K-report
 

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 04. 12. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 04. 12. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
JirikP.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.157.74
Odesláno Sobota, 28. listopadu 2015 - 23:39:06    Odkaz na tento příspěvek  

Haan: D1,2424?
D1,2423.

PŠ: Ona to je celkově velmi zajímavá lokálka. Za posledních cca 30 let se tam prostřídala (skoro) celá historie britského železničního ZZ. Ale nemyslím si, že ETCS tam dali proto, že by si mysleli, jak super VZ na lokálky to je.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1969
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 00:00:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JirikP.: v příspěvku, na který jsem reagovala je řeč o AB, nikoliv o AHr. Že na trati, o které píše MŠ není AB, ale AHr1/AHr2 (krom kousků trati) je jiná. Tak asi tak.
HostZSSK
Neregistrovaný host
Odeslán z: 104.223.39.88
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 01:29:22    Odkaz na tento příspěvek  

Neviete, ci je mozne k jizdenke Europa express(Sparday, predava sa aj na nocne spoje) pouzit aj samostatnu rezervaciu na lozko? Teoreticky by to malo ist, ale kolega si chce byt na istom, vdaka.
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 7-2012
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 06:53:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nikdo nebude dělat kolejové obvody Znojmo - Břeclav, ale potřeba modernizace nad 120 km/h tam je. Pardubice - Jaroměř se v cílovém stavu bude jezdit nad 120 km/h také....
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5945
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 10:08:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marcel_Štancl:
To, že sa kóduje, neznamená, že sú tam koľajové obvody.
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 7-2012
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 15:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asdf a to tam chceš dát kódovací smyčky? to nikdy neprošlo a vdnešní době povoleno jen na testování LVZ v depu.
Lexa_karel
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 957
Registrován: 12-2009
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 16:45:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AL 3618:
- nemám-li na fírcimře žádnou zálohu (všichni jsou na mašině nebo doma), tak může před strojmistrem stát 5 taxíků, žádné řešení problému mimo jeho sídlo se nekoná - provozní riziko?
- brzy nastane problém zimní údržby, pak si tu zase něco přečteme. To že nejsou boudičky jsem překvapivě zaregistroval i já. Chybí spolehlivé řešení náhrady (nejenom) signalistů - např. je ohřev výměn vždy 100% ? Dělají sjednané úklidové firmy vždy to co mají a včas, ... ?
Je tomu již pár let nazad, kdy skutečně platilo "auta stojí, vlaky jedou". Dnes stačí aby zahřmělo či napadlo několik cm sněhu a je konec. Provozní riziko?
- máte pravdu, mé tvrzení "pouze sestavil" je hrubě zjednodušující. Nicméně jsem přesvědčen, že Škoda má řadu subdodavatelů a to i na základní součásti či systémy. U AŽD jsem očekával totéž - pokud tomu tak není, hluboce se omlouvám.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5947
Registrován: 5-2007
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 16:45:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marcel_Štancl: Ja som nič o kódovacích slučkách nehovoril. Aj keď v prípade absolútnych návestidiel by som si aj tie slučky dovolil považovať za bezproblémové.
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3622
Registrován: 9-2011

Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 18:08:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: já vím, že už jste ze školy nějakej ten pátek, tak bych si Vám dovolil stručně zopakovat problematiku nutných a postačujících podmínek [wink]
Matematické okénko ON:
"Tvrzení A je nutnou podmínkou pro jiné tvrzení B, pokud B nemůže platit, aniž by platilo A. Jinak řečeno, B platí jen tehdy, pokud platí A"

Pokud to tedy naroubujeme na Váš názor, že "AB je nutnou podmínkou pro kódování" (ať se zabýváme tvrzením v aserci neboli pozitivním výrokem), tak by "kódování" mohlo být pravda JENOM tam, kde je pravda "autoblok", a nikde jinde. Což ale vylučuje hned předchozí článek.
Matematické okénko OFF.

Lexa Karel: rozhodnout o tom, jakou zálohu si budu držet, je věcí každého dopravce. Nula je určitě špatně. Samozřejmě že "fírcimra zeje prázdnotou" je trochu obrazný výrok, ale nemyslím si, že by to nutně muselo znamenat onu nulu. Zet prázdnotou může i s jedním či dvěma chlapy [wink].
Jak to chodí třeba u Šimralů?

Chybí spolehlivé řešení náhrady
Jo, to je jádro problému. Efektivním řešením určitě není budovat boudičky a držet v nich celoroční pohotovost. Náš mladej měl před asi dvěma lety "domácí pohotovost" - kdyby nakydaly bílý sraczky, tak musel být do X minut od výzvy místního úřadu na místě M, vybaven k tomu zapůjčenou lopatou L, kýblem K a výstražnou vestou VV. Je jasný, že vymetat vexle je vyšší level než zametat chodník (vstup do kolejiště apod.), ale myslím, že by to nebylo neřešitelné

Subdodávky: samozřejmě že většina firem má subdodavatele, ale zároveň do toho (v drtivé většině) vnášejí i vlastní know-how a vlastní práci.
Když to vezmu přes naše systémy, tak samozřejmě součástky se nakupují, stavebnice skříní taky, ale tišťáky (včetně procesorových karet) se už dělají ve firmě (resp. v dceřince).
Hluboká omluva ani není zapotřebí [wink]

Marcel: slyšel jsi už o ETCS?
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 2-2010
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 18:43:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AL: reagovala jsem na příspěvek: "AB není nutnou podmínkou pro kódování, doplňte si prosím vědomosti."
A ano, máte pravdu v tom, že AB není nutnou podmínkou pro kódování, ale musí na něm zajištěn přenos návěstních znaků na hnací vozidlo. Že nemusí být tento přenos návěstí zajištěn právě pomocí kódování, ale i jiným způsobem, chápu. Ale docela by mě zajímalo, jak (krom ETCS). V tom případě se p. Mladějovovi omlouvám. Kódování není podmínkou pro zajištění přenosu návěstí. [blush]
A když už jste to otevřel, odbočím od jádra pudla a zeptám se (nevím): jak je zajištěn přenos návěstí na AHr2 a AHr3, když ne kolejovými obvody?
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 7-2012
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 19:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleši to si děláš ze mě srandu? Celý život pracuji se zab. zař. Dokonce to ETCS mohlo být zkoušené na trati Plzeň - České Budějovice. Nebudu zde probírat kdo mi vyhodil ze sedla když jsem v Pačejově zab. zař. navrhoval.
Petr_Šimral
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6715
Registrován: 5-2002
Odesláno Neděle, 29. listopadu 2015 - 20:55:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleši to si děláš ze mě srandu? Celý život pracuji se zab. zař. Dokonce to ETCS mohlo být zkoušené na trati Plzeň - České Budějovice. Nebudu zde probírat kdo mi vyhodil ze sedla když jsem v Pačejově zab. zař. navrhoval

Marceli, proboha !!!

To přece musíš vidět, že dnes za peníze z EU nic bez ETCS nepostavíš.

A strkat do toho na "lokálkách", kde jezdí pár trvale opakujících vozidel ještě něco jiného je do nebe volající kravina.

Nebo tam chceš strkat snad "radioblok"? To je kravina na druhou.

Pokud chceš udělat z tratě Znojmo - Břeclav něco rozumného, tak tam bude ETCS.
Otázkou je, proč to dělat?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10422
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 06:48:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: AB není nutnou podmínkou pro kódování, ale musí na něm zajištěn přenos návěstních znaků na hnací vozidlo
Nejsem si jist ani opačnou nutností. Možná se mýlím, ale Plzeň - Stod je AB bez přenosu VZ.
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1971
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 08:37:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: Plzeň-Stod=AB. Pokud není zajištěn přenos návěstních znaků na HV, nelze TZZ ve smyslu předpisu D1 nazvat autoblokem. [wink]
Aleš_Liesk.
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3623
Registrován: 9-2011

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 08:49:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan> já reagoval na Vaši reakci na Mladějova: [wink]
Mla: "A AB není nutnou podmínkou pro kódování"
Vy: D1,2424?

Z toho jsem usoudil, že Mladějovovu větu "A AB není nutnou podmínkou pro kódování" Vy rozporujete odkazem na "D1,2424?".
Ale ten článek nic neříká o tom, že by kódování nesmělo být na trati bez AB, jen říká, že "AB zajišťuje přenos návěstních znaků na vozidlo" (což teda není nejlepší formydlace, ale budiž).
Z pohledu logiky (matematické, nikoliv "selské") ten článek neříká nic o tratích, kde není AB, a ani jiný článek nezapovídá kódování na tratích bez AB (ba dokonce předchozí 2423 kódování připouští i na trati s AHr).

Já bych tu diskusi okolo nutných podmínek raději uzavřel. V ČR není pravdivá ani Vaše závěrečná věta "Kódování není podmínkou pro zajištění přenosu návěstí". [crazy]
(přenos návěstních znaků - resp. jejich zjednodušeného významu, tj. 4 kódů - se děje jen a pouze kódováním, tzn. kódování JE nutnou podmínkou. A jelikož kódování bez přenosu náv. znaků nemá smyslu, pak bych to dovedl k ekvivalenci "kódování je nutnou a zároveň postačující podmínkou pro přenos náv. znaků".
Pro omezení další diskuse hned řeknu, že kódovat můžeme do KO i do smyčky, a za druhé, že ETCS nepřenáší návěstní znaky, ale rychlostní profil [proud]. Přenos náv. znaků rádiem se (už) nepoužívá.)

MŠ: Marceli, ptal ses na "vývoj VZ bez KO pro použití v ČR". Tak jsem ti odpověděl "ETCS" - podle mého je to přesně to, na co ses ptal.

Hajnej: já mám podobný pocit o tratích Přelouč - Prachovice a Sedlnice - Štramberk
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10424
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 08:59:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: nelze TZZ ve smyslu předpisu D1 nazvat autoblokem
To je vůbec nejlepší, když si předpisář něco zadefinuje jinak.
Za rozhodující "druhotné pohlavní znaky" autobloku jsou všeobecně považovány automatická činnost bez lidské obsluhy (jinak by to byl "báboblok") a zároveň permisivní návěstidla (jinak by to bylo AHr).
To, jestli má nebo nemá kódování, nemá na vlastní činnost TZZ pražádný vliv (pominu-li "přirozený" vznik úplné blokové podmínky na mizejících KO s KAV/FID nebo využití relé zapínání kódu v obvodech uměle vytvářené blokové podmínky na autoblocích pozdějších).
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1972
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 09:15:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej+AL: to, jaké je na příslušné trati TZZ je pro strojvedoucího rozhodující a je uvedeno v TTP. Jestliže je tam AB (a může být i bez odd. náv.), tak musí mít přenos návěstí na NO a jednat přesně ve smyslu T108 (není přenos=předpokládat obsazený KO). On se tuto zásadu totiž z ničeho jiného nedozví, než z D1=tam kde je AB, musí být zajištěn přenos návěstí. Jak jinak chcete dát fírovi na vědomí, kdy má jednat podle T108?
Na AHr může a nemusí být přenos návěstí zajištěn, proto jsou v TTP uvedeny tři typy AHr: 1,2,3.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10426
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 10:14:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Haan: Jak jinak chcete dát fírovi na vědomí, kdy má jednat podle T108?
Co třeba značky VZ5 a VZ7...?

Ale pro mě za mě si to v předpisech zašmodrchejte jask chcete, to je váš boj. Jenom se pak nedivte, že až začnete mluvit s lidmi odjinud, že vám nebudou rozumět.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 10:22:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přátelé, tady se ve Vaší debatě (Haan, Hajnej, Aleš) projevuje věčný rozpor technika a předpisáře. A taky neochota techniků vzít v potaz předpisy a předpisářů respektovat techniku, která je dána. Předpisáři by nejraději skáceli tu cesťáky, tu ranžírky, jak se jim to zrovna hodí. Ale že by očíslovali koleje stejným číslem před vekslí i za ní, to ani za boha!
Ač opravdu autoblok bez přenosu návěstí není autoblokem ve smyslu předpisů, bude třeba nahlédnout do TTP. Myslím, že tam by to mělo být uvedeno, jak to s tím autoblokem je.
Takových rozporů je mnohem víc. Platí jistý předpis SŽDC D1, kde je uvedeno, jak mají, či vlastně jak musí vypadat návěsti a návěstidla a taky zásady pro jejich umisťování. Přesto, firmy zajišťující opravy tratí i ti od SŽDC, kteří stavbu po skončení přejímají, naprosto ignorují vlastní předpis první důležitosti. Krásně je to vidět třeba na Hádech, na zhlaví žst Maloměřice. Rychlostníky jsou všechny zcela mimo místa, na kterých být musí. Ignorantům vůbec nedošlo, že jsou tím pádem zcela neplatné. Je to stejný stav, jako by vůbec nebyly umístěny. Věřím, že jejich umistění je v souladu s projektem. Že to tam nezastrčili Gejza s Lacom Lakatošovci. Určitě se projektant, schvalovatel i objednavatel pyšní svým vzděláním. A přesto na tom nejsou líp, než Rómové, co tam kopali díru na ty rychlostníky.
Mám jeden dotaz na znalce Mirelu. Přišel mně na majla návod k použití na verzi 4. Píše se tam, že nejvyšší dovolená rychlost v režimu PRE je 160 km/h pro kontinuální přenos návěstí a 120 km/h pro přenos přerušovaný. Jelikož se u SŽDC používá ten přerušovaný, je vlastně u všech vlaků s mašinou vybavenou mirelem (4. verzí?) max rychlost jen 120 km/h. Chápu to dobře? Podle předpisu SŽDC (ČD) T108 je to však jen 100 km/h. A jsme zase u rozporu předpisáře versus technika. Nerad techniky zklamu, ale předpisáři mají a budou mít vždy navrch. Jinak to ani být nemůže. Byť mě to samotného sere.
Jo, ještě bych rád věděl, proč, za jakých okolností dochází k přepnutí mirela do manuálu bez zásahu strojvedoucího. Ví to někdo? Děkuju. P.
Němec_z_ova
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3288
Registrován: 4-2009

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 10:43:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, ještě bych rád věděl, proč, za jakých okolností dochází k přepnutí mirela do manuálu bez zásahu strojvedoucího. Ví to někdo?

Ahoj, tady předkládám výpis z návodu k verzi v3:

4. Automatický přechod do režimu manuál.
Na základě vyhodnocení stanovených podmínek VZ automaticky, tj. i bez zásahu obsluhy (viz také článek č.8 ) přestaví do režimu MAN. Interval obsluhovat tlačítek bdělosti je 12 sekund. Obsloužení tlačítek bdělosti je možné, až po zaznění houkačky VZ. (Nelze vybavit předem). Ukončení režimu MAN je nezměněné. Určené podmínky, když se režim manuál zavádí automaticky je stav, kdy zařízení není schopno bezpečně modelovat dynamickou křivku, např.. delší ztráta přenosu kódu, smyk, nebo skluz HDV. Při zavedení režimu MAN (automaticky nebo obsluhou) je maximální rychlost HDV určená rychlostí, při níž byl režim MAN zaveden! Současně platí, že v režimu manuál nelze zrychlovat, např.. Při rychlosti 80km / h se zapne MAN, kontroluje se rychlost 80, pokud se zpomalí na 60km/hod, kontroluje se 60. Při překročení 67km / h NZ1.) Při zavedení režimu MAN strojvedoucím, souběžně s režimem začíná i modelování brzdné křivky. Režim MAN je potvrzen až po prvním obslouženi tlačítkem bdělosti!

Policie má na práci důležitější úkoly, než kompletaci osob Praha - České Budějovice.

Už nikdy nezapomenu na Boblicka!!!
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5955
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 10:46:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: A v ktorom predpise je napísané, že sa na SŽDC používa "len" ten prerušovaný? Pretože tam bude najskôr zakopaný pes...
Haan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1973
Registrován: 2-2010
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 10:56:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hajnej: ("Co třeba značky VZ5 a VZ7...?
Jenže z této návěsti poznám jen a pouze to, že mám přepnout kmitočet tak, aby byla zajištěna správná funkce přenosu návěstí. Ale to už dávno předtím, než na trať vyjedu, musím vědět, že tato musí být vybavena přenosem návěstí. A to poznám jen podle toho, že vím, že jsem na AB.
"Jenom se pak nedivte, že až začnete mluvit s lidmi odjinud, že vám nebudou rozumět."
Řekla bych, že naše inteligence by se měla naučit mluvit takovou řečí, aby jí spotřebitel rozuměl.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 12:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím Asdf!
Tuhle otázku jsem čekal. Nikde to není napsané. Ale ani to, že přenos kódu je kontinuální. Já jen usuzuji z praxe. Když kód vypadává tak, že je potřebný zásah obsluhy, pak myslím, že se jedná o přenos přerušovaný. Jinou zajímavostí je, že na kolejích staničních i traťových, kde výpadky kódu na mobilní části na typech VZ1 a LS90 jsou v normě a nevyžadují žádný zásah, na zařízení mirel jsou mnohem delší. Třeba na stovkách metrů dráhy. Celá zhlaví jsou projeta na lok s mirelem bez kódu. Po přejetí ze zhlaví na staniční koleje už se kód (barva) vůbec neobjeví. I po zastavení na staniční koleji, byl-li kód přijat a vyhodnocen, opakovač ihned zhasne. Po postavení hlavního návěstidla se na opakovači často nerozsvítí nic. A tak strojvedoucí čeká na pokyn k odjezdu (viz D1), který již byl dávno dán postavením odjezdového (cestového) návěstidla a neví o tom. Podotýkám, že zkušenost s tímto aparátem mám jen na řadách 640 a 650. Jak se chová 660 a vůbec jiné řady s mirelem, nevím. Jen usuzuji z hlášení kolegů, zejména z břeclavské a brodské služebny, že to asi nebude jinak. Denně zastaví zásahem mirelu nejeden vlak. Už roky. Kdyby byl dodržen návod k použití, kdyby byl považován kód u SŽDC za přerušovaný, pak by těch případů bylo mnohem méně. P.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 12:17:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němcovi z Ova děkuji a zdravím. P.
Asdf
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5957
Registrován: 5-2007
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 12:35:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: Čo je prosím VZ1? Ja mám totiž za to, že to je označenie práve mirelu...

Pretože ono ide o to, či to tak má byť, alebo či je niekde chyba (či už na strane Mirelu alebo kódovania).
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10427
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 13:19:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek: Jelikož se u SŽDC používá ten přerušovaný
Nepletete si to s dodatečným kódováním...?

Nerad techniky zklamu, ale předpisáři mají a budou mít vždy navrch.
Takže když předpisář napíše do předpisu fyzikální nesmysl, tak jsou technici povinni dodržovat fyzikální zákony...?
Nebo jiný případ: technici udělají spolu s hodnotitelem kompletní rozbor bezpečnosti, a předpisář má právo jim do toho udělat bezpečnostní díru...?
Mikulda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2995
Registrován: 3-2006

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 14:02:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Možná se mýlím, ale Plzeň - Stod je AB bez přenosu VZ.

Mýlíš.

Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 14:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já myslel tu starou VZ, předchůdkyni LS90. Blbě jsem se vyjádřil.
Pane Hajnej, myslím to kódování, které je zmíněno v návodu k použití mirelu 4. verze. Ale nevím, jak je to míněno, jinak bych se neptal.
S trochou nadsázky, je to tak. Copak není v předpisech dost ustanovení, která neberou v potaz reálný technický stav? A předpisy jsou závazné. Nevyrábí předpisáři právě takové díry? Nerad bych, abyste si myslel, že jsem z toho nadšený. P.
Practicus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.103.184.182
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 15:00:57    Odkaz na tento příspěvek  

dokud nebude Mirel brát v potaz skutečnou zábrzdnou vzdálenost k danému návěstidlu (tedy nebude se řídit přesně stanovenými body a podle toho generovat brzdnou křivku), tak bude vždycky zdrojem problémů, především odvádění pozornosti od vedení vlaku

ano, jsou místa, kde s mirelem nejedu nikdy víc, jak 120 a pokud vypadne kód, tak automaticky přecházím do výběhu a chystám prst na tl. enter dofajíc, že při zmáčknutí si "nezamknu" rychlost (tohle může vymyslet opradvdu je hovězí a hovězí vývar mu to ještě schválí) - takže se nevěnuji vedení vlaku ale hlídám zařízení, které má hlídat mě
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10430
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 15:31:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mikulda: Mýlíš.
Může bejt. Naposledy jsem tam jel v říjnu 1990, takže si to nepamatuju, a v době relativně nedávné to mám jen z druhé ruky (která se zjevně mýlí taky).
januch1
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 146
Registrován: 9-2011
Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 20:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mirel V04 je všeobecně schválen DÚ od srpna 2015. Zítra je prvního prosince a upgrade má jen několik lokomotiv řady 1216 jezdících s Railjety. ÖBB si to umí zařídit. Jakmile jede rj z Prahy do Břeclavi a má v čele 1216 s V04, tak se žádná NZ2 z důvodu výpadku kódu nekoná! Pak nám jede rj do Prahy v čele řídícím vozem a pořád ohrožujeme bezpečnost cestujících ve vlaku a vytváříme z kol čtverečky... Čtvrtá verze Mirelu je hlavně záchrana pro krátkodobé výpadky kódu ve vysokých rychlostech. Opět můžeme s klidem za pákami projízdět Choceň, Záboří n/L atd. maximální rychlostí.
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5126
Registrován: 8-2007

Odesláno Pondělí, 30. listopadu 2015 - 23:51:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova: Při zavedení režimu MAN (automaticky nebo obsluhou) je maximální rychlost HDV určená rychlostí, při níž byl režim MAN zaveden! Současně platí, že v režimu manuál nelze zrychlovat,

Možná je to v návodu,ale v praxi jezdím z Ústí hl.n do Ústí sever za Ec,nebo Nex a po projetí výhybek rychostí 50 km/h a výstrahy dovolí Mirel proti Stůj(které je až za peronem této žst.)zrychlit v poloze MAN až na 100 km/h.[proud]
Tak nevím.

Practicus:chystám prst na tl. enter dofajíc, že při zmáčknutí si "nezamknu" rychlost

To souhlasím,že to je hovězina úplně k ničemu.

Jinak houkání,které nelze eliminovat,zuřivé blikání "40" v režimu MAN považuji za přínos tohoto zabezpečovače.

Kdyby nebyly výpadky kodu,nebyly by problémy.Ale neustálé nabíhání a ztráty kodování občas vyvolá NZ x.[smrt]

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 08:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud minu výstrahu rychleji než nějakých 47 km/h, rozjíždím se na nějakých 100 v pohodě. Mirel v manuálu, opakovač na červenou. Jen tam kdoví proč bliká ta čtyřicítka a nevymáčknu bdělost bez troubení. Ale je to jakýsi povážlivější stav, tak to beru.
On ten mirel není zcela zhovadilý vynález. Je to má nějaký mouchy a někdo, nějaká hlava dubová, nevím proč, stále trvá na tom, že vše je geniální. Už ten fakt, že menší tlačítka asi nesehnali, což je pro pazoury některých chlapů s rukama jak lopata naprosto nefyziologické! Navíc, vynálezci asi v noci spí. Jak jinak si vysvětlit, že nikoho nenapadlo, aby tlačítka, která potřebuju sofort vymáčknout, byla potmě. Připojuji se ke kolegům, že zamykání rychlosti, jeho účel, mně byl vysvětlen vždy jen vulgárním výrazem. Pak by třeba stálo za úvahu, aby zvukový signál k prostému ověření bdělosti byl jiného tónu než třeba potvrzení změny přenášené návěsti. Viz třeba indussi. Nebo i LS 06. Myslím, že tohle zařízení mohlo brát v úvahu i zadávané skutečné brzdící %. Na co by se to tam mělo do rychloměru psát, když mirel se chová stejně u vlaku bržděného tak tak, i u vlaku vedeného panterem s 221 brzdícími %!? Januchu, je to tak. Všichni mají dost času, všechny hlavy pomazané na to serou. Je jim ganz egal, že každý den extrémně zastavují vlaky, vzniká zpoždění a škody, jsou ohroženi cestující. Nikdo za nic nezodpovídá. Představme si třeba, že po zásahu mirelu se ve vlaku někdo zraní vážně, nebo ještě hůř. A že to přijde k soudu. Nejsem si jist, jak by to dopadlo. Jen to vím na beton, že ti, kteří se měli postarat, aby se tohle nestávalo, tam voláni nebudou. Leda jako svědci proti nám. Experti, soudní znalci. Docela se divím, že se tak ještě nestalo. Bylo jen roztřískané nádobí, znečištěné oděvy cestujících, sem tam boule. Hezký den přeje P.
Oldcerry
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5659
Registrován: 7-2007
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 10:25:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Němec_z_ova,Apollo_17:
Je možné, že předchozí verze 01,02 to měli dle Ovy.
Verze 03 funguje jak popisuje Apolo17. Jen rozhoduje, jestli je zadán režim MAN při rychlosti do 120km/h - via Apolo 17, nebo nad 120km/h via Němec_z_ova.
ropák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.188.134.204
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 10:44:36    Odkaz na tento příspěvek  

Podroužek:
Naprostý souhlas. Jen "nefyziologické" bych nahradil "neergonomické". :-)
Podroužek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 10-2009
Odesláno Úterý, 01. prosince 2015 - 11:06:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ropáku dík. Nakupujte u odborníků. [happy]
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3345
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 10:31:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K cemu slouzi "hadr" na prazcich a sterku mezi kolejnicemi? Vetsinou ve stanicich ale jen v nekterych kolejich, vesmes bez ohledu na to, zda jsou pojizdene ci nikoliv.

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7271
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 10:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to netkaná textilie a slouží k zachycování ev. úkapů z vozidel.
honzaklonfar
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.113.251.98
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 10:49:34    Odkaz na tento příspěvek  

"zachycování ev. úkapů z vozidel" - já bych odstranil to "ev"[biggrin]
Zejména 810 a Regíny produkují "úkapů" množství větší než velké!
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7273
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 11:03:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak Sim je slovíčkář a když píšu slovíčkáři, tak se snažím popsat to co nejvíc zdeúředně, aby se furt neptal [biggrin]

Jinak kdyby nebyly 810 a regíny, tak už je dneska půlka lokálek zavřená.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
novej
Neregistrovaný host
Odeslán z: 90.181.30.137
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 11:36:48    Odkaz na tento příspěvek  

Regína je ta slavná regionova?
To už snad jet raději autobusem.
Onehdy jsem jel z Běchovic do Nymburka a přestup v Poříčanech z moderního pantografu do Regionovy byl obrovský šok. Vozidlo je nesmírně hlučné, špatně topí, neustále něco vibruje, drnčí a jízdní vlastnosti příšerné.
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2319
Registrován: 7-2011
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 11:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

novej - co čekat, když si doma na zvlněný parkety natáhneš novej koberec a rozklížený skříně polepíš novou tapetou, taky to žádnej zázrak nebude. [biggrin]
Nicméně Mladějov má pravdu. Ovšem s dodatkem bohužel.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3346
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 14:49:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov, honzaklonfar > diky ... to je nejaka oficialni metoda, nebo lidova tvorivost jednotlivych zamestnancu?

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7276
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 15:10:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Věděl jsem, že to jedním dotazem neskončí [wink]

Je to oficiální metoda.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3347
Registrován: 11-2009

Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 17:25:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov > mate me prokouklyho [ok] ... jaky muj dotaz bude nasledovat? [biggrin]

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7280
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 03. prosince 2015 - 17:28:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No nejspíš podle jakých pravidel se to vyměňuje, kdo za to odpovídá, proč to dali/nedali tam a tam a jak je to všechno blbě udělaný - váš obvyklej kolotoč.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3348
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 10:14:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov > v principu ano [biggrin]
Proste mi zcela unika logika pokladani techto pasu. Kdyz se u nas podivam na nadrazi, najdu tam textilii mezi kolejnicemi na dvou mistech. Ani na jednom z nich osobka nikdy nejezdi, natoz aby tam zastavovala. Jediny provoz nad temito pasy je, kdyz jednou za uherskej rok probiha posun k rampe uhelnych skladu.
Naopak, mista, kde zastavuji osobaky (vcetne RN) jsou bez techto pasu. Takze to skoro vypada, jako by to tam bylo kvuli snadnejsimu hledani klicu nebo jinych drobnych predmetu, co muzou lidem vypadnout pri prechazeni koleji a na/vystupovani do vlaku.

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.159.151
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 10:28:58    Odkaz na tento příspěvek  

SIMe, možná tam bývá odstavená loko od manipuláku nebo z vlečky. A ty se třeba v tu dobu na nádraží nenacházíš.
taptap
Neregistrovaný host
Odeslán z: 37.48.36.115
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 10:31:05    Odkaz na tento příspěvek  

Bývá to zpravidla tam kde se HDV odstavují. Né kde vlaky zastavují-i když možná někde taky. A dává se to hodně tam kde se odstavují i el.lokomotivy.
Honza_-_St.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.79.58
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 12:24:37    Odkaz na tento příspěvek  

Souhlasím s Marcelem, že by se u nás bez kódování mělo jezdit max. 120 jako na Slovensku. Do minimálně druhé půlky 90. let se jezdilo 120 i na tratích s hradly a nikomu to nevadilo. Ta stovka je akorát další zbytečný byrokratický nesmysl, který ve výsledku jen škodí.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7299
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 12:37:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Akorát že Marcel to píše proto, že chce dětsky rychle-rychle-rychle a neuvědomuje si důvody okolo a vy taky ne.

Slovák má těch 120 kvůli tomu, že na Považskej místo AB postavil AH bez kódování (tedy zhoršení bezpečnosti !) a aby mu tam vlaky bez ETCS nejezdily místo dřívějších 120 stovkou, povolil toto.

U nás ta podmínka "nad 100 s kódem" má jeden velmi blahodárný vliv a to, že se musí udržovat to kódování funkční a to pořád, s Marcelovou verzí by to dopodalo tak, že by leckde byly s kódem problémy a nebyl by tlak na rychlé odstranění.
Nota bene v ČR je těch 120 málo, když je TR 140, 160 (zas na rozdíl od SK mimo kusu Povážskej).

Chcete jezdit rychle ? Tak tam ten kód dejte, v čem je problém ? Zase v "bola by to práca" ?
Řídil jste někdy mašinu 120 v mlze ? Mlha fakt není důvodem prodlužovat jízdní doby.
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3349
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 12:49:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

taptap, 22michal > to muze vysvetlovat umisteni v koleji sousedici s koleji u rampy uhelnych skladu. Ale primo pred stanicni budovou, v miste prechodu k nastupistim?

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Honza_-_St.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.79.58
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 13:00:58    Odkaz na tento příspěvek  

Mladějov:

1) Jenže to snad až do této chvíle jde jen s autoblokem (slyšel jsem, že se prý už zkouší AH, co by to umělo, ale jak to vypadá, to nevím). Mně by teda nevadilo, kdyby byl autoblok třeba na Vláře, z Olomouce do Šumperka a do Opavy, v úseku Břeclav - Znojmo, atd., ale tam dřív dorazí Marťani, než AB.

2) U Kopist byl autoblok, a stejně tam v mlze došlo k tomu, k čemu došlo. Tolik k výmluvám na mlhu a podobně.
Mladějov
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7302
Registrován: 3-2007
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 13:11:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ne, jde to i jinak (třeba kódování AH), je to v předpisech a už to na několika místech sítě SŽDC funguje.

Výmluvy ? U Kopist TO PRÁVĚ VE STANICI NEKÓDOVALO A NA TRATI JEN KOUSEK vy výmluvo.
Když vým bourám vaše představy, tak jsou to výmluvy ?
Opakuji, řídil jste někdy lokomotivu 120 km/h v mlze a zodpovídal za bezpečnost ?
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.159.151
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 13:16:12    Odkaz na tento příspěvek  

SIMe, já to tam neznám, ale nestává tam třeba nějaký šukafon nebo Regína mezi výkonama?
Sim
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3350
Registrován: 11-2009

Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 13:37:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

22michal > ee, vsechny zastavujici vlaky zastavuji u tech dvou koleji s nastupisti a pak pokracuji dal. Zadny osobak zde nekonci - nezacina a i kdyby tomu tak bylo, na te koleji hned u budovy neni nastupni hrana. Cokoliv by zde melo stat, bude blokovat jedine dva oficialni pristupy k nastupistim.

No, a kdyz jsem ted pres vikend prejel vlakem republiku tam a zpatky, vsiml jsem si, ze podobna (ne)logika je aplikovana i jinde a zaclo mi vrtat hlavou, k cemu to tam vlastne je.

ChacharCity 142 Odra - Vrak vyssi kvality
Apollo_17
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5134
Registrován: 8-2007

Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 13:57:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně by teda nevadilo, kdyby byl autoblok třeba na Vláře, z Olomouce do Šumperka a do Opavy, v úseku Břeclav - Znojmo, atd., ale tam dřív dorazí Marťani, než AB.

Samozřejmě,že Honzovi_st by to nevadilo,protože to neplatí.[lol]
Ale stavět autoblok na tratích,kde jede osobní doprava jednou za dvě hodiny v jednom směru a jeden náklad za den je prákovina.
Na AH se koduje jen před předvěstí a hlavním návěstidlem a další návěstidlo může být až po několika kilometrech.
Autoblok musí mít návěstidla na vzdálenost kratší,než dvojnásobek zab.vzdálenosti.
AH s kodováním je např. z K. Varů do Chodova.

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Honza_-_St.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.240.79.58
Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 15:05:19    Odkaz na tento příspěvek  

Samozřejmě,že Honzovi_st by to nevadilo,protože to neplatí.
Ale stavět autoblok na tratích,kde jede osobní doprava jednou za dvě hodiny v jednom směru a jeden náklad za den je prákovina.


A jak jsem to asi myslel?
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10442
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 15:05:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nějaká další "napřiklad" jsou kde? Nereju, zajímá mě to.
Hajnej
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10443
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 04. prosince 2015 - 15:07:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

HSt: U Kopist byl autoblok, a stejně tam v mlze došlo k tomu, k čemu došlo.
Však taky mezitím vyžaduje norma stále větší a větší pokrytí stanice kódem.