K-report
 

Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 27. 01. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Tratě Jizerských hor a Frýdlantska » Archiv diskuse Tratě Jizerských hor a Frýdlantska do 27. 01. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1821
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 23. ledna 2015 - 15:36:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdybys Karfíku četl, asi bys pochopil, že se jednalo o chování zaměstnanců k cestujícím.

low-cost obsluhy

Ještě jsem zapomněl poděkovat za prokázání odbornosti cizím výrazem. Opět o krok dál. Kurva chlape, co na to chudák tvoje češtinářka?

[pozor] Upozorňuji, že se moje názory nemusí shodovat se stanovisky SŽDC s.o. Jedná se pouze o názor obyčejné fyzické osoby. [pozor]
Luk7
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.191.204.146
Odesláno Pátek, 23. ledna 2015 - 15:46:54    Odkaz na tento příspěvek  

Funguje prosím ve Sklářské Porebě horním nádraží výdejna jízdenek?
Inkonginto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1822
Registrován: 1-2007

Odesláno Pátek, 23. ledna 2015 - 16:09:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Luk7

Ne. Je tam jen otevřený Bufetík. Jízdenky jen ve vlaku.

[pozor] Upozorňuji, že se moje názory nemusí shodovat se stanovisky SŽDC s.o. Jedná se pouze o názor obyčejné fyzické osoby. [pozor]
Liberečák2
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.101.95.19
Odesláno Pátek, 23. ledna 2015 - 21:02:54    Odkaz na tento příspěvek  

Výkonnost průvodčích ČD je opravdu nižší. Vemte si úsek Jablonec - Tanvald a hustotu zastávek a složitost tarifu. Průvodčí soustavně odbíhá ke dveřím mávat strojvedoucímu odjezd a mezitím prodá pár jízdenek. Navíc existuje spousta variant tarifu (Opus, IN, papírová, elektronická, zpáteční, skupinová, víkendová atd.). Pokud soukromý dopravce má jednoduchý tarif a průvodčí jen prodává jízdenky i na zastávkách, logicky musí stihnout odbavit více cestujících. Kromě toho se mi zdá, že jsou zainteresovanější vybrat maximum.

Co píše Otto Pospíšil výše je také normální, ŽB - Liberec bez kontroly jízdenek není výjimkou, zažil jsem, že průvodčí přišla až u Jaroměře... Na úsek Rychnov - Lbc většina průvodčích již rezignovala... Samozřejmě se najdou výjimky, kteří se snaží odbavit maximum. Je to tak 50 : 50.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 4-2010
Odesláno Pátek, 23. ledna 2015 - 22:31:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zaujal mě dnes v Tanvaldu Stadler s cílovou stanicí Černousy. Zajímavé rameno, jen to způsobilo zmatek, lidi nemohli najít vlak do Liberce.
j.k.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 104
Registrován: 10-2011
Odesláno Pátek, 23. ledna 2015 - 23:47:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: Kdyby jen to, ale slavné přímé vlaky Liberec - Tanvald - Železný Brod a opačně, také vskutku velmi oblíbené, zvláště turisty, včera nadávky (3 turisti co chtěli jet do Harrachova, ale bohužel seděli v tom špatným), dneska nadávky (4 turisti do Harrachova) a to vše kvůli třem lidem, který v tom vlaku zůstanou sedět (a to pominu, kolik lidí se pravidelně musí zvedat v Tanvaldě, aby si přestoupili do části, která nahoru pokračuje)...

Když nemůžou lidi najít vlak do Liberce ať si zajedou do Železného Brodu, skupina v 17 hodin nabídne 2 varianty jízdy do Liberce, Stojí tam přímý Stadler do Liberce přes Tanvald a pak přijede rakev na rychlíku, kde je Liberec napsán také [lol]
Výpravčíxy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2243
Registrován: 11-2008
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 11:03:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad j.k.: To je to zlepšování informovanosti cestujících dělané od stolu. A asi i bez znalosti železničního zeměpisu. To samé třeba bylo v Pardubicích, když na vlaků svítí "Lichkov". 90% cestujících neví, kde ten Lichkov je, a tak zmateně hledá vlak do Chocně. Ještě že už nejezdí "přímé" vlaky Pardubice - Chrudim přes Moravany. To bylo "udivenych" cestujících, kudy že to jedou .....[crazy]
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 9-2009
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 11:53:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím, jak je tahle statistika myšlena, ale osobně jsem v neděli odbavil...
Jednoduše tak, že dopravce garantuje nějakých 78% odbavených a u zbytku přiznává, že mu proteče mezi prsty. Takto si to nastavili... Patrně se jedná o promítnutí provozních zkušeností v praxi.

Průvodčí soustavně odbíhá ke dveřím mávat strojvedoucímu odjezd a mezitím prodá pár jízdenek.
Protože §1, jiný důvod v tom už netřeba hledat.[vypravci]

Co píše Otto Pospíšil výše je také normální, ŽB - Liberec bez kontroly jízdenek není výjimkou, zažil jsem, že průvodčí přišla až u Jaroměře
Jsou dopravci, kteří z nenormálních věcí dělají věci normální. Skutečně, dráha má kouzelnou moc...[andel]

Když nemůžou lidi najít vlak do Liberce ať si zajedou do Železného Brodu
Tak splést si rychlík s osobákem... nezeptat se, když nevím... Co k tomu dodat? Opravdu budeme dělat z lidí nesvéprávné idioty?[crazy]
(Copak asi říkají lidé v Praze, když vedle sebe stojí linky S1 a S2 do Kolína??)

přesto tomuto skvělému dopravci, na kterém sami nenecháte nit suchou, neustále dláždíte cestu dál a dál až za hranice
Vůbec jste z předchozích debat nic nepochopil. Tady nejde o sympatie či antipatie k dopravcům, tady jde o dopravní koncepci a z velké části taky o politický zájem. A buďte za ten zájem rádi, protože jak funguje česko-polská spolupráce jinde po republice byste tady aplikovat asi nechtěli.[kladivo]

co na to chudák tvoje češtinářka
1. Svoje komentáře na diskuzi nekonzultuji se svou bývalou češtinářkou.
2. Ještě jsme se nedostali až tak daleko, abychom spolu husy pásli.
3. Jestli nějakému cizímu slůvku nebudete rozumět, nestyďte se zeptat a rád Vám jej vysvětlím.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
pepa z depa11
Neregistrovaný host
Odeslán z: 62.201.23.222
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 12:03:15    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravim, může mi někdo vysvětlit, proč je na vlaku 2603 řazen přímý vůz Jbc- V. H? Pokud vím, nikdo tím nejezdí, pro fíry je to zbytečná práce navíc a to nemluvim o zásuvkách dálk.řízení které častým spojováním a rozpojováním velmi trpí.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 875
Registrován: 1-2011
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 14:25:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Copak asi říkají lidé v Praze, když vedle sebe stojí linky S1 a S2 do Kolína??

Nu čas od času si někdo sedne blbě, ale souhlasím s Vámi, v zájmu potírání idiocie bych to neřešil, ať si lidi zvyknou, že musí přemýšlet.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1270
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 15:24:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ona stačí pouhá informace "přes" aby probkikla na disleji, ale nevím jestli to jde. Jinak souhlasím, že stačí přemýšlet, jen jsem psal jak to bylo, jinak mi to žíly nerve
Michal_novotny
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 11-2002
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 15:50:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výpravčíxy: Ještě lepší to bylo tuším minulý grafikon, kdy jeden vlak do toho Lichkova jel už z Prahy.
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 226
Registrován: 12-2012
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 16:41:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pan Otto Pospíšil
Napadl mě takový nápad ohledně trati 034. Posuďte sám Pane Pospíšile, jestli je možné s touto informací, nebo jen z její částí dále pracovat. A nebo nikoliv. Jak jsem psal, jsem ten poslední, co by se k tomu měl vyjádřit.
Trať 034 má délku 7 km. Délka jízdy je 13-14 minut. Tedy velmi krátká vzdálenost jízdy vlaku a krátká doba jízdy cestujícího. Horská lokálka max 40 km h. Pokud cestující nastoupí do vlaku a bude déle hledat v nabídce jízdního automatu (ať už z jakéhokoliv důvodu) je velká pravděpodobnost, že znemožní v tu chvíli koupi jízdenky/jízdního dokladu dalšímu cestujícímu. Což při krátké délce jízdy na 034, může být i problém. Čím více cestujících, tím je tu větší pravděpodobnost, že k takovému případu může dojít. A nemusí to být je jeden cestující, který bude v nabídce delší dobu hledat. Kritizovat umí každý, ale co vymyslet tedy i řešení.

Řešení:
Řešení by mohlo být, udělat v nabídce jízdního automatu možnost rychlé volby jízdenky. Tedy pro ty cestující, kteří si chtějí jen rychle zakoupit jízdenku. A nechtějí v nabídce jízdního automatu déle/více hledat.
Například volby jízdenky za stejnou cenu pouze v úseku Smržovka - Josefův důl, nebo v opačném směru. A nebo obousměrnou za zvýhodněnou cenu. A v nabídce jízdního automatu například pouze nabídku volby celý, student či dítě, důchodce. Asi také plus nabídku kočárek/lyže/pes. Cestující si vybere z rychlé nabídky, hodí mince do jízdního automatu (měla by tam být i možnost platit papírovou bankovkou), nemusí nic dlouho hledat, vytiskne si jízdní odklad/jízdenku a jde si sednout. A může se obsloužit další cestující. Tomu říkám možnost rychlé volby jízdního dokladu. A tato volba by měla být hned v základní nabídce jízdního automatu, aby ji nikdo nepřehlédl, mohl ji okamžitě najít a hned použít. A tak nějak bych si představoval možnost rychlé volby jízdenky na 034. Samozřejmě i v AJ či NJ, aby tuto nabídku mohli použít i zahraniční turisté.
Kdybych ve svém nápadu šel dále, mohla by být tato nabídka rozšířena i pro ty cestující, co dále chtějí pokračovat po 036. Tedy možnost rychlé volby jízdenky/jízdného dokladu by mohla být v nabídce jízdního automatu na 034 rozšířena o zastávky trati 036. Tím by přestupující cestující z 034 na 036 nemuseli žádat průvodčího o nový jízdní doklad, pro pokračování své cesty po 036.
Co si o mém nápadu myslíte pane Pospíšil.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4275
Registrován: 8-2006
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 17:10:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Koukám, chudáci lidi třeba v Kralupech, kde mají jeden ešus jakožto děčínský R a druhý ešus jako osobák S4. Jak to ti lidé dělají, že NEMAJÍ PROBLÉM nastoupit do SPRÁVNÉHO! vlaku, bůhví.[crazy]
milan.hanuliak
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 227
Registrován: 12-2012
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 17:11:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava
vytiskne si jízdní doklad/jízdenku a jde si sednout.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 19:54:29    Odkaz na tento příspěvek  

ad milan.hanuliak : jízdenkový automat ve vlaku by měl být jen doplněk pro odbavení cestujících ze zastávek s "mizivou frekvencí", kde se z tohoto důvodu zastavuje jen na znamení.
V zásadě by měl být na takové trati (s krátkou jízdní dobou) jízdenkový automat v každé stanici / zastávce ...
Prakticky takto jsou automaty "zapleveleny" (v dobrém smyslu slova) téměř všechny tratě v Rakousku a Německu, podobně ve Švýcarsku ...
V Německu je spojen i s vyhledávačem spojení a zahrnuje i "regionální" integrovanou autobusovou dopravu ...
Absence jízdenkových automatů je patrná i v tuzemské MHD. Ve Švýcarech je běžné, že každá zastávka má svůj automat pro každý směr jízdy.
Tuším v Zürichu se při hromadné výměně omlouvali veřejnosti, že na některých zastávkách, tam, kde je minimální frekvence (zpravidla směrem ke konečné) bude umístěn pouze jediný stroj ve směru do centra ...
Italové na regionálkách, zejména tam, kde jezdí "místní dopravce", prodávají jízdenky v automatech nebo trafikách, barech, které jsou otevřeny od časného rána do pozdního večera a můžete si je koupit do zásoby ... pak se strčí jen do označovače ...
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 876
Registrován: 1-2011
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 20:14:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přesně tak, automat má být na zastávce, ne ve vlaku
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 21:32:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ad Petr Šída: Bylo by to lepší, ale je to v České republice neproveditelné. Všechno, co obsahuje peníze a není opatřeno pancířem, popřípadě trvale hlídáno, nemá šanci přežít měsíc, v některých lokalitách jen několik dní. To není jako bankomat, kde je trezor, celé je to zabetonované do zdi a propojené na bezpečností službu, nebo přímo na policii. O vandalizmu nemluvě, ten, kdo dokáže zhanobit pietní místo, tak se do jízdenkového automatu bude pro zábavu trefovat, dokud ho nezničí.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 878
Registrován: 1-2011
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 22:10:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Praze dokáží automaty přežít na dost divokých místech, zase bych to tak nedramatizoval, a i kdyby ona na spoustu věcí stačí kamera umístěná dostatečně viditelně.
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Sobota, 24. ledna 2015 - 22:46:35    Odkaz na tento příspěvek  

Petr_Šída: To není dramatizace, ale realistický pohled na věc. Kamera např. v Antonínově nic neřeší, vandal, který to tam zná dobře ví, že mu stačí kapuce do očí. A než někdo obraz z kamery vyhodnotí a přijede na místo, je automat zničený a vandal (lupič) dávno pryč.
Miroslav Zikmund
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.27
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 15:02:41    Odkaz na tento příspěvek  

ad Starý vlk : já si tedy nedělám iluze o tom, že HOMO VANDALIS je výlučně českým tvorem. Nezkoumal jsem, jak to mají zabezpečeno v těch třech zemích o nichž jsem písal - zejména tam, kde široko daleko nic není - ale stejně tak jsou automaty v Italsku ...
Asi je to otázka "bytelnosti" toho výrobku a zajištění proti násilí ...
Sklo dotykové obrazovky může být pancéřového provedení, případně opatřeno nějakou fólií ...
Starý vlk
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.127.142
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 16:49:48    Odkaz na tento příspěvek  

Celá diskuze je pravděpodobně zbytečná. Běžný, t.j.cenově dostupný automat na jízdenky na neobsazené zastávce být nemůže-jak dlouho by tam vydržel funkční? A automat, schopný odolat vandalům, lupičům a třeba i sprejerům je tak drahý, že ho nikdo např. do Antonínova nedá. Vzhledem k tomu, že autobus takovéto problémy nemá a také vzhledem k tomu, že 810, která strojvedoucímu umožňuje odbavovat cestující při nástupu už zmizela v propadlišti dějin, řešení se nabízí samo.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1687
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 17:17:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono by stačilo, kdyby tvůrci IDS tarifu neexhibovali při vymýšlení složitostí. Proč musí vlak projet z Josefova dolu do Smržovky 3 zóny, když to je 7 km?

V Praze hlavní zóna pokrývá oblast o průměru cca 35 km. Což by zde stačilo nejenom pro cestu z Josefova dolu do Smržovky, ale klidně až do Liberce. A jsou v zásadě čtyři ceny (30 minut a 90 minut, plný a poloviční).

Takže malý počet různých jízdenek, jednoduchý automat ve voze, pro každý typ jízdenky jedno tlačítko. V trafice prodávat balíčky po 10 se slevou, takže místní cestující si to koupí a nebudou blokovat automat náhodným cestujícím.
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 19:09:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: To je rozdíl pásmového a zónového (resp. v tomto případě zónově-relačního) tarifu. Však ona Praha po zaintegrování Středočeského kraje na ten zónový taky nejspíš přejde. Důvod je jednoduchý - u pásmového tarifu je u tangenciálních relací za shodnou vzdálenost výrazně nižší jízdné (porovnejte např. Praha-Dejvice - Kladno a Kralupy nad Vltavou - Kladno).
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2473
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 19:22:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Copak asi říkají lidé v Praze, když vedle sebe stojí linky S1 a S2 do Kolína? Blbě. Když jsem jeden čas využíval nádraží ve Vysočanech, tak lidé jedoucí do Českého Brodu a podobně tam vystupovali dost často.
Možná místo doporučování, ať si zvyknou, bylo lepší se poučit, jak to dělají v Německu: u IC v trase Hamburg - Köln - Frankfurt - Nürnberg se v Hamburku na "pragotronech" objevovala jako cílová stanice Koblenz (asi poslední místo, kam mělo smysl tímto vlakem z Hamburku jet), teprve až pak v dalších městech se jako cílová stanice objevoval Norimberk.
Trochu rozdíl v přístupu k zákazníkům v obou zemích.
Takže na Masně u S2 psát třeba Poděbrady nebo Velký Osek, v Brodě pak důsledně psát "přes Tanvald" a "přes Turnov".
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 19:49:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Řešení by mohlo být, udělat v nabídce jízdního automatu možnost rychlé volby jízdenky... Co si o mém nápadu myslíte pane Pospíšil.
A ten automat, co v tom vlaku je, jste někdy využil? Já jen, že rychlou volbu nyní obsahuje.
U mě odbavení trvá s IDOLem trvá 20 vteřin: Přijdu, položím kartu, načte se IDOL, potvrdím stanici nástupu, potvrdím cíl cesty, nahraji jízdenku. Nevím, jaké provozní zkušenosti mají zdatnější průvodčí. Jako cestující jsem si ale čas odbavení porovnal a u IDOL jízdenek jsem s automatem rychlejší než průvodčí s POPkou. U jízdenky IDOL+ tím spíš, protože každý automat jí na rozdíl od lidí zná.[happy]

Ona stačí pouhá informace "přes" aby problikla na disleji
Ano, to by pomohlo.

V zásadě by měl být na takové trati (s krátkou jízdní dobou) jízdenkový automat v každé stanici / zastávce ...
V zásadě souhlasím, ale prakticky je třeba dát za pravdu Starému vlkovi. V Česku platí heslo: co nejde ukrást, jde alespoň zničit.

V Praze hlavní zóna pokrývá oblast o průměru cca 35 km.
Ano, uvedl jste příklad přímo ukázkové jednoduchosti z města, kde v jednom místě může být zóna P, B nebo 0, přičemž jedna z nich se počítá za dvě pásma. Vskutku inspirativní.
O tom, že regionální dopravu a její tarifní specifika nemá cenu srovnávat s jízdným v MHD (neřku-li v místě, kde nejlevnější jízdenka je 2x-3x dražší než běžně používaná jízdenka na trati 034) snad nemá cenu hovořit.

Takže na Masně u S2 psát třeba Poděbrady nebo Velký Osek, v Brodě pak důsledně psát "přes Tanvald" a "přes Turnov".
Nebudeme uvádět cílové místo a z kanclu budeme určovat, kam má smysl daným spojem cestovat? Óó, tak to bych chtěl slyšet ty kecy od lidí ve vlaku... A pak tady číst desítky připomínek od "názorově odlišného spektra", že přece uvádět cílovou stanici je povinnost.
Ad Brod: Opakuji, splést si v Brodu motoráček do Tanvaldu s rychlíkem je opravdu majstrštyk. A např. já jsem viděl na vlastní oči, že lidi si spíš spletli rychlík do Pardubic s rychlíkem do Liberce, přestože cílová stanice je na nich napsána. Proč? Na rozdíl od osobáčku totiž ty vlaky vypadají stejně.[lol]

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2474
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 20:34:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

splést si v Brodu motoráček do Tanvaldu s rychlíkem je opravdu majstrštyk Představte si, že jsem v Benešově u Prahy potkal paní, co ukázala na žabotlam a ptala se, jestli tenhle vlak jede do Vlašimi...
Fakt jsou ti kaštani blbí. Asi by se tedy měly zavést zkoušky drážních reálií pro všechny, co uvažují o cestě vlakem.
Zkuste si uvědomit, že motorák do Tanvaldu a rychlíkový motorák přes Turnov pro nešoto cestující vypadají opravdu stejně. Navíc, když tyhle rychlíkové motoráky jezdily ještě relativně nedávno i jako osobáky do Tanvaldu.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 21:18:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je rozdíl pásmového a zónového (resp. v tomto případě zónově-relačního) tarifu. Však ona Praha po zaintegrování Středočeského kraje na ten zónový taky nejspíš přejde. Důvod je jednoduchý - u pásmového tarifu je u tangenciálních relací za shodnou vzdálenost výrazně nižší jízdné

Mluvil jsem především o velikosti zóny a to té hlavní pražské. Ta nemá ten "nevýhodný" tvar mezikruží, takže není důvod ji dělit.

A ten automat, co v tom vlaku je, jste někdy využil? Já jen, že rychlou volbu nyní obsahuje.

Zjevně není dost rychlá a jednoduchá, když to lidi nezvládají. Zjednodušit lze všechno. Je ta "rychlá volba" výchozím zobrazením, nebo se musí nějak vyvolat? Je ten automat přesně stejný jako všechny ostatní automaty v IDS?

U mě odbavení trvá s IDOLem trvá 20 vteřin

Bylo by hodně divné, kdyby to spoluautoru IDS trvalo déle [happy]

Ano, uvedl jste příklad přímo ukázkové jednoduchosti z města, kde v jednom místě může být zóna P, B nebo 0, přičemž jedna z nich se počítá za dvě pásma. Vskutku inspirativní.

To je sice nesmyslná komplikace, ale na věci to nic nemění. Naprostá většina lidí nic o takových detailech netuší. Prostě vědí, že ta jízdenka za 32 platí pro celé území Prahy.

O tom, že regionální dopravu a její tarifní specifika nemá cenu srovnávat s jízdným v MHD (neřku-li v místě, kde nejlevnější jízdenka je 2x-3x dražší než běžně používaná jízdenka na trati 034) snad nemá cenu hovořit.

Jaká jsou přesně ta specifika? Z jakého důvodu musí být velikost zóny 10x menší než v Praze, a jízdné tímto ladit po korunách, když alternativa je v obou případech stejná, osobní auto?

Myslím si, že jde jen o zvyk. Jezdilo by v Praze tolik lidí veřejnou dopravou, pokud by bylo třeba přemýšlet, zda když chci dojet nakoupit na Źižkov, potřebuji jinou jízdenku než do Strašnic? Jedna cena celou oblast spojuje, můžete si najít práci v Dejvicích místo na Vinohradech a nestojí vás to nic navíc.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1092
Registrován: 9-2009
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 22:31:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bylo by hodně divné, kdyby to spoluautoru IDS trvalo déle
Nejsem spoluautor IDS. Zde zavedenou terminologií řečeno: V době vzniku IDS jsem si na škole kupoval svačiny.
Dokonce nejsem ani autor toho automatu a na jeho vývoji jsem se nepodílel.
Vlakem jezdím párkrát do měsíce, takže u toho automatu jsem "kaštan" jako kdokoliv jiný.

Mluvil jsem především o velikosti zóny
Prostě vědí, že ta jízdenka za 32 platí pro celé území Prahy.
Jaká jsou přesně ta specifika? Z jakého důvodu musí být velikost zóny 10x menší než v Praze...?

Tak v podstatě jste si odpověděl. Tedy pokud chápete, že existuje jakási závislost mezi velikostí zóny a cenou jízdného. Samozřejmě by šlo zóny zvětšit, ale bylo by to za cenu zdražení jízdného na krátké vzdálenosti, nebo naopak výpadku tržeb, případně lze zóny prokládat skrz (vytvářet dvouzónové zastávky), což je cesta, kterou bych si uměl představit já, ale pro změnu SW vývoj stojí nekřesťanské peníze.
Mimochodem, abyste dobře pochopil "jednoduchost" tarifu v Praze, pak se zeptejte těch lidí, "co vědí, že se za 32 korun dostanou všude po Praze", co musí udělat k tomu, aby se dostali z Prahy do Brandejsa, na Kladno nebo třeba do Berouna (kam snad ta ÍDéeSka ani nedolezla).
Pak si přijďte popovídat o tom, jak je ten PID skvělý a hodný následování. Já osobně jsem názoru, že pásmový tarif je dobrý jen v blízkém okolí jádrového města, ale na nic víc se to použít nedá.

A abych předešel spekulacím - netvrdím, že IDOL je dokonalý. Dokonalé IDS jsem ale ještě neviděl, protože vždycky lze najít něco, co je z určitého pohledu blbě, nešikovně, drahé nebo složité.

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 25. ledna 2015 - 22:58:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otto Pospíšil: Já osobně jsem názoru, že pásmový tarif je dobrý jen v blízkém okolí jádrového města, ale na nic víc se to použít nedá.

Souhlas.

Oto: V Praze hlavní zóna pokrývá oblast o průměru cca 35 km. Což by zde stačilo nejenom pro cestu z Josefova dolu do Smržovky, ale klidně až do Liberce. A jsou v zásadě čtyři ceny (30 minut a 90 minut, plný a poloviční).

Tak pokud zastáváte názor, že by zóny měly mít velikost o průměru desítek kilometrů, tak potom už v podstatě nemají žádné zóny smysl a šlo by tedy o tarif pouze časový (což de facto v případě Prahy je).
Pak tu ovšem máte několik problémů:
1) Cestující v pomalejších spojích (zejména v busech vymetajících každou díru) budou TRESTÁNI dražším jízdným za to, že je ten jejich spoj tak pomalý.
2) Jak vyřešíte předplatní jízdné? Pouze časovým tarifem to půjde dost těžko...
Ajtakrajta
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.216.111
Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 09:50:35    Odkaz na tento příspěvek  

Franc Áda: A co že to vlastně nabízí další pseudosoukromník s pramáti v Rakousích? Jeté Šukafóny ze Slovače a služby jako kdokoliv jiný. To je opravdu terno. Nevidím jediný důvod bránit se změně dopravce. Nebo snad soukromý zájem. Konec vedlejšky jako průvodčí? U ČD to jde přece také a nejde o nic neobvyklého.
Boudič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 97
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 11:55:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ajtakrajta: jsi trošku ubohej. Když chceš takhle útočit, měl by ses přestat skovávat za ten hloupej nick , ať víme co jsi zač. Jestli ne , tak drž jazyk za zubama.
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1778
Registrován: 1-2006

Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 14:25:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ať víme co jsi zač

Zapšklej zarytej komouš [cunik]
Marian Kechlibar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.52.218
Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 15:11:01    Odkaz na tento příspěvek  

Upřímně, vražedná složitost pásmových "integrovaných dopravních systémů" je zdrojem velkých problémů.

Podívejte se na IREDO: http://www.cd.cz/assets/primestske-cestovani/ids/iredo/mapa-pardu bicky-kraj---cisla-zon.jpg

Má více zón než USA států. Prakticky co vesnice, to zóna.

Byl bych pro systém "blokové jízdenky na 15, 30, 60 a 90 minut."
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2476
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 15:32:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já tohle tvrdím taky: velký IDS je tak strašně promakaný a vychytaný, až je to k nepoužití, obzvláště pro delší cesty.
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3293
Registrován: 12-2011

Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 15:41:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podívejte se na rozčlenění zón IDSJMK, a pak zóny kritizujte. Záleží, kdo je tvoří.

Řídící systém INTELO

Vítejte na PKP - tam, kde dnes znamená minulý rok[pozor]
Jis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 17:50:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Byl bych pro systém "blokové jízdenky na 15, 30, 60 a 90 minut.

Viz moje dvě otázky výše. A ještě přidám třetí:
3) Jak vyřešíte to, aby cestující nebyl trestán za absenci ostrých návazností? (neboť čekáním během volnějšího přestupu mu pochopitelně běží čas)
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9898
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 18:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nastavení velikosti zón je vždy otázka přehlednosti vs. cenové přijatelnosti a spravedlnosti. Čím větší zóny, tím je systém sice přehlednější, ale pro některé uživatele nespravedlivý a často drahý. Český zákazník je většinově na cenu velmi citlivý, to je prostě fakt. A to vede k té složitosti.

Co se týče automatů ve vozidlech - k tomu, aby se daly nazvat funkčním řešením jim minimálně chybí akceptace bankovek.[sad]

"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
J.H.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.126.162
Odesláno Pondělí, 26. ledna 2015 - 20:31:28    Odkaz na tento příspěvek  

Pánové, můžete mi někdo prosím poradit, nebo i rovnou napsat výsledek...?
Potřeboval bych znát cenu jízdenky pro 3 osoby z Prahy do Zermattu (pokud možno co nejlevnější variantu).

Díky
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 331
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 10:18:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Upřímně, vražedná složitost pásmových "integrovaných dopravních systémů"

Co je na IREDU složitého? Prostě si na kase nebo u řidiče koupíte lístek z vesnice/města A do vesnice/města B. Stejně jako průvodčímu řeknete "jednou Tanvald - Železný Brod". Naopak je to jednodušší, protože vesnic je násobně méně, než zastávek v nich. Nad tím vůbec nemusíte přemýšlet a jedete v podstatě kudy chcete a čím chcete.

Daleko, ale daleko složitější jsou pásma a různá dvoupásma v okolí Prahy, z nichž některá jsou P, B, pak zase čísla [crazy] . V IDSJMK zase musíte počítat, přes kolik zón jedete apod. ...

Časové jízdné (mimo MHD), ale i kilometrické jízdné mi přijde nevhodné s ohledem na řadu specifik. Trestáte cestující za delší přestupní doby, závleky autobusových linek, blbě postavené žel. tratě, ...
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1273
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 10:26:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Časové jízdné je neskutečně nespravedlivá záležitost. Blokové jízdné může být dobré, ale relační (třeba na 2,3,4 zony), ne za km nebo minuty, to pak čím méně kvalitní doprava, tím dražší.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2478
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 11:33:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Prostě si na kase nebo u řidiče koupíte lístek z vesnice/města A do vesnice/města B Opravdu můžu u řidiče na lince např. Jilemnice - Semily požadovat jízdenku do Habartic?
Rookie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.32.100
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 12:22:05    Odkaz na tento příspěvek  

Opravdu můžu u řidiče na lince např. Jilemnice - Semily požadovat jízdenku do Habartic?

Ano, osobně vyzkoušeno při cestě Jablonec - Harrachov busem s přestupem v Tanvaldě. Řidič zjistil číslo zóny ze seznamu, který měl v papírové podobě u sebe.
Pokud by něco podobného šlo i v MHD, tak pro mě nemá IDOL chybu, pokud ho porovnám s IDSJMK apod.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1274
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 12:25:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

IDOL podle mně je vynikající systém, sráží ho jen trochu problémy s DSOJ a rychlíky ČD, jinak má výborně nakročeno. Navíc ty jízdenky mají i časovou platnost, tak se dají skvěle použít i na jezdění po dané zóně, třeba JB - Lbc je 60min., to někomu nestačí, tak JB - Chrastava je jen o 9kč dražší a platí 120min.
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1690
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 12:35:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co je na IREDU složitého? Prostě si na kase nebo u řidiče koupíte lístek z vesnice/města A do vesnice/města B.

Což ale komplikuje to samoobslužné odbavení, o kterém tu začala debata. Ne každý je schopen rychle ovládat automat, kde se musí volit cílová stanice.
A podle mě je co možná maximální samoobsluha žádoucí. Jedna z věcí, která dělá místní busy tak pomalé, je zdlouhavý nástup jedněmi dveřmi a počítání drobných mincí. A co dělá vlaky drahé, jsou mimo jiné ty kasy a průvodčí.

Rychlé samobslužné odbavení je podle mě možné dvěma způsoby

1) omezený počet předtištěných blokových jízdenek, platných od zóny, kde se cvaknou - v extrémním případě klidně jen dva druhy "nástupní a sousední zóna" a "kamkoliv dál" (nutná politická vůle, protože cestování přes celý kraj pak bude levné). Pokud by nebyla vůle, tak by bylo stupňů třeba 5. Ale ne více, než se vejde tlačítek na automat. Nákup jízdenky v automatu musí být jedním tlačítkem, jinak to není idiotensicher. Stejně tak pro prodej balíčků jízdenek v trafikách nemůže být druhů jízdenek moc.

2) nebo systém checkin-checkout (viděl jsem to v Dubaji a pěkně to funguje). Čipová karta, cestující si sám odmávne při nástupu i při výstupu. Řidič nebude jednotlivé jízdenky vůbec prodávat, prodá cestujícímu rovnou kartu přednabitou např. na 50 nebo 100 Kč. Cestující vůbec nemusí nic tušit o zónách, ty v takovém systému mohou proto být i menší a "spravedlivější".

Oba systémy potřebují trochu převychovat lidi, protože dnešní "v autobuse vždy u řidiče a do výstupní stanice, v dalším spoji znova" je silně zakořeněná představa a IDOL ji stále podporuje (když jednotlivé jízdnenky nejsou přestupní).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8867
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 12:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No v IDSJMK i tom PIDu si ale můžu koupit právě tu jízdenku až do cíle. Což jaksi u IDOLu ani IREDA nejde protože karty.

A to jako že ty automaty budou ty jízdenky nahrávat na kartu a ostatní "vyližte si prdel"? Nebo to má bourat mantru některých kartářů že "IDS je jedině tehdy když vyfakuju náhodný cestující" a bejt to papírová přestupní jízdenka?
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1275
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 12:47:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: 1) Zónové jízdenky by byly nejspravedlivější, Maxovka by byla dobrá na pilotní provoz, prostě by se u místní trafikantky prodávaly jízdenky na zóny mezi JD a Smržovkou. Ale hlavně ať po cestujícím nechceme jestli pojede 15,30 nebo 45min., časové stupně by měly zůstat jako jsou v IDOL teď. Krom toho jedna zónová už existuje JB-LB jízdenka.

2) Ten jsem viděl i ve Španělsku, je to celkem šikovné, ale jde s tím celkem podvádět a musela by se blokovat na kartě vyšší částka, aby si cestující nezapomněl odpípnout. Krom toho je systém dražší a náchylnější k vadám.

K převychování lidí postačí prodávat čipovky levněji, třeba za 25kč. Naši si ji třeba moc pochvalují právě proto, že to narušilo to dogma o nepřestupech.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 12:50:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: Problém je kontrola, také můžeme prodávat jízdenky s magnetickým pruhem a u řidiče je budou strkat cestující do čtečky, ale zvedne to náklady. Jinak by bylo potřeba buď zvednout počet revizorů nebo bude řidič furt studovat znaky na jízdence. V tomhle mi nejjednodušší přijde zlevnit čipovky tak, že se to vyplatí každému kdo jede byť 2x. Turista si buď čipovku koupí, když ví, že se vrátí nebo si pro jednou koupí papírovky a bude mu to fuk.
Rookie
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.228.32.100
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 12:59:23    Odkaz na tento příspěvek  

Větší počet uživatelů by také přineslo, kdyby se karta dala použít na větším území, ideálně v celé ČR. Podobnou věc mají tuším v Belgii.
Jinak souhlasím s Nechicem, karta naučila používat VHD spoustu mých známých i rodinu, ať se to T.H. líbí, nebo ne. [happy]
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1691
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 13:43:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale jde s tím celkem podvádět a musela by se blokovat na kartě vyšší částka, aby si cestující nezapomněl odpípnout.

Samozřejmě, pokud by cestující zapomněl odpípnout výstup, tak by to mělo mít za následek odečtení částky odpovídající konečné stanici spoje. Upustit by od toho systém mohl v případě, kdyby chvíli poté nastoupil do spoje jiného.

karta naučila používat VHD spoustu mých známých i rodinu

Ano, důvod proč mnozí lidé nepoužívají VHD, není o ceně, ale o komplikovanosti. Není tu jednotný a jednoduchý systém. Ani v tarifu, ale ani v jízdních řádech. Zjistit na venkovské autobusové zastávce, kdy jede nejbližší spoj do X, je na 10 minut studia několika netriviálních tabulek.

K převychování lidí postačí prodávat čipovky levněji, třeba za 25kč.

Ano, ta technologie už dávno není drahá. Čip může mít i karta přednabitá 50 Kč, protože výrobní náklady jsou v řádu korun. Proto jednotlivé jízdenky ztrácí význam. Náhodný cestující dá v první jízdě 50 kč a okamžitě má plnohodnotnou čipovou kartu, na kterou může jet příště a kterou může opět dobít. Nutit lidi chodit pro kartu na nějaký úřad má smysl pouze, pokud má jít o kartu se slevou, např. pro studenty, nebo kartu na kterou má být nabita nepřenosná roční jízdenka.

Vzpomněl jsem si, že takto to je i v Lisabonu. Pokud se jednou svezete některou z těch jejich lanovek, tak ta jízdenka je vlastně automaticky MHD karta nabitá na dvě jízdy, takže vám zbude ještě jedna jízda MHD.
Brr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2479
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 14:19:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, důvod proč mnozí lidé nepoužívají VHD, není o ceně, ale o komplikovanosti. Přesně tak[pozor]
Nějaké počítání zón, na to se každý normální člověk vykašle. A systém, kde Řidič zjistil číslo zóny ze seznamu, který měl v papírové podobě u sebe. funguje jen proto, že tuhle možnost zatím skoro nikdo nevyužívá. Jezdím občas autobusem na Semilsku a ještě jsem neslyšel, že by někdo požadoval jízdenku jinam, než do zastávek na trase autobusu. Kdyby se to začalo masivně využívat, tak tohle totálně rozhodí jízdní řád - víc, než povinné nástupy předními dveřmi u MHD.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 4-2010
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 15:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oto: Systém Lisabonu (Viva viagem) a Porto (Andante) jsem tu již popisoval a byl jsem odbyt náročností a zbytečnými náklady. Přitom to je tak jednoduché a užitečné. Tam prvotní investice do anonymní karty stojí 0.50€ a je možné ji vrátit a dostat peníze zpět. Mají tam jen ten problém, že na kartě smí být jen jeden doklad, což je problém pokud máte 24h jízdenku a chcete si na otočku vyrazit za město.
Marian Kechlibar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.113.52.218
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 17:00:32    Odkaz na tento příspěvek  

Taky bych byl pro systém "pípací karty". Dokonce by se dalo domluvit napříč republikou, aby se používala stejná HW technologie a člověk by si jen nabil kredit na příslušný kraj / IDS. Takže Ostravák, co bydlí v Praze a občas jede i do Brna, by tam měl tři účty a při pípnutí by se strhávalo z toho správného.

To by bylo krásné, že?

A technologicky přitom velmi jednoduché. Dokonce i matka dráha by mohla tyto kartičky akceptovat.

A ve větších uzlech by byly automaty, kde by se kartičky daly dobít hotovostí vč. bankovek nebo platební kartou.

Tak bych si představoval začátek 21.století. Rychlé odbavení, zóny by nestudoval nikdo.
MMAT
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.127.128.127
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 17:17:16    Odkaz na tento příspěvek  

Jezdím autobusem každý den. Přestupní jízdenky řidiči umí vydat na Semilsku a Jablonecku celkem rychle. Na dodržování jízdního řádu mají ale vliv v kopcovitém terénu zejména nevyhovující CNG autobusy. Co se do kopce vlečou 20-30 a z kopce pak letí aby dohnaly zpoždění. Divím se že tohle nikomu nevadí. Když mi jede CNG tak přestup stejně nestihnu.
Otto_pospíšil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1093
Registrován: 9-2009
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 17:34:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pinec:
Souhlas.[ok]

Což ale komplikuje to samoobslužné odbavení, o kterém tu začala debata. Ne každý je schopen rychle ovládat automat, kde se musí volit cílová stanice.
No mě z toho leze, že si musíme vybrat:
Buď chceme propracovaný systém, který blbec nepochopí, ale zachytíme všechny možné požadavky, nebo chceme systém "pro idioty", který propracovaný nebude. Něco jako "inteligentní systém pro idioty" jsem na poli regionální dopravy neviděl.

A podle mě je co možná maximální samoobsluha žádoucí. Jedna z věcí, která dělá místní busy tak pomalé, je zdlouhavý nástup jedněmi dveřmi a počítání drobných mincí. A co dělá vlaky drahé, jsou mimo jiné ty kasy a průvodčí.
S tím částečně souhlasím, ale je to o změně uvažování, kterou tady neuděláme ze dne na den. Navíc je potřeba myslet i na důsledky:
- samoobsluha v autobuse => menší možnost kontroly, úniky tržeb (A kdo tvrdí, že to bude jednoduché? Když pojedu z Pertoltic do Hájů nad Jizerou, tak dnes řeknu řidiči a mám lístek. Takhle budu přemýšlet, co a kolikrát mám zmáčknout, abych tam mohl jet? No super... Cesta k jednoduchosti jak vyšitá.)
- absolutní absence průvodčích => o to větší kritika od cestujících, kteří najednou nebudou mít pocit, že se o ně někdo stará a že jim někdo poradí

Brr:
Opravdu můžu u řidiče na lince např. Jilemnice - Semily požadovat jízdenku do Habartic?
Jezdím občas autobusem na Semilsku a ještě jsem neslyšel, že by někdo požadoval jízdenku jinam, než do zastávek na trase autobusu.

Že jste to neslyšel, neznamená, že se to neděje, nebo že to nejde.[wink]
Tady spíš vidím velké rezervy na straně kraje (potažmo KORIDu) v oblasti propagace. Ale co s tím, když slovo "propagace" patří na seznam politicky nekorektních výrazů?

Já jsem spíš naopak viděl případy, kdy si s tím řidič zkrátka neporadil, ale to už je holt o lidech a o nárocích, které na ně jsou kladeny.

K převychování lidí postačí prodávat čipovky levněji, třeba za 25kč.
S tím souhlasím. Resp. ne přímo s částkou (ale o tom se dá polemizovat do nekonečna), ale s tím, aby byla nižší než 95 Kč. Stávající cenu bych ponechal, kdyby na jízdence byl "uvítací příspěvek".

"Usínal jsem s pocitem, že celý svět je v pr.... Když jsem se ráno probudil, tak jsem ten pocit měl dál. Asi neumím spát." (Jan Werich)
Hungry_bear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1779
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 18:41:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale co s tím, když slovo "propagace" patří na seznam politicky nekorektních výrazů?

Najmout si tu z reklamek, která odvádí bakšiš do správné kapsy [sad]
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8869
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 20:04:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

taky by ta karta mohla bejt i trvanlivejsi. Opruskard pri zavedeni byl tusim na 4 roky. Ja mam kartu robotranzu pro sid z roku 2003 a loni jsem s ni asi po dvou letech bez problemu platil.

A nejen levnejsi ale plnocenna dostupna asi jako noviny. A ne onanie se zadostma.

Praha si dnes odkejvla navrat k papiru. Jak by vlastne cestujici u casovyho jizdnyho na karte poznal ze uz skoncilo?
Pinec
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 332
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 20:51:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

P. Vlček: "No v IDSJMK i tom PIDu si ale můžu koupit právě tu jízdenku až do cíle. Což jaksi u IDOLu ani IREDA nejde protože karty."

Pozor! Nezaměňovat aktuálně politicky protlačenou nutnost mít kartu k nákupu přestupní jízdenky (Iredo i Idol) na straně jedné a princip zónově relačního systému na straně druhé...
-ds-
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.104.237.233
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 20:58:06    Odkaz na tento příspěvek  

A ne onanie se zadostma.

já jsem nedávno kupoval IREDO anonymní (ne pro sebe) a pořídil jsem za podobný čas, co si koupím v trafice noviny. Tedy pod minutu.
Jiná věc je, že tedy tu kartu neseženu na "každém rohu", jako ty noviny

Přestupní jízdenky řidiči umí vydat na Semilsku a Jablonecku celkem rychle

jak kdo, ono se taky setkám s odpovědí, když chci přestup "tam já nejedu"
a cestující musí být informovaný, jaké je číslo zóny, bez něj je mnohdy nemožné zakoupit přestupní jízdenku, protože to jinak řidič prostě "neumí"
to, že si na strojku může zadat zónu pomocí písmen, asi moc netuší...
Oto
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1693
Registrován: 6-2007
Odesláno Úterý, 27. ledna 2015 - 21:25:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

- samoobsluha v autobuse => menší možnost kontroly, úniky tržeb

To je taky tak trochu politické rozhodnutí. I v Praze by zvažované turnikety v metru omezily únik tržeb, ale za cenu zdržení všech cestujících a omezení kapacity (nedokážu si představit ranní davy na I.P. Pavlova s turnikety).

Když pojedu z Pertoltic do Hájů nad Jizerou, tak dnes řeknu řidiči a mám lístek. Takhle budu přemýšlet, co a kolikrát mám zmáčknout, abych tam mohl jet? No super... Cesta k jednoduchosti jak vyšitá.

Cesta na druhý konec kraje by
v systému 1) ideálně znamenala ten nejvyšší cenový stupeň, takže prostě koupit si ten nejdražší lístek a cvaknout si ho. Jinak by byla na zastávce nebo ve vozidle mapa zón a pak stačí aby cestující uměl do pěti počítat a věděl, kde na mapě je, což předpokládám že ví, jinak by stejně nebyl schopen bez doprovodu tak složitou cestu vykonat.
V systému 2) pak jde jenom o to přikládat kartu ke čtečce u dveří, to by měla zvládnout i cvičená opice. Je ale pravda, že to je težší prosadit, protože takový systém v ČR nikde není a silně pochybuju, že některý politik jezdí do zahraničí a využívá tam veřejnou dopravu. A když něco nezná, jednodušší je to zamítnout, než aby se profláklo, že neví, o co jde [happy]

Praha si dnes odkejvla navrat k papiru.

Ano, ale myslím, že to má spíš sloužit jako nátlak na ty šejdíře ("my vás vlastně nepotřebujem"), aby jim licence na další OC prodávali levněji.

Jak by vlastne cestujici u casovyho jizdnyho na karte poznal ze uz skoncilo?

Datum expirace mohou např. ukazovat ty čtečky ve vozidlech. Nebo lze udělat (podobně jako to mají ČD) www stránku, kde se po zadání čísla karty ukáže, co je na ní za časové jízdenky a poslední známý zůstatek (ten zcela aktuální by ukázat asi nešlo, protože by byl nejspíš uložen na kartě).