná záloha v nich nebude tolerována.

Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Pendular
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 15:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Je zcela zbytečný se rozčilovat. Na 680 už přes tři roky záloha není a jezdí se 6/6, proto se muselo do Košic jezdit klasikou... To, že 6/6 je špatně vědí všichni, ale prostě je potřeba aby to jezdilo. Podle mě je ale divný, automaticky počítat s nehodou a držet kvuli tomu na záloze dvě soupravy. Pochopil bych to u dlouhého ramene jedna na jednom konci, druhá na druhém. Ale věřte mi, že vím o čem mluvím když říkám, že u provozu 5 jednotek s distribuovaným pohonem, je držení zálohy v počtu 2ks zcela plýtváním. Ale nejhorší je když se nechce, než když to nejde [crazy]

Edit: Neřeknu u provozu třeba 20ti souprav. To už záloha v počtu 2-3ks má smysl. Ale u nižšího počtu jak 8, nemá smysl držet víc jak 1 soupravu. Překvapivě to je celkem ověřená věc, a celkem to funguje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pendular.)
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7240
Registrován: 8-2003

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 15:47:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dvě soupravy jako záloha jsou samozřejmě akorát, samozřejmě pro celou flotilu 14 ks InterPanterů, to je jasný.
To, že Peno nepochopí, že tam jím tak často řešená linka, není středobodem světa, je taky jasný.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 16:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno,
asi jste na tom Západě moc zkušeností neposbíral. Když se stane, že v Německu klekne mašina, nejede často ani náhradní bus. Prostě se vlak odřekne a vyserte si voko.
S těmi zálohami je to ošidné. Zálohou řady 680 jsou přece klasiky a mašiny! Stejně jako je tomu u záloh panterů. A taky to tak zůstane. Navíc je zde ta blbá věc, že nejde o zálohování jedné souravy jinou. Ty pantery se denně spojují a rozdělují, což v případě nasazení jiné řady jaksi nepůjde. Takže v momentu výpadku jednoho pantera vypadávají hned dva. Záloha dvou kusů na čtrnáct panterů není nic moc. Zvláště pak uvážíme-li, že už půjde o pantery čtyř řad! Navíc jsou zkušenosti takové, že depa provozující pantery sólo mají mnohem lepší zkušenosti s jejich spolehlivostí, než ta depa, kde se to denně spojuje a rozpojuje. Do hry vstupuje taky ekonomika. Stojící nový vlak za hrubo přes sto melounů používaný pro strýčka příhodu by ekonoma asi nenadchnul. Představme si to tak, že si koupíme nový luxusní vůz a ještě jeden k tomu, pro případ, že by ten první měl potíže. To by asi nikoho nenapadlo. Tož asi tolik. P.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4725
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 20:24:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bez záloh jezdí třeba LE a když má problémy, tak prostě odřekne některé spoje. No a co? Lidem to nejspíš moc NEVADÍ a jezdí s ním dál. Kdežto když modří nasadí náhradu v podobě žabotlamu, tak to někteří kritizují.[uhoh] Paradoxně tak odřeknout spoj vypadá jako LEPŠÍ ŘEŠENÍ[coze], než se namáhat s náhradní soupravou.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 20:28:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičane, ba ba. Kdo nic nedělá, nic nepokazí. P.
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7497
Registrován: 9-2002

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 21:50:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno,
asi jste na tom Západě moc zkušeností neposbíral.


Taky mam ten pocit. Na zapade to neni o moc lepsi ani horsi nez v cz. No mozna snad ze v cz se stale jezdi ve starejch skopcich, ale i v tom bajecnym Rajchu jsem pred dvema lety lezl do vozu "Silberlinge," vyroba 1960 - 1980, takze asi jako GHW. Ale tahali to 146 - modernim strojem z r. cca 2000. I pantaky DB 425 taky neco pamatujou - nejstarsi jsou z r. 1969, nejnovejsi maji "jen" skoro 20 let. Ve Francii to je podobny, mozna v nekterych pripadech i trochu horsi. U RENFE probehla vice ci mene kompletni obnova, ale i tam jezdi dost starejch skopku, hlavne s nakladama.

Shrnuto: Zase projev nejakyho (asi mladyho) sotouse.

Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
R_H
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.178.45.50
Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 22:27:28    Odkaz na tento příspěvek  

Agent: máš na mysli asi řadu 420, řada 425 je toto.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 8-2004

Odesláno Úterý, 20. října 2015 - 22:33:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zase mě někdo nepochopil, nebo nechce pochopit. Nejde o to, že jezdí „staré škopky“ (i když i ty vypadají na západě líp, než u nás), ani o to, že se odříkávají spoje bez náhrady (to ostatně umí ČD také, byť to možná není tak časté, jako v tom Německu nebo u LE, za což si jistě ČD zaslouží dík), ale o to, že neexistuje, aby se nedodrželo řazení, včetně správného otočení soupravy či vozu. Zažili jste někdy, že by místo RailJetu v Rakousku, ICE v Německu či TGV ve Francii jela klasika nebo i jiný typ jednotky? To neexistuje, i proto, že mají dostatek záloh. Také jsem třeba v Rakousku nikdy nezažil špatně otočné ABmz. U nás? Skoro na denním pořádku. A není to jenom o „mých“ vlacích, jak mi zase někdo podsouvá. Toto je totiž celostátní problém ČD. A rozhodně to není pohled mladého šotouše, ale čtyřiatřicetiletého cestujícího, který už na kolejích leccos zažil. A není mezi cestujícími ojedinělý, naopak, spíše převažuje. A o to smutnější je, že díky svéhlavému držení se nějakých dogmat, včetně těch ekonomických, s tím ČD nechtějí nic dělat a ještě smutnější mi přijde, že zdejší osazenstvo je schopno to ještě obhajovat. Opravdu není v pořádku, že náhradou za Pendolina či Pantery je klasika, stejně jako není v pořádku, že náhradou za ABpee je AB, či za Bdtee B(d). Tím lidi do vlaků nenaženete, právě naopak.

Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Standal
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 101
Registrován: 6-2008
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 00:50:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: Takže lepší jezdit se starými vozy a nechat stát zálohy v nových soupravách? Není to lepší obráceně. Vše nové ať jezdí a v případě poruchy nahradit něčím starším. Vlak za 150 milionů je blbost nechávat stát v depu.
Peno
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 01:15:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je opět nepochopení toho, co jsem napsal. Já jen píšu, že má být dostatek záloh, aby nebylo potřeba držet starší soupravy na zálohy, protože to ve výsledku také stojí peníze. Ono udržet takové, řekněme, AB provozuschopné také není zadarmo. Jinými slovy, kdyby se nakoupil a zajistil dostatek záloh tak, aby nebylo nutné držet staré vozy a/nebo soupravy provozuschopné jenom proto, že je možná párkrát za rok budeme potřebovat a místo toho by se nastavily novým soupravám oběhy tak, aby rovnoměrně jezdily všechny, i při zajištění dostatečných záloh, nebylo by to ve výsledku i ekonomičtější, než udržovat staré soupravy silou-mocí při životě pro strýčka příhodu?

Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10027
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 07:41:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: nebylo by to ve výsledku i ekonomičtější, než udržovat staré soupravy silou-mocí při životě pro strýčka příhodu?
Nebylo, a to z docela prostého důvodu: odpisy. Překvapuje mě, že ses ve svých 34 letech (když už se tím věkem oháníš) s tímto pojmem dosud nesetkal...
Pendular
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 348
Registrován: 6-2010
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 07:53:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peno: V téhle větě si krásně odporujete... A potvrzujete že držet spoustu záložních jednotek je blbost když je a teď cituji "možná párkrát za rok budeme potřebovat"...

Dám Vám příklad z reality. Jste majitel dopravní firmy. Máte zajištěnu přepravu na nejméně 15 let dopředu a velký objem výkonů, ale lokomotivy si půjčujete za řekněme 1400 eur na den. A spočítáte si, že kdybyste koupil svých lokomotiv třeba deset, tak sice vstupní investice je obrovská, ale za stejných 15 let, při určitém proběhu, zaplatíte za takovou lokomotivu jen 1100 eur za den. Věřte mi nebo ne (evidetně ale nechcete ), že jako majitel firmy budete po výrobci a technicích chtít jezdit skoro bez záloh, protože lokomotiva která stojí denně 1100 eur a jen stojí (co kdyby náhodou) se Vám prostě nevyplatí.

Fakt to není s moderními vlaky tak jednoduché jak si myslíte, zároveň s tím, že moderní stroje jsou vysoce spolehlivé (a je jedno jestli to Siemens, Škodovka nebo Bombardier ať si kdo chce co chce říká) tak i když Vám tady několik lidí řeklo že i když drží zálohu na 5 jedotek jen jednu, tak vesměs za poslední třeba tři měsíce nevyjela. Na to, že Vám je tolik let, mi přijde, že nechápete základní principy ekonomiky a jak neprodělat i kalhoty. Spíš mi přijde, že prostě klasickej čech (jako všichni) rejpat i když není proč.

P.S.: A ano i v Německu jsem už místo ICE jel normální soupravou a dokonce uplně jinou trasou než mělo ICE jet a přijel jsem díky tomu o 4,5h později a musel jsem si cestu o noc v hotelu prodloužit, neboť nebylo zbytí a že by se mi někdo snažil zajistit taxi, jako tady při ujetí posledního přípoje... [nene]
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3505
Registrován: 9-2011

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 08:33:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kdyby se nakoupil
Jednoduchá pomoc.
"Se" evidentně nakupovat nechce / nemůže, takže šáhněte do svého prasátka a ty záložní soupravy zafinancujte ze svého.
Tisíceré díky od cestujících, kteří už nebudou muset jezdit náhradama s ABčkem otočeným Béčkem k mašině... A to už za to stojí, ne? [wink]
MickeyMouse
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 79
Registrován: 8-2014
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 08:53:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad řazení ICE - jel jsem s ním dvakrát a v jednom případě byly prohozené (ne otočené) jednotky. Pak se za to "plechová huba" omluvila.
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7241
Registrován: 8-2003

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 13:14:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tím lidi do vlaků nenaženete, právě naopak.

To je sice pravda, ale v dotované dopravě jde o cestující až v druhé řadě. V první jde o objednatele, protože platí větší část nákladů a je otázka, jestli zaplatí dražší model s více zálohama, anebo ne i za cenu vyhánění cestujících.
Pokud je těch souprav nic moc počet, tak je lepší z hlediska celkového počtu cestujících tu a tam vyjet s obstarožní zálohou, než celoročně jezdit s obstarožní soupravou na jiné lince.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Agent
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7501
Registrován: 9-2002

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 14:02:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R_H - jj, spravne je DB 420. Jsem to vcera chvili googloval a pak neopravil.

Zažili jste někdy, že by místo RailJetu v Rakousku, ICE v Německu či TGV ve Francii jela klasika nebo i jiný typ jednotky?

Ve Francii (u SNCF) neprijede ZADNA nahrada, takze "substrate, naser si." A tahat z nich nazpatek penize za jizdenku neni skoro mozne - ma to z vlastni zkusenosti, ktera me stala jednu noc v hotelu navic a srani se motorakem po lesich, kde lisky davaji dobrou noc. Druhej den jsem chtel pokracovat dal, ale navazujici TGV jaksi taky nedorazilo, bo u Parize nabralo sbevraha. Ten den uz na Irun dalsi vlak nebyl, takze dalsi hotel... Secteno se mi prodrazila cesta od Lyonu po Irun o cca 150€...

U RENFE je to podobny/stejny.

nebylo by to ve výsledku i ekonomičtější, než udržovat staré soupravy silou-mocí při životě pro strýčka příhodu?

Uz ti odpovedel Hajnej, ale ja si prisadim -

rozhodně to není pohled mladého šotouše, ale čtyřiatřicetiletého cestujícího, který už na kolejích leccos zažil.

Taky jsem vyrobenej v r. 1981, ale takovyhle blbosti bych asi nevypustil do sveta. Proc asi si kupuju na auto novy pneumatuky nebo brzdy a nejdu tentyz material shanet na srotak "za par supu ?"

Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 16:46:51    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, moc se nehádejte, když Vám na jednotce zdechne komunikace mezi jednotlivými uzly (ze začátku na panterech velmi častý problém), tak ta jednotka prostě neodjede
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Středa, 21. října 2015 - 17:06:09    Odkaz na tento příspěvek  

Pendular - že moderní stroje jsou vysoce spolehlivé - s tím bych si dovolil hrubě nesouhlasit

s plechovkou jsem za celou dobu co jezdím zdechl jen 2x (brzdič, hl. vypínač)

s esem cca 3x (unipuls, CRC, izolační stavy, VN prvky)

s messerschmittem vícekrát (HJP, izolační stavy, nabíječ, komunikace)

s Panterem nepočítaně (na usměrňovač, komunikace)

tak kde je ta spolehlivost?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10037
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 21. října 2015 - 17:31:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Practicus: tak kde je ta spolehlivost?
Uprostřed vanové křivky. Ty jsi zatím na levém břehu.
Tinhi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2150
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 20:08:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnes podvečer v JH.

[jidlo] T47.011 - 705.911-6[fotic]
Zdenek84
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 597
Registrován: 4-2007
Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 22:50:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

btw. kolik jednotek už je vyrobených, když za měsíc a půl mají jezdit?
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5800
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 23. října 2015 - 23:02:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdenek84: A majú naozaj jazdiť všetky hneď od začiatku GVD?
640ky
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.90.83
Odesláno Neděle, 25. října 2015 - 06:24:58    Odkaz na tento příspěvek  

EJ 640.002 a 003 RegioPanter z důvodu výlukové činnosti v uzlu Olomouc v pozměněném oběhu - 002 / Os 3725 a Os 3726 | 003 / Os 3729, v mezistaničním úseku mezi stanicemi Mohelnice a Moravičany

https://www.youtube.com/watch?v=XsdPnRuLkzs
Hon
Neregistrovaný host
Odeslán z: 109.81.209.169
Odesláno Neděle, 25. října 2015 - 13:15:16    Odkaz na tento příspěvek  

Practicus: u těch zdechnutí s Messerschmittem je potřeba také rozlišovat počet neschopnosti před prováděnými EVy v Parsu a po nich...
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Pondělí, 26. října 2015 - 00:40:43    Odkaz na tento příspěvek  

Hon - njn, tak když někdo přepojovače systému topení narve na nepřístupný misto, tak se není co divit, že se furt tahá ven trafo - pak se někde něco blbě dotáhne/nedotáhne a je na problém zadělaný
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10093
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 26. října 2015 - 13:08:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pract: když někdo přepojovače systému topení narve na nepřístupný misto
Takže je vždy bezpodmínečně lepší tahat po mašině X-krát tolik kabelů, hlavně aby bylo všechno perfektně přístupný...?
Pendular
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 350
Registrován: 6-2010
Odesláno Pondělí, 26. října 2015 - 13:23:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Practicus: Souhlas s nepřístupnými místy, ale nedotažení/zapomenutí je už pouze šlendrián dílny, nikoliv výrobce. [wink]

Hajnej: Za sebe, jakožto servisního technika, bych chtěl každou chvíli někomu, kdo se podílel na výrobě lokomotivy a napsal to co Vy, ukázat jaká kravina takovej názor je [biggrin] Já vím, že ne vždycky se dá udělat všechno perfektně dokonale přístupný, ale nechápu, když to nějakému výrobci absolutní problém nedělá a jde to (nebudu jmenovat jednu firmu z Kasselu), tak proč u ostatních (vynikají v tom hlavě světle zelenkavá firma a italo/francouzi) vypadá tak jak to vypadá... To člověk chodí do práce akorát zpruzenej, že mu přijede zase světle zelenkavá mašinka [andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem Pendular.)
Marf72
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1151
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 26. října 2015 - 17:06:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo ono vyvázat trafo je vždy uplně v poho.Někteří píší jak kdyby to dělali od narození.[proud]
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10096
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 26. října 2015 - 17:14:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendular: jaká kravina takovej názor je
Otázka nezněla, jestli se můžeme na přístupnost a priori vykašlat, ale jestli musí být přístupnost vždy na prvním místě bez ohledu na to, jakej to bude mít vliv třeba na rušení nebo spolehlivost.
Další věc je ta, jestli měl konstruktér při vážení všech pro a proti k dispozici nevylhaný údaje o spolehlivosti - subdodavatelé jsou pěkná cháska, co si budeme povídat.
Takže bych s tím označením za kravinu trochu brzdil...
Pendular
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 353
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 07:32:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Jako zákazníka mne zcela nezajímá jaké údaje má subdodavatel a jestli jsou správné. To je věcí výrobce, aby si tyhle věci zajistil a vyřešil. Pokud však mne jakožto zákazníkovi bude, kvůli výměně přepínače systémů nebo stykače topení, stát lokomotiva s vyvázaným trafem, kdežto na jiných loko se to dá udělat během půl dne s jen jednou sundanou částí střechy pak si pro příště rozmyslím nákup lokomotiv. Tím neříkám, že a priori musíme při vymýšlení jednotlivých celků myslet i na snadnost údržby, ale zahrnout to do plánů a uvažovat systémem "kdybychom to dali jinam nebylo by to pak snažší?" je rozhodně lepší, než prostě řešení 1 - nikdy se to tak nedělalo/nejde to. Protože jsou výrobci, kteří i na snadnost údržby hledí. [wink]
Jirka_p
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1396
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 08:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

660.101 a 660.102 už parkují v Majlontě. Dorazili včera odpoledne.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10103
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 08:20:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendular: uvažovat systémem "kdybychom to dali jinam nebylo by to pak snažší?" je rozhodně lepší, než prostě řešení 1 - nikdy se to tak nedělalo/nejde to
Ta presumpce "vždycky se to tak dělalo" je trochu nefér - jak víš, že nebyly i jiné úvahy, třeba "kdybychom to dali jinam, nezarušili bychom si všechno okolo"...?

Jako zákazníka mne zcela nezajímá jaké údaje má subdodavatel a jestli jsou správné
Pokud má výrobek za něco stát (nemluvím o velkosériové konfekci sekané jak Baťa cvičky), tak by se zákazník zajímat měl. Většina nedotažených věcí totiž pochází z toho, že se zákazník zajímal leda tak o cenu.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5951
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 08:21:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jako zákazníka mne zcela

Omyl - zákazník je ten, kdo Vás v kanále vykořisťuje.[wink]

Abyste se do toho pocitu kapitalisty dobře vžil - Vy si kupujete třeba domácí spotřebiče podle toho, jak moc si někdy v budoucnu "chudák vopravář" ve stísněném prostoru myčky nádobí (třeba) zkroutí ruku?

Makat je fakt na ...
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6590
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 09:16:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vy si kupujete třeba domácí spotřebiče podle toho, jak moc si někdy v budoucnu "chudák vopravář" ve stísněném prostoru myčky nádobí (třeba) zkroutí ruku?

Doma ne.


Ale "disponibilita" u lokomotiv je velice významným kritériem.
Pendular
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 354
Registrován: 6-2010
Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 09:22:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Já neříkám, aby se zákazník nezajímal o svou zakázku, ale to se opravdu musí zajímat o všechny výrobní celky lokomotivy a hlídat výrobce jestli má správné dodavatele? [uhoh] To by snad výrobce měl mít ošetřeno již při zavedení do sériové výroby, od toho jsou přeci prototypy, ne?

RadekŠ: Tak jak psal PŠ. Doma je mi to šumák (ale třeba při plánování kuchyně jsem si dal sakra záležet, kde budu mít kohout vypínání plynu ke sporáku, aby na něj šlo bezproblémů došáhnout, ale zároveň nebyl vidět), ale zrovna věc, jako když Vám lokomotiva od jednoho výrobce bude stát na jednu závadu půl dne a u druhého dva dny kvůli vývazu trafa, přičemž máte spočítáno při nákupu, že při splatnosti 20 let, vás lokomotiva vyjde na třeba 1200 eur denně, tak je to sakra rozdíl...
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5808
Registrován: 5-2007
Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 15:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RadekŠ: No, zrovna u bielej techniky by som si dosť dobre rozmyslel, či si chcem kúpiť výrobok značky u ktorej sa po internete píše, že sa nedá opraviť/opravári za jej opravu chcú príplatky.
RadekŠ
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5952
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 15:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

si dosť dobre rozmyslel, či si chcem kúpiť výrobok značky u ktorej sa po internete píše, že sa nedá opraviť/opravári za jej opravu chcú príplatky.

To já bych si rozmyslel taky (resp. takový zboží nekupuju) , ale nikdy to nejsem schopen domyslet do všech detailů a souvislostí - to prostě nejde. A už vůbec nejsem schopen predikovat, zda potřeba opravy nastane.

Makat je fakt na ...
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4741
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 20:20:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už se ví, kdy a na jakých spojích s cestujícími ty jednotky 660.101 a 102 budou uvedeny do provozu?
Tomin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 10-2013

Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 20:35:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Od pátku přes víkend mají být testovací jízdy na trati Brno-Česká Třebová a slavnostní uvedení do provozu má být 4. Listopadu

Má videa na YouTube
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10109
Registrován: 5-2002

Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 20:41:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pendular: Zkus si představit (hypotetický) případ, že ta statistika byla poctivá a že je poruchovost opravdu zanedbatelná, takže nemá cenu se přístupností vzrušovat.
Leč ukáže se, že pochází z krajin, kde mají topné spojky v pořádku, takže něco jako zkrat topného kabelu prakticky neznají. A ejhle, mašina přijde do podmínek, kde jsou zkraty topení běžnou věcí, takže se kontakty přepojovače napalují a přetížené pohony mnohem rychleji odcházejí.
Odkud si má výrobce napískat informaci, že dělá mašinu do chlíva, když s ním zákazník nespolupracuje a razí myšlenku, že on je tady pán a nic ho tudíž nezajímá...?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 8-2006
Odesláno Úterý, 27. října 2015 - 21:16:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tomin: Díky.[happy]
Desiro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2901
Registrován: 2-2004

Odesláno Středa, 28. října 2015 - 11:52:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Leč ukáže se, že pochází z krajin, kde mají topné spojky v pořádku, takže něco jako zkrat topného kabelu prakticky neznají. A ejhle, mašina přijde do podmínek, kde jsou zkraty topení běžnou věcí, takže se kontakty přepojovače napalují a přetížené pohony mnohem rychleji odcházejí.

U mašin pro celoevropský provoz tohle ale výrobce musí předvídat.
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Středa, 28. října 2015 - 14:57:10    Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej - Odkud si má výrobce napískat informaci, že dělá mašinu do chlíva... - a to je ten problém, jezdíme v reálném světě, ne v laboratoři
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5814
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 28. října 2015 - 16:51:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Practicus: Laboratoř vs. reálny svet je to, že mám ošetrené, že to nezhorí až k tomu skratu dôjde. Nie to, že k niečomu nemám úplne extra prístup, lebo sa mi štandardne (a to ani v tom "reálnom svete") nestávalo, že ic musím furt vymieňať.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10128
Registrován: 5-2002

Odesláno Středa, 28. října 2015 - 19:34:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Practicus: a to je ten problém, jezdíme v reálném světě, ne v laboratoři
Když on ten reálnej svět je poměrně širokej pojem a ledacos se do něj schová. A speciálně omlouvat bordel a šlendrián poukazem na to, že je to "reálný svět", je dost krátkozraké, protože se to dřív nebo později vymstí.
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7391
Registrován: 12-2009
Odesláno Středa, 28. října 2015 - 20:57:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

On je hodně u nových vozidel problém v tom, že každý celek vyrábí někdo jiný a toho nezajímá, kde bude celek umístěn. Po sestavení stroje se přijde na to, že to, co se má prohlížet a případně občas měnit, je u výrobce bezproblémové, ale po namontování nepřístupné.
O dalších záležitostech- "jé ,ono se to při jízdě chvěje, na dílně nám to fungovalo bez problémů" atd. ani nemluvě.
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Čtvrtek, 29. října 2015 - 04:46:48    Odkaz na tento příspěvek  

Ohl - jo, to mi připomíná vyprávění jednoho ze slovenských bratrů
zápis v KO: při jízdě nad 100 km/h příčné vibrace
dílna: neprojevilo se
Pendular
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 356
Registrován: 6-2010
Odesláno Čtvrtek, 29. října 2015 - 22:20:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Practicus: Nó co si budeme povídat strojvedoucí taky nejsou svatí co za zápisů do KO týče [satan]

Nicméně někdy tam prostě nejde nic jiného napsat. Když jsem ještě byl na 680 dílně, přijela nám jednou na noční 004 se zápisem - Neustále se opakující výpadky naklápění (cca 15x) - vypnuto. Prošli jsme všechny gyroskopy, zkontrolovali všechny ř. jednotky, a jednotku nechali od 1 do půl čtvrté naklápět. Světe div se, naklápění za tu dobu nezdechlo ani jednou. A zkušební jízdu vám nikdo nezaplatí, tak co byste do KO zapsal?
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Čtvrtek, 29. října 2015 - 23:39:57    Odkaz na tento příspěvek  

Pendular - jenže tohle je věc, kterou si aspoň nějak vyzkoušíš, ale příčný vibrace, který se projevují jen za jízdy, a to ještě nad určitou rychlostí, při stání na kanále asi nezjistíš, a že je někdo línej vyměnit silentbloky na Y-ojničkách, aby náhodou musel pracovat, tak místo toho napíše - neprojevilo se


ano, je pravda, že i já se někdy podivuji, co je v KO napsaný
Ohl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7398
Registrován: 12-2009
Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 08:00:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Obecně:
za tu dobu nezdechlo ani jednou
A hned při výjezdu z depa, případně ve stanici při odjezdu vlaku se závada projeví. Fíra volá. Jen co tam někdo přijde, aby zjistil důvod, už se závada dál neprojevuje.[proud]

A zkušební jízdu vám nikdo nezaplatí,
Sednout do stroje a jet normálně na vlaku, sledovat. A většinou se něco zjistí, byť třeba po 2-3 hodinách jízdy.
Samozřejmě se nedá použít v situaci, kdy by hrozila fatální porucha a zpoždění.
1martin
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 547
Registrován: 12-2008

Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 08:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když je řeč o KO, někteří fíři se umí dost dobře rozepsat[happy] Když jdou konkrétní stroje do prohlídek, kde jezdí naši "spisovatelé", normálně se začínáme těšit na nový román[lol]
Fanop
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.45.69.168
Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 09:22:25    Odkaz na tento příspěvek  

Nevíte prosím někdo, zda InterPanter bude moci projíždět Kutnou Horou anebo zda si jen bude moci tohle město prohlížet ze vzdálenosti cca 10 km po vzoru lokomotivy 380?
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7250
Registrován: 8-2003

Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 11:05:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fanop:
V nejbližší době ne, v dohlednější, kdo ví, máme OPD 2...

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Bkp
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7251
Registrován: 8-2003

Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 11:08:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K té debatě o subdodavatelích mě nepadl takový příklad z Německa, kdy DB má svůj oficiální seznam dodavatelů a to i na úrovni subdodavatelů, takže výrobce kolejového vozidla může některé komponenty odebírat pouze ze zákazníkem schváleného seznamu.

Slepeckou holí se golf nedá hrát!
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1411
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 15:26:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bkp: a to se smí? Neodporovalo by to zákonu o státních zakázkách, nebo tak nečemu?

http://www.youtube.com/paul2no
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 15:51:33    Odkaz na tento příspěvek  

1martin - no co, někdo tu mašinu konečně pořádně prohlídl - jsou tací, kteří vyvezou mašinu třeba s nefunkční brzdovou jednotkou a když je na to někdo upozorní, tak jen odvětí, že je jich tam dost, a že se vlastně nic neděje
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5822
Registrován: 5-2007
Odesláno Pátek, 30. října 2015 - 15:53:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul2no: V momente, keď je stanovená procedúra, ako sa do tohoto zoznamu dostať, a nie je nikomu aktívne bránené (mimo splnenia požiadaviek tej procedúry) sa doň dostať, tak to problém určite nie je.

Ostatne SŽDC tiež môžete na stavbu používať len zavedené veci, ktoré sú vymenované tu (a súčasťou toho zavedenia je určenie firiem, ktoré ho môžu dodávať): http://www.szdc.cz/provozuschopnost-drahy/technicke-pozadavky.htm l